Unirea o apropiem și o făurim împreună!

Un prim efort de coagulare

Miercuri seara, pe data de 8 februarie, din initiativa PNL, care a convenit anterior, in cadrul unor discutii asupra actiunii, cu mai multi reprezentanti din sectorul asociativ,  a facut prima incercare de a coagula fortele unioniste. Au fost invitate mai multe persoane cunoscute in  republica drept luptatoare pentru valorile romanesti, ce au stat la incepututrile Miscarii pentru Renasterea Nationala, deputati in primul Parlament democratic, istorici, scriitori, profesori universitari, lideri de opinie, fosti militari, fosti combatanti, reprezentanti ai presei. Gazdă au fost membrii Biroului Permanent Central al PNL si activisti ai PNL.

S-a dat curs invitatiilor dupa principiul ca persoanele respective fac ce pot pentru promovarea unionismului si pentru transformarea visului Reunirii cu Romania in realitate. 

Un alt motiv care a determinat aceasta discutie este ca Anul 2012 este unul simbolic – se implinesc 200 de ani de la raptul Basarabiei, fapt ce impune implicarea militantilor pentru Unire in actiuni mai solidare in R.Moldova, dar si cu romanii din Romania. S-a discutat si a fost format un grup de lucru ce va elabora un concept de coagulare a fortelor unioniste, printr-o structura, bunaoara, de felul Consiliului National al Unirii format in ianuarie 1992, la Iasi, atunci – cu deputati din ambele state romanesti. Unii invitati au formulat propunerea de a se fixa in denumire anul 2018 ca jalon, care sa marcheze cei 100 de ani de la Actul Unirii produs prin vot in Sfatul Tarii la 27 martie 1918, act ce ar trebui repetat.

Au luat cuvintul multe persoane. Dl academician Alexandru Mosanu, presedintele primului Parlament democratic, reprezentant al Miscarii civice-1812, a afirmat ferm ca Republica Moldova nu are nici o perspectiva decit daca va fi romaneasca.

Mai jos publicam un proiect de Manifest-argument pentru continuarea eforturilor de coagulare a fortelor unioniste, care trebuie discutat si analizat, pentru a fi sprijinit si imbratisat de cit mai multa lume.   

Le multumim celor care au venit la o asemenea discutie, celor care pledeaza pentru unificarea fortelor romanesti, unioniste, precum si celor care se vor alatura intentiei si efortului unionist comun.

Vitalia Pavlicenco

 Proiect

Manifest-argument pentru coagularea fortelor unioniste

De douăzeci de ani Republica Moldova se zbate între Est și Vest, căutîndu-și identitatea națională, calea și modelul de dezvoltare. Temelia pusă la baza statului prin Declarația de Independență de la 27 august 1991 nu a fost consolidată din cauza guvernărilor retrograde, antieuropene și antinaționale, ce au dominat timp de 14 ani din cei 20 societatea. Guvernările democratice, care vin cu greu la Putere, se dovedesc a fi precare, fărîmițate, se pierd în lupte intestine și nu pot reclădi fundamentul statului. Dacă practicile din anii cu guvernări vădit prorusești au fost marcate de regimuri totalitare, dictatoriale, practicile din 1992-93, 1999 și 2009-2012, cu forțe aparent democratice la Putere, au fost marcate de haos și tensiuni geopolitice, adîncite prin ingerința directă sau indirectă a cercurilor imperiale de la Kremlin, care nu doresc apropierea celui de-al doilea stat românesc de România, de UE și NATO. Și menținerea regimului separatist de la Tiraspol, protejat de armata a 14-a rusă de ocupație, staționată în stînga Nistrului pentru servirea intereselor imperiale, face parte din aceste scenarii antiromânești.

Întreaga societate a așteptat și s-a mobilizat pentru o alternativă democratică la putere. De aproape trei ani se duce o luptă continuă atît între Puterea necomunistă și Opoziția comunisto-capitalistă pe de o parte, cît și în interiorul coaliției de guvernămînt, pe de altă parte. Aceasta are loc, din cite se vede, din cauza lipsei Legii Lustrației și a faptului că mai mulți lideri politici par șantajabili, dar și pentru că nimeni dintre ei nu crede în acest stat și îl devastează continuu, pentru a fi ”cetățeni bogați și onorabili” cînd statul va dispărea.

În pofida sprijinului european, statul nu capătă consistență. Nici factorii vestici, din păcate, încă  nu au curajul politic să vadă adevărul curat – Republica Moldova e un stat creat artificial, fără tradiții de statalitate, fără surse de existență, prins în menghina ruso-vestică, fără perspectiva de a le oferi cetățenilor oportunități de dezvoltare și afirmare. Tocmai de aceea, peste un milion din conaționalii noștri au părăsit și continuă să părăsească masiv baștina plecînd în căutarea mijloacelor de supraviețuire.

Noi salutăm, apreciem și invocăm necesitatea asigurării continuității privind Consiliului Unirii creat prin semnăturile a 84 de deputați din cele două state românești, în ianuarie 1992. Îi invităm pe toți cei care rămîn și azi pe pozițiile de atunci să se alăture și să contribuie la reanimarea spiritului Consiliului Unirii.

Noi, membrii unor formațiuni politice, ca și mai multe persoane cunoscute în societate, ce se situează pe poziții unioniste, precum și reprezentanți ai sectorului asociativ, considerăm că a venit timpul să se recunoască deschis că această stare nu poate dura la infinit.

Nici după rezolvarea eventuală a ”crizei politice”, a alegerii Președintelui – acum sau după noi alegeri anticipate – nu se va putea instaura liniștea, certitudinea într-un viitor și prosperitatea pentru familiile locuitorilor de pe malul drept al Prutului. Nimic din ce a fost dezlipit cu forța nu poate rămîne așa și nimic din ce a fost lipit cu forța nu va rămîne la fel. Nu putem făuri un al doilea stat românesc pentru că s-a mers împotriva lui Dumnezeu, cînd, din trupul unei țări, se tot încearcă a se mai construi una. Împărtășim pe deplin justețea cuvintelor ”Ne vom salva doar revenind la românism și realizînd reîntregirea neamului românesc”.

Avem curajul de a spune adevărul și de a le cere guvernanților să se gîndească la varianta încurajării populației noastre să părăseasca tarele trecutului antiromânesc, să se angajeze într-un proiect menit să conducă spre reîntregirea neamului românesc de pe malurile Prutului.

Suntem siguri că acesta este adevărul, pentru care trebuie să manifestăm unitate și curaj. Avem această convingere creștină în suflet și în inimă, în conștiință și în rațiune. Este vorba de curajul de a lupta pentru adevărul istoric, pe care îl calcă în picioare cei care astăzi ies în stradă și vor să îi readucă pe satrapii bolșevici, antiromâni, la putere. 

Anul 2012 este unul profund simbolic. Noi, cei care pledăm pentru revenirea teritoriilor istorice românești la Patria-mamă România, vrem să aducem în memoria și sufletele cetățenilor încrederea că viața lor împreună cu frații români va fi una bună, sigură și copiii lor vor avea un viitor demn.

Pornind de la aceste considerente, anunțăm crearea grupului de lucru pentru elaborarea conceptului privind formarea unei mișcări/a unui curent/a unui Consiliu al Unirii, ce ar acționa pentru a convinge populația, Parlamentele și Guvernele de la Chișinău și de la București că Unirea trebuie să fie opera noastră, în baza voinței românilor și a Declarației de Independență a Republicii Moldova, care ne spune univoc: ”REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ȘI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ȘI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ȘI VIITORUL FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ȘI NĂZUINȚELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAȚIUL ISTORIC ȘI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAȚIONALE.”

Unirea cu România nu trebuie cerșită nici de la Moscova, nici de la Bruxelles – Unirea trebuie să o facem noi, pentru că e de la Dumnezeu!

Chișinău, 2012


Loading Facebook Comments ...

28 Comments

Add a Comment
  1. Să fie cu Doamne ajută!

  2. Stratfor: Moldova va rămâne în fundătură până când cineva va înfrunta Rusia

    „Impasul politic, teritorial şi geopolitic al Republicii Moldova, va continua până când o putere externă nu va fi în stare să dea piept cu Federația Rusă, mai degrabă prin „hard power”, decât „soft power”. Însă acest scenariu este puțin probabil să se întâmple în viitorul apropiat sau mediu”. De această părere sunt experții STRATFOR, agenție specializată în analiză geopolitică și investigații.

    „Fostele state sovietice din Europa de Est – Ucraina, Belarus şi Moldova – au o importanță deosebită pentru Rusia, din diverse motive, inclusiv localizarea geografică şi relaţiile economice. În mare parte toate aceste state cooperează cu Moscova, însă nivelul de cooperare variază. Republica Moldova este o ţară cu teritoriu divizat. O parte este atașată puterilor occidentale, iar cealaltă parte Moscovei. Este foarte probabil să rămână într-o paralizie politică”, consideră experții de la STRATFOR.

    Potrivit acestora, „amplasarea geografică a Republicii Moldova o face importantă pentru Federația Rusă. Țara situată între Carpaţi şi Marea Neagră este un traseu tradiţional pentru invazii din sud-vest şi statele balcanice. Moldova se află aproape de portul strategic Odesa și Peninsula Crimeea, unde staționează Flota Rusă a Mării Negre şi serveşte drept un segment al reţelei de tranzit al resurselor energetice către Europa şi Turcia”.

    Relațiile politice cu Federația Rusă se observă atât în stânga eșichierului, cât și în dreapta acestuia. Potrivit experților STRATFOR, „fostul preşedintele al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi Partidul Comuniştilor sunt intr-un parteneriat cu Federația Rusă. Moscova are, de asemenea, legături cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), inclusiv cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi preşedintele interimar Marian Lupu.

    „Obiectivele Rusiei pentru anul 2012 sunt de a-și îmbunătăţi pozițiile în Republica Moldova prin consolidarea Partidului Comuniștilor şi formarea unei relații separate cu liderii şi membrii AIE. Chiar dacă Federația Rusă nu va putea să-i ajute pe comunişti să revină la putere, Moscova cel puţin va încerca să lase Moldova divizată, iar pe AIE incapabilă de a alege un preşedinte orientat spre occident. Rusia ar putea realiza acest scenariu prin obstrucționarea procesului politic şi blocarea negocierilor dintre Moldova şi Transnistria. Autoritățile ruse, de asemenea, doresc să-și menţină prezenţa militară şi influenţa politică în Transnistria, dar şi să pregătească terenul pentru posibila integrare a Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică”, mai scriu analiștii de la STRATFOR.

    Aceștia spun că „asemeni Ucrainei, Republica Moldova este slabă şi divizată. Spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu are legături tradiţionale, etnice cu Rusia. Țara, din punct de vedere etnic şi lingvistic, este română. Această caracteristică, împreună cu mici dimensiuni ale statului şi amplasarea sa strategică sunt factorii principali ai slăbiciunii statului şi capacității sale de a balansa între puterile externe”.

    „O altă putere externă, pe lîngă Rusia, care are interese în Republica Moldova este România. Nu doar pentru că Republica Moldova şi România au legături etnice şi lingvistice comune, dar, de asemenea, prin faptul că teritoriul Republicii Moldova şi Transnistriei, dar şi unele regiuni de vest ale Ucrainei, au aparţinut regiunii istorice românești Moldova înainte ca Rusia să anexeze Basarabia.

    Cu toate acestea, România nu este suficient de puternică militar pentru a ține fața Rusiei. Iar dat fiind faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, unde există prezența militară și influenţa considerabilă a Rusiei, perspectivele sale de aderare la UE într-un viitor apropiat sunt puţin probabile”, se mai spune în articolul publicat de STRATFOR.

  3. Vasile Diacon
    este un deputat român în legislatura 1990-1992,
    ales în județul Iași pe listele partidului FSN.
    ––––––––––––––––––––
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Diacon

    Este fondator și initiator al Consiliului National al Unirii (Reîntregirii) de la Iași (24 ianuarie 1992). A fost colaborator apropiat al marelui român basarabean Mircea Druc.

    1991-2002 Consilier federal și Consiler general al Partidului Radical Transnațional și Transpartinic cu sediul la Roma (președinte Marco Pannella); Coordonatorul pentru România și Republica Moldova al activității P. R. T.

    Din 1996 membru P.R.M. A îndeplinit funcții de secretar n Biroul Executiv al P.R.M., Filiala Iași. La alegerile locale din 2004 a ieșit consilier local, dar a cedat locul unei doamne, care era următoarea pe lista respectivă.

  4. La 8 decembrie 1917,
    s-a constituit Consiliul Directorilor Generali ai Basarabiei –

    guvernul Republicii Democratice Moldoveneşti,
    condus de P. Erhan şi apoi de D. Ciugureanu,
    alcătuit din 8 directorate,
    în care director general de Interne a fost numit provizoriu,
    fostul comisar gubernial V. S. Cristi.
    Director general de Război şi Marină a fost numit T. P. Cojocaru,
    iar de la 15 decembrie 1917, funcţia a fost ocupată de Gh. Pântea.

    http://www.morarup.narod.ru/Unirea.htm

  5. O initiativa care mi se pare foarte inteleapta! Sper sa fie formata numai din oameni de încredere si sa creeze din timp un mecanism de identificare al „patriotilor”!

  6. Doamna Vitalia,
    daca aveti timp, scrieti aici lista participantilor/ si functiile lor /
    la aceasta reuniune, ca sa fie un exemplu si un indemn
    de TREZIRE NATIONALA LA LUPTA PASNICA SI DEMOCRATICA
    si pentru ceilalti adormiti inca
    in bratele marelui Urs ucigator de la Est.
    Va multumin !

  7. Cartograful de Hotin

    FELICITARI !
    Plantele verzi din acest spatiu de pe poze va insufla multa speranta !
    Vad ca peretii sediului sunt cam goi.
    Ati putea afisa hartile interbelice cu România Mare !
    Si in general, cred ca se va gasi vreun sponsor care ar oferi gratis moldovenilor de prin satele indepartate
    HARTA MARII ROMANII INTERBELICE !

    Oare care este acea editura care va tipari
    aceste harti colorate si frumoase
    si cine va fi vestitul sponsor sa ofere acest cadou
    de Martisor primavaratec
    acelor multi si oropsiti ?

    Sa zicem un tiraj de 100.000 exemplare, pentru inceput ?
    Sloganul:
    In fiecare casa din Modlova de Est: Harta Marii Românii !

    N.B.
    Ce zice de aceasta propunere renumitul miliardar moldovean
    stabilit la Cluj, fostul prim-ministru ION STURDZA ?
    dar este el oare pentru Re-Unirea noastra cu România,
    sau tine si el acest subiect tabu si mare secret de stat,
    interzis dicutiilor publice ?
    P.S.
    Sa nu se supere ceilalti milionari pe care nu-i mentionam:
    Ilan Shor,
    projeniturile Kiril Luczynsky,
    Che Guevara Voroninu,
    ginerele lui Mircea Snegur, Artur Gherman,
    businessman si sotul vestitei Natalia Snegur- Gherman,
    diplomata rusofila,
    etc.
    Cine mai poate continua aceasta lista ?

  8. PRELUARE:
    patriciu says:
    8 February 2012 at 21:08
    http://anatolpetrencu.md/?p=3967

    D-le Anatol!
    Astăzi am văzut pe profesorul Anatol Petrencu
    pe care îl ştiam la facultate.
    Bine ar fi,ca deacum înainte niciodată să nu vă văd altfel.
    ––––––––––––––––––––––––––
    Nu prea am inteles ce inseamna acest „ALTFEL” de la coada ?
    E de bine sau de rau ?
    Lamuriti-ne mai pe mintea noastra !

  9. Va fi ReUnirea ma degrabă sau mai tîrziu, depinde de „unirea” forţilor proromâne, sau cel puţin de neatacurile între politicienii, partidele proromâne -pentru a dovedi cine este mai „patriot român”; depinde de mentalitatea cetăţenilor. Dar cetăţenii văd doar sfada între politicenii proromâni
    De 20 ani suntem conduşi de membrii cc pcrm (Snegur, Lucinschii, Voronin) şi de cei ce i-au educat Lucinschii şi Voronin
    Ce fel de Preşedinte, ce fel de deputaţi am avut, avem şi vom avea depinde de mentalitatea alegătorilor şi mai puţin cum sunt aleşi
    Duc propaganda cu alegătorii RM – comuiştii, Dodon, Şelin sub îndrumarea Moscovei, de care suntem ocupaţi nu doar teritorial, da şi propaganditic, informaţional,…
    Preşedintele ales de cetăţeni, dar cu împuterniciri mari, singur că va lua decizii cardinale. E bine, dacă va lua decizii corecte. Dar e puţin probabil, presupun, că alegătorii actualmente vor vota pentru un Preşedinte cu viziun proromâne. Cît de dureros nu ar fi , dar eu văd aceasta realitate. Dă Doamne să mă greşesc. Deci mai degrabă că Preşedintele ales de cetăţeni va lua decizii cardinale promoscovete.
    În republică parlamentară nimeresc în Parlament, la conducere şi forţe politice proromâne, prin care se mai stopează procesul de rusificare şi de a deveni RM gubernia Rusiei
    Eşecul forţilor proromâneşte este din cauza că sunt politiceni „patrioţi” foarte guralivi, care ponegresc pe alţi politicienii proromâni. Dupa părerea „patrioţilor” aceilalţi proromâni nu sunt patrioţi, doar numai el şi formaţiunea lui sunt „adevăraţii patrioţi”
    Aşa a luptat Roşca, aşa au luptat la alegerile locale împotriva lui Chirtoacă (şi în CMC avem mai mulţi comunişti), aşa se luptă şi împotriva lui Ghimpu de a-l elimena de pe scena politică.
    Moscova ştie de ce se luptă cu Ghimpu – pentru Decretele (de ocupaţie, de retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM, …).
    Care-i scopul real a „patrioţilot unionişti” care luptă cu Ghimpu şi Chirtoacă?
    Repet a cîta oară. Principiul ocupantului este „Dezbină şi conduce”

  10. Vreau sa va arat o serie de carti tiparite in Moldova si Tara Romaneasca in secolul al XVIII-lea, in care stemele celor doua tari romanesti apar reunite:
    http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/02/08/stemele-reunite-ale-moldovei-si-tarii-romanesti-in-secolul-al-xviii-lea/

  11. TREBUIE PUBLICAT CALENDARUL MANIFESTATIILOR DE ANUL ACESTA ! UN PROGRAM CARE SA FIE PREGATIT BINE SI LA CARE OAMENII SA AIBE ACCES !

  12. Este intelectualitate si prostime.

    Intelectualitatea stie doar a bate din gura pe cind prostimea merge fara sa gindeasca.

    Undeva la mijloc trebuie sa fie cineva care sa stie cum sa porneasca toata aceasta constructie.

    De lovit poate oricine si depinde cum pentru ca gauri totdeauna exista.

    Si SUA si CCCP a fost lovita la timpul lor si asta nu e decit o simpla inginerie.

    Daca intrebam ce este pentru 90% din Maldaveni pasaportul Rominesc atunci veti primi un raspuns sigur: „bilet de calatorie in Europa”

    Prostimea nici o data nu a inteles si nu va intelege acest act asa cum inteleg intelectualii da ideea cu biletul spre Europa va avea succes.

    Desi inca nu se stie daca e bine cu UE.

    Eu as prefera un stat fara structuri de stat, fara armata, fara politie si in jur sa fie doar calculatoare si deodata si problema coruptiei dispare.

    Pentru mine si alte max 10 000 de persoane asta e varianta ideala.

    Da ce sa facem cu prostimea care reprezinta mai mult de 4000 000?

    Eu nu vreau nici in UE si nici in Rusia.

    Eu vreau in pustiu la Sahara

  13. Ovidiu, fa tu acest calendar. dar ne mai trebuie si cu ce sa il onoram, tu stii bine asta.

  14. Intr-un ceas bun! Bafta si sustinere!

  15. Drama Basarabiei e de a fi invadata, ocupata, furata mereu de la 1812 pîna în prezent de Imperiul Raului sau Rusia, cum spunea presedintele american Reagan .

    Sunt partial de acord cu analiza din articolul de la agentia Stratfor , dar am rezerve fata de expresiile :

    1.”România nu este suficient de puternică militar pentru a ține fața Rusiei” sau 2.”“asemeni Ucrainei, Republica Moldova este slabă şi divizată” , sau 3.” O altă putere externă, pe lîngă Rusia, care are interese în Republica Moldova este România…”
    Ïn viziunea mea, România e puternica sub aspect militar , cultural , economic pentru a tine fata Rusiei pentru Basarabia si Bucoviuna.Din pacate, elita politica de la Bucuresti si societatea româneasca actuala au uitat ca Dreptatea nu se cerseste , dar se cucereste! Ei mereu trateaza realitatile din actuala RM , regiunea Cernauti sau Bugeacul din reg.Odessa acaparate hoteste de Ucraina din 1940 foarte rar. De exemplu , mai multe stiri vei gasi despre Indodenzia sau Brazilia decît despre scolile etnicilor români din regiunea Cernauti , Ismail sau Cetatea Alba. De parca, aceste localitati au fost inundate de ocean:nici o veste.Atunci de ce s-au sacrificat timp de secole stramosii în lupte cu barabarii tatari su turci ?
    Românul prea repede cedeaza si uita ce i s-a furat!
    Timp de 45 de ani Germania de Vest n-a uitat de Germania de Est ocupata de sovietici, Japonia n-a renuntat la Kurile, Finlanda n-a uitat Carelia etc. Doar politicienii români semneaza „tratate de prietenie ” cu Ocupantul URSS în mai 1991 sau cu Ucraina lacoma în 1997!

    2. „Asemeni Ucrainei, RM e slaba etc.” Nu accept ca RM sa fie luata împreuna cu Ucraina în procesul de integrare europeana. Mai degraba, „Asemeni Macedoniei, RM e divizata” pentru ca si în Macedonia sunt probleme legate de minoritatea albaneza sau sîrba , probleme de identitate cu Bulgaria, sau legate de nume cu Grecia! Asemeni Croatiei sau Asemeni Estoniei -RM a fost timp de 50 de ani sub ocupatie sovietica.In nici un caz Ucraina: nu poti compara gigantul rechinul-balena Ucraina care a acaparat Bucovina de Nord si Bugeacul de 20 000km patrati de la România, Galitia poloneza de 80 000 km patrati, Rutenia slovaca de 20 000 km patrati etc. cu RM- succesoarea a 2/3 din fosta Basarabie româneasca !

    3. „O alta putere externa precum Rusia interesata de RM este România…” Cum poate o tara care i s-a furat brutal 50 000 km patrati(Basarabia-Bucovina) sa fie numita putere externa?E echivalentul suprafetei Danemarcei sau Croatiei, cu munti împaduriti si iesire la mare de peste 120 de km!E scandalos!
    Corect ar fi ” O alta putere externa interesata de RM este Polonia sau Germania sau Italia, Franta , Marea Britanie …” care are legaturi istorice si economice multiseculare cu actuala RM. Dar în nici un caz , România -putere externa în RM!E revoltator!

    Inchei pe o nota optimista cu fraza memorabila spusa de marele Grigore Vieru:” Basarabia româneasca va exista, atît timp cît o vom iubi pîna la lacrimi!”

  16. Cartograful de Hotin spune:
    9 februarie 2012, la 02:02

    Peretii par a fi goi. A trebuit sa stramutam /in alta incapere/ de pe lateral toate florile, plantele mari si frumoase ca sa nu le deterioram. A trebuit sa „facem” spatiul mai mare.

    Pu: cipi spune:
    9 februarie 2012, la 07:07

    Deaceea ieri s-a decis ca acest forum sau cum se va decide denumire acestei miscari unioniste sa fie cu un statut mai presus ca partidele politice. Toate problemele de „concurenta” interpartinica intre partidele unioniste pot fi solutiomate prin mediere cu concursul personalitatilor fara apartenenta politica din cadrul formatiunii unioniste create.
    Ar fi o solutie si pentru o posibila unificare a partidelor politice unioniste, ceea ce trebuie sa se intimple, sau orientarea spre sustinerea masiva a unui partid unionist in alegerile parlamentare, locale.
    In acest proces vor fi identificati lideri, care sa poata uni in jurul sau unionotii si electoratul, care cel putin sustin ideea de integrare mai rapida in EU si/sau sunt categoric impotriva influientei in continuare de sistemul imperialist retrograd, mafiotizat, corupt din rusia, incurajat de partidele/marionete create pentru acest scop in RM.
    Exista solutii, trebuiesc identificare si promovate ineligent….

  17. În 2009, debarcînd comuniştii de la guvernare, cînd în parlament au acces 3 formaţiuni liberale, AMN, PLDM şi PL , am simţit cu toţii parcă o victorie a forţelor liberale, sperînd într-un viitor democratic, pentru care forţele liberale şi-au exprimat obligaţiunea.

    Pe parcurs de 2ani şi jumătate, AMN , acel AMN care a fost constituit tot de noi şi care devenise cea mai puternică formaţiune de opoziţie, s-a dizolvat în 2 timpi, de parcă nici nu a mai existat aşa mişcare politică, la formarea căruia au luat parte foarte multe feţe politice, inclusiv Pavlicenco, Rusu, Snegur, Muravschii, Ţaranu, Urecheanu ş.a.

    PLDM-ul în 2 ani a demonstrat, că nu pote fi reprezentantul intelectualităţii, ale celora a cărora valorile naţionale sînt mai presus decît orişice mămălgă unsă cu unt.

    PL-ul, după cîteva încercări a lui Ghimpu de a ridica drapelul naţional deasupra capului, a dat şi el cu oiştea-n gard, înţelegînd că lupta cu morele de vînt după cum zic ruşii : ” Emu ne po zubam”, şi mai bine să stea ” Tişe vodî nije travî”, sau cum se zice ” Capul plecat sabia nu taie”.

    Şi cu ce au rămas acei , care pe parcurs de 22 de ani şi-au depus efortul pentru a promova valorile naţionale în RM?

    Cine-i reprezintă în parlamentul RM pe acei , care pe parcurs de 22 de ani nu şi-au creat averi, nu au acumulat milioane, dar cu adevărat au crezut, şi mai cred, că mai devreme sau mai tîrziu pe acest pămînt , lăsat în moştenire de Ştefan cel Mare se va vorbi în limba română, fraţii de acelaşi neam vor trăi împreună, pe străzile Chişinăului vor trece manifestanţi , sărbătorind ziua UNIRII, da nu manifestanţi cu parade anticreştineşti ale gheilor.

    Probabil majoritatea celora, care încă nu au dat mînele-n jos, au înţeles, că e prea devreme de renunţat la luptă.

    E prea devreme de moştenit acest pămînt celora, care nu au participat la Marile Adunări Naţionale , dar cu ajutorul săpunului şi a orezului s-au declarat mari salvatori ai naţiunii, defilînd la 9 mai pe Piaţa Roşie alături de armata ocupantă.

    Ce-i de făcut în situaţia creată?

    Eu văd un singur răspuns.

    Revenirea la LISTA NAŢIONALĂ, dacă vrem să mai salvăm ceva din valorile naţionale.

    Şi nu de aşteptat pînă ce actuala guvernare va mai naşte ceva peste noapte, sau pînă ce opoziţia comunistă va discredita complect forţele democratice din RM, provocîndu-i la conflict direct, dar din timp , aşa cum a avut loc întrunirea de eri la sediul PNL , de elaborat un proiect comun privind formarea listei naţionale pentru parlamentul viitor cu scopul salvării valorilor naţionale .

    AŞA SĂ NE AUDĂ DUMNEZEU.

  18. Bravo dl Mosanu!

  19. Ce aberatii, iarasi. In primul rind, comentariile la articol: acelasi opincuta – puta, aceleasi opinie, etc. Pavlicenco, deja si cinii au inteles ca sub acele ID-uri te ascunzi chiar tu, dind intotdeauna comentarii pozitive la niste articole semi-cretine, evident cu sute de greseli gramaticale si zeci de rusizme (da vrem unire cu Romania, nu??). In al doilea rind, priviti pozele de la articol. Pe cine vedeti acolo? Niste oameni amariti, prapaditi, saraci, de cele mai multe ori in virsta. Imbracati cu haine de moda veche, sau de la piata centrala, eftine. Niste nostalgici incurabili, care n-au mincat o felie de cascaval sau salam bun de ani de zile, dar in schimb ei sunt romani !!!. N-au cu ce-si plati facturile, n-au bani de o masina second-hand, dar vor cu romanii !!!. Pavlicenco, tu care nici pe departe nu traiesti ca ei, sa-ti fie rusine sa manipulezi cu creierele lor zombate !!!. Desi zombati, sunt totusi oameni, care in loc sa stea acasa cu familiile, sa mai cistige cumva un ban pe undeva, vin la intrunirile astea cretine, care n-au nici un sens, nici o finalitate. Toti deja au inteles, unire nu va fi, cel putin in urmatorii 100 de ani. Exista mosnegi nostalgici comunisti, astia is mosnegi nostalgici pro-romani, fix de aceeasi teapa. Dormiti in continuare, legumelor.

  20. Important este sa se promoveze cat mai mult ideea de unire. Sa se reaprinda in sufletul tuturor, dorinta de a infaptui unirea pe care si-au dorit-o dintotdeauna. Si asta acum cat cartile sunt in mana pro-europenilor, pentru ca am marea temere ca lucrurile vor lua o intorsatura dureroasa, neasteptata. rusia nu doarme, sobolanii comunisti intarata rahatul si baga bete in roate. Tare ma tem ca vor reveni la guvernare, si vor face tot posibilul, ca de data asta sa inchida gura pe veci, unionistilor si celor care doresc apropierea de Romania si Europa. Alianta AIE, a ajuns de rasul curcilor, si s-a compromis total lasand sa intre mafioti si comunisti in blana de oaie, care nu fac alceva decat sa ajute la destramarea a ceea ce s-a dorit a fi o alianta impotriva sobolanimii comuniste, si o alianta care sa duca Moldova in Europa.

  21. Pt Darkone

    Eu nu pricep la ID-uri, dar nici tu nu pricepi. Nu am nici un alt ID decit numele meu, intr-o mare de anonimi slabi si fricosi, neinstruiti si agresivi. Vii la sediul PNL si iti deschid administratorul, dupa care iti ceri scuze public, risule!

  22. Bravo dl. Mosanu! treebue de unit unionistii.De alt fiel suntem ceia cine am fost. Unionizmul era perceput chiar si de mos Ion Roata. Pacat ca rinza e mai presus de ideal!

  23. P/t Darcone.Nu e bine sa te zborsesti fata de o doamna.Daca ai ceva de spus nu ai decit sa o vaci intr-un mod mai civilizat. Veninul antiunionist nu va in fluenta absolut cu nimic contra REUNIRII niamului!

  24. Darkone spune:
    9 februarie 2012, la 19:07

    -„Pe cine vedeti acolo? Niste oameni amariti, prapaditi, saraci, de cele mai multe ori in virsta. Imbracati cu haine de moda veche, sau de la piata centrala, eftine.”

    Traim in cea mai saraca tara din Europa si nu numai din Europa.
    In Moldova exista circa 5% „dolofani” imbracati „lux” , cu „sunducul” in masini de lux si cu salam si cascaval bun in „curdiuc”.
    Ei nu ne pot reprezenta. Nici noi nu-i putem reprezenta pe ei.
    Anume acesti oameni, care incearca sa faca ceva, indiferent ca va place sau nu, nu sunt zombificati, sunt constienti de starea in care standardul de viata a marii majoritati a populatiei este sa nu moara de foame.
    Insa majoritatea din cei cu „salamul in curdiuc” traiesc pe seama saraciei majoritatii, nu achita impozite, jefuiesc tot ce pot si ce le cade in cale.
    In Moldova nu exista clasa sociala de mijloc. Sunt putini bogati si aproape toti saraci.
    DVS din care categorie faceti parte, nu va suparati de intrebare?
    „Pierlele” pe care le-ati asternut intr-un alineat poate va face fata, o alta fata, care nu caracterizeaza majoritatea.
    Aveti opinii, sugestii mai bune?
    Este putin sa criticati ce fac altii. Propuneti ce credeti ca trebuie de facut. Poate sunteti un geniu inca nedescoperit.
    Nu uitati sa scrieti si numele adevarat, sa stim cine este eroul.

    P.S. Daca va place salamul si cascavalul bun, pot sa va ofer raritati din rezervele acumulate pentru oaspetii amatori de salamuri, inca mai sunt in termen valabile, mie oricum nu-mi plac salamurile si cascavalul.

  25. Ce frumos vb Domnul ALexandru Mosanu despre Romania.

  26. Ce puteti face pe etape:

    1. Urcarea Partidului PNL in ochii electoratului, in sondaje, accederea la putere, doar asa pe baza politicului se face Unirea.
    2.Debarcarea lui Alde Dodon & Company de la Putere.
    Astia sunt ” caini” de paza ai romanului Voronin.
    3. Mari demonstratii in Tara Mare( RO) si Tara Mica( MD) a tinerilor, pt a forta politicul sa ceara Unirea cu RO.
    3. Si noi Romanii Din Vest suntem amarati, dar costul Unirii nu o sa ne doara ABSOLUT DELOC.
    Noi romanii acum dam 6000 euro/datoria publica, mai putem la astia inca 1000 euroi si gata costu Unirii

  27. ANUL 2012:
    DOSARELE ROMANIEI VIITOARE RE-INTREGITE ( II / 17 )
    ––––––––––––––––––––––––
    Cronica unionista:
    ––––––––––
    1.
    Acest inceput de februarie si de an in general, abunda in subiecte care mai de care nastrusnice
    si de toate felurile.
    Sigur, subiectul nr. 1 este ne-alegerea unui Presedinte al spatiului pruto-nistrean,
    actuala creatura stalinista RM.
    Dar avem si alte subiecte :
    – furtul secolului: cel al dolarilor din vistieria de la Tiraspol;
    – inchinarea in genunchi a lui Marian Lupu in fata unui popa KGB Kiril, de la Moscova,
    care tine o parte din biserica moldava in sclavia ruseasca.
    – si rascoala taranilor crestini din s. Sadova contra acestei biserici ocupante,
    a carui reprezentant Iorgu Dodon, fost comunist, si parintii lui din acelasi sat,
    initimideaza cu masuri teroriste, sarmanul preot de acolo, ca sa revina la „Matusca Rosia”,
    caci altfel, nu mai vede el lumina zilei in lumea asta.
    – fotografiile fericite ale unui cuplu de croaziera efemera italiana,
    capitanul fugar Francesco Schettino cu o tânara chisinauianca balerina Domnica Cemortan.
    – ca o continuare a unei alte idile carpatine de vacanta de iarna de pe la cetatea Râsnov,
    intre o alta moldoveanca Domnica Novac, si un tânar fecior pelerin pustnic Ion Corcodel, etc, etc.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    2.
    Ei bine, dar presa din ultimile zile, se face ca uita sa mentioneze un mic eveniment de o importanta cruciala
    pentru viitorul nostru si pentru iesirea din aceasta criza de incertitudine nationala.
    Iata despre ce este vorba:
    citat:
    Un prim efort de coagulare:
    Miercuri seara, pe data de 8 februarie, din initiativa PNL, care a convenit anterior, in cadrul unor discutii asupra actiunii, cu mai multi reprezentanti din sectorul asociativ, a facut prima incercare de a coagula fortele unioniste. Au fost invitate mai multe persoane cunoscute in republica drept luptatoare pentru valorile romanesti, ce au stat la incepututrile Miscarii pentru Renasterea Nationala, deputati in primul Parlament democratic, istorici, scriitori, profesori universitari, lideri de opinie, fosti militari, fosti combatanti, reprezentanti ai presei. Gazdă au fost membrii Biroului Permanent Central al PNL si activisti ai PNL.
    / articolul „Unirea o apropiem și o făurim împreună!” de Vitalia Pavlicenco d epe blogul sau /
    http://www.pavlicenco.md/2012/02/08/unirea-o-apropiem-si-o-faurim-impreuna/

    De ce nu scriu nimic pe blogurile lor, nici Val Butnaru cu cele 4 publicatii on-line, sau profesorul Anatol Petrenco, care au fost prezenti la reuniune, sau Ziarul de Garda, sau Adevarul.md, etc.
    Si chiar nici solida agentie de presa „Romanian Global News” nu mia stie nimic pe lumea asta.
    CREDETI CA AVEM ACTUALMENTE UN SUBIECT MAI IMPORTANAT DECâT UNIREA FORTELOR UNIONISTE DIN RM PENTRU A CONTRACARA VIITOAREA LOVITURA DE STAT A COMUNISTILOR SI A LUI ROSCA,
    SUB INDRUMAREA KREMLINULUI ?
    3.
    Si o alta informatie curioasa: totusi patriarhul presei autohtone Costache Tanase de la ziarul „Timpul”
    ingaduie prezenatrea unor citate din ultimul articol al Vitaliei Pavlicencu-Vangheli.
    ” Nici mie nu-mi place Ghimpu, dar nici chiar așa…”
    http://www.pavlicenco.md/2012/02/09/nici-mie-nu-mi-place-ghimpu-dar-nici-chiar-asa/

    Profesoara luptatoare propune si o lista de eventuali candidati la acest post de presedinte mereu vacant pentru vecie. „Timpul” preia si acest alineat, cuvânt cu cuvânt, dar omite un singur nume din aceasta lista.
    Cine-i oare ? E Alexandra Can, vice-presedinta PNL si fosta ministra.
    Oare care sa fie secretul omiterii intentionate ?
    Sa fie acesta raspunsul la misterul oraculelor din Carpati care ne spun ca in 2014
    va fi ales un Presedinte al României cineva din Moldova de Est, deja Re-Unita anterior cu Tara- mama ?
    N.B.
    iata alineatul cu „pricina”, asa cum este preluat ciopârtit de „Timpul” din 9 februarie 2012
    / din articolul „Vitalia Pavlicenco despre înțelegerea dintre Filat și Dodon: „Ghimpu nu trebuie să cedeze”/
    http://www.timpul.md/articol/vitalia-pavlicenco-despre-inelegerea-dintre-filat-i-dodon-ghimpu-nu-trebuie-sa-cedeze-31242.html

    ” În acest sens, nu văd de ce, pentru un om politic normal, nu ar fi bună pentru Președinte candidatura lui Vasile Nedelciuc, propusă de PL. Ar fi bune și candidaturile lui Alexandru Moșanu, Valeriu Matei, Ion Sturza, Vladimir Beșleagă, XXXXXXXXXXXXXXXX, colonelul combatant Anatol Caraman, oameni care știu ce spun și nu sunt ”jmecheri” ca unii cosmopoliți alimentați de bani occidentali cree le spală sentimentele naționale, gen Nantoi.”

  28. D-na Vitalia,faceţi ceva,văd că ce am scris la urmă a apărut. Ce n-a apărut era o replică pentru Pogolşa. Am încercat a doua oară,cînd am văzut că de prima dată n ua apărut,dar deja îmi scriaau că mă repet.Ce înseamnă asta,şi azi dimineaţă am păţit la fel şi cîteva zile în urmă (marţi) iarăşi.Cine şi de ce face ca să nu apară unele replici şi comentarii pe blogul D-ră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *