Referendumul ”Aliantei ”Concordia”

Partidele nu au fost pregătite să guverneze în coaliție

De când se află la putere, partidele componente ale Alianței pentru Integrarea Europeană nu fac altceva decât să destabilizeze societatea. Înțelegem, nu este deloc ușor să conduci un stat după 10 (chiar 14) ani de guvernări antireformatoare, antidemocratice și antiromânești. Totuși, dacă îți propui și dacă promiți să faci altceva decât au făcut comuniștii, ești obligat să îți respecți promisiunile electorale, iar, după venirea la Putere, – să pui mâna pe Platformele din campanie și să vezi, într-o coaliție, ce poți și ce nu poți face. Și să informezi sistematic și complet opinia publică.

Oare când s-au avântat la putere forțele politice, intrate în Parlament, nu au știut ce dificultăți le așteaptă – alegerea Președintelui, reforma justiției, decriminalizarea, demafiotizarea și democratizarea societății?

Urmărim de aproape trei ani un spectacol dezgustător, ce ne împiedică să mergem spre obiectivul european. De ce se întîmplă așa? Pentru că cei veniți la putere sunt incapabili nu doar să dialogheze, convină asupra unor înțelegeri ferme, identifice prioritățile, dar și să simtă pericolul unor asemenea comportamente pentru propriile forțe politice și pentru societate.

Pentru că, având în vedere procesul de nereducere a corupției, protejate de Putere, partidele parlamentare, aflate în permanentă stare preelectorală, cred că vor cumpăra din nou voturile oamenilor, aduși la sapă de lemn. Societatea noastră e grav bolnavă, nimeni nu o lecuiește, forțele politice practică populismul ca și comuniștii, care se pregătesc, voioși, de alegeri anticipate.

Sechelele trecutului și fariseismul prezentului

Referendumul este necesar. Noi am rămas cu această povară a nedefinitivării reformei constituționale din anul 2000. În atâtea emisiuni am spus că este necesar ca Alianța să pregătească, în plan legislativ, o modificare care să evite pe viitor impasuri ca și cele din ultimii trei ani. De ce acum, totuși, o parte din societatea pretins civilă, ca și pretinșii ”noștri” analiști politici, care au cântat ditirambi împăratului roșu, apoi – celui verde -, sunt azi contra referendumului? Sau, o altă întrebare, – liderul PLDM a venit, într-adevăr, sincer în Alianță cu ideea referendumului, pe care luni seara o apăra avan la o televiziune, sau joacă la două capete și se bucură că a născut un copil mort?

Ne întrebăm: acești analiști politici”, care tulbură acum mințile oamenilor, servesc interesul majorității populației românești, servesc interesul cuiva pe care noi nu-l știm sau interesul propriului buzunar, care nu mai pare suplinit, de vreo două luni, din conturi grase?

PLDM joacă la două capete

Este clară lupta PLDM care nu vrea, în ruptul capului, să voteze candidatul Alianței, profitând de lipsa de voturi necesare. O fi asta cauza că se anunță, pe de o parte, referendumul, dar, imediat, apar eforturi ce îl contracarează, încă neașezat în formulă Acesta pare a fi adevărul. De la bun început, liderul PLDM a jucat la două capete și caută să răstoarne întreaga situație politică din Moldova, transformată într-o ”Alianța Concordia”, pe care, iată, comuniștii, Roșca și ”analiștii” vor să o răstoarne definitiv, lovind-o de problema referendumului.

PLDM e acum în alianță cu PL și PD sau e în alianță cu PPCD, PCRM și cu echipa analiștilor politicide curte verde? (Nu mă refer la toți, ci doar la cei care sunt contra referendumului.)

În loc AIE să îl pună la dubă pe Voronin pentru ce a furat clanul său zece ani la rând, unii dintre guvernanți l-au protejat, crezând că poate fi de folos într-un anume moment. Este de neiertat că ”Aliansul” nu i-a scos liderului comunist imunitatea parlamentară pentru deturnări de fonduri publice, spălări de bani și băgarea întregii Moldove în buzunar și pentru că, în consecință, nu l-a adus pe banca acuzaților. Să stea alături de tâlhari ordinari.

Pentru că, altminteri, se simte ca un hoț în lege, chiar dacă a distrus toate domeniile vieții social-economice din Republica Moldova. E pentru că ”manus manum lavat” sau de ce?

Republica Moldova rămâne captiva luptei oligarhilor, unii fiind total fără scrupule. Oligarhii își transformă grupările în vârf de lance al unor partide imorale, care pun în capul mesei în continuare căpătuirea, și nu legea, de aceea nici nu-i trag la răspundere pe cei ce au furat și mai fură banii publici, necrezând în stat și în viitorul acestuia, controlat de ei. Nimeni nu vrea și nu poate face ordine, pentru că toți sunt la fel.

Voronin își laudă ”oponenții”

Cred că cei deveniți de vreo doi ani ”mari” analiști politici (anterior – colaboraționiști cu regimuri antidemocratice), înțeleg bine – fie ei andrievskiști, demidetkiști, cibotari, pădurari, bărbi roșii, țărani, butnari, negri ori bogati, prieteni cu diferite țoape (sirul, fiți de acord, fiind deconspirat în mod ”superb”!) – ce înseamnă să ajungi să fie lăudat de tătucul bolșevic? (Vladimir Voronin: „Eu am fost surprins de atitudinea civică pe care o au analiştii de dreapta: Negru, Bogatu, Andrievschii, Golea, Barbăroşie, Boţan. La aşa o confruntare cu decizia Alianţei eu nu m-am aşteptat. Le mulţumesc. Dacă şi după asta, AIE nu va renunţa la ideea referendumului, atunci nu mai ştiu”.) Nu înțeleg oare cei ”lăudați” că, a fi azi pe aceeași poziție cu PCRM și PPCD, e ceva monstruos și netezește calea pentru revenirea acestora? De ce, prin urmare, se face acest joc al Rusiei? Pe bani sau pentru că și ”analiștii” sunt răsșantajabili?

Oare înscrierea, în această grupare, și a deputatului Godea, ce să însemne? Că fiecare se gândește doar la imaginea-i, dincolo de impactul poziției pentru societate? După ce PLDM a făcut colectări de semnături pentru două referendumuri, uitate imediat după intrarea la guvernare, să creadă acum Godea că mai poate amăgi o dată lumea și să-și salte formațiunea, fără identitate, cu o activitate concentrată doar pe obiectivul de răzbunare?

Televiziuni întregi, venind, se pare, tot de prin zone verzi, s-au pus în serviciul antireferendumului. Adică, alături de liderul comunist, care spune că, ”şi liberal-democratul Vlad Filat vrea să se dea la o parte de referendum”. Adică, ni se sugerează că ceea ce am spus mai sus, e corect – cineva este fariseu și își va debarca partenerii de Alianță.

E pe față un scenariu rusesc

Nu ne părăsește sentimentul unui scenariu rusesc de aruncare de la guvernare a democraților, cu mâna unora dintre aceștia. Este o repetare a situației din 1999, cu ADR. Nimic nou. Democrații, încurcați în cârdășii monstruoase, puse la cale de forțe antiromânești și instrumentate de lideri șantajabili, sunt în pragul de a dezamăgi crunt populația în guvernări liberale și proeuropene, cărora apoi li se potrivesc precizările ”pretins” sau ”fals”.  Ceea ce desfășoară azi în stradă Roșca, Plugaru și promit să desfășoare Tkaciuk și Voronin e parte din același scenariu. Ca să revină la guvernare Stânga, adică PCRM – prin alianță cu PD sau PLDM. Cine va face asta, va arunca populația într-o depresie totală.

PLDM-ul acum scade, unii chiar cred că aruncarea ideiii referendumului este un colac de salvare pentru ei până își mai revin. Da, referendumul e grav întârziat, dar, odată lansat, acum o renunțare la el ar avea un impact foarte negativ asupra populației cu viziuni necomuniste.

Iar ca să nu fie ales un comunist Președinte, sindrom care îl urmărește, probabil, pe ex-votanții lui Voronin a doua oară ca șef de stat, acum – prin 51 de voturi valabile, trebuie să muncească toate partidele din AIE. Prezența la referendum va fi un test al Alianței, așa cum a fost cel din 5 septembrie, după care oamenii i-au mai iertat. Nu știu dacă îi vor ierta și acum.

Trebuie să se muncească

Aud mereu ”remarca” precum că ”nu există o altă forță în locul lor”. Ba există, pur și simplu, nu există condiții democratice pentru funcționarea partidelor extraparlamentare, iar presa aparține patronilor din Parlament. Prezența mai multor forțe politice decât patru în Legislativ ar crea un câmp de manevră mai larg pentru compromisuri fără comuniști.

Noi am spus, din prima zi, după anunțarea înțelegerii privind referendumul, că, în pofida tuturor capcanelor, trebuie definitivat și votat conceptul de republică parlamentară autentică, prin alegerea șefului statului în Parlament, cu o majoritate simpla, cu anularea unor atribuții ale sale. Am avut practica nefastă a Președinților ce au compromis alegerea prin vot direct. Unica soluție este referendumul constituțional și salvarea AIE – dacă mai vrea să fie credibilă – este să muncească pentru asta. Noi pledăm și pentru alegeri parțiale în circumscripții uninominale. Diferiți lideri de opinie au propus deja mecanisme pentru evitarea revenirii, într-o formă sau alta, a comuniștilor la putere. AIE trebuie să plece urechea, în special Filat, dacă fapta e una cu intenția și nu ne amăgește. Că de minciuni și fățărnicii ne-am săturat.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
 1. Unirea e unica soluție.

 2. Dacă într-adevăr îi durea de soarta reformelor,nu aveau o variantă de rezervă,că chear de vin comuniştii nu le va fi mare pierdere, acceptau vre-un Oazu Nantoi ca ” candidat apartiinic”. dar aşa sunt mai dergrabă cointeresaţi să se păstreze situaţia tulbure,deoarece aşa e mai uşor de făcut bani şi de motivat de ce nu se realizează reforme. iată ce am înţeles eu din toate cîte se petrec…

 3. Totul e scris corect, cu o mică excepție, că și ananiștii politici fac interesul Rusiei. Ei o fac pe marii și atotcunoscătorii democrați obiectivi. Asta pentru a avea de lucru dacă se schimbă puterea.

 4. Privești NIT-ul și totul e clar, e PCRM ȘI PUNCTUM. Acolo alte opinii DECÎT ÎN SUSÎINEREA aiurelilor PCRM nu sînt acceptate, doar Roșca este agreat și în ultimul timp războinicul Plugaru, care a însușit la perfecție vocabularul leninist-stalinist-voronovist. Alte canale TV îi invită pe toți, inclusiv pe cei numiți mai sus, și programele de autor al acestor canale tot critică mai mult AIE, decît să dea și analiza lucrurilor bune sau comparate cu situația internațională, dar și de la un timp nu mai aud ca cineva să critice NIT TV pentru partizanat politic și prezentarea informației doar de pe poziția PCRM.

 5. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( I / 30 )
  ––––––––––––––––––––
  „Basarabia 1940. Dovezile unei tradari”
  / de Florea Tiberian /
  O SLUGA A MOSCOVEI: NICOLAE TITULESCU,
  ministru de externe al României / 1932 -1936 /
  http://www.scritube.com/istorie/Basarabia-Dovezile-unei-tradar115169134.php

  fragmente:
  Vreme de decenii românii au fost inoculati cu ideea ca guvernul de atunci
  nu avea de ales in fata agresivelor pretentii rusesti.
  Numai cercetatorii care s-au apropiat fara idei preconcepute au pus finalmente in evidenta faptul
  ca starea de spirit defetista, repetata pana la stereotip de generatii de istorici,
  colportata chiar si azi de majoritatea lucrarilor cu acest subiect, preluat de politicienii cu o cultura istorica sumara,
  a fost creata si intretinuta cu multa grija de conducatorii de atunci ai tarii.
  In ciuda aparentelor, Basarabia a fost abandonata cu nepasare si cinism de la cel mai inalt nivel,
  deoarece anumite personalitati politice de varf fusesera demult prinse in jocul unor interese regionale care,
  odata intretinute cu inconstienta sau, mai grav, interesat,
  conduceau cu necesitate la un astfel de deznodamant.
  Printre acestea, activitatea diplomatica a lui Nicolae Titulescu s-a inscris ca unul
  dintre cei mai nefasti factori care au dus, in final, la instrainarea acestor teritorii.

  Deasupra ei insa, politica si atitudinea Regelui Carol al II-lea,
  de indiferenta, inclinare spre compromis si concesie fata de pierderile teritoriale din 1940,
  atata vreme cat cedarile nu ii amenintau pozitia, incepe sa fie tot mai bine documentata.

  ….Fata de primele zvonuri ale pactului dintre Germania si Rusia, stupoarea si panica i-a cuprins pe cei raspunzatori pentru orientarea politicii externe a tarii (Regele Carol, Armand Calinescu, Grigore Gafencu), continuatori ai liniei titulesciene,
  bazata pe axioma (falsa) a unei adversitati ireductibile dintre cele doua tari.

  – Dupa 28 iunie, in timp ce trupele romane din Basarabia dadeau curs ultimatumului,
  generalul Glogojeanu din zona Galati ia initiativa de a trece Prutul pentru a recupera material
  si armament abandonat in timpul retragerii, actiune la care trupele sovietice s-au retras in graba,
  crezand ca romanii contraataca. Faptul este extrem de semnificativ, deoarece denota ca,
  din punctul de vedere al marelui Stat Major de atunci, SE PUTEA REZISTA .

  Autorul lucrarii din care am reprodus pe larg aceste citate construieste ipoteza conform careia Elena Lupescu
  ar fi putut intra in anturajul lui Carol II ca agenta a U.R.S.S.
  Colationarea unor surse care evidentiaza o serie de activitati suspecte ale acesteia, precum si opiniile
  unor personalitati avizate ale epocii, par sa sustina aceasta ipoteza, la care autorul revine de mai multe ori
  in cadrul lucrarii, volumele II si III. Pentru scopul textului de fata prezinta un interes faptul ca
  „…Elena Lupescu intretinea legaturi informative cu activisti din randurile socialistilor români, de regula evrei,
  si ca printul Carol folosea acest canal pentru a produce campanii de presa impotriva Bratienilor
  si a printului Barbu Stirbey.”

  Tabloul situatiei diplomatice, dupa patru ani de ministeriat Titulescu, se prezenta dezastruos:
  din 1932 pana in 1936, singurele rezultate concrete ale intensei activitati diplomatice,
  purtate intr-o maniera foarte personala,
  se soldasera cu slabirea considerabila a pozitiei României fata de imperiul de la rasarit
  si izolarea ei fata de aliati, in primul rand de Polonia,
  manevre la care a contribuit decisiv si diplomatia franceza, care spera, in felul acesta,
  ca o Românie timorata de pericolul din est va reveni pe fagasul politicii antantiste,
  respingand avansurile germane.

 6. Doamna Vitalia,

  Delicios!

 7. OPOZITIA Siriana va organiza proteste in fata ambasadelor si consulatelor Rusiei din intrega lume, in semn de protest fata de politica Moscovei…

  ACEASTA stire ar parea neimportanta pentru noi, dar acest EXEMPLU de solidaritate este bun si pentru ROMANII DE PRETUTINDENI care ar putea sa protesteze in fata ambasadelor Rusiei, cerand:
  – retragerea armatei a 14-a din RM;
  – condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop;
  – ANULAREA CONSECINTELOR acestui pact criminal semnat de Rusia si Germania…
  – Re-Unirea Basarabiei cu Romania

  http://www.gazeta.ru/news/lastnews/2012/01/29/n_2183705.shtml

  Сирийская оппозиция проведет акции протеста у посольств России по всему миру, в знак протеста против позиции Москвы в Совете Безопасности ООН по конфликту в Сирии, сообщает РИА «Новости».

 8. +100%
  Sunt de acord cu poziţia PNL în acestă problemă, inclusiv: – „a fi azi pe aceeași poziție cu PCRM și PPCD, e ceva monstruos și netezește calea pentru revenirea acestora? De ce, se face acest joc al Rusiei?”
  Pe aceiaş poziţie este şi Dan Dungaciu în interviul pentru revista „Adevărul”

 9. iscacriotul etern
  poezie [ ]

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
  2012-01-28 | |

  motto Se urca Basarabia pe cruce si cuie pentru ea se pregatesc,… A.Paunescu

  are basarabia un jeniu rau
  primul ce-a bagat*o *n saracie
  tradator de neam si fariseu
  dar …barbat adevarat , precum se stie

  un orator elocvent si talentat
  si perfect in arta de-a seduce
  credeti ca-i usor dintr-un copac
  sa ridici o basarabie pe cruce

  credeti ca-i usor atitea ani
  sa te tot prefaci ca doina-i dulce
  cand auzul tau de moldovean
  nu percepe decat cantecele ruse

  sau sa furi, sa furi, sa furi atitea ani
  prin minciuna , jaf , excrocherie
  si visand – cu treizeci trei de gologani
  – iaca… cumpar indulgenta pe vecie…

  si acum a revenit c*un comitet
  CAC ii spune … pentru constitutie
  cat na-i cauta prin biblioteci
  nicaerea nu gasesti asa polutie

  poti sa mai gasesti doar patrioti
  ca ofiterasii ce*s cu dinsul
  Doamne iarta neamul nostru pacatos,
  tradator , mancurt…si cu credinta…

  geniul acesta devenit nostim
  si firescul caruia-i copacul
  are doar un singur drept , sublim
  -ca iuda , sa-si aleaga cracul…

  …si atunce poate , *ncetisor
  v*a putea, ca*n vremi demult apuse
  tara mea de patima si dor
  sa coboare-odata de pe cruce !!!

  28 ianuarie 2012
  Basarabia

 10. Acum v-ati dumirit, oare nu prea tarziu?, ca Alianta trebuie sustinuta!
  … nu va mai amintesc de cate ori, cu motive si FARA, ati lovit in cei care MAI REZISTA santajului comunist, nu numai din Parlament si Consiliul Municipal, dar din toate structurile si organizatiile de stat.
  Spun asta, deoarece, de fapt tot clanurile mafiotice de origine FSB-ista, clocite de comunisti domina si azi peste tot.

 11. Situatia din RM este dezastruasa,strasnica si fara speranta….

  Нынешняя верхушка не хочет терять власть, даже ради братской Румынии.

  27.01.2012

  Очередной опрос общественного мнения наделал много шума, хотя результаты его оказались предсказуемыми. Видимо, оценивать их надо с другой точки зрения. Растет не рейтинг ПКРМ, а приверженность идее вхождения в Таможенный союз России, Беларуси и Казахстана, что совсем не удивительно на фоне проблем, с которыми сталкивается Евросоюз. Лидеры ПКРМ пытаются вновь оседлать конька той же породы, что в 2001 году помог им влететь во власть – тогда это было обещание войти в союз России и Беларуси.

  Потом, правда, коммунисты назвали идею неактуальной и стали ярыми адептами идеи евроинтеграции. Нынче история повторяется, но уже в виде фарса, тем более что такой же лозунг на будущие выборы утвердили еще как минимум три партии. Тех, кто надеется, что ПКРМ получит большинство голосов в парламенте, объединившись с партиями левого толка, ждет сюрприз: нынешние трения в АЕИ по сравнению с разборками в потенциальном союзе – детские игры! Но все это политика. А что же с экономикой? Там, где у политических игр приоритет перед экономическим развитием, нет места прогрессу. Да и для инвесторов такая страна отнюдь не привлекательна. Но наши парламентарии никак не успокоятся.

  То, что ситуация патовая, еще раз подтвердили данные опроса, проведенного Ассоциацией социологов и демографов РМ. Респонденты уверены: досрочные парламентские выборы кардинально ситуацию не изменят – ни одна из партий (групп партий) не сумеет набрать в законодательном органе числа мест, необходимого для избрания президента. То есть в перспективе – бесконечный электоральный цикл…

  Впрочем, при нынешнем состоянии дел в парламенте президента выбрать тоже вряд ли удастся – слишком уж антагонистичны интересы сторон. Причина отнюдь не в различии политических взглядов (все наши политики – от Воронина до Гимпу и всех остальных – одним миром мазаны и могли бы найти общий язык). Все дело в бизнес-интересах, а при их защите политики стоят насмерть.

  Этими же причинами можно объяснить, почему сторонникам унии не дождаться объединения с Румынией, несмотря на ” униoниста ” Гимпу. Да именно потому, что ни разу в истории человечества государственная (у нас – властная, периодически сменяющаяся в соответствии с принципами демократии, а потому спешащая в отведенный ей срок укрепить свое благосостояние) элита не отдавала власти добровольно. В этом мы не лучше и не хуже своих соседей и «старших братьев». Нынешняя верхушка не хочет терять власть, даже ради братской Румынии. По той же причине элита Австрии после аншлюса 1938 года предпочла изгнание, но не положение рядовых граждан в подчиненной Гитлером стране. (И ведь большая часть населения аншлюсу радовалась в надежде на урезание прав аристократии и экономическое процветание в составе Третьего рейха.)

  А как хорошо мечталось о светлом будущем на заре независимости! Граждане МССР искренне верили в него, как верит ребенок в сказки. Нет, они мечтали не о золотых колосьях на фоне голубого неба, не о пышных свинках, не о фабриках и заводах… В МССР все это уже было, потому не ценилось и к мечте не приравнивалось! Кому это было нужно, если по стране ходили слухи, что в странах загнивающего капитализма распоследний бомж получает вэлфора в денежном выражении больше, чем квалифицированный инженер?

  В середине 90-х сюжет воплотился: независимость стала свершившимся фактом, а мы выросли, насмотрелись «их» видео и уже требовали сказок для старшего школьного возраста. Тогда родилась сказка о мудром и рачительном хозяине, способном распорядиться советским наследием. И опять в самые безумные прожекты верили все, начиная теми, кто их придумал, и заканчивая специалистами, которые по долгу службы должны были кричать: «Не верю!».

  Эта сказка тоже не сбылась, и тогда в тоске по пышным свинкам народ выбрал воронинцев, засевших во власти на долгие восемь лет. Но и они, имея всю полноту власти, подмяв под себя всю систему, не смогли изменить ситуацию к лучшему. Ужасной стала уже не вера в чудо, а неверие – неверие в горькую реальность, в пучину бедности, в которую с каждым годом все глубже уходила страна. Политики, экономисты, эксперты превратились в профессиональных сказочников, получающих солидное вознаграждение за свои бредовые изыскания. Пока они страну пилили-делили, предоставленный сам себе народ начал разбегаться из страны. Бюджетники – учителя, медики, чиновники – провозгласили свою индивидуальную независимость от государства, решая личные финансовые проблемы за счёт гешефтов. Вот где лежат истоки дикой коррупции.

  Детство прошло, наступила политическая юность – пора отрезвления. Все больше граждан начинают прозревать и перестают верить в сказки. Они уже не испытывают оптимизма по поводу светлого будущего, вопиют, как робинзоны на необитаемом острове: заберите нас отсюда, вывезите куда-нибудь на большую землю!!! Они устали от своего государства, от своих властителей, они хотят сбежать в Европу, на худой конец – в Россию, сбежать всем вместе или по отдельности…

  km.press.md

 12. Nu mai spurca si tu blogul cu limba ocupantilor.Ca mii greata sa va vad si aud zi de zi.Cui ii place sa plece la origini…in Siberia.

 13. sunt si rusi in RM care scriu adevarul

 14. AIE are numai o sansa ultima sa inceapa integrarea cu (in )Romania in alt fel revenirea la putere a lui Voronin-PCRM este asigurata la 100%……..

 15. foarte putini in RM mai cred in integrarea RM (ca stat independent )in UE…..

 16. Referendumul va iesua pentru ca nu va fi prezent la vot nici 25% din electorat. Populatia este dezamagita in AIE ,studentimea la fel ………………

  Electoratul PCRM va boicota referendumul.

  Referendumul va fi un esec urias pentru AIE la fel ca si alegerile anticipate .AIE este in capcana .

 17. Opinie – e bine de visat. Realitatea e cu mult mai dură.
  AIE nu poate alege un Preşedinte, Decretul lui Ghimpu despre retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM nu a fost susţinut nici de un partid parlamentar, dat scrii despre ReUnire
  Insuccesul AIE-1 şi AIE-2 este că componentele AIE nu au fost ca o echipă
  Insuccesul forţilor proromâne timp de 20 ani este din cauza că partidele politice, politicienii care se declară proromâni se duşmănesc, se ponigresc. „Unul mare, altul tare”. Cel puţin pot activa cot la cot, sau să nu se lupte între dînşii. În primul rînd Moscovei îi este convinabilă dezbinarea forţilor politice proromâne. Unii politicieni conştient sau inconştient fac jocul Moscovei.

 18. Inseamna ca AIE a venit la guvernare numai cu un scop -de a umple buzunarele personale

 19. siberiacul spune:

  //Insuccesul forţilor proromâne timp de 20 ani este// ca timp de 20 ani au fost forte proromane numai la vorbe pentru a prosti electoratul si ajunge in parlament si a umplea buzunarele personale….

  acestea se numesc valori si principii in varianta RM…..

 20. Asculati atent ce scandeaza multimea de tiner in PMAN Chisinau si pe linga ei in video se vede si dl Vlad Filat( Vladimir Filatov)

  06.Apr.2009

  http://www.youtube.com/watch?v=MDjj9pJzeng&list=UUQLFcgX0qvCcvMCW3H-qX4A&index=70&feature=plcp

  Multimea de tineri scandeaza:

  Traiască şi înflorească Moldova ,Ardealul şi Ţara
  Româneasă.

  si apoi multimea de tineri scandeaza :Romania,Romania

  se aude foarte clar

 21. Asculati-Ascultati

  tiner-tineri

 22. Pentru OPINIE
  da, asa este cum spui pe Youtube!! Dar atata vreme cat „ziaristi ” din generatia tanara scriu ce scriu pe blogurile lor (Cenusa , Cojocari si altii destui)gazduiti generos de UNIMEDIA, nu prea va dau sanse.Imi pare foarte rau ca nu am incotro si trebuie sa o spun, dar nu ma pot pacali pe mine insumi. Am fost foarte optimist pana nu demult legat de problema dar , din pacate, el se topeste pe zi ce trece mai mult. Sunt mult prea complicate si alambicate cu tot felul de ingredinte perceptiile si reactiile voastre ca sa ma mai pot fie si autosugestiona. Sincer de tot regret, dar asta e.
  Poate vor veni si alte vremuri si alte conditii emotionale, culturale si politice. Ferestra sperantei ramane deschisa. Macar atat.

 23. Pe blogul meu (http://mipopescu.wordpress.com), in articolele „Contract de guvernare” si „Parlament Mixt” emit niste idei si propuneri referitoare la o monitorizare si control al politicului in parlament prin participarea societatii civile ca partener parlamentar, adica prin constituirea unei componente nepolitice parlamentare. Desigur, este vorba de parlamentul Romaniei, avand in vedere ca desi legal alese in parlament, partidele politice si-au pierdut legitimitatea prin refuzul dialogului cu cei pe care ar trebui sa-i reprezinte. Situatia nu-i caracteristica doar Bucurestiului, ci si Chisinaului.
  Poate nu nu sunt cele mai inteligente propuneri si idei, acelea de incheiere a unui acord intre clasa politica si societatea civila, poate nu-s perfect aplicabile Basarabiei, dar macar pot constitui subiecte de meditatie si poate de inspiratie.

 24. comentarii fata de prostele lui Rosca.

  Lumea este asa de dezamagita in AIE ca este gata sa-l sustina si pe Rosca…

  Maria Untu · Riscani, Bălţi, Moldova
  Toată stima pentru oamenii care au ieşit în piaţă pe un aşa ger! Tot ce s-a spus la adresa alianţei este adevărat! Numai cei cu mintea opacă nu sunt în stare vă vadă că toate lozincile cu care se acoperă alianţa sunt pentru a prosti alegătorii, pentru că în trei ani de zile nu s-a făcut nici un pas concret pentru derularea reformelor! Ne-au inundat cu aşi din mănecă / lexiconul îi caracterizează de altfel / şi ne-au înfundat în discuţii interminabile. Cu un milion de cetăţeni plecaţi peste hotare, cu agricultura pusă pe brânci, cu o economie nefuncţională, guvernul are grijă de drepturile pederaştilor! Cum să-i numeşti altfel?

  Michael

  intradevar aie sunt niste debili…

  Petru Enciu · Operaio qualificato at Sacaim
  Hai baeti sa-l insotim pe rosca pentru 20$/ora,pentu a striga „jos”-altii 20$ pentru fiecare exclamare,caci daca vrea sa ajunga sus stiti ca plateste numai ca noi inca nu stim sa ne punem pretul,si daca la viitoarele alegeri il vom tine PROTESTATARUL VESNIC sa vedeti ce afacere buna facem! JOS!!!!!!
  Reply ·
  · 2 hours ago

  Toma Ursu · Top commenter
  basme , si in 2002 ziceau voronistii ca Rosca ne platea pe noi protestatarii
  unicul care cistiga e Rosca

  Valentin Valentyn · Top Commenter
  Ce întrebare adresezi :):
  Lipsuri:
  1. Puterea
  2. Posibilitatea de a fura şi el la fel ca şi Ghimpu plahotniuc şi Filat
  3. Pârghiile de tot felul care le avea când era cu comii la conducere

  Ion

  Mulţi oameni au investit speranţe în AIE, care a fost darnică la promisiuni, dar e timpul să trageţi concluzii toţi cei care s-au lăsat minţiţi şi să recunoaşte-ţi că AIE e incapabilă .. Şi dacă ne aducem aminte în 2005 pentru Voronin au votat şi Filat şi Diacov. De ce nimeni nu-i numeşte trădători? Toţi liderii alianţei sunt transfugi din alte partide. Aceasta nu e trădare?

  Reply · 2 ·
  · 10 hours ago

  Ina Potinga · ASEM
  A VENIT TIMPUL SA PUNEM CAPAT DICTATURII CRIMINALE A OLIGARHILOR! REFERENDUMUL

  Adrian Plopa · Top Commenter · Prodictum

  Nici ăștia din AIE nu-s mai buni,decit Voronin și Roșca după 8 ani de săracie și minciună,trebuie să fii debil !

  Ion Staver · Chisinau, Moldova
  vino si ai sa traiesti aici in RM si o sa iesi de nevoie in strada

  Petru · Top commenter
  Au sustinerea mea cei ce au protestat si care au sustinut si sustin manifestarile de protest!Doar handicapatii pot sta acasa si sa fie indiferenti de ceea ce se intampla! Cei „dusi cu pluta”,inclusiv si unii din „jurnalistii democrati” sunt „capabili” sa toarne mizerie si venin impotriva politicianului Rosca!

  Mihai Voievod · Top commenter
  Timpul dezamagirilor s-a apulberat! Si daca nu era Rosca, era sa fie un altul ca el, deoarece s-a ajuns la limita…

  etc………….

  Gata pleaca AIE cu pluta la gunoi

 25. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( I / 32 )
  ––––––––––––––––––––
  Nu se stie exact cine a scris-o, nici de când circula printre credinciosii din Prahova.
  Cert este ca s-a raspândit ca lumina, ca lumea o cauta pentru puterile ei.
  Se spune ca norocosii care intra in posesia Rugaciunii scapa de boli, de griji, de necazuri,
  de farmece si blesteme, li se implinesc cele mai grele dorinte.
  Dupa cum spun fericitii care o au, rugaciunea e cunoscuta numai in Prahova.
  Multi preoti n-au auzit inca de ea, dar presiunea oamenilor care cer ca „Rugaciunea Lumânarilor Aprinse”
  sa fie citita in biserica e atât de puternica, incat s-a dezlantuit o veritabila cruciada pe urmele ei.
  http://www.normal-paranormal.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1028:rugaciunealumanariloraprinse&catid=101:rugaciuniacatiste&Itemid=173

  „Rugaciunea Lumânarilor Aprinse”
  –––––––––––––––––-
  „Doamne, asa precum arde lumânarea mea de repede, luata din sfânta biserica,
  tot asa sa-mi ajute Dumnezeu, Maica Precista si toti sfintii,
  ca sa piara tot atât de repede toate facaturile, spurcaciunile, toate relele si patimile,
  blestemele si lucrurile diavolesti, farmecele, descântecele, mestesugurile si uneltele diavolesti
  de la locul unde stau, de la casa mea, din familia mea, de la cei bântuiti de patimi
  (bautura, cafea, tutun, curvie, jocuri de noroc, neascultare si nesupunere, injuraturile de cele sfinte),
  din capul meu, din trupul meu, din sufletul meu, din familia mea.

  Doamne, ajuta-ma sa-mi recapat sanatatea, linistea, sporul si prosperitatea casei,
  a serviciului, a locului unde lucrez, sa fiu binevazut, sa am spor in casa, in vite, in pasari,
  sa fiu ferit de accidente si de relele intamplari, eu si casa mea, familia si colaboratorii de la munca.
  Doamne, sa se departeze vrajmasii si sa se imblanzeasca, sa am soarta buna de la Dumnezeu,
  sa mi se dezlege cununiile si facaturile, sa fiu ferit de argintul viu
  si lucrurile vrajitoresti sa nu aiba putere asupra mea.

  Doamne, fereste casa mea de ura si invidie, de certuri, de batai, de boli molipsitoare, de betii,
  de anturaj prost. Doamne, fereste familia mea si sufletele noastre de toate incercarile si rautatile
  si da-ne, Doamne, sanatate, impliniri, realizari si viata fara de primejdii.
  Doamne, intareste-ma si pastreaza-mi credinta stramosilor, credinta crestinilor.
  Doamne, ocroteste pe parintii mei, pe fratii mei, pe surorile mele (se spun numele lor)
  si dezleaga blestemele viilor si mortilor cazute asupra noastra.
  Si lumineaza mintea si soarta copiilor nostri, da-le spor la invatatura si reusita in viata.

  Doamne, vegheaza si intareste tineretul si copiii celor de-un neam si o credinta cu noi.
  Doamne, ai grija de toti copiii si intelepteste si pe copiii mei.
  (Toate numele pentru care se roaga respectivul.)
  Doamne, da-ne pâinea cea de toate zilele si linistea ta cea sfânta!
  Doamne, sa se implineasca toate rugaciunile noastre!
  Doamne, ajuta-ne! Doamne, iarta-ne! Doamne, miluieste-ne!
  Doamne, fie-Ti mila de noi! Doamne al puterilor, fii cu noi!
  Amin!”

  Precizare:
  –––––––––
  Cele 40 de lumânari se aleg si se ard intr-o noapte, inainte de miezul noptii,
  ca sa nu se treaca in ziua urmatoare. Se spune Tatal nostru, de 4 ori pentru fiecare lumânare arsa.
  La sfârsit, se spune rugaciunea lumânarilor o singura data.
  Apoi, dupa aceasta noapte se tine post si curatenie trupeasca sapte zile, aprinzându-se in fiecare zi
  cate sase lumânari, care nu au legatura cu cele 40. Sunt inca 42 de lumânari, dar cele 40 au fost arse atunci, in prima noapte. Se spune si in aceste sapte zile „Tatal Nostru” si „Rugaciunea Lumânarilor aprinse”,
  dar cele 40, au ars deja. Acestea 42 nu au legatura cu cele 40.
  Dupa cele sapte zile, se mai aprinde timp de sase saptamâni miercurea si vinerea cate o lumânare.
  La fel se spune „Tatal nostru” si „Rugaciunea Lumânarilor aprinse”. Lumânarile care se aprind
  miercurea si vinerea, ca si cele 42, nu fac parte dintre cele 40. Acelea se aprind o data toate.
  Asta inseamna ca e nevoie de mai multe lumânari, ca sa fie continuat ritualul aproape doua luni.
  Caci numai asa are efect.

 26. Doamna Vitalie,
  Uite ce scrii D-ta;
  -„În loc AIE să îl pună la dubă pe Voronin pentru ce a furat…”
  Cum AIE sa-l puna la duba de Voronin? Ei ce sint puterea judiciara? Prin asta d-tale confirmi si admiti ca acestea de la guvernare inclusiv d-ta te conduci de principii nedemocratice. Dar toti strigati in gura mare ca sinteti mare liberali si democrati.

 27. AM AJUNS UNDE ERA LOGIC SĂ AJUNGEM, DIN CAUZA DEZBINĂRII ÎN AIE ŞI A FORŢILOR PROROMÂNE
  Au fost şi sunt cetăţeni, intelectualitate, politicieni a RM care trăesc cu spiritul românesc şi luptă pentru aceasta.
  Problema cea mare este că unii „patrioţi”, mai guralivi, conştient (poate că şi plătiţi) sau inconştient, bat în alţi politicieni proromâni, îi ponegresc, precum că aceia nu sunt cu adevărat proromâni, şi numai „guralivii” sunt unicii proromâni adevăraţi. Acei cu sufletul mai domol cedează.
  Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce”
  Ce a făcut Roşca? A bătut în toţi ce gîndeau româneşte. E greu de enumerat care au fost „destruşi”, doar cîteva nume – A.Moşanu, V.Matei, N.Dabija, pînă şi Gr. Vieru. Dupa 2005 Roşca s-a „developat”
  Şi acuma se prelungeşte tactica lui Roşca, că unii, care doresc ReUnirea chiar astăzi socot pe alţii de duşmani ai românismului care ştiind că majoritatea cetăţenilor sunt educaţi în spiritul antiromânesc, dar privesc cu ochi buni europenizarea au tactica de ReUnire prin integrarea europeană. În timp ce majoritatea cetăţenilor nu vor mai fi zombaţi de politica Rusiei, vor fi cu mult mai mulţi proromâni şi ReUnirea se va face chiar şi pînă la Integrarea separată a RM în UE
  Nu toţi proromânii gîndesc la fel. Şi e normal ca fiecare să aibă viziunea sa. Dar de ce nu de găsit numitorul comun şi de acţionat ca numărul electoratului proromân să crească?
  Nişte vecini, fiecare cu părerea lui, dar pentru a face un lucru – se înţeleg cum de avut rezultat bun
  Oare e normal că în timpul Alegerilor locale, cînd rămăsese pentru Primărie Chirtoacă şi Dodon cu nemiluita se bătea în Chirtoacă, (şi acuna se prelungeşte), în felul acesta favotizînd pe Dodon şi comuniştii, Nu-i de mirare că în CMC sunt mai mulţi consilieri comunişti.
  De unde să fie succese în AIE 1şi AIE 2 cînd Filat a prelungit tactica lui Roşca!? A fost în opoziţie lui Urechianu, Lupu, Ghimpu. Poate că pînă la urmă a înţeles ceva? Cam puţin cred
  Cetăţenii republicilor baltice au fost uniţi.
  Dar în RM „patrioţii români!” se plasează pe baricada luptei politice din partea politicii Rusiei, a comuniştilor şi neocomuniştilor.
  Şi în politică TREBUIE DE GÎNDIT

 28. Sibireacul,
  eu nu cred ca cei ce lovesc in ai NOSTRI nu inteleg ceea ce fac. Cred mai degraba ca este o REAVOINTA, ba chiar o POLITICA MARSAVA ASCUNSA.
  Pe de o parte declara deschis cele mai SACRE DORINTE – DE A NE RE-UNI CU PATRIA – ROMANIA, pentru a cumpara increderea noastra, iar pe de alta parte lovesc miseleste in patriotii nostri… cu atat de mult cinism! Si acest cinism al pseudo-patriotilor nostri ESTE SINCER, mai sincer decat patriotismul lor AFISAT ca sa duca in eroare masele.
  Doamne fereste!

 29. Care unire a populatiei poate fi daca ”puliticenii” din RM inseala electoratul numai pentru ca sa ajunga la treuca si sa umple buzunarele personale…..

 30. AIE mai bine facea un referendum pentru UNIREA cu Romania, da nu referendumuri aiureli cine din ”puliticieni” va veni la cirma RM….

 31. C Tanase: Relaţiile R. Moldova – România: „iluzii termice”.

  Se schimbă guvernele la Bucureşti şi la Chişinău, se schimbă preşedinţii, premierii, miniştrii de Externe, se schimbă preşedinţii în Rusia, SUA, Germania ş.a.m.d., iar relaţiile dintre România şi R. Moldova rămân mereu aceleaşi: cordial de reci şi nesincere – din partea Chişinăului, desigur.

  30.01.2012

  oricine, la Chişinău, ajunge la conducerea statului devine… un pic antiromân.

  R. Moldova – şi cea oficială, şi cea neoficială, neromânofobă – nu a avut şi nu are un proiect în legătură cu România. Degeaba fac zgomot ruşii – nu există un proiect unionist la Chişinău; există „insuliţe unioniste”, „populate” de oameni sinceri, dar naivi, mioritici şi mereu înlăcrimaţi de „ţara mea de dor”, dar fără viziuni pragmatice şi proiecte realiste. Conducerile de la Chişinău şi coloana a cincea a Moscovei gestionează cu multă eficienţă această stare de lucruri şi, spre deosebire de România, are succese mai mari în opera de rusificare şi manipulare a basarabenilor.

  http://www.timpul.md/articol/relatiile-r–moldova–romania-iluzii-termice-30850.html

 32. AIE, gata să renunțe la referendum.

  Liderii AIE au decis să renunțe la referendumul constituțional din cauza protestelor izbucnite în societate. Cel puțin așa titrează presa pro-comunistă, care citează surse din Partidul Democrat

  http://www.jurnal.md/ro/news/aie-gata-sa-renun-e-la-referendum-215360/

  la alegerile anticipate PCRM-Voronin au sanse mari sa acapere majoritate constitutionala in parlamentul RM iar pentru AIE alegerile anticipate vor fi un dezastru urias…

 33. daca vine a 2 oara Voronin la putere atunci in RM va fi instalata o dictatura in stil Putin in Rusia,Ianukovici in Ucraina,Nazarbaiev Kazahstan,lukasenko in Belarus.

  Actualii guvernanti din AIE au mari sanse sa nimereasca la dubala ca Timosenko…

 34. Pt Vitalie Canada

  Democrat si liberal nu inseamna haos si lipsa legii. Cind spunem AIE sa puna la duba, avem in vedere ca ei au pus un alt Procuror General, care ii poate motiva mai corect p procurori sa respecte legea si sa nu putrezeasca dosarele in sertare, fara a ajunge la Procuratura.

  Si-apoi – cind Filat spune de raiuderism in gura mare – se poate, dar s avina cu fapte ce au facut comunistii, conform documentelor, nu conform impresiilor, din anii 1999-2009 si sa ceara procuraturii sa ancheteze si sa depuna dosarele in justitie – cum e? Despre raiderism se poate, „avem informatii”, iar despre faradelegile si furturile comunistilor – nu avem? Cine a dispus in 2008 cumpararea unui candelabru de 5 milioane la Presedintie, pt care banii au fost spalati? Unde sincercetarile acum ale altor matrapazlicuri – sau au plecat de la guvernare si dusi au fost?

  Nu intelegeti corect democratia si liberalismul. Democrat anau inseamna a nu cere respectrareea legii si pedeapsa hotilor. Si AIE nu sunt trei lideri, ci institutiile conduse de cei pusi de AIE, care trebuie sa se deosebeasca de un Gorbulea, de un Morei, de un Resetnicov, sa se mai ridice niste imunitati parlamentare.

 35. Cind spunem AIE sa puna la duba, avem in vedere ca ei au pus un alt Procuror General, care ii poate motiva mai corect p procurori sa respecte legea si sa nu putrezeasca dosarele in sertare, fara a ajunge la Procuratura.

  Госпожа Павличенко, Вы предлагаете «опасный» прецедент. Если «Альянс» запрячет в тюрьму Воронина и его подельников, то… те, кто придут к власти после «Альянса» посадят Филата, Дьякова, Гимпу и т.д. Каждая новая власть будет сажать предыдущую. В таком случае никто не захочет идти во власть. Зачем им власть, если нельзя воровать?! Вот это будет общенациональная трагедия! Кто тогда будет нами править? 🙂

  P.S. Вы уверены, что, придя к власти, PNL не запачкает рук своих? (Я не имею в виду лично Вас).

 36. Am fugit de dracu si am dat peste altul.Acesta *altul* contine in sine si iluzionisti,papusari,contrabandisti,regizori universali.Adica,ce e mai bine:cu capul in pepete sau invers?De ce trebue sustinut AIE,de frica ca o sa vina comunistii?Vrem sau nu insa ei ,in careva masura,nici nu au disparut de la conducere,aflindu-se majoritatea prin rindurile AIE si PSRM,si nu majoritatea in forma initiala.Deaceia PNL ,in opinia mea,trebuie sa-si promoveze scopurile si idealurile sale.Deoarece spriginind AIE,care in 2,5 ani a degradat complect in fata societatii, PNL va perde din reputatie.
  In ceia ce priveste pedepsirea politicienilor vinovati de infractiuni,e de risul gainelor.N-a vrut sa gaseasca macar un tap ispasitor,pentu a arata alegatorilor ca eilucreaza.

 37. Fostul premier român, Adrian Năstase, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

 38. Lupu pleacă la Moscova la invitația lui Kiril.

  Marian Lupu va întreprinde, în perioada 31 ianuarie – 01 februarie 2012, o vizită în Rusia.

  Președintele interimar al Republicii Moldova pleacă la Mosocva la invitația Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, Kiril

 39. Valenta – te citesc de mult pe bloguri. Se vede că cunoşti Biblia destul de bine. Să te ajute Domnul pe tine şi pe noi mai păcătoşi. De acord cu ce ai scris mai sus „eu nu cred ca cei ce lovesc in ai NOSTRI nu inteleg ceea ce fac. Cred mai degraba ca este o REAVOINTA, ba chiar o POLITICA MARSAVA ASCUNSA.”
  Şi totuş cu o renarcă – sunt între forumişti, care au fost duşi în eroare.
  NU POATE BIRUI IDEIA pro ROMÂNISMULUI, pînă cînd forţele politice proROMÂNE cel puţin nu se vor bate între dînsile. Pînă cînd majoritatea cetăţenilor nu vor fi cu idei proromâne, anticomuniste, împotriva ocupaţiei ruseşti – nu se poate vorbi de REUNIRE
  Repet – nu se poate repara scara de la bloc, sau strada din sat – dacă vecinii nu se înţeleg!
  Valenta, Mulţumim de susţinere!

 40. opinie
  – recunosc, comparativ ca mine ştii mai multe, citeşti mai mult.
  – noi, cetăţenii votăm politicienii. Avem aşa politicieni cum noi suntem.
  -Dacă cei ce au aceiaş ideie, se împart în grupuri şi se atacă reciproc nu e bine.
  – Acela care atacă politicienii de aceiaş ideie (cum a făcut Roşca), atacă la fel ca şi duşmanii acestei idei (Rusia, comuniştii) – mai degrabă acesta este infiltrat pentru dezbinarea forţilor proromâne, unii o fac şi din greşală.
  -De la Chişinău la Bucureşti se poate ajunge pe diferite drumuri. ReUnire se poate face pe diferite căi. Nu este logic, ca cei ce doresc să ajungă la Bucureşti să a-l ponegreşti că nu merge pe drumul tău
  Nu se poate face ReUnirea fără a fi unite forţile proromâne din RM, sau cel puţin să nu să se ponegrească!
  -Toate cele bune

 41. acei care se declara in vorbe proromani cu diferite cai pina in prezent nu au adoptat in constitutie denumirea de LIMBA ROMANA

 42. despre istoria Romanilor nici nu mai vorbim

 43. Doamna Pavlicenco cum comentati aceasta stire-?

  Победа государственников: Минюст не зарегистрировал унионистский устав НЛП

  http://ava.md/news/014411-pobeda-gosudarstvennikov-minqst-ne-zaregistriroval-unionistskii-ustav-nlp.html

  Победа государственников: Минюст не зарегистрировал унионистский устав НЛП

  Министерство юстиции Республики Молдова пока воздержалось от регистрации нового устава Национал-либеральной партии, в котором главной целью политформирования объявлялась ликвидация молдавской государственности посредством объединения с Румынией.

  Об этом ведомство проинформировало Партию регионов Молдовы, которая ранее направила в Минюст требование запретить антиконституционную деятельность НЛП.

  В письме министерства сообщается, что 14 декабря Национал-либеральная партия направила для регистрации в Минюст пакет программных документов в новой редакции. Однако, Минюст на данный момент не утвердил новый вариант документов НЛП. Одновременно с этим, как отмечается в письме, Министерство юстиции обратилось в Конституционный суд за разъяснением 4п. 41 статьи Конституции Республики Молдова, запрещающей антиконституционную деятельность политических партий.

  Как сообщалось ранее, 8 декабря председатель Партии регионов Молдовы Михаил Формузал подал в Министерство юстиции Республики Молдова заявление с требованием отмены регистрации Национал-либеральной партии. В документе, поданном в министерство, отмечалось, что НЛП в своей деятельности допускает незаконные антиконституционные действия. В частности, речь идёт о принятых на съезде проектах программы и устава организации, согласно которым одной из целей НЛП провозглашается ликвидация молдавской государственности путём объединения РМ с Румынией. В своём требовании ПРМ сослалась, в частности, на 41 ст. Конституции, в соответствии с которой «партии и другие общественно-политические организации, цели или деятельность которых направлены против политического плюрализма, принципов правового государства, суверенитета, независимости и территориальной целостности Республики Молдова, являются неконституционными».

 44. Pt Rusoaica.

  Cum a zis Jiglov:” Vor doljen sideti v tiurime”

  Ce importanţă este dacă e preşedinte, fost preşedinte sau un alt demnitar de stat?

  Problema noastră-i , că cu revenirea forţelor democratice la guvernare am aşteptat cu toţii ceva schimbări în guvernare, în justiţie e.t.c.r.

  Însă cum erau judecaţi pedagogii pe timpul comuniştilor pentru că au luat cadouri de la copii o plapumă, mai şi fiind numiţi de Voronin ” violatori de copii”, aşa şi actuala guvernare procedează, vînînd pedagogii şi elevii la BAC pentru a demonstra, că lupta cu corupţia în RM este la nivel.

  Cum Voronin a spus că cea mai mare corupţie este în sistemul de îănvăţămînt şi în instituţiile de medicină, aşa şi actuala guvernare repetă ca nişte papagali, de parcă pedagogii au dat foc parlamentului, au maltratat tinerii la 7 aprilie, au acaparat băncile, uzinele, hotelurile ,pădurile ş.a.m.d.

  De parcă acel pedagog judecat pentru o plapumă, se plimbă cu DJEP-ul , are în proprietate hoteluri şi vile cu 4 etaje în Chişinău.

  Deaceia şi vor fi taxaţi în alegerile viitoare actualii guvernnanţi, fiindcă nu se deosebesc cu nimic de guvernarea precedentă.

  Şi atunci , PENTRU CE NOI IAM SUSŢINUT ÎN ALEGERILE PARLAMENTARE, dacă pe zi ce trece , poporul se dezamăjeşte în sinceritatea şi puterea lor?

 45. D-na Vitalia !
  V-am auzit acum la Vocea Basarabiei pledînd pentru referendum.Ma sunat un PNL-st de al nostru ce şi mi-a zis:Cu ce se ocupă d-na Vitalia?
  A petrece acest referendum înainte de termenul legal (acei 2 ani care trebuie să treacă pentru a pune aceeaşi întrebare la referendum) înseamnă a legaliza echpele (bandele) de mafioţi „statalişti” şi comunişti,ce nu se deosebesc cu nimic unii de alţii, oare a fost cumpărată de ei?Ei şi-au făcut pe capul lor şmsecheria cu referendumul,lasă ei să se descurce singuri,la ce să se implice d-ei,ce are d-ei din asta?
  Ce are acest referendum cu obiectivul principal al PNL-ului basarabean, – reîntregirea naţională românească?
  Să ştiţi că şi la mine au apărut întrebări asemănătoare.Vă rog să răspundeţi,nu de alta dar dorind să fiţi pe placul unora,puteţi să-i pierdeţi pe alţii.

 46. Pt. Mihai Morteanu:

  Да Бог с ними! Пусть бы даже и воровали (иначе они просто не могут), но хоть что-нибудь сделали бы из обещанного в предвыборную кампанию. Самое большое ПРЕСТУПЛЕНИЕ, которое совершили наши «наполеоны», это то, что они дискредитировали само понятие либерализма и демократии. И, если к власти вновь вернуться коммунисты, то только благодаря нашим «либералам», «демократам» и «либерал-демократам», которые на самом деле есть не что иное, как нео-коммунисты.

 47. Iată ce i-am scris pe blogul d-lui Igoraş Dodon peBlog,dar de o cam dată e în aşteptare.Poate nu are cînd acum,va publica mai pe urmă, oricum cred că vă poate fi ceva interesant.
  D-le Igoraş!
  Mi-a plăcut prestaţia d-ta de la Moldova 1 în seara de 30.01.12.
  Mă gîndeam: I-a mai rămas să se lepede de moldovenism primitiv, să fie de rînd cu moldovenii care au făurit generaţii de-a rîndul România Mare şi merită chear să fie acceptat la PNL.
  D-le Igor,ai făcut un pas Bravo!, plecînd la socialişti,dacă mai parcurgi încă o etapăîn evoluţia conştiinţei d-le politice şi mai ajungi şi la PNL,apoi eşti Bravo de tot.
  Nu pierzi nimic: Nu vei fi doar un simplu moldovean,ci şi un moldovean-român,un reprezentant a unei naţiuni mari,cu o istorie glorioasă,nu a unei naţii mici “maldaveneşti” inventate de ruşi pentru a ne dezbina neamul românesc spre a ne asimila mai uşor. E mai bine, cred eu,să fim o naţiune mare,unită într-un stat a întregului neam românesc – România!
  Sper că D-zeu nu te va lăsa la jumătate de drum,te va ajuta să te lecueşti de moldovenism primitiv şi într-un scurt timp să devii un moldovean-român,să ne putem mîndri şi noi,,cei de peste două dealuri de baştina d-ta Sadova de omul ce a reuşit să învingă concepţiile moldoveniste primitive,devenind şi un bun Român!
  Anatol Marin,Ciorăşti

 48. Pt patriciu si altii

  DECLARAȚIA

  Partidului Național Liberal în legătură cu situația politică și cu decizia privind desfășurarea unui referendum constituțional

  După venirea forțelor postcomuniste la Putere, Partidul Național Liberal a optat constant pentru definitivarea reformei sistemului politic în Republica Moldova, prin amendarea Constituției sau adoptarea unei noi Legi Fundamentale.

  În anul 2000, finalizarea reformei inițiate de deputați pentru schimbarea regimului semiprezidențial în unul parlamentar a fost împiedicată de Partidul Comuniștilor, care, în plus, au blocat și alegerea șefului statului, provocînd alegeri anticipate. Ulterior au fost nouă tentative de alegere a Președintelui, din care doar două au avut finalitate, dar cu urmări dramatice pentru unele forțe politice.

  Pornind de la aceasta, PNL și-a modificat Programul la Congresul al III-lea, optînd pentru eliminarea instituției Președinției, pentru un Parlament pluralist și un prim-ministru cu suficiente împuterniciri.

  Avînd, însă, o Constituție ce prevede alegerea în Legislativ a Președintelui statului, PNL pledează pentru definitivarea reformei constituționale, pentru o republică autentic parlamentară. Totodată, norma constituțională de alegere cu 61 de voturi a a șefului statului și-a demonstrat inaplicabilitatea într-o societate puternic divizată pe orientarea geopolitică de dezvoltare, fapt confirmat de multiplele tentative eșuate. Acest fapt împiedică efectuarea reformelor instituționale, menite să scoată cel de-al doilea stat românesc din criza economică, politică, precum și de pe orbita rusească. Plecînd și de la practica altor țări europene, PNL sprijină decizia politică a AIE privind desfășurarea unui referendum pentru reducerea numărului de voturi prin care să fie ales Președintele, după cîteva încercări. Se vor evita crizele politice, constituționale, de care avem parte continuu în ultimii trei ani. Coborîrea pragului de voturi necesare pînă la 51 de voturi ar face posibilă votarea unui Președinte proromân, proeuropean al Republicii Moldova, și nu a unui prorus.

  Totodată, PNL consideră oportune și alte ajustări ale Legii Fundamentale, pentru reducerea atribuțiilor Președintelui, în sensul unei funcții reprezentative, fără prerogativa stabilirii politicii externe și înaintării de inițiative legislative, dar în condițiile unui Parlament pluralist și ale unui premier învestit cu putere. De asemenea, șeful statului trebuie să desemneze ca prim-ministru doar persoana asupra căreia a convenit o coaliție majoritară constituită și să nu aibă dreptul de a demite miniștri.PNL apreciaza ca foarte negativa și nedemnă de repetat experienta politica de existență a Republicii Moldova in conditiile unei republici semiprezidentiale.

  PNL consideră că un referendum pentru asigurarea aplicabilității normelor constituționale este consecința implicării nefaste, în trecut, a Partidului Comuniștilor în deciziile majore privind organizarea statală și politică. Tocmai de aceea, PNL nu va fi niciodată alături de PCRM și de aliații acestuia – fie de pe stînga, fie de pe dreapta, care intenționează să declanșeze proteste de proporții și de durată pentru dizolvarea Parlamentului, fixarea alegerilor parlamentare anticipate și împiedicarea desfășurării referendumului. PNL nu dorește la Putere comuniști sau coaliții procomuniste și consideră că puterea Alianței rezidă în unitatea sa. PNL a avut numeroase luări de atitudine foarte critice față de AIE-2, ceea ce nu înseamnă, însă, că o coaliție incluzînd comuniști ar fi o alternativă la putere în Republica Moldova.

  PNL îndeamnă partidele din AIE să se implice serios în pregătirea, promovarea și desfășurarea referendumului, pentru a se evita un eșec similar celui din 5 septembrie 2010. Dacă toate componentele Alianței au acceptat sincer și responsabil decizia privind un referendum constituțional, faptul impune implicarea cu demnitate civică și politică a tuturor celor de care depinde desfășurarea acestuia.

  Adoptat în ședința BPC al PNL din 17 ianuarie 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *