Marti, 24 ianuarie, PNL face un Mars auto al Unirii

Comunicat de presă 

Membrii Partidului Național Liberal anunță opinia publică despre faptul că marți, pe data de 24 ianuarie, ora 11.00, va incepe, de la sediul PNL, Calea Iesilor nr.6, marșul unei coloane auto, formate din autoturisme și autovehicule ușoare, care vor avea arborate Tricolorul și Steagul PNL, urmând să parcurgă un itinerar prin Municipiul Chișinău, cuprinzînd toate cele cinci sectoare ale capitalei. Participantii vor veni la sediu incepind cu ora 10.00, iar relatiile pot fi obtinute la telefoanele 022 211818, 022 211677. Sau la tel.cel. 069415551 (Nicolae), 069235927 (Ion).

Acest marș auto al peneliștilor este o acțiune festivă dedicată Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, evocînd unificarea vechilor state Moldova și Țara RomâneascăUnirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859, în Moldova, și, la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească.

La începutul anului 1860 unionistul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și Țării Românești. În 1861, cu ajutorul unioniștilor, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând Unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată în acel an a denumit noul stat ”România”.

Fidel convingerilor unioniste ale membrilor săi, Partidul Național Liberal a evocat, în toți acești ani, datele cu importanță de destin pentru poporul român.

La acțiunea din 24 ianuarie, care va fi într-o zi de lucru, vor participa reprezentanți ai organizațiilor PNL din Chișinău, precum și din raioanele apropiate, dar și din unele mai îndepărtate, care au decis să se alăture colegilor din capitală.

Acțiunea are menirea să țină vie memoria românilor, pe care PNL îi îndeamnă să urmeze exemplul înaintașilor.

Acțiunea se va încheia în Piața Marii Adunări Naționale, unde – dacă o vor permite condițiile meteorologice și social-politice – automobilele participante la Marș ar putea ”incinge”, simbolic, o Horă auto a Unirii.

Sperăm ca autoritățile să își onoreze obligațiile prevăzute de lege în asemenea cazuri. 

Share
Loading Facebook Comments ...

22 Comments

 1. O analiză a situaţiei actuaşe din România şi pericolul la care riscăm să fie supusă Republica Moldova
  http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2012/01/ceea-ce-se-intampla-acum-in-romania-ne.html

 2. rezultatul guvernarii AIE

  Vladimir Voronin este politicianul cu cea mai mare încredere din partea cetăţenilor

  http://www.publika.md/studiu–vladimir-voronin-este-politicianul-cu-cea-mai-mare-incredere-din-partea-cetatenilor_669921.html

  Comuniştii ar CÎŞTIGA anticipatele

  Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, comuniștii ar lua cele mai multe din voturile alegătorilor, devansând detașat oponenții politici.

  Astfel, PCRM ar acumula 47% din voturile alegătorilor, PLDM – 26%, PD – 12; PL – 9,2%.

  rezultatul guvernarii AIE

  Moldovenii nu mai sunt atraşi de UE

  Articol de PUBLIKA.MD, publicat in data de 23-01-2012, ora 16:31

  Eurooptimismul moldovenilor scade. Cel puţin aşa reiese din datele sondajului “Vox Populi 2012″, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

  Dacă participanţii la sondaj ar fi puşi să aleagă între aderarea la Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 40 la sută dintre ei ar opta pentru cea din urmă. Iar 31 la sută pledează pentru comunitatea europeană.

 3. sunt convins ca si in romania „marele”unionist dan diaconescu va organiza un mare miting …asta daca nu a lipsit la orele de istorie:):P

 4. Complimente pentru manifestatie !
  Apropo’ de sondajul de azi !
  Se zice ca Omul lui Voronin-NU SE STIE CARE- ar fi ales presedinte, dar omul Aliantei -ORICARE AR FI- poate fi ales presedinte dupa referendum pentru ca are voturile in parlament ! Cam asta e VORONINEALA DE AZI !

 5. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( 23 )
  ——————————————————————––––
  Tudor Cojocariu:
  CLM vă invită să dezbatem Unirea de Ziua ”Micii Uniri”
  http://voxreport.unimedia.md/2012/01/23/clm-va-invita-sa-dezbatem-unirea-de-ziua-micii-uniri/

  Clubul Liberal pentru R. Moldova vă invită în data de 24 ianuarie 2012,
  începând cu ora 18:30 la dezbaterea publică:
  “Republica Moldova – o problemă sau un beneficiu pentru România într-o viitoare unificare?”.

  Dezbaterea se va desfășura conform modelului “Karl Popper”.
  Vor fi două echipe (afirmatori și negatori), formate din câte doi membri fiecare,
  care vor aduce argumente pro și contra privind suiectul abordat.
  Membrii echipei vor avea la dispoziție câte 6, respectiv 7 minute, pentru a-și prezenta argumentele.
  La final, juriul, format din participanții din sală, va desemna echipa câștigătoare.

  Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa de email:
  clm.bucuresti@tnl.ro sau la numarul de telefon: 0755 925 594.
  Vă puteți confirma prezența pe pagina de FaceBook a evenimentului.
  ————————————————————————
  adresa:
  Bucuresti, str. Doamnei – 9
  Cafeneaua Liberala Bratianu

 6. Pentru opinie:

  Logic ar fi ca AIE-ştii să-şi retragă proiectul de referendumşi să aleagă vre-un Oazu Nantoi.
  Totuşi, din două rele,sunt preferabili cei de la AIE, deoarece aceştea mai permit libertăţi.Dacă nu vor înţelege să se oprească la timp din „uzurpare”,la părerea mea cel mai mult vor avea de pierdut tot ei,noi simplii cetăţeni,am mai trăit 8 ani sub comunişti.
  Păcat că din cauza nostalgicilor,iar putem fi aruncaţi înapoi în hăul şovinismuli şi înapoierii ce ne-o aduce răsăritul.Să nu mai uităm de pierderile de investiţii din vest şi pierderea libertăţilor de exprimare,circulaţie etc.,adică tot ce ne poate lua comunismul.
  Poate acei ce îi vor aduce pe comunişti înapoi,peste puţin timp vor regreta, nu au aceştea de unde să le satisfacă cerinţele de ridicare a salariilor şi scădere a tarifelor,dar atunci cine vor fi profitorii privelegiaţi din „statalitatea moldovenească”,decît mafia statalistă ruso-comunistă locală?

 7. Pe AIE nu mai ajuta nimic nici Nantoi .AIE este in cadere si va fi caderea inca mai mare. AIE in loc sa inceapa a se integra cu(in) Romania ,pentruca se intelegea ca RM ca stat independet nu va adera la UE,AIE a continuat politica suverana-statalista care va duce RM in uniunea euroasiataca si va readuce pe Voronin la guvernare pina la moartea sa.

 8. Populatia RM mai ales generatia tinara a vrut o integrare rapida in UE iar ia putea fi numai prin Romania si nici cum in alt fel .Iar acuma populatia este dezamagita in guvernantii AIE care numai vorbe-goale promit .Multi acuma vor adera la ori care nu ar fi uniune UE ori UEA (euroasiiatica).Cu UEA populatia simpla se gandesti ca rusul va dadea gaz la pret mai ieftin…

 9. AIE practic nu a facut nimic numai promisiuni si basta…

  datorii la FMI.

  colindarii pe la Brusel

  parade pe la Moscova

  sumituri CSI-gaze la preturi europene

  relatii 0 in directia NATO

  Limba romana este uitatat asa cum si cu istoria romanilor

  Regim fara vize cu UE la ”pastele cailor”.

  Cerinta pentra adearea la UE de care promitea AIE in 2011 nu este.

  Comunismul nu este interzis.

  avalansa de contrabanda cu tigari peste Prut

 10. ADIO! cu Dosarul 7 aprilie 2009 si indeplenirea rezolutiei Parlamentului European.

  Rezoluția Parlamentului European referitoare la situația din Republica Moldova.

  10 mai 2009

  Parlamentul European cere pedepsirea celor care se fac vinovați de maltratarea persoanelor reținute după evenimentele din 7 aprilie.

  http://www.youtube.com/watch?v=-cJFetiGXn4&list=UUQLFcgX0qvCcvMCW3H-qX4A&index=37&feature=plcp

 11. Circa 60 la sută din populaţia R. Moldova este săracă.

  Republicii Moldova îi este caracteristică societatea de tip neomedieval.

  23.01.2012

  http://www.timpul.md/articol/studiu-circa-60-la-suta-din-populatia-r–moldova-este-saraca-30626.html

 12. În 2012, societatea Republicii Moldova este una de tip neo-medieval.

  În 2012, societatea Republicii Moldova este una de tip neo-medieval, fiind stratificată exact ca și în anul 1812. La o atare concluzie au ajuns experții moldoveni, după realizarea unei analize sociologice privind stratificarea socială în Republica Moldova, prezentată luni, 23 ianuarie, la o conferință de presă.

  ”În 1812 două –trei la sută constituiau boierii cei bogați, un anumit grad constitiau răzeșii și cea mai mare parte o reprezentau țăranii liberi și iobagi. În 2012, în republica Moldova doar două la sută o reprezintă olgarhii, avem doar câteva procente care se autoidentifică cu clasa de mijloc și restul o reprezintă lumea săracă și flămândă” , a menționat Andrei Dumbrăveanu, vicepreședintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova.

  http://arena.md./?go=news&n=10477&t=Uluitor!_%C3%8En_2012,_societatea_Republicii_Moldova_este_constituit%C4%83_exact_ca_%C8%99i_%C3%AEn_1812

 13. pentru opinie:

  Din păcate,asta e:

 14. Multumim pentru actiune si va doresc succese si mai departe pentru a mentine vie memoria evenimentelor de importanta in viata poporului roman din Basarabia.Dumnezeu sa va ajute.Salut din Canada

 15. Da, e trist în Basarabia…Analizând cele comentarii de mai sus am constatat, că fiecare are un pic de dreptate și adevăr …dar, mă bucur, cătotuși majoritatea văd ieșirea din criza social-politică în unirea cu Patria mamă România, și că la etapa actuală menținerea AIE este totuși benefică…pentru a ține piept întoarcerii comuniștilor la putere…Fiindcă lui Poșca iar i-a crescut barba…

 16. Pt Dacul liber

  Noi, PNL, sprijinim ideea de referendum, am dat o declaratie. O puteti citi pe blog sau pe site-ul wwww.pnl.md. Noi nu sintem cu Rosca si comunistii. Acum clivajul e foarte clar – cine e cu estul, si cine e cu Vestul.

 17. mai bine impedicam manifestarea „patriotilor moldaviei”de la ora 15.00 de la ambasada Romaniei ! ei vor rupe simbolic actul unirii de la 24 ianuarie

 18. ANUL 2012: DOSARELE UNIRII
  / 24 ianuarie 1859 -2012 /
  ————————————————————————————-
  In aceasta zi de mare Aniversare a Unirii noastre românesti, aducem calde si sincere multumiri prietenilor nostri virtuali aici pe Internet, care prin angajamentul lor civic, daruire, perseverenta, rabdare, intelepciune, credinta nestramutata in bine si viitorul nostru unit, ne ajuta zi de zi sa tinem piept DIVERSIONISTILOR de la «PUBLIKA» care vor sa ne trimita inapoi in imperiul rusesc stalinist si propaga ne-adevaruri istorice.
  O mostra de diversiune moscaleasca:
  http://vox.publika.md/politica/ce-nu-se-stie-despre-unirea-principatelor-2-156421.html

  iata o mica lista incompleta a prietenilor nostri
  din toate colturile marii noastre tari:
  – Ion Bălțățeanu
  – Capitanu’ Burcea
  – Liviu din Iasi
  – Napocel
  – Nostradamus
  – r. moldovean
  – Scythicus
  – xyz
  – etc.
  SA NE TRAITI, FRATILOR DE SâNGE SI SA NE INTâLNIM CU TOTII
  LA O ALTA HORA A RE-UNIRII DE LA CHISINAU IN 2012 !
  N.B.
  Acest an 2012 a fost proclamat de Guvernul RM –
  anul cântaretilor Doina si Ion Aldea-Teodorovici:
  / 20 de ani de la uciderea lor miseleasca /.
  Sa ne rugam pentru sufletele lor de martiri pt. cauza Marii Românii,
  ei fiind printre primii dintr-o lista mai lunga de mucenici din Moldova de Est.
  Ascultati aici cântecul «Maluri de Prut»:
  http://www.youtube.com/watch?v=TesqN0Hu5YE

 19. Eu ii urasc de moarte pe tiganiii de romani borati, dar de nevoie imi fac cetatenie tiganeasca(romana) obtin pasaportul cu care sa pot trece frontiera UE, apoi arunc acest pasaport intr-un viceu public ca nimeni nici sa nu afle ca m-am injosit cindva a fi roman, si-i trimit in … pe marii romani Ghimpu si Basescu!

 20. Pt toma proeuropeanu

  Pai, de ce nu ati mers intr-acolo? oare impiedicarea manifestarii de la Ambasada Romaniei e treaba PNL sau si a voastra? Ca „destepti” mai sunteti… Unde e PL-ul, sa apere Ambasada lui Basescu?

 21. …si prutul intelege ca ma doare
  poezie [ ]

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
  2012-01-24 | |

  motto… Nenorocirea cea mare ce ni se poate întâmpla, nu este că vom pierde şi rămăşiţa unei preţioase provincii pierdute; putem chiar mai mult decât atâta: încrederea în trăinicia poporului român. M.Eminescu

  popor roman ,cu vechi si *ntemeiate drepturi
  asupra milenarelor paminturi stramosesti
  de ce nici azi tu nu-l asculti pe Eminescu
  si Basarabia intoars* acasa n-o doresti

  de ce nu vrei sa intri*n dreptul tau firescu
  moneda ta de scimb s*o pui *napoi in portmoneu
  -a ta e Basarabia , afirma Eminescu
  -a ta… popor roman , confirma Dumnezeu…

  pamantul asta cucerit cu plugul
  udat cu generatii de sudori
  a fost o garantie- sa mai curga
  un sange romanesc in romanesc popor

  a fost o garantie sa rasune doine
  in pura romaneasca in dreapta ta de Prut
  altfel putea *ciastusca* cea slavona
  sa fie cantul tau pe Tisa ca pe Bug

  aceste chestii de eterna existenta
  si trainicie a poporului roman
  sunt mai presus decat oricare falimente
  decat oricare miliarde- mai sublim

  aici in Basarabia flamanda,
  desculta, inghetata, impuscata
  de douazeci de ani ne tot framanta gandul
  de ce voi nu ne vreti intorsi acasa.?!

  aici in tara violata de voronini
  de ghimpi si lupi si plohotniuci filati
  ivaluiti de propaganda rusofona
  suntem si noi un soi de Principat

  suntem cu voi alaturi azi , la Iasi
  ne inchinam intr-o adinca plecaciune
  la bustul unui Domnitor adevarat
  de tara Domnitor si natiune

  aici la bustul unui Voda ce-a putut
  sa puna tara mai presus de-ambitii
  intreb un neam -hotarul de pe Prut
  sa fi fost figurat atunci , in ce conditii?

  ce nu aveau pe -atunci boerii- oligarhi
  sa piarda prin Unire milioane
  -asemeni actualilor stigmati
  ce au o sanctitate numai… banii.?!

  dar sa vedeti -Unirea s-a facut
  suntem popor de-atunci, s*avem o tara
  atita doar ca uneori mai es la Prut
  si prutul intelege ca ma doare

  24 ianuarie 2012
  Basarabia

Comments are closed.