Pentru Formuzal si filatii din spatele sau

Comentind reactia lui Mihail Formuzal, prietenul lui Vladimir Filat (cind spunem „filati”, avem in vedere persoanele politice aflate la putere, care sint santajabile din partea Rusiei si pledeaza direct sau indirect contra reintregirii neamului romanesc), la decizia Partidului National Liberal de a introduce in Statut si Program Politic prevederile privind Unirea Republicii Moldova cu Romania, remarcam urmatoarele:

Avem senzatia ca nu e vorba de Misa Formuzal. Dar de cine o fi vorba? De cei ce stau in spatele membrilor Comisiei Electorale Centrale care, in august 2010, in campania legata de referendumul din 5 septembrie, au votat si au interzis spotul unionist al PNL. Printre cei care au votat au fost reprezentanti ai tuturor celor patru partide parlamentare – PCRM, PLDM, PD si PL. Sa nu-mi spuneti, dupa aceasta, ca partidele din Parlamentul de astazi nu sint prorusesti.

Reproducem aici, pentru cei ce stau in spatele lui Formuzal, pentru care trebuie sa facem likbez european, in vederea constientizarii drepturilor si libertatilor fundamentale intr-un stat de drept si intr-o societate democratica, urmatoarele materiale:

 1.      Remarca noastra de introducere.   

2.      Articolul din Legea partidelor, invocat de Formuzal.

3.      Fragment din Noua redactie a Statutului PNL, adoptat de Congresul al III-lea al PNL.

4.      Stirea despre declaratia lui Formuzal.

5.      Stirea despre declaratia-replica a Vitaliei Pavlicenco

6.      Fragment din Raportul despre activitatea Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal

7.      Fragment din Noua Redactie a programului PNL, adoptat de Congresul al III-lea al PNL.

8.      Pozitia PNL fata de etnicii gagauzi.

  1.      Remarca noastra de introducere.  

In Republica Moldova “statalistii” sint “moldovenistii romanofobi”. Ei se declara pe alocuri ca se vor in Europa, care inseamna si Romania, dar, pe de alta parte, nu accepta Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care apara pluralismul politic si libertatea de exprimare, care sint libertati, valori si drepturi fundamentale pentru o societate pretins democratica. Sigur, comunistii au facut legi si acte subsecvente menite sa “consolideze statalitatea”, vazuta de ei drept stavila ca nu cumva sa vrea partea de popor roman si alogenii de aici sa se uneasca frumusel cu Romania si sa fie scapata de pe orbita Kremlinului. INTREBAREA CARE SE PUNE ESTE DE CE ACTUALA OPOZITIE PRETINS LIBERAL-DEMOCRATA NU MODIFICA ACESTE PREVEDERI ‘PROSTATALISTE”, pentru a le formula in spiritul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Este bine macar ca instanta de judecata in Republica Moldova, in cazul spotului unionist al PNL, a luat niste decizii in spiritul Conventiei Europene. Ne vom judeca in continuare daca va fi cazul.

Ar fi de remarcat ca Partidul National Roman are in Statut prevazut in mod expres, dupa ce a obtinut si el o decizie de judecata, obiectivul reintregirii neamului romanesc, prin lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

2. Articolul din Legea partidelor, invocat de Formuzal.

L E G E  privind  partidele politice

nr.294-XVI, din 21.12.2007, Monitorul Oficial nr.42-44/119 din 29.02.2008

 *Articolul 3.* Restricții vizînd activitatea partidelor politice

(1) Sînt interzise partidele politice care, prin statutul, programul și/sau activitatea lor, militează împotriva suveranității, integrității teritoriale a țării, valorilor democratice și ordinii de drept a Republicii Moldova, utilizează, pentru realizarea scopurilor lor, mijloace ilegale sau violente, incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației.

3. Fragment din Noua redactie a Statutului PNL, adoptat de Congresul al III-lea al PNL.

Partidul promovează imperativul reîntregirii neamului românesc, prin lichidarea consecinţelor juridice ale Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca să se restabilească adevărul istoric pentru partea poporului român ce locuieşte în frontierele legale ale Republicii Moldova, recunoscute de ONU, după proclamarea Independenţei faţă de URSS. PNL pledează pentru unificarea – pe cale pașnică, democratică – a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească și de accedere rapidă în NATO şi UE.

Partidul militează pentru acest obiectiv prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democrației.”

4.      Stirea despre declaratia lui Formuzal

Partidul Regiunilor va iniția acțiuni de anulare a înregistrării Partidului Național Liberal. Potrivit formațiunii coduse de Mihail Formuzal, PNL încalcă legea R. Moldova. 

„Potrivit legii cu privire la activitatea partidelor politice, în țară este interzisă activitatea formațiunilor, care prin acțiunile lor și prin tezele stipulate în statut, se pronunță împotriva suveranității și integrității teritoriale a țării”, spune PRM. 

„Congresul III al PNL din decembrie a confirmat statutul său ilegal, partidul și-a reitareat dorința de a lichida suveranitatea R. Moldova prin unirea cu un alt stat”, completează partidul condus de Formuzal.  

Sursa menționează că pregătește o solicitare oficială adresată ministerului Justiției, unde va prezenta dovezi suficiente pentru a lichida „această organizație extremistă”. 

UNIMEDIA amintește că Partidul Național Liber a desfășurat la 3 decembrie 2011 al III-lea Congres. Potrivit liderului formațiunii, Vitalia Pavlicenco, în cadrul evenimentului a fost introdus în statutul partidului obiectivul principal: unirea R. Moldova cu România. „Grupul de pregătire a Congresului PNL spera că modificările la Statut și la Program, în scopul introducerii obiectivului de reîntregire a neamului, vor fi sprijinite de forul suprem al partidului, după care PNL va pregati Proiectul unui Plan desfășurat privind apropierea reunificării celor doua state românești, la care vor contribui toți cei pregătiți, inițiați, având idei și dorință de a pune umărul la realizarea unei aspirații aboslut realizabile prin voința românilor”, a scris Pavlicenco pe blogul ei personal.

Sursa: UNIMEDIA

 5.      Stirea despre declaratia-replica a Vitaliei Pavlicenco

Pavlicenco îi răspunde lui Formuzal: Au încercat și alții, totul e legal!

Vitalia Pavlicenco îi răspunde lui Mihail Formuzal. Aceasta spune că intenția de a promova lichidarea Partidului Național Liberal nu va avea succes. Asta pentru că au încercat și alții. 

„Tovarășul Formuzal, care în opinia noastră a înregistrat un partid diversionist, ar trebui să se liniștească și să-și caute de treabă, să muncească pentru electoratul pe care spune că-l reprezintă. PNL a obținut în instanță de judecată din RM 2 decizii istorice, atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Acestea se referă la libertatea de a vorbi și a de a promova orice idei, incusiv de unire cu România. Așa e prevăzut, pentru că este vorba de pluralism politic, de libertatea de exprimare, aflată sub protecția art. 10 din Convenția Europeană. Deciziile instanțelor de judecată au fost emise în baza precedentelor cazurilor examinate la CEDO”, a declarat Pavlicenco pentru UNIMEDIA.

Potrivit ei, PNL promovează mesajul unirii cu România pe căi democratice, pașnice, non-violente, conforme, principiilor fundamentale ale democrației. „Anterior, în campania din 28 noiembrie și ex-comunistul Victor Stepaniuc a încercat să obțintă la CC examinarea neconstituționalității PNL, fapt care nu s-a produs. PNL consideră că nu statalitatea, nu integritatea teritorială, nu independența, nu suveranitatea, nici faimoasa neutralitate sunt prioritare, ci libertatea individului, libertatea de exprimare prin care se poate ajunge la calea optimă de asigurare a unei vieți libere și prospere pentru fiecare cetățean”, a conchis aceasta, spunând că „unirea cu România a RM este cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE”. 

UNIMEDIA amintește că Partidul Regiunilor condus de bașkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a difuzat un comunicat în care spune că va cere Ministerului Justiției să lichideze PNL. Asta deoarece promovează prin statutul său principii contrare integrității teritoriale ale R. Moldova, unirea cu un alt stat.

Sursa: UNIMEDIA

6. Fragment din Raportul despre activitatea Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal:

“PNL s-a judecat cu CEC și comuniștii la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție și a rămas plăcut surprinși că, în Republica Moldova, poți să și cîștigi un proces politic, atît de fundamental pentru orientarea strategică a celui de-al doilea stat românesc. Decizia de judecată privind restabilirea dreptului PNL la un spot unionist, a fost emisă în baza unor precedente create prin examinarea unor cazuri la CEDO, judecătoarea punînd legislația europeană mai presus decît viziunile unui obraznic tînăr comunist Serghei Sîrbu sau ale celor din spatele lui, ca și ale reprezentanților PL, PLDM și PD.

Astfel, de azi înainte, în baza acestor decizii, cea a CSJ fiind irevocabilă, nimeni nu ne va mai putea închide gura cînd vom spune de necesitatea Unirii cu România. Iată unele fragmente din acea decizie istorică pentru românii din Basarabia, cu semnificație de simbol și destin, care statuează niște principii definitorii pentru libertatea de a vorbi despre Unirea cu România în spațiul public din Republica Moldova, după o perioadă sovietică dură, sub regimul de ocupație care continuă. Este vorba de Hotărîrea, în numele legii, din 24 August 2010, a Curții de Apel, lăsată în vigoare de Curtea Supremă de Justiție: ”Instanţa de judecată reţine că, potrivit jurisprudenţei CEDO, faptul ca un grup de persoane cere autonomie sau chiar revendică secesiunea unei părţi a teritoriului ţării, astfel, cerând modificări constituţionale şi teritoriale semnificative, nu poate justifica în mod automat interzicerea manifestărilor organizate de către acest grup. A cere modificarea teritoriului în luări de cuvânt şi manifestaţii nu înseamnă în mod automat un pericol pentru integritatea teritorială a ţării şi securitatea naţională. Libertatea de exprimare şi dreptul de a exprima păreri constituie una dintre valorile fundamentale ale unei societăţi democratice – precedent – un dosar macedonian (Stankov and United Macedonian Organisation Ilinden v. Bulgaria, nr.29221/95 şi 29225/95 din 02.10.2001, §97) …

Un precedent turc – …Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza United Comunist Party of Turkey v. Turciei nr.l33/1996/752/951 din 30.01.1998 § 43 a statuat că nu poate exista democraţie fără pluralism. Din acest motiv dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de articolul 10 al Convenţiei este aplicabil nu doar informaţiilor şi ideilor recepţionate favorabil sau privite drept inofensive, dar şi celor care ofensează, şochează şi deranjează. Astfel, pluralismul politic, toleranţă şi libertatea gândirii sunt acele condiţii fără de care nu poate exista o societate democratică – precedent britanic (Handyside v. the U. K., Series Anr.24 din 07.12.1976, § 49)…

…Reţinând jurisprudenţa citată a CEDO, instanţa de judecată ajunge la concluzia că, în termenii Convenţiei, a pleda pentru limitarea sau chiar pierderea suveranităţii statului prin astfel de măsuri precum ar fi aderarea ţării la o uniune de state ca EU, CSI sau prin incorporarea teritoriului Republicii Moldova într-un alt stat cum ar fi România sau refacerea URSS, constituie o manifestare a libertăţii de exprimare aflată sub protecţia art.10 al Convenţiei, atât timp cât autorii unor astfel de idei şi opinii îşi propun să le realizeze prin mijloace paşnice şi constituţionale. In momentul în care autorii unor astfel de opţiuni politice îşi propun să le realizeze prin metode violente, anticonstituţionale şi/sau antidemocratice, ei pierd protecţia oferită de art. 10 al Convenţiei…” Iată cît de greu se obține în Republica Moldova dreptul de a vorbi în spațiul public despre Unirea cu România.

În regim comunist, cînd nu a fost înregistrată nici Mișcarea Unionistă, precum se știe, PNL nu putea avea în Program prevăzut, în mod expres, mesajul și obiectivul Unirii cu România. Noi am avut și menținem în Programul politic al PNL, intitulat, acum, în Noua Redacție, ”Prin libertatea neamului românesc întregit – spre bunăstare”, obiectivul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, ca aliere a doua state românești, văzută ca o etapă în mersul accelerat spre un stat unic, românesc, rezultat din cele două.“

6.      Fragment din Noua Redactie a programului PNL, adoptat de Congresul al III-lea al PNL.

PNL pledează pentru reîntregirea cît mai rapidă a spaţiului românesc de pe ambele maluri ale Prutului, însă consideră că statul actual Republica Moldova trebuie să avanseze spre procesul de reîntregire în paralel cu modernizarea şi europenizarea sa, conform standardelor euratlantice şi angajamentelor asumate prin Pactele semnate cu NATO şi UE.

Partidul pledează pentru Unirea cu România, prin lichidarea imperativă şi imediată a consecinţelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop şi repararea prejudiciului teritorial, pricinuit poporului roman, prin restabilirea adevărului istoric privind unitatea poporului roman.

PNL va continua demersurile de solicitare a unui sprijin susţinut, în  demersul de unificare a celor două state româneşti, din partea UE şi, în special, a Germaniei, care şi-a asumat, în cadrul Comitetului UE-Rusia, rolul de avocat al Republicii Moldova în rezolvarea problemei transnistrene şi retragerea trupelor ruseşti, staţionate ilegal peste Nistru, – impedimente create special de Rusia pentru a împiedica viitorul românesc şi euratlantic al acestui teritoriu istoric al României.

Partidul pledează pentru înaintarea rapidă şi eficientă pe calea aderării la NATO şi UE prin Unirea cu România, chiar şi în condiţiile nereglementării definitive a conflictului transnistrean, folosit de forţele separatiste şi neocolonialiste pentru a menţine Republica Moldova în zona rusească.

8. Pozitia PNL fata de etnicii gagauzi

Apropo de gagauzii, pe care nu credem foarte bine reprezentati de Mihail Formuzal, care le mentine mai curind starea de izolare, decit sa ii incurajeze sa se integreze prin limba in societatea moldoveneasca.

In linii mari, gagauzii au o singura problema, care ii preocupa la modul serios: DAINUIREA LOR IN ISTORIE.

Ei stiu ca sunt o etnie nenumeroasa, de aceea, dainuirea lor in istorie este legata de alegerea corecta a aliatilor. De aici ei se imparrt in doua categorii. 

Prima categorie (inclusiv Formuzal) considera ca aliatul lor trebuie sa fie Rusia, acceptind aici in zona rolul de lance a intereselor Rusiei, sperind, in schimb, la sustinere si aparare din partea ei. Mecanismul aplicat de prima categorie este IZOLAREA gagauzilor.

A doua categorie (reprezentata, in speta, de democratii gagauzi de prin anii ’90) considera ca aliatul lor trebuie sa fie populatia autohtona basarabeana (moldoveneasca, romana). Acestea si-ar dori un PROGRAM DE INTEGRARE a gagauzilor in societatea moldoveneasca, in primul rind prin introducerea in scoli a unui curs de studiere a limbii lor materne (gagauze) si sporirea considerabila a orelor de studiere a limbei de stat (romana), inclusiv trecerea treptata la studierea tuturor obiectelor in romana.

Pozitia PNL: Vom sprijini aspiratiile majore ale gaguzilor de a-si pastra cultura, limba, traditiile prin aplicarea unui PROGRAM DE INTEGRARE realist si eficient.

Nota: Totul ce au facut guvernantii nostri in 20 de ani coincide cu tactica primei categorii.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

26 Comments

Add a Comment
  1. Cicaciosul de Filat pe ascuns se intilnesti cu Putin si Smirnov.

  2. Formuzal ştie să spună -bună ziua-în limba română?am înţeles eu că ruşii şi ucrainienii din Basarabia,marea lor majoritate, au un comportament de superioritate,se consideră reprezentanţii poporului ales,prin urmare nu-i prea interesează cultura şi limba băştinaşilor;dar la găgăuzi,de unde fudulia asta fraţilor?

  3. Din cur, niste lepadaturi! I-as distruge pe toti mancurtii, formuzal, selin, klimenco, filatishti, plahatniushishti etc. PNL e partidul in care am incredere.

  4. Asta e prostie , nu fudulie,nu cred ca poporul gagauz i-ar impartasi afirmatiile. Eu in genere nu a-si lu-a in seama acemenea declaratii, facute prin „gura camasii”

  5. Formuzal,după câte ştiu,este bilingv,ştie limba rusă şi aşa numita limbă găgăuză;limba română nu intră în preocupările lui deşi trăieşte într-un stat având o singură limbă oficială vorbită de majoritatea populaţiei.Păi,ar cam fi cazul să-i comunice doamna Pavlicenco că dacă nu învaţă limba română în termenul cel mai scurt,şi aici fac o paranteză,îl pot ajuta pe politician trimiţându-i nişte turci din Dobrogea,cunoscuţi de-ai mei,buni cunoscători de română şi având metode de învăţare tradiţionale,cu jordia şi nuiaua dacă eşti mancurt,atunci şă-şi ia zborul spre ţările calde.Apropo,prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul!

  6. Bogdane, vei fi al treilea.

  7. ca niste iepuri national-liberali au sarit sa comenteze declaratiile unor minoritati… fricosilor!

  8. Nu m-am gindit niciodata ca voi impartashi vreo idee de-a dlui Formuzal… dar de data aceasta mi-as da votul… sa dispara PNL cu tot praful pe care il face in zadar.

  9. Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a mulţumit Guvernului Republicii Moldova pentru efortul depus la negocierea acordurilor care au fost contrasemnate astăzi de către Prim-ministrul, Vlad FILAT.
    Filat azi pare a fi unul din cei mai activi care face ceva pentru R.Moldova, fiind conştient ca pîna la unire mai este. Azi, acum, trebuie de salvat acest popor! Nu trebuie de pus bete in roate! Se pare că Filat va face şi unirea, la momentul potrivit.

  10. Tira spune;se pare că Filat va face unirea;într-adevăr ai nimerit-o cum nu se poate mai bine,ce face Filat este o spoială,bună pentru unii basarabeni creduli.Filat ar putea face unirea dacă,ar schimba denumirea de limbă moldovenească din constituţie,ar pune în drepturi istoria românilor în şcoli,ar pune în discuţie strategia partidului referitor la unire şi alte măsuri în colaborare cu partea dreaptă a Prutului.Ce vedem acum este o mare cacealma,chiar nu v-aţi lămurit că se încearcă din nou vânzarea voastră în est!

  11. Kind vine vorba de klimax pro fund,precis,ca vorba e despre d-stra, stimate dn

  12. Intrati va rog pe : ziarulnatiunea.ro si cititi un material despre si pentru PNL-ul condus de DVS.
    Tineti aproape!
    Vedeti si memorati…si luati aminte…

  13. Pt serj

    Fara link nu caut nimic. Ati mai plasat o prostie?

  14. Pt kosti

    Kind vine vorba de klimax pro cap,precis,ca vorba e despre d-stra, nestimate domn

  15. Госпожа Павличенко, Вы в долгу у Формузалу. За пиар надо платить. 🙂

  16. Vai,dna Vitalia, nimeni nu va obliga s-o postati.
    Cititi doar materialul cu sigla PNL si nu doar din ziarul respectiv.
    Cititi si vedeti ca e de bine…
    Mult succes!

  17. Se numeste :O decizie istorica! si o gasiti la:Articole recente.
    OK?

  18. P-tru sërj:
    Nu era mai simplu sa dai link-ul:
    http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/12/06/o-decizie-istorica/
    Or e o prblema să faci copy/paste?
    Probabil ca nici articolul nu l-ai citit scriind:” ..un material despre si pentru PNL-ul condus de DVS. Tineti aproape! Vedeti si memorati…si luati aminte…”

    Este discursul lui T.Vasilcău la congresul PNL. Atât. Apropo, foarte bun discurs.

    A apărut curentul electric la Costiujeni?

  19. D-na Vitalia,
    eu vä doresk sukcese mari la realizarea punktului din Programul Politic al PNL, si anume : privind Unirea Republicii Moldova cu Romania.
    Sint convinsä, cä majoritatea cetätenilor moldoveni doresk sä profitä de totul pozitiv, ce ne va aduce Unirea.
    Mare stimä avezi din partea mulzilor cetäzeni pentru positiea D-voasträ stabilä.

  20. Traian Vasilcau:
    (Cuvînt rostit în calitate de invitat
    la Congresul III al Partidului Național Liberal – R. Moldova)
    http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/12/06/o-decizie-istorica/#comment-842

    Drag popor,
    E 3 decembrie 2011 și eu nu sunt membru al nici unui partid.
    Pentru că nici unul din ele nu are de gînd să înfăptuiască vreodată Unirea.

    Cu excepția unuia singur, care, Azi, a declarat ferm și cu glas tare că obiectivul său principal este numai și numai Unirea sau Reunirea acestei firimituri de pămînt românesc cu Patria-mamă, dar și adoptarea unei stringente Legi a Lustrației, promisă în campania electorală din 2009 de PLDM și uitată cu bună știință.
    Am aflat despre dezideratul (Re)Unirii, proaspăt propus spre includere în noul Program și Statut al PNL-ului și brusc mi s-a făcut rușine că nu sunt membru al măcar unui partid.

    …Proclamarea Reunirii în tronul ei de cinste de către PNL e un act recuperator de primă importanță în istoria contemporană a luptei pentru integritatea teritorială a României. Și aici chiar nu am încotro și trebuie să felicit conducerea partidului pentru responsabilitatea enormă asumată.

    Pe parcursul celor două decenii de pretinsă independență și cvasilibertate, Basarabia a cunoscut suficiente partide, inclusiv aflate la guvernare, care au profanat acest ideal de regăsire a tuturor românilor într-un singur stat unitar național românesc.
    Numai PPCD cît face la acest capitol!
    Dar au fost, mai sunt și, probabil, mai fi-vor și altele.
    Aș vrea să doresc PNL-ului să nu abdice din această lucrare grea, periculoasă și nobilă.

    De la 1989 încoace, Basarabia nereunită e ținută în captivitatea politicii ireale și subversive de chiar propriii ei fii, ajunși mari bărbați de stat într-o colonie cu destin de pierzanie.
    Basarabia e ostateca celor de i-au folosit numele, renumele, sursele și resursele pentru a se înavuți doar ei înșiși și pentru a o îndepărta și mai mult de unicu-i viitor, ce poate fi împlinit doar în hotarele României firești.

    E o prostie inimaginabilă să ai o mamă undeva, departe-aproape, nici nu contează, esențial e să știi că ai o mamă în viață și că e o crimă, vreme de două decenii, să nu vrei să revii la inima ei.

    Da, cu riscul achiziționării a noi armii de dușmani, merită să vă spun că în Basarabia există două categorii de patrioți români: mari profitori, patrioți din interes financiar personal de calibru și oameni simpli, români adevărați, care sunt aur de neprețuite carate și pe care va trebui să mizați!

    Cine nu-i orb n-are decît să privească în jur: copiii se nasc și odată cu primul cuvînt vă cer ne-ncetat Reunirea, bătrînii nu pot muri pînă nu sunt convinși că Reunirea se va întîmpla în 2012, la 100 de ani distanță de anul cotropirii Basarabiei de către ruși, în fața cărora mai capitulăm de frică și de bună voie, și de prostie, și ne este teamă de faptul că aceștea nu ne vor da permisiune pentru Reunire în veci.

    Este foarte bine că ați proclamat Reunirea cu Patria-mamă în toate documentele de bază ale PNL fără a mai solicita și aștepta avizul Moscovei, al Kievului și-al KGB-urilor toate.
    Aflați că voie de la-mpăratul ceresc pentru Unire am avut întotdeauna.

    Vă felicit pentru această decizie istorică a partidului DVS, care, sper să devină și decizie istorică a întregului neam românesc, din care chiar dacă Mușuc-Stati-Muntean-Dodon și alți inși neșcolarizați pînă la capăt nu vor să facă parte, să nu disperăm și să rămînem români demni de limba, istoria și spiritul mobilizator al Patriei, vestigii ce nu se vînd la nici o tarabă din lume și pentru care trebuie să lupți cu devotament în continuare.
    Chiar și-n opoziție extraparlamentară fiind, precum PNL-ul.
    Chiar și fără vreo subvențiune de la Moscova, Kiev sau Tiraspol.
    Chiar și fără conturi burdușite cu milioane, ce nu pot grăbi Reunirea.

    Pentru că un partid al Reunirii naționale nu merită să se transforme nicicînd într-un rai visat al profitorilor români cu stagiu și experiență desăvîrșită în domeniu.
    De-aceștia să ne ferească Dumnezeu!
    Și să binecuvînte națiunea română, din care facem parte, cu încă-o Reunire!
    Cu Ultima!
    Acum și pururea, și-n vecii vecilor!

  21. Pe blogul „Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com) puteti citi articolul „Caracatita politica romaneasca”.
    Ca de obicei, poate fi preluat cu mentionarea sursei si autorului.

  22. INTERVIU Dinu Patriciu: „Moldovenii au nevoie de un Cuza!”
    http://www.adevarul.ro/moldova/INTERVIU_Dinu_Patriciu-_-Moldovenii_au_nevoie_de_un_Cuza_0_604739560.html

    Coaliţia aflată la guvernare în Moldova deţine majoritatea în Parlament, însă reprezentanţii săi nu s-au înţeles cine dintre ei să candideze.
    Cred că discutăm despre o situaţie echivalentă cu cea din 1859 când reprezentanţii „parlamentari” ai moldovenilor s-au strâns în jurul unui om din afara cercurilor politice active, ca Alexandru Ioan Cuza. Nu cred că în Moldova nu există unul. Moldovenii au nevoie de un Cuza!

  23. „La Russie, pyromane et pompier ”
    http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/12/05/la-russie-pyromane-et-pompier_1612768_3214.html

    Une petite lueur d’espoir est apparue dans le dossier transnistrien. Interrompues depuis cinq ans, les négociations entre la Moldavie et la république séparatiste ont repris le 30 novembre à Vilnius, sous le format 5+2 : les deux parties concernées, l’Ukraine voisine, la Russie incontournable, l’Organisation pour la sécurité et la coopération en Europe (OSCE), ainsi que les Etats-Unis et l’UE en observateurs.

    La chancelière allemande, Angela Merkel, a joué un rôle décisif dans la reprise du dialogue. En juin 2010, Mme Merkel a placé le président russe, Dmitri Medvedev, devant ses responsabilités. Elle a fait de ce conflit gelé un test de la volonté réelle qu’a Moscou de participer à une architecture de sécurité commune en Europe. Depuis, la Russie a cessé de soutenir le dirigeant historique du territoire, Igor Smirnov, principal bénéficiaire de l’immobilisme.

    Mais comment forcer les Russes à desserrer leur étreinte ? Comment convaincre les dirigeants locaux d’accepter un compromis ? Le gouvernement moldave promeut l’idée d’une autonomie ; la Transnistrie, elle, réclame une reconnaissance pure et simple. Dialogue de sourds. „On a complètement oublié la Transnistrie, car cela arrange tout le monde, explique l’historien Petru Negura. Si elle réintégrait la Moldavie, on se retrouverait avec une très forte minorité russophone hostile au pouvoir, plus le clan Smirnov (chef de la Transnistrie) à gérer. La population locale est prise en otage tandis qu’on mime des tentatives de réconciliation.”

    Le politologue moldave Igor Botan est du même avis. Il estime qu’une „issue rapide créerait plus de problèmes” encore. „Il faut une solution pour que la Russie se retire avec les lauriers du faiseur de paix. Cela peut prendre dix, vingt ans.” D’ici là, il faudra résoudre la question du transport de passagers et de marchandises ; aborder la téléphonie, fixe et mobile ; arbitrer les contrôles douaniers.

    A Chisinau, la capitale moldave, le gouvernement mise sur une réintégration de la Transnistrie dans la Moldavie et un départ des Russes. „Ma conviction profonde est que, pour devenir un pays stable et ennuyeux au bon sens du terme, il nous faut l’horizon de l’adhésion à l’UE, dit le ministre moldave des affaires étrangères, Iurie Leanca. Mais cela ne pourra se faire avec un conflit non résolu.” Selon le ministre, l’amélioration du niveau de vie, grâce à une intégration européenne, rendra la Moldavie attirante pour les habitants de la rive gauche du Dniestr, prisonniers à ciel ouvert.

    La dernière tentative sérieuse de résolution date de 2003. Le „mémorandum Kozak”, présenté par la Russie, envisageait une très large autonomie pour la Transnistrie au sein de la Moldavie… avec le maintien de troupes russes pendant vingt ans. Pourtant, en 1999, le président de la Russie de l’époque, Boris Eltsine, avait accepté le retrait de ces soldats, souvenir de la guerre froide. Ces quelque 1 200 hommes sont restés, officiellement pour protéger les stocks d’armes (très anciennes) dans le village de Colbasna. Ils offrent surtout à Moscou un levier de négociation, voire de chantage. Dans ce conflit, Moscou est une sorte d’agent double : à la fois pyromane et pompier.
    Piotr Smolar

  24. Petru Grozavu: 20 de ani, fără Unire.

    Pentru 27 August, Guvernul a anunţat paradă militară la Chişinău. Se zvoneşte că va fi mare animaţie. Premierul Filat, personal, va difila în faţă, cu steagul lui Ştefan cel Mare, luat în împrumut de la Bucureşti, pentru a da culoare «naţională» evenimentului şi a-i încuraja pe ruşi în ideea că moldovenii «de la Ştefan cel Mare se trag» şi nu din daci, şi nici romani.

    Curios lucru. De unde până unde această idee năstruşnică cu parada militară? Ce avem noi de demonstrat? Suntem, cumva, o putere militară? O Americă? O Rusie? O Germanie, Chină, Japonie…? Ce vrem să demonstrăm, în afara unui spectacol politic de imagine, care, până la urmă, nu e clar, cui trebuie? Dacă după 20 de ani de independenţă nu putem trece liber Nistrul, dacă Parlamentul activează şi azi cu translatori din (şi în) limba rusă, dacă armatele ruse stau la Nistru, dacă rapturile teritoriale de-a lungul frontierei cu Ucraina continuă, dacă nu avem o Lege a Lustraţiei, dacă este necondamnat comunismul, dacă rămânem prizonierii CSI-ului, dacă la un pas de NATO nu suntem în NATO, dacă «7 Aprilie» a fost trădat, dacă deportaţii, deţinuţi politici şi luptătorii războiului de la Nistru sunt pe rol de cerşţetori, la ce bun, această paradă? Şi, în genere, la ce ne-a servit şi ne serveşte nouă Independenţa?

    «Încremeniţi» în semi-independenţă.

    Aveam sau nu nevoie de Independenţă? Răspunsul, cel mai frecvent în mediile de opinie, este «da, aveam, pentru a ne rupe de Rusia». Bine, dar cine a avut nevoie de independenţă pentru a se rupe de Rusia, s-a rupt (avem cazul «Balticilor») noi, însă, rămânem şi azi cu «buricul netăiat». După 20 de ani de independenţă ne pomenim că am întârziat în independenţa noastră cu exact 20 de ani. Suntem unde eram. Încremeniţi într-o semi-independenţă, care nu duce nicăieri. Şi vom merge înapoi. Ultimele evoluţii în «dosarul transnistrean» asta indică. Europa şi Occidentul au obosit să ne împingă din urmă, să ne fie protectori, arbitri, avocaţi. Dacă nu era România, Rusia şi Ucraina ne înghiţeau demult. Noi şi aşa, de fapt, nu figurăm în strategiile geopolitice ruso-ucrainene (cine urmăreşte evenimentele) decât ca «zonă de tampon». Şi aceea divizată: până la Histru şi dincolo de el, în dependenţă de caz şi situaţie.

    Nu suntem în NATO, suntem în CSI.

    În 20 de ani, ne-am jucat prea mult de-a Independenţa şi Suveranitatea. Şi azi nu suntem, la modul real, nici una, nici alta. Ne-am complăcut şi ne complacem într-o stare de fapt, care urma să aibă o cu totul altă finalitate logică. Pentru noi Independenţa nu trebuia să însemne mai mult decât un act tranzitoriu, pentru a ieşi de sub ruşi, a condamna Pactul Ribbentrop-Molotobv şi a anunţa revenirea la situaţia pre-Pact, adică reunirea cu România. Asta era nevoia şi rostul Actului de Independenţă, care a fost valabil, cel mai probabil, până în toamna lui 1992 (încheierea războiului de la Nistru şi demiterea premierului Druc). Tot ce a urmat mai departe a fost paradă şi joc de-a independenţa. Abandonarea ideii de unire cu România nu a făcut decât să transforme, cu anii, Declaraţia de Independenţă într-un act de legitimare, în condiţii şi realităţi noi, a Pactului Ribbentrop – Molotov. Da, situaţia este departe de a satisface sută la sută Moscova, dar ea şi-a păstrat instrumentele, prin care să influenţeze lucrurile pe direcţia convenabilă ei. Rusia este, oricum, într-o situaţie mult mai avantajoasă, decât dacă Independenţa trecea în Unire: nu suntem România, nu suntem în NATO şi UE, suntem în CSI, cu două enclave ruseşti — la Tiraspol şi Komrat, dependenţi de gazul rusesc, de piaţa rusească, de jocurile ruso-ucrainene în Transnistria, de prezenţa militară rusă la Nistru, de vechea nomenclatură şi politrucii sovietici de la Chişinău, altfel-zis, suntem la pripon. În schimb, vom avea, pe 27 August, paradă militară, cu steagul lui Ştefan cel Mare pe «catarg».

    Lipsa mareşalului Antonescu.

    De la Marile Adunări Naţionale şi Poduri de Flori şi până azi, am avut parte de tot genul de parade şi spectacole politice. Şi? Ce s-a schimbat, în afară de regizori şi actorii din faţă? Jocul de-a Independenţa, pe cît a devenit de profitabil pentru unii (puşlamalele), pe atât a ajuns de dizolant şi sufocant pentru alţii (idealiştii). Avem cazuri nu doar de deprimare, ci de disperare până la alienare şi suicid, când oamenii şi-au pus capăt zilelor pentru că le-au fost furate idealurile. S-ar putea ca undeva să existe şi o statistică în acest sens, însă, indiferent de faptul dacă există sau, fenomenul, în sine, este, indiscutabil, unul criminal. Citeam zilele trecute un interviu, în care cineva încerca să reacrediteze ideea că în 1991 nu era posibilă Unirea, fiindcă «manifestanţii, în adunările publice, nu au cerut decât despărţirea de URSS». Bine, dar cine le-a sugerat să ceară mai mult? Parcă, la 1859, Moldova şi Muntenia s-au unit pentru că au cerut-o «manifestanţii»? Sau, la 1918, mulţimile au detreminat soarta Unirii? Dacă vota Parlamentul, votat era. Ori, dacă se trecea Prutul, într-o direcţie şi alta, trecut era. Am ratat şansa, deşi nu e ultima, s-ar putea să existe una şi mai bună la anul. Ceea ce este foarte important să însuşim (lecţia Nr. 1 a Independenţei) e ca lucrurile să nu mai fie lăsate la discreţia clasei politice, pentru că nu suntem nici la 1948, nici la 1859, nici la 1918… Nu v-aţi întrebat niciodată, de ce îl urăsc ruşii atât de mult pe Ion Antonescu? Pentru că a avut Cultul Onoarei. Iar ruşilor le plac plebeii.

    Cine nu ştie ce vrea Rusia?

    Independenţa noastră este groapa noastră. De 20 de ani tot vorbim de ea şi tot la timpul viitor. Ne agităm, ne amăgim de la un 27 August la altul, de la o campanie electorală la alta, în speranţa că vor veni cumva la «vârf» şi suveranii, capabili de sacrificiu. Uite că în 20 de ani nu s-a întâmplat, cu foarte mici excepţii, numai că aceste excepţii sunt, de fiecare dată, în minoritate şi nu au de făcut decât una din două: ori merg în opoziţie şi protestează gratuit, ori fac «alianţe» ocazionale, ca să poată (crede cineva) influenţa, din interior, politica la guvernare. Iluzii. Nu are cum fi R. Moldova stat independent. Nu va accepta Rusia, necondiţionat, niciodată (şi alături de ea şi Ucraina) Transnistria ca parte componentă a unui stat, necontrolat de ele. Au trecut 20 de ani de «negocieri» şi «proiecte» în «dosarul transnistrean»? Cine nu ştie ce vrea Rusia? Cine pune la îndoială că Ucraina vrea mai puţin decât Rusia? Ce nu este clar, ce mai trebuie demonstrat, când lucrurile sunt la suprafaţă: dacă nu merge această independenţă şi vedem că nu va merge nici mai departe, decât în variantă rusească (semi-suverani, semi-independenţi) de ce să nu punem punct, s-o terminăm cu iluziile, să ne încolonăm fiecare de pe unde suntem — Sud, Nord, Centru şi să pornim spre Prut, dacă parlamentarii noştri nu au cum se ridica la nivelul Sfatului Ţării. Noi suntem Ţara şi unde vom hotărâ să fie hotarul, acolo va fi. E greu începutul, că «mai departe,- vorba populară,- scrie în carte».

    http://www.zdg.md/editoriale/petru-grozavu-20-de-ani-fara-unire

  25. “Onoje for President” – un test pentru o societate infectată de rasism
    http://www.acum.tv/articol/43175/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *