Ca si UNIMEDIA, presa nu este interesata obiectiv de 1 Decembrie. Sta linga „pragmaticii” antiromani

Aici plasam poze de la actiunea PNL de 1 Decembrie, la care presa nu a venit. Dumitru Ciorici, care a plasat o informatie premeditat, probabil, incompleta despre 1 Decembrie, nu a avut nobletea sufletului si marinimia de a nu se razbuna. S-a razbunat, lucru inteles si din convorbirea telefonica avuta cu el. Pacat ca unii jurnalisti sint atit de mici la suflet.

Noi nu pentru presa am facut actiuni, insa actiunile PNL sint un test pentru „impartialitatea” (inexistenta) a presei controlate de liderii politici. Zilele trecute chiar imi posta cineva pe blog cui ii apartine presa in R.Moldova. Reproducem aceasta si plasam poze de la Actiunea PNL de 1 Decembrie. Daca e adevarat ca lucrurile cu presa stau asa, nu e de mirare ce se intimpla. Noi nu cunoastem adevarul si, despre unele institutii de presa mentionate pe blogul meu, consideram altfel, dar sa mai vedem.

Mass-media aflata sub controlul Premierului Filat .

Posturi TV: Publika TV, Jurnal TV,TV-7, Pro TV-50%, Euro TV-50%, M1-80%, N4, THT, CTC, TVC -21.

Site-uri: tribuna.md, unimedia.md, ava.md, vesti.md, point.md

Agentii: Moldpres, Info-Prim-Neo

Ziare: Moldova Suverana, Jurnal de Chisinau, Saptamina, Kommersant Plus, Panorama, Trud, KP v Moldove.

Reviste: Vip Magazin, Punkt

Posturi Radio: Jurnal FM; radio Chisinau-50%, Radio M1-80%, Vocea Basarabiei-70%


 

 

 

 

 

 

 
 
1 Decembrie 2011

Un articol de: Constantin Tănase.

Basarabia e România? Dar (ce) ar fi România fără Basarabia?

O întrebare pe care mi-o pun în fiecare an pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în ce măsură Sărbătoarea Naţională a României e şi Sărbătoarea R. Moldova?

Întrebarea nu este deloc speculativă şi provocatoare – dacă avem „o istorie comună”, cum se obişnuieşte a spune, până când e comună ea şi de când (din ce an) nu mai este „comună”, iar cele „două” naţiuni semeţe şi independente îşi făuresc semeţ şi independent propriile istorii? Răspunsul la întrebarea dată nu trebuie căutat în manualele de istorie (a românilor sau integrată). Fiecare român îşi are propriul răspuns la această întrebare; am şi eu răspunsul meu, subiectiv, care poate să nu coincidă cu cel din manuale sau din cântecele patriotice ale românilor.

Precum e şi „firesc”, nu există un răspuns „oficial” la respectiva întrebare, unul unanim acceptat, fiindcă noi, basarabenii, încă nu ne-am lămurit care e răspunsul oficial, când este vorba de istoria şi limba noastră – cel rostit de Academia de Ştiinţe sau cel (rostit şi mai des nerostit) de conducătorii de vârf ai R. Moldova?

Cunoscutul expert în problemele R. Moldova, profesorul bucureştean Dan Dungaciu, îşi intitula ultimul său volum într-un mod… „catastrofal” de polemic şi de eretic pentru unioniştii înveteraţi de la Chişinău – „Basarabia e România?”.

Acest semn de întrebare a fost perceput de ei ca un mare act de trădare – cum adică Basarabia nu e România, dar ce e?! Cine a citit cartea a înţeles însă care-i dedesubtul acestui semn de întrebare. Pe mine acest semn de întrebare nici nu m-a umilit, nici nu m-a descurajat şi nici nu m-a… trădat. Ba mai mult, cred că respectivul semn de întrebare poate fi (şi trebuie) utilizat şi în raport cu alte multe domenii ce vizează istoria recentă şi dosarul identitar ale R. Moldova.

Să luăm Transnistria, bunăoară. Transnistria nu este o problemă care preocupă opinia publică din R. Moldova; despre ea se scrie ocazional, în legătură cu anumite evenimente – să zicem, participarea lui Vlad Filat la un meci de fotbal la Tiraspol, arestarea de către Miliţia (Securitatea) de la Tiraspol a unui cetăţean al R. Moldova sau reluarea „negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol” într-un „format” sau altul. Şi… cam atât. E adevărat, zilele acestea se scrie mai mult, fiindcă există o micuţă curiozitate – va câştiga sau nu alegerile Igor Smirnov, cetăţeanul rus care stă în fruntea „regiunii” de mai bine de două decenii? E o simplă curiozitate, fiindcă realegerea sau nerealegerea acestuia nu ar schimba ceva în relaţiile dintre… R. Moldova şi R. Moldovenească Nistreană („autoproclamată” şi „nerecunoscută”).

Toată lumea înţelege că „problema Transnistriei” nu se va rezolva sau, dacă se va rezolva, apoi numai în formula în care o „vor ruşii”. Rezultă că Transnistria este o fatalitate pentru R. Moldova şi viitorul ei românesc şi european. Dar parcă numai Transnistria e o fatalitate pentru moldoveni? De facto, toate problemele importante ale R. Moldova de astăzi se circumscriu unui „triunghi fatal” – cine suntem, de unde venim şi încotro mergem? Chiar dacă nu sunt cu totul tabuizate, aceste întrebări sunt ocolite cu grijă de către elitele politice de la Chişinău. Ca să nu răspundă la primele două întrebări din „triunghi”, clasa politică a R. Moldova a declarat că „vrea integrare europeană”, crezând că în felul acesta „s-a spălat pe mâini”… Şi nu doar elitele politice, dar şi o parte a poporului a crezut asta. Iată însă că de fiecare dată când dorim să ne despărţim de trecutul blestemat, cum zic poeţii, istoria ne apucă de poala caftanului, ne trage înapoi şi ne întreabă… cine suntem…

Dar să revenim la… fatalitate. Spiritual, Transnistria demult a fost abandonată (trădată) de politicienii moldoveni. Chiar şi cele câteva şcoli româneşti de dincolo de Nistru se menţin ca şcoli româneşti graţie unor iniţiative private şi a interesului Bucureştiului, nu şi a Chişinăului oficial. La fel stau lucrurile în ceea ce priveşte atitudinea Chişinăului oficial faţă de moldovenii (românii) din „sudul Basarabiei” şi „nordul Bucovinei”. Cine îşi aminteşte, de exemplu, care dintre liderii politici ai R. Moldova (de la M. Snegur la M. Lupu) a vizitat vreodată localităţile din aceste regiuni unde românii moldoveni locuiesc compact? Au manifestat vreodată guvernele de la Chişinău grijă faţă de populaţia din aceste teritorii (dăruite de Moscova Ucrainei după cel de-al Doilea Război Mondial)? Asta e tot o fatalitate?

În 2009 am crezut că la putere în R. Moldova vine o echipă de reformatori, oameni noi cu gândire nouă, neafectată de comunism, stalinism şi antiromânism, care vor revoluţiona cele cinci domenii „fatale” ale actualei istorii a R. Moldova: relaţiile cu Rusia; relaţiile cu România; relaţiile cu Ucraina; relaţiile cu Transnistria şi relaţiile cu conaţionalii noştri de pe teritoriul Ucrainei. N-a fost să fie. Nu s-a înregistrat niciun progres în niciunul din domeniile vizate. Dimpotrivă, în unele am făcut paşi serioşi înapoi. Ceva nu merge, ceva e putred în statalitatea aceasta moldovenească, nu în zadar istoria ne apucă de poala hainei şi ne trage înapoi.

…Trece şi acest 1 Decembrie, iar întrebarea dacă Sărbătoarea naţională a românilor de peste Prut este şi Sărbătoarea românilor din R. Moldova rămâne. În ceea ce priveşte cealaltă întrebare – Basarabia e România? – eu răspund univoc: DA. Dacă Basarabia nu ar fi România, nici România nu ar fi România!

http://www.timpul.md/articol/-basarabia-e-romania-dar-%28ce%29-ar-fi-romania-fara-basarabia–29123.html

Loading Facebook Comments ...

34 Comments

Add a Comment
 1. Foarte bun articol.Itr-adevar se observa ca presa mereu ocoleste pnl-ul, acum insa multe lucruri devin mai clare!

 2. Informatia despre presa asevita lui filat este adevarata, sarmani patroni si ziaristi de la Pblika si Jurnal tremura deasupra fiecarui cuvint, nu cumva sal deranjeze pe Primul. Iar invitatii sunt alesi ca sa nu critice Premierul si PLD. Cea mai rusinoasa prestatie o au emisiunile Fabtica de la Publikatv si Editie speciala, de la Jurnaltv. moderatoarele il ridica in slavi pe Filat in mod rusinos dea dreptul, caci se tem sa piarda locurile de munca.
  In lista trebuie inclusa si ziarul Adevarul si site-ul noi.md.
  Filat e un fel de Berlusconi, are cel mai mare holding de presa di Moldova

 3. spalare de creieri in RM ca pe timpul RSSM

 4. Одна из крупнейших радиостанций России через каждые полчаса заявляет: « Мы делаем новости!».
  И это правда. Для населения «новостью» или «событием» является только то, что показано по телевидению или озвучено на радио. Нет картинки на телеэкране – значит события не было. И наоборот, вы можете искусственно создать «событие» скомпоновав картинку на телеэкране. Это и есть один из способов зомбирования общественного сознания.
  Естественно, что СМИ выделяют более значимые и мене значимые события или новости.
  Так вот Молдавские СМИ взахлеб спешат сообщить , что домнул Филат поехал за рубеж для наращивания волос (на голове?), домнул Филат спас собачку от потопления, домнул Филат изволил откушать, домнул Филат… домнул Филат…

  Так вот, когда Средства Массовой Информации игнорируют мероприятия организованные несколькими партиями в центре столицы РМ – это очень плохая примета. Это свидетельствует о том, что мы до сих пор живем в тоталитарном режиме, и СМИ находятся под жесточайшим правительственным контролем.

  Власти считают, что народ должен быть в первую очередь озабочен тем, чтобы, не дай бог, Премьер не облысел раньше времени (позор для Молдовы! Как же он будет выглядеть на многочисленных банкетах). И конечно же народ не должен думать о своих национальных корнях и пути, по которому ему двигаться в будущее.
  Зачем?! Для этого есть «великий» домнул Филат ! Как он решит, так и будет!! Ведь домнул Филат – это наше все!!!

  6

 5. NE c**** NOI PE 1 DECEMBRIE, AVEM PROBLEME MAI IMPORTANTE

 6. Cum pe meleagurile Californiei, 1 Decembrie abia se trezeste, doresc sa urez romanilor, cu un gand aparte romanilor-basarabeni care cred in destinul comun romanesc, un calduros
  La Multi Ani, Romanie Reintregita si puternica!

  Ma bucur ca Unirea n-a fost uitata in Basarabia si ca atat PL cat si PNL au dat dovada de patriotism si s-au dus sa-si aduca prinosul de recunostinta inaintasilor care au infaptuit Romania Intregita. Este o dovada, ca impotriva disputelor verbale si a diferentelor tactice de actiune, ceeace le este comun este mai puternic si mai profund, dragostea pentru natiunea romana.
  Peste doua zile va avea loc Congresul PNL, la care, am inteles ca a fost invitat si dl. Petrencu. Poate modalitatea de a trimite verbal invitatia nu a fost tocmai normala, dar importanta este intentia. Personal as fi procedat trimitand o invitatie oficiala PL.
  Dl. Petrencu se pare ca este putin ofensat, dar as zice ca a refuza invitatia ar constitui ratarea unei ocazii de apropiere intre cele doua partide.
  In fond, nu-i vorba de Pavlicenco sau de Petrencu, este vorba de doua forte romanesti aflate intr-un razboi pe viata si pe moarte cu dusmanii romanilor si ai reintregirii.
  Daca Ion si Gheorghe se dusmanesc personal, in armata tarii stau umar langa umar pentru victoria si pentru binele Patriei comune. Cand sovieticii au cotropit Basarabia si Bucovina, nu s-au uitat ca baba Maria sau nea Gheorghe erau suparati, sau unul era basarbean si alta era bucovineanca. Pentru ei erau romani care trebuiau exterminati, trebuiau deportati, trebuia sa li se stearga urma existentei de romani pe aceste meleaguri.
  Poate PL este partid care vede unirea prin integrarea in UE, in timp ce PNL se declara partid unionist care vede unirea prin integrarea in Romania.
  Pana la realizarea unuia sau altuia dintre deziderate, trebuie ca „partida romaneasca” sa ajunga la putere, sa ajunga sa inlature „partida moldovenista”. Dezbinarea nu este vazuta ca dezbinarea dintre Petrencu sau Pavlicenco, ci ca dezbinarea dintre romani, dezbinare de care profita din plin dusmanii.
  Parerea mea, domnule Petrencu, este sa va duceti pe 3 Decembrie la Congresul PNL. Oare o mana intinsa celor cu care pana mai ieri ati dus un razboi verbal, v-ar dezonora? Eu cred ca din contra, ar fi o dovada de intelepciune si de demnitate.
  In acelasi timp, as pleda ca PNL sa trimeata, chiar in acest al 12-lea ceas, o invitatie oficiala PL pentru a participa la lucrarile Congresului. Asa este civilizat, asa este normal, asa inseamna sa faci politica nationala.

  Dumnezeu sa va dea intelepciunea de a proceda spre binele natiunii romane, spre binele Patriei noastre, Romania.

  Mircea Popescu
  California
  1 Decembrie 2011

 7. stimata doamna…. pur si simplu nu contati p arena politica. sunteti un nimic politic, de aia si nu va ia in seama nimeni…

 8. Pavlicenco, cind ai fost ultima data la medic?

 9. Prin presă se vorbește mai mult despre cei care nu contează.

 10. Rusilor le-a reusit dezbinarea intre romani si moldoveni a populatiei bastinase si in felul acesta au condus si si-au impus furturile din paminturile noastre. Urmarile sunt dezastruase, o mare parte din bastinasi sunt rusificati, saraciti de teritoriile strategice cu iesirea la Marea Neagra si fluviul Dunarea. Ne-a fost furata Bucovina cea dulce cu muntii Carpati.

  Uitati-va cum minunile noastre au ajuns deja minuni ale vecinilor:

  Названы семь чудес Украины – замки, крепости, дворцы :

  Как сообщает ЛИГА, семью чудесами Украины названы такие памятники архитектуры, как
  Аккерманская (Белгород-Днестровская) крепость в Одесской области,
  Митрополичий дворец в Черновцах,
  Хотинская крепость (Черновицкая область).

  http://www.nr2.ru/kiev/361060.html

 11. Pt Andrei P.

  Merg la medic mai des decit unii handicapati pe nume Andrei P.

 12. Pt MOLDOVA

  Vai de capul vostru!

 13. În plenul parlamentului din Chisinau, deputatul Partidului Liberal – Valeriu Munteanu a rostit un discurs referitor la 1 Decembrie 1918
  http://anatolpetrencu.md/?p=3655
  un ultim citat:
  ” În aceste zile de mare sărbătoare pentru neamul nostru, aducem sincere felicitări tuturor românilor cu ocazia sărbătorii Marii Uniri, asigurându-vă că, aici în Basarabia, adevărul istoric şi sentimentul de identitate românească al basarabenilor nu va putea fi învins niciodată,
  iar năzuinţa întru UNIREA EUROPEANA a tuturor românilor va rămâne vie în inimile noastre, până când acest deziderat istoric se va împlini, astfel regăsindu-ne cât mai grabnic alături de fraţii noştri români în marea familie a Uniunii Europene.”
  ——————————————————————————
  CONCLUZIA mea, a unui simplu muritor de rând:
  ” pacat de baietii astia din PL, care nu inteleg, ca in acest secol XXI, RM nu are sanse sa ADERE la Uniunea Europeana; caci de abia se negociaza un Acord de ASOCIERE, nesemnat inca, care ar inseamna o vecinatate si nimic mai mult, cum exista deja un precedent cu MAROCUL. Vedeti cumva niste sanse ca aceasta tara nord-africana sa adere cândva la UE ?
  Oare credeti ca PL nu intelege acest lucru ? Credeti ca sunt orbi ?
  De ce dar insista cu MINCIUNA lor ?
  De ce nu vor sa spuna cu inima deschisa in fata lumii:

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE SALVAREA
  CA SA SACAPAM DE OCUPATIA RUSEASCA
  SI UNICA SANSA DE A FI IN UE DOAR FIIND
  IN CADRUL ROMANIEI,
  CU CARE DEJA NE-AM UNIT IN 1918
  IN BAZA ACTULUI UNIRII
  AL SFATULUI TARII DIN CHISINAU !
  ————————————————————————————-
  un alt citat:
  “Acum vă amintesc doar
  că avem un singur obiectiv strategic: „Reunirea”.
  din
  “Alocuţiunea” rostită de Mircea DRUC, deputat în parlamentul de la Chişinău, la 28 noiembrie 1991 în sala Parlamentului României din Dealul Mitropoliei în cadrul şedinţei festive,
  cu participarea deputaţilor şi senatorilor, consacrată aniversării
  a 73-a de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
  http://ziar.jurnal.md/2011/11/29/%E2%80%9Evrem-reintregirea-patriei%E2%80%9D/comment-page-1/#comment-18224

 14. Bandele FSB-iste nu renunta inca la ideile lor imperiale. Ucrainenii au inceput sa se dumireasca ca rusii nu le sunt frati si ca nu pot avea o colaborare cu ei…

  ……………………..
  http://nbnews.com.ua/news/20777/

  ………..

  Россия начала тайную войну против Украины с разведывательно-подрывной деятельности

  Время публикации: 1 декабря 2011 г., 16:46

  «Хоть у нас и есть контрразведка, которая может успешно противодействовать реальным угрозам, но она занимается отчетами, а в это время русские спецслужбы агрессивно вмешиваются в политику Украины» Об этом заявил экс-заместитель главы СБУ Александр Скипальский, передают украинские СМИ.

  «Не надо быть романтиком. Жизнь не идеальна. И то, что многие говорят, что между спецслужбами Украины и РФ сложились доверительные и даже дружеские отношения – неправда. Понятия «партнерство» у спецслужб не существует. Русские спецслужбы очень агрессивно действуют в Украине.

  Термин партнерства спецслужб можно воспринимать как игру. Как можно воспринимать партнерскими отношения спецслужб Украины и России, если были конкретные примеры. Как можно расценивать партнерством реальные вызовы России – Тузлу, перекрытие газового крана? Это были реальные вызовы со стороны России.

  А ряд офицеров русской спецслужбы в свое время были награждены русским руководством за то, что они сделали все для того, чтобы Украина не вступила в НАТО. Поэтому как все эти действия русских спецслужб можно назвать по отношению к Украине? Это точно не партнерские и братские отношения…

  Единственное государство, которое ведет в отношении Украины не только разведывательную, но и подрывную деятельность, – это Россия.

  Одним из примеров этого могут быть даже трансляции по телевидению. Буквально вчера на российском канале НТВ показывали фильм о достижениях правительства Путина-Медведева за 10 лет правления. И там была устами Путина произнесена конкретная фраза, о том, что Украина уже наказана за нежелание подчиняться воле старшего брата.

  Точно также сегодня продвигается идея «возврата зомбированной республики», и работа эта должна быть проведена Россией филигранно. Начинается новая война, грандиозного типа…Украина с 91 года находится, если хотите, в состоянии новой освободительной войны. И, в первую очередь, это происходит в экономическом плане.

  И Россия уже не посылает сюда новых Муравьевых, а русские просто скупают всё на Украине, то есть, зачем сюда приходить с оружием, если можно экономически получить власть? Точно также продолжается политика «инъекций в менталитет и сознание», чтобы большинство украинцев думало, чтобы без России невозможно жить», сказал Скипальский.

 15. Dna Pavlicenco,
  este adevarat ca in mare parte mass media din RM este cumparata si vinduta, ca o prostituata. Caci desconsidera nu numai PNL si alte structuri patriotice, progresiste, de exemplu activitatea unor ONG-uri, care contribuie cu mult la eradicarea saraciei in RM; unele activitati ale Mitropoliei Basarabiei etc.
  Este un „paiengenis” dirigat de FSB, prin intermediul agentilor locali infiltrati in diferite posturi. Redactorii-sefi, de la multe ziare, fiind niste vanduti, chipurile aborda temele nationale, insa o fac atat de absent si scriu atat de neclar ce vor sa spuna, incay doar tulbura mintea cititorilor,

  Chiar si acelas C Tanase! Nu cred ca acest om s-a epuizat si nu are ce mai spune, dar daca chiar poate fi si asa, atunci, SA NU MAI SCRIE!

  Ca noi nu mai vrem sa inghitim orice aberatie pe teme fie si importante.
  In cazul acesta, consider ca este FOARTE IMPORTANT sa aveti un ziar, care nu ar costa multi bani, dar care ar reflecta pe larg nu numai activitatea PNL, dar si a altor organizatii care pasesc spre Europa, Romania…

  Un ziar format A5 in 8 pagini – cu o denumire, de exemplu – Ziarul Desteptarii Nationale – in cea mai necostisitoare varianta, ca sa fie accesibil la pret pentru toti saracii din sate, ar fi o solutie.

  Chiar ati putea anunta formarea echipei de jurnalisti, care doresc sa faca voluntariat in interesul national, iar pe de alta parte sa anuntati colectarea de fonduri pentru sustinerea acestui ziar.

  Eu m-as incadra sa ajut ca voluntar, sperand ca in viitor sa devenim o forta, si sa nu ni se mai reproseze ca suntem putini.

  Hai sa fim MULTI!

 16. Mass media de la noi, in mare parte, dezinformeaza prin desconsiderarea celor mai importante evenimente ale zilei, prin ocolirea unor teme, prin schimbarea accentelor, prin comentariile aiurea-n tramvai…

  Redactorii-sefi si jurnalistii ar trebui sa fie responsabili de ceea ce scriu si ce nu si, deci, ar trebui sa li se CEARA socoteala, sa li se spuna deschis, sa li se ceara socoteala!

  Uniunea Jurnalistilor, cumva, ar trebuie sa discute aceste aspecte la niste conferinte, inclusiv despre ADEVARATA MISIUNE A JURNALISTILOR, despre respectarea Codului deontologic… dar vedeti dvs. pare-se ca NU TOTI dintre „ai nostri”, de fapt, sunt ai nostri.

  Multi jurnalisti sunt atat de pragmatici, incat nu mai au COLOANA VERTEBRALA! Au devenit niste taratoare dezgustatoare, devenind niste naparci care stiu doar sa injecteze venin in societate, facand jocuri politice antinationale murdare!

  CUM ASA, domnilor jurnalsiti?????????

  … candva mamele lor i-au invatat sa mearga „copacel”, adica vertical si cu fruntea sus, cu demnitate de OM!

  Chiar si blogherii devin o forta, dar lucreaza cand si pentru cine? Se vede ca PROSTITUTIA a intrat adinc in politica si in cultura.

  De exemplu, Traianus, de Ziua Nationala a Romaniei, a publicat, oare, un articol la TEMA? De ce, IN ACEASTA ZI, nu a fost alaturi DE PATRIOTI, de Dvs. de exemplu?
  Or a fost cumparat cu o decoratie?

  ASTA ESTE: Suntem dispersati, chiar daca nu suntem putini, daca ne-am aduna TOTI impreuna.
  Aici este problema numarul UNU!!

 17. Hahahaha!!!!!!!
  Unii junalisti sunt din PLASTILINA. Atat de usor SPONSORII le re-modeleaza creierul… Papagali VOPSITI IN CULORI STRAINE, nefiresti logicii sanatoase! Doamne, FERESTE!

  Poate cineva sa faca o LISTA a taratoarelor?

  Jos, jurnalistii de plastilina!

 18. PUTINISM. Iata la ce grad de disperare a ajus poporul condus de OLIGARHI, hoti si criminali…

  80% din studentii Universitatii de Stat din Moscova au declarat ca VOR SA EMIGREZE.

  ….

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/29/putin-russia-car-boot-sale

  Putinism: «Селективная автократия — гигантский блошиный рынок»
  Время публикации: 1 декабря 2011 г., 13:19

  В связи с предстоящими путинскими «выборами», лондонская газета The Guardian рассказала в статье Дэвида Херста «Путин руководит Россией как гигантским блошиным рынком» (Putin runs Russia like a giant car boot sale) о путинской России. Газета в частности отмечает:

  «Русские до сих пор ждут, когда им позволят жить нормально жизнью. Многим ждать надоело. Частный опрос 5000 студентов в МГУ выявил, что 80% из них собираются уехать из России.

  Русская богатая мразь, (Russia’s filthy rich) тоже не слишком патриотично настроена к родине. В этом году отток капитала возрос в 2 раза, с 34 миллиардов долларов до 70 миллиардов.

  Даже когда цена за нефть-сырец подскочила до 125 долларов за баррель, из этой страны вывозится больше денег, чем в нее поступает. Реальность такова, что вывозится в 4 раза больше денег (в процентах от ВНП), чем ввозится.

  Это говорит вам все, что нужно знать о России, готовящейся к еще 12 годам Путина.

  Путинизм (Putinism), созданная им селективная автократия, представляет собой гигантский блошиный рынок. На данный момент расценки на должность губернатора составляют 50 миллионов долларов, а полмиллиона долларов стоит должность бюрократа среднего звена.

  Не удивительно поэтому, что после прихода во власть, первым делом люди пытаются получить хорошую прибыль от своего капиталовложения. Системы прямого назначения сама по себе гнилая. Путин не скрывает, что он с презрением относится к альтернативе — выборам губернаторов на свободных выборах.

  Некоторые наблюдатели говорят, что у него патологическая ненависть к демократии.

  Путин в растерянности, когда его освистывают. А это, согласно опросам, теперь будет происходить чаще. Дело не только в том, что устаревает личный брэнд Путина. Одновременно с ним падает популярность всей окружающей его санкт-петербургской клики.

  «Единая Россия», созданная им партия аппаратчиков, правдами и неправдами получит на воскресных выборах требуемое число голосов. В последние дни профессора приказали подмосковным студентам сделать электронные фото своих избирательных бюллетене, если они хотят получать хорошие отметки — одним их многих примеров является «голосуй рано, голосуй часто». Однако партия хрупкий инструмент власти, потому что она представляет только саму себя.

  Проблема Путина состоит не в том, чтобы остаться у власти. Проблема в том, чтобы из нее уйти, не вызвав адскую потасовку среди соперничающих бояр, и не потеряв личное состояние.

  Крушить домогательства соперничества со стороны таких политических нулей, как Дмитрий Медведев, для него детская игра. Быть постоянно начеку в точке опоры приватизированных рук государства, вооруженным чемоданчиком с коммерческими секретами его соперников, более сложное дело. А больше всего он испытывает страх перед настоящим политическим инакомыслием, которое он не может контролировать.

  Русские более четко, чем любые иностранные эксперты, видят, насколько склеротична путинская система «ручного управления». Кормчего нет. Путин истинно сам по себе. А правительство действует так, как если бы оно не правило. Оно держится на плаву, подкупая людей», пишет лондонская газета The Guardian.

 19. NOI, CAT VOM MAI RABDA ca bandele criminale din est sa ne falsifice ISTORIA??????????

  Iata, ca fratii nostri DE SUFERINTA din Pribaltica NU MAI VOR SA RABDE.

  Ei au inaintat ofical O NOTA DE PROTEST Rusiei pentru ca le-au falsificat istoria.

  Ai „nostri” cat au sa rabde sa le fie violate MINTILE si drepturile??????????????

  Cat au sa taca cand niste spurcaciuni ne FALSIFICA istoria?

  ……………………..

  ФАЛЬСИФИКАЦИЯ ИСТОРИИ. Литва выразила официальный протест России за фальсификацию истории

  Время публикации: 1 декабря 2011 г., 17:22

  По сообщениям литовских СМИ, МИД Литвы вручило России ноту в связи с официальными документами, в которых искажается история Литвы.

  К примеру, в документе, названном справкой, Литву и другие балтийские страны обвиняют в сотрудничестве с национал-социалистической Германией, а оккупацию Литвы, Латвии и Эстонии трактуют как «объединение с СССР».

  Документ «Внешнеполитическая деятельность СССР накануне великой отечественной войны» на официальном сайте МИД России появился 17 ноября.

  Уже в начале документа немало внимания уделяется балтийским странам. Якобы они по мере приближения войны представляли потенциальную опасность самой кровавой русско-большевицкой империи векового мирового зла.

  «Особое значение советское руководство придавало укреплению северо-западных рубежей. Важно было не допустить превращения Прибалтики в плацдарм агрессии против СССР. Несмотря на заключенные осенью 1939 г. договоры о взаимопомощи с Литвой, Латвией и Эстонией, правительства этих стран продолжали проводить антисоветскую политику. Они создавали трудности прежде всего при решении конкретных вопросов, связанных с размещением советских гарнизонов в этих странах и одновременно расширяли сотрудничество с нацистской Германией», — поведали русские банддипломаты.

  Там же указано, что правительства балтийских стран не поддерживались большинством жителей», а уже на выборах 1940 года власть переняли «силы лояльные к Советскому Союзу». О демократичности этих выборах, естественно не пишут. Указано лишь, что новые власти Литвы, Латвии и Эстонии сами попросили принять страны в СССР, а это «серьезно улучшило условия для отпора германской агрессии».

  МИД Литвы не молчал в ответ на такие интерпретации истории. Представитель МИД Миндаугас Лашас информировал литовские СМИ о том, что литовские дипломаты ознакомились с этим документом и вручили русским дипломатам ноту протеста.

  «Сожалеем, что некоторые работники МИД России все еще живут пониманием фальсифицированной истории, которое главенствовало в середине минувшего столетья и противоречит букве и духу соглашения между Литвой и Россией от 29 июля 1991 года об основах межгосударственных отношений. В связи с этой фальсификацией истории посольству России вручена нота», — сказал Лашас.

 20. Am trimis comentariul meu, al doilea din aceasta pagina, facand click pe „copy”” @ „paste”, cu indicarea linkului – blog Vitalia Pavlicenco – lui Traianus.

  Dar pana in prezent TRAIANUS nu l-a acceptat ca sa-l publice!

  Sa ne mai miram de unde incepe CENZURA in RM (???????????) – Republica Mafiei – despre care chiar Traianus adeseori scrie ENERVAT?

  Jos cenzura!

 21. Copy din blogul lui Traianus:

  0 Responses to POVESTEA LUI ION ŞI OASTEA LUI

  Valenta | decembrie 2, 2011 la 9:51 am | Răspunde
  Comentariul tău e în așteptare.

  http://www.pavlicenco.md/2011/12/01/ca-si-unimedia-presa-nu-este-interesata-obiectiv-de-1-decembrie-sta-linga-pragmaticii-antiromani/comment-page-1/#comment-39189

 22. Va transmit un ciclu de postari ale unui “moldovenist” evoluat , un intelactual. Postarile demonstreaza ca rusii, comunistii, moldovenistii, toti au intrat in panica, au inceput sa stranga randurile si au inceput sa faca apel la purtatori de cuvant mai persuasivi. Cititi textul va rog. Este interesant pana la capat. Textul demonstreaza ca infiintarea unui post de radio al Societatii Romane de Radio, Radio Romania Actualitati, numit Radio Chisinau era absolut necesara. Pe cand si un post de televiziune cu acoperire integrala a teritoriului? De altfel, nici Radio Chisinau nu acopera integral teritoriul, avand in vedere ca emite in banda FM

  “Ca sa ajunga in Liga UEFA sau Liga Campionilor “Zimbru”, “Dacia”,”Sherif” mai intai trebuie sa castige Campionatul sau Cupa RO. Natalia Barbu,Nelly Ciobanu, “zdubbii” nu mai ajung la “Eurovision” pana nu trec selectia la TVR. Locurile la studii peste hotare le da Ministerul Educatei de la Bucuresti. Vizele pentru un termen mai mare de 3 luni peste hotare (studii, munca) sau cele in SUA – se dau numai la ambasadele de la Bucuresti. Certificatele de Stare Civila cu litere scapate – sejudeca in instanta la Bucuresti. Atacarea unei decizii La Curtea Suprema de Justitie se face la Bucuresti. R.Moldova nu mai are nicio ambasada peste hotare si elita de la Chisinau nu mai pot sa-si trimita odraslele diplomati peste hotare. Pe fostele cladiri ale parlamentului si guvernului de la Chisinau au aparut inscriptii noi – Consiliul judetean Chisinau si Prefectura judetuului Chisinau. Filat, Lupu si Ghimpu se lupt pentru portofolii de prefect si cel presedinte al consiliului judetean Chisinau.Universitatile particulare au lipsite de licente de autorizare din motiv ca profesorii sunt inculti, vorbesc prost limba romana si in plus sunt “prorusi” si “comunisti”. Din aceleasi motive nu se mai fac alegeri locale – primarii, comisarii de politie, judecatorii sunt numiti de Bucuresti din randurile persoanelor de incrtedere din dreapta Prutului. Pentru a preintampina protestele gagauzilor, bulgarilor, evreilor, rusilor si ucrainenilor – au fost interzise adunarile in locurile publice, aflarea in strada dupa ora 10.00, s-a introdus prin lege pedeapsa corporala – elevii sunt pusi la ungher pe graunte, batuti cu rigla peste palme, tinuti cu mainele in sus, hotii de gaini batuti cu leaturile, persoanele care s-au opus sau au insultat un politist sau jandarm sunt trimise din post in post spre Bucuresti pentru a fi judecate, dar nu mai ajung sa treaca decat cateva posturi de jandarmi. Starea exceptionala nu se ridica timp de cel putin 22 de ani. Moldovenii devin basarabeni adevarati ca pana la 1940.
  Monumentul lui Stefan cel Mare este demontat si dus la Iasi. Din cauza amenintarii permanente dinspre rasarit utilajele fabricilor si uzinelor din stanga Prutului sunt demontate si evacuate cat mai departe de hotarul cu Ucraina si Rusia. De-a lungul Nistrului su fost dizlocate unitati militare si pichete de graniceri romani, impasibili de orice judecata ca cei din NATO.Trupele au fost introduse temporar pentru a face ordine, dar deoarece pericolul din partea rusofonilor si comunistilor este permanent – ele nu vor fi retrase inapoi din stanga Prutului. Parlamentul inconjurat de trupe de mentinere a ordinei din RO – de urgenta a votat Actul Unirii cu patria-mama.
  AMINTIRI DIN VIITOR: Conform Legii retrocedarii averilor proprietarii de averi de pana la 1940 si urmasii lor isi recapata hectarele de pamant si casele avute in trecut. Executorii judiciari scot fortat in strada locatarii din casele din cartierele vechi din Chisnau, Balti, Soroca, Orhei, Tighina etc. si anuleaza orice contract de cumparare-vanzare sau privatizare dupa 1940 si pana in prezent. Biserica Ortodoxa Romana recapata sute si mii de hectare de paduri si terenuri arabile ale satelor cu mosii manastiresti, liderii asociatiilor agricole din sate protesteaza, dar vine fiscul de la Bucuresti, Iasi, Suceava si ii domoleste repede. Smecherii de la arhivele RO se pricopsesc cu acte false despre proprietati in Bazsarabia pe numele persoanelor care au fost deportate si nu s-au mai intors si proprietatile lor nu-si au urmasi. Daca basarabenii au si avut careva hectare – nu pot obtine din arhivele din Bucuresti actele necesare cadastrale si n-au cu ce plati avocati la tribunalele din Bucuresti pentruu a castiga procesele si a recapata mostenirea. Cotele primite dupa desfiintarea colhozurilor – au fost anualte, cei mai multi au ramas fara pamant. Privatizarea prin bonuri – a fost anulata. Investitorii straini fug din teama sa nu fie lipsiti de proprietatile cumparate legitim in fosta R.Moldova. Bugetul se aproba la Bucuresti. Impozitele se colecteaza si se trimit la Bucuresti.Creditele se acorda strict prin intermediul Bucurestiului si nu mai ajung la Chisinau.La Chisinau nu vine niciun diplomat strain, nici un reprezentant de la FMI, BERD, UE,SUA – cei mai inalti demnitari ce pot onora cu vizite Chisinau sunt sefii de partide, senatorii si deputatii de la Bucuresti, intampinati cu pane si sare. Fostii activisti unionisti sunt deziluzionati – tot mai des sunt scosi din functii si invinuiti ca sunt “prorusi”,”comunisti” sau ca au colaborat cu KGB. Pan Halipa, cel care a semnat Actul Unirii la 1918 si apoi transmis URSS si intemnitat in “gulag” – nu e unicul, soarta lui o impartasesc si alti lideri “unionisti”. Unicele partide lasate in voie sa activeze sunt cele pronuntate anticomuniste si antirusesti din extrema dereapta, majoritatea au fost desfiintate invinuite de colaborarea cu regimul sovietic si pro-rus.
  AMINTIRI DESPRE VIITOR: Chisinaul ramane fara zona de odhnna de la Vadul-lui-Voda, aflarea in apropierea hotarului ce trece pe Nistru este interzisa. Aeroportul Chsinau nu efectuiaza decat zboruri spre Bucuresti, de unde pot fi procurate bilete spre alte tari. Trebnurile circula numai spre Bucuresti – rutele spre Moscova au fost anulate. Moldovenii plecati la munca in Rusia isi iau cetatenie rusa si nu mai revin acasa. Rusii, ucrainenii pleaca din Basarabia, daca nu pot in Rusia si Ucraina, apoi in republica moldoveneasca nistreana. Cei careraman si o parte considerabila din moldoveni isi amintesc de vremurile de aur traite in URSS si in fosta R.Moldova si viseaza la o eliberare ce ar putea veni dispre Rusia, Ucraina si Transnistria. Pe ascuns, in discutiile de la bucatarie, partidele si fostii deputatii si lideri “unionisti” sunt blestemati pentru cele savarsite.
  Scenariul filmului de anticipatie “AMINTIRI DESPRE VIITOR” cu subtitru: Iluzii si deziluzii dupa “unire” si dupa “eliberare” mai poate contine scene prin ecre se releva destinul dramatic al moldovenilor dintre Prut si Nistru, care la vest de Prut,in Romania sunt considerati “comunisti” si “rusi” si prin asta se “justifica” discriminarea la care sunt supusi in permanenta si din parte oricui, iar la est de Nistru sunt considerati “romani” si “nationalisti” si “fascisti”, pentru care chipurile iarasi s-ar face vinoveti pentru crimele lui Antonescu si comportamentiul “tradator” ba de o parte, ba de alta in razboi. Pana la urma si cei care fug din Transnistria in Romania si ceui care fug din Basarabia in Transnistria sau Rusia – sunt banuti, trtati cu neincredere, considerati “spioni” ai partii opuse. Frati din aceeasi familie – unul carea lucrat in Rusia si altul care si-a facut studiile in Romania – se pomenesc in situatia de a fi “dusmani”, mobilizati sa lupte unul contra altuia, pentru interesele geopolitice ale altora. Concluzia la careajung protagonistii filmului e ca moldovenii de Est, basarabenii, nu au o alta solutie decat de a nu fi nici cu romanii, nici cu rusii, ci cu ei insisi, cu acest pamant al lor, cu soarta lor mereu vitrega printre “fratii mai mari” de o parte si alta, cu statul lor propriu furat odata in 1918 de catre “fratii” smecheri, cu ungherasul si casa lor proprie ( nu in gazda la cineva), cu minte si conducerea proprie, cu propria Constitutie pe umeri. Alta soarta mai buna nu are de unde avea decat cea de a fi liberi si independenti de oricine si supusi mereu unicului “Presedinte” si “Prim-ministru” Atotputernic, unicului Stapan aici pe pamant – lui Dumnezeu, Cel care de atatea ori l-a scos si il va mai scoate din robia “fratilor mai mari”.

 23. Val Butnaru // „Încă odată: ce facem cu Moldova de Est?”

  http://www.jurnal.md/ro/news/val-butnaru-inca-odata-ce-facem-cu-moldova-de-est-213264/

  Observ că tot mai multe minţi, de pe diverse meridiane, sunt preocupate de răspunsul la întrebarea privind viitorul acestui teritoriu, numit Republica Moldova (numele corect ar fi Moldova de Est).
  Din punctul meu de vedere există câteva scenarii.

  1. Păstrarea independenţei R.Moldova.

  Pe de o parte, această variantă înseamnă, fără îndoială, păstrarea ocupaţiei ruseşti sub toate aspectele (un singur exemplu: televiziunea centrală a Rusiei, spre deosebire de TVR1, n-a dispărut şi nu va dispărea vreo dată de pe frecvenţele de stat ale R.Moldova), păstrarea spiritului agresiv al moldovenismului primitv, fapt ce va alimenta, şi mai departe, antiromânismul cultivat, în special, de politicieni; pe de alta, populaţia va fi minţită în continuare cu iminenta aderare la UE.

  Aderarea la UE se va produce, bineînţeles, dar abia atunci când Europa va deveni unică, prin evoluţia firească a lucrurilor.
  Adică, peste 6-7 decenii sau, poate mai mult.

  2. Unirea necondiţionată cu România.

  Cei care pledeaza pentru refacerea adevărului istoric au dreptate,
  cu o singură precizare: ei sunt in minoritate.
  Concluzia – acest deziderat nu poate fi realizat acum.

  3. Unirea condiţionată cu România.

  Întrebare mea este: ce condiţionezi? Dacă iniţiezi un referendum în R. Moldova şi în România, ce le spui oamenilor? Ce trebuie să voteze ei? Revenim la condiţiile din 1918 sau inventăm altele?
  Cred că e cea mai nereuşită variantă.

  4. Crearea regiunii economice Moldova de Est.

  Revin la propunerea mea făcută cu ceva timp în urma. Când se va declanşa procesul de creare a unor unităţi teritorial-administrative mai mari în România, Basarabia trebuie să devină ce-a de 10-a sau a 11-a formaţiune economică numită Regiunea Moldova de Est. Adică, să se producă unirea economică cu toate consecinţele de rigoare: monedă unică, politici economice coerente şi coordonate cu Bucureştiul, unificarea tuturor standardelor etc., etc.

  Ştiu: această variantă nu e perfectă, ea îi nemulţumeşte pe unionişti,
  pe de o parte, şi pe statalişti, pe de alta.

  Eu, însă, pornesc de la considerente de ordin pragmatic.
  Dacă omului simplu i se va explica că numai astfel va creşte nivelul
  de viaţă, numai astfel vor fi majorate salariul şi pensia, numai astfel va avea drumuri asfaltate şi preţuri ajustate la salarii – fiţi siguri că va vota pentru unirea economică.
  Doar atât? – vor strâmba din nas sceptici.
  E mai mult decât nimic, ar fi răspunsul.

  Pe de-asupra, e o cale de salvare a entităţii naţionale.
  Sau preferaţi să trăncănim iresponsabil despre Unire sau despre Independenţă în timp ce R.Moldova se scufundă, încet dar sigur,
  în mizeria ce vine de la Răsărit, vorba cronicarului…
  Dacă avem o problemă (şi o avem!), s-o rezolvăm!
  Să discutăm deschis, ţinând cont de interesele majorităţii
  şi să le vorbim oamenilor adevărul!

  Avem de dezbătut foarte mult teme. Ce facem cu Transnistria?
  Cum procedăm cu teritoriile răpite de Ucraina?
  Cum salvăm idenitatea naţională a românilor de acolo?
  Poate fi îmblânzit ursul siberian?
  Cum atragem de partea noastră comunitatea europeană?
  Avem la dispoziţie doar şase ani! De ce şase? Vorbim altă dată.
  Articol preluat de pe blogul lui Val Butnaru

 24. Dragi prieteni,
  Vreau sa atrag atentia Dvs. la un lucru foarte important: O MARE MINCIUNA a GUVERNULUI DIN RM:
  referitor la aderarea RM la Uniunea Europeana /UE/. Toate partidele politice proclama in programele lor ca ultim scop Integrarea in Uniunea Europeana. Dar ce inseama «integrare» , acest cuvânt nebulos ?
  1.
  Pentru a ADERA la UE este nevoie de parcurs un drum lung si anevoios de ajustare a legilsatiei nationale
  la standardele UE si o puternica vointa politica. Reforme in justitie, procuratura, politie, etc.
  Ati vazut ceva transformari in ultimii 2 ani ?

  2.
  Ministrul de Extene Leanka negociaza acum un ACORD de ASOCIERE, deci, atentie, de ASOCIERE,
  si nu de ADERARE. Si nici acest Acord de Asociere inca nu a fost semnat !
  Mai ramân multe capitole deschise.
  Un acord de Asociare inseamna niste relatii privilegiate si nimic mai mult.
  Nici nu este vorba de aderarea RM la UE in acest secol !

  textul in franceza sau engleza:
  http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm
  http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/moldova/moldova_fr.htm

  3.
  trdaucere din franceza:
  «Acordul de Asociere POATE fi prevazut totodata ca un calendar de reforme pentru Moldova,
  axat pe un program complet de APROPIERE reglementara, in jurul caruia partenerii asistând Moldova,
  vor putea sa se alinieze si sa concentreze asistenta lor.
  originalul:
  «L’Accord d’Association peut aussi être envisagé comme un calendrier de réformes pour la Moldavie,
  axé sur un programme complet de rapprochement réglementaire, autour duquel les partenaires
  assistant la Moldavie pourront s’aligner et centrer leur assistance “.
  http://eeas.europa.eu/moldova/assoagreement/index_fr.htm

  DECI RETINETI: ESTE VORBA DE O =====APROPIERE=======
  SI NIMIC MAI MULT !

  4.
  Un exemplu cu Marocul, tara din Africa de Nord:
  Marocul a semnat un Acord de Asociere cu UE in 2000.
  Azi, suntem in 2011, si nici nu se pune problema aderarii Marocului la UE.

  DECI TOATE ACEASTA PUBLICITATE CU INTEGRAREA /ADERAREA / EUROPEANA ESTE O MARE MINCIUNA PENTRU CEI PROSTI SI CREDULI, UN SLOGAN POPULIST PENTRU A ATRAGE VOTURI.
  5.
  priviti harta extinderii UE:
  Rep. Moldova ramâne mereu «o zona alba». Nici nu intra in calculele lor de aderare !
  http://ec.europa.eu/enlargement/potential-candidates/index_ro.htm

  ASA CA TOATA DIPLOMATIA MOLDAVA PE LA PARIS ARGINTAREASCA
  SAU LA CHISINAU POPEASCA ESTE DE DOI BANI, CU AERE DE MARI DESTEPTI,
  IAR REALITATEA ESTE ALTA: O MINCIUNA SFRUNTATA !
  6.
  RAMANE ATUNCI INTREBAREA:
  CARE ESTE DRUMUL CEL MAI SCURT PENTRU A NE VEDEA TOTUSI IN UE ?

  PENTRU A NU MAI REPETA DE MII DE ORI SLOGANUL -ROMANIA MARE -,

  oare ce ne propune Lavrov, Filat si toti Vladimirii ruso-ortodocsi ?
  Da, exact: adrerarea la o alta Uniune-
  cea ASIATICA.
  Deci sa fim mai aproape de Siberia si lacul Baikal,
  decât de Europa de peste Prutul nostru !

 25. ILIE BRATU
  PARTIDUL REINTREGIRII NATIONALE / PRN /
  http://www.proromania.net/toppage2.htm#fantoma%20care%20ban

  Este imperios necesar ca pe scena politică din RM să apară o nouă şi veritabilă forţă politică, alcătuită din tineri bine şcoliţi si educaţi in spiritul Limbii Române şi a Istoriei Românilor, care n-au apucat sa fie contaminaţi de molima comunisto – sovietică, si asupra carora nu planează suspiciunea de fi colaborat cu KGB sau SIS,
  şi al carei obiectiv declarat ar fi tocmai readucerea teritoriilor româneşti de la est de Prut acasă, in componenţa României! Anume in acest sens am lansat proiectul ,,Partidul Reîntregirii Naţionale (PRN)”, vezi http://www.proromania.net.
  Apropo, Grupul de Iniţiativă pentru crearea PRN este în ultima fază de constituire, cine mai doreşte, şi mă refer în special la cei din raioane şi mn Bălţi, care sunt pregatiţi şi au vocaţia pentru a fi lideri, ar trebui să se grăbească… (Pentru răuvoitori: eu nu pretind a fi lider, nici măcar nu mă aflu in RM, dar asta e o altă poveste…).
  ––––––––––––––––––––––
  N.B. a mea:
  DAR OARE DENUMIREA DE
  „BLOCUL RE-INTREGIRII NATIONALE”
  nu ar fi mai bine ? lumea s-a cam saturat de partide de papuse.

 26. Cred ca la legerile viitoare, fortele unioniste din RM
  trebuie sa mearga ca un bloc comun: toti impreuna:

  Deci, un eventual viitor
  BLOCUL RE-INTREGIRII /sau RE-UNIRII / NATIONALE / B.R.N. /
  ar putea uni componentele
  /care pot ramâne independente dar in asociatie si alianta
  cu acest BLOC ca strategie a UNIRII si a accesului in Parlament/.
  – PNL –
  – initiativa lui Ilie Bratu
  – Forul Democrat al Românilor din RM
  – tinerii din ACTIUNEA 2012
  – o parte din electoratul lui Ghimpu care se dezamageste de
  politica duplicitara referitor la Unire
  – si de ce nu ? si o parte din votantii lui Filat,
  care descopera tot mai mult ca el este vânzatorul Moscovei,
  – si alte forte din societate, etc.

  NUMAI UNIREA FORTELOR NE VA ADUCE RE-UNIREA !

 27. „Despre starea Unirii „// NEGRU
  http://www.jurnal.md/ro/news/despre-starea-unirii-negru-213276/

  „Strategia Unirii”:
  nu coincide sută la sută cu integrarea europeană.
  Sunt lucruri de făcut şi până la intrarea în UE.
  De aceea, e nevoie de o forţă politică, de un partid
  care să-şi asume unirea ca pe un obiectiv strategic,
  pe care, venind la putere, să-l realizeze prin acţiunile sale de zi cu zi.

  Un partid care să nu sperie minorităţile etnice, ci să le demonstreze
  că unirea, în afară că este un act reparatoriu, de dreptate istorică,
  este benefică pentru noi, din punct de vedere cultural,
  ca să nu mai vorbim de cel economic, şi nu le ameninţă cu nimic pe ele.

  „România virtuală ” :
  Există un spaţiu unde românii de pe ambele maluri ale Prutului
  se pot deja întâlni şi forma o Românie întregită.
  Este spaţiul virtual al internetului.
  Noul proiect lansat de Val Butnaru,
  un portal informaţional pentru românii de pretutindeni,
  este încă un pus în acest sens, pe care îl salutăm.
  http://www.union-info.eu
  http://www.union-info.ro
  http://www.union.md

 28. – Transnistrizarea R. Moldova.
  2 Decembrie 2011
  (Interviu cu prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române)

  – Domnule Dungaciu, într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva săptămâni spuneaţi că, dacă nu se schimbă ceva în interiorul AIE, venirea la putere a comuniştilor este inevitabilă. Vă mai menţineţi declaraţia?

  – Din păcate, da. Jocurile politice de la Chişinău duc fatal într-acolo. De fapt, s-a intrat într-un carusel al lipsei de încredere, al jocurilor de culise sau cele făcute la două capete, al influenţelor externe etc., din care se poate ieşi cu greu. Lipsa de încredere la nivelul Alianţei este, astăzi, la cele mai înalte cote. Culminaţia a fost, evident, momentul propunerii Zinaidei Greceanîi la funcţia de preşedinte. Atunci apele s-au împărţit aproape definitiv… Dodon a ieşit din PCRM şi, în ciuda declaraţiilor anterioare ale fostului comunist – inclusiv cea potrivit căreia există nouă milioane de „moldoveni” diferiţi şi oprimaţi de români -, toată lumea l-a luat în braţe ca pe pruncul fără de prihană. Greceanîi, la fel, a devenit „imaculată”, „inocentă” şi numai bună de preşedinte… Şi cei care au dus-o la Bruxelles, au propus-o şi au susţinut-o, au ajuns veritabili campioni ai democraţiei şi salvatori ai republicii!

  „Greceanîi e un Voronin în fustă, iar Dodon – un Voronin în pantaloni scurţi”

  – Candidatura ei a avut, chipurile, girul Europei…

  – Care Europă? Poate cea Eurasiatică!.. În niciun caz UE! Zinaida Greceanîi nu putea fi un proiect al Uniunii Europene, din moment ce România nu a fost consultată, iar ambasadorul României la Chişinău a exprimat public reticenţa Bucureştiului faţă de un asemenea candidat. Prin urmare, nu a fost un proiect european, ci mai curând unul geopolitic al unor diplomaţi europeni în conivenţă cu Moscova. Aşa cum multe dintre iniţiativele şi proiectele lui Kalman Mizsei nu erau proiecte europene – şi liderii care, pe vremea lui Voronin, erau în opoziţie ştiu asta foarte bine! -, nici astăzi iniţiativele unor diplomaţi europeni nu sunt obligatoriu proiecte ale UE. E un condominium periculos dintre o parte a diplomaţiei din Europa şi Rusia.

  – De ce a fost ignorată România?

  – Bună întrebare, şi mă miră că nu a fost pusă până acum niciodată cu seriozitate la Chişinău… Două întrebări nu s-au pus: de ce se vrea ocolirea României în ceea ce priveşte RM şi de ce se doreşte eliminarea PL de la guvernare sau compromiterea acestui partid prin ispita de a vota un candidat roşu? Cine are de câştigat de aici?.. Revenind la întrebarea dvs., Bucureştiul a fost ignorat, înainte de toate, pentru că s-ar fi opus acestui proiect. A fost ocolit de Moscova – ceea ce este în mersul lucrurilor -, a fost ocolit şi de Chişinău – ceea ce este nefiresc -, dar şi de anumite cercuri diplomatice din Europa – ceea ce este complet ineficient şi greu de înţeles. România este stat euroatlantic şi a crede că ea nu trebuie să se pronunţe pe dosarul RM este o eroare. Cine speră că aşa-numita „chestiune R. Moldova” se poate clarifica în răspăr cu sensibilităţile României nu va face decât să repete greşeli care s-au mai făcut aici. Am acumulat o veritabilă bibliotecă a proiectelor eşuate la Chişinău, unele pornite din bune intenţii. Una e problema federalizării, ideea emanată de la OSCE şi girată la un moment dat de patru ambasadori occidentali. Idee pornită, poate, din intenţii bune, dar terminată prost, cu Memorandumul Kozak… Tot aici se înscrie candidatura lui Voronin în 2005. Din păcate, „revoluţia oranj din capul lui Voronin” s-a terminat cu morţi pe stradă la 7 aprilie 2009. Şi Greceanîi este un astfel de proiect care, poate, are la bază bunele intenţii ale unora, dar limpede şi mizele geopolitice ale altora… Am putea adăuga aici, poate, şi Memorandumul de la Mesenberg.

  – De ce totuşi România nu putea să accepte candidatura lui Greceanîi?

  – Dar cum putea să accepte? Greceanîi este premierul moldovean în timpul căruia România a fost umilită sistematic şi metodic: diplomaţi expulzaţi, introducerea vizelor, blocaje la frontieră, tentativă de îngheţ diplomatic, România declarată vinovată de 7 aprilie etc. Niciodată fostul premier comunist nu a negat sau nu a retractat ceea ce a spus. Niciodată nu a făcut vreun pas înapoi. A fost şi a rămas un soldat disciplinat al partidului, chit că nu este membru al lui. În realitate, nu există nicio deosebire între Vladimir Voronin şi „democraţii” mai nou apăruţi pe scenă. În termeni de valori, Greceanîi e un Voronin în fustă, iar Dodon – un Voronin în pantaloni scurţi…

  – Credeţi că a dispărut acest proiect? Mai mizează cineva pe el?

  – Dacă o face, greşeşte. Proiectul Greceanîi a căzut pentru că a fost chiar din start respins de Partidul Liberal. Ar fi fost absurd să fie altfel, iar cei care au crezut contrariul s-au înşelat şi de data asta. Între noi fie vorba, cred că proiectul era oricum născut mort. Nu sunt convins că toţi membrii PLDM ar fi fost dispuşi să o voteze… Ar fi fost mult prea mult pentru unii dintre ei.

  – Se spune că asupra lui Mihai Ghimpu​ s-au făcut presiuni din partea unor diplomaţi europeni…

  – Nu ştiu ce presiuni s-au făcut şi dacă s-au făcut. Au fost probabil consultări şi au fost şi nişte sugestii. Dar nu aş vorbi de presiuni. Oricum, nu cred că erau presiuni imperiale de genul celor invocate de Eminescu în „Scrisoarea a III-a”, cu ciotul şi Aliotmanul… Lăsând gluma la o parte, problema este alta. Ciudat a fost să vezi că vinovatul de serviciu al presei era, aproape de fiecare dată, Mihai Ghimpu şi PL. Nu Voronin pentru că nu a cooperat la alegerea preşedintelui, nu Dodon că cerea enorm pentru trei voturi şi nu era dispus la niciun compromis, nu Greceanîi care devenise acceptabilă inclusiv pentru cei care l-au criticat anterior pe Lupu, nu cei care au „vândut” proiectul la Bruxelles şi la Moscova, ci… Ghimpu! Obstinaţia aceasta de a porni orice analiză de la „vina” liberalilor şi de la inocentarea altora nu e doar ciudată, ci şi nerealistă. Totodată, ultimele sondaje de opinie arată o tendinţă evidentă: doar PL este în creştere. Oare de ce? Simplu. Pentru că acest partid a rămas consecvent unor valori, iar acest lucru nu a rămas neobservat. Electoratul nu e o chestiune pe care o cucereşti odată pentru totdeauna. Trebuie să îl menţii prin ceea ce faci şi spui. Faptul că PLDM este în scădere semnificativă nu e întâmplător: dacă în mai puţin de un an de zile te contrazici în aproape toate afirmaţiile pe care le-ai făcut, atunci este clar că pierzi electoratul pe drum…

  „R. Moldova este ca un animal în jurul căruia se încolăceşte un şarpe”
  – Să revenim la implicaţiile geopolitice ale proiectului Greceanîi. Aţi spus că există şi aşa ceva…

  – Ca de fiecare dată în această parte a lumii… Greceanîi este expresia unui condominium periculos, dar şi a unui context internaţional nefavorabil. UE este ocupată cu propriul proiect, SUA sunt departe, iar Rusia e grăbită să profite de acest moment oportun, fiind favorizată şi de anumite cercuri europene. UE este cel mai mare partener al Rusiei, 47% din comerţul rusesc este cu Europa, 75% din investiţiile ruseşti sunt europene. Creşterea economică a fost în Rusia, în 2011, de 4,5%, iar inflaţia de 7%, cam cel mai mic nivel de la prăbuşirea URSS. Preţurile mari ale energiei au adus câştiguri bune în vistieria rusească. Sigur, criza va afecta şi Rusia, iar pe termen mediu şi lung problemele Rusiei sunt profunde şi complicate. Dar Moscova simte acum că trebuie să profite şi acţionează în consecinţă. Ucraina negociază cu mâinile legate, riscând să cedeze sistemul de conducte, Kârgâzstanul, Armenia sau Tadjikistanul vor face şi ele concesii, inclusiv intrarea în „Eurasia”, ca să nu mai vorbim de Belarus… Fiecare stat în parte va fi „atacat” în funcţie de slăbiciunile fiecăruia. Asta nu înseamnă că poiectul eurasiatic al lui Putin va reuşi pe termen lung – ruşii nu au vocaţia construcţiei democratice, doar a cuceririi -, înseamnă doar că Rusia este în ofensivă în acest moment.

  – La ce poate spera R. Moldova?

  – La prea puţin, aş zice, în actualele condiţii interne. R. Moldova se află, astăzi, în situaţia unui animal în jurul căruia începe, încet, să se încolăcească un şarpe uriaş. Deocamdată, ea se face că nu îl simte, pentru că şarpele nu a început încă să strângă. Dar va veni momentul când o va face…
  – Şi care va fi acest moment?

  – Transnistrizarea R. Moldova. Deocamdată, aşa ceva nu se poate, pentru că resetarea ruso-americană înseamnă un status-quo şi aparenţele trebuie păstrate, aşa că nimeni nu trebuie să împingă lucrurile prea departe. De status-quo profită însă Rusia, care astăzi are toate cărţile pe teren, iar America prea puţine. Rusia se încolăceşte şi pregăteşte terenul…
  – Ce se va întâmpa la Vilnius?

  – Nimic. Chişinăul a cedat cam tot în ceea ce priveşte cadrul abordării chestiunii, voci precum cele ale unui Oazu Nantoi vor fi considerate talibane şi eliminate din peisaj. Nici Chişinăul, nici Bruxellesul nu controlează nimic la Tiraspol, iar Tiraspolul nu se controlează nici măcar pe sine. Să aduci acum chestiunea transnistreană pe tapet este riscant pentru Chişinău, pentru că RM nu mai are sprijinul euroatlantic de care se bucura în 2003-2004. Ce va face Chişinăul dacă, bunăoară, după un an economic 2012 devastator, va fi presat la un moment dat de către actorii condominiului să accepte şi să semneze ceva inacceptabil? Cum se va apăra? Aceasta-i întrebarea…

  „Cinismul ambasadorului rus este demn de Cartea Recordurilor!”
  – Politicienii noştri spun că se simt bine şi la Bruxelles, şi la Moscova…

  – Nu o spun chiar toţi… Dar e suficient să ne uităm la declaraţiile recente ale ambasadorului rus. Orice imperiu e dispreţuitor în raport cu băştinaşii, dar dl Kuzmin atinge cote de nebănuit… Declaraţia că Rusia nu a cerut acceptul Guvernului RM pentru deschiderea secţiilor de votare în Transnistria pentru că RM oricum nu controlează acel teritoriu e de un cinism demn de Cartea Recordurilor. Este din şcoala de cinism a generalului Lebed, care obişnuia să spună că „dacă violul devine inevitabil, nu mai ai ce face decât să încerci să te bucuri”. Dacă nu ne-ar privi în mod direct, ar fi amuzant. Aşa e tragic.

  – Tot ambasadorul Kuzmin a spus că, dacă vrem gaze ieftine, să intrăm în Uniunea Rusia-Belarus…

  – Exact. Rusia e în ofensivă şi profită de criza internă din republică. Politic, dispariţia AIE o avantajează, Dodon şi Formuzal se pregătesc pe margine, ei sunt parte a garniturii care îl va înlocui pe Voronin. Concomitent, Moscova revine la retorica „Basarabia – pământ rusesc”, iar dacă la Chişinău lucrurile merg tot aşa, în 2012 se va vorbi nu despre anexarea Basarabiei, ci despre… eliberarea ei de sub jugul otoman! Exact ca şi „eliberarea” sovietică din ’40.
  – În aceste condiţii, mai e vreo speranţă? Există vreo soluţie?

  – Dacă a existat ceva bun în toată această perioadă jenantă pe care am urmărit-o în ultimele luni, este faptul că s-au epuizat toate opţiunile proaste şi fără orizont. E ca în parabola aceea în care pleci de acasă să găseşti cheia fericirii şi, după multe peripeţii, afli că ea era ascunsă în spatele casei… Aşa şi cu AIE. După un periplu deseori penibil, membrii Alianţei au înţeles, sper, că tot AIE este cea mai bună soluţie. Sau, dacă vreţi, cea mai puţin proastă. Deci, în prima fază, trebuie conştientizat asta. Apoi, trebuie să existe mesaje comune şi coerente ale AIE spre UE, spre PCRM şi spre gruparea disidentă a lui Dodon. Dacă există aşa ceva, problema alegerii preşedintelui va fi mult mai simplă. După care intervine problema de încredere. Aici lucrurile sunt infinit mai proaste decât la început. Şi aici intervine rolul UE. Repet, al UE, nu al unor actori diplomatici solitari şi naivi sau animaţi de ideea unui condominium cu Rusia. Sarcina UE este să dea mesaje clare prin care să îşi asume AIE şi să se constituie în garantul ei. UE trebuie să asigure garanţii pentru două lucruri: 1 – preşedintele ales va fi doar pe durata actualului mandat al Parlamentului, fără să poată numi premierul după alegeri şi 2 – niciunul dintre membrii AIE nu va trăda, respectiv nu va schimba majoritatea după alegerea preşedintelui. Garanţiile UE sunt clare: sprijinul financiar şi logistic al UE va fi rediscutat în momentul în care AIE nu mai există, respectiv proiectul european al RM va fi stopat. În actualele condiţii regionale, dacă nu va exista un asemenea plan pentru RM, cred că proiectul european se va opri, iar din „povestea de succes” va rămâne doar povestea.

  – Vă mulţumim pentru interviu.

 29. Pt Toti

  De cind societatea si zisii analisti au auzit ca PNL se consolideaza si introduce obiectivul Unirii in Program, au sarit ca e nevoie de „un partid unionist, care sa nu sperie minoritatile”. Fratilor, pe linga PNL se constituie Asociatia rromanilor rusolingvi, care vor Unirea si le explica rusolingvilor cum ei gresesc atunci cind se tem de Unire. Noi facem, iar voi – va ginditi cum sa preluati portdrapelul Unirii de la PNL, fara insa a recunoaste ca am avut si avem dreptate noi, nu voi, care va-ti uitat in gura fariseului Imparat Verde – Filatel, caruia romanii ii sint in … corect: in cot, pentru ca milioanele conteaza. Doua treimi din cei dispusi sa voteze PNL, conform BOP-ului din 2010, intrebati-l pe Barbarosie, sint rusolingvi. Mai e mult de spus, dar miine avem congresul care va mai strica dispozitia celor care nu vad in ochi partidul uniost PNL, condus de o femeie curajoasa.

  Despre starea Unirii // NEGRU

  sursa: Jurnal de Chisinau
  foto: europalibera.org
  6884

  Pentru prima dată, m-am simţit „etnic” şi m-am gândit la moldovenismul meu, pe care încă nu-l ştiam ca românism, în iarna anului 1961. Era în Siberia, în localitatea Pîşkino-Troiţkoe, de pe malul drept al râului Ciulîm. Mă întorceam de la şcoală, scârţâia zăpada, vântul rupea frânturi de sunete din difuzorul de pe stâlpul din apropiere şi le arunca în întuneric… De-odată, fără voia mea, m-am oprit străbătut de un fior inexplicabil. Din difuzor se auzi o melodie diferită de cele precedente, care semăna într-un fel cu melodiile pe care le cânta uneori, în minute deosebite, mama. Emoţiile erau copleşitoare, deşi nu prea desluşeam cuvintele, doar refrenul cu „Leana mea…”. Niciodată, până atunci, radioul nu transmisese un cântec moldovenesc. Acel fior nebănuit mi-l amintesc şi încerc să mi-l explic atunci când vine vorba despre „etnicitate”, sensul ei, solidaritatea etnică şi naţională, unire, în epoca globalizării.

  Un prilej de discuţie

  Ziua de 1 decembrie ar fi un prilej bun să discutăm despre starea unirii. Dacă unirea prezintă un proces de apropiere conştientă, organizată, între RM şi România, este firesc să ne întrebăm din când în când cum decurge acesta, în ce ritm, cât de coerent şi de cuprinzător avansează sau stagnează. Sunt întrebări cât se poate de concrete, necesitând în mod inevitabil nişte măsurări sau calcule, care să fixeze anumite împliniri sau eşecuri. Statistica, sociologia ne oferă suficiente instrumente prin care să putem evalua diverse aspecte ale relaţilor româno-române. Doar că nu stă nimeni să se ocupe de aceasta. Sau poate greşim?

  „Păcălirea” istoriei

  S-a spus de multe ori că procesul unirii trebuie lăsat să se dezvolte în mod firesc, că lucrurile nu trebuie şi nici nu pot fi forţate artificial, că fiind reînnodate firele de comunicare naturală între ambele maluri ale Prutului, rupte în mod brutal timp de 50 de ani, actul unirii va veni de la sine. Ne vom regăsi în Europa, se spune de la un timp, unde, de facto, nu există hotare politice şi bariere în calea circulaţiei libere a persoanelor, a mărfurilor, capitalurilor. Aflându-ne în cadrul „familiei” europene, încetul cu încetul se va forma un spaţiu cultural, informaţional, economic românesc unic şi, cu timpul, vom ajunge la momentul când vom gândi şi vom acţiona ca o naţiune reîntregită, refăcută. Actul formal al unirii va încununa sfârşitul unui drum lung, tragic, dar, până la urmă, purificator. În felul acesta, „păcălim” istoria vitregă şi forţele care se opun reunirii noastre.

  Pare să fie o idee bună, dar la o privire mai atentă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Şi nu numai de aceea că drumul până în Europa nu e atât de scurt precum se arăta de la început şi că Rusia şi alte ţări interesate se opun şi se vor opune şi mai puternic pe măsură ce şansele de intrare în UE vor creşte.

  „Sârma” din cap

  Dacă ne vom lăsa în voia sorţii, există riscul să mai fim separaţi încă o dată, de data aceasta din interior. Citeam cu câţiva ani în urmă într-o revistă germană că la mulţii ani după căderea Zidului Berlinului, taximetriştii circulau în aşa fel de parcă acesta ar fi existat, evitând să transporte pasageri dincolo de linia fostului zid. Şi anunţurile agenţiilor imobiliare mai indicau, la cererea clienţilor, de ce parte a zidului se aflau apartamentele scoase la vânzare sau date în chirie. Sârma ghimpată care ne-a despărţit timp de zeci de ani s-a imprimat în mentalul nostru. Nu e uşor să o scoţi din unele capete.

  Ignoranţa activă

  Provincialismul, incapacitatea de a vedea dincolo de gardul regional este o piedică serioasă în calea unirii. Provincialul, uneori chiar şcolit, se agaţă cu disperare de orice posibilitate de a rămâne în ţarcul RM, unirea îl sperie şi, pentru a o opri, el nu găseşte altceva decât să apeleze la elaborările propagandei sovietice. De cele mai dese ori ignorant, dar energic şi activ, el s-a pus în mişcare, confundând regionalismul cu patriotismul, nedându-şi seama că rolul său e de „idiot util” în jocul unor anumite forţe antiromâneşti. Aşa i se întâmplă, de exemplu, unui fost sportiv, devenit blogger, care publică aproape zilnic materiale ce, din punctul său de vedere, sunt „patriotice”. E atât de naiv, încât îţi vine să-i plângi de milă. Alţii, cum ar fi cei de la moldovenii.md, fac în mod conştient jocul Rusiei imperiale.

  Singurul semn de „evoluţie” a provincialului de azi e că, în afară de manualele sovietice, s-a „înarmat” cu lucrările lui Napoleon Săvescu. El vrea să refacă Dacia, dar numai pe teritoriul Moldovei, fără celelalte provincii româneşti. Cazurile de împotrivire la unirea din 1859 îi servesc ca argumente în favoarea moldovenismului provincial, împotriva reunirii RM cu România, deşi majoritatea ţărilor europene sunt „opere” intelectuale şi, deseori, trebuie să recunoaştem, militare, produse ale procesului unificator (sau de separare) pe criterii etnice.

  Reunirea ca act moral

  Strategia unirii nu coincide sută la sută cu integrarea europeană. Sunt lucruri de făcut şi până la intrarea în UE. De aceea, e nevoie de o forţă politică, de un partid care să-şi asume unirea ca pe un obiectiv strategic, pe care, venind la putere, să-l realizeze prin acţiunile sale de zi cu zi. Un partid care să nu sperie minorităţile etnice, ci să le demonstreze că unirea, în afară că este un act reparatoriu, de dreptate istorică, este benefică pentru noi, din punct de vedere cultural, ca să nu mai vorbim de cel economic, şi nu le ameninţă cu nimic pe ele. Că e stupid să se ţină de românofobie ca de fusta mamei, repetând obsesiv „rumîn-faşist”. Mie mi-ar plăcea ca moldovenii de toate etniile să dorească unirea nu pentru a se integra în Europa, ci pentru că e un pas firesc, natural, moral. Mai simplu, moldovenistul provincial ar trebui să înţeleagă că Ştefan cel Mare, pe care îl venerează, şi Eminescu, pe care îl divinizează, ar vota pentru reunire.

  România virtuală

  Există un spaţiu unde românii de pe ambele maluri ale Prutului se pot deja întâlni şi forma o Românie întregită. Este spaţiul virtual al internetului. Noul proiect lansat de Val Butnaru, un portal informaţional pentru românii de pretutindeni, este încă un pus în acest sens, pe care îl salutăm.

 30. BERNADETTE SOUBIROUS

  PROFETII DESPRE VIITOAREA RE-UNIRE:
  DE LA MAICA DOMNULUI DIN LOURDES / FRANTA /:

  ” VISUL VOSTRU VA DEVENI REALITATE :
  ROMANIA MARE SE VA REALIZA IN CURâND ” !

 31. Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău:
  „Uniunea, formula modernă a Unirii“.

  http://www.adevarul.ro/moldova/politica/Marius_Lazurca-ambasadorul_Romaniei_la_Chisinau-_-Uniunea-formula_moderna_a_Unirii_0_601139924.html

  – Există vreun regret în România că în Republica Moldova nu se mai vorbeşte despre Unire, ci despre integrarea în UE ?

  – Experienţa mea personală îmi dovedeşte că în Republica Moldova
  se vorbeşte în egală măsură – şi cu egală pasiune – atât despre Unire,
  cât şi despre Uniune. Mai mult, pentru unii din stânga şi din dreapta Prutului, Uniunea (Europeană) e formula contemporană şi plauzibilă
  a Unirii.
  –––––––––––––––––––––––––––
  ????????????????????????????????????????????????????????????????

 32. Sibianul Alexandru Bălan,
  actor de meserie, visa la propria afacere, iar când agenţia de spectacole deschisă de el nu a mers, a ajuns, din întâmplare, să deţină o croitorie. În acest an, fabrica sa, născută din acel vis, confecţionează aproape 10.000 de steaguri tricolore pentru Ziua Naţională, informează Mediafax.

  Perioada premergătoare Zilei Naţionale este una agitată, dar şi profitabilă pentru o firmă din Sibiu, care are un atelier în municipiu şi o fabrică la Mârşa, unde se confecţionează steaguri tricolore.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cine-este-actorul-roman-ce-detine-fabrica-ce-a-facut-10-000-de-steaguri-pentru-1-decembrie-246535.html

 33. Doamna Vitalia, LA MULŢI ANI !!!

 34. Gospodin Moldova,ma c.c eu pe tine c…….e si pe natia ta mancurta,f…-ti m…ii m..ii de r..nac im…it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *