De ce politicienii TAC despre vizita lui Kirill?

Asa cum politicienii, unii mai si “prieteni”cu Traian Basescu, au luat apa in gura cind seful primului stat romanesc a facut niste remarci de demnitate nationala si de adevar istoric despre deciziile si actiunile Maresalului Ion Antonescu, atunci cind acesta a ordonat ostasilor romani sa treaca Prutul, la fel au mutit acum cu totii in preajma venirii tatucului patriarh rus, Kirill, in Republica Moldova, pe care o considera mosie a sa in planul credintei ortodoxe.

Statuletul nostru inca nu a avut norocul unor demnitari patrioti nationali, romani, care sa faca macar ceva pentru a zmulge aceasta parte de popor roman de pe orbita influentei rusesti, o pirghie fiind si supunerea canonica Moscovei a Mitropoliei ruse de aici. Nici Ghimpu nu a suflat o vorba. Dimpotriva, cind Filat, l-a tras de mineca sa nu spuna prea multe cuvinte neplacute sau ofensive/agresive la adresa matuskai Rusia, conduse de Putin, idolul “Imparatului Verde”, Ghimpu imediat a inghitit galuska rusa. S-a conformat – Puterea e dulce si Filat se poate alia cu PCRM, iar Ghimpu cu PL sa ramina pe necarosabil. Asa ca “mai bine tac eu legat de Rusia si legat de Basescu, atunci cind nu-mi convine, decit sa imi pierd locul cald si pozitia partidului”. Asta se cheama la moldoveni “demnitate pragmatica”. De ce nu se obtine macar, provizoriu si tranzitoriu, o Biserica moldoveneasca autocefala, care, alaturi de Mitropolia Basarabiei, ar da mai multa independenta si statului.

La fel se intimpla acum cu Patriarhul rus Kirill, pe care, cind il aud, imi vine sa imi pun vata in urechi. “Timpul” a scris recent un articol amplu despre cum Rusia lupta mediatic si pe cai oculte contra Romaniei, aici vom posta si filmuletul “Strateghia”, evocator, ce poate fi urmarit si la adresa http://www.timpul.md/articol/video-moscova-crede-ca-dumnezeu-e-rus-si-o-va-apara-de-romania-27562.html

Noi, PNL, am discutat daca e sa protestam impotriva vizitei lui Kirill. Sigur, nu avem puterea sa o oprim: lumea noastra e prostita si tinuta in continuare in intuneric si nedemnitate nationala de catre preotii ce propaga supusenia ruseasca. Aceasta lume nu ar intelege un protest contra vizitei. Aceasta populatie, adusa la conditia de sclav dezumanizat de saracie, deznadejde si lipsa de lumina in fata, a fost transformata – si in ultimele doua decenii, dupa oprimarea din regimul sovietic – intr-o masa manipulabila, victima a unui obscurantism promovat premeditat. Si asa va ramine daca “liderii nostri pragmatici” ramin in spate cu un Lucinschi, la fel ca si cu un Putin si slujile lor cu vederi imperialiste fata de statuletul nostru, pe care, prin scula Voronin, il vor atras si intr-o aventura eurasiatica, alaturi de Bielarusi si Kazahstan.

Nu are cine explica populatiei noastre romanesti, dar si grupurilor etnice, prin televiziuni controlate de Imparatii verzi si rozi, ca Rusia nu are perspectiva de tara democratica, europeana. Ca, daca UE are probleme, R.Moldova, cu atit mai mult, trebuie sa isi gaseasca adapostul firesc in frontierele Romaniei, unde ii este locul dat de Bunul Dumnezeu. Tara Romaneasca avind de toate, avind viitor si fiind deja in familia europeana civilizata.

Se vorbeste de un fenomen ingrijorator la noi. In timp ce Romania nu are politici prea mari pentru prezent si politici cu largi implicatii de persepctiva fata de acest pamint istoric romanesc, Mitropolitul Vladimir Kantarean se largeste in inima Chisinaului, construieste un hotel de lux, cumpara – se spune – terenuri, care vor ramine Mitropoliei moldovenesti proruse, cind legea restitutiei in integrum, lege europeana a retrocedarilor, nu exista si nu functioneaza in R.Moldova.

Si oameni de afaceri rusi, conectati si prin la Patriarhia Moscovei/Mitropolia moldoveneasca rusa, cumpara pe un cap terenuri, in centrul Chisinaului si in imprejurimi, in zone bune rurale. Asta pentru ca, in cazul Unirii cu Romania, sa ne pomenim cu mari latifundiari funciari straini, iar oamenii simpli tot robi sa ramina. Corect – cine sa profite de Unirea cu Romania? Jmecherii antiromani, sa le fie lor bine inclusiv prin a-i face probleme Romaniei. Adica, se pregatesc rusii serios pentru intrarea in NATO si UE prin unificarea celor doua state romanesti.

Iar liderii “nostri” tac – de ce? Pentru ca o fi si la curent, si partasi la aceste manevre si decizii cu acaparari contind pe perspectiva.

Rusia mereu a lucrat intr-o perspectiva de suta/sute de ani. Vedeti ce “bine i-au prins” investitiile facute in RASSM Moldoveneasca, adica peste Nistru in plan energetic si industrial? Ca nu au investit pe malul drept.

Se mai spune ca e mare buntuluiala in cadrul Mitropoliei ruse din R.Moldova – s-ar putea sa fie “mazilit” Kantarean si sa fie ridicat la rang de Mitropolit al Bisericii ruse la noi Markel sau Vulpe, care conduc si acum din spatele lui Kantarean Mitropolia. Sa vedem – nimic bun nu ne asteapta, pentru ca Rusia ne controleaza in toate planurile, noi fiind saraci, prosti, dispersati, vinzatori de demnitate, dezuniti si tare-tare orgoliosi, cind, de fapt, sintem cu fundul gol. De ce orgoliosi? Pentru ca nu ne duce mintea si sufletul (daca unii il mai au) decit la atit.

Vitalia Pavlicenco

www.timpul.md/articol/video-moscova-crede-ca-dumnezeu-e-rus-si-o-va-apara-de-romania-27562.html

CONSTANTIN TANASE: Moscova crede că Dumnezeu e rus şi o va apăra de România

Ruşii au lansat o nouă diversiune ideologică împotriva României şi R. Moldova – „filmul documentar”„STRATEGIA”.

Maica Rusie nu se ogoieşte! Visează cu ochii deschişi la revenirea în frontierele URSS. Ea nu se împacă cu pierderea fostelor „republici-surori”, îndeosebi a Moldovei. Eforturile acesteia de a se integra în Europa, precum şi relaţiile normale cu România provoacă accese de isterie la Moscova. Dovadă în acest sens e „filmul documentar” „STRATEGIA” de jumătate de oră, realizat de aşa-zisul Institut Rus pentru Cercetări Strategice (IRCS), organizaţie finanţata de statul rus, preocuparea ei de bază fiind „asigurarea analitico-ştiinţifică a organelor supreme de stat şi de drept ale Federaţiei Ruse”.

„România – unealta Occidentului împotriva Rusiei”

Filmul e de un antiromânism şi antioccidentalism greu de imaginat, e o operă de manipulare grosolană şi cinică a opiniei publice interne şi internaţionale prin falsificarea evenimentelor istorice legate de România şi R. Moldova şi prin interpretarea lor tendenţioasă de pe poziţiile imperiale ruseşti ale Kremlinului. În el sunt adunate toate tezele propagandei ţariste şi sovietice despre istoria României şi a Basarabiei. E o bijuterie în arta manipulării şi dezinformării. Autorii filmuleţului ne oferă ocazia să ne reîntâlnim cu „istoricii statalişti”, celebri prin filorusismul lor greţos, dar şi prin antiromânismul agresiv şi primitiv (Nazarie, Stati, Şornikov ş.a.). În categoria istoricilor este inclus şi Vladimir Iastrebciak, şeful departamentului de externe din administraţia aşa-zisei RMN. Ideea de bază a filmului e preluată din arsenalul propagandistic imperial al Moscovei: România, ca o ţară duşmănoasă R. Moldova pe care vrea să o anexeze, are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina şi e folosită de Occident (SUA) drept un instrument politic, militar, informaţional ş.a.m.d. împotriva Rusiei. „Tezele” sunt ilustrate copios cu imagini documentare, amestecate „armonios” cu cele din filme artistice ruseşti pe teme istorice, iar chipurile lui Hitler, Antonescu şi Băsescu apar de fiecare dată când e rostit cuvântul România (sau Moldova). Totul este întors pe dos, se minte cu neruşinare, Rusia fiind prezentată ca o „biată” ţară iubitoare de pace care de secole trebuie să facă faţă politicii imperiale româneşti!

„Războiul de pe Nistru a fost provocat de români”

Autorii filmului afirmă că războiul de pe Nistru „a fost provocat de naţionaliştii români” şi a însemnat un „genocid împotriva ruşilor şi a locuitorilor Transnistriei cu vederi proruseşti”. Ei acuză Occidentul că „nu a văzut acest genocid, la fel ca şi în cazul când turcii au masacrat popoarele creştine în Balcani şi în Caucaz”… E o paralelă care putea să se nască numai în capul ruşilor! Reşetnikov Leonid, directorul IRCS, explică „drepturile istorice ale Rusiei asupra teritoriilor din stânga Nistrului în felul următor: „Transnistrenii sunt legaţi nu numai de trecutul lor sovietic, ci şi de cel rusesc. Valorificarea acestei regiuni s-a făcut de către ruşi. Aici e terenul unde se văd cel mai bine frontierele Imperiului rus, apoi ale URSS. Transnistria e un cap de pod, e zona frontierelor istorice ale teritoriilor noastre, ale culturii şi influenţei Rusiei”. Mai departe e şi mai interesant: „Dacă în virtutea unor circumstanţe monstruoase Rusia ar ceda Transnistria R. Moldova asta va fi o crimă faţă de naţiune, faţă de stat, faţă de istorie şi faţă de Dumnezeu. Plecarea ruşilor din Transnistria ar fi o crimă şi o trădare pe care nu o va înţelege poporul şi cu atât mai mult Dumnezeu”… Acum devine şi mai clar cu ce scop va veni zilele acestea la Chişinău patriarhul Rusiei Kirill – să le comunice moldovenilor opinia lui Dumnezeu faţă de viitorul Transnistriei! Reşetnikov e convins în sinea sa că opinia lui Dumnezeu coincide sută la sută cu opinia Rusiei…

„România vrea să ocupe Rusia până la Ural”

România, mai declară acesta, e „o unealtă în mâinile Occidentului care are un singur scop – reducerea influenţei Rusiei în Moldova şi „înghesuirea”, chiar eliminarea ei şi a Ucrainei de la gurile Dunării”. Într-un cuvânt, „România vrea să ia cu japca gurile Dunării, iar Occidentul (NATO, UE, în spatele cărora stau SUA) o ajută… Deşi a pierdut războiul în Transnistria, mai „precizează” el (de parcă România ar fi declanşat acest război, nu Rusia (nota noastră – C.T.), ea nu a renunţat la planurile sale de anexare a R. Moldova şi, respectiv, a Transnistriei. Ba mai mult, România pretinde şi la pământurile Ucrainei, precum în perioada interbelică ideologii românismului pretindeau la Ural”. Şi toate astea sunt spuse pe un ton serios, „ştiinţific”.

„România are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina”

Un alt „savant”, Şarov Evgheni Pavlovici, şeful Departamentului politică externă de la Institutul de Cercetări Strategice din Kiev, afirmă că „România are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina şi promovează o politică duşmănoasă faţă de… minorităţile naţionale care locuiesc pe teritoriul Ucrainei prin acordarea cetăţeniei româneşti populaţiei din regiunea Odesa şi din Bucovina de Nord”. Şarov nu suflă nicio vorbă despre ce fel de „minorităţi” e vorba… şi cum s-au pomenit acestea în componenţa Ucrainei. Faptul cel mai regretabil constă în aceea că Rusia care joacă rolul principal în dezvoltarea economică a Chişinăului nu se străduieşte să influenţeze defel asupra mentalităţii şi viziunilor despre lume a cetăţenilor acestei ţări şi ce e cel mai principal până azi, în pofida stărilor de spirit proromâneşti ale autorităţilor de la Chişinău, poporul simplu moldovenesc se simte atras de Rusia.

„Rusia le dă moldovenilor gaz la preţuri mici”

Un punct de vedere foarte interesant are Guzenkova Tamara Semionovna, conducătoarea Centrului Ţărilor din Străinătatea Imediată: „Noi presupuneam faptul că subvenţionarea de către Rusia a economiei naţionale a Moldovei cu ajutorul preţurilor mici la gaze (!!!) ar trebui să fie o garanţie că această ţară va rămâne întotdeauna pe orbita Rusiei şi niciodată nu se va despărţi de Rusia, însă nu e deloc aşa, gazul curge pe ţevi, dar societatea moldovenească se dezvoltă în cu totul altă direcţie”. Urmează şi recomandarea: „societatea civilă moldoveană nu trebuie să tacă când vine o cu totul altă ţară şi-i explică fostului membru al lagărului nostru că are o cu totul altă istorie şi o aşteaptă un alt viitor…”. Şi asta nu e tot. „Savanta” e îngrijorată că la Chişinău funcţionează mii de organizaţii, fundaţii şi comisii româneşti, în timp ce Rusia nu are aşa ceva în Moldova…”. Să-i plângi de milă Rusiei, nu alta! Cât sunt de nesimţiţi moldovenii aceştia, Rusia le subvenţionează economia naţională, gazul ieftin gâlgâie prin ţevi, iar roadele le culege altă ţară! O ţară care „de când există, a fost aruncată de Occident împotriva baionetelor ruseşti” de aceasta, mai crede „savanta”, popoarele României şi Moldovei nu trebuie să devină marionete în mâinile unor asemenea lideri ca Băsescu şi Antonescu”.

„R. Moldova a fost ruptă ilegal din civilizaţia rusă”

Punctul pe „i” însă l-a pus „analistul” Şireaev Mihail Nikolaevici: „Ucraina Belarus, Georgia şi Moldova sunt părţi rupte ilegal din civilizaţia noastră şi noi nu putem să privim relaxaţi cum pe teritoriul nostru istoric, pe teritoriul Rusiei Kievene şi al Imperiului rus oponenţii noştri duc un război dur pentru mentalitatea fraţilor noştri. Cu atât mai mult noi nu trebuie să cedăm Transnistria, zona de frontieră a civilizaţiei ruseşti, regiune unde 600 de mii de concetăţeni de-ai noştri, cu armele în mâini, au apărat individualitatea noastră. Demult nu mai avem unde ne retrage. În spate e Rusia”.

Câteva concluzii şi sugestii

Neîndoios, respectivul „film documentar” e o provocare cu bătaie lungă şi nici România, nici R. Moldova nu au dreptul să tacă. Motivul că, chipurile, ar fi un punct de vedere neoficial nu mai ţine fiindcă ne-am convins de atâtea ori că aceste puncte de vedere „neoficiale” se transformă, la timpul potrivit, în puncte de vedere oficiale. Aşadar, ruşii din Moldova „nu au unde se mai retrage”… Dar românii, ne întrebăm noi, unde să se retragă? E o întrebare care, în mod solidar, trebuie să le-o adreseze ruşilor ministerele de Externe de la Bucureşti şi Chişinău. Am zis „în mod solidar”, fiindcă nu trebuie să ne facem iluzii: în viitorul apropiat, dar şi în cel mai îndepărtat nu se vede o ameliorare a relaţiilor dintre Rusia şi România, iar România şi R. Moldova vor fi tratate „în pachet”. Atâta timp cât Moscova nu va renunţa la ambiţiile ei imperiale, între Rusia şi România va sta întotdeauna, ca un stâlp de foc, R. Moldova. Aceasta înseamnă că R. Moldova trebuie să renunţe la fumurile ei… pragmatice şi să acţioneze cu România solidar, „ca doi brazi dintr-o tulpină”… În caz contrar, putem deveni oricând „parte a civilizaţiei ruseşti”.

http://www.timpul.md/articol/politica-patriarhului-kirill-destabilizeaza-lumea-ortodoxa-27568.html

SERGIU CHIRCA: Politica patriarhului Kirill destabilizează lumea ortodoxă

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) Kirill s-a dovedit a fi mai mult un jucător politic periculos decât un purtător al credinţei ortodoxe, odată ce s-a încadrat în politică şi geopolitică.

Fiind orbit de expansionismul imperial al lui V. Putin (pentru BORu ţarul este ,,ultimul judecător ”), Sfinţia Sa nici nu-şi dă seama că loveşte şi slăbeşte credinţa ortodoxă din lume. După ce a declanşat şi a început să propovăduiască politica ,,de la teritoriul canonic al BORu la ţările Rusiei”, a trecut la acţiuni concrete de divizare a lumii ortodoxe în baza principiului teritorial, înlocuind statul (ţara) cu biserica şi considerând că, dacă biserica e subordonată Moscovei, atunci şi ţara (statul) ar trebui să se subordoneze Rusiei. Întrucât BORu are cel mai mare număr de enoriaşi, tot el a declarat, în 2009, că Moscova, dar nu Constantinopolul, este Centrul Religios al ortodoxiei mondiale, deci a ,,treia Romă”.

Prin urmare, cu venirea lui V. Putin la putere şi transformarea Federaţiei Ruse într-un nou imperiu, pe care patriarhul Kirill îl slujeşte, BORu a devenit mult mai agresivă şi periculoasă pentru civilizaţia contemporană europeană şi mondială, iar acţiunile ei destabilizează şi slăbesc lumea ortodoxă.

De altfel, această agresivitate imperială a stârnit reacţii nu numai din partea mai multor biserici naţionale, în special a celor mai vechi, care se trag din secolele IV-V, dar şi a Constantinopolului. În persoana arhimandritului Makarios Grinizakis, acesta le-a amintit, în 2010, înainte-mergătorilor BORu că anume Constantinopolul şi Patriarhul Ieremia al II-lea i-au dăruit Rusiei moscovite, în 1589, dreptul de patriarhie, ca parte componentă în ierarhia ortodoxă. Constantinopolul a mai amintit şi despre ,,Mesajul” Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe, din octombrie 2008, semnat de răposatul Aleksii al II-lea al Rusiei.

În acest ,,Mesaj”, adresat Constantinopolului, se spune că ,,ne-am adunat la 10 şi 11 octombrie 2008 la Fonar (reşedinţa patriarhului Constantinopolului) la invitaţia şi sub Preşedinţia Primului dintre noi, Ecumenicul Patriarh Vartolomeu I”. De asemenea, arhimandritul Makarios Grinizakis i-a mai amintit lui Kirill că nu există niciun fel de texte şi documente canonice care ar stipula că Moscova ar putea ocupa locul Romei în pentrahia Bisericilor Ortodoxe. Dacă ar fi fost nevoie de aceasta, a subliniat Makarios, s-ar fi menţionat la 1054, imediat după Marea schismă a creştinilor.

Apropo de a treia Romă: toată politica agresivă şi expansionistă a Rusiei ţariste a fost îndreptată spre cucerirea cu forţa armelor a Constantinopolului, însă Imperiul otoman a rezistat. Apoi, în calea acestei expansiuni imperiale Dumnezeu i-a aşezat pe români. De aici şi năvălirile ruseşti asupra românilor, şi soarta Basarabiei în genere. Cum menţiona renumitul cărturar şi om politic european Take (Dumitru) Ionescu (1858-1922), ,,Rusia ţaristă a fost duşmanul natural al României”. Acelaşi lucru se poate spune referitor la fosta URSS şi la actuala Rusie.

Constantinopolul i-a mai recomandat Moscovei să studieze atent hotărârile Soborului Halchidon în care este stabilită „întâietatea Constantinopolului asupra pământurilor barbare” (pravila 28), la care pretinde Biserica Rusă, numindu-le „teritorii nordice” (faţă de Constantinopol, care e situat la sud – n.n.). În felul acesta, a declarat Makarios Grinizakis, Moscova încalcă canoanele sfinte (la fel cum Imperiul ţarist şi URSS au încălcat tratatele internaţionale, am adăuga noi) ale bisericii şi, nici mai mult, nici mai puţin, balansează pe marginea ereziei, absurdului, care sunt foarte periculoase, înainte de toate, pentru Biserica Rusă.

Aşadar, politicianul Kirill, îmbrăcat în straie bisericeşti, nu face decât să escaladeze conflictele şi contradicţiile nu numai dintre anumite state (ţări) ale aşa-zisului ,,teritoriu canonic rusesc”, dar şi cele cu Constantinopolul, urmărind slăbirea şi înlăturarea acestuia. În ceea ce priveşte Basarabia, BORu păcătuieşte prin faptul că susţine, cu banii obţinuţi din afaceri comerciale ilicite şi necreştineşti, nişte slugoi-trădători de neam, atât din rândurile unor preoţi, cât şi din rândul unor politicieni.

Trebuie să avem în vedere că în lumea ortodoxă există două curente: cel grecesc, ce ţine cont şi de evoluţia globală a civilizaţiei umane (de exemplu, ei sărbătoresc Crăciunul înainte de Anul Nou, aşa cum e şi firesc, şi logic, şi nu obligă femeile să poarte broboadă în biserică) şi cel conservator, care devine tot mai mult o dogmă. Dar chiar şi aici Kirill a demonstrat că are standarde duble: pe de o parte, propagă dogmele, pe de altă parte, încalcă sfintele canoane. Ca să nu mai zicem de unele decizii ale patriarhului Kirill, cum ar fi cea de a trece, treptat, la slujbele bisericeşti în limba slavonă, de mult dispărută, fapt care ar putea naşte tensiuni chiar în interiorul BOR.

Din cauza agresivităţii imperiale a patriarhului Kirill, are de suferit Biserica Ortodoxă în general. Astfel, în Federaţia Rusă se extinde spaţiul şi creşte numărul enoriaşilor catolici de alte confesiuni, mai ales islamice (în Sankt Petersburg şi regiunea sa, de exemplu, în fiecare zi de vineri, câţiva tineri, inclusiv studenţi abandonează credinţa creştină şi trec la islam), apar noi secte. Concomitent, în Europa şi în alte regiuni, unele biserici naţionale au lansat ideea că, în condiţiile agresivităţii BORu, ar trebui să fie recunoscută întâietatea Romei (a Vaticanului) pentru toţi creştinii din lume. S-a activat şi Constantinopolul contra expansionismului agresiv şi brutal al lui Kirill. Recent, la 1-3 septembrie 2011, Vartolomeu a organizat un Sinaksis – o adunare cu reprezentanţii celor mai vechi Biserici Ortodoxe din lume, în afară de BORu, care au constatat primatul Constantinopolului. S-a făcut şi o declaraţie în care se constată că Stăpânul de la Fonar dispune de onoarea primară şi primordială, precum şi necesitatea de a urgenta convocarea Marelui Sobor al Ortodoxiei.

Prin aceasta s-a demonstrat că bisericile naţionale vor acţiona în comun pentru a pune BORu la locul ei cuvenit, determinat de canoanele sfinte, şi pentru a-l scoate pe Kirill din politică şi geopolitică şi a-l aduce mai aproape de Dumnezeu.

Sperăm că Marele Sobor, care se va întruni în curând, nu va scinda, a câta oară, biserica creştină. Dar dacă BORu va continua politica imperială, acest proces va fi de neevitat. El, pare-se, deja a început în Biserica Ortodoxă din Serbia, care până nu demult era aliată şi susţinătoare a Moscovei, dar noul patriarh Irineu (Gavrilovici) este părtaşul curentului grecesc şi se pronunţă pentru ameliorarea relaţiilor cu Roma. Predecesorul său făcea parte din curentul conservator rusesc.

Şi Biserica Ortodoxă din R. Moldova, care se află sub stăpânirea colonială a BORu, ar trebui să respingă politica imperială a lui Kirill, al cărei scop este de a menţine Basarabia dependentă de Rusia. Procesele şi fenomenele ce au loc în lumea ortodoxă europeană şi mondială ar trebui s-o orienteze către independenţă şi către apropierea de Biserica neamului nostru românesc. Noi, basarabenii, trebuie să protejăm ortodoxia şi să ţinem la sfinţii şi mucenicii lui Dumnezeu, pe care istoria ni i-a lăsat, la voievozii noştri sfinţi: munteanul Brâncoveanu şi moldoveanul Ştefan cel Mare.

Sergiu Chircă, om emerit în ştiinţă din R. Moldova, membru de onoare al Academiei Române

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. Vizita lui Michiduta Kirusha, va demonstra cu brio ca aceasta bucata de pamant romanesc este populata de niste sclavi si obiele bolsevice.

 2. Pentru ca nu are nici o importanta pentru noi. cum o sa vina , asa a sa se si duca. Mare eveniment nu este. Nu vine la noi, cei sarmani si persecutati de Rusia, ci la vladica Vladimir… in misiune FSB-ului.

 3. Putin va ajunge la tribunalul de la Haga, scrie un jurnalist rus, care argumenteaza cu, furturile in mari proportii, coruptia si crimele din Rusia…

  Путина предупреждают, что он кончит на нарах Гаагского трибунала

  Время публикации: 5 октября 2011 г., 20:55

  Московское издание КМ.ру предупредило Путина, что он плохо кончит. Журналист КМ Павел Святенков в частности пишет:

  «В основе путинской модели управления государством лежат две политические технологии. Первая: если где-то что-то не работает, нужно просто дать денег, и механизм закрутится сам собой.

  Подобная схема приводит к тотальной коррупции и крайне неэффективной «работе» осыпаемых деньгами структур. Можно воровать деньги и создавать только видимость активности.

  Количество денег, которые государство вбухивает в вузы, растет с каждым годом. При этом средства исчезают неизвестно куда, а бегство ученых на Запад именно в последние годы приняло лавинообразный характер.

  Сегодня люди стали понимать, что лихолетье – это навсегда. Что жадные и коррумпированные начальники намерены сидеть вечно. Что система может существовать и сжирать чужие жизни десятилетиями.

  Как следствие – бегство. Бегство научных кадров, врачей, учителей, ученых, программистов – всех, кто может бежать. Резкое снижение качества научных разработок. Отставание было и раньше, но сейчас теряется даже малейшая надежда на его преодоление. «Людишек нет», и тут не помогут никакие вливания денег и приглашения гастарбайтеров.

  Вторая путинская технология – это простота. Путин прост и принимает простые решения. Правда, маскируются эти простые решения чрезвычайно сложными маневрами, запуском многообразных слухов. Например, наблюдатели долго гадали, кто же пойдет на выборы президента в 2012 году. Запускались слухи о переходе на парламентскую республику, о проведении великих конституционных реформ… Все оказалось проще – вожди решили поменяться местами: Путина – на Медведева, Медведева – на Путина.

  Подобный стиль принятия решений для Путина является базовым. И именно он означает, что у России нет перспектив.

  Путин прост, ему нужны деньги для удовлетворения запросов многочисленных коррупционеров. Деньги могут быть получены только от экспорта нефти и газа. Это и есть модель путинского властвования.

  В начале своего правления «дорогой Леонид Ильич Брежнев» тоже стоял перед необходимостью реформ. Он предпочел их не делать: в Сибири открыли богатые нефтяные месторождения. Резкое сокращение доходов от нефти, которое произошло в 80-е годы по воле администрации Рейгана, добило Советский Союз.

  Сегодня Путин воспроизводит ту же гнилую брежневскую модель в резко ухудшившейся геополитической ситуации. У России почти не осталось союзников, наука и образование за 10 лет путинской эры сгнили на корню; сейчас наступает процесс тотальной деградации.

  И в этих условиях Путин вместо обшарпанной маски Штирлица начинает примерять маску Брежнева. Дескать, стабильность превыше всего. Но стабильность всецело зависит от нефтяных доходов! Когда они резко снизились в 2009 году, экономика России свалилась в штопор.

  Избежать краха помог лишь Стабфонд, но ведь его средства не безграничны. Что будет, если произойдет новое снижение цен на черное золото, при этом на достаточно длительный срок? Россию ждут коллапс и банкротство по уже опробованной модели Советского Союза.

  Россия за следующие 6 или даже 12 путинских лет, проведенных в ситуации внутреннего гниения и распада, может ослабнуть настолько, что встанет вопрос о внешнем вмешательстве в том стиле, который уже был применен в Сербии.

  Стабильность нефтяной иглы для России подобна сифилису для человека. Если болезнь не лечить, больной просто гниет изнутри: сначала незаметно, а потом проваливается нос, и становится ясно, что болезнь победила.

  То же самое грозит и России. История знает примеры подобного «гниения» целых государств и народов. Необрежневизм грозит России длительным застоем, а потом – крахом. Россия – не СССР: ее резервы выживания гораздо меньше, «потоп» может наступить не через 18 лет, а гораздо быстрее. И тогда всем необрежневистам придется отвечать перед судом в Гааге».

 4. „Multi dar prosti”. Pe cand hoinaream prin tari straine am intalnit (foarte des) oameni care faceau sondaje pe tema „cate carti ai citit saptamana/ luna/ anul asta?”, „care-ti sunt autorii preferati?”, etc. Ia faceti un sondaj asemanator in RM si veti vedea ca dracu’ e mai negru decat il credeti. PS: nici la mine acasa (Romania) nu cred ca stam pe roze dar totusi…

 5. LITUANIA CERE DINNOU RUSIEI – o tara de banditi – COMPENSATII PENTRU 48 DE ANI DE OCUPATIE SANGEROASA…

  …………………..

  ЛИТВА вновь потребовала от России компенсации за кровавую 48-летнюю русскую оккупацию

  Время публикации: 5 октября 2011 г., 19:04

  По сообщениям СМИ ФСБ России, Литва вновь потребовала от этой бандстраны приступить к рассмотрению вопроса компенсаций за кровавую русскую оккупацию в период 1940.1941 и 1944–1991 гг. Об этом заявил 4 октября в Клайпеде на межправительственной двусторонней комиссии Литва-Россия по торговому, экономическому, научно-техническому, гуманитарному и культурному сотрудничеству ее сопредседатель с литовской стороны – министр иностранных дел Аудронюс Ажубалис.

  «Призываю начать говорить об оценках общего прошлого, восстановлении правосудия, компенсации за оккупацию, раскрытии совершенных преступлений и увековечивании памяти жертв», – приводит его требование к путинской России пресс-служба литовского МИД.

 6. Vitalia Pavlicenco

  http://www.timpul.md/articol/vine-patriarhul–cine-ingenuncheaza-27650.html

  Vine Patriarhul. Cine îngenunchează?

  Cred că, sâmbătă, clopotele bisericilor din R. Moldova vor bate altfel.

  Unele vor bate a primejdie, ca pe timpurile când dădeau turcii, altele – a smerenie în faţa lui ÎPS Kirill, Patriarhul Biserici Ortodoxe Ruse, care vine să-i îngenuncheze pe moldoveni sub patrafirul său.

  Din păcate, nici Mitropolia Basarabiei, dar nici vreun partid politic de la noi nu şi-au exprimat protestul faţă de cruciada creştină pornită de Patriarhul Kirill, care urmăreşte expansiunile teritoriale şi politice ale Moscovei.

  Totuşi, unele voci separate ale societăţii civile l-au supărat pe unul, tot Kirill – Kiril Alexandrovici Frolov, şeful Departamentului Ucraina şi Crimeea al Institutului Ţărilor CSI, secretar de presă al Uniunii cetăţenilor creştini ortodocşi. (Există şi aşa ceva!) Portalul de analiză „Materic” anunţa, zilele trecute, revolta acestuia pentru faptul că în RM „au loc diferite speculaţii” cu ocazia vizitei Patriarhului rus. El menţiona că-i vorba de reacţiile forţelor unioniste şi proeuropene, pe care însă Biserica Română n-o să le susţină, pentru că aceasta e parteneră cu Biserica Rusă.

  Totodată, Frolov îi îndeamnă pe creştinii din „eparhia transnistreană” şi „eparhia găgăuză” să nu se întristeze că întâistătătorul Biserici Ruse nu-i va vizita acum…

  „Patriarhul Kirill va efectua vizite complete în Transnistria şi Găgăuzia – dar nu în grabă, pe două ore, ca acum – în viitorul apropiat”, susţine el, chemându-i pe „calomniatorii Patriarhului” să aibă obraz, căci ÎPS Kirill lucrează „mult mai mult chiar decât unii politicieni”. Gura păcătosului adevăr vorbeşte… Că Patriarhul rus este, înainte de toate, omul Kremlinului, nu al lui Dumnezeu, ne-o arată vizitele sale geopolitice în ţările ex-sovietice, considerate teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Una dintre aceste vizite ÎPS Kirill a încheiat-o chiar duminica trecută, în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. A doua zi „Gazeta.ru” titra: „Preşedintele l-a ignorat pe patriarh”. Vorba e că, la Cernăuţi, Patriarhul Kirill trebuia să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi cu Mitropolitul Kievului, Vladimir, dar ambii n-au venit, din anumite motive. Cu câteva zile mai înainte, Mitropolitul Daniil, arhiereul de Cernăuţi al Patriarhiei Kievului, spunea: „Patriarhul rus n-are ce căuta în Ucraina, pentru că aceasta este teritoriu canonic al Constantinopolului, nu al Moscovei”. A reacţionat dureros şi partidul ucrainean „Libertatea”, cu o adresare către administraţia regiunii Cernăuţi: „Vă amintim că Ucraina e un stat suveran şi independent, iar Bucovina este parte componentă a Ucrainei, nu o enclavă a statului rus, a cărui Biserică ortodoxă o conduce patriarhul Kirill”. În 2009, ÎPS Kirill îşi programa o vizită şi în oraşul Rovno, dar şi-a anulat-o la insistenţa autorităţilor ucrainene, care au motivat că nu-i pot garanta securitatea.

  La noi însă ÎPS Kirill intră, ca la el acasă, cu cădelniţa în curte străină pentru a marca în continuare teritoriul canonic al Patriarhiei Ruse, indirect arătând tuturor că aceasta e zona de influenţă a Moscovei. E ca şi cum lupul îşi marchează – într-un mod foarte original – teritoriul de pradă. Avea dreptate Vlad Cubreacov într-un interviu acordat pentru „Europa Liberă”: „Patriarhia Moscovei, putem spune, nu atât serveşte ortodoxia, cât se serveşte de ortodoxie, ea a ridicat stindardul ortodox ca acoperire pentru scopurile şi interesele politice ale Kremlinului. Este o biserică puternic aservită statului rus şi acum ortodoxia, din păcate, este văzută ca un fel de surogat pentru ideologia comunistă de altădată. E elementul ideologic unificator al spaţiului fostei URSS. Nu întâmplător Patriarhia Moscovei nu vorbeşte foarte des despre oameni, ci despre teritoriul canonic, ceea ce Kremlinul spune „vecinătatea apropiată”, ca un eufemism pentru „zona de influenţă şi control a Moscovei”.

  Mulţi basarabeni înţeleg acum că, în cazul nostru, dar şi al altor popoare din Est, prin acest ÎPS Kirill lucrează diavolul, ca în timpurile de apoi. Oare chiar au sosit vremuri apocaliptice, dacă cei cărora le-am încredinţat soarta ţării îi deschid porţile şi-i sărută picioarele celui care, cu crucea în mână, face drum tancurilor politice? O să vedeţi: pentru această umilitoare nimicnicie, unii dintre ei vor fi decoraţi şi cu Ordinul „Serafim Sarovski”. Din fericire, mulţi dintre credincioşii basarabeni se vor ruga şi pentru apropierea ceasului în care întâistătătorul Bisericii-Mame îi va aduna pe aceştia sub patrafir, ca să le spună: „Dumnezeu n-o să vă ierte, păcătoşilor…”

 7. A ramas celebra declaratia Patriarhului Kiril, facuta cu ocazia ultimei campanii electorale de la Chisinau, cand Sanctitatea sa l-a sprijinit pe fostul sef al serviciilor secrete moldovenesti ( se aduna baietii, se aduna ) si, bineinteles s-a facut de ras. Va mai amintiti acea declaratie? “Din punct de vedere canonic, Moldova va apartine vesnic Marii si Sfintei Rusii.” Asta ca sa fie clar…
  Unul dintre moldovenistii convinsi, apropo de aceasta vizita, incarcata cu fum de pucioasa, perora ritos pe un alt blog: “Sa faca bine Patriarhul Daniel sa vina si el la Chisinau si sa oficieze impreuna cu Patriarhul Kiril Sfanta Liturghie!” Nici nu stiam ca tocmai la Chisinau se afla cel care ii face programul zilnic al Patriarhului Daniel. Desi pana si aceasta peroratie este un progres. Acum cativa ani alergau cu ciomegele dupa enoriasii Mitropoliei Basarabiei. Desi Prea Fericirea Sa Daniel a declarat cat se poate de clar ca el nu are ce sa caute la Chisinau , cu aceasta ocazie, sa presupunem, prin reducere la absurd ca aceasta vizita ar avea loc. Si cam despre ce ar putea discuta Patriarhul Daniel, detinatorul unui doctorat in teologie ortodoxa, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea eminentului teolog Dumitru Staniloaie, al unui doctorat in teologie protestanta, la Universitatea de Stiinte Umane di Strasbourg, Franta, sub indrumarea cunoscutilor teologi Gerard Ziegwald si Andre Bonoit si al unui doctorat in teologie catolica, la Universitatea “Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Germania, profesor la universitatile din Geneva si Fribourg, Elvetia, fost director al Seminarului Teolegic Ecumenic Universitar din Bossey ( singurul director ortodox din istoria acestei universitati ), membru, alaturi de Papa Benedict al VI-lea si multi alti teologi crestini de elita, al Comunitatii Sant’Egidio, cu Patriarhul cu epoleti Kiril?
  Si fiindca a fost pomenit numele Mitropoliei Basarabiei iar unul dintre postatori vorbeste despre “prietenia” dintre Daniel si Kiril, eu cred ca, in ciuda iesirilor nervoase ale Patriarhului Kiril, viitorul Mitropoliei Chisinaului este deja predestinat. Si totul porneste de la zgarcenia specifica oamenilor nevoiasi, asa cum sunt moldovenii. Dupa cum bine se stie, in biserica ortodoxa filie a Patriarhiei Moscovei, in cadrul liturghiei, exista un moment denumit neoficial, “Inchinarea Darurilor”, cutuma preluata de la cultele neoprotestante de sorginte americana, in care un diacon se plimba, prin spatiul liturgic, cu un cosulet in care cei prezenti pun diverse sume de bani ( Cum ramane cu episodul alungarii negutatorilor, cu biciul, din Templu? ). A fost de ajuns ca se faca auzit in masele de credinciosi ortodocsi ca, la liturghiile oficiate in bisericile apartinatoare de Mitropolia Basarabiei, nu se cere nici un ban, in afara platilor pentru serviciile religioase conexe, pentru ca balanta sa incline in defavoarea Mitropoliei Chisinaului. Deci nu este nevoie sa bati cu carja arhiereasca in masa pentru a-ti impune autoritatea. Pentru cei care il asteapta pe Patriarhul Daniel, acesta va veni cand se va cuveni… si daca se va cuveni….

 8. Se spune ca faptasul se intoarce intotdeauna la locul crimei. Ei bine si cu ocazia vizitei de sambata , Patriarhul Kiril va vizita Manastirea Curchi, locul unde, cu ocazia prezentei sale anterioare in RM, a facut celebra sa declaratie: “Din punct de vedere canonic, Moldova va apartine vesnic Marii si Sfintei Rusii.”

 9. Din culise: Detalii despre ce i-a propus Filat lui Voronin.

  05.10.2011.

  Întâlnirea ordinară dintre Vlad Filat şi Vladimir Voronin sporeşte secretomania, care agită şi societatea, şi partenerii din AIE, şi, cel mai interesant, pe unii membri marcanţi ai PLDM, care nu se văd nicidecum în calitate de parteneri ai PCRM. Anume unii colegi de partid ai prim-ministrului au încercat să afle despre conţinutul acestei întâlniri şi să-l comunice presei în scopuri preventive, cum spun ei, sub acoperirea anonimatului.

  Sursele spun că Filat ar fi venit la Voronin cu propunerea de a găsi împreună o astfel de soluţie la criza politică, încât celelalte două partide din AIE să fie aruncate pe tuşă, iar puterea să fie împărţită egal prin votări tehnice, fără a crea o coaliţie politică deschisă.

  Voronin, practic, și-a dat acordul, lucru firesc, indiferent de persoana celui, ce se oferă să distrugă Alianţa, pe care o urăşte atât de mult. Şi a prezentat schema sa, în linii mari, deja cunoscută: un preşedinte «al nimănui», Voronin sau exponentul său – speaker, Filat – prim-ministru, un guvern de «tehnocraţi» distribuit egal, precum şi destituirea Procurorului general şi a altor şefi «periculoşi» ai structurilor de forţă. La rândul său, Filat a exprimat acordul său prealabil, dar şi temeri întemeiate în ce priveşte propriul destin politic de mai departe. După peste 2 ore de discuţii, s-au înţeles ca Tkaciuk să pregătească un proiect de înţelegere secretă între Voronin şi Filat, în care pentru cel din urmă să se conţină garanţii solide. Astăzi se poate deja adăoga aici şi condiţia unei modificări serioase a cursului politic al Republicii Moldova, pe care Voronin o vede în cadrul noilor structuri eurasiatice.

  Aceste «detalii», care deranjează pe mulţi chiar în PLDM, în realitate ar putea pune baza pentru depăşirea crizei politice din Moldova, deşi pe căi destul de contradictorii. Or, cei doi negociatori au reuşit asemenea lucruri în aprilie 2005. Deşi s-a pus totul în cârcă lui Iurie Roşca, cunoscătorii spun, că anume Vlad Filat a dus atunci munca de mediere ca Vladimir Voronin să fie votat pentru al doilea mandat prezidenţial. Iar garanţiile le-a pregătit acelaşi Tkaciuk.

  Acestuia i se atribuie şi calitatea de autor al proiectului politic al lui Filat, având scopul ca PLDM să substituie în timp opoziţia reală şi periculoasă de atunci, Alianţa «Moldova Noastră», care ulterior a şi fost absorbită. Dacă acest misterios parteneriat a fost atât de productiv atunci, de ce să excludem acum faptul că el poate obţine noi realizări.

  http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=13018

 10. @ Vitalia Pavlicenco,
  Va recomand sa cititi scrisoarea de protest pe care i-o trimite Patriarhul Teoctist Patriarhului Alexei, in care Patriarhia Romana protesteaza impotriva imixtiunilor Patriarhiei Moscovei in interiorul eparhiei romanesti prin infiintarea Mitropoliei Autocefale Ortodoxe Romane de rit vechi de la Slatioara, judetul Suceava, imixtiuni care se produceau la mai putin de 4 luni, dupa semnarea unui acord bilateral la Constantinopol, in care cele doua semnatare se angajau in respectarea canoanelor sinodale si apostolice, asa cum rezultau ele in urma deciziilor Sinodului Ecumenic III, de la Efes din anul 431. Luand act de cele petrecute, Patriarhia Romana se considera dezlegata de orice promisiuni si angajamente si hotaraste reinfiitarea Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul actualei Republici Moldova, cu respectarea acelorasi canoane sinodale si apostolice, asa cum au fost ele elaborate la Sinodul ( Conciliul ) Ecumenic de la Efes, din anul 431, ocazie cu care s-a statuat principiul “o eparhie, un popor, o limba,” apropo de pretentiile anexioniste, la vremea aceea, ale Patriarhiei Antiohiei asupra teritoriului Arhiepiscopiei Autocefale a Ciprului ( la greci arhiepiscopia era mai mare ca mitropolia, principiu pastrat pana astazi, vezi Arhieoiscopia Atenei, cu rang de patriarhie ). Textul il gasiti pe Internet in arhiva Patriarhiei Romane.

 11. @ Vitalia Pavlicenco,
  Recunoasterea de catre Patriarhia Rusa a Mitropoliei de Slatioara este un fapt foarte grav, pentru simplul motiv ca aceasta mitropolie este una eretica, de oarece la data desprinderii ei de Patriarhia Romana in sanul comunitatii dizidente nu exista nici un episcop care sa asigure lagatura canonica cu cei 12 Apostoli si care sa-i confere caracterul apostolic noii comunitati. Ori aceasta mitropolie are episcopi care au fost hirotoniti ( canonizati ) nelegitim ( de catre cine? ), are un sinod mitropolitan care nu are nici o legatura canonica cu restul bisericii crestine. Toti episcopii crestini europeni, ortodocsi, catolici, protestanti, sunt legati intre ei prin legatura comuna canonica cu cei 12 Apostoli. Sirul faptelor apostaziate, cu incalcarea canoanelor sinodale si apostolice, de catre Biserica Ortodoxa Rusa este, de-a lungul istoriei, fara numar si intra in traditia poporului rus de a nu respecta nici o regula si nici o intelegere. Mare nenorocire pe poporul roman ca a fost obligat sa aiba asemenea vecin.

 12. Va salut din nou…Dec am venit in unitatea militara 2134 CGB la inceputul lunii august 1981….m am prezentat cu raportul in fata comandantului de unitate Corobeinicov Ivan Mihailovic locotenent colonel,in luna iunie 1983 a fost transferat in Afganistan in calitate de comandat sef adjunct al trupelor de graniceri CGB cele mai pregatite si eficace in lupta contra modjadhedinilor….Apoi mau prezentat sefului sectiei de informatie colonelului Gerasin Ivan Alecseevic care la acel timp avea titlul de pocetnii cecist,un om lejenda,i sa instalat la bastina in Mordoviia inca cind era in viata un bust de bronz,era o persoana desteapta,blinda si intelejenta…..Prin anii 90 a decedat de cancer cerebral si este inmormintat la cimitirul Doina….Apoi am fost prezentat si sefului punctului operativ Piatercin Vasilii Pavlovic despre care vom vorbi mai tirziu…..Deoarece nu eram membru de partid si nic nu am fost nic macar candidat,dar nici odata punind mina la inima nu am visat si nici nu mam straduit …mau numit la o functie in sectiia de informatie……..lucrul cu ajentura din zona de frontiera,interogarea infractorilor de frontiera impreuna cu ancetatorii CGB ,mai pe scurt serviciu operativ legal destul de variat si interesant…Mentionez ca toti colaboratorii serviciului de informatii erau foarte prietenosi si saritori la nevoe,deam fi noi uniti cum eram uniti noi demult eram si in UE,NATO…..Dar un ofiter maiorul Rusu Ivan Grigorievic orijinar de prin nordul R.Moldova sa curvit pe urma,era impotriva a tot ce era rominesc…In primul parlament a fost cofondatorul miscarii Interfront,deputat care ducea o lupta dirza impotriva miscarii de renastere nationala….pina si sotiia sa Valentina o ucraineanca se certa cu el din aceasta pricina,cum putea sa mearga impotriva propriului popor…….Cariera lui sa terminat destul de orijinar….in stare de ebrietate avansata sa urinat in public la gara feroviara,a fost retinut de politie,sa batut si a doua zi a fost nevoit saisi dea demisiia….pe urma a lucrat la vama…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *