Antiromânism, cu lideri șantajabili

Ma pregateam, zilele acestea, sa scriu un articol despre cazul Comrat si Formuzal. Noi toti, desigur, sintem victima dorintei nestavilite de populism si de demonstrare ca el e tatukul natiunii “moldovenesti”, ambitie adusa la marasm si paroxism. Orice s-ar intimpla trebuie sa ofere o oportunitate pentru moftul sau. Sau orice se pune la cale e tocmai pentru ca Filat sa se manifeste ca viitor posibil tatuk.

Bataia de joc din partea lui Mihai Formuzal il poate lasa indiferent numai pe un nesimtiti. Ceilalti, care au o tira de bun-simt, dar fac parte din partide “pragmatice” o scalda in citeva ape, pentru ca asa e comanda de la sefu’ – marunt, dar peste masura de orgolios. Ma bucura ca deja si un Nicolae Negru (ma refer la ultima editie “Negru si Bogatu” il vede pe Filat cum este, nu cum se vedea de dupa bani). Vine si timpul onoarei, nu?

Ma bucura ca si altii au deschis ochii si cei care m-au tot presat pe blog, si-au sters picioarele de PNL in acsti trei ani, acum imi cer pe blog sa intervina, sa ia atitudine macar PNL contra manifestarilor antiromanesti ale guvernantilor pretinsi necomunisti.

Fratilor, mai multe lucruri PL le-a organizat fortat, direct sau indirect, de PNL, care face si vrea sa faca actiuni si sa ia atitudine. Dar acum, se pare, PL a prins la slana si a uitat de valorile romanesti inca din campania electorala de la 28 noiembrie, cind a evitat sa spuna cuvintele „Romania”, „roman”, „romanism”, nu mai spun de „unionism”, tratat de pe pozitii moldoveniste. Romanismul nu aduce bogatii partidului, este adevarat, dar plasarea pe lista de consilieri municipali a unor sefi de intreprinderi municipale – da. Cum sa renunti la asta in favoarea „ingustarii” electoratului?

De aceea, va intreb – de ce PL tace cu acest caz anticonstitutional Formuzal, de ce tace cu Istoria Romanilor, aruncata de lucinschistul prorus Filat din programele scolare? Acum noi, PNL, sintem buni sa aparam pozitiile legale si morale, valorile romanesti, cind gagauzii isi bat joc de limba romana, iar PLDM-eaua prorusa – de Istoria Romanilor?

Oare PL (ca de la PD asteptam mai putin, dar nu ar strica sa condamne scoaterea Istoriei Romanilor, asta ar aduce respect PD pe terenul pierdut zilnic de PLDM) nu are ministri-adjuncti sa se opuna deciziilor antiromanesti ale PLDM?

Noi am luptat pentru apararea Istorie Romanilor in plin regim comunist. Am propus si Fractiunea AMN a acceptat sa facem audieri in Fractiune pe aceasta chestiune, cind Tkaciuk turba si gruparea criminala a scris doua documente secrete, ce au ajuns si la mine, le-am tradus si le-am pus pe Internet – cum sa se elimine ideologul paranoidal al antiromanismului Istoria Romanilor si cum sa fie santajati istoricii care sa serveasca “obiectivul” si sa lucreze la mecanism. A publicat partial si „Ziarul de Garda”.

PL a uitat si de CSI, si de retragerea trupelor ruse, si de Istoria Romanilor, de toate. Asta nu da Putere. Insa, daca am fi mai multi sa pledam pentru romanism prin decizii de stat, chiar si voalate sau prin a nu lua decizii pe care nici comunistii nu le-au luat pina la capat, cred ca, treptat, lucrurile s-ar schimba si oamenii ar vota si adepti ai romanismului, ai unionismului.

Dar ministrul educației, Mihai Șleahtițchi, ca si adjunctii, care sint si de la PL, de ce tac? Fostii frontisti, trecuti spre PL, au uitat de toate de dragul treucii? Sau, in cazul unora, isi spune cuvintul faptul ca au parinti comunisti de pe la Donduseni si radacinile orientale nu permit?

Cu “standardele europene” s-au acoperit si comunistii, s-a aflat apoi ca nu a fost adevarat. Asa face PLDM acum. Am spus mereu ca PLDM este un partid imoral, condus de un antiroman. Ceilalti din PLDM sint slujile fuhrerului, de aceea ei nu conteaza, ca nici “pirt” nu fac fara voia lu’ sefu’.

Cred ca din cele trei compartimente: „50% istorie universală, istorie națională 45% și istoria locala sau regională alte 5%”, cea “nationala” va fi “moldoveneasca”, sa ii placa si lui Igor Casu, “cosmopolitul”, altora ca el, Moscovei si lui Tkaciuk, Dodon…

Oare istoricii adevarati vor tacea pentru ca se invirt intr-un partid politic? Sau pentru ca sint lasi? Putini stiu cit am lucrat cu Veaceslav Stavila, care lupta pentru ca, in Raportul comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului, sa apara termenii “ocupatie”, “ideea costurilor deportarilor si ale altor crime”, alte recomandari. Dl Mosanu stie, ca am discutat cu el de multe ori. I-am vorbit si lui Ghimpu despre aceasta, cind am avut ocazia, pe 16 aprilie 2010. Si Cojocaru, presedintele Comisiei, mai sa deraieze spre „cosmopoliti”, dar, pe ultima suta de metri, a cedat in favoarea lui Mosanu, care a fost ultimativ, Stavila, Tasca. Iar Petrencu e tare, probabil, in cercul restrins cunoscut numai de el. Acum sa il vedem.

Formuzal, ca membru al Guvernului, nu poate fi promotorul incalcarii legilor, el trebuie pedepsit, ca si altii sa fie invatati minte, numai ca Filat va dezvolta un stat si mai moldovenesc decit Voronin. Nici o deosebire, o copie a lui Lucinschi, ceva mai ambitios decit e cazul. Dar – ce sa astepti de la “pragmatici”, alias mankurti, de la cosmopoliti, cu obligatii orientale, de fapt – de la antiromanii mascati in democrati si proeuropeni. Poate ca exista si un plan deja comun cu PCRM, ca acestia sa accepte mai usor apropierea si inchinarea lui Filat, care se vrea “tatukul boborului” cu ajutorul comunistilor? Dar poate ca Filat se vrea intilnit cu Putin, idolul sau, iar pentru asta sint niste conditii, care i-ar oferi rusului “garantii de loialitate”?

Oare Bucurestiul va tacea sau va trage, totusi, niste concluzii? Intrebam, nu dam cu parul! Simpatia pentru Filat mai e sau si romanii diplomatii aflati aici se „cosmopolitizeaza”, adica ne vor mai arata o data ca le sintem in cot?

Vai de voi, cei care ati crezut in asemenea farisei ca Filat. Eu am scris mereu corect si acum va convingeti de asta. Mai plecati urechile si la cei care au curaj in acest stat-problema, cu niste conducatori santajabili, pentru ca au fost sau mai sint securisti. Dovada ca nu sint va fi pentru mine numai adoptarea Legii Lustratiei. Pina atunci vom fi condusi de oamenii Kremlinului. Pina atunci deschideti folderul pentru “surpize, surprize”. Noapte buna!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Pavlicenco,

  Va doresc, de peste Prut, insanatosire grabnica!

 2. * * *

  Ca un Filat de Formuzal
  Face -o scarba de PR
  Nu e de mirare.
  Ce sa fac , eu, pui de dac
  Ce n-am dat limba la BAC
  Spune , Formuzale…?!
  De ce maica nu te-ai dus
  Sa-mi ca-ti tata-gagauz
  La Comrat pe vale
  Ai ales un moldovean…
  N-am noroc nici n-o sa am
  Intelegi, matale.?!
  Si cat sa mai tin plecat
  Capul asta prost de dac
  *n fata la oricare??!
  Cand Filat de Formuzal
  Voi avea un stat normal
  Nu un fis ce doare.?!
  Luati aminte- cat mai tac
  Asta anseamna, ca la daci
  Ca mai am rabdare.
  Luati aminte- cat mai tac
  Ca problema nu-i in BAC
  Ci problema-i in Filati
  Si in Formuzale
  Nu dea Domnul, pui de turci
  Sa ne amintim de furci
  Coase si topoare.!!
  Hai Filati de Formuzali
  Hai sa facem hora
  Moldovenii frati mai mari
  Gagauzul-sora…
  08 august 2011 Chisinau Basarabia Iurie Osoianu

 3. Pt Liviu

  Va multumesc, noapte buna!

 4. Doamna Vitalia a-ţi avut tot timpul dreptate.Ne pare rau de cele ce au loc în ultimul timp.Oamenii de rând pierd încrederea în ziua de mâne, sunt disperati la maximum si spun : în cine sa mai avem încredere.Totul se face pentru bani.Numai Unirea cu România fa face posibila mentinerea noastra ca natiune si lichidarea antiromânismului

 5. Долг интеллектуальной элиты предупреждать общество о надвигающийся опасности, что и делает Константин Танасе. Люди, прислушайтесь к голосу умного опытного человека! Не будьте так беспечны, включите хотя бы инстинкт самосохранения, ибо потом будет поздно.

  Un articol de: Constantin Tănase

  Nu demult, Marian Lupu vorbea despre patru scenarii de evoluţie a situaţiei politice din RM: 1. membrii AIE se înţeleg şi continuă guvernarea; 2. concentrarea puterii în mâinile premierului Vlad Filat; 3. alianţa PLDM cu PCRM; 4. alegeri anticipate. Analiştii au întors pe dos şi pe faţă doar trei scenarii din cele patru, evitând să se pronunţe asupra scenariului privind concentrarea puterii în mâinile lui Filat. Faptul este explicabil: analiştii şi ziariştii din presa proguvernamentală nu au „voie de la poliţie” să discute acest aspect (scenariu) deranjant al chestiunii.

  Iar esenţa celui de-al patrulea scenariu este următoarea. Devenind politician foarte popular, premierul Filat şi-a „developat” şi unele calităţi mai puţin agreabile. „Argumentul” precum că „nu avem elementele necesare” pentru a afirma aşa ceva şi că toate discuţiile pe această temă sunt „speculaţii” este jenant de neserios – putem aduce zeci de exemple edificatoare care confirmă setea nestăpânită de putere a lui Filat, intoleranţa faţă de colegi, incapacitatea lui de a lucra în echipă, înclinaţia spre cultul personalităţii… Un important detaliu istoric: în una din ultimele sale scrisori, considerată „testamentul său politic”, Lenin propunea mutarea secretarului general al partidului, Stalin, în altă funcţie. Lenin avertiza, totodată, conducerea Partidului Comunist asupra unor trăsături de caracter ale lui Stalin, care cu timpul ar putea deveni periculoase, între care intoleranţa şi grosolănia… Atunci, colegii lui Lenin n-au ţinut cont de aceste sfaturi. Apropo, să nu uităm că aproape toţi cei care au neglijat avertismentul lui Lenin mai apoi au fost împuşcaţi de Stalin… Istoria ne-a demonstrat că orice dictator îşi începe „cariera” având… la activ asemenea trăsături de caracter, considerate de unii „nevinovate”.

  Nu este un secret că Vlad Filat visează la fotoliul de preşedinte. Repet, pe lângă calităţile pozitive, Filat mai are şi alte trăsături de caracter, negative, despre care vorbesc deschis nu numai oponenţii, ci şi ziariştii, şi analiştii politici din presa proguvernamentală. Aceste „calităţi”, care mai pot fi cumva tolerate la un muritor de rând, nu pot fi tolerate la un şef de stat. Astfel, Vlad Filat, ajungând în fruntea statului şi concentrând în mâini foarte multă putere, nu va putea să o folosească democratic şi în folosul ţării. Sunt mai mult ca sigur că primul lucru pe care îl va face Filat, ajungând şef de stat, va fi să ceară prerogative în plus şi, sub pretextul că îi este „blocată” activitatea, va reduce până la valoare simbolică prerogativele premierului şi ale preşedintelui legislativului. Sunt mari naivi acei care cred că un Filat-preşedinte va aduce stabilitatea visată. Dimpotrivă, un Filat-preşedinte poate fi un adevărat focar de instabilitate politică, de permanente scandaluri şi reglări de conturi. Cu alte cuvinte, ajungând preşedinte, Filat, dacă nu va putea deveni un dictator clasic – trăim alte timpuri -, va fi un preşedinte cu pronunţate ticuri dictatoriale. Ştiu, există unii care visează la o „mână de fier”, motivând aceasta prin faptul că, pentru a ieşi din criză, Moldova are nevoie de un preşedinte… puternic. Un preşedinte puternic? Da. Un preşedinte „jucător”? Da. Dar nu dictator.

  …Aud deja o voce care-mi reproşează: Nu este posibil, în condiţiile Republicii Moldova de astăzi, să apară un preşedinte-dictator!
  Ei da!?

 6. IN MOLDOVICA CONSTITUTIA A FOST INLOCUITA DE LEGEA BUNULUI PLAC A LUI FORMUZAL … DACA A VAZUT CA II MERGE CU CHISINAUL , MIINE FORMUZAL VA VENI CU O CERINTA SI MAI MARE … DUPA CE A MATURAT PE JOS CU INSASI STATUL REPUBLICA MOLDOVA , FORMUZAL A FOST PRIMIT DE FILAT DE PARCA NIMIC NU SE INTIMPLASE … UN ADEVARAT TEATRU ABSURD , UN ADEVARAT UNIVERS PARALEL . CREDIBILITATEA GUVERNULUI E PRABUSITA , A PARLAMENTULUI LA FEL … INSTITUTII CU ROL DECORATIV LA ADAPOSTUL CARORA UNII SI ALTII SE IMBOGATESC PESTE MASURA . DACA LEGEA LUI FORMUZAL PRIMEAZA , ATUNCI SA SE DESFIINTEZE PARLAMENTUL , GUVERNUL , STATUL … SA-SI NUMEASCA FORMUZAL O MARIONETA LA CHISINAU CA REPREZENTANT DACA TOT FACE LEGEA .

 7. CUM SPUNEA DODON – MARELE „PATRIOT” ? MOLDOVA ,MOLDOVENI , LIMBA MOLDOVENEASCA , SA NE IUBIM PATRIA , HAI CU STEAGUL CU CAPUL DE BOUR LA VEDERE … SI UNDE A FOST „PATRIOTUL” IN TOATE ACESTE SAPTAMINI DE ZILE CIND FORMUZAL MATURA PE JOS CU MOLDOVA ? A AUZIT CINEVA O LUARE DE POZITIE A LUI DODON ? NU … S-A DAT LA FUND PATRIOTUL SA NU-L SUPERE PE FORMUZAL CU CEVA . INTREG PCRM-UL S-A DAT LA FUND … „STATALISTII” CU TOTII PARCA AU INTRAT IN PAMINT … SI COMUNISTI SI DEMOCRATI SI NE-DEMOCRATI . NUMAI CIND VINE VORBA DE „PERICOLUL” ROMANESC , „PATRIOTII MOLDOVEI” SCOT CAPUL DIN VIZUINA SI SISIE NERVOSI NEVOIE MARE …

 8. PENTRU CE A MAI APARAT MOLDOVA MARELE STEFAN ? CA SA VINA ASTAZI UN VENETIC CA FORMUZAL SA FACA LEGEA LA MOLDOVICA ? IN FAPT ACEASTA UTA GAGAUZERA REPREZINTA UN AFRONT LA MEMORIA INAINTASILOR NOSTRI CARE AU APARAT CU SABIA IN MINA MOLDOVA . UNDE ERAU GAGAUZII CIND HOARDELE TATARE SI OTOMANE INVADAU MOLDOVA ? SI ACUM SI-AU FACUT BANTUSTAN PE UN PAMINT INGRASAT DE SINGELE EROILOR NOSTRI ? IN PLUS UE CERE CREAREA DE REGIUNI MARI DE DEZVOLTARE CARE SA POATA ABSORBI FONDURILE EUROPENE … CE FONDURI SA ACCESEZE MICUL SI KARA-GHIOSUL BANTUSTAN RUSOFON UTAG ? CU O POPULATIE DE SUB 130.000 DE LOCUITORI REALI, CIND UE CERE PESTE 600-700 .000 DE LOCUITORI PENTRU O REGIUNE ADMINISTRATIVA ?

 9. Mintea „moldovanului” de apoi – o zicala, care s-a dovedit a fi, din pacate, o caracteristica perfecta pentru mentalitatea autohtonilor. Ignoranta, batjocura si iresponsabilitatea maselor, pe de o parte, si a politicienilor oportunisti, cinici si egoisti, pe de alta, au creat un cerc vicios, din care nu mai putem iesi singuri. I-as intreba pe marii „patrioti” ai anilor 80-90, pe autosuficientii „politologi”, pe fostii membri marcanti ai Frontului Popular, pe deputatii ultimului soviet suprem al urss, pe parlamentarii primului Parlament, pe intelectualii de marca, pe istorici, pe tribunii de altadata: de ce pana astazi nu avem o istorie a miscarii de „eliberare nationala” din 1988 incoace? Cui ii convine lipsa de acces la informatii veridice si probate ce referire la agenda, rolul si locul institutiilor si persoanelor in derularea evenimentelor? Consider, ca fara o analiza serioasa a celor intamplate nu putem intelege starea lucrurilor de astazi.

 10. D-na Pavlicenco,
  de ce marea majoritate a tarilor europene chiar si ukraina, russia, romania au dimensiunile drapelelor in proportie de 2:3 iar cel moldovenesc sa pastrat in proportie de 1:2 exact ca drapelul uniunii sovietice.

  rog sa propuneti un proiect de lege pentru revizuirea dimesiunii drapelului, la proportia de 2:3 ca la oameni nu ca la moldoveni

  http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=336791&lang=1

  http://flags.net/mainindex.htm

 11. Problema consta in aceea ca acest plan de studiere a istoriei a fost elaborat in 2010, cand ministru era L. Bujor. In plus responsabil de elaborarea lui a fost viceministra din partea PL T. Potang. Sleahtitchi a incercat sa amelioreze situatia aducand manuale din RO, fapt pentru care a fost dat in judecata de catre PSD.

 12. M. Sleahtitchi: „Istoria romanilor ramane la ea acasa…” Adica in RM.

 13. D-na Pavlicenco! aveti perfecta dreptate! dar…
  asha o fost shi cu Pl cand se aflau in opozitie, daca va mai aduceti aminte…?! astazi , ei toti sant in buzunaru lui Plahatniuc( probabil shi D-tra ) recunosc , am batut ff dur in D-tra shi aparam iscrocii din Pl shi am convins multa lume sa-i voteze( astazi imi mushc manutele)
  asha ca… daca mai doriti sa aveti putin respect shi sa nu va curviti ( asha cum au facut o pana acuma toate partidele) stati mai bine in umbra …c tot din acel aluat santeti shi D-tra!
  acuma ce priveshte art. D-tra:
  Acest conflict trebuia sa fie rezolvat de ministrul Educaţiei, care la primul semnal trebuia sa mearga la Comrat şhi sa se asheze la discutii cu Formuzal. Nu s-a facut nimic shi autoritatile de la Chishinau i-au permis lui Mihail Formuzal sa-shi shtearga picioarele de noi toti bashtinashii, shi sa-shi faca capital politic.Shi atunci cum sa intaleg, anul trecut acei gavnouzi cum au sustinut examenele, c tot Filat era la carma SRL-ului.

 14. Cica un evreu ruga la Dumnezeu,
  mintea noastra stearpa, de pe urma.
  Daca Dumnezeu il asculta
  devenea si evreimea turma.

 15. Vitalia,
  Nu cred ca ar strica o actiune de protest publica initiata de PNL si anuntata din timp, la care sa invite si reprezentantii altor partide si organizatii civice, pentru a cere ca Istoria Romanilor sa nu fie scoasa din scoli.
  Ar fi si un test pentru a vedea care sunt acele forte politice sau civice care sunt cu adevarat pro-romanesti sau se declara pro-romanesti doar in scopuri electorale.
  Si actiunile pot continua cu o anumita regularitate.

 16. Любопытная информация:

  Филата, Киртоакэ и Урекяна назвали организаторами погромов 7 апреля.

  Лидер либерал-демократов Влад Филат, зампред Либеральной партии Дорин Киртоакэ и глава ныне уже не существующего Альянса „Наша Молдова” Серафим Урекян являются организаторами массовых беспорядков, прошедших в Кишиневе в апреле 2009 года.
  Об этом в четверг рассказали участники погромов. Организовал пресс-конференцию глава ассоциации „Моя Молдова”, предприниматель Федор Гелич, передает Info-Prim Neo.

  Евгений Мокану, который представился главой Национал-нацистской ассоциации, рассказал, что подготовка к погромам началась за две недели до 7 апреля. По словам Мокану, около 1500 подростков тренировались в Вадул-луй-Водэ, на базе отдыха, принадлежащей мэру Кишинева Дорину Киртоакэ, ежедневно получая по 20 евро, а также алкогольные напитки и марихуану. Молодых людей учили готовить „коктейль Молотова” и готовили „проливать кровь”.

  Мокану призвал политиков признаться в содеянном. Если этого не произойдет, молодые люди готовы организовать акцию протеста.

  Источник: VESTI.MD

 17. Pt amurgg

  Sa nu ne judecati pe noi niciodata dupa alte partide – tocmai de aceea ei sint acolo si noi – in Opozitie. Noi am fost si vom ramine verticali. Dar ii puteti vota to9t pe ei, pentru ca aveti dreptul la dezamagiri constante si continue.

 18. Pt vasile

  Frumoasa idee si chiar curioasa!

 19. Pt marian

  Va implor – nu scrieti textul cu majuscula.

 20. Pt Mircea Popescu

  Si fara test stiu ca nimeni nu se va alatura, insa trebuie sa cautam mijloace, totul costa. Iar in partide cu adevarat – nu false – romanesti bani nimni nu da in Basarabia.

 21. Pt Vitalia!
  ashtept de la d-tra un raspuns… astazi, ce partid politic din (rm) poate apara drepturile romanilor basarabeni?

 22. Pt amurgg

  PNL poate apara, dar nu are cu ce. Nu se dau bani pentru partide unioniste. Intre altele, tevatura cu Istoria Romanilor a facut-o viceministra PL Potang.

 23. AIE pe zi ce trece devine PPCD.

  Cat timp cei din Rep.Moldova NU ACCEPTA ADEVARUL a ceea ce sunt ei, nu vor merge in directia buna.

  In Rep.Moldova dpdv stiintific, si deci lasand la o parte toate discursurile sforaitoare si care nu fac decat sa se invarta in jurul cozii, se vorbesc 4 limbi: limba romana, limba rusa, limba gagauza, limba ucraineana.

  NU EXISTA limba moldoveneasca. Dar chiar si asa inca dupa 20 de ani, in Rep.Moldova, teza KGBista inca se mai discuta. Este aberant. Este cu mult peste orice credinta. Oricare alt popor (european) pare a evolua mai mult, dar sunteti pur si simplu BLOCATI in minciuna precum cei din Belarus.

  PREMIZA:
  Toate partidele AIE recunosc ca dpdv stiintific limba vorbita e limba romana. Pana si PCRM a recunoscut-o !!!!! dar neoficial.

  Bun, dar atunci trebuie sa intelegeti ca , dpdv stiintific, toti care vorbesc limba romana sunt DE ETNIE ROMANA.
  Deci din punct de vedere stiintific toti SUNTETI ROMANI.

  Clar 100%. Sunteti la fel de romani ca nationalitate, ca etnie, ca orice alt cetatean din Romania.

  Dar ce scriu partidele din AIE in programele lor ?
  PL: „Cultura şi spiritualitatea este flacăra vie a unei societăţi, care îşi doreşte să aibă cetăţeni activi, deschişi pentru exerciţiul democratic. Pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a societăţii, este necesară o finanţare adecvată a tuturor instituţiilor culturale. PL pledează pentru instituirea unui sistem complex de evidenţă, salvgardare şi dezvoltare a patrimoniului cultural, care este parte integrantă a culturii româneşti.”

  Adica PL recunoaste ca RM facand parte din cultura romaneasca.
  Asta o spune in program DAR DE CE NU O SUSTINE IN MEDIA ?
  De ce Filat si Ghimpu nu preseaza zi de zi, sa spuna ca „eu sunt de etnie romana ?”
  Oamenii simt frica, si vad indoiala, si atunci nu dau incredere mesajului acelei persoane.
  Oamenii nu te cred daca tu nu crezi si nu si afirmi cu tot sufletul, ceea ce simti.

  De ce tace PL ? crede ca se destrama AIE ? crede ca doar PLDM si PDM vor fi la cascaval ? Istoria se scrie de oameni curajosi nu de linge os.

  PLDM: „În problema identităţii lingvistice şi etnice a cetăţenilor Republicii Moldova, este convingerea fermă a PLDM că autoidentificarea etnică, lingvistică, religioasă sau de altă natură a persoanei reprezintă alegerea individuală şi imixtiunea statului în acest proces este ilegală prin definiţie. În acelaşi timp, statul poate stimula loialitatea faţă de cetăţenia moldovenească în baza unei abordări ample, inclusive, însă fără a discrimina indivizii care manifestă o loialitate suplimentară faţă de statele vecine în mod particular, dat fiind faptul că pe parcursul istoriei s-au stabilit relaţii şi identităţi complementare. În sens cetăţenesc, toţi locuitorii ţării sînt moldoveni şi construirea unui stat prosper, în cadrul Uniunii Europene, va fi în măsură să atenueze contradicţiile etnolingvistice existente. În acelaşi timp, libertatea de autoidentificare nu presupune şi negarea unor adevăruri ştiinţifice, cum ar fi limba română vorbită pe teritoriul Republicii Moldova.”

  Adica este clar ca dl Filat este doar identic cu dl Dodon, care sustine o identitate „moldoveneasca” chiar daca recunosc adevaruri stiintifice. Dar in nesimtirea lor, ignora adevarurile stiitifice, pentru a pune placa cu „limba moldoveneasca” si „identitatea moldoveneasca” doar pentru a ACAPARA poporul si averea cetatenilor din Rep.Moldova care ii tine intr-o inchisoare, pentru propria lor propasire si imbogatire peste masura.

  PDM: „Afirmarea Republicii Moldova ca stat independent, suveran, unitar, democratic, bazat pe drept şi integrat în familia unită a democraţiilor europene. Accelerarea progresului economic în
  rezultatul promovării şi implementării consecvente a reformelor. ….”

  Nu exista cuvantul „roman” „romana” in programul lor. Nu exista. Il ignora cu desavarsire. Dar face referire mult la minoritati etnice.

  Deci despre ce vorbim ? Aceiasi situatie din anii precedenti, nimic nu s-a schimbat.
  Adevarul zace sub presh, KGB si-a facut treaba foarte bine, si continua influenta cu succes si astazi.

  In Rep.Moldova se descriu ca „moldoveni” 75% fara Transnistria, sau 70% cu Transnistria.

  Doua milioane jumatate de cetateni din Rep.Moldova se declara moldoveni. Ca prima limba, se declara tot 75% dintre ei !!

  ––––––––
  Cred ca media ar putea sa puna INTREBARI CARE AR FACE SA DISPARA LUMINA:

  De exemplu: cine vorbeste de „identitatea moldoveneasca” imediat sa fie intrebat „dar la Iasi, Vasului, Bacau ati fost dle X ? Cum se vede identitatea moldoveneasca de acolo ?”

  Acesti 2,5 milioane de est-moldoveni trebuie sa fie informati zi de zi ca exista 4,7 de vest-moldoveni in ROMANIA.
  Si tot in Romania , Moldova de Vest are 46173 km2, iar Rep.Moldova are 33846 km2, si Moldova de Est are 29683 km2 (adica RM fara Transnitria).

  Apoi ar trebui intrebati acesti mincinosi:
  CAND SI UNDE S-A CREAT POPORUL MOLDOVEAN ? (ca limba moldoveneasca au recunoscut ca nu exista)
  DACA S-A NASCUT DIN TIMPURILE ISTORICE ALE LUI STEFAN CEL MARE, atunci Rep.Moldova este clar doar JUMATATE din MOLDOVA, partea de est !!!
  Si daca este doar JUMATATE inseamna ca exista FRATII VOSTRI !
  De ce se tace din gura ?

  Filat a facut studii la Iasi si isi tradeaza propriul popor, isi minte proprii cetateni cu BUNA STIINTA ! Pentru ca il intereseaza doar puterea sa devina el sef peste o tara ! Asa e si Lupu !
  Din fericire Ghimpu si Chirtoaca nu sunt asa, dar le este frica, ba ca pierd Chisinaul, ba ca ii da afara din AIE cei 2, si apoi ii santajeaza sa fie spriijiniti cu voturi in Parlament, ca altfel fac aliante cu PCRM !

  DECI PE CINE SE POT BAZA CETATENII REP.MOLDOVA ?
  PE NIMENI ! Singurul partid care nu este santajabil si a demonstrat-o de nenumarate ori este PNL !
  Si este singurul partid care spune adevarul verde in fata !

  Domnilor cetateni ai Rep.Moldova, domnilor moldoveni, domnilor est-moldoveni ADEVARUL ESTE SIMPLU. Nu are nevoie de sumedenie de explicatii.
  Sunteti de etnie romana la fel ca si strabunicii si stra stra bunicii vostri.
  Faceti parte din acelasi popor ca si moldovenii din Romania. Sunteti acelasi popor ca si vest-moldovenii.

  Sunteti diferiti ? DA ! Dar ce credeti ca va asimileaza cineva in Romania ?
  Nu au fost asimilati nici maghiarii, nici turcii, nici diferitele zone culturale din Romania (care cu epoca moderna si media plina de englezisme, globalizarea mondiala, care vine si la voi, vezi cantaretii de la voi care canta in engleza) nu au fost asimilate ci liber sa se desfasoare.

 24. Stau si ma uit la campania care o duce Dodon comunistu, prin
  „Eu sunt cetatean al Republicii Moldova si ma mandresc cu aceasta. 20 de ani sunt doar un inceput.”

  ALLLOOOOOOOOOO …. dar Rep.Moldova chiar si asa in stadiul ei, nu exista si in RSSM din URSS ? Nu este un stat artificial ? Nu este un STAT LAGAR creat de KGB ?

  Ca sunteti cetateni ai Rep.Moldova si trebuie sa va mandriti. CLAR CA SUNTETI OAMENI SI AVETI DREPTUL LA MANDRIE, LA DEMNITATE, dar dl Dodon profita in mod foarte perfid ca sa denatureze mesajul.
  Este un mesaj facut de industria KGB care inca mai exista.

  Apoi ce putem vedea in aceast card ? afis ?
  Un steag rosu-albastru pe dungi orizontale, pe un fond alb.
  Adica culorile steagului Rusiei !!!
  Galbenul este foarte greu de vazut, practic un galben spalacit in modelul din stanga, foarte putin, apoi in steag nimic.
  DOAR IN poza mare digitala are un niste puncte (nici macar stelute) galbene dispuse in cerc in profilul Rep.Moldova (si asta doar pe siteul original a lui Dodon, dar pe materialele distribuite de mici dimensiuni aceste puncte galbene nu se vor vedea).

  TOTUL ESTE FACUT INTENTIONAT !

  Nu mai poate Dodon de atata patriotism, ha ha ha, de fapt e doar un individ vandut la rusi, si ar integra Rep.Moldova nu in UE cum afirma in mod mincinos, ci ar integra Rep.Moldova in Transnistria.

  Uitati-va domnilor cetateni ai Rep.Moldova care v-a fi urmatorul steag al Rep.Moldova integrata in Transnistria: ROSU si ALBASTRU in dungi orizontale (seamana dealtfel din acest punct de vedere si cu steagul Transnistriei).

  Politicienii PL tac malc si cum bine zice dna Pavlicenco, sunt santajabili, iar PLDM si PD vor acelasi lucru ca PCRM – blocarea Rep.Moldova in intersectia dintre UE si CSI, lasarea ei in SARACIE ca sa profite de 2,5 milioane de SCLAVI.

  Da, fratilor est-moldoveni. Sunteti sclavi. Nu puteti pleca fara viza decat la munca la Moscova, sau sa ramaneti in lagarul Rep.Moldova pentru bunul plac al clasei politice super imbogatite PLDM, PDM si PCRM.

  Asta e adevarul. V-au mintit.
  si Dodon va si scuipa in fata „20 de ani sunt doar inceputul”

  De 20 de ani TRAITI UN IAD salarii de mizerie, limba vorbita si oficiala scrisa pe timpul PCRM era LIMBA RUSA, si 2,5 milioane de vorbitori nativi cica de limba romana ACCEPTA SA FIE INJOSITI SI MINTITI.

  Cat va mai trebuie sa va treziti ? DIN SOMNUL CEL DE MOARTE CUM SPUNE CHIAR IMNUL REP.MOLDOVA CARE L-ATI AVUT SI VOI DEALTFEL ?
  „Deșteaptă-te, române!” a fost imnul Rep.Moldova din 1991 pana in 1994 !!! Se uita prea usor !!

  Cand o sa priviti realitatea stiintifica ca sunteti ROMANI, si ca vorbiti LIMBA ROMANA, si ca sunteti JUMATATE din Moldova, si JUMATATE din Moldova lui Stefan cel Mare, si ca in declaratia de independenta scrie clar

  „LUIND ACT de faptul ca Parlamentele multor state in declaratiile lor considera intelegerea incheiata la 23 august 1939, intre Guvernul U.R.S.S. si Guvernul Germaniei, ca nula ab initio si cer lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat si de Conferinta internationala „Pactul Molotov-Ribbentrop si consecintele sale pentru Basarabia” prin Declaratia de la Chisinau, adoptata la 28 iunie 1991;

  SUBLINIIND ca fara consultarea populatiei din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, ocupate prin forta la 28 iunie 1940, precum si a celei din R.A.S.S. Moldoveneasca (Transnistria), formata la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al U.R.S.S., incalcind chiar prerogativele sale constitutionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldovenesti unionale”, iar Prezidiul sau a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea granitei intre R.S.S. Ucraineana si R.S.S. Moldoveneasca”, acte normative prin care s-a incercat, in absenta oricarui temei juridic real, justificarea dezmembrarii acestor teritorii si apartenenta noii republici la U.R.S.S.;”

  Ati cerut independenta la Organizatia Natiunilor Unite :
  – PE ACEST TEXT care include „prin legile si hotaririle Parlamentului Republicii Moldova privind decretarea limbii romane ca limba de stat” si
  – pe imnul „Desteapta-te romane” si
  – cu stema vulturul care tine un cruce in cioc, si in cele doua gheare un buzdugan si o sabie (la Rep.Moldova o ramura de maslin), si pe platosa este bourul cu stea deasupra (la Rep.Romania exista si celelalte regiuni)
  si ati primit independenta prin decizie a multor tari ONU pe aceasta baza !!!

  Dar dupa independenta ati inceput sa dati o lege care scrie „limba moldoveneasca” care contravine propriei declaratii de independenta.
  Dar dupa independenta ati inceput sa schimbati si imnul.

  DACA VA ESTE RUSINE DE CUM V-ATI NASCUT CA STAT
  ATUNCI ESTE CLAR CA ACEST STAT NU ARE SANSE SA EXISTE !

  Ori va uniti cu Romania, ori alegeti PCRM inapoi si sa va puna steagul rosu-albastru in dungi orizontale si sa faceti unirea in Transnistria.

  –––––-

  Pana atunci Romania a alocat mai multe burse (SI ASTA IN PLINA CRIZA, multa lume nu stie, ca aceste cladiri unde stau studentii est-moldoveni COSTA, locurile de la facultati, intretinerea cladirilor de curs, profesorii care predau COSTA) desi studentii est-moldoveni dupa aceea pot emigra cu usurinta oriunde in UE
  (deci nu exista bani sau profit, si Romania nu urmareste ganduri ascunse).

  Romania v-a sprijinit de la inceput si pana astazi mereu, pentru ca ROMANIA ESTE SI TARA TUTUROR CETATENILOR REP.MOLDOVA !

  Cand o sa intelegeti asta, atunci o sa iesiti din STATUL-LAGAR Rep.Moldova. Pana atunci sunteti o FASIA GAZA a Estului.
  Si cum zicea dl Dodon, 20 de ani sunt doar inceputul. Unui cosmar care continua deja de 20 de ani.

 25. si uite asa marea majoritate a cetatenilor Rep.Moldova sunt mintiti, cu imnul, cu limba, cu etnia PE BAZA FRICII.

  Si FRICA o pot da deoparte doar LIDERII prin intermediul media.
  Fara o voce care sa spuna calm, propriilor cetateni si fara ganduri ascunse, ce limba, ce etnie, ce sunt si de unde vin, nu o sa va puteti duce nicaieri.

  Am sperat din toata inima ca scenariul de a ajunge Rep.Moldova in UE precum Cipru, ar sta in picioare. Am crezut acest lucru pana la decizia Germaniei de a nu mai face nici-o greseala si nici-o exceptie.
  Unde mai pui ca acum Grecia si Cipru prin problemele lor de deficit bugetar (problema este ca de 5 ani de zile Grecia trimitea date false la Brusells, lucru aflat acum 2 ani de zile) si cum aceste doua tari fac parte din zona euro, orice asemanare cu Cipru va crea iritare.

  Astfel Rep.Moldova este condamnata sa ramana inafara UE, pana cand nu isi rezolva problema cu Transnistria.
  Si astfel orice vis de a intra in UE, fara a intra in NATO este zero.

  Deci ramane singura posibilitate (tehnica) de a intra Rep.Moldova in UE, de a face unirea cu Rep.Romania, pentru ca exista deja precedentul RDG cu RFG, iar refuzul ar crea o indignare masiva, si ar fi practic imposibil de refuzat.

  Asta e situatia clara 100%.

  ACUM TREBUIE SPUS IN FINAL CA:
  – ar trebui aflat de ce est-moldovenii privesc cu asa frica Unirea cu Romania !?
  – desi nu cumva reunirea cu fratii lor vest-moldoveni ar trebui sa ii bucure ?

  Eu inteleg ca au fost mintiti mult timp in URSS si apoi de PCRM, si de PPCD si de PDM, si chiar si de PLDM, iar PL tace, dar totusi parca prea se accepta cizma ruseasca pe gat, si propria identitate nu.

  Pacat, vor mai trece inca 20 de ani degeaba. Si veti fi exact in acelasi loc, si exact in aceiasi stare.
  Ceva mai buna, gratie „politicii de vecinatate” oferit de UE.

  Si apropo POLITICA DE VECINATATE este oferit de UE, prin munca imensa a tarii voastre mama ROMANIA !
  Nu va fost oferit asa pe tava, ca doar nu a fost oferit Belarusului de exemplu. Est-moldovenii sunt asa de incapatanati si naivi (ca sa nu zic nesimtiti) ca cred ca totul vine gratis si vine fara efort.
  Si culmea daca vine gratis, tot aia au ganduri ascunse.
  Incapatanarea si prostia naste monstri in Rep.Moldova. Asta e problema cea mai mare.

  Daca ar exista un dram de bun simt, de creier si inima curate lumea ar vedea mai bine cum TARA LAGAR creata de URSS ca sa sovietizeze si sa probeze rusificarea singurului popor latin din URSS, sa faca experimente,
  devenit apoi TARA LAGAR Rep.Moldova condusa de PCRM si acum de AIE, care vor sa o mentina doar ca sa aiba ei functii de conducere,
  este o tara artificiala.

  Cand est-moldoveanul o sa se ridice si o sa priveasca cu respect la Moldova de Est, si cu respect la propria istorie regionala a Moldove de Est (asa cum culmea vest-moldovenii si restul romanilor, privesc!!! chiar sa stiti ca noi cred ca va respectam mai mult istoria, si propria particularitate, si pe langa istoria comuna, va respectam istoria separata, si o intelegem mai bine decat est-moldovenii)
  si cand o sa inteleaga ca POATE FI O PARTE din Romania, si ca sa fie MANDRU ca este MOLDOVEAN CU ADEVARAT, moldovean nu sovietic, ci MOLDOVEAN AL LUI STEFAN CEL MARE CARE DOMNEA DE LA CARPATI PANA LA NISTRU,
  atunci poate o sa va reveniti, si o sa poata cetatenii Rep.Moldova sa se simta MANDRI CU ADEVARAT PE NOTIUNEA DE MOLDOVEAN ADEVARAT si nu pe minciunile bagate de Dodon, Filat, Lupu si Voronin !

  –––-

  Cam asta e adevarul.
  Dar sistematic ati fost mintiti direct si prin omisiune.

  Eu zic ca fiecare cetatean est-moldovean din cei 2,5 milioane de moldoveni, al Rep. Moldova cand se vorbeste de MOLDOVA sa isi aduca aminte si de cei 4,7 vest-moldoveni din Moldova de Vest din Romania.

  A vorbi despre MOLDOVA si MOLDOVEAN, si a „uita” despre cei din Vest, nu este decat O MINCIUNA.
  Mereu se vorbeste de „moldovean” dar mereu se sterge miseleste si se ascunde sub pres adevarul.
  Cititi-va propria declaratie de independenta domnilor. Dodon vorbeste despre „fiti mandri ca sunteti moldoveni”. DA! Fiti mandri. Dar nu de moldovenii care VOR EI MINCINOSII CA VOI SA FITI, ci de moldovenii care VRETI SI STITI VOI CA SUNTETI !
  Cititi-va propria istorie, cititi-va propria cultura, proprii poeti, proprii scriitori, si vedeti cu proprii vostri ochi CE MOLDOVENI SUNTETI.
  Veniti in Iasi, Galati, Vasului si lasati deoparte raca si ura, si vedeti cu proprii vostri ochi.
  Binenteles ca si un om care traieste in Focsani si se duce la Suceava, se simte tot in Moldova, dar acasa va fi Focsani pentru el.
  Bineteles ca pentru un est-moldovean din Balti, Cahul, Chisinau tot mai aproape de inima va avea propriul oras, propria (euro) regiune.
  Si nimeni nu va schimba asta. Mai ales in Romania.
  In Romania nu au fost impuse cu forta schimbari de cum sa se simta unii cetateni ! Moldovenii se simt moldoveni (cei din Romania), oltenii se simt olteni, ba chiar mai mult cei din Bucovina se simt mai aparte, si LE ESTE RESPECTAT ACEST LUCRU.
  Noi, Romania, nu am fost niciodata gen URSS sa punem pumnul in gura. Nici turcilor din Dobrogea care isi au propria identitate, propriile biserici, si atunci de ce credeti ca gagauzii ar duce-o rau in Romania? Eu cred ca ar duce-o clar mai bine in Romania decat in Rep.Moldova !!!

  Si in final as vrea sa adaug ca NU EXISTA din toate cele 27 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, limba rusa.
  Daca cei din Gagauzia se incapataneaza sa aiba limba rusa ca prima limba, atunci imi este pur si simplu mila de copii gagauzi. Vor invata limba gagauza, apoi limba rusa, apoi cand vor intra in UE ce vor face ?
  Vor invata iar ori romana (daca vor sa munceasca in Romania, totusi Romania este a 7a tara UE, este cea mai mare din Balcani!, cea mai mare din Estul UE exclus Polonia) ori germana, italiana, ….
  Si iar invata alta limba. Alte diplome. De multe ori nerecunoscute.
  De ce credeti ca tot mai multi copii est-moldoveni vor sa invete in Romania?

  Si uite asa proprii conducatori politici ai Gagauziei are un alt mic LAGAR numit gagauzia, in care conducatorii politici ai Gagauziei isi tin SCLAVI si in MINCIUNA propriul popor. Asa si Transnistria, proprii lideri isi tin in LAGAR si in MINCIUNA proprii cetateni. Asa si in Rep.Moldova proprii lideri, chiar si cei din „europenii” AIE isi tin in LAGAR si MINCIUNA proprii cetateni.

  Este un cosmar. Si Dodon prezice ca „si au trecut abia 20 de ani” dorind sa mai urmeze inca 20 de ani, poate poate ajunge si el pe tronul acestui lagar ca sa obtina beneficiile asa cum au beneficiat si restul.

  .
  Ed

 26. Ce ar trebui corectat:
  1. Limba de vorbire inter-etnica in orice tara normala, este limba majoritatii, limba oficiala. La voi este total gresit.
  LIMBA RUSA NU ESTE SI NU VA FI NICIODATA LIMBA OFICIALA A UNIUNII EUROPENE. NICIODATA!

  2. Moldovenii din Rep.Moldova, nu sunt moldovenii sovietici, ca doar notiunea de moldovean nu s-a nascut in URSS, si in jumatatea estica a Moldovei ocupata de sovietici, ci priviti zimbrul de pe steag si cititi-va propria istorie:
  SA FITI MANDRU CA SUNTETI MOLDOVENI, DAR MOLDOVENI ADEVARATI AI LUI STEFAN CEL MARE CARE DOMNEA DE LA CARPATI PANA LA NISTRU !

  3. Daca tot doriti sa luptati pentru propria identitate nationala, atunci intelegeti ca DUPA LIMBA sunteti DE ETNIE ROMANA,
  dupa identitate regionala sunteti MOLDOVENI ai lui Stefan cel Mare, la fel ca orice moldovean de la Carpati, Dunare si pana la Nistru,
  dupa identitate regionala sunteti EST-moldoveni cu graiul mai aparte din Moldova de Est
  Moldova de Est are istorie comuna cu Romania, dar are si o istorie aparte (care culmea toti romanii de aici v-o respecta).

  SI NU LUATI CE ZIC PE BUNE, DAR NICI SA SPUNETI IMPOTRIVA FARA ARGUMENTE, cititi proprii poeti nationali, cititii pe toti.
  Ce credea Eminescu despre Moldova ?! Ce crede Eminescu despre termenul de moldovean ?
  Nu va luati dupa nulitati trecatoare precum Dodon, Filat, Lupu, Voronin !!!
  Ce credea Aldea Teodorovici despre Moldova si moldovean ?
  Ce credea Ion Creanga despre Moldova si moldovean ?
  Ce credea Stefan cel Mare despre Moldova si moldovean ?

  DACA NU VA RESPECTATI PE VOI INSIVA, OARE CUM VRETI SA NU MAI FITI CALCATI IN PICIOARE ?

  Propriile personalitati est-moldovene
  Alexandru Donici, Alexandru Hâjdeu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Constantin Stamati, Constantin Stamati-Ciurea, Costache Negruzzi, Alecu Russo, Constantin Stere ce credeau despre Moldova si moldovean ?
  (toti acestia de sus sunt nascuti in Moldova de Est, sau Basarabia cum mai spun unii !! deci nu ca sunt din „dusmanul” Romania)

  Cititii pe proprii poeti si scriitori, proprii oameni de cultura !
  Formati-va propria opinie !
  Nu credeti nici pe mine, vest-moldoveanul si romanul Ed, dar nu ii credeti nici pe Dodon, Filat, Lupu, Voronin.

  Cititi, informati-va si aflati singuri CINE SUNTETI. Ce fel de MOLDOVEAN si ce fel de MOLDOVA este CEA CU ADEVARAT.
  Apoi trageti linie si luati o decizie.
  Altfel fara o decizie, asa cu fundul intre doua lumi (UE, CSI, romani sau sovietici) veti ramane in aceasta prapastie si peste 20 de ani. In aceasi tara cea mai saraca din intreaga Europa.

  Mult succes,
  la revedere,
  Ed

 27. Boțan: Este interesant cum vor sărbători independența Filat, Lupu și Ghimpu

  * * *

  Scumpul nostru papusar
  Publica scenariu
  Gimpu – aduce militari
  Pentru defilare

  Si in frunte resemnat
  Sta Filat cu steagul
  Ce romanii mi lau dat
  Pentru a mea parada

  Lupu la tribuna sus
  Da la toti onorul
  Eu de ate prin bulbuci
  Trag cu *ncetisoru

  12 august 2011 Basarabia
  Iurie Osoianu

 28. Am citit ca deja au iesit tineri in fata guvernului ca sa protesteze si au declarat ca vor continua protestul nelimitat. Banuiesc ca PNL-ul, ca sa-si onoreze promisiunile verbale pro-romanesti, ar trebui sa-i sustina prin alaturare la proteste. Prin actiuni publice se castiga credibilitatea partidelor. Oare asta costa bani?

  http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/2845-istoria-roman–unica-stpin-primele-proteste-ale-romanilor-basarabeni-impotriva-guvernului-filat.html

 29. В российском медиапространстве с нескрываемым злорадством ищут причину лондонских бунтов в толерантности европейцев или в крахе идеи мультикультурности. В европейском — пытаются анализировать социальные корни.
  Причины всегда внутри общества.
  Лидеры лондонских общин, в которых произошли беспорядки, утверждают, что корни — в растущем разрыве богатства и возможностей. Богатые богатеют, бедные беднеют, сознавая невозможность наверстать.
  Тут я вспомнил Пномпень середины 1970-х. Вечером к гостинице в центре города, где я жил, подъезжали совсем юные повесы на белых кабриолетах, и выходя, самовлюбленно ловили взгляды зевак. Дискотеки гремели до утра. Страна-деревня тем временем пухла от голода.

  Потом в город пришли подростки-крестьяне под предводительством некоего Пол Пота… Чрезмерный разрыв между богатством и бедностью чреват взрывом. Особенно если на него накладываются ксенофобия и расизм.

  Александр Минеев, Брюссель

  (Уровень безработицы в Молдове продолжает расти. Богатые богатеют, бедные мрут от голода. Но, парадокс! на выборах бедные выбирают богатых руководить страной, получая взамен пару кг. риса. Чем это можно объяснить? Неужели тупостью народа?)

 30. Despre ce este vorba in postarea dumneavoastra adresata in limba rusa cititorilor romani, doamna Rusoaica?
  Nu va suparati, daca dumneavoastra locuiti in Basarabia si sunteti cetatean al acelui stat (sau nu sunteti?), chiar nu aveti un minim de notiuni de limba romana?
  Care-i diferenta dintre dumneavoastra si cei 40 de copii gagauzi care nu au fost in stare sa ia o nota de trecere la Bacaulaureat din cauza necunoasterii limbii romane?
  In ce fel sustineti eforturile dnei. Pavlicenco pentru politica pro-romaneasca, in ce fel sustineti limba si istoria romanilor daca le ignorati limba?

 31. Pt Mircea Popescu

  Da, costa bani. Pentru ca a suna trebuie de la staff, stafistii trebuie platiti, arenda trebuie platita, e vara si staful plus voluntarii sint in concediu, la partidele extraparlamentare povara cade pe presedinte, nu pe adjuncti care sint manageri de intreprinderi si au bataie de cap cu politicile economice proaste ale statului, nu sa iasa in strada.

  Iar presedintele e la spital, internat cu 40 temperatura si criza hipertonica.

  Iar cind PNL face proteste si actiuni in strada, participa la Ziua Unirii pe 27 martie, alaturindu-se altor tineri, pe ploaie, cu drapele tricolor de 30 de metri pe 8 metri, asa cum am facut pe ploaie pe 28 iunie, televiziunile lui Filat nu arata nimic.

  Sa ii mai vedem si pe altii.

  Deci, sper ca am explicat clar cum aceasta costa.

 32. BRAVO ED !
  O ALTA PROCLAMATIE ULUITOARE SI FOARTE NECESARA !
  AR TREBUI S-O MULTIPLICAM SI S-O AFISAM
  PE TOATE GARDURILE DIN LOCALITATILE RM !
  VA MULTUMIM DIN SUFLET !
  CU MULTA STIMA,
  ARVINTE,
  INTERZIS PE FORUMURUILE ZIARULUI „TIMPUL”
  ALE „PATRIOTULUI” CONSTANTIN TANASE

 33. APEL CATRE TOATA LUMEA !
  Daca se poate, retransmiteti va rog acest mesaj.
  PE TOATE FORUMURILE
  domnului C. Tanase de la ziarul «Timpul»
  CACI ESTE UN BUN CAZ DE CERCETARE A ADEVARULUI.
  Cine NE blocheaza accesul pe Forumurile de la Timpul? Website-ul de la Timpul? sau direct KGB? O buna ocazie de a afla adevarul ce se intampla in RM fara STAT DE DREPT.
  http://www.timpul.md/artic​ol/maiorul-glotov–26119.h​tml
  ..
  .URGENT:
  MESAJ DE TRANSMIS DOMNULUI DUMITRU CRUDU:
  Acum vreo 2 ore a v-am trimis un mesaj interesant referitor la materialul dvs. de azi despre KGB care a fost cenzurat. 11 August 2012.
  INTREBARE:
  cine va cenzureaza? Constantin Tanase? KGB?
  sau ambii impreuna? Scriiam despre informatia gasita pe Internet. Nimic secret. Dvs. domnule Crudu, stiti de cine sunteti inconjurat?
  La acest moment nu se poate de lasat mesaje la articolul lui D. Crudu. PAGINA LUI ESTE BLOCATA.
  STRIGAT IN HAU:
  CE N-A FACUT KGB NICI CHIAR IN PERIOADA SOVIETICA, O FACE ACUM IN 2011 IN MOLDOVA «INDEPENDENTA» FARA ISTORIE A ROMANILOR!

 34. Pt Mircea Popescu:

  Odata Alcibiade a taiat coada câinelui său. Toata Atena a început să discute această acţiune.
  Când prietenii l-au întrebat de ce a făcut acest lucru, Alcibiade a răspuns: „. Pentru ca atenienii sa discute despre aceasta fapta, nu despre altele”.

  Una dintre trăsăturile cele mai caracteristice ale societatii este că mass-media ne impune întotdeauna discuţiile purtate în cadrul “coada cainelui lui Alcibiade”. Aceasta este vestea: că nu este.

  Am explicat de mai multe ori că majoritatea moldovenilor foarte bine cunoaste limba rusă. Si pana ce limba rusa este limba de comunicare interetnica in Moldova.

  Discutiile despre limba sunt impuse societatii de catre ploiticienii impotenti, ca sa nu fie discutate problemele sociale. La fel in 1994 in timpul privatizarii mijloacelor de productie contra bonurilor – echivalentului cotei-partii a patrimoniului national, s-a discutat in societate un fapt, care tulbura spiritele si pana acum, cum as fie numita limba de stat. Romana sau molodveneasca. Evident ca istoric si stiintific corect este romana. Dar chestia e alta: atunci acesta a fost “coada cainelui lui Alcibiade”. Ca societatii sa nu-i ajunga timp sa inteleaga sensul privatizarii.
  La fel se procedeaza in Moldova de fiecare data, cand se impart sferele de influienta, se repartizeaza careva bunuri, se restrang pe furis careva drepturi a cetatenilor, se foloseste aceiasi “coada cainelui lui Alcibiade”.

  Nu o cunosc personal pe D-na Pavlicenco, dar o consider ca cel mai intersant, onest si de perspectiva politician. Si doar din respectul fata de D-na Pavlicenco, eu am scris acest mesaj in romana.

 35. pt. Liviu: Multumesc !
  Problema e alta:
  „Timpul” mi-a blocat accesul contului meu / a doua oara deja /
  pt a lasa comentarii pe forumurile lor.
  Cred ca C. TANASE are o intelegere cu KGB !

 36. Doamna Rusoaica,
  In Basarabia nu se poate vorbi de doctrine economice sau sociale, deoarece este o societate care nu se bazeaza pe o economie viabila si in consecinta nici elementul social nu poate fi abordat corect.
  Cum s-ar putea rezolva problemele sociale daca economia nu-i capabila sa asigure veniturile?
  Care este potentialul economic, care sunt resursele celor cateva judete romanesti de peste Prut intitulate Republica Moldova, prin asumarea unui nume care nu-i apartine? Sa fie vinurile, sa fie emigratia care aduce bani inapoi? Asta-i tot ce poate oferi o tara europeana?

  Economia basarabeana este inexistenta deoarece societatea nu are un element de coeziune din cauza dezintegrarii societatii pe criteriul fals al „societatii multietnice” sau cum le place unora s-o numeasca , „societate multiculturala”.
  Doamna, fara o identitate nationala o natiune nu se poate naste, un stat nu se poate forma si dezvolta pe cale naturala, iar daca formarea sa este impusa artificial, mai devreme sau mai tarziu, se va dezmembra.
  Ori elementul de coeziune il constituie limba poporului care doreste sa-si creeze un stat. Daca va exista o permanenta pendulare intre limba rusa si limba majoritatii populatiei, limba romana, atunci, societatea basarabeana va continua sa traiasca dezbinata.

  Pentru a incheia, problema identitara este adevarata problema care mentine teritoriul de peste Prut in situatia de stat fara identitate, stat fara guvernare stabila, stat fara economie, stat fara o viata sociala normala, stat fara viitor.
  Si intr-un asemenea stat este normal sa infloreasca coruptia si atitudinile mafiote. Iar conducatorii nu- vor decat sa-si perpetueze puterea economica prin intermediul parghiilor politice. De aceea se inclina dupa cum vor gagauzii, rusii, ucrainienii, mentinand populatia obnubilata prin teoria suveranitatii si statalitatii.
  Faptul ca declarati, asemeni lui Voronin ca limba rusa este limba de comunicare interetnica in Basarabia este o palma data romanilor basarabeni, aratandu-le ca nu sunt in stare sa-si impuna valorile lor nationale lasandu-se calcati in picioare si acceptand aceasta perversa politica de continua deznationalizare.
  Daca doriti sa deveniti credibila ca va intereseaza si va doare soarta romanilor basarabeni, atunci vorbiti-le limba si integrati-va acestui popor.

  Nu va suparati, dar eu nu va cred bunele intentii. Sunteti cetatean al unui stat a carui limba refuzati cu ostentatie s-o folositi, practic pledand pentru mentinerea Basarabiei in sfera de influenta ruseasca. Dumneavoastra doriti ca Basarabia sa ramana o colonie a Moscovei.

 37. pt. Ed:
  Cu permisiunea Dvs. / tardiva / v-am re-plasat comentariile
  si pe un alt site pt. binele si ochii tuturor:
  http://ghimpu.wordpress.com/dialog/#comment-1199

 38. SCITE DE VISE
  august 16, 2011 prin osoianu

  SCITE DE VISE
  Nu eu va preveneam pina mai eri
  -La toamna vom avea anticipate .?!
  Neinteles de fratii moldoveni
  La sora mea mai mica cat dreptate

  De-aici din Chadir- Lunga , va dau de inteles
  Ca nu doresc sa mai depind de voia intimplarii
  Si jugul asta mafiotic , prorusec
  Incetisor l-oi cobori de pe grumagii tarii

  De aici , desi dumanii spun ca e PR
  Voi declansa reforma si scimbarea
  Sa nu depinda tara de tufta si papusari
  Nici de principii si valori sa nu depinda tara

  Ca doar o Constitutie avem
  Si o credinta *in Dumnezeu si Tara
  Un talisman ce nu-l pot pune la cherem
  Acestei caste mafioto- papusare

  Si celor care spun ca sunt ambitios
  Ca sunt Napoleon ca ma compar cu Stalin
  Deaceia din Bugeac *i intreb cu dur repros
  -Spuneti-mi ce ati facut voi pentru oameni.?!

  Spuneti-mi ce ati facut in douazeci de ani
  Cu chobul destramatului imperiu
  Ca nu mai stie bietul moldovean
  In cine sa mai creada si la ce sa spere

  Spuneti-mi cum sa mai privesc in ochi la cei
  Ce libertate ne- au adus si tricolorul
  In anii cind faimosul CGB-eu
  Prin Fronturi Popularei isi infiltra copoii

  Oare ma credeti un nesabuit
  Un Gerostrat flamind de slava si putere
  Ce- *si vrea pe propria lui peatra de mormint
  Blestemul neamului si laurii tradarii.?!

  Oare ma credeti un Pilat , spalindu-ma pe mini
  Cind neamul meu tot urca pe Golgota
  Cind moldoveanul e descult si e flamind
  Cind moldoveanca sterge c.r prin Europa

  Si cind ogoare stau pirloaga si cimpii
  Si cind orashe intregi ingeata in iernile cetoase
  Si cind citesc in ochii de copii
  -Cind mama si cu tata vor veni acasa.?!

  Cind plec cu mina *tinsa la Bruxeli
  Si Moscova la gaz cind rog sa scada tacsa
  Eu pentru tine Tara mea o fac nu pentru *ei*
  *Ei* au cu ce si sunt linga copii, acasa…

  Da sunt bogat si am cu ce trai si ce minca
  Si la copii –nepoti v- a mai ramine…
  Dar am si -un vis…Sa fac din tara mea
  Un coltisor asa micut de fericire

  Deacea huiduit si improscat
  Cu cloduri de gropar al Alianteii
  Spre visul meu ma tirii. Pas cu pas
  Atita timp cit mai nutrsec speranta

  Ca va veni o zi cind vei simti…al meu popor
  Ca tara noastra pentru toti e Tara
  Si freamatul acestui tricolor
  Si imnul tau sa- mi fie Arca triumfala…

  P.S.

  Bugeacul ma petrece linstit
  Spre aurul apusului de soare
  Apare Chisinaul , si subit
  Dispare visul…si speranta moare

  16 august 2011 Basarabia
  Iurie Osoianu

 39. Averile miniştrilor sunt mult mari decât cele declarate oficial. Filat are cea mai spațioasă și scumpă casă.

  16-08-2011.

  Valoarea proprietăţilor deţinute de membrii guvernului sunt de câteva ori mai mari decât cele indicate în declaraţiile de avere. Cel puţin asta reiese din spusele experţilor imobiliari care au evaluat la solicitarea Publika TV casele unor miniştri.

  Dintre membrii Guvernului, cea mai spaţioasă şi mai scumpă casă se pare că o are premierul Vlad Filat. Familia sa locuieşte într-un imobil cu o suprafaţă de aproape 380 de metri pătraţi în cartierul Valea Morilor din Capitală.

  „Preţul de piaţă al acestei case este de aproximativ 400 de mii de euro. În declaraţie, domnul Filat a indicat suma de 287 de mii de euro. Altfel spus, suma se apropie de preţul de piaţă al imobilului”, a declarat Petru Oleinic, expert în evaluarea imobilelor.

  Potrivit expertului, ceva mai ieftine sunt locuinţele altor patru membri ai Guvernului.

  Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, deţine în proprietate o casă cu suprafaţa totală de 240 de metri pătraţi în zona Universităţii Agrare. În declaraţia de avere Bumacov a indicat că imobilul ar costa aproape un milion de lei.

  Ministrul Muncii, Valentina Buliga, locuieşte în oraşul Codru din suburbia Capitalei într-o casă de 176 de metri pătraţi. Pentru a-şi cumpăra locuinţa, Buliga spune că şi-a vândut apartamentul din Chişinău, dar a contractat şi un credit de aproape 200 de mii de lei.

  Vicepremierul Mihai Moldovanu locuişte într-o casă spaţioasă din sectorul Botanica al Capitalei. Oficialul mai deţine şi două apartamente în Chişinău.

  Şi ministrul tehnologiei informaţiei se poate lăuda cu o casă în centrul Chişinăului. Pavel Filip a indicat în declaraţia sa de avere o locuinţă cu o suprafaţă de doar 68 de metri pătraţi care valorează puţin peste 900 de mii de lei.

  Potrivit experţilor imobiliari, valoarea de piaţă a caselor celor patru miniştru este mai mare decât cea declarată.

  „În funcţie de cât sunt de aproape de centrului oraşului, preţul lor poate varia de la aproape 200 de mii de euro până la aproape 250 de mii de euro. Sumele indicate în declaraţie sunt însă mult mai mici, de aproximativ 50 de mii de euro, adică până la un milion de lei”, a adăugat Oleinic.

  Conform declaraţiilor de avere, singurul ministru care deţine un imobil în afara ţării este Anatol Şalaru. Ministrul Transporturilor are o casă de 230 de metri pătraţi în Bucureşti. În Chişinău Şalaru are în proprietate două apartamente.

  http://www.publika.md/averile-ministrilor-sunt-mult-mari-decat-cele-declarate-oficial–filat-are-cea-mai-spatioasa-si-scumpa-casa_440421.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *