Si PNL a comemorat in PMAN victimele ocupatiei sovietice

Astazi este o zi prea trista, de comemorare, pentru a ne mai referi la atitudinile badaranesti ale unor politicieni. Dupa „calvarul” obtinerii unei autorizari – si aceea trunchiata – de catre PNL pentru comemorarea victimelor ocupatiei sovietice in PMAN, dupa niste intelegeri amiabile informale, dupa care, brusc, Mihai Ghimpu ar fi declarat ca PL nu are nevoie de Te Deum la Piatra din fata Guvernului, dar ca va lasa microfonul liber si pentru actiunea altora, iata ca dorinta sa nemarginita de a monopoliza pina si durerea suportata de romani si de reprezentantii altor etnii, urmare a genocidului aplicat de sovietici basarabenilor, l-a facut pe liderul liberal sa inchida microfoanele pentru preotii de la Mitropolia Basarabiei, pentru PNL, pentru artisti si reprezentantii unor ONG-uri, care au venit, si ei, in PMAN, sa comemoreze tragedia nationala din 28 iunie 1940.

In rest, urmariti pozele de la sedinta DPN si de la actiunea desfasurata de PNL. Efortul PNL a fost ca, la actiunea de astazi, PNL a mobilizat oameni din peste 20 de raioane ale republicii, ca adevarul istoric si curajul sa patrunda si in localitatile mai departe de Chisinau.

Iara presa noastra cumparata tace, nu spune un cuvint despre PNL… Astazi a avut loc si sedinta Delegatiei Politice Nationale a partidului, la care a fost adoptat un Apel in legatura cu ziua de 28 iunie. Il postam aici.

Apelul PNL

PNL condamna regimul sovietic de ocupatie si cere Guvernului sa solicite despagubiri conducerii Rusiei

Astazi, 28 iunie 2011, se implinesc 71 de ani de la prima ocupatie sovietica – de cind URSS, fara nici un temei juridic, a ocupat militar, iar apoi a anexat, Moldova de la est de Prut.

Faptul a condus la declansarea terorii antinationale in acest teritoriu, anexat imperiului sovietic prin Pactul criminal Hitler-Stalin. Au urmat deportarile, exterminarea romanilor si a reprezentantilor altor etnii, oameni asezati si gospodari , foametea organizata – actiuni pe care istoricii le cerceteaza si le fac tot mai cunoscute opiniei publice, in formele lor cele mai monstruoase. Regimul totalitar comunist din URSS a comis mai multe crime, prin care a omorat peste 230 mii de basarabeni şi a deportat in Siberia peste 73.000 de oameni.

Partidul National Liberal constata ca nici regimurile retrograde – agrarian si comunist -, dar nici guvernarea liberal-democrata nu manifesta o atitudine verticala si adecvata fata de istoria si tragedia romanilor. Asa si nu au fost condamnate crimele regimului comunist de factura sovietica. In Republica Moldova inca nu a inceput decomunizarea societatii.

PNL considera ca numai lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop ar putea reda libertatea acestei palme de pamint, ar face posibila reintregirea neamului romanesc si redobindirea Unitatii Statului Roman.

PNL considera ca, in numele celor multi, de diferite etnii, care au suferit aici in urma crimelor comuniste, Guvernul Republicii Moldova trebuie sa ceara despagubiri morale si materiale, asa cum procedeaza unele foste republici sovietice, pentru ca niciodata sa nu se repete asemenea manifestari de genocid, de holocaust impotriva niciunui popor.

In urma cercetarilor efectuate in cadrul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, s-a stabilit ca valoarea minima a despagubirii pentru urmaşii celor omorati şi deportati de catre regimul sovietic de ocupatie este, in total, de 27,8 miliarde dolari SUAcite 92.490 dolari SUA pentru o persoana (ceea ce echivaleaza cu 1.070.405 lei – 1 milion 70 de mii 405 lei).

Daca actuala conducere a R.Moldova nu are curajul si verticalitatea sa ceara aceste despagubiri, PNL considera necesar un referendum, prin care cetatenii ar delega Guvernului sarcina de a cere conducerii Rusiei recompense pentru cei ce au avut de suferit in anii de ocupatie sovietica.

Chisinau,

28 iunie 2011


 

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. BRAVO PNL!

 2. Motanul Incaltat

  In sfarsit la Chisinau are cineva indrazneala sa comemoreze aceasta zi de foarte dureroasa amintire, cand ocupantii sovietici in mod miselesc si banditesc au acaparat Basarabia, teritoriul dintre Prut si Nistru.

  Doamne, cate victime au fost din acea zi si pana azi, cati oameni au fost omorati fara nici o vina, luptand pentru adevar si dreptate, pentru demnitate si curaj de a trai…

  Doamne, numai Tu poti sa ne vindeci ranile sufletesti, sa ne readuci la sanul Patriei noastre scumpe ROMANIA! Te rog, Doamne, indura-te de noi si ajuta-ne sa iesim din impas…

  UNIRE, frati romani!

 3. …cum mai poate crede cineva astazi gugumaniile staliniste cu armata romana „fascista si invadatoare” cind unele statistici vorbesc ca un procent de 35% din militarii armatei regale romane erau moldoveni si din stinga si din dreapta prutului ? invadau moldova moldovenii …? mare fantasmagorie …

 4. Bravo PNL!
  Sper sa triumfe adevarul istoric!
  Este datoria nu numai a PNL-ului dar si a altor partide si forte cu adevarat democratice sa ‘educe’ mai ales tinerii, sa ‘arate’ adevarurile istorice ale acelor vremuri tulburi, din pacate o mare parte din populatia din stanga Prutului este manipulata, dezinformata, chiar ‘mankurtizata’ !

  Decat atacuri intre partidele liberale, trebuie scos la iveala adevarul istoric, trebuie luptat pentru re-aducerea in fagas a normal a democratiei. Si intrucat cu o ‘randunica’ nu se face primavara, trebuie facut mai mult!

  succese,
  cu stima deosebita,

  Dr Rod London, Regatul Unit

 5. Se cinstim memoria buneilor, parintilor, fratilor si rudelor noastre disparute in lagarele deportarii comuniste! Sa recastigam respectul istoriei si demnitatea de urmasi vrednici ai martirilor neamului romanesc!

 6. Privesc Publica TV, şi nu înţeleg nimic.

  Cam de ce în această zi de comemorare a victemilor regimului comunist nu sînt invitaţi la dezbateri Pavlicenco, Ghimpu , care au comemorat astăzi acest eveniment tragic pentru Basarabia, alţi politicieni , istorici, care cunosc istoria neamului, dar este invitat comunistul Tabără, care criticînd PL şi PNL declară că acestă piatră comemorativă trebue scoasă din PMAN.

  De ce canalele cică democrate îşi bat joc de acest eveniment.

  Oare nu din motivul, că numai 2 partide au comemorat astăzi acest eveniment de ocupaţie a Basarbiei?

  Nit-ul propagă ziua de 28 inie ca zi de eliberare, şi canalele cică democrate invită comunişti pentru a mai tulbura minţile poporului român din Basarabia, în stilul regimului post comunist,.

  Un cunoscut îmi zice, ştii, noi totuşi am fost eliberaţi la 28 iunie.

  La care eu î-i reproşezi: prea mult priveşti canalul NIT.

  La ce el îmi răspunde: ba nu, am privit la Publica TV.

  Acum faceţi concluzie , de ce comuniştii obţin încă aşa rezultate pozoiive în alegeri.

  Cu aşa emusiuni, precis că pirdem anticipatele.

 7. Motanul Incaltat

  Dle Morteanu,
  nici mie nu-mi place acest tabara. Cum de nu crapa falsificatorul naibii…

 8. ГРУЗИЯ. Террористу Борисову вынесен приговор: 30 лет лишения свобооды

  Тбилисский городской суд заочно приговорил российского майора Евгения Борисова к 30 годам лишения свободы.

  Именно его грузинские правоохранители называют заказчиком серии терактов, устроенных в 2009 и 2010 годах в Тбилиси и регионах страны.

  Всего в рамках дела о создании террористической организации обвиняются 15 человек.

  Троим, в том числе Борисову, удалось скрыться от следствия на территории России.

 9. Pt Motanu încălţat.

  Cu tabără e tot clar.

  Nu e clar, de ce tocmai astăzi l-au invitat la Publica pentru aşi bate joc de ziua de 28 iunie şi de poporul român.

  Poporul RM astăzi ar vrea să-i asculte pe Dabija, pe Matei, pe Ungureanu, pe Pavlicenco, pe Ghimpu, pe Petrenco şi alţi istorici cu demnitate naţională. Da ei l-au adus pe Tabără.

  A cui sînt canalele cică dmocratice şi independente.

  Sau totuşi poate nu chiar indipendente.

 10. dle Morteanu,
  in RM mai avem eclave… printe ele sunt si unele mass media.

 11. din cite stiu, Lucinschi JR si Plahotniuc astea doi controleaza piata media din RM.

 12. Bravo PNL, V.Pavlicenco, si toti participantii. Astazi ati dat dovada de adevarata demnitate nationala.

 13. Cigfa de 27 milr. dolari USA imi apartine mie si nu comisiei, facuta publica la o conferinta. Comisia nu a facut evaluari. Dna Pavlicenco, era cazul sa nu confundati. Veacesalav

 14. Pt Veaceslav

  Da, este adevarat, dar in declaratie publica nu poti numi persoane, vorbesti in termeni generali, sper ca lumea nu a uitat de pozitia ta. O voi mai sublinia cu fiecare ocazie. Nu am vrut eu sa privatizez niste cifre nici in favoarea Comisiei, stiindu-se bine atitudinea mea fata de unii de acolo…

 15. Presa rusa scrie despre comemorarea la Chisinau a zilei de 28 iunie – ziua comemorarii ocupatiei sovietice a Basarabiei.

  КИШИНАУ. Молдова отметила скорбный День памяти жертв русской оккупации

  http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2011/06/29/82984.shtml

  Время публикации: Сегодня в 11:37

  28 июня 1940 года, Россия, как всегда подло, вероломно и без объявления войны, напала на мирную Румынию и захватила ее северную провинцию Бессарабию (нынешнюю Молдову).

  28 июня 2011 года, по сообщению модовского информационного агентства Info-Prim-Neo, румыны из Бессарабии, которых сейчас называют молдаванами, почтили память жертв русской оккупации на митинге во вторник, 28 июня, на центральной площади Кишинау.

  Сторонники национал-либеральной партии прошли скорбным маршем к памятнику жертвам русского колониального режима. Затем был проведен митинг, на котором историк Петренку рассказал о русской оккупации своей страны. Он напомнил, что русская оккупация означала превращение жителей Бессарабии в открытых рабов русских и что тысячи людей были вынуждены работать на русских до полного изнеможения.

  Президент Ассоциации историков Молдовы Георге Негру сказал, что после «территориальной ампутации» Румынии русские провели «ампутацию» также Бессарабии, отобрав у нее округ Хотин, город Исмаил и Белый Замок.

  «Марионеточная администрация и русское правительство приступили к арестам и истреблению румынской элиты, членов правительства и политических партий, членов парламента», сказал историк. Георге Негру привел данные русских историков, согласно которым с 28 июня 1940 г. по 13 июня 1941 г., когда Молдава была очищена от русских оккупантов Румынской Армией Освободительницей, русскими были арестованы и депортированы около 90 тысяч человек.

  В сентябре 1940 года по решению «центрального бюро коммунистической партии Молдавии», был запрещен латинский алфавит в румынском языке и насильственно навязан русский.

  «Последствия этой политики ощущаются сегодня в том, что мы застряли на пути к современному обществу, мы не знаем, куда идти: на восток или на запад, в страны СНГ или в страны Европы. Мы потеряли четкую идентичность, мы не может отличить русские имперские мифы от своих национальных ценностей «, сказал Георге Негру.

  Его слова подтвердил первый президент молдовского парламента Александру Мошану, который отметил, что тот, кто не признает эти истины, по сути не признает документов возрождения и национально-освободительного движения.

  «Решение о провозглашении независимости было основано главным образом на исторических аргументах», сказал Александру Moшану.

  «1812, 1940,1992 (1992 — захват русскими агрессорами молдовской провинции Трансистрия — КЦ) — это годы захвата нас Советской Россией или царской Россией, или демократической Россией, Россией, которая отняла наши земли и наших граждан. Это годы разделения нас, румын, на несколько лагерей, по нескольким государствам «, сказал президент либеральной партии Михай Гимпу.

  Он выразил уверенность, что наступит тот день, когда в руководство Россией придут настоящие русские демократы, которые признают, что каждый народ имеет право решать свою судьбу.

  «Вот почему мы живем во зле, у нас нет денег, дорог, школ, детских садов, домов — оккупации 1940 года прервала данное Богом человеку стремление строить свою семейную жизнь, быть свободным и жить в свободном государстве», указал Гимлу.

  71-летняя жительница Молдова Мария Круду пришла на митинг, чтобы со слезами на глазах вспоминает ночь, которая изменила ее детство. «В ночь с 5 на 6 июля 1949 года они пришли в наш дом, моя сестра плакала, кричала, не понимала, что происходит. Нас завели в вагон поезда. Мать была беременной и вот-вот могла родить. Наступил голод. Мы остались без крова, домашнего скота, еды. Мой отец работал, рубил лес от ночи к ночи», сказала она.

  По данным либеральной партии, в митинге приняло участие более 200 демонстрантов. Митинг протеста был организован либеральной партией и рядом НПО. Митинг начался с поминальной службы, которую возглавили несколько священников из Бессарабской митрополии Румынской православной церкви. После этого было проведено чтение патриотических стихом стихов и пение песен патриотического содержания.

  По словам лидера либералов Павличенко, в акции приняли участие представители нескольких районов страны.

  28 июня 1940 года, русские войска вторглись на территорию Бессарабии в результате пакта о ненападении между Германией и Россией, пакта Молотова-Риббентропа, подписанный 23 августа 1939 года. 24 июня 2010 года Гимпу, который в то время исполнял обязанности президента Республики Молдова издал указ о провозглашении 28 июня Днем памяти жертв русской оккупации. Однако 12 июля конституционный суд признал его неконституционным, передает молдовское ИА Info-Prim-Neo.

  Со своей стороны московское чекистское агентство «Новый регион» сообщило подробности выступления Гимлу. По словам чекистов, Гимлу сказал:

  «Порой так хочется, чтобы Господь Бог восстановил Римскую Империю (румыны прямые потомки римлян — КЦ) и мы «освободили» Кремль от русских, также как они «освободили» нас от румын. Именно тогда русские узнают, что такое настоящая свобода».

 16. Bielorusii s-au separat de Rusia. Numai o treime din ei ar dori sa se integreze in cadrul Rusie, ceilalti preferea UE.

  ….

  Белорусы отделились от России

  http://gazeta.ru/politics/2011/06/29_a_3679205.shtml

  Лишь треть белорусов ратуют за объединение Белоруссии и России, тогда как половина выступают категорически против. Как выяснили социологи, с не очень большим преимуществом белорусы отдают предпочтение Евросоюзу. Еще десять лет назад порядка 80% граждан Белоруссии выступали за вхождение республики в состав России.

  Белорусский Независимый институт социально-экономических и политических исследований (НИСЭПИ) в июне провел опрос общественного мнения, посвященный внешнеполитическим предпочтениям белорусов. Выяснилось, что за последние 10 лет они существенно поменялись.

  Так, если десять лет назад в ходе аналогичного опроса за объединение Белоруссии и России в единое государство высказывалось подавляющее большинство — 80%, то сейчас за эту идею выступают только 31,4% белорусов, против — 47,8%.

  А если бы пришлось выбирать между Россией и ЕС, за ЕС проголосовали бы 44,5%, за Россию — 35,3%

 17. Da, Shah, poate peste 30 de ani va intra si Belarus in UE 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *