PL a privatizat PMAN, Piatra de la Guvern și 28 iunie 1940? Și o conf. de presă

Video streaming by Ustream

Comunicat de presă al PNL

Conducerea Partidului Național Liberal a fost solicitată de reprzentanții unor asociații obștești, ONG-uri, de reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei, în special în persoana Arhimandritului Mitrofor Andrei, starețul Mănăstirii ”Sfîntul Apostol” de la Durlești, pentru a discuta organizarea Zilei memoriei, a zilei comemorării victimelor ocupației sovietice în ziua de 28 iunie 2011. PNL a acceptat, s-a format un comitet organizatoric, din care fac parte cei ce și-au propus să sensibilizeze populația că trebuie să avem demnitate și să ne comemorăm victimele ocupației sovietice constant, mai ales pe 28 iunie.

Comitetul organizatoric, în persoana dlui Gheorghe Viță, președintele Uniunii românilor din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, urma să depună o declarație prealabilă în legătură cu acțiunea, care includea un Te Deum, un miting, o depunere de flori la Piatra din fața Guvernului și la monumentul de la Gara feroviară în memoria victimelor ocupației sovietice, a deportaților.

PNL, prin împuterniciții săi, a depus, pe 21 iunie 2011, o declarație prealabilă la Primărie, solicitînd să se autorizeze un Marș al membrilor și simpatizanților, veniți din mai multe raioane, de la Calea Ieșilor nr.6, unde e sediul PNL, pînă în piatra din fața Guvernului, pentru depunere de flori, urmînd să se alăture mitingului comun, stabilit cu organizatorii noștri. Cînd reprezentantul PNL a depus declarația, nimeni nu i-a spus că mai este depusă o cerere, chiar a fost întrebat dacă mai e cineva, la care tînărul a spus că ”Dvs. știți mai bine”. După care, a mers, a doua zi, dl Gheorghe Viță, cu o declarație privind Te Deum-ul și mitingul, căruia i s-a spus că ”PNL a depus o declarație prealabilă, dar, oricum, nu aveți ce discuta cu PNL, pentru că PL-ul vrea să facă și el acțiune în PMAN pe 28 iunie 2011”. (Vezi mai sus – anexam declaratia prealabila a PNL si Dispozitia Primarului, primita abia azi, 27 iunie, cu data, insa, de 24 iunie, despre actiunea de miine, unde PNL-ului nu i se permite sa depuna flori la Piatra din fata Guvernului.

Noi, cei de la PNL, am tot încercat să obținem un răspuns la declarație, la care nu am mai primit, decît azi dimineață, cînd a fost sunat vicepreședintele PNL, Anatolie Revenco, și anunțat că PNL are dreptul să meargă cu Marșul său numai pînă în PMAN, fără dreptul de a intra în Piață să depună flori, decît dacă nu va fi acolo vreo acțiune a PL.

Între timp, după ce cițiva președinți de ONG, cum a fost Constantin Lazăr, președintele Asociației cetățenilor romîni, istoricul Ion Varta, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, Gh.Viță a oferit o conferință de presă despre acțiunea de mîine, dna Pavlicenco a vorbit cu persoana de la Primărie, care a informat-o că, ”PL face miting exact la ora 11.00”, cînd preconiza grupul organizatoric să facă acțiunea, cu un Te Deum oficiat de un mai mare sobor de preoți.

Iar PNL ”nu are permisiunea să intre în PMAN”, pentru că ”acolo va fi PL”.

PNL întreabă opinia publică, PL și administrația Chișinăului:

1. De ce, prin această ”interdicție” (s-a spus că dispoziția e pe masa primarului) continuă atitudinea adoptată de conducerea Primăriei Chișinăului, care nu a permis publicitatea unionistă a PNL în campania ce a precedat alegerile din 28 noiembrie 2010?
2. A privatizat PL și Mihai Ghimpu Piatra din fața Guvernului și opinia publică nu a aflat încă?
3. Trebuie ca fiecare, mîine, la intrarea în PMAN cu flori în mînă, cu tricoloruri în bernă, să prezinte cererile de membru al PL, pentru că, în caz contrar, nu va putea păși într-o PMAN ”privatizată”?
4. În centrul Chișinăului au dreptul să vină purtătorii panglicii bicolore Sfântul Gheorghe oricînd, să se posteze sub Arcul de Triumf și să sfideze identitatea și demnitatea națională a românilor, iar PNL-ului îi interzice Partidul Liberal să apară acolo ori ”are dreptul să vină în PMAN numai dacă vine sa asigure ”masă de ascultat” pentru cuvîntările PL-iștilor și adepților săi?”
5. Fraților, nu vă e rușine de asemenea comportament în memoria celor care și-au sacrificat viața în regimul comunist?

Partidul Național Liberal adreseaza Partidului Liberal îndemnul să aibă un comportament diferit de cel al comuniștilor. Nimeni nu poate privatiza o piață sau o zi de comemorare. Tocmai din caza unor asemenea atitudini dezamăgiți populația.

Amintim: Partidul Național Liberal a sprijinit Decretul privind ocupația sovietică al lui M.Ghimpu și chiar l-a stimulat anul trecut, plasînd un cort PNL pentru colectarea semmnăturilor în scopul lichidării consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop cu două zile înainte de emiterea Decretului. PNL a cerut Comisiei pentru studierea crimelor comunismului să declare că Basarabia a fost ocupată de URSS. PNL promovează consecvent o poziție corectă față de istoria adevărată a Românilor și se bucură că își face loc tot mai mult în societate poziția că numai lichidarea consecințelor Pactului criminal Hitler-Stalin și solicitarea de despăgubiri Guvernului Rusiei, așa cum fac statele baltice, ar putea reda demnitatea națională românilor din Basarabia.

PNL condamnă încercările de monopolizare a PMAN, a durerii naționale și cheamă partidele anticomuniste, pe toți românii adevărați, la o acțiune comună, de solidaritate, în memoria victimelor ocupației sovietice a acestui pămînt românesc. PNL va fi în PMAN, chiar dacă nu va putea vorbi la un necesar miting comun.

Serviciul de presă al PNL

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. Dupa ce a semnat Ghimpu decretul care din pacate a fost anulat de Curtea comunista (pardon constitutionala) au aparut multi patrioti. Dar unde erau ei Doamne mai inaite? In staburile KGB-iste? Vorba Veche Ce putin Doamne am fost in lupta dar ce multi am ramas dupa asta!!

 2. Amu si Lupu iese cu prajina inainte, cerand urgentarea reformelor in Justitie…

  Lupu vrea sa se intalneasca cu ambasadorii din tarile UE, ca sa le ceara socoteala!!! – e periculos patanu! hihihi!

  Dar am sa-i raspund cu o poezie frumoasa de George Cosbuc:

  A venit un lup din crang
  Si-alerga prin sat sa fure
  Si sa duca in padure
  Pe copiii care plang,

  Si-a venit la noi la poarta
  Si-am iesit eu c-o nuia;
  -„Lup flamand cu trei cojoace,
  Hai la maica sa te joace” –

  Eu chemam pe lup incoace,
  El fugea-ncotro vedea.

  UNDE-I LUPU, SA-I DAU VREO DOUA NUIELE PE SPINAREA LUI LUNGA CA UN CIOCLEJ; CA SA-L INVAT MINTE CUM SA TULBURE TARA SI EUROPA…

  Unde se crede el ca se afla? Or a pierdut simtul realitatii???

 3. Motanul Incaltat

  E periculos Lupu, nu vezi ca musca? Trebuie vaccinat de turbare!!

 4. Vă susţin şi vă înţeleg indignarea, deşi foarte rar se întâmplă să fiu deacord cu dvs. PL nu mai este un partid unionist. Ceea ce fac ei mâine, o fac doar pt a mai prosti lumea care mai crede în reunificarea Ţării, în speranţa că aşa vor mai prinde câteva fotolii calde în Parlament la următoarele alegeri.
  Aşa a făcut şi Roşca, aşa procedează şi Ghimpu. Probabil că şi PNL tot la fel va proceda în eventualitatea în care ajunge la guvernare.

 5. Era o solutie mai buna daca conveneati toate partidele sa organiyati aceasta manifestatie.Ea nu poate fi numai a PNL-ului, PL-ului etc. Pe care 28 iunie sa-l comemoran?.Al lui Ghimpu? Al lui Pavlicenco? Al lui Filat? Aiureli!!! Sunteti toti numai buni de a fi minati in turbinca lui Ivan. Nerusinatilor, cit o sa mai chinuiti oamenii acestui multpatimit pamint!?

 6. Perfecta dreptate ai tira. Acest eveniment trebue sa devina intradevar un moment de comemorare, dar nu de interese intrigante de partid. Miine toata lumea de buna credinta,si bun simt, va face o plecaciune,si va depune o floare la locurile cuvenite,in memoria celor ce nevinovati au patimit din urma regimului comunist. Tot miine se va contura tabloul politico-ideologic al desteptei noastre cirmuiri.

 7. Foarte corecta pozitia lui Tira. Un moment al durerii romanesti nu poate deveni o coroana de lauri pentru niciun partid vremelnic sau organizatie.
  Decat ridicat poalele in public mai utile sunt niste tratative pentru o actiune comuna a cat mai multor partide si organizatii care ar demonstra o unitate macar in problemele care tin de memoria si respectul pentru martirii natiunii.
  Certurile si ambitiile dintre romani duc la intarirea „moldovenilor”.

 8. Romanii nu au nevoie de nici o Unire cu asa o populatie mankurtizata.Mergeti oameni buni si va uniti cu fratii vostri mai mari muscalii.Au patruns atat de adanc in fiinta voasta incat nu mai puteti sai scoateti veci din coonstinta voastra.

 9. D-a Pavlicenco ,ne-am saturat de tipetele d-stre care numai isterizeaza lumea numai cit venin varsati pe la televiziuni ,prietenul d-stra mai degraba e Busila .de aia si voturi aveti cam tot atitea

 10. Asta e pre-a de tot,PL, nu vi se pare ca va-ti pre-a luat nasul l-a purtare? Doamne, ce zile am ajuns, in loc sa va uniti sa pomeniti omeneste…A-si dori sa vad ce vor face PL-istii cand vor veni celelajte partide sa sarbatoreasca ziua anexarii nu-i va primi .

 11. Motanul Incaltat

  Cred ca asistam la o incercare de a se da o lovitura de atat in RM.
  Mai cred ca scenariul a fost deconspirat, insa unii actori inca incearca prin inrtie.
  Si BUCURIA CEA MARE ESTE CA ECHIPA LUI FILAT incepe sa faca lumina, iar fortele de ordine de stat incep sa faca ordine!

  PRIVITI ce destepti sunt GEORGIENII! Ei au deconspirat o banda care voia sa dea lovitura de stat luna trecuta in Georgia!

  TRUBADUR scria zilele trecute:

  BRAVO GEORGIA! BRAVO SAAKASHVILI!

  Politia a arestat o grupare terorista dirijata de Moscova pentru a destabiliza situatia din Georgia si pentru a da o lovitura de stat.

  Pe teritoriul Georgiei deja activau circa 20 de teroristi pro-rusi si se planifica ca in timpul demonstratiilor sa mai vina circa 200 de teroristi din trupele speciale – Spetnaz.

  ….

  Грузинская контрразведка обезвредила диверсионно-террористическую группу

  Время публикации: Сегодня в 13:16

  Департамент контрразведки МВД Грузии задержал организованную вооруженную группу, которая пыталась дестабилизировать ситуацию в Грузии.

  Всего задержано 8 человек, еще нескольких ищут, сказал сегодня на брифинге детектив Гиорги Бухрашвили.

  «Несколько человек из этой группировки были связаны с «Грузинской партией» и ее руководителем Ираклием Окруашвили и готовили насильственные акты в Грузии в конце мая этого года», — сказал он.

  МВД Грузии представило признательные показания одного из задержанных Гиоргия Сабашвили. Он признался в том, что его наняли как водителя и он должен был обеспечить переброску ряда российских спецназовцев в Грузию.

  Сабашвили признался, что в Грузии в группу входили несколько бывших сотрудников полиции и финансовой полиции, а также бывшие сотрудники охраны.

  «Члены группы провели встречу во Владикавказе (Буро – КЦ) с Ираклием Окруашвили, который планировал вместе с 200 спецназовцами из России войти на территорию Грузии и вместе с 20 примкнувшими здесь к ним боевиками напасть на полицейских и грузинских спецназовцев в Гори», — сказал он.

  МВД также распространило показания задержанных Гиорги Сааташвили, Давид Шиукашвили и Хвичи Мачарашвили, которые также признались в подготовке вооруженного нападения. Также распространены аудиозаписи телефонных разговоров, подтверждающих намерения задержанных.

  Задержанные обвиняются по статье 223 Уголовного кодекса Грузии — создание незаконных вооруженных формирований.

  Вчера сделал заявление председатель «Грузинской партии» Созар Субари, сказав, что несколько членов партии задержаны по обвинению в приобретении оружия. Он обвинил власти в давлении на оппозиционную партию.

  Напомним, что в четверг американский конгрессмен Дэвид Дрейер выразил открытую поддержку Тбилиси.

  Говоря об агрессивной политике России в отношении Грузии в 2008 году, он отметил, что Москва нарушает соглашение о прекращении огня и выводе войск.

  По его словам, российские власти открыто пренебрегают территориальной целостностью Грузии.

  Кроме того, Дрейер затронул вопрос о терактах на территории Грузии.

  Он призвал Россию к конструктивному диалогу и прекращению агрессивной политики.

 12. Ma duc repede in piata sa numar PNL-istii si sa vad citi din ei nu au putut sa se apropie de piatra publica

 13. A chemat cumva d-a Pavlicenco lumea sa-l urmeze pe Chirtoaca la cel de al doilea scrutin ,cineva va rog amintiti-mi.D-a Pavlicenco transmiteti stampila PNL
  D-ei CAN a venit timpul

 14. …Si de-odata, zi de vara-
  Soare si lumina-afara…
  Asa a surprins în opera sa ziua da 28 iunie 1940 clasicul literaturii moldovenesti A.Lupan. Talentatul poet a cazut si el prada ideologiei sovietice care a intunecat mintile tuturor.
  Dar astazi? Astazi aceasta zi este posomorita şi la propriu si la figurat! Liderii politici, speriati de democratia pe care asa si nu au mai inteles-o, nu stiu ce sa faca cu libertatile cazute pe neasteptate din cer peste ei . Se compoarta ca maimuta cu ochelarii din cunoscuta fabula.
  Deschideti ochii zi veti vedea lumina, comportati-va ca niste oameni si debarasati-va de interesele egoiste de partid. Oamenii mai traesc cu o speranta.
  Dar nu se stie pina cind!!!

 15. 28 iunie – neglijată la nivel înalt in Republica Moldova

  28 Jun 2011.
  „Păcat că nu există voinţă la nivel de stat, să ştie lumea că noi, puterea, nu ne temem de adevăr, oricare ar fi reacţia Federaţiei Ruse”

  În timp ce istoricii şi membrii mai multor organizaţii organizează astăzi, 28 iunie, de Ziua ocupaţiei sovietice, unele activităţi la Chişinău, primele persoane din stat nu vor participa la ele. „Se va desfăşura un marş de pe strada Calea Ieşilor, până la Gară şi înapoi, la Piatra instalată în memoria victimelor regimului sovietic, unde participanţii vor depune flori şi vor organiza un tedeum”, ne spune Constantin Lazăr, unul dintre organizatorii acestor acţiuni. Acesta anunţă că, în noaptea de 28 spre 29 iunie, la Mănăstirea „Sf. Ap. Andrei” de la Durleşti va avea loc un serviciu divin inedit, care va dura toată noaptea.

  „Ziua de 28 iunie este o „Zi de doliu” pentru Republica Moldova, de aceea se cuvine ca în această zi drapelele să fie coborâte în bernă şi să se evite organizarea activităţilor cultural-distractive”, este opinia membrilor Comitetului organizatoric al acţiunilor de comemorare a victimelor ocupaţiei din 28 iunie 1940.

  Acţiuni de comemorare

  Astfel, azi vor fi organizate mai multe acţiuni dedicate celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei sovietice. „Va fi desfăşurat un marş, care va începe de pe strada Calea Ieşilor, până la Gară şi înapoi, în centrul capitalei, unde va fi o depunere de flori şi un Te Deum”, ne-a comunicat Gheorghe Ghiţă, preşedintele Uniunii românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

  În noaptea de 28 spre 29 iunie, la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” de la Durleşti va avea loc un serviciu divin care va dura toată noaptea. De fapt, am invitat prietenii, cunoscuţii şi toţi doritorii la o priveghere, la noaptea Rugului Aprins, o mişcare interbelică, pe care vrem să o reînviem pe aceste tărâmuri. De asemenea, vor fi prezenţi şi stareţii unor mănăstiri din Moldova”, susţine Constantin Lazăr, de la „Asociaţia cetăţenilor români”.

  Acesta a mai menţionat că serviciul divin va fi organizat noaptea, pentru că anume atunci au fost ridicaţi şi deportaţi oamenii de pe aceste ţinuturi. „Facem această activitate nu ca să ne răzbunăm sau să formăm baricade, ci să aducem lumină asupra acestei părţi a istoriei”, comunică Lazăr.

  Preşedintele „Asociaţiei cetăţenilor români” menţionează că a făcut public acest anunţ, nu nominal. „Am înţeles că a ajuns la urechile primelor persoane din stat, deja urmează să decidă dacă participă sau nu”, conchide acesta.

  „Nu este voinţă la nivel înalt”

  Solicitat de JURNAL, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, ne-a comunicat că formaţiunea pe care o conduce va organiza o depunere de flori. „Dacă la nivel vertical nu există o înţelegere a acestei date, noi vom pomeni această zi”, opinează Ghimpu.

  Referindu-se la faimosul DECRET (cuvântul-cheie) din 2010, prin care a declarat ziua de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice şi a cerut Federaţiei Ruse retragerea armatei a 14 din Transnistria, Mihai Ghimpu a spus că acesta nu este singurul document care confirmă ocupaţia. „Istoria spune că Basarabia a fost ocupată de forţele armate sovietice”, a declarat franc liderul PL. Domnia sa a menţionat că Republica Moldova ar trebui să comemoreze 28 iunie aşa cum o fac toate popoarele. „Păcat că nu este voinţă la nivel de stat, să ştie lumea că noi, puterea, nu ne temem de adevăr, oricare ar fi reacţia Federaţiei Ruse”, comunică Mihai Ghimpu.

  Recuperăm încet, ca moldovenii

  De menţionat că, anul trecut, Curtea Constituţională a anulat acest Decret, iar Academia de Ştiinţe a Moldovei a apreciat 28 iunie ca Zi a ocupaţiei sovietice. „Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii”, a declarat Andrei Eşanu, preşedintele Comisiei de experţi în istorie.

  Istoricul Ion Varta este de părere că dacă nu în acest an, atunci în anii următori, adevărul istoric va fi spus şi tare. „Odată şi odată vom fi în rând cu naţiunile emancipate. Din păcate, noi recuperăm încet şi anevoios, ca moldovenii, dar situaţia aceasta este univocă: am fost ocupaţi”, a opinat Varta.

  Filat nu va fi, Lupu va pleca în teritoriu

  În ce priveşte primele persoane din stat, acestea nu vor comemora ziua de 28 iunie. „La acţiunile care vor avea loc azi, premierul Vlad Filat nu va fi prezent”, ne-a comunicat Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al lui Filat.

  Nu este inclusă acestă zi nici pe agenda preşedintelui interimar, preşedintele Parlamentului. „Marian Lupu are în agenda de lucru pentru ziua de marţi vizite în teritoriu”, a declarat pentru JURNAL Iulian Berco, purtătorul de cuvânt al lui Lupu. De menţionat că preşedintele interimar a participat pe 22 iunie curent la evenimentele organizate cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului. ,,Ziua de 22 iunie 1941 este începutul unui calvar, ziua în care trebuie să ne amintim ce s-a întâmplat în război şi să ne gândim cum să facem să nu se mai întâmple”, a declarat Marian Lupu după ce a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

  http://www.jurnal.md/ro/news/28-iunie-neglijata-la-nivel-inalt-207293/

 16. Dar ziua de 28 iunie 1940 nu i se pare un inceput de calvar lui Marian Lupu sau se bucura in sinea lui?

 17. 28 iunie 1940 … ATACUL SALBATIC AL HOARDELOR BARBARE ASUPRA MOLDOVEI … 22 iunie 1941… RASPUNSUL INDREPTATIT AL UNEI INTREGI NATIUNI LA O NEPDREPTATE ISTORICA … Ordinul de luptă al lui Antonescu

  „V-am făgăduit din prima zi a noii Domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă; să şterg pata de dezonoare din cartea Neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri.

  Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a Bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna. Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!

  Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.

  Ostaşi,

  Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor. Înainte. Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aci straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc.

  Ostaşi,

  Înainte. Să luptaţi pentru gloria Neamului. Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri. Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul ţintă la Dumnezeu.

  Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.

  Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru.

  Ostaşi,

  Izbânda va fi a noastră. La luptă.

  Cu Dumnezeu înainte!”

  *Comandant de căpetenie al Armatei: Generalul Antonescu 22 iunie 1941

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *