Îi răspundem lui Tănase

Constantin Tănase a adresat niște întrebări candidaților la funcția de Primar General.

Noi credem că, dacă va avea răbdare, Constantin Tănase va găsi răspunsuri în Platforma electorală a candidatului la Primar General și a candidaților pentru funcția de consilier municipal din partea PNL. În speranța că PNL va avea consilieri municipali, care vor pleda „Pentru un Chișinău românesc, european” și vor scoate la iveală corupția, cuibărită, în primul rînd, printre consilierii municipali-umbrele ale afacerilor din oraș, noi vom publica, în curînd, Platforma, ce va servi drept program de activitate în CMC.

Pînă atunci, PNL, avînd experiența de a reacționa la întrebările ”Timpul”-ui – am fost unicul partid care a răspuns, în anul 2008, la 10 întrebări fundamentale pentru destinul celui de-al doilea stat românesc -, urmăm buna tradiție, răspunzînd și acum.

Totodată, prin această postare, începem un serial intitulat ”Primarul, Primăria, consilierii și corupția”. Pe parcursul unei luni și ceva, dar și după, vom publica diferite materiale, opinii, care vor arăta adevărata față a politicienilor pretinși liberali, pretinși onești și pretinși necorupți. Voi incerca, de miine ,sa demitizez cele 67 de ”realizari” ale lui Chirtoaca…

Vitalia Pavlicenco

1. Cum se va dezvolta în următorii 10-20 de ani Chişinăul – „pe verticală” sau „pe orizontală”?

Trebuie să se dezvolte pe orizontală. Aici e și cheia cheilor. Descentralizare și subsidiaritate, stat minim. Primarul și Primăria trebuie să stabilească strategiile de dezvoltare și să delegheze competențe pentru asigurarea cu servicii publice. Nu este dorită imixtiunea statului în treburile comunității.

2. Cum va fi reglementată în următorii 10-20 de ani densitatea populaţiei în oraşul Chişinău?

În primul rind, populația, din păcate, pleacă, pe un cap, peste hotare, pentru că nu are de lucru acasă. În al doilea rind, sînt necesare politici de dezvoltare a localităților din R.Moldova, prin descentralizarea administrativă, relansarea economică, asigurarea pieței de desfacere, încurajarea extinderii sectorului privat prin utilizarea banilor cîștigați peste hotare, în condițiile reformării justiției și dezrădăcinării corupției, ce împiedică investițiile. În acest caz populația va rămîne să lucreze la baștină și va tinde în mai mică măsură spre Chișinău. Asta ține de politicile Guvernului zis proeuropean.

3. Cum va fi reorganizat în următorii doi-trei ani transportul urban şi căror mijloace de transport li se vor acorda prioritate?

Există o singură soluție – implementarea Parteriatului public privat în transport, anunțarea concursului pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, care vor arăta avantajele aplicării unui sau altui gen de transport ori îmbinarea cîtorva. De exemplu, microbuzele trebuie sa circule pe rutele subsidiare, iar pe cele centrale trebuie sa circule unitati de transport cu capacitate mare – autobuze si troleibuze municipale.

4. Cum şi în cât timp vom reda pietonilor trotuarele care au fost transformate în parcări?

În paralel cu construcția parcărilor subterane și multietajate, ca și prin alocarea de fonduri pentru repararea trotuarelor. Pentru aceasta trebuie redusă corupția, trebuie făcută regulă în domeniile gestionate de întreprinderile municipale, care nu au eradicat fărădelegea și abuzurile, comparativ cu perioada anterioară anului 2007, ca să apară bani pentru reparații și parcări. Nimic nu s-a schimbat în activitatea celor 51 de întreprinderi municipale, care, doar, s-au acomodat noilor patroni.

5. Cum rezolvăm în următorii doi-trei ani problema parcărilor în oraş?

Așa cum au rezolvat alte țări. Bunăoară, Bulgariai. Problema rezidă numai în voința de a schimba lucrurile. Pînă acum, în acest plan, nu s-a pregătit nici un studiu de fezabilitate, nu a fost anunțat nici o licitație.

6. Cum corelăm statutul de „stat în stat” al Chişinăului cu dezvoltarea celorlalte oraşe din RM (care numai oraşe nu pot fi numite)?

Sînt necesare politici de dezvoltare a localităților, prin descentralizarea administrativă, relansarea economică, asigurarea pieței de desfacere, încurajarea extinderii sectorului privat prin utilizarea banilor cîștigați peste hotare, în condițiile reformării justiției și dezrădăcinării corupției, ce împiedică venirea investițiilor. Altă cale nu există.

7. Cum şi în cât timp lichidăm „mafia terenurilor”, cum şi în cât timp stopăm ofensiva buticurilor?

În primul rind, e necesar să separăm lucrurile. Pentru lichidarea ”mafiei terenurilor” e necesară o reformă instituțională, delegare de competențe funcționarilor, după principiul ”sarcină, termen și control”, cu pedepsirea drastic a celor ce intră în cîrdășie cu cei verificați. De asemenea, e nevoie să funcționeze instituțiile de drept, Procuratura, să fie instalate camere de luat vederi, orice contact al funcționarului să fie în vizorul obiectivului, să se urmeze, în acest plan, exemplul georgian general sau exemplul românesc, de la vămi. Să fie revizuite toate cererile depuse și ”rezolvate”, termenele de examinare și deciziile luate asupra solicitării. Cea mai mare corupție aici este generată de comportamentul consilierilor municipali care își obțin prin abuzuri lor sau prin protecție obțin pentru alții decizii ce perpetuează corupția.

Ofensiva buticurilor poate fi oprită prin scoaterea la iveală a patronilor lor cu protecție în rîndul aleșilor poporului, funcționarilor publici. E nevoie de reformarea politicii fiscale, de verificarea dacă funcționează corect aparatele de casă, fiind, și ele, un mijloc de îmbogățire și furt, demarat și protejat de comuniști, iar acum – preluat cu succes de cei din Primărie și de consilierii municipali, mai ales de traseiștii care au aderat la partidul ce conduce Primăria.

8. Cum rezolvăm problema locuinţelor şi cum lichidăm „mafia constructorilor de locuinţe” care jefuieşte orăşenii?

Aici e nevoie de credite oferite de bănci cu dobînzi suportabile. Centrul de Combatere a Crimei Economice și a Corupției trebuie să formeze niște subdiviziuni specializate și să pătrundă în esența tranzacțiilor ilegale. Orice mituire a funcționarilor centrului trebuie făcută public și înăsprite pedepsele pentru intrarea în cîrdășie cu mafia.

9. Cât spaţiu locativ se închiriază în Chişinău şi cum lichidăm „mafia închiriatorilor de apartamente”?

Trebuie instituită plata stabilită clar pentru cei ce oferă spații pentru închiriere și declarate veniturile de intermediariat. Nu se aplică legea.

10. Cum lichidăm „mafia asociaţiilor”, care jefuieşte locatarii cu taxe supte din deget?

Nu avem nici un organ legal, care să se ocupe de acest domeniu. E nevoie de delegare de competențe unui organ de control al municipalității sau al Ministerului Finanțelor, în vederea acumulării și gestionării mijloacelor bănești. Sînt necesare pîrghii pentru forțarea creării legale a asociațiilor de locatari, iar Primăria să-și onoreze obligațiile prevăzute de lege în constituirea acestora și transmiterea blocurilor în gestiune. dacă nu se aruncau ilegal în vînt 700 milioane de lei pentru SA ”Termocom”, lucru făcut prin lașitatea Primarului fricos, erau bani pentru aceasta și, desigur, pentru unele drumuri, să nu s eajungă a se spune că s-au făcut patru drumuri în patru ani…

Am adauga: ”Ce facem cu mafia întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ, așa-zisele SEL-uri, cine ține la control ce fac acești ziși manageri? Cine verifică și cum cheltuie SEL-urile banii alocați de la Primărie, care fură și de la Buget, și de la oameni, în timp ce Asociațiile de locatari fură doar de la oameni?”

Despre multe alte probleme vom vorbi de azi înainte. VP

PS: Am observat, spre surprinderea mea plăcută, ca ”Timpul” a preluat, în ultimul timp, vreo doua articole de pe blogul meu. Sînt curioasă să văd dacă vor fi preluate și aceste răspunsuri, pentru că, dacă am înțeles corect, întrebările au fost puse pentru a se primi și răspunsuri de la candidați. Ca să nu creadă oamenii, care citesc întrebările, că nici eu nu răspund, așa cum – sînt sigură – nu vor răspunde alți candidați. Mai mult – fiind publicate ale mele în ziar, poate că asta îi va face să răspundă și pe cei cu nasul tare pe sus…

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. Nimic nu este perfect in lumea asta. Toti comitem greseli in lumea asta, mai mari sau mai mici. Dar acum se pune problema altfel- ori noi pe ei, ori ei pe noi. Se are in vedere – partida nationala si comunistii rusofili. Daca partida nationala se manânca mereu si se gâtuie unul pe altul / si Dvs. doamna Vitalia participati la aceasta joaca/, atunci al treilea – comunistii asasini vor câstiga.

  Si atunci si Dvs. Doamna Vitalia veti avea si partea Dvs. de responsabilitate in acest dezastru perpetuu.

  Fara suparare. Va rog sa nu-mi raspundeti la acest mesaj. Nu e pentru polemizare. Este un gând nevinovat. Este parerea mea personala, deci va rog sa-mi respectati dorinta si sa nu-mi raspundeti la acest mesaj. Daca da, atunci voi considera ca duceti o anumita lupta ghidata.

 2. catre unimedia si blogherii afisati pe unimedia! in semn de protest va rog sa descreditati:

  pe saitul vostru sunt afisati blogheri de exemplul lui Dodon, care sterg mesagele nerusinat fara ca mesajul sa nu corespunda unor norme lexice sau necenzura ofensiva! ii promovati blogul unde el pastreaza doar mesajele cititorilor care ii convin lui ! nu ar fi corect sa lasati fara drept la moderare autorii de bloguri pentru a apara libertatea de exprimare ??? daca sa privim mai amplu sa vedem ca Dodon este interesat de a modera si a tipari propaganda sa cu moderare descriminatorie acolo unde se respecta dreptul la opinie ! pe moldova suverana sau pe nit sau omega el nu scrie nimic findaka acolo deja lucreaza masinaria partidului sau si acolo nici un cititor n u poate face vazuta nici o petitie macar !

 3. Pentru toti

  Mesajele cu „partida nationala, care se maninca”, sa le readresati celor care se maninca, in special componentelor din AIE. PNL, cu 0,67 in alegerile trecute, NU CONTEAZA. Dar daca, totusi, conteaza, trebuie sa se tina cont. Daca nu se tine, nu avem obligatii si nu vom vota hoti nationali, care fura ca si comunistii, dar nu-si zic si ei comunisti si, prin asta, ar parea mai buni.

  De asemenea, nu vom tolera ca, dupa paravanul pretinsului „national” si al „inocentei” cineva sa fure statul. Partida nationala in R.Moldova nu-i poate include pe hotii nationali. A fi in partida nationala, inseamna a fi un partid care se deosebeste de partidele prorusesti, bazate pe furt, amageala si populism. Daca asta se repeta in cazul unor partide care se pretind nationale, ele compromit aceasta denumire.

 4. 1-Nici Ghimpu cu Chirtoacă, nici eu, cred că nici majoritatea absolută a oamenilor nu se pot decalara ideali. Chiar credeţi că Dstră sunteţi ideală?
  2-Care este interesul adevărat cel mai mare – interesul pesonal, interesul de grup (de partid), sau interesul naţional?
  3-Cănd influenţa propagandei Rusiei şi a komuniştilor Voronin cu Dodon (PCRM) este destul de mare (în jur de 40%), cînd şi PPCD este cu PCRM – o să luptaţi Dstră (PNL) împreună cu PCRM şi PPCD împotriva lui Ghimpu şi Chirtoacă (PL), sau împreună cu PL împotriva PCRM şi PPCD?
  4-Cu care din aceste partide dupa alegeri categoric nu a-ţi face Alianţă – PCRM, PPCD, PL. Dacă ponegriţi pe toţi – ei v-or dori să facă Alianţă cu PNL? Cu vecinii Dstră, dacă ceva nu vă place la ei, tot îi ponegriţi?
  5-V-aţi gîndit vre-o dată că prin acţiunele Dstră ajutaţi propaganda Rusiei şi a PCRM? Sunteţi din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei şi a PCRM ? Aici nu se poate fi – nici bărbat, nici femeie, sau cum se mai spune „nu se poate fi numai oleacă gravidă”
  6-Prin ce se deosebeşte acţiunele Dstră (PNL) de acţiunele lui Roşca (PPCD)?
  7-Ştiţi că şi în politică trebuie de gîndit?

 5. adresata lui Siberiacul spune:

  doar o intrebare ! cite partide din care le-*ai enumerat respecta macar abreviatura sub care se promoveaza pentru a fi votate in parlament ???

  abreviatura insemana numele abreviat de partid care arata orinduirea politica !

 6. Hoti nationali !

  Doamna Vitalia,
  1.
  Averti dovezi concrete ca Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca au furat ceva ?
  Ati anuntat Procuratura printr-un demers oficial ?
  Lamuriti-ne si pe noi – ce au furat ei anume ?
  2.
  O intrebare mai veche:
  Dati-ne câteva nume/ vreo 5 / de personalitati din RM, nepâtate, pe care le stimati si credeti ca ar putea conduce miscarea de RE-Unire cu România .
  Asta ca sa nu credem ca ponegriti in stânga si in dreapta pe toata lumea, ramânând numai o Ioana D’Arc unica, intransigenta, mareata si de neinlocuit.
  3.
  Si ca sa terminam pe o unda mai calda:
  ne mai lamuriti odata va rog, concret, ca o specialista dotata in lingvistica, de ce ramâneti mereu la „i’ din „i” si nu din „a”.
  Sotul Dvs. este de aceeasi parere ?
  Este un moft de-al Dvs. sau are un substrat politic ?

 7. Cu mare regret constatăm faptul, că foarte mulţi comunişti şi nu numai sau oploşit în rîndurile partidelor de guvernare găsînu-şi „crăşa anilor 90 sau ţinînd-o altora în prezent” şi continuă „bezpridelul economic” cu şi mai mare înverşunare – vînzări a patrimoniului statului, sindicatelor „la preţuri de nimica” după principiul ANRE-ului –cu procente din fiecare „zdelcă” .
  Se vede că pînă n-o să fie întrodus votul nominal, indiferent – alegeri locale sau parlamentare, aşa şi vor speria lumea––aha, dacă nu votezi pentru AIE, vor veni comuniştii la putere,,,,sau aha, dacă votezi AIE vor veni românii….VAI DE SĂRMANUL ALEGĂTOR; CĂ TOT LA SACUL ROS DE ŞOARECI SE ÎNTOARCE!!!
  ŞI TOŢI CU GUNCŢIE DECISIVĂ CONTINIĂ SĂ :::MULGĂ CETĂŢEANUL DE RÎND; MAI ALES PE ŢĂRAN!!!!::::

 8. p/u – blackt
  1. „blackt” tot este abreviatură ? Ce ar însemna?
  2. „Naţional” înseamnă că trebuie să fii din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu partidele antinaţionale, comuniste şi procomuniste?
  3. „Liberal” vine de la cuvîntul „Libertate”, inclusiv şi în Economie
  4. De ce te ascunzi dupa deget!? Întrebarea principală este că şi în politică trebuie de GÎNDIT la ce aduce acţiunele de partid, şi că trebuie de avut ALIAŢI în lupta politică. Doar komuniştii doresc ei de unu să conducă. PNL gîndeşte că v-a conduce singuri, aşa cum gîndesc şi komuniştii? Cine are de gînd că le v-or fi ALIAŢI -PCRM, PPCD sau PL!?
  5. Dacă vre-o persoană pe tine personal te PONEGREŞTE, dupa aceasta ai mai dori să colaborezi cu dînsul?
  6. GÎNDEŞTE-TE!!!

 9. Am si eu o intrebare pentru maestrul Tanase, ca tot a fost coconasul sau in guvern mare scula PLDM-ista>

  Maestre Cum vrei matale sa se rezolve problemele ridicate asa frumos de excelenta dv cand Chsinaului, care contribuie cu 60% la formare PIB-ului ,Guvernul din care a facut parte pana mai ieri si d-l A Tanase si mai ales PLDM s-au luptat din rasputeri sa aloce extraordinara suma de ZERO lei in Bugetul de Stat pentru Chisinau?

  Nu e greu mestere sa ridici probleme ori sa identifici nevoi ,mai greu e sa le rezolvi ca din gura la fleorca fleorca nu ne intrece nimeni?

 10. DNA Pavlicenco de ce nu sondati piata electorala sau daca nu aveti resurse de ce nu mergeti la risc in alegeri cu Andrei Donica. Om curat, puternic, destept, curajos, sincer, bun !!!

  Notorietatea nu inseamna nimic in politica .Credibilitatea lui cred ca este cea mai mare acum comparativ cu Dodon,Chirtoaca,Bodiu.

  dna Pavlicenco eu nu va cer sa il finantati sa ii faceti campanie electorala dar sa ii dati sansa de a se confrunta cu acesti trei fraieri si de a oferi alternativa lor. Deoarece
  BDC sunt toti dintr-un aluat dar Andrei e antonimul lor. Apropo Andrei crede ca pentru a fi inaintat tre sa va plateasca. Va dati seama ce parere are el despre DVS.

 11. Pentru- Sibireacul si altii- Care partida nationala?
  Cea formata de KGB in 1989/90? Stiati ca HAdirca, Ghimpu si Salaru au fost inclusi intro lista formata de maiorul KGB-stul Sevciuc, venit in 1988 de la Moskova, pentru a fi inclusi in Frontul Popular? Apropo d-a PAvlicenco a republikat lista din Literatura si Arta, document oficial din arhiva. Din prostia noastra noi am crezut in toti trimisii kgb, mai intii in Rosca, apoi in Ghimpu- la gunoi cu ei! Cititi si poeziile despre Lenin din 1987! ale lui Hsadirca. Ce cauta Dorin Chirtoaca la Mitropolia Moldovei de Paste? Asta e patriot roman? De ce nu se duce la Mitropolia Basarabiei? De ce tolereaza coruptia din Primarie? Are dreptate d-a Pavlicenco! Fara hoti in Primarie!

 12. lui Siberiacul spune:

  nu ai raspuns la o singura intrebare pusa de mine ! si imi pui altele 5 la numar ba chiar si a 6-a care nici nu are semn de intrebare ! oare dupa asa atirnare merita sa te eau in seama, cred ca nici nu trebuea ! bafta in intuneriucul in care te afli

 13. VIOREL = provokator KGB !

 14. Pt dan

  Exact asta vrem sa facem cu Andrei Donica. L-am luat in echipa pentru curajul sau.

 15. Viorel. vorbesti de funie in casa spanzuratului?

 16. Cea mai mare piata din lume a idiotilor utili si lumpenproletariatului se afla intre Nistru si Prut.

 17. INCA O DATA PENTRU TOTI

  Da, nimeni nu e perfect in lumea asta. Toti comitem greseli in lumea asta, mai mari sau mai mici, insa atunci cind ai functii decizionale greselile sint infractiuni.

  Nu judecam in alb si negru, mai ales ca albul si negrul s-au amestecat. De nevenirea comunistilor trebuie sa aiba grija cei cu piinea si cutitul, nu sarmanii extraparlamentari, care fac voluntariat de dimineata si pina seara.

  Nu consider ca PL si PLDM fac parte din partida nationala. Se maninca cei din AIE – opriti-i, de ce nu puteti? Nu puneti in circa mea si a PNL mincarimea lor, noi nu contam, sintem prea mici.

  Eu, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, imi promovez partidul, ca nu l-am format sa servim partidele mafiotizate.

  Nimeni nu sprijina pe nimeni degeaba, ci macar sa te roage. Daca noi nu contam si nimeni nu ne roaga nimic, atunci nu avem obligatii.

  Daca si vor cistiga ”comunistii asasini”, vor fi vinovati cei din AIE, care se maninca intre ei, avind procente, si netezind calea pentru comunisti.

  Si atunci ”partea mea de responsabilitate” va fi mica, in ”acest dezastru perpetuu” al AIE.

  NU-I RESPECT PE CEI CARE CIUPESC, VORBESC, DAR NICI RASPUNS NU ACCEPTA. NU SINTETI NICI LIBERALI, NICI DEMOCRATI.

 18. Pentru SIBERIACUL–– Cu ce ocazie, ma rog, te-ai apucat sa ma perefrazezi pe blogul D-lui Petrencu intr-o zi de sarbatoare, facand-o pe ingeniosul, dar scriid cu greseli? Cine te crezi, ma rog, de te clasezi imediat dupa Ghimpu si Chirtoaca? „Nici Ghimpu cu Chirtoaca, nici eu…” Daca esti cine cred eu, dupa reactia pe care ai avut-o la o remarca modesta, adresata D-lui Petrencu,- apoi , chiar prezentati pentru mine o mare dezamagire(dar pentru D-na Pavlicenco, care e si filolog?!). Mii de scuze, dar v-am crezut mai carturar! Rugati pe cineva sa va redacteze! Ah, da, cat pe ce sa uit- Multi ani fericiti !

 19. Pt Siberiacul

  1. Nimeni nu este ideal, dar nu se compara demnitarii cu nedemnitarii. Sint invizorul publicului cei cu acces si gestiune a banilor publici, nu cei care cersesc bani pentru a putea informa corect oamenii, ca asta facem noi, PNL.
  2. Nimic nu se produce decit prin imbinarea ”interesului pesonal, a interesului de grup (de partid) si a interesului naţional?”
  3. ”De ce infuenţa propagandei Rusiei şi a komuniştilor Voronin cu Dodon (PCRM) este destul de mare (în jur de 40%)”? Iar eu va voi intreba de ce aceasta problema nu deranjeaza PLDM, PL, PD?
  4. Ma intrebati ”de ce, cînd şi PPCD este cu PCRM – o să luptaţi Dstră (PNL) împreună cu PCRM şi PPCD împotriva lui Ghimpu şi Chirtoacă (PL), sau împreună cu PL împotriva PCRM şi PPCD?” Nu ma intereseaza ce face PPCD. Nu colaboram cu PL si Ghimpu/Chirtoaca, pentru ca ei nu vor. Daca acceptau sa avem un bloc electoral, poate ca nu candida reprezentantul PNL la functia de Primar al capitalei.
  4. Niciodata nu am colaborat cu PCRM si PPCD. Din pacate, Ghimpu a spus ca, daca PCRM isi schimba denumirea, ar putea coopera si vota cu ei impreuna. Noi asta nu acceptam.
  5. A lupta contra faradelegilor nu inseamna ”a ponegri pe toţi” – pe noi nu ne deranjeaza ca cineva nu va vrea sa faca o alianta cu noi. Noi putem sta si in Opozitie, fara pretentii, dar nu vom tacea de dragul sa placem cuiva. Asta nu ne intereseaza. Nu inteleg ce inseamna ”vecini” in politica.
  6. Eu cred ca ajuta propaganda Rusiei si PCRM cei care nu respecta legea si fura statul. Asta place foarte mult rusilor, comunistilor.
  7. Nu ne comparam cu Rosca. Noi sintem sinceri, Rosca si PPCD v-a manipulat si l-ati votat. Eu nu l-am votat
  8. Asta ma intrebam – voi in politica mai si ginditi sau nu?

 20. Pt dan

  Nu eu inaintez candidati la Primar. Ci Consiliul de Coordonare al Chisinaului, lucru efectuat acum doua saptamini. Lui Donica i-am facut un compliment inca acum o luna. Apoi a venit propus de cineva si l-am inclus in lista, la recomandarea mea. Pentru Primar era deja tirziu. Dar, daca se va manifesta, are toata posibilitatea sa fie avansat in partid.

  Credeti ca la noi, in PNL, Primarii sint numiti de presedintele de partid ca la PLDM? Va inselati.

 21. Pt Viorel

  Mersi ca ati scris asta. In acea lista este si Mihai Fusu, si altii, iata linkul. CITITI aici:

  http://www.pavlicenco.md/2008/11/26/la-solicitarea-lui-ndabija-postam-killerii-redesteptarii-nationale/

 22. Inteleg ca lupta pt Chisinau va fi crancena, iar PNL are sanse sa ia mai mult decat in 2007. Este nevoie si de un asemenea partid, care insa nu trebuie sa-si modifice mesajul proprmanesc!

 23. Pt alex

  In nici un caz! Mesajul nostru este identitatea noastra, care nu se amesteca, nici nu trebuie sa fie incurcat cu cel al PL. Votati mesaje spalacite, europosovietice, care e problema?

 24. Nu am fost inteles corect. Am avut in vedere faptul ca mesajul actual al PNL tre sa ramana acelasi si in cazul ca ajunge eventual si la guvernare, intr-o alianta democrata!

 25. # Magda spune:
  27 aprilie 2011, la 10:10

  Hoti nationali !

  Doamna Vitalia,
  1.
  Averti dovezi concrete ca Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca au furat ceva ?
  Ati anuntat Procuratura printr-un demers oficial ?
  Lamuriti-ne si pe noi – ce au furat ei anume ?
  2.
  O intrebare mai veche:
  Dati-ne câteva nume/ vreo 5 / de personalitati din RM, nepâtate, pe care le stimati si credeti ca ar putea conduce miscarea de RE-Unire cu România .
  Asta ca sa nu credem ca ponegriti in stânga si in dreapta pe toata lumea, ramânând numai o Ioana D’Arc unica, intransigenta, mareata si de neinlocuit.
  3.
  Si ca sa terminam pe o unda mai calda:
  ne mai lamuriti odata va rog, concret, ca o specialista dotata in lingvistica, de ce ramâneti mereu la “i’ din “i” si nu din “a”.
  Sotul Dvs. este de aceeasi parere ?
  Este un moft de-al Dvs. sau are un substrat politic ?

 26. Bravo, Vitalia. Fiind primar sunt convinsa ca vei face multe. Esti om de cuvant, esti sincera si nu minti. Pe Rosca sa-l lasam in pace. El nu este tradator. Tradatori sunt cei care au dorit puterea. Au venit si nun fac nimic.
  Votati cu Pavlicenco< nu are bani furati, are minte si intelepciune.

 27. Pentru REPETARE

  Legat de hoti, trebuie sa avem Procuratura. Urmariti conferintele noastre de presa si va veti lamuri cine si ce face.

  Legat de ”î” din ”a” – cititi cu rabdare ce v-am scris si mai bagati nasul dupa horn, ca prea va suiti in cap fara eruditie.

  Eu sint doctor in filologia romana. Am cunoscut-o personal pe marea lingvista romana, specialista in ortografie, Mioara Avram, cea care a numit “noua”ortografie cu ”Δ din ”a” drept o diversiune, ca o reactive imediata la aparitia acestei probleme, in februarie 1991.

  ”Δ din ”a” nu acopera, nu justifica provenienta latina a acestui sunet, nici macat in proportie de 50 la suta. Problema a fost provocata din motive egoiste, de razbunare, ale presedintelui Academiei romane, Mihai Draganescu, etnic neroman, fizician, pentru a-l elimina din viata stiintifica pe Ion Coteanu, directorul Institutului de lingvistica din Bucuresti, cu care se dusmanea in perioada ceausista. Coteanu a fost adus la un atac de cord.

  Asa-numita motivare a trecerii la ”î” din ”a” a fost facuta numai de catre laborantii Institutului de lingvistica, cei care au uzat de argumente si motivatii ridicole, gen ”rîu” se scrie mai bine cu ”Δ din ”a”, cind in latineste era ”rius”. Nici un lingvist nu a vrut sa accepte acest joc murdar cu ”noua” ortografie.

  Cind s-a inscenat supunerea acestei probleme votului in forul Academiei romane, printre cei circa 100 de votanti doar 2 erau lingvisti, restul au fost reprezentanti ai altor stiinte. Doar doi tradatori de stiinta lingvistica s-au gasit sa participle la vot.

  Marii lingvisti Ion Coteanu, Mioara Avram, Frora Suteu, George Pruteanu si multi altii au fost si au ramas categoric impotriva trecerii la ortografierea cu ”î” din ”a”.

  La scurt timp, publicatiile de la Bucuresti, care au imbratisat “noua” ortografie – ”Dilema”, ”22”, ”Romania literara” si altele au renuntat si au revenit acum la ”Δ din ”i”. Proportia – conform datelor din anul trecut 2010, este: din cele 30 de ziare, care apar joi-vineri la Bucuresti, adica la sfirsitul saptaminii, 10 scriu cu ”î” din ”a”, 14 scriu cu ”î” din ”i” si restul – scriu mixt, adica lasa asa cum scrie autorul.

  Mioara Avram a observant corect in articolul sau devenit, practice, testamentar, pe care il voi cauta si il voi republica, faptul ca e vorba de o diversiune ( cu”î” din ”a”) impotriva poporului roman, in scopul de a-l dezbina si in acest aspect, precum si a-l nenoroci. Mioara Avram are un articol publicat in februarie 1991, in Romania Libera, in doua numere, intitulat exact asa: “Diversiunea ”î” din ”a”. Repet: am cunoscut-o personal pe Mioara Avram si voi face tot posibilul sa va pun articolul mentionat la dispozitie, la fel ca si si altora.

  ”Contrafortul” de la Chisinau, cu oameni rafinati, care, atunci, au imbratisat “noua” ortografie, ca pe o manifestare de mare proromanism, au renuntat de mai demult si ei la ”î” din ”a”. La fel, Revista ”Sud-Est” – ambele publicatii fiind sponsorizate de Institutul Cultural Roman, care, pe timpuri, a fost unul dintre principalii initiatori ai ”noii” ortografii, adica ai diversiunii cu ”î” din ”a”. Pe atunci Institutul se numea ”Fundatia Culturala Romana”.

  Este de subliniat, precum vedeti si precum stiti ca luptatorii sincere si Fermi pentru ortografia corecta, normal, accesibila, cu ”î” din ”i” au murit, in mare parte, de inima, facindu-le inima rea diversionistii care ii fortau sa accepte falsul – Coteanu, Avram Pruteanu. Ceea ce s-a intimplat cu ”î” din ”a” a fost ori rezultatul coruptiei, ca s-au platit bani pentru a se scrie asa, incorect, ori al unor intelegeri oculte impotriva unitatii poporului roman, acoperindu-se falsa schimbare prin pretins ”patriotism romanesc”.
  Eminescu nu a scris cu ”î” din ”a”, asta se vede din manuscrisele lui.

  Maiorescu a spus sa se scrie cu ”î” din ”a” pentru a arata ”nobila noastra origine latina” doar ”roman” si derivatele. In timp ce diversionistii au extins acest lucru in scopuri antiromanesti.

  Înainte de moartea Mioarei Avram, a vizitat-o, ea zacind, Marius Sala, directorul actual al Institutului de Lingvistica din Bucuresti. Institutul nu putea reedita ”Dictionarul ortografic al limbii romane” din anul 1982, fara autoarea sa de baza, Mioara Avram, care a spus: “sa-mi taie miinile, ca nu scriu cu ”î” din ”a”. Marius Sala i-ar fi zis – ”noi nu-ti vom taia miinile, dar nici nu putem astepta sa mori tu, ca sa reeditam Dictirionarul ortografic”. Adaugind, se spune: ”Te facem membru-corespondent al Academiei Romane, numai sa accepti ”î” din ”a”. La care Mioara Avram i-ar fi raspuns: ”Nu accept sa fiu membru-corespondent al unei institutii compromise in asemenea hal”.

  Aceste fraze provin de la sotul Mioarei Avram, pe nume Andrei Avram, care e in viata, membru –corespondent al Academiei Romane ( fonetician), care a spus/transmis – ca pe niste confidente unor persoane apropiate – acest crez testamentar profesional si lingvistic al Mioarei Avram – autoarea Dictionarului ortografic al limbii romane, pirma editie si a studiului fundamental “Ortografie pentru toti”, aparut in cinci editii, inclusiv la Chisinau.

  Sotul meu si cu mine mergem impreuna si sintem alaturi in toate, inclusiv in ceea ce priveste ”î” din ”a”. E clar? Ce fac editurile, asta e alta treaba.

 28. Pt alex

  Mesajul unionist, de baza, al PNL ramine neschimbat, numai ca in locale avem mesaje de alt gen.

 29. ” Legat de ”î” din ”a” – cititi cu rabdare ce v-am scris
  si mai bagati nasul dupa horn, ca prea va suiti in cap fara eruditie.”
  –––––––––––––––––––––––––––
  Va multumesc mult pt. explicare. Puteti continua nitel si mai departe ? Care au fost inceputurile acestui napastuit „i” din „i”? Caci el a fost introdus dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu venirea comunistilor la putere in România. Caci inaintea lor, / a comunistilor /, se folosea, „i” din „a” in toata România Mare.
  N.B.
  Chestia cu „nasul” n-o prea inteleg, este o expresie specifica unei zone lingvistice cumva ? Ce inseamna ?
  P.S.
  Sa presupunem ca sunt o simpla studenta si nu stiu multe lucruri. Am pus anumite intrebari unei profesoare, si raspunsul este- „ca prea va suiti in cap fara eruditie”. Deci, un fel de insulta la toti ceilalti din jurul Dvs. Credeti ca in asemenea mod, veti avea multi aderenti la politica DVS. ? Nu credeti ca prin comportamentul Dvs.”sofisticat” ii alungati si pe cei putini din jurul DVS. ?

  Si finalmente, astept, eventual, o mica lista de personalitati de la Chisinau pro-UNIRE, la care sa nu le gasiti prea multe ace de cojoc.
  Dar, banuiesc eu, nu prea doriti sa rapundeti la aceasta intrebare.

  Va multumesc !

 30. ‘i’ din „i” La Contrafort ?
  ––––––––––––––

  Editorial – Feb. 2011 – Contrafort – Vasile Gârnet:

  http://www.contrafort.md/

  „tensiuni şi o cavalcadă a scumpirilor într-o ţară şi aşa sărăcită şi disperată, dar nimeni nu ştie spre ce deznodământ ne îndreptăm.”
  –––––––––––––––––––––––––––
  Vitalie Ciobanu, tot acolo:

  „I-am gustat aromele primăvăratice cu doi ani mai devreme, admirând explozia de verdeață din grădinile sale celebre, din preajma palatului Hofburg. Și i-am cunoscut, recent, chipul spectral, fantomatic, învăluit în lucirea metalică a iernii „.
  –––––––––––––––––
  Eugen Lungu, tot acolo:

  „Căci ecourile la articolul publicat de critic în Sud-Est cultural (nr. 4, 2010) au fost pe cât de prompte, pe atât de dure”.
  ––––––––––––––––––––––––

  ??????????????????????????????????????????????????

 31. ‘i’ din “i” la revista „SUD-EST” ?
  ––––––––––––––––––––––––
  Valentina Tazlauanu – O ALTĂ ILUZIE COMICĂ
  revista ” SUD-ESt” – Ianuarie 2011

  http://www.sud-est.md/numere/20110320/article_1/

  „Apariţia de scurtă vreme în spaţiul public a câtorva noi posturi de televiziune oferă o altă configuraţie haoticei noastre scene politice”.
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Em. GALAICU-PĂUN

  SOLSTIŢIUL DE IARNĂ AL UNUI POET DE LA „ECHINOX”

  „Suspansul – prelungit până-n ultima clipă ”
  –––––––––––––––––––––––––

  Leo Butnaru

  „SEARCH!” – AVANGARDA RĂSPUNDE LA APEL

  Odată ce sejurul meu la Paris din luna aprilie a anului trecut avea să fie legat, înainte de toate, de studiul avangardei europene şi a celei ruse, în special, bineînţeles că, în prealabil, „m-am echipat” în mod corespunzător, printre altele luând cu mine şi stick-ul (usb flash drive)
  –––––––––––––––––––––––––––

  ???????????????????????????????????????????????

 32. Pt MAGDA-LENA

  Nu cred nimic. Ce am spus – am spus. A fost un efort sa las totul si sa raspund intrebarii insistente. Mai mult nu adaug nimic, pentru ca 1. Am adus suficiente dovezi despre adevarul si explicatia pentru pozitia mea. 2. Nu am timp sa ma ocup si de a-i convinge de ceva pe natingi.

  In general, nu va pierdeti timpul, ca eu am alte treburi si nici nu sint preocupata de cum ne voteaza cei care stiu ca nu ne voteaza si au alte misiuni. Nu cred ca prin raspunsul dat alung pe cineva. Stiu si simt ca v-am dat un raspuns dezarmant si sinteti frustrata, dar asta e. Trebuia sa stiti aceste lucruri si fara efortul meu.

  Nu dau eu liste de unionisti – e treaba fiecaruia. Atitudinea mea fata de intelectualitatea basarabeana e foarte proasta. Si mi-am facut-o publica. Sint si exceptii – una e Anatol Vidracu. Alta e sotul meu, Sergiu Pavlicenco, cel care, pe linga vreo opt doctoranzi in cel de-al doilea stat romanesc, a mai ajutat si 6 doctoranzi romani sa isi ia doctoratul la literatura universala, , scriind si un manual excelent de literatura universala pentru elevii claselor 10-12, cu profil umanistic, taxat, insa, ca „prea romanesc” nu doar de stalinistul Viktor Stepaniuc, dar, din cite se vede, si de liberal-democrati. Al treilea este Vlad Pohila. Dintre alte persoane publice mai este Mircea Rusu. Si cam aici m-as opri.

  Ceilalti au fost si au ramas conjuncturisti si oportunisti si asa isi vor petrece toata viata. La ureche si intre patru ochi spun una, cind se aduna in gastile lor de pahar, spun alta, dar lupta adevarata pentru o idee nu au dat-o nici sub comunisti, nici sub pretinsii democrati. Poate ca devin, cite o perioada, si proromani, in functie de banul dat de la Bucuresti. Dupa care iarasi devin pragmatici.

  Eu nu am luat un ban del a Bucuresti si ma judec in acest sens si cu Voronin, caruia am avut curajul sa ii spun de la principala tribuna a statului, Parlamentul, ca necesita o comisie independenta de medici sa vada daca e sanatos la cap cind a vorbit de Imperiul roman. Tot eu am cerut in Parlament o comisie pentru analiza legalitatii averii Familiei Voronin. Ei erau in plina putere. Acum „marii unionisti si romanasi liberali”, dar, de fapt, „marii oportunisti” nu ii mai fac nimic lui Voronin, ba inca semneaza contracte cu fiul lui si cu gasca de hoti comunisti si social-democrati. Asta vom arata mereu.

  Da, si mai am cetatenia romana din 1992 si mai am si Ordinul National al Romaniei „Pentru merit” in Grad de Comandor. Si am mai condus un ziar, in R.Moldova, care a avut trei ani din patru, cint am fost redactor-sef, cel mai mare tiraj si aveam o pagina constanta despre Romania.

  Mama mea a facut scoala la Iasi, tatalui meu banditii sovieticiii i-au taiat capul la 24 de ani, cu patru luni inainte de a ma naste, si eu, si sotul, doctori in filologie, el – habilitat – am crescut fara tati, nu am colaborat cu organele sovietice, de partid si de securitate si asta ne face invulnerabili si nesantajabili, ceea ce ii innebuneste pe ceilalti, santajabili. Asa ca linistiti-va si cautati-va alta culme de surmontat.

 33. Va multumesc pentru tot !
  de la
  O natânga umila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *