La Donduseni si Edinet – nici o diferenta

Structurile PNL din Donduseni,

Edinet si Ungheni s-au

convocat astazi in conferinte de dare de seama si alegeri si in sedinte ale stafurilor electorale.

Membrii PNL si echipele de conducere merita tot respectul, fiind alcatuite din oameni curajosi, din perle intr-o mare de scoici murdare, care se inghesuie pe linga cei de la guvernare.

Este imbucurator fenomenul constituirii echipelor de tineri, care candideaza atit la functia de primar, cit si la cea de consilier, in pofida amenintarilor din partea “potentatilor zilei”, care ii iau in deridere pe reprezentantii de la partidele neaflate la treuca publica. Cel mai salutar si placut e ca doresc si vor candida membri rusolingvi ai PNL la functia de primar, inclusiv de oras-centru raional, ca si la cea de consilier. Este vorba de o noua generatie, pentru care echipa si ajutorul reciproc, monolitizarea in jurul unui obiectiv, care intruneste oameni de bun-simt, este mai importanta decit mentalitatea nostalgica, cea care ne tine in loc de doua decenii, ce au urmat perioadei de ocupatie sovietica. Penelistii au invocat multe matrapazlicuri ale actualelor conduceri ale administratiei publice locale, impartirea banilor publici pe ultima suta de metri inainte de alegeri pentru „spalarea” lor cit mai bine, „retragerea” temporara din viata politica a celor care au furat destul si se tem sa nu fie trasi la raspundere… Oamenii nu vad nici o diferenta intre comunisti si cei ce se pretind necomunisti.

Dincolo de criteriile pe care trebuie sa le intruneasca persoanele-candidate la functii eligibile si formalitatile pe care trebuie sa le perfecteze, toti acestia au nevoie si de o mare doza de incurajare, avind viata in fata.

Reprezentantii conducerii PNL le-au explicat echipelor teritoriale tactica partidului in aceste alegeri, momentele-cheie din mesajul care trebuie prezentat pentru convingerea alegatorilor, ce include descentralizarea administrativa, prevazind autonomia financiara, depolitizarea structurilor administrative, angajarea persoanelor in functii in administratia publica locala pe baza de concurs, si nu de cumatrism, nanasim si nepotism, controlul asupra modului de cheltuire a finantelor publice, transformarea administatiei publice locale in structuri ce stabiliesc politici si strategii de dezvoltare, incluzind reconsiderarea oportunitatilor oferite de Legea privind parteneriatul public privat, si nu continuarea practicilor de impartire abuziva a loturilor, a licentelor si a finantelor.

PNL merge sigur inainte, chiar daca astazi, desi regimul comunist a cazut si au venit zisii democrati, nu exista deocamdata conditii democratice pentru pluralismul politic si de opinii. Ba e mai rau. Insa Dumnezeu e mare.

Remarca: pe drum de la Edinet spre Chisinau am trecut prin satul meu natal Grinauti, Riscani, si amvizitat-o pe nasa noastra de cununie (ne-am cununat cu sotul in noiembrie 1976 la o biserica de la Pelinia). Poza cu nasa Maria e pe fundalul palmei de pamint, pe care s-a aflat casa si in care s-au nascut bunicul patern si tatal meu…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. D-a Pavlcenco, nu sunt in tara si a-si dori sa stiu cum stau lucrurile in Calarasi si in satele din r-n aveti persone care ar pune-a prezinta PNL?. Vreau sa-mi incurajezi rudele si prietenii ca sa va sustina.Curaj si succes.
  .

 2. Tatiana, tara ta e Romania Mare, nu RM ….Calarasi e un judet din sudul tarii tale mari…daca intrebi de Calarasi trebuie sa precizezi ca te intereseaza cel din provincia Basarabia…sau celalalt. Asta daca esti romanca.

 3. Pt. Luke:

  Tatiana vrea sa-si incurajeze rudele sa inteleaga spre ce partid pro-unionist sa-si indrepte privirile la alegerile locale care au loc intr-o provincie a Romaniei, in Basarabia.
  Deci, Luke, Basarabia este parte si a tarii tale, iar Calarasi exista si in judetele Botosani si Cluj, de exemplu.

 4. D-na Pavlicenco s-a referit l-a r-nele Donduseni si Edineti , oare putea fi vorba de un raion din Romania ,dupa cate stiu acolo nu se vor pertece de curand alegeri locale,i-ar glumile voastre sunt de prost gust.

 5. Pt tatiana

  Am creat de vreo doua ori echipe in Calarasi si, apoi, le-au atras alte partide. Consider ca, din cauza nedreptatilor din societate si a saraciei, oamenii devin oportunisti, ca sa supravietuiasca. Nu salutam aceste lucruri, dar le intelegem. Avem acolo adepti, avem candidati la primari, acum negociem cu doua echipe ca sa se apuce de treaba. Am sa va spun apoi cine e responsabil de Calarasi, ca sa stie rudele cui sa se adreseze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *