C.T.:”Mizeria pragmatismului politic moldovenesc…”

Am spus-o, de mai multe ori, si unora li s-a parut prea direct si nemeritat intransigent. Acum, incetul cu incetul, vad ca isi indreapta si unii lideri de opinie privirile critice – si chiar taioase – spre „pragmatismul” (caruia eu ii spun si „mancurtism”) manifestat de guvernantii „necomunisti’…

CONSTANTIN TANASE: „E stiut: puterea îi schimbă pe oameni, corupe chiar şi sufletele pe care le credeam inocente şi candide. Ajuns sus, fostul „băiat din popor” începe a călca altfel şi a se uita altfel la cei din jur.

Dacă până a ajunge sus „băiatul din popor” nu sclipea ca inteligenţă, consulta colegii, avea o grămadă de întrebări la care nu ştia răspunsul, cum ajunge sus – cu el se produce o metamorfoză uluitoare: devine brusc cel mai deştept dintre pământeni şi are răspuns la toate întrebările. E un fenomen general, universal, nu unul pur moldovenesc, cu precizarea că la noi fenomenul dat e mai pronunţat şi se manifestă prin forme mai groteşti şi mai penibile.

Am adus în discuţie acest subiect nu întâmplător. Am să evoc, drept argument, şedinţa parlamentului din 25 februarie. În acea zi, deputata PL Ana Guţu a venit în plenul parlamentului cu iniţiativa de modificare a unui articol care vizează dreptul românilor din R. Moldova de a se autoidentifica drept români în actele de stare civilă. După lungi şi penibile „dezbateri”, comuniştii, ajutaţi de 15 deputaţi PLDM, au scos de pe ordinea de zi respectivul proiect de lege şi au decis să fie „întors în comisie” pentru o analiză suplimentară.

A trecut aproape o lună şi nimeni nu mai vorbeşte de „amendamentul Guţu”, ceea ce înseamnă că i s-a „pus punct”, a fost îngropat pe un termen nedefinit. Astfel, comuniştii, cu ajutorul a 15 deputaţi… anticomunişti şi pragmatici, au „dat la cuţit” proiectul de modificare a unui articol de lege de o semnificaţie aparte, care face parte din categoria „subiectelor sensibile”. Să nu uităm: de la ’90 încoace, toate administraţiile i-au umilit pe moldovenii care doreau să se autoidentifice drept români prin refuzul brutal de a le recunoaşte legal acest drept. Şi când s-a încercat eliminarea din legislaţie a acestui articol discriminatoriu, în mod cu totul surprinzător, opiniile comuniştilor au coincis cu opiniile celora care ne-au convins să-i votăm fiindcă vor o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti. Abia acum am înţeles: da, ei au vrut ca Voronin şi comuniştii să plece, dar să rămână ideologiile şi practicile lor.

Duelându-se” cu deputatul comunist Reşetnikov, fostul director al SIS-ului, deputata PL Ana Guţu a scăpat o precizare care merită reţinută: „R. Moldova, a declarat ea, încă nu s-a maturizat şi nu este pregătită încă pentru reforme serioase şi profunde”. Evident, zicând „R. Moldova”, Ana Guţu a avut în vedere clasa noastră politică, inclusiv „noul val” de politicieni care, ne-am convins, spre regret, prea repede au prins gustul puterii (citeşte: au fost corupţi de putere), împotmolindu-se în oportunism şi politicianism. Nu vreau să afirm că şi „noul val” de politicieni – tineri, pragmatici şi proeuropeni – suferă de aceeaşi boală rusească a antiromânismului, dar comportamentul lor a fost unul descalificant. Luând cuvântul în dezbateri, deputatul comunist Reşetnikov încerca să demonstreze că modificarea propusă de Ana Guţu nu e făcută la Chişinău, dar în România, şi scopul ei este de a reduce numărul de moldoveni şi a spori numărul de români în R. Moldova… Nu a urmat o replică pe potrivă din partea deputaţilor anticomunişti. Asta este marea mizerie a politicii noastre: ajunşi sus, cei care se autodeclară „de dreapta”, „proromâni” şi chiar „unionişti”, devin… pragmatici, ca să nu zic „enigmatici şi cuminţi”. Edificator în contextul dat e şi cazul lui M. Ghimpu care, în februarie anul trecut, fiind atunci în dubla funcţie de preşedinte al legislativului şi preşedinte interimar al republicii, într-un interviu acordat ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” declara: „Când noi vorbim despre limba română, ca atare, nu trebuie să se înţeleagă că Moldova se va uni cu România. E un bluf. Unirea cu România nu se va săvârşi niciodată! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu, a devenit clar că noi niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova e un stat independent. Această speculaţie despre unirea Moldovei cu România trebuie pusă undeva mai departe, în sicriu. Astăzi, noi trebuie să ne ocupăm de economie. Şi să punem punct acestor speculaţii pe bază naţională”.

Pun şi eu punct, devastat de un dezgust fără margini…”

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
 1. un roman oarecare

  Stimata doamna Vitalia Pavlicenco! Priviti ce scrie un concetatean de-al dumneavoastra pe portalul patriotism.md si un raspuns dat de un roman din Iasi:

  Un raspuns dat unui basarabou, pe nume dorin.

  Dorin spune: 21 martie 2011 la 11:42

  “Moldova Republic Of Auzi, rominasu ? Voi nu ne vreti, noi va vrem. 🙂 Ia sa vezi cum o sa ne luam teritoriile noastre inapoi. Si stii cine o sa ne ajute ? 🙂 Ia sa vezi cum ai sa graiesti tu atunci moldoveneste si pe masina o sa porti numere de inmatriculare seria MD si cind o sa suni acasa din strainatate de unde o sa te exilam, daca nu o sa fii cuminte o sa culegi codul tarii 373. 🙂 🙂 🙂 ……..”
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Asculta dorine, cap de bou, sau mai bine-zis maldaboule / basaraboule (doar aveti capul de bou pe steagul vostru, iar steagul sintetizeaza ceea ce sunteti de fapt). Vrabia malai viseaza si calicul praznic! Basarabenii au pierdut jumatate din republicuta lor si acum viseaza la pamant strain. Dar ce-ai zice tu, cap de bou, sa venim noi sa ne luam inapoi pamantul lui Stefan cel Mare al nostru si sa te fugarim noi, romanii moldoveni, in p…da mamei tale in Siberia? Si pe toti ai tai, corcitura bastarda! Bai spurcaciune rusificata, corcitura neputincioasa, numai iesenii singuri si va macelarim ca pe voi, nevolnicilor. Voi nu puteti linisti 50 de gagauzi si 100 de transnistreni, si vreti sa ne cuceriti pe noi? Calicule cersetor, numai 1.000 de ieseni si va zdrobim in totalitate armata voastra de 5.000 de soldati cu curul gol! Minte de bou, ce sa-i faci. Si fii atent! Daca imi anulezi sau denaturezi comentariul, il pun copy paste pe toate site-urile basarabesti! Panimaishi sabaka!

 2. Ei si? Ceva nou?
  Ce ne-a scris Constantin Tanase ca noi nu cunoastem? Lucruri care se scriu pe acest blog de un an de zile?
  Or Vestonul Verde a lui Sandu s-a facut mai stramt? Mai putin confortabil? Si sufla vintul spre casa(redactie) din alta parte?
  Din gura lui Tanase acest mesaj suna ca o insulta la adresa bunului simt.
  Nu este credibil jurnalistul C.Tanase.
  Nu este credibil avocatul A.Tanase.

 3. Pt un roman oarecare

  Nu raspund pentru oricine, in general, nu raspund pentru nimeni – ma pot intrista doar si trage concluzii, daca mai e ceva de tras…

 4. şi ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat;români, 5% din populaţie, restul umblă bezmetici prin istorie.Românii trebuie consideraţi minoritate aparte în RM în condiţiile în care denumirea de moldovean dispare şi este înlocuită cu aceea de basarabean.Aici cred că trebuie intervenit pentru limpezirea apelor.Dacă se doreşte în schimb persistarea stării de confuzie,România este obligată să protesteze la forurile internaţionale datorită amestecului RM în treburile ei interne.Ajutoarele date de România către RM trebuie să se rezume la sprijinirea românilor din Basarabia şi nu cum este cazul acum folosite perfid în politica antiromânească.Cred că o schimbare politică la Bucureşti va pune relaţiile dintre cele două state pe făgaşul lor normal.

 5. C.Tanase scrie despre „Mea culpa”

 6. Sută la sută de acord cu mircea.ro. Este necesară o lege pentru a proteja minorităţile naţionale din Bastordostan. Astfel, cum sunt protejaţi ruşii şi alte etnii, să fie protejaţi şi românii, ca minoritate, cu toate accesoriile necesare – dreptul la limba română, la cultură, tradiţii, mass-nedia. Căci rusofonii naibii în calitate de minoritate deţin 90 la sută din toate drepturile.
  Cât priveşte replica dată moldoboului, sau basaraboului, ce să-i faci român oarecare, cu negânditoarele nu ai ce discuta…

 7. Titlul complet al articolului, ca sa fim un pic malitiosi si ca sa respectam specificul basarabean ( si romanesc in acelasi timp ) pana la capat, cred ca ar trebui sa fie: „Mizeria pragmatismului politic moldovenesc sau drama triunghiului in amor dupa destramarea familiei ( URSS ) pe principiul “el ( CSI ) o dorea pe ea ( RM ), ea ( RM ) il iubea pe altul ( UE ), care altul ( UE 0 nu o iubea pe ea ( RM ) pentru ca ea ( RM ) avea un copil din flori cu el ( CSI ), copil care se cheama Transnistria”, drama rezolvata in spiritul atat de caracteristic basarbean ca in celebrul roman al lui George Calinescu, “Enigma Otiliei”… Triunghiul este astfel mentinut perpetuuu pentru ca, pe parcursul nebunaticii relatii, participantii la acest „joc al dragostei si intamplarii” sunt mereu inlocuiti. Ajungem astfel la celebra replica din “O scrisoare pierduta” a lui Ion Luca Caragiale: …”Din aceasta dilema nu puteti iesi… Am zis!”
  Probabil ca din acest motiv revista care se vrea purtatorul de cuvant al intelectualului „fin” roman, de pe cele doua maluri de Prut, se cheama “Dilema”. Din pacate, cam asa se scrie istoria in Balcani si in “spatiul carpato-danubiano-pontic”, o zona in care interesele si, din pacate, frontierele au fost mereu foarte fluide.

 8. mai există o abordare din punct de vedere a determinării naţionale a intelectualităţii proromâneşti basarabene; reprezentanţii lor emit ipoteza că se va produce o schimbare de conştiinţă şi mentalitate în momentul în care România va avea mai mult de oferit,fiind adepţii tezei, totul trece prin stomac.Acest mod de a pune problema a fost îmbrăţişat şi de unii politicieni români,care în naivitatea lor au început să aprobe ajutoare nerambursabile cu o finalitate incertă şi să acorde cetăţenie română pe bandă rulantă unor persoane românofobe,şovine şi xenofobe.Cum poţi tu,preşedinte Băsescu să afirmi că în RM sunt 3,5 mil români când de aproape 20 de ani nu sunt în stare să schimbe denumirea limbii de stat din moldovenească în română.Le-aş recomanda politicienilor dâmboviţeni să citească articole din patriotism md.,e una din căile de ajungere cu picioarele pe pământ.

 9. Sa nu ne lasam provocati de pseudo – „patriotism. Internet”.
  este lucrul KGB + Filat impreuna si agentii lor platiti de pe Forumuri.
  Caci ei toti se tem de România Mare !
  IAR LA 27 MARTIE sa venim cu totii cu drapelele noastre tricolore pe Piata Mare din Chisinau
  si sa proclamam România Mare !
  Va fi vointa poporului constient
  si nu a cozilor de topor smirnoviste filateliste !

 10. Pentru mircea.ro:

  Si ce propui tu, ca autoritatile romane sa intoarca spatele si sa se afunde in indiferenta si inactiune, cam cum au procedat in mare parte in acesti 20 de ani, astfel ca starea mentalitatii basarabenilor s-a inrautatit in halul asta?

 11. Mentalitatea nu are nimic de a face cu acţiunile conjuncturale sau de moment.Dacă te consideri român, eşti din naştere până ce mori.Statul român are obligaţia să ajute românii din RM,adică acei care au trecută naţionalitatea română în buletinul lor de identitate.Modul cum acţionează România acum se poate interpreta de către majoritatea statalistă ca amestec în treburile interne,Voronin a procedat aşa deoarece a avut în spate suportul popular.

 12. Lege pentru protejarea a 5% dintre roamnii declarati din”R.Moldova”? Oficilaizarea, inclusiv internationala a „minoritatii romanesti ” in Basarabia?
  Reluam tezele Kominternului comunist interbelic -„Romania stat inperialist”?Fie si sub o forma mai sofisticata si mai edulcorata a „statalitatii moldovene”?
  Domnilor, va dati sema de vorbiti si ce idei ingenuncheate RASPANDITI?E posibila aceasta ipoteza de discutii care contine on sine germenii dezmembrarii insesi a Statului Roman? Dupa peste 200 de ani de cand s-a cristaliazat clar si a cucerit toate mintile a generatii si generatii de roamni ideea si conceptul constiintei nationale romanesti? Noi, cei de azi, adotam ideea „spatiului vid ” pe teritoriile unde de 2000 de ani s-a format si continua sa se formeze inca poporul roman?
  Am observat imediat ce a aparut marea si inadmisibila gresala a lui Ghimpu/(Basescu?) privind punerea „in sicriu” a ideii unirii „Moldovei” cu Romania. Ca si oscilatiile insesi ale domnului C. Tanase, care abia acum constientizeaza si incearca sa rectifice propriile sale incertitudini si confuzii ale problemei identitare roamesti pe toate teritoriile romanesti. Vorbiti de 5% populatie roameasca in „R. Moldova”? Uitati ca incurand Basarabia are de trecut testul unui recensamant veritabil al populatiei sale? Uitati ca peste un an- in 2012- Romania are de trecut o „limita” istorica a „aniversarii” raptului teritorial petrecut la 1812 ? Credeti ca o lume intreaga nu va fi obligata de insasi aceasta”aniversare” sa ia act de existenta unei „probleme roamnesti” globale si inca nerezolvate ca atitudine ?

 13. dar de ce n-aţi fi de acord cu varianta,plauzibilă din păcate,că în RM populaţia majoritară se identifică altceva decât români.Poate că cei aproximativ 200 de ani de ocupaţie ţaristă şi sovietică şi-au pus amprenta asupra naşterii unui nou popor.

 14. Şi mai trebuie să mai ţinem cont de ceva; unirea de la 27 martie 1918,au făcut-o elitele basarabene,reprezentate în Sfatul Ţării.O unire ipotetică în ziua de azi poate să o facă prin referendum doar majoritatea covârşitoare a populaţiei băştinaşe.Prin urmare nu este imposibil,dar mult mai greu.Dacă vorbim de un orizont de timp apropiat,punerea acestei probleme nu este realistă,cred că ar aduce deservicii ideii româneşti în Basarabia.

 15. Hackerii de la Romanian National Security au atacat forumul moldovenist si anti-romanesc http://www.patriotism.md . Vedeti si voi

 16. un roman de langa Prut

  In conditiile de azi, pentru a nu se ajunge la conflicte regretabile intre romani si populatiile polietnice basarabene, e necesar sa va schimbati denumirea republicii si etnonimul. Denumirea de Basarabia este cat se poate de nobila si de potrivita cu amestecul actual de populatii care nu au nimic in comun cu romanii moldoveni, care sunt moldovenii adevarati, urmasi ai maramuresenilor descalecati de Dragos si Bogdan. Insasi familia Musatinilor este descendenta a romanilor maramureseni si munteni. In acelasi timp, amestecul actual de populatii preponderent rusofone, din ceea ce este azi republica dintre Prut si Nistru, nu mai trebuie sa poarte denumirea romaneasca de Moldova. Moldova inseamna Romania, iar Romania inseamna Moldova. Moldovenii sunt romanii care au initiat si au faurit Romania ca urmasa a Daciei strabune. Romania este si va fi tara noastra, a romanilor moldoveni, transilvaneni, banateni, munteni, olteni etc. dintre Prut, Tisa, Dunare si Mare. Asta este vrerea tuturor romanilor moldoveni si a celorlalti romani din toate provinciile romanesti, fara exceptie. Deci gasiti-va o denumire de republica si un etnonim care sa fie in concordanta cu realitatile neromanesti si polietnice, preponderent rusofone, ale populatiilor care locuiesc acum intre Prut si Nistru. Va urez toate cele bune!

 17. P-tru Liviu:
  Cititi atent mesajul: rromanian National Security ( NU e Romanian)

  Foarte ingenios. Mesajul este ca tiganii isi apara onoare fata de „patriotii moldoveni”. Sa nu fie amestecati intr-o oala cu romanii.
  Poza cu bulibasul, cu crucea este tare.

 18. Luca, am vazut ca e scris cu doi de „R” (Rromanian), dar asta face parte din gluma.

  Acelasi grup de hackeri romani a atacat si niste site-uri unguresti, dupa ce un extremist maghiar din Miercurea Ciuc a batjocorit imaginea lui Avram Iancu:

  http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/investigatii/avram-iancu-razbunat-de-%E2%80%9Cromanian-national-security%E2%80%9D-25983.html

  Si au atacat si Le Monde mai demult, dupa ce un comedian francez a facut o gluma neinspirata despre romani.

 19. intrebare p-tru Liviu:

  Sa inteleg ca pe bicolorul albastru/verde este o roata(culoarea rosie)? or o felie de lamaie?

 20. mircea.ro spune:

  22 martie 2011, la 13:01
  dar de ce n-aţi fi de acord cu varianta,plauzibilă din păcate,că în RM populaţia majoritară se identifică altceva decât români.Poate că cei aproximativ 200 de ani de ocupaţie ţaristă şi sovietică şi-au pus amprenta asupra naşterii unui nou popor.

  In sfarsit ai prins esenta problemei: 200 de ani de ocupatie tarista si sovietica de care cei de peste Prut din fericire n-au avut parte. Iar le mai da in cap acestor victime si-i taxezi in loc sa incerci a-i readuce la constiinta stramoseasca cu binele nu cu acuze permanente.

 21. * Iar TU le mai DAI in cap…

 22. Nu sunt adeptul „atacurilor” si „spargerilor” site-urilor.
  Si acest blog a fost atacat nu o singura data.
  Cel mai efectiv „atac” este de a nu vizita site-uri care contin un mesaj rasist, imperial, agresiv, homofob etc.
  Pe acest site a „patriotilor”eu nu am intrat niciodata, stiind ca este unul romanofob.
  Nu vizitez blogurile care cenzureaza: Dodon, Pasat, Mihaies, Jurnal TV(emisiunea in l.rusa) etc. Apropo, Timpul i-a depasit pe toti. Acesta chiar blocheaza IP-ul. Ceea ce este foarte grav. Sunt intoleranti si foarte agresivi cand se atinge LA FAMILIA.
  Unimedia la fel periodic cenzureaza opiniile. Cred ca depinde de dispozitia administratorului.

 23. http://www.patriotism.md
  Sau cu alte cuvinte afirmati clar ca sinteti rromi(tigani) dar nu romini. No bine, daca ziceti voi cred ca asa si este.

 24. Voilà.
  A iesit un troglodyte din pestera.

 25. romanul din Vaslui

  Bai Liviu, da mai esti pros, bai. 🙂 🙂 🙂

 26. romanul din Vaslui

  Auzi rominasule Liviu, da vad ca ai prins din zbor besina cu spargerea patriotism. 🙂 🙂 Iti sarea inimioara din piept de bucurie, asa-i ? 🙂 🙂 RRominia 🙂 🙂 Zici ca face parte din gluma ? 🙂 🙂 Face Liviu, numai ca din gluma patriotism. moldovenii parca nu-s prosti. tu se vede ca ai stat prea mult intre valahi.

 27. Liviule, cap de bou care se da drept vasluian este admin care are un cap de bou pe steag. Daca are cap de bou, apoi ce poti sa-i ceri. Uite aici cap de bou ce zice poetul tau national de chisinau si moldoveni:

  „PROKLEATÎI GOROD KIŞINEV” (BLESTEMATUL ORAŞ CHIŞINĂU)

  „Sredi neistovîh ţîganok
  Ia, kak Orfei sredi vakhanok.
  V crugu koketok moldovanok,
  Pojalui, Bog sredi bolvanok.

  Zato mej grustnîh moldovan
  Ne lani v ovraghe livinom.
  Vernee, lev mej obezian.
  Ia – koni arabskii Alimadan
  V smirennom tabune oslinnom.”

  În limba română:

  „Printre-ale ţigănimii mutre
  Eu sunt Orfeu ca printre cutre.
  Eu printre moldovence proaste
  Sunt Zeu al vechilor năpaste.

  Iar printre moldoveni sunt eu
  Nu căprioară, dar un leu.
  Mai bine zis, printre maimuţe
  Sunt leu şi cal de Almadan,
  Tu al măgarilor tăpşan.”

  Vom publica materiale antipruto-nistrene in Germania, Franta, Regatul Unit, SUA, Japonia etc.

  „Prokleatîi gorod Kişinev!
  Tebea braniti iazîk ustanet,
  Kogda-nibudi na greşnii krov
  Tvoih zapacikannîh domov
  Nebesnîi grom, konecino greanet…”

  În româneşte:

  „Blestemat oraş Chişinău,
  Am obosit să-ţi zic de rău.
  Cândva pe-acoperişul tău,
  Peste-ale tale case slute
  Va bubui un tunet greu!”

 28. Admine, dar steagul tau cu cap de bou unde este? Pune-l oriunde spui si tu ceva, pentru ca oricum lumea se prinde ca esti cap de bou. Cand pleci in Siberia pentru ca intram noi romanii peste voi si daca te prindem, apoi vai de ratul tau cel porcesc! Ia-i si pe contiu, misin, voronea, stati, tkaciuk si toata clica cea vestita de banditi comunisti rusofoni.

 29. Admine de pe patriotism.md (adica asa-zisul „roman din Vaslui”, care a scris peste mesajele vasluianului real, in timp ce le „modera”), am interpretat gresit de data asta, dar cine stie.. poate o sa va bage in seama si hackerii 😀

 30. Pentru ,,un roman de langa Prut”.
  Tai o bucata de pane si o numesti mamaliga,ori viceversa
  si prostii te vor crede! Ingenios,nu-i asa?Ori prezinti situ-
  atia actuala,legata de limba,identitate,istorie,ca ceva natu-
  ral si nu impus de rusi si sovietici,facand abstractie de
  ADEVAR,de lucraturile serviciilor secrete ruse,care sunt in plina activitate in tot spatiul,in care de veacuri se vor-
  beste romaneste-si problema e rezolvata! Iteresant,daca
  in Romania de azi la un canal de TV roman ar reveni 10TV
  canale rusesti,la fel si cu presa,s-ar putea oare spune ca
  in Romania populatia se autoidentifica ca romani majori-
  tari in propria lor tara?

 31. Mai admirati-l o data pe Jirinovski, dna Pavlicenco! Acest individ nu se dezminte!
  http://unimedia.md/?mod=news&id=31540

 32. Tanase Constantin in articolul sau recunoaste ca a calcat pe grebla….
  A patit-o ca in vorba ; „o umbrela inchisa o bagi usor in fund, dar nu o mai poti scoate”.
  Va trebui sa traiasca cu „umbrela”….chit va mai putea.

 33. un roman de langa Prut

  TEMIR-HAN, eu nu prea am mai vazut si auzit sa se vorbeasca romaneste intre Prut si Nistru, exceptand unele firme de magazine si reclame stradale. Am vizitat republica dintre Prut si Nistru vara trecuta de la Giurgiulesti la Lipcani. Si ce crezi ca am vazut si auzit, dragule, prin mijloacele voastre de transport in comun, prin piete, prin magazine, ziare, pe la posturile TV si radio? O nu maldavineasca, ci numai ruseste, si probabil ucraineste ca eu nu fac diferenta. Voi tovarasilor sunteti realmente o republica ruseasca sau slava, nu maldavineasca / basarabeasca. Rar cand am auzit un cetatean vorbind basarabeste, iar cand am abordat acele persoane, care mai vorbeau basarabeste, ele si-au exprimat ura fara margini fata de Romania si poporul roman vecin, vinovat de toate relele de pe pamant: palma jandarmului roman, damba bombardata de romani, romani fascisti zgarciti care nu le dau bani, romanii sunt fascisti pentru ca le-au luat nu stiu ce parte a Basarabiei, le-au luat si limba pentru ca romanii vorbesc basarabeasca lor, romanii l-au luat si pe Stefan „maldavanu” si pe Eminescu „maldavanu” si cate si mai cate absurditati. De fapt pot sa-ti transmit inregistrari cu mostre ale maretei si „patrioticei” gandiri pruto-nistrene. Le folosim pentru a scrie carti si a aduce la cunostinta opiniei publice romanesti si internationale adevarata fata comunisto-ruseasca si polietnica a pruto-nistrenilor. Intr-adevar, minoritatea romaneasca de 1 – 2% trebuie sa fie protejata prin legi ale acestei republici, sau altfel nu veti primi dreptul de circulatie libera in UE. Asta trebuie sa constientizeze presedintele Basescu si actualul guvern roman pana la venirea altei puteri la conducerea Romaniei. Am zis! Ura si la gara spre Moscova!

 34. Doamna Pavlicenco, ajutati-ma ca ma sufoc!
  Ce-i cu blogul asta al lui Dodon pe Unimedia? Nu pot plasa un singur comentariu! Si nu le scriu deocheate, dar doar nu sint „triumfatoare”, asa cum vrea el…
  Blogul acesta e o campanie electorala continua, pentru care se plateste de pe insule off-shore care sustin financiar si NIT-ul, cred eu. De ce trebuie sa ni se impuna noua, oameni cu demnitate si „scaun la cap” tipajul gindirii comuniste si imbecilizante prin intermediul Unimedia?
  Imi pare rau ca ma adresez Dvs, dar nu pot face absolut nimic si nu mai am aier cind il vad pe acest dolofan imbracat deja in ie nationala…

 35. Pentru roman de langa Prut,

  Si spune-mi, te rog, prietene, asa revoltat cum esti, caci iti inteleg revolta, a cui crezi ca este vina? Ne-am bagat noi singuri, benevol si nesiliti de nimeni, in gura lupului in 1812 si apoi in 1940? 200 si ceva de ani de rusificare si apoi de sovietizare nu se sterg din pacate asa de usor cu buretele. E nevoie de mult timp, perseverenta si ajutor din partea celor de peste Prut, dar nu alte bate in cap, pentru a depasi acest „maldavenism” impregnat in mentalitatea basarabenilor.
  Daca cei cu constiinta romana dintre Prut si Nistru, printre care ma numar si eu, ar proceda ca tine, cu exprimarea acestei uri si cu etichetari, n-ar mai reusi sa-i aduca pe calea cea dreapta pe cei ramasi in urma.

 36. Priviti si propagati filmul „Nunta in Basarabia” de Dan Ratiu:
  el- mirele din Bucuresti, ea- mireasa din Chisinau.

  O comedia romantica despre viitoarea
  Re-Unire cu România Mare !

  http://www.youtube.com/watch?v=wiGOM8QbhCE&NR=1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *