DPN a PNL: „AIE-2 dezamageste zilnic populatia si compromite, din start, alegerile locale”

Simbata, 5 martie, la sediul PNL, si-a tinut lucrarile Delegatia Politica Nationala. Postam Declaratia adoptata, Raportul BPC si comunicatul de presa despre sedinta DPN.

Vitalia Pavlicenco

Guvernarea liberal-democrata dezamageste populatia

Declaratia Delegatiei Politice Nationale a PNL din 5 martie 2011

Partidul National Liberal, ca formaţiune extraparlamentara, participanta la scrutinul din 28 noiembrie 2010, a sprijinit formarea AIE-2 si a sperat ca, avindu-se experienta AIE-1, coalitia tripartita va demara rapid reformele care sa ne apropie de obiectivul integrarii europene.

PNL ramine ferm convins ca reintregirea neamului romanesc de pe cele doua maluri ale Prutului si ale Nistrului ar accelera simtitor mersul nostru spre NATO si UE. Populatia, captiva si victima a propagandei bolsevice, sovietice si comuniste, se teme inca deapropierea politica de Romania, de aceea a votat masiv partidele cu mesajul integrarii – fara termen si faravreo perspectiva concreta! – in Europa. Din pacate, la a patra luna dupa alegeri, cetatenii se dezamagesc zilnic de liberal-democrati, deoarece guvernantii nu au declansat niciun fel de transformari care sa le schimbe viata. Dimpotriva, preturile cresc, iar scandalurile se inmultesc in alianta direct proportional cu amplificarea coruptiei si cu nestoparea evaziunii fiscale.

In situatia cind nu se constata demararea reformarii justitiei si a institutiilor subordonate ministerului afacerilor interne si nici vreun inceput de reducere a coruptiei, care sa ne apropie, intrucitva, de circulatia libera in Europa, PNL se declara in opozitie fata de AIE-2, care nu se deosebeste prin nimic de AIE-1 si de guvernarea comunista.

PNL regreta puternic si profund discordia si tensiunile din AIE-2 si spera in depasirea lor cit mai grabnica. PNL isi asuma obligatia de a critica politicile neintelese si eronate ale AIE-2, ca si pasivitatea coalitiei de guvernamint, contribuind, astfel, prin sugestii, la actul de guvernare. PNL considera ca dialogul cu PCRM pentru alegerea sefului statului trebuie purtat prin consensul in coalitia de guvernamint, nu prin intelegeri separate ale vreunei componente a AIE-2. Dialogul PLDM-PCRM poate avea consecinte nefaste asupra electoratului necomunist.

PNL constata ca mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, ramine unicul valabil pentru a inscrie Republica Moldova pe drumul spre Europa si va depune toate eforturile sa explice populatiei avantajele acestei optiuni, urmind sa introduca modificarile de rigoare in Programul partidului, regasit in Platformele electorale ale PNL. Reintregirea neamului nostru obtine tot mai multi adepti in cel de-al doilea stat romanesc.






PNL este preocupat de efectul dezolant, produs asupra populatiei de cresterea galopanta a preturilor si indeamna componentele aliantei sa intreprinda masuri urgente pentru protejarea categoriilor defavorizate ale populatiei si pentru mentinerea nivelului de trai la nivelul din decembrie 2010.

PNL se declara profund indignat de evolutiile din zona controlata de autoritatile separatiste de la Tiraspol, care incalca foarte grav drepturile cetatenilor Republicii Moldova si ii cere coalitiei de guvernamint sa declare o prioritate dialogul cu Rusia si cu factorii internationali pentru salvarea persoanelor retinute sau arestate de institutiile neconstitutionale din stinga Nistrului, precum si pentru obtinerea de garantii pentru securitatea oamenilor din zona tinuta militar sub controlul ramasitelor armatei 14 ruse.

PNL cere reformarea administratiei publice locale, pentru asigurarea descentralizarii si autonomiei ei financiare, pentru reducerea numarului de birocraţi din structurile publice. Mijloacele financiare economisite trebuie directionate spre majorarea salariilor functionarilor, pentru a deveni eficienti si in serviciul cetateanului. Pentru aceasta, functionarii administratiilor locale, raionale, orasenesti, municipale si centrale, care trebuie depolitizate, trebuie angajati prin concurs, sa aiba studii, sa fie in pas cu noile oportunitati logistice, sa cunoasca limbi straine si tehnologiile moderne in gestionarea treburilor publice.

PNL insista ca Parlamentul sa modifice legislatia pentru ca presedintii de raioane sa fie alesi prin vot direct, si nu prin coruperea politica ce succeda alegerilor. PNL va face cunoscuta, prin toate mijloacele, opiniei publice metodele de intimidare, intreprinse de partidele parlamentare contra partidelor extraparlamentare, presindu-i pe candidatii acestora sa nu participe la alegeri, sa vina pe listele lor, „argumentind” ca, in caz contrar, nu vor avea bani publici si fonduri europene pentru dezvoltarea comunelor si a comunitatilor. In felul acesta, AIE-2, ca si comunistii, compromite din start alegerile locale, care nu se vor putea desfasura in conditii democratice. PNL va sesiza asupra acestui fenomen grav reprezentantele din R.Moldova ale organismelor internationale.

Regretind ca nu a avut loc o unificare a Dreptei romanesti pina la 28 noiembrie 2010, PNL ramine fidel acestei idei, faptul fiind singura cale de infruntare a partidelor de centru-stinga si de stinga, ce oscileaza continuu in atitudinea lor fata de valorile nationale si care, aflate la guvernare, nu au adus statul in familia europeana.

PNL constata cu mare regret dificultatile economice si sociale, ce confrunta Romania, realitate speculata de cei ostili reintregirii neamului romanesc. PNL este, insa, sigur ca primul stat romanesc va deveni, in scurt timp, o tara atractiva si pentru romanii de pretutindeni, in primul rind pentru basarabenii ce solicita masiv cetatenia romana si nu sint multumiti de felul in care decurge restabilirea dreptatii istorice.

PNL ramine convins ca doar calea romaneasca este salvarea romanilor si a alogenilor din Republica Moldova si ii cheama pe alegatori sa fie alaturi de PNL in alegerile locale, de mare importanta pentru statul nostru.

Chisinau, 5 martie 2011

DPN a examinat in sedinta de astazi Raportul de activitate al BPC, a cooptat noi membri in componenta sa, a examinat si stabilit sarcinile PNL pentru etapa imediat urmatoare, a adoptat o Hotarire si o Declaratie. Prezentam aici

Raportul Biroului Permanent Central pentru Delegatia Politica Nationala, prezentat de presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco

Stimati colegi,

Va multumesc pentru ca ati venit la sedinta statutara, de astazi, din luna martie, a Delegatiei Politice Nationale. Mentionez – in pofida unor dificultati –, PNL si-a tinut statutar sedintele DPN, precedenta avind loc pe 3 decembrie 2010, la numai o saptamina dupa alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Toate patru calupuri video de la sedinta DPN sint postate pe site-ul PNL si pe blogul meu personal. Am multumit atunci echipelor ce au participat la scrutinul parlamentar, incurajindu-va sa va tineti aproape oamenii identificati in alegeri si sa ne pregatim pentru a participa, in conditii clare si democratice, la alegerile locale din acest an.

Ca intotdeauna, avem astazi si oaspeti la sedinta DPN, de aceea, pentru domniile lor, voi spune citeva cuvinte de familiarizare cu viata noastra de partid. Noi va salutam si va spunem bine ati venit printre noi. Speram sa deveniti membri ai familiei noastre politice si sa va simtiti bine ca si toti colegii – mai vechi si mai noi – fideli principiilor si convingerilor pe care le impartaseste PNL. Cred ca, fiind nu doar cetateni activi, dar si observatori ai evenimentelor politice, ati putut constata ca PNL a ramas cu verticalitatea pe care ar trebui sa o aiba toti necomunistii, daca vor sa aduca, intr-adevar, in societatea noastra, democratia si europenismul.

Noi, PNL, avem expuse pe site-ul partidului, www.pnl.md, activitatile organizate si nomenclatorul actiunilor desfasurate, materialele de agitatie, ce promoveaza viziunile si realizarile national-liberalilor.

Pe 28 noiembrie 2010, PNL a participat, pentru prima oara, la alegeri parlamentare ca entitate aparte, cu identitate aparte, a luat circa 11 mii de voturi, care nu sint putinie in raport cu situatia, in care votul se cumpara cu orez, sapun, votka si 50 de lei. Stim ca avem mai multi unionisti in Republica Moldova decit ne-au votat, ultimul sondaj, asa trucat si comandat cum este, a aratat 5 la suta in optiuni, dar stim si ca lumea a dorit sa nu rateze sansa de a scapa de comunisti, de aceea si-a concentrat votul pe trei partide parlamentare.

Pina la urma, si partidele, zise “cu sansa”, isi au partea de vina, recunoscuta si de unii analisti, care spun ca trebuiau sa discute si sa accepte in blocuri, cel putin, AMN, MAE, PNL, vorbind de partidele necomuniste. Poate ca, in acest fel, nu-i lipseau astazi AIE-2 cele doua voturi. Dumnezeu nu bate cu batul… Insa, vazind harababura de astazi si animozitatile din interiorul Puterii, nu sint sigura ca daca AIE avea numarul total, necesar, de 61 de voturi, se alegea Presedintele statului. Cred ca neintelegerile in AIE-2 erau la fel. Cunoasteti, PNL a propus inainte de alegeri formarea unui Bloc al Unitatii Nationale (BUN-ul) sau o Alianta a Unitatii Romanesti (un AUR), la care liderii infumurati ai partidelor parlamentare necomuniste nu au reactionat. Desigur, e vorba, in primul rind, de PL.

Astazi nu vom reveni la scrutinul din 28 noiembrie, pentru ca am facut bilantul pe 3 decembrie. Acum putem vorbi despre ce s-a intimplat dupa alegeri, fapt pe care il vedem cu totii, fiind vorba de evolutii ce dezamagesc populatia care asteapta imbunatatirea vietii, si nu o lupta nesanatoasa nesfirsita pentru ciolanul – ros deja pe jumatate – de comunisti.

Astazi ati primit instructiunile necesare care va vor facilita pregatirea conferintelor teritoriale si intocmirea listelor, votate de echipele locale, pentru a le depune in alegeri locale. V-am remis materiale despre scurta istorie moderna a PNL, ce am facut pentru oameni, cu ce pozitii, atitudini si viziuni am venit in acesti patru ani in fata societatii. Avem, astfel, la indemina trei luni, probabil, ca sa incheiem constituirea echipelor de candidati pentru administratiile municipale, orasenesti, raionale si locale.

Stiu ca nu este usor. Dar asta nu trebuie sa ne descurajeze. In Republica Moldova sint trei partide romanesti – PL, PNL si PNR. MAE va disparea. E pacat ca nu suntem o forta unica, aceste trei formatiuni, insa PNL a avut curajul sa isi faca publica pozitia: unificarea fortelor trebuie sa aiba loc intr-un context politic romanesc omogenizat, adica ar fi minunat sa existe in R.Moldova un PNL puternic, un PSD puternic, dar orientate ferm si puternic spre Europa, precum si un puternic si convingator partid crestin-democrat. Aceste partide sa aiba acorduri de cooperare cu partidele omologe din Romania, care vor sa ajute Republica Moldova pe drumul spre Europa. PNL crede ca le putem convinge ca Unirea celor doua state romanesti e cel mai scurt drum spre NATO si UE.

Restul partidelor – iar in R.Moldova  sint o gramada de sateliti ai formatiunilor politice proruse – zapacesc electoratul. Noi, PNL, participind prima oara ca entitate politica separata pe 28 noiembrie 2010, am fost depasiti dintre extraparlamentari doar de AMN, partid ex-parlamentar, de MAE, cu multi bani, dar care, inclusiv cu ajutorul nostru, a candidat pe 5 aprilie si a devenit cunoscuta, intrucitva, electoratului, precum si PUM-ul lui Pasat, cu bilborduri de kilometri patrati, raschirate in toate intersectiile de drumuri intr-un stat, insaracit cu buna stiinta. Ne-am judecat cu Pasat si CEC, dar justitia la noi este impartiala doar peste un dosar.

Avind mesajul Unirii cu Romania, noi am depasit PSD-ul, care se plasa, anterior, inaintea PNL in sondaje, am depasit PPCD si inca o gramada de partide, noi iesind pe locul 8 in topul partidelor si pe locul 4 printre partidele extraparlamentare. Excluzind MAE, care dispare, si AMN, ce ar putea cunoaste aceeasi soarta, devenim, practic, al doilea partid in topul extraparlamentarelor, dupa PUM-ul lui Pasat. Drumul nostru este greu, anevoios, dar sigur.

Am spus, in contextul unificarii Dreptei, moment pierdut inainte de 28 noiembrie, cind un bloc PL-PNL mai putea aduce doua mandate ce ii lipsesc astazi AIE-2, ca acceptam o fuzionare cu PL, dar cu pastrarea Logoului PNL si a Sagetii, un presedinte fiind posibil si acceptat din partea actualului PL. Se va accepta – discutam. Nu se va accepta – asteptam alte momente favorabile pentru Unificarea Dreptei romanesti. Cu PNR avem un dialog. Astfel, mergem inainte, dorind sa le dam membrilor PNL sansa in locale.

Dumneavoastra ne veti spune aici ce credeti despre guvernanti, parlamentari si politicile lor. Ca sarcina a structurilor teritoriale, va solicitam sa continuati conferintele, sa confirmati/sa alegeti presedintele, vicepresedintii, Birourile raionale, Delegatiile politice teritoriale, Comisia de cenzori, sa identificati si sa pregatiti liste pentru consiliile municipale, orasenesti, raionale si locale, sa identificati, in fiecare localitate, 5 probleme dintre cele mai stringente, ca sa pregatim platformele pentru scrutin.

Va rugam foarte mult sa nu nimeriti in capcana partidelor parlamentare, care ii descurajeaza pe oameni sa candideze pe listele altor partide decit ale lor. Guvernantii  interpreteaza concurenta ca o sfidare a lor care ne guverneaza atit de bine, incit fiecare al doilea cetatean, daca nu chiar primul, vrea sa fuga de acasa peste hotare, ca sa nu moara acasa de foame.

Povestea trista de seara, numita emisiunea de autor „Inamicul public”, a lui Oleg Brega, arata intreg prapadul generat de cei votati de alegatori, care acum nu stiu cum sa ajunga sa roada ciolanul prezidential. Care e diferenta de clanul comunist, asa si nu e clar.

Eu am lipsit doua luni din Republica Moldova, dar am urmarit evenimentele si emisiunile, necontenind sa ma “n’inunez”. Desi am o anumita experienta politica, ma mir de neintelegerile ce se amplifica in coalitia de guvernamint, lucru ce poate avea un efect dureros si neasteptat, soldat cu revenirea satrapilor bolsevici la guvernare. Am lansat o declaratie de presa – „Pozitia PNL fata de momentul politic si de alegerea sefului statului”, in al carui final am spus ca PNL vrea un cadru clar pentru viitorul scrutin local.

Trebuie sa remarcam – in ultimul timp, vine tot mai multa lume la PNL, dorind sa participe la alegerile locale, provenind de la PL, PLDM, PD si chiar de la comunisti. Nu trebuie sa ne nelinistim, unii fosti comunisti au fost fortati sa fie in PCRM, si-apoi nu vin la Treuca publica, pentru ca noi nu avem ce oferi decit cadrul partidului, convingeri si valori nationale, sprijin si efort pentru oamenii curati si curajosi. Numai in ultimul timp au aderat la PNL peste 1200 de persoane – 1000 in raioane si 200 la Chisinau. In total, avem circa 8000 de membri.

Pina in prezent au fost desfasurate conferinte la Orhei, Telenesti, Balti, Soroca, Causeni, Criuleni, Dubasari. Asteptam sa le tinem in celelalte raioane, sa constituiti organele de conducere si sa alegeti delegatii la Congresul al III-lea al PNL.

Urmeaza sa organizam conferinta oraseneasca si sa alegem candidati la congres, sa organizam congresul al II-lea al TNL, pentru care va vom ruga sa reanimati organizatiile tinerilor national-liberali si sa delegati tineri la congresul TNL. La Tirgul de la Cahul al organizatiilor de tineret ale partidelor TNL a ocupat, locul trei, dupa PD si PLDM, la o diferenta de locul doi de numai 14 semnaturi de sprijin. La primele doua tirguri, organizate cu amabilitate de NDI, tinerii national-liberali au ocupat locurile 2 si, respectiv, 1, acum, iata, sint pe locul 3 dupa primele, cele mai reprezentative partide parlamentare necomuniste, fapt pentru care ii felicitam.

Nu stim cum vor fi evolutiile, cind vor fi alegeri prezidentiale in Parlament, vom avea un referendum sau o noua Constitutie, poate una modificata. S-ar putea sa ne trezim si cu alegeri locale concomitent cu alegeri parlamentare anticipate, ba poate si cu alegeri prezidentiale directe. Deci, sa pastram echipele, care nu au nici un motiv sa se desprinda si sa mearga la alte partide, chiar si parlamentare. Mai mult, veti vedea citi oameni nu vor incapea pe listele grangurilor si, astfel, vor veni la noi. Luati-i, insa nu chiar dintre cei care miine se vind pe 30 de arginti. Dar oamenii, care pot aduce procente, care au increderea cetatenilor, care au si principii, sint bineveniti in PNL.

Stampilele noi ale PNL, pentru raioane, pe care le-am confectionat, le oferim echipelor constituite dupa conferinte.

O problema ramin localitatile suburbane ale Chisinaului, unde inca nu am constituit peste tot echipe, aici trebuie sa fim mai activi, dar ceva se misca in bine.

In privinta mediatizarii PNL, cred ca, totusi, dupa alegerile parlamentare anticipate noi avem o identitate clara, am mai promovat pozitia PNL in emisiuni, inclusiv la Radioteleviziunea publica, unde am participat recent la emisiuni, voi merge si luni la Radio, ora 9.00.

Am mai spart zidul nepluralismului politic si de opinii si prin conferintele de presa privind guvernarea si privind cetatenia romana, identitatea romaneasca, prin flash-mobul organizat de tinerii national-liberali contra harbuzului peledemist, in acest fel exprimindu-ne dezamagirea in legatura cu dialogul unilateral purtat de o componenta a AIE cu PCRM.

Va amintesc, PNL s-a declarat in opozitie constructiva fata de AIE-1, care nu a durat prea mult, acum ne-am declarat in aceeasi opozitie, insa rabdarea noastra, ca si a oamenilor, s-ar putea sa cam crape. Preturile cresc direct proportional cu evaziunea fiscala, coruptia nu se reduce si lupta contra ei nici nu a inceput, oamenii nu fac fata facturilor, nu stiu cum sa se descurce, iar banii UE vin, dar nu se vede extinderea sectorului privat, nici investitii straine, care sa contribuie la o crestere economica simtitoare.

Se pare ca si rabdarea zisilor „parteneri de dezvoltare” e cam pe sfirsite, ei tot asteapta reformele promise, cel putin, pentru a se obtine circulatia libera – reforme in justitie, reformarea Ministerului Afacerilor Interne si eradicarea sau, macar, inceperea dezradacinarii coruptiei. Cita dreptate a avut PNL, cind le-a spus oamenilor sa nu se imbete cu apa rece si sa nu creada in povestile frumoase cu libertatea circulatiei, pentru ca ea poate fi acordata daca aici va fi stabilitate si seriozitate. Cine astazi poate spune ca s-au schimbat in ceva lucrurile? Bine, intelegem ca nu sint doua voturi pentru alegerea sefului de stat, de care R.Moldova nici nu prea are nevoie. Dar de ce nu se reformeaza politia, granicerii, de ce nu se reduce evaziunea fiscala, de ce nu se atrag investitii, de ce guvernantii nu dialogheaza cu cetatenii, cu expertii si cu societatea civila, ca sa le spuna de ce nu poti incepe a guverna, ci se tot cearta la nesfirsit?

Moda asta cu iesitul cite unul la Televiziune, de parca fiecare e un rege nerecunoscut si obijduit, dezgusta profund populatia, care se confrunta cu o tot mai mare saracie.

Apropo de perspectiva europeana, despre care PNL a tot spus de ce nu este la orizont: iata ce a declarat eurodeputatul britanic Graham Watson, cel care ne spunea ca Vlad Filat a fost la Bruxelles sa se consulte cu decidenti de la Parlamentul European cum vad ei readucerea PCRM la putere. Desigur, dupa folosirea de catre PLDM a lozincii „Moldova fara Voronin”, „Moldova fara comunisti”: „Partidele parlamentare trebuie să găsească o cale de alegere a preşedintelui (la care trebuie să participe şi comuniştii); perspectiva de aderare la Uniunea Europeană este una îndepărtată şi R.Moldova va mai rămâne o perioadă încorsetată în Parteneriatul Estic (unde va fi tratată la pachet cu celelalte ţări membre)”.

Da, seful statului trebuie ales cu PCRM, pentru ca nu ajung doua voturi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa discute AIE-2, ci doar Filat, mai ales ca functia nu-i revine PLDM, ci PD, locul speakerului urmind sa fie luata de PL. De ce discuta Filat? Aici e buba si e coada harbuzului rosu-verde, care se vede.

Sigur, o problema este si nepedepsirea comunistilor pentru ce au facut zece ani, dupa care acum ei se vor recocotati la guvernare. Ce va fi dupa asta, cu aspiratiile megalomanice ale tuturor, care se vad presedinti, analizati si Dumneavoastra.

Noi, PNL, daca mai fuzioneaza si AMN cu PLDM sau PD, raminem dintre partidele extraparlamentare al doilea in topul extraparlamentarelor, dupa PUM. Noi trebuie sa mergem inainte, sa rezistam ispitelor si greutatilor, sa nu regretam ca nu ne-am amestecat in harababura de sus si sa stim ca timpul nostru vine. Sintem in cautarea unui tinar serios si cu posibilitati, raminem in echipa pe care o dezvoltam si speram sa avem rezultate, pentru ca Bunul Dumnezeu e cu oamenii cumsecade, precum sint penelistii. Succes si va invit sa va expuneti in cadrul Dezbaterilor.

AIE-2 compromite din start alegerile locale

Comunicat de presa al PNL

Simbata, 5 martie, la sediul PNL, si-a tinut lucrarile Delegatia Politica Nationala. A fost examinata ordinea de zi incluzind Raportul BPC pentru activitatea desfasurata in perioada decembrie-2010/februarie-2011 si sarcinile PNL pentru perioada imediat urmatoare; cooptarea de noi membri ai DPN; aprobarea Hotaririi DPN cu privire la sarcinile organismelor colective centrale si ale Filialelor teritoriale ale PNL; adoptarea declaratiei “Guvernarea liberal-democrata dezamageste populatia”.

In dezbateri au luat cuvintul mai multi embri ai DPN, care si-au expus viziunile in legatura cu raportul BPC si cu evolutiile din R.Moldova, precum si au formulat sugestii privind viitoarea campanie electorala.

Presedintii Filialelor teritoriale si-au exprimat indignarea in legatura cu presiunile exercitate de Filialele teritoriale ale partidelor parlamentare, in special PL si PLDM, asupra echipelor si liderilor teritoriali national-liberali, asupra persoanelor identificate drepti candidati pentru primari si consilieri din partea PNL.

Membrii DPN au pledat mai curind pentru participarea separata a PNL in alegerile locale, in timp ce conducerea partidului a propus sa se incerce si alte formule, posibil de participare colectiva, cu toate ca exista putine sanse sa se produca o alianta a PNL cu alte formatiuni din cauza ca acestea nu accepta mesajul general al PNL privind reintregirea neamului romanesc.

DPN a adoptat o Hotarire cu privire la sarcinile imediate ale partidului, in care s-a stabilit ca prioritati pregatirea pentru alegerile locale, desfasurarea conferintelor raionale si  municipala ale PNL. DPN i-a delegat BPC dreptul de a stabili data convocarii Congresului al III-lea al PNL si cota de reprezentare, in baza numarului de cereri inregistrate la partid in momentul luarii deciziei, ca si dreptul de a negocia si identifica formula de participare la alegerile locale, cu o confirmare ulterioara de catre DPN. De asemenea, grupul de lucru, format pentru pregatirea modificarilor la Statut si Program, va prezenta BPC, pina la sfirsitul lunii martie, proiectele finale, ce vor intruni si propunerile filialelor raionale. Filialele teritoriale ale PNL vor continua crearea organizatiilor TNL in raioane, in vederea desfasurarii Congresului al II-lea al PNL.

Declaratia, adoptata la sedinta DPN, este anexata comunicatului de presa.

Serviciul de presa al PNL

 


Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
  1. Pt Alexandrin

    Trist, foarte trist…

  2. Fiecare din noi,
    daca il doare inima pentru concetatenii nostri, avem datoria sa explicam,
    calm si cu multa rabdare,
    la toti cei din jurul nostru avantajele
    RE-UNIRII cu România Mare !
    ca unica cale luminoasa pt. copiii nostri !

    Informare peste tot:
    in strada, la vecini, la biserica, in transport, la lucru.
    Ar fi bine sa inventam si o insigna-simbol tricolor pe care sa fie scris sloganul
    România Mare !

  3. Doamna Vitalia,

    Felicitari pentru organizarea sedintei.

    Azi am vazut ca link-ul alttv merge bine:
    http://alttv.md/emisiune/in-triunghi-cu-leonid-smolnitchi-1/in-triunghi-cu-vitalia-pavlicenco-2.html

  4. Ce sa insemne asta:”Dialogul PLDM-PCRM poate avea consecinte nefaste asupra electoratului comunist.” ? Stiti bine, electoratul comunist va fi foarte mutumit daca se va crea alianta dintre Filat si Voronin!

  5. FELICITARI!

  6. Pt VV

    Mersi, este o greseala tehnica. Am redactat Declaratia conform propunerilor facute de membrii DPN si trebuia sa pun „necomunist”. Acum am corectat.

  7. „….ca acceptam o fuzionare cu PL, dar cu pastrarea Logoului PNL si a Sagetii, un presedinte fiind posibil si acceptat din partea actualului PL……. Cu PNR avem un dialog” ; Gandire inteligenta si constructiva; bravo, mergeti inainte.

  8. Astept Congresul. Daca va fi bine atunci voi sustine la locale PNL, chiar m-as implica daca ma primiti.

    Apropo, Congresul se va desfasura inainte de locale sau dupa?

  9. Pt Andrei SV

    Nu avem o decizie, am delegat decizia BPC. Coincidenta cu alegerile locale e chiar o problema. Daca gasim un unionist sau pe aproape sa preia conducerea partidului, putind asigura financiar existenta partidului, e mai simplu, daca, insa, nu gasim, atunci s-ar putea sa pastram status quo, sa vedem cind facem congresul (o gramada de partide nu fac si cu anii congrese si sint trecute in lista autorizata pentru alegeri), poate si dupa alegeri, iar cind gasim succesorul, vom convoca un congres extraordinar, pentru a face transferul conducerii.

    Problema e ca eu, ca presedinte, am plecat, cu alti 50 de membri din conducerea partidului din PNL cind am candidat pe lista MAE, pe 5 aprilie 2009, si am revenit dupa, fiind alesi sa conducem PNL la 9 mai 2009, deci, am avut, BPC, DPN si presedintele de atunci un mandat, dupa care poate urma inca unul consecutiv. Statutul prevede doar doua mandate consecutive. Plecarea din partid a intrerupt primul mandat.

  10. pu: # Alexandrin spune:
    5 martie 2011, la 22:10

    http://moiseevalexandrin.wordpress.com/

    Acest cîntec a fost ultimul, interpretat in viată de Maestru Nicolae Sulac .
    In acea zi am fost invitata la omagierea zilei de nastere a unui fost coleg de facultate si de munca.
    Dupa ce a interpretat acest cîntec, Nicolae Sulac a plecat acasa…….
    Am reusit sa inregistram aproape tot cîntecul.
    Numai Dumnezeu a stiut ce va urma……

  11. palavre, venin si mult seamana cu strigatul unei persoane in stare de agonie care face ultimele inspiratzii de a se anina de esalonul politic , intzelegand ca trenul pleaca, in deosebi aiureli de integrare cu romania si intrare in nato(luind in consideratzie ca R.M. este o tzara neutra, dupa constitutzie.) pnl-sintetzi jalnici ca si toate celelalte partide de coruptzi. un pinocet tre in tzara, sa scoata pe stadion din chisinau si sa termine cu paturile aceste corupte si infectate de comunizm.

  12. „PNL constata ca mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, ramine unicul valabil pentru a inscrie Republica Moldova pe drumul spre Europa”

    Este cea mai adevarata, cea mai actuala teza politica a momentului!

    Politicienii de la carma insa nu au curajul s-o recunoasca. Si asta vorbeste despre faptul ca R.M. va ramane in albia nedeterminarii sale inca 20 de ani, cum a fost si pana acum.

    „Independenta” a fost doar o stare intermediara spre aceasta unire.
    Politicienii de la „leaganul independentei” (Snegur, Lucinski, agrarienii) n-au vrut sa recunoasca aceasta, iar democtatii veniti la putere – s-au temul sa recunoasca aceasta.

    Se tem si acuma, nu au curajul sa recunoasca:
    „…Mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, ramine unicul valabil pentru a inscrie Republica Moldova pe drumul spre Europa”

    Bravo, PNL! Bravo, Vitalia Pavlicenco!

  13. sâmbătă, 5 martie 2011
    Cineva vrea să-l impună pe Filat să-şi dea demisia

    Nu sunt fanul premierului Vlad Filat şi mai ales a partidului său, ca de altfel şi a marii majorităţi a clasei politice de la Chişinău. Dar cele ce se întâmplă în jurul premierului provoacă nelinişte.

    O serie de evenimente din ultimele săptămâni arată că există o veritabilă conjuraţie îndreptată contra premierului. Nu zic a Guvernului, căci ţinta finală este Vlad Filat.
    De altfel el însuşi a confirmat în câteva rânduri că ar exista un soi de complot în chestiunea scumpirilor la diverse produse şi servicii din ţară.
    Amânarea şedinţei de Guvern în cadrul căreia urma să fie aprobat Bugetul ţării, pare să confirme existența unor astfel de încercări.
    Mai mult, surse din cadrul Guvernului dar și din afară lui spun că premierul ar fi urmat să fie demis până la ședința de astăzi, 5 martie.

    Unii din salvatorii săi vremelnici se pare că este partidul comuniștilor în frunte Vladimir Voronin, care nu a mai vrut să negocieze cu liderii Partidului Democrat Marian Lupu şi cu Vlad Plahotniuc şi astfel inițierea unui vot de neîncredere în Parlament nu era posibil.
    Acum se încearcă de al forța pe Filat să scrie cerere de demisie, ceea ce ar semnifica că el este şantajabil, sau că şi mulţi colegi de partid nu-l mai susţin.

    Lucrurile s-ar putea clarifica după vizita lui Biden la Chişinău. Dar este cert că în această situaţie nu ar trebui să ne mirăm de faptul că Vlad Filat la un moment ar putea accepta să facă alianţă cu Vladimir Voronin.
    Publicat de Preasca la 16:11
    Etichete: demisie, Guvern, Vlad Filat

  14. Pt opincuta

    De unde este aceasta stire despre fortarea demisiei lui Filat?

  15. De pe Stiri Unimedia sau Blogosfera.

  16. Robin hud,
    Aveti idei putine si fixe . Aveti un limbaj de semidoct convins ca zoaia si jegul sunt arme intelectuale. Aveti idei preconcepute si incapacitate intelectuala de a intelege altceva decat filmul imprimat pe creier de o educatie precara si eronata. Stiti ceva dar nu suficient si asta va face mai greu de suportat decat un idiot

  17. basarabeanule, nu ma mira de loc limbajul tau, stii eu pe bolnavi cu dereglari psihice nu ma supar dar mai uite-te in oglinda si ai sa vezi ca ai scris despre tine. esti jalnic. si mii interesant, de unde un bolnav poate sa stie ce eu stiu. cred ca ai privit filmul : inception: si te crezi prin fantezia ta ca potzi vedea ce stie omul. dar dormi linistit si bea pastilele si relaxeaza-te, posibil azi anitarii nau sa te lege cu curelele pe noapte, daca nu se va maiacutiza boala unirii. si apoi stergetzi lincul ca dai derusine tzara.

  18. moartea cu coasa

    robin hui, prostalaule, pazea ca vin la tine. Ai facut borta la cimitir? Sau asa si vrai ars ca o huie rusasca comunista? Uite, la mine in Ungheni iti dau borta de ingropare pe digeaba. Huideo, huie rusasaca. La treuca de porci ii locul tau.

  19. Pentru toti

    Continua, de aseara, o problema de sanatate cu un membru al familiei si nu am intrat de ieri, de la ora 23.00, pina acum, ora 12.06, pe blog. In plus, am fost astazi la Radio-Moldova-1, la o emisiune de la ora 9.00, ceea ce m-a facut sa plec la 8.30 din casa, adica nu am deschis blogul dimineata. Nu am sters nici un mesaj, le-am autorizat imediat, ca intotdeauna, chiar inainte de a le citi.

  20. George Damian: Alianţa pârâie din toate încheieturile?

    Anularea şedinţei Guvernului de sâmbătă, în care trebuia votat bugetul pentru anul 2011, constituie cel mai clar semnal că nu mai există dialog în interiorul AIE-2.

    Premierul Filat a anunţat sec că anularea şedinţei s-a produs „din cauze care stau departe de discuţii bugetare şi actul de guvernare” – o formă voalată de a spune că nu mai există dialog între structurile AIE-2 aşa cum au fost descrise în documentul publicat nu cu multă vreme în urmă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi, a venit cu ceva detalii suplimentare: „Şedinţa de astăzi a Guvernului a fost amânată, deoarece, cu jumătate de oră înainte de începerea ei, reprezentanţii PD şi PL au declarat că nu au mandat pentru a susţine bugetul de stat”.

    În Acordul pentru constituirea şi funcţionarea AIE se spune clar cum se pregătesc şedinţele de Guvern. Cu două zile înainte de aceste şedinţe se reuneşte Prezidiul Guvernului, care analizează ordinea de zi şi identifică situaţiile conflictuale. În cazul în care nu se ajunge la un consens aici, chestiunea este retrasă de pe ordinea de zi a Guvernului şi este supusă Consiliului Alianţei (format din câte trei reprezentanţi de la fiecare partid din coaliţie). Dacă nici în acest Consiliu nu se ajunge la o concluzie, problema e încredinţată unei comisii ce are misiunea de a identifica problemele şi căile de rezolvare, după care decizia urmează să fie luată de Consiliu. Aşa scrie în Acordul AIE-2, cum a fost el publicat pe internet.

    Pentru mine este clar că acest mecanism nu a fost respectat în problematica şedinţă a Guvernului anulată de premierul Vlad Filat. Dacă mecanismul expus mai sus ar fi fost respectat, atunci chestiunea Bugetului nu ar mai fi ajuns pe ordinea de zi – logic, reprezentanţii PD şi PL ar fi anunţat cu două zile înainte că nu sunt de acord. Nu am văzut pe nicăieri nicio ştire despre aceste consultări preliminare. Ştim din mass-media doar că Bugetul a fost prezentat pe 1 martie şi trântit inexplicabil patru zile mai târziu. Ce s-a întâmplat între timp nu este clar. A avut loc o reuniune a Prezidiului Guvernului care să analizeze chestiunea Bugetului? Iarăşi nu e clar…

    Din această situaţie fiecare membru al AIE va încerca să tragă spuză pe turta proprie. Liberalul Mihai Moldovanu spune că s-a ajuns la anularea şedinţei pentru că proiectul de Buget nu a fost analizat în cadrul AIE, dar nu ne spune dacă s-au îndeplinit toţi paşii prevăzuţi în Acordul AIE-2. Liberalul Vlad Lupan mută cumva centrul de atenţie spre altă chestiune şi îi acuză pe liberal-democraţi că au început să facă alianţe cu comuniştii în consiliile raionale. Deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, răspunde cu o acuzaţie dură: „Acum cineva se joacă de-a ţara. PLDM nu face acest lucru. Nu vreau să spun despre cine e vorba – să spună ei de ce nu au vrut să voteze Bugetul”. Între timp au apărut şi analiştii care mai mult perturbă discuţia. Întrebarea-cheie e dacă mai sunt respectate prevederile din Acordul AIE-2. Sau dacă mai intenţionează cineva cu adevărat să le respecte. Restul sunt discuţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *