Raspuns lui Sergiu Mocanu

Ma amuza faptul ca, de la o vreme, nu stiu cum se intimpla, ca doua persoane – unul care vrea sa inregistreze un partid, iar altul – care mai conduce unul -, au ajuns, „in centrul atentiei” politicii noastre moldovenesti. Cred ca era mai bine sa avem rezultate bune in alegeri.

Eu am un blog pe care ma straduiesc sa il respect pe fiecine posteaza, inclusiv intrebari. Si raspund asa cum cred. Asa voi face cit voi mentine blogul. Fiind intrebata despre Vlad Plahotniuc, am spus sincer ce cred. Si cred in continuare asa cum am scris. Intre altele, nu ma supar ca cineva crede altfel, inclusiv nu ma supar pe Mocanu, pentru ca e dreptul lui sa creada si sa spuna ceea ce considera de cuviinta. Eu nu il voi face pe el sa gindeasca la fel ca mine si nici el pe mine nu ma va face sa gindesc asa ca el. Il multumesc lui Sergiu Mocanu pentru ca imi acorda atentie. Mai putin sunt de acord cu ce spune. http://www.sergiumocanu.md/?p=1398

Dar, sa le luam pe rind. Ma bucur ca el sau grupul de romani de pe blogul sau “apreciaza mult eforturile noastre, ale mele, pentru afirmarea romanismului оn Basarabia.” Eu stiu ca Mocanu e sincer cind spune asta.

Dar nu sunt persoana care sa eliberez certificate de buni romani “barbatilor politici ai neamului”. Eu inca nu i-am vazut, din pacate, pe acesti „barbati”. Tocmai mi se spunea pe blog precum ca, “am avea atitia barbati ai neamului”, dar romanismul a ajuns, dupa 18-19 ani, sa il promoveze o “ucraineanca”.

Precizez: nu sint ucraineanca, sint romanca (numele meu de fata este Vangheli, sint din Grinauti-Balti, de unde e si Spiridon Vanghlei, scriitorul nostru pentru copii, pe care si mama mea, cu studii la Iasi, a avut onoarea sa il invete), sint romanca, deci, cu “acte in regula”, din 1992, si in Romania, ca si in Republica Moldova. Nu am facut de ris numele de familie al sotului, Pavlicenco. Sergiu si familia sa sint oameni respectati. Si nu mi-am schimbat nici macar litera de la sfirsit, desi sotul a mai semnat, ca membru al Uniunii Scriitorilor, cu “Pavlicencu”. In general, nu ma joc deloc in cazul numelor, nu sunt oportunista sau conjuncturista nici la acest capitol. Chiar ma gindeam sa scriu un articol dedicat celor care vor sa fie Muntean, Urechean, Mocan, si nu cu “u” la sfirsit. Sergiu Mocanu nu este printre acestia.

Nu am “testiculat” “minuţios” pe nimeni, dar pot spune ca incetarea bunei cooperari cu mine din partea unor barbati orgoliosi, alaturi de care am activati si i-am ajutat sa fie promovati, a condus la disparitia lor politica. Insa alegerea le-a apartinut, eu am fost membru al echipei in decizii.

Nu sint monopolistul ideii romanismului, dar ma bucur sincer cind vad ca romanismul este promovat de mai multi oameni. Sint absolut convinsa ca, atunci, cind vor fi mai multi oameni politici si decidenti de stat cu cetatenie romana, se va ajunge la intelegerea ca Republica Moldova este un stat romanesc si drumul ei de integrare accelerata in UE rezida in Unirea cu Romania.

Nu inteleg despre ce vigilenta nationala si pirlaz vorbeste Sergiu Mocanu, dar stiu ca nu am fost pina acum patru ani in prim-planul politicii nationale, nu conduceam un partid, nu aveam blog si faceam declaratii doar cind eram solicitata.

Ceea ce ma mira este ca “principIalii nostri” au tacut cind, asa cum imi spunea un fost coleg de la PFD, Vladimir Voronin (al carui consilier prezidential nu am fost, dar am un dosar impotriva lui la CEDO), putea sa candideze cu cetatenie rusa, ulterior avind si pensie de militar rus, la Presedintia Republicii Moldova, in timp ce cei cu cetatenie romana trebuiau aruncati din politica moldoveneasca si ostracizati.

Consider ca am o intuitie foarte buna si ca dovada este ca am raspuns la timp, fiind intrebata, despre cetatenia romana a lui Plahotniuc. Eu nu privisem, dar mi-a spus cineva ca a declarat chiar el la Prime TV, cind a aparut prima oara in fata camerelor de luat vederi. Nu am spus, insa, despre nimeni ca e “roman absolut” – nu cunosc acest termen si nu stiu ce inseamna, dar bucuria mea, repet, ar fi daca si Vlad Filat ar fi cetatean roman, si Sergiu Mocanu, daca inca nu este, si Marian Lupu, care ar trebui sa recunoasca, macar acum, ca are si nasi romani, ca si-a facut studii sau stagieri in Romania. M-as bucura daca si cineva de la comunisti ar fi cu cetatenie romana si sa o spuna deschis, pentru ca nu e bine cind intr-un partid sunt numai unii cu cetatenie moldoveneasca si romana, iar in altul – cu cetatenie moldoveneasca si rusa.

Eu nu sunt la Chisinau acum. Sint in Germania, provizoriu, la fiica-mea. Dar privesc ce e in Republica Moldova si am ascultat ieri opiniile despre cazul cu cele doua nume ale primului vicepresedinte al Parlamentului. Si ma amuza in continuare sa vad ca AIE, mai intii, l-a votat in aceasta functie, iar acum, parca, dupa ce s-a format, in sfirsit, AIE, pe care toti au dorit-o (numai nu l-am vazut pe Sergiu Mocanu sa pledeze pentru aceasta nici la emisiuni, nici la mitingurile poporului – imi cer scuze daca aici gresesc!), e deja parca mai rau ca s-a format decit ca nu se forma.

Ce se intimpla, cu adevarat in Republica Moldova? Cine se ocupa atit de intens de probleme care nu stiu daca incalzesc azi casele oamenilor? Lumea spune ca e mai rau decit era, pentru ca Puterea se cearta si se maninca „pe interior” (noul limbaj de lemn), de parca ar avea ca scop major “cine pe cine papa”, si nu cum cei ce au fost alesi trebuie sa faca reforme si sa miste carul din loc?

Nu cred ca spunind Vlad Plahotniuc despre motivele ce l-au facut sa isi schimbe numele “a denunttat Romania ca pe un stat rasist, intolerant cu cetatenii care poarta nume de familie slave”. Si fiica mea, violonista, a invatat in Romania, din primul an de cind s-a permis liceenilor, pai, din „comunista” si „bolsevica” nu au mai scos-o, dar asta nu e politica de stat, ci e viata de zi cu zi.

Blogul meu e plin – mai ales la inceput, cind a fost lansat – de discutii pe aceasta tema. Citi-le si nu incurcati politica de stat cu afirmatiile cetatenilor indoctrinati de propaganda comunista in ambele state romanesti. Istoria cu atitudinile din Romania, cind fiica-mea invata acolo, e una trista. Insa, asta nu ne-a suparat, avem toti cetatenie romana si pentru asta chiar am suferit in cariera, fiica-mea a invatat foarte bine, a rezistat atitudinilor inadecvate, a fost alaturi de romani in toate si au respectat-o.

Cind, insa, a trebuit sa o aduc acasa in ultimul an, pentru ca asa era situatia, pe timpul Guvernului Sangheli (puteau termina elevii acolo liceul, dar trebuiau sa sustina aici examenele la institutii de invatamint superior si sa vada abia apoi daca sunt locuri acolo, aici fiind si diferentele de program), ea a plins zile intregi si nu vroia sa revina la Chisinau. Le cunosc pe toate. Dar am ramas romani, eu mai am si un Ordin al Romaniei “Pentru Merit” in Grad de Comandor (care nu se da, probabil oricui, mai ales oamenilor “neverificati” la capitolul corectitudine, democratie si promovarea valorilor nationale) si ma bucur ca lumea isi ia cetatenia romana.

L-as sfatui pe Sergiu Mocanu sa abandoneze ideea ca eu decid ceva in R.Moldova. Eu cred ca ar fi mai bine sa isi puna alta intrebare: la ce conduce aceasta lupta pe teren gol, intre PLDM si PD, daca e benefica pentru viitorul nostru romanesc si european.

Eu cred ca nu.

Vitalia Pavlicenco
Aici e reprodus textul de pe blogul meu ca raspuns la intrebarea despre Vlad Plahotniuc.

Pt Dorel

Il cunosc pe Plahotniuc asa ca toata lumea. Nu am cu el relatii. Am avut o data o discutie ocazionala, in care mi-a explicat ce reprezinta, intr-o anume masura.

Nu pot spune multe, dar este si cetatean roman, este si patriot roman basarabean, e foarte ager. Si merg, aici, in continuare, cu opiniile mele subiective.

Eu nu-mi pot permite sa judec despre aspectele businessului sau, din simplul motiv ca nu le cunosc. Nu am avut de unde si nu am avut de ce sa le cunosc, nu mi-am propus, nu am acces, nici relatii, nici consultanti sa imi sugereze ceva. Mi-a solicitat o data Filat sa fac o interpelare impotriva lui si am facut-o, am primit raspuns oficial.

Eu am inteles, insa, colateral, ca Plahotniuc a fost in sfera businessului comunistilor si, poate, e printre cei ce a facut bine acolo unde altii ar fi facut rau sau mai rau. A rezistat cu greu presiunilor comunistilor, care vroiau doar sa se foloseasca de toti, de tot si de Plahotniuc. Cred ca a stiut sa manevreze intre lege si presiunile comunistilor. Apoi si-a propus sa asigure o trecere “de catifea” de la dictatura comunista la o guvernare democratica in sens politic si economic. Impresia mea este ca si la formarea primei AIE, si la formarea celei de-a doua AIE Plahotniuc a avut un rol benefic si important. El este un contraechilibru al lui Filat.

Pentru ca interesele lui Filat, care nu este om de afaceri, decit ca a fost la momentul “potrivit” la locul “potrivit”, s-au ciocnit de interesele sferei de influenta a lui Plahotniuc. Unii spun ca verii (fratii?) Topa sunt din gruparea conexata cu Filat. Nu stiu. Nu am acces la “fineturile businessului”, spun doar ce imi pare.

Plahotniuc nu vrea sa se extinda Filat nici ca om de afaceri, nici ca om politic, pentru ca mai multa lume, care il cunoaste pe Filat, spune ca e foarte cinic, nu are scrupule si calca peste cadavre. Stiu mai multe in aceasta privinta, ca mi-au povestit unii si despre unchiul, Dumnezeu sa il ierte! care i-a fost “indrumator” in primii pasi din bussines si despre care se spune ca a disparut in conditii dubioase. Nu spun mai mult, desi mi s-a povestit cite ceva.

Eu cred ca si Familia Tanase stie deja mai multe despre Familia Filat, toti fiind de origine din raionul Hincesti. De aceea, nu cred ca Tanase Sandu va ramine linga Filat. Isi va lua zborul din cuibul PLDM, dar trebuie curaj si bani.

Mai cred ca Plahotniuc l-a ghidat pe Lupu in parasirea PD. Lupu, din cite se pare, demult vroia sa o faca, inca in Parlamentul 2005-2009, dar a rabdat. Apoi a plecat, cind a avut siguranta sprijinului si diplomatic, adica american si european, si material – al lui Plahotniuc.

Mi s-a spus ca insusi Lupu nu crede in prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori nationale, despre istorie, razboiul d ela Nistru. El este roman si stie ce e cu el, dar vrea, cu tot dinadinsul – si el, si Plahotniuc – sa se exrinda peste comunisti, aglutinindu-i. Adica naturalizindu-i ca/printre democrati.

Sper si am niste motive, despre care nu voi spune, ca Lupu, daca va deveni Presedinte, o va incheia cu inchinaciunile in fata Kremlinului si va deveni profund proeuropean, chiar daca perspectiva europeana nu este palpabila pentru R.Moldova. Insa, vorbind de ea, ne apropiem de Romania, desi pentru noi Unirea, apropierea de Romania inseamna si integrare europeana accelerata, singura metoda si cale sigura, in conditiile presiunii crescinde din partea Rusiei.

In felul acesta, Plahotniuc, se pare, isi face rolul de a contribui la trecerea de la dictatura comunista, pe care nimeni nu si-o mai doreste, la democratie, in care sa aiba un rol si public onorabil, ca sa poata crea conditii pentru un business corect. Dar problema cu “primul milion”, cred, nu e numai a lui Plahotniuc – este, in egala masura, si a lui Filat, a multor altora. De comunisti si de Voronin nu spun – eu ii consider criminali si antiromani, coloana a cincea a Moscovei.

Iata asta stiu si cred eu.

Nimic din ce mi-ati povestit aici despre PLDM nu cunosc.

Loading Facebook Comments ...

55 Comments

Add a Comment
 1. Bravo Doamna Vitalia !!! Sunteti cu multa verticalitate ca si inainte …!!!

 2. Fara suparare, dar pana lui Mocanu e mai ascutita de data asta!

 3. intrebare la intrebare 🙂

 4. Personal, o cunosc si pe dna Pavlicenco, il cunosc si pe dnul Mocanu. Intrebarea pe care o pun acum si care nuanteaza anumite lucruri este: de ce aceste doua distinse caractere politice, in speta, dna Pavlicenco si dnul Mocanu, nu fac front comun impotriva a ceea ce se nuanteaza la orizont, in politica RM? Amandoi, au luptat si lupta pentru valorile morale si sociale din RM, dar nu obsearva eclipsa, care se apropie, cu pasi repezi, dar siguri, dinspre orizont, iar lumea spune asa : „las ca’i ghini”?

 5. Pt VV

  Nu am scris doar pt Mocanu si nu-mi place acest stil. Nu mi-am propus o competitie. Eu scriu sincer cum cred. Asa am fost, asa ramin.

 6. Pt ionescu tudor

  In primul rind, pt ca in politica moldoveneasca „nu e nevoie de caractere| – acestea „deranjeaza”. Mediocritatile absolute proruse fac totul pentru ca sa nu nimereasca printre ele caractere. Eu, tocmai, am fost impiedicata de aceste mediocritati perfecte sa fiu alaturi si impreuna cu echipele cu care am pornit la lupta politica.

  Ceea ce se intrevede la orizont e clar si tocmai de asta l-am intrebat in finalul articolului pe Mocanu ce l-am intrebat.

  Tocmai de aia vorbeste PNL de unirea cu Romania – nu exista alta cale sa scapam de eclipsa rusa. Intelege si Mocanu asta?

 7. Domnul Mocanu face parte din acei politicieni care vin cu mesajul „acum nu e momentul pentru unire”. Dupa mine aceasta pozitie este una cu „Impotriva Unirii si pentru neutralitate(cit. pro Rusia)”.
  Azi nu mai exista neutralitate si independenta, integrare in UE si alte minciuni. Or ne unim cu partria mama or vom ramane sclavi la rusi pe vecie.

 8. Doamna V.Pavlicenco! Permiteti-mi sa nu fiu de accord cu dv,atunci cand afirmati in raspunsul catre S.Mocanu:”Cititi-le si nu incurcati politica de stat cu afirmatiile cetatenilor…”
  Scuzati doamna dar Vl.Plohotniuc nu este simplu cetatean,ci este Vice-presedinte de Parlament ai R.Moldova!!!

 9. Pt Elena

  Nu m-am referit la Plahotniuc, ci la afirmatiile profesorului invocat de el, care i-ar fi sugerat sa -si fereasca fiul de influente neplacute.

  Explic, regretind ca nu s-a inteles. Desi din textul meu se vede clar ce spun.

  Mocanu scrie: „…românul cu „acte în regulă”, a denunțat irei, 27 ianuarie, România ca pe un stat rasist, intolerant cu cetățenii care poartă nume de familie slave şi pentru a-și apăra progenitura de furia semenilor lui de la un liceu pe care acesta ar urma să-l viziteze peste câțiva ani în scopuri didactice, a fost nevoit să schimbe identitatea întregii familii”.

  Eu am spus la aceasta: „Nu cred ca spunind Vlad Plahotniuc despre motivele ce l-au facut sa isi schimbe numele a denunttat Romania ca pe un stat rasist, intolerant cu cetatenii care poarta nume de familie slave”. Si fiica mea, violonista, a invatat in Romania, din primul an de cind s-a permis liceenilor, pai, din “comunista” si “bolsevica” nu au mai scos-o, dar asta nu e politica de stat, ci e viata de zi cu zi”.

  Acum e clar? Am spus ca afirmatiile unor romani simpli – elevi s.a. – de peste Prut, care ii fac pe basarabeni „comunisti”, „rusi”, „bolsevici” etc. nu inseamna politica de stat a Romaniei.

 10. Interesant, în ordinea priorităţilor dlui Mocanu a rămas doar dna Pavlicenco?

 11. Dna Pavlicenco, si fiicele mele au facut studii in Romania, si numele noastru de familie suna nu chiar romaneste insa nu ne-am gindit niciodata sa ni-i schimbam. Au avut si ele mici incidente de la inceput, aceasta se intimpla oriunde, ca exemplu, la timpul meu am facut studii in or.Vorosilovgrad, acum Lugansk, cind au aflat ca sunt din Moldova, prima replica a fost „maldavane te je tigane”, desi eram blonda si cu ochi albastri. Cred ca nu conteaza ce famile porti, cine esti si de unde vii, din Basarabia, Transnistria sau Bucovina, avem aceeasi identitate „romana, mostenita de la stramosii nostri pe care nu ne-o poate lua nimeni.

 12. D-a Pavlicenco,si fiicele mele au facut studii in Romania,si numele noastru de familie suna nu chear romineste insa nu ne-am gindit nici odata sa ni-i schimbam..Au avut si ele mici incidene de la inceput,aceasta se intimla oriunde,ca exemplu,la timpul meu am facut studii in or. Vorosilovgrad,acum Lugansc,cind au aflat ca sunt din Moldova,prima replica a fost”maldavane te je tigane”,necatind ca eram blonda si cu ohi albastri.Cred ca nu conteaza ce famile porti ,cine esti si de unde vii,din Basarabia ,Transnistria s-au Bucovina,avem aceeasi identitate „romana ,mostenita de la stramosii nostri pe care nu ne-o poate lua nimeni.

 13. V. Pavlicenco: „La ce conduce aceasta lupta pe teren gol, intre PLDM si PD, daca e benefica pentru viitorul nostru romanesc si european.
  Eu cred ca nu.”

  Da D-stra, d-na Pavlicenco, ce viitor Va doriti pentru RM, atunci cind loviti cu cruzime ba in Filat, ba in liberali? Oare intrebarea catre S. Mocanu nu se adreseaza si D-stra?

 14. Pt missT

  Despre cine in cine loveste trebuie sa va informati mai amplu. Spre deosebire de Mocanu, insa, eu am pledat pentru AIE-2. Iar criticile urmaresc faptul ca AIE-2 sa nu repete experienta proasta a AIE-1.

 15. PT Ionescu, cum sa faca Pavlicenco front comun cu Mocanu? ca Presedinte va fi numai unul, dar la noi problema e ca toti vor presedinti…

 16. Pana la urma cu cine tineti doamna?

 17. Pt Szasz Sebes Paul

  Cu adevarul meu. Pt ca fiecare isi are adevarul sau. Adevarul Unic si Absolut este al Celui de Sus, dar uneori noi nu-l vedem nici in Timp.

 18. Ivan Pataichin, campion Olimpic roman de origine lipoveana, care are si o sculputura in fata stadionului Dinamo din strada Stefan cel Mare, Dl. Mironov, fost Ministru al tineretului, Dl. Varujan Vosganian(roman de origine armeana), fost Ministru, politician, scriitor si un intelectual demn de admirat , mai am si multi alti romani cu nume slave,ucrainene, grecesti …. si multe exemple diferite, problema respetiva tine de integrarea noastra interumana a romanilor de aici si a romanilor de dincolo, de acolo si de aici … Problema e in comunicare si in lipsa de informatie, in educatie, in spiritul patriotic si national nu pentru slava , posturi s.a.m.d. ci un spirit de mindrie nationala elementara, iata la moment ce ne lipseste si aici si acolo…. e vorba de o mentalitate formata in comunism cu spalade de creieri si lipsa unui National sanatos, romanesc , e trist dar frumos ce a scris Djuvara …

 19. Mi se pare mie sau il laudati pe Plahotniuc?

 20. D-na Pavlicenco, de ce atita discutie in privinta la lucruri firesti, cu cit mai mult se discuta cu atit mai mult incrincinam contradictiile.Si acest Sergiu Mocanu de unde sa mai luat si el cu aberatiile lui. Provoaca numai discordii in societate, ce se rezolva ceva? El este ca un vaccin pus la guvernare care prinde la imunitate la critici si coruptie .Stiti cum se primeste; las sa strige, noi nu-i auzim si facem ce vrem, mai ales, chind societatea este dezbinata din punct de vedere politic.

  De unde noi totus trebue sa incepem? La noi ca si cum intr-o familie. Numai casa de locuit ii primeste pe sot si sotie numai ca nu dorm impreuna si nu comunica. Ea traeste cu vecinul si el traind cu vecina, dar copii raminind din capul lor.

  Dumneavostra intr-un articol ati mentionat de frigiderul gol si demnitatea noastra nationala. Care demnitate la oameni care sunt semicarturari cu o saracie teribila.

  Vreau sa ating si tema scolii. Copii mei facind studii la liceu cu profil uman. Uitindu-ma la orarul lectiilor, am observat ca predomina istorie, geografie. Foarte putine ore de biologie,chimie. Lipsa de cadre in domeniu este acuta. Daca puteti sa-mi raspundeti, ce contingent pregateste scoala generala? Am adresat intrebarea aceasta, caci dumneavoastra sunteti pedagog de profesie. Ce-i cu programa aceasta scolara? Scoala practic nu pregateste cadre tehnocrate. De aici si se incepe innapoerea societatii. Chiar noi la universitati, ce obiecte studiam, practic 70% din obiecte nu contribueau direct la pregatirea noastra, ca specialisti de ramura. La noi se pregatesc juristi pseudo economisti, vamisti, politisti rau pregatiti, dar unde-s inginerii specialistii de ramura. In anii 90 Scoala Superioara din tara pregateste cadre multe dar incompetente din punct de vedere profesional. De aici si coruptie, incompetenta, saracie.

 21. Pt Szasz Sebes Paul

  Vi se pare. Eu pledez pt cit mai multi oameni politici cu cetatenie romana. Plahotniuc este plasat in acest context.

 22. Atunci e bine. Imi cer scuze.

 23. Ce mi se pare mie extraordinar, este faptul ca demnitarii romani, indiferent de culoarea politica, ii apara pe cetatenii romani de oriunde ( ei nu chiar de oriunde ), indiferent de culoarea politica ( cazul Plohotniuc este unul dintre ele ). Ar fi si mai bine daca ar face-o mai des si mai convingator. In ultima vreme demnitatea de roman este calcata in picioare pe unele meleaguri zise ale democratiei consacrate, de catre unele „personalitati” ale unor regimuri care tradeaza nostalgii dupa vremuri pe care le credeam definitiv apuse, fara sa simt ca statul roman, reprezentat prin intregul sau spectru politic, pune transant piciorul in prag. Eu cred ca demnitatea de roman este mai importanta decat apartenenta la un organism multietnic si multistatal vremelnic care mai mult nu functioneaza si in care se promoveaza sui generis principiul bizantin „primus inter pares” pentru unele state membre, mai membre decat altele. Vestul european a avut nevoie de statele din est doar ca sa aiba cine le tine isonul, dupa ce, in trecut, cand nu au avut nevoie de ele le-au lasat prada ursului siberian iar acum tot el, vestul „civilizat”, este cel care le reproseaza, tot lor, tarilor din est, aceasta tradare? Modul in care, niste guverne tradatoare, care au semnat pe ascuns pactul cu ursul siberian, de dragul privilegiilor conjuncturale iluzorii, ataca cu nesimtire problema redobandirii cetateniei romanesti pentru romanii basarabeni si bucovineni, dupa ce tot ei sunt pricipalii vinovati pentru aparitia problemei necesitatii acordarii acestor redobandiri de cetatenie ( au uitat de servetelul de la Yalta? ), mi se pare o potlogarie fara seaman.

 24. Am trimis domnului Mocanu mesajul de mai jos care sper sa apara pe blogul domniei sale.
  Il public si pe blogul dnei Vitalia Pavlicenco pentru ca toate partile implicate sa fie la curent cu ideile si parerea expusa:
  =============
  Domnule Sergiu Mocanu,
  Atacand-o pe dna. Pavlicenco pentru nu stiu ce fel de „certificat de romanism” ar fi acordat dlui. Plahotniuc, nu faceti decat sa trimiteti niste sageti otravite spre acesta din urma.
  Sigur, este treaba dumneavoastra de a va rafui cu diferite figuri care activeaza in „politichia” basarabeana pentru consolidarea „suveranitatii si independentei” istoricei provincii romanesti de dincolo de Prut.
  Ce mi se pare mie gresit este faptul ca atacand un activist deschis al romanismului, am numit-o pe dna. Pavlicenco, atacati de fapt ideea pe care aceasta o promoveaza, ideea unionismului, idee care in opinia domniei sale reprezinta singura solutie realista de a salva Basarabia si pe basarabeni de la izolare si reintoarcere spre „viitorul” de gubernie ruseasca.
  „Scrisoarea” aceasta pare sa demonstreze ca de fapt incercati sa subminati incercarile celor care sustin cu orice risc ideea unui SINGUR stat romanesc.
  Sigur, poate ma insel si ar fi extrem de interesant sa va exprimati transant, curajos pozitia fata de aceasta problema.

  Cu respect,
  Mircea Popescu
  California
  m.popescu@sbcglobal.net

 25. Nu doar pt Mircea Popescu

  Desigur, asemenea mesaje, nu prea pot aparea pe blogul lui Mocanu. Insa el nu a banuit ca il veti plasa si aici… Va multumesc, dle Mircea Popescu.

 26. D-na Pavlicenco + M. Popescu,
  am citit si eu lovitura sub centura a lui Sergiu Mocanu, complet nedemna fata de ceea ce se pretinde a fi.
  I-am „lasat” trei intrebari la care s-ar putea sa ingaime vreun raspuns. Chiar sunt curios.

 27. Mocanu imparte lumea in buni si rai, si desidur pe sine se pune in rindul celor buni si corecti. Cu parere de rau realitatea este alta. Totul in viata asta e cusut cu fir de ata alba si neagra. Apreciez initiativa lui Mocanu de a lupta impotiva mafiei insa nu trebuie ca in aceasta lupta sa raneasca personalitati care nu au nici o legatura cu mafia.

 28. Cel mai urat lucru este cand Mocanu cenzureaza mesajele. El, care se proclama luptator pentru dreptate si democratie

 29. Din pacate toti sunt romani pe acte, dar in suflet …. e ca-n stomac.

 30. Vai de capul Dumitale Vitalio. Mai bine taceai si desteapta ramaneai. Deja nu mai revii la ce ai fost. Si chiar aveam sperante in D-ta. Pacat.

 31. Pt Arsenie

  Sa va creada naivii, legat de „sperante”.

 32. Ceea ce explicati pentru mine sunt sigura ca va este inteles doar dv. nu si pentru mine. Cu atat mai mult, in ziarul „adevarul” gasesc, ca „Plahotniuc scapa de Procuratura”,de parca nu se stie cine este „seful”???Posibil ,ca pentru cei neinitiati in „tainele”puterii cu averi suspecte sa le „fie clar”??? Aici va dau dreptate!

 33. Ptr. ANA : Stimata d-na,cunoasteti dictonul,scopul scuza mijlocul?…..La vremuri extreme,se iau masuri extreme !

 34. M-am grabit cu anuntul postarii mele pe blogul lui Mocanu. Cele trei intrebari adresate direct nu au aparut. Domnul in cauza nu le-a dat drumul;le-a cenzurat.

 35. Pt toti !!
  Chestiile invocate de Plahotniuc legat de cererea profesorilor de a renunta la nume cu rezonante slave sunt povesti de adormit copii !! Este imposibil sa i se fi cerut asa ceva!!! Cati elevi romani din tata-n fiu nu au nume in”- ov” sau „-vici” sau enco/encu etc. Cu zecile de mii sunt !! Iar directorii de scoli nici atat!! Unguri, nemti, slovaci, sarbi, etc etc sunt la fel cu miile in RO !! E chiar o diversiune ceea ce sustine Plahotniuc!!! O lovitura sub centura aplicata romanismului!! Nu sta in picioare absolut de fel, decat avand in vedere acest scop premeditat al discreditarii romanilor care sunt xenofobi!! Il paste subconstientul in care a fost educat , pe Plahotniuc :fascisti romani, jandarmi romani etc. Asta e adevarul!!

  Iata , sunt nevoit sa fac si o destainuire ca sa dau credibilitate spuselor mele. Am avut cinci ani la rand cate 2-3 elevi basarabeni intr-o clasa, din cl. a VIII-a pana in clasa a XII-a. Pot sa dau nume concrete si exacte . Cu familii cu tot. Nu cunosc sa se fi pus astfel de probleme in liceu. Iar in oras erau repartizati vreo 50-60 de elevi basarabeni in cele peste 20 de licee!! Se tachinau intre ei colegii, dar ura si dispret real eu nu am observat.Dimpotriva !! Mai ales ca erau copii blanzi, respectuosi si cu bun simt. Si-au corectat pana si accentul si vocabularul foarte rapid. Da, se faceau glume colegiale intre copii,care probabil sa fi avut rezonante in sufletul lor in vreun fel sau altul. Dar sa faci din asa ceva o problema e regretabil!! Am avut clase unde am fost diriginte an de an,cu elevi de multe nationalitati ,nu doar romani. Asa ca nu stiu cine are interese sa raspandeasca tot felul de gogomanii despre invatamantul romanesc.

 36. Mocanu trebuie intrebat cine i-a fost …”inspectorul de romanism” care i-a mijlocit si l-a consiliat in patrunderea celor doi fii ai sai in sediul Ambasadei Romaniei pentru cateva luni de zile cu producerea intregului scandal aferent !! Ca doar se stie ca a fost consilierul lui Voronin foarte multa vreme . Acum ce arma vrea sa foloseasca impotriva celor care se exprima si ei despre nevoia de adevar identitar romanesc ? Detine cumva monopolul „luptei unioniste”? Nu-si da seama ca si-a distrus singur baza credibilitatii in unionism si Romania? Inclusiv in Romania? Daca el nu si-a gasit busola spre vestul Prutului , crede ca altii nu pot sa o gaseasca ? Deja pentru mine s-a plasat in postura unui Cosmin Gusa,dar cu mai putine resurse de manevra ca ale acelei lichele.

 37. Toate sunt palavre si baliverne !

  UNICUL SLOGAN ACTUAL:

  RE-INTREGIREA Romaniei Mari !

  CAT MAI REPEDE- ca sa scapam de iadul rusesc si comunist !
  Si sa redevenim ceea ce suntem:
  noi-insine, la noi acasa, pe pamantul strabunilor nostri ! Dixit !

  N.B.
  In Estonia scolile rusesti trec la limba de predare in estoniana !

 38. Pt Dna Pavlicenco si Dl Popescu: mesajul Dvs Dl Popescu este pe blogul dlui Mocanu, plasat inca pe 30 ianuarie, asa ca terminati speculatiile cu cenzura.

 39. Pt Zamolxys

  Cind am plasat eu reactia, mesajul nu era.

 40. pt Dna Pavlicenco – este plasat de pe data de 30 ianuarie, Dna Pavlicenco, iar eu l-am vazut ieri dimineata.

 41. Zamolxys

  Repet, inainte de a plasa eu ca acolo nu apare, raspunzindu-i lui popescu, mesajul acolo al lui Popescu nu era. La mine – era, iar el l-a plasat la mine dupa ce a plasat la el. Abia dupa reactia mea, probabil, a aparut si dupa ce a vazut Mocanu ca este si la mine.

  Si inca ceva. Eu am incercat sa schimb data postarii articolului raspuns la Mocanu si de aici poate fi o confuzie. Cel putin, la Mocanu, postarea lui Oopescu nu a aparut imediat si cind scrisesem eu ea nu era. Am vorbit prin skype si cu baietii de la staful PNL. Linistiti-va, ce atita ardoare?

 42. http://www.timpul.md/articol/scandalul-plahotniuc—de-ce-am-luat-apa-in-gura–20091.html

  Un articol de: Constantin Tănase: „Scandalul Plahotniuc” – de ce „am luat apă în gură”?

  Trecând prin comentariile la articolul meu de ieri („(Mai) avem nevoie de memorie istorică?”) din TIMPUL.MD, am constatat cu surprindere că unii forumişti sunt foarte curioşi să afle care este opinia mea vizavi de „scandalul Plahotniuc” declanşat săptămâna trecută. Unii, mai „curajoşi”, îmi impută că, chipurile, aş tăcea dintr-un anumit interes, ba mai mult, că tăcerea mea ar trăda o anumită complicitate cu… „dubla identitate” a lui Vlad Plahotniuc.

  Iată câteva mostre: „Domnule Tănase, de ce nu scrieţi nimic despre faptul că Plahotniuc are două identităţi? Mai înainte nu scriaţi, motivând că nu aveţi probe, dovezi. Acum au apărut şi probe, dar Dvs. vă faceţi că plouă… De ce oare?! Nu zic, articolul de azi trebuia scris, dar nu în aceste zile…”; „Nu ştiu cum să reacţionez la frământările intelectuale ale lui Constantin Tănase, azi îl doare sufletul pentru neam şi ţară, parcă ar trebui să fiu mulţumit, dar totuşi se simte ceva conjuncturist în blajinătatea lui, cred că nu merge cu pragmatismul…”; „Dle Tănase, dvs. procedaţi ca dl PlahotniuK (Ulinici), schimbaţi subiectul; acela ieri şi-a donat salariul, dvs. azi abordaţi altceva… Vă faceţi că plouă”; „Într-adevăr, Maestre, de ce nu vă daţi cu părerea vizavi de identitatea secretă a lui Plahotniuc?”.

  Ca să nu fiu acuzat că „mă fac că plouă” sau că o fac pe decedatul în porumb, voi încerca să răspund la aceste întrebări/nedumeriri. Voi începe, precum e şi firesc, tot cu o întrebare/nedumerire: Dar de ce, dragii mei, credeţi că eu sunt obligat să scriu despre toate câte se întâmplă în ţara (lumea) asta? De ce îmi cereţi să scriu despre „dubla identitate” a lui Plahotniuc, dar nu despre evenimentele din Egipt, bunăoară, care mi se pare un subiect mult mai important? La fel, subiectul despre memoria noastră istorică şi identitatea noastră naţională, abordat ieri de mine, mi se pare mult mai important decât cel despre „dubla identitate” a lui Vlad Plahotniuc.

  Subiectul despre „dubla identitate” a lui Plahotniuc a fost pus pe tapet de o altă publicaţie, nu este meritul nostru de a-l fi identificat şi e normal să nu râvnim la „glorie străină”, ci să-i lăsăm pe colegii noştri să-l investigheze până la capăt. Mi se pare că aşa este corect. Nouă nu ne rămâne decât să-i felicităm pe colegii noştri pentru profesionalism şi curaj, şi să ne urmăm propria agendă editorială. Există, ce-i drept, un uşor regret că truda jurnaliştilor începe să fie folosită în alte scopuri, subiectul fiind transformat într-o campanie politică de discreditare a unei componente a Alianţei, şi anume, PD… Că povestea cu „dubla identitate a lui Plahotniuc” e una urâtă e lucru cert. Nu m-am grăbit însă să scriu despre acest subiect, fiindcă nu am ce spune nou şi interesant pentru cititor. Aştept ca autorii investigaţiei să răspundă la principala întrebare la care n-au răspuns: de ce i-a trebuit lui Plahotniuc toată această poveste, luată parcă dintr-un film poliţist? Iată de ce, zic, noi considerăm că este corect ca să-i lăsăm pe colegii noştri să-şi ducă investigaţia până la capăt. Aceasta este mai important decât umila mea părere despre scandalul respectiv. Un singur lucru mi-aş permite în această ordine de idei. Nu putem discuta povestea lui Plahotniuc, ruptă de context.

  Iar contextul e următorul.

  1. După ultimele alegeri, societatea moldoveană este pusă în faţa unei realităţi cu totul inedite: în fruntea conducerii R. Moldova au venit doi oameni de afaceri – dacă e adevărat, primii din topul celor mai bogaţi oameni din această săracă ţară: premierul Vlad Fialt şi prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Faptul nu poate să nu influenţeze asupra „caligrafiei” şi „filozofiei” conducerii şi administrării acestei ţări. Pe ce fel de politici se va pune accentul, ce vector extern va urma noua conducere, care vor fi relaţiile R. Moldova cu România – în special, cu România, fiindcă observ cu sinceră îngrijorare că după un an şi ceva de guvernare a AIE-1 relaţiile cu această ţară cunosc o uşoară răcire. Şi acest fapt este de o mie de ori mai important pentru presă decât povestea cu identitatea dublă a lui Plahotniuc.

  2. „Scandalul Plahotniuc” este o continuare a campaniei declanşate vara trecută de către Sergiu Mocanu. Cu siguranţă, campania lui Mocanu a avut impact – impact care a costat PD-ul câteva mandate, anume acele câteva mandate care acum nu-i ajung AIE-2 ca să aleagă preşedintele. Scandalul cu „dubla identitate” nu poate să nu aibă un impact negativ asupra întregii Alianţe, atât în interior, cât şi în exterior. Acesta, bineînţeles, nu e un motiv ca să nu se scrie despre Plahotniuc, dimpotrivă, e un semnal că „mărul e putred” şi că nu numai presa, dar şi justiţia trebuie să meargă mai departe, să se ajungă la toţi grangurii din vârful piramidei politice pentru că, sunt sigur, vom descoperi lucruri pe lângă care povestea lui Plahotniuc ni se va părea o simplă păpădie. Moldova are nevoie nu de campanii politice partizane de discreditare şi anihilare a unor oponenţi politici sau concurenţi în business, ci de o singură şi amplă campanie naţională – sinceră şi eficientă! – împotriva corupţiei şi a sărăciei. Aşa înţeleg eu problema.

  3. Dacă în acest scandal nu se vor pune just accentele, riscăm să obţinem alt rezultat decât cel scontat. Un singur lucru doresc să le amintesc cititorilor: actuala Alianţă de centru-dreapta şi neadmiterea revenirii comuniştilor la putere sunt opera PD condus, cum se spune, „din umbră” de Vlad Plahotniuc. Într-o emisiune TV dedicată subiectului dat, Valeriu Reniţă, fost sfetnic al lui Voronin, îşi exprima nemulţumirea că Plahotniuc (PD) „i-a driblat pe ruşi” şi acum vom suporta consecinţele. Nu ştim ce a discutat Plahotniuc cu Narîşkin, dar faptul că acesta din urmă a rămas cu buzele umflate – organizându-i-se, de fapt, un fel de „Kozak-2” – ne sugerează că problema „dublei identităţi” a lui Plahotniuc trebuie tratată cu mai multă atenţie.

  4. Încă un aspect pe care nu-l înţeleg e următorul: astăzi, cei mai înfocaţi luptători cu Plahotniuc sunt acei care, nu demult, organizau mitinguri la care le cereau lui Plahotniuc şi Lupu să ne constituie o alianţă de centru-dreapta şi să nu admită revenirea comuniştilor la putere. Ceea ce s-a şi făcut. Care-i, aşadar, logica politică şi ziaristică a acestei campanii împotriva lui Plahotniuc?

  5. Am unele motive să cred că această campanie, chiar dacă nu a fost inspirată, este folosită cu succes de anumite forţe politice care nu se pot împăca cu ceea ce se întâmplă azi în R. Moldova. AIE-2 nu place nici comuniştilor de la Chişinău, nici Kremlinului. Amintiţi-vă de ultima apariţie la NIT a lui Mişin, care se ruga lui Dumnezeu ca, după trădarea lui Lupu, Rusia să nu se răzbune pe statul moldovenesc şi pe cetăţenii lui… Aşadar, Mişin e convins că Rusia e în drept şi e capabilă să se răzbune pe moldoveni pentru că au preferat, totuşi, o alianţă proeuropeană, nu prorusească.

  6. Există Legea şi, dacă Plahotniuc a încălcat-o, trebuie să răspundă. La acest capitol nu avem ce discuta. Avem ce discuta la celelalte capitole, dacă suntem politicieni şi ziarişti serioşi şi sinceri.

  7. Cine, ce forţe politice din interiorul R. Moldova sunt interesate în discreditarea PD şi a liderilor acestuia? Dacă răspundem la întrebarea respectivă, ne va fi mai lesne să răspundem şi la cealaltă întrebare: ce scop se urmăreşte prin această campanie – lupta cu mafia sau altceva? Şi ce anume?

  Deocamdată, atât. Sper că, măcar parţial, am satisfăcut curiozitatea celor care nu înţeleg de ce în „scandalul Plahotniuc” am luat apă în gură. N-am luat apă în gură. Pur şi simplu, am luat o pauză de gândire, fiindcă omul, în afară de gură, mai are şi cap.

 43. Pt. Zamolxys:

  Va enervati degeaba. Recititi ce-am declarat:

  „Am trimis domnului Mocanu mesajul de mai jos care sper sa apara pe blogul domniei sale.
  Il public si pe blogul dnei Vitalia Pavlicenco pentru ca toate partile implicate sa fie la curent cu ideile si parerea expusa:”

 44. pt Dna Pavlicenco: cu tot respectul , dar nu imi plac insinuarile si mis-masurile, Doamna. Special pentru asa cazuri site-urile prevad inreistrarea automata a datei si orei mesajelor postate: Dvs ati postat pe 30 ianuarie la ora 16:04 raspuns lui Popescu, iar mesajul pe blogul lui Mocanu [a lui Popescu] a aparut pe 30 ianuarie la ora 5:42 – diferenta este de 9 ore intre aparitia postului dlui Popescu pe blogul lui Mocanu si raspunsul Dvs. Asa ca nu umblati cu fofarlika. PS referitor la luat apa in gura cu Plahotniuc – neavand atitudine fata de faradelege, fata de deposedarea celor 16 persoane care au marturisit public aceste faradelegi [oameni cu varsta respectabila ca Danilescu, cu cariere si afaceri inforitoare pana a se fi intersectat cu Plahotniuc), fata de faptul ca cineva utilizeaza institutiile de baza ale statului in interes personal – Dvs protejati Mafia. Asa ca mai ganditi-va si la asta.

 45. Pt Zamolxys

  Cind veti demonstra in instanta unde e Mafia – la Filat, la Plahotniuc, la Lupu, la Urechean, la Voronini, la Topii, „prieteni” cu Oleg Voronin, sau la altcineva, atunci veti spune cine pe cine protejeaza. Eu nu am ce adauga la subiect. Decit doar ca am cistrigat doua dosare contra regimului Voronin si, probabil, voi mai cistiga unul la CEDO, chiar impotriva lui Voronin personal.

  Inainte de a posta ca pe blogul lui Mocanu nu poate aparea textul lui Mircea Popescu, m-am uitat pe blog. La mine era, la el – nu. Cu asta basta. Ce are postarea lui Mircea Popescu, pusa, dupa remarca mea, cu Mafia voastra?

  Pot doar sa va mai recomand o data, articolul lui Constantin Tanase.

  Va faceti a nu vedea ce a scris Popescu, cel care a postat la mine dupa ce a vazut ca nu a aparut pe blogul lui Mocanu?

  Pt. Zamolxys:

  Va enervati degeaba. Recititi ce-am declarat:

  “Am trimis domnului Mocanu mesajul de mai jos care sper sa apara pe blogul domniei sale.
  Il public si pe blogul dnei Vitalia Pavlicenco pentru ca toate partile implicate sa fie la curent cu ideile si parerea expusa:”

  TOCMAI DE ACEEA AM VERIFICAT, M-AM CONVINS SI AM POSTAT SI EU PAREREA MEA. La mine, Mircea Popescu nu asteapta moderare. La Mocanu, se vede ca da. Iar la date am umblat eu, la mine, de aceea cifrele pot avea o alta succesiune. ca am vorbit si cu sfatul meu. Iar cu fofirlica umblati voi. Chiar ca articolul lui Tanase va prinde bine.

 46. pt Dna Pavlicenco: in care instanta sa demonstreze? A lui Zubco? Dar poate demonstrati si Dvs in instanta ca Topii sunt prietenii lui Oleg Voronin, Doamna?
  PS ati declarat ca forumul lui Mocanu este moderat si v-am aratat pe data si ora ca este aiureala – mai verificati si Dvs. Un politician care se respecta, care sunteti Dvs, n-ar trebui sa umble cu fofarlika. Succes!
  PS2 C.Tanase este comromis, la fel ca si fiul sau si din pacate ca si Dvs. Protejati Mafia si sincer sper ca o faceti din spirit de concurenta politica, nu fiindca stati in rand dupa plic la Nobil Club.
  PS3 Pana cand am discutat cu Dvs va respectam. Acum situatia s-a schimbat.

 47. Pt Zamolxys

  Nu prietenii, dar „prietenii”. Vedeti cum v-ati tradat? Asa cititi si despre blocarile de postari…

  Respectul anonimilor eeste egal cu zero, in care nu cred. Bine ca toti sunt rai si numai voi sunteti drepti. Sa va ajute Dumnezeu sa demonstrati ca sunteti cristalini si noi, eu si altii, protejam Mafia. Numai ca „Mafia” asta a fost votata de Filat, Lupu, Ghimpu, pe unii dintre care ii sprijiniti sau v-au dat un milion sa „pledati” contra „Mafiei”. Asa ca dupa plic stati voi, nu noi, cei carara nu ne place oportunismul in functie de regim. Cum am luptat contra comunistilor, asa critic si regimul democratic. Iar condamnarile le fac instantele, dupa investigatiile Procuraturii, cu sefi votati si de Filat, pe care il serviti. Succes. Nu cred ca am eu un mare rol in politica, pentru ca sa depinda de mine lichidarea Mafiei, mai ales in regim democratic. Luptati, ca aveti cu ce.

  Noi vrem lichidarea nedreptatilor prin Unirea cu Romania, la care totuna o sa se ajunga – sub ochii mei sau ba. Sa o apucati voi.

 48. pt Dna Pavlicenco: totusi vedeti inca o data data si ora postarilor;) Dna Pavlicenco, cand am scris ca va respectam am vorbit foarte serios si chiar misiunea Dvs Don Quihote-sta referitor la Unire o respect si va doresc succes! Ar fi minunat sa va implicati in lupta contra Mafiei, caci nu are nimeni nevoie de noi, nici Europa si nici Romania, cu mafie, coruptie si totala nefunctionare a mecanismelor de baza a Statului ca Justitia.
  PS de mine nu scapati, voi comunica cu Dvs si in continuare pe forumul Dvs, chiar daca am avantajul de a fi anonim. Succes si sper sa va revedeti atitudinea fata de Antimafie – indiferent ce credeti despre Mocanu, ideea este prea importanta pt a fi terfelita din simptaii/antipatii personale.

 49. inca ceva pt dna Pavlicenco: „Numai ca “Mafia” asta a fost votata de Filat, Lupu, Ghimpu, pe unii dintre care ii sprijiniti sau v-au dat un milion sa “pledati” contra “Mafiei”. Asa ca dupa plic stati voi, nu noi, cei carora nu ne place oportunismul in functie de regim.?” Cine noi? Care milion? Care oportunism? Cei care au stat cate un an la duba sau au fost deposedati sunt oportunisti??? Este o declaratie iresponsabila, sper ca ati scris-o emotiv nu rational.

 50. Pt Zamolxys

  Cei care au avantajul anonimatului, au dezavantajul de a nu se considera vizati personal cind se vorbeste de „milion”, de oportunism etc. In caz contrar, se recunosc a fi cu musca pe caciula.

  Raspund punctual pt cei ce se fac a nu intelege:

  In R.Moldova obiectivul (si nu misiunea Don Quijote) este „don-quijotista” pt ca e totul invers. „Pragmatismul”, alias mancurtismul, este anormal, dar tocmai aspiratia de Unire cu Romania trebuie sa devina fireasca, in pofida anilor de opresiune sovietica si postsovietica, la ultima contribuind si consilierii prezidentiali de la „Curtile” cu „Prezidenti” prorusi si antiromani.

  Am luptat contra Mafiei comuniste (dati pe google, daca nu stiati cumva) cind altii stateau la masa alaturi de Mafie, in epicentrul comunistilor. Si am ramas neinteleasa, pt ca ceilalti sint intotdeauna mai uniti si mai multi. Nu eu voi dezradacina Mafia in R.Moldova si nu-mi dati importanta mare, ca nu o merit. Meritul meu e ca am luptat cind altii taceau. Nu am reusit. Poate vor reusi cei izvoriti din Mafie direct. Ei stiu mai bine, cunosc Mafia din interior.

  Da, „nimeni nu are nevoie de noi, nici Europa si nici Romania, cu mafie, coruptie si totala nefunctionare a mecanismelor de baza a Statului ca Justitia”. Dar asta eu am spus-o cind unii consilieri prezidentiali incercau sa profite din In-justitie, chiar stimulind-o. Sa amintim doar cazul Duca, pierdut de R.Moldova la CEDO, insa numai eu in Parlamentul comunist am spus despre „IN-JUSTITIA, CARE DESFIINTEAZA MOLDOVA CA STAT” (o aveti mai jos) si am remis declaratia nu numai presei, dar si Programului american Provocarile Mileniului.

  Eu nu ma tem de Zamolxysi. Aveti o misiune prin care vreti sa demonstrati ca cine nu sprijina Antimafia, este cu Mafia. Pai, va spun clar: Si Mafia, si AntiMafia par doua grupari care lupta intre ele pentru a controla economia Moldovei in folos propriu. Nu am ce sa iau partea unei parti, pentru mine ele fiind egale. Ori ambele au mari pacate, ori ambele au comis infractiuni nedemonstrate.

  Daca il simpatizati pe Mocanu, nu aveti decit, numai ca va sfatuiesc sa nu terfeliti, intra-devar (sa nu compromiteti, mai exact), lupta adevarata contra coruptiei.

  Da, aceasta „Mafie” a fost votata la putere de Filat, Lupu, Ghimpu. V-ati dorit o AIE-2 sau o alianta PD-PCRM?

  Daca sunteti anonim, nu va enervati cu „milionul”. El ii vizeaza pe cei ce au luat. Si ei stiu care sunt si de la cine.

  „Cine noi?” – Eu am fost redactor-sef la ziarul PFD Mesagerul si ca editorialist, ca ziarist, am scris mereu din partea persoanei initii plural, spre deosebire de neasteptati „luptatori” contra „Mafiei”, care incep orice fraza cu „eu”, repetat de doua, trei ori, pina ii vin ideile. Eu scriu mai repede decit altii citesc si vorbesc. Este un „noi” de modestie, dar, probabil, ii cuprinde pe cei care nu va plac, pentru ca nu sunt alaturi ori de PCRM, ori de PLDM, care lupta contra PD, pe de o parte, dar, pe de alta, vrea o AIE-2. Acum, precum se spune, PLDM cocheteaza cu PD. De ce? Mai bine ginditi-va la asta si sa stiti ca este prea straveziu ca lupta voastra contra „Mafiei” este unilaterala.

  Cind voi auzi ca luptati, macar, si impotriva contrabandei de tigari, pe care NU O LICHIDEAZA Filat si Vama care ii este supusa si prin care trece un diplomat cu misiuni speciale si cu tigari de contrabanda, un sofer al Ambasadorului nostru in Romania si prin care se strecoara alte cazuri de contrabanda, abia atunci voi spune ca nu sinteti partinitori. Acum – nu va cred, pt ca vreti sa ii lichidati pe unii „rai” si sa le ia locul cei care sint si ei rai, dar nu au treuca. Acesta e si raspunsul la „Care oportunism?”

  Cu statul la duba, lasati-o mai moale. A stat si Duca Eugenia, probabil din cauza celui ce a stat un an la duba care va doare.

  Totul ce ati scris aici este oportunism si iresponsabilitate. Nu scriu emotiv, asta o fac cei care lupta unilateral contra „Mafiei”. Casa nu va spun ce am discutat cu Susarenco in campania electorala… Dar nu insistati, ca nu va spun.

  Cit priveste toate declaratiile mele, ca deputat, ale PNL, in lupta contra Mafiei si a coruptiei, viyitati, macar, acest site: http://www.e-democracy.md/parties/docs/pnl- Aici gasiti pe ani o mare parte din poyitia noastra. Cititi, cititi…

  Iata in martie 2007 ce declaratie am facut ca deputat…

  D E C L A R A T I E privind coruptia si IN-justitia, ce desfiinteaza R.Moldova ca stat, prezentata in sedinta Parlamentului din 23 martie 2007, de catre deputatul PNL Vitalia Pavlicenco

  Prin aceasta declaratie doresc sa-i sensibiliz pe diplomatii acreditati la Chisinau, sa abandoneze iluzia ca o guvernare totalitara ar fi capabila sa devina democratica. Interventia e o parte din materialul pe care il voi prezenta discursului pe care il pregatesc in vederea participarii mele la un program al Guvernului american, inclusiv a reprezentantilor Corporatiei PROVOCARILE MILENIULUI. Voi prezenta informatii si cazuri concrete de coruptie din sistemul judecatoresc si al organelor de drept din Moldova .

  Constatam cu regret, ca pentru a obtine banii Occidentului si a se imbogati, autoritatile comuniste mint, afirmind organismelor internationale ca statul combate coruptia si injustitia, ca a lichidat gruparile criminale. Dar ascund ca adevarata coruptie e in Guvern, Presedintie, Parlament, Justitie si ca racketul lumii interlope a fost inlocuit cu unul mai odios – racketul de stat.

  R.Moldova are multe probleme, inclusiv saracia, dar cu o singura radacina – CORUPTIA, ca politica de stat.

  Acest fenomen periculos au facut putrezi cei doi piloni de baza ai statului nedevenit democratic: SISTEMUL POLITIC si JUSTITIA.

  Recent, ex-presedintele Curtii Constitutionale, Victor Puscas, arata un record alarmant: prin cererile depuse la CEDO, raportat la numarul de locuitori, R.Moldova e pe primul loc. Adica justitia e corupta, cetatenii nu pot avea incredere in sistem.

  Si ministrul justitiei, Pirlog Vitalie, ne-o confirma, afirmind: “a nega ca exista coruptie in justitie, ar insemna sa ne pacalim pe noi insine…” Voronin recunostea acum niste ani ca justitia noastra seamana cu un “auktion”. Moldova e condamnata la CEDO pentru zeci de cazuri, Bugetul e prejudiciat de sute de mii euro, dar nimeni nu e tras la raspundere. Dreptatea umbla in Moldova cu capul spart. O seama de judecatori, procurori, politisti sint corupti, dar nimeni nu doreste schimbarea sistemului ce convine clanurilor politico-mafiote.

  Va citez doua fragmente dintr-o hotatire a unei instante de judecata germane privind achitarea integrala a unui cetatean, condamnat pe viata de justitia moldoveneasca, refuzindu-se, insa, extradarea sa: “… s-a constatat hartuirea, maltratarea de catre stat, ca metoda obisnuita a demnitarilor (cinovniki) moldoveni…“ “Justitia din R.Moldova isi negociaza hotaririle si sentintele cu actuala putere.” Va imaginati ce parere si-au facut judecatorii germani despre colegii din pretinsul nostru stat proeuropean!? Vorbesc de judecatorii ce asculta de indicatiile superiorilor si ne fac de ris in Europa, nu de judecatorii cinstiti, foarte putini!

  Pestele de la cap se strica. IDIS “Viitorul” arata “impozitul neoficial”, practicat de guvernarea comunista, estimat la peste 2 miliarde de lei anual, sau 160 milioane dolari. Oamenii de afaceri sint fortati sa achite ilegal sume mari pentru mofturile comunistilor. Ce mai dovezi de economie-catastrofa?!

  In paralel cu racketul de stat, comunistii practica imbogatirea personala prin acapararea afacerilor prospere si delapidarea statului de alte miliarde. Jaful proprietatilor oamenilor se face prin hotariri ilegale de judecata. Peste ani, oamenii isi recapata prin CEDO valoarea proprietatii pierdute, insa cheltuielelile le platim tot noi, de la Buget. Comunistii se imbogatesc acum, dar vor plati noile guvernari. Iata un exemplu.

  Am primit o scrisoare de la un cetatean moldovean ce lucreaza de zece ani pentru Guvernul american si a contribuit esential la includerea R.Moldova in diverse proiecte politice si economice. A procurat un imobil la Chisinau, dorind sa deschida un Centru moldo-american de afaceri. Socoteala americana nu s-a potrivit, insa, cu tirgul moldovenesc! Omul se pomeneste cu o hotarire-trasnet, primita prin posta, din care afla, cu o intirziere de doua luni, ca nu mai are cladirea de la Chisinau, pentru ca un judecator a daruit-o unor afaceristi, prin executare imediata. Intr-o singura sedinta, cu participarea unei singure parti, interesate de proprietate straina, judecatorul Turcan de la Judecatoria economica de circumscriptie Chisinau l-a expropriat pe american. Sosind de urgenta in patrie, victima constata un dosar complet falsificat. Depune o plingere la Procuratura, care spune ca nu e nimic de facut, deoarece judecatorul ce a comis faradelegea are imunitate, greu de ridicat. Adica legile incurajeaza faradelegile judecatorului. Se stie cine a furat, cum si de la cine, dar faptasul nu poate fi tras la raspundere penala! Cer Procuraturii Generale si Consiliului Superior al Magistraturii sa examineze serios cazul, pentru a constata abaterea grava de la lege a judecatorului Turcan. Din ianuarie, procuratura Chisinau ezita sa intenteze, la cererea rezidentului american, un dosar penal asupra cazului.

  Cazul e parte componenta a “cazului” femeii de afaceri Eugenia Duca, fost proprietar al Centrului “Chris”, stabilita in SUA din cauza terorii la care a fost supusa de lumea criminala in cirdasie cu politia si Procuratura. “Cazul Eugeniei Duca” a scandalizat presa interna si externa, a generat trei dezbateri in Parlament, a fost monitorizat de OSCE, Consiliul Europei, Comitetul Helsinki si Transparency International. Duca, prima femeie de afaceri din Moldova, a cistigat toate procesele si a fost achitata integral. I s-a dat dreptate prin sapte hotariri ale Plenului Curtii Supreme de Justitie. Parea ca justitia a triumfat. Nu si in Moldova, tara absurdului, unde in capul mesei nu pot sta decit crima si coruptia.

  La 27 noiembrie 2006, Plenul Curtii Supreme de Justitie isi anuleaza, inexplicabil, toate hotaririle, lasind in vigoare o hotarire din 1999, anulata de Plen de sapte ori. Plenul pune la baza revizuirii o simpla cerere la CEDO si “inscrisuri” false, de care se ocupa Procuratura Gnerala, cum mi s-a spus in interpelari. Hotarirea Plenului e cu atit mai suspecta cu cit la 8 martie, Duca primeste un raspuns de la CEDO, in care se arata ca cererea oponentului Andoni contra Moldovei, luata de Plen drept proba, e respinsa ca “inadmisibila”, deoarece – citez – “Curtea nu a relevat nici o aparenta de violare a drepturilor si a libertatilor omului garantate de Conventie sau de Protocoalele aditionale.”

  Cum ramine cu decizia Plenului CSJ?! Incompetenta sau coruptie in justitie?! Iar din noiembrie trecut Plenul CSJ si Curtea Suprema de Justitie tergiverseaza examinarea cererii de revizuire si a recursului, depuse de Eugenia Duca, blocindu-i toate caile de acces la justitie.

  Devine clar ca hotarirea Plenului putea fi pronuntata doar sub presiunea unor demnitari de prim-rang. Faptasii, pentru a obtine cistig in judecata, au vehiculat numele lui Oleg Voronin, ca interesat de afacere, insa aici numele sau a fost folosit doar ca o acoperire, se pare fara stirea lui.

  Mi s-a soptit cu frica numele celui ce a comandat “sentinta”. Dar nu pot sa nu spun numele unui deputat, Vadim Misin, ce a expediat, in anul 2000, Procuraturii Generale si Consiliului Superior al Magistraturii, un maldar de hirtii calomnioase, insotite de o lista a convorbirilor telefonice ale Eugeniei Duca, obtinute pe cai criminale. Exista ca dovada raspunsul de la VOXTEL. Printre cei filati sint si eu, care semnasem, alaturi de 20 de deputati, printre care Rosca, Matei, Ciobanu, Cimpoi, o interpelare cerind explicatii Procurorului General privind blocarea accesului Eugeniei Duca la Curtea Suprema de Justitie. Procuratura Generala si CSM au respins dosarul ticluit de deputatul Misin, intrebindu-l daca nu cumva «au fost incalcate drepturile omului, prin primirea si raspindirea unor asemenea informatii” sub forma convobirilor telefonice private?! Il intreb azi, dupa sase ani, pe Vadim Misin, in baza carei legi au fost urmarite si ascultate celularele deputatilor, cine i-a permis acest act neconstitutional?! Tine de onoarea Presedintelui Voronin sa-l intrebe pe comunistul sau Misin cu ce se ocupa, de fapt.

  Cu regret, cazul Duca nu e singular. E plina Moldova de victime ale clanurilor mafiote de la Putere si ale injustitiei. Se impune reformarea sistemului judecatoresc, subordonat regimului comunist. Independenta puterii judecatoresti trebuie sa fie reala, iar judecatorul – tras la raspundere penala si financiara pentru hotaririle nelegale si prejudiciile aduse statului. Ca si politistii si procurorii, pentru dosarele la comanda. In caz contrar, vom avea mereu coruptie si crima organizata, incurajate de stat. Ce sa mai crezi despre justitia noastra, daca judecatorul Pruteanu, care a condamnat-o la puscarie pe Duca, dupa ce ea a cistigat toate procesele, inclusiv impotriva statului, in loc sa fie tras la raspundere, este avansat la Curtea de Apel. Si anchetatorul Tomuz, ce a fabricat dosarul, a fost avansat la Centrul Anticoruptie ! Cine sa mai creada in actul de justitie in Republica Moldova!

  Pentru a demonstra ca acest “caz” e demn de Guinness Book, va prezint statistici: cazul dureaza de zece ani, au fost intentate ilegal 48 dosare penale si civile, Duca a suportat sute de interogatorii, cinci perchezitii, sase tentative de arest, patru arestari, jumatate de an de detentie ilegala, circa 50 de sechestre ale averii private, peste 2100 de sedinte de judecata. Avind demnitate si curaj impresionant, a cistigat toate procesele, majoritatea pina la Curtea Suprema de Justitie si in Plen. In ciuda faptului, clanurile mafiote, in complicitate cu judecatori si procurori, n-au lasat-o in pace si forteaza examinarea aceleiasi cauze de zece ani, pentru a pune mina pe proprietatea ei privata. Solicit Comisiei juridice a Parlamentului sa examineze cazul Eugenia Duca in sedinta, pentru a stopa faradelegile si desfiintarea definitiva a sistemului juridic in statul nostru. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *