C.T., „Statalitatea (moldovenească) şi frigiderul (stomacul) gol”

Ma bucura ca si C.Tanase promoveaza aceleasi pozitii ca si blogul meu. Intrebam, ceva mai inainte, daca sunt gata actualii guvernanti sa isi taie craca strong a coruptiei, pe care stau cocotati. La putin timp, am regasit acest „filon (nu filat!) verde” intr-un comentariu din „Timpul” (http://www.timpul.md/articol/concluzia-e-una-presa-trebuie-sa-declare-razboi-actualei-puteri-19815.html). La fel, toata campania pentru referendumul constitutional si pentru alegerile parlamentare anticipate, am tot spus ca statalitatea nu e un fetis, iar moldovenii apara suveranitatea, independenta, statalitatea, neutralitatea militara, moldovenismul si, integritatea teritoriala prin bordelurile, bucatariile si dormitoarele occidentale. Cind vor intelege acest lucru guvernantii, crutati de liderii de opinie, care incep sa se trezeasca, intr-un sfirsit? De ce cei de la Putere mai apara aceste fetisuri, care nu ne fac fericiti la noi acasa? Poate din interes meschin? Desi, in forul lor interior, nici ei nu cred in acest stat, poate ca nu sunt unionisti doar pentru ca inca nu vor sa isi taie craca mafiota de sub ei? Dar vor vrea vreodata?

http://www.timpul.md/articol/statalitatea-(moldoveneasca)-si-frigiderul-(stomacul)-gol-19914.html

Politologul V. Andrievski, într-un material plasat pe portalul de ştiri AVA.MD, abordează şi fenomenul unionismului românesc de la Chişinău, evident, prin prisma clişeelor ideologice sovietice. Astfel, potrivit lui, unionismul „nu e un produs ideologic moldovean, ci e exportat de emisarii din România”. Bucureştiul oficial -continuă Andrievski în aceeaşi cheie – „promovând politica unionismului, mizează azi nu atât pe politicienii-unionişti moldoveni, cât pe crearea unui sistem puternic de influenţă asupra conştiinţei publice.

E clar că nu unionismul, ci frigiderele goale îi fac pe moldoveni să nu creadă în independenţa şi statalitatea RM! Guvernarea comunistă a utilizat, uneori cu succes, teza „independenţei şi statalităţii” ca un antidot la incapacitatea ei de a guverna eficient şi a scăpa ţara de sărăcie, oferindu-i perspectiva unui viitor decent. Când nu poţi hrăni un popor, exploatează-i instinctele naţionale, cultivă-i mândria de a avea stat. Primul semnal că într-o ţară lucrurile merg prost e când guvernarea inventează un duşman (străin) şi îndeamnă poporul să-şi apere patria, statalitatea. Aceasta au făcut comuniştii timp de opt ani, cât s-au aflat la guvernare. Un regim corupt până în măduva… statalităţii, ca să se menţină la putere, i-a anesteziat moldoveanului simplu senzaţia acută de foame cu „alimente ideologice” – „independenţă”, „statalitate moldovenească” şi ura faţă de români. Asta-i toată filozofia! (In poza: un miracol natural, care seamana cu o caprioara cuminte si prea naiva, precum e Moldovioara noastra…)

Un lucru e cert: moldoveanul va crede în independenţa şi viitorul acestui stat numai atunci când, venind seara de la serviciu, va găsi frigiderul plin. Toate iubirile, inclusiv iubirea de guvern, neam şi ţară, trec prin stomac. Numai frigiderul plin îi asigură cetăţeanului perspectiva viitorului şi-i consolidează sentimentul patriotismului.

Comuniştilor nu le-a reuşit acest lucru. Să sperăm că-i va reuşi actualei guvernări. Să fim deci atenţi: când vom vedea că frigiderele noastre rămân goale, iar guvernarea începe să ne îndemne să ne iubim statalitatea, înseamnă că lucrurile continuă să meargă prost în ţara asta şi „numărul cetăţenilor care nu cred în independenţa statului moldovenesc” va continua să crească.

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. statalitatea ,independenta este conditionata de un trai decent,de bunastare,etc dar identitatea nationala nu are nici o legatura….moldovenismul este rezultatul inculturii si nici macar al indobitocirii populatiei de catre urss avand in vedere ca in decursul a 20 de ani fiecare din cetatenii moldovei au avut sansa sa se informeze corect …cu apartenenta la un neam te nasti si mori indiferent daca frigiderul este plin sau gol…fata de o moldova independenta in care romanii si limba romana sa fie la ei acasa pot avea sentimente de iubire dar fata de o moldova independenta in care romanii si limba romana sa fie considerate o minoritate nu imi inspira decat scarba si nu are legatura cu frigiderul sau alt articol electrocasnic

 2. Ha Ha accesul de sinceritate al lui musiu Tanase isi are originea in alta parte.Musiu Tanase e la fel de statalist ca si colegii feciorasului sau si in ultimul timp ametiti de succesele obtinute impartind minciuni si aiureli in electorat chiar au inceput sa creada in propriile gogomanii si anume ca ignorand Romania ”rezolva ei direct la Bruxel” ca sa-l parafrazez pe Voronin.

  Socoteala de acasa nu prea s-a potrivit cu cea din targ .Madam Malstrom le-a adus in dar moldovenilor un cadou greu de digerat.In tim ce Filațelul si acolotii sai asteptau un document al carui prevederi sa le permita moldovenilor sa devina Evropeni in Evropa madam comisarul le-a pus pe masa un document care de fapt urmareste sa-i transforme pe moldoveni in Europeni LA EI ACASA in RM.

  Dupa mutrele strepezite ale lui lupu si filatus rezulta ca problema le-a cazut greu la stomac mai ales lui Filat care a promis libera tropaiala in Europa pentru moldoveni prin 2012 adica exact cand se prefigureaza noi alegeri.

  Pusi in fata unei realitati dure unii precum nea Tanase (care m-a deamagit profund prin oportunismul si romanismul sau mercantil) si-au adusara aminte ca fituica sa a supravietuit muti ani cu banuti dulci de la bugetul Romaniei suferind un atac fulgerator de ”patriotism” si ”anti statalism” dar in fapt fiind o mostra de servilism oportunism.

  Din pacate imi vine tot mai greu sa cred in Tanase…Sorry maestre ..

 3. Este clar pentru toata lumea ca pcrm indeamna Rusia sa majoreze preturile, pentru ca la urmatoarele alegeri sa castige mult.

  INTRODUCETI DE URGENTA PE SCARA MARE INTERNETUL SI TELEVIZIUNEA PRIN CABLU SI SATELIT, SI OAMENII VOR FII MAI INFORMATII, MAI INTELIGENTII SI MAI PUTERNICI.

 4. Ce spune dna Pavlicenco despre „bunul patriot roman basarabean” acum?

 5. Bre Stalinus pot sa te inteleg ca nu-ti place mult la ceea ce scrie si face dl C. Tanase si sa-i gasesti multe parti negative. Dar eu unul nu cred ca el trebuie sa fie tsinta ta. Mai treci pe strazile Chisinaului, mai vezi si pe la sate ce se face. Si te vei convinge ca e usor sa critici privind dintr-o parte la fenomenele negative. Dar pune si tu umarul si indreapta nelegiuirea si indiferenta unora! Fa si tu ce poti, poate scrii un articol analitic de sinteza cu viziunea ta despre cele ce scrie poolitologul V. Andrievski ?

 6. Ne-o „trage” Rusia tare. 🙁 Se asteapta vremuri grele, Rusia va bate si mai tare in buzunarul basarabenilor santajindune cu preturi mari la resurse energetice si blocarea exportului, acuma trebuiau creditele alea aduse de Filat si investite in salarii, pensii, combaterea inflatiei, cit de cit retinerea preturilor ca pana 01.01.2011, unde e UE acuma, a venit doamna aia si cu propunerele ei inca si mai tare ne-a indepartat de west? Unde e Romania? Toti tac milc. Oare Unire, ce ar fi cel mai ideal si care din pacate nu se prevede in 2-5 ani, 🙁 oare inapoi un guvern prolingau estic 🙁 , ca de altfel ne maninca ciinii cu tot cu statalitate in max. 1-2 ani, mos are dreptate – komii o sa faca tot posibilul sa ajunga iar la alegeri anticipate, iar daca Filat si gimpu nu fac nimic (Ghimpu nu prea are ce face iar PD-ul e de nimic numai „tuda-siuda” si de umplut buzunarele lui Vlad Ulinici-Plahotniuc-…) ii gata revin komii in putere. 🙁

 7. Pt VV

  V-am spus ca are cetatenie romana? Ei, acum vedem ca vrea si un nume de familie romanesc. Mai multi cu asemenea dorinta sincera. De ce rusii nostri nu-si dau copii in scoli romanesti? El si-i da tocmai in Romania. E drept – si poate.

 8. Stati, dna Pavlicenco! Din cele scrise in presa, riese ca fiul lui Plohis urmeaza in viitor sa invete in Romania!

 9. Doamna Vitalia,

  In asa caz, odata cu redobandirea cetateniei romane, trebuia sa reveniti la numele Vangheli?
  Patriotismul nu se masoara dupa numele de familie. Si declaratia lui Plahotniuc ca un nume slav poate sa „raneasca” viitorul coplului sau este mai mult ca o aberatie.

 10. Vitalie Cojocari scrie:

  Ulinici este un nume de familie atât de românesc, încât, dacă ieşi pe strada oriunde în România şi strigi: “”Băi, Ulinici”, se întorc deodată zece inşi. Ce explicaţie de doi bani… Şi ce-am mai râs când am aflat că pe fiul de 13 ani al omului de afaceri îl cheamă, la fel de româneşte, Timofei. Un nume foarte comun în România. Desigur, cu ghilimelele de rigoare. Nu înţeleg, de ce nu i-a schimbat şi prenumele? De ce să nu-l cheme, de pildă, Tomiţă? Deci, spuneţi-mi un lucru: sună româneşte Timofei Ulinici? La fel de româneşte ca Timofei Plahotniuc.

  Nu-mi pasă de ce şi-a schimbat numele domnul Plahotniuc. Cine să-l ştie ce manevre are şi în România! Dar dacă a fost sincer cu explicaţia de mai sus, demonstrează, cel puţin, că suferă de multă, multă inferioritate etnică, dar şi de o frustrare patologică faţă de… români.

 11. Si Ulinici este nume slav de provenienta sud-dunareana. Uitati-va la terminatia numelor din fosta Iugoslavie ( Popovici, Carazici, Milosevici, Tichici, Dobranici, etc. ). Mergeti in zona Timisoarei sau a Aradului si o sa va lamuriti cum stau lucrurile. Zona este plina de sarbi, croati, sloveni, carasoveni… De alt fel, nume de origine sarba veti gasi pe tot teritoriul Romaniei, ca si nume de origine ucraineana ( cu terminatia in „iuc” sau „iac” ), poloneza ( cu terminatia in „schi” ), bielorusa ( cu terminatia in „enco” ), rusa ( cu terminatia in „oi”, „ov” sau „ev” ) sau bulgara ( cu terminatia in „of” sau „ef”, redevenita, mai nou, „ov” sau „ev” ). E plina Romania de astfel de nume. Majoritatea purtatorilor de astfel de nume nici nu mai stiu limba tarii de origine a numelui. Situatia romanilor de „insula de latinitate” intr-o „mare slava” este explicatia. Deci motivatia domnului Plahotniuc este una penibila. Ma asteptam la ceva mai inteligent si mai credibil din partea unui maestru al combinatiilor oculte.

 12. Explicatia domnului Plahotniuc este penibila si dinalt motiv. Ea incearca sa acrediteze ideea ca romanii au ceva cu slavii, cu rusii in primul rand. Fals. Romanii nu au absolut nimic cu rusii ca etnie. Romania este plina de lipoveni care au ales aceasta tara tocmai pentru a se apara de intoleranta Bisericii Ortodoxe Ruse si de absolutismul coroanei tariste. Faptul ca se simt bine aici o dovedeste insusi faptul ca ei si-au adus cu ei si Mitropolia pe care au instalat-o la Braila. Ei bine, aceasta biserica a rascolnicilor, Biserica Crestina de Rit Vechi, biserica ce ii reprezinta pe toti lipovenii din afara fruntariilor Rusiei, are relatii cordiale cu Biserica Ortodoxa Romana si cu Biserica Romano-Catolica si cu celelal te culte crestine, dar nici nu vrea sa auda de Vladica de la Moscova. Alta este insa situatia in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de autoritatile ruse, cu politica lor imperialista, fata de adeptii curentului velico-rus, fata de sovinismul retrograd al unora dintre minoritarii rusi din Basarabia, care manifesta o intoleranta si o ura neimpacata fata de romani, fata de prelatii Bisericii Ortodoxe Ruse care inteleg sa aiba relatii incalificabile cu de biserica romanilor, toate acestea pe un fond de impilare, manipulare si alienare a romanilor din Basarabia. Au incercat sovieticii, in anii 45-50-60, sa faca acelasi lucru si in Romania si, desi la inceput au gasit destule cozi de topor si printre romani, iar unii oameni cu coloana vertebrala au avut de suferit pentru atitudinea lor demna, foarte repede autoritatile sovietice au fost puse la punct si au trebuit sa plece in lumea lor. In concluzie, toate aceste justificari ale domnului Plahotniuc nu au acoperire.

 13. @xx Ținta ? nu Tanase nu e o ”ținta” si in general eu nu ”țintesc” oameni ci apucaturi si comportamente.
  Din pacate enorm de multi intelectualii basarabeni au mari probleme de caracter ,foarte putini sunt niste oameni care sa poata pretinde ca au dreptul sa-i indrume pe concetatenii lor ori ca sa serveasca drept reper moral.
  C Tanase a incetat a fi asa ceva atunci cand feciorasul a ales o baricada politica si mi-e teama ca si un altfel de bariada atunci cand s-a infruptat din banii FSB-ului aparandu-l pe Pasat.
  Unii vor spune, Bine domle dar asta e fii-su nu el…asa e dar fiul a fost educat de tata si in plus C Tanase nu a precupetit multe magarii in fituica sa pentru a impinge PLDM-ul in sus pe socoteala altora cu infinit mai multe merite din cele pe care le ridica in slavi domn Tanase atunci cand ii convine.
  Da in RM sunt multe probleme grave care merita atentie dar stimate xx un formator si lider de opinie ca C Tanase care face ce face Tanase e una din cele mai GRAVE probleme.

 14. Pt luca

  De ce sa revin la Vangheli? Eu am timp acum, cind viata imi e pe sforsite, sa ma apuc sa cheltui bani cu schimbarea actelor? Eu nu am facut de ris numele de familie Pavlicenco, al sotului, si nici pe al meu, dar nici nu e un nume care sa fie suparator, numele Pavlicenco. Deci, ideea e ca fiecare face ce vrea si poti explica, dar nu trebuie sa impui, sa dictezi, sa dai verdicte. Dar poate ca lui Vlad Plahotniuc nu-i place radacina cu Plah=plohoi, „rau”, poate ca are vreo problema cu numele ca e al lui tata? Nu stiu nimic aici, dar nu cred ca omul care si-a luat cetatenia romana in anii 90′ trebuie judecat dupa masurile de azi.

  Plahotniuc are ceva peste 40 de ani, mi se pare, viata lui e inainte. A mea e deja la virsta pensiei. Si sa nu uitam – in 1974, cind m-am casatorit, stia cineva ca se schimba vremurile si ca cineva va interpreta un nume ucrainesc sau rusesc drept antiromanesc? Cind nu puteai vorbi de nimic romanesc si in loc de cuvintul „roman” in cartile stiintifice de referinta se puneau trei puncte?

  Dar ce facem cu Muntean, Urechean, padurean etc. care se tem de u-ul de la sfirsit, vroind – fals! – sa fie nu romanasi, ci evropeizati? EU AM RAMAS CONSECVENTA SI NU INVIRT NUMELE CUM ALTII INVIRT FUNDUL si il muta, inclusiv prin nume, in diferite luntri. Sotul meu se mai pune, ca membru si al Uniunii Scriitorilor, Pavlicencu. Insa eu – nu. Dimpotriva, fiica mea Beatriz a ramas Pavlicenco si dupa casatorie. Abia copilul va fi in numele sotului.

 15. Pt VV

  Si de ce excludeti framintarile oamenilor care pe parcursul celor 20 de ani de dupa Independenta incep sa inteleaga altfel lucrurile? Eu ma bucur ca Plahotniuc are cetatenie romana. Ma intristeaza cei din conducerea R.Moldova cu cetatenie rusa.

 16. Pt Dragos Galbur

  In primul rind, desi nu va cunosc, vreau sa va felicit sincer pt articolul legat de Muruziuc, pe care l-am preluat. Am fost impreuna in Partidul Fortelor Democratice. In al doilea rind, voi citi materialele de la link si voi spune pe urma. Succes!

 17. Stimată Doamnă,

  Noi apreciem mult eforturile Dumneavoastră pentru afirmarea ronmânismului în Basarabia.

  Pe parcursul anilor, mai mulţi “bărbaţi politici ai neamului” s-au pus bine pe lângă Dumneavoastră pentru ca să le eliberați certificate de buni români. Dupa ce i-ați “testiculat” minuţios, puțini au fost acei, care au reușit sa sară peste pârlazul vigilenței Dumnevoastră naționale.

  Noi nu punem la îndoială profesionalismul Dumneavoastră în materie de românism, recunoaștem că nici nu ne încumentăm să căutăm un meseriaș cu dexterități mai bune, dar, cel puțin întru-un caz, intuiția pofesională v-a trădat.

  Acum, câteva săptămâni, i-aţi eliberat certificat de român absolut cetățeanului Plahotniuc Vladimir. Doamnă, românul cu „acte în regulă”, a denunțat irei, 27 ianuarie, România ca pe un stat rasist, intolerant cu cetățenii care poartă nume de familie slave şi pentru a-și apăra progenitura de furia semenilor lui de la un liceu pe care acesta ar urma să-l viziteze peste câțiva ani în scopuri didactice, a fost nevoit să schimbe identitatea întregii familii.

  Stimată Doamnă, ultima speranță o ridicăm ca pe o rugăciune tot spre Dumneavoastră, mai umblați o dată la aparatul cela de bâjbâit români. Poate vreun contact nu-i in regulă. Că noi începem să pierdem încrederea în izbânda cauzei naționale.

  Cu mult respect,

  Un grup de ”suntem români, dar virgulă (până la clarificarea situației), ca sî putem pune șî noi un punct eminescian pi soarta noastrî”.

 18. Pt Victor

  Ma amuza interpretarile voastre. Aminti-va doar un lucru – de cite ori pe acest blog mie mi se „recomanda” sa imi schimb numele de familie din Pavlicenco in nu stiu ce. Asa ca degeaba trageti si voi, si Mocanu, argumentele de par. Eu cred ca e mai bine sa fie la conducerea R.Moldova cetateni si romani, decit cetateni si rusi.

 19. Doamna Vitalia,

  nu am avut de gand sa va dau sfaturi sa va schimbati numele. Contrariu, am afirmat si sustin ca numele nu conteaza. A fost doar o replica la afirmatiile D-voastre ca Plahotniuc redonabdind cetatenia romana „acum vrea nume romanesc”?

  Motivatia sa este absolut neintemeiata, judecand romanii ca o natiune rasista si intoleranta: in Romania cu nume slav esti „ranit” or in plina democratie a RepMolotov cu un nume Lucinski or Voronin poti deveni Presedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *