Vitalie Călugăreanu: Alianţa de la Chişinău poate să crape din cauza corupţiei


Discutiile din culise intre componentele coalitiei de guvernare asupra viitorului program de guvernare au fost extrem de dure mai ales la capitolul reformei judiciare. Analistii locali prezic o perspectiva politica plina de surprize in Republica Moldova.

Cei trei lideri ai componentelor coalitiei de guvernare se abtin cu greu sa nu se atace public reciproc. Ei impart replici taioase, fara sa spuna cui anume sunt adresate acestea. Unii lideri ai coalitiei incearca sa impuna, in cadrul guvernarii, un mecanism care sa faca imposibila utilizarea functiilor politice detinute de catre anumiti oameni de afaceri in scopul imbogatirii clandestine. In acest sens a rasunat deja prima amenintare cu spargerea din interior a Aliantei. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu: „In caz ca se repeta ce a fost – crapa! Si daca crapa – pierdem toti, nu numai unul. Acum oamenii altfel o sa puna nota, nu cum au pus-o dupa primul an de guvernare. In cazul in care nu se va mai putea – noi o sa spunem ca nu se mai poate, ca suntem in aceasta alianta doar ca laturasi. Ori noi facem ceea ce ne asumam, ori ‘Bonjour maman!’. Nu ies din alianta, dar o sa cant la saxofon. Eu intr-o buna zi o sa merg si o sa tai… si-am sa spun lucrurilor pe nume cum stau! Nu o sa ma mai opreasca argumentul ca daca spun – revin comunistii! Nu o sa ma mai intereseze. Ce rost are? Ori ei comunisti, ori altii necomunisti – daca nu se misca lucrurile inainte, care este sensul acestui act al guvernarii daca nu schimbam lucrurile?”.

In timpul negocierilor privind reeditarea Aliantei pentru Integrare Europeana, liderul PL,
Mihai Ghimpu, a insistat ferm ca Partidului Liberal sa i se ofere conducerea unei institutii de drept. Insistenta liberalilor a fost criticata vehement de analisti, ziaristi si politieni, deoarece din cauza acestei pretentii a liberalilor, Partidul Democrat era la un pas sa alunece intr-o alianta de stanga cu comunistii. In cele din urma, Partidul Liberal a cedat:

Mihai Ghimpu: „Ati vrut alianta? Mancati alianta! Eu n-am tradat! N-am vandut in toti cei 20 de ani de activitate! Eu tot timpul am cedat, ca sa mearga lucrurile inainte. Si acum fac acelasi lucru…. Si tot rau sunt! Altii stau ca boierii, cumparati de cineva, dirijati cu banul… Si ei sunt „patrioti’. Oamenii nu mai cred in nimic. O sa vina ziua cand o sa ne ducem ca in Sicilia, cand oamenii se duceau dupa dreptate la capul mafiei, la ‘Nasu’, in loc sa mearga la politie… Asta vreti dumneavoastra? Eu nu vreau aceasta! Eu atatea am invatat anul acesta… Si atatea am intalnit, cat nu am vazut in toti cei 20 de ani de activitate politica. Nici pe timpul URSS, in anii 1980-1989, nu am intalnit problemele pe care le-am intalnit in perioada aceasta. Eu, presedinte in doua functii (presedintele interimar si sef al Legislativului – n.n.) si sunt deputat si vreau aceasta dreptate – pai ce sa mai spunem de oamenii simpli, daca eu nu am simtit aceasta dreptate?”

„Atunci cand se construieste o casa, fiecare duce apa cu caldarea lui. In situatia in care Partidului Liberal nu i s-a oferit nici o institutie de drept – a ramas doar cu coromasla”, a declarat Ghimpu.

Prim-vicepresedintele PLDM, ministrul in exercitiu al Justitiei, Alexandru Tanase, a recunoscut ca discutiile in alianta in ceea ce priveste reformarea justitiei au fost extrem de anevoioase, dar s-au finalizat cu un rezultat bun:

„Am finalizat programul de guvernare. Avem, cred eu, un program foarte ambitios si bine inchegat la componenta ‘Justitie’. Chiar daca suntem intr-o guvernare de coalitie, si au fost foarte complicate negocierile – cred ca a fost cel mai complicat domeniu pe care l-am discutat… Ca sa putem avea succes la acest capitol, noi avem nevoie de cel putin 4 ani de zile ca oamenii sa resimta lucrul acesta”.

Cert este ca noul guvern isi propune sa lichideze instantele economice despre care s-a scris ca ar fi stat la baza tuturor actiunilor de tip ‘raider’ intreprinse in perioada fostei guvernari comuniste. Anul trecut aceasta initiativa a suferit un esec, deoarece un deputat din PD si altul din Alianta Moldova Noastra au votat impotriva.

In ultimele zile, analistii politici de la Chisinau mai dezbat un scenariu palpitant, bazat deocamdata pe zvonuri. Potrivit acestuia, premierul Vlad Filat ar urma sa fie demis imediat ce liderul PD, Marian Lupu, va fi ales sef al statului, guvernarea in Republica Moldova urmand a fi asigurata de o coalitie de stanga democrato-comunista.

Matematic, scenariul este posibil. Si tactic la fel, spun unii analisti, pentru ca in acest caz liderul PLDM, Vlad Filat, nu va mai putea reveni nici in calitate de simplu deputat, iar Partidul Democrat ar putea spera ca, din pozitiile administrative vizibile pe care le va avea, va putea atrage electoratul liberal-democratilor.

Pe de alta parte, Vlad Filat sustine ca are incredere in partenerii sai de coalitie:
„Va imaginati cat timp as avea eu, in acest caz, ca sa pregatesc partidul pentru a reveni cu majoritate constitutionala in Parlament? Eu am deprins un lucru – sa merg pe incredere”.
Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Da-a-a !!! Începem sa ne dezamagim! Ce mai ministru de interne!? General de brigada. Da-i civil!Intelegeti, e civil, da-i general de brigada?!
  Daca PNL-ul n-ar speria lumea cu unirea- multi l-ar vota la alegerile locale. Credeti-ma,eu stiu ce spun! O sa facem si unire, dar acum e imposibil. Se pierde timpul inzadar. Pacat!!!

 2. Doamna Tira, nici romanii nu doresc unirea. Iar odata cu trecerea timpului se indeparteaza orice sansa de unire. Eu doresc ca Romania sa aiba cu republica din stanga Prutului aceleasi tip de relatii pe care il avem cu Rusia, de exemplu.

 3. Oamenii isi aleg reprezentantii in parlament.
  Dar calitatea noastra de om (lucru f greu de difinit) o poti contempla peste hotare. Vezi cum ne comportam peste hotare. Lucram la negru TOTI dar ne laudam ca suntem peste hotare. Inginfati venim acasa.
  Daca printre straini cineva e smecher, altul obraznic, atunci noi suntem „mioritici” si fudui.
  Ne apreciaza numai pentru o munca mecanica facuta calitativ. De intelect nimeni nu te lauda (doua exceptii nu sunt o regula). Mergi peste hotare si fa observatii.

  De unde alegeri constiente – TIRA ? Ca bine zice Ghimpu. Toti fura dar el e prost. Concluzia vine din rezultatul alegerilor. Hotii (Filat, Lupu, Diacov…) au mai multe voturi. Nimic de comentat. PAi cum sa nu te dezamagesti in electorat? Toti vor dreptate – dar voteaza hoti.

 4. Cu unirea nu trebuie de speriat,ci calm de lămurit oamenilor de ce trebuie ca Basarabia să revină la trupul ţării.Dacă se doreşte şi se utilizează argumente eficiente,se poate de convins despre necesitatea revenirii la ţară a teritoriilor sale de la est de Prut şi pe susţinători de comunişti,nu numai pe amatorii de „statalism moldovenisc”.Cîţi rusofoni şi-au făcut deja cetăţenie română?Oare nu e o ruşine mare-mare pentru naţiunea română că după ce teritoriile sale est-prutene au scăpat din Imperiul sovietic,nici după 20 ani nu şi le poate aduce în componenţa ţării?
  Personal am încercat să discut deseori cu susţinători de comunişti în vârstă şi am reuşit sa-i aduc la concluzia că e mai rezonabil pentru viitorul nostru să ne lăsăm de statalism şi să ne întoarcem la Ţară.
  Consider că acei ce ocolesc tema reîntregirii românilor în discuţii cu oamenii sunt doar nişte conjuncturişti/conformişti ce nu vor să dea de greu cînd e vorba de a discuta cu ooamenii despre avantajele reunificării româneşti pe Prut.Cine doreşte să facă ceva caută mijloace spre a realiza cele propuse,cine nu,caută doar scuze sau vinoveţi ce i-ar justifica inactivitatea.

 5. Pt. Tira: „Credeti-ma,eu stiu ce spun! O sa facem si unire, dar acum e imposibil. Se pierde timpul inzadar.”

  Sloganul asta „unire, dar acum e imposibil” se flutura de la ruperea RM de URSS si cu cat se vor invata politicienii la mierea puterii, cu atat va deveni mai intensa propaganda oficiala a „statului suveran si independent Republica Moldova”.
  Deci, in loc de: „unire, dar acum e imposibil” se ajunge treptat la: „unire, dar e imposibil”.

 6. Doar Marea Romanie ne este salvarea cea Mare, in ciuda tuturor asasinatelor politice! Pe toti moldovenii nu-i veti omora, voi, calai OMON moscovit!

 7. Pt Vanga

  Si eu sunt absolut de acord ca asa este. Am vorbit acum cu niste prietene din R.Moldova, ca eu ma aflu provizoriu in Germania. Sunt disperate. Politicienii stau la agapa pe timp de ciuma. Preturile explodeaza, oamenii nu le vor putea suporta, pleaca pe un cap in afara, salvarea e doar cetatenia romana. Daca ne-am uni acum cu Romania, orice efort – uman, profesional, financiar – ar fi o investitie in viitorul romanesc integrat. Dar nu e, ca sunt mari influentele din afara si politicienii sunt, practic, toti, santajabili din partea Rusiei.

 8. Politicienii stau la discutii fara „principii si valori” luni de zile.
  De parca noi i-am ales pentru asta. Unde-s reformele? Unde-s locurile de munca? Unde-s toate promisiunile electorale?

  „Rusia” este doar sperietoare. Nu exista un santaj al Rusiei atat de mare, cat il EXAGEREAZA cei cointeresati sa ne tina intr-o continua atmosfera de frica, incertitudine. Iar in spate, mafia instalata de comunisti si sustinuta in continuare de PD-isti, continua sa mentina coruptia in toate structurile din stat.

  Pana cand vom tacea ca boul ingugat?

 9. Pt manole

  Asta e. Toleranta maxima si asteptari la infinit. Daca va continua asa, nu va mai crede lumea in nimic si RM se va autodesfiinta ca stat. To cito trebovalosi dokazati. Si cine ne va demonstra asta? Nu va reusi nimeni sa faca un corp dintr-un brat, chiar daca e de la inima Romaniei.

 10. ‘O sa facem si unire, dar acum e imposibil’
  p/u Tira

  Imposibil din pricina voastra, prostimii, ca votati ca prostii ba Comunisti, pa statalistii Filat, Lupu, Ghimpu. RM, daca alege, in continuare, calea statalitatii/separatismului, izolarea de Romania, asta inseamna inca сel putin 4-5 generatii de Gastarbaiteri pe santierele si bordelurile din Moscova! Daca voua va convine asa viata OK, dar de ce condamnati la robie urmasii vostri nenorocitilor? Votati, derbedeilor, mesajul Reintregirii Neamului Romanesc propus de PNL! Sa vada intreaga lume ca Romanii dintre Prut si Nistru s-au trezit!

 11. PT.DORTMUND: Noi, „prostimea” si „nenorocitii” asteptam macar niste mici insemne ca si cei din Romania vor unire. In toate timpurile initiativa a fost doar a noastra si de fiecare data am fost tradati!
  Iata cum ar intelege astazi mos Ion Roata Unirea: „Apoi daca inainte moldovenii si romanii se duceau la munci in Europa fiecare din tara lui, astazi o sa plecam incolo dintr-o singura tara, dar mai mare…”

 12. Ceea ce este mai important , este introducerea pe scara larga a INTERNETULUI.

  In plus raspandirea televiziunii prin cablu si satelit pentru ca lumea sa poata avea ACEIASI INFORMATIE DIN DOUA SAU MAI MULTE PARTI pentru varietatea opinilor.

  Datorita si acestor lucruri in anul 2005, 2009 si 2010 pcrm a castigat mai putin.

 13. mos, si informatia fiecare om o percepe in dependenta cu ce informatia a fost manipulat pina acum. nu se hotarasc lucrurile asa simplu in citiva ani, si mai ales ca minciuna si bardacul care are loc acum in societate, tot lii la mina cuiva. Si lumea se intreaba, oare cine si pentru cine lucreaza. Ii greu, ii foarte greu, pentru ca nu avem oameni bine pregatiti la capitolul gestionare, si azi oleaca mine oleaca, si cind o sa ne trezim, tot acolo sintem unde si am fost.

 14. Regret ca inca mai prinde aceasta justificare refuzarii revenirii la Patria mama.
  Despre ce fel de tradare vorbiti? Despre retragerea fortata cand Romania se afla intre clestele rus ai cel german?
  Un an mai tarziu, Armata Regala Romana a dat jertfa grea de sange pentru eliberarea Baarabiei. Zeci de mii de romani au murit pentru idealul national al unei Romanii Adevarate, al unei Romanii Reintregite intre hotarele ei naturale.
  Propaganda anti-romaneasca a lui Voronin inca mai reuseste sa sadeasca indoiala in sufletele oamenilor. Iar acum, apologetii statalismului pun fundamentul separarii prin hotarul de pe Prut, hotar la care-si da consimtamantul si actuala guvernare de la Bucuresti, singura de la ’89 incoace care incheie un tratat prin care sunt consfintite hotarele nefiresti dintre frati.

 15. Maria de Medjugorie

  pentru TIRA:
  Pashla na Turbinku, agentura KGB-ista.
  De ce nu incapi de Romania ?
  Nu vezi cati moldoveni romani sunt omorati de omonisti moscoviti, pt. dorinta lor de Re-Unire Mare ?
  Tudor Cataraga si Dora, Andrei Savciuc, Grigore Vieru, etc.
  Rugati-va toti sa ramaneti vii,
  numai Romania Mare va este salvarea de barbaria de la rasarit !

 16. Tillbuhoglindă/drACro

  despre titlu (mai mult de atât nu am „nerv” să citesc)…: mai degrabă din cauza lipsei de viziune şi a prostiei.

 17. Situatia in care ne aflam noi Rep. Moldova, ne covine si noua si Romaniei, altfel era almintrelea, si apoi amu ii la moda vorbarae multa, ca sa nu mai pricepi unde dai si unde crapa, si smecherii isi scot profitul.

 18. Pentru: Mircea Popescu spune:

  17 ianuarie 2011, la 01:01 .

  E de inteles situatia Romaniei in timpul celui de-al II Razboi Mondial. Dar cum sa intelegem atitudinea de la 1989? Cine a consfintit restaurarea granitei nefiresti pe Prut? Ce „cleste” i-a stat in gat Romaniei, cand Podul de Flori ii era asternut la picioare?

 19. Cat de actuala este reunificarea tarii?

  In anii ’90-’91 a existat o confuzie generala atat in Basarabia, cat si in Romania privind prioritatea nationala a reunificarii.

  A fost o mare emulatie unionista, care s-a izbit de reticenta politicienilor (unii abia pasind in sfera politicului, deci lipsiti de orice experienta in domeniu), speriati inca de posibila reactie a Rusiei.

  Se socotea ca recunoasterea independentei Republicii Moldova fata de URSS era primul pas spre Unire. Au urmat manifestarile patriotice din Basarabia (podul de flori, Tricolorul, Imnul, Ziua limbii romane, manifestarile la care participau sute de mii de oameni), urmarite cu mandrie si speranta de populatia romaneasca de pe malul drept al Prutului si din intreaga lume.

  Intre timp, in Romania situatia politica interna a inceput sa degenereze, sa se puna semne de intrebare asupra FSN-ului, populatia a fost dezbinata pentru a fi controlata, a inceput rafuiala impotriva partidelor istorice, care a culminat cu mineriadele.

  Totusi, in timpul razboiului de secesiune din Transnistria, Romania a ajutat cu tehnica militara (ca sa folosesc un eufemism) puterea de la Chisinau. Problemele interne diferite au contribuit la o mai mare detasare de idealul Unirii, incat aceasta problema a trecut undeva intr-un plan indepartat.
  Sigur, ca aceasta nu este o scuza daca o privim in timp, dar cine a trait acele momente poate intelege ca starea de spirit generala initiala in favoarea unirii s-a estompat in timp.

  Totusi, invataura acelor momente ar trebui sa ne faca sa vedem mai limpede acum. Intr-adevar, pe moment a parut mai inteleapta tergiversarea Unirii, dar consecintele s-au dovedit catastrofale, mai ales pentru basarabeni: revenirea in forta a comunistilor rusofili, politica de invrajbire si divizare a societatii, cresterea retoricii anti-romanesti, izolarea pe plan international, ramanerea in urma pe toate planurile, cresterea curentului statalist anti-unionist.

  Pentru Romania, oscilarea intre datoria naturala de a ajuta Basarabia a fost considerata de guvernul comunist amestec in treburile interne cu vesnice interpelari pe la organismele internationale, iar recentele actiuni in forta de acordare a cetateniei romane se izbeste de suspiciunea Vestului (incitat, fara discutie si de Rusia), suspiciune care se manifesta si prin insinuarile legate de „gaurile nepazite” de pe granita de Est a UE.

  Sigur, astazi – atat Chisinaul, cat si Bucurestiul – se complac in sloganul „doua tari romanesti” si nu fac nimic pentru retrezirea sentimentului constiintei nationale PE AMANDOUA MALURILE PRUTULUI, urmate de re-unificare.

  O alta scuza ar fi preturile enorme pe care ar trebui sa le suporte Romania, facandu-se comparatia cu reunificarea Germaniei. Fals, absolut fals. Economia Basarabiei se ridica cam la nivelul economiei judetului Vaslui.

  O indepartare a orizontului Unirii va conduce la pierderea entuziasmului din partea populatiei, iar din punctul de vedere al dezvoltarii generale la o crestere a decalajului fata de Romania si, cu atat mai mult, fata de UE. Toate aceste supozitii fac extrem de credibila ipoteza re-intrarii Basarabiei sub influenta Moscovei, care va actiona in forta pentru recastigarea si mentinerea definitiva a influentei si chiar prezentei dincolo de Prut, mai ales ca atat UE cat, mai ales, SUA nu sunt interesate de situatia din aceasta zona de influenta si interes rusesc asa cum a fost consemnata inca in pactul dintre Stalin si Hitler.

  Dar pentru Unire, initiativa trebuie sa vina din partea Chisinaului, deoarece orice actiune a Romaniei in aceasta directie ar fi considerata mai mult decat imixtiune in treburile altui stat, ar fi numita chiar agresiune in retorica diferitilor factori pentru a influenta comunitatea internationala. Cu cat se intarzie mai mult, cu atat perspectivele unui singur stat romanesc se anuleaza.

  Fara discutie, perspectiva unei politici de reunificare a Romaniei sperie cancelariile Occidentale prin reactia pe care ar avea-o Rusia, dar si prin falsa perspectiva a intrarii in UE a unei mari mase de cetateni nedoriti.

  Este oare o situatie fara iesire? Personal consider ca solutia o constituie o diplomatie in tandem a Bucurestiului si Chisinaului, propunere pe care am facut-o si in trecut, dar care din cauza regimului anti-romanesc comunist nu a putut fi pus in aplicare. Astazi, la Chisinau sunt alte forte politice, care ar putea prelua aceasta initiativa.

  Mircea Popescu
  17 Ianuarie 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *