Iarasi mi-au spart blogul. Se pare, din cauza replicii date lui C.Tanase

„Ce e cu framintarile lui Constantin Tanase?”

Asa se intitula articolul, care a avut comentarii multe si interesante. Ii rog pe cei care au postat ieri, daca au rabdare, sa le reposteze. Pentru ca mi se spune ca blogul a fost, se pare, iarasi spart de hakeri. Credeam ca faza a trecut dupa ultimele doua spargeri serioase….

De mai multi ani nu inteleg ce are Constantin Tanase cu mine. Parca nu-i strimtorez nici existenta, nici activitatea in aceasta societate. Am fost si eu redactor-sef al unui ziar, “Mesagerul”, care, din cei patru ani, cit l-am condus, a avut trei ani cel mai mare tiraj de abonati in R.Moldova. Am absolvit limbi straine, sunt doctor in filologia romana, am lucrat la editura si am condus un ziar de partid, cind alte ziare nu prea erau, de aceea a avut si rolul de ziar de opozitie in perioada agrariano-intersocialista, unde au lucrat unii dintre cei mai buni ziaristi din Chisinau.

In acest sens, sunt obisnuita sa imi spun opinia si doresc sa contribui la formarea ei in societate. Activind in si evoluind cu formatiuni politice, am promovat si aparat mereu libertatea de exprimare in interiorul lor si am suferit, mereu, din exact acest motiv.

Cind Unimedia mi-a propus sa imi deschid un blog, nici nu prea stiam ce inseamna asta. Dar mi-am asumat apoi povara, pentru ca e povara, daca iti iei blogul in serios.

De mai multe ori si doar negativ, mereu cu ironie si cu agresivitate, sunt vizata de Tanase, de parca as avea mare importanta eu in societatea asta…

Parca nu-i impedic nici fiului Sandu Tanase sa activeze intr-un partid “pragmatic”, tot mai neromanesc, tot mai mafiotizat, fara libertatea de exprimare “pe intern” (in noul limbaj de lemn), cum consider eu PLDM-ul. Dumnezeu cu ei – cu PLDM si cu Fiul. Va veni momentul, cred, si il va gazdui pe Sandu Tanase cu alte declaratii decit cele de acum ziarul “Timpul”, unde apare destul de des, insa pe mine asta nu ma supara – ca o vrea tata sau ca se grabesc sa ii faca pe plac lu’ tata ziaristii verticali din redactie. (Am scris “verticali” fara ghilimele.)

Am ajuns ceva mai tirziu sa citesc articolul lui Tanase despre Dodon si bloggeri, ca si “dialogul Tanase-Cojocari”, pe care il reproduc aici, ca mostra a luptei de idei in jurul libertatii de exprimare intr-o faza mai noua a evolutiilor tehnologice si social-spirituale.

Ma mira “framintarile”, repetate, ale lui Tanase “de ce apare Pavlicenco pe la televiziuni” – asta pe linga “nefasta” existenta a blogului meu. Pai ii spun ODATA SI PENTRU TOTDEAUNA lui Tanase, poate a intelege: NICICIND, cei care m-au invitat, nu m-au prezentat ca analist sau comentator politic (desi nu as fi mai rea ca altii, ca am scris, la viata mea, suficiente editoriale, analize, “expuneri de motive la proiecte de legi”). Si il compatimesc pe Tanase (care imi va sari iar in cap, ca asa procedeaza ai nostri “bravi barbati ziaristi “galanti”), ca isi mascheaza, in mod grosolan, nesimpatia (ca sa nu spun “ura”/“dispretul”) fata de mine, prin a se face ca nu pricepe un lucru elementar: noile televiziuni, asa cum sunt ele, invita si reprezentanti ai partidelor extraparlamentare, care au, si ei, opinii, pentru ca mai conduc – “nemut” – si niste formatiuni politice. Ceea ce nu face Radioteleviziunea de stat, controlata de idolul unora – Filat. Oare nu asta il “preocupa” cel mai tare pe Tanase: “Cum, domnule, parca e aranjat sa nu mai apara “acesti pigmei politici” pe la Televiziunea publica, dar, uite ca, ii scot din anonimat “zisele televiziuni libere”, si nu se poate lafai conducerea partidului iubit, ca sa-si promoveze dulcegariile si promisiunile desarte proeuropene?” Adica, Tanase, daca ar fi voia lui, ne-ar pune, sa intelegem, pumnul in gura, ca si comunistii?  Ori Tanase considera ca numai el are dreptul sa ii critice pe cei de la guvernare? Sau, poate, Tanase are prea multe frustrari, dar nu are curajul sa le verse impotriva celor care i le genereaza, dind in cei, despre care el crede ca nu sunt aparati de “umbrelele de la guvernare” si isi satisface, astfel, nemultumirea politico-sufleteasca lovind in cei pe care ii crede “slabi”?

Eu nu am uitat cazul cind, ca deputat, difuzam presei, inclusiv “Timpul”-ui, materiale, interpelari, raspunsuri (interpelarea privind prihvatizarea ziarelor “Moldova Suverana”, “Nezavisimaia Moldova”, privind dezmatul cu emisiunea “Rezonans”, vinduta companiei CSI “Mir”, facute tot la aluzia lui Tanase ca “toti se tem sa adreseze asemenea interpelari”, – dupa care am fost calomniata si nimeni nu m-a aparat in fata lui Tudor Tataru , despre care, iarasi, le-am dat, la solicitare deja, ziaristilor de la “Timpul”, materiale), insa nici “Timpul” nu le prea publica. Iar cind am intrebat pe cineva de acolo “de ce?” raspunsul a fost unul ametitor: “Pai, cum sa va spun? Dvs. enervati prin faptul ca sunteti prea activa!” Sa pricep ca si pe Tanase il irita oamenii activi, in general, cei pe care el ii considera “prosti” sau “deserti la cap”, ori vrea sa fie numai el activ?

Nu ma deranjeaza ca Tanase ma pune alaturi de Dodon si il tot supara Mesajul unionist al PNL. Nu voi continua sirul PCRM, Lucinschi, PPCD, Flux, Tanase, demolarea ADR…

Inca nu m-am apucat sa republic niste materiale pe care le scria Tanase acum citiva ani si despre Romania, romanism si Unire, impartasind exact pozitia PNL, ca si despre altele, cind fiul nu urcase pe Olimpul politic. Ca sa nu spun si de multe articole recente, in care Tanase, cu greu, isi ascunde dezamagirea si de Filat – (ca de la ceilalti ne-am asteptat la ce vedem!).

Si-atunci, ma intreb – de ce pe Tanase il deranjeaza opiniile altora, mai exact ale unora – oare nu mai incape in ziarul pe care il conduce? Ori il deranjeaza epoca Internetului, cind lumea renunta sa se mai aboneze la ziare si apar blogurile, unde sunt si lucruri interesante (nu vorbesc de al meu). Eu, de exemplu, repostez mai multe articole din “Timpul” si cred ca as merita un cuvint de multumire, pt ca aparitia pe coloana dreapta a portalului www.unimedia.md nu e un dar de la Dumnezeu…

Ma bucura faptul ca si Tanase isi face blog. Va putea lupta, acolo, poate, mai sincer si mai direct, pentru libertatea de exprimare, spre sfirsitul carierei sale…

Vitalia Pavlicenco

Constantin Tanase: “Valorile si principiile” bloggerului Igor Dodon”

Nu cred ca as avea dreptate, afirmand ca blogurile sunt un refugiu al ratatilor si frustratilor.

Ma rog, doreste omul sa se autoexprime in public – sa se autoexprime, daca el crede ca are ce… autoexprima. Experienta de cativa ani demonstreaza insa ca putini sunt acei bloggeri care reusesc sa te convinga „sa-i accesezi” si sa pierzi timpul cu ei. Si totusi, foarte multi bloggeri persevereaza, cu insistenta agresiva si deranjanta. Il vezi pe cate unul (una) care, luand cuvantul in public, incepe in felul urmator: „Precum afirmam eu recent pe blogul meu…”, de parca ar cita Biblia sau Constitutia. Astfel, blogul a devenit un obiect de mandrie, o carte de vizita. Si daca, pe timpuri moldovenii se mandreau ca au „o turma mandra de oi”, iar mai recent – o casa frumoasa sau o masina luxoasa -, astazi se mandresc cu blogurile.

„Am blog!”, prin asta e spus totul. Adica, „nu te juca cu mine, ca te ard pe blog!”. Si chiar te ard… In felul acesta, blogul devine un „atu” in mainile politicienilor. In fine… Urmaresc si eu unele bloguri, si nu din curiozitate profesionala, ci dintr-un fel de pornirea masochista, ca sa ma simt palmuit de capacitatea fantastica a unora de a produce, zilnic, cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic. Totul este o logoree plina de stupiditati si platitudini.

Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia despre toate cate se intampla si nu se intampla in jurul lor.

Din categoria celor mai… prolifici bloggeri face parte comunistul Igor Dodon – ca volum de text scris, cred ca pe Dodon il devanseaza doar Vitalia Pavlicenco. La fel ca si Pavlicenco, Dodon scrie despre orice si despre toate, cu o precizare de principiu: daca ceea ce plaseaza pe blogul sau Pavlicenco este scris de ea insasi, exista suspiciuni serioase ca textele de pe blogul lui Dodon sunt scrise de altcineva, iar Dodon doar le semneaza… M-am oprit la „fenomenul bloggerilor”, fiindca de la el vreau sa trec la alt fenomen, cel al politicienilor-comentatori politici.

Fenomenul a iesit din frontierele blogurilor si s-a extins si la televiziuni, care nu precizeaza in calitate de ce sunt invitati la diferite dezbateri V. Pavlicenco, M. Petrache, V. Selin si altii – de politicieni, de lideri de partide sau de analisti politici? De fiecare data, ei prezinta opinii partizane, punctele de vedere ale propriilor partide – cum, asadar, pot ei fi prezentati drept „comentatori politici”? Nu ma pronunt impotriva opiniilor partizane, dar telespectatorului trebuie sa i se spuna deschis si clar cui apartin ele.

Dar sa revenim la bloggerul Dodon. Acesta nu-i nici comentator (analist) politic – fiindca n-are capacitatea analizelor si sintezelor, si nu stapaneste instrumentarul stiintific de investigare, necesar unui analist -, dar nu este si nu poate sa fie nici politician de mana intai, fiindca il incurca „bloggerul” incurabil din el. Nu stiu ce se va alege din acest Dodon dupa ce partidul sau iubit a fost impins in opozitie. S-ar putea ca foarte curand cariera sa de politician de mana a doua sa se incheie si singura lui perspectiva sa fie cea de a ramane blogger si a se bate cu alti bloggeri de talia lui pentru un loc de frunte in topul celor mai prolifici, insipizi si plictisitori producatori de texte „care combat adanc”.

Parafrazandu-l pe nea Iancu putem spune: da, ideile din textele sale sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Acolo unde insa, intamplator, apare o idee, aceasta, in mod obligatoriu, e antiromaneasca si antidemocratica. Iata o teza a lui Dodon, desprinsa dintr-un text proaspat, plasat pe blogul sau, despre „valori si principii”: „Valorile si principiile adevarate nu se formeaza sub presiunea unor guralivi de profesie, adunati cu sutele pe la mitinguri proromanesti”. Asta e! Pentru comunistul Dodon societatea civila este compusa din „guralivi de profesie”! Si fiti atenti unde se aduna acesti „guralivi de profesie” – la mitingurile PROROMANESTI! Vedeti, boieri dumneavoastra, daca era vorba de mitingurile PRORUSESTI, COMUNISTE, sigura era alta treaba…

Dupa ce citesti aceasta „teza” a lui Dodon, ce argumente iti mai trebuie ca sa te convingi ca respectivul blogger nu este politician, ci e un scrib de duzina, lovit de grafomanie, in care geme un politican marunt si ratat, plin de ura fata de valorile romanesti si principiile democratice europene?


Vitalie Cojocari: „Constantin Tanase este Ion Muruianu pentru “foarte multi bloggeri”

Constantin Tanase a dat startul unei minicruciade impotriva bloggerilor. Nu a tuturor, doar “putini sunt acei bloggeri care reusesc sa te convinga „sa-i accesezi” si sa pierzi timpul cu ei”, spune ziaristul.

Presupun ca ati citit deja articolul in care adreseaza cuvinte putin placute blogosferei din Moldova. Nu este nici primul, nici ultimul ziarist care face acest lucru. La un moment dat, jurnalistul roman Marius Tuca i-a atacat  intr-un mod ce nu-i face fata. Dar sa revenim in Moldova. Iata cele mai tari, ironice si bataioase fragmente din editorialul domnului Tanase:

– “foarte multi bloggeri persevereaza, cu insistenta agresiva si deranjanta.”

– “blogul a devenit un obiect de mandrie, o carte de vizita. Si daca, pe timpuri moldovenii se mandreau ca au „o turma mandra de oi”, iar mai recent – o casa frumoasa sau o masina luxoasa -, astazi se mandresc cu blogurile.”

– “cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic. Totul este o logoree plina de stupiditati si platitudini.

Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia.”

Acum nu stiu cine sunt “acesti grafomani” in viziunea maestrului Tanase. Cert este ca in text apar doua nume: Vitalia Pavlicenco si Igor Dodon. Nu o sa-i apar pe cei doi. Nu ma intereseaza. Sunt niste politicieni, asa ca putin imi pasa. Totusi, cunoscutul editorialist de la Timpul face o greseala, un fel de grebla pe care, dupa cum ziceam, nu este primul care calca. Sa va explic. Printre multe alte pacate, domnul Tanase le reproseaza “bloggerilor agresivi” ca… scriu mult. Asta nu o s-o inteleg niciodata. Mai ales ca acuzatia vine de la un ziarist atat de mare, dar cu o viziune atat de ingusta in ceea ce priveste domeniul www.

Domnule Tanase, poti sa-i lovesti pe oameni cu verbul pentru ca injura pe bloguri, pentru ca sunt calomniosi, rau intentionati, prosti, debili mintal, dar niciodata, niciodata sa nu le pui pumnul in gura si sa le reprosezi textele prea lungi.

In plus, ce vreti sa spuneti, ca presa este mai curata? Ca in presa nu o sa gasiti logoree stupida? Hm, cu duiumul. Nimeni, insa, nu-i cere mass-mediei sa scrie mai putin. Mai bine, poate, dar nu mai putin. Nimeni nu o sa urle la presa: “ba, aveti o agresivitate insistenta si deranjanta. Ia, valea, ca va sparg”. In consecinta, marele ganditor de la Timpul se situeaza fata de bloguri exact ca si presedintele CSJ, Ion Muruianu fata de ziaristi. Mai tineti minte discursul acela infect in care jurnalistii erau numiti “caini turbati”? Culmea, un ziarist isi numeste fratii mai mici, bloggerii, “indivizi ratati”, “grafomani respinsi de presa normala”.

Acuzatia vine intr-un moment in care ziarele sunt citite tot mai putin, iar tirajul lor scade. Nu vedeti nici un pic de ipocrizie? Pai, daca plusezi traficul a 10-15 bloggeri cunoscuti din Moldova o sa obtii un numar de cititori mai mare decat are ziarul Timpul pe print. Si cand te gandesti ca la Timpul muncesc mult mai multi oameni… Asadar, este o contradictie de argumente, domnule Tanase. Spuneti ca multi bloggeri “produc cantitati industriale de texte pretentioase”, dar nu vedeti ca acestea atrag mai multi cititori. Oare de ce?

Textul dumneavoastra este inspirat din clasicul conflict intre generatii. Fiind de o anumita varsta, reusiti sa va integrati mai greu in noile tendinte. Dumneavoastra nu intelegeti si nu apreciati la justa valoare fenomenul blogosferei. Asa cum nu ati apreciat nici importanta internetului pentru ziar. A durat mult, foarte mult, pana cand ati schimbat pagina web a ziarului ca sa poata fi considerata cat de cat utilizabila, practica. Jurnal de Chisinau si multe alte ziare v-au luat-o hat inainte. Nu o spun cu rautate. Sunt jurnalist, dar am si blog. Asa ca vorbesc in cunostinta de cauza din ambele posturi: limitati-va la combaterea argumentelor din bloguri, nu a blogurilor in sine. Din pacate, noua tehnologie a comunicatiilor pare sa va depaseasca. Oare nu stiti ca in afara, acolo unde ziarele chiar sunt o afacere, pe site-urile acestora gasesti sectiuni cu blogurile jurnalistilor. Deci, pe cand blogul domnului Constantin Tanase?


Constantin Tanase: “Eu, Muruianu, blogosfera si arhaismele”

Bloggerul Vitalie Cojocari imi da o replica, intitulata“Constantin Tanase este Ion Muruianu pentru “foarte multi bloggeri”. Asa cum se practica la noi, o nevinovata opinie care nu convine cuiva e luata in furci si efortul tau sincer de a pune o problema e rasplatit cu etichetari malitioase. La noi – fie in presa traditionala, „pe hartie”, fie pe forumuri sau pe bloguri – de multe ori nu se discuta, nu se polemizeaza cu argumente, dar „se da la bot” haiduceste si orice opinie care nu coincide cu a bloggerului sau a forumistului e decretata drept erezie si autorul ei este ridicat amabil pe rug.

Evident, aceasta situatie omeneste ma enerveaza, dar nu in masura in care m-ar determina sa optez pentru limitarea individului de a se exprima. Intr-un spatiu public sanatos „rugurile trebuie sa nu se stinga niciodata”. Inteleg, acest spatiu mediatic virtual este o cucerire comuna a geniului omenesc si de ea are dreptul sa beneficieze fiecare. Problema care ma deranjeaza cu adevarat – si anume aici trebuie cautat imboldul de a scrie articolul „ „Valorile si principiile” bloggerului Igor Dodon”- este ca acea situatie realmente existenta, ea nu poate fi negata, cand spatiul informational virtual cade prada piratilor din sfera politicului, iar blogurile (UNELE!) devin instrumente de propaganda partinica.
Unele bloguri sunt create nu din nevoia autorilor de a se (auto)exprima, ci din nevoia unor partide de a manipula si a intoxica cititorul si de a-i denigra pe oponentii lor politici, lansand fel de fel de „soparle” care nu ar putea aparea, cum m-am exprimat eu, „in presa normala”. Recunosc, poate nu am fost suficient de explicit, admit ca am exagerat prin unele epitete, dar reprosurile ca, chipurile, prin respectivul articol, „Constantin Tanase a dat startul unei minicruciade impotriva bloggerilor” si a „adresat cuvinte putin placute blogosferei din Moldova” nu sunt mai putin exagerate si nedrepte. Insist asupra acestui fapt: nu am „atacat” („minicruciada”) bloggerii si blogosfera, ca fenomene, ci mi-am exprimat deschis, transant si admit, poate prea „strident”, ingrijorarea ca blogosfera devine prada piratilor mediatici, aflati in serviciul partidelor si care compromit blogosfera ca spatiu de exprimare libera. Stiu ce contraargument se va aduce la aceasta afirmatie a mea si sunt de acord cu ele: chipurile, si politicienii au dreptul la acest spatiu.

Repet, sunt de acord, au acest drept, dar de ce mie mi se refuza dreptul de a-mi exprima dezacordul fata de „bloggerii” gen Dodon care bate campii prin istoria noastra nationala, delireaza de placere in fata ideologiei staliniste antiromanesti pe care o promoveaza in texte kilometrice si debile? Eu nu ma pronunt impotriva blogului lui Dodon sau, doamne fereste, impotriva blogosferei, eu nu cer in spiritul lui mos Teaca a lui Anton Bacalbasa, sa inchidem gura acestui „tuvil” obraznic, ci impotriva, ma iertati ca ma autocitez, „grafomanilor” care posteaza zilnic “cantitati industriale de texte pretentioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic”. De ce eu nu asi avea dreptul la aceasta opinie, fie ea si subiectiva sau chiar nedreapta? Sa fie oare aceasta opinie a mea o actiune de „punere a pumnului in gura” celor care au bloguri si scriu texte prea lungi?

Dupa cele spuse pana aici cred ca nu mai are rost sa mai dezbatem opinia dlui Cojocaru potrivit caruia „ marele ganditor de la Timpul se situeaza fata de bloguri exact ca si presedintele CSJ, Ion Muruianu fata de ziaristi”. E o opinie a domniei sale pe care o respect pentru ca are dreptul la aceasta opinie. Manifest acelasi respect si fata de urmatoarea opinie („Textul dumneavoastra este inspirat din clasicul conflict intre generatii. Fiind de o anumita varsta, reusiti sa va integrati mai greu in noile tendinte. Dumneavoastra nu intelegeti si nu apreciati la justa valoare fenomenul blogosferei”) dar nu ma pot abtine sa nu fac o precizare: Da, am „o anumita varsta”, da, poate „nu inteleg si nu apreciez la justa valoare fenomenul blogosferi”, dar in privinta „clasicului conflict intre generatii” va spun urmatoarele: da, sunt in conflict cu unii reprezentanti ai noii generatii, dar numai cu acei care au citit cu mult mai putine carti decat am citit eu la varsta lor. Cand un astfel de reprezentant al noii generatii se screme (iertati-mi verbul prea fiziologic) sa apara pe la televiziuni drept „analist politic”, dar nu a citit nimic din ziaristica lui Eminescu, iar cand il intrebi cine a fost Nae Ionescu sau Pamfil Seicaru (doi mari ziaristi romani) se uita la tine buimac, ca la un nebun, evident ca intru …in conflict cu el. Numai ca acesta nu e conflict intre generatii, ci …clasicul conflict intre cultura si ignoranta, intre tupeu si bunul-simt. Deosebirea (conflictul) dintre noi nu consta numai in aceea ca acesta are blog, iar eu nu am.

Pun punct aici, dar nu inainte de a mai cita doua opinii ale dlui Cojocaru. Prima e un sfat pe care domnia sa mi-l ofera cu generozitate: „ limitati-va la combaterea argumentelor din bloguri, nu a blogurilor in sine”. Mersi frumos, exact asta am facut si regret daca nu am fost convingator. A doua. „ Din pacate, noua tehnologie a comunicatiilor pare sa va depaseasca”. Bine ca numai va pare, inseamna ca nu-s pierdut irecuperabil, mai exista o sansa sa ajung din urma noile tehnologii… La ultimele doua intrebari ale domniei voastre („Oare nu stiti ca in afara, acolo unde ziarele chiar sunt o afacere, pe site-urile acestora gasesti sectiuni unde poti citi blogurile jurnalistilor. Deci, pe cand blogul domnului Constantin Tanase?”) raspund sincer, ca in fata duhovnicului: 1.Stiu si sunt gata sa incep cu blogul dumneavoastra; 2.Pe curand – adica de ce sa nu am si eu un blog, sa fiu si eu in rand cu lumea buna, nedepasita de noile tehnologii ale comunicatiilor, ca sa ma infrupt si eu din farmecul intelectual de a intelege si aprecia la justa valoare fenomenul blogosferei?

Sper ca nu am suparat pe nimeni, inclusiv pe domnul Vitalie Cojocari, si maine sa ne putem intalni tot ca prieteni in miraculoasa lume a blogosferei, in care, apropo, ma simt tot atat de liber si tot atat de bine cum ma simteam in copilarie cand fascinanta blogosfera se reducea la o penita stralucita de metal pe care o muiam, pios, in cerneala din calimara, si cu care caligrafiam literele alfabetului chirilic… Penita, cerneala, calimara – cuvinte care, doar intr-o viata de om au devenit arhaisme…pline de nostalgii. Daca am devenit si eu un arhaism, va rog frumos, treceti-ma in lista acestora…Chiar ca nu m-as supara, ci, dimpotriva, m-as mandri si m-as simti razbunat in fata infinitului spatiu virtual… care ne asteapta pe toti.

Exclusiv Online
7 decembrie 2011


Vitalie Cojocari: “Domnule Tanase, o rugaminte…”

Am spus-o de atatea ori, incat a devenit o batatura pe limba: Constantin Tanase este in prezent cel mai bun editorialist din Moldova. Nu m-a deturnat de la aceasta idee nici articolul dansului, mult pe alaturi, despre bloguri. Am tinut sa-mi exprim pozitia din capul acestui post pentru a dezavua un pic din roiul de articole destul de dure la adresa maestrului. A dezavua, adica a dezaproba – asta pentru cei care imi spun ca scriu prea oficios. In fine. Deocamdata nimeni nu-l intrece pe batranul editorialist la ascutimea ideilor, la profunzimea frazei si la incisivitatea polemicii. Nimeni dintre editorialistii moldoveni, desigur. Poate mai tarziu. Poate peste ani se va ridica un flacau si va ajunge la inaltimea stachetei ridicate de foarte multe dintre textele ziaristului Tanase. Acum, insa, este cel mai tare!

Cineva dintre comentatorii bloguletui meu, cojocari.ro, imi reproseaza ca m-am aprins repede si am sarit prea ars dupa articolul maestrului. Cica editorialul respectiv ar fi aratat cu dejtul inspre doi bloggeri: Pavlicenco si Dodon. Cica doar despre ei este vorba. Si da, si nu.

Constantin Tanase a vorbit despre ei, accentuand pe Dodon, dar la inceput s-a referit la multi altii. Cititi atent! De altfel, ii dau dreptate editorialistului: blogosfera moldoveneasca este intesate de texte, foarte multi moldoveni au bloguri, foarte multi le lauda, vorbesc despre ele in permanenta… Numai ca, nu stiu de ce, Constantin Tanase vede in asta un lucru rau. Eu, dimpotriva, un apanaj al democratiei. Ce propuneti, maestre? Sa nu ne mai exprimam? Sa inchidem gurile si ideile noastre tinere in tartacute doar pentru ca nu avem experienta dumneavoastra in a le aranja simandicos in fraze? Pentru cei care nu stiu ce inseamna simandicos, aici are sensul de rafinat.

Inca o data. Singurul lucru pe care mi-am permis sa-l reprosez marelui ziarist basarabean este faptul ca, prin editorial le cere oamenilor sa nu mai scrie pe bloguri. Le solicita sa nu mai produca “logoree”. Gresit. Nu stiu cum, dar aceasta teza a dumneavoastra ma face sa cred ca aveti un fel de zvacnire comunista. O reminiscenta abia perceptibila a educatiei sovietice pe care, vrand, nevrand, ati acumulat-o in tinerete ori copilarie. Vremurile se schimba. Cine, daca nu dumneavoastra, trebuie sa incurajeze comunicarea? Va rog, domnule Tanase: combateti ideile blogurilor – asta daca dumneavoastra gasiti ca aveti ce combate, dar nu va urcati blogosfera in cap. Este o greseala greu de digerat mai ales pentru tineri. Chiar daca v-a suparat cohorta de bloggeri nemultumiti, sunteti OBLIGAT sa le intelegeti pasul. Au sarit de fund pentru ca ei nu concep ca o personalitate de rangul dumneavoastra face apel… la tacere.

Atat am avut a va ruga. In rest, fie ca nu va place ce scrie cutare, fie ca va nemultumeste logoreea altuia, nu-i interziceti sa se expuna. Internetul nu este o sala de curs in care sa-l reduci la linistea de mormant pe unul care face galagie. Galagia lipseste in spatiul virtual. Si stiti de ce? O sa citez ce spunea cineva intr-un comentariu: “In partea dreapta de sus a monitorului este o cruciulita, cui nu-i place sa dea un click pe ea si sa treaca la alt site.”

PS: Pe facebook au aparut tot felul de bancuri legate de dezbaterea “Tanase versus bloggeri”. Unul dintre ele: “Stiti care este cea mai urata ocara pentru Tanase? Bai, bloggerule”. Tot pe fb, am vazut doua initiative de protest. Prima chema tinerii sa nu mai cumpere ziarul Timpul. In cea de-a doua, tinerii erau invitati sa publice sub articolul editorialistului urmatorul comentariu: “am intrat pentru prima data pe site-ul tau. Imi place cum gandesti. Tine-o tot asa”. N-am dat curs nici uneia. Eu ma limitez doar la a-mi expune parererile pe acest blog. Asta-i frumusetea internetului, domnul Tanase. Iti permite sa fii liber si sa alegi.


Vitalie Cojocari: “Replica maestrului Tanase”

Unu, am scris postul anterior inainte ca maestrul sa-si fi ascutit penita si sa-mi fi datreplica in ziarul Timpul sau doar pe internet – nu stiu exact, eu sunt in Bucuresti de unde vad Moldova numai virtual. Doi, cand scriam nu stiam daca domnul Tanase va fi rectionat in vreun fel la ceea ce a aparut in blogosfera. Trei, chiar daca ar fi tacut, ar fi mers mai departe, intelegeam si nu o luam ca pe o ofensa sau capitulare – uneori tacerea este mai graitoare. Patru, editorialistul si-a pus pe alocuri cenusa in cap cu ultimul sau articol, a admis micile derapaje pe care cred ca le-am vazut. Cinci, se pare ca domnul Constantin Tanase va avea blog. Asta este mai mult decat interesant. Asa ca, deocamdata, pun si eu punct acestui subiect.

Desigur, nu inainte de a va invita sa cititi tot ce crede maestrul Tanase despre polemica starnita de articolul domniei sale. Click aici. Copii, studenti la jurnalism, jurnalisti, politicieni, cititori, gospodine, contabili, avocati, tineti minte: de aceea dansul este cel mai bun, pentru ca are capacitatea uluitoare de a intelege repede cele mai noi, insolite fenomene si de invata din fuga zilei. Jos palaria! Apropo, pentru un comentator de pe site-ul Timpului, eu sunt un nene cat se poate de real. Nu exist doar virtual. Eu respir, mananc…

PS: Se pare ca tot mai am a spune ceva   . Nu ascund, ma simt mult prea zdrobit de articolul maestrului Tanase. Oare de ce nu o fi incercat sa cuprinda si alte articole din blogosfera in replica sa? De ce doar eu? Fara pic de onoare si orgoliu, ma simt erijat intr-un reprezentant al blogosferei cu care domnia sa a polemizat un pic. Ma simt ca un varf bont de lance. Lance aruncata virtual spre marele ziarist. Si cand ma gandesc ca am crescut ca om si ca jurnalist citindu-l pe maestru… Nu-mi place sa fiu in corul celor care il huiduiesc permanent. Sa fie clar, eu ii combat unele idei. Nimic mai mult, domnilor comunisti, care ati rasarit pe reteaua de facebook postand comentarii veninoase si frecandu-va mainile de placere ca puteti sa invrajbiti niste oameni ce, altminteri, se respecta.

Nu pot sa nu reacționez la insultele aduse intregii blogosfere moldoveneşti, azi dimineața, de catre Tanase moşul, in ziarul Timpul. Nu pot sa nu reacționez atata timp cat ma simt şi eu ofensat fiind blogger şi nu accept ca dupa 5 ani de medicina, un jurnalist politic sa ma numeasca un individ ratat, doar pentru ca am simpla dorința de a ma exprima şi eu undeva in public.

Nu-l ințeleg pe Constantin Tanase ca tata, ca-şi ofenseaza baiețelul in fața intregii țari, ca doar blogul asta www.tanase.md nu-i al meu 🙂 Inseamna ca cum, am avut/avem un ministru al justiției caruia i se atribuie cuvintele astea: ”Marele tupeu al acestor „bloggeri” consta in aceea ca toti, fara exceptie, sunt grafomani respinsi de presa normala, indivizi ratati care vor sa razbata in cohorta „liderilor de opinie” si care cred ca lumea ar putea sa moara proasta, daca ei nu-si vor spune opinia despre toate cate se intampla si nu se intampla in jurul lor.”? Tragico-comic 🙂

La fel nu-i pot ințelege ura cu care scrie despre bloggeri, or dorindu-l sa-l cace pe Igor Dodon a generalizat la adresa tuturor bloggerilor (fara excepție) ca sa mai diminueze din acuzații. Da nu-i bine d-le Tanase sa faci spuma la gura şi sa sari in capul unor copii care scriu pe bloguri, sau dumitale propui sa mearga sa-şi petreaca (T)impul prin baruri şi discoteci? Interesant, cine v-ar mai citi capodoperele daca n-ar fi fost mediul virtual in care va exprimați şi d-stra. Urat din partea d-stra acest atac, nemotivat, ruşinos şi dezinformant !
Loading Facebook Comments ...

85 Comments

Add a Comment
 1. Aici am pastrat doar patru dintre ultimele comentarii, pe care le repostez. Desigur, neavind ce a fost anterior, e mai greu de priceput, oricum…

  patriciu(A.Marin)

  Pentru oligarhoo: Rămîn, totuşi, la părerea că îi reuşeşte să manipuleze şi mulţimile: Oare atîţea cetăţeni ce au votat PLD-ul sau care au votat PD-ul deoarece dl Tănase vedea un mai mare pericol că Mocanu ar intra în politică, prin dezvăluirile dlui, decît că Plahotniuc cu o săptătămînă s-ar pomeni pe locul doi în lista PD-ului – nu e o lucrătură fină a dlui, ce a dus la faptul că sute de mii de cetăţeni, ce nu prea ştiu tehnologiile de manipulare a mulţimilor, promovate de Gustave Le Bon în cartea sa, au ajuns să voteze anume pentru aceste partide?

  Dorel

  Multstimata doamna Pavlicenco, va multumesc mult ca mi-ati raspuns. Va respect si consider ca locul Dvs. este in Parlamentul RM in calitate de deputat.

  Am desprins din raspuns ca Va cunoasteti cu Plahotniuc. Va rog sa ne informati ce fel de om este, are simt patriotic in el sau este semievreu ca si Lupu – conjuncturisti care merg incotro bate vintul?

  – Privind faptul ca Alexandru Tanase este certat cu Filat se discuta deja in toate bucatariile politice din Moldova inclusiv despre divortul politic dintre cei doi. Filat a fost informat pe mai multe canale ca atit Pasat, cit si Plahotniuc, principalii sai rivali, doresc sa-i aplice lovituri in partid cu miinile lui A.TAnase. Din acesta cauza, Filat a anulat si Congresul extraordinar al partidului, care trebuia sa aiba loc in timpul campaniei electorale, pentru a face efect. Filat s-a temut de scandal stiind ca Tanase va candida la functia de presedinte al partidului, ca sa incerce debarcarea sa, iar in caz de esec, sa mearga spre PNL primul pe lista si sa fure vreo 5% de la PLDM. De asta si v-am intrebat despre faptul transferului lui A.Tanase la PNL in calitate de presedinte, deoarece cu Tanase A. despre acest fapt a vorbit unul dintre membrii conducerii PNL inca inainte de referendumul constitutional, iar Tanase A. nu a zis nu, ci a zis sa se astepte. Deoarece A.Tanase a colaborat cu Plahotniuc in dosarul TVR-1 (si se stie ca solutia este in interesul lui Plahotniuc) si ca A.Tanase este des vazut la Nobil Club discutind cu Plahotniuc, inclusiv despre ziarul Timpul, se spune ca A.Tanase este omul lui Plahotniuc.

  Iar C.Tanase de la Timpul a atacat toata blogerimea la gramada si a facut o mare greseala pe care acum incearca sa o repare. Insa atacul dinsului la adresa Dvs. se poate descifra ca incercare de a va determina sa cedati PNL catre fiul sau A.Tanase, care oricum va fi aruncat de catre Filat din PLDM pentru tradare.

  Ghenadie

  Citesc deseori ziarul „Timpul”, nu pentru ca D-l Tanase este redactor-sef, dar mai mult pentru comentariile la articolele publicate acolo. Este reflectia opiniei publice, de multe ori neasteptata. Sint teme ale unor articole in care subiectul este tratat unilateral, stingaci, dintr-o pozitie care reflecta doar o parte a unor evenimente sociale. E parerea mea subiectiva. Deseori D-l Tanase pretinde a da verdictul la o situatie sau alta. Este de spus, ca domnia sa are o eruditie si o bogata experienta profesionala, dar simpatia inversa care o are fata de Dvs., dna Vitalia, se numeste invidie. Din partea mea este un pacat de a evoca parerea, dat fiind cazul ca n-am facut mai nimic bun in viata, dar, va rog, dle Tanase, de ma iertati. Si dna Pavlicenco are reactii zborsite la unele subiecte. Insa fiecare cetatean, care isi expune in public opiniile, fie in scris la ziar, fie pe blog sau in alte mass media, trebuie sa inteleaga un lucru – ce expune este parerea lui subiectiva si nu e obligatorie pentru cineva sau pentru majoritatea societatii. Doar invers, cineva sau majoritatea poate fi de acord cu parerile autorului daca in ele se relateaza adevarul. Si e simplu – adevarul , fiind spus, nu are proprietar si nimeni nu-l poate lipsi de acest privilegiu, nici chiar functia de redactor-sef.

  Dna Vitalia, astfel vad raspunsul la intrebarea Dvs. Domnia sa e invidios pentru adevarul, pe care il aduceti opiniei publice prin mesajele Dvs. „Noi n-am avut nevoie / Sa luam adeverinte / Ca vietuim acasa,/ In patrie la noi / Am fost si vom ramine / De-a pururi dacii liberi / Si iubitori de pace/Si vrednici de razboi.” (A.Paunescu)

  luca

  A.Tanase nu se va misca spre PNL. E prea pragmatic si face parte din partidul pragmaticilor. Deocamdata A.Tanase sta bine acolo unde sta. Numarul 2. Vin alegerile locale. La moment, nu se vor face mari schimbari in partide.

 2. Asta nu e spargere ci sabotaj din partea celor de la unimedia. Treceţi pe o platformă gratuită, gen wordpress

 3. Pt Dorel

  Il cunosc pe Plahotniuc asa ca toata lumea. Nu am cu el relatii. Am avut o data o discutie ocazionala, in care mi-a explicat ce reprezinta, intr-o anume masura.

  Nu pot spune multe, dar este si cetatean roman, este si patriot roman basarabean, e foarte ager. Si merg, aici, in continuare, cu opiniile mele subiective.

  Eu nu-mi pot permite sa judec despre aspectele businessului sau, din simplul motiv ca nu le cunosc. Nu am avut de unde si nu am avut de ce sa le cunosc, nu mi-am propus, nu am acces, nici relatii, nici consultanti sa imi sugereze ceva. Mi-a solicitat o data Filat sa fac o interpelare impotriva lui si am facut-o, am primit raspuns oficial.

  Eu am inteles, insa, colateral, ca Plahotniuc a fost in sfera businessului comunistilor si, poate, e printre cei ce a facut bine acolo unde altii ar fi facut rau sau mai rau. A rezistat cu greu presiunilor comunistilor, care vroiau doar sa se foloseasca de toti, de tot si de Plahotniuc. Cred ca a stiut sa manevreze intre lege si presiunile comunistilor. Apoi si-a propus sa asigure o trecere „de catifea” de la dictatura comunista la o guvernare democratica in sens politic si economic. Impresia mea este ca si la formarea primei AIE, si la formarea celei de-a doua AIE Plahotniuc a avut un rol benefic si important. El este un contraechilibru al lui Filat.

  Pentru ca interesele lui Filat, care nu este om de afaceri, decit ca a fost la momentul „potrivit” la locul „potrivit”, s-au ciocnit de interesele sferei de influenta a lui Plahotniuc. Unii spun ca verii (fratii?) Topa sunt din gruparea conexata cu Filat. Nu stiu. Nu am acces la “fineturile businessului”, spun doar ce imi pare.

  Plahotniuc nu vrea sa se extinda Filat nici ca om de afaceri, nici ca om politic, pentru ca mai multa lume, care il cunoaste pe Filat, spune ca e foarte cinic, nu are scrupule si calca peste cadavre. Stiu mai multe in aceasta privinta, ca mi-au povestit unii si despre unchiul, Dumnezeu sa il ierte! care i-a fost „indrumator” in primii pasi din bussines si despre care se spune ca a disparut in conditii dubioase. Nu spun mai mult, desi mi s-a povestit cite ceva.

  Eu cred ca si Familia Tanase stie deja mai multe despre Familia Filat, toti fiind de origine din raionul Hincesti. De aceea, nu cred ca Tanase Sandu va ramine linga Filat. Isi va lua zborul din cuibul PLDM, dar trebuie curaj si bani.

  Mai cred ca Plahotniuc l-a ghidat pe Lupu in parasirea PD. Lupu, din cite se pare, demult vroia sa o faca, inca in Parlamentul 2005-2009, dar a rabdat. Apoi a plecat, cind a avut siguranta sprijinului si diplomatic, adica american si european, si material – al lui Plahotniuc.

  Mi s-a spus ca insusi Lupu nu crede in prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori nationale, despre istorie, razboiul d ela Nistru. El este roman si stie ce e cu el, dar vrea, cu tot dinadinsul – si el, si Plahotniuc – sa se exrinda peste comunisti, aglutinindu-i. Adica naturalizindu-i ca/printre democrati.

  Sper si am niste motive, despre care nu voi spune, ca Lupu, daca va deveni Presedinte, o va incheia cu inchinaciunile in fata Kremlinului si va deveni profund proeuropean, chiar daca perspectiva europeana nu este palpabila pentru R.Moldova. Insa, vorbind de ea, ne apropiem de Romania, desi pentru noi Unirea, apropierea de Romania inseamna si integrare europeana accelerata, singura metoda si cale sigura, in conditiile presiunii crescinde din partea Rusiei.

  In felul acesta, Plahotniuc, se pare, isi face rolul de a contribui la trecerea de la dictatura comunista, pe care nimeni nu si-o mai doreste, la democratie, in care sa aiba un rol si public onorabil, ca sa poata crea conditii pentru un business corect. Dar problema cu „primul milion”, cred, nu e numai a lui Plahotniuc – este, in egala masura, si a lui Filat, a multor altora. De comunisti si de Voronin nu spun – eu ii consider criminali si antiromani, coloana a cincea a Moscovei.

  Iata asta stiu si cred eu.

  Nimic din ce mi-ati povestit aici despre PLDM nu cunosc.

 4. Dna Pavlicenco

  Felicitari pentru faptul ca ati realizat cit de importanta este libertatea de exprimare. Spun asta din cauza ca nu am auzit sa blocati persoanele care expun opinii care nu Va plac. Cu parere de rau pot acum sa afirm cu certitudine ca Dl Tanase este conducatorul unui ziar care nu accepta opinii critice. Am mai scris aici si ati putut sa Va convingeti ca nu vin cu nu proliferez injuraturi limbaj obscen sau alte lucruri care nu pot sa apara in spatiul public. Cu toate acestea am fost blocat si nu pot lasa nici un comentariu pe pagina ziarului Timpul. Le-am scris direct si trebuie sa-i felicit pentru faptul ca au raspuns la primul mesaj dar asa si nu au mai reactionat cind i-am rugat sa arate care parte din mesajele mele justifica o masura atit de dura ca blocarea dreptului de a comenta (inteleg ca pe un termen nelimitat ce este o alta ineptie). Nu pot sa-l invinuesc personal pe Dl Tanase. Caci ar insemna sa ma comor la nivelul domniei sale. Constat doar ca ziarul Timpul care se pretinde drept un farpost al libertatii de exprimare a ajuns sa poata fi comparat cu Pravda

 5. CHIAR V-a fost spart blogul, de vina sunteti dvs ( ca aveti o parola slaba) sau cei care se ocupa de administrare sunt amatori (chiar sunt)

 6. Pt Cititor

  Eu nu am realizat abia acum ce inseamna „libertatea de exprimare”. Toate dictaturile si regimurile autoritare incep cu reprimarea libertatii de exprimare. Am inteles-o pe timpul comunistilor, unde am fost in lista lor neagra si la Televiziuni, si la trecerea frontierei cu Romania, unde am fost oprita ilegal d etrei ori si am cistigat procesul contra granicerilor, dupa ce m-am judecat cinci ani.

  Eu stiu asta dintotdeauna si pacat ca nu ajung sa postez din primele mele articole in perioada de dinainte de proclamarea Independentei, cind luptam pentru limba de stat si grafia latina. Si in politica am suferit din cauza luptei pt libertatea de exprimare si pentru principialitate, pe care altii o considera „lipsa de flexibilitate”. Dar nici flexibilitate pina la a te plia fara demnitate, dupa care nu te mai poti deplia…

  Ieri pe blog au scris multi exact despre faptul ca nu le publica Timpul articole si nici comentarii. Nu am mai spus nici eu ca, in calitate de om politic, sint trecuta in lista neagra in Timpul si pot aparea acolo doar intrebata provocator, dupa care dau trunchiat, cu poze neplacute, numai ca sa ma ofenseze si sa ma umileasca. Nu am nevoie d epublicitatea lor. Sa scrie ce vor, dar imi iau dreptul de a da replici.

  Este extrem de straniu ce s-a intimplat acum cu blogul. Nu spun mai mult, desi inteleg foarte bine ce se intimpla…

  Dar am invatat si eu cite ceva si din acest incident…

 7. Pt ion

  Am o parola neslaba deloc. Administrez numai eu. Partea de administrare majora e a unimedia.md. Acum sunt in Germania, nici macar nu sunt cu operatori Internet din R.Moldova. Cunoasteti cumva ceva mai mult despre cine mi-a spart blogul si de ce?

 8. Dna Vitalia!

  Cel mai bine despre scopul venirii în politică a lui Plahotniuc eu cred că ne-a adus la cunoştinţă dl Ion Sturza într-o emisiune de la Jurnal TV. Dumnealui afirma că cel mai mult îl interesează protejarea şi securitatea bysnesului sau şi imunitatea ce o ofera calitatea de parlamentar, mai doreşte să-şi scoată capitalul în afara ţării.
  Referitor la patriotismul românesc al dlui vreau să ştiţi că oameni ca dlui pot să fie patrioţi la ce vrei, numai să-şi protejeze interesele.

  Vorbesc în cunoştinţă de cauză, e din Grozeşti, Nisporeni, satul de baştină al tatălui meu. Am verişori ce îl cunosc, au învăţat într-o şcoală cu „bysnesmenul Plahotniuc”, mi-au povestit unele lucruri despre d-lui, corespund stilului de lucru pe care ne-a fost dat să-l auzim de la Mocanu şi oamenii ce ne-au spus la Jurnal TV cum au fost deposedaţi de proprietăţi de echipa înjghebată de Plahotniuc. Pasat, într-o altă emisiune televizată, la întrebarea dacă e drept ce se spune de Plahotniuc, a răspuns că Mocanu ştie încă prea puţin. Schema d-lui preferată: Vine în posesia 5-7% din acţiunile unei întreprinderi, apoi execută atacul de rayderi, acaparînd pachetul de control al întreprinderii sau întreaga întreprindere, după caz.

  De ce scriu aceste lucruri:

  1.Se adevereşte tot ce spune Mocanu, schema de acaparare a întreprinderilor este de o cam dată aplicată cu succes de Plahotniuc cu ai sai la acapararea teritoriului a unei părţi a Moldovei istorice pe care ruşii sovietici stalinişti au creat în 1940 actualul stat Republica Moldova.

  2.Oameni ca C.Tănase, prin poziţia ce au adoptat-o, au contribuit ca „bysnismenul de la Grozeşti” sa-şi realizeze mai lesne planurile.

  3.Nu pot să fiu indiferent şi să tolerez starea de lucruri ce favorizează aceşti gen de „bysnesmeni” sa-şi realizeze nestingherit planurile de acaparare a proprietăţilor altor oameni.

  4.Doresc cumva sa-i ajut pe promotorii acestu-i gen de „bysnes” să se apropie de DUMNEZEU. O pot face împăcîndu-se cu acei pe care i-au deposedat de proprietăţi, iertîndu-se cu d-lor. Vreau să le mai aduc aminte şi povaţa „Dumnezeu nu bate cu băţul”. Adică le doresc bine şi acestor „bysnesmeni” şi îi îndemn să se oprească din rele, să se întoarcă la cele sfinte, odată vine şi judecata de apoi. O altă vorbă înţeleaptă a noastră zice: „Pe lacrimile şi sîngele cuiva,nu-ţi vei crea binele”.

  Poate ce scriu aici vă pare ceva ridicol sau naiv, dar o altă vorbă înţeleaptă a noastră zice: „N-o cauţi şi o găseşti, dar cînd o mai cauţi?”

 9. Pt patriciu (A.Marin)

  Sigur, ceea ce ati scris este interesant, nu toti au de unde sa stie una sau alta. Sunt de acord cu „Dumnezeu nu bate cu batul”. In orice caz, evolutiile vor arata cum va fi in R.Moldova. Deocamdata e un fapt – Lupu si Plahotniuc au acum pozitii puternice si pot face sau bine, sau rau. Mi-a placut comentariul lui Vitalie Ciobanu, in care arata ca nu mai vrea sa creada in scenarii negre.

  Ultima fraza cui ii este adresata? „Poate ce scriu aici vă pare ceva ridicol sau naiv, dar o altă vorbă înţeleaptă a noastră zice: “N-o cauţi şi o găseşti, dar cînd o mai cauţi?””

 10. P-u d-na Vitalia:

  Ultima frază e adresată tuturor ce se ştiu cu musca pe căciulă,dar o mai fac pe deştepţii.În cazul concret o adresez în primul rînd „bysnesmenilor” gen Plahotniuc.
  Am şi eu un motiv ,ce la părerea mea a dus la spargerea blogului D-ră:
  Poate cuiva nu i-a plăcut povestirea mea despre cum a făcut barter d-l Tănase cu mine,achitîndu-se cu mine pentru consum cu cartea lui Gustave Le Bon,Psihologia mulţimilor.Este o dovadă că d-lui posedă destul de bine tehnologiile descrise în această carte.

 11. Pt patriciu (A.Marin)

  Reposteaza povestea.

 12. Pt Senzational:V.Pav (ca sa pastrez regulile jocului)

  Credeti ca cetatenie romana si patrioti romani basarabeni sunt doar sfinti? Eu nu cred asa ceva. Si toata lupta se da pentru a-i face cit mai corecti si mai buni. Acum, cind toata AIE-2, l-au ales pe Vlad Plahotniuc prim-vicespeaker, iar pt AIE-2 cu PD, ca sa nu plece spre PCRM ati stat in Scuarul Europei – ce doriti? Sa se uite spre Est sau spre Europa? Eu cred ca si spre Romania ar fi cazul sa ii incurajam, dacau, intr-adevar, cetatenie romana si tin la poporul roman.

 13. doamna Pavlicenco,prin faptul ca recunoasteti ca interpelarile le-ati facut la comanda unora sau altora,adica ati permis sa fiti folosita ca instrument de reglare de conturi intre diferite personaje contra plata?

  Desi aveti divirgente cu C. Tanase, una totusi va uneste si anume simpatiile fata de Plhotniuc.Dansul a anuntat ca a finantat partide parlamentare si extraparlamentare.

  Poate marele ‘patriot roman’ pe PNL l- a avut in vedere? Din mare iubire de neam copilul lui invata la scoala rusa si tot deaceea a sistat TVR1 in RM?

  Lasati-o mai incet cu bilbaelile patriotice. Orice prostie are norma.

 14. Pt vasile

  Daca ceea ce eu spun e bilbiiala, atunci ce e ceea ce au spus altii? Ca Plahotniuc a ajutat Uniunea Scriitorilor, pe sinistrati, teatrele – de ce au acceptat ajutorul de la el?

  Nu am facut nici o interpelare platita in viata mea.

  De obicei, oamenii de afaceri, chiar si unii care se mai temeau de comunisti, nu prea ieseau in public.

  Va dau un exemplu: cind Filat m-a rugat, am intrebat – de ce nu faci tu? Pai, a spus, am business. Si nu puteai sa nu-i dai dreptate, pt ca cei de la putere ii striveau pe toi. Eu am facut mereu din prietenie si incredere, interpelarea a constat in paza de corp care o vreme era la Tarlev, iar o alta bucata de vreme – la Plahotniuc. Si am primit raspuns oficial.

  Un alt exemplu: ma roaga Urecheanu sa propun un minut de reculegere pentru deportatii, care nu s-au mai intors. Intreb – de ce nu faceti Dvs.? Si trebuia sa insist sa faca el sau mai important era sa facem gestul, sa propun eu, daca Urecheanu, ca sef de Fractiune, nu a vrut sa o faca. De ce oare?

  Pt TVR a fost o mare lupta. Au vrut sa ia postul si altii, inclusiv Filat, dar nu i-a reusit.

  Nu stiu unde invata copiii. Dar ma uit ca Prime-ul are moderatori din Romania, in timp ce la Radioteleviziunea publica inca se tem de Romania. Totul e relativ si tendinta noastra este de a obtine o evolutie buna, chiar si cu actori cu pacate, numai ca pacatele trebuie demonstrate.

  Si o intrebare – daca a fost atit de corect Mocanu si Filat, care, eu cred, sta in spatele sau, de ce nu l-a votat lumea? Si de ce a votat PD?

 15. Speranta Moare Ultima...

  Mdaaa.. foarte interesant, faptul ca Constantin Tanase deseori pune piedici vizitatorilor Timpului, care lasa comentarii, stiam si m-am convins si singur de mai multe ori… Da uite ca nici sa-mi treaca prin cap ca acesta va calca pe urmele lui Muruianu 🙂 Desigur, el citind comentariile noastre poate isi da seama nitel ca calca prin strachini cu astfel de comentarii, da ma rog, Vreau sa atrag atentia, ca dinsul isi pierde din reputatie, cu pasi mari… Ori dinsului nu-i mai place cind vede o multime de tineri si nu numai, care nici nu au aflat ori deja au si uitat mirosul intepator al maculaturii.

  El tot viseaza la o eventuala reinviere a Timpului, dar eu is de alta parere… Sa nu va fie de mirare daca Timpul va calca pe urmele Unimediei, Darie la inceput se jura ca nu se implica in politica etc… Eu il cunosc nu de la 5 metri, dar de la „dat miina , zilnic pe coridoarele facultatii FRISPA, USM” Baiatul asta vorbea, ca si in prezent, mult si fara SENS… Da uite, ca nu m-am asteptat sa vinda si acest portal PLDM-ului pentru a se aranja singur alaturi de „Stejarii” care se usuca…

  Dodon, scrie pe Blogul sau, cit e de destept el, si cit e de profesionist… Eu, ca persoana care il cunosc pe asta si din public si din culise, nici nu intru pe blogul lui…, Tema spune totul, ei, are si el dreptul la opinie, Numai ca daca te i-ai in miini si citesti temele de pe blogul lui, ori lasi comentarii, pai va asigur ca doar pierdeti timpul… el e ca si Tanase, sterge si comentariile si deactiveaza user-ul… asa ca Tanase aruncind cu piatra-n Dodon, se loveste singur pe sine…

  Cit tine de VP si blogul dinsei, pai Tanase „FUmeaza enervat intr-o parte”, nu mai cunosc vreun blogger care ar afisa toate mesajele si nu ar sterge ce nu-i place si ar raspunde la tot ce i se adreseaza… Asa ca Tanase, mai bine ar lua „apa-n gura” si ar urma exemplul Vitaliei Pavlicenco, in caz contrar, la sfirsit de cariera multi isi vor schimba parerea despre domnia sa…

 16. Cand nu am dispo, citesc blogul dvs. Rad fara sa vreau de prostiile care le debitati…cica s-a intalnit cu plaho si presupune ca are cetatenie romana…Si Lupu e proeuropean si blablabla

  Tot mai mult ma conving ca dvs faceti parte din coloana 5-a alaturi de commi. Vorba aia, vaca rage – caravana merge mai departe

 17. Pt Brandon

  Eu v-as sfatui ca atunci cind nu aveti dispo, cum spuneti, sa intrati pe Timpu’. Acolo poate va veti simti mai bine, nu va consumati nervii cu blogul meu, nu vreau sa raspund de sanatatea cuiva.

 18. D-na Vitalia!

  Mi-aţi propus să repostez povestea barterului cu d-l C.Tănase.Deoarece nu am salvat-o nicăeri o voi cita din memorie.

  Scriam acolo că împărtăşesc şi eu ideea că d-l Constantin Tănase este un manipulator de opinie publică talentat. Mi-am adus aminte cum l-am cunoscut personal:Era prin anii 1996-97 cînd peste drum de Piaţa agricolă de la Ciocana, unde domnia sa, alaturi de alţi consumatori, obişnuia să iasă dimineaţa pe la 6.00 să mai dea peste cap cîteva păhărele de „vin de casă” de la ţăranii ce îşi mai vindeau cîte ceva din rezultatele muncii lor pînă pe la 8.00,cînd erau fugăriţi de poliţie, uneori întîmplîndu-se să mai fie şi luaţi la sectorul de poliţie, unde li se întocmeau procese-verbale pentru a plăti amenzi. Domnia sa, după cîte îmi aduc aminte, nu era prea mare amator de a stimula financiar producătorul local, utilizîndu-şi în mod creator imaginaţia scriitoricească, reuşind să cumpere cele necesare pentru „pohta sufletului” pe datorie. (Cu bani toţi proştii cumpără, deştepţii cumpără şi fără.) Se întîmpla totuşi ca unii dintre ei sa-şi recupereze datoriile de la domnia sa. Am fost şi eu unul dintre aceia. (La acel timp aveam ca moştenire de la tatăl meu pe Valea Rangului, la Grozeşti, Nisporeni o cotă de vie pe care o lucram). S-a întîmplat ca domnia sa să mă invite şi să mă primească frumos în apartamentul ce îl deţinea pe Mircea cel Bătrîn şi să-mi dăruiască în contul datoriei 2 cărţi. Una dintre ele am uitat cum se numeşte, alta a fost cartea lui Gustave Le Bon „Psihologia mulţimilor”, pe care şi-a pus şi autograful şi care se mai păstrează ca amintire de la domnia sa. Doresc sa-i mulţumesc mult pe această cale pentru acest dar, tehnicile descrise de Gustave Le Bon mă ajută destul de bine şi astăzi să înţeleg tehnicile de manipulare a mulţimilor utilizate eficient pe paginile ziarului „Timpul” de către Domnia sa.

  Să fiţi sănătos d-le Tănase, să mai dăruiţi aşa cărţi şi altor cetăţeni, sunt sigur că si cunoştinţele ce le vor afla d-lor le va da posibilitatea să vă înţeleagă activitatea cu mult mai bine. Pentru cei interesaţi ce spune în cartea sa Gustave Le Bon, vă sfătui să încercaţi pe Google, poate acolo este. La părerea mea, d-l C.Tănase si-a însuşit foarte bine tehnicile de manipulare a mulţimilor şi le utilizeză cu mare succes pe paginile ziarului „Timpul”. Să trăiţi, d-le Tănase, manipulaţi D-ră pe cine manipulaţi, dar pe mine şi mulţi alţii ca mine, – nu.

  Celor ce citesc aceste rînduri,le recomand să citească literatură referitoare la temă, nu de alta, dar nu e bine să fim mai proşti ca d-l Constantin.

  Cu aceasta, Vă mai mulţumesc încă odată, dorindu-vă sanătate şi inspiraţie în activitatea d-ră de creaţie, d-le Constantin, iar nouă, celora ce vă citim opera, să fim destul de deştepţi ca să nu vă cădem în plasă d-ră, spre a ne manipula.

  Nu de alta, dar tehnicile folosite de domnia sa şi GCB-ul sovietic au fost utilizate cu succes pentru a alimenta ură între românii de pe ambele maluri ale Prutului. Dragii mei, oare de ce pe noi să nu ne ajungă capul spre a folosi aceleaşi tehnici spre a unfica politic într-un stat naţiunea română, aşa cum şi-a pus sarcina concretă PNL-ul basarabean?

  P.S. Aş dori ca să nu se interpreteze astfel precum că tehnicile utilizate de d-l Tănase ar fi avut scop de a trezi ură între românii de pe malurile Prutului şi Nistrului.D-lui îşi utilizează talentul de manipulator în probleme de ordin local, basarabean.

 19. Subscriu la „cititor”. Acelasi lucru cu mine s-a intamplat.

  Forumistii, din cei care nu-i tineau hangul dlui Tanase, au fost exclusi printr-o simpla blocare de cont. S-atunci mi-am zis „de azi inante nu voi mai cumpara acest ziar, ma voi informa din alte surse, care, la ziua de azi, nu-s putine…”

  „Timpul”, cu parere de rau, a devenit un ziar de partid /pro PLDM/din cauze bine cunoscute si cat nu se vor stradui unii jurnalisti de la acest ziar nu vor putea depasi acest handicap de „a fi impartiali” in anumite probleme principiale din interiorul aliantei. Un fel de „Flux”2…a devenit.

 20. Din pacate nu salvez comentariile pe care le scriu pe blog. Sa speram ca cei de la UNIMEDIA sa recupereze pagina “Ce e cu framintarile lui Constantin Tanase?” daca nu vor face acest lucru, putem sa-i consideram complice.
  Am scris pe pagina “Ce e cu framintarile lui Constantin Tanase?” opiniile mele despre C.Tanase si despre cenzura pe site-ul Timpul.

 21. Pt patriciu (A.Marin)

  Mersi, mi-am amintit ca am raspuns spunind ca „Psihologia multimilor” e scoala lui Rosca.

 22. Pt Liolic

  Apucaturile vechi nu ii lasa pe unii, ii urmaresc la fel ca un blestem… Asta legat de Flux-Timpul…

 23. Pt luca

  Au spus ca nu pot salva comentariile.

 24. D-nă Vitalia!
  la părerea mea Mocanu nu a dorit tare sa-l voteze lumea,mai tare a dorit să deschidă ochii lumii ce îi aşteaptă dacă votează PD-ul.
  Iar PD-ul a fost votat de aceea că ziarişti,scriitori gen A.Strîmbeanu,ziarişti gen A.Gherasim,Const.Tănase peste tot ne asigurau că e doar o reglare de conturi între businessmeni,că Mocanu o face fiindcă doreşte în politică,fiind plătit de Filat,iar politicieni ca M.Ghimpu si V.Filat făceau doar apeluri ca justiţia controlată de Plahotniuc sa-şi facă datoria,luînd măsuri cu stăpînul lor ce îi hrănea şi multe alte enormităţi,laşităţi şi aberaţii de care au dat dovadă din plin multe personalităţi publice de la noi ce au avut drept consecinţă că 218 000 de cetăţeni ce au votat PD-ul,au votat de fapt mîţa din sac.
  De ce conducătorii noştri de atunci nu au pus tranşant problema spre a fi pedepsiţi acei ce au contribuit la privatizarea ilicită a hotelului Codru,Chişinău,Franzeluţei,ORT-ului şi a multor altor obiective relatate de cei din grupul lui Mocanu?Cred că e un răspuns de ce a fost votatatît de masiv PD-ul.

 25. Constantin Tanase este acela ce se socoate atotstiutor si nu nimeresti nici cu-n articol in ziarul,,Timpul’fiind-ca totul trece prin cenzura redactorului-sef.Noroc de existeta blogurilor unde si alti politicieni care n-au loc in ,,presa libera” se pot exprima si noi de a le citi . Inainte vreme imi facea placere sa citesc,,Timpul”,dar acuma imi pare rau ca m-am abonat la el.

 26. Cei de la UNIMEDIA sunt niste mincinosi. Inseamna ca sunt complice or chiar ei cei care au executat comanda.
  Se recupereaza toata pagina inclusiv comentariile.
  Doar blogul a mai fost spart de nenumarate ori. Si de fiecare data se recuperau toate paginile cu comentarii.?

 27. D-na Vitalia, ce s-a intimplat cu blogul D-stra are o lamurire simpla – dreptatea nu place. Dar cu toata aceasta resistenta nu se face altceva, decit sa se trezeasca cei care se mai lasa „afumati”. Se vor trece si aceste momente neplacute, dar a spune lucrurilor pe nume o sa devina o norma, cel putin din 2012. Cred ca mai multe din comentariile din blogul D-stra nu plac celor ce se cred stapini in Moldova si Romania. Un lucru insa nu se poate de oprit – lumea nu se mai lasa amagita. Se trezeste si asta e foarte semnificativ. Minciuna si neadevarul propagate la nivel de stat, de jos pina sus, au adus la decaderea tuturor imperiilor din trecut, si va fi cauza decaderii si prezentului imperiu geo-politic financiar, bazat pe obtinerea beneficiului din afaceri, care va aduce la distrugerea neamului uman, creat de Dumnezeu pentru viata fericita in adevar. Dl Patriciu (A.Marin) nu este deloc naiv ce spuneti D-stra, nu va temeti sa marturisiti adevarul! Nu va cereti scuze de la draci! Spunea parintele Ilie Cleopa: „Nu va tulburati si nu va temeti, ca nu va fi cum vor ei. Ehei, cite vor ei sa faca! Voi nu va temeti! Rugati-va si faceti Sfinta Cruce cu credinta si fug toti dracii!” Viata in adevar e scopul vietii. Dan Puric spune: „Beria, in 1936, in ”Psihopolitica”, spunea ca trebuie scoasa religia din sufletul omului si ca nu mai trebuie vorbit despre suflet. Sa-l aduci pe om la dependenta, la stadiul de animal. Animalul reactioneaza pavlovian, biologic. Nu le-a iesit sistemul, au omorit sute de milioane de oameni. Acum au incercat alt sistem.” Tot el spune: „Poporul roman e vechi. La suprafata vor fi multe lucruri mizerabile. Pe noi ne izbaveste credinta. Sa stam cu fata spre Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu stie ce sa dea omenirii.” Dna Vitalia, ma iertati, poate si unele scrieri de-ale mele va afecteaza, dar personalitatea se jertfeste traind in adevar, cum spunea P.Tutea.

 28. Pt luca

  Da, se recuperau toate comentariile, dar acum au spus ca nu. Dar si eu voi pastra de azi inainte toate comentariile care imi vin si pe posta electronica.

 29. cred ca ei ar putea sa intre si in posta dvoastra

  se scrie hacker!

 30. Pt dova

  Si ce vor gasi ei acolo, in posta mea electronica? Nimic interesant. Eu nu ascund nimic, pur si simplu ma supara cind dispare un blog, ce este public, pt ca ei intra si sterg mesaje.

 31. Doamna Vitalia,
  orcare programator or hacker poate sa confirme: Astazi se recupereaza totul. Doar sa dai cu ciocanul in hard disk, atunci nu mai poti salva nimic.
  In final: sa stiti cine va gazduieste blogul. In RM totul se vinde si totul se cumpara.
  In opinia mea trebuie sa schimbati gazda blogului.
  Din pacate UNINEDIA a devenit o companie de lemn (stejar).

 32. Azi am vrut sa vad Fabrika. Deja cu mare greu il suport pe I.Botan, dar, mi-am zis, poate cineva din oaspeti interesanti (naivul de mine) va compensa mediocritatea prezenta in fiecare seara la emisiune.

  Oaspetii emisiunii:

  Tovarasa Buliga, care imi aduce aminte de Sefa de studii si Secretar al organizatiei de Partid dintr-o scoala ruso-moldoveneasca din anii 70-80.
  A.Salaru pe care l-au adus direct de la o masa plina cu sarmale, vin si purcelus fript.

  Si, in final, UltraVerdele Godea cu „Buna seara si bine v-am gasit”. Aici chiar am inchis site-ul. Nu stiu, poate e ceva f.subiectiv, dar acest personaj imi trezeste cu adevarat senzatia de voma. Eu un asa curcan ingamfat, nu mai tin minte daca am mai vazut.

  In ultimul timp imi vine tot mai greu sa aleg o emisiune ca s-o vad de la inceput pana la sfarsit.

  Se vorbeste despre tote si despre Nimic. Adica despre o Republica Moldova, cu un viitor European, relatii bune cu Estul si Vestul etc.etc.etc. Nici macar vorbitorii nu mai cred in c eea ce spun. M-am prins cu gandul ce este ceva Deja vu. In aceiasi ani 70-80 se vorbea mult, dar nimeni nu credea in ceea ce se vorbeste. Si mi-am zis, lasa ca e bine. Mult nu va tine nici asta.

 33. Am postat şi eu ceva pe blogul d-voastră în comentarii. Scrisele d-tale nu mă lasă indiferent: ideile coincid, aspiraţiile…viziunea asupra viitorului RM- României Mici (Basarabiei).v-am şi rugat cu o săptămână în urmă să-mi răspunde-ţi prin email, dacă sunteţi de acord să postaţi pe bloul D-voastră şi articole de ale mele. Referitor la Lupu şi Plahotniuc: să dea Domnul să fie aşa cum aţi scris despre ei(viziunea d-tale)a orientării lor postelectorale, după aleger

  Părerea unui dac liber

  Î-mi pare foarte rău de cuvintele ce le scriu…dar, credeţi-mă, că altfel nici nu se poate, Asta e ţară? Mă doare inima, ca să pronunţ cuvântul nedorit- e o adunătură de…
  Totul se negociază, se vinde, se cumpără, se fură: limbă şi istorie, legile statului şi funcţiile, mamă şi tată, şi ţară…
  Dar oare este ţară? Nu! E o bucată de pământ, rupt de la pământul- mamă, poreclit de imperiul ţarist Basarabia, transformând în 1924 partea de rasarit a Nistrului în RASSM, iar în 1940 printr-un acord bestial dintre cei doi mari criminali ai epocii Stalin şi Hitler, această bucăţică dulce de pământ a fost pentru a doua oară furată.
  Reţineţi! Prima dată de către imperiul rus,iar a doua oară de catre imperiul sovietic rus…(că nu aveau mare nevoie de noi „republicile surori” ca Georgia, Armenia ş.a., ori să nu poată vieţui făr-de noi) şi botezată ilegal cu numele RSSM fără a întreba poporul…N-au întrebat ce limbă dorim să vorbim s-au după care alfabet dorim să învăţăm în şcoli…A venit ordinul de la Kremlin şi gata!
  Au procedat bine, correct, omeneşte, civilizat şi democratic? Au procedat aşa la dorinţa “proletariatului”? Demosului?
  Nu!
  De ce dar, noi astăzi trebuie să-i întrebăm pe toţi veneticii, care s-au aciuat cu voia străină nouă pe acest mic colţişor al marii ţări româneşti, în această mică românie în ce limbă să vorbim şi dacă ne dau voie să ne unim cu fraţii români moldoveni din dreapta Prutului? De ce? De aceia, că au fost primiţi în familia plaiului nostru, în această ţară formată illegal-forţat? Dar ce vor zice ei, acei veniţi după “40 încoace, dacă noi, românii moldoveni nu le vom recunoaşte cetăţenia acordată de un stat format după principiile forţei şi violenţei? S-a ratat şi lucrul acesta…Noi nu suntem baltici…cu părere de rău.Noi suntem cu “mintea noastră de pe urmă”…
  DOAMNE, ŞTII TU ?…
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Trădarea, Doamne, n-ar mai avea nume!
  Trădarea de fraţi, de cântece, de grai şi ram,
  Şi cea mai mârşavă trădare- de ţară şi neam.

  Doamne,ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Egoismul, n-ar mai avea nume!
  Egoismul: numai eu să am, restul de foame
  piară
  Pentru aceasta se vinde mamă şi tată şi ţară.
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Indiferenţa, n-ar mai avea nume!
  Indiferenţa: – Hai să-i lăsăm să fure
  Ce e un om, o fabrică, o pădure!?
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Invidia, n-ar mai avea nume!
  Invidia: – De ce vecinu-i mai bogat,
  De ce cât mai multe a acaparat?
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Făţărnicia, n-ar mai avea nume!
  Făţărnicia. În faţă îţi promite marea cu sarea,
  În fapt rămânem numai cu răbdarea.
  Doamne,ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Minciuna, Doamne, n-ar mai avea nume!
  Minciună la vârf, minciună în rădăcini,
  Pe cine să crezi? Cui să te mai închini?
  În loc să ne unim cu fraţii, aşa cum a procedat Germania încă în „90, noi vrem să trăim în continuare sub tutela străinului, ca stat aparte, sinestătător: un împărat cu 101 de mari dregători, şi cu 2 ţărişori mititei (unul de la răsărit şi unul de la sud) cu…dregători mari şi ei…
  Păi, n-am eu dreptate? Nu e ţară, ci o adunătură…dac-au făcut dintr-o regiune furâtă unei ţări încă 3 mai micuţe: Babilonul transnistrean şi găgăturcia bulgară, semibabiloneană.
  Ne râde o lume, că de doi ani n-avem conducere…Păi cui îi mai trebuie? Şi liberalii noştri joacă după muzicuţa aşa zişilor democraţi adevăraţi (curaţi), care nu ştiu cine sunt cu sdevărat: albi ori roşi? Sunt români ori turci? Parcă ar ameninţa:”Dacă nu-mi dai oaia cea bucălaie, mă duc cu Steaua roşie”, iar celora le spune: “ dacă nu ne daţi nici voi împărăţia, întoarcem cozorocul spre celelalte stele, a Europei..”
  Exact cum s-ar târgui un căzăneştean cu chipăruşi la piaţă….
  Eu cred, că era mai bine, dacă şi unii(PL), şi alţii (PLDM) i-ar fi dat un genunchi…chiar şi dacă-şi anina steaua roşie pe căciulă…
  Mai bine încă un an făr-de împărat, decât unul de …cumpărat.
  Oare în cine să mai creadă bietul popor, când însă-şi conducătorii aşa zisei RM nu au o credinţă sfântă. Pentru a-şi atinge scopul ei sunt gata să se înfrăţească şi să creadă chiar în cel cu coadă…manipulând lumea cu ajutorul minciunii şi făţărniciei! Cum să educi copiii în şcoală, cum să ceri de la dânşii să fie cinstiţi şi luptători ai adevărului, când cei mai sus numiţi sunt gata să vândă şi credinţa, nu numai limba şi identitatea naţională.
  Vorbeam pe comunişti de rău şi-i vorbesc şi acum, că aşa au fost, aşa au rămas şi nimic nu-i va schimba, după cum nu-şi va schimba lupul năravul. Dar, acum, după ce şi d-nul Premier-Ministru, care a trecut universităţile României şi se lăuda, că e mare patriot român şi merge în pas cu sărbătorile stilului nou o face pe făţarnicul, şi… după „cuvântarea” de după liturghia preasfinţitului Vladimir Iliici, nu mă pricep cum să-l vorbesc de bine?… Spuneam, că societatea e dezbinată în două tabere de către comunişti…Bine! Dar ce fac conducătorii de azi proaspeţi aleşi?! Aţi privit jurnaltv? Cine a fost la biserică de Crăciunul pe vechi? Filat, Lupu, Urechianu… Pe tov.Voronin nu l-am zărit, poate iar a devenit mai ateu…decât a fost anul trecut?
  ,Da, Crăciunul e folosit în scopuri electorale, dar numai Crăciunul? Nu! Toate sărbătorile anului sunt manipulate şi sfinţite cu iz electoral, necătând la culoarea partidului…Iar mulţimea crede, că aşa sunt ei învăţaţi, să creadă ce le spune Partidul, indiferent care: a d-lui Filat, a d-lui tovarăş Lupu, a tov.Voronin ori a preasfinţitului Vladimir Moscovschii… Principalul e, care mai uşor şi repede va câştiga stima şi speranţa mulţimii. Care dintre ei, într-un mai original mod o va prosti mai repede.
  Şi, ca de obicei, la moldoveni (statalişti),nu români (unionişti) învinge minciuna şi făţărnicia, adică acel partid, care…Iar acel, care într-adevăr le spune Adevărul e privit ca un nebun, fiindcă aşa e la moldoveni: cine-i nebun să spună Adevărul în faţă? Nebunii…
  Da…Mă bucurasei nespus, odată cu căderea comuniştilor în 2009, că nu voi mai avea cu cine să lupt pe frontul ideologic. Dar, mă bucurasei degeaba: până la adevărata democraţie mai este, cred eu, tot atât de mult, cât mai este până la biruinţa deplină asupra rămăşiţelor mentalităţii comunisto-sovietice.
  Adică, bucuraţi-vă! „Războiul româno-român continuă”…
  Ho! Lume, încotro ţi-i calea? Spre Europa ori spre Raseia? S-au Stai pe loc cu voroniştii dodonişti, care te-au adus la orânduirea feudală?
  Trezeşte-te, lume!
  Rupe odată hamul şi lasă căpăstrul!
  Referitor la partidele noastre ce n-au accesat în Parlament: eu văd viitorul lor inr-o alianţă condusă de un Consiliu Coordonator prin rotaţie, având la bază AMN,PNL, MAE ş.a.
  Sărbători fericite românilor de pretutindeni!
  Unire!!!!!!!!!!
  Dar Ghimpu e bravo, totuşi…E Om, în comparaţie cu…alţii. El merită tronul României noastre mici, temporar, până la Unire!
  Gândiţi-vă!
  PS.…dacă doreşti să afli mai multe despre mine accesează http://www.iacazacu.wordpress.com ,nu mă tem,că-mi voi divulga numele, că demult mi-a trecut spaima…chiar aş dori să corespondăm Iacob Cazacu-Istrati
  Dacul liber

 34. Dna Pavlicenco
  Afirmatia ca „nu am realizat abea acum ce inseamna „libertatea de exprimare”
  ma facea sa cred ca totusi m/am grabit cu concluzia. Am discutat cu Dumneavoastra personal si sint ferm convins ca acum cu nu chiar mult timp in urma erati departe de a realiza ce inseamna cu adevarat libertatea de exprimare. A spune lucrurilor pe nume si a nu bloca comentarii critice sau chiar injurii inca nu inseamna intelegerea si acceptarea conceptului de libertate de expresie in sensul inteles in occident. Spre exempu, a nu cataloga drept dusman al poporului pe cel care are opinii diametral opuse este tot o parte componenta a acestui concept. Personal nu ma hazardez sa afirm ca am ajuns sa inteleg pina la capat si, cel mai important, sa resepct acet principiu. Inca mai nevoie de efort pentru a acceta limitele pina la care CEDO a dus acest concept. Si am impresia ca si Dumneavoastra veti cistiga daca veti mai medita asupra acestui fapt

 35. Dupa dna Pavlicenco, Vlad Pahotniuc e un patriot roman basarabean, iar Filat si PLDM e prorusesc, mancurt si imoral! Tare interesant!

 36. Fara suparare, dar cred ca daca dna Pavlicenco va continua sa fie tot atat de „obiectiva” si mai departe va face asemenea „analize”, PNL la alegerile viitoare va lua nu 0,6%, ci 0,1%!

 37. Mai bine îi dați o denumire articolului dat @Bună ziua Noapte@, am visat… mam trezit…am postat… Chiar credeți că sunteți atît de importantă…???

 38. Eu sper că ați anunțat poliția despre cele întîmplate cu blogul dumneavoastră. Sunt sigur ca o sa ia masuri, cu atît mai mult că acum avem o guvernare democratică.

 39. Pe bloguri stă 0,0001 la sută din populaţie.
  Restul mor de foame cu sau fără Tănase !
  Vă bag în …ă de blogeri debili ! Ţara este
  în criză profundă – corupţia este inimaginabilă.
  Da voi va daţi cu limba !

 40. Speranta Moare Ultima...

  Dna Pavlicenco, eu v-as sugera sa luati cunostinta cu serviciile de pe linkul dat: http://www.mcafeesecure.com/us/
  Pretul nu e exagerat, in schimb blogul va fi in „miini bune” Nu va lasati in grija acestor copii de la Unimedia, ei pina-n prezent se invata a scri ….

 41. Speranta Moare Ultima...

  Pentru: VIKING77 spune:

  Nasc si la Moldova oameni, cer iertare, Timpiti asa ca tine… Ii jale mare-n tara din cauza ca avem un exces de inculti dintre care esti si tu… Tu lasa, nu ne spune ce si cum se petrece in tara, mai bine lasa internetul ca oricum nu stii cum sa te folosesti de acest serviciu… Plinge SAPA dupa tine, MATAHALOoooooooooooooooooooooooo !!!

 42. Pt luca

  Chiar am citit cu mare placere acest comentariu care se incheie cu „Mult nu va tine nici asta”. Mi+am amintit de spusa fiului unui prieten: „azi aşă, mîine aşă, tătî vremea n-a şi-aşă”.

  Da, Godea este un ingimfat respingator. Restul – si profitori, c sa nu le spun „marii profitori”. Am si eu aceasta senyatie, mai ales la Jurnal TV, ca nu mai ai ce privi. Si emisiunile s-au deacutizat, adica emisiunilor politice cu sare si piper le-a luat locul una-doua emisiuni distractive cu sare si piper care sunt plictisitoare, dar cel mai curios este ca au menirea sa arata că în ţeară e totul „ghini şi frumos”. Poate ati privit cabinetul din umbra de ieri, cu Val Butnaru, ca eu am fost cu fiica la plimbare si l+am ratat. Il privesc pe Internet.

 43. Daca au spart acest blog inseamna ca se tem de opinia Vitaliei Pavlicenco, opinie care are si ea dreptul la existenta si pe care trebuie sa o aflam, sau asta si este democratia. Multumim pentru repostarea materialului, caci accesindu-l a doua oara, cind am vrut sa-l arat si parintilor, disparu-se.
  Felicitari d-na Pavlicenco. Faptul ca aveti dusmani care lupta cu d-stra prin metode nedemocratice este o dovada in plus ca aveti dreptate.

 44. Pt ION

  Va multumesc pt cuvintele de incurajare.

 45. Pt Mihai

  Cred ca e luare in bascalie de catre ziaristii de la ZdGarda.

 46. In toate timpurile a spune adevarul a fost o chestie de morala si cultura. Am fost educati de cei sapte ani de acasa mai intii si apoi de scoala, care la sigur nu ne-a invatat sa spunem minciuni .Cea mai dura si schilodita educatie am primit-o de la sistemul comunist , socialist, unde munca omului a fost pretuita mizerabil si pentru a supravietui omul a inceput a pune mina pe ce a fost posibil de „luat”.Da ce numai eu iau? Da ce de la om iau, de la stat? Statul daca nu-mi da , imi iau singur.Aceasta ideologie ruseasca adusa in Basarabia si Romania pe baioneta ne-a stricat sovestea , care am avut-o educata in frica de Dumnezeu din strabuni. Si astazi sintem martori la rezultatele educatiei de mai bine de 60 ani si unde se zbuciuma toti sa cistige amagind si in afaceri si transformind societatea intr-o criminalitate organizata total.Si a spune adevarul inseamna a refuza la minciuna,la furt si la venituri nemeritate.Vedeti ce se face in contabilitatile intreprinderilor, unde sint doua registre , unul pentru dari de seama, altul pentru sef. Se spune despre coruptie , dar ea a fost educata si daca se doreste sa scapam de acest fenomen trebuie de spus adevarul.Cit de dur n-ar fi.Cineva va spune ca e imposibil, dar e unica solutie de a garanta un viitor societatii. Daca cineva crede ca exista alta optiune sa fim martori, s-o auzim.Politicienii care au ajuns azi la putere au un examen foarte dur, cu atit mai mult cei bogati. Daca se va spune la lucruri pe nume avem sanse sa rezistam provocarilor vremii.Nu a ne ponegri unul pe altul e solutia , ci a ne face fiecare la locul lui datoria , cinstit si eficient. Se stie ca „perestroica ” si „glasnosti” a lui Gorbacev in fosta URSS a adus la colapsul economic al fostului imperiu, dar as adauga minciuna si neadevarul la nivel general a fost principala cauza.D-na Vitalia , problemele de azi vin si din zestrea vechii orinduiri, de ideologia carea inca nu am scapat.

 47. D- na Pavlicenco lamiritimi mie personal ce fel de poltician sunteti Eu sunt pentu unire cu tara si am strigat impreuna cu Rosca unire .Dar dupa mine D-voastra ati ridicat pproblema unirii cu Rominia nu in momentul cel mai potrivit si anume atunci cind au aparut alte pirgii de apropiere cu tara si va spun destul de sincer ca verisoarele mele ma intrebau la referendum ce votam unirea cu Rominia? Ne invatati sa votam la referendum partidele care vor unire probabil stiind ca nici un partid nu au in program unirea cu ROM. Mi se pare ca numai ati incurcat itele cu programul D-voastra.Probabil daca copilul meu ar fi fost stabilit undeva intro tara civilizata asi avea si eu rabdare ca poate peste ani cum ziceti D-voastra va fi si la noi bine.Dar copii nostri nu mai vreau sa astepte .Am strigat cu 20 ani in urma unire si unde am ajuns ne svatuiti sa mai asteptam inca 20 ani ? Nu incurcati itele .Prea tirziu ati inclus in program unerea cu Rominia.Eu personal inteleg poate nu am dreptate ca politica pentru D-voastra e asa un fel de ocupatie din neavind ce face.Ca sai murdariti pe toti care cit de cit neau dat putina speranta in ceva mai bun.Lati lasat peVoronin si vati apucat de capul democratilor care inca nu au inceput sa faca mare treaba.Au reusit numai sa dea friu la informatie si toti scriu un toate partile inclusiv si D-voastra tot ce le trasneste prin cap si scot la iveala toata murdaria.Spunetimi va rog cum femeia de la tara muncind 12 ore sa se discuce in tot asta.EU cit de cit ma intersez ascult stirile regulat si nu pot sa ma discurc cine are dreptate si cine nu

 48. Pt eleonora

  Gasiti raspunsul in postarea de mai sus a lui Ghenadie. Ca nu vor mai gindi toti ca cei neevoluati…

  Mai asteptati 20 de ani pina veti fi liberi, cine va impiedica? Va place cenzura din trecut? De aceea si nu va puteti deescurca in ce e adevar si ce e fals.

 49. Am vazut doar jumatate din Cabinetul din umbra de ieri, 10 ianuarie. Filat a zis ca e OK. Putem sa caldarim si in continuare. Ionita a zis ca nu va face pe avocatul lui Filat, dar a facut-o in aceeasi clipa
  Politicieni din RM au o capacitate unica-ne strica nu doar viata reala dar si cea virtuala.
  Merg la Fabrika, sa vad alte Masti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *