Poate Romania va urma exemplul Ungariei?

Am fost rugata sa postez un APEL intitulat

C A L V A R U L  redobandirii cetateniei romane,

difuzat de UNIUNEA ROMANILOR  DIN BASARABIA, BUCOVINA DE NORD SI TINUTUL HERTA, MD-2009, Chisinau, str.Ginta Latina nr.17/3; tel: 00 373 22 425771,fax: 00 373 22 425564, mobil 00 373
69926687; e-mail: unirefdrm@yahoo.com

Incepand de ieri, etnicii maghiari din Romania pot depune cereri prin care solicita si obtinerea cetateniei ungare. Cererile pot fi depuse la Ambasada sau la Consulatele Ungariei din Romania, fie la unitatile administrative din Ungaria, conform Legii despre dubla cetatenie a etnicilor maghiari, adoptata de Parlamentul Ungariei in mai 2009. (In poza: eurosicriul cetateniei romane)
Guvernul de la Budapesta a deschis pe teritoriul Ungariei 2200 de birouri de depunere si inregistrare a cererilor pentru persoanele de etnie maghiara din Romania, Slovacia, Ucraina si din alte tari. La cererea de obtinere a cetateniei ungare, ungurii din Romania anexeaza 4 acte (certificat de nastere in copie xerox a solicitantului si a descendentilor acestora si copia pasaportului). La Misiunile Consulare ale Ungariei din Romania, la depunerea cererii pentru obtinerea cetateniei, nu se percep taxe consulare. Mai mult, UDMR, formatiune aflata la guvernare in Guvernul  BOC, a deschis birouri de consultanta a populatiei maghiare practic in toata Transilvania. Din momentul inregistrarii cererii si pana la obtinerea pasaportului unguresc dureaza doua luni.

Vreau acum sa-i intreb pe fostii si actualii guvernanti ai Romaniei cum sunt Ion Iliescu, Andrian Nastase, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Varujan Vozganian, Nicoleta Eucarie, Ministru Baconschi si pe toti vinzatorii de tara si neam cum au procedat ei si cit de ostili au fost cind venea vorba de simplificarea redobandirii cetateniei romane pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord. Aduceti-va aminte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei din luna martie 2003, semnata de Adrian Nastase, care suspenda primirea si solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane pentru Basarabeni si Bucovineni pe o perioada nelimitata. Ca si de propunerile stupide si iresponsabile ale lui Mircea Geoana, in sedinta Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul Romaniei, in vara anului 2006, referitor la aceea ca romanii din Basarabia si Bucovina de Nord trebuie sa dobandeasca cetatenia romana dupa principiu Loteriei Americane – adica sa ne joace in carti la CAZINO. Ca si de rezistenta ostila a lui Tariceanu, in anii 2005-2008, ca sa tergiverseze, cu orice pret, acordarea cetateniei romane Basarabenilor, incalcand flagrant Legea Cetateniei romane nr.21/1991, inventand tot felul de programari, fara a se satabili vreun termen, pe la misiunile consulare ale Romaniei din R.Moldova.

Va aduc un singur exemplu: din cele 35 de mii de dosare, depuse de catre romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, in peroada 2002-2003 pana la 1 ianuarie 2008, au fost acordate tocmai 250 de cetatenii, pe cand, tot in aceasta perioada, Bulgaria a acordat etnicilor Bulgari din R.Moldova 12.000 de cetatenii.  Principala cauza ca Romania nu va adera din 2011 la spatiul Schengen, crede Crin Antonescu, este acordarea in masa a cetateniei Romane locuitorilor din Basarabia si Bucovina de Nord. Astfel de Declaratii iresponsabile le face Presedintele Partidului National Liberal – Partid Istoric – Partid care a faurit Marea Unire de la 1918. Tot de aceasta parere este si Varujan Vozganian, vicele lui Antonescu, camarad de partid, un fel de cetatean roman.

Incepand cu anul 2009, la cirma Directiei Cetatenie, mai apoi a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, este numita, de Emil Boc, Doamna NICOLETA EUCARIE, magistru, Secretar de Stat care minte Justitia Romana, insa, cu cetatenie romana, adica cu pasaport si resedinta in Bucuresti si straina natiunii romane. Despre patriotismul Doamnei Presedinte Eucarie si modalitatea cum respecta Doamna magitru legislatia romana referitor la cetatenia romana va voi informa in cel mai scurt timp. Toate ordinele emise si semnate in ultimele luni referitor la redobandirea cetateniei de catre Doamna Presedinte se fac numai de aceea ca avem un inger pazitor care mereu o supravrgeaza si acesta este Domnul Presedinte Traian Basescu, si nu dorinta D-nei Eucarie de a respecta Legea.

Ministrului de Externe al Romaniei Teodor Baconschi si Ministrului Finantelor, vazand ca Basarabenii si Bucovinenii  redobandesc  in numar mai mare cetatenia romana, li-a venit o ideie cum sa scoata Romania din criza economica mondiala. Au semnat un ordin comun si au stabilit la misiunile consulare din R. Moldova urmatoarele taxe:

– Depunere cererii si actelor necesare pentru redobandirea cetateniei romane – 60 de EURO de persoana, pe cand la consulatele Romaniei din Ucraina si tarile Uniunii Euoropene se face gratis;

– Transcrierea certificatului de nastere in registrul de stare civila roman 110 euro, plus 35 de euro CNP si 4 zile pierdute sub gardul consulatului, pe cand cetatenii romani din tara le transcriu gratis.
– Perfectarea pasaportului romanesc – 100 de euro, fata de 68 euro costul lui real.

Si te uiti ca mane-poimane Basarabenii scot Romania din criza mondiala, gratie ministrului Baconschi, care spune ca are radacini din Basarabia. Este de-al nostru. De aici poti trage o singura concluzie: ca redobandirea cetateniei romane pentru locuitorii din Basarabia si Bucovina de Nord este un CALVAR, cu toate ca nu am fost lipsiti de aceasta cetatenie si nu inteleg de ce trebuie sa o redobandim.

Poate da Domnul ca, in cel mai scurt timp, guvernantii Romaniei de astazi sa prinda la minte si sa faca asa ca UNGURII.
Presedinte
Gheorghe Vita
Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
 1. …aveti putintica rabdare… DUPA „PRECEDENTUL” UNGAR SE VOR MISCA ALTFEL … ROTILE!!!

 2. Ce sa mai zici? 🙁 Ca de obicei, ajungi la concluzia foarte si foarte anapoda: ca din toate natiunile, numai romanii pot sa-si abandoneze teritoriile si fostii cetateni p/u cistigul momentan al intregii actualei Romanii (la moment spatiul Schengen, nitel mai in trecut aderarea UE, si din 1989 pana prin 2001 dealde fosti comunisti Iliescu si impontenti dealde Constantinescu la presedentie), influentati evident din Vest. 🙁 Acus o sa-mi sara la git pe acest forum vreo citiva patrioti romani.

 3. p/u romanul american:

  Nu cred ca „precedentul ungar” va influenta cumva pozitiv redobindirea cetateniei de catre basarabeni, deoarece si acest „precedent ungar” a fost dictat si impus de mai marile puteri din UE, precum si UNIREA RM cu patria mama Romania. De cind cu UE-ul asta tari ca Romania, Grecia, Spania, Portugalia… joaca si cinta prin persoanele (papusarii – presedinti, prim-ministri) aflate la conducerea acestor tari, la comanda Germaniei, Frantei, Italiei. O sa comande Germania, Franta, Italia UNIREA – ne vom UNI, insa pana acum comanda este NU UNIRE, deoarece, dupa cum bine stiti, Germania, Franta, Italia au interese comune cu Rusia – gaze, petrol.

 4. Diferenta ii simpla unguri cati sunt 1,8 mill in Romania chiar sunt unguri. Voi sunteti „maldaveni” cu vise spre UE. Romani in Moldova sunt pe la vreo 15% si atat. Apoi faza ii chiar o prostie sa o aplici la Moldova, daca tot sunteti asa de romani si formati o majoritate cereti unirea cu Romania si gata cetatenia. Unguri sunt indreptatiti, fiindca sunt minoritari, iar Ungaria si Romania nu cred ca au tendinte unioniste 🙂 doar daca nu stiu eu. Cred ca sa comentezi ce face imparatul Basescu pt cateva voturi ii chiar sub limita ramei.

 5. Doamna rusca tara ta ii de la pripet incolo.
  Vezi ca Antonescu si alte nume nu au avut nimic de a face cu afacerile externe,iar apoi nu s-au declarat ei salvatori de neam si tara,un indiciu ii; „i-a de la Basescu”.
  Apoi in betia ta comunista crezi ca toti pot intra in derizoriu si sa vb ca o moara stricata despre nimic,uni mai au si onoare si demnitate,nu is penibili ca uni lideri de partide maldavane;)

 6. p/u Vasi: maldavan, maldafan – sunt locuitorii si urmasii sai ai RM adusi de catre Stalin, Hrusceov prin anii 50-60 de prin Volgogradului s.a. regiuni ale fostei URSS. Pe cind eu ma socot moldovean de etnie si roman de nationalitate. Iar ne impuneti sa ne uitam originile? A fost pana in 1991 stat, tara Republica Moldova, sau a fost ca gubernie ruseasca 1812-1918 – gubernie ruseasca Basarabia, 1918 – 1940 (1941-1944) teritoriu romanesc, 1944 -1991 RSSM in componenta URSS, din 1991 stat independent RM? Au vorbit sau vorbesc oare strabunicii, bunicii, parintii, eu, copii mei alta limba fata de un galatean, iesean? Ce sa spun eu copiillor mei referitor la origine? ca sunt basarabeni? Asta e, in europa de est a aparut o alta etnie din 1918 – basarabeni – asta vrei sa zici „jigodie” comunista? Ce se spune despre o etnie, popor (fie si o parte mica din aceasta etnie) care e silita sa-si uite istoria si originile? Sincer ma f…t eu in lucrul vostru din UE nu p/u asta i-mi trebuie cetatenia romana ci p/u a-mi cunoaste originile adevarate si recunoscute. Ce sunt pe lumea asta? macar ca nationalitatea nu ma hraneste trupeste nici pe mine si nici pe copii mei sau deja o sa zici ca omul satul si indestulat deja se gindeste la nationalitate?. Ma mai impac cit de cit cind ma uit in pasaport la nationalitate – moldovean si nu scrie basarabean sau ceva de genul „moldavan” in grafia rusa.

  Cica cereti unirea cu Romania – uite eu cer unirea cu Romania, Romania cere unirea cu RM sau tu ca fiind cetatean roman – care cred ca esti sau ma insel? Ce ar schimba chiar daca 70 % de moldoveni ar cere unirea cu Romania, eu cred ca nimic, deoarece nu trebuim noi Romaniei, e mai presus UE-ul si relatiile UE-ului cu Rusia p/u Romania decit alipirea fostei sale regiunii dintre Prut si Nistru. Bine, cum zic altii ca RM, fosta gubernie ruseasca basarabia niciodata nu a facut parte din statul Romania in afara de perioada interbelica, insa a fost din mosi stramosi parte a Moldovei, a vechilor daci, care acum e Romania si nu o parte a ei sau nici asta nu e corect?

 7. Pana cind si (accentuez SI), Romania va fi dependenta de FMI si cu statut de printre cele mai sarace tari din UE fiind si devoratorul exportului tarilor mari din UE unirea nu va avea loc. 🙁

 8. Părerea unui dac liber

  Îmi pare foarte rău de cuvintele ce le scriu…dar, credeţi-mă, că altfel nici nu se poate, Asta e ţară? Mă doare inima, ca să pronunţ cuvântul nedorit- e o adunătură de…
  Totul se negociază, se vinde, se cumpără, se fură: limbă şi istorie, legile statului şi funcţiile, mamă şi tată, şi ţară…
  Dar oare este ţară? Nu! E o bucată de pământ, rupt de la pământul- mamă, poreclit de imperiul ţarist Basarabia, transformând în 1924 partea de rasarit a Nistrului în RASSM, iar în 1940 printr-un acord bestial dintre cei doi mari criminali ai epocii Stalin şi Hitler, această bucăţică dulce de pământ a fost pentru a doua oară furată.
  Reţineţi! Prima dată de către imperiul rus,iar a doua oară de catre imperiul sovietic rus…(că nu aveau mare nevoie de noi „republicile surori” ca Georgia, Armenia ş.a., ori să nu poată vieţui făr-de noi) şi botezată ilegal cu numele RSSM fără a întreba poporul…N-au întrebat ce limbă dorim să vorbim s-au după care alfabet dorim să învăţăm în şcoli…A venit ordinul de la Kremlin şi gata!
  Au procedat bine, correct, omeneşte, civilizat şi democratic? Au procedat aşa la dorinţa “proletariatului”? Demosului?
  Nu!
  De ce dar, noi astăzi trebuie să-i întrebăm pe toţi veneticii, care s-au aciuat cu voia străină nouă pe acest mic colţişor al marii ţări româneşti, în această mică românie în ce limbă să vorbim şi dacă ne dau voie să ne unim cu fraţii români moldoveni din dreapta Prutului? De ce? De aceia, că au fost primiţi în familia plaiului nostru, în această ţară formată illegal-forţat? Dar ce vor zice ei, acei veniţi după “40 încoace, dacă noi, românii moldoveni nu le vom recunoaşte cetăţenia acordată de un stat format după principiile forţei şi violenţei? S-a ratat şi lucrul acesta…Noi nu suntem baltici…cu părere de rău.Noi suntem cu “mintea noastră de pe urmă”…
  DOAMNE, ŞTII TU ?…
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Trădarea, Doamne, n-ar mai avea nume!
  Trădarea de fraţi, de cântece, de grai şi ram,
  Şi cea mai mârşavă trădare- de ţară şi neam.

  Doamne,ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Egoismul, n-ar mai avea nume!
  Egoismul: numai eu să am, restul de foame
  piară
  Pentru aceasta se vinde mamă şi tată şi ţară.
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Indiferenţa, n-ar mai avea nume!
  Indiferenţa: – Hai să-i lăsăm să fure
  Ce e un om, o fabrică, o pădure!?
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Invidia, n-ar mai avea nume!
  Invidia: – De ce vecinu-i mai bogat,
  De ce cât mai multe a acaparat?
  Doamne, ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Făţărnicia, n-ar mai avea nume!
  Făţărnicia. În faţă îţi promite marea cu sarea,
  În fapt rămânem numai cu răbdarea.
  Doamne,ştii tu cine domneşte azi în lume?
  Minciuna, Doamne, n-ar mai avea nume!
  Minciună la vârf, minciună în rădăcini,
  Pe cine să crezi? Cui să te mai închini?
  În loc să ne unim cu fraţii, aşa cum a procedat Germania încă în „90, noi vrem să trăim în continuare sub tutela străinului, ca stat aparte, sinestătător: un împărat cu 101 de mari dregători, şi cu 2 ţărişori mititei (unul de la răsărit şi unul de la sud) cu…dregători mari şi ei…
  Păi, n-am eu dreptate? Nu e ţară, ci o adunătură…dac-au făcut dintr-o regiune furâtă unei ţări încă 3 mai micuţe: Babilonul transnistrean şi găgăturcia bulgară, semibabiloneană.
  Ne râde o lume, că de doi ani n-avem conducere…Păi cui îi mai trebuie? Şi liberalii noştri joacă după muzicuţa aşa zişilor democraţi adevăraţi (curaţi), care nu ştiu cine sunt cu sdevărat: albi ori roşi? Sunt români ori turci? Parcă ar ameninţa:”Dacă nu-mi dai oaia cea bucălaie, mă duc cu Steaua roşie”, iar celora le spune: “ dacă nu ne daţi nici voi împărăţia, întoarcem cozorocul spre celelalte stele, a Europei..”
  Exact cum s-ar târgui un căzăneştean cu chipăruşi la piaţă….
  Eu cred, că era mai bine, dacă şi unii(PL), şi alţii (PLDM) i-ar fi dat un genunchi…chiar şi dacă-şi anina steaua roşie pe căciulă…
  Mai bine încă un an făr-de împărat, decât unul de c…at (cumpărat).
  Dar Ghimpu e bravo, totuşi…E Om, în comparaţie cu…alţii. El merită tronul României noastre mici, temporar, până la Unire!
  Gândiţi-vă!
  PS. D-nă Multstimată D-nă Vitalia! Vă felicit cu sărbătorile de iarnă.Sănătate, dârzenie şi cele mai frumoase flori ale Speranţei!…Contactaţi-mă vă rog prin email…Cred,că avem ce discuta…

 9. FOTOREPORTAJ DIN RUSIA: Ploaia inghetata continua sa faca revagii
  Freezing rain – Ploaia care ingheata continua sa faca ravoagii… Cititi:
  http://cerulalbastru.com/2011/01/rusia-ploaie-inghetata-face-ravagii/

 10. Cine sunt nazistii rusi? Cum va evolua Rusia?
  Un interviu la aceasta tema cu un nazist rus (sunt multe fotogarfii inserate), citeste si vezi:

  http://cerulalbastru.com/2011/01/cum-va-evolua-rusia-cine-sunt-nazistii-rusi/

 11. Tillbuhoglindă/drACro

  Redobândirea cetăţeniei române costă aşa de mult pentru ca cei care o obţin să înveţe să o preţuiască aşa cum se cuvine. Dece în perioada 1991…96, când se obţinea relativ uşor şi ieftin, foarte puţini au solicitat-o? Vă spun eu dece! Pentru că voi, majoritatea basarabenilor, sunteţi oportunişti! Acum că România „s-a strecurat” în UE: „…Hop şi eu de la Durău, berbecul lui Dumnezeu.”

 12. Ungaria este membra a Uniunii Europene iar cetatenii Republicii Ungare ( Magyarorszag ) sunt cetateni europeni. Romania este membra a Uniunii Europene iar cetatenii Romaniei sunt cetateni europeni. Maghiarii si secuii din Romania, care constituie o minoritate de 1,7 milioane de locuitori, sunt cetateni romani si cetateni europeni. Faptul ca primesc inca o cetatenie a unui stat membru al Uniunii Europene, fie el si statul ungar, nu modifica statutul lor de cetateni europeni. Solicitarile nu vor fi foarte multe si, in Romania, ele vor proveni mai ales din Tinuturile Secuiesti, zona care este locuita de o populatie turcica maghiarizata care solicita autonomia. Cetatenia maghiara nu va rezolva insa in nici un fel problema autonomiei secuiesti. Daca acest demers ai statului maghiar va avea influienta asupra situatiei populatiei amjoritare autohtone romanesti din Republica Moldova ramane de vazut. Obiectiile principale ale guvernantilor unor state comunitare asupra acordarii masive a cetatenieie romanesti, chiar daca, in parte, nu sunt justificate, “se refera la faptul ca acordarea acestor cetatenii priveste populatia majoritara”, deci nu a unei minoritati, iar statul vizat nu este membru al Uniunii Europene. Chiar daca legea maghiara priveste si maghiarii din Ucraina, Serbia si Croatia, tari nemembre ale Uniunii Europene, ea se adreseaza minoritatii unguresti din acele tari si nu populatiei majoritare. Din acest punct de vedere legea cetateniei romanesti este chiar mai restrictiva, pentru ca minoritatile romanesti din teritoriile care nu au apartinut niciodata Romaniei, din Ucraina, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Turcia, nu pot primi cetatenia romana. Concluzia care se desprinde este ca, desi in Constitutia Romaniei este prevazuta obligativitatea coordonarii legislatieie romanesti cu cea comunitara, in caz contrar aplicandu-se legea comunitara, din pacate legea cetateniei romanesti si partial nici cea maghiara nu respecta aceasta cerinta. Si nu este, din pacate, un caz izolat in cazul legislatiei Romanesti. De aici si numeroasele procese castigate de petenti romani in instantele internationale.

  In cazul Republicii Moldova situatia petentilor care au drept la cetatenie romana se poate rezolva fie prin alipirea acestui teritoriu la statul roman, caz in care este necesar acordul majoritatii populatiei care are cetatenia statului moldovean (acord care deocamdata…), fie prin aderarea separata a Republicii Moldova la Uniunea Europeana (aderare care poate fi si peste 25 de ani sau chiar niciodata) si solicitarea ulterioara a cetateniei romane, situatie care va calma, va asigur, mult din elanul actual al solicitarilor de cetatenie. Mult din aceasta agitatie se va calma prin acordarea dreptului de intrare fara viza pe teritoriul Uniunii Europene a catenilor Republicii Moldova, fapt care probabil ce va intampla destul de curand. Abea atunci solicitarile de redobandire a cetateniei romane vor fi facute doar de catre cei care se considera cu adevarat romani si care vor solicita acest drept ca pe o reparatie morala.

 13. Un apel decent, dar care nu va avea nici un ecou. Urmariti aici, dati pe repede inainte la o ora de emisiunea 1:00:00 cum reprezentatul etniei care a facut Romania de ras in vest (Madalin Voicu) adica nu un roman ci un cetatean roman este nemultumit ca Romania acorda cetateniei romanilor din Basarabia. Se pare ca PNL si PSD cand vor ajunge la putere vor fi si mai „patrioti”. Ce spuneati de testamentul lui Antonescu doamna Pavlicenco, este la fel de actual? 🙂
  http://inregistrari.antena3.ro/view-03_Jan-2011-Sinteza_Zilei_cu_Mihai_Gadea-12.html

 14. Pentru cel ce ne considera drept berbecul lui Dumnezeu- inca din 2006 am depus cerere de redobandire a cetateniei romane si pana azi nu am un raspuns,dar cunosc rusoaice care au depus la aceeasi data si sunt cet romani inca din 2008. Ce ai de spus aici? In 1992 am lasat liceul, deoarece, de 2 ani, nu ne plateau salariile de profesori si eram nevoita sa lucrez cu ziua pentru 10kg de grau sau cartofi ca sa-mi intretin cei 3 copii. De unde puteam lua atunci asa sume de bani pentru a achita costul redobandirii? Nu va grabiti cu acuzatiile la adresa noastra, nestiind de fapt in ce conditii am fost pusi sa supravietuim.

 15. A PROPOS,doamna Vitalia, cine-mi poate explica daca mai trebuie sa astept invitatie pentru depunerea dosarului de redobandire sau sa merg direct sa-l depun la ambasada?Multumesc anticipat si un Ajun fericit.

 16. Pentru Antonescu,
  Destul de desele interventii ale conducerilor PSD si PNL in care sunt criticate demersurile lui Basescu facute si mai ales trambitate (trambitare care chiar a facut rau populatiei RM) in favoarea basarabenilor se datoreaza faptului ca, desi in Romania Basescu a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, el a ajuns totusi presedinte cu voturile basarabenilor, situatie cere a creat destule animozitati printre romani. Acum cand, in sondaje, Basescu se afla la sub 9% iar situatia economica a Romaniei este in cadere libera, aceste reactii vor fi tot mai acide si se vor inteti, iar aluziile defavorabile la adresa basarabenilor se vor inmulti, din pacate. In ceea ce priveste atitudinea celor trei partide din opozitie, Partidul conservator, PSD si PNL fata de problema basarabeana, atunci cand eventual s-ar afla la putere, este posibil sa aveti dreptate, desi opiniile membrilor celor trei partide fata de acest subiect sunt foarte diverse. Insa votul masiv pro Basescu al basarabenilor de la ultimele alegeri prezidentiale este un cui infipt in mintea multora din locuitorii Romaniei, care poate avea consecinte imprevizibile pe termen lung.

 17. „Republica Moldova ori îmbunătățește relațiile cu Federația Rusă, ori nu atinge lucrurile. Nu suntem entitatea care să hărțuiască Rusia. În relațiile moldo-ruse, trebuie să evităm antagonismele”. Declarația a fost făcută de analistul politic, Igor Boțan, în cadrul emisiunii Fabrika, la Publika TV…. DECLARATII HALUCINANTE SI RIDICOLE ALE UNUI OM GRAV BOLNAV MINTAL … PARCA SI VAD MICA TARISOARA MOLDAVA HARTUIND GIGANTUL IMPERIALIST RUS . PENIBIL ! AI SPUNE CA MOLDOVA ARE TRUPE DE OCUPATIE IN RUSIA SI NU INVERS . ASA GUGUMANII MARI RUPTE DE REALITATE CU TOTUL MAI RAR CITESTI … IN MOLDOVA NU EXISTA CU ADEVARAT NICI O FORTA POLITICA CARE SA NU DOREASCA RELATII BUNE CU FEDERATIA RUSA , CA INTRE DOI PARTENERI EGALI SI DE BUNA CREDINTA . PROBLEMA E CA RUSIA HARTUIESTE MOLDOVA DAR ASTA MARELE „ANALIST” POLITIC IGOR BOTAN NU O VEDE … IN FINAL TOT CEL MIC SI CALCAT IN PICIOARE E VINOVAT …

 18. Ungaria si Romania sunt in UE/NATO si deci acordarea de cetatenie maghiara unora dintre romani este usor acceptata de catre Vest (iar Romaniei nu-i prea pasa ce fac ungurii avand in vedere ca-s minoritari in Transilvania si n-au sanse la autonomie/independenta). R.M. nu e in niciuna din aceste organizatii,iar celor din Apus nu prea le convine miile de muncitori „ieftini” din Moldova(lor nu le convin nici romanii dar nu au de ales in cazul nostru).

  Daca mai adaugam si faptul ca moldoveanul nu-l prea inghite pe roman apoi nu vad de ce ultimul TREBUIE sa ajute un frate care nu-l mai recunoaste.

  Eu va propun sa va grabiti si sa va luati cetatenia romana cat e Basescu presedinte si PDL la guvernare ca dupa 2012 (alegeri parlamentare)/2014 (aleg. presedintie) ma-ndoiesc ca va mai fi asa „usor” ca acum.

  Imi pare rau ptr Moldova, sincer, dar atata timp cat va lamentati intre est si vest n-o sa ajungeti nicaieri, iar Romania nu poate bate pasul pe loc cu voi.

 19. CIT DESPRE PNL-PSD-PC DIN ROMANIA SEMNALELE CARE VIN DE LA ACESTE PARTIDE SUNT IN SENSUL PUNERII LACATULUI – UNUL MARE SI RUGINIT SA NU-L MAI DESCHIDA NIMENI DE ACUM INAINTE – PE PROBLEMA REDOBINDIRII CETATENIEI ROMANE DE CATRE CEI IN DREPT … NU CRED CA PDL SI BASESCU REPREZINTA REZOLVAREA PROBLEMEI DAR FARA DE EI NIMIC NU S-AR MAI MISCA … CALCULE POLITICE , LUCRURI FACUTE DIN SUFLET ? LUCRURILE STAU CU SIGURANTA UNDEVA LA MIJLOC … IN LIPSA DE ALTCEVA MOLDOVA TREBUIE SA SPRIJINE IN CONTINUARE PE BASESCU SI PDL-ROMANIA .

 20. TOCMAI IN ACEST SENS AM CRITICAT ANGRENAREA DOAMNEI PAVLICENCO SI PNL-MOLDOVA IN CAMPANIA ISTERICA ANTI-BASESCU DIN ALEGERI … SAU VREA CEILALTI SA PUNA LACAT DEFINITIV PROBLEMEI IN CAUZA. A FOST O EROARE POLITICA PE CARE SI UN GIGA IN ALE POLITICHIEI AR FI INCERCAT SA NU O FACA … ARE DESTUL DE LUCRU PNL ACASA CA SA INTRE ORBESTE IN LUPTE POLITICIANISTE DE LA BUCURESTI.

 21. Pentru taranca,
  Sincer m-a emotionat profund istoria dumneavoastra. Si probabil ea seamana cu cea a multor basarabeni. Sa stiti ca nici in Romania situatia nu este mult mai roza, mai ales pentru cei care sunt platiti de stat ( profesorii de exemplu ). Veniturile au scazut cu circa 42%, cu tot cu sporurile taiate. Multi au datorii la banci care nu mai pot fi achitate, intretinerea la apartament neplatita de ani de zile, popriri pe salarii pentru impozite si taxe inventate doar pentru al impovara pe bietul contribuabil. Situatia medicilor, profesorilor, politistilor, pompierilor, militarilor, functionarilor publici este disperata. Din pacate s-au inmultit numarul sinuciderilor. In chestiunea redobandirii cetateniei romane nu stiu ce asa va spun… Cunosc sute de cazuri ca al dumneavoastra. Din pacate oamenii sunt purtati pe drumuri si umiliti. Eu consider ca situatia a scapat de sub control si tinde sa sa devina exploziva. Efectiv autoritatile statului roman din domeniu si-au facut viata mai grea complicandu-se inutil iar acum sunt pur si simplu depasite de situatie. Neregulile generate de haosul care domina activitatea in domeniu genereaza o stare de nemultumire generalizata care se accentuiaza din zi. Grav este ca sunt spulberate iluziile unor oameni nevinovati si disperati. Politicienii fac promisiuni demagocice fara acoperire, bifeaza o actiune politica, starnesc oamenii, ii pun pe drumuri si apoi totul se transforma intr-o mare deziluzie. Si totul porneste de la un sistem administrativ greoi, cu functionari incompetenti care habar nu au despre ceea ce inseamna un serviciu public eficient pus in slujba cetateanului. De obicei nu se urmareste rezolvarea problemelor ci justificarea nerezolvarilor. Astia suntem noi romanii… din pacate…

 22. Pentru Costin,
  Avand in vedere situatia exploziva din Romania si comportamentul discretionar al presedintelui, este posibil ca PDL, la viitoarele alegeri nici sa nu mai intre in parlament ( S-a mai intamplat asta cu PNTCD ), situatie in care, eu cred ca, la cursa asta care inseamna viitorul RM ati cam pariat pe un cal mort. Oricum important este sa participi nu sa castigi…

 23. Pt vasi

  Nu sunt rusoaica, ci romanaca, am cetatenia romana din 1992 si am si un Ordin National in Grad de Comandor din partea Statului Roman, cu care ma mindresc.

  Apelul nu-mi apartine, pacat ca faceti ca cei care „smotreat v knigu – videat figu”. Este scris de asupra al cui e Apelul si fiecare are dreptul la opinie.

  Ii consider comunisti pe toti cei care sunt antiromani.

 24. Stimată doamnă Vitalia Pavlicenco! Este o situaţie diferită între etnicii maghiari din România şi populaţiile care locuiesc în actuala RM. În România trăiesc sub 1.400.000 de cetăţeni de etnie maghiară. Ei sunt cetăţeni europeni care se definesc ca fiind de etnie maghiară, care locuiesc într-o ţară străină şi care au aceeaşi limbă, religie şi cultură ca şi cetăţenii maghiari din Ungaria. În cazul cetăţenilor dintre Prut şi Nistru, avem de-a face cu cetăţeni extracomunitari, care au propriul lor stat, care s-au definit la recensământ ca fiind altceva decât românii şi care pretind că vorbesc câteva limbi (rusa, ucraineana, moldoveneasca, găgăuza etc) care sunt totalmente diferite de limba română. Apoi românii sunt de religie ortodoxă pe stil nou şi aparţin de Patriarhia română. Cetăţenii dintre Prut şi Nistru sunt de religie ortodoxă pe stil vechi şi aparţin de Patriarhia rusă. Prin urmare, România nu trebuie să fie afectată de duplicitatea unor populaţii care au propriul lor stat, propriile lor limbi diferite de limba română, precum şi o religie şi mentalitate diferite de a românilor. Românii nu au decât cetăţenia româna. E firesc deci ca şi cetăţenii dintre Prut şi Nistru să aibă numai cetăţenia RM. Ţări diferite, cetăţenii diferite. Sunt sigur că, în scurt timp, se va reduce masiv sau chiar sista acordarea cetăţeniei oricăror populaţii care s-au născut în alt stat decât România. Cu respect, un român care vă citeşte blogul.

 25. Şi o clarificare, doamnă Vitalia Pavlicenco. Scuzaţi îndrăzneala, dar corect şi politicos ar trebui să scrieţi: Comentariul dumneavoastră aşteaptă moderare. Spun asta pentru că blogul dumneavoastră este citit de mulţi oameni, de diferite vârste, profesii şi statusuri sociale.

 26. Pt Clarificare

  Si cu dreptul istoric – ce facem? Cu dorinta de a i se restabili omului dreptatea, pt ca a fost privat pe nedrept de cetatenie – ce facem? Punem accentul pe republica molotov-ribbentrop? Ca doar stim cum au evoluat lucrurile – contrar vointei noastre.

 27. Pt Recomandare

  Scriu a cita oara: Nu eu am creat blogul. Nu eu am pus textul privind moderarea. Eu nici nu stiu cum arata asta, pentru ca intru prin administrator. Voi incerca sa le spun celor de la unimedia, daca pot face ceva.

 28. Iar se reincinge „discutia” cu cetatenia romana. OK!
  Dar am niste intrebari la care fiecare poate sa raspunda( si o veti face fiecare in felul propriu care va caracterizeaza)
  – Cum rezolvati manusa cetateniei „aruncata” de Grigore Petrenco statului roman?
  Acolo (vezi”Ce mai credeti si despre asta?”) d-na Pavlicenco spune negru pe alb si conform realitatii electoratului, ca 57 la suta din voturi au fost date PCRM+PDM !! Aceste partide nu recunosc apartenenta voastra la identitate romaneasca! Eu nu am dat voturile astea. Atunci cine le-a dat?
  – dau cetatenie romaneasca , asa, cu ochii inchisi, lui Igor Dodon sau Iurie Munteanu , de exemplu? (si cati vor mai fi ca ei!!! chiar printre dv.?)
  – de ce in „Republica Moldova” , invers de ceea ce se intampla cu ungurii din Romania care toti se declara si spun ca sunt unguri, in „republica” voastra doar 10-12 la suta?
  -nu vi se pare ca pe intreg fondul lucrurilor ciudate care se intampla in constiintele voastre foarte tulburi „romanesti” , prolifereaza ideologii politice gen Igor Botan?
  – Nu vor avea ele consecinte pentru voi, credeti?Nu pentru 4 ani ,ci pentru cel putin 10, cum preconizeaza clarviziunea politica numita Igor Botan? Acuma v-ati gasit sa vociferati, dar in fata urnei de vot ati procedat exact invers?

 29. Pt Tillbuhoglindă/drACro

  Legat de oportunismul moldovenilor sunt de acord total. Eu o am din 1992 si am si suferit pt asta – am fost data afara din serviciu. Dar e tot atit de adevarat ca zisii nostri democrati si romani decidenti au creat in societate o atmosfera de p[edepsire a celor care isi luau cetatenia romana si moldovenii, pedepsiti pentru toate in perioada sovietica, si-au pastrat, din pacate, reflexele de autoconservare si de „a se feri de probleme”, de aceea s-au trezit prea tirziu, cind au ajuns in totala strimtoare financiara, dar si cind au inteles ca, tuturor, nu le va face nimeni nimic.

 30. Stimată doamnă Vitalia Pavlicenco. Eu cred că dreptul istoric este infirmat / anulat de percepţia şi voinţa populaţiei dintre Prut şi Nistru. Ori această populaţie a votat doar 0,6% pentru un partid românesc cum este al dumneavoastră. Votanţii PL-ului sunt în cea mai mare parte moldovenişti. Să zicem deci că în RM trăiesc acum între 1 şi 2% cetăţeni care se simt români. Oare nu e prea puţin? La recensământ s-au declarat români aproximativ 2%. Mulţi din acei cetăţeni trăiesc acum în România sau au deja cetăţenia. Deci cu ce drept şi cu de la cine putere să-şi aroge România dreptul de a da cetăţenie unor populaţii care se definesc ca altceva decât români? Aşa se judecă în UE şi în SUA. Sper că vă este clar acum.

 31. Pt xyz

  Personal, sunt sigura ca nu va fi prea curind circulatia libera pt cetatenii R.Moldova, pentru ca este imposibil de securizat frintiera de Est, cu Transnistria.

 32. Pt Antonescu

  Ingratitudinea trebuie atribuita TUTUROR romanilor.

 33. Pt taranca

  Desi as fi inclinata sa va dau dreptate, v-o dau daor partial: multi moldoveni nu au aplicat sa recapete cetatenia romana nu doar din motive de lipsa de bani. Ca pt cumetrii si nunti absurde au. A fost dezinteresul, antiromanismul cultivat si intretinut de autoritatile bolsevice, sovietice, comuniste, agrariene, chiar si false democratice, iar comuniste, acum – si liberal-democrate.

  Iata, daca era o alta atmosfera si la nivel de stat se vorbea la televiziuni despre posibilitatea redobindirii cetateniei romane, demult o aveau toti. Unii, pur si simplu, nu au stiut.

  Da, acum se pot depune actele pt cetatenie aici, la consulate, sau in punctele deschise in Romania, precum si la Bucuresti, fara a astepta programarea, e rind viu. Iar PNL este partidul care a facut conferinte de presa privind cetatenia si a criticat programarea si cazierul juridic. Acum programarea e anulata.

  Pe facebook este persoana Vitalie Ucrainciuc, cel care va poate ajuta si oferi consultatii in aceasta privinta.

 34. Pt COSTIN

  Nu consider ca a fost o greseala. Si in alegerile prezidentiale din Romania, PNL din RM nu a avut o pozitie. A fost doar pozitia mea si am dreptul, ca cetatean, la poziie.

 35. Pt Clarificare

  Nu va suparati, dar ar fi prea simplist sa punem asa problema cu 0,6. Am tot explicat aici care a fost si mai este conjunctura. Din pacate, ca sa spun mai scurt, inca televiziunile nu sint accesibile pt toti, iar alegerile, simplu si grosolan fie spus, SE CUMPARA. PNL din Romania nu are bani si pentru partide romanesti in Basarabia bani nu se prea gasesc.

  Romanii din Basarabia se definesc moldoveni urmare a propagandei antiromanesti, insa asta se schimba, cu rabdarem cu tenacitate.

 36. Eu cred ca moldovenii care chiar s-au simtit romani, si-au depus actele pentru cetatenie in anii 90… asa cum ati facut si d-voastra doamna.

  Restul… e doar oportunism pentru a putea ajunge mai repede si fara bataie de cap in UE.
  Ungurii din Romania au fost tot timpul mindri de orginea lor si au spus asta in gura mare tot timpul si la toate recensamintele.
  Sincer cred ca RM e acum o alta tara si multora nu le-ar conveni sa dispara de la Chisinau o gramada de structuri cu joburile aferente – de la presedinte la senatori si guvernanti. De asta isi spun moldoveni si nu romani.
  inca ceva. Am vrut sa aplic pentru un job in RM. Nu am nici o sansa. Stiti de ce? Nu stiu rusa.

 37. Pt Celia

  Ungurii nu au fost supusi procesului de deznationalizare, asa ca romanii din Basarabia, deportati, supusi genocidului in trecut si in prezent.

  De acord ca multora nu le-ar conveni sa dispara de la Chisinau o gramada de structuri cu joburile aferente – de la presedinte la senatori si guvernanti.

  Da, din pacate, toate misiunile straine diplomatice, acreditate in RM, sau cele economice nu angajeaza persoane decit cunoscind rusa. Toate marketurile sint ticsite cu vinzatori rusolingvi, publicitatea rusa nu e strimtorata, numai ca pe Dorin Chrtoaca asta nu il deranjeaza.

 38. Stimată doamnă Pavlicenco, eu am spus clar că aşa se judecă în lumea civilizată şi ştiu ce vorbesc. În ziua de azi nu primează dreptul istoric, ci părerea şi voinţa majorităţii populaţiei dintr-un teritoriu. Cine nu ştie azi că Istanbulul a fost populat de greci iar turcii au venit târziu, după 1.400 pe acel teritoriu? Dar cine contestă apartenenţa Istambulului la Turcia. Scârţa-scârţa pe hârtie de felul lui Dodon, Stati, Stepaniuk, Viorel Mihail si altii din clica lor nu ştiu ce vorbesc şi işi dau în vileag prostia imensă de care sunt posedaţi cand vorbesc de pericolul românesc. Acestia nu vad insa ca rusii si ucrainenii au distrus vechea Basarabie luandu-i practic tot ce era de valoare pe teritoriul dintre Prut şi Nistru. Să auzim de bine, stimată doamnă!

 39. Ungaria a preluat 80% din legea romaneasca pentru cetatenie !
  Ceea ce difera este ca aceata se da la minoritari in Romania si nu la majoritari ca in Republica Moldova !
  Si aici sunt doua lucruri : daca toti etnicii romani au renunta la cetatenia Republicii Moldova atunci ei raman cu cea romaneasca ! Si se poate mai repede totul ! Cetatenia RM a vanit dupa cea URSS (disparuta) si romana !

 40. Pentru „Clarificare”

  Ai spus in comentariul de la ora 13.01 ca „limba moldoveneasca” (alaturi de rusa, gagauza, s.a.m.d.) e totalmente diferita de limba romana. Oare e chiar asa?

 41. Pt Recomandare

  Specialistii de la unimedia au schimbat textul asa cum ati propus.

 42. Bilanț politic 2010, cu bune și rele

  05.01.2011
  Vitalie Ciobanu

  Raportate la o posibilă perpetuare a regimului Voronin, realizările noii puteri democratice sunt remarcabile.

  Republica Moldova a pășit pragul noului an însuflețită de un sentiment tonic: Alianța pentru Integrare Europeană a fost reconstituită. Noul Parlament și-a ales președintele, Marian Lupu, care l-a desemnat pe premierul Vlad Filat să formeze guvernul, așa încât putem să desprindem, oarecum relaxați, câteva coordonate ale anului 2010.

  Pentru a fi mai obiectivi în analiza noastră, vom așeza prestația coaliției liberal-democrate între două repere, utile ca termen de comparație: ce ar fi fost Moldova dacă PCRM ar fi rămas la guvernare, și ce ar fi fost Moldova dacă Alianța și-ar fi îndeplinit toate promisiunile asumate. În mod evident, raportate la o posibilă perpetuare a regimului Voronin, realizările noii puteri democratice sunt remarcabile: țara a scăpat de iminentul faliment economic, deschiderea Occidentului față de Moldova promite beneficii uriașe, iar scoaterea sârmei ghimpate de la Prut (cu procesele aferente) a avut semnificația dislocării ultimei cărămizi din Zidul Berlinului.

  În ce privește distanța dintre promisiunile electorale și reușitele Alianței, cele mai multe restanțe s-au înregistrat pe plan intern. E sigur că a existat o rezistență acerbă a sistemului la reformele inițiate de noua putere. Acest lucru s-a văzut mai ales în justiție.

  Scandalul declanșat în jurul lui Ion Muruianu, președintele demis și apoi restabilit în funcție al CSM, a constituit emblema acestei confruntări, care va continua și în 2011. La fel de elocventă pentru starea lamentabilă a justiției este lentoarea cu care se examinează dosarele de corupție la vârf și cele legate de evenimentele din 7 aprilie, blocate, în majoritatea lor, la Procuratura Generală.

  În domeniul economic, Alianța nu a izbutit să elimine o serie de monopoluri la export, unde par a fi implicate puternice interese de partid. Aceste „încrengături” nelegitime grevează întreaga campanie anticorupție.

  Marea defecțiune politică a anului 2010 a fost ratarea referendumului din 5 septembrie. Alianța nu i-a convins pe cetățeni să iasă la vot mai ales din cauza superficialității și încrederii exagerate cu care a tratat acest eveniment ce ar fi trebuit să pună capăt crizei constituționale. Competiția dintre partide, lipsa de coordonare în coaliție, spectacolul orgoliilor, comunicarea defectuoasă cu populația au minat eficiența actului guvernamental.

  Inițiative importante au avut de suferit din cauza rivalităților politice. De pildă, fără să-și fi dus pănă la sfârșit misiunea de condamnare a comunismului, Comisia prezidențială ad-hoc și Raportul pe care aceasta l-a elaborat au fost intrumentate de Partidul Liberal exclusiv în interes propriu, electoral. La fel se poate spune și despre gestul asumării răspunderii guvernamentale privind adoptarea unor ajutoare sociale în septembrie 2010, care a adus câștiguri de imagine mai degrabă premierului Vlad Filat și PLDM.

  Noua coaliție formată la 30 decembrie 2010 a moștenit nu doar o agendă europeană ambițioasă, dar și vechile asperități interne din Alianță. Să sperăm că experiența conviețuirii de anul trecut, cu bunele și relele ei, îi va ajuta pe liderii celor 3 partide să-și administreze mai armonios relațiile, să acționeze ca o echipă solidară, deși nu va fi deloc ușor.

  Despre comuniști. Departe de a-și îndeplini rolul de opoziție, care să monitorizeze activitatea puterii și să vină cu soluții alternative, PCRM a fost un factor destabilizator major. Păstrarea lui Vladimir Voronin ca președinte a împiedicat reformarea partidului, care continuă să vadă lupta politică drept un război de exterminare. Deocamdată, nimic nu ne face să credem că PCRM își va schimba atitudinea.

  Societatea moldoveană a gustat din aerul libertății, dar încă nu și-a reglat respirația la „altitudine” și așteaptă totul din partea statului asistențial. Mulți cetățeni au considerat libertatea de exprimare, redobândită după debarcarea regimului Voronin, mai degrabă ca o expresie a vacarmului și incoerenței guvernamentale decât ca pe o valoare în sine.

  Cred că marea provocare în 2011, atât pentru guvernanți cât și pentru cetățeni, va fi învățarea responsabilității. Guvernanții vor trebui să fie într-o mai mare măsură atașați interesului public, iar cetățenii să devină un factor activ al vieții sociale. Fără câștigarea acestui pariu al răspunderii reciproce, integrarea europeană rămâne un slogan electoral, nimic mai mult.

 43. Eu cred ca moldovenii si romanii trebuie sa creasca in numar sa faca copii mai multi si in maxim 20 de ani se va vedea.

  In plus fiti cu ochii mai mult spre vest.

 44. Pentru VV

  Va rog , d-le VV sa transmiteti prietenului dv Vitalie Ciobanu, vizavi de acest articol pe care l-ati citat in intregime, urmatoarele:
  – suprasolicitarea imaginatiei in legatura cu „scoaterea sarmei ghimpate de la Prut(cu procesele aferente). Nu are nici pe departe „semnificatia dislocarii ultimei caramizi din Zidul Berlinului” Este o exagerare fara acoperire, chiar daca suna placut la urechea unora.
  – reproseaza (vezi celalalte articole de pe blog semnate V. Ciobanu) si, implicit , pretinde si altora (partide extraparlamentare,de exemplu) sa nu demoleze PL, dar o face cu mana proprie sustinand instrumentarea „de Pl exclusiv in interes propriu,electoral” a documentelor rezultate din munca sisifica a Comisie prezidentiale si a raportului aferent. Cum se cheama asta in limbajul dumealui? Nu tot demolare si inca foarte puternica si cu mare priza la … publicul „aferent”?(un cuvant care-i place, evident)
  – trecerea sub tacere a motivelor care au determinat PL sa nu se finalizeze nici efortul Comisiei, nici raportul sau ,este o omisiune total descalificanta de la inaltimea pretins superioara si apodictica pe care vad ca si-o aroga.
  – la fel, omisiunea oricarei referiri la adresa Romaniei, care a mijlocit, oricat de modest considerata, propulsarea in fata UE a R. Moldova si a AIE 1, nu este in masura sa multumeasca , nici „partenerul „generos si dezinteresat , nici ecoul, oricat de mic , dar benefic pt societatea „moloveneasca aflata in cursa contra cronometru de democratizare .( sa se gandeasca bine la ce spun pt ca nu poate sa se refere la considerente nationaliste!)
  – a considera simpla inlaturare a lui Voronin din „fruntea” PCRM inseamna reformarea acestui partid prin excelenta comunist si prin asta imblanzit si inapt de actiuni si fapte comuniste , este o mare, mare eroare. Ca nolens-volens nu exista alternativa decat a „conlucra” ca rezulatat electoral cu respectivul partid e cu totul altceva si comporta o cu totul alta discutie si o alta abordare. Acest partid nu ese nici macar neocomunist , gen PSD in Ro. Este forma perimata si avansata candva de „eurocomunismul ” lui Enrique Berlinger si Santiago Carillo( preluata pe spanioleste de episcopi latino americani)si care aveau drept slogan „secera si ciocanul” intr-o mana si in ceealalta Crucea. De social -democratie sa nici nu mai vorbim. In spatul ex-sovietic asa ceva mai e mult pana poate sa apara. Poate niciodata.

 45. Apropo, cat
  noi, romanii basarabeni, ne lamentam cu “vai de capul nostru”, be-he-he!.. ca, adica, suntem in situatia Dezdemonei… sau ne comparam cu alte strasnicii … dupa cantecul “Vai, sarmana turturica, zboara, zboara, pan-cand pica…” sau ca “as da cu cutitul in piatra…”, dezvoltand o gandire negativa, mazohista, descurajanta de-ti vine sa mori INAINTE DE TIMP,
  DECI,
  in acest timp BRAVII UCRAINENI actioneaza cu INDRAZNEALA, mult curaj si demnitatea de oameni libeti, DAND LOVITURI DE GRATIE celor ce mai incearca sa-i umileascva sau sa le falsifice istoria.
  CITITI, mai, moldovenilor, ce DESTEPTI sunt ucrainenii, care nu mai rabda ca Dezdemona, ca BOUL cel injugat etc… si LUATI AMINTE:

  Львовский облсовет потребовал объявить генконсула России во Львове персоной нон-грата

  На Украине депутаты Львовского областного совета требуют от МИД страны объявить генерального консула России во Львове Евгения Гузеева персоной нон-грата.
  За такое обращение к украинскому внешнеполитическому ведомству на сессии Львовского облсовета в среду проголосовали 73 депутата из 116.

  Депутаты также требуют лишить Гузеева дипломатического статуса и обратиться в МИД России с требованием немедленно отозвать его из диппредставительства России на Украине.
  Львовский облсовет считает, что российский дипломат в своих выступлениях, а также в интервью одному из информагентств от 22 декабря 2010 года, «фактически отрицал историческое существование украинской нации, украинского языка и церкви».

  «Произвольно оперируя цитатами из литературных произведений и пропагандистских предисловий к исторической литературе, изданной в советские времена, Е.Ф.Гузеев не способствует взаимопониманию и налаживанию добрососедских отношений между обоими народами, а фактически разжигает межнациональную вражду и пытается осложнить политические отношения двух государств и народов» – говорится в обращении. «Интерфакс»

 46. Mihai Ghimpu a zis, Marian Lupu confirma !
  Declaratia de azi a lui Marian Lupu confirma spusele lui Mihai Ghimpu din vara ! Adica PCRM sunt niste tradatori de tara si neam ! Si uite ca si Dondon confirma ca Lupu are complexe in fata lui Voronin ! Pai cine nu ar avea complexe fata de unu care cu buna stiinta face ceea ce face ?? Voi , altii , v-ati simti mai bine???

  Apoi cu tratatul de baza cu F. Rusa : a fost considerat la semnarea acestuia ca noua republica Moldova succesoarea teritoriala a URSS dar si a republicii Democratice Moldovenesti are un act de baza cu statul roman din 1918 , fara sa fie abrogat de sovietici sau de actualul stat RM?

  Parerea mea : tratatul de baza in aceste conditii e nul pentru ca incalca pe acela facut in 1918 !

  Ce ar putea face cetatenii RM ca sa oblige alesii sa puna in practica actul din 1918? Simplu : sa renunte la cetatenia republicii Moldova ca efect al acelui act si atunci vor avea doar o singura cetatenie ! Federatia rusa nu poate interveni (deja a facut-o in 1940, 1944 si 1991) pentru fiecare cetatean in parte ! Si mai e ceva ! Nu poti obliga cetateanul sa aibe doua cetatenii cu forta ! A facut-o PCRM si stim ca efectul a fost acela ca s-au inmultit cererile de pasapoarte romanesti !

 47. Pt VITALIE
  Te inteleg foarte , foarte bine Vitalie. E corect tot ce ai spus. O singura nuanta as vrea sa aduc la tot ce spui: Romaniei chiar ca-i pasa de Basarabia, Dorinta ei cu siguranta asta e. Dar nu vezi ce se intampla? Estul ne trage inapoi cu o mana, Vestul cu alta. Peste capul nostru, peste vointa si dorinta noastra lliber si constient exprimata. Care e solutia? Eu unul vad una singura posibila; Unirea noatra facuta asa cum a fost ea conceputa la 1859: peste capul tuturor!! Nici un interes exterior nu are ce sa-si spuna cuvantul si sa se amestece. Asta e vointa nationala a noastra si… salut!! Au demonstrat cumva Principatele Unite ca nu se pot descurca singure , intemeindu-si prin ele insele un STAT modern si UNIC pentru toti Romanii? NU!! Dimpotriva, har domnului, s-au descurcat!! Si de fiecare data mai bine , atat timp cat nu si-au bagat coada intre noi ca se ne dezbine sau sa ne cotropeasca si sa ne determine VIATA!! Si VIITORUL. Lectia asta trebuie sa o invatam de la istorie foarte, foarte bine. Nu comunismele cameleonice si seducatoare de orice fel . Apropo, stii cati comunsti avea Romania in 1945? 1000 si vreo 40 de indivizi… mari si lati!!

 48. Nene Bagiu,
  Stii la ce duce reinnoirea Tratatului cu Rusia, in cazul ca el nu va fi renegociat , ci asa cum e stipulat , se prelungeste automat pe inca 10 ani?
  La permisiunea totala a Moscovei in treburile interne ale RM , inclusiv … a pacifcarii in caz de … necesitate. Fireste!! S-auzim de bine .
  De abia astept sa se dea publicitatii odata documentul oficial al AIE 2!! Dar vad ca si asta se tergiverseaza ca si luarea deciziei de constituire de catre PDM cu Lupii lui!! Uite alba, uite neagra!!
  Eu astept.

 49. Repostez, deoarece se pare ca sunt probleme cu primirea mesajelor.
  ================
  Parintii actualei Legi a Cetateniei sunt basarbeanul Tudor Pantiru si Titus Corlatean, nu Traian Basescu (ca Presedinte nici n-avea cum sa fie) si cu atat mai putin PDL. Dar acestia din urma sunt intr-adevar cei mai vocali.
  Dar nu asta-i problema, ci faptul ca, asa cum spunea cineva mai sus, basarabenii nu s-au inghesuit sa-si obtina cetatenia decat dupa ce Romania a devenit membru UE.
  Pe de alta parte, nu Romania are de invatat de la Ungaria, deoarece Romania cu toate obiectiunile UE a inceput sa redea masiv cetatenia pentru basarabeni, fapt care a trezit supararea altor membri UE.
  Si as dori sa mai ating un punct. La Conferinta CMR de la Vatra Dornei din 2004, Vitalia Pavlicenco a propus un document pentru usurarea depunerii cererilor si obtinerii cetateniei pentru basarabeni, de fata fiind reprezentanti ai Guvernului Romaniei. Parte din aceste propuneri au intrat in Legea Cetateniei promovata de Tudor Pantiru. La Conferinta respectiva au mai fost prezenti Grigore Vieru, Alexandra Can, Ion Popescu-deputatul roman din Rada ucraineana, Eugen Tomac, generalul Mircea Chelaru si alti reprezentanti din Basarabia.

 50. D-le Titirez, avem cu totii sansa sa asteptam vre-o trei luni , dupa care ne pomenim cu o alianta refacuta spre est.Fereasca-ne Dumnezeu! Dar realitatea striga la cer de influienta rusa in Basarabia.S-a vazut chiar dupa volumul sponsorizarii partidelor in alegerile trecute, nici un om bogat nu a sponsorizat PL(spusele lui M.Ghimpu). Ne tin politicienii nostri intr-o stare de suspans.Si lamurirea vine tot din trecutul socialist in care basarabenii au trait economic net superior in comparatie cu fratii lor de peste Prut. Intr-adevar RSSM a fost graina, via , livada cea mai imbelsugata , cea mai insorita si benefica din fostele republici cu un popor harnic si ascultator si prea cuminte devenit asa din suferinta sub acest regim diabolic. Aici si-au facut cariera politica L.I.Brejnev(fostul primsecretar al PC din URSS) si acelas Petru Luchinschi , (al doilea presedinte al RM) si multi multi „Trimasi”. Azi multi mai spera la o minune , care nu mai are nici o sansa , dar comunistii beneficiaza pe sentimentele oamenilor in interesele lor meschine . Si regretabil dar capitalul rusesc urmareste doar prezenta sa in acest teritoriu prin toate metodele si nu fac economie in bani , sapun, votca, orez s.a.pentru mentinerea unor stereotipuri invechite, dar care au o memorie din timpurile tineretilor, cind toate erau mai bune si mai frumoase. Nostalgie , dar care ne joaca festa si acum .Realitatea dura a economiei de piata este benefica cind este o ascensiune in cresterea economica si este piata de desfacere pentru productia produsa si aceasta o urmaresc toate puterile politice.Dupa aceasta piata a celor doua state romanesti si se duce aceasta confruntare politica, care isi are reflectia in starea actuala a lucrurilor din RM si Romania. Si aveti perfecta dreptate , D-le Titirez evocind trecutul secolului XVIII, cind au fost cele mai importante lupte pentru aceasta piata, care vedem ca inca nu s-a terminat.Sa multumim D-nei V.Pavlicenco pentru oportunitatea de a mai povesti , doar spunea M.Costin ” Nu intotdeauna adevarul are nevoie de vorbire aleasa, el se multumeste cu cea mai simpla povestire.” Sintem romini si punctum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *