“R.Moldova trebuie sa se apropie de Romania, de NATO si de UE”

Acest proiect de document a fost aprobat in sedinta Biroului Permanent Central al PNL pe 13 noiembrie 2010.

“Republica Moldova trebuie sa se apropie de Romania, de NATO si de UE

Declaratie a PNL

Pe 28 noiembrie 2010, cetatenii Republicii Moldova au facut alegerea in cadrul scrutinului parlamentar anticipat. Exista cauze obiective si subiective ca PCRM a obtinut inca multe voturi, iar partidele din cadrul AIE nu dispun, nici dupa aceste alegeri, de cele 61 de mandate necesare votarii, in Legislativ, a sefului de stat. PNL a optat pentru un Bloc al Unitatii Nationale, in scopul mobilizarii si consolidarii fortelor proeuropene in alegeri, insa componentele AIE, fara o asemenea formula, au contat, si de aceasta data nemotivat, pe un scor pe care nu l-au atins.

Increderea excesiva a celor trei componente ale AIE intr-un succes comun incontestabil, in raport cu PCRM, a devenit condamnabila, mai ales, dupa incheierea alegerilor, cind nu s-a inregistrat refacerea imediata a majoritatii parlamentare, in vederea alegerii speakerului si a desemnarii primului-ministru. Societatea era sigura de o asemenea decizie, inerenta redemararii formarii structurilor statului, insa Partidul Democrat oscileaza, de aceasta data, intre partidele liberale si gruparea comunista.

PNL este constient de cauzele ce impiedica o decizie rapida privind refacerea Aliantei. PNL considera ca, in dialogul celor trei partide, trebuie analizate toate aspectele si detaliile ce au impiedicat buna functionare a AIE, pentru a se evita abuzurile si necoordonarile neloiale in Alianta. Insa decizia de formare a AIE-2 trebuie luata cit mai transparent si cit mai repede, pentru a nu induce depresia in partea avansata a societatii, in rindul intelectualitatii, care opteaza ferm contra readucerii comunistilor la putere. Comunistii trebuie trasi la raspundere pentru cei zece ani de guvernare antipopulara si antidemocratica.

Partidul National Liberal considera ca toate potentialele componente ale AIE-2 trebuie sa admita concesii rezonabile pentru crearea majoritatii, sa continue programele si proiectele sprijinite de Uniunea Europeana, sa accelereze procesul apropierii in toate domeniile de Romania, pina la integrarea deplina si omogenizarea spatiului romanesc, cel care este un spatiu al securitatii euratlantice, necesar si ca in Republica Moldova sa vina investitii si sa apara locuri de munca aici, acasa, pentru a opri exodul peste hotare al moldovenilor de toate nationalitatile. PNL spera ca politicienii, care vor forma Puterea, vor pleda pentru NATO si dupa alegeri, nu doar in campania electorala.

PNL isi va stabili pozitia fata de Putere in functie de majoritatea parlamentara ce se va forma si va taxa orice abateri ale guvernantilor de la regulile si principiile unei guvernari transparente, in spirit european.

Chisinau, 12 decembrie 2010″

Loading Facebook Comments ...

42 Comments

Add a Comment
  1. Doamna Vitalia,
    Ati mai aflat ceva de ce pagina Dvs. Internet prin Unimedia fusese blocata cateva zile la 28 Nov. de ziua alegerilor ?
    Care a fost cauza, diversiune sau eroare tehnica ?

  2. Sigur ca trebue sa se apropie de Romania, de NATO si de UE printr-o guvernare onesta si transparenta, prin programe si proecte in economie si in special in agricultura.Declaratia PNL e binevenita si la moment, dar ar fi necesar sa fie popagata in publicul republicii mai activ sa auda in fiecare colt al republicii, prin radio, ziare, afise.Raspindirea politicilor PNL trebue intensificate, inclusiv si in zonele de sud a republicii.Este foarte oportun la alegerile locale anul viitor de a veni cu acest optimizm si dorinta de a face schimbari in viata fiecarui cetatean spre comfort material.Masura activitatilor in perspectiva promovarii programei PNL nu e limitata. Numai o astfel de activitate ne va aduce la versurile lui A.Mateevici” Si toti veti fi un gind s-un nume Si infratiti veti fauri Un viitor mai bun in lume …”( poezia Basarabenilor ) Succes D-na Vitalia.

  3. La 26 decembrie – Marea Adunare Nationala!
    Daca nu pot CEI DE SUS, sa conduca corect Tara, ATUNCI vom lua initiativa noi, CEI DE JOS!

    SA PREGATIM DECLARATII care sa fie votate la Marea Adunare Nationala.
    In aceste Declaratii sa includem toate aspiratiile noastre sfinte, in care sa includem un PUNCT OBLIGATORIU prin care sa obligam pe toti si pe fiecare, ORICARE VA VENI IN PARLAMENT, sa respecte TOATE prevederirile din Declaratia noastra!

    1) Principalul este recunoasterea identitatii noastre nationale – ROMANI.
    2). O singura limba de stat – Limba ROMANA.
    3) Sa condamnam toate ocupatiile acestui teritoriu dintre Prut si Nistru ca fiind nelegitime, abuzive, criminale, de cotropire; cu scop de aservire, genocid, de maltrate a unui popor inocent.
    4). de declarat Pactului Molotov-Ribbentrop ca fiind unul odios, nelegitim, condamnabil etc.
    5) de cerut anularea consecintelor Pactului Molotov- Ribentrop si recuperarea prejudiciilor cauzate poporului roman din Basarabia. (Fiecare familie persecutata – si toti cei care au suferit – dar noi toti am suferit din cauza ocupatiei sovietice – sa primeasca despagubiri).
    6) de condamnat prezenta artmatei a 14-ea pe teritoriu RM si de cerut insistent evacuarea ei imediat si neconditionata.
    7) de declarat ca SARACIA DE AZI este organizata de comunisti, mafie si structuri criminale conduse de comunisti si oligarhi (la fel ca si foamea din 1946-49) care fac o politica de aservire a poporului, care ne tin situatie asemanatoare scavajului, ca sa ne impuna sa emigram masiv…
    de interzis ca NICI O PERSOANA COMPROMISA, IMORALA ETC. sa nu aiba dreptul sa candideze ca deputat in Parlament – caci majoritatea lor sunt corupti si vor sa intre CU BANI in Parlamanet pentru a capata imunitate.
    9) de adoptat o lege prin care sa fie scoasa imunitatea persoanelor de la conducerea tarii, inclusiv Presedintele automat sa-si dea demisie imediat ce s-a demonstrat ca a incalcat macar si partial vreun punct din Declaratia Marii Adunari Nationale.

    10) Pentru orice act de coruptie, delapidare, exchivare de la plata impozitelor – sa fie administrate pedepse cu amenzi FOARTE MARI, inclusiv confiscarea intregii averi, ca sa le treaca pofata unora de a mai fura – si sa nu li se mai dea voie in veci sa aiba o functie de conducere.

    11) PCRM sa fie interzis in veci pe teriotoriul RM, sa fie confiscata averea PRCM, sa fie judecati cei care au organizat saracia si au distrus economia nationala.
    Consider ca ACEASTA DECLARATIE trebuie sa fie discutata de popor, de presa, punct cu punct, si sa fie adoptata de MAREA ADUNARE NATIONALA.

    Oricine va incalca prevederile acestei Declaratii sa fie judecat sub motiv de TRADARE chiar de POPOR la Marea Adunare Nationala, pentru ca in Justitie am pierdut increderea!

    Doamne, ajuta-ne sa curatim tara de lepre si de tradatori!

  4. Pt Dunduc Tont

    In primul argument nu am crezut, in al doilea – da. Primul a fost ca era supralicitat serverul si inoirile de articole de pe bloguri au fost blocate sa nu zboare serverul. Asta nu am crezut. Al doilea – ca din cauza blogurilor se blocheaza http://www.unimedia.md si, timp de citeva zile, ulterior, baietii de la unimedia au mutat blogurile pe un server separat. Asta am crezut si, iata, parca acum nu mai apar probleme. Insa tot baietii de acolo au spus ca nu stiau si nici nu stiu de ce exact cu blogul meu apareau probleme si nu au gasit cauza. Acum au mutat blogurile si a disparut problema.

  5. Desigur ca eu doar am schitat doar cateva puncte esentiale pentru aceasta Declaratie, dar ea poate fi completata si redactata.

  6. Propun ca Declaratia Marii Adunari Nationale sa fie URGENT completata, redactata si data publicitatii ca sa fie discutata de popor, sa se adune semnaturi – circa 2 mln de semnaturi, inclusiv a celor din strainatate… ca sa o votam la 26 septembrie.

  7. Proectul declaraţiei PNL este bun şi Valenta are dreptate 100%.

    Dar ce facem cu peste 80% din cetăţeni au votat pe cei care peste noapte au devenit milionari şi miliardari în Euro şi doresc ca Rusia să fie „Aliat strategic”?

  8. Dna Pavlicenco
    anume aceasta Declaratie si insemna, de facto, a lua Taurul de coarne.
    Iata de ce consider URGENT de postat aparte – Va rog sa o faceti – ca sa fie DISCUTATA si completata etc.
    PROPUN chiar de azi de anunat semnaturi.
    Tara este in PERICOL. Sa nu tarargam. Acum sa demonstram PATRIOTISMUL!

  9. Osaf,
    lasa descurajarile neintemeiate. Daca suntem patrioti DECI SA MERGEM INAINTE, dar daca doar mimati… atunci asta se va vedea!

  10. Oameni buni, TARA ESTE IN PERICOL. –- NU TARAGANATI! MAINE ar putea fi tarziu. In Rusia acum sunt mari probleme, in Moscova – pogromuri etc.

  11. P/u Valenta.
    Doar am vrut să spun despre o problemă de mare importanţă – informarea cetăţenilor.
    Sunt de acord intru-totul.
    Winston Churchill a spus „Cine îndrăzneşte învinge”
    Doamne ajută!!!

  12. valenta, du-te si te lecuieste si verifica ce diagnoza ai. e catastrofal ce seamana mult natzionalizmul cu comunizmul.iarasi apeluri de tip bolisevic-cine nu e cu noi , la perete!si e groaznic ca acest natzionalizm vinde la cei ce se socot romani,adica de la cei 10% de ratacitzi, cei ce se socot umilitzi, de parca cineva le pun ca evreilor stele la piept, sau ii baga in gheto.

  13. Pentru Robin Hud:
    ADEVARUL SI DREPTATEA NU SUNT EGALE CU FASCISMUL. Noi nu suntem 10%, ci circa 70%. Respectarea drepturilor noastre NU INSEAMNA LEZAREA DREPTURILOR ALTORA.

    Dar lezarea grava a drepturilor noastre nu garanteaza drepturile altora. Este un adevar incontestabil.

    Mai departe, in loc de raspuns iti propun sa citesti CE GANDESC RUSII:

    Или вечное рабство, или роспуск кровавой империи

    Известный московский политолог, профессор Дмитрий Фурман, главный научный сотрудник Института Европы РАН, опубликовал статью, которая была замечена на Западе.

    В ней профессор Фурман поясняет, что «Россия не может быть демократией в её текущих границах. Она не выйдет из авторитаризма под страхом дезинтеграции страны и потери влияния над бывшими советскими республиками.

    «Россия должна быть переосмыслена как национальное русское государство…
    Слова «Россия для русских» сейчас выглядят диким ксенофобским лозунгом. Но они должны быть констатацией банальной истины. Россия для русских — а для кого же еще? Россия — для русских, Польша — для поляков, Украина — для украинцев, а Чечня — для чеченцев. Это не только не означает отрицания права других на свои «национальные дома», но предполагает его.

    Зародыши такого переосмысления и освобождения русского самосознания от имперского плена уже сложились. Их можно увидеть в не всегда внятных идеях Александра Солженицына, в идеалистических проектах радикальных демократов рубежа 1980-х и 1990-х годов («Конституция Андрея Сахарова»), предполагавших право автономий на независимость и, следовательно, превращение «остальной» России в национальное русское государство.
    Относительная легкость, с которой русские согласились с распадом СССР, в какой-то мере говорит и об усталости от империи, о тяге к собственному государству.

    Вообще избежать прохождения национально-государственного этапа, совершить прыжок из миниимперии в наднациональную общность, миновав этап национального государства невозможно.

    Хотя идея вступления в Европейский союз и поддерживается большинством нашего населения, сейчас она выглядит совершенно фантастично.

    Но ведь если бы в конце 1980-х годов кто-то сказал, что СССР распадется, а некоторые из его республик войдут в ЕС и НАТО, это тоже выглядело бы оторванным от реальности фантазированием.

    Вхождение в Европу… Это положило бы конец русской боязни изоляции и русским мучениям самоидентификации («европейцы мы или нет?»).

    И, поскольку вхождение России в Европу, вне которой оставались бы Украина, Белоруссия, Молдавия, немыслимо, это означало бы прекращение очень болезненного для русских, да и для народов этих республик, процесса превращения их в настоящую «заграницу».

    Это будет концом российской истории…
    И это станет началом совсем другой истории — истории русских, живущих в общеевропейском доме в своей национальной квартире, как французы — во французской, шведы — в шведской, украинцы — в украинской», заканчивает свою статью известный московский профессор.

  14. Robin Hud

    Absolut nu sunt afectata de vreo fobie sau de vreo ne-iubire fata de alte etnii etc. Adevarul (inclusiv cel istoric), Dreptatea (inclusiv cea sociala) TREBUIE SA FIE INTRONATE IN RM!

    Declaratia poate deranja in special pe cei care ne OPRIMA, care ne incalca drepturile noastre nationale in sensul bun si constructiv al cuvantului.

    Declaratia poate deranja pe mafioti care au exploatat si nedreptatit acest popor INOCENT si ne-au conditionat emigrarea masiva…

    Declaratia este o amenintare pentru structurile criminale antinationale de origini diferite, inclusiv kokomunista…
    caci vor trebui sa RASPUNDA pentru incalcarea drepturilor omului, pentru distrugerea economiei, pentru hotiile de tot felul etc.

    Respectarea drepturilor noastre nationale legitime AR FI CORECT sa fie sustinuta de celelalte etnii. Numai respectandu-ne reciproc, am putea convietui in pace si bunastare.

    Umilirea noastra – fie chiar si a unui numar de numai 10% cum zici tu – oricum este o UMILIRE si este INADMISIBILA intr-un stat de drept.

    Este indamisibil sa fie umilit pe nedrept chiar si un singur OM.

    Asa ca ia seama: CINE, de fapt, nu gandeste drept si logic?

  15. cum spune marea voastra pavlicenco , mii in ct mie de rusi si toata politica lor. dar de 70% de populatzie …, tu ce iarba fumezi?dar despre adevar, straniu, cred cu matematica stai rau,sau cu vederea, nu teai adresat la oculist?cred ca eu rau vad, pe ghimpu cu minciunile lui de aderare si pe pavliucenca cu idei de romanizare iau votat 10% de alegatori, ceia ce nici cum nu fac 70% din popor.ori la voi 1 ii ca 7, avetzi vre-o formula noua de socotit?adevarat fascizm si dorintza de a zomba ca si comicii populatzia.

  16. Da, Declaratia poate deranja pe oligarhii de la conducerea RM care se tem de POPOR, de Adevar si Dreptate.

    Declaratia POATE DERANJA pe deputatii corupti, caci nu vor mai avea imunitate si vor fi judecati de POPOR in fata Marii Adunari Nationale

    Declaratia deranjeaza pe TRADATORI care au abuzat de increderea POPORULUI si acum cauta alte „oferte mai generoase”, caci vor fi trasi la raspundere la MAREA ADUNARE NATIONALA .

    Declaratia este o amenintare si pentru judecatorii corupti, alte structuri de stat care nu-si indeplineasc corect indatoriile functionale…

    ASTA ESTE:
    VA TEMETI DE ADEVAR SI DREPTATE, DE LUMINA SI RASPUNDERE IN FATA ACESTUI POPOR INOCENT SI FLAMAND, SOMER SI CONDITIONAT SA EMIGREZE DIN PROPRIA CASA…

    LASI SI MISEI sunt toti cei care batjocoresc acest popor.
    Luati seama ca intr-o zi, oricum veti raspunde! Fiti siguri de asta!

  17. Robin Hud
    nu m-am referit la numarul de votanti ai PNL si PL si la cati ROMANI BASARABENI suntem in RM si a caror drepturi fundamentale ne sunt incalcate!

    Nu fumez, nu consum alcool, sunt o credincioasa care frecventeaza regulat Biserica; nu fac parte din nici un partid, dar VREAU CA SA TRAIM CIVILIZAT INTR-UN STAT DE DREPT, in bunastare, pace, siguranta, respect reciproc…

    Deranjeaza asta pe cineva? Pe cine? De ce?

  18. Niste precizari

    Domnisoara/Doamna Valenta, esti draguta sa faci un rezumat in romana al textului in care arati ce gandesc rusii? Eu sunt din Romania si nu cunosc limba rusa. Multumesc

    Doamna Pavlicenco, nu sunt convins ca „Blocul Unitatii Nationale” pe care l-ati propus ar fi avut mai mult succes pentru ca electoratul PNL este foarte diferit de exemplu de cel al PDM. Daca ar fi mers aceste doua partide impreuna cel putin PDM si-ar fi pierdut din electorat.

    Inca o data pentru Valenta: esti prea optimista si idealista cand speri ca toti vinovatii vor fi trasi la raspundere. In tari democratice, asta nu se intampla decat partial, iar cand se intampla total (cum iti doresti tu) are loc in regimuri cum a fost dictatura iacobina. Nu te poti baza pe popor sa isi asume drepturi judecatoresti; nu uita ca 40% din acelasi popor a votat PCRM. Iata ca au trecut 21 de ani de la Revolutia care l-a dat jos pe Ceausescu si tot nu s-a putut adopta legea lustratiei la mine in tara.

  19. Liviu,
    eu am postat un rezumat dintr-un studiu al unui politolog rus Furman care face parte dintr-un Institut European… si care ajunge la concluzia ca Rusia este in dilema si trebuie sa-si reorienteze optiunile, ca democratia nu se poate respecta intr-un asa imperiu, ca va fi necesar de ales: or robia vesnica or destramarea imperiului (inclusiv incetarea influientei Kremlinului asupra fostelor republici sovietice).

    Lozinca scandata de rusi „Rusia pentru rusi” zice Furman, nu trebuie privita cu teama, ba chiar acceptata, caci tot asa se poate de zis: Ucraina pentru ucraineni etc… si astfel Rusia va renunta la imperiu si se va retrage in granitele ei istorice…

    El zice ca acesta este un pas, dupa care va urma perspectiva intrarii Rusiei in Uniunea Europeana, iar asta ar insemna ca si Ucraina, Moldova etc – automat vor intra – si astfel se va incheia istoria sangeroasa a Rusiei si va incepe o istorie civilizata, europeana…

  20. Pentru Valenta,

    Am o nelamurire. Rusii cand afirma „Rusia pentru rusi” au in vedere actuala Federatie Rusa sau in mentalul colectiv Rusia cuprinde si tarile din jur, a caror teritoriu a stapanit in trecut?

  21. Furman spune ca, rusii au cedat usor destramarea URSS pentru ca au inteles ca o democratie este imposibila intr-un imperiu pe care nu-l pot stapani decat doar cu forta; ca daca se promoveaza adevarata libertate si adevarata democratie – imperiul se destrama. Iata de ce Kremlinul ramane autoritar. Insa intelectualii aleag Rusia pentru rusi… si cedeaza imperiul. –

    Asa gandesc intelectualii rusi ca mai bine este pentru ei o Rusie democrata decat un imperiu in robie. Insa Dumnezeu stie cine va prelua conducerea acestor miscari… doar se stie ca revolutiiile sunt adesea ‘furate’, adica re-directionate.

  22. Liviu,
    referitor la „idealurile” mele si iacobini… desigur ca este clar ca inca adevarata dreptate este imposibila intr-o omenire atata de lepadata de Dumnezeu!

    Insa, oare, o lege se face TINANDU-SE CONT DE FAPTUL ca nu va fi intocmai respectata? Nu va fi respectat intocmai, e clar, si totuis se adopta O LEGE pentru a reglementa cat de cat situatia in tara!

    ASA SI O DECLARATIE – se spune ceea ce dorim, dar daca nu va fi respectata totalmente – e alta intrebare!

    Daca in 1989 la Marea Adunare Nationala ar fi fost votata o DECLARATIE simialara mai clara si mai cuprinzatoare, care sa oblige, la nivel de Constitutie, cred ca apoi, komunistii s.a. nu ar fi indraznit iar sa ne falsifice istoria, iar sa zapaceasca cu politica anti-nationala etc.

  23. Democratie la rusi?…ce gluma buna…:)…ce stiu barbarii astia despre democratie?,au practicat-o vreodata?,pai nu prea…pentru a avea democratie trebuie ca poporul respectiv sa tinda spre valorile democratiei,de asemenea important este istoricul poporului respectiv…in cazul rusilor foaia e complet alba la capitolul democratie…pe mine chiar nu ma intereseaza ce fac rusii,ma deranjeaza ca nu-si asuma ororile facute in trecut si ca incearca in continuare sa schimbe deciziile si sa influenteze viata altor popoare dupa cum le place lor…macar de ar influenta in pozitiv insa influenta lor nu duce decat la creiere spalate si la saracie…

  24. Mascatii de la pogromurile de la Manejul de langa Kremlin de la 11 decembrie – presa rusa scrie ca ar fi fost organizate chiar de Putin, care in acel timp canta undeva la pian, iar Medvedev – tremura de frica…

    ФСБ провела кавказский погром в рамках разборок Путина с Медведевым?

    Националистический портал «Правые новости» опубликовал письмо «председателя правительства» националистической организации «Русская республика» Александра Втулкина, в котором в частности говорится:

    «Бунт на Манежной уже вызвал шквал статей, в которых пишут об операции проведённой ФСБ. Правы те, кто говорит об операции проведенной спецслужбами России. Действительно, ментов, ОМОНа и ВВ было достаточно мало.

    Более того митингующие собрались под стенами Кремля. Подозрительно то, что дали собраться.

    Такого в новейшей истории России ещё не было. Путин, в чьих руках все рычаги по управлению силовиками, сидел в это время на концерте и давил пальчиком на клавиши рояля.

    А где в это время был Медведев? Где был, когда многотысячная толпа ревела и рычала перед Кремлём? Прятался в чулане или на антресолях? Ясно одно, Путин показал Медведеву малую толику русского бунта.

    Теперь Медведев смотрит записи, как втрамбовывают в брусчатку врагов народа. А в мозгу уже видится страшная картина, что это его, Медведева, месят кованые берцы в кровавую кашу.

    И надо же такому случиться, что эта заварушка произошла сразу после того, как Медведев объявил о своём намерении баллотироваться на второй срок. Да и то, что к акции призвали ДПНИ и Славянский Союз явно указывает на Путина, а не на Медведева».

    Между тем ФСБ приказала русским СМИ цензурировать тему чекистского кавказского погрома в Москве:

    1. Не акцентировать внимание на националистическую составляющую толпы, — называть их футбольными болельщиками;

    2. Возлагать вину за провоцирование толпы на крайне левых радикалов

    3. Информацию относительно побитых кавказских парней, либо минимизировать, либо использовать в контексте провоцирования толпы кавказцами, танцующими лезгинку».

  25. Nu va interesant ca tot MASCATII au actionat la 7 aprilie 2009?

  26. „Darul de la ruşi este asemănător cu un fruct otrăvit“

    Vitalie Ciobanu

    Reprezentanţii opiniei publice din Capitala Moldovei sunt de părere că promisiunile Kremlinului sunt nesigure pentru viitor. Aceştia susţin că o apropiere de Rusia ar compromite legăturile Moldovei cu UE şi că ţara ar putea avea grave probleme financiare.

    Vitalie Ciobanu, comentator politic de la Chişinău, spune că oferta rusească era previzibilă. „Pentru a putea obţine formarea unui guvern prorusesc şi pentru a opri mişcarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, Rusia trebuia să vină cu un cadou. Acest dar este însă ca un fruct otrăvit”, crede Ciobanu.
    Acesta mai susţine că, dacă Partidul Democrat s-ar alia cu comuniştii, asta ar însemna amanetizarea libertăţii Republicii Moldova. „Dacă pentru moment există ispita obţinerii unor beneficii economice imediate, precum gaze ieftine, exporturi de vinuri şi produse agricole moldoveneşti, preţul politic va fi enorm. Va fi compromisă speranţa de integrare în UE, Republica Moldova riscând astfel să devină o gubernie rusească”, este de părere Vitalie Ciobanu.

    „BENEFICII
    DE SCURTĂ DURATĂ”
    Pe de altă parte, Valeriu Prohniţchi, director al Centrului analitic „Expert-Grup”, nu vede nicio posibilitate ca Federaţia Rusă să reducă preţul gazelor sau să soluţioneze rapid problema transnistreană.
    „În regiunea separatistă
    s-au consolidat grupări politice şi financiare, care nu vor admite soluţionarea problemei fără o coordonare cu ele”, crede Prohniţchi.
    Conform acestuia, acordul cu Gazprom, de import a gazelor, este unul comercial şi e valabil până la finele anului 2011. „O eventuală revizuire a contractului, pentru a reduce preţul, în aceste condiţii, ar însemna că nu mai
    este unul comercial, ci unul politic. În cazul unui acord politic, beneficiile obţinute pot fi uşor retrase de Kremlin dacă se schimbă guvernarea pro-rusă”, a mai declarat pentru „Adevărul” expertul. Cât despre vinuri, apoi producătorii moldoveni au trecut deja prin două şocuri provocate de Rusia şi mulţi din ei au indentificat alte pieţe de desfacere decât cea rusească, susţine Valeriu Prohniţchi.
    Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, venit vineri la Chişinău, a declarat că, în perioada imediat următoare, Uniunea Europeană va acorda Moldovei asistenţă macro-financiară în valoare de 90 de milioane de euro.

    460 DE MILIOANE
    DE EURO ÎN DOUĂ LUNI
    La această sumă, a mai spus Buzek, s-ar putea adăuga alte 100 de milioane de euro prin proiectele politicii regionale ale UE. „Dacă Moldova va întoarce spatele Uniunii Europene şi ofertelor generoase venite de acolo, în câteva luni va intra în incapacitate de plată”, crede deputatul liberal Boris Vieru.
    Pe lângă banii anunţaţi săptămâna trecută de liderul european, Moldova a semnat în noiembrie mai multe acorduri cu structurile financiare controlate de UE. Per total, 270 de milioane de euro, sub formă de credite şi de finanţări nerambursabile, ar trebui să fie investite în Moldova în următorii ani.

  27. Greseala comunistilor: Au pierdut pentru ca au vrut sa ia Gagauzia cu o femeie …
    Candidatul Partidului Comunistilor la functia de baskan al Gagauziei, Irina Vlah, a ramas in afara cursei dupa primul tur de scrutin, care s-a defasurat ieri in regiune. O INFRINGERE MORALA GREA PENTRU COMUNISTI FARA INDOIALA …

  28. …si eu sunt de acord ca un guvern pcrm-pd pro-rusesc poate aduce moldovei citeva beneficii pe moment , nu chiar asa de spectaculoase cum ar crede unii sau altii . dar pe termen mediu si lung efectele ar fi catastrofice , apocaliptice … europa si america ar inchide robinetele economico-financiaro-comerciale lucru care ar condamna tara la saracie pe cel putin 100 de ani incolo . de integrare in ue nu s-ar mai pune problema probabil niciodata . singura cale de iesire din saracie o constituie cautarea de noi piete de desfacere pentru produsele moldovenesti in europa , america , in tarile arabe o piata inca putin patrunsa de exportatori si nu chiar asa de indepartata cum ni se pare . moldova nu mai trebuie sa depinda nici energetic de rusia si trebuie cautati alti furnizori …

  29. trebuie sa se stie ca si un an si jumatate de guvernare anti-europeana pina la noi alegeri anticipate , va face imposibila viata unui viitor guvern pro-european … deja multe usi vor fi inchise , legaturi pierdute , occidentul intors cu privirea spre alte probleme de tot felul . cine mai garanteaza moldovei ca peste un an si ceva europenii vor mai fi atit de binevoitori ? nimeni ! un an si jumatate de guvernare pcrm-pd pot intirzia aderarea la ue cu 10 ani …acesta e adevarul … 10 ani adaugati la cei 15-20 de acum insa .

  30. deja se transforma in populism… p/u unirea cu Ro avem nevoie de referendum. Poate ne apucam de strins semnaturi si sa nu vb mult despre ce trebuie dar sa facem ceva?

  31. Cetăţeanul şi identitatea naţională

    În legătură cu Basarabia este promovată din ce în ce mai intens următoarea teză: chestiunea identităţii naţionale nu poate fi rezolvată şi este o problemă care duce la conflict, aşa că trebuie să renunţăm la această discuţie şi să ne concentrăm asupra construirii unei identităţi cetăţeneşti a R. Moldova. Nu trebuie să ne mai intereseze dacă în R. Moldova trăiesc români sau nu şi ce limbă vorbesc ei, trebuie să ne intereseze formarea unei conştiinţe cetăţeneşti. În R. Moldova trăiesc cetăţeni. O teză extrem de atractivă mai ales pentru politicienii care vor să obţină cât mai multe voturi, o teză comodă care eschivează orice dezbatere pe o temă sensibilă, aşa cum este orice temă identitară.

    La o primă vedere, ideea „cetăţeni ai Republicii Moldova” pare să funcţioneze. Nu mai interesează pe nimeni ce identităţi naţionale există, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Conceptul de „cetăţean” se bazează pe teoria contractului social: oamenii cedează o parte din libertăţile proprii în favoarea statului care se obligă să le apere drepturile. În sprijinul acestei argumentaţii mai sunt invocaţi anticii, mai ales grecii, cu modelul democraţiei ateniene. Însă nu sunt prezentate toate elementele democraţiei ateniene.

    De fapt, la baza democraţiei ateniene şi a contractului social (dezvoltat ca model teoretic ceva mai târziu, dar existent într-o anumită formă şi în perioada antică) stă dreptul de proprietate şi apărarea lui. Oamenii îşi doresc o garanţie că pot dispune aşa cum doresc ei de averea acumulată în timpul vieţii. Iar sistemul democratic de la grecii antici încoace este singurul sistem care oferă în mod consistent această garanţie. La atenieni garanţia nu venea de undeva de sus, din partea administraţiei – ci fiecare proprietar era garantul proprietăţii sale şi a celei a vecinilor săi prin participarea la serviciul militar. A fi cetăţean atenian însemna să fii proprietar de pământ capabil să lupte pentru apărarea lui în armata cetăţii. Iar aici intervenea întrebarea-cheie pentru orice soldat al oricărei armate: de ce trebuie să mor eu? Toate statele din toate vremurile au încercat să răspundă la această întrebare prin construirea unei identităţi a soldaţilor (identitate construită de cele mai multe ori în jurul unei limbi unice, un alt aspect necesar pentru orice armată). De aici rezulta al treilea pilon din alcătuirea cetăţeanului atenian: identitatea sa, manifestată prin respectul faţă de zeii cetăţii. Cetăţeanul grec era astfel suma a trei componente: proprietar de pământ, soldat în armata cetăţii şi adorator al zeilor cetăţii. Restul drepturilor cetăţeneşti (cum ar fi dreptul de a alege şi a fi ales în structurile publice) decurgeau din aceste elemente.

    Cele trei componente enumerate mai sus s-au modificat de-a lungul timpului, însă în esenţă au rămas aceleaşi până în ziua de azi. Nu există nici un stat democratic din lume care să nu înglobeze pentru cetăţenii săi cele trei componente: dreptul de proprietate, obligaţii faţă de „cetate” şi o formă de identitate. Formele identitare sunt compuse şi recompuse, supuse dezbaterii şi re-alcătuirii – însă ele există în permanenţă în orice stat, iar dezbaterea, contestarea şi promovarea lor fac parte dintr-o viaţă publică sănătoasă. Nu există cetăţeni fără identitate. Au existat în decursul istoriei câteva încercări de construire a „cetăţeanului fără identitate”, există în continuare promotori ai acestei idei, însă un stat nu poate fi construit fără cetăţeni conştienţi de propria lor identitate.

    Faptul că există la Chişinău politicieni care au îmbrăţişat ideea „cetăţeanului fără identitate” constituie un semnal de alarmă asupra profundei crize în care se găseşte societatea Republicii Moldova. Teza aceasta poate da rezultate pe termen scurt, însă pe termen lung criza identitară va ieşi la suprafaţă, indiferent dacă politicienii îşi doresc sau nu acest lucru.

    Un articol de: George Damian

  32. Apropo de identitate…eu vreau sa intreb doar atat si sper sa-mi explice cineva…cum e posibil ca unii dintre basarabenii romani sa-si uite limba?…limba materna,cum e posibil ca acesti basarabeni cu origini romanesti sa nu-si invete copii limba pe care au mostenit-o din mosi stramosi?…ok,inveti rusa insa asta nu inseamna sa nu-ti vorbesti limba materna…ce poti sa le ceri unor astfel de oameni?…din punctul meu de vedere sunt irecuperabili…

  33. pentru mugur. cine a spus ca originea e romaneasca?pornim de la daci, da, dar pe urma…….Tzara Moldovei.salut romane, de la un moldovean.

  34. Bai,Robin Hood(vezi ca asa se scrie numele asta ,daca il inventai tu aveai voie sa-l scrii cum vrei ,dar l-au inventat altii),citesc ce scri si ma minunez cit de prost trebuie sa fi,asa de prost incit nu trebuie sa te ia nimeni in seama,pt ca prostii se ignora….

  35. „pentru mugur. cine a spus ca originea e romaneasca?pornim de la daci, da, dar pe urma…” …hahahaha … iti vine sa rizi cu lacrimi la bazaconiile „istorice” ale lui robin hood-hud … probabil pe urma unii au devenit draci iar altii semi-draci … e ca si cum ai spune ca nemtii din bavaria nu-s tot germani … sau venetienii nu-s tot italieni . dupa gindirea asta prosteasca germania ar fi ramas inmpartita in sutele de statulete care existau la un moment dat in istoria poporului german . cei din prusia ar fi spus ca se trag si ei din triburile germanice din antichitate dar totusi sunt altceva decit bavarezii … asa n-ar mai fi existat nici statele nationale unite de astazi .

  36. pt dna Pavlicenco
    Cum vi se par asa/numitele propuneri facute de Lupu lui Filat si Ghimpu in cadrul negocierilor?

    – Adoptarea modificărilor legislative pentru alegerea președintelui țării cu 51 de voturi;
    – program de guvernare axat pe politici sociale;
    – păstrarea priorității de Integrare Europeană a R. Moldova;
    – politică externă echilibrată cu partenerii din Est și Vest;
    – partajare egală a responsabilităților în Guvern – și nu pe formula artimetică.

  37. Pt Lucifer

    Nu excludem deloc adunarea semnaturilor pt un referendum in problema reintregirii neamului romanesc. Insa, pt aceasta, e nevoie de putini bani si de mai putina frica.

  38. Am mai sps-o, ca fiintei noastre ni sa atribuit nationalitatea „RM”, pentru ca22% de „internationalisti”sa poata usor calari pe cei 78% de bastinasi. In asa zisu-l „stat polietnic”majoritatea basarabenilor a devenit jertva minoritatii coloniale.E drept ,ca in civilizatiile cu democratie avansata, problema identitatii nu exista, in schimb ,lucreaza lejia,bunul simt, facerea de bine, etc. Acolo valorile si principiile nationale nu se schimba odata cu schimbarea puterii. La noi unul te traje spre viitorul „luminos”, altul spre ‘civilizat”, al treilea drept in „rai”,-ce-i drept numai dupa moarte. Si pe toate cier numai bani, bani,si iar bani…Satura-i D-e!!

  39. Ehh, greu tata, greu….dupa jdemii de ani…unii oameni s-au urcat pe Luna,
    iar altii…de-abia incearca sa afle cine sunt…

  40. Pentru Robin Hood.
    Dar cum ramane cu tzara Vrancei, tzara Oasului, cu tzara de Sus,tzara de Jos?? Dar despre terra Bolonia,terra Napoli si altele ai uzit?? Vai de capul tau !

  41. Problema identitatii va aparea atita timp cit aceasta notiune de identitate romana nu va fi tratata cu corectitudine de insasi specialisti romini , oricit am dori aici pe blogul D-nei Pavlicenco sa aparam acest termen. Daca n-ar fi fost nici o indoiala, atunci nu apareau atitea intrebari.Faptul ca natia romina a avut premergatori daci in toata literatura romina a fost trecuta sub o neglijenta tacuta.”istoria este cea dintii carte a unei natiuni”.Nu pune nimeni la indoiala existenta rominilor ca natiune dar o abordare corecta a istoriei neamului se cere, chiar si pentru a lumina multi cetateni romini din cele doua state rominesti care isi lasa comentariile pe blog.Obiceiurile, datina si modul de viata constitue partea cea mai de valoare a istoriei neamului si nu se intoarce limba spre a recunoaste toata aceasta bogatie numai fiind exclusiv ca romina , fara a evidentia trecutul acestui neam ocupat de multi. Actualitatea de azi dovedeste chiar si in interiorul Romaniei necesitatea de a reveni la adevarul istoric , care obiectiv ar fi trebuit sa fi fost spus demult.Starea de lucruri devine si mai grava luind in consideratie activitatea unor servicii secrete rusesti, care au influentat si influenteaza decurgerea multor evenimente din cele doua state romanesti.De Republica Moldova trebue de evidentiat o rezistenta mare impotriva acestui genocid tacit si crunt, care isi are supusii sai la cel mai inalt nivel de stat, nemaivorbind de busenes.Adevarul istoric ramine de a fi studiat si spus prin edituri si articole atit de savanti romini cit si de toti oamenii de buna credinta cu dorinta de a trai in adevar.

  42. В Москве назревает межнациональная война
    Время публикации: Сегодня в 12:07

    В Москве продолжается серия убийств кавказцев и уроженцев Средней Азии… Ранее на русский националистических форумах утверждалось, что в ходе субботнего погрома были убиты 8 кавказцев.

    Напряженность в Москве растет. СМИ сообщают, что могут произойти новые погромы. Московская милиция проверяет информацию о возможных массовых уличных акциях в среду, в том числе у торгового центра «Европейский» на площади Киевского вокзала, а также возле Курского вокзала и на станциях метро.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *