Cetăţeanul şi identitatea naţională

De George Damian

http://www.timpul.md/articol/cetateanul-si-identitatea-nationala-18608.html

Daca ar sti autorul acestui articol, foarte necesar de constientizat de catre cetatenii nostri, dar si de catre guvernanti, ca reprezentanti ai AIE au si facut o initiativa legislativa de a nu se indica nationalitatea, adica identitatea nationala, in actele de stare civila… VP

„În legătură cu Basarabia este promovată din ce în ce mai intens următoarea teză: chestiunea identităţii naţionale nu poate fi rezolvată şi este o problemă care duce la conflict, aşa că trebuie să renunţăm la această discuţie şi să ne concentrăm asupra construirii unei identităţi cetăţeneşti a R. Moldova. Nu trebuie să ne mai intereseze dacă în R. Moldova trăiesc români sau nu şi ce limbă vorbesc ei, trebuie să ne intereseze formarea unei conştiinţe cetăţeneşti. În R. Moldova trăiesc cetăţeni. O teză extrem de atractivă mai ales pentru politicienii care vor să obţină cât mai multe voturi, o teză comodă care eschivează orice dezbatere pe o temă sensibilă, aşa cum este orice temă identitară.

La o primă vedere, ideea „cetăţeni ai Republicii Moldova” pare să funcţioneze. Nu mai interesează pe nimeni ce identităţi naţionale există, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Conceptul de „cetăţean” se bazează pe teoria contractului social: oamenii cedează o parte din libertăţile proprii în favoarea statului care se obligă să le apere drepturile. În sprijinul acestei argumentaţii mai sunt invocaţi anticii, mai ales grecii, cu modelul democraţiei ateniene. Însă nu sunt prezentate toate elementele democraţiei ateniene.

De fapt, la baza democraţiei ateniene şi a contractului social (dezvoltat ca model teoretic ceva mai târziu, dar existent într-o anumită formă şi în perioada antică) stă dreptul de proprietate şi apărarea lui. Oamenii îşi doresc o garanţie că pot dispune aşa cum doresc ei de averea acumulată în timpul vieţii. Iar sistemul democratic de la grecii antici încoace este singurul sistem care oferă în mod consistent această garanţie. La atenieni garanţia nu venea de undeva de sus, din partea administraţiei – ci fiecare proprietar era garantul proprietăţii sale şi a celei a vecinilor săi prin participarea la serviciul militar. A fi cetăţean atenian însemna să fii proprietar de pământ capabil să lupte pentru apărarea lui în armata cetăţii. Iar aici intervenea întrebarea-cheie pentru orice soldat al oricărei armate: de ce trebuie să mor eu? Toate statele din toate vremurile au încercat să răspundă la această întrebare prin construirea unei identităţi a soldaţilor (identitate construită de cele mai multe ori în jurul unei limbi unice, un alt aspect necesar pentru orice armată). De aici rezulta al treilea pilon din alcătuirea cetăţeanului atenian: identitatea sa, manifestată prin respectul faţă de zeii cetăţii. Cetăţeanul grec era astfel suma a trei componente: proprietar de pământ, soldat în armata cetăţii şi adorator al zeilor cetăţii. Restul drepturilor cetăţeneşti (cum ar fi dreptul de a alege şi a fi ales în structurile publice) decurgeau din aceste elemente.

Cele trei componente enumerate mai sus s-au modificat de-a lungul timpului, însă în esenţă au rămas aceleaşi până în ziua de azi. Nu există nici un stat democratic din lume care să nu înglobeze pentru cetăţenii săi cele trei componente: dreptul de proprietate, obligaţii faţă de „cetate” şi o formă de identitate. Formele identitare sunt compuse şi recompuse, supuse dezbaterii şi re-alcătuirii – însă ele există în permanenţă în orice stat, iar dezbaterea, contestarea şi promovarea lor fac parte dintr-o viaţă publică sănătoasă. Nu există cetăţeni fără identitate. Au existat în decursul istoriei câteva încercări de construire a „cetăţeanului fără identitate”, există în continuare promotori ai acestei idei, însă un stat nu poate fi construit fără cetăţeni conştienţi de propria lor identitate.

Faptul că există la Chişinău politicieni care au îmbrăţişat ideea „cetăţeanului fără identitate” constituie un semnal de alarmă asupra profundei crize în care se găseşte societatea Republicii Moldova. Teza aceasta poate da rezultate pe termen scurt, însă pe termen lung criza identitară va ieşi la suprafaţă, indiferent dacă politicienii îşi doresc sau nu acest lucru.”

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. Criza identitara din RM este mentinuta artificial.
  Americanii, australienii si multi altii vorbesc engleza. Austriecii si o parte din elvetieni vorbesc germana. O parte din belgieni si elvetieni vorbesc franceza, si tot asa.
  Dar unii moldoveni nu vor sa recunoasca nici macar ca vorbesc romana (desi asta a fost scris chiar si in declaratia de independenta).
  Nu ai cum sa ascunzi problemele sub pres si apoi sa te faci ca ele nu exista. Ar fi mai simplu ca adevarul istoric si lingvistic sa fie recunoscut si apoi oamenii sa treaca la rezolvarea altor probleme: saracia, coruptia, situatia din Transnistria, etc. Dar politicienilor din RM le place sa stea cu fundul in doua barci si sa minta populatia cu nerusinarea caracteristica regimului stalinist.

 2. Eu sunt convinsa ca nu exista nici un basarabean(pur sange) sa creda ca limba lui nu este limba romana ci limba moldoveneasca care ar trebui sa fie limba basaraabeneasca dupa cum aud urechile.Aceasta limba este improvizata de Stalin odata cu ruptura care a facut-o in pamantul rapit fara a tine cont de dorinta acestor oameni intrucat nu i-a intrebat nimeni ce vor si cred , impartind ideia ca acestia sunt cetateni fara indentitate, fara istorie , fara crez,obligand oameni sa creada in ideiele desarte a raposatului Stalin. Aceste idei desigur sunt savurate de comunisti care au ajuns din gresala din nou la putere si care ca si tatucul trec din greseli in greseli. Frati basarabeni treziti-va e timpul acum mai mult ca niciodata.Alaturati-va neamului vostrustru si luptati impreuna pentru viitorul vostru comun. Un om de bine din USA-NC.

 3. Am impresia ca acea initiativa legislativa – de a lichida nationalitatea din actele de identitate nationala din actele de stare civila – a apartinut deputatei PL Ana Gutu, nu?

 4. Lichidarea etniei in actele de indentitate nationala este o lege in toata statele din Occident. Persoana straina care doreste obtinerea cetateniei trebuie sa licreze, sa stie limba, constitutia si a.m.d. Cetatenia si nationalitatea au aceeas valoare, dar etnia se poate afla, unde s-a nascut persoana. Fonati proiectul” Un milion de moldoveni de peste Prut cu cetatenia noastra si cu drept de vot.” Toti moldovenii lui Stefan cel Mare trebuie singuri sa-si decida soarta.

 5. Baliverne si palavre:
  fiecare trebuie sa stie ce limba vorbeste
  -limba romana. Sa fie clar !
  Caci sarmanul moldovean a fost atat de indobitocit de ruso-comunisti
  incat nici nu stie ce limba vorbeste !
  Special ca sa fie injosit si sa se simta mai jos decat rusii !
  Acceptand oficial limba noastra romana,
  vom reveni la normalitate si vom continua cu celelalte deziderate.

 6. Problema identitatii este una artificiala atita timp cit pe plan international sint recunoscute doua state romanesti Republica Moldova si Romania. Prin abordarea acestei probleme umflate se sustrage atentia de la situatia reala in economia republicii si se manipuleaza multi cetateni prin dorinta lor sincera de a fi patriot al tarii in care s-au nascut.In tendinta de a avea un nivel de trai mai inalt si Romania si RM prin aderarea lor la UE sint in pericol sa piarda mult din obiceiurile si datina din strabuni. Acest argument este deja simtit in Romania , unde cetatenilor li se impune spre a refuza sacrificarea porcilor de Craciun. Criza mondiala va pune la o incercare foarte dura existenta insesi a UE, nemaivorbind de Romania ,care dintr-un sir de motive poate fi exclusa din UE. Aderarea la UE cere respectarea unor conditii pur economice si in primul rind folosirea pietei interne a acestor tari pentru produsele tarilor dezvoltate a UE. Aceasta este o problema majora pentru tari economic mai dezvoltate din Europa precum e Polonia si Chehia, care au frinat schimbarea valutei nationale pina in 2012 , considerind-o o prostie economica la acest moment. Este nevoe de un plan anticriza atit pentru Romania cit si RM. Unirea celor doua state romanesti poate fi efectuata prin formarea unei aliante economice de care ar beneficia toti locuitorii acestor tari.

 7. Comunismul a inceput cu Marx , superbarbos. Comunismul apoi i-a redus barba lui Lenin. Stalin avea numai cu mustete. Si in sfirsit Hrusev ramine chelug total.

 8. Gorbaciov solicita revenirea la democratie in Rusia. Intr-un articol publicat luni in ziarul anti-Kremlin „Novaya Gazeta”, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a criticat actuala conducere a Rusiei pe motiv ca erodeaza fundamentele democratiei din aceasta tara. „Nu toata lumea observa ca schimbarile, care vor provoca modificari majore in politica Rusiei, continua sa se acumuleze in aceasta tara”, a declarat Gorbaciov. Fostul lider a subliniat faptul ca Rusia se confrunta cu probleme mult mai grave decat cele semnalate recent de presedintele Dmitri Medvedev. Acesta considera coruptia un soi de cancer care mananca din societatea rusa. El a mai declarat ca dependenta Rusiei de petrol si gaze a transformat economia tarii intr-un element extrem de vulnerabil, informeaza Ria Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *