PNL a spart frica de Unire! (video de la sedinta DPN a PNL)

Remarca: Pt a viziona sedinta DPN trebuie sa accesati toate cinci calupuri video.

Calupul 1

Calupul 2

Calupul 3

Calupul 4

Calupul 5

Simbata, 4 decembrie 2010, s-a intrunit Delegatia Politica Nationala a PNL, cu participarea stafurilor din toate raioanele. S-a facut bilantul alegerilor parlamentare anticipate si s-au stabilit sarcinile de viitor. Starea de spirit a membrilor DPN se va vedea din filmul sedintei, care va fi postat pe blog si pe site duminica sau luni. In cadrul sedintei au luat cuvintul multi presedinti de filiale, care au vorbit despre specificul desfasurarii campaniei, partile bune si cele mai dificile din aceste alegeri, care au facut sugestii bune despre modul de lucru al stafurilor pe viitor. Publicam mai jos Declaratia PNL, Raportul BPC, prezentat de Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Hotarirea DPN, care a luat si decizii organizatorice – a completat din oficiu componenta DPN si cu cei care s-au manifestat pozitiv in campanie si a ales un nou Secretar General.

Declaratia Partidului National Liberal in legatura cu rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010

Partidul National Liberal a participat pentru prima oara la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 ca  entitate politica separata, cu propria identitate, cu un Mesaj curajos privind Unirea celor doua state romanesti si cu o echipa consolidata.

PNL constata ca, din cauza neunirii fortelor necomuniste, partida democrata intrata in Parlament nu a inregistrat, nici a treia oara, numarul suficient de mandate pentru alegerea sefului statului, desi comunistii sint in scadere continua in Legislativ. O parte a opiniei publice si a presei afiliate unor partide de la Putere, in loc sa stimuleze formarea unui front comun din politicieni verticali in fata comunistilor, promoveaza, in mod fals, ideea inutilitatii pluralismului politic, ce deranjeaza componentele AIE si pe satelitii lor din spatiul public.

Contextul electoral impropice pentru PNL, in conditiile cind se mentine confruntarea acerba dintre comunisti si cei care se declara necomunisti, a favorizat votul util, in locul celui pentru partidul simpatizat. A fost unul dintre motivele rezultatului sub asteptari al PNL. Un alt motiv a fost vicierea alegerilor prin folosirea masiva a pirghiilor administrative de catre partidele care se mafiotizeaza rapid, transformind cursa electorala in cursa pomenilor, in tirgul orezului si al sapunului, in schimbul votului cumparat de la cetatenii insaraciti de comunisti si de satelitii lor in trecut si acum.

Lipsa voturilor necesare pentru crearea arhitecturii politico-statale poate conduce la noi alegeri anticipate, in care PNL, care a spart frica de Unire in alegerile curente, va trece la sigur pragul electoral. Asta pentru ca Mesajul proUnire cu Romania al PNL a fost receptat de oamenii curajosi, care vor fi tot mai multi si care isi creeaza deja atasamente politice fata de partidul nostru, ca rezultat pozitiv al participarii cu aceasta pozitie de neschimbat la scrutin. Un aspect imbucurator este sprijinul oferit PNL in zona gagauza si bulgara, precum si in Chisinau din partea alogenilor, spargindu-se si stereotipul „Unirii, ca sperietoare” pentru neromani.

PNL aduce sincere multumiri tuturor cetatenilor Republicii Moldova din afara tarii, care au votat la misiunile diplomatice de peste hotare pentru PNL, faptul demonstrind ca ei sint preocupati de soarta statului si ca vad Unirea cu Romania ca o solutie pentru salvarea populatiei de saracie si pentru obtinerea unei perspective europene rapide.

PNL a iesit consolidat din alegerile parlamentare anticipate, se pregateste de alegerile locale, dupa care va pleda pentru regrupari pe spectrul politic, oferind oportunitatea fuzionarii intr-un partid cu istorie in spatiul romanesc formatiunilor ce isi vor depasi viziunile clientelare si se vor regasi intr-o entitate liberala de viitor, precum e PNL.

PNL multumeste, inca o data, tuturor cetatenilor care au votat lista pentru Parlament si echipelor ce au muncit consolidat si unit pentru succesul partidului. PNL e sigur ca mersul constant si consecvent inainte al formatiunii va continua intr-un ritm tot mai vizibil.

PNL va monitoriza evolutiile politice si le cere cetatenilor care au votat pentru partidele intrate in Parlament sa fie cu ochii pe acestea si sa le ceara formarea rapida a Puterii, pentru a trece cit mai repede la rezolvarea problemelor societatii, ale oamenilor si pentru asigurarea conditiilor pentru atragerea investitiilor straine in vederea relansarii economice.

In functie de majoritatea parlamentara ce va fi formata, PNL isi va expune pozitionarea in raport cu aceasta.

Chisinau, 4 decembrie 2010

Raportul BPC al PNL in sedinta DPN, 4 decembrie 2010

Stimati colegi, stimati invitati,

Va felicit, in primul rind, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie. De asemenea, Va felicit cu ocazia sosirii iernii, pe exact 1 Decembrie, care a fost o minune.

Sint bucuroasa sa ne revedem in cadrul sedintei DPN la doar o saptamina dupa alegerile parlamentare anticipate, pentru a face bilantul si un schimb de opinii despre participarea PNL in alegeri si pentru a lua impreuna decizii pentru etapa urmatoare din viata partidului.

Multumesc invitatilor la DPN – practica pe care PNL a valorificat-o constant ca o metoda de atragere a membrilor noi, a simpatizantilor, de amplificare a sprijinului pentru partid.

Suntem constienti ca raportul pe care il voi prezenta se va axa mai curind pe campania electorala pentru Parlament, ca cel mai important eveniment din viata PNL, care a participat la un scrutin general prima oara ca entitate politica aparte.

Suntem la capatul unei campanii electorale grele, dar nu si istovitoare, pentru ca timpul a fost bun si am putut alerga in voie prin republica. Nu am vizitat toate raioanele, partea curioasa fiind ca in raioanele unde nu am avut intilniri electorale, avem un rezultat asemanator celui din raioanele unde le-am avut. Unde am fost invitati de societatea civila, la dezbateri publice, am avut si voturi, de aceea intilnirile s-au justificat si pe viitor va trebui sa fim la maximum prezenti acolo, ceea ce am facut acum.

V-am remis rezultatele pe raioane ale PNL, ale altor partide. Va multumim ca ati muncit din greu, ca intotdeauna – cu unele exceptii -, contind ca pe o parte din Dvs. v-am cunoscut si v-am invitat in echipa in chiar aceasta campanie electorala.

De obicei, alegerile ori consolideaza, ori prabusesc partidul. PNL s-a consolidat. Chiar prezenta aici a stafurilor raionale si a celor ce au muncit mai bine demonstreaza ca ne-am extins. Desigur, am facut si noi greseli, ca particip]nd independent prima oara, am tras concluzii si pe viitor le vom corecta. Am avut si problema lipsei coordonatorilor, cum ar fi trebuit. Insa, nu poate spune nimeni ca nu am facut ce am putut si chiar mai mult, pentru posibilitatile noastre, ca sa avem cu ce lucra si propaga mesajul.

Da, rezultatul nu a fost cel asteptat. Dar e prima noastra participare, cu un Mesaj inedit si de speriat, cum spun unii, insa care ne-a dat identitate. De azi inainte va trebui sa cladim alte rezultate pe aceasta baza.

In Barometrul de Opinie, elaborat in baza datelor colectate pe 7 noiembrie, PNL iesea in top al cincilea printre partide. Rezultatul final ne-a scos pe locul 8 din cele 19 zise partide – dupa MAE si PUM. Adica locul patru printre extraparlamentare. Insa AMN a donat 2 la suta fostelor trei componente ale AIE. Si, mai mult ca noi, – comunistilor. Insa presa afiliata Puterii se impiedica nu de AMN, ci de PNL.

Sigur, nu am avut resursele administrative ale AMN, cu mai multi presedinti de raioane, nici banii MAE, care ne-au facut sa credem ca Legislativul actual a fost ales de o Moldova imbatata, nici banii Partidului Umanist cu Pasat, care a impinzit traseele si rascrucile de trasee si de strazi din toate localitatile, precum si Biserica lui Vladimir. Nu le-am avut, dar am avut un Mesaj cu riscuri politice si electorale, am avut munca si curaj. In proiectul de Declaratie propus spre aprobare, spunem ca  PNL a spart frica de Unire si credem ca a fost aplicata prima zdruncinatura in peretele orb al antiunionismului.

Anterior, noi am cistigat in instantele nationale de judecata dreptul de a vorbi de unire in R.Moldova. In aceste alegeri, am fost hartuiti de Viktor Stepaniuc, care si-a pierdut partidul si nu si-a gasit carisma. Cel care chiar nu merita sa fie discutat si bagat in seama, pentru ca nu stie de pluralismul de opinii. Am fost hartuiti de unii reprezentanti ai partidelor liberale de la putere. Tocmai de aceea, Dumnezeu nu i-a ajutat sa aiba voturile pentru a alege seful statului. De aceea, ne pregatim si de eventuale alegeri parlamentare anticipate, pentru ca in joc sint orientarea strategica si Bugetul public. Rusia nu va ramine indiferenta fata de ce e la noi si va presa pentru o coalitie de stinga. Sa vedem cum se reface si daca s ereface AIE, precum si in jurul caror obiective.

Sigur, sondajele s-au prabusit, ca si exit-poll-urile, manipulate in favoarea PLDM. Noi am mers pas cu pas si iata ca rezultatele uniforme pe raioane arata o stabilitate proPNL in optiuni. Evolutiile politice ne vor apropia indubitabil de adevarul caii celei mai scurte de iesire din marasmul prorusesc, prin Unirea cu Romania, pentru a asigura ireversibilitatea orientarii euroatlantice.

Nu stiu daca, intr-un partid care si-a creat in toate raioanele structuri, e bine sa criticam sau sa laudam pe cineva. Aveti rezultatele. E curios votul in zonele alogene – gagauza si bulgara – pentru Unirea cu Romania, unde e un rezultat mai bun chiar decit in unele zone romanesti.

PNL a publicat lista incalcarilor legislatiei de catre concurentii electorali, insa asteptarea invingerii PCRM i-au facut pe observatorii internationali sa nu observe nici orezul, nici sapunul (nici fringhia – lipsa acum, ce va fi data, probabil, la urmatoarele alegeri parlamentare anticipate).

Staful central al PNL a facut tot posibilul ca stafurile raionale sa poata functiona normal. Desigur, nu am aplicat pretutindeni metoda „de la casa la casa”, dar s-a ajuns la multa lume care a inceput sa stie ca exista PNL, „care vor sa fim cu Romania”.

Am mers la televiziunile centrale si raionale, vreau sa multumesc si comunicatorilor: Alexandra Can, Anatol Revenco, Iulia Deleu, Filipp Druta, Roman Cociu, Anatol Vidrascu, Valeriu Vinitinschi, Nina Tampiza, Andrei Apostol, Dumitru Mahu, Vlad Postolache. Daca am scapat pe cineva, spuneti-mi. Am onorat toate invitatiile din partea institutiilor media. E rau ca nu am reusit sa facem un punctaj pentru comunicatori, insa staful nostru a fost acelasi, nu ne-am extins. Dar materiale au fost in fluturasi, ziar, pe Internet. Vreau sa multumesc stafului central si celor raionale, consider ca am facut un bun rodaj in perspectiva localelor.

Am avut promisiuni din mai multe parti de sprijin moral, politic, de expertiza polittehnologica. Ne-am descurcat, pina la urma, singuri. De fapt, lucrurile vor avansa tot mai mult spre modelul televiziunilor, mai putin va fi cu incleiatul de postere si impinzitul cu bilborduri, chiar au fost discutii la CEC si au spus ca vor inainta acest model de campanie, cum e in Occident.

Nu stiu daca scrisoarea de sprijin din partea lui Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania, ne-a adus un sprijin palpabil. Era sa stim daca exista vizita sa la Chisinau si in unele raioane, unde s-a promis. Nu a fost sa fie, pentru ca nici in Romania situatia nu e roz. Insa sunt sigura ca atunci cind vor fi alegeri in Romania, noi vom redeveni utili, vom vedea ce vom decide. PNL din Romania ar trebui sa isi orienteue cite un mesaj si spre republica Moldova, daca vrea sa aiba cistig pe viitor in aceasta parte de pamint populat de romani.

Si inainte de alegeri, si dupa, avem oferte de la echipe ce ar veni in PNL, cu tineri, cu persoane de virsta medie. Zilnic adera persoane la PNL. Vom face un calcul concret cite persoane au venit la PNL in ultima vreme, dar sint multi. Referitor la echipele ce vor „sa intinereasca PNL-ul” – suntem bucurosi, problema tine de implicare, de a munci, ca si noi, si a deveni apreciat, dupa care sa fie promovat cind vom decide asupra viitoarei echipe de conducere ce va fi aleasa la Congresul al III-lea al PNL, care urmeaza sa aiba loc pina la 9 mai.

Vom forma azi un grup de lucru (Apostol, Morteanu, Moisei, Can, Pavlicenco s.a.) pentru pregatirea noii Redactii a Statutului si a Programului PNL. Nu am facut asta la Congresul al II-lea al PNL, pentru ca erau la putere comunistii, care persecutau dur partidele.

Dupa alegeri, pe care majoritatea dintre Dumneavoastra le-ati dorit cu sigla si logoul nostru, intervine, de obicei, o perioada de depresie. Noi am mai trecut prin asta, dupa 29 iulie 2009. Vom depasi si aceasta perioada. Ne-am intrista daca unele echipe ale noastre, care au rezistat pina acum, in vremuri grele, sa paraseasca PNL, crezind ca s-au instalat unele partide pe veci sau, cel putin, pe patru ani, la Putere. Rusia e prea preocupata de situatia din R.Moldova, ca sa tolereze o majoritate parlamentara de centru-dreapta proeuropeana si nationala, de aceea surprizele si ingerinta acestui stat inca o vom resimti. De aceea, trebuie sa fim gata de orice evolutii, turnuri, decizii si rasturnari de situatii. Daca, totusi, unii dintre Dvs. nu doresc sa continue munca din perioada alegerilor in vederea pregatirii pentru locale si pentru desfasurarea conferintelor teritoriale in perspectiva Congresului al III-lea PNL, mai bine sa ne spuneti acum. Daca aveti pretentii la echipa de conducere – de asemenea. Cu pozitie directa, concreta si curajoasa. Si noi vom discuta orice situatie, dupa sedinta DPN, cu cine doreste sa discutam.

Avem foarte mult de lucru. Am dezbatut, impreuna cu Dvs, acum un an, in decembrie 2009, daca dizolvam sau nu PNL. Ati decis ca nu. Am facut o testare. Am vazut ca e mai greu sa imbini lupta contra comunistilor cu lupta pentru reintregirea neamului. Dar e totul inainte. Si primul pas a fost facut. Sa mergem mai departe si sa nu ne descurajam. Va fac o previziune: dupa ce PL-ul va avea dezamagiri de la eventualii parteneri de coalitie, va reveni la Mesajul Unirii. Si nu doar PL. Noi mergem, insa, de azi, siguri inainte si depinde doar de munca noastra sa gasim sprijin in continuare pentru partid. Le multumesc tuturor care au sprijinit financiar partidul si au contribuit la totalul de 416 mii lei, cit am cheltuit in aceasta campanie.

Va doresc succes, va invit, dupa urmatorul raport, la dezbateri si sa ne apucam de treaba. Peste trei saptaminni eu plec pentru o perioada peste hotare si revin pentru alegeri locale si pentru congres, dupa care ramin in conducerea partidului, daca asa vor decide delegatii la congres. Cit voi lipsi, ramin vicepresedintii, Secretarul General si staful. Dar voi fi mereu in legatura cu toti, prin staf, prin e-mail, telefon, SMS, facebook, odnoklassniki, blog.

Va doresc sanatate si un An Nou fericit la toti.

Propun sa audiem si al doilea Raport, dupa care sa raspundem la intrebari si sa trecem la dezbateri.

Va multumesc pentru atentie.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

Chisinau, 4 decembrie 2010

H O T A R I R E A
Delegatiei Politice Nationale

cu privire la rezultatele scrutinului din 28 noiembrie 2010 si la sarcinile
Partidului National Liberal pentru perioada urmatoare

Delegatia Politica Nationala, luind cunostinta de Raportul privind activitatea PNL intre doua sedinte ale DPN si Raportul prezentat de staful electoral al partidului,

D E C I D E:

1. Participarea PNL la alegerile parlamentare anticipate se declara benefica, pentru ca a permis promovarea programului, a mesajului si a echipei partidului.

2. Implicarea formatiunii cu mesajul unionist a contribuit la extinderea si consolidarea pozitiilor formatiunii in toate raioanele.

3. Rezultatele obtinute de PNL urmeaza sa fie materializate in institutionalizarea structurilor partidului, prin crearea, in toate localitatile, a organizatiilor de baza si prin pregatirea conferintelor teritoriale, care vor preceda desfasurarea celui de-al treilea congres al PNL, pina la alegerile locale. Grupul de lucru pentru elaborarea modificarilor la Statut si Program va raporta sistematic BPC.

4. Filialele teritoriale ale PNL vor pregati, in paralel, listele de candidati pentru primari si consilieri, in vederea alegerilor locale din primavara anului 2011, si vor identifica problemele fiecarei localitati din raion, pentru a elabora oferta electorala a PNL la nivel national si raional.

5. BPC va pregati graficul desfasurarii conferintelor teritoriale in raioane si la Chisinau in termenul de la 10 decembrie 2010 pina la 1 martie 2011 si va aproba lista coordonatorilor cu responsabilitatile corespunzatoare pentru raioanele coordonate.

Chisinau, 4 decembrie 2010


Loading Facebook Comments ...

63 Comments

Add a Comment
 1. Sunt doar insinuari. Barfe. Acum ati trecut si peste Prut cu criticile Dvs. De fapt, o faceti permanent.

  Cred ca este devreme sa judecam de ce PL cu PLDM nu fac Alianta s.a.m.d.

  Doamna, nu Va suparati, dar mi se pare ca e dificil cu Dvs de avut un dialog civilizat. Or, astfel va avea de suferit si cauza pt care pledati – UNIREA. Sau, poate, era doar o momeala care nu a prins la alegatori? Nu asi vrea sa cred asta, dar…sorry

 2. @ xyz
  Este prima data de cand postez pe Unimedia, cand mesajului meu i se adauga, agramat, o ‘completare’ care nu-mi apartine, respectiv paragraful: „Demisia trebuia sa-si dea Ghimpu. Care intr-un an de zile cu doua functii de stat a pierdut 5%. PNL este abia la inceputul bataliei. Singur. Atacat de toti statalistii moldovenismului primitiv”.

  D-na Pavlicenco, de ce mi se adauga text suplimentar la postinguri? Nu va plac ochii nostri ‘senini si goi’? De aici din tara, noi va urmarim cu interes si chiar cu admiratie pentru consecventa si profesionalismul desavarsit, atat al dvs. cat si al colaboratorilor cu care lucrati.
  Fair play, Mrs. Pavlicenco & comp., fair play !

 3. Adrian spune:
  5 December 2010, la 04:04

  Voturile ii apartin PL-ului sau Omului ?
  Asa doriti dvs, sa faca lumea ce doreste PL-ul, care peste 2-3 ani ,cu siguranta ,va ajunge AMN-ul din URMA . Si nu numai AMN-ul…..

  Sa detii doua functii principale in stat si sa nu poti distrama cuibul de vespi , sa nu puna „.” pe satrapi ?

  Mai linistiti-va capul un pic, mai ghinditi rational…..

 4. La toate comentariile de aici pot adăuga doar atât,

  Domnilor şi doamnelor,Vitalia a înnebunit…

 5. D.Pavlicenco,sinteti bravo.Va stimez mult pt curaj si nu va suparati pe cei dezorientati.Eu tot vreau Unire cu Romania pt binele meu si al familiei mele.

 6. Pt Max si altii

  Ghimpu trebuia sa refuze sa se intilneasca cu nariskinii. Dupa ce nu a plecat la forumul CSI, acum ride satisfacut ca un bleg de bucurie ca nariskinii vor sa se intilneasca si cu el, nu si cu Filat? Dar poate ca Filat a aranjat asta special si ne abureste pe toti? Mare blejie si mare blejism, fara demnitate, cu acesti politicieni de 2 bani. Filat se intilneste cu de astia de la Moscova in fiece zi…, dar il baga pe Ghimpu sa il faca de ris. Si el, fara dostup la putere, s-o scapat sireakul… pai, fii deja consecvent, totuna te vor kidani, ca e comanda de la Moscova.


  Exact – peste doi ani PL va fi ca AMN, ca deja s-a prea „statalizat”… ramine sa se mafiotizeze mai tare, ca deja spre asta se indreapta cu bodrugii si altii…

 7. Pt elena

  Ai auitat ce ai scris. Cu asemenea afirmatii – ce discutii putem avea?

  „Slava Domnului, nu sunt implicata in politica si traiesc foarte bine. Nu ma plang. Dar, draga Doamna, ceea ce faceti Dvs nu este critica, este calomnie sadea. Ce dovezi aveti, de exemplu, ca Filat este contrabandist, cum Va place sa accentuati. Contrabandistii ar trebui sa stea la duba. De vreme ce nu sunt dovezi, de ce incercati sa induceti aceasta idee in subconstientul alegatorilor. Asta echivaleaza cu invrajbirea, mai rau decat o fac comunistii. Daca vreti sa criticati, nu atacati cu sajeti otravite persoanele, criticati modul de guvernare, greselile in conducerea tarii si nu aduceti aluzii calomnioase la adresa putinilor oameni care au decis, totusi, sa schimbe vectorul dezvoltarii acestei tari.”

 8. Pt doc

  Nu inteleg deloc ce spuneti. Eu nici nu adaug si nici nu scot. De obicei, permit chiar si enormitatilor sa apara. Nu stiu sincer despre ce vorbiti. Eu nu puteam nimic sa adaug pe blog. Unicul lucru, ma supara cind unul si acelasi vizitator scrie si se insira cu cite o fraza de sapte ori. Si, atunci, le mai adun, postarile raschirate.

 9. D.Pavlicenco,
  este foarte bine ca ati postat pe blog inregistrarile audio ale sedintei.Felicitari,aveti membri PNL de succes.

 10. Doamna Pavlicenco, cu tot respectul fata de dvstra, dar nu inteleg de ce utilizati feedproxy.google.com la postare? Sau e vre-un siretlic a kantorei lu Pavlik Morozov, off Tudor Darie, mam luat ku altceva 🙂 Uneori nu se inkarka de pe blogroll la unimedia pagina ci un content, straniu si foarte neplacut. Luminati-ma si pe mine, ca chiar sunt curios, recunosc ca nici pe departe nu am idee de tehnologii, dar am remarcat asta ca doar la postarile de pe blogul dvstra apare feedproxy in fata.

 11. Pt Ion

  Eu nu stiu despre ce vorbiti. Blogul mi l-a facut unimedia, filmele le pune un tinar. La rest nu pricep si nu pot raspunde. Voi trimite postarea celor de la unimedia.

 12. Mai nene MIHAI,

  Te citez: „bagati-va in cap, mai intai scapam de comunisti odata pentru totdeauna, apoi ne gandim la UNIRE!

  Te afli intr-o foarte grava eroare de judecata cu …aceasta lozinca foarte incapatanata si promovata la fel. Incerc sa iti explic lucrurile si nu te voi injura. Cu injuraturile nu ajungi departe. Mai ales in politica. Dar nici cu persistenta in gresala! Daca esti in stare sa o vezi.

  Deci: o iau asa … mai babeste, ca sa zic! Cine sta in spatele comunistilor si, in general, al tuturor „statalistilor” moldoveni? Nu sta Rusia? Nu pe forta si pozitia internationala a Rusiei se bazeaza ei? Nu asta au ei toti in vedere? RUSIA? Ce-i „mana pe ei in lupta, vorba lui Eminescu? Oare nu pe faptul ca sconteaza pe anumite avantaje care, cred ei, le-ar putea trage de aici? (materiale, intelectuale, de”prestigiu’…) Sconteaza si tin cu ghearele si cu dintii de asa ceva! Ti-o spun eu, dar si singur poti vedea si iti da seama. Ba chiar „imi dau seama” ca pana aici si tu judeci la fel si am toate motivele sa cred ca asa si e! De aici incolo, insa, judecata mea de evaluare merge spre altceva, de care nu esti constient. Iti revine tie, si numi tie sa te luminezi si sa te autoconvingi sau nu. Romanii, cei care se manifesta ca atare si cred in ei insisi si in romanii dintre care fac parte in Basarabia (in Ro si in lume, chiar), au si ei dreptul sa simta ca au pe cineva in spatele lor? Eu SUSTIN CA AU ACEST DREPT!!! A facut Romania gesturile necesare si (considerate pentru moment si pt etapa), suficiente pentru ca acesti basarabeni sa simta ca au si ei pe cineva in spatele lor? Ca au pe cine se baza Eu SUSTIN CA DA, A FACUT! (stii bine ce!)

 13. (urmare pt Mihai)
  Are Romania prestigiu moral si international pentru care basarabenii (romani )sa simta ca au pe cineva in spatele lor? Eu SUSTIN ca are!! Se poate sconta si pe viitor in sprijinul si ajutorul lor? Sustin ca DA!!

  Ei, acum e acum…. Dar se merita sa faca basarabenii care se simt romani sa faca pasul? Unii au raspun la aceasta intrebare. Dar foarte multi inca sovaie!!! Ba chiar alegerile recent incheiate arata un regres!! De ce? pt ca li s-a indus idei contrare acestui tel si acestor convingeri intime!! Nu, Romania nu poate face nimic, nu se poate pune cu Rusia!! IN conditiile Ro in UE si NATO, trebuie sa -si dea fiecare un raspuns!

  Ce s-a intamplat? ! Exact ceea ce faci tu!! Au intrat in functie altfel de …viziuni!! Exact acelea care slabesc „romanismul”,ii dilueaza si forta si intelesul pozitiv si perspectiva!! Pornind de la frica!! De la un sentiment de inferioriate chiar!! Hai sa mergem deci pe ocolite!! Asta au si asteptat cei care acum fac pe desteptii!! Sa cadeti in cursa unei astfel de gandiri, comportament si actiune. V-au anesteziat!! V-au neutralizat, a bagat in suflete si ratiune indoiala drumului drept!! Adica v-au lasat sa va faceti acelasi joc de cerc vicios in care va tot invartiti de 20 de ani.Iar acum actioneaza rapid si fara sa va mai intrebe de … independenta!! Ati intrat in jocul lor , in cursa lor si iata rezultatul!! sau rezultatele!!

  Nu , MIHAI!! Sa gresit foarte tare ca s-a pus surdina romanismului ca manifestare in Basarabia. Aceeasi frica de comunism v-a facut sa gresiti fata de voi insiva!! Dar, e adevarat, tot ce spun are in vedere, alegerea omului si dumirirea lui ca om!! voi inca nu ati ales in cunostinta de cauza!! Va lasati manipulati si sunteti chiar voi factor de manipulare. Unii constient , altii nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *