Iacob Odobescu, in 1967, pleda pentru Unirea Basarabiei cu Romania

Din „Timpul”, de Mihai TAŞCĂ, dr. în drept, secretarul Comisiei prezidenţiale pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova

(Vedeti la sfirsitul articolului si alte fotografii…)

http://www.timpul.md/articol/iacob-odobescu-in-1967-pleda-pentru-unirea-basarabiei-cu-romania-18073.html

„Este Uniunea Sovietică patria Basarabiei?”, întreba un pensionar din Olişcani autorităţile RSSM. Tot el îi adresează o scrisoare lui Nicolae Sulac, chemându-l să se alăture la lupta împotriva puterii sovietice.

Despre judecarea lui Iacob Odobescu şi internarea lui într-un gulag din Mordovia deţinuţii politici au aflat imediat. Ei şi-au exprimat nedumerirea, spunând că sovieticii nu au avut niciun temei să-l condamne, întrucât faptele lui nu cădeau sub incidenţa Codului Penal. Acţiunile lui Odobescu se înscriau în prevederile Constituţiei URSS şi RSSM – dreptul la libera exprimare.

Iacob Odobescu a fost un om neobişnuit. În biografia pe care a scris-o la KGB-ul moldovenesc, la momentul arestului în anul 1967, în grafie latină, mărturisea că printre cei care l-au educat a fost şi Teofil Ioncu, fruntaş de vază al Basarabiei, deputat în Sfatul Ţării, care, la 27 martie 1918, a votat unirea Basarabiei cu România. Având un asemenea unchi, „surcica” nu putea sări departe de trunchi.

Iacob Odobescu s-a născut la 28 octombrie 1900 în s. Olişcani, jud. Orhei, într-o familie de ţărani. Urmează mai întâi şcoala primară din sat, după care o şcoală agricolă în Odesa pe care o termină în 1917. Beneficiază de reformele economice realizate în Basarabia după 1918, aşa încât ajunge un ţăran înstărit, iar după 1935 este proprietarul unei minifabrici de stingere a varului la care lucrau şase-opt persoane. Între timp face trei ani armata „la români”, se căsătoreşte cu Melania Gaţcu, cu care are trei copii. Gospodăria lui era compusă din şase ha. pământ (inclusiv un ha. vie, o livadă mică), o casă cu trei odăi, una pereche cai, una vacă, un porc şi păsări.

Necazurile s-au abătut peste el după 1944. La 13 iulie 1948 este inclus în lista culacilor, iar la 6 iulie 1949 urma să fie deportat. Scapă ca prin minune, nefiind acasă, dar a fost deportată familia lui. Din acel moment, intră în ilegalitate şi împreună cu câţiva amici au opus rezistenţă armată în raza r-nului Rezina. La 22 august 1950 a fost arestat de NKVD în pădurea din Olişcani, iar la 23 ianuarie 1951 este condamnat de judecătoria Răspopeni (nu-şi recunoaşte vina) la 25 ani de lagăr.

După aproape zece ani de gulag, sovieticii se dumeresc că nu l-au judecat corect, aşa încât în 1961 îl eliberează. Întors acasă, Iacob Odobescu nu s-a lăsat intimidat de autorităţi. Contrariat de realităţile din URSS, continuă rezistenţa, de data aceasta cu peniţa.

Prima scrisoare, din 2 martie 1964, a fost reacţia la un articol apărut în ziarul „Moldova Socialistă”, dedicat aniversării a 40-a de la formarea RSS Moldoveneşti. Timp de trei ani, scrie peste 15 scrisori în adresa Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti, Uniunii Scriitorilor, Editurii „Cartea Moldovenească”, scriitorului Andrei Lupan, în care critică tendenţiozitatea cu care este tratată problema „luptei moldovenilor pentru instaurarea puterii sovietice”, învinuindu-i de perversiune şi că induc cititorii în eroare. El descrie viaţa grea a ţăranului moldovean colectivizat, susţine că în URSS nu a avut loc colectivizarea şi monopolizarea agriculturii, dă lecţii de istorie alcătuitorilor unei monografii privind istoria RSS Moldoveneşti, afirmă că în URSS există o clasă a celor bogaţi şi una a celor săraci, se pronunţă hotărât pentru unirea Basarabiei cu România. Îi adresează o scrisoare şi cunoscutului cântăreţ de muzică populară Nicolae Sulac, chemându-l să se alăture la lupta împotriva puterii sovietice. Era o poezie scrisă de Odobescu şi îl ruga pe Sulac să o cânte la radio pentru a trezi masele.

Nu a fost dificil de identificat de kaghebişti. Odobescu îşi semna scrisorile, indicând şi adresa la care aşteaptă răspuns (uneori indica post-restant, poşta Bender, precizând că nu este o adresă falsă). La 18 februarie 1965 este invitat la KGB şi este preîntâmpinat asupra consecinţelor unei asemenea activităţi. Promite că nu va mai scrie. La unul din interogatoriile de după arestare avea să recunoască că a trişat.

„Răbdarea” autorităţilor a plesnit atunci când Iacob Odobescu, în noaptea de 31 mai-1 iunie 1967, a scris circa 30 de foi volante pe care le-a difuzat în centrul Chişinăului (Parcul Central „A. Puşkin”, bd. Lenin, Cinematograful „Patria”, Uniunea Scriitorilor), în care lua în zeflemea politica naţională a URSS: „Kino. Moldova – moldovenilor, Rusia – ruşilor”. O asemenea lozincă a fost pusă şi în mânerul uşii de la KGB.

A fost arestat la 13 iulie 1967. Ancheta a durat două luni. I-a fost încriminat art. 67 – agitaţie şi propagandă antisovietică – şi art. 71 – aţâţarea vrajbei interetnice Cod Penal al RSS Moldoveneşti. Iacob Odobescu nu a negat nimic. Au contribuit la învinuire şi unii martori, care au adus la KGB lozincile, dar şi expertizele care au demonstrat că el este autorul scrisorilor şi al proclamaţiilor. Dârzenia cu care s-a purtat la ancheta prealabilă a pus pe jar securiştii, care nicidecum nu-şi credeau ochilor. Aceştia au pus la îndoială capacităţile lui mentale. Expertiza psihiatrică a constatat că el este în deplinătatea funcţiilor mentale.

Vom reda în continuare spicuiri din mărturiile lui Iacob Odobescu de la procesul de judecată din 20-21 septembrie 1967:

Iacob Odobescu: Solicit recuzarea avocatului meu, întrucât el nu împărtăşeşte viziunile mele şi mă voi apăra singur.
Instanţa: Cererea lui Odobescu este satisfăcută.
Instanţa: Vă sunt clare învinuirile aduse?
Iacob Odobescu: Învinuirile aduse mie îmi sunt clare. Recunosc că am scris toate scrisorile şi proclamaţiile care se află în dosar. Cele scrise în ele sunt adevăruri. Am urmărit trei obiective: 1) Unirea Basarabiei cu România; 2) Ameliorarea vieţii ţăranului moldovean; 3) Construcţia comunismului pe banii pe care îi ridică şefii.
Instanţa: Ce fel de educaţie aţi avut?
Iacob Odobescu: Am fost educat în spiritul românismului.
Instanţa: Ce nu vă place în politica sovietică?
Iacob Odobescu: Nu sunt de acord cu politica URSS în ceea ce priveşte Moldova. Consider că ea este o parte a României. Am scris o scrisoare la Editura „Cartea Moldovenească” în care mi-am expus opinia referitor la unirea Basarabiei cu România. Rusia pentru Basarabia este o „mamă de-a doilea”.
La ţară oamenii trăiesc primitiv. Ţăranii muncesc din zori până-n noapte şi ridică un salariu mizer.
Puterea sovietică critică guvernul ţarist pentru deportările din Siberia, pe când guvernul URSS trimite oamenii în Kazahstan, unde condiţiile de muncă sunt foarte grele. Nu pot să numesc un nume care ar fi plecat benevol în Kazahstan.
Comunismul trebuie construit de către toţi, nu doar de cei cu bătături la mâini.
În mai multe scrisori m-am referit la limba moldovenească. Consider că în Moldova au dreptul să locuiască şi persoane de alte naţionalităţi, însă în administraţie trebuie să se utilizeze limba moldovenească.
Românii şi moldovenii sunt o singură naţiune.
Înrobirea are aloc atunci când un stat îl acaparează pe altul. Moldova a fost anexată de Rusia. Uniunea Sovietică este o ţară colonizatoare.
Nu doresc să mă pronunţ asupra politicii URSS. Cunosc istoria şi ştiu care au fost domniile lui Ştefan cel Mare, de aceea consider că Basarabia trebuie alipită la România.
Dacă Moldova s-ar uni cu România aceasta ar fi benefic din toate punctele de vedere.

Procurorul: Când v-aţi format aceste viziuni?
Iacob Odobescu: De mic copil. RSS Moldovenească a fost creată artificial. Ştiam că voi fi tras la răspundere, dar am continuat să scriu.
Instanţa şi procurorul: Nu sunteţi indus în eroare?
Iacob Odobescu: Nu.
Instanţa: Precizaţi în ce locuri aţi difuzat lozincile?
Iacob Odobescu: Lozincile au fost difuzate în centrul Chişinăului. Speram că voi fi susţinut. Greşeala mea e că nu le-am difuzat la sate.
Ultimul cuvânt al lui Iacob Odobescu: Consider că toate acţiunile mele au fost corecte. Cunosc „tăria” legilor sovietice. Nu mă voi apăra. Am semnat toate scrisorile cu numele meu. Vă rog să nu fiu considerat cetăţean sovietic, întrucât nu am fost niciodată. Sunt cetăţean al României, jurământul faţă de care am depus. Nădăjduiesc ca cele semănate de mine să dea roade şi că Basarabia se va rupe de la „mama de-a doua”, Rusia, şi se va uni cu România.

Sentinţa a fost pronunţată la 21 septembrie 1967. Aşa cum era de aşteptat, Iacob Odobescu a simţit pe deplin legea sovietică, fiind condamnat la şapte ani de lagăr cu regim sever.

Potrivit lui Nicolae Dragoş, liderul Uniunii Democratice a Socialiştilor, despre care TIMPUL a scris în numerele din 15 şi 22 octombrie a.c., care la acea vreme se afla şi el într-un gulag din regiunea respectivă, Iacob Odobescu s-a stins din viaţă în gulag.

A fost reabilitat la 15 iulie 1991.


Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Foarte mişcător material publicistic! Afară cu mârşavii ruşi care susţin partidul dobitocilor şi hoţilor lui Voronin-Bujeniţă!

 2. A luptat brav! Respect acestor oameni!

 3. ce DOVADA MAI MARE trebuie sa aveti ca ati fost in URSS sub ocupatie ??

  acel om scria in romaneste in grafia latina !!! si dosarele puterii RSSM erau in rusa !!!

  Acest MARE si ADEVARAT MOLDOVEAN nascut in 1900 scria in romaneste cu grafie latina. Si spunea adevarul in fata ditamai URSS si al sau KGB (care a omorat atatia amar de oameni – sunt criminali dovediti) !
  Si voi sa mai vorbiti limba rusa (de ocupatie) pe strada ?
  Mi-ar fi rusine !

  Au murit din pacate toti buneii, altfel daca mai traiau sa fi mers la televizor sa le spuna in fata aldor Voronin, Lupu, Pasat, Filat ce cred acesti mari moldoveni ca dl Odobescu ce parere au despre „statalitatea” si „neutralitatea” Rep.Moldova !!!

  Si cand il mai aud si pe Stati cu „sa facem din Rep.Moldova o Elvetie” nu stiu daca sa ma bufneasca rasul sau sa ma bufneasca plansul.

  Sunteti de ani si ani de zile in CSI, si Rep.Moldova este in continuare cea mai saraca tara din toata Europa !!!!!

  Tot mandatul PCRM ati pupat undeva pe Rusia si ascultat toate comenzile de la Moscova, si nu sa miscat Transnistira nici 1 centimetru mai spre Chisinau.

  CE DOVEZI MAI AVETI ?
  Vreti ca peste inca 20 de ani, cand voi cei care aveti acum 20 de ani veti avea 40 de ani, sau cei care aveti acum 40 de ani veti avea 60 de ani sa va treziti IN ACEIASI STARE MOARTA si SITUATIE BLOCATA ?

  Votul de MAINE este decisiv pentru VIITORUL VOSTRU !
  si puteti alege intre:

  A. ramanerea in CSI – pe placum PD, PCRM – adica sa ramaneti asa inca 20 de ani

  B. incercarea de aderare singuri in UE – pe placul PL, PLDM – dar asta inseamna ca veti adera dupa Albania (si asta doar daca va rezolvati … cum ziceam … singuri situatia din transnistria –– dar de foooarte multi ani singuri nu ati rezolvat nici macar 1% din situatia cu transnistria)

  C. unirea Rep.Moldova cu Rep.Romania – pe placum PNL

  Si eu stau si ma inteb, CE MI-AS DORI SA VOTEZ ?
  A? B? sau C?

  Este simplu domnilor, votati viitorii 4 ani din viata cu bataie pe urmatorii 20 de ani.

  Eu cred ca optiunea C) este cea mai buna. Sa votati nr.1 de pe buletinul de vot, sa votati PNL.
  De ce ?

  Pentru ca va aduce Rep.Moldova cu al sau PIB de 5 miliarde dolari alaturi de Rep.Romania cu al sau PIB de 168 miliarde dolari.

  Aveti dovezi ca orientarea catre Est, este falsa, pana si Bielorusia care este in uniune inter-statala cu Rusia primeste gaz la pret DUBLU fata de Rusia insasi !!! Nici macar Bielorusia nu a gasit vreun lucru bun in Rusia!

  Toti cei din diaspora sa se gandeasca PENTRU EI INSASI CUM E MAI BINE SA VOTEZE ! si nu sa voteze impinisi de sondaje, sau de reclame comerciale, promisiuni desarte.

  PCRM are doar 30-35% maxim din voturi si deci nu mai poate reveni la putere, asa incat SA NU VA FIE FRICA, si deci puteti sa votati linistit cu ORICE partid doriti.

  VOTUL inseamna si LIBERTATE. Libertate de a-ti alege destinul pe viitori 4 – 20 de ani.

  ALEGE LIBER, VOTEAZA LIBER.

 4. Maria Augustina Hâncu

  Oamenilor ca Iacob Odobescu (ce nume frumos românesc!) este nevoie sa le ridicam MONUMENT, macar în memoria si constiinta noastra.

  I. Odobescu merita ca o strada din Chisinau sa-i poarte numele. Dar la noi au mai rams guzganii sovietici la putere sau neo-comsomolistii.

  Când a murit Gr. Vieru, am alcatuit imediat o petitie pentru ca strada Puskin, una din arterele principale ale capitalei, sa fie schimbata in strada Gr. Vieru ( si cel care m-a ajutat sa fac petitia, a fost vizitatorul de pe acest blog, Ed_____ , pentru care îi multumesc si acum) , stiti ce a spus „justitiarul” Alexandru Tanase, pe atunci doar consilier al Consiliului Municipal Chisinau ? A zis ” Noi avem o minoritate importanta de rusi in MD si nu puteam sa facem asta!” Amin. Si asta fara sa luam în calcul ca acest Puskin a scuipat pe moldoveni, cu insulte si injurii, si nu o data…

  Si strada n-a fost schimbata nici azi…

  Vom ramâne sclavi atata timp cat nu vom sti sa REZISTAM în fata Ocupantului!

  Mâine la alegeri, aveti grija cui dati Votul. Traiasca Demnitatea românilor basarabeni !

  Maria Augustina Hâncu, Franta

 5. Maria Augustina Hâncu

  LIBERTATE

  (versuri de Ion Hadârca, unul dintre marii scriitori
  români din Basarabia, simbol al
  Redesteptarii Nationale)

  Nu-i marea ta brazdata de corabii,
  Nu-s muntii tai de vulturi strajuiti,
  Doarme rugina-n pintene si sabii
  Si zimbrii sunt din steme izgoniti.
  Ti-a mai ramas un zid de manastire
  Si-un strigat de cocor peste cetati,
  Moldova, jumatate-n amintire,
  Te frânge Prutu-n doua jumatati.

  Unealta noastra-i sapa si dârjaua
  Si alteori bataia de ilau,
  Si-n cautarea noastra-i numai steaua
  Menita noua de la Dumnezeu,
  Dar pe fratâne-meu cu doua fete
  Bata-l dârjaua Celui din înalt,
  De mi-o schimba Câmpia Libertatii
  Pe sapte ari de sârma si asfalt.

  Cum vin si vin din stepele nomade
  Mari colonii de vântura-gunoi,
  Nici nourul de ploaie nu sloboade
  Atât acid si pacuri peste noi.
  Sa-ti fie libertatea cât mai draga
  Ticsita-n cub si scoasa la patrat,
  Moldova, numai limba ti-i întreaga
  In care-am plâns amar si ti-am jurat :

  O Libertate, sfânta Libertate,
  Din slobozii si sate despteptate
  Se-nalta-n slava vesnicei voroave
  Românii Basarabiei moldave!

  27 august 1989

  http://www.youtube.com/watch?v=H_RW_vCYknc

 6. Comentarii la articolul de baza:

  Nu consider ca strategia lui Odobescu este cea mai inteligenta. Da, este foate curajos, practic s-a sacrificat cu buna stiinta, insa personal sunt adeptul unor strategii mai complexe, dar mai eficiente, mergindu-se pe ideea ca orice caine viu este mai bun decit un leu mort.

  Dar, ma rog, fiecare cu viziunile sale.

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

 7. @pentru numa,prenume
  Decat 50 de ani cioara mai bine 10 ani SOIM.
  Chestia cu strategii mai complexe…probabil ca te va prinde 90 de ani tot aplicand acele strategii complexe dar nu vei fi niciodata un exemplu.
  In viata trebuie sa fii foarte hotarat si direct,subtilitatile si fineturile uneori nu au ce cauta in situatii de mandrie nationala.
  Respect atitudinea,respect curajul,respect tot ceea ce scoate omul din tiparele diplomatiei de strut(daca imi bag capul in nisip nu vad ce se intampla,daca nu vad ce se intampla inseamna ca acel lucru nu exista).
  Atitudinea EROLUI din articolul de mai sus ar trebui sa serveasca drept lectie si pentru altii care se declara mari patrioti doar cu cuvantul nu si cu fapta.
  Vorba aceea: o fapta face cat 1000 de cuvinte.
  Acum sper ca s-a inteles cum este cu „strategiile complexe”.

  In viata totul depinde de atitudinea pe care o adopti la ceea ce se intampla cu tine sau in jurul tau.

 8. Ciudat ca in zilele noastre ,cu exceptia lui Ilascu si ai lui nimeni nu si-a riscat situatia sa afirme cu tarie apartenenta de neam-exceptie si d-na Pavlicenco.
  Dar pot sa -si manifeste ura fata de romani linistiti si la cel mai inalt oameni ca Tkaciuc .Daca comunistii ajung la putere prin planul lui in zece puncte toata bruma de libertate de a primi cetatenie, de a calatori , de a face studii in Romania ,legaturile diplomatice -vor fi o amintire. E adevarat nu-i etnic moldovean . Dar atunci cum el si Voronin pot decide soarta etnicilor moldoveni?

 9. Pentru nume prenume
  Este tactica fricosului care se lupta sa supravietuiasca, a omului deja infrant care nu mai conteaza. Pentru el nu mai conteaza limba, istorie, neam . Este sclavul perfect

 10. Orice om stie ca armata dupa asa zisa ” eliberare” trebuie sa se intoarca acasa. ( in Rusia) Daca ea nu se intoarce acasa, ea are statutul de cotropitoare. Cand armata rusa se duce acasa?

 11. Amonit spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  noiembrie 27, 2010 la 3:54 pm

  Băi Dodoane purceluş,

  Tu chiar eşti depăşit de timp,prostovane.
  Eşti o javră periculoasă pentru trecutul,prezentul şi viitorul acestui înjosit şi călcat în picioare neam muşatin.

  Tu scotină comunistă,împreună cu pederastul Vova Bujeniţă vrei să ne induci nouă minciuna,precum noi nu sântem acei români ca şi fraţii noştri de peste Prut.

  Te condamn la anatema,antihristule şi satanistule,care pe bani murdari faci aceste filme eftine, care ascund adevărul,care unul este.

  Adevărul că la Putna se coace UNIREA.

 12. Amonit spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  noiembrie 27, 2010 la 6:31 pm

  pentru Toma,

  Acest purcel (godac),
  Cu nume neaoş de rusnac,
  Se vrea “paţan”moldovenesc,
  În defavoarea de haiduc pur românesc…

  Acest rahat pre nume Igoraş,
  Venit din Sadova să-nveţe la oraş,
  A devenit un monstru-comunist fruntaş,
  Alături de BORONIN-satanist, al Moscovei ostaş,

  Sunt nişte răsuri şi calici la minte,
  Ce ştiu să fure,să ucidă şi să mintă,
  Ei de nobleţă şi de demnitate doar nu ştiu,
  Ei sunt săraci cu duhul şi cu sufletul pustiu,

  Ei dragă sunt SATANA pe pământ,
  În ei n-a fost, nu este, nu va fi nimic din sfânt…

 13. Doamna Pavlicenco,

  Sunt numarate de pe cum orele care despart Basarabia de ISTORIE!!! Din nou e pus in joc destinul ei, al oamenilor sai. Dar oare numai al ei? Sunt convins ca al tuturor romanilor, fie ca locuim peste Prut, fie dincoace. Am lasat intentionat ceea ce vreau sa va spun pentru aceste ultime ore. Urmaresc din decembrie 2008 viata Basarabiei. Zi de zi. Fie ca am postat vreo parere, fie ca am ramas la lectura a tot ceea ce s-a scris aici si in alte cateva situri…

  Am apreciat in mod deosebit Programul PNL, redactat pentru alegerile anticipate care au ajuns, iata, la scadenta. Este, fara indoiala, cel mai curajos si mai bine articulat program politic al partidelor basarabene. Si, stiu bine si exact ce vorbesc si ce apreciez. Voi fi scutit astfel de suspiciunea laudei fara acoperire si a flatarii unei persoane, fie ea chiar presedintele partidului. E superfluu sa mai spun ca acest program este rodul une gandiri colegiale, responsabilizat si girat cu competente indelung elaborate si racordat la particularitatile oamenilor caroara li se adreseaza.

  Nu pot decat sa felicit pentru conceperea lui intreaga echipa, dar si pe dvs. Multe, foarte multe mi s-au decantat in acesti aproape doi ani din realitatile sociale, psihice, intelectuale, morale ale crucificatei Basarabii, cu siguranta, cea mai napastuita provincie istorica romaneasca de 200 de ani azi, maine. Pentru omul de buna credinta este ceva de-a dreptul sfasietor si tragic resimtit. Am vazut „Golgota Basarabiei” si am adugat acest magistral documentar „Memorialului durerii”, facut in Romania. Impreuna marturisesc si pun in lumina supraomenestile sacrificii ale romanilor, dar si fantastica lor putere de rezistenta si regasire de sine in credinta si demnitatea de neam unic si predestinat dainuirii eterne, in ciuda tuturor vicisitudinilor la care, fara voia lui, a fos supus. Asa s-au manifestat si acum national- liberalii basarabeni. Chiar in intreg anul 2010!!!

  Tarie, credinta. marturisire romaneasca de neam, acelasi de la Nistru pan la Tisa. Categoric, va face cinste la toti. Apreciez ca fiind de mare perspectiva, ca fiind o idee perena si mereu fertila ideea unionista, pe care ati vehiculat-o permanent. Mereu si mereu. Stiu. Am vazut. M-am convins tocmai determinarii operate de acest blog, ca ideea unionista a membrilor dvs. este foarte puternica si foarte bine constientizata. Am vazut si m-am convins ca PL este sovaitor, indecis, echivoc cu prea multe si sofisticate… diplomatii. Nu vreau si nu e cazul sa impietez crezul nimanui, cum si-l traduce in viata si cum il aplica. Sigur, ar fi fost benefica unirea fortelor celor doua formatiuni. Interesul major national ar fi fost mai bine servit, daca s-ar fi realizat. N-a fost sa fie, am inteles. Am remarcat condescendenta dvs., doamna Pavlicenco, vizavi de situatie si situatii, de oameni si oameni, de orgolii si orgolii… Intr-adevar, nu aveti ce sa va reprosati. Zarurile au fost, iata, aruncate si maine se va decanta si deconta totul.

  Indiferent de rezulatatele PNL, in actualu scrutin, aceasta formatiune politica s-a consolidat serios in confruntarea care a avut loc si asa trebuie sa ramana si de aici incolo. Reperul si steagul pe care le-ati ridicat, in opinia mea, nu mai pot fi nici parasite, nici coborate. Doar ridicat mai sus si facut sa fluture cat mai puternic, liber si fara sovaire. Nici o clipa, sunt convins, de la idealul unionist, acest steag si acest partid nu mai are dreptul sa se indeparteze. Odata castigat acest teren – si este castigat deja – nu mai poate fi nici pierdut, nici parasit sau cedat.

  Doamna Pavlicenco, ati facut mult, foarte mult pentru cladirea acestei redute de idei, de credinte si de sperante. R.Moldova, ori ca isi castiga, ori ca nu-si castiga democratia pe solul ei, isi va juca destinul cu mare incrancenare si in viitor. Vedeti si dvs. si poate vedea oricine cat de… globalizat se pun problemele in Basarabia! Cat de geopolitic se pun!! Asa a fost si acum 70 de ani, dar si mai inainte!!! Asa va fi si de acum inainte!!! Nu ne va fi mai usor!!! Oare stramosilor nostri le-a fost altfel? NU!!! PNL Basarabia s-a identificat total cu aceste idealuri primejdioase, dar marete si asa trebuie sa ramana. Le doresc din inima tuturor oamenilor din PNL sa gandeasca astfel, tuturor militantilor sai!!! Indiferent ca traiesc la Chisinau sau in nu stiu in ce catun, pierdut printre dealurile Basarabiei.

  Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe romani. Oricand si oriunde s-ar afla!

 14. Stimata doamna Pavlicenco! Sper din tot sufletul ca procentul de romani basarabeni sa creasca. Pentru ca sunt sigur ca romanii vor considera procentul de votanti PNL ca fiind procentul de romani basarabeni existent la ora actuala. Cred ca in functie de acest procent se va purcede si la natura relatiilor viitoare dintre tarile noastre. Dumnezeu sa va ajute!

 15. Breaking News
  ….in ultimele clipe am convins inca doua persoane(exindecizii) sa voteze ideea Unirii adica PNL. Maine ii duc cu masina la sectia de votare.

 16. Taria noastra este in UNIRE / cu Romania / !

  Unirea cu Romania este Forta noastra !

 17. Multumirile noastre echipei din Georgia, circa 30 de persoane, in frunte cu Gheorghe Targamadze pentru monitorizarea alegerilor din 28 Nov. contra ocupatiei rusesti.

  Atentie la provocatorii rusofoni, banditi, criminali, si la fortele de actiune din Transnistria, care pot ajunge la Chisinau !

 18. Ultima stire, inainte de RASARITUL SOARELUI:

  de be blogul lui Mihai Ghimpu, in aceasta noapte a fost stearsa postarea mea de acum 2 zile
  despre Iacob Odobescu care milita pentru Unire in 1967.
  Ce sa insemne asta oare ?

  http://ghimpu.wordpress.com/dialog/

 19. Павлуша, прекрати истерить!

  И перестань выражаться русскими поговорками!)

  Это очень нервирует румынский электорат))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *