Apelul PNL către români. Mesaj reluat catre membrii PL

Prezentam mai jos Apelul PNL catre romani si, apoi, Mesajul reluat catre membrii PL.

Dragi români,

Partidul Naţional Liberal participă, pentru prima oară, ca formaţiune aparte, la alegeri parlamentare. PNL a sprijinit mai înainte alte partide şi a aşteptat schimbări radicale. În anul ce s-a scurs, după 29 iulie 2009, dezamăgirea cetăţenilor de guvernarea postcomunistă a crescut, fapt demonstrat şi de referendumul constituţional din 5 septembrie. PNL consideră că statul nostru este într-un pericol crescînd în legătură cu faptul că orice consolidare a forţelor necomuniste este subminată puternic prin ingerinţa cercurilor imperiale de la Kremlin. Din această cauză, cînd peste 60 la sută din populaţie spun că R.Moldova merge pe o cale greşită, PNL vine cu o cale nouă, calea a treia – nu CSI, nu aşteptarea la nesfîrşit a UE, ci integrarea imediată în NATO şi UE, prin Unirea cu România.

Partidele necomuniste ne promit integrarea europeană. Au promis-o şi comuniştii, care au distrus total cel de-al doilea stat românesc, furîndu-l continuu, pentru că nu crede nimeni în el. Aşa vor face în continuare şi forţele care se proclamă proeuropene, cunoscîndu-se prea bine că Europa nu va importa probleme ale statelor dezmembrate, precum este Republica Moldova, cu un teritoriu secesionist. Nici promisiunea privind libera cirulaţie nu se va realiza, pentru că nu controlează Chişinăul frontiera de est şi pentru că unele partide pretinse liberale, cochetează şi cu Moscova, şi cu gruparea Voronin.

PNL nu crede că populaţia noastră are răbdarea, puterea şi energia să mai aştepte 20 de ani pînă se vor schimba lucrurile în plan geopolitic.

PNL este atacat din toate părţile – de către falşii liberali de dreapta şi de către Stînga antieuropeană şi antiromânească. Cauza e cunoscută – toţi se tem de acest drum drept, pe care noi, păşind, îi vom lipsi pe hoţi de posibilitatea de a mai fura din avutul public. Ei nu-i vor mai putea amăgi pe oamenii cu promisiuni false, nu vor mai putea controla justiţia, ce protejează corupţia. Guvernanţii se vor în continuare în fotolii de stat, uitînd de NATO, de România, de românism şi de unionism.

PNL nu a uitat ce au scandat şi au cerut tinerii pe 7 şi 8 aprilie – Unirea cu Ţara! Tinerii înţeleg limpede – nu este altă şansă pentru noi, în special tinerii, de a deveni liberi, decît integrarea în spaţiul românesc. Noi, tinerii naţional-liberali, alături de seniorii din PNL, vrem să îi chemăm pe toţi românii adevăraţi, care simt şi gîndesc liber, româneşte, pe toţi unioniştii fermi şi sinceri să fie alături de noi pe 28 noiembrie 2010. Şansa PNL este şansa Dumneavoastră de a vota ce simţiţi şi a merge încotro vă doriţi. PNL are şansa de a vă reprezenta în Parlament, în pofida „neşansei” vehiculate de antiromâni şi de românii manipulaţi. PNL este astăzi, conform unor sondaje, al cincilea partid în preferinţe. Cel mai suprinzător e faptul că PNL e sprijinit, la fiecare 4 alegători, de 3 ruşi şi un român, anulînd speculările privind ostilitatea neromânilor faţă de Mesajul şi perspectiva Unirii. PNL se bucură de sprijinul rusolingvilor. Însă, îi rugăm şi pe români să voteze cum simt, nu în funcţie de cine le dă sacoşe cu orez.

Îi chemăm pe studenţii care învaţă în România şi peste hotare, pe părinţii şi bunicii lor, pe cei ce muncesc în România, pe cei peste 10 mii de pensionari moldoveni români, care primesc pensii româneşti, pe toţi cei peste 800 de mii de români care aţi redobândit sau aşteptaţi să vă redobîndiţi cetăţenia română, să votaţi PNL. Dumneavoastră aţi depus jurămînt de credinţă Statului Român şi Unităţii Româneşti! Nu trădaţi acest legămînt!

Fraţi români! Partidul Naţional Liberal este un partid istoric în spaţiul românesc, un partid care a realizat Marea Unire! PNL din Republica Moldova este sprijinit de PNL din România. Este, probabil, chiar un Semn de la Dumnezeu, este Providenţa însăşi că, pentru prima oară în cei 19 ani, de după proclamarea Independenţei, exact PNL din Republica Moldova a declarat şi promovează deschis idealul Unirii. Nu uitaţi ce au spus Eroii noştri: „Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc!”

Să nu-i înşelăm pe Martirii României, care şi-au dat vieţile pentru acest Ideal. Ideal care, odată şi odată, se va împlini. PNL are curajul să înceapă realizarea acestui Ideal! Veniţi la urnele de vot şi sprijiniţi curajul PNL! 28 noiembrie va fi testul nostru, al românilor. Ca să avem pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor românilor, bucuria Demnităţii româneşti.

Partidul Naţional Liberal,

25 noiembrie 2010

Esenta Scrisorii, datate cu 22 septembrie 2010, este „De ce nu a fost posibil un Bloc PL-PNL?” Remarc – exista nervozitate din partea PL pentru mesajul unionist al PNL, invinuit ca „nu ar fi sincer”, ca „e populism”, ca „PNL vrea dividende electorale” etc. I-am spus protagonistului din partea PL, Valeriuu Saharneanu, candidat pe lista PL, la emisiunea de dezbateri electorale de astazi la VB, „postul reintregirii neamului”, ca noi dorim ca toti sa imbratiseze acest mesaj, pe care, sintem siguri, il pot promova doar persoanele nesantajabile. Noi, PNL-istii, sintem persoane nesantajabile…

Si o ilustrare din ultimul Barometru de Opinie, care spulbera mitul ca rusii s-ar speria de Unirea cu Romania. Iata ca dintre cei care pledeaza pt PNL 0,8 sint moldoveni/romani si 2,4 – rusi. Priviti atent poza din Barometru.Si sa luati aminte: se pare ca vom merge spre Romania, tot cu ajutorul rusilor, care sint pragmatici si stiu unde poti fi liber si face business fara restrictii… Sarmanii moldoveni/romani, manipulati de partide zise nationale…

Stimati membri ai Partidului Liberal,

Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.

Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-se Congresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc „Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot „de la ai nostri”, de la „Moldova-pres”.

Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului „Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.

Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.

Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.

Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de „acesti nationalisti”.

In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.

Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: „Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.

PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.

Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.

La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.

Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.

In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): „Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.

In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele  care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)

Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…

PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.

Si ca sa inchei, rezumez:

1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.

2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.

3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?

4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze „pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.

5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.

6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.

7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut…  Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.

8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.

Stimati membri ai PL,

Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!

Vitalia Pavlicenco,
presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

98 Comments

Add a Comment
  1. @xyz…poate nu ne meritam intrarea in UE si NATO insa nu trebuie uitat ca in 1947 am cam fost parasiti de americani in fata sovieticilor…si asa cum sunt romanii,cu defectele lor,in Romania comunismul nu prea s-a impus,el a intrat in tara si s-a impus exclusiv prin presiunea sovietica,cu arma la cap…poate ca intrarea noastra de acum in NATO si UE este si o compensatie fata de faptul ca acum 60 de ani am fost parasiti in fata sovieticilor si nu e numai cazul nostru,multe tari excomuniste din Estul Europei respecta acelasi calapod…cat despre relatia PNL-PL,ar trebui gasita o solutie ca cele doua partide sa se uneasca,PL-ul are nevoie in interiorul sau de un segment puternic prounionist…fiind intr-un partid parlamentar prounionistii vor avea mai multe posibilitati decat daca s-ar afla intr-un partid extraparlamentar,cu posibilitati mici de a influenta lucrurile,neavand acces la tribuna principala a politicii basarabene…deci ii revine si doamnei Pavlicenco si domnului Ghimpu misiunea de a incerca o apropiere si de a mai indulci tonul intre cele doua partide fiindca e in interesul ambelor sa existe un singur partid liberal puternic…

  2. Stimată doamnă Pavlicenco,
    Am mai conversat și pe blogul Dvs, dar întrebarea mea a rămas fără răspuns. Eu sunt unionist și am toate motivele să sper în acest proiect: bunicii mei, cetățeni români în 1940, au fost deportați în Siberia de regimul stalinist, iar reîntoarcerea basarabenilor la Patria Mamă, valorile și spiritul românesc mi se par mai mult decât obligatorii. Vă mai întreb, însă, o dată: care este strategia partidului pe care îl reprezentați pentru a materializa acestă chestiune foarte delicată, dar și ambițioasă? Dați-mi, vă rog, și nu doar mie, argumente concrete în sprijinul acestei inițiative a Dvs, pentru ca toți cei care sunt unioniști în suflet să vă poată da votul cu încredere pe 28 noiembrie. Drept unul, care a studiat ceva istorie la viața lui, nu îndrăznesc să cred în acest obiectiv acum, dar vreau să vă felicit pentru faptul faptul că ați reușit să atrageți atenția mulțimii, apelând la această coardă sensibilă a ei. Cel puțin, pe termen scurt, acest proiect cu care, observ, deja vă mândriți, în înțelesul unui soi de drept de autor, nu se va dovedi a fi, cred, decât un balon de săpun!!! Atenție mare cu astfel de chestiuni delicate, care depășesc de multe ori pe cei care se aventurează să le transpună în realitate. Ca să nu mă mai catalogați drept ”fricos” o să vă urez, totuși, succes și vă anunț că voi sprijini întotdeauna această idee, doar că nu pot da crezare unor astfel de inițiative, venite, din partea oamenilor politici sau a partidelor politice, exact în campania electorală.

  3. Mugur… Sunt perfect de acord cu cele postate. Deci nu suntem deloc in dezacord. Eu insa vreau sa aduc aminte de cele afirmate mai sus, pe 22 septembrie 2010, privitoare la centrele infiintate in diverse orase din Romania pentru redobandirea cetateniei. Deja multi din cei care au depus actele au depasit 6 luni si nu au primit nici un raspuns. ceea ce era de demonstrat. Bataia de joc continua.

  4. Sondajul arata ca votantii rusi ai PNL sunt de trei ori mai multi decat moldovenii. Asta arata ca moldovenii au inca frica in ei cuibarita in subconstient si ca rusii sunt mai liberi in decizie. Batranii si tinerii nu voteaza PNL . In cazul tinerilor nu este alta explicatie decat ca mesajul PNL este luat in deradere sau ca nu ajunge la ei. Asta este grav. Organizatia de tineret a PNL trebuie intarita. La orase PNL absent.De asta PNL nu are voturi ,nu cuprinde tara

  5. După citirea acestor mesaje, sunt convins că Guvernul român şi autorităţile române vor considera procentul de votanţi PNL ca fiind egal cu numarul de români care trăiesc în RM.

    În ceea ce priveşte xzy: „redobandirea cetateniei. Deja multi din cei care au depus actele au depasit 6 luni si nu au primit nici un raspuns. ceea ce era de demonstrat. Bataia de joc continua.” Apoi domnule xzy, românii aşteaptă rezultatul alegerilor şi apoi vom mai vedea. Şi asta pentru că mulţi basarabeni care au obţinut deja cetăţenia română şi şi-au văzut sacii în căruţă, acum votează cu partidele de factură pro-rusă şi antiromâneşti. Deci, Dumnezeu cu mila pentru populaţiile dintre Prut şi Nistru pentru a vă mai dărui ceva creier şi gândire logică prin puterea duhului sfânt!

  6. Tillbuhoglindă/drACro

    Bag samă că, articolul în cauză împreună cu postările anexe, reprezintă o adevărată cronică, ceva de genul: „Letopiseţul Ţării RM de la descălecatul lui Ghimpu-Vodă şi până la Alegerile Anticipate – Izvodit prin osârdia PNL-RM (prezent prin persoana VP & Co) precum şi a o samă de postatori pseudonimi”. Cum altfel se explică postări vechi de trei luni (printre care şi ale subsemnatului) atârnate în coada „docomentului” ?

  7. reiau intrebarea ce v-am adresat-o, poate veti reusi sa formulati un raspuns… Nu de alta dar astept de 2 zile…

    Va invit la un efort de imaginatie, doamna. Pornesc de la premiza ca sunteti un politician bun si trebuie sa aveti in vizor orice scenariu. Deci, care va fi reactia dvstra dupa ce veti constata ca nu ati prins pragul electoral iar procentul dvstra a plecat spre comunisti? Da’ fiti sincera, va rog!

  8. PL-ul umbla in aceste zile in teritoriu si lupta contra unionismului, a unionistilor, a Mesajului Unirii. Este dezgustator!

  9. Pt Constandachi si Hanibal

    Haideti sa fim seriosi. Nu va voi putea eu, presedinte de partid, acum, sa va scriu toate explicatiile d ece Mesajul Unirii merita sa fie votat. Nu am timp si nici nu pot cuprinde toate aspectele sau cele mai importante. Pe acest blog, chiar vizitatorul Ed_________ a scris rasargumente. Cititi. Am o serie de articole, este si ultimul al lui Friedman, despre aceasta, dar nu sint eu specialistul sa va asez acum un Program de Unificare a dfoua state romanesti. Acesta trebuie sa fie rodul unor experti din multe domenii. INSA:

    Insa, peste putin timp fiecine va vedea ca RM nu are viitor. Si-atunci vor reveni la acest subiect. exista si un acord secret Vest-Rusia despre eventualitatea optiunii Unirii cind Rusia nu se va desolidariza de comunisti. Am scris atunci cind am postat articolul, pe 1 1ianuraie, despre 7 aprilie si motivele de ce nu s einvestigheaza cele intimplate. Vom reveni, insa, RM va merge din rau in mai rau. Si nu exclud un razboi. Pt ca Rusia nu va permite decit prin presiune mare vestica sau prin razboi sa ne deslipim de orbita ei. In rest – oamenii sint cum sint pt ca nu este spatiu public de dezbateri. iar noi nu avem unde discuta despre aceasta, pentru ca puterea nu depune eforturi in aceasta directie, ci face jocul Occidentului, caruia ii convine ca RM sa ramina zona-tampon intre Est si Vest. Nu este asa? Subiectul Unirii trebuie adus in spatiul public de dezbateri. Si meritul nostru este asi acesta, l-am adus, desi slab. Trebuie sa fie un asemenea curent si in Parlament, mi-a spus-o chiar Ghimpu.

  10. Doamna Pavlicenco, am o intreabare la dumneavoastra si as dori sa primesc un raspuns bine construit care sa aiba dovezi si argumente forte. De ce sunteti sigura ca peste 50% din cetatenii RM ar pleda pentru unificare? Credeti oare ca Romania doreste o unificare? A fost creat un sondaj non-politic in Romania , a fost organizat de studenti basarabeni cu 2 ani in urma, si doar 5% din cei intervievati au fost pro Unirii. Atunci unde e logica, si de ce pledati pentru unificare, daca nimeni nu ne vrea? Dmn. in publicitate spuneti ca unificarea va fi cea mai scurta cale spre UE NATO, dar care sunt + Romaniei din unire? Personal am fost si sunt pentru Romania Mare, insa asta nu e real si constientizez acest fapt, mai ales dupa ce am ascultat oponii din partea Romaniei. As aprecia ff mult daca mi-ati scrie pe adresa mea electronica.Multumesc

  11. Controversatul om de afaceri Vlad Plohotniuc, despre care se spune că ar deţine tot ce se poate deţine în Republica Moldova, a generat un banc bun pe reţeaua de socializare Facebook.

    Plahotniuc la pescuit.
    Iese din Maybach, scoate undiţa de aur, cu fir de mătase si ac de diamant, se aşează pe marginea lacului şi aşteaptă …. după vreo 10 minute, prinde un peştisor micut.
    -Eu sunt peştisorul de aur! Cel cu 3 dorinţe, spuse peştele.
    Plahotniuc răspunde plictisit:
    -Bine, hai spune repede ce vrei…

  12. Cum ar suna mesajul unionist sustinut de la tribuna parlamentului?…parca altfel si ar avea si o alta expunere in media,in Romania va fi cu siguranta preluat si poate multi dintre romanii care acum nu aloca prea mult interes problemei basarabene ar ciuli urechile…PNL si PL trebuie sa se uneasca intr-un singur partid liberal numit PNL…la fel ca in Romania…

  13. iata ca ghimpu a avut u ndiscurs televisat foarte bn despre unrea cu romania ! si despre felul cum partide ca cel comunist ne inspirau idea da romanii ne sunt dusmani. a spus bine mia placut ! mai ales momentul cind a zis ca orice unire se decide prin referendum ! important e ca in parlament sa existe reprezentanti ai unionizmului asta ca cineva sa poata promova un posibil referendu mde asa gen in viitorul care sper sa ne aprtina noua deja cetatenilor de rind

  14. iar unde este u nmadat vin si inca vreo 7 ! pentru ca dupa tehnica de acum voturile ramase din neprezenta la vot se vor imparti in parti egale pe partide prezente in parlament indiferent de % acumulat

  15. nu cred ca PNL nu are fi compatibil cu o noua Alianta de Integrare Europeana chiar dimpotriva !!!

  16. Pt Marcel
    Va raspund aici. Totul depinde de noi.

    Dar iata ce a spus vizitatorul Ed____

    http://www.pavlicenco.md/2010/10/31/ed_____-pt-deputatroman/

    DeputatRoman: Doamna Pavlicenco, Uniunea interstatala R.Moldova – Romania este cea mai mare greseala care li se poate intampla romanilor din dreapta si stanga Prutului. Se vor crea premizele independentei Transilvaniei si vecinii unguri de abia asteapta acest lucru. Singura varianta care poate fi vazuta este Unirea pur si simplu asa cum s-a facut in 1918 fara un centru bipolar de putere. Practic, Dvs. propuneti o strutocamila de tara cu un minister de finante la Iasi? Nu vreau sa fiu tendentios, insa mesajul Dvs. vine mai degraba din partea Rusiei, in colaborare cu Ungaria, care au ca principal scop in politica externa fata de Romania destabilizarea politica, economica si culturala. Chiar daca ati avea intentii bune, rezultatul acestei Uniri in viziunea Dvs. ar fi fatal neamului roman. Va multumesc, o seara buna!

    Ed_____ pentru DeputatRoman:

    dle DeputatRoman bateti campii !! Eu nu am auzit atatea aberatii in viata mea si ma MIRA ENORM ce pot gandi unii oameni. Spre linistea Dvs., Ungaria este stat membru NATO ca si Romania. Asta inseamna ca intre cele doua tari NU POATE FI MODIFICATA SUB NICI O FORMA GRANITA. Spre linistea Dvs., Transilvania are o populatie covarstioare romaneasca! De cand s-au facut recensamante in aceasta zona, romanii au avut PESTE 55%, CEL PUTIN! Daca nu credeti, priviti: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Popula%C5%A3iaIstoric%C4%83Transilvania.png
    studiu facut de unguri!!! Ca sa nu spuneti ca o fi vreo minciuna!!!

    Apoi romanii sunt majoritari si in Transilvania fara Banat, Crisana, Maramures, apoi romanii sunt majoritari chiar si in (fasia) Ardeal (zona de Nord-vest si sud-est a Transilvaniei, data de hitleristi Ungariei) si tot asa… Singurul loc unde sunt majoritari sunt in cele doua judete Harghita si Covasna, dar care sunt constienti ca nu se pot uni cu Ungaria sau declara autonomii teritoriale.

    Pt Sergiu Naghereneac: NIMENI nu a recunoscut independenta Transnistriei si NIMENI nu o sa o faca vreodata. Rusia abuzeaza si incalca mai multe tratate internationale si se foloseste de gaze pentru a crea SANTAJ, lucru vazut ca TERORISM in Vest, dar nimeni nu zice PE FATA CEVA, dar cu siguranta toti din Vest “iubesc” foarte mult Rusia. Rusia se comporta intr-un mod total idiot, vrand sa arate disperata a superputere, cand, de fapt, nu mai este de mult (nici nu prea a fost pe vremea URSS superputere!!! a fost o minciuna gogonata —- avea rachete nucleare si chinuia popoare mici). Vrand sa mentina aceasta gogoasa umflata, Rusia isi bate joc de unele tari mici chinuindu-le cu Transnistria, Abkhazia…

    P.S.: Mai lasati frica deoparte domnilor… mai lasati temerile ca castiga PCRM si vaaaiii sa votam numai AIE … O PROSTIE !

    1.De fapt cine este PD? 50% din PD este numai Marian Lupu. Cine este Marian Lupu??? un comunist care era lacom sa fie sef. Un comunist care dorea sa fie sef peste PCRM !! Doar ca “regele” Voronin nu prea dadea semne ca iese la pensie, si dupa ce l-a mintit 10 ani pe prostul de Marian Lupu, acesta in sfarsit i-a picat fisa dupa 10 ani !!!!!!!!!!!! si si-a facut partid. Si nici macar nu l-a facut el, ci Diacov sau cum il mai cheama.

    2. Cine este de fapt PLDM ? Ca vedem ca spune “Moldova fara saracie” si apoi invadeaza Unimedia cu SOLUTIA PLDM DE IESIRE A R.MOLDOVA DIN SARACIE!!! HA HA HA!!! “Bilete de avion low-cost” si “circulatia fara vize in U.E.”!!!!! HA HA HA! Adica PLDM vede ca singura sansa de iesire a RM din saracie, ca sa emigreze SA PLECE LA MUNCA NECALIFICATA toti cetatenii est-moldoveni ! Cam asta e Filat, alt individ care se vede mare sef, dar uita cand glumea cu Voronin cu care, dealtfel, se intelege foarte bine.

    Noroc de PL si AMN care sunt partide si oameni care intr-adevar au ceva legatura cu notiunea de partid si munca in folosul cetatenilor. Si oricum AIE are puterea, sunt la guvernare, este datoria lor sa lupte contra PCRM sa nu abuzeze la alegeri cum au facut-o atatia ani de zile!!!

    Important acum este ca DACA, INTR-ADEVAR, VA DATI SEAMA CA PNL OFERA SOLUTIA REALA SI CEA MAI CONCRETA PENTRU DEZVOLTAREA TARII VOASTRE, R.MOLDOVA, SI ASTA INSEMNAND O VIATA REAL MAI BUNA PENTRU VOI (VOI DIRECT VOI!!! NU VOI LA GENERAL, CI TU, ALA CARE CITESTI ACUM EXACT ACEST LUCRU), ATUNCI VOTEAZA PNL FARA FRICA.

    Daca votezi PNL atunci:
    1. PCRM va avea voturi mai putine.
    2. PNL cu siguranta, daca intra in Parlament, atunci nu va face alianta cu PCRM (sa fim seriosi!!! adica cei mai aprigi anti-comunisti sa faca alianta cu PCMR??? ha ha ha… mai oameni buni … mai folositi si creierul). 3. PNL cu siguranta poate aduce la masa putina VERTICALITATE si DEMNITATE, care sa mai atenueze aerele de superioritate ale lui Filat si Lupu. Daca nu ma credeti, atunci intrebati singuri pe Lupu si pe Filat, ce parere au despre parasirea de catre RM a CSI ?Ssi o sa isi dea arama pe fata imediat. Lupu va vrea doar ca masa de manevra pentru ca vrea sa fie Presedinte peste RM, sa isi dea importanta, sa intre in istorie… Filat vrea puterea ca sa faca cat mai multe jocuri, in special economice. Nu ca ar fi rau, poate…sa devina unul presedinte si altul premier, ca apoi aduc putin mai multa libertate decat PCRM, asta e clar, dar parca nu strica si putin din PNL in guvern, pentru a mai pune si oameni care au o viziune de viitor si sanatoasa, nu bilete ieftine sa trimitem pe est-moldoveni la munca in UE !!! Nu degeaba PCRM face spume la gura tocmai cand aude de PNL!!! CEL MAI MARE DUSMAN AL PCRM A FOST SI RAMANE PNL! Nici macar PL, PLDM, PD !!!

    Veti zice ca sunt nebun, ca exagerez, ca sunt radical, ca orice…, dar PCRM si creierele negre din PCRM in frunte cu Tkaciuck si Voronin nu sunt prosti!!!, sunt rai! dar nu sunt prosti! si stiu foarte bine ca AIE este doar apa care fierbe (ii fierbe pe comunisti mai exact), dar focul este de fapt PNL !
    PCRM stie ca lupta principala, la baza, acolo jos, undeva la fundamente, unde nu se vede direct la televizor, este ideologica, este de idei principale si mari, si PCRM stie ca cel mai mare dusman al sau este PNL, ca varf de lance, si PNL ca batul lancei. Pentru Voronin, astia Lupu si Filat sunt cantitate neglijabila, i-ar putea intoarce intr-o alianta cu PCRM, imediat daca nu ar fi PL mai vigilent, ca doar au facut asta si in trecut cu PPCD.

    Asa ca votati fara frica ceea ce considerati ca este bine pentru voi. De ce sa aveti regrete? Faceti ceea ce credeti ca va face sa nu simtiti regrete in viitor.

  17. Pt mugur

    Pai, aici e problema. Cind a aparut PL, nu exista PNL inca, format apoi a treia oara. PL nu a vrut elementul national. Acum, cind Basescu scade, la fel cu PD-L, iata ca PL-ul vrea in Internationala Liberala si i-ar trebui PNL, dar fara Pavlicenco, fara oameni – stampila si denumirea… Fuzionam, pastram PNL si Sageata si mergem inainte. Paca simbolul ALDE, cei doi omanasi care se tin de mina, e Sigla?

  18. PNL vor vota acei, care doresc UNIREA сu România.

    PNL vor vota acei, care doresc integrarea în NATO şi UE;

    PNL vor vota acei, care doresc modificarea limbii de stat în Constituţie;

    PNL vor vota acei, care îşi doresc cu adevărat REDOBÎNDIREA cetăţeniei;

    PNL vor vota acei, care doresc să iasă de sub influenţa imperiului rus;

    PNL vor vota acei, care nu au uitat cum ei, părinţii lor, buneii lor, au fost îmbarcaţi ca nişte animale în vagoane de mărfuri şi duşi în Siberia , fiind lipsiţi de averea legal dobîndită, pe care nici astăzi nu o pot recupera, deoarece toate guvernele înaintea alegerilor vin cu promisiuni pentru a capăta voturi, iar în realitate , venind la guvernare îşi recuperă numai averile personale naţionalizate de guvernele precedente.

    Şi dacă în ţara RM au rămas numai 16 mii de proromâni, UNIONiŞTI, proeuropeni, anticsi-şti, înseamnă că aceasta e realitatea.

    Însă aşi vrea să mă adresezi la acei mii de romîni, care deja şi-au redobîndit cetăţenia, să-şi aducă aminte cărui stat au depus ei jurămînt şi al cui drapel au sărutat pentru a -şi redobîndi cetăţenia.

    Şi aceiaşi întrebare e pentru acei sute de mii de cetăţeni ai RM, care au depus cereri pentru redobîndirea cetăţeniei ROMÂNE.

    Şi acei 30000 de tineri să-şi aducă aminte, cum la 7 aprilie 2009 au scandat UNIREA!!!!!!!!!!!!

    FIŢI SINCERI MĂCAR ODATĂ ÎN 4 ANI FRAŢILOR ŞI VOTAŢI AŞA, CUM VĂ SUGERAZĂ CONŞTIINŢA, SOVESTEA ŞI CREDINŢA.

    UNDE-I UNU NU-I PUTERE
    UNDE-S DOI, PUTERA CREŞTE
    ŞI DUŞMANUL NU SPOREŞTE.

    VOTAŢI PNL !!!!!!!

    VOTAŢI SĂGEATA !!!!!!!

    VOTAŢI UNIREA CU ROMÂNIA!!!!!!!!!!

  19. Am postat mai sus pînă la vizionarea filmului ” GOLGOTA BASARABIEI”
    difuzat la “jurnal tv” la ora 22.

    Am făcut concluzie:

    Cuvintele sunt de prisos.

    Mă adresezi la toţi acei, care pun la îndoială adevărul istoric, cu o singură rugăminte.

    La data de 28 noiembrie să nu mergeţi la votare pînă la orele 11.

    La orele 11 , la M 1 se va repeta filmul ” GOLGOTA BASARABIEI”

    Acei care încă nu l-au vizionat , priviţi filmul, şi apoi mergeţi să vă daţi votul pentru cine vă spune sufletul şi conştiinţa.

    Şi încercaţi să vă regăsiţi în acele personaje din diferite perioade, care sunt reflectate în acest film.

    Poate faceţi parte din acei, care au fost îmbarcaţi în vagoane de mărfuri şi duşi în Siberia, fiind lipsiţi de avere. Sau poate faceţi parte din acei, care aţi suferit în urma foametei organizate în 1947. Poate sunteţi printre acei, care în 1969 au arborat tricolorul pe uzina din Alexandreni,
    sau poate vă regăsiţi în acei sute de mii de români, care aţi DECLARAT LIMBA DE STAT LIMBA ROMÎNĂ.

    Dacă aţi uitat ce a fost în trecut, trageţi atenţia la concluzia filmului:

    ” CINE NU ARE MEMORIA ISTORIEI,

    RISCĂ SĂ O REPETE.”

    George Santayana

  20. Defapt, cei ce vizionează blogul, desigur au posibilitatea să privească filmul pe internet.

    Însă nu toţi , mai ales bătrînii de la sate , care votează comuniştii, au internet.

    Deaceia fără multă vorbă, acordaţi-le acestor bătrîni aşa posibilitate, sau rugaţii să privească acest film duminică, la ora 11 şi apoi să meargă la votare.

    Dar mai întîi să le sugeraţi ideia să treacă pe la biserică, şi să aprindă o lumînare în memoria celora, care au avut de suferit în urma regimului comunist şi astăzi nu mai sunt cu noi.

    DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ.

  21. Apropo, Vroiam sa zic si eu ceva de sigla PL. E o adevarata caricatura. Pe locul doi e Partidul conservator cu un strugure, gen eticheta Belyi Aist de pe timpuri sovietice. Pe trei „Forta Noua”

  22. Dna Pavliceno,

    In primul rand va multumesc ca raspundenti la comentarii. Apreciez faptul ca faceti reclama unirii. Dar avand in vedere ca nu aveti nici o sansa sa ajungeti in parlament, v-asi sfatui sa iesiti din cursa electorala si sa va indemnati alegatorii sa voteze cu MAE, care chiar are sanse reale sa intre in parlament, dar si nevoie de voturi. Partidele rusofone (PSD, PMU, Ravnopravie, Republican) TOATE vor ceda in favoarea Comunistilor in ultima suta de metri. Ar fi pacat ca orgoliu Dvs. sa strice sansele Aliantei Pentru Integrare Europeana sa aiba 61 de voturi.

  23. После демократических выборов в Гвинее солдаты устроили массовое изнасилование

    Время публикации: 24 ноября 2010 г., 22:53

    В северной части Гвинейской Республики победа одного из кандидатов в президенты на демократических выборах спровоцировала волну насилия со стороны военнослужащих, которые «на радостях» стали похищать женщин и подвергать их сексуальным надругательствам.

    В понедельник родственники двух жительниц города Лейб заявили о том, что они оказались в больнице после похищения и изнасилования солдатами. Причем одну из жертв надругательствам подвергали в течение четырех дней, передает Agence France-Presse.

    Эту информацию подтвердили и медики больницы, куда госпитализировали пострадавших. «Одна из них (потерпевших) была похищена вместе с пятью другими женщинами», — сообщил сотрудник Гвинейской организации защиты прав человека (GODH) и редактор местной радиостанции Espace FM Идрисса Сампирин Диалло. По его словам, он разговаривал с потерпевшими в больнице.

    У профессора Бано Барри из университета в Конакри в Лейбе осталась семья. Он тоже утверждает, что, согласно полученной от родственников информации, в городе прокатилась волна массовых изнасилований женщин. Нападения стали происходить сразу после оглашения результатов второго тура президентских выборов, которые состоялись 7 ноября. Солдаты врывались в дома и попеременно насиловали горожанок.

    Поводом к расправе над местным населением стала победа на выборах известного лидера оппозиции Альфы Конде, который набрал в ходе второго тура 52,5% голосов, обойдя своего конкурента и бывшего главу правительства Селлу Далена Диалло. Впрочем, отрыв оказался минимальным, поскольку прежний премьер-министр получил 47,5% голосов избирателей.

    На минувшей неделе международные наблюдатели осудили факты жестокого обращения солдат с местным населением, которые участились с окончанием президентских выборов.

    Самым ярким примером таких репрессий со стороны правоохранительных органов африканского государства стали события 28 сентября 2009 года. Тогда гвинейские военные расстреляли в Конакри мирную демонстрацию, участники которой протестовали против действий хунты. В итоге погибли свыше 150 человек, а больше тысячи получили ранения. В ходе расправы над оппозицией солдаты также массово насиловали женщин.

  24. Buna Ziua D-na Pavlicenco.

    Sunt un simplu membru al P.N.L din Romania iara in momentul in care va scriu acest mesaj stiu ca mai multi colegi de ai mei sunt in Moldova sa ajute miscarea democratica la viitoarele alegeri si sper ca cetatenii Republicii Moldova sa inteleaga ca idea marxista si comunismul in general nu au viitor.Oricum,judecand la rece si Voronin are treaba cu comunismul la fel ca si Krup cu National Socialismul.

    Acum,ce as vrea sa punctez,in primul rand va felicit pentru indeile unioniste,chiar daca am privind la rece suntem doua state independente si pentru faptul ca doriti sa impartasiti cei 135 de ani de istorie cu noi,ani care au fost impartasiti intre 1920 si 1939 impreuna cu Bsarabia intr-o Romanie in care amprenata dinastiei Bratianu a lasat multe aspecte pozitive.Din pacate jocurile sunt facute intre actori politici mai mari decat tarile noastre,Geopolitica azi s-a transformat in Geoeconomie iara gazele rusesti par a tine monopol asupra exportului in Europa,dar tot raul spre bine.In al doilea rand putina educatie politica nu cred ca ar strica,ca sa cuceriti un bazin electoral puternic trebuie mai intai sa atrageti membrii,sa creati structura de partid in teritoriu si sa explicati apoi membrilor ce insumeaza PNL in Romania si Moldova,o miscare unica in toata Europa,ce inseamna economic si politic doctrina de dreapta si ideologia liberala,principiile liberale economice gen Adam Smith,cum trebuie sa arate un stat liberal,cine a fost Rousseau pentru miscarea liberala dar si Rosseti,Bratienii,Petre Tutea,Emil Cioran sau Eliade pentru romani etc si apoi acestia cu un bagaj de cunostiinte isi pot crea o viziune de ansamblu pentru a putea cuceri electoratul.Mi-as dori ca si politicienii nostrii de aici sa se implice mai mult si sa considere imperativ faptul interventionist.In al treilea rand(sper sa nu va suparati),v-as sugera sa incercati cat de mult posibil sa evitati discutiile in contradictoriu,remarciile rautacioase cu iz de iroinie de mahala in unele cazuri si sa incercati sa aveti un limbaj mai elevat si mai academic,aveti o functie publica si reprezentati o imagine.Pana la urma,daca reprezentantii coalitiei nu vor sa fie partasi la actiunile Dvs. asta nu insumeaza ca trebuie fortati,e problema lor, Dvs. mergeti mai departe,numai asa o sa reusiti.Eu va urez succes in tot cea ce faceti!

    Succes!

  25. Pt Alex

    Propunerea dumitale este o enormitate, ca sa nu ii spun direct – prostie. Cit priveste „orgoliul”, mie imi repugna pozitia oamenilor care asa si nu inteleg faptul ca exista partide unde deciziile se iau colectiv, nu le ia un Ghimpu cu pumnul in masa, un Filat, unde poti vorbi de citi bani dai, sau un Untila, care nu stie in general ce e cu el, fiind un debarcator inimaginabil, un om fata integritate, de fapt, o mediocritate absoluta, pe mult spus. De Petrenco – nu spun – daca ar fi nesantajabil, ar fi unionist.

  26. Pt PNLro

    Va multumesc pentru sugestii. Sintem intr-o republica aici foarte ciudata.

  27. Raman stuperfiat dupa ce, ieri, 25 noiembrie 2010, in comuna Rusestii Noi, un reprezentatnt de al DVS impartea pleante cu PNL, toate bune si frumoase, nu am nimic impotriva, insa printre aceste flayere se afla si unul PL, cu Presedintele Ghimpu, pe o parte si Dorin Chirtoaca pe cealalata. Degeaba promovati democratia si principiile liberale, nu sunteti si nu veti fi niciodata o personalitate notorie atata timp cat jucati murdar. nu stiu ce ati dorit sa aratati cu aceasta, nu stiu cine va plateste sau ce scopuri meschine aveti insa, daca pana acum mai aveati ceva respect din partea mea acum nu mai ramas nimic.

    P.S. Daca nu stiati de existenta acestei figuri din partea celor care au impartit aceste pleante, desi nu cred ca nu sunteti la curent, de vreme ce in ultimul timp va tineti scai de PL, atunci sunt dispus sa imi cer scuze!

  28. DOAMNA VITALIA,
    RESPECT din partea unui roman care crede in idealul „UNIRII”, si banuieste cit de greu va este sa afirmati acest ideal intr-o fosta republica ruseasca (gubernie tarista) zombata de monstruasa masinarie a „imperiului raului slav”.Va doresc numai bine ,succes in alegeri partidului dumneavoastra in special , si celor proeuropene in general .Cer scuze in numele celor cu comentarii cretinoide din dreapta Prutului,se baga si ei in seama.

  29. Din pacate nu mi-ati satisfacut raspunsul! Nu vad legatura dinte informatia despre partide cu intrearile mele. Facind referinta la Deputatul Roman, un deputat nu reprezinta o tara, la noi tot sunt deputati pro RUSI, dar ce folos? Orice unire, se face prin referendum. Cum ati proceda, ce ati face daca acest referendum ar esua?

  30. Am si eu cateva sugestii in privinta necoagularii PL-PNL, avand multi cunoscuti – membri PL. Primul, si cred cel mai greu argument este faptul, ca membrii admisi in PL sunt triati dupa niste principii drastice, daca nu draconice. O mica pata pe constiinta, si nu mai esti in PL. Este o disciplina stricta, dar nu de genul celei comuniste, unde totul este bazat pe frica. In PL sunt admisi doar oameni cu viziuni clare de dreapta, pentru cauza nationala, fara nici un fel de mariajuri trecute cu comunistii, si nu numai, fara legaturi cu lumea interlopa, etc. Nu cunosc membrii PNL, dara tind sa cred, ca o buna parte din colegii Dvs nu intrunesc criteriile de mai sus. Ati auzit faimoase dezvaluiri despre coruptibilitatea PL-istilor? Cred ca nu. Despre mariajul membrilor cu fostii comunisti, sau guvernarile si mai precedente. Acolo turismul politic nu se accepta. Cat priveste unirea cu Romania, am fost si sunt cu ambele mani si picioare. Dar chiar nu vad macar o solutie mizera si cine art putea sa infaptuiasca aceasta unire. Aduc argumente. 1.Romania – a)este la pamant, atat cu situatia politica, cat si cea social economica; b)nu are aliati pentru sustinere – Merkel a impus Romania sa semneze tratatul „renumit” cu RM; c)mai multe tari din UE i-au data de inteles Romaniei, ca nu vede Shenghenul cum nu isi vede ceafa fara oglinda, fara delimitarea granitelor cu RM. 2.RM – a)minim 2/3 din electorat nu sustine ideea, chiar daca adaogam gastarbaiterii, nu ajungem nici la jumatate – deci, referendumul nu trece; b)Russia nu va accepta in nici un fel Unirea, chiar si fara Trasnistria, deoarece tine Europa dependenta de resursele sale energetice, iar pofta Kremlinului nici odata nu a pierit si nu va piere; c)chiar sa admitem faptul unui nou Sfat al Tarii – cate voturi si partide ar intruni parlementul pentru a vota – 2 partide cu maxim 25 mandate in cel mai bun caz? 3.SUA, ca de Europa am vorbit si se vede lesne politica lor, – SUA poate este unicul jucator, care isi doreste si intreprinde masuri concrete in aceasta directie, doar ca foarte slabe din mai multe puncte de vedere – a)o guvernare a democratilor, destul de loiali Russiei; b)are doi adversari, daca nu de temut, apoi foarte puternici – China si Russia; c)tensiuni cu Europa, care nu ii acorda sustinerea totala. Inca un argument declarat al Europei este faptul, ca in UE nu vor mai fi acceptate tari cu probleme teritoriale. Iata argumentele forte, care sterg din start orice aluzie macar la Unire. Va spun sincer, ca sunt pentru si am fost. Problema e ca suntem in minoritatea in propria tarisoara, iar Occidentul nu accepta devieri de la democratie, pe cand Russia se foloseste cu brio de aceasta toleranta. Si, in acest caz, chiar il inteleg pe Ghimpu, ca mergand in electorala cu Unirea, care este absolut iluzorie, apare, daca nu confuz, apoi destul de sters in imagine ca politician. Poata ca un politician de extrema ar fi, dar rezultatele sale in parlament ar fi atat de slabe, incat despre Unire nici in culuare nu se va vorbi…

  31. !!!!!!!!!!!!!!!!PL+PLDM=AMIN SKROFIŢA ROŞIE!!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://WWW.TVLIVEMD.BLOGSPOT.COM

  32. Cred ca daca aceste trei formatiuni politice-PNL,PL si PLDM vor constitui o alianta- ea se va bucura de increderea cetatenilor,la sigur.ramane decizia de sus.

  33. Sunt membru la unul din partidele aflate acum in alianta dar m-am dezamagit in politica si faptele sale. Dupa 7 aprilie ce s-a schimbat in Tara? Eu personal am observat doar schimbarea culorilor, nimic mai mult. Vinovatii de maltratarile de la 7 aprilie unde-s? Lupta cu contrabanda cum merge, cu disparitia din depozitele vamei a marfii confiscate? Alianta cu comunistii nimeni, in afara de voi nu a zis un NU categoric, de ce? De palatele construite in Chisinau nici nu mai zic nimic, caci ne dam bine seama pe ce bani sunt construite, caci multi dintre noi muncesc multi ani in strainatate si nu-si pot procura un apartament nemaivorbind de asa palate. Iata acestea sunt cateva intrebari la care eu un cetatean simplu as fi vrut sa primesc un raspuns, si nu numai dar insotite de realizari. Va doresc succes si EU PERSONAL VAD IN ECHIPA VOASTRA VIITORUL. EU VOI VOTA PENTRU PNL.

  34. Pentru Igor
    1. Chiar daca unirea pare imposibila ,discutia despre unire ajuta la regasirea , revigorarea constiintei nationale si o speranta de viitor.
    2. PL actioneaza cu datele actuale in lupta cu comunistii si duce o lupta de ocolire. PNL actioneaza direct, cu un nucleu de idealisti.
    3. Unirea se va putea realiza numai dupa ce toata populatia va constientiza istoria adevarata ,limba vorbita si ca face parte prin origine din bazinul romanesc, ca Romania nu este nici fascista ,nici imperialista ci un simplu stat romanesc care-si apara existenta
    4. De fapt PNL arata o cale mai scurta pentru ca basarabenii sa traiasca mai bine in viitor ,sa fie liberi,apreciati
    Cum se va realiza asta? Ramane de vazut pas cu pas. Important este sa doresca majoritatea populatiei
    5 Unirea Romaniei a fost facuta de politicieni , oameni de cultura, biserica ,prin invatamant etc Moldova nu poate evita acest parcurs

  35. Pt Aristotel

    Idee nu am despre ce vorbiti. Toate materialele noastre sint facute oficial, am respectat legea in toate. Ce face cineva pe undeva in numele nostru nu putem controla.

  36. Pt moldovalahul

    M-a amuzat chestia privind comentariile cretinoide.

  37. Tot pentru Igor
    Pentru a se realiza ceva in primul rand trebuie sa-ti doresti. Cele mai imposibile lucruri s-au realizat din dorinta prin vointa si cautare. Basarabia inca in adancurile ei sufera de sechelele umilintei si torturii la care a fost supusa de Rusia

  38. pentru # VladV spune:
    „Este sigur, Plahotniuc tinteste functia de premier”
    exacttt…. tocmai ca va urma ca PLDM o conlucrare puternica cu PD de a inlatura AMN si PL din AIE !

    Aceasta eliminare nu va fi pe fata, si nici nu va fi excludere din AIE, ci o TERMINARE precum pateste acum AMN care incet incet este impinsa la marginea prapastiei ca sa ramana mai multe felii din TORTUL GUVERNARII.

    Din pacate acest partid bun PL nu realizeaza O VIZIUNE POLITICA CLARA si a dovedit-o pentru ca nu a reusit fuziunea cu PNL – si cand zic acest lucru nu ma refer doar la presedintele dna Pavlicenco ci o fuziune normala cum se face in orice tara normala – cu filiale, si toti membrii.

    PL se simt scandalizati cand li se vorbeste de PNL, care ii vede ca o ciuma. DE CE ? VINE INTREBAREA !!!!
    Pentru ca PL cam vrea sa scape de „ghiulele de picioare” a Unionismului si isi tradeaza propriile declaratii electorale de cand se bateau in trecut cu PCRM, cand PL era in opozitie.

    Dar PL va fi incet incet eliminata de PD si PLDM cum este acum AMN. Si atunci ce va ramane ??

    O REPUBLICA MOLDOVA chipurile cica „INTREAGA si NEUTRA” IN C.S.I. si la fel de SARACA SI PESTE 20 DE ANI !

    Tinerii de azi care au 20 de ani o sa isi dea seama ca la 40 de ani o sa aiba ce??? o viata platita cu 100-200 euro in saracie !!! cu vize si spre Est si spre Vest !!!!!!

    Eu zic ca VOTUL INSEAMNA MAI MULT decat ca imi place LIDERUL partidului PL, PLDM sau PNL, sau AMN, PD, PCRM ci mai ales ce doreste UN INTREG PARTID sa faca, ce isi propune pentru voi !!!

    Eu zic sa mai lasati sa judecati un partid numai dupa lideri (desi e bine si asta) si nu neaparat ca dna Pavlicenco este lider (cu mult mai curajoasa decat dl Ghimpu, si mai ales s-a demonstrat in timp ca munceste mai mult decat multi lideri care in final apar pe sticla – in orice partid exista multi in spate care fac mult mai multa munca), si sa vedem LA OFERTA POLITICA !

    Ganditi-va ca sunteti la piata si trebuie sa cumparati MANCARE pentru ACASA de anumiti BANI ! Alegeti OFERTA POLITICA care este PENTRU BUZUNARUL VOSTRU !
    Ganditi-va NU EMOTIONAL ci mai ales CU BUZUNARUL !

    Ce bine imi aduce PNL ?

    –––––––––––––

    Pai stau si ma intreb cei zeci de mii de studenti din Rep.Moldova nu le-ar place sa circule liber in toata Romania si U.E. ?

    Stau si ma intreb NU AR FI BINE sa aveti cetatenia romana cu toti si sa nu stati la cozi pentru cetatenie sau vize ?

    NU AR FI BINE sa fiti in cadrul unei Noi Romanii in care Rep.Moldova sa devina EURO-REGIUNI DE DEZVOLTARE ?

    –––––––––
    –––––––––

    Eu cred ca fiecare care isi pune INTREBAREA :

    CE MI-AR ADUCE MIE IN BUZUNAR, IN VIATA MEA (a MEA !) DACA VOTEZ PARTIDUL X !

    CE MI-AR ADUCE RAU UNIREA CU ROMANIA, SI CE MI-AR ADUCE BUN UNIREA CU ROMANIA ?

    Ce mi-ar aduce RAU unirea MD si RO ?
    Transnistria ar ramane in aceiasi situatie ca inainte. Mda… Asta este asa de vreo 19 ani de zile. Si nu sa schimbat nici cu 1 cm de atunci.

    Altceva? Ce mi-ar aduce RAU, dar MIE PERSONAL, Unirea dintre Rep.Moldova si Rep.Romania ?

    pai…. pai… .. .. . pai.. … .NIMIC ! … NIMIC RAU !
    mmmmm… daca stau si ma gandesc, chiar nimic !

    aa… dispare Rep.Moldova actuala !!! dar e ceva rau ??? oare ???

    ADEVARUL ESTE CA SINGURUL „RAU” care exista din Unirea MD si RO este ca COMUNISTII si TOTI POLITRUCII IPOCRITI pierd cascavalul numit „Rep.Moldova” din care tot fura de zeci de ani de zile !!

    Adica cine pierde ceva daca Rep.Moldova si Rep.Romania vor face unirea? doar Voronin, Lupu, Filat, Ghimpu si altii care devin presedinti, prim ministri.

    Dar voi CE PIERDETI ? nimic ! pierdeti un act de identitate al unei tari Rep.Moldova actuale.

    Dar CE CASTIGATI ? MULTE ! Eu zic ca ati castiga multe !
    Voi PERSONAL, nu va ganditi la partidul X, sau partidul Y, la liderul Filat, Voronin, Pavlicenco, Lupu, Ghimpu, etc !!! VOI !
    TU CEL CARE CITESTI ACUM !

    1.] eu zic ca ai pierde un act de identitate a Rep.moldova (care iti trebuie viza atat ca sa mergi in Est cat si sa mergi in Vest)
    dar ai castiga un act de identitate a Rep.Romania cu care puteti merge pana in Irlanda, Portugalia si sa va intoarceti inapoi FARA SA VA OPREASCA NIMENI !

    2.] eu zic ca ati castiga dreptul de a munci liber in toata Noua Romania, pe loc !!! si mai ales ca vorbiti aceiasi limba !!!!!!!
    Adica daca unirea dintre MD si RO ar fi azi, azi v-ati putea angaja si in Maramures si in Craiova, si in Timisoara, si in Galati, si in Constanta pentru ca acolo se vorbeste EXACT aceiasi limba „moldoveneasca” ! Da ! Exact aceiasi !

    3.] parte din bugetul Romaniei va fi indreptat inspre defuncta Rep.Moldova, si tineti seama ca totusi
    ROMANIA are un PIB de 168 MILIARDE DE DOLARI in timp ce
    Rep.Moldova are un PIB de 5 MILIARDE DE DOLARI

    deci nu vom vorbi doar de fonduri europene care se vor investi puternic in defuncta Rep.Moldova ci FONDURI ROMANE care se vor investi puternic in defuncta Rep.Moldova !!

    inseamna locuri de munca mai multe, piata muncii, concurenta = marirea salariilor !

    Si daca va sperie „romanismul” atunci luati act ca pana si Dodon comunistu, si Filat, si Lupu care vorbesc ca limba materna „limba moldoveneasca” sunt LA FEL DE ROMANI ca si mine, ca si Ghita din Vaslui ca si Ion din Timisoara.
    Suntem TOTI LA FEL DE ROMANI.

    Asa ca va urez:
    nu votati cu sondajele, cu liderii de partid, cu culorile partidelor, cu sacose cu orez, …

    VOTATI CU BUZUNARUL ! VOTATI RECE ! VOTATI CU CEEA CE AVETI VOI PERSONAL (CEL CARE CITESTI ACUM CU DOI OCHI) NEVOIE !

    Votez PNL! Muntii Moldovei va asteapta!

  39. Stimati membri fara functii ai PCRM,
    Cu incetul aflati ca burghezia comunista din Moldova formata la scoala imperiala comunista de la Moscova nu are nimic de -aface cu comunismul predicat in carti unde toti sunt egali si au sanse.
    Fiul lui Voronin este putred de bogat si stiti cum a facut banii.
    Vechii bogatasi au fost inlocuiti cu o burghezie proletara ,dictatoriala. Acesta este comunismul . Si Rusia care a fost poligon de incercare a renuntat. Ce a facut din Coreea vi se pare ca este bine ?
    Sunteti oameni cu venituri mici si vreti sa va fie mai bine ? Renuntati la PCRM si va aparea si un partid socialist care csa va apere interesele

  40. VOTAM PNL Primul in buletinul de vot
    Trebuie sa fim primiii in toate

  41. Oameni buni! Oare nu se vede cum li se bulbuca ochii si li se strimba gura rauvoitorilor acestui popor numa lai cuvintul UNIRE frati rommini, UNIRE moldoveni? Tot arsenalul propogandistic invechit este indreptat contra acestei idei. Cauza nu este politica sau geopolitica.Cauza este doar frica de a pierde dreptul de a jacmani si dispoia acest popor razletit.Rauvoitorii straini, in concubinaj cu lingaii nostri, folosesc forta armata , propogandistica,financiara,duhovniciasca ect. Dumnezeul lor este banul! Viitorul luminos, democratia, raiul, sunt ale noastre.Banul al lor! UNIREA este unica arma contra fardelejilor. Sa votam N:I

  42. Pt studentbs

    Am citit cu multa vreme in urma.

  43. PL-ist care votez PNL!

    Am decis! Sustin PNL pentru ca in viitorul parlament treckind cu 4% vor obtine 7-8 deputati astfel impreuna cu PL care sper ca va avea si el vrio 14 deputati vor face o majoritate nationala si liberala in viitoarea alianta de guvernamint! Indemn colegii din PL sa sustina si ei acest lukru. Votam PL si PNL!!! Doar ca PNL are nevoie mai mare de ajutor!
    Votam PNL!

  44. Dnă Pavlicenco, cred că vă dați și singură seama că într-un sondaj unde marja de eroare e de cam 3%, procentul acumulat de PNL e nesemnificativ. Iar atunci când alegeți un sub-eșantion de zece ori mai mic și arătați că 2,4% din ruși vă votează, marja de eroare e înzecit mai mare. Deci să afirmați că mai mulți ruși decât moldoveni aleg PNL e cel puțin o naivitate.

    Și oricum n-ai întoarce-o, 2,4% e ridicol de mic. Cred că s-ar găsi 2% din ruși care ar fi de acord cu cam orice uniune statală.

    În orice caz, e amuzant să văd că dna Pavlicenco se folosește de BOP, un sondaj care l-a acuzat anterior ca fiind trucat de comuniști.

  45. Pt Corneliu

    1. BOP-ul a fost pe 7 noiembrie. Pina la 26 noiembrie cred ca s-a schimbat ceva. Noi am fost puternic obstructionati mediatic in privinta talk-show-urilor. Insa, in ultima perioada am participat deja la dezbaterile pe care nu le-au putut evita cei controlati. Insa nu am discutat pe probleme importante, pentru ca am tot fost plasati cu risuri alde creaturi ale aiatolahului moldo-stalinist Stati, gen Patriotii Moldovei s.a. Deci, procentul poate fi altul intre 7 si 26 noiembrie.

    2. O,8 moldoveni si 2,4 rusi e din cei 3,2 procente care ne voteaza. Moldovenii romani au fost intimidati continuu cu sperietoarea Romania,i de sovietici si decomunisti. Rusii, intre timp, sint mai mobili, isi iau cetatenia si spera sa ajunga sa aiba business legal si libertate individuala in Europa. Plus ca se anuleaza stfel, prin aceste date, stereotipul ca PNL poate fi votat doar de extremisti, radicali etc. Rusii nu sint asa, ei vad mai departe, sint „pragmatici”.

    3. 0,8 si 2,4% e putin, dar sint 3,2 la 7 noiembrie. Sa vedem mai tirziu.

    4. Pavlicenco se folosește de sondajul BOP, care de data aceasta a fost comandat si controlat nu de comunisti, ca mai inainte, ca ei nu mai sint la putere, ci de Filat, asta credem noi. Insa, credem, ca de data aceasta, daca ne uitam la schemele cu incredere pt PNL, pt Pavlicenco – e pus si aceasta pe blog, ceva mai jos – credem ca in realitate sint mai mari, dar e unicul minimum pe care si l-a permis BOP in obstructionarea noastra. Mai jos cred ca trebuia sa le crape obrazul. daca, insa, nu ar fi fost controlat BOP-ul de Filat, ci era obiectiv, noi am fi avut mai mult. Intre altele, conform Guallup, comandat de IRI, Pavlicenco are increderea a 16 procente – e si aceasta scheme pe blog.

  46. Precizare pt toti

    Din aceasta clipa voi sterge apelurile privind votul in favoarea altor partide decit PNL. Va invit sa faceti asemenea apeluri obraznice pe blogurile respectivilor lideri si ale celor care va permit. Prin asemenea mesaje pe blogul meu chiar va suiti in cap si va voi da jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *