George Friedman: „Integrarea Republicii Moldova in Romania e o solutie, desi nu e pe placul multor moldoveni”

De C.Ciociltan, C. Barbu HotNews.ro, sâmbătă, 20 noiembrie 2010

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8052503-george-friedman-integrarea-republicii-moldova-romania-solutie-desi-nu-placul-multor-moldoveni.htm

“Pentru inceput, trebuie clarificate doua probleme despre Moldova. In primul rand: ce fel de tara este Moldova? In al doilea rand, de ce ar trebui sa-i pese cuiva? In mod ciudat, m-am dus in Moldova, gandindu-ma ca stiu raspunsul la cea de-a doua intrebare, insa nu si la prima” – scrie George Friedman intr-o analiza Stratfor, dedicata Republicii Moldova.

George Friedman, fondator si director general al Strafor, liderul mondial in oferirea de analize geopolitice, spune ca integrarea Republicii Moldova in Romania nu este o solutie perfecta si, desi nu e pe placul multor moldoveni, acest lucru reprezinta o solutie, “indiferent de imperfectiuni”. Friedman adauga ca programul inceput de Romania, care ofera pasapoarte romanesti tuturor celor care vor sa emigreze, este, de fapt, un colac de salvare, desi multi cred ca este o incercare a statului roman de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii.

Identitatea Moldovei

* Moldova nu este un simplu pion strategic. Este un loc unde traiesc oameni, prinsi intre mostenirea lor romaneasca si trecutul lor sovietic. Este o greseala sa ne gandim la Republica Moldova ca la o parte a Romaniei care a fost luata de catre sovietici, care, odata eliberata de sub dominatia sovietica, s-ar putea reintegra pur si simplu in Romania. La 70 de ani de la divizare, Moldova a devenit mai mult decat o provincie romaneasca, departe de a fi o provincie din Rusia si ceva mai putin de o natiune. Aici incepe conflictul dintre geopolitica si realitatea sociala.

* Stalin era ingrijorat de faptul ca moldovenii ar dori sa se alature Romaniei. Desi Romania a fost un satelit sovietic, Stalin nu a vrut sa riste. Solutia lui, repetata de multe ori in multe locuri din Uniunea Sovietica, a fost deportarea populatiei romanesti, inlocuirea ei cu populatie ruseasca, provocarea unei foamete artificiale si aplicarea unei terori concepute pentru a distruge spiritul moldovean.

* Aceasta dezbinare merge in paralel cu liniile politice. In timp ce exista persoane care isi doresc unirea cu Romania, acest lucru este departe de a fi parerea majoritatii. Lupta reala se da intre cei care ii sustin pe comunisti si cei care sprijina independenta Republica Moldova, orientata spre Uniunea Europeana si NATO. In termeni generali, puterea comunistilor se afla in randul persoanelor in varsta si sarace din mediul rural.

* Problema reala din spatele politicii complexe este destul de simpla: Ce este Moldova? Exista un consens asupra a ceea ce nu este: nu e o provincie a Romaniei. Dar Moldova a fost o provincie a Romaniai si o Republica Socialista Sovietica. Ce este acum? Ce inseamna sa fii moldovean? La acesta intrebare nu am putut gasi niciun consens. Moldova este un stat care nu dispune de o natiune. Construirea unei natiuni in Republica Moldova nu se refera atat de mult la institutii, cat la crearea unui consens despre natiune.

* Ca si in Romania, factiunea pro-occidentala are o solutie clara pentru aceasta problema: aderarea la NATO si aderarea la Uniunea Europeana. Daca obtin acest lucru, ei vor simti ca au o definitie sigura a unei natiuni – o tara europeana, protejata impotriva rusilor si a altor forte care i-ar putea ameninta. Romania vede un partener in aceste organizatii si o modalitate de a-si depasi trecutul. Republica Moldova vede asta ca pe o definitie a sa. Insa, spre deosebire de Romania, care considera ca a fi european ar trebui sa devina un obiectiv general, Republica Moldova isi disputa aprig acest lucru, desi ceea ce isi doresc comunistii, in afara de putere, este destul de neclar.

O economie a umbrelor

* Romania a dat startul unui program care furnizeaza moldovenilor pasapoarte romanesti. Acest lucru permite moldovenilor sa calatoreasca si sa lucreze oriunde in Uniunea Europeana. Unii spun ca aceasta este o incercare a Romaniei de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii. Dar, avand in vedere situatia, acest lucru este, probabil, un colac de salvare.

* Oameni din Republica Moldova si din Romania mi-au spus ca cel mai mare export din Moldova este cel al femeilor, care se prostitueaza. Unii spun ca femeile din Moldova constituie cel mai mare numar de prostituate care lucreaza in bordelurile legale din Europa. Acesta este un semn al unei tari disperate.

* Republica Moldova trece printr-o profunda criza de identitate, cu politic un sistem profund divizat si cu o economie care nu are transparenta totala. Prin urmare, imi este greu sa ma gandesc la ea din punct de vedere geopolitic.

Moldova si strategia

* Din punctul de vedere al Republicii Moldova, cel putin printre factiunile pro-occidentale, problemele strategice ale tarii incep si se termina cu Transnistria. Ei doresc sa recastige malul estic al raului. Regiunea ar aduce beneficii reale Moldovei, devenind unul dintre principalele centre industriale ale tarii. La fel ca si in cazul unor alte teritorii disputate din fosta Uniune Sovietica, mai importanta este disputa, nu valoarea strategica a teritoriului. Este un bun motiv pentru grupurile pro-occidentale de a ataca grupurile pro-ruse, deoarece rusii protejaza regiunea separatista.

* Germanii, care se apropie de rusi, par sa incerce sa faciliteze negocierile privind Transnistria. Rusia ar putea face pe plac Germaniei. Dar daca o fac, ma indoiesc ca rezultatul va fi renuntarea Rusiei la controlul malului de est al Nistrului. Din punctul de vedere al Rusiei, fortele ostile la est de Nistru ar putea ameninta Odessa, iar ei nu vad nici un motiv pentru care sa paraseasca Nistrul, indiferent de cat de buna pare situatia actuala. Punctul de vedere rus, confirmat de istorie, este ca situatiile bune se pot transforma in situatii proaste cu o viteza remarcabila.

* Aceasta situatie contine si o ciudatenie. Vorbesc despre prezenta trupelor ruse pe Nistru, intr-o tara inconjurata de Ucraina, nu de Rusia. Rusii sprijina republica transnistreana, in timp ce ucrainenii nu o sustin. Dar, din 1992, ucrainenii nu au facut nici o cerere concreta pentru ca rusii sa nu se mai amestece in ceea ce este in esenta o problema moldo-ucraineana. Acest lucru ar putea fi din cauza ucrainenii nu doresc ca alte teritorii care au fost luate Republicii Moldova si date Ucrainei sa devina elemente de negociere. Dar banuiesc ca motivul este simplu: indiferent de colapsul Uniunii Sovietice, rusii sunt cei care isi pun problema unei pozitii defensive de-a lungul Nistrului, si nu ucrainenii, care par sa priveasca detasati problema.

O estimare neta

* Vazuta pe harta, Moldova este un teritoriu valoros. Este o regiune care, in mainile NATO sau a oricarei alte puteri occidentale, ar putea oferi o parghie impotriva Rusiei, si poate un stimulent al dorintei Ucrainei de a se opune Rusiei. Prezenta trupelor NATO in apropiere de Odessa, un port ucrainean, de care Rusia depinde, ar justifica precautia Moscovei. Problema este ca rusii inteleg, in mod clar acest lucru si fac tot ce pot pentru a face din Moldova un stat pro-rusesc, sau cel putin un stat suficient de instabil, incit sa nu poata fi folosit ca o amenintare.

* Republica Moldova este blocata intre radacinile sale romanesti si trecutul sau sovietic. Ea nu a dezvoltat o identitate nationala independenta de acesti doi poli. Moldova este o frontiera in interiorul altei frontiere. Este un loc in care influentele straine vin din toate partile. Dar este un loc fara un centru clar. Pe de o parte, exista nostalgia pentru vremurile bune ale Uniunii Sovietice – care arata cam de cat de rau stau lucrurile acum pentru multi moldoveni. Pe de alta parte, exista speranta ca Uniunea Europeana si NATO vor crea si vor apara o natiune care nu exista.

* Nu vreau sa spun ca Moldova nu isi poate dezvolta o identitate nationala. Dar astfel de lucruri dureaza mult timp si sunt rareori pasnice. Fortele puternice care inconjoara Moldova pot face crearea unei natiuni moldovenesti un lucru foarte greu, daca nu chiar imposibil. Avem de-a face cu o situatie in care un stat ar putea da nastere unei natiuni, daca ar fi membru al NATO si UE, dar UE este ocupata cu problemele Irlandei, iar NATO nu doreste sa provoace Rusia. In aceasta situatie, depinde doar de cetatenii moldoveni. Nu este clar cat de mult timp le va oferi istoria pentru a ajunge la un consens.

„Republica Moldova a fost odata parte din Romania. A fost odata o parte a Uniunii Sovietice. Moldova are sens ca parte a ceva mai mare. Uniunea Sovietica nu mai exista. Europa are deja mai multe probleme decat poate face fata, nu este in cautarea altora noi. Romania inca exista. Integrarea in Romania nu este o solutie perfecta, si cu siguranta nu una pe placul multor moldoveni, dar este o solutie, indiferent de imperfectiuni” a conchis expertul Stratfor, George Friedman.

Loading Facebook Comments ...

41 Comments

Add a Comment
  1. Articolul e bun! 🙂

  2. Nici integrarea Germaniei de est cu cea federala din vest nu a fost o solutie perfecta ! Inchipuiti-va in 1990 cand vesticii capitalisti s-au trezit cu muncitorii comunisti peste ei ! Au avut de facut multe lucruri, dar tocmai de aceea iti faci tara ca sa muncesti sa o faci sa functioneze !

  3. Asa niste culori are textul blogului in ultima vreme; rosu si albastru, fix ca steagu scos de comunisti. Si in prim plan imaginea dnei Pavlicenco 🙂

  4. Ma surprinde ca pune pe acelasi plan trecutul sovietic cu radacinile romanesti milenare. Sovietizarea poate fi reversata, originea pe care o ai, nu.
    Iarasi, omul vorbeste despre ipoteza crearii unei natiuni moldovenesti. Ar fi un total fals stiintific (e ca si cum ai vorbi despre crearea natiunii bavareze in Germania) si ar aduce Moldova in conflict perpetuu cu Romania.
    Reunificarea Romaniei ar fi solutia logica si morala, numai ca este un drum de parcurs pentru asta. Cu populatia actuala din Rep. Moldova, ne-omogena, cu optiuni diametrale, si aflata pe diverse trepte de deznationalizare si rusificare, Unirea cu Romania este imposibila. Trebuie sa ne adresam totusi acestei provocari si sa incercam sa reparam ce au stricat imperiile, in Tara si in sufletul nostru. Reunificarea trebuie facuta in fiecare zi, putin cate putin.

  5. Bravo DOC ! Adevarul este ca din punct de vedere administrativ intre Romania si Moldova este mult mai simplu de conceput o administratie unica, pentru ca nu sunt diferente asa de mari de salarii cum au fost intre est-germani si vest germani ! Si ne gandim ca populatia RM este doar 15% din cea a Romaniei , asa ca, cu cei plecati din Romania nici nu se simte vreo povara sau costuri extraordinare de reunificare ! E mai simplu decat se gandeste ! Trebuie vazuta conditia reala in care suntem sa intelegem ca de fapt este asa de simplu, dar daca nu cunosti ce si cum sa faci, ti se pare greu ….dar greu nu este deloc !

  6. Intr-un sondaj dat publicitatii ieri 68% din cetățenii R. Moldova au sentimente foarte bune față de Rusia și 21% foarte rele față de România ..deci despre ce vorbim?…ce unire?…povesti de adormit copii,nu poti sa-i fortezi pe unii sa te iubeasca,indiferent ce le faci,indiferent cat ii ajuti…ei ii iubesc tot pe tortionari,tot pe aia care ii tin in noroi…oamenii astia isi merita soarta,R.Moldova,cu astfel de oameni,isi merita ramanera in saracie…din pacate…

  7. sus ROMANISTUL !!!

  8. Doamna Pavlicenco,
    Secvente filmate la summit-ul NATO de la Lisabona, imediat dupa fotografia de grup, au facut asta noapte inconjurul lumii. In acele secvente, Basescu si Sarkozy mai au putin si se incaiera. Cei doi tipa unul la altul iar Sarkozy il impige pe Basescu vadit iritat, punandu-i mana in umarul drept. Dupa care Basescu se indreapta vociferand catre Berlusconi care discuta cu Orban, primul ministru al Ungariei. Basescu ii povesteste lui Berlusconi scena petrecuta cateva clipe mai devreme iar Berlusconi duce degetul la tampla privind amuzat spre Sarkozy si spunand „e nebun”. Balci curat… Ceea ce este insa sigur este ca, in situatia data, Romania nu va intra prea curand in spatiul Schengen, unde trebuie unanimitate de voturi si asta, sigur, nu din cauza basarabenilor. Imaginile imi aduc aninte de summit-ul de la Madrid, din urma cu ani. Clinton nu a fost atunci de acord cu admiterea Romaniei in NATO ( democratii, ori de cate ori au fost la conducerea SUA, au fost obedienti rusilor ). Si atunci au fost imagini care au facut inconjurul lumii. Presedintele francez de atunci, Chirac, efectiv a tabarat peste Clinton, l-a impins violent cu degetele in piept si a inceput sa urle la el si sa-i ceara cont lui Clinton pentru gestul iresponsabil facut. Gestul lui Chirac a avut efect. La summit-ul de la Praga, Romania a fost admisa fara nici o singura obiectiune. Deci stati linistita, doamna Pavlicenco, problema pasapoartelor nici macar nu mai este de actualitate. Romania nu va intra in spatiul Schengen in luna martie 2011 ci trei ani mai tarziu, cand, certamente, nici Basescu si nici Sarkozy nu vor mai fi presedinti.

  9. Astazi, toate televiziunile romanesti nu discuta decat despre imaginile filmate la summit-ul de la Lisabona, pe care le tot reiau la infinit. E mare tambalau. De alederile din RM au uitat cu totii.

  10. @xyz

    chestia cu Sarkozy mi se pare constructiva,cat priveste aroganta lui sarko…trebuia sa compenseze inaltimea lui cu ceva si atunci este arogant,mandru,rasist etc.(la ce popularitate are el in franta…ar trebui sa pupe mana lui base ca-l mai baga cineva in seama,uita-te si tu ce acru apare in poza oficiala parca i-a murit artista)
    Ce castiga sarko ca face pe inabordabilul?nimic
    tiganii tot vor veni in franta indiferent ca nu vom fi acceptati,de franta,in schengen.
    Am impresia ,cateodata,ca franta si germania ,traiesc intr-o lume paralela,romantica,in care rusia este pupata in dos ,pentru ce?pentru gaz.
    Insa acestea doua nu trebuie sa uite 1 lucru,gazul se termina dar pupatul in dos l-a vazut o lume intreaga si asta nu se uita.
    Si la o adica vor veni momente cand si franta si germania vor avea nevoie de Romania ,si poate ar trebui sa parem si noi inabordabili ,asta asa de dragul vremurilor trecute.

    In ce priveste articolul stratfor,consider ca doar intr-o proportie de 50% se vor adeveri previziunile geopolitice.Daca in 2012 vin republicanii la casa alba s-ar putea sa asistam la multe schimbari poate si in bine poate si in rau in ce priveste zona noastra .
    Nu ar fi rau ca Romania sa creeze acorduri bilaterale cu turcia,ei sunt mai aproape de noi decat franta sau germania si in caz de ceva rau din partea rusiei …e bine sa te bazezi pe un aliat cum ar putea fi turcia.

  11. Pentru moment nu se poate face unirea, dar in maxim 20 de ani va fii altfel.

    In plus moldoveni/romanii trebuie sa creasca populatia prin numaul de copii.

  12. Poate venirea la putere în teritoriile româneşti din stînga Prutului a lui Plahotniuc le va băga ceva minte în cap iubitorilor de „statalism a poporului moldovenesc”.Oare cît trebuie să mai primească peste cap iubitorii de „statalism” moldovenesc,pentru ca să ajungă şi la mintea lor că adevărurile expuse de d-l Freidman este cea mai bună soluţie pentru basarabeni?––––––––

  13. Ghimp prin voia întâmplării
    Nimerit în fruntea ţării
    La recepţia de gală
    Disputa cu presa. În sală
    Oaspeţii se adunau
    Şi cadouri tot tîrau
    Brusc mulţimea se tumultă
    Se dă la pereţi tăcută
    Înţepată de fiori
    – Cine-i ăsta cu topor?!.
    A, Dorin, Dorin Chirtoacă
    Ce-i cu el?! Îi taie capul
    Presedintelui Mihai
    Paza unde-i?!. Stai, măi, stai
    Pare-se că acest topor
    Joaca rolul de cadou
    Şi Dorin cu-n zîmbet larg
    Chipeş, nalt ca un catarg
    Cu toporul subţioară
    Amuzînd întreaga sală
    Se apropie ştrengar
    De al Ţarii- terimar
    – Te salut Domn-Presedinte
    Viaţă lungă înainte
    Drept cadou- acest topor
    Pentru dihori, pentru ciori
    – Ce- ai adus tu măi Dorine
    Un topor?!. Hai las- că-i bine
    Eu visam la ghilotină
    Dă toporu- ncoa la mine
    Hai că- i bun, la Coloniţa
    Va fi frate cu bărdiţa
    Pentru dihori, pentru ciori
    Am destui alegători
    Oameni care cred în mine
    Că vreau Ţării numai bine
    Că vreau plaga comunistă
    S-o trimit in… nefiinţă
    Fie ca acest topor
    Să rămînă un simbol,
    Un simbol că liberalii
    Oameni sunt, oameni nu fiare
    Şi vă spun eu, ca jurist
    Cu antihriştii comunişti
    Voi lupta doar după lege
    Haide Ţara mea alege
    Hai, alege viitor
    Şi nu ciorbă de topor!!!

  14. Doamna Vitalia,
    de ce nu va expuneti pozitia vis-a-vis de SRL Moldova-Plahotniuk?
    Pana acum pozitia PNL nu difera de loc de cea a PLDM, PL, AMN etc. Adica cea a strutului.
    Mai mult. Ati declarat la TV(lui Plahotniuk) ca dialogul este deschis cu PD daca…..
    Or ceea ce se intampla in ultimele zile este extrem de grav.

  15. Doar cei care sustin reantregirea tarii ROMANIA inteleg acest film documentar cu adevarat Golgota Basarabiei http://www.youtube.com/watch?v=MbzAq_T2M5Y

  16. Sansa lui George Friedman a fost ca s-a intalnit cu cine trebuie in Basarabia. Eu am urmarit toate afirmatiile lui facute pe parcurs, in decursul acestei calatorii de studiu, facute mai intai in Romania si mai apoi in RM. Ele nu au avut de loc la inceput claritatea de final. Sunt pe parcurs si declaratii contradictorii, unele din ele fiind chiar negate la final. Nici declaratiile facute la televiziunea Jurnal TV, care nu au fost facute chiar la finalul vizitei, nu au avut claritatea declaratiilor finale. Asta demonstreaza ca George Friedman, cand a plecat in aceasta calatorie de studii, stia foarte putin despre Romania si aproape nimic despre Republica Moldova, lucru absolut firesc, tinand cont de cat de mare si de complexa este lumea actuala. Este nemaipomenit de bine ca, la final, Friedman a inteles exact ce trebuie. Este extraordinar, mai les prin faptul ca aceste concluzii vor fi studiate certamente si de catre conducerea actuala a SUA si de catre cele viitoare. Poate are si Moldova, odata in existenta ei, o sansa. Bine ar fi ca aceste concluzii sa le studieze si moldovenii insisi. Binainteles ca si George Friedman are aceeasi boala ca toti politologii si politicienii americani: are o parere proasta ( nu suporta chiar ideea ) despre UE si despre euro si nu le acorda nici un viitor. Cu leaderi controversati ca Sarkozy, Merkel sau Berlusconi, care fie dintr-o neintelegere a fenomenului politic american, fie dintr-o aversiune viscerala fata de americani, fie dintr-o proasta intelegere a posibilitatilor de rezolvare a situatiei enegetice europene, risca sa aruce comunitatea europeana in bratele rusilor, nici nu este de mirare ca americanii sunt atat de cicumspecti. Pentru mine cea mai mare deziluzie este aceasta doamna Merkel, care i-a pacalit pe nemti cu povestile ei lacrimogene despre cum i-a furat bicicleta un soldat rus, care poate nici nu era rus, iar acum face jocul rusilor mai ceva decat predecesorul sau social-democrat.

  17. Pentru „torna-fratre”,
    Sigur o alianta cu Turcia nu este nebinevenita. Totusi UE si SUA au fiecare de 4 ori si ceva forta de lovire a Rusiei. Turcia singura are doar 80% din forta de lovire a rusiei. In aceasta situatie este, cred eu, mai importanta o prezenta militara americana ( baze militare, platforme de lansare a rachetelor, scut de protectie aeriana, etc. ) pe teritoriul Romaniei. Din ce spune insusi acest Friedman, pentru americani, Romania si RM sunt zone strategice esentiale pentru politica de securitate si descurajare militara. Concepte precum „Intermarium” demonstreaza ca americani sunt total nemultumiti de aliatii lor vesteuropeni din NATO, care au inceput sa duca tratative pe cont propriu cu rusii si se gandesc din ce mai mult la implicarea separata a natiunilor esteuropene, toate avand un trecut „special” in relatia lor cu Rusia. Friedman vorbeste chiar ca dupa plecarea administratiei democrate de la conducerea SUA, dupa 2015 rusii vor provoca un nou razboi rece, mai scurt ca primul dar cu consecinte devastatoare pentru rusi, fiind pusa in pericol insasi existenta statului unitar rus si ucrainean. Sunt declaratii deosebit de transante pentru reprezentantul inei institutii americane care influienteaza politica interna si externa SUA.

  18. Pana una alta, duminica viitoare sunt alegeri in RM, cu implicatii esentiale asupra viitorului acestui stat si a intregii regiuni… Emotiile sunt mari.

  19. Secventele filmate la summit-ul NATO de la Lisabona au aparut acum si pe Unimedia.

  20. Pt Luca

    Nu cunosc date despre Plahotniuc. Ca om politic, respect prezumtia nevinovatiei. Nu pot invinui de anumite lucruri decit daca am documente, ca sa nu spun de decizia instantelor de judecata. La Biroul Politic Central al PNL s-a luat decizia sa nu ne bagam in aceasta lupta initiata de Mocanu, pentru ca el a fost in anturajul lui Voronin si a fost parte din sistem. Deci, nu ne bagam in lucruri pe care nu le cunoastem, ca niste papagali, ca „e asa moda”.

  21. pentru mugur……….OARE CINE SUNT CEI 68 % DIN CETĂŢENII BASARABIEI CARE AU SENTIMENTE BUNE ŞI FOARTE BUNE FAŢĂ DE MOSCOVA………..ÎN PRIMUL RÎND BOLŞEVICII ŞI CEI CĂRORA APARTENENŢA LA P.C.R.M. LE-A ADUS PRIVILEGII MATERIALE ŞI FUNCŢII PRIVILEGIATE ÎN APARATUL DE STAT…… APOI NU TREBUIE SĂ-I UITĂM PE BUNEII DE LA SATE CARE SUNT RUPŢI APROAPE TOTAL DE REALITĂŢILE CONCRETE DE LA NOI ……ACEŞTIA TRĂIESC ÎNTR-O LUME UTOPICĂ ÎN CARE BOLŞEVICII ŞI NUMAI EI SUNT CAPABILI SĂ LE OFERE ACEL GRAM DE APARENTĂ SIGURANŢĂ A PENSIEI LUNARE…..PRACTIC DOAR TINERII ŞI STUDENŢII POARTĂ PE UMERII LOR ACEASTĂ IMENSĂ RESPONSABILITATE CARE SE CHEAMĂ…… ADERAREA R.MOLDOVA LA U.E. ŞI DE CE NU ÎNTR-UN VIITOR IMPREVIZIBIL RE-UNIFICAREA CLOR DOUĂ ROMÂNII……..JOS BOLŞEVICII! !

  22. Nici eu nu inteleg ce se intampla in PD. Inclin insa sa cred si eu ca Plahotniuc are o influenta enorma asupra lui Lupu, de vreme ce a fost promovat tocmai pe locul 2. Ce urmareste acest tip? Chiar se vede prim ministru? Nu cred ca PD va avea de castigat electoral dupa includerea lui Plahotniuc in lista. Dimpotriva, ar putea pierde niste voturi. Sa recunoastem ca anumite lucruri Mocanu le-a anticipat inca din august

  23. Va multumesc pentru raspuns.
    Dar nu accept teoria ca ar fi un duel intre doi cetateni Mocanu- Plahotniuc . E foarte simplist de a vedea aceasta problema.
    Suntem in fata unui fenomen extrem de grav cum ar fi coruptia in politica si sistemul judecatoresc.
    Toti liderii politici vor probe dar nu fac nimic ca sa le aiba la mana. Se complac si continua sa activeze in acest sistem profund corupt.
    Aceste probe trebuie sa le puna cineva pe masa Judecatii? Cine? Procurorul corupt de aceiasi politicieni si oameni de afaceri? Aici cercul s-a inchis.
    In schimb noi suntem democrati si…. ” credem in prezumtia nevinovatiei or altfel vom fi ca comunistii”. Aceste doua propozitii le auzim de la 7 aprilie 2009 si ne vom alege dupa 28 noiembrie cu un PD, cu Plahotniuk in frunte care va santaja si-i va tine ostatici pe toti cetatenii RM. Or asta va fi cea mai mare proba.

  24. Pt luca

    Daca se va intimpla asa cum spuneti, la sigur, nu din cauza mea. Poate a lui Filat, ca e mare si tare, dar in Parlamentul trecut a cochetat, nu luptat, contra comunistilor.

  25. Este adevarat ca acest mesaj il promoveaza nu cea mai carismatica si credibila persoana din esicherul politic de pe Bac. Eu personal pe Mocanu nu pot sa-l ascult mai mult de un minut. Dar pe Viorel Topa nici 10 secunde.
    Problema nu este cine promoveaza aceasta lupta ci pericolul care ne paste dupa 28 noiembrie 2010. Pericolul de a fi la cheremul unei persoane venite din umbra. Exact ca si in anii 2001-2009. indiferent de rezultatele finale ale alegerilor. Eu am un presentiment ca deja suntem condamnati la acest scenariu fatal.
    De ce?
    1. PD(Plahotniuc) va trece in Parlament
    2. PD(Plahotniuc) va avea o functie cheie indiferent cu cine va face alianta: fie cu PLDM,Pl fie cu PCRM

    Acest Plahotniuc daca n-ar exista trebuia sa fie inventat. Asa cere acest sistem care functioneaza in RM. Un sistem totalmente corupt si criminal. In acest caz nicio idee, cat ar fi ea de nobila nu are sort de izbanda intr-o societate profund de bolnava. Contaminata de epidemia coruptiei si clientelismului.
    Deacea insist ca drumul spre Unire trebuie sa fie curatat de aceasta ciuma.

  26. D-l Friedman a observat foarte corect situatia din RM.Sigur de parerea lui vor lua cunostinta cercurile de virf ale SUA si se va merge mai usor daca electoratul republicii va sustine miscarea proeuropeana.Ar fi bine sa inteleaga majoritatea populatiei ca pozitia PNL este una din cele mai convenabile pentru dezvoltarea de integrare in UE. Trebue de aratat mai expresiv ca unirea cu Romania este un proces, care nu se intimpla intr-o singura zi si nu interzice agentilor economici dinMoldova de a avea relatii comerciale cu Rusia si oricare tara din CSI. Un plan economic pragmatic pentru dezvoltarea infrastructurii si a ramurilor cheie in RM ar aduce la o relansare a pozitiei republicii si pe plan international.

  27. NU SUNT UN FAN AL PNL ……….DAR CEEA CE SPUN EI ………ADICĂ UNIREA …..RE-UNIFICAREA DE FAPT ESTE CALEA CEA MAI SIGURĂ , SIMPLĂ ŞI DIRECTĂ PENTRU CA R .MOLDOVA SĂ SE INTEGREZE RAPID ŞI EFICIENT ÎN UNIUNE…ESTE ELEMENTAR DE SIMPLU….PĂCAT CĂ MULŢI ROMÂNI DIN BASARABIA SUNT NOSTALGICI……MĂCAR DACĂ AR AVEA MOTIVE…..ALE UNEI EPOCI DE TRISTĂ AMINTIRE……………EPOCA CE A URMAT OCUPAŢIEI SOVIETICE……HALAL !

  28. Nicolae Densusianu in „Dacia priestorica” – carte aparuta la 1913, presupune ca leaganul Europei civilizate se afla in Dacia, actuala Romanie, ciopartita pe la colturi, fara de Moldova de Est, Nordul Bucovinei si alte mici teritorii din Marea Dacie.

  29. Ateneu
    Revistă de cultură editată de Consiliul Judeţean Bacău

    Nicolae Dabija, între romanul tezist şi sentimentalismul poetic
    Pentru mai dreapta cinstire a lui Titu Maiorescu
    Un aspect definitoriu pentru literatura contemporană din Basarabia îl constituie permanentul amestec dintre estetic şi politic, care, în ciuda formelor diferite de manifestare, trimite la mai vechea distincţie pentru care lupta acum aproape un veac şi jumătate Titu Maiorescu. Evidentă în unele cazuri sau voalată în altele, confuzia se reflectă şi în modul cum este prezentat romanul lui Nicolae Dabija, Tema pentru acasă (Iaşi, Editura „Princeps Edit”, 2009).
    Pentru academicianul Mihai Cimpoi, cartea este o confirmare a darului de povestitor al lui Nicolae Dabija: „… a venit cu un roman – Tema pentru acasă – despre care prietenul nostru, editorul Daniel Corbu, afirmă că este un roman de Premiu Nobel, (sic!) acesta a adunat reacţii foarte pozitive (sic!). Nicolae Dabija are şi dar epic: în articolele sale este un epic, are un dar de povestitor excepţional şi romanul vine ca o confirmare a acestui dar.” Pe lângă dezlânarea frazei şi greşelile gramaticale, fragmentul conţine o exagerare bufă, Daniel Corbu întrecându-se pe sine în a fi ridicol când afirmă, nici mai mult, nici mai puţin, că ne aflăm în faţa: „unui roman de Premiu Nobel”. Mai subtil în beţia sa de cuvinte se dovedeşte un alt academician, Anatol Codru, care, elogiind romanul, uită probabil ce vrea să spună, lăsându-se furat de preafrumoasele cuvinte pe care le utilizează în cascadă: „Toate aceste caracteristici şi echivalări exegetice impun din partea-mi deconspirarea unei forţe demiurgice care este talentul excepţional al scriitorului Nicolae Dabija, viziunea lui socratică, probitatea, tenacitatea şi fervoarea investigării ontologice a întâmplatului, spirit acut de observaţie, gândire retroactivă, mişcare liberă în fraza demersului juridic, dozare şi echilibrul interiorizării a personajelor şi situaţiilor observate.” Aferim, domnule academician, şi n-ar strica să (re)vedeţi „Oratori, retori şi limbuţi”. Într-o formulare sub nivelul elevilor de liceu, Mihai Sultana Vicol îi trage de ureche pe critici, întrecându-se în greşeli de tot felul: „Nicolae Dabija în paginile cărţii, revine la o nume clasicitate a valorilor umane, definind caracterul complex al călăului şi victimei. Miraculosul deţine un loc aparte, iar fantezia cu care a fost scris romanul este de neasemuit. (…) Romanul “Tema pentru acasă”, (sic!) este scris numai pentru cititori. Cât despre critici, Nicolae Dabija îl poate parafraza pe Gabriel Garcia Marquiez (sic!), spunând: “Daţi-vă la o parte, eu vreau să vorbec (sic!) cu cititorii.” (pp.364-365) Ei bine, stimabile domn, v-o spune un cititor, nu un critic: între subiect şi predicat nu se pune virgulă, într-un text nu se mănâncă litere, iar numele prozatorului sud-american este Gabriel García Márquez. Aşa că nu mai daţi sfaturi criticilor şi nu mai citaţi autori al căror nume nu ştiţi să îl ortografiaţi! Indiferent de contextul complicat din Basarabia, asemenea confuzii grave între sentimentul naţional şi valoarea estetică, la care se adaugă schimonosirea limbii române în scrisul unora, nu fac decât să descurajeze autorii talentaţi, care se vor trezi înghiţiţi de şuvoiul veleitarilor.
    ……………………………………………………………………………………….
    Popularitate vs valoare
    Cartea (de mare succes înţeleg) a lui Nicolae Dabija rămâne un episod meritoriu din lupta pentru ideea românismului în Basarabia. Cum însă popularitatea şi patriotismul nu înseamnă neapărat valoare, trebuie făcută precizarea că Tema pentru acasă este un roman tezist care nu se ridică la nivelul reuşitelor contemporane ale literaturii române. Comparaţia cu Strigoi fără ţară (tratând aceeaşi problematică), de Mircea Daneliuc, spre exemplu, îi este defavorabilă din cauza sentimentalismului. Altfel spus, tezismul bate esteticul.
    Adrian JICU

  30. Multstimata Dna Pavlicenco!

    Aveti de la mine multa incurajare. Dar, permitetimi va rog si un mic sfat: sa nu uitati nicicand de deviza dvs privitor la demnitate. Astfel, va vor stima mai multi si tot mai multi.
    (De ex, cred ca va face rau imaginii daca intrati in polemici ieftine si lungi cu niste comentatori/actori simpli…)

    Multa bafta!

  31. Duminica de la ora 18,15 la RADIO EUROPA FM se va vorbi despre tarile noastre.

    NU RATATI PE INTERNET pe site http://www.europafm.ro.

  32. daca sondajul este corect si doar 21% sunt impotriva Romaniei, atunci situatia este foarte buna!
    Faptul ca 68% vad bine Rusia nu inseamna ca acestia vad prost Romania ! Eu vad bine Rusia si vad bine Romania ! Atentie !!! Aici se incearca sa se spuna ceea ce nu e adevarat !

  33. Este jignitor domnilor ceea ce se intampla, dar asa este in politica. Mai ales intr-o tara saraca, politicienii ajung sa se porceasca.

    VA ROG SA MA CONTRAZICETI DACA NU AM DREPTATE !

    FAPTE:

    1. siteul Unimedia desi afirma in „Termeni si conditii”
    (Înainte de a plasa un comentariu va rugăm să va familiarizaţi cu termenii şi conditiile comentariilor pe UNIMEDIA) specifica
    ……….
    imparţialitate. În cazul în care subiectul de presă reprezintă un conflict, se solicită cât mai multor opinii pe criteriul echidistanţei, astfel încât UNIMEDIA să nu fie perceput ca fiind un portal de ştiri partizan.

    neafiliere politică. Angajaţii UNIMEDIA pot fi membri sau simpatizanţi ai diferitor partide politice, dar în activitatea reportericească se ghidează de normele deontologice ale ziaristului şi nu angajează portalul de ştiri în dispute politice.
    ……….
    dar la fiecare comentariu prezinta o optiune de alegere intre 8 optiuni, din care 4 au numele PLDM !!!

    2. Publika a invitat la emisiuni televiziate diversi actori politici, si la care pe dl Mocanu l-a dat afara din emisiune pentru ca nu vorbeau despre Ziua Agricultorului !!!!

    Adica Mocanu era permis sa vorbeasca la Publika doar daca vorbeste despre castraveti si morcovi !?!?

    3. dl Tudor Darie, ajuns pe cai mari in Guvern, nu mai este persoana care lupta pentru tineri, care lupta pentru adevar ci spune pe fata

    „PLDM și PL să acumuleze cel puțin 52 de mandate, iar cu PDM – cel puțin 61”

    4. a Comisia Electorală Centrală au fost depuse actele pentru includerea lui Vlad Plahotniuc pe lista electorală a Partidului Democrat.

    Adica acum spre final, inaintea votului este bagat pe liste dl Plahotniuc si PE CE LOC ? LOCU 2 !!! DUPA LOCU 1 – Marian Lupu !!!!
    Si ce declara dl Lupu? „asa a fost sa fie” …
    ei… nu mai spune.. .

    5. asa aflam si ca Petru Lucinschi sprijina puternic AIE, si ziceam oooo si-a revenit tradatoru de Petru Lucinschi ??? aa.a… . nuu … fiul sau a ajuns pe listele PLDM ale lui FIlat
    mda.. de ce ma mira oare ?

    6. de comunisti nici nu mai zic, pentru ca rele lor DOVEDITE au depasit cu mult granitele MD, doar voi astia care votati cu PCRM inca sunteti la polul prostiei aflati ca recent Voronin a recunoscut ca este a lui vila cu lac cu lebede survolata cu elicopteru de Ghimpu !!
    Deci Voronin e putred de bogat, si pune in COMUN-ism cu populatia … NIMIC.

    7. Gabriel Stati desi intelege ca PCRM era sa il coste inchisoarea, a intrat in politica, si ca orice om foarte bogat, o face pe cont propriu ca independent – ceea ce nu este rau, doar ca vine cu teze NEO-KGBiste ca Rep.Moldova sa fie neutra ca Elvetia :)))))

    Alllooooo… cand Rep.Moldova o sa aiba PIBul Elvetiei, cand Rep.Moldova o sa fie inconjurata de 3 tari G8 cu PIBuri enorme, cand Rep.Moldova o sa fie 100% suverana pe tot teritoriul ei (ca orice tara normala UE sau NATO) atunci mai putem vorbi de „neutralitatea” Rep.Moldova

    pana atunci aceasta „neutralitate” este o mare prostie de succes a Rusiei de a va opri din drumul iremediabil catre NATO.

    Dar poporul votant cu PCRM este de o prostie colosala, si nu mai mira pe nimeni.

    –––––––

    Atunci ce optiuni aveti la vot ? Puneti in cantar bine si lasati sondajele (care uite ca au scufundat AMN, care de altfel nu are nici-o vina, doar ca liderul AMN nu a prins o felie din conducerea Rep.Moldova uite ca a ajuns sa fie aruncat de ceilalti 3 din AIE ca o masea stricata) si

    VOTATI CEEA CE CREDETI CA VA FACE BINE VOUA PERSONAL !
    Sunteti SINGURI in sectia de vot ! Puteti VOTA LIBER cu oricine credeti ca va fa face realmente bine !

    Mult succes.

  34. Sindicatul Liber European si FAPTE AFAR

    Eu sustin in continuare AIE cu toate componentele ei !
    Zic si la multi ani lui Ghimpu !
    Si zic mai mult : Daca Lupu a facut alianta cu partidul lui Putin , era normal sa vin si eu cu o contrabalanta .
    PNL si Vitalia Pavlicenco este solutia data din partea celei de a de-a doua organizatie pe care o conduc , adica asociatia femeilor de afaceri !
    Asadar AIE nu este unionista si trece in fata Moscovei fara probleme pentru ca e Pavlicenco unionista !
    Probabil fiecare partid din alianta va pierde cate un procent dar pe ansamblu ramaneti si aveti „cainele de garda” unionist al aliantei in persoana doamnei Pavlicenco.
    E bine asa , e mai strans si obliga pe toti la mai multa campanie pentru voturi, pentru reusita !Eu sustin in continuare AIE cu toate componentele ei !
    Zic si la multi ani lui Ghimpu !
    Si zic mai mult : Daca Lupu a facut alianta cu partidul lui Putin , era normal sa vin si eu cu o contrabalanta .
    PNL si Vitalia Pavlicenco este solutia data din partea celei de a de-a doua organizatie pe care o conduc , adica asociatia femeilor de afaceri !
    Asadar AIE nu este unionista si trece in fata Moscovei fara probleme pentru ca e Pavlicenco unionista !
    Probabil fiecare partid din alianta va pierde cate un procent dar pe ansamblu ramaneti si aveti „cainele de garda” unionist al aliantei in persoana doamnei Pavlicenco.
    E bine asa , e mai strans si obliga pe toti la mai multa campanie pentru voturi, pentru reusita !Eu sustin in continuare AIE cu toate componentele ei !
    Zic si la multi ani lui Ghimpu !
    Si zic mai mult : Daca Lupu a facut alianta cu partidul lui Putin , era normal sa vin si eu cu o contrabalanta .
    PNL si Vitalia Pavlicenco este solutia data din partea celei de a de-a doua organizatie pe care o conduc , adica asociatia femeilor de afaceri !
    Asadar AIE nu este unionista si trece in fata Moscovei fara probleme pentru ca e Pavlicenco unionista !
    Probabil fiecare partid din alianta va pierde cate un procent dar pe ansamblu ramaneti si aveti „cainele de garda” unionist al aliantei in persoana doamnei Pavlicenco.
    E bine asa , e mai strans si obliga pe toti la mai multa campanie pentru voturi, pentru reusita !
    Bagiu Ovidiu-presedinte

  35. Pentru doamna Pavlicenco,
    Dupa declaratia lui Hilary Clinton catre Filat “SUA sprijina integrarea Moldovei in structurile euroatlantice”, dupa criticile dure aduse Rusiei la summit-ul de la Lisabona in legatura cu interventia in Georgia, tara care are baze militare americane, la finalul lucrarilor summit-ului sus amintit, Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, face, printre altele, urmatoarea declaratie laconica, fara precedent:
    “NATO garanteaza integritatea teritoriala a Georgiei si Republicii Moldova.”
    Dumneavoastra, doamna Pavlicenco, cum interpretati aceasta declaratie? Apara NATO statele Georgia si Republica Moldova sau nu?

  36. Pt xyz

    Declaratia lui Hilary Clinton este o aluzie cit se poate de transparenta ca Filat si Ghimpu sa nu umble cu fundul in doua luntri: ba cu Nato, ba nu e cu NATO RM-eaua noastra. Clinton vede prostituarea politica din Moldova de dragul electoratului neevoluat din cauza regimurilor comuniste. Este o dovada in plus ca PNL are dreptate cind spune de Unirea cu Romania ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE. Acolo e locul nostru.

  37. Sindicatul Liber European si FAPTE AFAR

    NOI VA ASTEPTAM IN ROMANIA, ADICA IN NATO SI UE ! TREABA VOASTRA E CEA MAI SIMPLA : SA VOTATI UNIREA ! LA RESTUL NE GANDIM NOI !

  38. DA , UNIRE ....... !

    ACUM CATEVA ZILE LA PALANCA , UCRAINIENII AU SCOS BORNELE DE DEMARCATIE DE LA FRONTIERA MOLDO-UCRAINEANA PE MOTIV : Ca lor nu le mai trebuiesc .
    -INTREBAREA ESTE CUM DE SI-AU PERMIS SA FACA ACEASTA MARSAVIE IMPOTRIVA ALTUI STAT ?
    CU REGRET SPUN CA URMEAZA SA INSTALEZE ALTE BORNE DUPA SECTORUL DE DRUM RESPECTIV ,SI ASA SA INCEAPA UN NOU FURT TERITORIAL ADICA LOCALITATEA PALANCA SA TREACA IN COMPONENTA UCRAINEI .
    -DACA REP.MOLDOVA AR FI IN COMPONENTA ROMANIEI SI IN NATO , ATUNCI NIMENI NU MAI ARE CURAJ SA INCERCE SA-I FURE DIN TERITORIU .
    – DECI NEUTRALITATEA MOLDOVEI NU AJUTA CU NIMIC ASTA E CONCLUZIA 🙁 TRISTA . SI DOVADA SE VEDE LA PALANCA CU SCOATEREA BORNELOR DE DELIMITARE A TERITORIULUI DE FRONTIERA .

    -VORNIN TREBUIE JUDECAT PENTRU SUBMINAREA PUTERII DE STAT, SI SEMNAREA ACTULUI ALA PRIN CARE UCRAINA SA CONTROLEZE SECTORUL DE DRUM DE LA PALANCA . { ACUM IL VOR DE TOT , PENTRU AIA 200 DE METRI DE LA GIURGILESTI ? }
    -PAI UCRAINA NU TREBUIE SA AIBA PRETENTII TERITORIALE IN PLUS FATA DE MOLDOVA PENTRU CA INCA TREBUIE SA RETROCEDEZE TERITORIILE DIN NORD SI SUD PE CARE LE DETINE ILEGAL {MAI ALES DUPA DESTRAMAREA URSS}

  39. Sunt adepta a d-nei Pavlicenco in privinta unirii , dar ea urmeaza sa fie realizata de popor. Ucrainenii de astazi nu poarta nici o vina pentru ceea ce au facut ,,fratii rusi”in 1940. Sigur ca este dureros sa constientizezi ca aceste teritirii n-au sa mai revina natiunii niciodata.

  40. http://omg.md/Content.aspx?id=11090&lang=1

    ŞOCANT: Kievul susţine că Guvernul Filat cunoaşte despre intenţia Ucrainei de a modifica linia de frontieră cu Moldova

    Serviciul de grăniceri al Ucrainei a anunţat joi, 18 noiembrie, că de instalarea repetată a însemnelor de frontieră la graniţa moldo-ucraineană se ocupă în comun ministerele Afacerilor Externe al Ucrainei şi al Moldovei.

    “La acest moment, chestiunea instalării repetate a semnelor de frontieră pe locuri mai exacte se decide de către ministerele Afacerilor Externe din ambele ţări“, se spune în comentariul serviciului de grăniceri al Ucrainei cu referire la demontarea unilaterală a semnelor de demarcare intermediare la frontiera moldo-ucraineană.

    Grănicerii ucraineni declară că pilonii de frontieră nu au fost demontaţi de către reprezentanţii instituţiei lor. Potrivit informaţiilor, din partea Ucrainei, semnele de frontieră au fost demontate de specialiştii Serviciului de stat geodezie, cartografie şi cadastru, care le-a instalat anterior. Conform dispoziţiei Preşedintelui ucrainean, Serviciul de grăniceri a fost însărcinat să asigure regimul frontierei de stat pe parcursul lucrărilor de demarcare.

    Totodată, joi, 18 noiembrie, MAE al Ucrainei a confirmat că demontarea unilaterală a semnelor de frontieră în apropierea satului Palanca a fost efectuat de Ucraina în legătură cu decizia de a avansa linia de frontieră de stat cu peste 100 metri în interiorul teritoriului moldovenesc. Această decizie, potrivit declaraţiilor oficiale ale Ucrainei, a fost adoptată cu consimţământul părţii moldave.

    Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei nu a reacţionat deocamdată la mărturiile care deconspiră complicitatea în cedarea teritoriului suveran al Moldovei pe un sector de frontieră deja demarcat.

    Agenţia OMEGA a anunţat pe data de 16 noiembrie despre demontarea în mod unilateral de către Ucraina a pilonilor de la hotar, precum şi a bornelor de demarcare la km 52 de pe autostrada Odesa – Reni. Potrivit informaţiilor de care dispune agenţia OMEGA, acţiunile părţii ucrainene sunt dictate de dorinţele statului vecin să avanseze cu 120 metri în interiorul teritoriului moldovenesc, în pofida faptului că acest sector de hotar deja a fost demarcat şi în acest context au fost deja semnate documentele interstatale. Sursa, care a pus la dispoziţia agenţiei materialele de rigoare, a declarat că acţiunile părţii ucrainene sunt dictate de înţelegerile secrete dintre Filat şi fostul Prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenco, care au avut loc pe 1 februarie curent la Kiev.

  41. Vladimir Filat iar i-a jurat credinta si dragoste lui Vladimir Putin. S-a intamplat azi, pe la pranz, la Sankt Petersburg. FOTO/INFO
    November 19th, 2010 VR 3 Comments »
    [Переводчик]

    Premierul “moldovean” Vladimir Filat a avut o intrevedere tete-a-tete cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Intalnirea a avut loc in cadrul summit-ului sefilor de Guverne din CSI, care se desfasoara la Sankt Petersburg, informeaza sursele deschise de la Chisinau.

    Serviciul de Presa al Guvernului anunta ca Filat si Putin au discutat intregul spectru de probleme ce tin de relatiile bilaterale.

    Vladimir Putin a reiterat sprijinul Rusiei pentru Republica Moldova si disponibilitatea de a construi in continuare relatii bazate pe parteneriat strategic.

    Cei doi premieri au vorbit despre protectia sociala a cetatenilor moldoveni ce muncesc in Rusia, dar si despre cooperarea dintre agentii economici din cele doua tari, mentionand ca prin dialog pot fi identificate solutii pentru toate problemele ce apar.

    De asemenea, Vlad Filat s-a intalnit cu omologul sau ucrainean, Nikolai Azarov. Cei doi oficiali au discutat despre situatia de la frontiera din regiunea satului Palanca si au convenit sa stabileasca un format de negocieri pentru solutionarea problemelor ce au aparut.

    La o intrevedere cu premierul kazah, Vlad Filat s-a referit la progresele in reglementarea problemei transnistrene inregistrate pe durata Presedintiei Kazahstanului in OSCE. Karim Masimov a reiterat deschiderea tarii sale pentru dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova si disponibilitatea de a contribui in continuarea la identificarea unei solutii pentru conflictul transnistrean.

    Premierul Filat a fost insotit in Rusia de ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, viceministrul de Externe, Natalia Gherman (fiica lui Snegur, prezenta si la Trilaterala de la Bucuresti – de care-i place tovarasului CTP), si viceministrul Economiei, Octavian Calmac.

    Reuniunea sefilor de guverne a avut loc in incinta bibliotecii “Boris Eltin” din Sankt-Petersburg.

    Lucrarile Summit-ului au demarat cu o sedinta in format restrans a sefilor de Guverne a statelor membre ale Comunitatii Statelor Independente. Ulterior, a avut loc sedinta Consiliului sefilor de guverne al CSI in format largit, cu participarea membrilor delegatiilor.

    In debutul sedintei, premierul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a propus ca statele membre ale CSI sa semneze un Acord privind zona de comert liber a CSI. Documentul, care ar urma sa inlocuiasca Acordul semnat in anul 1994, ar putea fi gata de semnare pana la finele acestui an.

    De asemenea, premierul rus a reamintit despre initiativa Federatiei Ruse de a deschide centre expozitionale, care sa ajute la promovarea produselor din spatiul CSI. Vladimir Putin a precizat ca partea rusa este gata sa ofere in arenda centrele sale expozitionale pe o perioada de 50 de ani contra pretului simbolic de o rubla anual.

    Foto de azi cu Putin Maximus: Premier.gov.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *