De ce România contează?… Si Manifestul PNL…

Mihai Eminescu: ”Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.”

Am preluat titlul articolului „De ce România contează” de la analistul Petru Bogatu. Si, inainte de a-l reposta, voi spune citeva cuvinte despre lansarea electorala de ieri a PNL in Scuarul Europei. Ea poate fi urmarita video, pe www.privesc.eu. Insa nu toti au timp sa urmareasca un video. Este important ca, pe linga membrii PNL, candidati pe lista PNL pt Parlament, care au vorbit la lansarea de simbata, moderata de cel mai in virsta candidat, de 88 de ani, pentru Parlament, dl Igor Burca,  si de cea mai tinara candidata, Paunita Baltatu, studenta ULIM, au mai fost prezenti: dl Constantin Mitache, presedintele Partidului National Roman, care evalueaza posibilitatea unui proiect comun cu PNL dupa alegeri, exprimindu-si acum sprijinul, ca si Gheorghe Vita,  presedintele Uniunii românilor din Basarabia, Bucovina de nord şi Ţinutul Herta, Ion Mahu, Presedintele Asociaţiei veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova. A vorbit si Bogdan Alexandru Boza, reprezentantul PNL din România. Dupa incheierea lansarii, echipa PNL a depus flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. Dupa care, echipa PNL a avut o sedinta de lucru la sediu.

Sub poze postam articolul semnat de Petru Bogatu. Mai jos – Manifestul PNL.

„De ce România contează?” Bogatu explica acest lucru.

Preşedintele Rusiei, prin declaraţiile sale făcute după consumarea summit-ului de la Deauville, a provocat o furtună de emoţii la Kiev şi Tiraspol. Nedumerirea experţilor şi politicienilor este legată de faptul că liderul de la Kremlin a spus că succesul negocierilor vizând reglementarea transnistreană „depinde şi de România”, fără să menţioneze în acest context Ucraina.

Drumul reglementării transnistrene trece prin Bucureşti

Măcinaţi de gelozie, unii analişti şi actori politici din Est îl acuză acum pe Dmitri Medvedev de suficienţă, susţinând cum că el nu ar cunoaşte care ar fi situaţia reală în regiune şi în jurul ei. „Fără Ucraina, orice negocieri cu privire la schimbarea statutului Transnistriei sau retragerea trupelor ruse sunt imposibile”, afirmă, de exemplu, deputatul Partidului Regiunilor, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Leonid Kozhara, citat de agenţia Regnum.

De bună seamă, cheia reglementării transnistrene se află şi la Kiev, nu numai la Moscova, Berlin sau Paris. Aplanarea conflictului impune o cooperare internaţională multiplă. Totuşi, de data aceasta preşedintele Rusiei ştie ce spune. Drumul reglementării transnistrene trece şi prin Bucureşti.

Potrivit ziarului „Nezavisimaia Gazeta”, bunăoară, „soluţionarea conflictului presupune retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul transnistrean, după care României i-ar reveni misiunea de a scăpa de o parte a armelor convenţionale”. Nu este exclus să se pună problema şi astfel. Deşi eu unul mă îndoiesc. Altceva, totuşi, e la mijloc.

Contează mai întâi de toate nu puterea militară a României, ci forţa ei de impact politic şi mental asupra Republicii Moldova. Anume acest fapt, de altfel, a fost neglijat până acum atât în Rusia, cât şi în Occident care au eliminat Bucureştiul din procesul de negocieri. Dar se pare că evoluţiile politice de la Chişinău i-au adus pe toţi cu picioarele pe pământ.

O schimbare de optică

Nu întâmplător, Angela Merkel a venit recent la Bucureşti să negocieze cu Traian Băsescu problema transnistreană. Şi nu de dorul lelii, la Moscova se discută aprins de la un timp încoace despre semnificaţia factorului românesc în zonă. Asistăm la o schimbare de optică asupra rolului României în Republica Moldova atât în Est, cât şi în Vest.

Şi nu este vorba doar de tratatul de frontieră despre care a vorbit recent cancelarul german la Bucureşti. Şi nici de bursele României pentru tinerii din Basarabia sau de paşapoartele pe care le oferă cetăţenilor moldoveni. Şi nici de tentativa Moscovei, după cum sugerează unii experţi, de a sili Bucureştiul să renunţe la formula „două state, un singur popor”. Lucrurile sunt mult mai complexe.

România ar putea, la o adică, să renunţe la un deziderat politic. Dar basarabenii? Dar tinerii care simt româneşte? Factorul românesc nu înseamnă doar Bucureşti, Iaşi sau Cluj, ci şi Chişinău. El face parte din fibra naţională a Republicii Moldova. Din starea de spirit din stânga Prutului. Nu degeaba analiştii de la agenţia americană “Stratfor” au reiterat deunăzi că “Republica Moldova a devenit un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale”.

Factorul românesc ca realitate internă

Nu contează că mulţi ţărani basarabeni, spălaţi pe cap sub sovietici, dar şi sub Voronin, continuă să spună „limbă moldovenească” în loc de „limbă română”. Că o parte din populaţia rurală este încă manipulată de comunişti. Fibra naţională, după cum scrie într-un excelent eseu scriitorul Ovidiu Ivancu, nu se găseşte printre căpiţele cu fân. Identitatea unui popor se cristalizează în cultură şi în istoria comună.

De aceea, şcolarizarea şi educaţia nu fac altceva decât să şteargă praful uitării de pe esenţa românească a Basarabiei. Iar acest fapt, făcându-se pe zi ce trece tot mai simţit, nu mai poate fi desconsiderat de nimeni. Factorul românesc, înainte de a fi o chestiune de politică externă, este o realitate internă pentru Republica Moldova.

România contează, deci, în jocurile ruşilor, germanilor şi francezilor în jurul problemei transnistrene nu datorită atitudinii sale de moment faţă de oficialităţile de la Chişinău, ci pentru că Basarabia este preponderent românească. Asta să fie clar. Nicio soluţie politică nu este posibilă aici fără să se ia în calcul identitatea românească a Republicii Moldova.

MANIFESTUL PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL

PNL constata ca, spre fericirea celui de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova, guvernarile retrograde nu au reusit, in 14 ani din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, sa distruga spiritul national, aspiratia unionista, procesul de renastere nationala, pastrate dupa un regim totalitar comunist de jumatate de secol, instalat odata cu ocuparea sovietica a acestei palme de pamint romanesc pe 28 iunie 1940.

Partidul National Liberal, constituit si reconstituit, in cautarea unor formule de rezistenta comuna in fata coloanei a cincea a Kremlinului – ce impiedica, in continuare, redobindirea prosperitatii si a libertatii noastre, – a demonstrat verticalitate nationala sub regim comunist, dupa ultima reconstituire in 2006, dar si dupa instalarea unei guvernari postcomuniste, pe 29 iulie 2009.

PNL a gasit puterea sa coopereze, pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cu fortele proeuropene, contribuind la rasturnarea, prin vot, a regimului comunist.

PNL a gasit vointa politica sa sprijine, pe 29 iulie 2009, partidele reformatoare, care au constituit, ulterior, o coalitie de guvernamint proeuropeana.

PNL a avut taria sa fie alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in acest an de guvernare necomunista, dar a avut si o pozitie clara fata de politicile noilor guvernanti in rezolvarea problemelor societatii si fata de greselile in tratarea evenimentelor dureroase ale istoriei zbuciumate a poporului roman.

PNL considera ca viitoarele alegeri parlamentare anticipate sint cauzate de neidentificarea formulei de coagulare a fortelor nationale in bataliile electorale. Acest fapt a diminuat rezultatele obtinute in scrutinele precedente. PNL regreta ca entitatile politice nationale nu au gasit vointa si raspunderea intelectuala nici acum, pentru a forma un Bloc al Unitatii Nationale (un BUN) sau o Alianta a Unitatii Romanesti (un AUR).

Dispersarea permanenta a fortelor romanesti ii poate readuce la putere pe cei ce nu doresc realizarea aspiratiei europene a Republicii Moldova. In aceste conditii, dar avind in vedere si influenta nefasta continua a fortelor imperiale de la Moscova, PNL vine in fata societatii cu un Mesaj al demnitatii, cu Mesajul Unirii celor doua state romanesti – ca unica salvare a populatiei in fata saraciei si a disperarii. “PNL propune Unirea cu Romania! PNL reda Demnitatea! Sa nu uitam ce au afirmat Eroii Neamului: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

PNL este sigur ca, prin reintregirea neamului romanesc, vom scapa de saracie. Unde-s doi, puterea creste si dusmanul nu sporeste. Saracia poate fi eradicata, somajul poate fi redus si alte probleme pot fi solutionate doar daca vom avea investitii straine considerabile, ce au nevoie de o zona de securitate solida, de umbrela soilida a legii, de functionarea institutiilor democratice, umbrela pe care o ofera NATO si UE. Unirea cu Romania ne garanteaza imediat securitatea si ne deschide calea spre bunastare.

Unirea – prin vointa suverana a cetatenilor cu drept de vot sau prin Parlament – cu tara noastra draga Romania este calea cea mai scurta de accedere a Republicii Moldova in spatiul european al legalitatii, prosperitatii si al oportunitatilor.

PNL saluta pozitia conducerii Romaniei care nu recunoaste consecintele Pactului criminal Molotov Ribbentrop, zis si Pactul Hitler-Stalin, ce a zmuls Basarabia din trupul Romaniei, actiune ce ne-a condamnat la deportari, persecutii, la genocid antiromanesc si la lipsa perspectivei unei vieti omenesti pentru romani pe pamintul pe care s-au nascut.

In acest an, ca si in anii precedenti, cind a incins Hora Unirii in plin regim comunist, de Ziua Europei pe 9 mai in anul 2008, cind a participat la lantul uman dintre doua Parlamente – actualul si Sfatul Tarii, ce a votat Unirea -, la multe alte actiuni, Partidul National Liberal a produs evenimente de demnitate nationala, menite sa trezeasca speranta romanilor din cele doua state in regasirea lor intr-un singur stat romanesc puternic, in cadrul unei Europe unite.

PNL a solicitat, in acest an, conducerii Germaniei sa isi prezinte scuzele in fata poporului roman pentru Pactul Hitler-Stalin si sa determine conducerea politica a Rusiei sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti.
Germania s-a unificat, acum e rindul Romaniei sa se unifice, ca Republica Moldova sa nu ramina, din orfanul razboiului rece, si orfanul Europei.

PNL asteapta de la clasa politica din Romania sa deschida orizonturi europene tuturor locuitorilor Republicii Moldova, oferindu-le cetatenie romana si sensibilizind cancelariile europene ca poporul roman vrea sa fie impreuna in Uniunea Europeana, prin inca un Act al Unirii.

PNL isi exprima profunda recunostinta pentru sprijinul acordat PNL din Republica Moldova de catre dl Crin Antonescu, presedintele PNL din Romania, care spune, in Scrisoarea domniei sale de sustinere, ca “este momentul ca Partidul National Liberal din Republica Moldova să se consacre drept cea mai proeminentă organizatie politică liberală din această tara”. Aceasta speranta ne obliga la munca si sacrificii..

PNL va face totul pentru a le explica oamenilor ca propaganda sovietica, bolsevica si comunista ne-a facut un mare rau, inducindu-ne ideea ca Romania e dusmanul nostru. Noi vorbim deschis de Unire, drept dobindit irevocabil si prin instantele de judecata din R.Moldova, care s-au diriguit de legislatia CEDO in deciziile lor privind anularea deciziilor de interzicere a spoturilor electorale unioniste ale PNL.

PNL vrea sa scoata din sufletul si din mintea oamenilor romanofobia, pentru a-i apropia de unica noastra salvare – Europa, prin Unirea cu Romania.

Sa nu ne temem sa ne numim romani. Natiunea romaneasca este una europeana. Ne ajung 20 de ani de cind ne chinuim sa avem un trai mai bun. Si l-au facut numai hotii si mincinosii, care fura banii publici si ii alunga pe romani sa munceasca departe de casa si de familie.

Sageata National-Liberala arata directia corecta – Romania, unde locuiesc 100 de minoritati etnice cu toate drepturile. In Moldova nu au drepturi chiar romanii majoritari – nici la identitate, nici la viata. PNL nu are banii partidelor prorusesti, ce au impinzit strazile cu afise de kilometri patrati, cind familii intregi nu au ce minca. PNL conteaza pe solidaritate si pe demnitatea nationala.

Sa fim curajosi, sa ne amintim ce au suferit parintii, bunicii sub regim comunist si sa ne orientam spre viitor, sa nu mai votam trecutul comunist sarac.

Sa votam uniti pentru demnitate, sa nu ne spuna nimeni ca sintem doar 3 procente de romani, care isi doresc Unirea. Azi sintem multi, miine vom fi si mai multi! Sa fim demni de stramosii nostri, care au suferit crunt pentru ca au avut demnitate nationala.

Platforma electorala a PNL, care cuprinde aspectele principale ale reformei economice, administrative si sociale, poate fi realizata doar prin venirea la putere a unor forte ce plaseaza demnitatea nationala mai presus decit oportunismul si pragmatismul pe placul Moscovei, ce ne doreste, in continuare, cantonati intr-o zona-tampon, intr-o zona gri, comoda Estului si Vestului, nu, insa, si cetatenilor care rivnesc libertatea si prosperitatea.

Dragi prieteni!

Partidul National Liberal a intrat in campania electorala intr-o perioada la fel de grea ca si sub regim comunist. Din pacate, practicile comuniste au fost preluate de zisele forte liberale si democrate, ce nu au creat conditii egale pentru pluralismul politic.

Regretam ca se mai face uz de aceleasi metode de presiune impotriva partidelor extraparlamentare. Libertatea inca nu s-a instalat definitiv. Insa scopul sfint ne va uni, va face sa fim tot mai numerosi, tot mai uniti si tot mai puternici.
Aceasta pentru ca nimic nu e mai presus decit Adevarul istoric si vointa oamenilor. Pentru ca Unirea este inevitabila, iar noi sintem cei care credem in ea si o aducem ca sansa de salvare a neamului in casele oamenilor.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Chisinau, 23 octombrie 2010

Loading Facebook Comments ...

80 Comments

Add a Comment
 1. Bravo si succese PNL!

 2. “Dorim o civilizaţie a iubirii, care reflectă împărăţia lui Dumnezeu, în care prevalează justiţia, pacea, credinţa, libertatea şi solidaritatea, şi în care prevalează demnitatea persoanei umane, create după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, unde nu mai există sărăcia dezumanizantă şi bunurile pământului sunt împărţite de către toţi, unde întreaga creaţie este respectată şi co-există pentru binele comun al viitoarelor generaţii, unde toţi oamenii, mai ales cei marginalizaţi, subjugaţi şi excluşi, găsesc speranţă şi sunt încurajaţi să-şi trăiască umanitatea pe deplin ca membri ai întregii umanităţi”.
  Caritas Internationalis

 3. Dragi frati romani din Moldova. Doresc din tot sufletul meu ca D-zeu sa va ajute sa realizati prin voina voastra a tuturor UNIREA cu tara mama, cu poporul care va apartine. Desi nu locuiesc in tara ci in SUA , statul N.c , am o dorinta ferbinte sa va uniti sa recuperati timpul pierdut, sa respirati cu adevarat aerul Libertatii sa puteti spune fara a va fi frica….Fie painea cat de rea tot mai bine in tara mea si sa faceti din tara unita ,raiul binecuvantat fara ura, fara rasbunare, fara reprosuri fiind convinsi ca daca D-zeu va uneste , omul nu poate sa va desparta indiferent cat de puterniic s-ar crede.Dumnezeu sa-si arate puterea si sa aduca adevarul mult asteptat la indeplinire.

 4. Bravo, acesta este mesajul. In timp, poate unionistii vor deveni mai numerosi in RM si se va putea trece la fapte, si in partea stanga a Prutului. Romania actioneaza de ani buni in directia reunificarii sale, pe tacute, singura din pacate, sfidand colosul Rusia si pe unii politicieni europeni cu diverse interese dubioase.

 5. STATUILE lui KOTOVSKI, lenin si a tuturor geniilor komuniste adulate de tortionarii dictaturii au impanzit satele si orasele Moldovei. Ce impiedica pe tinerii acestei tari sa le darame si sa le duca la fier vechi, nu in muzee cum cer KOKO-munistii si acolitii lor din lumea intreaga ?????????????????

  Cineva se extaziaza citind nu stiu unde o fraza IDIOATA devenita celebra :::::::::::::: “” Secolul 21 va fi sau nu va fi religios “”.
  Tin sa precizez ca multi oameni destepti au recunoscut IDIOTENIA acestui rationament si in acelasi timp au negat ca MALROT ar fi debitat aceasta “” perla “” a secolului 20.

 6. unii spun ca unirea n-ar fi buna … daca nu-i asa de buna atunci si rusia sa se inmparta in mai multe tarisoare independente rusesti . sau poate unirea-i pentru dulai , dar nu si pentru catei . toti anuntau apocalipsa in cazul reunificarii germaniei … si n-am vazut nicio apocalipsa ci o imbunatarire a conditiilor de viata din fostul ddr – rdg . ca latra dulaii de frica unei romanii mari n-au decit . vorba aia … ciinii latra caravana trece . cu cit vor latra mai tare cu atit mai mult sa lucram pentru unire noi cu totii .

 7. Va sa zica vecinii nostrii din Ucraina sunt suparati ca nu au fost bagati in seama de Rusia.Le va trece…supararea.
  In ce priveste faptul ca Basarabia are alaturi un Frate mai mare(Romania) care ii poarta de grija si face pe cat este posibil sa o apropie de Europa este un lucru mare.Noi,Romania,nu am avut pe nimeni care sa ne sustina si sa ne duca de mana,a trebuit sa reusim singuri.
  Inca sustin si insist ca generatia tanara din Basarabia sa treca la actiuni concrete de a-si exprima vointa ,mergeti la vot,organizati-va in asociatii care lupta pentru democratie,studentii sa organizeze colocvii pe tema integrarii euro-atlantice.Daca nimic nu misca pe aceasta latura nu se va forma o miscare intelectuala,printre genaratiile tinere,care sa miste societatea in directia corecta.
  Noi Daco-Romanii,actualii romani,suntem pe aceste pamanturi de peste 2500 ani,au mai incercat si altii sa ne imprastie samanta si sa ne dezbine,nu au reusit,deja aceste meleaguri sunt imbibate cu esenta romanului,noi suntem unul si acelasi lucru cu locurile pe care traim.Iar cei care vor incerca isi vor irosi doar resursele materiale,umane si timp pentru ca tot nu vor reusi sa distruga visul romanismului,acela de a fi toti sub un singur acoperis,ROMANIA.
  Faptul ca Rusia,Germania,Franta si USA au inteles ,poate,intr-un final rolul pe care il joaca Romania in rezolvarea situatiei din transnistria este meritul anilor de lupta surda pe care diplomatia si politicul din Romania au purtat-o pentru romanii din Basarabia.Caci nu degeaba si-au dat viata ostasii romani in cele 2 razboaie mondiale,pentru ca in Basarabia romanii sa fie condusi de catre lepre comuniste antinationale,pupincuristi ai Rusiei.

 8. nu mai vrem frati mai mari. frati – da, dar mari nuuuu!

 9. BRAVO PNL MOLDOVA un adevarat mesaj unionist si patriotic…. sper sa reusiti sa castigati alegerile, le meritati sunteti niste patrioti desavarsiti. Stati linistiti ca cine spune ca TARA v-a uitat se inseala. Ro intotdeauna va fi langa voi (Moldova), ideea ca Romania v-a uitat, v-a uita s-au va va uita, este O MINCIUNA, cu siguranta sunt cuvinte spuse din gura unui hahol sau rus pt a discredita aportul ROmaniei in procesul de democratie de la Chisinau si implicit RM. Oricum daca as putea sa va votez v`as vota cu 2 maini. Succes PNL

  Romania Mare

 10. Felicitari doamna Pavlicenco pentru frumoasa lansare in campanie electorala si pentru inflacaratele discursuri ale participantilor. Marturisesc insa ca imnul ales drept logo audio al partidului ar fi putut fi mai inspirat. Melodia e frumoasa, nu zic ba, insa nu transmite un mesaj combativ. Cred ca mai armonios ar fi fost pentru partidul pe care-l conduceti daca in spoturile electorale s-ar auzi acelasi imn al PNL-ului, care e imnul oficial al PNL Romania.

  Acesta: http://www.youtube.com/watch?v=O-McqHjVu3k

 11. Un sondaj intern al PD arata ca PCRM ar lua 50%, PLDM 17,5%, PD 16,2%, PL 9,5% si AMN 2,2%. Prin urmare, Voronin poate reveni in forta.

 12. sa unesti doua tari sarace, mai buna idee nici nu exista.

 13. Unde-s doi,puterea creste,cand al treile-a ,nu vorbeste ruseste !

 14. Apropo de sondajul de mai sus,astia sunteti voi basarabenii. Va trageti singuri suturi in fund si apoi cautati vinovatii in afara. Toti sunt de vina, rusii, romanii, americanii. Numai moldovenii nu… Ati amplificat si ati complicat la infinit conflictul transnistrean dupa acre ati cerut altora sa va rezolve problema, asta in conditiile in care ceea ce vreti voi nu prea se poate. Acum Va izolati de restul lumii, incuindu-va in „buda” dupa care aruncati cheia. Doamne ce liniste va fi dupa alegeri! Moment in care nimeni din afara, dar absolut nimeni, nu va mai dori sa auda de RM.
  Faptul ca Rusia,Germania,Franta si USA au inteles ,poate,intr-un final rolul pe care il joaca Romania in rezolvarea situatiei din transnistria este meritul anilor de lupta surda pe care diplomatia si politicul din Romania au purtat-o pentru romanii din Basarabia.
  Torna_fratre afirma mai sus:
  „Caci nu degeaba si-au dat viata ostasii romani in cele 2 razboaie mondiale,pentru ca in Basarabia romanii sa fie condusi de catre lepre comuniste antinationale, pupincuristi ai Rusiei.”
  Si daca marea majoritate a majoritate a basarabenilor se vor dovedi a fi, la alegerile din noiembrie, „lepre comuniste antinationale si pupincuristi ai Rusiei”, asa cum s-au dovedit a fi mereu de-a lungul istoriei? Cele mai urate lovituri, pe plan international, romanii le-au primit de la basarabeni, dupa care, tot ei, au urlat, ca din gura de sarpe, ca romanii i-au tradat si refuza sa-i sprijine. Lucrurile astea trebuie sa se termine intr-o zi, iar pe 28 noiembrie se vor termina. Definitiv!

 15. Unul din Idolii comunistilor

  Миф о «геройке» Зое Космодемьянской: Во-первых — не Зоя, и не Космодемьянская.

  Во-вторых — красную сучку поймали и линчевали жители деревни Петрищево, которую «Зоя» решила сжечь дотла.

  Немцев в той деревне никогда не было.

  17 ноября 1941 года появился секретный Приказ Ставки Верховного Главного Командования №0428.

  Лишить германскую армию возможности располагаться в селах и городах, выгнать немецких захватчиков из всех населенных пунктов на холод в поле, выкурить их из теплых убежищ и заставить мерзнуть под открытым небом — такова неотложная задача, от решения которой во многом зависит ускорение разгрома врага и разложение его армии.

  Ставка Верховного Главнокомандования приказывает:

  1. Разрушать и сжигать дотла все населенные пункты в тылу немецких войск на расстоянии 40–60 км в глубину от переднего края и на 20–30 км вправо и влево от дорог.

  Понимаете ли вы, дорогой читатель, что значит перед началом зимы оказаться на пепелище с малыми детьми? Вы хорошо представляете как это — умирать на морозе всей семьей?

  Спецподразделения НКВД выполняли эти задания в трофейной немецкой форме.
  «Зоя Космодемьянская» погибла, выполняя именно этот приказ. Она подожгла два дома и конюшню в деревне Петрищево. Больше не успела. Красную стерву, увешанную бутылками с зажигательной смесью, схватили деревенские жители, которых она обрекла на смерть в мороз, и линчевали.

  СООБЩЕНИЕ КОМАНДИРА ВЧ 9903 ПОДПОЛКОВНИКА А. СПРОГИСА СЕКРЕТАРЮ МК И МГК ВЛКСМ А.ПЕГОВУ О КАЗНИ З.А. КОСМОДЕМЬЯНСКОЙ

  5 февраля 1942 г.
  Секретно

  Сообщаю, что комсомолка Космодемьянская Зоя Анатольевна в октябре 1941 г. была мобилизована на фронт Московским комитетом ВЛКСМ.

  При выполнении специального задания командования разведывательного отдела штаба Западного фронта на фронте борьбы с немецкими захватчиками 30 ноября -1 декабря 1941 г. в 11 часов дня в дер. Петрищево Верейского района была казнена немецкими фашистами.

  Оставаясь до конца преданной делу партии Ленина-Сталина, социалистической Родине и Ленинскому комсомолу, т. КОСМОДЕМЬЯНСКАЯ ЗОЯ АНАТОЛЬЕВНА умерла смертью героя с лозунгами: «СМЕРТЬ НЕМЕЦКИМ ОККУПАНТАМ, ДА ЗДРАВСТВУЕТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАЯ РОДИНА, ДА ЗДРАВСТВУЕТ ТОВАРИЩ СТАЛИН!»

  О чем и сообщаю.

  Подполковник Спрогис.

  (Va urma)

 16. Миф о «геройке» Зое Космодемьянской: Во-первых — не Зоя, и не Космодемьянская.

  (continuare)

  Какой лихой рапорт! Как будто сам вешал.
  Но не волнуйтесь, дорогой читатель. Эта шифровка — вранье.
  Не в том смысле, что написанное есть ложь с начала и до конца, а в том, что такой шифровки в природе вообще не существует. Сей «документ» есть фейк советской пропаганды. Ее придумали журналисты самой правдивой на свете газеты «Правда».

  Зоя Космодемьянская была первой женщиной, которой присвоили звание Героя Советского союза во время Великой Отечественной войны. И не просто присвоили, а создали самую большую легенду за всю историю войны. Кто не знает Зою Космодемьянскую. Знают все… Что же все знают?


  Это старый советский вариант истории про «Пламенную сучку».

  В короткие годы прояснения сознания в конце XX века, русский народ набрался наконец мужества и решил правдиво ответить на вопросы о своих, так называемых «героях». Тогда-то и выяснилась правда о «28-и мифических панфиловцах»; убогом полудурке «Павке Морозове»; «Краснодонских партизанах», — еще одном фейке пропитого писательского ума; Александре Матросове; Зое Космодемьянской; «26 бакинских комиссаров» и прочих «героях», рожденных борзописцами по бумаге. Встал вопрос не только о том, кому же все это время поклонялся обдуренный жуликами народ, но и такой практический, — а что делать с многочисленными памятниками, возвеличавшими мифотворчество поставленное на поток?

  Задумываться пришлось недолго.

  Задумавшаяся часть народа быстро «свалила за бугор», а остальная быдломасса с воем и причитаниями об отнятой истории, поскакала обратно в мутное болото «русской самобытности» и «исключительности».

  Но, давайте вспомним про те вопросы, относительно этой русской «геройки»:

  — Как и кем было доказано, что девушка схваченная в Петрищево и есть Зоя Космодемьянская?
  — Куда делась диверсионная группа, в состав которой входила Таня-Зоя?
  — Как и, главное, кем именно была поймана Таня-Зоя?
  — Были ли немцы в Петрищево в момент «героического» поджога домов сельских жителей?
  — Где и, главное, кем была повешена Таня-Зоя?

  Ноябрь 1941 года. Немцы в 30 километрах от Москвы. Наспех собранные дивизии народного ополчения грудью встали на защиту Москвы и преградили путь обескровленным дивизиям врага.

  Машины блицкрига буксовали в сотнях тысяч трупов ополченцев. Всех, кто мог держать оружие, направляли в окопы, а кто не мог — за линию фронта применять тактику выжженной земли. Выжигалось все, что хоть как-то могло задержать немецкое наступление. Именно поэтому у комсомольцев-диверсантов не было ни оружия, ни гранат и мин, а только бутылки бензина. Они были простым пушечным мясом, которое быстро сгорало в топке войны.

  Если командованию не жалко своих диверсантов, будет ли оно жалеть мирных жителей, чьи дома должны сгореть и не достаться немцам, пусть даже теоретически.

  Мирные жители оказались на временно занятой территории, а значит пособники оккупантов, поэтому нечего с ними разбираться. Мирные жители, в основном старики, женщины и дети были ни в чем не виноваты, это превратности войны.

  Члены диверсионной группы получили задание сжечь деревню. Если кто-то думает, что девушка-партизанка спокойно лежала на краю опушки леса и в бинокль наблюдала за всеми передвижениями в деревне, то глубоко ошибается. В такой мороз особенно не полежишь. Основная задача — добежать до первого попавшегося дома, поджечь его, а есть ли там кто, нет ли, это уж как повезет, или не повезет. Никого не волнует, есть ли в деревне немцы или их вообще нет. Главное — выполнить задание.

  За выполнением этого задания и была поймана комсомолка-диверсантка, впоследствии назвавшейся Таней.

  Кем она была поймана? Да самими же жителями этой несчастной деревушки. Когда запылали два дома и амбар, гордо переименованный советской прессой в «конюшню», когда заголосили бабы и дети, озверевшие мужики поймали сучку с бутылками и не долго думая вздернули на перовой же березе.

  Пытать и казнить диверсантку немцы не могли по той простой причине, что в Петрищево их не было. Ни одного.

  Нет в немецких архивах документов о той «героической» казни. Не вешали солдаты вермахта ни Таню, ни Зою в деревне Петрищево. Поскольку самих солдат вермахта в тех краях и близко не было. Это селяне боролись за свою жизнь с чокнутыми краснозадыми диверсантами и различной партизанской сволочью на 100% состоящую из люмпенов и алкоголиков.

  Ну, хорошо. Пусть «Зою» повесили сами жители деревни. Почему же до сих пор достоверно не известно настоящее имя девушки? Ответ прост. Все диверсионные группы, заброшенные в этот район, погибли и документально установить, кем же была эта Таня-Зоя, не представляется возможным.

  Но такие мелочи никого в СССР не волновали, стране были нужны Герои. Когда известия о повешенной партизанке дошли до органов политуправления, они и направили в Петрищево, после его освобождения, корреспондентов газет даже не фронтовых, а центральных — «Правды» и «Комсомольской правды».

 17. Миф о «геройке» Зое Космодемьянской

  Корреспондентам все случившееся в Петрищеве тоже очень понравилось. Жители, естественно, сказали, что партизанку повесили немцы. Не могли же они признаться в том, что самолично линчевали посланницу бога на Земле — товарища Сталина…

  27 января 1942 года Петром Лидовым в «Правде» был опубликован материал «Таня».

  В тот же день был опубликован материал С. Любимова в «Комсомольской правде» «Мы не забудем тебя, Таня».

  18 февраля 1942 года Петр Лидов опубликовал в «Правде» материал «Кто была Таня».

  Высшее руководство страны материал одобрило, и ей было незамедлительно присвоено звание Героя Советского Союза, был создан ее культ, события в Петрищеве приукрасили, перетолковали и извратили, с годами создали мемориал, в ее честь называли школы, ее знали все.

  Правда, иногда у совков доходило до казуса:

  «Директор и учителя школы №201 города Москвы имени Зои Космодемьянской сообщили, что в организации и проведении экскурсий к месту казни и могиле Зои Космодемьянской следовало бы устранить имеющиеся недостатки. В деревню Петрищево, где зверски замучена фашистами Зоя, приходит много экскурсий, большинство участников которых — это дети, подростки. Но этими экскурсиями никто не руководит. Экскурсии сопровождает Воронина Е., 72 лет, в доме которой размещался штаб, где допрашивали и пытали Зою, и гражданка Кулик П., у которой находилась Зоя до казни.

  Только в перестроечное время стали доходить глухие данные, что не все ладно в «королевстве датском». По воспоминаниям немногих оставшихся местных жителей, Таня-Зоя не была арестована немцами, а захвачена крестьянами, которые были возмущены тем, что она поджигала их дома и хозяйственные постройки. Крестьяне, якобы доставили ее в комендатуру, находившуюся в другом селе.

  Но для нас особенно важен тот факт, что после освобождения красными, жители села Петрищево и прилегающих деревень, имеющих хоть какое-то отношение к данному инциденту, были вывезены в неизвестном направлении.

  Оказывается, в Петрищево жили крутые мужики. Гроздьями развешивали засланных красных казачков.

  Но откуда появилась Зоя Космодемьянская?
  Как это имя, впоследствии, заменило и Таню, и Лилю, и, как оказывается, еще и Веру?

  Как всегда это случается у совков, постепенно все превратилось в трагифарс.

  В. Леонидов пишет:

  «Немцы ушли. Через некоторое время в деревню приехала комиссия, с нею 10 женщин. Выкопали «Таню». Никто в трупе не определил своей дочери, ее снова закопали. В газетах появились фотографии издевательств над Таней, девушке присвоили звание Героя Советского Союза.

  Вскоре после этого указа приехала комиссия с другими женщинами. Вторично вытащили из могилы Таню.

  И тут началось представление. Каждая женщина в Тане опознавала свою дочь. Слезы, причитания по погибшей. А потом, на удивление всех жителей деревни, завязалась драка за право признать погибшую своей дочерью.
  Всех разогнала длинная и худая баба с самым громким голосом, впоследствии оказавшаяся Космодемьянской. Так Таня стала Зоей».

  «Мать героини» познаваемая — не столько потому, что выставила из дома свою нуждавшуюся в помощи дочь, а затем десятилетиями давала интервью на тему, как воспитывать молодых, чтобы они стали Героями, сколько потому, что смогла добиться признания своего места в системе.

  Потом началась кампания по возвеличению подвига Зои Космодемьянской, в кампанию активно включилась ее мать Любовь Тимофеевна, непрерывно выступавшая и избиравшаяся в разные комитеты и советы разных уровней.

  Елена Сенявская из Института истории России считает, что Зоя Космодемьянская действительно существовала и даже была заслана в немецкий тыл, но не погибла, хотя судьба ее горька.

  Когда Зою наши наступающие войска освободили из немецкого концентрационного лагеря и она вернулась домой, мать ее не приняла и выгнала. Зачем русской матери-героине вдруг ожившая дочка, уже павшая громкой геройской смертю? Недонадобности…

  Так что, немцы в истории Тани-Зои-Лили-Веры, совершенно не при чем.

 18. o sa vedem ce mai conteazadaca revine Varonen dezichilibratul la putere ! primul lucru o sa bage din nou vize pentru cetatenii romani ! deci nu votati partide fara speranta de 4% !!!!

  5 !

 19. Решение Политбюро ЦК ВКП(б) № П51/94
  от 2 июля 1937 г.

  94. — Об антисоветских элементах.
  Послать секретарям обкомов, крайкомов, ЦК нацкомпартий следующую телеграмму:

  Замечено, что большая часть бывших кулаков и уголовников, высланных одно время из разных областей в северные и сибирские районы, а потом по истечении срока высылки, вернувшихся в свои области, — являются главными зачинщиками всякого рода антисоветских и диверсионных преступлений, как в колхозах и совхозах, так и на транспорте и в некоторых отраслях промышленности.

  ЦК ВКП(б) предлагает всем секретарям областных и краевых организаций и всем областным, краевым и республиканским представителям НКВД взять на учет всех возвратившихся на родину кулаков и уголовников с тем, чтобы наиболее враждебные из них были немедленно арестованы и были расстреляны в порядке административного проведения их дел через тройки, а остальные менее активные, но все же враждебные элементы были бы переписаны и высланы в районы по указанию НКВД.

  ЦК ВКП(б) предлагает в пятидневный срок представить в ЦК состав троек, а также количество подлежащих расстрелу, равно как и количество подлежащих высылке.

  СЕКРЕТАРЬ ЦК И. СТАЛИН.
  АП, 3-58-212, л. 32

  NOTA BENE:
  in total in anii 1936-1938 au fost arestati 1 420 711 oameni, printre care si 2983 de romani.

  Sursa:

  http://ipvnews.org/pandora_article23102010.php

 20. Pt VladV.

  PCRM- 30-32 procente.

  Revenim după alegeri, şi vă veţi convinge dacă am greşit.

  Apropo la referendul eu am prognozat 32 precente.

  Puţin am greşit , dar în genere am prognozat eşecul.

  Sper şi acum să nu mă abat tare de la prognoza mea.

 21. Mihai Morteanu spune:

  sper sa fie asa. Ai o bere de la mine + o ruga la biserica.

 22. Pt Toma.

  Voronin nu mai revine nici odată la guvernare.

  Mandatele neredistribuite, conform codului electoral, se vor împărţi în mod egal la toate partidele care vor accede în parlament.

  Aceasta înseamnă, că dacă în urma scrutinului, din cauza că unele partude nu au trecut pragul, au rămas de ex. 10 mandate şi au trecut 5 partide, atunci aceste mandate se vor împărţi cîte 2 mandate la fiecare.

  Şi la acel cu 30 procente- 2 mandate. şi la acel cu 5 procente – 2 mandate.

  Aşa, că a vota un partid cu şanse mici, nu va afecta viitoarea alianţă democrată din Parlament.

  În schimb D-stră aveţi ocazia să votaţi adevărul istoric, să votaţi aceia ce vă spune sufletul, acel partid, căruia trebue să-i daţi şansa să accedă în parlament, , pentru ca forţele pronato, proue, proromânia să prevaleze forţelor antiromâneşti.

  În caz contrar, peste cîţiva ani avem şansa să ajungem cu toţi pe piaţa roşie la defilare, iar limba română să nu mai revină ca limbă de stat.

  Ca exemplu, decretul lui Ghimpu privind ziua de 28 iunie.

  PL-ul are nevoie de un aliat în lupta pentru valorile naţionale.

  Aliaţii lui din alianţă şi-au arătat deja faţa, abrogîndu-i decretul.

  Aşa că,

  VOTAŢI PNL.

  şi veţi rămîne cu sovestea împăcată.

 23. Pt Razvi.

  Pun eu două, numai să nu dau greş.

 24. În orice caz, acest scrutin este ultima răsuflare a regimului comunist.

 25. Cu comuniştii e tot clar.

  Acum e important ca poporul să decidă ce forţă să revină în parlament,

  Acei ce se uită cu un ochi la smîntînă, şi cu unu la slănină,

  Sau acea forţă, care pe parcurs a 20 de ani sau luptat pentru ca basarabenii să revină la limba română, la grafia latină, şi care deschis şi sinser spun în glas tare despre adevărul istoric, indiferent , dacă vor trece sau nu în pragul.

  Pentru PNL mai important este să spunem adevărul şi să fim cu inima curată, decît să stăm ” crăcănaţi deasupra prăpastiei”, vorba lui Urschi, şi să aşteptăm cînd vom cădea în ea.

  TREZIŢIVĂ OAMENI BUNI, CÎT NU E TÎRZIU.

  Au trecut deja 20 de ani.

  Peste 20 de ani va fi deja tîrziu.

 26. intrebarea mea este – va reusi PNL sa treaca de 4%? Ca n-as vrea sa votez PNL si o parte din vot sa se duca catre PCRM… De ce nu intra PNL intr-un bloc electoral pentru siguranta ca nici un vot catre PNL nu se duce (partial) catre comunisti?

 27. Ciprian,fiule!!!
  Ai pus punctul pe I!! Asta e intrebarea intrebarilor, cea pe care tu ti-ai pus-o!!
  Eu as mai adauga una,poate tot asa de cruciala: e posibil ca la un electorat de 2,5 milioane de alegatori sa fie inscrise in cursa electorala 21 de partide?E de-adreptul absurd. Un absurd intretinut cu buna stiinta. Iata de ce esecul referendumului ma ingrijoreaza foarte mult!! Cu o Constitutie care face posibila aceasta stare de lucruri e foarte ,foarte greu de iesit la liman. Doar o mobilizare exemplara a oamnenilor lucizi si cu capul pe umar vad o licarire de speranta. Altfel, asa cum spune prof Dan Dungaciu, R. Moldova pica din harta Europei!! Iar in conditiile globalizarii tot mai alerte, caderea ar putea fi definitiva si ireversibila. Un PNL cu un program politic foarte bine articulat european si „unionist” sa nu -si gaseasca locul unison in armonizarea vocilor pe acelasi portativ ma mira pana dincolo de mirare!! La fel si cu MAE!!! Intr-o batalie de asemenea anvergura si insemnatate? Irosirea si a unui procent de 1-2 la suta s-ar putea dovedi fatala.

 28. Pt Ciprian

  Maximum ce poate da PNL unui PCRM sint 0,8 la suta. Pt ca, daca PNL ia numai 3,9 si trec patru partide, imparte 3,9 la 4. Ca se duce egal. Insa nu-mi pot imagina ca avem doar 4 la suta de romani care isi doresc sincer Unirea. Macar simbolic, pt inceput, dupa care se va rostogoli ideea si increderea ca toate alte idei. Fii temerar si cuteaza!

 29. Mai este numai o luna de zile pana la vot. Sper ca PNL si PL sa gaseasca o formula comuna si sa creasca astfel sansa de a intra in parlament. L-am vazut pe Voronin in campanie pe teren .Are multi adepti ,oameni cu influenta. Se anunta o lupta dura. Daca oponentii comunistilor nu fac un joc comun si nu lamuresc alegatorii vin vremuri grele

 30. Vesti triste pentru Basarabia…Integrarea in UE de una singura este inghetata pentru dupa anii 2020(vezi http://www.adevarul.ro/international/Extinderea_UE_spre_Est-inghetata-_10_ani_0_359364411.html).

  Varianta de rezerva,daca pot sa-i spun asa,este UNIREA cu ROMANIA.
  Asa ca lasati privitul catre cai verzi pe pereti ,iesiti la vot si puneti stampila pentru UNIRE.
  Ca si consolare ,probabil,regimul de vize se va liberaliza insa nu inainte de liberalizarea regimului de vize UE pentru Rusia.
  Luna viitoare la alegeri,fratilor,va implor , votati EUROPA(partidele proeuropeene,indiferent de cum se numesc).

 31. Motto-ul de mai sus al lui Eminescu nu mai este de actualitate. Ar insemna sa ne iubim si trecutul comunist-KGBist care a incercat (si partial a reusit) deznationalizarea romanilor si distrugerea fizica a acestora.

 32. Pt ciprian şi Tititez.

  1.În primul rînd, nici o formaţiune politică parlamentară, dar nici extraparlamentară nu a propus crearea unui bloc electoral.

  2.D-na Pavlicenco deja va explicat, că chiar dacă PNL nu trece, cea mai mare parte de voturi se vor repartiza forţelor democratice, nu comuniştilor, deoarece în luna mai a fost modificat articolul din codul electoral privind redistribuirea mandatelot.

  3. Votînd PNL, aveţi şansa să votaţi ceia ce vă spune sufletul, fără să fie afectat echilibrul democratic din viitorul parlament.

  4. Votînd PNL, aveţi şansa să promovaţi încă o formaţiune politică cu viziuni prorone, pronato, proue în parlament, pentru ca împreună cu PL să formeze în viitorul parlament un exhilibru forţelor proruze. proCSI, antinato, antiromânia, anti limbă română ş.a.m.d.

  Pt exemplu , decretul lui Ghimpu, care deţinînd cele mai mari funcţii în stat, nu a avut forţa să salveze decretul.

  În viitorul parlament Ghimpu nu va avea nici o funcţie, deoarece forţele proruse nu-i vor permite.

  Deaceia este nevoie să mai accedă în parlament încă unu, două partide cu viziuni proromîne.

  5. Votînd PNL aveţi şansa să spuneţi adevărul şi să nu vă fie ruşine că aţi susţinut o idee naţională.

  PNL vor vota oamenii curajoşi, din acei, care au pornit mişcarea de eliberare naţională;

  din acei , care au luptat pentru limba română,

  din acei, care au luptat pentru grafia latină,

  din acei 1 mln. de români din basarabia care la 6 mai 1990 şi 16 iunie 1991 au fost la podul de flori şi si au simţit unirea. 2 zile, în schimb am fost liberi, uniţi şi fericiţi.

  UNDE SUNTEŢI FRAŢILOR ASTĂZI, cînd în loc să mergem să creăm poduri de flori la Prut, pe noi ne duc la Moscova, să defilăm pe piaţa roşie????

 33. „PNL a avut taria sa fie alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in acest an de guvernare necomunista…”

  Înțeleg ca dna Pavlicenco pe parcursul anului își expunea părerea personala pe blog și nu a partidului 😉

  @Titrez, @Ciprian
  Numarul mare de partide la alegerile curente doar evidențiază stilul nostru moldav. Seamănă cu magazinele astea mari cu 1000 de boutique-uri ce vând aceiași marfa de rahat (diferă doar prețul)
  PNL, MAE, PUM, PPCD, PPM, PPNT, PRM, PC, PPR, Ravnopravie, PSD, Mișcarea Rromilor… plus clovnii independenți.

  PNL va trebui sa lucreze foarte mult pentru a lua mai multe voturi decât Stati…

 34. @Mihai Morteanu
  „UNDE SUNTEŢI FRAŢILOR ASTĂZI,….”

  Suntem în Europa, Rusia, Asia, America. Adică – peste hotare.

 35. Pt Browser.

  Din postarea de mai sus, reese, că PD de ex. î-l consideraţi partid mare, democrat, ş.a.m.d.

  La cinci aprilie PD-ul nu a trecut pragul.

  Voturile lui s-au dus la comunişti, şi foarte multe voturi.

  Acum , după ce au cooptat o parte de comunişti, care şi au adus PD-ul în Parlament , D-stră î-l consideraţi partid democrat?

  În primii 10 din listă au rămas numai 2 democraţi. În viitoarele alegeri nici aceştea nu vor fi.

  Şi pentru această trădare D-stră sunteţi gata să vă daţi votul.

  Reese, că şi PNL-ul, pentru ca să capete simpatia D.-stră, şi pentru ca să-l votaţi, trebue să-l atragă pe Voronin, greceanaia şi Mişin, şi atunci precis că vom trece pragul.

  Iată aşi vrea să cunosc părerea D-stră, în aşa caz D-stră ne veţi stima mai mult?????

 36. # browser spune:
  25 October 2010, la 07:07

  @Mihai Morteanu
  “UNDE SUNTEŢI FRAŢILOR ASTĂZI,….”

  Suntem în Europa, Rusia, Asia, America. Adică – peste hotare.

  Aici sunt totalmente cu D-stră deacord.

  Dar sperăm, că au mai rămas măcar 5 procente.

 37. @Mihai Morteanu

  Doamne ferește! Nu susțin PD-ul.
  Asi dori sa nu treacă astea pragul 🙂
  Dar din păcate ei vor fi votați pentru ca cineva „e frumos” (cum zice Diakov)

  Voi vota pentru PNL atunci când în fruntea lui va fi cineva ca Mihai Morteanu și în lista mai multi oameni în care sa am încredere. 😉

 38. Închipuiţivă, că 5 procente din electorat gîndesc ca D-stră.

  Ar vota PNL, dar nu vor să piardă votul.

  Şi dacă acei 5 procente ar avea curaj şi ar vota PNL, în parlamentul viitor echilibrul forţelor proromâne şi proruse se vor egala, şi ghimpu va avea încă un aliat la promovarea ideilor naţionale, deoarece de unu singur nu face nimiC.

  vaţi convins cu decretul şi cu ziua de 28 iunie , cînd pentru susţinerea decretului PNL a fost alături de PL pe PMAN, declarînd susţinerea PL.

  Dar unde au fost în acea zi Filat, Urechean, Lupu?

  Acum faceţi concluzia.

  UNDE-I UNU NU-I PUTERE,

  UNDE-S DOI PUTEREA CREŞTE

  ŞI DUŞMANUL NU SPOREŞTE.

 39. Pt Paul Visoianu

  Cine uita trecutul, risca sa il repete. Noi nu ne iubim trecutul urit, ci pe cel frumos, nu uitam cine sintem. Iar cele rele nu trebuie uitate, pentru a nu pierde vigilenta.

 40. Pt torna_frate

  Nu se deschide pagina. Postati, va rog, articolul.

 41. Pt Browser.

  Pentru informaţe, eu am fost cu Pavlicenco încă din 2002 în PL.

  Acel PL, denumirea care a preluat-o Ghimpu după ce PL s-a unit cu Urecheanu şi cu Braghiş şi au format AMN.

  Din motivul, că s-au unit cu comsomoliştii, eu şi toată organizaţia de la Făleşti am plecat din AMN, aderînd la PSL, deoarece acolo erau şi Moşanu, şi Matei, şi Dabija.

  Dar am fost trădaţi la 4 aprilie 2005 şi am plecat din PSL şi eu, şi Dabija, şi Matei, şi Moşanu.

  PSL-ul a aderat la PD.

  Acum nici Serebrean, nici, Clipii nu mai sunt în PD.

  Însă o parte de echipă au rămas acolo.

  Se pune întrebarea , ce caută liberalii lui Serebrean, care tot timpul au promovat udeiile pronato, proue, proromânia în PD, susţinîndu-l acum pe Lupu, care a venit de la comunişti şi care are viziuni clare proruseşti, pro CSI, antinato, antiromânia.

  Vă răspund eu la acestă întrebare, cine-i ţin pe aceşti foşti liberali alături de Lupu.

  LAŞITATEA ŞI FĂŢĂRNICIA .

 42. Şi spun aceste lucruri, fiindcă am temei, deoarece cei ce mai eri băteau din palme şui Serebrean, lui Matei, lui Dabija la declaraţiile proromâneşti, pronato, proue zilele acestea l-au aplaudat pe Lupu care a fost la Făleşti , pentru viziunile sale anti româneşti, antinato, procsi-ste, proruseşti..

  În aceste condiţii nu mai am ce comenta, decît să mă rog la Dumnezeu să-i erte, că nu ştiu ce fac.

  Cu Lupu etot clar.

  Dar unde-i sinceritate poporului?

 43. Pt Browser.

  Apropo .
  În privinţa , că veţi vota PD-ul, dacă de-al de Morteanu ar conduce acest partid.

  Am o rugăminte mare.

  Dacă Morteanu ar trece la PD, să vă păstraţi demnitate şi să nu mă votaţi.

  Trădătorii trebuesc taxaţi, dar nu votaţi.

  Aşa că păstraţi-vă demnitatea , chiar dacă veţi rămîne de unu singur, aşa cum a face astăzi PNL.

  Nu trecem pragul, dar nici nu trădăm valorile naţionale.

 44. In viitorul apropiat Republica Moldova nu va avea regim fara viza cu UE chiar si cu pasapoarte biometrice.

  2010-10-22 – Биометрические паспорта – одно из обязательных условий Евросоюза.

  «Возможность Молдовы выдавать биометрические паспорта своим гражданам – это важный шаг для управления процессами, которые происходят в стране. Во время переговоров стороны договорились о том, что к нам должны приехать эксперты, которые проведут оценку. Они будет распределены по отдельным темам. Одной, из которых будет безопасность документов или выдача биометрических паспортов», сообщил Дирк Шубель, руководитель делегации Евросоюза в РМ.

  Новое удостоверение не означает свободного передвижение по странам Евросоюза, это лишь один из шагов на пути к разрешению вопроса о либерализации визового режима. Паспорт с электронным чипом повышает уровень безопасности, устанавливает конкретное лицо, контролирует миграционные потоки.
  «Это решение повышает уровень доверия наших партнеров в способности государства обеспечивать безопасность и контроль миграционных потоков», сказал Дорин Речан.

  До сих пор Молдова выдала около трёх тысяч биометрических паспортов. С первого января они станут обязательными. Вместе с тем обладатели старых паспортов могут быть спокойны, так как их документы будут действительны до истечения срока действия. Новый документ будет выдавать на 7 лет, его стоимость не превысит 35-ти евро. Для детей до семи лет документ будет действовать 4 года, а в паспорте для детей до 12 лет не будет отпечатков пальцев. Для реализации новой системы документации Евросоюз предоставил нам грант в размере двух миллионов евро.
  http://www.tv7.md/?page=news&id=22656&lang=ru&list=1

 45. 2010-10-22 – Paşapoartele biometrice sunt o condiţie obligatorie impusă de Uniunea Europeană.

  „Capacitatea Republicii Moldova de a elibera paşapoarte bioimetrice cetăţenilor săi este, într-adevăr un pas important pentru mobilitatea şi gestionarea proceselor care se produc în ţară. În cadrul discuţiilor între RM şi UE ambele părţi au convenit că este necesară prezenţa experţilor în ţară pentru evaluări. Aceste evaluări au fost repartizate pe câteva blocuri tematice. Şi unul pe care vreau să-l menţionez este securitatea documentelor sau eliberarea paşapoartelor biometrice”, a spus Dirk Schubel, ambasadorul, şef al delegaţiei UE la Chişinău.

  Odată cu eliberarea paşapoartelor biometrice nu înseamnă că moldovenii vor călători fără viză în Uniunea Europeană, dar acest proces este un pas înainte pentru a ajunge şi la momentul când vizele nu vor mai fi necesare. Noul document este necesar pentru că sporeşte gradul de securitate, identifică exact persoana şi exclude identitatea multiplă, controlează fluxul migraţional.

  „Această soluţiecreşte încrederea partenerilor noştri în capacitatea statului de a asigura securitatea şi de a asigura controlul fluxurilor migraţionale”, a spus Dorin Recean.

  Republica Moldova a implementat parţial acest sistem de documentare şi până în prezent au fost eliberate 2800 de paşapoarte biometrice care de la 1 ianuarie vor deveni obligatorii. Totodată, deţinătorii paşapoartelor de tip vechi trebuie să ştie că acestea, de asemenea, rămân valabile până la expirarea termenului de valabilitate. Un paşaport biometric se va alibera pentru un termen de 7 ani şi nu va costa mai mult de 35 de euro. Valabilitatea actului va fi de 4 ani în cazul copiilor de până la 7 ani, iar paşapoartele minorilor de până la 12 ani nu vor include amprentele digitale. În scopul implementării noului sistem de documentare a populaţiei, Uniunea Europeană ne-a oferit un grant nerambursabil de 2 milioane de euro.

  http://www.tv7.md/?page=news&id=22656&list=1&lang=ro

 46. Pt Browser.

  Cer scuze.

  Nu am fost atent, la postarea de mai sus.

  Va-ţi referit la PNL da nu la PD.

  Şi ce vă încurcă să votaţi PNL. Eu sunt pe locul 17.

 47. Constantin Tănase: R. Moldova va intra în UE în anul 2030, dacă …
  Aşadar, R. Moldova va intra în UE în 2030, dacă vor exista atunci moldovenii şi UE. Şi dacă, bineînţeles, va exista şi R. Moldova. Faptul, probat de atâţia ani, că cititorii noştri sunt oameni deştepţi mă scuteşte de obligaţia de a despica firul în patru. Aş îndrăzni să solicit pe câteva minute atenţia cititorului asupra unui subiect legat de chestiunea aderării R. Moldova la UE, care s-a discutat mai puţin sau chiar deloc în presa noastră.

  S-o pornim, cum spun bătrânii noştri de la ţară, ab initio sau ab ovo, adică de la origini. Moise şi-a purtat poporul prin pustiu timp de 40 de ani, până au murit toţi cei născuţi în robie, în Egipt, şi care aveau mentalitate de robi. Legenda biblică pare să conţină mult adevăr în ea, fapt confirmat şi de destinul nostru, al moldovenilor. Ca şi evreii născuţi în robia Egiptului, şi noi, moldovenii născuţi în robia URSS, în măsură diferită, dar absolut toţi avem mentalitate de om sovietic, homo sovieticus, adică de rob socialist. Au trecut două decenii de la dispariţia URSS şi declararea Independenţei, dar noi, moldovenii născuţi în URSS, continuăm să avem mentalitate de rob şi să-i contaminăm cu mentalitatea noastră şi pe cei care s-au născut după 1990. Să nu ne mirăm, aşadar, de ce la tinerii născuţi după dispariţia URSS atestăm reflexe totalitariste şi psihologie de rob: aceste mentalităţi pot parţial să fie moştenite – nu ştiu, s-o demonstreze psihologii -, mă tem însă că în mare măsură ei sunt „infectaţi” de noi, generaţia robilor sovietici cu acte în regulă.

  Am citit ieri o ştire despre aceea că Uniunea Europeană ar fi dispusă sa admită la sânul ei ţări precum Moldova doar peste vreo zece ani. Unii poate au oftat întristaţi, eu însă nu m-am emoţionat deloc, deoarece de mult timp e clar că lucrurile spre asta merg: ori moare împăratul, ori măgarul. Nefiind eurosceptic, într-un fel am răsuflat, totuşi, uşurat. Şi am să explic de ce.

  Un diplomat european observa recent că „ţările din Est” doresc să aibă o perspectivă clară de a deveni state cu drepturi depline în comunitatea europeană, unele chiar presează să ajungă cât mai repede la acel statut”. Una din ţările care, în ultimul an, presează să ajungă cât mai repede în UE este R. Moldova. (În anii guvernării comuniste ea doar a mimat acest lucru.)

  Voi spune un lucru care-i va scandaliza pe unii: lozinca integrării europene a R. Moldova este dovada lipsei de soluţii sociale şi politice interne ale guvernărilor de la Chişinău. Când o guvernare n-are minte şi imaginaţie să scape ţara de sărăcie, singurul lucru accesibil care-i stă la îndemână e să inventeze duşmani (interni şi externi) şi să declare că luptă pentru integrarea europeană. Comuniştii, de exemplu, în opt ani cât au guvernat Moldova au transformat-o în cea mai săracă ţară din Europa… sub care lozincă? Exact: sub lozinca integrării europene! Au inventat un duşman extern (România) şi au lansat sloganul eurointegrării. Noua guvernare (declarându-se oficial „Alianţa pentru Integrare Europeană”) încă nu a inventat un duşman extern, dar s-a avântat energic pe vectorul proeuropean, depune eforturi reale pentru integrarea europeană şi crede sincer că această minune se va întâmpla în câţiva ani. Un lucru nu observă actualii guvernanţi: am ajuns abia la jumătatea pustiului, mai avem nevoie de vreo 20 de ani până vom dispărea toţi cei născuţi în URSS şi care avem psihologie de robi. Cât suntem vii noi, robii sovietici născuţi în URSS, R. Moldova nu e „coaptă” pentru UE.

  …Aici mă văd obligat să fac o pauză…explicativă. După ce vor citi alineatul de mai sus, unii cititori îmi vor sări în cap… Cum nu suntem „copţi”, cum să nu vină mama, cum să pice frunza, vorba poetului?! Dacă le-aş spune că o asemenea reacţie este tot una de origine totalitaristă vor sări şi mai tare… Să sară, de aia avem democraţie…

  De ani de zile de când se vorbeşte despre integrarea europeană niciodată clasa noastră politică n-a discutat cu poporul cinstit, cu cărţile pe faţă, ce mâncare de peşte este această integrare şi ce trebuie să facă el, poporul, ca integrarea să se producă în cel mai scurt timp posibil. Această temă niciodată n-a fost subiect de campanie electorală. În campaniile electorale politicienii noştri preferă să mintă electoratul cu salarii de 500 de euro, ca în Europa, în loc să-i explice cum să câştige o mie de euro pe lună, ca în Europa, aici, la el acasă. În fiecare campanie electorală poporul este amăgit de către politicieni, iar aceştia azi constată cu mirare că acest popor e dezamăgit! Păi, cum altfel – dezamăgit este format de la amăgit!

  Spuneam mai sus că R. Moldova ar putea fi invitată în UE doar peste vreo zece ani, dacă atunci vor exista UE, moldovenii şi R. Moldova. Există zeci de lucruri fundamentale care ne împiedică pe noi, moldovenii, să fim europeni în sensul deplin al cuvântului. Nu e vorba numai de mentalitatea sovietică de robi, drumurile proaste sau closetele din beţe de răsărită (floarea-soarelui) din fundul grădinii. Există încă atâtea „lucruri mărunte”, dar foarte importante. Astfel, noi încercăm să explicăm cauzele funcţionării proaste a acestui stat şi ale sărăciei acestei ţări prin corupţie, mafie, funcţionari neprofesionişti, lipsă de resurse energetice, aşezarea geografică nereuşită („în calea tuturor răutăţilor”), vecini agresivi şi şovini ş.a.m.d. Chiar şi campaniile electorale ale partidelor se construiesc pe aceste subiecte. Evident, toate acestea există. Politicienii noştri însă nu observă că răul principal trebuie căutat în altă parte, şi anume: în noi. Nu ţin minte ca vreun preşedinte al R. Moldova, vorbind despre integrarea europeană, să-i spună poporului (electoratului) că nu-i europeneşte să fumezi şi să scuipi în lift, să ronţăi în public răsărită (seminţe de floarea-soarelui) şi să scuipi cojile pe jos, să arunci gunoiul din curte în drum, să-i înfometezi pe bătrâni cu pensii mizere pentru a le putea apoi lua voturile, să faci foc cu tizic, din cauză că nu ai bani să plăteşti pentru gaz, să baţi un simplu cetăţean numai pentru că ar vrea să adreseze o întrebare fostului şef de stat, să-ţi laşi copiii pe drumuri, iar tu să mergi „la Italia” ca să faci bani pentru a schimba draperiile, să te încăpăţânezi să rămâi mancurt care nu ştie cine e şi ce limbă vorbeşte, să traversezi strada la culoarea roşie a semaforului, pe timp de criză economică să faci nunţi cu mesele încărcate cu câteva etaje de farfurii, să lucrezi puţin şi de mântuială, dar să pretinzi salarii ca în Europa, să pleci de la serviciu şi să nu stingi lumina, fiindcă „patronul plăteşte”, să eviţi să achiţi taxa în transportul public, să nu achiţi impozitele până la ultimul bănuţ, să te închini şi lui Dumnezeu, şi lui Lenin ş.a.m.d., ş.a.m.d. Toate acestea nu au nimic în comun cu spiritul european şi până nu scăpăm de ele nu avem ce căuta în Europa.

  Iată, când aceste teme vor deveni în R. Moldova subiecte de campanie electorală, când aceste chestiuni se vor dezbate în presă, abia atunci vom putea spune că, în sfârşit, moldovenii se gândesc la modul serios să pornească spre UE.

  Să revenim la începutul acestui articol. Aşadar, pentru scopul propus Moise a avut nevoie de 40 de ani. Pentru a se integra în Europa moldovenii au nevoie tot de 40 de ani. Douăzeci au trecut. Peste zece ani, în 2020, Europa ne va invita la negocieri, negocierile vor dura zece ani, astfel, peste douăzeci de ani vom accede în UE. Adică în 2030, cam după 40 de ani de la declararea Independenţei… Bineînţeles, cu condiţia ca să mai existe atunci UE, să mai existăm în istorie şi noi, moldovenii, şi să existe şi R. Moldova…

  …că nu vedeţi cât e de schimbătoare lumea asta – of, lume, soro lume -, mai ales când eşti aşezat în calea tuturor răutăţilor, unde bat năprasnic vânturi geopolitice tot mai reci, atât de reci încât îngheaţă statalitatea moldovenească la foc slab de tizic… Cine ştie, aşadar, ce va fi cu noi, moldovenii, peste 20 de ani…

  http://www.timpul.md/articol/-r–moldova-va-intra-in-ue-in-anul-2030-daca-%E2%80%A6-16953.html

 48. Pt VladV.

  „PCRM- 30-32 procente.

  Revenim după alegeri, şi vă veţi convinge dacă am greşit.

  Apropo la referendul eu am prognozat 32 precente.

  Puţin am greşit , dar în genere am prognozat eşecul.

  Sper şi acum să nu mă abat tare de la prognoza mea.” – daca Varonern nu face in parlament 52 mandate sa zis cu fazenda lui de la Tiganda ! iar eu multamit iti pun o lada de bere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *