Pentru cine va citi cu lupa

PNL se pregateste de alegeri parlamentare anticipate

PNL opteaza major pentru transparenta in actul public. Asa am procedat mereu. Am publicat dezbaterile din cadrul DPN anterioare ale PNL. Facem si acum acelasi lucru. Postam in continuare Raportul presedintelui PNL, interventiile in Dezbateri si interventia de raspuns a raportorului.

Simbata a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal, care a facut bilantul participarii partidului la referendumul constitutional si a stabilit sarcinile formatiunii in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare anticipate si locale.

Conducerea PNL a apreciat oportunitatea referendumului constitutional, care a permis – intr-un spatiu public pentru dezbateri publice blocat si tabuizat, deja de noua conducere, liberal-democrata, dupa 29 iulie 2009, – sa-si faca stiut mesajul unionist clar, in scopul convingerii populatiei ca cea mai scurta calea de accedere spre NATO si UE este unirea cu Romania.

PNL, dupa un referendum esuat, va trebui sa-si revizuiasca prevederea programatica privind alegerea Presedintelui prin vot direct si sa cheme populatia sa nu voteze Stinga filorusa, care este piedica principala in accederea R.Moldova in spatiul de civilizatie europeana.

Presedintele partidului a mentionat ca PNL isi consolideaza structurile de sprijin in teritoriu, atrage noi membri, lucru ce se desfasoara cu mult mai usor dupa prestatia in public a membrilor a conducerii PNL, prezente in dezbaterile electorale cu mesajul partidului…

Echipele teritoriale identifica grupuri de sprijin in fiecare localitate din raioane si colecteaza problemele localitatilor, faradelegile si abuzurile oponentilor politici si ale guvernantilor, ale administratiei publice raionale, municipale, locale. PNL ii invita pe cetateni sa mearga la sediile PNL din raioane, sa contacteze echipele de acolo. Pe site-ul PNL vor fi publicate sediile PNL din raioane.

PNL a discutat formulele negociabile de participare la alegerile parlamentare anticipate. Membrii DPN si-au exprimat disponibilitatea pentru un Bloc PL-PNL, dar se pregatesc pentru participarea separata a PNL. PNL considera ca exista minimum in R.Moldova 5 la suta din oameni cu demnitate nationala romaneasca, ce vor dori prezenta unui partid unionist in Legislativ, ca si garantie de aparare a demnitatii nationale, a valorilor nationale, a idealului national al reintregirii natiunii romane.

DPN a delegat BPC dreptul de a negocia formulele de participare in bloc la alegerile parlamentare anticipate si de a adopta decizii in contextul apropiatei campanii electorale.

Vom publica pe site-ul partidului si aici interventiile amanuntite ale membrilor si oaspetilor PNL in cadrul DPN.

Serviciul de presa al PNL

Raportul activitatii BPC al PNL in perioada 25 iulie-19 septembrie, prezentat de presedintele partidului, Vitalia Pavlicenco

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale,
Stimati invitati,

Ultima sedinta a DPN am avut-o pe 25 iulie, dupa care am intrat in vacanta, dar parca am intrat si in campania electorala pentru referendum. Acum, prin decizia BPC, am decis convocarea DPN, intre doua campanii electorale.

Echipa din staf, din care numai o persoana a fost intr-un concediu, a intrat imediat in pregatirile pentru referendum, la care am reusit performanta sa participam fara cheltuieli.

Va veti spune opiniile astazi despre referendum, tin sa zic doar ca noi am adoptat la timp toate declaratiile, legate de plebiscit, de deciziile Puterii, exprimind pozitia PNL si prin actiunile desfasurate cu suportul major al tinerilor nostri. Noi am sprijinit ideea unei noi Constitutii, am avut actiuni in toate zilele de importanta nationala pentru Basarabia, ultima fiind pe 23-24 august.

Eu am lipsit vara asta din activitatea partidului doar 5 zile, intre 6 si 11 august, perioada in care inca nu se lansase, de facto, campania pentru referendum, inceputa dupa ce s-au inscris in cursa toti subiectii electorali.

Staful PNL a activat bine si vreau sa multumesc, in mod special, lui Nicolae Margarint, lui Ion Calmic, lui Filipp Druta, ultimii doi fiind si membri ai BPC, care au pregatit toata campania mediatica a PNL – spotul electoral, prezenta la emisiuni si reprezentarea PNL la CEC, in instantele de judecata, unde am avut bataie de cap, dar si cistig de cauza.

Vreau, de asemenea, sa multumesc membrilor conducerii PNL Anatol Revenco, Andrei Iuri-Apostol, Ion Alexei, Valeriu Vinitinschi, Dumitru Mahu, Roman Cociu, care au participat, impreuna cu mine, la campania de convingere a populatiei la posturile de radio si televiziune sa participe oamenii la alegeri. Stiu ca au dorit sa participe, dar nu au putut, Alexandra Can si Mihai Severovan.

De fapt, daca ar fi sa vorbim despre activitatea desfasurata intre 25 iulie si 18 septembrie, fiind vorba de mai putin de doua luni, aceasta s-a axat pe doua imperative – referendumul si extinderea in raioane. In privinta referendumului, consideram ca a fost una reusita pentru PNL, poate mai putin pentru alte partide. Noi am iesit din anonimat, ne-am clarificat si propagat mesajul, respectind Programul formatiunii.

Asa cum stiti, PNL, atunci cind s-a format la 16 decembrie 2006, a inclus ca prevedere programatica alegerea Presedintelui prin vot direct. Era prea proaspata impresia coruperii politice in Parlament, cind pseudodemocratii au votat pentru al doilea mandat al lui Voronin. PNL a optat atunci pentru alegerea sefului statului de catre toti cetatenii cu drept de vot. Dupa patru ani cred ca unii avem deja alta convingere si ne vom verifica pozitiile si viziunile la Congresul al III-lea al PNL, din mai 2011. Insa un “Tatuc atotputernic” nu ne dorim, asa cum s-au avintat unii lideri ai AIE spre functia de Presedinte al Republicii Moldova. Si acum, cind electoratul nu a iesit la referendum, nu trebuie sa deplingem faptul ca nu s-a produs sfisierea politica intre PLDM si PD, intre Filat si Lupu. Ci sa facem tot posibilul sa nu cistige substantial voturi Stinga din R.Moldova, care este cea ce ne blocheaza mersul spre Romania, NATO si UE.

Sa recunoastem – daca erau sa aiba loc alegeri prezidentiale concomitent cu cele parlamentare anticipate, trebuia sa participam si noi, PNL, cu un candidat la prezidentiale, sa ne promovam partidul. Bine ca nu ne vom mai chinui cu doua campanii. Vreau aici sa va multumesc celor care ati adus zece persoane de incredere sa propage necesitatea participarii la referendum, regretam ca nu toti au adus, dar ne cerem scuze ca nu le-am mai prezentat la CEC. Asta pentru ca: 1. Nu le-am avut pe toate. 2. Nu am fi reusit sa va dam legitimatiile de reprezentanti-persoane de incredere. 3. Ne-am ocupat doua saptamini de dosarele in instanta, in care ne-au bagat comunistii si CEC, dar trebuie sa le spunem si mersi pentru asta, ca ne-au facut un serviciu, ne-am propagat cazul si am cistigat dosarul, creind un precedent nemaipomenit pentru libertatea de expresie si pentru propagarea in mod expres a mesajului Unirii cu Romania de catre PNL.

Va pot spune ca avem informatii ca si-au pus “umarul”, ca sa nu spun “botisorul”, la decizia antispotul unionist PNL si prieteni liberali. Dar Dumnezeu cu ei. Trebuie sa mentionam si ca datorita noua a aparut in spatiul public, televizat, mesajul Unirii cu Romania, pe care l-au discutat analisti si oameni politici, inclusiv Mircea Druc, Mihai Ghimpu s.a.

Acum, legat de marea vina a PNL ca s-a prabusit referendumul, care se tot vehiculeaza. In primul rind, comunistii au folosit antinomia “ori comunistii, care va apara statalitatea si moldovenismul, ori democratii, care va vor uni cu Romania” de cind sint repusi in lege de Lucinschi dupa independenta noastra. In al doilea rind, daca PNL are o asemenea influenta, este minunat, dar daca nu are, sa fim lasati in pace cu vina noastra. Pentru ca noi putem doar creste in procente si asta facem, spre deosebire de altii, care se tem sa fie unionisti, ca sa nu li se “usuce ratingul”.

Astfel, va propun sa nu deplingem referendumul si sa il ingropam pentru viitor. Oricum, va veti expune opiniile, numai ca un alt referendum la aceasta tema poate fi organziat peste doi ani si nu sint sigura ca se va mai produce.

A doua prioritate care ramine pentru noi este extinderea si consolidarea PNL in teritoriu, care continua tot mai bine. Aici avem urmatoarele realizari. Stiu ca lucrati sa acoperiti toate localitatile cu oameni, cu membri PNL, candidati buni si pentru consilieri si primari. Cred ca pina prin martie, aprilie, mai, cind vor avea loc alegerile locale, ne va reusi acest lucru. Sint structuri care s-au pus foarte bine pe treaba.

In ultimul timp am reusit sa identificam echipe in unele raioane unde nu le-am avut. Ne mai ramin vreo trei-patru, fara nuclee bine inchegate, dar muncim in aceasta directie. Noi nu umblam sa atragem oameni in mod expres de la alte formatiuni, dar constatam ca avem acest fenomen si oamenii vin la noi. Apreciem faptul ca expresie a atasamentului fata de valorile nationale sfinte.

Cred ca se va schimba clivajul politic. Vom vedea daca vor intra in Parlament aceleasi partide. Vom vedea daca se va crea un pol liberal, deciziile le vom lua impreuna. Noi avem membri in structurile de conducere ce doresc sa mergem singuri, altii care spun sa mergem in bloc. Vom negocia, vom analiza si vom decide. Este adevarat ca exista trei partide cu oameni de valoare, cu principii si mesaje, viziuni bune, dar care nu au banii lui Filat. Au, dar nu chiar atit. E vorba de AMN, MAE si PNL. Facem si noi totul sa avem acoperire financiara in campania electorala. Si actiunile noastre din ultimul timp ne ajuta in acest sens. Tot mai multa lume spune ca putem trece acum pragul si ca ar fi indicat un bloc PL-PNL, insa cu semnarea unor intelegeri clare, care sa fie respectate.

Dumneavoastra acum arendati sedii in teritoriu, v-am dat ce va trebuie pentru asta – steaguri PNL, firme PNL, pliante noi, Programul politic-forma compacta, documente privind sectiile de votare si circumscriptiile electorale, ca sa va ajute in lucru. Dumneavoastra trebuie sa acoperiti localitatile cu grupuri de sprijin. Noi trebuie sa fim alaturi cu ce putem si sa ne intilnim cu cine ne pregatiti. Chiar zilele trecute am avut doua intilniri bune la Telenesti si Anenii-Noi si le multumesc celor care le-au pregatit.

In ultimul timp ne-am intilnit cu oameni si in Criuleni, Orhei, Drochia. Sigur, conducerea PNL ramine datoare cu stabilirea clara a coordonatorilor pentru raioane.

Purtam negocieri cu unele structuri de la alte partide, care ar fi gata sa vina la PNL imediat ce demareaza cooperarea cu PNL din Romania.

Raminem in asteptarea sprijinului moral si politic al PNL din Romania, am avut o discutie cu persoane din conducere. Urmeaza sa stabilim forma cooperarii.

Sigur, nu intotdeauna lucrurile se aseaza cum te pornesti sau cum le vrei, dar nu totul depinde de noi. Noi, ce depinde de noi, facem si vom face.

Oricum, noi trebuie sa completam actele pentru lista parlamentara si sa mergem inainte. BPC are dreptul dat de DPN sa negocieze cu alte partide, vom vedea cind va fi stabilita data alegerilor parlamentare anticipate si vom actiona in consecinta, fara a taragana. Cred ca DPN va reconfirma dreptul BPC sa negocieze cu doritorii si sa luam deciziile respective, impreuna.

Am facut mai multe lucruri bune, de asistenta in aceste luni, am antamat si niste discutii cu ONG-uri nationale, vom vedea cum va merge dialogul.

In curind va fi stabilita data alegerilor parlamentare anticipate si noi vom demara campania. Se vorbeste despre un pol liberal cu Pl-MAE-PNL. S-a vorbit de un bloc AMN-PNL. Probabil partidele parlamentare considera ca nu au nevoie de cooperare, noi credem, la fel ca unii lideri de opinie, ca AMN, MAE, PNL sint partide cu atasamente nationale ce ar contribui la consolidarea partidei nationale in viitorul Parlament.

De saptamina viitoare ne vom ocupa de Chisinau. Toti membrii PNL sint arondati sectiilor de votare, va trebui sa verificam viabilitatea grupurilor si sa le completam cu persoane functionale.

Dupa care vom organiza intilniri, conferinte si ne vom pregati de alegerile lcoale si de Congresul al treilea al PNL din primavara.

Se constata un interes pentru PNL si noi trebuie sa il valorificam. Ma opresc aici si doresc sa avem discutii libere si directe, asa ca intotdeauna.

Va multumesc, Vitalia Pavlicenco

Dezbaterile din cadrul sedintei DPN din 19 septembrie 2010

Mihai SEVEROVAN, Chisinau: Astazi ii salutam pe cei ce au venit prima oara la PNL. Vreau sa va asigur ca nu ati gresit alegerea. Va veti convinge de acest lucru. Nu regret ce s-a intimplat cu referendumul, bine ca e asa. In alegerile locale au gresit comunistii, ca i-au inaintat ba pe Zgardan, ba pe Iordan, persoane slabe, care nu au fost votate. Pina la urma este in natura o putere care regleaza totul. Este foarte important sa nu revina comunistii nici acum. Ca si consilier al PNL in Consiliul Municipal Chisinau, colaborez cu Primarul Dorin Chirtoaca. Ma mai intreaba ce facem politic. Acum trebuie sa vedem cum participam la alegeri. Putem merge separat cu demnitate, insa, daca vom merge pe o lista cu alt partid, ar trebuie sa fie stipulate clar toate implicantele, ca sa fie cit mai putine regrete apoi. Trebuie semnat un acord, impartite toate aranjamentele, structurile, finantarile. Sint cazuri elocvente de demnitate in viata noastra, nu totul se vinde si se cumpara. Colegii cunosc si cazul de care va voi vorbi – cind in Consiliul Municipal era un vot la limita – pentru comunisti sau pentru democrati si cuiva i s-a propus sa fie ministru unde isi doreste, dar nu a acceptat. Insa nu pentru Urecheanu, care era primar atunci, ci pentru ca acest consilier municipal nu a dorit sa-si vinda principiile si convingerile in favoarea comunistilor. Haideti sa lucram si vom reusi. PNL din Republica Moldova are mare nevoie de un suport politic si moral, de un semnal de cooperare cu PNL din Romania, de cumularea imaginilor celor doua partide national-liberale in spatiul politic romanesc. Mesajul Unirii cu Romania l-am propus chiar eu, inca in alegerile din 5 aprilie 2009, insa atunci echipa de imagine si tehnologi politici, care a asistat MAE, nu a acceptat. Acum ne-am asumat Mesajul Unirii cu Romania, un mesaj foarte greu, dar e unicul salvator pentru R.Moldova, daca se va realiza. In privinta lui Marian Lupu nu cred ca trebuie foarte atacat, dincolo de ce decalara uneori. Fara Lupu nu am fi avut Alianta pentru Integrarea Europeana, pe care o avem. Da, PD-ul a semnat un Acord de cooperare cu Edinaia Rosia. Noi, PNL din R.Moldova, trebuie sa semnam un acord cu PNL din Romania.

Boris GAINA, Orhei: Noi sintem de 20 de ani in Opozitie. Si nu sintem multumiti nici noi, nici tinerii de aceasta, pentru care nimeni nu a facut nimic sa aiba un viitor acasa. Circumstantele au fost mereu nefavorabile, presiuni am avut din toate partile, am mai fost prin diferite partide cu speranta de mai bine, am pierdut, am rezistat in fata faradelegilor, acum sintem siguri ca unica salvare este PNL. Noi mergem acum intens prin sate, depistam oameni, atragem si de la comunisti membri ai PNL, pentru ca ei cred in mesajul nostru de Unire cu Romania, ca unica sansa de salvare a partii estice a neamului nostru romanesc. Unirea cu Romania ar insemna oportunitati de obtinere imediata a cetateniei, de ridicare a culturii politice si a constiintei nationale. Noi avem inca analfabeti, unii spun ca sint 30 de mii de oameni. Ei nu aveau de unde intelege ce trebuiau sa faca pe 5 septembrie – ce inseamna art.78 din Constitutie. Intrebau “Pe cine votam?” Sint oameni care nu au buletine de identitate. Adica, comunistii au permis ca toti transnistrenii sa isi faca fara bani buletinde identitate, in timp ce moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu au bani sa isi faca buletine de identitate. Oare nu poate rezolva azi guvernarea aceasta problema? Avem 70 la suta indecisi si putem atrage, prin a-i convinge, pe o mare parte din ei. Numai ridicarea constiintei nationale ne va ajuta sa ne votam corect viitorul. Desigur, trebuie abrogat Pactul Molotov-Ribbentrop, ma bucur ca PNL a colectat si mai colecteaza semnaturi pentru asta. Deci, practic, noi nu avem inca toti cetatenia Republicii Moldova, raminem cu pasapoarte vechi, sovietice, ale URSS, dar deja vorbim de cetatenia Romaniei. La drept vorbind, nu inteleg ce fel de patrioti avem care, ca sefi de insititutii, de spitale, nu au adunat oamenii sa le explice ce a fost cu acel referendum. Apropo de pensionari, ca s-a vorbit aici, ei nu vor sa li se mareasca lor putin pensia, ci vor sa aiba de lucru tinerii, ca sa ramina acasa. Iata ca evolueaza si mentalitatea pensionarilor, care incep sa priceapa ca marirea simbolica a pensiilor are conotatie electorala, nu este doar expresia grijii profunde pentru ei. Dar inteleg si ca tinerii, adultii, nu-si pot cistiga aici mijloace de viata.

Gojan PANCRATE, Chisinau: Am vorbit cu responsabili de la misiuni diplomatice romanesti. Ei spun ca nu pot da pe luna mai mult de 2000 de cetatenii. Sigur, noi putem cistiga alegerile cu cei avind cetatenia romana, insa trebuie sa ii depistam, sa obtinem listele lor si sa vedem ce e in Monitorul Oficial.

Filipp DRUTA, reprezentantul PNL la CEC, avocatul si reprezentantul CEC in instanta:
In afara de unirea cu Romania, noi trebuie sa demonstram avantajele si dezavantajele Occidentului si Orientului. Dreapta politica din Rusia, de asemenea, spune despre toate cite se intimpla in Rusia, pe care oamenii nostri nu le cunosc pe toate: jaful de tip raider, alcoolismul, degradarea, pina si cocaina in veceu in Duma de stat.

Tudor ARSENIE, Orhei: Sint in PNL inclusiv pentru ca sint si adeptul PNL din Romania. Am doua fete si doi gineri in Romania, toti sint membri ai PNL si imi spun si mie ca trebuie sa fiu in PNL. Sint de acord si cu Programul PNL privind Unirea cu Romania. Sint si la noi oameni de tot felul – din cei care vor Unirea si cei care nu vor Unirea, ca ii deranjeaza statutul lor, nu viitorul nostru. Noi muncim in teritoriu, nu este chiar atit de imposibil, mai ales ca, daca stai si le explici oamenilor cu rabdare, ei incep sa accepte ideea de a se implica in politica si a se inscrie intr-un partid care spune clar ce vrea.

Valeriu VINITINSCHI, Edinet: Cine dintre Dumneavoastra a fost la munca la negru in Rusia, pot spune usor ca Rusia are un regim banditesc, este un stat securisto-politienesc, urind statul american, fiind o antifateta a SUA. Foarte multi betivi, ucigasi, un refugiu pentrui criminalii de pretutindeni, inclusiv din R.Moldova si din Transnistria. Insa problema cetateniei romane nu este un lucru cert. Sint oameni care o obtin, dar nu devin imediat si buni patrioti romani. Sint un sustinator al PNL umblat prin Occident. Un businessman mai marisor asa si im spune – eu bani sa am, ca merg unde vreau. Depinde mult de pozitia civica a cetatenilor. Noi ne consolidam organizatia PNL la Edinet, este greu, dar nu se poate spune ca e imposibil, mai ales dupa participarea noastra la referendum, cind am reaparut in spatiul public. Noi avem scopul sa ne pregatim de alegeri locale, pina atunci urmind sa ne consolidam prin parlamentare anticipate. Noi sintem acum cu scorul de zero la zero. Sau jumatate la jmatate. Putem cistiga si putem sa nu cistigam. Daca dam din coate, avem sorti de izbinda, daca nu – va fi problematic. Pot spune doar ca imaginea, procentul de incredere fata de dna Pavlicenco sint mari si ne ridica ratingul, chiar daca cei din clasa politica si care fac sondaje prin care nu observa categoric PNL. Acum avem legitimatii, avem nevoie sa ne facem si insigne PNL. Frumoase, ca e un brand placut si valoros. Trebuie sa adresam felicitari la invatatori de ziua lor profesionala. Noi sa le impartim prin teritoriu. Cadrele didactice sint foarte dezamagite, intre altele, de noua guvernare. Trebuie sa propagam simbolurile PNL. Unele partide din AIE au mari probleme. A inceput lupta pentru putere si pozitii in filiale, ceea ce s-a mai intimplat cu alte partide, in alte vremuri. Au loc uneori cite doua conferinte ale aceluiasi partid, unele structuri de tineret au plecat de la unele partide din AIE. Pentru ca adeptii partidelor din alianta sint in mare masura dezamagiti de acceptarea comunistilor, care si-au schimbat doar carnetul de partid, nimic mai mult.

Mihai CREANGA, Cantemir: I-am vizitat pe adeptii nostri din sate. Oameni foarte de treaba. Discutam cu un primar, il convingeam de ce pozitia noastra este corecta si buna. Dupa indelungi discutii vad ca putem convinge oamenii ca avem perspectiva. Este important sa mentionam ca acolo unde primariile coopereaza cu autoritati din Romania, dispare aceasta romanofobie cultivata de autoritatile sovietice si de comunisti. Unii au fost in AMN, stiu ca acum e pe duca, au fost in MAE, dar ceva nu le-a placut. Noi avem acum sansa, dar trebuie sa lucram mult si in lunca Prutului, unde sint satele mai proromanesti. Nu stiu cum va cistiga AIE daca va merge separat, poate va cistiga. Nici PL nu prea are structuri in teritoriu. Ar fi mai bine sa mergem impreuna, dar daca nu se va dori, nu e nici o problema. Nu ar fi rau sa fie PL-MAE-PNL, dar daca PL nu vrea, asta e. Vreau sa va mai comunic o idee pe care si mie altii mi-au comunicat-o. Daca unii spun de Uniunea Rusia-Bielarudi-Kazahstan, de ce nu am propune Uniunea Romania-Bulgaria-Moldova? De ce ar fi mai rau, cind avem si romani, si bulgari aici suficienti, iar aceste doua tari sint membre ale UE? Ele ne pot ajuta si pe noi sa ajungem acolo. Da, intre altele, oamenii nostri, daca ar avea libertatea de circulatie, ar pleca si veni, ei nu ar parasi acest pamint. Ei pleca doar pentru ca stiu ca nu se mai pot intoarce si ca nu vad perspectiva circulatiei libere pentru moldoveni.

Vlad POSTOLACHE, Balti: Noi, PNL, trebuie s aintelegem ca pina nu vom depasi sindromul Georgiei, nu ne vom re/capata demnitatea. Numai asa se vor trezi oamenii sa inteleaga si cu cine avem de a face. Trebuie sa lucram. Mesajul reunirii RM cu Romania trebuie argumentat cu material instructiv. Ca sa le putem explica si oamenilor de ce ne trebuie Unirea, ce ne va da, de ce este unica sansa realizabila, credibila si valabila. De ce sa nu mai credem in aderarea la UE directa, ci prin unirea cu Romania? De ce romanii sint buni si nu vor mai veni sa ii bata pe oameni, sa ii bata pe copii cu rigla, sa ii ofenseze si sa ne numeasca rusi, comunisti, bolsevici. Cred ca conducerea PNL va avea asta in vedere. Repet si eu – trebuie sa punem accentul pe localitatile din lunca Prutului. Noi am avut cort in centrul Chisinaului, ar fi bine sa le avem in toate centrele raionale. Eu imi voi muta sediul in chiar centrul Baltiului si voi lucra in rindul oamenilor, le voi spune ca Unirea cu Romania ar da un cimp de munca pentru basarabeni, exista o mare cerere in Romania de brate de munca si se plateste bine.

Mihai BERESTIANU, Cimislia: Sigur, e foarte importanta Unirea cu Romania, dar e la fel de importanta reintregirea Republicii Moldova. Stiu ca este foarte greu, dar cum ramine cu aceasta situatie?

Valentin VEREJANU, Telenesti: Este foarte multa dezamagire in teritoriu. Noi nu stiu cum sa facem ca tinerii sa ii convinga pe batrini sa nu se mai teama de viitor. Noi vom face totul ca sa ii convingem pe oameni sa nu se lase prada dezamagirilor si sa vada, totusi, viitorul.

Mariana CULTUGLU, Orhei: Lumea vrea unire, dar trebuie sa ii explicam. Am fost cu Miscarea unionista si am circulat cu banii mei in toata R.Moldova, am cunoscut multa lume. Lume care a suferit, care a fost deportata, care nu si-a mai gasit drepturile. Am circulat prin vreo 13 raioane. Am fost de la casa la casa, le-am explicat oamenilor ca sintem romani, ca limba noastra e limba romana, ca acesta e pamintul nostru. Da, romanii bateau, dar ei vroiau disciplina. Asta a fost cu totul altceva si oamenii trebuie convinsi. Noi putem ajunge in Europa numai prin portile deschise ale Romaniei. Noi vom munci si acum pentru PNL si cred ca vom avea succes. Numai PNL spune dechis de unire, PNL are credibilitate si noi sintem pentru ca acest partid sa cistige. Unionistii din Orhei sprijina PNL. Noi nu intelegem de ce sa mergem spre UE prin Moscova.

Alexandra CAN, Chisinau: Ati aminntit aici atitea lucruri ca mi-ati luat din povara de a mai spune. Ce se intimpla in jurul nostru, e totul spre bine. Mie mi-ar fi placut sa aiba loc referendumul. Pentru mine e o nota negativa data partidei liberale. Daca vrem sa se schimbe situatia, sa nu uitam de mesajul cotidian. Desi partidele democratice nu s-au prea implicat in alegeri, nici nu au cheltuit bani si nu au depus efort, erau sigure ca totul se va rezolva de la sine. Nu a fost sa fie. Nu trebuie sa se paruiasca partidele liberale si asta va fi o garantie de succes. Noi sintem tratati ca ciudati cu mesajul nostru, dar asta se va schimba neaparat in alta directie. Propun sa se discute si despre cetatenii Romaniei care s-au refugiat din Basarabia, acum lor trebuie sa li se dea dreptul de a-si recapata cetatenia in mod automat. Ca si cei care s-au casatorit cu cetatence ale Republicii Moldova. Daca fiecare ar putea spune in partidul lor totul ce cred, ar fi partide adevarate, insa asta inca nu e posibil. La noi asta e posibil in mare masura.

Andrei IURI-APOSTOL, Chisinau: Este foarte corecta propunerea privind unele repede in raspunsurile la intrebari. Iata, de exemplu, ne spun “de unde v-ati luat voi acum cu mesajul Unirii?” Vreau sa amintesc – la Ministerul Justitiei, cind noi am inregistrat PNL in 1993, art.1 prevedea ca partidul va promova o politica fidela natiunii romane. Sigur, e nevoie de seminare, de materiale. Razboiul informational sa nu-l scapam din vedere. Tinerii nostri trebuie sa plaseze mereu raspunsuri pe site-uri in favoarea PNL, pentru ca, odata, vor spune 1 procent al PNL la televiziune si vom reduce la zero intreg efortul nostru de ani. Propun sa scriem si un material si sa-l plasam pe site cu intrebarile si raspunsurile cele mai frecvente cu care ne confruntam in agitatia noastra, la fel asa pentru campania electorala.

Ion DRAGUTANU, Straseni: Eu consider ca voi toti aveti idei, dar cel mai bine e sa scrieti si sa aduceti aici apoi sa discutam. Doamna Pavlicenco nu a avut timp sa cam discutam, dar sper ca dupa aceasta sedinta va fi posibil.

IN REPLICA SI CA RASPUNS LA INTERVENTIILE MEMBRILOR DPN:

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Raportor: PNL nu poate sa nu critice Alianta pentru Integrarea Europeana, deoarece nu i-a tras la raspundere pe comunistii care s-au dedat faradelegilor in cei 10 ani de guvernare comunista. Uneori mi se reproseaza ca eu eu critic mai mult AIE decit pe comunisti. Repet ce spun la intilniri, la televiziuni si pe blogul personal: i-am criticat, poate unica, cel mai dur, pe comunisti, cind altii il votau pe Voronin. Am un dosar pe ultima suta de merti contra lui Voronin la CEDO. Acum ii critic pe guvernantii liberal-democrati pentru ca nu i-au tras la raspundere pe comunisti.

Noi nu putem sa nu ne deosebim de cei care sint la putere si vin cu un mesaj deja necredibil de intrare accelerata in UE. Nu exista nici un indiciu in favoarea acestei convingeri. Noi, PNL, ne deosebim tocmai pentru ca noi indicam o cale fireasca si unica spre NATO si UE. Spre NATO, pentru ca fara NATO nu exista nici o speranta ca vor veni investitii. Iar spre UE, pentru ca, prin Unirea cu Romania, prin calea germana, noi am vedea o cit de mica luminita la capatul tunelului.

Legat de cooperarea posibila cu PNL din Romania. Am trimis – asa cum mi s-a solicitat – un proiect de Acord dintre PNL-Romania si PNL- Moldova. Sigur, o asemenea cooperare, mai ales daca PNL intra la guvernare, ar fi oportuna pentru a pleda ca PNL sa accelereze oferirea cetateniei tuturor cetatenilor R.Moldova, indiferent daca e roman, alogen, transnistrean sau gagauz sau de oricare alta nationalitate. Noi avem cetatenie romana si consideram ca putem critica atit Guvernul moldovean, cit si Guvernul roman, ca ambele sint ale noastre. Si asta am facut organizind o conferinta de presa in care am aratat abuzurile de ordin extrajuridic ce se constata in procesul de reacordare a cetateniei Romaniei de catre institutiile abilitate si misiunile diplomatice.

Dar nu stiu in ce masura aveti dreptate cind spuneti ca PNL din Moldova nu bate suficient la usa PNL din Romania. Noi, insa, nu avem prea multe procente obtinute in alegeri, am participat la alegerile locale din 2007, apoi la 5 aprilie 2009, cu un alt partid, apoi ne-am retras pentru 29 iulie si, iata, rezulta ca nu ne-am legitimat cu multe procente sa pretindem relatii cu PNL din Romania. Dar am avut discutii cu echipa PNL din Bacau, in frunte cu Romeo Stavarache, cu senatori si deputati din Bacau in Parlamentul Romaniei. Cunosc mai multi lideri PNL din judete, cunosc multi penelisti din fruntea PNL, dar reprezentanti din conducerea PNL din Romania sustin acum ca “in prezent este o alta conducere a PNL”, care sint porniti sa activeze altfel. Sa vedem la ce vor duce contactele noastre actuale. Cert e ca daca PNL va intra la guvernare, vom insista sa se dea cetatenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, adica si de pe malul sting al Nistrului, si din Gagauzia, asa cum ne-au propus aici chiar cetateni rusolingvi ai R.Moldova.

Nu exista pentru Republica Moldova alt drum spre UE decit prin Romania. Avem oameni care inteleg asta, dar poate ca inca nu au curajul sa o spuna deschis, dar cred ca la vot isi vor spune optiunea. Noi colectam si acum semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si unii, cind am inceput acest lucru, spuneau ca ar trebui sa colectam direct semnaturi pentru Unirea cu Romania. O facem direct, ca pentru referendum, sau indirect, pentru a sensibiliza oamenii, dar in curind cred ca vom face si aceasta actiune.

In legatura cu cetatenii moldoveni care au si cetatenia Romaniei, noi avem listele basarabenilor cu cetatenie romana care nu au putut vota in alegerile pentru Parlamentul Romaniei si ii putem suna si ii ruga sa ne voteze. Insa daca e posibil ca fiecare in locurile unde au fost sectii de votare pentru Presedintele Romaniei sa ia copii ale listelor cu cetateni si romani, e cu atit mai bine. Acesti oameni deja inteleg bine faptul ca Rusia nu ne mai este model de democratie, politic si economic. Da, oamenii nostri merg la lucru in Rusia, dar in ce hal se intorc de acolo? Pacat ca Romania inca nu-si deschide usile pentru basarabeni sa munceasca.

In Romania oamenii adepta la partid si ramin in acest partid contribuind la dezvoltarea lui. Acolo e mai putina indiferenta ca “mie nu-mi trebuie partide si imi este totuna cine e la putere”.

Am vorbit zilele trecute cu Nicolae Dabija, i-am cerut telefonul unei persoane care a fost la noi cu niste adepti de idei sa facem actiuni de ridicare a statutului cetateanului roman/european. Si Dabija mi-a relatat cite ceva din ce i-a spus lui Traian Basescu in cadrul intilnii acestuia cu reprezentanti ai Forului Democrat al Romanilor din R.Moldova. Basescu a inceput sa spuna din nou ca cele doua state sa se intilneasca in Europa. La care Dabija l-a intrebat daca isi cam imagineaza ce va fi peste citeva zeci de ani – ca mai devreme nu are sansa al doilea stat romanesc sa ajunga in UE – din acest teritoriu si din aceasta populatie. Dabija, asa cum corect considera si Ilie Bratu, cel care a tot promovat Miscarea Unionista, considera ca prin 2050 cind vom adera, poate, si noi la UE, aici va fi un teritoriu depopulat, cu o populatie rusificata, oricit ar fi de straniu, cu o gindire nationala deformata, cosmopolita, unde romanii nu vor mai fi romani. Dabija mai multe lucruri i-a spus lui Basescu, cel care a chiar rugat FDRM sa fie mediatorul intre partidele nationale, pentru alegerile parlamentare anticipate, in care nicidecum nu se poate ajunge la o lista nationala, ce ar exclude pierderea de voturi si nu ar permite subtierea partidei nationale in viitorul Parlament. Din cite am inteles pina acum, daca am inteles corect, dialogul dintre FDRM si conducerea PL nu s-a soldat cu rezultate, iar un dialog cu PLDM nici nu a avut loc. Dabija le-ar fi spus conducatorilor PL – “daca veniti cu 10 deputati, ceilalti va vor dicta, daca veniti cu 20 de deputati – voua vi se va dicta”. Numai ca problema e ca PL crede ca lua voturi de la sine, adica nimeni nu va vota pentru alte partide pe dreapta si il vor vota numai pe Ghimpu. Vom vedea daca va fi asa.

De AMN – ce sa spun? – Eu, personal, nu stiu daca AMN este alianta, partidoi, partid sau partidut… ne mai amintim cliputul din alegerile de la 5 aprilie, prin care liderul AMN isi batea joc de partidele considerate de el nesemnificative. Cu adevarat – nu sapa groapa altuia, ca vei cadea primul in ea. Dabija le spune politicienilor “Fratilor, cum se face ca noi mereu cistigam alegerile, iar voi mereu le pierdeti?”

Legat de mesajele de felicitare. Noi nu sintem Guvern sa ne folosim de pirghiile statului sa trimitem felicitari tuturor, oamenilor de la diferite partide, din partea PLDM. Am oferit niste felicitari de 8 martie. Dar am putea acum, pentru inceput de octombrie, sa pregatim niste felicitari pentru invatatori s ale dam in teritoriu. In general, depresia si dezamagirea, care, spuneti, a pus stapinire pe pedagogi, a cuprins toata populatia si alegeri dupa referendum e putin periculos pentru partida democrata. Noi, PNL, adresam constant, cu orice ocazie, populatiei, mesajul sa nu mai voteze Stinga antieuropeana si antiromaneasca, cea care nu ne vrea nici liberi, nici prosperi, ne vrea in zona de influenta rusa si nu ne vrea in NATO, Romania, UE.

Da, in referendum noi nu ne-am putut folosi simbolurile, la televiziuni nu au agreat. Dar in alegeri nu putem sa nu le promovam, asta e esenta. Speram ca ne va ajuta si cooperarea cu PNL din Romania, care are aceleasi simbol si logou. Vom pregati insigne PNL, este o necesitate urgenta.

Recent, am facut un nou tiraj de pliante, in care invocam ce am facut noi in ultimul timp si cum vedem insemnatatea mesajului nostru, implicantele lui concrete.

Legat de MAE. Cunoastem ca ei au aparut cu mesaj popular, dorind sa ia locul PPCD, insa nu cred ca au reusit. Nu au puternic nici mesajul national, nici cel popular, se plaseaza acum pe un mesaj social, care le este impropriu si care este o speculatie din disperare. Sint ridicoli si, desi unii spun ca sint unionisti, cineva nu le permite sa imbratiseze acest mesaj, ceea ce e regretabil, pentru ca MAE nu e prea la guvernare si, mai ales in ultimul timp, parca trece in Opozitie. Alte mesaje par perdante. Poate ca MAE va avea viitor, poate nu, oricum trebuie sa isi clarifice doctrina si mesajul. Noi nu putem mai mult sa mergem pe lista lor, ei ar putea veni pe lista noastra, asa cum am procedat noi pe 5 aprilie.

Da, faptul ca PD a semnat cu Edinaia Rosia un Acord demonstreaza ca Rusia mizeaza pe PD si ii va baga pe comunisti sub pozitiile PD. Adica nu va mai fi AIE. Sint desarte iluziile lui Ghimpu legate de Alianta. Nu spun de Filat, ca acesta, se pare, se va duce cu cine ii va conveni, indiferent de ce spune acum, tot sub presiunea noastra.

Nu stiu ce voturi va avea Ghimpu, pentru ca el nu a reusit sa fie un Saakasvili al Moldovei, desi a avut aceasta sansa – cu 9 Mai, cu 22 iunie, cu 28 iunie, pina la capat, cu 23-24 august, cu Raportul Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului, cu deportatii, cu 7-8 aprilie. In toate aceste chestiuni el trebuia sa fie miza cea mare a partii romanesti de populatie, in situatia cind PLDM este cosmopolit, pragmatic, alias “mancurt”. Are perfecta dreptate colegul nostru care spune ca Moldova trebuie sa cunoasca si sa depaseasca sindromul Georgiei, abia dupa care va intelege ca nu s epoate cu Rusia altfel, ca ea nu te lasa sa fii liber decit dupa ce lupti deschis contra ei.

In general, la noi, in Republica Moldova, ceea ce ar trebui sa fie central, important, fundamental, e impins, de ideologia stalinista, sovietica, comunista, sa fie “marginal, extremist, radical”. Iar mlastina centrista, de centru-dreapta sau centru-stinga pretinde a fi “principalul, pozitie moderata, toleranta, europenism” etc. Lucrurile trebuie sa fie inversate! Si numai dupa ce ne clarificam in problemele noastre nationale fundamentale, putem aborda alte comportamente.

Da, m-a amuzat ideea unora care spun ca daca Romania nu vrea ca noi sa ne unim cu ea, noi vrem sa unim Romania cu noi, al doilea stat romanesc. Dupa care noi, Basarabia, nu va vom mai abandona niciodata. Nu ne intereseaza ce cred altii. Altii se tot tin de integrarea europeana, care va avea loc la Pastele calului sau la Calendele grecesti, pentru ca – si daca ati mai vazut emisiuni cu participarea unor demnitari europeni –  v-ati convins ca nu ne asteapta nici extinderea NATO, nici extinderea UE spre Est. Si-atunci vom saraci si muri cu zile intr-un spatiu cenusiu, zona-tampon fara perspectiva.

Legat de Transnistria, noi am spus de mai multe ori ca aceasta zona, pin intelegerea dintre Occident si Moscova, trebuie sa devina o zona conservata un timp, sub supraveghere internationala. Pina cind se va imbunatati situatia in partea dreapta a Nistrului si se va putea reintregi teritoriul. Insa ramine propunerea noastra in vigoare – legata de acordarea cetateniei de catre Romania tuturor cetatenilor Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului, adica si alogenilor, transnistrenilor si gagauzilor. Problema e ca Rusia mentine Transnistria pentru a ne tine in zona sa de influenta. In general, autonomiile gagauza si transnistreana au fost formate, inca la sfirsitul anilor 80, pentru a nu ne permite sa fim cu Romania, sa fim in Europa.

In legatura cu cele exprimate aici privind perceperea romanilor in Republica Moldova dupa 20 de ani. A ramas cea propagata de autoritatile sovietice. Ca romanii sint rai, bat, jandarmii umilesc, invatatorii bat cu rigla. Sigur, noi stim ca oamenii nostri au uitat cine i-a deportat, cine i-a bagat in gropi cu var, cine i-a scos la marginea satului si a impuscat in oameni fara mila. Noi, PNL, tocmai ca ne asumam sa promovam acest mesaj pentru ca stim ca e corect si il vor intelege toti peste o vreme. Asa cum la inceput toti luau in deridere liberalismul, iar apoi au devenit cu totii liberali, acum toti se uita incrucisat la unionisti, dupa care se vor inghesui sa fie si ei printre primii pe scena politica spunind ca au fost mereu unionisti in suflet si in gind. Dar astazi le este rusine, inca nu a venit moda… ca sa vezi.

Sigur, ne trebuie sa avem toate faxurile si emailurile voastre sa va transmitem informatiile, desi ele sint toate pe site, pe blog si le puteti prelua cu usurinta.

Privind limba a doua ceruta de gagauzii care ar trebui sa isi ceara gagauza, insa ea are statut de a doua limba in zona compacta populata de gagauzi.

Am avut discutii cu Ilie Bratu, la solicitarea lui, care a spus ca va sprijini PNL. El insista aspra schimbarii Programului nostru, pentru a introduce obiectivul Unirii. Insa noi avem congres numai la anul, nu putem introduce acum, nu am putut introduce sub comunisti, ca am fi putut pati la fel ca Miscarea unionista. Dar, in schimb, am cistigat un proces extrem de important in instantele de judecata, prin care s-a creat un precedent enorm privind libertatea de exprimare, inclusiv privind orice mesaje electorale, inclusiv unioniste.

In legatura cu atitudinea fata de romanii basarabeni din partea romanilor din Regat sa nu uitam cine i-a intimpinat pe ocupantii sovietici cu flori. Acestia nu au fost romanii, ci alogenii. Am scris in articolele despre Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului despre cine aici era in organizatia Partidului Comunist. Din 200 de comunisti, doar vreo 20 erau basarabeni. Dar romanii, e clar ca nu au putut ierta basarabenilor ca nu au fost pe masura, desi nimeni aici nu a fost vinovat, pentru ca asa e soarta acestui pamint. Insa noi nu trebuie sa avem complexe fata de romani, pentru ca sintem ca si ei, dar soarta pentru noi a fost dura si nedreapta.

Dar asta e situatia – ocupatia sovietica ne-a inversat toate valorile. Constantin Tanase scria recent ca in perioada sovietica erau “in onoare” (pociot) cei care “se descurcau, care invirteau si se invirteau”. Cei care furau, amageau, care ii calcau in picioare pe ceilalti. Asta a educat regimul sovietic in oameni si asta nu placea romanilor. Ne vom schimba, vom deveni cetateni europeni, ne vom integra usor in societatea europeana.

Legat de cetatenia romana, spuneam ca numai PNL din R.Moldova a abordat legalitatea redobindirii, ca proces. Acum, din cite am aflat, s-a anulat ilegala programare, de aceea, daca aveti toate actele, puteti depune actele direct la consulatele din R.Moldova. Putem sa va ajutam in situatiile complicate legate de acte. Noi, PNL, am propus si ca toate calicirile si denaturarile de nume comise de autoritatile sovietice sa fie corectate gratis, fara bani, de institutiile statului. E clar ca presa despre asta nu discuta, nu oglindeste ce facem si propunem noi, pentru ca nu propun si nu fac cei de la Putere, pe care ii serveste presa.

Apropo de referendum. Zilele trecute discutam si unii chiar au spus ca Romania ar fi vinovata de esecul referendumului si de eventualul esec al alegerilor parlamentare anticipate pentru democrati. Pentru ca, a spus si presa, Basescu ar fi dorit ca partida democrata sa sprijine candidatura lui Ghimpu la Presedinte din partea AIE, eventual sa iasa el in turul doi cu comunistii. Insa AIE nu a dorit si PL a fost foarte pasiv. Nu a mai fost interesat intr-un referendum in care sa lupte pentru Presedintie Filat si Lupu. Si nu au lucrat toti. Cit priveste viitoarele alegeri, problema e ca daca Basescu va face declaratii doar in favoarea PL, nu a partidelor democratice, asta va fi un semnal prost pentru o mare parte din populatie si ea va vota Stinga. E corect, nu e corect, nu stim.

Iata ati abordat aici si problema cetateniei moldovenesti pentru basarabenii refugiati de ocupatia sovietica. Ei, copiii lor si nepotii ar trebui sa aiba dreptul de a-si recapata cetatenia moldoveneasca si Ghimpu ar putea da un asemenea Decret, ar fi un act de dreptate, plus cetatenia simplificata pentru romanii casatoriti cu basarabeni.

Dar sa mentionam neaparat despre moldovenism, statalitate, suveranitate, independenta, neutralitate, integritate teritroriala, care sint niste vaci sfinte, fetisuri care nu ne tin nici de piine, nici de cald. Dar cel mai mult ni le apara acum alogenii, rusii, cei care le apara numai ca sa nu ne apropiem de Romania. Intre timp, basarabenii nostri apara aceste fetisuri prin dormitoarele si bucatariile batrinilor din Italia, Spania.

Este interesanta ideea cu organizarea unei noi Conferinte despre “Pactul Molotov-Ribbentrop dupa 20 de ani de dezbatere in Republica Moldova”, cind a fost condamnat. Ca si a unor conferinte privind condamnarea crimelor comunismului, care au cam fost uitate la noi de dragul sa se pastreze Alianta care va mai calca in picioare niste actiuni majore de acest fel.

In rest, va multumesc pentru participare la dezbateri si va invit si pe viitor sa discutam liber despre problemele care ne framinta pe toti si pe fiecare in parte. – o –

Loading Facebook Comments ...

72 Comments

 1. roman din bucuresti

  Asa cum a facut Lupu alinta cu rusii,mergeti si d-voastra la Bucuresti si semnati un acord cu PNL sau PDL.
  Inca ceva,Moldova ar trebui sa renunte la Transnistria ca sa se uneasca cu Romania,cel mai simplu.

 2. Complimente, oamenii asteapta o alianta cu Romania sa contrabalansam pe cea a lui Lupu cu rusii.
  Lupu e un tradator al PCRM, un tradator al AIE! Eu daca as fi in parlament l-as impusca pe acest fiu de porc !

 3. da , dar vedeti ca PNL-ul din Bucuresti nu are grija Moldovei si nici scopul unirii.. In spatele PNL-ul din RO sta patronul >> Patriciu , un mafiot roman PRORUS..iar presedinteel PNL,Crinul-papagalul lui Patriciu, poreclit Chici… este frate de cruce cu PSD-ul din RO, care este succesorul Partidului comunist roman , cu masca de partid social democrat.. unde Iliescu inca conducecu toate treburile . Acel iliescu care n-a vrut Unirea si nici n-o vrea / cititi memoriile lui Mircea Snegur../ INCURCATE SUNT CARARILE ..

 4. Iar cu PDL-ul din RO , VP ,. n-o sa faca mare branza/alianta ca doamna ii uraste de moarte , iar pe Basescu ii gata sa-l manance cu tot cu maruntaie ..are o ura viscerala..

 5. Opozitia poloneza invinueste Moskova si Varsovia de inscenarea arestarii lui Zakaev – un militant cecen aflat in prezent in Polonia si urmarit de Rusia – pentru a umbri comemorarea aniversarii interventiei Rusiei pe teritoriile Poloniei la 17 septembrie 1939.

  Tot agiotajul din mass-media poloneza in jurul acestui presupus arest a fost organizat cu scopul ca sa deminuieze atentia publica de la comemorarea acestei date dureroase inca si azi pentru poporul polonez.

  La 17 septembrie 1939 armata sovietica a atacat miseleste Polonia, fara a declara razboi, si a ocupat jumatate din teritoriul ei, inclusiv orasul Livov.

  Opozitia poloneza considera ca FSB si unele grupari polisevice a creat tot acest spectacol cu arestarea lui Zakaev, anume la data de 17 septembrie, pentru a sustrage atentia publica.

  Cunoscutul jurnalist polonez DIN OPOZIETIE scrie in situl lui «Плюшачек» despre tragedia de la Katin la 10 aprilie 2010: „Astazi se implinesc 71 de ani de la interventia Rusiei in Polonia, fapt care nu ia dat posibilitatea sa se apere de nemti si astfel tara a fost cotropita. Consecintele acestei ocupatii le mai resimtim si astazi”.
  Mai departe jurnalistul scrie ca dupa aceasta invazie a rusilor, mii de polonezi au fost deportati in Siberia. Alte mii de civili au fost omoriti fara judecata. A urmat tragedia de la Katin din 1940, unde au fost impuscati circa 22.000 de ofiteri polonezi.
  Insa, nimeni din conducere actuala nu a spus ca daca nu ar fi existat invazia Rusiei la 17 septembrie 1939, nu ar fi existat Katin-1 in 1940 si apoi Katin-2 la 10 aprilie 2010 – conchide jurnalistul polonez.
  In fiecare an in Polonia se comemoreaza 1 septembrie cind Germania hitlerista a atacat Plonia. In toata Polonia in acea zi suna sirenele si polonezii petrec o minuta de reculegere. Dar la 17 septembrie cand a atacat URSS Polonia nu s-au organizat comemorari speciale, pentru a sustrage atentia populatiei inca foarte indurerate de tragedia de la Smolensk de la 10 aprilie 2010.

  Mass-media corporativa din Polonia a ignorat aceasta comemorare, acordand o atentie excesiv de mare anume in aceasta zi lui Zakaev care, de fapt, nu a fost arestat – si care nu a prezentat un eveniment de interes national.

  Manipularea opiniei publice din Polonia il alarmeaza pe jurnalsitul din opozitia poloneza. Autorul presupune ca este vorba de influienta FSB-ului. Acest fapt este alarmant, pentru ca nu se stie in ce masura se mai poate manipula mass-media din Polonia.

  DRAGI CONCETATENI, am tradus un rezumat din acest articol, pentru a atentiona mass-media din Republica Moldova ca sa fie vigilenta, in deosebi acum, cand suntem in prag de companie electorala, ca sa nu se lase nici intr-un fel cumparati, manipulati. Nu va lasati abatuti de la problemele stringente ale poporului basarabean, hartuit politic si economic de fortele pro-imperialiste ruse.

 6. … se pare ca ne aflam intr-un cerc vicios . in timp ce destui pro-europeni adevarati sau falsi , bat toba luptei pentru aderarea la ue , resping aderarea la nato … fara a fi sub scutul acestei uriase forte politico-militare , nici marii si importantii investitori occidentali nu vin in moldova . astfel tara ramine in continuare brat la brat in clasamentele economice , cu renumitele economii ale unor state ca papua-noua guinee si altele de acest gen … iar in final se vine cu ideea ca tot la sinul maicii-rusii trebuie ramas . de aceea am mari dubii ca “neutralistii” sunt cu adevarat doritori de integrare in europa … am vazut politica “neutralista ” la treaba ani de zile . ce a cistigat moldova pe toate planurile – securitate nationala , integritate teritoriala , dezvoltare socio-economica si financiara ? nimic ! subjugare in fapt in fata rusiei , separatism incurajat de aceeasi rusie , saracie , inapoiere tehnologica , o plecare masiva de forta de munca peste hotare , infrastructura la pamint , sanatatea si educatia subfinantate … si cum mai au pretentia acesti “neutralisti” [ in fapt agenti cu voie sau fara voie ai rusiei in moldova ] sa ne spuna ca neutralitatea aceasta paguboasa trebuie mentinuta ? chiar nu mai au rusine deloc ? … reamintim ca …Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 19 state din Europa și America de Nord…. un lucru uita sa ne spuna “neutralistii” . costa mai mult moldova asigurarea prin forte proprii a unei securitati nationale adevarate , reale . iar moldova nu are aceste forte nici acum , nici in viitorul mediu , sa spunem asa . de fapt tara nu are asigurata aceasta securitate nationala astazi cind vorbim , trebuie sa o recunoastem deschis … priviti riposta moldovei la incursiunile obraznice si brutale ale bandelor separatiste transnistrene care au loc in permanenta .aceasta este securitatea nationala pentru “neutralisti” ? rusine !

 7. In sfârșit și o postare omeneasca.
  Fara căpușă, fără trădători de neam și fără soluții imediate pentru întreagă suflare româneasca.
  Sa strecurat, drept ca, o mica greșeală de tipar – 5% în loc de 0.5%. 😉

 8. browser spune:
  19 September 2010, la 00:12

  Nu puteti sa va impacati cu ghindul…..?

 9. Luptam pentru adevarata UNIRE??
  Luptam contra pcrm? – Or doar mimam ca o facem?

  Cum vreti sa fie bine in Republica Moldova?!

  Cum vreti ca Dumnezeu sa ne ajute??!! -Daca mai avem prin localitati inca zeci de idoli de piatra – ma refer la MONUMENTELE lui Lenin.

  Acest fapt este o uraciune in fata lui Dumnezeu,
  care ne-a poruncit sa nu ne inchinam la idoli straini…

  In Ucraina, Zaporojie, satul Balabin, localnicii s-au infuriat pe idolului Lenin si saptamana asta ce trece, s-au dus si l-au decapitat.

  Acesta nu este unicul caz de rafuiala asupra „conducatorului comunist, antihrist”.
  S-a mai relatat ca in regiunea Poltava, centrul raional Kobeleak, localnicii l-au uns pe Lenin cu excremente, iar in oraselul Manevici statuia de bronz a fost murdarita cu vopsea.
  „В городе Кобеляки лысину Ленина богато инкрустировали дерьмом” – Местное ЕХО Кобеляк писало.
  Si rusii rastorn statuiile „conducatorului’. In localitatea Ruze, o suburbie a Moscovei oamenii l-au legat le Lenin cu o funie de gat si l-au tras la pamant, facandu-l bucatele.

  In localitatea Beleaevka, regiunea Orenburg, intr-o noapte statuia care-i deranja a fost demolata definitiv.
  Si in regiunea Altai au fost distruse un sir de monumente ale idolului comunist.
  Iata ce scrie mass-media din Ucraina:
  ДЕВЯТОМАЙ. По случаю русского девятомая в Украине посрамляют истуканы русских захватчиков.
  По сообщениям украинских СМИ, украинцы проводят успешные акции против празднования кровавым отребьем человечества своей временной победы (видео «День Памяти»).

  6 мая украинцы облили черной краской истукан кровавого русского палача Ленина в Акъяре (Севастополе).
  В Запорожье в ночь с 5 на 6 мая украинцы посрамили истукан другого кровавого русского палача — Дзержинского.
  В области промежности украинцы желтой краской нарисовали на русском истукане пятно и написали: «Где тут сортир?».

  В ночь с 3 на 4 мая в Луганске украинцы забросали билборды с мордой еще одного кровавого русского мясника, Сталина, яйцами, а также красной и синей красками.

 10. Китайцы высказали свое мнение о России и русских. Оно весьма нелицеприятное
  Время публикации: 16 сентября 2010 г., 14:07

  В рунете опубликована подборка мнений китайцев о русских, которые регулярно публикует китайская пресса. Это мнение ничем не отличается от мнения всех других народов, включая европейцев и американцев. Значит, дело не в китайцах. Укажем в этой связи, что по мнению многих экспертов русские смогут избавиться от своих многочисленных комплексов только в том случае, если разделятся на исходные народы в примерно 100 полностью независимых друг от друга исходных странах.

  Приводим мнение китайцев из подборки китайской прессы:

  ***

  О противоречивости русских

  …Русским присуща страсть к необузданности, распущенности, нежелание подчинять себя дисциплине, сдерживаться.

  Из-за долгого периода жизни в рабстве отсутствуют традиции демократии, существует стремление к крайнему индивидуализму. В русском характере уживаются внешне противоречивые черты: с одной стороны — необузданность, с другой — огромная терпимость и рабская покорность. Русские вечно колеблются между этими двумя крайностями. Получив свободу, они не знают границ, готовы все разрушить.

  Внешние силы в русской истории всегда играли огромную роль. Достижения России всегда были связаны с иностранцами. Как только русские сами брались за дело, так все быстро разваливалось. Причиной являлась их неспособность к самоконтролю, управлению собой. В России всегда преклонялись перед Западом.

  Русские проявляют необычайную терпеливость ко всякого рода несчастьям, включая различные модели государственного устройства, как бы они им ни не нравились.

  А если и протестовали, то мягко и немного. Так было в прошлом, так происходит и сейчас. Русский народ в очередной раз демонстрирует потрясающее терпение и терпимость по отношению к власти. Это и есть главная традиция, доставшаяся ему к наследство от рабского прошлого.

  Русским присущи воинственность и мессианство. Русь исторически утверждалась силой оружия. Русская история — это история почти непрекращающихся войн. Война стала важным содержанием и неотъемлемой частью истории России и жизни народа. Воинственность стала чертой характера. Возникли терпимость к жестокости, любование насилием. Постоянные военные авантюры расширили границы государства, обеспечили ресурсами и в то же время сильно повлияли на развитие и жизнь общества.

  Русские считают себя выше других. Это нашло отражение в теории о превосходстве славянской расы. Русские смотрят презрительным взглядом не только на отсталые Восток и Юг, но и на более развитый Запад. Они всегда хотят быть первыми, быть вождями. Идея старшинства глубоко проникла в психологию русских.

  …об отношении к истории

  Гегемонизм стал одним из важнейших факторов определявших внешнюю и внутреннюю политику России. Даже и теперь, когда она не может считаться даже второразрядной страной, ей трудно скрыть свою гегемонистскую психологию.

  Как ни старались русские европеизироваться, однако на европейцев они не похожи. Точнее сказать, по формальным признакам — это цивилизованное общество, но внутри — чисто русская начинка. За внешней благопристойностью легко проглядывается истинная грубая натура.

  Русским присуще пренебрежение традиционной моралью. Противоречивость и стала особенностью русской нации: с одной стороны — восточная покорность и раболепие, с другой распущенность, разнузданность; с одной стороны — страх перед авторитетом, с другой — презрение к традициям, отказ от общепринятых принципов морали и нравственности. Это приводит к тому, что грубость они принимают за доблесть, расхлябанность и хаос — за демократию, лакейство — за добродетель.

  Русским присущ радикализм. Они полагают, что мир устроен просто: или черное, или белое; или правильное, или ошибочное. Нет места срединным понятиям.

  Все крупные события русской национальной истории всегда отличались проявлениями крайнего радикализма.

  …о бюрократии и блуде

  Русские любят все усложнять. Любое самое простое дело они готовы превратить в невероятно сложную проблему. Бюрократизм и формализм приобрели в России размер национального бедствия. Каждый ступивший на российскую землю сразу сталкивается с ними лицом к лицу. Не менее двух-трех часов потребуется на то, чтобы пройти пограничный контроль и таможню в аэропорту. Неважно, сколько человек будут ожидать очереди, — 10 или 100 — работать служащие будут в прежнем режиме: не торопясь, отвлекаясь на разговоры и не забывая попить чаю.

  Ничто не заставит их изменить свой регламент, никакие катаклизмы. И так везде, не только в аэропорту. Очереди, документы, циркулирующие от одной инстанции к другой, рассмотрение без принятия решений — все это на каждом шагу во всех сферах русского общества, которым руководят с помощью бланков и документов.

  Даже русский язык обладает этой особенностью. Например, известное выражение английского поэта Джонсона «Патриотизм есть последнее прибежище негодяя» в переводе на русский выглядит так: «Не всё пропало даже у самого пропащего человека, отвергнутого друзьями и обществом, если в его душе сохраняется чувство Родины, в ней его последняя надежда и спасение».

  Русским некогда было заниматься совершенствованием своего языка — они больше воевали и боролись. Даже культурные люди с высшим образованием могут бесконечно спорить по поводу написания какого-нибудь простого слова или предложения. А уж сдать экзамен для получения российского гражданства не смогли бы даже и многие русские.

  В России царит настоящий культ блуда. Это самая популярная тема в разговорах у русских и даже в СМИ. Конкретно проявляется в следующем: демонстрируется полная терпимость в отношении к секс-индустрии; стриптиз стал обычным явлением; культ блуда привел к тому, что между блудом и любовью стали ставить знак равенства.

  Опросы показывают, что самой привлекательной профессией школьницы считают проституцию. Общество же занимает в этом вопросе позицию попустительства и поддержки. В газетах и журналах открыто публикуются объявления о найме девушек для оказания секс-услуг как внутри страны, так и для работы за границей. В обществе нет правильного представления о нормах сексуального поведения, о том, что прилично и что неприлично.

  Политики и не только не боятся подмочить свою репутацию на этой почве, но, наоборот, используют блуд как орудие для достижения своих целей.

  Культ блуда существует в русском обществе уже давно. Можно вспомнить, как похвалялся своими блудовскими способностями Пушкин. Известны и большие способности Екатерины II по части блудодеяний. С точки зрения русских, все это не только не умаляет величия великих людей, но и, напротив, является конкретным подтверждением их величия. Можно даже сказать, что блудодейство стала синонимом популярности политиков и общественных деятелей.

  Можно не есть, но нельзя не пить водку — вот другая яркая особенность русских людей. Водка стала важной частью культуры русского общества. Алкоголь — это то, без чего русские обходиться не могут и не хотят. Если в других странах говорят: «Кто рано встаёт, тот зарабатывает на хлеб», то о русских можно сказать так: «Кто рано встаёт, у того будет что выпить».

  Русские живут в постоянном страхе

  Русские все государства в мире воспринимают как врагов, покушающихся на их землю и собственность.

  Такая психология привела к тому, что русские в делах свои интересы ценят превыше всего и готовы ради них пойти на все. Это касается и личных отношений, и деловых связей, и действий России на межгосударственном уровне. Во всем этом ясно прослеживается принцип, которым руководствуются русские: невзирая ни на что, на первом месте — свои собственные интересы.

  Самое удивительно заключается в том, что они никогда не испытывают стыда, что бы они ни делали. Наоборот, они всегда находят всему оправдания.

  Имеющие отношения с русскими часто сталкиваются с очень странной «помощью», которую они оказывают. Например, надуют вас и не возвращают деньги. Так же они ведут себя и на официальном, высоком уровне: постоянно нарушают обязательства, заботятся лишь о своих интересах. Что касается местных властей и фирм, то они действуют еще более нагло и неприкрыто.

  Страх в душах русских людей привел к созданию атмосферы всеобщей подозрительности. Власть из-за страха перед народным протестом изо всех сил стремилась укрепить свою диктатуру, поэтому огромное значение имели тайная полиция, система доносов. И сейчас роль ФСБ очень велика. Из-за того, что страх пронизывает все сферы жизни, люди подозревают всех и боятся всего, с чем сталкиваются. Почти все телефонные разговоры прослушиваются, и при желании спецслужбы всегда могут представить на вас компромат».

  Русские — захватчики и воры

  Русские по своему характеру — это одновременно воры и разбойники. Вороватость делает их алчными и трусливыми, когда они слабы, то, если им предоставляется такая возможность, занимаются воровством, а когда что-то своруют, то в страхе, что ворованное потребуют вернуть, всеми силами стремятся ликвидировать признаки, указывающие на то, что вещь когда-то принадлежала законному владельцу. Разбойничья же сторона их натуры делает русских злобными и преклоняющимися перед насилием.

  Русские по натуре лживы, коварны и жестоки, это хорошо известно всему миру. Эта нация, у которой алчность стала второй натурой, не выплёвывает с легкостью кусок мяса, который попал ей в рот.

  «Величие» русской нации на 30% состоит из воровства и на 70% — из бандитизма.

 11. VIP Magazin l-a intrebat pe Tkaciuk daca Partidul Umanist al lui Pasat ar prezenta vreun pericol electoral pentru alte partide puternice. Raspunsul lui Tkachuk: – Acest proiect poate reprezenta un pericol doar pentru sponsorii respectivului proiect si pentru portmoneele acestora.
  Dna Pavlicenco, fie-va mila de finantatorii PNL…

 12. Cred ca avem deja un PUBLIC copt care sa fie in stare sa discute inteligent la tema, in cunostinta despre CUM TREBUIE SA FIE UN CONDUCATOR –
  SI CUM ESTE, DE FAPT, UN ADEVARAT MESIA.

  Sa o luam pe rand. Eu o sa va dau doar cateva repere de gandit.
  Mai departe sa caute fiecare raspuns, caci exista internet, exista carti etc.

  La inceput Dumnezeu, in timpul Vechiului Testament, avea intentia sa conduca El poporul ales – Israelul. Insa oamenii au cartit impotriva lui Dumnezeu, cerand sa le dea un Rege pe care sa-l poata vedea si auzi. Dumnezeu le-a dat UN REGE si nu le-a dat democratie ca sa ALEAGA UN REGE, pentru ca stia de ce este capabila mintea limitata omeneasca.

  Deci, Dumnezeu nu vroia nici macar un rege numit de El sa le dea. De ce? Pentru ca ORICARE OM, oricit de destept ar fi, ORICUM nu este perfect si va pacatui.

  Deci, adevarata cale perfecta pentru o fericire a unui popor o poate da doar Dumnezeu. Mai departe istoria ne arata cum a fost Imparatul David, care este considerat un imparat foarte bun, cu mare vitejie s-a luptat si doar cu o simpla prastie a biruit pe Goliat, filistineanul Urias; a luptat si cu Leul ca sa scape oitele din gura lui… Deci, David era pentru poporul sau, la fel de plin de abnegatie si devotament. David mai este numit Pastorul cel Bun care isi pune viata in pericol pentru binele celor care sunt in ingrijirea lui.

  Dar vedem ca nici David nu a fost perfect, caci este vinovat de moartea organizata a unui subaltern de al lui pentru a-i lua sotia frumoasa… pentru care pacat Dumnezeu l-a pedepsit, platind cu viata fiilor lui rebeli.

  Apoi, dupa David vine Imparatul Solomon, vestit prin judecata lui dreapta, insa si el nu este perfect, caci insurandu-se cu mai multe femei, unele provenind din popoarele idolatre, ajunge sa pacatuiasca impotriva lui Dumnezeu… si peste scurt timp Israel PARASIT DE DUMNEZEU ajunge in robia egipteana…

  Dumnezeu, insa nu a abandonat total poporul ales Israel si a trimis pe Isus, Fiul lui, care este Cuvantul lui Dumnezeu intrupat – Ioan 1:1.
  Iisus era fara nici un cusur, era perfect, era Dumnezeu din Dumnezeu, Lumina din Lumina, nu avea pacat… era plin de dragoste, era Pastorul cel BUN DESAVARSIT, caci a depasit pe toti imparatii lumii in toate – caci, David si-a pus in pericol viata luptind cu Goliat, filistineanul urias, insa Isus in mod constient – s-a AUTOJERTFIT pentru a salva oamenii din gura diavolului… – deci acesta a fost un ACT DE IUBIRE ADEVARATA INCONTESTABILA…

  CUM L-A PRIMIT pe Mesia poporul ales?
  Cum si acum oamenii il apreciaza pe Isus?

  Nici Stefan cel Mare nu a fost perfect…, insa ce putem noi acum sa facem?
  Pe cine sa alegem? – oamenii au gusturi alterate, aleg in loc de GRAU – neghina, in loc de vin curat din boabe – Votka Stalinskaia.
  CONSIDER,
  In primul rand, acest popor TREBUIE sa se INTOARCA la Dumnezeu,
  sa curete teritoriul de uriciunile comuniste – idolii de piatra – statuile lui Lenin…
  Sa intre oamenii in Bisericile unde nu se face politica pro-comunista sau pro-imperialista rusa…
  Rugati-va dintr-o inima sincera, pocaiti-va de miile de pacate – in fiecare an in Moldova se comit circa 60.000 de avorturi, prostitutia nu mai este o rusine… betivii nu mai sunt mustrati etc… Cum vrea acest popor ca Dumnezeu sa-l ajute?
  Or, nu vedeti ca toti umbla buimaci? – oare de ce?

  AU MINTE SI STUDII DAR nu pricep cum sa le foloseasca.
  Tinerii PREFERA SA EMIGREZE SI SA FIE ROBII ratacirilor…
  departe de tara si de adevar, lasand copii, batrani fara ingrijire.
  Pe cine sa alegem?
  Vreti UNUL care sa vorbeasca sofisticat, dar sa nu spuna nimic de folos? Sau vreti unul simplu si ONEST, DEVOTAT, SINCER etc. chiar si daca are unele imperfectiuni??
  Ce vrea, de fapt, acest popor? Cat vom mai zbiera ca niste oi fara de Pastor?

 13. AVEM NEVOIE DE SOLIDARITATE REGIONALA IMPOTRIVA IMPERIALISMULUI RUS.

  ПОЛЬША.
  Польская партия «Закон и справедливость», руководителем которой является Ярослав Качиньский, брат убитого русской тербандой ФСБ по приказу Медведева и Путина Президента Польши Ярослава Качиньского, выступила в пятницу вечером, 17 сентября, с заявлением по Чечне, сообщает варшавская газета Gazeta prawna.

  Польские комментаторы отмечают, что дата 17 сентября имеет глубокое символическое значение для Польши. Именно тогда, 17 сентября 1939 года, вечно кровавая агрессивная Россия вероломно и без объявления войны напала на свободное миролюбивое польское государство и захватила половину страны.

  При этом русские взяли в плен более 22.000 польских офицеров, элиту страны, призванную на военную службу, и зверски их убила в 1940 году в лесу под Катынью.

  Точно так же вероломно и без объявления войны Россия напала на маленькую свободолюбивую Чечню.

  В заявлении партии Ярослава Качиньского отмечается, что «польшевистские» власти идут на поводу о русского посла в Варшаве и Москвы в том, что касается вопросов борьбы чеченского народа за свободу и независимость.

  Заместитель спикера польского Сената, парламентарий от партии «Закон и порядок» Збигнев Ромашевский пояснил в интервью польскому государственному новостному агентству РАР:

  «Россказни про «терроризм» представляют из себя ничего иное, как политическую фикцию, политическую злобу. Это одна из благороднейших форм чеченской оппозиции» («opowiadanie o terroryzmie to jest po prostu pewna fikcja polityczna, pewna złośliwość polityczna». «Jest to jedna z najszlachetniejszych postaci opozycji czeczeńskiej»).

  Со своей стороны парламентарий от «ЗиП» Иоанна Клузик-Ростковская подвергла резкой критике политику двойных стандартов на Западе:

  «В 1990-х годах я была журналисткой и освещала войну в Чечне. Мир мало ей интересовался, в отличие от осады Сараево. Когда я ездила в Чечню, я испытывала чувство полной беспомощности. Я подумала, что единственное, что я могу сделать, это писать правду об этой войне. Мы должны требовать соблюдения прав человека, везде, где они нарушаются. И война в Чечне — наилучший пример».

 14. Din pacate, astazi nici PNL, nici MAE nu au nici o sansa de a accede singure sau unite in parlament. Cele 2 % luate in alegeri insa de aceste partide ne pot juca festa. Trebuie sa inteleaga in primul rand liderii acestor partide, dar si cei din AIE. Dupa mine, victoria noastra in alegeri, daca o vom obtine, va fi la limita, asa ca nu trebuie sa ne avantam separat in alegeri!

 15. PNL are șanse să acceadă în parlament de unul singur !!!!
  Am văzut ce se întîmplă cu blocurile!!
  Eu nu aș vota un bloc!!!!
  Da! Nu avem altă posibilitate și nu ar trebui să căutăm altceva decît REUNIREA cu ROMÂNIA !!!!!! Acest lucru îl înțeleg și membrii altor etnii de la noi!!!!
  Cît ține de alianțe postelectorale eu tot nu le accept. Conform Constituției Parlamentul este alcătuit din 101 deputați egali, nici președintele parlamentului nu are priorități !!!! Nu există legi pentru electoratul comuniștilor sau a democraților!!! Legile nu trebuie să aibă culoare !!!!! Atunci cînd parlamentul își va face datoria, lucrurile se vor schimba!!!
  Legea nu stipulează fracțiuni în parlament, lucrul deputaților este în comisii !!!!
  Sper să fiu înțeleasă corect. Am destule argumente.
  Aparatul parlamentului trebuie să muncească tot pentru cetățeni, nu pentru șef!!!
  Sunt sigură că PNL ar face ordine și la acest capitol în parlament.

 16. dna Cusnir,
  aveti deja salariu la PNL? 🙂

 17. Pt Valentina Cusnir

  Exact si mersi. Cu cit avansam, cu atit ne convingem ca aceasta e unica noastra sansa de a scapa de spatiul estic periculos pentru noi. As avea multe de spus, dar pregatesc procesul-verbal al DPN de ieri al PNL si acolo e spus mai mult decit se poate.

 18. Mi s-a facut rusine cind am citit comentariul V. Cusnir, sa vorbeasca despre Unire cu Romania acea care la 4 aprilie 2005 l-a votat neconditionat pe criminalul Voronin la conducerea R. Moldova?! Ar trebui sa va fie rusine chiar sa mergeti pe acest pamint pe care l-ati tradat in cele mai grele momente…
  Unirea nu se poate face cu tradatorii!!!

 19. Pt Vlad

  De data asta nici nu ma avint sa argumentez de ce participam in alegeri. Am vazut un an de infumurare liberal-democrata. Ajunge. Sa isi bata capul „de limita” altii, nu doar noi. Noi am facut si nimeni nu a apreciat, dimpotriva – si-au batut joc. De aceea mesajul nostru e clar – sansa RM e numai unirea cu Romania, restul sint tertipuri de a fi la putere si a fura in continuare acest stat, la fel ca si comunistii, ramasi nepedpsiti de cei care i-au votat si care cocheteaza azi cu ei. Eu voi fi foarte concreta si exacta in mesajele mele in campania electorala si am certitudinea ca voi convinge 5 la suta de romani cu dmenitate. Chiar acum, dupa emisiunea de la TV7 cu Taranu si Klimeko ma suna rusi care ne sprijina in mesajul nostru. Iar voi votati iluzia, asa cum ati mai facut.

 20. Pt Oleg C.

  Imi pare rau sa imi pierd timpul cu tineri rautaciosi. Eu i-am propus de vreo trei ori Valentinei Cusnir sa devina membru al PNL. Nu a acceptat. Dar ma bucur ca acum a ajuns la aceasta intelegere privind Unirea, indiferent de faptul ca nu am comunicat de citeva luni bune. Dar asta va e ingustimea gindirii. Vezi ca Valentinei Cusnir sau mie nu ne vine in cap sa spunem ca tu esti salarizat de antiunionisti, care or fi ei, ca-s toti impreuna si nedemni.

 21. lui Mihail !!!! Chiar iești un netot să afirmi că l-am votat pe voronin la 4 aprilie 2005 !!!!! NU l-am votat și știe toată lumea.
  Despre UNIRE am vorbit pemanent, deschis și răspicat !!!!!
  Trădător iești Dta și alții, care vă stă în gît faptul că eu am avut curajul să nu-l votez pe voronin la 4 aprilie 2005 !!!

 22. pentru Domna Vitalia Pavlicenco !
  Nu este neapărat să fii membru de partid sau să crezi că partidul este puternic cînd are mulți membri pe hîrtie. Mai bine de 90% dintre votanți nu sunt membri de partid și trebuie luat în calcul acest lucru!!!! Ei trebuie să fie reprezentați prin prezența pe listele partidului a candidaților fără de partid !!!!! Cine va lua în mare proporție pe liste persoane fără de partid, vor obține mai multe voturi !!!!

 23. pentru Oleg C !!!!
  Nu m-am vîndut niciodată și nu am primit vre-o dată salariu de la unicul partid din care am făcut parte pînă la 25 mai 2006. Eu am cheltuit permanent din salariul cinstit cîștigat pentru promovarea și apărarea Valorilor Naționale !!!!

 24. Doamna Cusnir,

  Cu ce s-a terminat istoria cea năstrușnică legata de apartament? 😉

 25. Dumneavoastra cred ca va jucati cu focul.

  NU VREAU SA VA SPUN CA DACA VINE pcrm LA PUTERE PRIN VOTURILE ADUNATE ALE RUSILOR SI COMUNISTILOR CRED CA AR TREBUI SA RENUNTATI LA CETATENIA ROMANEASCA.

  Nu se poate ca eu sa ma chinui atata sa nu iasa comunisti iar persoane ca Dumnevoastra si PARTIDE CA PNL, MAE, MU SI ALTELE SA I-A DIN VOTURILE PARTIDELOR DEMOCRATE.

  Se stie deja ca partidele patria rodina, miscarea pro-rusia nu vo mai participa la alegeri caci sunt mai uniti ca romani iar TOTI votantii lor se vor duce la pcrm.

 26. Este o mare gluma a MAE de a cere o lege pentru marirea salariilor si pensiilor. Ea se adreseaza ignorantilor.

  Eu cer o lege ca pensiile si salariile sa se mareasca in fiecare an cu 50 la suta.
  Si atunci ?????????
  Mai bine inca. Eu cer ca la sfarsitul fiecarui an sa se dea pensionarilor si salariatilor o prima de 3 salarii.
  Si atunci ??????????
  Putem sa cerem o mie de legi cu dorintele noastre dar cine le plateste ???????? TOT NOI.

  Este de ras cand MAE gaseste bani la MAFIA si la asa zisii capitalisti care fura banii POPORULUI !!!!!!!!!!!!!!!
  Aceasta se cheama POPULISM, adica o forma de a-ti bate joc de un electorat de cel mai jos nivel intelectual.
  Adica ii propui solutii foarte atragatoare dar imposibile de pus in practica chiar de cei care le propun cu PERFIDIE.

  Banii trebue sa vina nu dela mafia ci din dezvoltarea economica a tarii, din INVESTITII, din dezvoltare economica, din relatii cu tari care fac comert nu prin SANTAJ ci prin respect reciproc.

 27. Razvi,

  Nu e chiar asa cum zici. A fost modificata legea ce descrie formula de repartizare a procentelor ‘de sub prag’. Nu e nici un pericol aici. Pericolul e în ‘babanele’ alea de la sate care votează pentru timpul când erau tinere și frumoase.
  Iar PNL (dna Pavlicenco) sa zică ce cred. E dreptul lor. Lasa-i sa greșească în continuare și sa nu învețe nimic.

 28. to: .BIOGRAF

  Nu ai văzut omule propunerile PNL 🙂

 29. Pt Valentina Cusnir

  Ai vazut multe partide cistigatoare in ultima vreme cu cetateni fara de partid pe liste? Eu nu am prea vazut. Ca voteaza nu numai membrii de partid, nu exista nici o indoiala, nimeni nu are 60 de mii de membri, cit ar fi pragul de trecere de 4-5 la suta. Ca toate partidele au membri care migreaza dintr-un partid in altul – iarasi, nu e nimic nou. Ministerul Justitiei nu are un sistem de evidenta stricta in acest sens. Dar ca unii oameni lucreaza, in partid, fidel, iar altii se considera „personalitati” bune pentru a „onora” liste parlamentare – iar practica a aratat ca nu este asa – stim situatia, numai ca nimeni nu are certificat de „personalitate”. Eu nu recunosc aceasta notiune in plan electoral. Consider ca sint persoane mai mult si mai slab cunoscute. Atita tot. Cel mai important e sa ai structuri puternice teritoriale care sa creada in echipa de conducere a partidului.

 30. Pentru doamna Valentina Cusnir!

  In sfarsit, intalnesc o basarabeanca foarte bine ghidata de spirit.De spirit romanesc, ma grabesc sa adaug cu satisfactie. Demnitatea pe care ati reusit sa v-o consolidati a inceput cu manuirea fara cusur a limbii romane!!! Este esential!! Cuvantul romanesc folosit de dv. are claritatea, exactitatea si forta cuvenita imprejurarilor. Niciun dezacord, nicio deturnare semantica,niciun echivoc.De fapt,stau si ma gandesc,nu acest lucru e inceputul inceputului unitatii noastre?Limba si spiritul ei corolar?Pentru prea multa lume intalnita pe blogurile Basarabiei ,limba romana are stangaciile nefolosirii ei curente si firesti de limba materna folosita la ea acasa. In rostirea dv.pana si prepozitiile sunt folosite gramatical corect si necalchiat.

 31. Numai UNIREA cu Romania este UNICA solutie! Traiasca ROMANIA MARE!

 32. Plasez aici un articol care priveste direct sau indirect si POLITICA de stat a RM. Consider asta pentru ca situatia si perspectiva RM trebuie privita in contextul REGIONAL.

  Daca in 1939 cand, dupa semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop, la 1 septemrbie Germania a atacat Polonia, apoi la 17 septembrie 1939 Rusia a ocupat miseleste jumatate din Polonia…- daca atunci toate tarile Europei ar fi fost unite si ar fi condamnat aceste invazii, poate nu s-ar fe declansat cel de al doilea razboi mondial, in care AM AVUT SI NOI BASARABENII de suferit cumplit. Deci, NU AVEM DREPTUL SA CREDEM CA SOARTA VECINULUI NU NE AFECTEAZA!

  Va scriu asta, pentru ca CEVA se petrece in REGIUNE, ca REZULTATELE alegerilor din Ukraina “au fost programate’ de liderii Germaniei si ai Rusiei… apoi, oare intamplator a urmat tragedia de la Katin la 10 aprilie 2010?!

  TREBUIE SA FIM CLARVAZATORI si foarte VIGILENTI la curentele ‘subterane’, in deosebi acum in compania electorala…
  Cititi ce scria inca un an in urma presa ucraineana, care atentiona pericolul iminent si la care nu s-a dat suficienta atentie atunci. Astfel in Ucraina au venit iar la putere fortele de stanga. (Scuzati, nu am timp sa traduc):
  КИЕВ. Украинские политики опасаются, что Медведев и Меркель готовят оккупацию Украины
  Время публикации: 18 августа 2009 г.

  По сообщению украинского ИА Укринформ, главарь русского террористического отребья Медведев (это его собственная терминология) и канцлер Германии Меркель начали «кампанию по отбеливанию Сталина и Гитлера» и угрожают суверенитету Украины.

  Об этом заявил председатель Всеукраинского объединения «Свобода» Олег Тягнибок, комментируя слова Меркель о том, что Германия будет бороться с «героизацией нацизма в Украине», сообщает пресс-служба партии.

  Известный украинский политик указал, слова канцлера, — это «грубый выпад в сторону украинцев, которые на своих плечах вынесли основной груз Второй мировой войны, развязанной Москвой и Берлином».

  Это свидетельствует о том, что так называемая «шредеризация» (пребывание евро-бюрократов на зарплате Кремля) достигла пика. Она настолько поразила немецкий политикум, что перешла в критическую фазу — «меркелизм», когда за «российский газ» и разные «инвестиции» Германия готова стать даже рядовым рупором пропаганды кремлевских геббельсов», — заявил Тягнибок.

  «Президент РФ одобрил заявление Меркель и сообщил, что не видит перспектив для возобновления нормальных взаимоотношений России и Украины при нынешней украинской власти», — также возмутился он.

  Учитывая это, ВО «Свобода» выдвинуло ряд требований. «Свобода» считает, что Украина должна жестко отреагировать на «сочинский заговор».

  Во-первых, Министерство иностранных дел Украины должно вызвать послов Германии и Российской Федерации (вновь назначенного Зурабова) и вручить им ноты протеста в связи с вмешательством руководителей их государств во внутренние дела Украины», — отметил Тягнибок.

  «Во-вторых, руководство Украины обязано дать политическую оценку реваншистским заявлениям Меркель и Медведева, которые прозвучали в канун 70-й годовщины подписания Московского пакта, известного в истории, как пакт Молотова-Риббентропа. Согласно этому пакту, Советска Москва и Германия разделили Европу и развязали Вторую мировую войну.

  Очевидно, Меркель и Медведева беспокоит недавнее решение Парламентской ассамблеи ОБСЕ, которым коммунизм приравнен к нацизму и предложено ежегодно отмечать общеевропейский день памяти жертв коммунизма и нацизма 23 августа — в годовщину подписания Московского пакта», — также отметил лидер националистов.

  Тягнибок, кроме того, пришел к выводу, что «на самом деле, дуэт Медведев-Меркель начал кампанию по отбеливанию Сталина и Гитлера, ведь Московский пакт 1939 года предусматривал широкое экономическое сотрудничество, которым Москва и Берлин оправдывали «сферы интересов в Восточной Европе», то есть оккупацию независимых государств». Учитывая это, лидер «Свободы» предупредил об угрозе, что, по его мнению, появилась перед украинским государством.

  «Реваншистам Медведеву и Меркель мозолит глаза независимое украинское государство, появившееся на руинах той империи, которая на протяжении прошлого века умудрилась вымордовать 20,5 млн. украинцев. Показательно синхронный московско-немецкий плевок в сторону Украины совершенно как раз перед 18-той годовщиной нашей Независимости. Той Независимости, которая омыта кровью украинских борцов как против Советского Союза, так и против Третьего Рейха», — считает Тягнибок.

  Он выразил мнение, что «это не первый раз бывшие оккупанты Украины откровенно выражают свою враждебность к украинцам». В частности, это по убеждению, политика, отобразилось в том, что Германия и РФ не признали Голодомор 1932–33 годов геноцидом украинского народа, «а сама Меркель во время последнего визита в Украину демонстративно отказалась от чествования памяти жертв Голодомора».

  «Антиукраинские действия бывших оккупантов синхронны: с одной стороны Кремль заметает следы своих преступлений против украинцев и пытается переложить ответственность за Голодомор на своих марионеток с «УССР», с другой — Германия вину за свое нацистское прошлое валит на Ивана Демъянюка, вопреки любым правовым нормам, называя его «преступником» до решения суда», — снова возмутился Тягнибок.

  Учитывая это, он назвал Меркель «адвокатом» России в Европе», обратив внимание на позиции Германии во время российско-грузинской войны 2008 года и «газовой войны» РФ и Украины.

  «В последующем следует ожидать спекуляций относительно территорий, которые вошли в так называемую «советскую Украину» согласно договоренностям между Сталиним и Гитлером, и выдвижения территориальных претензий к Украине. Поэтому украинская власть обязана отметить на зависимости украинской государственности от УНР и ЗУНР, объединенных 22 января 1919 года в одно государство, которое уничтожили московско-большевицкие оккупанты, поставив на ее место марионеточную «УССР», — обнародовал свое требование Тягнибок.

  Президента Виктора Ющенко он призвал признать солдат ОУН-УПА «борцами за государственную независимость Украины» и дать звание героя Украины Степану Бандере.

  «Это самое действенное средство защиты украинцев от заговорщицкой пропаганды бывших оккупантов, которые рвутся указывать, кого мы должны «героизировать», — убеждены в «Свободе».

  «Украинская власть должна помнить, что страусиная политика игнорирования угроз, покорного вытирания плевков и надежды на «умиротворение агрессора», будь то Москва или Берлин, всегда приводит к катастрофическим результатам. Опасность нависла над Украиной. Недружелюбные государства даже не считают нужным это скрывать. Осознание этого факта должно сплотить украинскую нацию для сопротивления любым посягательством на наш суверенитет», — добавил Тягнибок.

 33. dna Pavlicenco,
  va asigur ca mai rautoaciosa persoana decit Dvs nu exista in RM.
  IN fine, sa vedem unde va aterzia PNL sub conducerea unui tandem de femei (unioniste) 😀
  Pronosticul meu pentru PNL:
  pina la 1%, asta impreuna cu votul meu 🙂

 34. Pentru V. Cusnir
  Sunt profesor in unul din Colegiile din Chisinau si atunci, in 2005, am facut propaganda pentru PPCD. Mare mi-a fost dezamagirea ca sa constat ca i-am convins pe studentii mei, rudele mele sa voteze niste tradatori.
  Doama, in cazul in care mai aveti un pic de demnitate dati dovada de ea. Nu mai reactionati atit de bolnavicios, aveti curajul si recunoasteti ca ati tradat. Ati tradat acest popor cind i-a fost mai greu. Acum iar suntem pe michie de cutit si ce e paradoxal iar au aparut la rampa tradatorii si isi propun serviciile…
  Pacat…
  Pentru asa tipi ca cei de la PPCD ne arata toata lumea cu degetul.
  PS! Dati dovada ca sunteti cel putin educata si pastrati-va aceste cuvintele defaimatoare pentru cei care credeti ca le merita. Eu nu le merit, sunt o jertva a tradarii dumneavoastra.

 35. Razvi spune:
  19 September 2010, la 13:01

  Sursa: Unimedia – „Filat recunoaşte că nu au fost întreprinse suficiente acţiuni pentru ca referendumul din 5 septembrie să fie validat”.

  Mai doriti ceva? Democratii, ca si comunistii-criminali, nu vor ca presedintele sa fie ales de tot poporul. Ei vor sa imparta tot intre ei, acolo, in parlament!:
  Functiile publice, banul public, bunul public….tot-tot-tot…..
  Cu electoratul moldovean trece tot ce doresc clanurile profitoare de poporul indobitocit de zeci de ani…..

  E!!!nevoie de schimbare, dar nu din rau in mai rau…..D-na Pavlicenco este mai buna prin faptul ca nu este corupta, nu face parte din clanuri, din ochii ei radiaza dorinta principiala de a vedea cu adevarat poporul Moldovei in Europa…….
  Mai multi isi dau seama abea acum de pacaleala, care dureaza circa 20 de ani. Rezultatul va place?
  Examinati toate persoanele din actuala politica moldoveneasca din ultimii 20 de ani. Marea majoritate sunt aceleasi persoane….numai ca deja intre ei mai sunt si cumetri, nasi si fini, cumnati, vecini s.a.

  In final: Nu poate nimeni ingradi dreptul oricarui partid politic sa participe in alegeri.
  Daca nu vreti sa se piarda 1-2- procente de voturi, dati destule voturi PNL ca sa treaca in palament.
  Nu este mai rezonabil ?
  Sunteti fericiti de perioada post 7 aprilieDe cum au fost pedepsiti cei care au jefuit tot ce s-a putut ?
  Cu Pavlicenco in Parlament vom fi mai siguri ca mai poate cineva pune piedica hotilor corupti……

 36. Ştii prea bine,dnă Pavlicencă,că degrabă unire nu-i,dar mulţi bani primeşti doar de a vorbi,Foc la ghete, mai sînt încă printre patrioţi zdrenţe comuniste oricît nu s-ar masca,le suportăm noi pînă cînd.Roşca trădătorul strigă „Jos Comuniştii”,dar e de partea lor,tu,Lupu,mai sînt deaiştea,de parcă vorbiţi cu Moş Ion.

 37. Pt zisa Marie

  Degeaba birii biriiiacule. Nimeni nu da bani pt unire. Bani se dau pentru partide proruse in Moldova. Inca nu ai inteles asta dupa 20 de ani? daca se dadeau bani pt asat eram departe hat in procesul de reunificare.

 38. http://www.ionpetrescu.ro/2010/09/19/cu-capul-plecat-sau-demn/#more-4111

  CU CAPUL PLECAT SAU DEMN?

  Aceasta este adevărata întrebare
  la care trebuie să răspundă cetăţenii
  Republicii Moldova, pe 28 noiembrie a.c.,
  când, conform deciziei preşedintelui Mihai Ghimpu
  se vor desfăşura alegerile parlamentare.

  Este o interogaţie la care am căutat un răspuns,
  motivat de apele încă nelimpezite ale politichiei de la Chişinău,
  tulburate intenţionat de cei care doresc,
  dar nu mai au puterea să menţină
  impresia invincibilităţii comuniştilor şi a arendării,
  şi în acest secol, a entităţii dintre Prut şi Nistru
  imperiului de la Răsărit.

  Ca şi în Statele Unite,
  alegătorii din Moldova ex-sovietică
  nu au votat şi nu vor vota decât lideri credibili.
  Deci, nu partide cu programe utilizate practic pentru diferenţieri
  – uneori reale, alteori demne de râsu’-plânsu’-,
  între grupuri de interese cu orgolii bine motivate,
  în marea lor majoritate acestea fiind de ordin material,
  cu dividende inteligent calculate şi rapid distribuite
  după preluarea puterii.
  M-am oprit acum doar la liderii poltici care contează
  în ecuaţia schiţată dincolo de Ocean,
  unde se ştie bine că
  niciun batalion rus dislocat în Transnistria
  nu va putea executa trageri reale,
  ca o unitate similară în Osetia de Sud,
  fără îngăduinţa Unchiului Sam…

  Veaceslav Untilă, liderul Mișcării Acțiunea Europeană
  a reuşit strângerea a 200.000 de semnături
  pe o iniţiativă vizând pensiile şi salariile conaţionalilor.
  În Statele Unite, cine are o asemenea capacitate de convingere
  a concetăţenilor devine un interlocutor interesant pentru partidele mari. La Chişinău, reuşita menţionată este minimalizată,
  din raţiuni evident politice, nicidecum de ordin finaciar.
  Şi asta se va vedea după ce va funcţiona
  un parlament cu o majoritate clară
  şi un preşedinte cu un mandat normal.
  Cei care îi reproşează domnului Untilă,
  un radicalism ce nu ar fi acum de dorit
  şi aplicat la nivel înalt, ar trebui să ţină cont
  de semnalul dat de sutele de mii de semnatari ai iniţiativei sale. Moldova ex-sovietică nu mai poate fi condusă
  cu promisiuni că va fi cândva mai bine…

  Vitalia Pavlicenco, care conduce Partidul Naţional Liberal
  – şi a intrat în conştiinţa publică prin curajul
  de a transmite un mesaj unionist clar,
  conform căruia cea mai scurtă cale
  de accedere a Republicii Moldova
  în NATO şi UE este unirea cu Romania –
  va aduna nu puţine voturi
  dintre rândurile celor sătui de abuzurile
  din epoca exercitării puterii de către oamenii lui Voronin,
  dar şi dintre ale acelora care,
  oameni aşezaţi fiind,
  nu mai agreează disensiunile care continuă
  în alianţa aflată la guvernare.
  În raport de numărul de parlamentari pe care îi va obţine,
  doamna Pavlicenco va avea un cuvânt de spus
  în alegerea preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova…

  Serafim Urecheanu rămâne la rolul de “buturuga mică”,
  din Alianţa pentru Integrare Europeană.
  Una care nu vrea să răstoarne carul
  cu patru roţi politice,
  ce ar trebui să fie sincronizate, ca ritm şi direcţie.
  Totuşi – din perspectiva întrebării din titlu
  şi a viziunii americane în problema independenţei unui stat, duplicitarismul manifestat
  în chestiunea prezenţei unui detaşament militar de la Chişinău,
  la parada de 9 mai a.c., de la Moscova,
  ca şi delimitarea de decretul
  demn al preşedintelui Ghimpu,
  privind restabilirea adevărului istoric în legătură
  cu ocuparea de către trupele sovietice a Basarabiei -,
  domnul Urecheanu nu are probabil altă şansă
  decât să reitereze actualul nivel de
  reprezentare al formaţiunii sale politice,
  în viitorul parlament…

  Vladimir Voronin şi suita sa de succesori potenţiali
  se vor manifesta agresivi şi după anunţarea oficială
  a rezultatelor viitoarelor alegeri
  parlamentare.
  Povestea lor, cu păstrarea independenţei
  urmaşilor lui Ştefan cel Mare este bună
  pentru cei care nu vor
  să accepte noul mers al istoriei.
  Gafa antologică a fiului său,
  de a declara România un stat aflat în pragul falimentului
  a stârnit orgolii bine temperate la Bucureşti,
  iar efectele acestora se vor vedea
  atunci când protectorii junelui Voronin,
  de la Moscova, se vor aştepta mai puţin.
  Vasalitatea Partidului Comunist,
  faţă de puterea de la Răsărit
  nu înseamnă decât copierea,
  la nivelul unui teritoriu cu patru milioane de suflete,
  a unor proiecte prin care tandemul Medvedev-Putin
  încearcă să modernizeze,
  cu sprijinul decisiv al S.U.A. şi U.E.,
  o federaţie a cărei slăbiciune
  s-a văzut cu ocazia incendiilor din stepă.

  De altfel, un semn de pierdere
  a sprijinului Kremlinului, de către comunişti,
  a fost şi semnarea de către Marian Lupu, la Moscova,

  a acordului de cooperare între partidul său
  şi formaţiunea politică a lui Putin.
  Însă premierul rus nu a fost prezent la ceremonial,
  ceea ce arată o prudenţă justificată
  de rezultatele referendumului,
  când, populaţia a dezminţit, prin masiva reţinere,
  atât sprijinul necondiţionat
  pentru Alianţa pentru Integrare Europeană,
  cât şi aparenta popularitate
  a lui Marian Lupu şi Vlad Filat.
  În sondajele recente,
  în timp ce partidul său pare
  a mai fi pe locul secund în ierarhia formaţiunilor politice,
  în clasamentul liderilor agreaţi de populaţie,
  după referendum, domnul Lupu a trecut pe locul trei…

  Vlad Filat şi-a dorit să convingă conaţionalii
  de faptul că are o trecere aparte la Bruxelles,
  că este flexibil în relaţia cu Bucureştiul
  şi că este favoritul ambasadorului american.
  Intenţii frumoase. Chestiuni discutabile.
  În primul rând, deoarece Uniunea Europeană
  nu şi-ar fi luat un anumit avânt, spre Chişinău,
  dacă nu avea confirmarea, de la Washington D.C.,
  că teritoriul dintre Prut şi Nistru
  va tranzita lin din C.S.I., în U.E.
  De ce? Pentru simplul motiv că nimeni
  nu aruncă cu bani europeni
  acolo unde mâine poate fi altceva
  decât ceea ce există în comunitatea occidentală.
  Apoi, pentru că deşi are meritul
  de a fi lichidat sârma ghimpată
  de la graniţa ex-sovietică cu România,
  a gafat public când a cerut, cu naivitate,
  semnarea unui tratat de stat între
  entităţile existente de o parte şi de alta a Prutului.
  Cândva şi premierul Adrian Năstase
  se credea succesorul preşedintelui Ion Iliescu,
  doar munciseră împreună la intrarea României în NATO.
  Asta până ce ambasada americană
  şi-a manifestat o altă opţiune…
  Referendumul a indicat diferenţa
  dintre dorinţele fireşti ale premierului
  şi nemulţumirile majore ale alegătorilor,
  care nu sunt impresionaţi nici de faptul
  că este un politician bogat,
  nici de întâlnirile sale eşalonate,
  cu categorii diverse de cetăţeni.
  Asta pentru că viaţa oamenilor
  nu s-a schimbat, fundamental, în bine…

  Mihai Ghimpu rămâne un om de dialog.
  Deloc sofisticat. Cu apariţii publice naturale,
  cu momente în care reuşeşte un alt tip de conversaţie
  cu cei obişnuiţi, anterior, ca să asculte,
  fără să crâcnească, indicaţiile preţioase
  ale unui şef de stat plin de el.
  O analiză atentă a reacţiilor tinerilor pe bloguri,
  la subiecte vizând şi pe preşedintele interimar
  a relevat reacţii dure faţă de alţi politicieni
  şi repetarea unei concluzii acuzatoare
  la adresa ideii de aleşi ai poporului,
  care ar trebui să dea mult de gândit
  staffurilor electorale:
  cel puţin Mihai Ghimpu este onest.
  Şi nimeni nu poate nega că a ţinut fruntea sus
  în faţa Moscovei, care suferă vizibil că
  Republica Moldova va avea soarta statelor baltice,
  acum în NATO şi UE.

  La 28 noiembrie 2010,
  dacă vor fi puternic motivaţi,
  conaţionalii dintre Prut şi Nistru
  pot vota, de fapt,
  pentru despărţirea de C.S.I.
  şi accelerarea integrării în
  comunitatea occidentală

 39. Dna Pavlicenco,
  multumesc ca ati postat acest articol. Mi-a placut si mi-a redat speranta ca vom depasi cu bine toate.
  Doamne, indura-te de noi.

 40. …eu cred ca mai mult are nevoie pl de mae , pnl …. decit invers . de ce ? pentru ca mae si pnl nu pierd nimic … pot ramine in afara parlamentului si sa-si continue intarirea partidelor si in plus vor ramine nepatate pentru viitor . pl are nevoie ca printr-un bloc electoral national-democratic cu mae si poate altii , sa ajunga pe locul trei dupa pcrm si pld … pentru ca deja pcrm[stinga radicala filoruseasca ] , pd[ neocomunisti filorusi ] si pld [ un partid tot mai mult de centru , „pragmatic” cu retorica europenista dar privirea spre est ] inclina puternic balanta inspre fortele reactionare , retrograde si anti-nationale . tocmai de aceea p.liberal , liderii acestuia , trebuie sa fie constienti ca nu-si joaca numai cartea propriului partid , ci si cartea intregii miscari de renastere nationala si democratica , anti-imperialista si anti-colonialista .

 41. lui Mihăiță !!!!!
  Chiar nu înțelegi că eu nu am trădat, că nu l-am votat pe voronin la 4 aprilie 2005?? Ce tot vorbești ca pus în priză????
  Tocmai am demonstrat că am Demnitate și la 4 aprilie 2005, pînă la și după !!!! Mă mîndresc pe bună dreptate că am avut Curaj și Demnitate!!! Să nu regretați că m-ați votat !!!!

 42. pentru Dna Vitalia Pavlicenco !
  Mi-am expus părerea în rezultatul multiplelor întîlniri cu alegătorii dar nu înseamnă că impun ceva PNL-ului. Vedeți mai bine ce tactici veți folosi. Nu am încercat să Vă impun careva „personalități” și încă cu certificat.
  În alegerile precedente nu au fost incluse în listele partidelor persoane fără de partid, din care motiv nu Vă pot aduce exemple.
  Nu voi mai veni cu sfaturi dacă credeți că urmăresc ceva!!!
  Vă doresc succese în cea ce faceți DVS și toți membrii de partid.

 43. Sa dea Domnul sa se intample ce spune dl Petrescu. Eu insa sunt mai pesimist…

 44. Ii dau dreptate si eu lui Costin. Dl Ghimpu trebuie sa cantareasca bine lucrurile si sa cedeze din orgolii si va avea doar de castigat

 45. Pt Valentina Cusnir

  Nici prin cap sa imi treaca precum ca cineva impune ceva partidului nostru CA rezultat al impresiilor de la diferite intilniri. Noi am facut si facem ce putem, chiar daca unii s-au apropiat de cortul tinerilor nostri care colectau semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si s-au apucat sa-i ia la rost putin necivilizat.

  Vedem bine ce tactici vom folosi. Noi nu sintem bogati si, in cei cu mesaje unioniste, stie toata lumea, nu se prea baga bani.

  Cit priveste “personalitățile”, e o problema mai veche. Multi se considera ca atare, dar isi fac iluzii in privinta reprezentativitatii.

  Partidele au pierdut anterior nu pentru ca nu au introdus „personalitati”, care nu-si asuma vreun raion sa munceasca pentru succesul partidului, ci pentru ca nu s-a gasit posibilitatea sa se faca o lista nationala sau macar doua. Din aceasta cauza si succesul urmator va fi unul relativ, daca va fi.

  Supararea rapida in discutii este un indiciu de instabilitate in dialog, ceea ce nu lasa buna impresie. Pe mine nu ma supara sfaturile. Ca dovada – discut cu toata lumea pe blog.

  Despre „urmarit”, nu am inteles ce se poate avea in vedere. Chiar nu inteleg. Daca vom gindi despre fiecine isi spune o opinie ca urmareste altceva decit sa isi spuna opinia, nu ajungem departe.

  Mersi pentru urarile de succes.

 46. Pentru V. Cusnir
  Dupa razboi multi eroi.
  Din discutiile cu colegii dvs care deasemenea spun ca nu l-au votat pe Voronin (dar de-facto in grup l-ati slugarit pe Iu. Rosca) nu reiese ca ati avut curaj si nu l-ati votat pe comunistul Voronin.
  Consider ca plecarea dvs la lucru peste hotare a fost un element de piar, ati vrut si in continuare sa fiti in politica, dar nimeni nu v-au facut oferte. Acum, se pare, ca o curtati pe dna V. Pavlicenco. Insa, stimata doamna, trebuie sa retineti: NIMENI NU UIUBESTE TRADATORII…

 47. Pentru V. Cusnir
  NB! Poti prosti toti oamenii uneori, pe unii oameni tot timpul, dar nu poti prosti pe toti oamenii tot timpul.

 48. lui Mihăiță !
  Trădători sunt cei care, folosindu-se de votul secret, s-au grăbit să anunțe că nu l-ar fi votat pe voronin. Eu am declarat la doi colegi deputați chiar la ieșirea din cabina de vot. Se găsise vre-o 20 care declarau că buletinul de vot stricat ar fi fost al lor. Votul de fapt nu a fost secret, era pusă cameră de filmat și roșca a știut imediat că eu am stricat buletinul. Nu vreau să mă laud dar am procedat așa cum mi-au cerut alegătorii. Chiar în acea zi am întrunut în ședință lărgită Biroul Filialei Călărași PPCD și le-am comunicat despre faptul că nu l-am votat pe voronin. Am făcut-o nu pentru a mă lăuda ci pentru a pune în discuție și a decide ce să facă cu mine!
  Atunci cînd troica a încălcat statutul și m-a exclus din ppcd prin decizia așa-zisă a biroului partidului, filiala Călărași a părăsit în corpore ppcd. Declarația cu semnăturile a fost publicată în ziarul „Timpul”.
  Ce scop urmăriți prin această insistență de a da minciuna drept adevăr?
  Propun să trecem în altă parte cu discuțiile că nu sunt la temă

 49. pentru Dna Vitalia Pavlicenco !
  Vă mulțumesc mult pentru răspuns.
  Nu am dat dovadă de supărare.
  Nu am doar impresii despre întîlnirile cu alegătorii, mă întîlnesc permanent, continuu să le rezolv problemele.
  Lîngă cort am discutat și în prezența altor persoane- nu îmi permit discuții necivilizate !!!!
  Consecințe ale pactului molotov-ribentrop sunt mai multe, multă lume nu le cunoaște. Tinerii mi-au explicat că semnăturile sunt pentru UNIRE, pentru care aș fi semnat fără echivoc, deschis.
  Așa îmi doream să fie clar pusă întrebarea. Socot că UNIREA nu este o conseciță, ci modul în care poate fi înlăturată una din consecințe !!!!
  Cît ține de „personalități” fără de partid care nu activează în raion dar ar vrea să „onoreze” listele, nu m-am avut în vedere pe mine!
  Nu tind să devin redevin deputat cu orice preț !!!!
  Am discutat cu persoane și mulți nu semnau pentru că nu înțelegeau pentru ce să semneze

Comments are closed.