Referendum pt limba rusa sau pt Unirea cu Romania?…

Unii, astazi, reanimeaza atribuirea statutului de stat limbii ruse. Limba rusa are in prezent un statut NEDREPT in Republica Moldova – cel de “limba de comunicare interetnica”. Acest statut trebuie sa il aiba limba romana. Ne-am saturat de bilingvismul fals, cind eu stiu si romana, si rusa, iar cineva crede ca, doar stiind rusa, e subiect al biligvismului lingvistic – adica eu stiu rusa, el imi vorbeste doar in rusa si eu ii vorbesc, la rindu-mi, in rusa. Ca doar stiu, nu?…

Trebuie sa recunoastem, partida nationala nu a avut, in acesti ani o majoritate constitutionala sa revizuiasca Legea privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptata la sfirsitul anilor ’80, cind a inceput Miscarea de Renastere Nationala. “Omanasii” gen Krilov, Sornikov, Smirnov si Klimenko, adica Interforntul, au reusit sa ridice aceasta lege, dupa venirea coalitiei agrariano-interfrontiste, la nivelul de lege organica, ea raminind nemodificata. Comunistii nu au putut avea un asemenea interes.

Acum, unii gagauzi repornesc istoria antinationala, antiromaneasca. Asta arata, inca o data, ca tensiunile interetnice nu se vor domoli aici nici peste 20-30 de ani. Adica, ne trebuie si noua, romanilor din Basarabia, vreo 40 de ani sa ne poarte un Moise prin pustiu, sa ne recapatam identitatea si constiinta de neam.

De fapt, toate evolutiile din acest an, cind la putere nu a mai fost clanul mafiot prezidential comunist,  au aratat ca – la cea mai mica adiere de libertate, ies la iveala toate bubele si buboaiele populatiei oprimate din Basarabia. Si nimeni nu le va putea reprima, lecui, remedia, neutraliza. Ele pot fi doar aminate. Dupa care apar cu o putere si mai mare, intr-o forma si mai odioasa.

Acestei realitati i se adauga recenta modificare a legislatiei, ce permite validarea cu un prag redus a referendumului. Intotdeauna cei care au facut modificari la legislatie cu gindul sa traga foloase, s-au confruntat cu efectul de bumerang – au avut ei de suferit. Este o lege a lui Dumnezeu – nu iti fa tie bine si altuia rau, ca vei fi pedepsit.

Asa s-a intimplat si acum. Bine, legea, prevede ca modificarea carcaterului unitar al statului in Constitutie necesita vointa jumatatii din populatie. Totusi, daca gagauzii repornesc tensiunile interetnice – pentru ca nu sintem naivi sa nu credem ca nu vor fi reactii serioase in societate contra intentiei de a se oferi statutul limbii de stat limbii ruse – de ce sa nu ne gindim si noi, PNL, la un referendum privind Unirea cu Romania?

Si, cu cit mai repede, e cu atit mai bine, pentru ca pe masura ce vom avansa spre o societate libera, Moscova si coloanele sale de aici ne vor pune capace tot mai frumoase. De aceea – pentru a scapa, odata si pentru totdeauna, de orbita ruseasca si a ne vedea in spatiul euratlantic, avind si o umbrela de securitate, si siguranta investitiilor, a unor noi locuri de munca, a respectarii drepturilor si a libertatilor omului, a rolului principal al individului, ca valoare suprema, in societate – ar trebui sa ne mobilizam si sa scoatem romanofobia din sufletele si maduva oaselor moldovenilor de origine romana din cel de-al doilea stat romanesc, prin a aduna semnaturi pentru referendum.

Nu va merge dintr-o data, lumea va putea compara mai tirziu. Si, peste 2 ani, mai incercam unul, pe aceeasi tema. Poate, odata si odata, generatia tinara va reusi sa convinga generatia mai in virsta ca trebuie sa scapam de ocupatia ruseasca si sa devenim, integrati in Romania, adevarati cetateni europeni liberi?

Ce parere aveti despre aceasta?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

74 Comments

 1. Хм.. прикольная идея. Снизили порог до 1/3.. Теперь осталось инициировать референдум о статусе русского языка как государственного! Я думаю, что на этот референдум уж точно народу побольше соберется 🙂 И тогда посмотрим who is who 🙂

 2. Sigur e de dorit o reintegrare si in cadrul UE care nu e posibila fara o reintegrare in Romania. Posibil cel mai convingator pentru populatia simpla va fi unele reforme in diferite domenii pentru a simti ce inseamna conditii europene. Doar asa se va trezi omul simplu care se conduce mai mult de anumite stereotipuri populiste create in societate de interesele unor grupe care vor din plin sa expluateze teritoriul Moldovei pentru a se imbogati. Iata de ce sunt interesati mai mult de dezbinari inter etnice, lingvistice, ideologice, etc.

 3. Zici ”who is who” doar nu ve-ti fi voi rusii stapani in tara noastra, ajunge. Voi sunteti minoritati nationale si asa ve-ti ramnae, vom avea noi grija moldovenii asta 🙂

 4. Din nou referendum? Dar cine va achita cheltuieli?

 5. Pt natalia

  Adunarea semnaturilor e din cont propriu, iar organizarea referendumului e cu bani europeni, ca lor le mila de noi, nu?

 6. doamna Vitalia, sa insistati mereu ca acest Referendum p/u Unirea cu Romania sa aiba loc in Republica Molotov/Ribbentropp, daca veti reusi va asigur ca o sa cistigati multa admiratie din partea a multor romani-basarabeni! va urez succes!

 7. а где мой комментарий???

 8. Kak gde? Vot on:

  Хм.. прикольная идея. Снизили порог до 1/3.. Теперь осталось инициировать референдум о статусе русского языка как государственного! Я думаю, что на этот референдум уж точно народу побольше соберется 🙂 И тогда посмотрим who is who 🙂

 9. sunt pentru unire, dar la fel de sigur sunt ca aceasta nu se va infaptui niciodata. asta-i realitatea.

 10. Daca pana acum eram de parerea ca e mai bine ca partidele sa participe separat la viitoarele alegeri, azi citind un articol in ZdG, mi-am dat seama ca doar in bloc se poate de obtinut victoria. Sunt de parerea ca acest bloc trebuie sa fie Blocul Anticomunist, fara multa filosofie si fara mesaje subtile, sofisticate si bine gandite in laboratoarele propagandistice. Acum ori niciodata, asa va fi indemnul, indiferent de startegie. Ori participam separat si pierdem, ori participam in bloc si avem mai putine sanse de a pierde. Ca nu de alta, si aici sunt de acord cu autorul articolului din ZdG, e posibil sa traim si noaptea sf. Bartolomeu. Unicul mesaj care trebuie de adus la cunostinta alegatorilor este ca partidele ce nu vor fi in Blocul Anticomunist, automat fac parte din sustinatorii comunistilor particiapand separat la scrutin. Doar asa cei ce nu vor sa voteze pentru comunisti vor vota pentru Blocul Anticomunist. Cred ca anticomunist va fi fiecare chiar daca ii displce total dnul Lupu sau dnul Ghimpu sau dnul Filat. Indiferent de simpatii lupta se va da intre comunisti si intre democrati, vorbind in general, asa cum de altfel si percepe majoritatea societatii noastre. Majoritatea societatii ii numesc democrati si pe liberalii din PL si pe cei din PLDM. Se incearca o diferentiere, ba chiar incepe sa apara o usoara dominanta liberala, dar acum nu e timpul sa cautam cum e mai bine sa se numeasca societatea anticomunista — democrati ori sa se numeasca liberali. Important e sa se reuseasca formarea acestui bloc si sa se impuna mesajul anticomunist.
  Ori, ori… Alta alegere nu exista. Ma repet, acum ori niciodata. Daca revin comunistii, acestea vor reveni pe cel putin 2 mandate. In special tinerii vor fugi din Moldova si nu din cauza comunistilor, dar din cauza AIE care nu a fost in stare sa indreptateasca asteptarile lor si prin prisma frustrarii vor parasi masiv tara. Tinerii isi vor da votul pentru un Bloc Anticomunist, iar daca la alegeri vor participa o droaie de partide, tinerii nici nu vor iesi sa voteze. Eu voi vota anticomunist oricum, dar imi va fi foarte greu sa-mi conving cunoscutii, prietenii sa voteze pentru partidul din care fac parte si imi va fi mai usor sa-i conving sa voteze Blocul Anticomunist.
  Comunistii au un electorat stabil de 30% si nu mai mult, Blocul Anticomunist are sanse sa ia peste 50-55%. 20-30% din electoratul care se hotaraste sa mearga la alegeri in ultima saptamana si tot in ultima saptamana ia decizia pentru cine sa voteze, si tot el fiind numit si electoratul indecisilor va fi ca intodeauna hotarator si mai ales acum in aceste momente dificile pe care le are de retrait democratia moldoveneasca. Daca nu iese la votare acest segment, hamba cu democratii si cu liberalii. 60 la 40 castiga comunistii. Daca insa indecisii vor fi convinsi sa iasa la votare, atucni rezultatul se va inversa. Indecisii nu vor vota pentru comunisti niciodata! Ei sunt indecisi pentru ca le este in cot de politica, de alegeri, de viata societatii, dar ei stiu ca Voronin e rau, ca comunistii sunt hoti si in genere pentru un indecis ar fi o mare rusine sa voteze pentru PCRM, pentru ca indecisii in mare parte sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 40-42 de ani. Iar in cercurile respective de varsta se discuta despre comunisti in linii negative. De aceea indecisii sunt posibili si probabili voatnti anticomunisti. Restul cetatenilor care au votat pentru partidele din AIE si asa vor vota pentru ele ca doar nu vor vota pentru comunisti! La referendum acest fapt a fost adeverit. Numarul celora care alcatuiesc temelia procentului democrat a ramas practic neschimbat fata de alegerile din aprilie si din iulie a anului 2009. Indecisii au stat acasa si vor sta acasa si pe 28 noiembrie daca nu va fi un Bloc Anticomunist.
  Aceasta am vrut sa spun si as fi nespus de bucuros sa am ocazia sa citesc si alte pareri cu privire la comentariul meu. Toate bune.

 11. Romanca din Basarabia

  Sunt si eu pentru organizarea unui referendun p-u reunirea cu Romania. Sa ne ajute Dumnezeu ! Sa-i lumineze pe cei cu creerii spalati…

 12. Niciodata,sa nu spui niciodata! „CCCP”-ul moscalilor a fost construit pentru veci,dar sa ales praf din el,in nimai citiva ani.Sa facem in asa fel ca venetici-ocupanti sa traiasca in Basarabia numai pe valize.Ian sa vedeti cum o sa vorbeasca romaneste parazitii.

 13. Singura speranta e generatia tanara…in rest,Dumnezeu cu mila…sunt atat de indoctrinati si prostiti oamenii in Basarabia,in special batranii,incat mi se pare o munca de Sisif sa-i mai convingi acum de un adevar istoric,daca nici nepotii nu ii pot convinge pe bunici,ce sanse au partidele?…solutia e ca in Basarabia sa dispara fortele reprezentate de pcrm,sau daca nu sa dispra,sa devina insignifiante si pe fondul unei conduceri democratice generatia tanara sa aiba acces la adevar si la adevarata istorie,sa stie cine sunt ei si de cine apartin..deci numai timpul va rezolva lucrurile…cat despre referendum,mi se pare neavenit si va da apa la moare fortelor anti-romanesti…pentru a avea o sansa trebuie actionat mai „soft”,mai pe sub masa…si cred ca a inceput sa se lucreze…sa speram ca va fi bine…

 14. cu asa politicieni ca Pavlicenko avem sanse sigure sa avem rusa gos iazik 🙁 de ce Pavlicenko nu tipa despre rusa , care e acuma limba obligatorie de studiu in scolile moldofnesti ?

 15. Toma,
  de ce sa tipe Pavlcenco?da Bujor de ce nu tipa?Asta nici macar cele mai simple obligatiuni de ministru in functie nu-si indeplineste.Strofoleste-te la el,care are o functie mare in stat.Sau te temi,ca-i vei sifona imaginea,pe care si-o face cu cele 2 autobuse,date drept mare proiect al lui Bujor?

 16. UN REFERENDUM IMPUS DE SUS PENTRU ADOPTAREA LIMBII RUSE CA A DOUA LIMBA DE STAT , AR FI UN AFRONT URIAS LA ADRESA POPORULUI BASTINAS , A ISTORIEI SI CULTURII AUTOHTONILOR … AR FI BINE CA ELEMENTELE EXTREMISTE, RASISTE RUSOFONE SA NU SE JOACE CU FOCUL . CUM SE STIE PREA BINE MARE PARTE A RUSOFONILOR SUNT VENITI DUPA 1945 SAU URMASI AI ACESTORA … NUMAI SIMPLA DISCUTIE DESPRE ADOPTAREA UNEI LIMBI STRAINE , RUSA IN CAZUL NOSTRU , POATE AVEA REZULTATE PERICULOASE IN CADRUL VIETII INTER-ETNICE DIN REPUBLICA , A BUNEI INTELEGERI INTRE POPULATIA MAJORITARA BASTINASA SI CEI ADUSI MAI MULT CU FORTA , PENTRU COLONIZAREA IMPERIALA A MOLDOVEI . ASA CUM SE INTIMPLA INTODEAUNA , O REACTIE CERE CONTRA-REACTIE SI NU SE POATE EXCLUDE APARITIA UNOR MISCARI INTRANSIGENTE IN CADRUL MAJORITARILOR … EXTREMISMUL RUSOFON VA ATRAGE FARA INDOIALA MANIFESTARI EXTREMISTE , INTOLERANTE SI DE PARTEA CEALALTA . NOI LE-AM TRANSMITE ACESTOR „TALIBANI” PRO-IMPERIALISTI , SA NU DEZLEGE „CIINII RAZBOIULUI ” , PENTRU CA URMARILE POT FI INCONTROLABILE SI DEZASTRUOASE PENTRU EI .

 17. Costin, угрожаешь? Перед законом все равны и мы такие же граждане как и вы. Кстати насчет дат ты не прав. Мои предки гораздо раньше тут оказались из Польши, к тому же мой дед воевал в румынской армии. На этой территории очень многое перемешалось и нельзя так однозначно и категорично судить как многие делают.

 18. Mda, care shi imi erau temerile, acuma s-au adeverit.
  D. Pavlicenco nici in gind nu are sa ajute R. Moldova sa plece de sub influenta rusa, nici sa adere la RO/UE. Din pacate dumneaei face jocuri murdare in stilul „Iurii Ivanovici”.
  Acest referendum a demonstrat inca o data care sunt shansele unui referendum in privinta unirii si insistind pe acest punct nu faci nimic altceva decit pui gaz pe foc pentru o ura si mai mare interetnica si o mobilizare mai buna a electoratului comunist si alolingv.
  In privinta alolingvilor, suntde acord ca limba de comunicare interetnica nu trebuie sa fie rusa, dar romana, insa cum veti putea invata populatia alolingva(ex. gagauzii) care au trait pe acest teritoriu, au cite 40-50 sau mai mult ani shi toata viata au vb. rusa iar acum sa le bagi pe git Romana ? Totul se face cu incetul si incepind din scoala si clasele primare si terminind cu institutiile de stat care sa nu admita fara limba de stat la lucru.

  Imi pare rau sa zic, dar din cele observate de mine, d. Pavlicenco nu-i nici pe departe persoana drept cine se da !

  p/u Maxim: La mine in tara tu nu ai nici un drept sa-mi impui sa vb limba pe care o vb tu ca venetic. Klimenco a fost si este un sovinist rus bolnav de cap, care ma mira cum de nu este inchis pentru idei extremiste. Din 100 de cuvinte vb. la el 50 sunt despre razboi interetnic.

 19. Stimata dna Pavlicenco,

  Vazand lucrurile mai de departe ai avantaje si dezavantaje, poate un cap mai limpede si fara partinire e unul din avantaje 😉 Anglo-saxonii au o vorba: ‘wake up and smell the coffee!’…..unirea este si ramane un VIS frumos dar complet nerealizabil atat acum cat si intr-un viitor apropiat! Cele doua entitati romanesti sunt atat de diferite, mentalitatile si aspectele practice ale problemei fac acest deziderat doar teoretic. Se tot bate moneda atat ca ‘sperietoare’ cat si deziderat pe aderarea RM la NATO! Dar nu e pregatita si nu va fi curand pregatita sa intre in NATO, plus ca NATO nu prea iti ia tzari, regiuni cu conflicte latente (gen Transnistria!), deci RM nu se califica pt NATO, nu acum nu in curand! Romaniei clar nu ii va trebui pe de alta parte, o reala ‘piatra de moara’ atat economica, diferente enorme de PIB cat si o considerabila minoritate ostila rusofona ! Da, se poate face o apropiere de Romania, de UE, prin adoptarea greoaie si de lunga durata a acquis communitaire, dar asta va dura f mult in cazul RM, cu atatea sechele sovietice si gandire retrograda. Trebuie sa va debarasati pe rand de ‘coloana a cincea’, plus de comunistii care au tarat in jos RM trebuie sa existe un adevarat dialog democratic intre spectrul vizibil al politicii iar partidele extremiste de stanga si chiar de dreapta sa fie marginalizate si extirpate din societatea moldoveana. Doar atunci se va putea vorbi de o apropiere in termeni reali si o intrare in antecamera! Limbii ruse trebuie sa i se stabileasca CLAR, fara ocolisuri statutul de limba semi-oficiala, in conditiile in care limba de stat (limba romana evident) sa se recunoasca si sa se cunoasca de catre toti oficialii, ca o marca de respect daca nu altfel! Cine va respecta legislatia si limba de stat va putea ramane, cine nu se va putea adapta, poate sa re re-intoarca la patria muma, Rusia! Modelul baltic cu mici modificari practice, ar fi suficient de democratic, este acceptat la nivel UE, fara anumite excese. Deci e mult de facut, fara atacuri la persoana, fara discutii sterile, cu o abordare PRACTICA nu idealista! clasa politica din RM este inca foarte tanara si ne-experimentata, mai are multe de invatat, pe drumul democratiei adevarate, succese si sa auzim de bine, Dr Rod London, Marea Britabnie

 20. CIRCUL KGB DE LA CHISINAU S-A INCHEIAT. Basarabia romana ramane a CSI, cu sprijinul troicii „unionistilor” Ghimpu-Filat-Urechean. Lupu? Presedinte!

  In decembrie 2008, plecam din Chisinau cu masina, imbratisand cu privirea, spre granita, nostalgic deja, pamanturile romanesti. Ca si alte dati, ma indreptam spre mizeria de la Bucuresti cu gandul ca Basarabia ar putea si ar trebui sa ramana un adevarat refugiu romanesc.

  O utopie, desigur, desi tinerii Basarabiei imi demonstrasera a nu stia cata oara ca fibra romanismului este in ei mai puternica decat in toata clasa politica demagogica din Romania si Moldova la un loc.
  Ma refacusem cat de cat, cu niste leacuri babesti, dupa ce zacusem o saptamana, la finele campaniei electorale, otravit, cel mai probabil de mafiotii echipei Ghimpu-Salaru (de altfel, inaintea mea, nici fiica presedintelui Romaniei, Elena Basescu, nu fusese scutita de o „intoxicatie alimentara” intr-o forma grava, dupa ce bause… o cola – adusa desfacuta la masa). Desigur, astea-s mici aventuri din cariera unui reporteras, care nu transpar neaparat public, parte din „amorul artei”. Sa mai adaug cateva: s-a tras asupra masinii (chiar in parbriz), mi-a fost furat laptopul, gaurite rotile o data la doua zile, urmarit, gardat, etc, etc; nu va mai bat la cap cu viata banala de teren a oricarui ziarist preocupat de adevar.

  Pentru cei care au uitat, au fost primele alegeri pentru Parlamentul de la Bucuresti la care au fost votati reprezentanti din afara granitelor. Iar eu aflasem ca autocarele PD-ului moldovenesc, platite din fonduri de la Bucuresti, transportasera oameni pentru a vota la cele trei centre de la Chisinau dar nu pentru candidatul PDL, Eugen Tomac, ci pentru candidatul KGB. Panimaisi? Repet: bietii oameni fusesera prelucrati pentru a vota cu alt candidat decat cel pentru care kaghebistii de la Chisinau primisera fonduri de la „Centru” si pentru care, oficial, faceau campanie. De altfel, dupa ce s-au prins ca stiu mai multi ce invart ei si au aflat – inainte de obtinerea rezultatelor oficiale – ca fostului consilier prezidential i-au slabit sansele, au si dat afara din sediul lor toata echipa de campanie a lui Eugen Tomac. Tupeu sovietic (returnat in fata cu replicile mele, autentic traditionale romanesti :). Cu toate sabotajele cuplului Ghimpu-Salaru, si nu numai, Tomac a reusit sa iasa primul pe Chisinau. Voturile altor grupari de kaghebisti din spatiul CSI l-au impins insa pe locul doi iar morisca „uninominalelor” l-a bagat in Parlament pe omul de pe locul trei.

  Inaintea alegerilor din Moldova, in martie, cu gandul la tinerii Basarabiei, am scris pentru ZIUA un editorial (de fapt o opinie-comentariu, pentru ca la editorialul central al ziarului eram boicotat tacit de alti tovarasi, de o buna bucata de vreme), pe care o sa-l redau mai jos: „Basarabie, ultimul refugiu romanesc”. Apoi, dupa mineriada criminala – „revolutia orfanilor” – la care si-au adus contribuita nemijlocita troika Ghimpu-Filat-Urechean, patronata de Voronin, am explicat, cat de cat, „Cum face misto noul KGB de noi si UE” (titlul initial cuprindea si NATO dar era prea lung). Pentru ca, aproape de finalul circului, sa observ „Cum vor ramane „moldovenii” fara Moldova”. O sa le redau de fapt pe toate mai jos, pentru ca anticipeaza toata lucrarea rebranduitorilor de KGB, definitivata la Summitul CSI de la Chisinau, desfasurat zilele trecute.

  Acum, hai sa va pun o intrebare simpla: daca ati fi tarul Rusiei, stapanul informatiilor si armatelor rosii, ati merge cumva intr-un loc in care se organizeaza Summitul imparatiei tale, daca nu ati stii sigur ca toata situatia este sub control total si toti oamenii in functii sunt oamenii tai, care nu clintesc in front?! Asa si cu Medvedev in Moldova.

  Iata cum tovarasii de la Khisinev, unul dupa altul, au confirmat afirmatiile mele, pentru care am fost atacat, injurat asiduu si aproape eliminat, de catre brigazile rosii din presa si alte institutii. Pe scurt: 1. Lupu, pupilul lui Voronin, va fi presedintele Moldovei – o spune acum Ghimpu. 2. Aceasta este vrerea Kremlinului de care asculta toti oamenii Moscovei – o spune Medvedev. 3. „Unionistii pro-Romania si pro-NATO” nu vor Unirea cu tara si isi pastreaza „neutralitatea” anti-NATO si pro-CSI – o spune Filat. Si, mentiune, daca mai era nevoie, Voronin nu mai conteaza pentru ca Rusia a schimbat garda vechilor KGB-isti cu noii KGB-isti. Si-acum, totul revine la normal: Federaţia Rusă revine pe prima poziţie a destinaţiilor mărfurilor moldoveneşti. Panimaisi?

  Basarabia, ultimul refugiu romanesc

  Alegerile din Republica Moldova bat la usa si Romania incepe din nou sa-si faca auzit glasul: „Da, e deschis!”. Prezent ieri in Austria, presedintele Traian Basescu parca a vrut sa impace si capra „moldoveneasca” si varza politica romaneasca: „Suntem doua tari cu popoare care vorbesc aceeasi limba, au aceeasi cultura si Romania este un sustinator fara rezerve al avansului catre UE al Republicii Moldova”, a declarat seful statului, potrivit Agerpres.

  Acum, conform DEX, POPOR, popoare, s.n., inseamna: 1. Forma istorica de comunitate umana, superioara tribului si anterioara natiunii, ai carei membri locuiesc pe acelasi teritoriu, vorbesc aceeasi limba si au aceeasi traditie culturala. 2. Totalitatea locuitorilor unei tari, populatia unei tari; cetatenii unui stat; natiune, neam, norod, etc. Daca presedintele se referea la prima acceptiune, nu pot sa nu-i dau dreptate, in sensul ca „cele doua popoare” formeaza o natiune: natiunea romana. Daca se referea la varianta a doua sper ca o facea doar ca sa menajeze sentimentele incurcate ale austriecilor, care „vorbesc aceeasi limba” cu vecinii lor mai dodoleti, nemtii.

  Altfel, oricum, Basescu a vorbit pe limba tuturor romanilor. Care ii mai dau si dreptate. In actualul context, pare din ce in ce mai clar ca optiunile romanilor de peste Prut se indreapta covarsitor spre aspiratia de a face parte din acest conglomerat de state numit Uniunea Europeana. C-o fi bine, c-o fi rau, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate – vorba poetului – de e pace, de-i razboi. Important este ca Romania are o datorie de onoare fata de acesti romani, iar ei incep sa inteleaga faptul ca statul UE pe care il reprezentam si prin care suntem legati, istoriceste, indisolubil, poate reprezenta cel mai important partener strategic al unui proiect de succes. Si viceversa.

  Basarabia, piatra unghiulara a Romaniei si in fond, a Europei, se apropie cu pasi repezi de maturitate po­litica europeana. Chiar daca Vladimir Voronin reprezinta inca imaginea tatucului potrivit pentru Republica Moldova, in mentalul multor romani de peste Prut – sau al membrilor minoritatilor ucraineana si rusa – nu poate fi ignorata nevoia de nou, de sange proaspat. Din aceasta perspectiva, optiunea unei parti a decidentilor politici si de informatii din Romania pare sa se indrepte spre Dorin Chirtoaca, tanarul primar al Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal. Din pacate pentru el, sforarii din partidul sau sunt prea imbatraniti in rele si au state prea vechi in alte sfere, care atarna de picioarele energicului liberal ca niste ghiulele ale condamnatilor la moarte politica. De cealalta parte, optiunea reformatorilor Partidului Comunist din Republica Moldova pare sa fie actualul presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu. Persoanele mai informate considera ca in urma alegerilor de peste doua saptamani se va trece la o rocada, dupa modelul consacrat Putin-Medvedev: tatuca Voronin va ocupa ori presedintia Parlamentului – ori chiar sefia Guvernului – iar pupilul sau Lupu va fi instalat in Palatul Prezidential. In rest, in ce priveste esichierul politic imbacsit de la Chisinau, interesele rusesti, mai precis interesele afaceristice rusesti, se pare ca se vor suprapune de aceasta data cu cele romanesti. Romanesti doar cu numele. Observatorii atenti ai spatiului romanesc au consemnat cum o intreaga gasca tributara vechiului regim Iliescu-Nastase isi face de cap, nestigherita, si in actualul regim. Tot felul de fripturisti, selaristi, urechisti si filati penali. Ca si inainte, nu Romania este cea care castiga. Profiturile grupului de interese meschine sunt impartite, tot ca pe vremuri, cu dubiosii asa-zisi oameni de afaceri si politica de la Chisinau, cu conturi grase, mai ales la Moscova, dar si in alte zone, mai calduroase.

  Romania trebuie sa fie constienta ca nu prin acestia va ajuta „poporul” de peste Prut, ci sustinand idealurile firesti ale romanilor, de reintalnire. Desigur, daca privim mai atent si pe Dambovita, nu prea avem, de fapt, unde-i sa-i invitam pe fratii nostri, decat daca au aceleasi tendinte sinucigase de a se scufunda pana la gat in mal. Asa ca, desigur, ar trebui intai sa ne facem curat si poporul nostru, ortodox, sa puna, de azi, mana pe lopeti. Altfel, Basarabia poate va ajunge sa ramana ultimul refugiu cu adevarat romanesc din Europa… In timp ce lupul, care il asteapta si pe Basescu, se distreaza si cu capra si cu varza.

  Cum face misto noul KGB de noi si UE

  Ridicolul „revolutiei” de la Chisinau ar trebui sa ne faca sa radem daca nu ar avea de a face chiar cu romanii, de acolo si de aici, care sunt batjocoriti, din nou, de serviciile speciale rusesti. Pentru cine nu stie, granitele Republicii Moldova sunt pazite de trupele Rusiei, pentru ca Moldova este stat CSI. Isi imagineaza cineva ca se poate intampla ceva in curtea fostei URSS fara acordul si implicarea directa a Mamei Rusia? Sa nu fim naivi. Toata „revolutia” din biata Basarabie romana injumatatita a avut ca miza doar schimbarea dinozaurului comunist Vladimir Voronin cu un altul, ceva mai mic.

  Vladimir Voronin avea dreptate: este vorba de o tentativa de lovitura de stat. Insa nu din partea Romaniei. Romania nici nu-si permite, nici nu poate sa faca asa ceva. Ea poate doar sa constate, aproape handicapata, reactivarea tuturor agentilor anti-Romania (pana si a unui „Comitet al Salvarii Nationale”!). Sa fim seriosi. Pentru a declansa o asemenea operatiune e nevoie de un serviciu bazat, independent, masiv, stapan, nu de unul transformat intr-o filiala zero-zero-zero a celor serioase. Iar miza nu este, nicidecum, Unirea Basarabiei cu tara. Uniunea Europeana nu a acceptat Moldova nici macar in randul statelor din pachetul Balcanilor de vest, aflate mai aproape de Bruxelles decat „Parteneriatul de est”. Daramite Unirea cu Romania! Pe praful asta? Cu Transnistria Mare?

  Miza este mult mai mica, practica si concreta: schimbarea procentului electoral de control al Parlamentului. Obtinerea si impartirea Puterii. Continuarea politicii anti-romanesti si anti-americane de sub o noua masca, a „romanismului” si „europenismului”. Si a fost devoalata la intalnirea „de taina” dintre inca presedintele Voronin si reprezentantii „opozitiei democratice” proaspat intrate in Parlament: ai Partidului Liberal, Liberal-Democrat si Aliantei „Moldova Noastra”. Cadre mai vechi si mai noi din politica „moldoveneasca”. Practic ce vroiau acestia: nu alegeri anticipate, nu unirea cu Romania, nu iesirea din CSI. Nimic din toate acestea. Ci „renumararea voturilor”, a oualor lui Voronin, in asa fel incat, eventual, la mana a doua sa nu mai iasa comunistii majoritari, ci alianta celor trei partide. Ce inseamna asta, in contextul in care presedintele este ales in Parlamentul de 101 membri de la Chisinau? Ca oamenii vechii Moscove nu si-l vor mai putea impune la presedintia Republicii pe pupilul lui Voronin, Marian Lupu (ba bine ca nu – nota mea). Iar cei trei, dupa cum anuntasera in perioada electorala, vor pune mana pe fraie si pentru Presedintie si pentru Guvern si pentru conducerea Parlamentului. Si-acum, sub amenintarea violentelor din strada – la care s-au lasat antrenati mii de tineri naivi, ca si la Bucuresti, in decembrie 1989 si iunie 1990 – Voronin trebuie sa cedeze. Dovada, ieri, dupa presupusa intelegere, tinerii furiosi, mai bine sau mai prost organizati, si-au rarit prezenta pe strazi, de la cateva zeci de mii la cateva mii. Negocierile, asadar, au inceput. Marea imparteala. Cedeaza sau nu cedeaza Voronin?, care intre timp a preluat controlul orasului, normal si clasic, dupa lasarea intunericului.

  Practic, daca asa sta situatia, procentele actuale trebuie sa se schimbe: cele 49,95% ale comunistilor – circa 61 de mandate de deputat, Partidul Liberal (PL) – 12,79% – 15 mandate, Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 12,26% – 14 mandate, Alianta „Moldova Noastra” (AMN) – 9,81% – 11 (cifre in curs de modificare, in functie de rezultatul negocierilor). Daca se vor schimba, candidatii la functiile de mai sus sunt urmatorii: Dorin Chirtoaca (PL) nu poate atenta la functia suprema, pentru ca are si cetatenie romana; raman absconsii Mihai Ghimpu (in prezent presedinte interimar – nota mea) si Anatol Salaru, ultimul aflat in stransa legatura cu Anatol Stati, unul dintre cei mai mari interlopi trans-frontalieri din spatiul post-sovietic, miliardar, proprietar al Grupului Ascom, cu sediul la Astana, Kazahstan, prieten al fostului presedinte Piotr Lucinschi, refondator al Marii Loje a Moldovei. Urmatorul, Vladimir Filat (PLDM) (in prezent premier – nm), pare croit sa fie o matrioska, cea mai mica, iesita din laboratoarele artistice de la Kremlin. Cu voia dvs, ultimul pe lista, dar tot ne-prezidentiabil (a primit cetatenie romana chiar de la Adrian Nastase), Serafim Urechean (AMN), un alt apropiat al lui Piotr Lucinschi si un rasfatat al fostei guvernari PSD a Romaniei, este personajul central al unei anchete publicate in urma cu cativa ani in ziarul ZIUA sub titlul „Alternativa KGB pentru Basarabia”. No comment, vorba lui Nic Ulieru si a sefului sau…

  PS: Intre timp, folosindu-se de pretextul „evenimentelor”, preluate si deturnate in interes antiromanesc, regimul Voronin a trecut la anihilarea elementului romanesc – tinerii anticomunisti sunt arestati pe capete, in timp ce „opozitia” se dezice de proteste – si la inghetarea totala a relatiilor Republicii Moldova cu Romania. O alta „masura activa” specifica diplomatiei de forta a Rusiei. „Serviciile” noastre par, din nou, aeriene – in ciuda avertismentelor date prin presa cu mult timp inainte de declansarea diversiunii, – iar „prietenii” se bucura ca statul roman este afectat din punct de vedere al securitatii sale si a sigurantei cetatenilor sai de turbulentele moldo-ruso-ucrainene de la granita UE si NATO cu CSI.

  Al doilea iunie 1989: cum vor ramane „moldovenii” fara Moldova

  Scenariul 1989 pare sa devina realitate in Moldova comunista. Nu conteaza neaparat forma prin care regimul va fi schimbat – violenta sau pasnica, „revolutie” sau lovitura de stat – ci rezultatul: acelasi ca si in Romania. Fara indoiala ca regimul comunist trebuie sa dispara. Si, sa fim seriosi, Voronin e la degetul cel mic de la piciorul stang al lui Ceausescu. Nu el ar fi problema. Ci intelegerea.

  In 1989, in ciuda istoriei oficiale perpetuata de gastile care au pus mana pe putere, conduse atunci de Militaru, pe plan militar, Iliescu, pe plan politic si Brucan, pe cel „civil”, lovitura de stat a implicat mult mai multe forte decat se speculeaza: CIA in coniventa cu GRU, KGB si serviciile subordonate din Ungaria si Iugoslavia. O patura interpusa a mijlocit intre aceste servicii, care doar au executat ordinele. Declaratia de la Budapesta, de exemplu, din iunie 1989, prin care „societatea civila” maghiara si straina de Romania solicita „autonomia Transilvaniei” – declaratie de care nu s-au dezis nici pana astazi semnatarii ei, nume semi-importante – nu era aranjata de serviciile in cauza, chiar daca agenti ai lor se numara printre autori, ci de forma emergenta de organizare a „societatii deschise”a lui George Soros. Ce ne-au adus, dupa 1989, grupurile sociale reunite sub umbrela Frontului Salvarii Nationale vedem acum: deposedarea romanilor de Romania, fizic si institutional.

  La fel, azi, in bucata de Basarabie injumatatita de URSS cu actuala Republica Moldova si o parte din Ucraina. Apropo: nu numai romanii din Republica Moldova au nevoie sa-si recupereze propria cetatenie, ci si cei din Ucraina: de la Maramuresul furat la nordul Bucovinei, Tinutul Herta sau Basarabia istorica, Bugeacul si, de ce nu?, Insula Serpilor. Chiar daca autoritatile noastre, infestate de cartite, din ministerele de resort, nu se prea grabesc sa-si sporeasca efectivul pentru a imbunatati mecanismul recuperarii cetateniei romane – dupa cum a solicitat foarte clar presedintele Traian Basescu, in repetate randuri – este bine sa sublinem ca avem o datorie de sange in ajutorarea acestor romani, aflati in situatii mult mai disperate decat cei din Moldova, chiar asa comunista. Ucrainenii practica in mod cert o politica nu de deznationalizare fortata, ci mai rau: un adevarat genocid etno-cultural la adresa romanilor. Speriati de spectrul dezintegrarii la amenintarile Rusiei, Ucraina ataca in sarje adversarul mai slab: Romania. Agresivitatea serviciilor de informatii ucrainene s-a intetit in ultima perioada: dincolo de propaganda neagra a presei haholilor, agentii lor au tocmit tot soiul de noi gainari ultrasi sa defaimeze Romania prin toate mijloacele, inclusiv asmutindu-i asupra Moldovei, „sub steag strain”, pentru a se arunca vina tot pe noi. Scenariul 7 aprilie pare sa se reincalzeasca, de data aceasta cu un sprijin mai elaborat din partea societatilor cu usile „larg inchise”.

  Manevrele celor care se pregatesc sa schimbe echipa de ocupanti ex-sovietici ai Moldovei romanesti, Basarabia romana, cu o alta, tot de ocupatie, sunt stimulate de esecurile pe banda ale comunistilor, care nici pana azi nu au reusit sa-si instaleze noul conducator de paie. Comunistii, satelizati de gunoaie ale spatiului post-sovietic, pretinsi „emisari UE” sau „analisti americani”, dau din groapa in groapa. Manutele au inceput sa le tremure, mai ales cand scriu pe la gazeta de perete a PCRM. Unul dintre cei mai buni agenti ai Romaniei, infiltrat in randurile comunistilor, nu ezita sa transmita, asa cum poate, cu limbaj dublu, ca practicant al „informatiei deschise”, semnele de slabiciune ale regimului. Fiecare raget sau flatulenta a lui Voronin se resimte in virgulele plasate, aparent aiurea, intre subiect, „Puterea”, si predicat, pe care va las pe dvs sa-l ghiciti. E clar ca s-a trecut de la „faza Budapesta” la „vine-vine Timisoara”. Cu tradatori, „Iude”, sau fara, un vot in plus sau unul in minus, Moldova se va schimba, in curand, iremediabil. Pacat ca, la fel ca in Romania, nu a mai ramas nici o forta romaneasca pentru a salva basarabenii de o noua ocupatie.
  Adio (dar raman cu tine), Basarabie!

  http://jos-comunismul.blogspot.com/2009/10/circul-kgb-de-la-chisinau-s-incheiat.html

 21. sunt de acord cu,comentariu de mai sus(mde…spune),are perfecta dreptate.D-na Pavlicenco,prin actiunile pe care le intreprindeti,da-ti apa la moara comunistilor ,a-si vrea sa stiu-,A-TI INTREBAT SI POPORUL DE DINCOLO DE PRUT ,DACA VREA UNIRE?….stiu, cu parere de rau, ca majoritatea sunt impotriva…inclin sa cred ca intradevar sunteti -agent activ a rusilor…si in curand va voi spune si numele sub care va duce-ti munca….NU LUPTATI CU PROPRIUL POPOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. MAI CUNOASTEM NOI ZONE „AMESTECATE” ETNIC IN FOSTA IUGOSLAVIE CARE IN 2-3 ANI S-AU OMOGENIZAT … ASA CA MAI INCET CU CERERILE OBRAZNICE SI PE UN TON NEPOTRIVIT . NIMENI NU VREA CONFLICTE INTER-ETNICE CARE S-A VAZUT CIT DE SINGEROASE SI BARBARE POT DEVENI [IUGOSLAVIA] , DAR NICI CA MINORITATEA VENITA DE UN SECOL , DOUA SI IN PRINCIPAL DUPA 1945 SA FACA ORDINE PE AICI … CINE VREA LINISTE SI PACE SA O DOVEDEASCA IN FAPTE , NU SA VINA CU CERERI FANTEZISTE SI GUGUMANICE . DE ALTFEL EXISTA REGLEMENTARI EUROPENE CLARE , CARE PERMIT IN ZONELE IN CARE MINORITARII LA NIVEL DE TARA SUNT MAJORITARI , SA SE FOLOSEASCA ACEA LIMBA IN ADMINISTRATIE , ALATURI DE LIMBA OFICIALA A STATULUI . DAR DE AICI SI A IMPUNE LIMBA UNEI MINORITATI LA NIVEL DE TARA E ALTCEVA … CE E MAI HILAR E CA MINORITATEA RUSA E DESTUL DE REDUSA , MULTI FIIND DE ALTE ETNII … GAGAUZI,UCRAINENI…UN ADEVARAT CIRC , FARA INDOIALA .

 23. Pt alabala

  Ai bogata experienta cu nume duble, probabil, de aceea ai ramas cu reflexe. Eu am avut, am si voi avea un singur nume, spre deosebire de Ale-bale-portocale-dane-mindici s.a.

 24. Костин, если ты так уверен что нас очень мало, тогда почему боитесь конституционного референдума? Все ведь по закону, не так ли?

 25. limba rusa de facto e de stat 🙁 iar alde Pavlicenko nu fac decit sa constitutionalizeze acest lucru .

 26. toti cei care au primit cetatenia romana si cei care au depus actele pentru a o redobandi prin acest referendum trebuie sa demonstreze ca in atitudinea lor fata de aceasta actiune au nu doar motive strict personale ci si de ordin moral

 27. Un referendum pentru unirea cu Romania desfasurat in acest moment nu poate decat sa aduca dezavantaje cauzei unioniste. Pentru ca este clar care ar fi rezultatul. Nu vad rostul unui astfel de exercitiu. Este necesar de lucrat sistematic cu populatia si de-i explicat de ce trebuie sa ne unim. O campanie electorala doar va antagoniza si mai mult cele 2 tabere si va intari partea romanofoba din societate (avand in vedere nivelul constiintei nationale si instrumentele de manipulare pe care le detin in prezent foretele antinationale). Mai bine de organizat un recensamant veridic al populatiei, care ne-ar da mai multa informatie despre numarul adeptilor unirii.
  Cei care propun un referendum in acest moment sau ignora aceste realitati sau sunt provocatori platiti…

 28. Sa se termine ODATA pentru TOTDEAUNA cu „” dati apa la moara comunistilor „” de indata ce DOAMNA PAVLICENCU sau alt inter NET ist vorbeste de UNIREA cu ROMANIA.

  Aceasta fraza idioata este in permaneneta in gura COCO-munistilor si a celor care lupta pentru limba MALDA-FUFU-leasca si a celor din ALIANTA.

  Se da apa la moara DUSMANILOR prin frica de a vorbi de marele ACT al UNIRII cu BASARABIA ( sau Moldova cum vreti sa-i ziceti ) , adica acest subiect trebue pus FRANC pe tapet populatiei.

  Se da apa la moara DUSMANILOR mai ales prin DIVIZIUNILE ALIANTEI de a vorbi populatiei cu privire la acest subiect, aceasta tendinta de a se manifesta ca fricosi fata de DODO, VOVO si alti COCO-munisti prin definitie anti-romani, anti-europeni, anti-democrati, anti-unionisti dar PRO-RUSI.

  Aceasta frica de a vorbi FRANC despre UNIre da impresia poipulatiei ca COCO-munismul nu va pleca niciodata din moldova si deci instaureaza FRICA ca ei vor veni la putere cu razbunarile pe care fiecare si le inchipue.

  Faptul ca cei din ALIANTA ascund ideile leur unioniste pe care le au sau NU, nu-i impiedica sa piarda REFERENDUMUL precum si alte alegeri viitoare.

  IN fata populatiei trebue sa fii franc si ONEST.

  Pentru aceasta admir pe DOAMNA VITALIA-PNL.

 29. Apropo, cum raspundeti, dna Pavlicenco, la argumentul logica, ca, deoarece nimeni nu a organizat referendum atunci cand am fost rupti din teritoriul Romaniei, nu este necesar acest lucru nici pentru reunire?

 30. De acord pentru un referendum de unire cu Ţara.

 31. solutia pentru UNIRE poate veni si din exemplul Dungaciu. Altfel spus, in Romania exista un numar destul de mare al basarabenilor imigrati in 1940, la care se adauga cei stabiliti dupa 1990 si familiile acestora. Prin urmare, Republica Moldova ar trebui sa recunoaca si acestora cetatenia Republicii Moldova astfel incat acestia sa participe realmente la orientarea Republicii Moldova.
  Ar fi o chestiune simpla si usor de rezolvat si ar trebui sa ne cam doara in cot de parerea altora. Atunci cand comunistii, Smirnov si Rusia si-au batut joc de Moldova nimeni nu s-a aratat a fi stricat la burta.

 32. ACESTI DERBEDEI CARE TOT FLUTURA AMENINTAREA CU REVENIREA COMUNISTILOR LA PUTERE DIN CAUZA „UNIONISTILOR” , MINT IN REALITATE … EI AU ROLUL STABILIT DE STAPINII LOR DE LA MOSCOVA , DE A CREEA O STARE DEFETISTA , LASA SI CAPITULARDA , SA FIM SERIOSI . CINE A FOST LA PUTERE IN TOTI ANII DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI ? „UNIONISTII” ? NU . SI CARE SITUATIA GENERALA A REPUBLICII ? FOARTE PROASTA SI ASTA O STIE ORICINE . SI ATUNCI CIND VEDEM REALITATEA DE ZI CU ZI , TREBUIE SA FI MULT RAMAS IN URMA MINTAL , SA MAI CREZI FANTASMAGORIILE COMUNISTILOR . ADICA IN FINAL , CEI CARE N-AU DETINUT FRIIELE PUTERII NICIODATA SUNT … „MARII VINOVATI” ? LIPSA TOTALA DE CEA MAI ELEMENTARA LOGICA …

 33. …CIT DESPRE UN EVENTUAL REFERENDUM PENTRU LIMBA RUSA . ACCEPTIND ASA MARE GUGUMANIE , MIINE SE VA CERE POATE REFERENDUM PENTRU INLOCUIREA „TRICOLORULUI FASCIST” …? TRICOLORUL ITALIAN NU E FASCIST , DAR TRICOLORUL ROSU,GALBEN,ALBASTRU E …FASCIST . POIMIINE CINE STIE CE LE MAI TRECE PRIN CAP EXTREMISTILOR RUSOFONI ? INTERZICEREA LUI EMINESCU … NU CUMVA SI MARELE STEFAN LE STA IN GIT RUSOFONILOR ? PROBABIL EXTREMISTII RUSOFONI SE CRED STAPINI PESTE O COLONIE DE MAIMUTE AMETITE DE SOARELE UCIGATOR AL AFRICII … ALTA EXPLICATIE NU EXISTA .

 34. Inca se mai flutura ideea REFERENDUMULUI pentru UNIREA cu BASARABIA.

  ACEASTA idee COCO-munista trebue refuzata categoric ::::::: pentruca basarabia a fost rapita de rusi prin forta si nu prin referendum si apoi luati exemplul germaniei. Germanii din VEST erau suta la suta contra unirii cu germania din est caci ei trebuiau sa plateaca aceasta unire cu o tara fosta comunista saracita.

  Deci politicienii au refuzat categoric aceasta cale a referendumului ceeace trebue sa faca si politicienii moldovei.

 35. Costine , in unele lucruri sunt de acord cu tine, in marea majoritate ai dreptate, dar sunt chestii care nu tin de un procent mic de populatie „cit de cit cu studii”. La noi in tara conduc acei care mai nu pot scri si citi, au terminat 9 clase doar ca era obligator de terminat pe un 5 si acela pus pe degeaba, ceilalti sunt plecati la munca peste hotare. Sunt si oameni de treaba, dar din cauza „infectiei” rosii au uitat pe ce lume traiesc.
  Mai daunazi ma contraziceam cu un gagauz de vre-o 45 ani(eu am 27) in privinta decretului d. Ghimpu. Ei incurca 1940 cu 1944, 1918 cu 1941 care sunt lucruri complet diferite. Oameni nici pina in ziua de azi la sate nu shtiu despre Ribentrop-Molotov si pactul aditional. De ce nu se arata la M1 si alte posturi TV „The Soviet Story” ? de ce nu se arata de 7 ori pe zi si o data seara „Catyn” ?
  Clasa noastra politica este foarte indiferenta( dar vreau sa cred naiva ) !
  Am impresia ca majoritatea politicienilor sunt crescuti in Chisinau si habar nu au de ce gindesc oamenii la tara(prin sate) !

 36. Atita timp cit oamenii nu au acces la informatia reala, veridica, documentata, nu sunt shanse ca Moldova sa iasa din mocirla aceasta, nemaivorbind de unire. Unriea la moment este doar o utopie a oamenilor sau naivi sau care se fac prosti.

 37. Comuniştii îşi vor desemna candidatul la preşedinţie în stil american… PACAT CA NUMAI STILUL E AMERICAN , CA FONDUL E TOT TOTALITARIST SI ORIENTAT SPRE ESTUL C.S.I.-IST , UNDE INTILNIM CU ADEVARAT MARI „DEMOCRATII” …

 38. Sa mor de rîs. :))) Care unire cu românia? doresc si eu cu nerabdare sa faca un referendum pe acest subiect pentru ultima data si sa cunoasteti care este adevarul.

 39. Ce sa mai…rusii si-au facut si isi fac treaba foarte bine in Basarabia…au creat Transnistria inclusiv cu regimul lui Smirnov,au creat Gagauzia,care cere oficializarea limbii ruse,ciudat lucru avand in vedere ca limba lor nativa nu e rusa…e clar pe ce carte merg gagauzii…Transnistria si Gagauzia sunt doua pietre MARI de moara legate de picioarele Basarabiei de catre rusi,tocmai pentru a impiedica apropierea de Romania…basarabenii romani sunt foarte confuzi,multi dintre ei vorbesc mai mult rusa decat romana,nici macar nu stiu cine sunt si de unde vin,ce sa faci cu oameni astia?…sunt multe probleme pe care basarabenii trebuie sa si le rezolve ei intre ei,dupa ce aceste probleme ar fi rezolvate se poate vorbi de o Unire insa in momentul de fata ideea Unirii mi se are utopica…si oricum,romanii nu vor vrea niciodata sa se uneasca cu un spatiu in care se gasesc doi cartofi fierti precum Transnistria si Gagauzia,doua zone profund anti-romanesti…ok,e vina istoriei insa multi din oamenii astia nu au nici mandrie in ei si nici nu vor sa cunoasca adevarul…

 40. Acest regim de dreapta AIE, care le promoveaza milionarilor si miliardarilor din Moldova, Romania si Occidentul (si mai ales din Romania si Occidentu)l interesele fundamentale, care implementeaza politici economice „neoliberale” care ii saracesc si mai departe pe oamenii simpli, ai muncii, si care doreste sa bage tara noastra Republica Moldova in organizatia militarista si criminala, NATO pentru a-i ajuta pe cei care conduc SUA sa acapereze resursele energetice din Orientul Mijlociu si Asia Centrala, care atata ura nationala (in general contra tutoror celor care nu se socotesc „romani-basarabeni) si care se bazeaza pe cele mai inapoiate elemente (pe cei de la noua dreapta, miscarea national-crestina) nu va mai dainui.
  Va asteapta pe toti o infrangere bine meritata.
  Oamenii din Republica Moldova nu sunt asa prosti …. Asa ca duceti-va in Romania cand ai vostri pierd puterea. Dar se pare ca reactionarii din Romania (Basescu si Boc) vor pierde si ei puterea in curand.

 41. Pentru naiva Romanca
  Cei cu creierii spălaşi eşti tu şi cei ce doriţi unire forţată
  de cînd strigă mai des dna Pavlicenco”unire,unire”,tot mai mulţi li se dezgustă de asta

 42. Pt diana

  Unii se dezgusta, altii se bucura, asa e societatea noastra.

 43. doamna pavlicenco,artrebui mai intai sa limitati influenta ruseasca in Basarabia,sa aveti majoritate democratica in Parlament,sa munciti mai mult facand populatia bastinasa sa inteleaga care-i sunt originile si pe urma sa vorbiti de unire.Eu sunt puntru unire,dar am ramas dezamagit de referendum,de faptul ca ati crezut ca veti castiga batalia cu ciuma rosie atat de usor.

 44. Locuiesc in strainatate,eu nu pot vota neavand cetatenie ”moldoveneasca”,sotia a votat dar ce folos?m-am oferit sa ajut PL-ul voluntar in eventualitatea alegerilor anticipate am comunicat cu filiala la Chisinau,dar probabil nu aveti nevoie de ajutor,neprimind nici un raspuns.

 45. Vintu a avut intilniri cu toti liderii din R. Moldova.

  Premierul moldovean, Vlad Filat, recunoaste: „Am vorbit cu domnul Vintu. A avut, practic, intilniri cu toti liderii politici din Republica Moldova” .

  Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca la inceputul anului s-a intilnit cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, afirmind ca a discutat probleme
  de ordin general si ca nu stie sigur daca se afla in spatele postului Publica TV, deschis la Chisinau in primavara acestui an. „Personal, am vorbit cu domnul Sorin Ovidiu Vintu, dar a fost o discutie care a vizat probleme la general. Aceasta investitie pe care a facut-o – nu stiu sigur ca dinsul, ca nu am vorbit direct
  de aceasta investitie (Publika TV-n.red.). Filat a evitat sa dea detalii despre continutul discutiilor, dar a spus ca Sorin Ovidiu Vintu „a avut intilniri practic cu toti liderii politici din Republica Moldova, in acest an, probabil. La inceput de an, daca nu ma inseala memoria, sau la sfirsit de anul trecut. Filat spune ca priveste investitia lui Vintu „ca fiind o investitie intr-un domeniu important pentru noi, cel al pietei media. Si atita timp cit acest proiect este unul care, pe de-o parte dinamizeaza, pe de alta parte asigura competitia dar si informatia necesara cetateanului este binevenita” si pretinde ca Publika TV nu-l favorizeaza Guvernul Filat.

  Vlad Filat, privit cu deschidere la Moscova

  Intrebat de ce „Kommersant” scrie ca Vlad Filat si Marian Lupu sint favoritii Moscovei in alegerile prezidentiale si ca Vlad Filat are o relatie de deschidere cu Moscova, Filat nu a dorit sa comenteze, dar a afirmat ca „are o relatie buna, de lucru, cu premierul rus, Vladimir Putin.” „Daca este sa ne uitam mai larg, eu am relatii foarte bune cu majoritatea liderilor europeni, si aceasta este absolut firesc sa fie. Eu sint favoritul Republicii Moldova”, a aratat Filat. In Republica Moldova este programat in luna septembrie un referendum pe tema modificarii articolului
  78 din Constitutie, in sensul ca presedintele Republicii sa nu mai fie ales de Parlament, ci prin vot direct. Alegerile generale sint programate pentru luna noiembrie. Partidul Comunistilor, initial impotriva alegerii presedintelui in mod direct, si-a schimbat pozitia, dar considera ca referendumul este utilizat pentru a capitaliza scor electoral.

  http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/vintu-a-avut-intilniri-cu-toti-liderii-din-r-moldova~ni6ei4

 46. …de cînd strigă mai des dna Pavlicenco”unire,unire”,tot mai mulţi li se dezgustă de asta. SI NORMAL CA RUSOFONII SE DEZGUSTA … DACA SE STRIGA : UNIRE ,UNIRE CU RUSIA , SAREAU INTR-UN PICIOR … DE FAPT RUSOFONII SUNT PRIMII VINOVATI DE SITUATIA CATASTROFALA A MOLDOVEI . EI SI ALIATII LOR , MANKURTII [PRAGMATICII ] , AU CONDUS TARA AN DE AN , ZI DE ZI , ORA DE ORA , DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI . ACESTIA SUNT MARII SI ADEVARATII VINOVATI SI NU PNL SI PAVLICENCO CARE N-AU CONDUS TARA O SECUNDA …MERGETI ASADAR LA VINOVATI SI CERETI DECONTUL , REZULTATELE „MUNCII” LOR .

 47. Ambasadorul britanic la Bucureşti: „Această Europă conţine şi R. Moldova”

  „Marea Britanie este un susţinător al procesului de integrare a Republicii Moldova în UE şi sunt bucuros că negocierile în contextul Parteneriatului Estic merg foarte bine în acest moment. Sper că va fi un proces foarte reuşit şi pentru R. Moldova şi Uniunea Europeană”, a declarat Martin Harris (foto), noul ambasador britanic la Bucureşti, citat de agenţia DECA-press.

  Diplomatul britanic a declarat în cadrul primei sale conferinţe de presă susţinută în noua sa calitate că „România şi Marea Britanie au o viziune similară în ceea ce priveşte viitorul Europei – Moldova susţinută pentru aderarea la UE.

  Întrebat cum va arăta Europa în viitor, Harris a spus că „este o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă mare, care sa includă Turcia şi Balcanii de Vest, şi o Europă mai competitivă faţă de China şi India”. „Această Europă conţine şi Republica Moldova”, a mai declarat Martin Harris.

 48. Pentru ALEC.

  Mai exista turmentati care cred in cai verzi pe pereti. O sa vina occidentul sa te apere de rusi, ne faci sa radem cu hohote, NAE.

  Rusul nu face si nu a facut niciodata ceva fara sa aiba acordul occidentului si in particular al STATELOR UNITE.

  Chiar si in perioada da asa zis RAZBOI RECE comedia se juca in perfecta intelegere cu rusia. Nu vreti sa intelegeti ca cheia MOLDOVEI nu este la moscova ci la WASHINGTON.

  Ca SUA va trimite sa va intelegeti cu rusii, asta o fac de fiecare data cand vor sa-si bata joc, in mod democratic, “” de prieteni “”.

 49. DACA ROMANII/MOLDOVENII VOR FII ALUNGATI DE CATRE GAGAUZI SAU RUSI DIN REPUBLICA MOLDOVA EU CA ROMAN DIN ROMANIA IMI VOI LUA CETATENIA REPUBLICII.

  SI CA MINE TREBUIE SA MAI FIE 1 MILION DE ROMANI CARE NU STIU RUSA (suna mai urat ca limba romana).

  NU ASA SE PROCEDEAZA . VORONIN SI COMUNISTII SUNT CEI CARE TREBUIE SA PLECE DIN TERITORIUL OCUPAT.

Comments are closed.