CEC a inregistrat PNL ca participant la referendum

Astazi, 20 iulie, CEC a inregistrat Partidul National Liberal ca participant la referendumul constitutional din 5 septembrie 2010 privind modalitatea de alegere a Presedintelui Republicii Moldova. CEC l-a inregistrat ca reprezentantul al PNL la CEC in legatura cu desfasurarea referendumului constituţional pe Filipp Druta.

Partidul Naţional Liberal se pronunta pentru desfasurarea referendumului si se implica in a le explica cetatenilor necesitatea participarii la acesta.

BPC a aprobat Pozitia PNL fata de referendum, modul de participare urmind sa fie examinat in cadrul sedintei din 25 iulie a Delegatiei Politice Nationale.

Prezentam Poziţia PNL cu privire la referendumul constituţional din 5 septembrie 2010

Partidul National Liberal va participa la referendumul constitutional fixat pentru 5 septembrie, deoarece considera ca, in actualul context, acesta reprezinta unica solutie de iesire din criza politica. PNL ii va indemna pe cetatenii Republicii Moldova sa participe masiv la referendum, pentru a da legitimitate rezultatelor acestuia.

Programul PNL prevede, in mod expres, alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor. PNL este constient ca alegerea sefului statului de catre Parlament ar fi fost un pas inainte, in contextul consolidarii si dezvoltarii sistemului parlamentar, care sa se integreze maxim in peisajul european, insa specificul mentalului colectiv si influentele nefaste permanente din exterior au impiedicat o asemenea alegere a Presedintelui, generind crize politice nocive pentru parcursul nostru european.

PNL va opta, la viitorul sau congres, pentru echilibrarea puterilor in stat, fara a exclude desfiintarea functiei de sef al statului. Astazi, insa, suntem alaturi de fortele politice ce opteaza pentru o iesire din impasul politic si constitutional pe calea alegerii sefului statului prin vot direct.

Un Presedinte al Republicii Moldova, ales intr-un al doilea tur de scrutin cu o adeziune de circa 80 la suta, ar insemna o putere care, in numele poporului, ar putea media disputele dintre fortele politice asupra problemelor fundamentale ale societatii.

Totodata, PNL pledeaza ca, dupa iesirea din criza politica si constitutionala prin alegerea Presedintelui de catre popor, sa se elaboreze un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, prin participarea masiva a tuturor actorilor politici, care sa regindeasca susbstantial sistemul politic din Republica Moldova, prin clarificarea pozitiei si rolului pe care urmeaza sa il aiba puterea legislativa si executiva in noua arhitectura constitutionala. Astfel, optam pentru un executiv monocefal, cu atributii simbolice pentru presedinte, care ar exclude din start confruntarile directe dintre Presedinte si Prim-ministru. Totodata, optam ferm si principial ca Presedintele R.Moldova sa desemneze obligatoriu in functia de prim-ministru candidatura propusa, prin semnatura, de catre liderii componentelor majoritatii parlamentare.

PNL va indemna societatea sa voteze pentru un sef de stat care nu are intentii ascunse de exacerbare a atributiilor. Acesta trebuie fie un adevarat mediator intre puterile statului, intre stat si societate, pe care sa o consulte in permanenta, si sa nu fie lider sau membru de partid. Seful statului nu trebuie sa aiba dreptul la initiativa legislativa si prerogative de decidere asupra politicii externe a statului. Totodata, propunem extinderea atributiilor prezidentiale doar in situatii exceptionale, care urmeaza sa fie reglementate de catre o noua Constitutie.

PNL sugereaza examinarea eventualitatii introducerii functiei de vicepresedinte.

PNL regreta ca partidele componente ale AIE nu au acceptat varianta adoptarii unei noi Constitutii. In acest context, PNL le reaminteste acestora ideea de a supune aprobarii prin referendum declararea limbii romane ca limba oficiala a celui de-al doilea stat romanesc.

PNL sugereaza aminarea alegerilor parlamentare si comasarea lor cu alegerile locale, avind in vedere situatia economica dificila din societate si necesitatea unui vot consolidat pentru forte capabile de a depasi criza de sistem.

Totodata, PNL considera ca neconstitutionala si sfidatoare o eventuala tentativa liderului comunist, Vladimir Voronin, de a candida din nou la functia de sef de stat. Prin acest gest, liderul PCRM ar demonstra, inca o data, lipsa de respect fata de Legea Fundamentala si de valorile democratiei europene.

Vitalia Pavlicenco,
preşedintele Partidului Naţional Liberal

Chişinău, 16 iulie 2010Loading Facebook Comments ...

24 Comments

Add a Comment
 1. Mare treaba ati facut…e ridicol…ori intrati in MAE, ori in PL…

 2. Pt sergiu

  Poate e timpul MAE sa intre in PNL?

 3. Ha-ha-ha!!!

 4. sergiu, mai spune ca trebuie sa intre in Partidul Conservator.
  Eu nu as sustine ca PNL sa nu-i primeasca pe MAE la ei, nu mai spun sa adere PNL la MAE.
  Vorbestii prostii!

  Cu PL ar fi un bloc bun!

 5. Erata – eu as sustine ca PNL sa nu-i primeasca pe MAE…

 6. Ioan Gura de Aur

  PNL forta care invinge
  PNL e mereu alaturi de tine
  Avem nevoie de vocea PNL in Parlament, nu de alta dar in ultimul timp sunt toti deputatii si surzi si muti si orbi la toate promisiunile pe care leau facut in campanie electorala, Dar cu totii stim cum era Dna Pavlicenco in Parlament astfel incit de una singura spunealucrurilor pe nume
  Dna Vitalia capul sus ca noi poporul va dorim deputat.

 7. Mai lăsaţi în pace PNL-ul, e un partid care luptă cu adevărat pentru valorile naţionale şi nu pentru propriile buzunare.
  Azi cu românii, mâine cu ruşii.
  MAE! Să fim serioşi! Odată cu apariţia lui Untilă se va duce pe apa sâmbetei.
  Dar, să ţineţi minte, Untilă este foarte şmecher şi va deveni deputat pe spinarea altui partid. Care va fi o să vedem.
  Îmi pare rău de dna Pavlicenco că nu e înţeleasă de electorat, dar e pentru noi şi nu pentru buzunarul propriu.
  A demonstrat-o nu odată.

 8. Cum toti se intrec sa le linga ciubotele, Europa va propune foarte curand intrarea imediata a rusiei in UE in schimbul plecarii din TRANSNISTRIA, in mod BENEVOL si NESILITA DE NIMENI.

  ATENTIE ::: „” UE VA PROPUNE””, deci va ruga rusia, respectuos, daca vrea, cand va vrea, in ce conditii va vrea. Rusia pune conditiile deci nu UE, fereasca sfantul !!!!

 9. Pt seviroveanu :”PNL-ul, e un partid care luptă cu adevărat pentru valorile naţionale şi nu pentru propriile buzunare.”
  Sunt de acord. Pacat numai ca nu au mai multi lideri puternici, ca Pavlicenco, Can. Presedintii filialelor raionale sunt inactivi, aproape muti, nimeni nu-i cunoaste.

 10. ATI VAZUT FRATILOR,.. A TRECUT DOAR UN AN, UN SINGUR ANISHOR, DAR CITE EVENIMENTE INTERESANTE IN LEGATURA CU PATRIOTISMUL ,DEMNITATEA,CURAJUL,ADEVARUL SI A.M.D. CEL MAI INTERESANT CA AU APARUT LOCURI VACANTE PENTRU TRADATORI DE NEAM… DAR CUM SE CAUTA EI VAI SI VAI…UNII CA SI CUM DEZBINA PCRM, ALTII JONGLEAZA DINTR-UN PARTID IN ALTUL ,ALTII INJECTEAZA MISCARI SI PARTIDE MOARTE, IAR UNII CHIAR SE FFAK FRATI DE CRUCE SCHIMBIND MANTII PREUTESTI PE HAINE SECURISTE. SI CUM GANDITI PENTRU CE SE FACE TOATA MORSOCALA ASTA??? SI DACA NICI FILAT, NICI LUPU,NICI URECHIANU NU SE PRIND NICI INTRUN CIRLIG OARE CE-O SA FIE?… CACI N-O SA SE-NTOARCA LA marele COMBINATOR IN TRADARE DE NEAM iura roshka CACI EL CHIAR SI DIN RUSINEA SI BLESTEMUL CARE ESTE PE EL POATE FACE COMBINATII, DAR DIN FERICIRE DE LA EL MIROASE FOARTE URIT , CACI STITI CA DUPA CE A FOST ARUNCAT LA GUNOI DIN URMA AU FOST ARUNCATI SI COMUNISTII CARE AU CAZUT CU CURUL PE CAPUL LUI roska, DE ACEIA SI PUTE DE LA EL CA DE LA UN DIHURE!!! ACUM MOLDOVENII SUNT INTR-O SITUATIE DELICATA… DEACEIA ESTE NEVOIE NU ATIT DE CANTITATE CIT MAI MULT DE O CALITATE CARE SA FIE ECZMPLU PENTRU ACESTE CITEVA MILIOANE INBIBATE CU ADEVARURI FALSE. LA ZIUA DE AZI PNL. SI MAE. INCEP SA SE RECOMANDE CA DOI BODYGARZI AI UNUI SEF BUN CUM ESTE PL. DORESC CA PNL. SA TREACA CU SUCCES IN PARLAMENTUL VIITOR.

 11. Pentru rusi Basarabia este cireasa pe prajitura sau pe tort, cum vreti sa spuneti. Se agata de ea prin TRANSNISTRIA pentru a se distra, caci in realitate nimeni nu-i deranjeaza, nici EUROPA nici AMERICA. Pana si pentru FILAT interesele STRATEGICE ale BASARABIEI sunt la MOSCOVA. IN naivitatea mea credeam ca interesele strategice ale Basarabiei sunt in ROMANIA.

  TRANSNISTRIA este un teritoriu cazut din cer pentru rusi caci in mod simplu si TACIT si acceptat de mai marii lumii Rusia tine bine in frau UKRAINA. Pierderea UKRAINEI ar fi o slabire considerabila a rusiei.

 12. Partidutul vostru e de rasul curcilor. Nu ajungeti niciodata in parlament, nici macar in 100 de ani. Capisci?

 13. [quote]” Programul PNL prevede, in mod expres, alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor. PNL este constient ca alegerea sefului statului de catre Parlament ar fi un pas inainte, in contextul consolidarii si dezvoltarii sistemului parlamentar, care sa se integreze maxim in peisajul european, insa specificul mentalului colectiv si influentele nefaste permanente din exterior au impiedicat o asemenea alegere a Presedintelui, generind crize politice nocive pentru parcursul nostru european. ” [/quote]

  curioasa logica…daca am tradus-o corect, poporul si strainii sunt de vina pentru crizele constitutionale, nu politicienii ce au facut o alegere proasta in 2000 constituind un sistem plin de bombe de tot felul: compatibilitatea intre functiile de presedinte de tara si cea de partid, bariera insurmontabila pentru alegerea presedintelui ce a dizolvat parlamente etc… sa ne punem, noi alegatorii, cenusa pe cap?

  eu voi vota totusi NU (impotriva) la acest referendum…aici am explicat de ce…
  http://www.spranceana.com/referendum-constitutional-nu-pe-buletin-si-da-in-minte-pentru-alt-referendum-1310.html

  nu e publicitate, e o incercare de a construi un nod al discutie

 14. Pt PNL sucks

  S anu uiti sa revii pe blog dupa alegerile parlamentare viitoare. Vom mai vedea cine e de risul curcilor – PNL sau dumneata.

 15. Pt vitalie

  Alegatorii au mentalitatea ca vor un tatuc. De aceasta pozitie a lor se conduc politicienii. Programul PNL a fost adoptat in 2006, era proaspat dupa 4 aprilie 2005. De atunci el nu s-a modificat si vedem ca parerea oamenilor a ramas pe 70 la suta ca vor ei sa-si aleaga P{resedintele. Daca si de data asta un sef de stat va incepe ca nu-i ajung atributii, s-a sfirsit cu noi. Dar pe seful de stat IL VOR ALEGE OAMENII. In acest caz, de ce dati la o parte responsabilitatea alegatorilor?

  In 2000 au facut alegere proasta politicienii care se saturasera de Lucinschi ce tot cobiltiia Parlamentul. Viata a aratat ca razbunarea se intoarce impotriva-ti. Asa s-a intimplat si aici. Problema sefului de stat e complicata, sincer – de ea nu e nevoie in general, a fost inventata in cabinetele oculte ale Kremlinului pentru a neglija fortele politice si a controla Moldova printr-o mina de oameni de la Presedintie. Si trebuie sa recunoastem ca, pina acum, le-a reusit.

  Pe mine nu ma deranjeaza publicitatea pe care v-o faceti plasindu-va blogurile sau site-urile. Sa citeasca lumea cit mai mult.

 16. rareori alegatorii doresc ceva de capul lor…in sensul ca cererea lor politica e determinata in mare parte de ofertele politice locale si discursurile politice ce le sustin. cand discursul politic e paternalist, electoratul ajunge sa creada in virtutile liderului tare si tatacului natiunii…asta ca sa ajung la ideea ca nu-i neaparat Voronin vinovat de permanenta modelului autoritar – o multime de lideri de partid mai mici, sefi de primarii, presedinti de instituii de stat si private ii urmeaza modelul… aici ma solidarizez criticilor Dvs contra lui Filat si Urechean si alti dictatori pe ogorul lor..
  totusi, inclin sa cred ca alegerea presedintelui de catre popor e o noua sistuatie de pat sahistic asa incat ne paste o noua criza politica pentru ca (ma autocitez):
  – Fără introducerea unui articol special în Constituție care ar stipula că președintele țării nu are dreptul să ocupe funcții de partid și că, din momentul accederii sale în funcție, persoana dată își suspendă calitatea de membru de partid, toată afacerea cu președintele ales de popor va semăna mult cu…o altă treabă urât mirositoare (zisă în popor și căcat), practicată vreo 8 ani la rând: ședințe de partid organizate sub egida statului, președinte ce are în grijă doar o parte de electorat (pe restul scuipându-i avan, de la înălțimile programului partidului), agitație electorală permanentă în favoarea partidului prezidențial, posibilități extra-legale de control asupra guvernului și deputaților (mai ales prin disciplina de partid), contopirea aparatului de stat cu cel de partid etc… Abia am scăpat de un circar și nu mai vreau altul, mai luminat poate și cu pretenții ”democratice” (adițional ochelari, înălțime de 2 m sau păr proaspăt așezat pe chelie liberal-democrată)…
  – dacă trece referendumul, președintele, ca ins ales pentru calitățile personale, va deține un avantaj imens de legitimitate în fața Parlamentului ales pe liste de partid. asta inseamna ca va dori prerogative sporite, caci va avea „dreptul moral”…

  Soluția mea: alegerea președintelui de către Parlament cu simplă majoritate (50+1 deputați), demiterea în aceleași condiții – astfel încât insul care se crede dincolo de lege să poată fi rechemat rapid.

  ceea ce e regretabil in aceasta campanie deja pornita pentru referendum e inregimentarea argumentelor pe filiera contrapunerii hic et nunc intre comunisti si „democrati”, astfel ca referendumul pare a fi pornit mai degraba impotriva lui Voronin decat pentru construirea unui sistem politic stabil…si e aiurea ca vom calca aceleasi greble…ca alegerea presedintelui de catre popor nu-i neaparat solutia trainica, ci doar un compromis de 2-3 luni (si alegeri)

 17. Tira,
  „Presedintii filialelor raionale sunt inactivi, aproape muti, nimeni nu-i cunoaste.”–-de unde stiti Dumneavoastra,cum sunt presedintii PNL din raioane?Nu va luati pacate pe suflet spunind neadevaruri.

 18. Pt N.Tampiza:
  Repet: Presedintii filialelor raionale sunt inactivi, aproape muti, nimeni nu-i cunoaste, in afara de 2-3 cazuri(de ex.,Cahul). Este necesar de esit din „ilegalitate”, de animat lucrul, de familiarizat populatia cu pozitia, atitudinea PNL-ului fata de evenimentele actuale din societate. Se lasa totul pe seama liderilor mari(Pavlicenco, Can si… cam atit).

 19. Astăzi, 21 iulie 2010, se împlinesc 189 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri … Vasile Alecsandri – Oda ostaşilor români

  Juni ostaşi ai ţării mele, însemnaţi cu stea în frunte!
  Dragii mei vultani de câmpuri, dragii mei şoimani de munte!
  Am cântat în tinereţe strămoşească vitejie,
  Vitejie fără seamăn pe-acel timp de grea urgie
  Ce la vechiul nostru nume au adaos un renume
  Dus pe Dunărea în Marea şi din Marea dus în lume!

  Vin acum, la rândul vostru, să v-aduc o închinare,
  Vin cu inima crescută şi cu sufletul mai tare,
  Ca eroi de mari legende, vin să vă privesc în faţă,
  Voi, nepăsători de moarte, dispretuitori de viaţă,
  Ce-aţi probat cu-avântul vostru lumii pusă în mirare,
  Că din vultur vultur naşte, din stejar stejar răsare!

  De la domn pân’ la opincă, duşi de-o soartă norocoasă,
  V-aţi legat în logodire cu izbânda glorioasă
  Ş-aţi făcut ca să pricepem a trecutului mărime,
  Măsurându-vă de-o seamă cu-a strămoşilor nălţime,
  Ş-arătând, precum prin nouri mândrul soare se arată,
  Cine-am fost odinioară, cine iar vom fi odată!

  Să trăiţi, feciori de oaste! Domnul sfânt să vă ajute
  A străbate triumfalnic în cetăţi şi în redute,
  Ca la Rahova cu turnul, ca la Griviţa cu zborul,
  Ca la Plevna, unde astăzi cei întâi aţi pus piciorul,
  Înfruntând pe-Osman-Gaziul, şi prin fapt de bărbăţie
  Ridicând otară mică peste-o mare-mpărăţie!

  O! viteji de vită veche! Auziţi în depărtare
  Acel vuiet fără nume ce răsună ca o mare?…
  Sunt bătăile de inimi a întregui neam al nostru
  Ce adună zi şi noapte dorul lui cu dorul vostru,
  Sunt vărsările de lacrimi pentru-acel care se stinge,
  Sunt urările voioase pentru-acel care învinge!

  O! români, în faţa voastră, colo-n tainica cea zare,
  Vedeţi voi o rază vie care-ncet, încet răsare,
  Străbătând prin umbra deasă de lungi secoli adunată?
  E voiosul fapt de ziuă mult dorită, mult visată,
  E lumina re-nvierii, e luceafărul sperării,
  E triumful luptei voastre, soarele neatârnării!

  Dragii mei! din focul luptei oteliţi când vă-ţi întoarce
  La cămin, unde românca, aşteptând, suspină, toarce,
  Tot poporul: rudă, frate, soră, mamă şi părinte,
  Ca la domni, cu pâini şi sare, vor ieşi vouă-nainte.
  Căci din voi fieştecare poartă-n frunte o cunună
  Şi de gloria de astăzi, şi de gloria străbună!

  Pas dar! pas tot înainte! timpul vechi din nou zoreşte!
  Viitorul României dat-a mugur ce-ncolteşte!
  O, copii! de voi sunt mândru, simt acea mândrie mare
  Care creşte cu mărirea unui neam în deşteptare.
  Mi-am văzut visul cu ochii, de-acum pot să mor ferice!
  Astăzi lumea ne cunoaşte: Român zice, Viteaz zice.

  Mirceşti, 28 noiembrie 1877

 20. Pt N.Tampiza:
  Presedintii filialelor raionale sunt inactivi, aproape muti, nimeni nu-i cunoaste, in afara de 2-3(de ex.Cahul). Este nevoie de iesit din „ilegalitate”, de animat lucrul, de familiarizat oamenii cu pozitia, atitudinea PNL-ului fata de evenimentele actuale din societate. SE LASĂ TOTUL PE SEAMA LIDERILOR MARI(Pavlicenco, Can si… cam atit).

 21. Ar mai vrea Pavlicenco sa vie MAE la PNL…gusturi de ,,amazoana,,.Prea mult dna a ,,cc…t,,batul,ca sa mai poata sa-l apuce si sa nu se murdareasca.A stropit cu zoi in stinga si in dreapta…nu cred,ca cineva o doreste alaturea.Idei are bune,dar toti fug de cei agresivi,asta-i…

 22. Pt Gheorghe

  Nu poti discuta civilizat. De aia probabil esti de la MAE. Lasa gusturile mele in pace, ca nu am nevoie de MAE – nici sa mergem, nici sa ne vina. Noi, PNL, nu am aruncat cu nici un fel de zoi. Dimpotriva – nu discutam si l-am rugat pe Petrencu sa inchidem subiectul. Ce e cu MAE dupa venirea lui Untila – stiu expertii vostri. Ascultati-i si lucrati. De noi nu va bateti capul, ne batem noi. Nu ma bag peste nimeni, dar stiu ca barbatii nostri sint slabi si fug de femei puternice. PUTEERNICE, nu agresive, ca asta e adevarul.

 23. Pt Tira

  Am avut mereu atitudine fata de evenimente. Este adevarat, nu avem bani sa cumparam deschiderea sau obiectivitatea presei nelibere. Voi scrie in curind un articol despre asta. Am facut conferinted e presa – le-au oglindit ori deloc,m ori rau.

 24. Tira,
  Ce fel de“ilegalitate”,Domnule?Cum doresti sa fie activi PNL daca,nici nu casti gura si gen PLDM transmit imediat minciuna:”Astea de la PNL sunt clantosi”sau sunt „agresivi”,sau dracu stie ce prostie le mai vine la moment.Ca rezultat,mambrii PNL sunt neglijati ,ba mai mult,nici nu doresc sa asculte nu sa mai dea si raspuns.Exact ca in zicala:”Nici n-am zis si-ai zis,c-am zis,dar de-oi zice si-oi mai zice,n-ai sa zici,c-am zis,c-oi zice?”Am, mai vazut aiureli in viata asta,dar chiar asa,cred ca degraba nu voi mai avea ocazie sa vad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *