In MallDOVA, mai n-am primit-o “la bot” sau Neoficial, dar rusa e prima limba in RM

Observati culorile steagului rusesc al MallDova? Va pare intimplator?

La inceputul lunii august voi avea o ceremonie in familie si imi voi revedea, cu aceasta ocazie, fiica, dupa un an. Am mers si eu ca omul la magazin sa imi iau vreo haina pe potriva pentru nunta surorii ginerelui meu, deoarece nu mi-am improspatat garderoba de prin 2006, de la nunta fiicei. Aceasta problema ma intereseaza mai putin, desi le dau dreptate prietenilor care ma conving de contrariu.

Si, pentru prima oara, am fost la “MallDOVA”, cu toate ca ma pornisem intr-un alt centru comercial. Ce sa spun? Despre haine ca despre haine. Ca in Occident – o varietate extrema, dar nu ai ce cumpara. Si cum mie nu-mi place sa imi pierd timpul cu shop-ingul, ne-am oprit si noi, ca eram cu o nepoata, la niste hainute pe care am hotarit sa le cumparam. Ne apropiem de tejgheaua unde, la casa, era o tinara simpatica, dar – ca de obicei in RM – foarte rece. Nu, la noi, amabilitatea, care uneori te si irita in Occident, nu exista. Nici pe departe. Acolo vinzatorul stie ca de comportamentul sau depinde prosperitatea societatii comerciale. La noi – “sa-si bata capul patronul”. Deci, manifesta o atitudine de parca tu ii esti dator, nu el este interesat ca tu sa cumperi.

Prima intrebare a fost – in ce limba credeti? Corect – in rusa. “Vi beriote oba ati platia?” (Cumparati ambele rochii?) La care ii raspund – “Dar de ce ma intrebati in rusa?” Raspuns aiuristic: “Prediduscii pokupateli govoril na russkom i tak u menia ostalosi v golove” (Cumparatorul precedent vorbea ruseste si asa si mi-a ramas in cap).

I-am spus ca asta nu e argument. Mai intii te adresezi in limba de stat, fie “moldoveneasca”, daca nu-ti place sa ii zici “romana”, dupa care, daca acel cumparator nu pricepe sau nu vrea sa vorbeasca in romana, treci pe limba lui, daca o cunosti – rusa, engleza, franceza, spaniola, germana, italiana, turca etc. Si daca anteriorul cumparator vorbea turceste sau armeneste, trebuia si mie sa mi te adresezi la fel? I-am spus ca astept sa isi ceara scuze. Ca doar nu sintem la Moscova, unde nu am putea nici incerca sa vorbim cu vinzatorii in romaneste. Domnisoara mi-a declarat ostentativ ca “nu-si va cere scuze”.

Sigur, i-am spus ca atita timp cit rusolingvii nu vor respecta majoritatea bastinasa romaneasca si limba de stat, nu va fi liniste si prosperitate in RM. Si plecam amarita, ca mereu in asemenea situatii. Dupa cum vedeti, nu s-a schimbat deloc situatia la noi, in intreg acel magazin se vorbeste mai mult ruseste si mie, de la bun inceput, mi-a parut sfidatoare aceasta denumire de MallDOVA. Adica nu Moldova, ci Maldova. Repet, ca am mai spus-o, – in toate companiile straine, in misiunile diplomatice sint angajate preferabil persoane rusolingve, care e bine daca stiu si limba “aborigenilor” romani. Adica Vestul inca ne percepe ca stat rusesc si nu ne doreste romanesc, occidental. De ce oare?

Si paraseam sectiunea, insa la iesire ceva a zinganit la aparatajul antifurt. Imediat a venit paza si a luat marfa, a verificat si s-a convins ca acea domnisoara antiromanca, ce isi mai argumenta pozitia ca “nu as cunoaste ce reprezinta”, de parca, pentru a cumpara marfa, trebuie sa studiez CV-ul si sufletul vinzatorului, nu scosese cipurile ce probeaza ca marfa e achitata. Adica, de ura antiromaneasca, fata nici datoria profesionala nu si-a facut-o, supunindu-ma umilintei de a se crede ca eu ies din sectiune cu marfa neplatita.

Atunci chiar m-am suparat si am chemat responsabila. Care s-a dovedit a fi o ruda a unui fost deputat/ministru respectat de prin primul Parlament, “democratic”. Insa ea nu se deosebea cu o iota de subalterna ei.

Iata aici vreau sa ii spun lui Chirtoaca si directiei care supravegheaza respectarea Legii privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM ca prevederile ei nu se respecta. Si cu toate ca Interfrontul cu agrarienii au ridicat-o la nivel de lege organica, ea ar trebui modificata de urgenta, pentru ca NU SE POATE CA IN RM – despre care AIE nu crede ca e stat multinational si ca dovada era intentia de a anula Conceptia nationala (nu stiu daca a mai facut-o!) – LIMBA DE COMUNICARE INTERETNICA SA RAMINA RUSA. TOCMAI DE ACEEA, INSA, ISI PERMIT TOTI SA TI SE ADRESEZE IN LIMBA ALTUI STAT. Atunci, in 1989, legea adoptata era intr-o  formula maximum posibila, acum ea trebuie modificata, daca vrem sa edificam un stat national romanesc, nu sa raminem in unul rusesc.

Va amintesc ce spunea Constantin Tanase despre posibila confruntare electorala a comunistilor si AIE-istilor pe “tarimul statalismului si moldovenismului”… A ramas un pas sau poate e deja facut, ca acestia toti sa concureze pe “tarimul prorusismului”.

Am pierdut foarte mult timp ca sa o conving pe sefa, mai intii, apoi si pe vinzatoarea romanofoba de cum trebuie sa se comporte cu noi, clientii, potentialii cumparatori. Si-a cerut fata, pina la urma, niste scuze printre dinti. I-am spus – nu cred ca se va schimba usor, dar trebuie sa stie ca, daca nu vrea sa il „jigneasca” pe rus adresindu-i-se  in romana, nici romanii autohtoni nu pot fi toleranti la infinit  cu aceasta calcare continua in picioare. Pentru ca majoritatea alor nostri trec imediat la limba rusa cind vinzatorul ne sfideaza in limba ocupantului rus, ca nu cumva sa il supare si pe vinzator, si pe ocupant.

Dar a mai fost ceva inimaginabil intr-un oras si o tara neguvernate si neguvernabile – eu discutam cu responsabila si vinzatoarea, iar paza, un “jlob” moldovean, se tot baga in discutii cu aparatul radio in mina si mai ca vroia sa imi dea „la bot” mie si nepoatei, declarindu-mi ca “e gata pentru orice”. Iar responsabila tacea. L-a expediat de acolo doar la insistenta indelungata a mea. Acum, spuneti-mi, nu au dreptate cei care isi iau lumea in cap si pleaca de aici, pentru ca nu e loc pentru demnitatea nationala?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

290 Comments

Add a Comment
 1. Pt tmmd

  daca citeati toate comentariile, vedeati cum e cu mall si mol. Stim, dar e un tertip prin adaugarea a „dova”. Toti, absolut toti care isi desfasoara activitatea in RM, trebuie sa respecte toate legile, inclusiv a functionarii limbilor vorbite pe teritoriul RM.

 2. Pt Valentyn

  Nu ma dau in psectacol, nici in spectacol. halal de asa oameni politici cu mentalitate si apucaturi vechi, care cunosc doar limba rusa ca straina. Numai ca de vreme ce nbu vor sa iasa din CSI, rusa pentru ei, nu e straina, ci materna. Si-apoi – la ce a mai invatat Filat in Romania, daca s-a ocupat nu de limbi straine, ci d eun business decare nici azi, se pare nu se leapada… Ineptii spui dumneata.

 3. Da,intradevar la noi e o porcarie adevarata.Eu nu inteleg cum autoritatile Romane le ofera la cetateni,cetatanie Romana daca ei nu vorbesc limba romana.E incredibil,cum sa-i pui altfel sa vorbeasca romana.Eu traesc in Lituania de 30 de ani si am studiat si limba lituaniana,rusa am invatat-o in armata sovetica,engleza cu bine de rau am invatat-o la marina.Eu nu inteleg una,ca omu cate limbi mai mult stie cu atat mai bogat e mintalitatea lui.In lituania tu nu vezi si nu gasesti o reclama in limba rusa,numai in limba de stat.Rusu se socoate destept dar de invatat nu vra el nu se da;Dresirovke;.Asta este mintalitatea omului rus.El peste tot vra sa domineze ca ocupant si nu ca oaspete.In Lituania sa promovat asa politica ca limba de stat sa fie respectata de catre toate minoritatile.Nu sa pus nici o pedica pentru minoritati,daca cunosti limba de stat si poti sa te incadrezi in societate foarte usor.Asa si la noi trebue sa fie,alta cale nui.De ce Duma de stat a RUSIEI nu vorbeste in limba TATARA ori BASCHIRA ori CALMACA,de ce Jirinovsi nu vorbeste in tatara ori presedintele?Ttrebue si noi sa-i inpunem dar noi suntem mici,caci Rusia este un monst si se gandeste cum sa destabilizeze situatia.

 4. Natalia, am si eu bani destui. Insa cred ca e amoral sa discutam problemele limbii (de fapt chiar nici „problema limbii”, dar un fleac din viata cotidiana a d-nei Pavlicenco – o replica in limba oficiala din partea unei fetite (care cred eu are viata cu mult mai complicata decat d-na Deputat), Amoral cat timp tara e inundata, timp ce oamenii nostri n-au ce manca, am ajuns chiar ca unii oameni de la tara au un vis de a vizita Mall?!
  Sa facem o paralela.
  Asta ar fi ca si cum in tara ruinata de razboi eu as posta un articol de 10 pagini despre vizita mea in Florida unde o chelnerita la receptie nu s-a purtat cu mine frumos din cauza ca aveam pasaportul roman/moldovenesc. E normal daca asaceva as zice prietenilor. Insa d-na Pavlicenco este un om politic, dar om politic are responsabilitate sporita fata de tot ce spune si face. Si nu cred ca toata Tara, saraca, lepadata, ruinata de liberali trebuie sa mai discute o replica a unei vanzatori care a suparat pe multstimata d-na Pavlicenco. Ei fie si s-a adresat vinzatoarea in limba rusa. Mare problema? Problema de stat?
  Probabil o sa raspundeti, da, e o problema, rusii sunt cum va place sa ne numiti „o minoritate agresiva”. Da, mare agresie de a intreba ceva pe d-na Pavlicenco in limba, care este materna pentru o traime din populatie! Asadar acest cliseu de „minoritatea agresiova” lasati pentru o publica mai naiva. Rusii in marea majoritate a lor nu ofenseaza pe moldoveni/romani. Exemple? Deschideti pe de o parte un forum sa zicem de pe kp.md si comparati Va rog cu ultranationalizmul si URA fata de cetateni de alta etnie ce se infloresc pe paginile UNIMEDIA. Atunci veti gasi raspunsul singuri.

 5. D-na Pavlicenco, intr-adevar pentru Dvs este o autoriate morala d-nul Dabija? Credeti normale din punct de vedere psihic articolele lui despre casatorii mixte, numeratele ofense la adresa femeilor rusi?
  „Minoritatea agresiva”? da, el este un exemplu de minoritatea agresiva, dar nu rusii. De ce agresiv? Agresiv, deoarece plin de ura fata de rusii, un xenofob marginal. De ce minoritate? Deoarece iubesc poporul cu care conlocuiesc si stiu ca sunt prea putini oameni printre poporul moldav asa de grav afectat de viruslui urei interetnice si a nationalizmului extrem.

 6. Pentru Rusul.
  Stim si suntem siguri: rusii iubesc Moldova si pe romanii care sunt majoritari.

  Problema e alta: in magazine romanii din Republica Moldova sunt discriminati si fortati sa vorbeasca in limba rusa. Unica solutie reala pentru a lichida aceasta discriminare: boicotarea magazinelor care nu deservesc in limba romana. Micsorarea numarului clientilor va determina proprietarii sa abandoneze sistemul discriminatoriu existent.

  Ca actiunea de boicotarea a celor care ne discrimineaza sa fie eficienta avem nevoie de un partid (organizatie obsteasaca) care sa organizeze acest lucru…

  Daca e complicat atunci propun ca dna Vitalia Pavlicenco sa gazduiasca (pe blog) toate semnalele de discriminare lingvistica in Chisinau, cu publicarea denumirii magazinelor respective … etc.

 7. pentru Rusul.

  „Rusii in marea majoritate a lor nu ofenseaza pe moldoveni/romani. Exemple? Deschideti pe de o parte un forum sa zicem de pe kp.md si comparati Va rog cu ultranationalizmul si URA fata de cetateni de alta etnie ce se infloresc pe paginile UNIMEDIA. ”

  Ai dat CEL MAI PROST EXEMPLU !!!!
  KP.MD e unul din cel mai sovin si xenofob sait de limba rusa din Moldova.
  De multe ori se propuneau actiuni de violenta fizica contra lui Gimpu si a moldovenilor in general. Iar comentariile nu erau moderate.
  Pe KP.MD cuvantul „roman” e sinonim cu gunoi,animal,neom etc etc.
  Si NIMENI nu ia masuri.
  De forum.md si point.md nici nu mai vorbim.
  Cred ca oricine citeste KP.MD e deacord cu mine.

 8. P/u Rusul

  Nu te pune nimeni sa stai aici sa discuti „probleme de stat”. Intra pe http://www.kp.md si discuta ve iti pare mai interesant.
  Si nu e vorba de vanzatoarea ceia sau alta, e vorba de sistem, iar sistemul este putred. Apropo, moldovenii (romanii) nu sunt 2/3 dar 3/4 sau chiar 4/5. Iar când mergi prin Chișinău, si nu numai, ai impresia ca e invers.
  Si nu-mi spuneti ca pe kp.md si altele de genul asta, nu este ofensata populația majoritara. Dar v-ati pus întrebarea: „De ce sunteți asa iubiți de populația aceasta majoritara?” Si situația aceasta nu este numai in Moldova, dar in toate tarile fost socialiste. Nu degeaba spune proverbul „Cum iti asterni – asa dormi” sau „Ce semeni – aceia culegi”.

 9. Formula uzitată de vânzătorii din Târgu-Mureş: „Poftiţi?! – Teşek (transcris fonetic)?! Funcţie de răspunsul clientului, vânzătorul stabileşte limba în care va continua comunicarea cu clientul. În continuare sunt de o politeţe şi solicitudine, maxime. Procedeul este valabil şi pentru piaţa liberă, cu excepţia producătorilor maghiari care nu ştiu „o boabă” româneşte, pentru că sunt şi din aceştia, dar care dau dovadă de bunăvoinţă şi încearcă prin felurite artificii să compenseze handicapul lingvistic al comunicării. Şi asta în condiţiile în care Transilvania a fost stăpânită de unguri 1000 de ani. Cam asta este diferenţa între RM şi România; dar cum „mămăliga nu explodează” şi nimeni dinafară (înţeleg prin asta, din lumea civilizată) nu se amestecă în treburile interne ale altui stat, rămâne în grija basarabenilor să-şi pună ordine în ţară.

 10. Pt Rusul

  Sa le luam pe rind.

  Nu este nimic imoral. Este intotdeauna MORAL sa vorbesti despre bunul simt si lege, indiferent de inundatii sau de iresponsabilitatea guvernantilor, din a caror cauza ele s-au produs. priviti emisiunile respective la JurnalTv si Publika TV.

  Nu e un fleac discriminarea lingvistica a romanilor in propria tara. Este „un fleac” pentru cei ca voi, care v-ati obisnuit sa ii calcati in picioare pe romani la ei acasa. Daca il atingi ceva legat de rusa pe un rus, vai ce se mai intimpla, dar iata ca pe roman il poti calca in picioare, nu?

  Fata este vinzatoare si trebuie sa respecte legea. Eu nu sint deputat si asta nu ar avea nici o importanta.

  Eu nu sint functionar de stat sa stau in zona inundatiilor. PNL si-a facut datoria si a ajutat cu ce a avut in raionul Ungheni. Poate imi propuneti din cauza inundatiilor sa imi schimb programul de viata?

  In tara nu e razboi si articolele despre Florida nu ma intereseaza, nu am afaceri, nu am business, nu am bogatii. Dar daca merg – prima oara in viata sa imi ia o haina, inclusiv sa am cu ce merge la emisiuni cind sint invitata, plus la ceremonia din familie – asta nu inseamna ca o rusoaiaca romanofoba isi poate permite o discriminare lingvitisca in tara populata in proportie de 80 la suta de romani.

  Sint om politic, presedinte al unui partid extraparlamentar si raspunderea nu-mi revine. Este a guvernantilor, ceva incurcati. Noi nu avem cum folosi resursele administrative pt imaginea partidului, dar stim ca guvernantii sint vinovati de faptul ca nu au luat masuri de prevenire impotriva inundatiilor. Ori si-au pus neamuri in functii, ori sint preocupati de cotonogeala reciproca in AIE.

  Tara e saracita si ruinata de COMUNISTI totusi, nu de liberali.

  Faptul ca rusolingvii nu respecta legea in RM in privinta limbii este o problema de stat si trebuie luate masuri ca in statele baltice sa se schimbe sitiuatia.

  Rusii in permanenta ii ofenseaza pe moldoveni/romani, pentru ca nu vor sa vorbeasca in limba de stat. Si ofenseaza toti care gindesc sau ii apara pe rusolingvii romanofobi.

 11. Da, asta e realitatea!
  Dar de ce se intampla asa???
  Pentru ca inainte de dna Pavlicenco or fi trecut zeci, repet zeci de mol-moldovani, care s-au UMILIT acceptand conditia SUBRUSEASCA.
  Si iata vine „o oarecare Pavlicenco” si nu se conformeaza, „iese din card, din turma” si asta nu place „tataro-mongolului”.
  Cum asa, toti ceilalti s-au supus, dar asta nu!?
  Iata de unde apare atitudinea aceasta IMPERIALA.
  Cei care se incumeta sa nu se conformeze CONDITIEI SUBRUSESTI sunt ca niste ciori albe.
  RUSIFICAREA CONTINUA.
  Am simtit-o pepielea mea.
  Nu atat m-a suparat rusofonul (sheful meu), care pana la urma mi-a zis sa-i vorbesc ruseste ca si ceilalti, cat multimea de moldovani, care nu mi-au urmat exemplul, ci m-au obstructionat.

 12. DACA VREI SA NU TE TAIE – NU FI OAIE

 13. AM FOST DE CURIND IN MOLDOVA SI M-AM INGROZIRT (EU SUNT DE LA CAHUL DAR TRAIESC DE 9 ANI IN ITALIA).IN URMA CU ZECE ANI NU ERAU ATITEA RUSI IN ORASUL CAHUL DAR ACUMA NU STIU DE UNDE AU APARUT, ZICI CA SAU NASCUT MAI MULTI RUSI DECIT MOLDOVENI IN TARA NOASTRA.UN CAZ CURIOS AM AVUT IN PAVILIONUL DE PESTE DE LA „FLACARA” DIN CHISINAU UNDE PROVENIENTA PESTELUI ERA SCRIS „GRETIA”, CIND IAM ZIS VINZATOAREI CA NU E CORECT „GRETIA” CI „GRECIA” MIA ZIS CA NUMELE UNEI TARI NU SE SCHIMBA…..INTERESANT DIN CE LIMBA??????

 14. Dna Pavlicenco, adica daca multi nu stiu sa citeasca in engleza trebuiau oamenii aia sa scrie mol in loc de mall? Pai asa nu mai progresam noi, adik peste tot e scris mall si la romani si in alte tari, iar in moldova trebuiau sa scrie mol ca sa inteleaga moldovenii sarmaneii, deci mai spun o data, e scris corect malldova, nu trebuie sa ne agatam de asta, daca oamenii nu cunosc e problema lor, exista si in iasi denumirea de moldova mall, si e f bine, e o denumire in cinstea regiunii moldova, in rest sunt de acord cu tot ce ati spus despre l rusa, eu m-am confruntat mult cu asa probleme.

 15. CAT ADEVAR! pur si simplu parca mi-ati citit gandurile,cuvant in cuvant.Sunt si eu obosita deja de atitudinea romanofobilor in Moldova.Cred ca ar trebui ca fiecare persoana din noi sa ia atitudine in acest gen de cazuri cum ati facut-o dumneavoastra si poate atunci se va schimba ceva.

 16. Daca poate cineva sa imi traduca si mie ce inseamna: „Vi beriote oba ati platia?” si “Prediduscii pokupateli govoril na russkom i tak u menia ostalosi v golove”.

  Situatia de care vorbeste d-na Pavlicenco, am dat si eu peste asa ceva de cateva ori. Eu insa am tratat situatia calm, vorbind in limba romana. Nu stiu daca vanzatoarea cu care am avut eu de-a face stia sau nu romana, si se incapatana sa nu o vorbeasca. Cert e ca la final, ne-am inteles, eu discutand in romana, si ea in rusa. Am dat insa si peste rusi care abordandu-ma intai in rusa, apoi au discutat cu mine in romana. Deci se poate. Mentionez ca eu nu cunosc rusa, si chiar daca as cunoaste-o, nu as folosi-o.

  La ultima mea vizita in Chisinau am purtat banderola tricolora la incheietura mainii. Ma asteptam la careva reactii pe strada, dar nu au fost. Deci eu cred d-na Pavlicenco ca nu aveti a va teme prea mult pentru masina 🙂 La urmatoarea vizita vreau sa imi pun si stema NATO pe aceeasi baderola. O sa vedem reactiile 🙂

  Vad ca incet incet ati ajuns si dvs sa apreciati munca depusa de PL. Sper ca pana la urma o sa va unificati eforturile.

 17. Pt Umbrela

  Nu trebuia adaugat Dova, trebuia gasit altceva. Asta e parerea mea. Dar au luat aceasta parte special.

 18. „Cred ca o sa intre in analele culturii romanesti: in romania se vorbeste romaneste iar in Moldova se vorbeste limba de stat”

  am rîs vreo 5 min CS 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 mersi, şi ca la tema fiind poate – mulţumesc, spasibo nu cred, bine fie – thank you, ca la final să fie – gracias însă totusi o sa rămîna – danke, deoarece este la noi o expresie (cînd nu înţelege tema discuţiei si anume tema şi nu limba atunci se zice – în ce limbă vorbiţi bă, nu vorbiţi nemţeşte (adica în germană) că nu înţeleg nimic – posibil sa fie din cauza că limba germană se socoate o limbă „grea”.) 🙂

 19. p.u d-na Nina Tampiza
  „Involuntar ati devenit un sclav umilit, intrind intr-o poza nedorita.”

  da…… 🙂 „lati ciuruit” d-na Nina nu are cuvinte cred, mai jalnic nici ca se putea 🙂 cine stie poate lui Iurac ii place in ce poza sta si cum il f.t rusii 🙂 🙂 :). Asta e contextul e context. 🙂

 20. p/i Egenia

  corect d-na Eugenia, insa vedeti d-stra in limba romana, nu exista cuvintul harbuz ci pepene verde.

 21. p/u Russoaica
  Se vede si la d-ta comportamentul rusului care e in singe si nu se schimba de veacuri – de ocupant. Ati recunoscut ca sunteti – venetica, buneii, strabuneii dumitale au venit pe aceste meleaguri au cotropit, au facut gubernie ai mei sau nascut aici, atunci fiti buna ca parca omenie aveti, de stimeaza istoria si vorbiti limba poporului autohton.
  Nu va interzice nimeni sa vorbesti in limba dumitale cu „tvoi znacomie ili neznacomie ruscoiazicinnie” insa cu mine si alti romani basarabeni TREBUIE sa va STARUITI, sa DEPUNETI eforturi sa cunoasteti limba romana deja din cauza veneticilor limba moldoveneasca (eu o numesc romana – dialect basarabean 🙂 )ca sa va adresati si sa scrieti chiar si pe acest blog in romana folosind macar si dictionare, translatoare e.t.c. Eu de exeplu daca ma adresez cu o intrebare, sau imi expun parerea pe un forum, blog englez, rus, francez … nu postez in romana ci in limba forumului, blogului dat ca de altfel nu imi mai citeste nimeni mesajul. Sau e prea mare orgoliul la „ruskoiazicinnie” ?
  P.S. Interesant daca ati citit acest mesaj, si daca da, as dori un raspuns la parerea d-stra, as ramanea foarte placut surprins daca mi-ati expune in romana concluziile, sa vedem cum stau „ruscoiazicinnie” cu aprecierea de sine. 😉

 22. Doamna Vitalia, se scrie Malldova, dar se citeste moldova este scris in engleza,

 23. Imi pare rau ca comentariul meu a fost sters.

  Nu mai sunt dispus sa repet.

  Meritam ceea ce avem

 24. Cer scuze
  A fost o eroare de site.
  Deci este. Scuze

 25. corectie pt Vitalie 🙂 In limba romana exista cuvantul „harbuz” – doar ca este regionalism, in graiul moldovenesc. Atentie, am spus grai, si nu dialect. Daca citesti „Amintiri din copilarie” de Ion Creanga, vei gasi acolo acest cuvant 🙂

  In ce priveste „pepenele verde”, aici se spune pur si simplu „pepene”, ceea ce in graiul moldovenesc estic (Rep. Md) inseamna de fapt „castravete”. Exista insa sintagma „pepene galben”, ceea ce – in graiul „basarabean” se spune „zamos” (provine tot din cuvant romanesc).

  Nimic anormal. Regionalisme exista pe tot teritoriul Romaniei. Daca nu ma insel, la mama mea (zona Olteniei) „pepenele verde” se spune „lubenita” 🙂

 26. tot pt Vitalie: dialecte sint cel roman, aroman, istro – roman, megleno – roman. Dialect se considera cand deosebirile de vocabular sau chiar de sintaxa sint majore, avand trasaturi categoric speciale.

  Moldovenesc, muntenesc, ardelenesc – acestea intra la categoria „graiuri” (cateva regionalisme, si accent specific, restul ca fondul principal de cuvinte si sintaxa sint identice).

 27. Precizez ca MALLDOVA apartine unui cetacean din Romania. HALAL de el si neamul lui. Doamna Pavlicenco a initiat o discutie foarte importanta, dar nu pentru prosti, pentru oameni care cit de cit gindesc.

  In orice tara limba de comunicare este limba respectivului stat,asta exista in Europa, Africa, Tarile Arabe, Asia, America si pe LUNA. Forstein?

  Voi insistati ca sunteti dementi, asta-i problema voastra, va priveste, insa sa stiti ca voi inca poate veti supravietui in halul asta, dar pe copii vostri ii astepta zile grele. Rusii isi pot impune regulule lor numai prin violenta, ceea ce in secolul 21 este exclus. Asa ca, ori cum ai da-o, trebue sa va integrati si sa traiti si sa ginditi in LIMBA NOASTRA CEA ROMANA, altfel cu voi va fi CAIUC.

 28. p/u Jay
  🙂 Salutare Jay ,sunt deacord cu tine Jay in privinta formularii dialectului si graiului, insa am specificat – ca anume eu asa o numesc – asta nu inseamna ca asa si este si nu impun nimanui ideia data.

 29. tot p/u Jay
  Referitor la harbuz nici pe departe nu sunt lingvist, insa stiam ca harbuz e de origine ruseasca sau ucraineana, sincer nu m-am gindit la regionalisme. Am avut ocazia pe cind eram student prin 2002 sa stau in camera la camin cu un baiat Cezar bucurestean get beget – apropo sunt si romani care vin sa-si faca studiile in RM si destul de inzestrati in ale cartii (asa impresie a lasat Cezar)si el le spunea la harbuz – pepene verde, zamos – pepene galben, pepene – castravete. Cer scuze daca duc lumea in eroare. Ba Jay iaca ti-a intrat in singe profesor-ismul, numai observatii 😉

 30. foarte intrigant subiect !!!!!! sunt de ceva timp in scandinavia, mai intai in norvegia la moment suedia, si vreau sa fac o remarka, desi limbile se aseamana foarte si foarte mult, de esti in suedia si ai accentu in norvegiana, lumea se uita pe dos la tine , la fel e si in norvegia cu suedeza 🙂 ar parea banal pentru multi, nu ca nu o cunosk, dar pentru ca isi iubesc tara si locurile natale si se mindresc cu ea, bravo lor, d-a Pavlicenco eu am patit-o ceva ani in urma la un magazin cind am intrebat in romana si mi s-a raspuns sec: gavarite pajalusta po celoveceskom: imi venea sami maninc unghiile, din acel moment am devenit rasist, nationalist, am intilnit foarte multi rusi in scandinavia, si stiind ca sunt din md au incercat sa vorbeasca in rusa, cind li-am raspuns in norvegiana sau suedeza, ce crede-ti ca au facut ??? ( da pashol ti………….) asa ca multi stimati FRATI mai MARI invatati ceva limbi straini, cu placere voi vorbi in engleza cu maria voastra, niciodata in rusa

  si inka un exemplu de maldavan: veniam acasa in toamna anului 2008 in frankfurt la decolare spre chisinau vad o persoana care am vazut-o si in Tromso (Norvegia) la aeropor, normal ca ma apropii sa intreb ce face, cu ce se ocupa: persoana in cauza imi raspudne in rusa, eu nici o problema, incep sa vorbesc in norvegiana, nu o cunoaste, incerc in engleza si e cu succes, si tot asa vorbim pina a ne imbarca toti pasagerii la bord, intre timp stau ceva insi i spatele nostru, si la un moment aud: uiti wai la dinshi, el moldovan e rusoaika si graiesk in engleza, si se rid: nu am rezistat m-am intors si l-iam reprosat ca nui treaba lor sa asculte ce vorbim si in ce limba vorbim, si liam mai spus ca r fi binevenit daca vor lua si ei exemplu, fapt care ia infuriat si au urmat agresiuni 🙂 tipic sovietik, va dati seama agresat de moldovean ca nu vreau sa utilizez rusa, o sami amintesk intodeauna acest moment

  si acum o mica concluzie: e trist ca plecam din Moldova, dar sa iti pierzi sanatatea viata si alte lucruri dragi si sfinte pentru o adunatura de timpiti care nu vor sa iasa din mocirla, nu face, cind vor constinetiza acest lucru, probabil atunci se vor schimba ceva lucruri si la moldova

 31. si iar p/u Jay
  erata la mesajul meu anterior: ideia – ideea, da d-le profesor? 🙂

 32. Înțeleg enervarea Dvs., deseori patesc la fel. Ceea ce m-a lasat fara replica a fost urmatoarea situatie. Am vizitat cu ceva timp in urma tarabele amplasate pe Stefan cel Mare, langa teatrul Mihai Eminescu. M-am apropiat de un stand cu bijuterii si alegand o pereche de cercei am cerut cateva detalii vanzatoarei (in limba mea materna – romana), la care vanzatoarea imi raspunde in rusa: ”ya ne ponemaiu, no mojem govoriti na angliskom’… Unde s-a mai pomenit asa ceva? In tara mea, sa nu fiu inteleasa, limba oficiala fiind romana (moldoveneasca) si sa vb in engleza???? Nu sunt orbita de ura si nu cred ca minoritatea rusa din MD trebuie sa sufere din cauza ororilor uniunii sovietice, dar cum sa te comporti cu oamenii acestia cand intalnesti asemenae cazuri. Ei sunt cei care nu au respect si instiga la ura. Noi ii intelegm, vorbim pocit rusa, dar o facem la nevoie, dar nu am auzit pana acum un rus sa raspunda romaneste, macar si pocit…

 33. 🙂 „zamos”-ul si „pepenele” cu sens de „castravete” le-a deprins de la voi Cezarica..tot asa am deprins si eu unele expresii din Moldova, de cand tot vin pe acolo.. 🙂 daca vii aici si ii spui unui om ca ii dai un „pepene”, si ii intinzi un castravete, o sa se uite cam ciudat la tine 🙂

  Si da, se spune corect „idee”, dar am mentionat ca fiind regionalisme, ele nu trebuie neaparat corectate, ci acceptate ca o tendinta locala. Si eu le folosesc din plin cu prietenul meu Toka, atunci cand vrem a ne „pricali” 🙂

 34. si Vitalie, sa nu iei in nume de rau „observatiile” mele (le-as numi mai degraba „completari, idei suplimentare”) – pur si simplu imi place sa contribui la discutie.. 🙂

 35. D-na Pavlicenco, e xenofobia sa divizam populatia in venetici, adica „oameni” de rasa a doua si „autohtoni” adica de calitatea superioara. Nu Va aminteste situatia aceasta Germania anilor 30?
  Tot o tara „umilita in trecut” de ocupantii (Germania a pierdut 1-ul razboi mondial), tara cu ambitii, tara cu suparari istorice si pretentii teritoriale si ca rezultat – nazizmul. Va fi mare sange aici daca vom dezbina si mai departe societatea pe aici, care in mod natural este BILINGVA si MULTIETNICA. Referitor la ocupatie – europenii au cotropit America nimicind populatia autohtona. Are cineva de gand sa oficializize una din limbi autohtone si sa numeasca americanii de originea europeana – OCUPANTII si VENETICI? ATATA TIMP CAND NE OFENSATI NUMINDU-NE OCUPANTI, VENETICI, ATATA TIMP VOM OPUNE REZISTENTA SIMETRICA. DACA VETI DEPASI MASURA – RASPUNSUL TOT VA FI RESPECTIV. Doar un mic exemplu din viata cotidiana – daca cineva ma impune sa vorbesc romana din principiu vorbesc numai ruseste, si e foarte suparator pentru „autohton indopctrinat” ca un punctulets inportant din doctrina lui spune ca rusii sunt inapti de a invata o limba straina – dar aici – hop – si intelege rusul toata bilbiiala nationalista pe care cel indoctrinat vorbeste. Si da o lacuna „doctrina”, el e infuriat – cum – ziarele ne spun ca rusii nu invata romana, dar OCUPANTUL cela totul intelege. E ironic sa observi asta..

 36. @Marta – fac promotie – eu, rusul dupa etnie, dar patriotul Moldovei Va raspund im limba moldoveneasca. Nu va pare ca vanzatoarea nu v-a raspuns in limba romana din cauza ca nu Dvs., dar tot anturajul nationalist cu care se promoveaza limba de stat naste rezistenta naturala? Daca cineva va pune pe gat o limba – o invatati? Chiar daca este limba oficiala? Sunt de acord, rusii trebuie sa stie limba moldoveneasca aici nici nu poate fi discutie, insa modul in care ea este „promovata” e urat. Nu trebuie guvernul s-o impuna prin intimidari, santaj, etc.. Apropo eu am inceput studierea limbii romane in 2001, anume atunci cand a venit la putere PCRM, atat blestemata de nationalisti. Si am finisat „exercitiile mele” in romana odata cu venirea la putere a aliantei pseudoliberale. Deoarece daca cineva ma impune – REZIST.

 37. Despre Cahul. Am observat in Cahul, ca sunt foarte multi bulgari, gagauji, cehi, ucraineni si rusi. Ma mira ca majoritatea, care fac parte din aceste nationalitati, practic toti vorbesc romana si foarte bine, inafara de rusi. Rusii zic: „Nam teajelo daietca atot iazic”
  Dar, interesant, ca plecand in Italia, invata italiana foarte repede, dar dupa parerea mea, italiana se aseamana foarte bine cu romana, adica ambele limbi fac parte din grupa romana. De ce?
  Oare nu deaceia o invata atat de repede, ca in Italia nimeni nu vorbeste cu ei in rusa?
  D-na Nina, daca nu sunt corecta in privinta Cahulului, corectati.

 38. @Natalia – invata bine ceea ce nu se pune pe gat.

 39. @ Rusul: partial sint de acord cu tine, si pot spune ca apreciez o buna parte din postarea ta. Iti inteleg „supararea” si punctul de vedere, iar faptul ca vorbesti limba romana atat de bine, ai tot respectul meu pentru acest lucru. Mentionez ca eu sint din partea cealalta a Prutului.

  Este adevarat: limba celor majoritari nu se impune cu forta. Eu in Moldova am si prieteni rusi, cu care discut in limba romana, ei din principiu mi se adreseaza in romana, si eu ii apreciez mult pentru asta. In replica, uneori incerc sa le raspund si eu cu unele cuvinte din rusa, desi nu inteleg foarte bine rusa si nu stiu foarte mult. Dar asa, prin respect reciproc, ajungem sa invatam ca se poate sa fim buni prieteni, si sa ne respectam etnia fiecaruia.

  Eu cred ca limba romana trebuie promovata prin genul acesta de actiuni, prin programe de studiu gratuite, prin actiuni culturale care sa implice cunoastere reciproca. Cunoasterea limbii romane nu presupune ca va veni cineva sa iti interzica folosirea limbii ruse fata de familia ta sau prietenii tai, si trebuie gasita o armonie pentru comunicare, in functie de situatie. Pe strada la cumparaturi, sau in institutiile publice, folosita limba romana, asa cum este normal, fara resentimente, fara sa simti ca faci cumva un compromis. Iar in familie, cu prieteni, se poate folosi limba rusa. Este si normal, e limba ta nativa, dar trebuie in acelasi timp respect si in viata de zi cu zi, fata de limba populatiei majoritare.

 40. @Jay Sunt total de acord, principiul de baza nu suparari istorice – dar confortul reciproc de comunicare. Daca vad ca o persoana din personal este amabila, dar abia intelege rusa – trec in romana, nici o problema, daca in strada fac cunostinta cu o domnisoara frumoasa si ea vorbeste romaneste, e normal sa treci in romana ca ea e domnisoara. Daca vorbesc cu profesorul meu si el este moldovean tot e cazul, insa daca o baba in strada cand ma interesez in rusa (ca asa mi-e mai comod) cit e ora incepe sa striga pe toata strada parca am impuscat-o mi e sila sa mai vorbesc cu asa persoane in romana. Respectul reciproc fara divizare in „ocupanti”, „mancurti”, „venetici” – iata o reteta pentru societatea noastra. Si repet e obligatiunea pentru rusii sa stie limba romana, insa cand vine o pensionara care din cauza varstei pur si simplu cit n-ar dori nu poate sa invete limba si medicul incepe sa i spele creierul ca aceasta bunica bolnava e ocupanta – aceasta deja fascizm si lipsa de cultura de a trai intr-o societate multietnica. Am si eu prieteni romani de peste Prut, oameni normali, ne comunicam, ne intelegem. Sunt pur si simplu impotriva barierelor artificiale care atat de straduitor (cu staruinta care merita o aplicare mai buna) construiesc liberalii nostri divizand societatea in „autohtoni” si „venetici”, „ocupanti” si „bastinasi”. In lumea moderna de corporatii transnationale, de globalizare e stupid. E o cale a tarilor africane, unde SUA promoveaza politica „divide et emperum” (nu tin minte in latina cum suna dar cred m-ai inteles).Calea prostilor, sau celor finantate de institute care nu sunt interesate in integrarea societatii noastre (inclusiv cu Romania). Deoarece promovand natizmul aici sub brand-ul „romanizmului” ei strica insasi imaginea conceptul (destul de bun) de integrare a Moldovei prin Romania in UE.

 41. p/u Rusul
  Totul e bine si frumos sau cum se mai spune e rece in beci si cald in baie. D-le Rus dar de ce „in strada cand ma interesez in rusa (ca asa mi-e mai comod) cit e ora” ? Normal daca cunoasteti limba romana de stat ar trebui sa va adresati in romana macar ca nitel nu va e comod, de ex daca as fi eu acela vazind ca va este greu, incomod vas raspunde in rusa si ca raspuns daca as auzi un multumesc in loc de sposibo as da si miina cu d-stra 🙂 asa ca incercati mai lasati comoditatile 😉 si apropo nu va bag nimic pe git.

 42. p/u Jay
  Jay ? un minoritar de ex. un ungur fie si la Timisoara ca fiind unul din cele mai mari orase vestice ale Romaniei mergind pe strada intrebind cit e ora se adreseaza in maghiara sau in romana ?

 43. @Vitalie, deoarece rusa e o limba oficiala de comunicare interetnica. Asta explicatia din pun punct de vedere juriridic.
  Din punct de vedere personal – asa mi-e mai comod, nici o problema daca persoana raspunde in romana, nici o suparare. Persoana a raspuns intr-o alta limba oficiala. Am multumit-o si gata – toti suntem satisfacuti de discutie. Anume acest principiu sta la baza multilingvizmului in Elvetia. Cand persoana te adreseaza intr-o limba sa raspunzi intr-o alta limba oficiala si fara scandali si suparari reciproce. E normal, nu? De ce sa alagem calea conflictelor si tensiunilor cand putem accepta modelul care sia-demonstrat viabilitatea in Elvetia?

 44. Pt Rusul

  Ocupantii rusi s-au deosebit mereu prin modul extrem de impertinent de a manipula. Din pacate, faceti acelasi lucru.

  Daca cineva nu vrea sa fie venetic, nu trebuie sa se deosebeasca prin faptul ca nu cunoaste limba de stat. Au divizat populatia guvernarea comunista si cea agrariana, care a dominat 14 ani din 18. Ele au facut legea in RM si au divizat societatea intruna in „ai lor” si „ceilalti” – „bicii moldoboi” sau cum ne mai spuneti. Cei favorizati de comunisti au pensii de 7 mii de lei, romanii – pina la 1400 lei.

  Oameni de mina a doua se fac cei care nu vor sa se integreze in societatea moldoveneasca, cerind, prin comportament obraznic, sa se „integreze” moldovenii in dorinta rusilor de a le vorbi ruseste. Asta va avea un sfirsit.

  Autohtonii sint superiori deja prin faptul ca ei cunosc romana si rusa. Rusii sint incapabili sa invete romana. Deci, sint inferiori. Daca sint capabili – sa o demonstreze. Mie inca putini mi-au demonstrat-o. Desi sint cazuri.

  Prostiile gen „Germania anilor ’30” tineti-le pentru copiii vostri, carora le plac povestile. Ai nostri copii vor deja unire cu Romania.

  Lasati singele si invatati limba romana. In caz contrar, prin refuzul de a invata limba romana, dezbinati societatea. Este societatea inca BILINGVA din cauza a 14 ani de guvernari antiromanesti. Dar nu este MULTIETNICA, pentru ca satele noastre sint romanesti – va place sau nu.

  URSS a ocupat Basarabia si toate aiurelile pe care le asterneti aici nici nu ma atrag sa le citesc. Nu va bateti capul de America, pentru ca ea se lipseste foarte bine de grija dumitale. Aveti grija de voi si de copiii vostri, care trebuie sa respecte legea, chiar daca v-au permis comunistii sa va faceti iluziile ca aici va fi stat rusesc. NU VA FI. RM va fi stat romanesc si se va uni cu Romania – azi, miine sau poimiine. Nu va vom ruga sa ne invatati limba, dar nu veti avea dreptul sa ne mai conduceti si sa ne serviti.

  Nimeni nu va ofenseaza, ci va cerem sa respectati limba de stat si majoritatea romaneasca/moldoveneasca a populatiei, care are ca limba materna liumba proclamata de stat – moldoveneasca, daca va place, romana, care e adevar stiintific.

  Nu mai amenintati cu REZISTENTA SIMETRICA si RASPUNSUL RESPECTIV, ca nu sintem de speriat.

  Nimeni nu va impune nimic. Trebuie sa respectati legea. Acasa, la bucatarie, in parc, in mediul de prieteni, vorbiti rusa cit va dati de-a dura, dar in spatiul public se respecta legea. Magazinul e un spatiu public si eu vreau in tara mea sa fiu servita in limba mea, nu a lui Putin.

  Indoctrinati sinteti voi, pentru care „Komsomoka” e ziarul principal, de parca locuiti in Rusia sau in URSS. Iar daca moldovenii nostri au fost manipulati si sint victima manipularilor, asta e pentru ca sintem inca sub ocupatie. Vom scapa de ea si voi veti sti ca nu mai aveti armata 14, care sa va apere si va tineti obraznici si sfidatori.

 45. Si inca ceva – ca cetatean nu sunt obligat sa ma adresez in strada in limba romana. Unde, in ce lege este asa o obligatiune? Anume dupa asa pasaje de fortare imi trece pofta sa vorbesc romana deloc si in mod demonztrativ dupa asa cazuri peste tot vorbesc doar ruseste. Repet, nu ne puneti limba pe gat. Ar fi toti romani ca d-nul Jay, dar nu niste extremisti ca Dvs, care discrediteaza ideea unionizmului prin xenofobia marginala demult s-ar fi produs Unirea.

 46. Dna Pavlicenco – cita agresivitate in mesajul Dvs, cite promisiuni de a ne pedepsi. De unde de la o D-na educata atata agresiune?
  Doar un punct – complet gresiti cand spuneti ca rusii nu invata romana. Cu toata raspunderea pot sa Va informez ca generatia tanara a rusilor din RM stie moldoveneasca mai bine, decat moldovenii de generatia noua stiu limba rusa. Cine pierde si cine cistiga din cauza acestui fapt in societatea multietnica cred ca la iveala.Asadar aveti informatia cam invechita. V-as dori sa deziceti de acest stereotip ca dupa 20 ani nu mai este actual – tinerii rusi stiu romana la perfectie, insa xenofobilor si asta nu-i deajuns, vor divizarea si mai departe. Da, in pofida pozitiei Dvs politice asa s-a creat ca in Moldova 35% sunt nemoldoveni si nu aveti ce face, doar sa deportati toti neromani. Voi sau din neintelegere, sau dimpotriva realizand perfect ca semanati vrajba intre popoarele ce CONLOCIUESC PASNIC in Moldova. Pina ce. Insa exista un punct de neintoarcere. Si Dvs prin mesajele nationaliste faceti tot posibilul ca sa ingropati linistea interetnica din RM.
  Da, d-na Pavlicenco, nu e o amenintare, ci avertizare ca orice actiune fortata, agresiva intotdeauna naste contractiune. E lege si nicicum nu este o amenintare. Avertizari au fost mai multi inca din anii 90insa in zarva nationalista am reusit deja sa pierdem Transnistria. Cine e urmatorul? Gagauz-Yeri?
  Imi pare ca Dvs nu intelegeti ca integrare e o strada de ambele directii.

 47. @Rusul

  ” Daca cineva va pune pe gat o limba – o invatati? Chiar daca este limba oficiala? Sunt de acord, rusii trebuie sa stie limba moldoveneasca aici nici nu poate fi discutie, insa modul in care ea este “promovata” e urat. Nu trebuie guvernul s-o impuna prin intimidari, santaj, etc.. ”

  ce-au facut rusii ( sub haine tariste si sovietice ) in 1812, 1940, 1944? au invitat populatia frumos sa invete limba rusa oferind premii celor care o invatau mai repede? foametea, deportarile si executiile nu se pun, nu ? ca doar erau pt ” ceilalti”.

  comparand situatia rusilor in r.m cu cea a rusilor din tarile baltice mi se pare ca te plangi degeaba, situatia e chiar invers, in r.m rusii sunt discriminati pozitiv. apropo, barierele artificiale au fost stabilite de catre rusi ( taristi / sovietici = rusi ) nu de catre actualii ” liberali”. asta daca tot amintesti istoria …

 48. „Rusul spune:
  18 July 2010, la 13:01

  @Marta – fac promotie – eu, rusul dupa etnie, dar patriotul Moldovei”

  de ce nu esti patriot ROMAN ? toti rusii se dau patrioti si statalisti moldoveni tocmai pt ca sunt impotriva Romaniei, Romanilor si unei Romanii Unite !

 49. @AlexCarbune – ce au facut rusii? au restabilit tara din ruine de dupa razboi, au construit Academia de Stiinta (drept haideti Academia de Stiinta care recunoaste „ocupatia” ruseasca sa fie un monument al ocupatiei, deoarece a fost construita in perioada sovietica). De ce nu? Care sunt objectii?
  Insa istoria e o slugoaica a politicii si nu vreau sa ma confund in toate perepetiile a istoriei. Avem ce avem si trebuie sa elaboram impreuna formula de conlocuire.

 50. D-na Pavlicenca, deci cum cu punctul referitor la SUA. In afara de ofensa la adresa mea n-am primit eu reaspuns clar de ce sa nu oficializam acolo limba autohtonilor indieni si sa stabilim acolo ziua ocupatiei europene (ca mai multe tari europene au contribuit la ocuparea Americii si nimicirea populatiei autohtone. Poate in afara de ofensa la adresa personala mai am speranta sa mai primesc si un raspuns cat de cat logic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *