In MallDOVA, mai n-am primit-o “la bot” sau Neoficial, dar rusa e prima limba in RM

Observati culorile steagului rusesc al MallDova? Va pare intimplator?

La inceputul lunii august voi avea o ceremonie in familie si imi voi revedea, cu aceasta ocazie, fiica, dupa un an. Am mers si eu ca omul la magazin sa imi iau vreo haina pe potriva pentru nunta surorii ginerelui meu, deoarece nu mi-am improspatat garderoba de prin 2006, de la nunta fiicei. Aceasta problema ma intereseaza mai putin, desi le dau dreptate prietenilor care ma conving de contrariu.

Si, pentru prima oara, am fost la “MallDOVA”, cu toate ca ma pornisem intr-un alt centru comercial. Ce sa spun? Despre haine ca despre haine. Ca in Occident – o varietate extrema, dar nu ai ce cumpara. Si cum mie nu-mi place sa imi pierd timpul cu shop-ingul, ne-am oprit si noi, ca eram cu o nepoata, la niste hainute pe care am hotarit sa le cumparam. Ne apropiem de tejgheaua unde, la casa, era o tinara simpatica, dar – ca de obicei in RM – foarte rece. Nu, la noi, amabilitatea, care uneori te si irita in Occident, nu exista. Nici pe departe. Acolo vinzatorul stie ca de comportamentul sau depinde prosperitatea societatii comerciale. La noi – “sa-si bata capul patronul”. Deci, manifesta o atitudine de parca tu ii esti dator, nu el este interesat ca tu sa cumperi.

Prima intrebare a fost – in ce limba credeti? Corect – in rusa. “Vi beriote oba ati platia?” (Cumparati ambele rochii?) La care ii raspund – “Dar de ce ma intrebati in rusa?” Raspuns aiuristic: “Prediduscii pokupateli govoril na russkom i tak u menia ostalosi v golove” (Cumparatorul precedent vorbea ruseste si asa si mi-a ramas in cap).

I-am spus ca asta nu e argument. Mai intii te adresezi in limba de stat, fie “moldoveneasca”, daca nu-ti place sa ii zici “romana”, dupa care, daca acel cumparator nu pricepe sau nu vrea sa vorbeasca in romana, treci pe limba lui, daca o cunosti – rusa, engleza, franceza, spaniola, germana, italiana, turca etc. Si daca anteriorul cumparator vorbea turceste sau armeneste, trebuia si mie sa mi te adresezi la fel? I-am spus ca astept sa isi ceara scuze. Ca doar nu sintem la Moscova, unde nu am putea nici incerca sa vorbim cu vinzatorii in romaneste. Domnisoara mi-a declarat ostentativ ca “nu-si va cere scuze”.

Sigur, i-am spus ca atita timp cit rusolingvii nu vor respecta majoritatea bastinasa romaneasca si limba de stat, nu va fi liniste si prosperitate in RM. Si plecam amarita, ca mereu in asemenea situatii. Dupa cum vedeti, nu s-a schimbat deloc situatia la noi, in intreg acel magazin se vorbeste mai mult ruseste si mie, de la bun inceput, mi-a parut sfidatoare aceasta denumire de MallDOVA. Adica nu Moldova, ci Maldova. Repet, ca am mai spus-o, – in toate companiile straine, in misiunile diplomatice sint angajate preferabil persoane rusolingve, care e bine daca stiu si limba “aborigenilor” romani. Adica Vestul inca ne percepe ca stat rusesc si nu ne doreste romanesc, occidental. De ce oare?

Si paraseam sectiunea, insa la iesire ceva a zinganit la aparatajul antifurt. Imediat a venit paza si a luat marfa, a verificat si s-a convins ca acea domnisoara antiromanca, ce isi mai argumenta pozitia ca “nu as cunoaste ce reprezinta”, de parca, pentru a cumpara marfa, trebuie sa studiez CV-ul si sufletul vinzatorului, nu scosese cipurile ce probeaza ca marfa e achitata. Adica, de ura antiromaneasca, fata nici datoria profesionala nu si-a facut-o, supunindu-ma umilintei de a se crede ca eu ies din sectiune cu marfa neplatita.

Atunci chiar m-am suparat si am chemat responsabila. Care s-a dovedit a fi o ruda a unui fost deputat/ministru respectat de prin primul Parlament, “democratic”. Insa ea nu se deosebea cu o iota de subalterna ei.

Iata aici vreau sa ii spun lui Chirtoaca si directiei care supravegheaza respectarea Legii privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM ca prevederile ei nu se respecta. Si cu toate ca Interfrontul cu agrarienii au ridicat-o la nivel de lege organica, ea ar trebui modificata de urgenta, pentru ca NU SE POATE CA IN RM – despre care AIE nu crede ca e stat multinational si ca dovada era intentia de a anula Conceptia nationala (nu stiu daca a mai facut-o!) – LIMBA DE COMUNICARE INTERETNICA SA RAMINA RUSA. TOCMAI DE ACEEA, INSA, ISI PERMIT TOTI SA TI SE ADRESEZE IN LIMBA ALTUI STAT. Atunci, in 1989, legea adoptata era intr-o  formula maximum posibila, acum ea trebuie modificata, daca vrem sa edificam un stat national romanesc, nu sa raminem in unul rusesc.

Va amintesc ce spunea Constantin Tanase despre posibila confruntare electorala a comunistilor si AIE-istilor pe “tarimul statalismului si moldovenismului”… A ramas un pas sau poate e deja facut, ca acestia toti sa concureze pe “tarimul prorusismului”.

Am pierdut foarte mult timp ca sa o conving pe sefa, mai intii, apoi si pe vinzatoarea romanofoba de cum trebuie sa se comporte cu noi, clientii, potentialii cumparatori. Si-a cerut fata, pina la urma, niste scuze printre dinti. I-am spus – nu cred ca se va schimba usor, dar trebuie sa stie ca, daca nu vrea sa il „jigneasca” pe rus adresindu-i-se  in romana, nici romanii autohtoni nu pot fi toleranti la infinit  cu aceasta calcare continua in picioare. Pentru ca majoritatea alor nostri trec imediat la limba rusa cind vinzatorul ne sfideaza in limba ocupantului rus, ca nu cumva sa il supare si pe vinzator, si pe ocupant.

Dar a mai fost ceva inimaginabil intr-un oras si o tara neguvernate si neguvernabile – eu discutam cu responsabila si vinzatoarea, iar paza, un “jlob” moldovean, se tot baga in discutii cu aparatul radio in mina si mai ca vroia sa imi dea „la bot” mie si nepoatei, declarindu-mi ca “e gata pentru orice”. Iar responsabila tacea. L-a expediat de acolo doar la insistenta indelungata a mea. Acum, spuneti-mi, nu au dreptate cei care isi iau lumea in cap si pleaca de aici, pentru ca nu e loc pentru demnitatea nationala?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

290 Comments

Add a Comment
 1. Revoltator!

 2. Vorbisem de mai multe ori ca exista cite 1% de oameni care spun „ya ne ponimaiu po russki” si „ya ne ponimaiu po ruminski” si acest procent faca ca sa puta in toata tara noastra. Pai Dvs. doamna Pavlicenco ati procedat fix ca acel 1% cacacios. Dar daca ati fi vrut dvs. ati fi putut sa nu -i puneti acea intrebare dar pur si simplu sa continuati discutia in l. romana si ati fi putut ulterior sa primiti raspunsurile in limba dorita, dar nu, ati procedat anume in mod provocator, si dupa aia ati mai postat daspre aceasta pe blog ca sa vada mai multi oameni. Ce-o fi asta? Provocatie nu alta! Sa va fie rusine.

 3. D.Pavlicenco,
  rusa e limba de stat in capul ne-bunilor,cei care de fapt,nu stiu de ce vorbesc o limba rusa stricata,stilcita,calicita,caci nicicum nu poti sa o numesti limba rusa.Limba rusa pe care o vorbesc cei din MallDOVA,si de pe intreg teritoriul Moldovei,nu este limba rusa adevarata,este o limba calicita,adapatat intr-o masura oarecare la acest teritoriu.Este stilicita din punct de vedere al accentului,al pronuntarii,al constructiei frazei.Moldovenii,asa numiti rusi,nici nu-si dau seama cit de incorect vorbesc rusa.Cumnatul meu rus-rus,get beget,nu o singura data a confirmat acest lucru.
  Este adevarat,cind spuneti ca se pune in capul mesei limba rusa,asa stilcita cum este ea,numai sa nu se desparta de Rusia.

 4. Pt iurac

  Nici pe departe cei „cacaciosi”, de care spui dumneata, nu sint 1 procent. Mergi in acest magazin si vorbeste romaneste cu toti neromanii, dupa asta calculeaza procentele. Si de vreme ce ai folosit acest cuvint urit, pot spune ca in acel procent esti cel mai demn reprezentant. iata de ce ursul n-are coada, iar Moldova e la coada cozilor.

 5. Nu doamna spunind cacacios, nu am avut in vedere doar romani sau rusi, ci 1% din astia care nici nu vor sa se inteleaga intre ei. Pina si surdomutii pot comunica si o fac su succes deoarece o vreau, dar noi ne mincam unu cu altu insa in realitate nu dorim sa ne intelegem. Am intilnit deseori la noi la Cahul cazuri cind oamenii discuta in 2 limbi (fiecare cu a lui) si nici un stres, deoarece se inteleg si vor sa se inteleaga.

 6. iurac,
  mie personal, intr-o brutarie din cartierul in care locuiesc,vinzatoarea,dupa ce m-am adresat in romana,foarte frumos de altfel,sa numere banutii pe care-i intindeam, sa nu ma fi gresit la numaratoare,mi-a reprosat cu nerusinare si rautate:”Govorite jensina po-russki”.Mi s-au bulbucat ochii,mai sa urce pe frunte,de nedumerire.Desigur,i-am raspuns in rusa,sa ma inteleaga nesimtitul mai bine:”Ea mogu i po frantuzski,i po angliiski,esli zahociu,a vot jalco,cito vi nicego ne umeete”.S-a inrosit ca sfecla si a tacut.
  Nu e o provocare ce a scris doamna,este provocare bine directionata din partea Dumneavoastra.Anume,persoane asemanatoare Dumneavoastra,tolereaza acest fenomen si de aia sa urca toti in capul nostru,inclusiv si in capul dumitale si ne dicteaza ce sa facem.

  Bravo Iurac,poarta-ti muradaria cu pricepere,dar nu-i incurca pe altii,sa se spele de ea.

 7. iurac se vede ca esti strikat, nu am vazut nici o provocare din partea VP, la noi intradevar kind intri in Elat, Sun City, Mall, etc, vinzatoarele, niste rusofonci stervoznie, i se pare ca marea matroana si se uita din sus in jos de parca cine stie cine este ea ca lukreaza vinzatoare. In asa momente mie imi vine sa-i dau doua la bot caprii, nu mai spus ca sa mai cumpar ceva.

  Trebuie de inceput a controla fiecare angajata intr-un serviciu public care prevede conversarea cu societatea sa vorbeasca in limba de stat, in caz contrar de pus amenda la agentul economic. Cu incetul si societatea se va schimba.

 8. Iurac,
  nu mai fii asa de sigur,nu vorbi si din partea mea,care sunt si eu de la Cahul,si pot sa-ti mai dau o sumedenie de intimplari asemanatoare celei de sus.Si inca unde ,la Cahul,unde totul imprejur numai rusa se vorbeste.

 9. N-am inteles,ce se intimpla cu blogul??????????????????????

 10. Suntem sclavi,fiindca asa dorim noi sa fie.

 11. limba de stat e limba romina ,statu ar trebui sa pue amenzi cei ce vorbesc in rusa,mai ales prin magazine,dar statul nu face nimic penru ca ne temem de rusi,unde mai pui ca rusii au un caracter de porc salbatic

 12. Revoltator! asa este.

  Cea mai buna solutie, e sa te faci „prostut”, adica nu intelegi ca iti spune rusul.
  De obicei, dupa modelut rau intarit in fiecare din noi, intr-o discutie cu un rusolingv, vorbesc rusa, fara sa-mi dau seama, uneori. Dar, cand din principiu nu vreau, atunci nu inteleg nimic ruseste. 🙂 Si, inerlocutorul, sarmanul este nevoit sa vorbeasca romana. El il ajut, il corectez, daca trebuie.
  Cred ca asa am trebui sa procedam cu totii. Ca de altfel, deseori se primeste, ca, pe langa faptul ca vorbesti cu ei in limba lor, mai au si tupeul sa te coercteze, sa te invete „kak pravilino”.

  P.S. Dna Pavlicenco, Iurac este un proPSD-ist, il stiu. dati-i crezare.

 13. Dezamagitor doamna,
  pai dumneavoastra asa intelegeti sa vorbiti cu Eufrosinja Ivanovna, tovarasa vanzatoare. O doare in cot pe ea de limba nationala, daca vreti sa stiti ea nici la vot nu merge. Face parte din categoria celor care nu cuvanta, o intereseaza stomacul…
  O loviti la stocac, simplu.
  Sa ma explic, trebuia sa vorbiti romaneste, sa-i dati de inteles ca nu cunoasteti rusa, nu vrea, f. bine, magazinul e mare, daca nu, mai sunt si alte magazine. O fac doar sa inteleaga faptul ca am plecat pentru ca nu mi-a putut da lamuriri in romaneste. Azi eu, maine dumneavoastra, poimane altul si sa vedeti ca fac ulcer doamna… Nu e chiar atat de simplu. Legile economiei sunt mai dihai ca cele penale, astea chiar te penalizeaza.
  Eu procedez asa tot timpul cu comerciantii rusi, recurg inclusiv la limbajul semnelor dar nici de-al dracu nu vorbesc ruseste, chiar daca le arat ca le inteleg limba f. bine. Asa am eu catarul, sa mi se vorbeasca romaneste. E ca in politica doamna, nu dvoastra ma alegeti, ci eu va aleg, asa ca trebuie sa tineti cont si de mine…
  Pai, „cine seamana vant, culege furtuna”, ce ati cautat ati gasit, credeti ca ati rezolvat ceva cu nervii dumneavoastra… va inselati amarnic. Dimpotriva, ati rascolit un orgoliu…
  Eu, de fiecare data reusesc in Balti sa-i fac pe vanzatori sa-mi vorbeasca romaneste si asta fara scandal.
  Am vazut si pe altii. Ma aflam odata intr-un autobuz plin cu rusofoni si vorbeam cu un msnegut simpatic foc.
  Discutia ne-a fost intrerupta de o rusoaica ce intrebase – ruseste desigur – daca locul de langa noi e liber. Atunci mosul o intrebase daca stie ruseste, bineinteles… ioc!
  Batranul cica bine, nu stii matale romaneste iti voi vorbi ruseste. De cand esti matale in Moldova, rusoaica cica de vreo trei ani. Pai, draga, eu am facut armata la rusi si in trei luni vorbeam ruseste mai bine ca rusii. Cum vine asta, eu is mai destept ca matale?! Va zic, a fost un hohot general, dar si efect. Majoritatea celor din autobus au inceput sa vorbeasca romaneste (chiar si stricat).
  E simplu doamna, si era simplu chiar si in cazul dumneavoastra. In loc sa castigati un om, dumneavoastra l-ati pierdut pentru totdeauna. Nu asa ne puteti cnvinge si nu toti au scoala ca sa inteleaga unele truisme aruncate in minciuna.
  Cu stima..

 14. in Tiraspol rusa este impusa nu este facultativa, adica o limba de ocupatie!

 15. Doamna Pavlicenco problema e in institutiile publice si nu private-aici nu cred ca poti schimba ceva! Din pacate, grosul banilor le detin rushii, ei isi construesc malluri si tot ei consuma:(
  Eu cand ma pomenesc in asemenea situatie nu trec la rusa,atat! Cred ca se simt atunci mai prost ei, nu eu…………….

 16. Trebuia sa faceti o fatza din care sa pareti ca nu intelegeti si sa spuneti : „Vorbiti omeneste, ca nu va inteleg!”

 17. Cat timp vor mai exista in RM atitudini ca aceea a lui „Iurac”, sa nu va asteptati sa se schimbe ceva. Veti fi priviti in continuare de catre rusi ca slugi. De ce nu se intampla la fel in tarile baltice sau chiar in Georgia?

 18. fatakuceaiul.wordpress.com

  E si revoltator si jalnic, in acelasi timp…Odata, intr -un magazin, am prins o discutie dintre doua tinere, cautau si ele rochii, probabil, vorbeau limba română…la un moment dat, se apropie de o vinzatoare si intreabă „Skoliko oto stoit…”, pe undeva e si vina noastra…

 19. Denumirea „Maldova” se trage de la cuvantul „mall” care inseamna in engleza „centru comercial”, si nu are nici o legatura cu pronuntarea cuvantul Moldova in rusa.

  Mai ales ca acest mall a fost construit de romani, si un are de unde sa fie vorba de vreo influenta ruseasca.

 20. Doamna Nina, va cunosc foarte bine si daca sunteti profesoara de limbi straine asta nu inseamna ca toti trebuie sa cunoasca engleza, franceza etc. Dar ceea ce spuneti dvs. nimereste direct in acel 1% despre care am vorbit. Si nu fiti atit de jalnica, sclavi sunt doar cei care vor sa fie asa. Eu nu sunt asa si nimeni nu ma considera asa, dar daca dvs. v-ati pus intr-o poza de victima… ma rog e alegerea dvs. care va apartinea.
  Luind in considerare strigatele dvs. despre actiunile d-lui Chiciuk nici nu ma mir ca v-a place sa jucati rolul victimei.

 21. Dna Pavlicenco,

  Pana la urma ati lasat banii rusoaicei 🙂 pe cand se putea pedepsi vanzatoarea neprocurand hainele lasand-o sa stea asa ‘botoasa’ si sa astepte alti cumparatori.

  In primul rand saracia/mizeria e in capurile oamenilor si doar apoi e in imprejurul lor.

  Putem schimba ceva in capul boulului ala cu ‘ratie’ ? Sau in capul fetei alea care a inteles doar ura?

 22. Faza imi mai aduce aminte de episodul din comedia ruseasca NEVEROIATNJE PRIKLJUCENIJA SURICA ati fost exact in postura maistrului care-i povestea lu nea alcoolistu’ luat la „15 sutci” „kak nasy kosmiceskie korabli borozdeat prostory vselennoj”.

 23. Pentru browser.

  +100000.

 24. D-na Pavlicenco, daca-mi permiteti as avea o sugestie pentru toti oamenii civilizati de etnie romana din RM, daca vanzatorul nu vrea sa vorbesca romaneste il rugati sa trimita pe cineva in loc care vorbeste romaneste. Daca nu face acest lucru lasati marfa pe masa si plecati imediat de acolo si nu va mai intoarceti niciodata. Asa i-ati dat apa la moara nesimtitei, va si insultata, la fel si porcu de paznic si le-ati cumparat si marfa. Zic si eu…

 25. am fost martor la situatie si nu e chiar asa cum a scris d-na VP. Domnisoara e moldoveanca si vb romina, dar lucrind intr un centru comercial cu diversi clienti, din pacate asta e situatia, clientii sunt atit rusi cit si moldoveni, vinzatorii vb ambele limbi, si atunci cind d-na VP a intrebato de ce nu vb romina, ea a rsp in romina. Doamnei P. nu i- a placut argumentul precum ca ultimul client a vb in rusa si de aceea a vb si cu dneaei in rusa si a impuso sa si ceara scuze, e si normal ca nu ai cum sa ti ceri scuze daca nu ai avut intetii rele si domnisoara a zis ca nu are motiv sa si ceara scuze la care d-na P.V. s-a enervat si nu a plecat pin nu i-a scos din fata scuzele. Eu o admir pe dna Pavlicenco dar in acest caz chiar a intrecut masura si chiar toti clientii se uitau urit la situatia in care era impusa domnisoara, la urma urmei nu vinzatorii sunt vinoveti ca se vb rusa la fiecare 2 pasi. Deci chiar nu era una din situatiile cind un vinzator refuza sa vb o anumita limba, era vorba doar de o adaptare la client cu limba respectiva.

 26. Problema necunoasterii limbii Romane de o parte a populatiei RM e una foarte mare si iritanta eu personal niciodata nu le vorbesc in rusa cu toate ca cunosc destul de bine rusa din contra ma stradui sa le raspund si sa intreb doar intr-o Romana cat mai curata. Sa vedeti ce circuri se isca, in acest context, dar va zic ca intodeauna eu ma uit la ei de sus ca nu inteleg nici o branza si le repet ca la niste elevi corigenti pana nu asimileaza si patrund in esenta celor spuse de mine. In cazul in care totusi nu inteleg deloc pur si simplu ma intorc si plec nu inainte de ai lasa senzatia ca e o mare nulitate si ca nu e locul lor in a lucra cu cumparatorii.

 27. GATA!!! VITALIA CHEAMA-NE LA LUPTA SINGEROASA. RUSILOR, AFARA!!!!

 28. foarte corect spus..atita timp cit in Moldova va exista romanofobie …nu vom putea trai in pace si liniste…bravo!!! articolul e super

 29. 1) Eu am avut o situatie similara la Telecentru. Am chemat administratorul, i-am explicat ca vanzatoarea s-a rastit la mine cu binecunoscutele cuvinte: „govorite po russki!” si i-am spus ca voi recomanda tuturor cunoscutilor mei sa nu mai intre in acest magazin. Administratorul (rus, intre altele) m-a rugat sa nu fac acest lucru, asigurandu-ma ca va lua masuri pentru a schimba situatia… Peste cateva zile am intrat in magazin si am descoperit ca vanzatoaera respectiva a fost eliberata din serviciu…

  2) Cred ca in cazul magazinului Malldova trebuie sa se procedeze identic: toti romanii din Chisinau care se stimeaza si nu vor sa fie discriminati sa anunte boicot magazinului pana acesta nu va anunta prin presa ca „in Malldova deservirea se face, primar, in limba romana”

  3) Ar fi extraordinar daca PNL-ul condus de dna Vitalia Pavlicenco ar initia si o campanie speciala de inlaturare a discriminarii linvistice a romanilor din Chisinau cu titlul: „Sa boicotam magazinele care nu deservesc in limba romana!”

 30. iurac ti-e ti se pare normal ca noi sa dialogam tu sa vorbesti ruseste si eu romaneste? chiar daca amandoi intelegem ambele limbi? Iti spun eu nu este normal, denota lipsa de respect din partea celui nou venit pe aceste meleaguri DESI IMI CONOASTE LIMBA NU VREA SA O VORBESCA CA SA_MI ARATE CA MA DISPRETUIESTE. Desi las-o mai moale cu intelegerea , adica noi romanii sa-i intelegem pe porci , dar porcii nici o intelegere sau respect pentru noi bastinasii, africanii…dar trebuie avuta grija ca noi”africanii” suntem bine dotati

 31. Aici a fost prezentat exemplu nesimtirii din partea „rusilor”. Dar va dau unu din alta parte. Am avut odata probleme cu electricitate si am avut nevoie sa telefonez la RED si nu stiu din ce considerente (desi folosesc deseori l.rusa), dar m-am salutat in rusa si am inceput descrierea problemei, peste citeva secunde am fost intrerupt cu o fraza care m-a ucis „Ati gresit numarul, noi nu suntem in Rusia”. Adica omul imediat m-a ucis fara posibilitatea de a ma reabilita!!! Daca el m-ar fi raspuns in romana, as trece usor in limba dorita de el si am fi continuat discutia, dar omul nici nu a incercat sa discute cu mine! Asta se numeste nesimtirea, si pacat, dar asta e pe primul loc dar nu cunoasterea limbii.

 32. 1.Primul pas e sa nu mai vorbim in rusa. Ati vazut conferinta ASCOM ? La intrebarile in rusa raspundeau doar in romana. Cum se spune in Romania – „au spate”.

  2.Nu e numai o problema de demnitate nationala, e si o problema de DEMNITATE PERSONALA.

 33. Pentru CS.

  Am facut studii in limba de stat, dar am terminat liceul in l.rusa si la o sarbatoare am iesit cu colegi si prietena mea care nu cunostea limba destul de bine si chiar avea probleme cu intelegerea. Ca sa vezi ce peisaj am vazut, o colega de a mea statea cu prietena mea si vorbeau intre ele in limbile lor! Si nici un fel de ura, deoarece au vrut sa comunice!!! Dorinta de a comunica si ura interpersonala ne fac ca sa ne dezbinam.

 34. Pentru iurac,

  Rusii din Basarabia trebuie sa lase orgoliul deoparte si sa vorbesca romaneste, chiar si stricat, pentru ca majoritatea cunosc limba, iar cei ce nu o cunosc sa puna mana sa o invete.

  Nu mai folosi termenul ” limba de stat” stim foarte bine ca este limba romana, sau ne mintim unul pe altul si ancest scurt dialog?

 35. eu as numi-o romana (moldoveneasca), deoarece ceea ce este utilizat la noi nici pe de aproape nu poate fi numita romana pura. 🙂

 36. Dar radacinile necunoasterii limbii sunt lipsa de perspective economice, care ar putea creste nivelul patriotismului oamenilor, si lipsa de educatie adecvata in scolile.

 37. Vezi ca nu te lasa ala mic si negru sa recunosti adevarul pana la capat. Tot isi mai baga coada nitel si mai pune o paranteza

 38. Mi-a facut placere oricum sa schimb cateva vorbe cu tine si apreciez pacifismul tau

 39. dna Pavlicenco, sunt si eu de acord 100% cu subiectul abordat.
  Ceea ce tine de denumirea acestui centru comercial, banuiesc ca s-a dorit scoaterea in evidenta a englezismului „mall”. Si se citeste totusi: Mol dova, si nu Mal dova.

 40. 2 : Iurak.
  duten na

 41. Aceasta problema intradevar este foarte acuta la Chisinau.Sa agravat odata cu venirea comunistilor lui Voronin in 2001 la putere,cind limbii ruse i sa dat unda verde.Basarebenii au inceput a emigra in masa in tarile UE.Si cum golul nu ramine , el se umpla cu venetici.Majoritatea soferilor de taxi in Cnisinau de asemenea sint rusi.Nici un rus nu pleaca in tarile europene la munca .De ce?Nu vor sa invete limbile tarilor respective?Nu vor sa munceasca???Sotia mea lucreaza intr-o frizerie,unde 7 lucratoare sint rusoaice si numai ea romanca.3 sint venite din Transnistria,2 din Gagauzia si 2 din rejiunea Odesa.Iata componenta etnica.Se mai pune o intrabare ,toata rusaraea ce munceste,n Chisinau vinzatori,taxisti etc.au permis de munca in Moldova? Statul sau altcineva controleaza aceasta situatie?

 42. Pentru CS.
  Mie еще mi-a facut placere sa discut intr-o atmosfera linistita probleme profunde ale societatii noastre.

  Pentru Mihail.
  Poate problema consta in faptul ca mai multi moldoveni locuiesc in sate si dorind sa traiasca mai bine plec peste hotare.
  O alta problema consta in faptul ca noua ne este mai usor sa plecam peste hotare decit sa cerem statului locuri de munca.

 43. p/u browser:
  Sa fie proprietarul butikului care numai el stie kite keltuieli are pe arenda, etc atunci cred ca era alta discutie, dar magaritei ii este indiferent daca cumperi sau nu, ea are salariul fix (asa stiu ca e in butikul nr.36) si nu procente, de aceea nu isi inkordeaza buka pentru nu a scapa orice cumparator.

 44. adevarat, pleca de aici pentru ca nu e loc pentru demnitatea nationala, si autoritatile stau cu minele in solduri.

 45. Pt Pavel

  Stim foarte bine de unde provine, dar „dova” a fost bagata special ca sa faca Mal-dova. Asta e subterfugiul si tertipul mascat, pe care il descifram.

 46. Dna Pavlicenco RESPECT ! Asa este numai eu de cate ori incerc sa le explic ca la Moskova se vorbeste limba rusa la Chisinau limba romana.Cum ar fi si eu sa merg la Moskova si sa le raspuns in limba romana ca doar ii limba minoritatii din Rusia.Si raspunsul „gavari v blagarodnom iaziche” ma scoate din sarite minoritatea rusa se considera mai buna decat cea ucraineana,bulgara,gagauza samd atunci hai sa vorbim in toate limbile nu ca moldovenii nu conteaza conteaza minoritatile !

 47. Simpatica chestia asta cu „limba de stat”; zambesc de fiecare data cand aud formula asta si asta fac si strainii care aud de limba asta ciudata, de stat 🙂

  Cred ca trebuie sa ai o frustrare identitara incat sa te feresti sa numesti limba pe care o vorbesti pe numele ei, română.

 48. Pt Paul

  Cind le spuneam de „romana”, toate de acolo, si romance, si rusoaice, insistau asupra limbii „moldovenesti”. Le-am spus – bine, de ce nu vorbiti „moldoveneasca”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *