Inundatiile si politica

Am mai scris pe blog un articol despre inundatii acum doi ani. Atunci erau la conducere comunistii. Acum sint necomunistii. Tragedia oamenilor este imensa, indiferent de cine e la putere cind se produce. Si este mare, pentru ca nu e vorba doar de natura, ci de abordari.

Fara nici o vorba, comunistii nu au nici un drept moral sa spuna ceva, pentru ca, in afara de a-i fi furat zece ani pe oamenii sarmani, nimic altceva nu au facut pentru a schimba ceva privind securitatea in fata revarsarii riurilor sau a viiturilor. Si este adevarat ca nimeni nu e cu stea in frunte sa rezolve in citeva zile, chiar si numai la nivel urgent organizatoric, ceea ce nu s-a facut timp de aproape 20 de ani dupa proclamarea suveranitatii.

Citeva idei, chiar nelegate una de alta intr-o logica suportabila, voi asterne, insa, aici.

Este mare jalea sa ii vezi pe oameni ce au patit. Dar sint de acord cu cei ce vorbesc si despre sistemul defectuos, la toate nivelurile, – fie ca e vorba de implicarea institutiilor statului, fie de functiile primarilor, fie de mentalitatea sinistratilor – mai ieri cetateni cu alte prioritati decit securizarea caselor in fata apelor neiertatoare.

Cred ca daca institutiile statului s-ar fi pus pe treaba repede si bine, cu daruire si atasament fata de obligatiile ce le revin, plus alte contributii, oamenii erau mai linistiti, dincolo de ruptura din suflet, pe care nimeni nu o va mai incleia la loc in ceea ce priveste bunurile si casele. Noi avem, insa, o societate care e pusa inca nu pe roate, ci pe furate. Si totul ce merge spre sinistrati, trebuie „sa mai treaca printr-un filtru mai personalizat”. Raspundeam aici pe blog despre functia statului, a demnitarilor – sa organizeze ajutorul in caz de calamitati, sa asigure nesustragerea bunurilor si sa organizeze voluntarii sau asistentii sociali sa imparta totul echitabil. Asta ar fi  rolul si responsabilitatea parlamentarilor, a ministrilor, nu a imparti bani personal la televizor sau a se critica cine merge cu helicopterul si cine merge cu masina de teren in zonele calamitate. Rusine!

Declaratiile oamenilor nu sint bune, ei nu cred ca pot fi ajutati acum si pe viitor. De obicei, e multa agitatie cind vine apa, dar cind se retrage nu mai auzi de nimeni si oamenii ramin singuri in fara tragediei. De aceea, televiziunile mai independente si mai libere ar trebui sa tina in vizor mereu aceste probleme, pina fiecare sinistrat nu se va revedea la casuta sa noua sau veche.

Rusia isi tradeaza rautatea si interesul urit. Cind erau comunistii la putere, prin 2008, a mai bilbiit ceva pe acolo, acum Kremlinul a luat apa in gura. Adica ajutam oamenii in functie de cine e la putere?

Romania, asa cum spuneam zilele trecute, e timpul sa fie prezenta in toate in Republica Moldova si ma bucur enorm ca, in pofida dificultatilor prin care trece, a inceput sa vina pe aici. Ajutorul pe care romanii il vor acorda efectiv si concret – romanilor si neromanilor din R.Moldova – va fi inceputul depasirii romanofobiei induse aici oamenilor de catre regimurile bolsevice de pina si de dupa Independenta. Daca Guvernul roman va construi urgent case sinistratilor din ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro, inseamna ca se va produce apropierea romanilor din cele doua state romanesti prin recapatarea increderii “clatinate” de “palma jandarmului roman”… Dupa care avansarea spre unire, de care rusii vorbesc acum tot mai frecvent – chiar daca din interesele lor geostrategice – va deveni ireversibila. Cred ca Rusia, urmarind intentia si promisiunea Romaniei, unelteste alte strategii ipocrite. La ce sa te mai astepti de la imperialistii antiromani?

Legat de politicieni. Imi repugna, spuneam, populismul ieftin. Daca totul ar fi organziat excelent, oamenii ii vor fi votat pe actualii guvernanti si fara a mai tine un copil sinistrat in brate, a mingiia un bout sau a salva un ciinisor, mai ales cind nu adopti, in a doua lectura, legile privind protectia animalelor. Si fara a imparti bani din buzunarul de la spate al blugilor. Sarmanul Ghimpu – el nu are Guvern, care tot face donatii pentru imaginea lui Filat. De aceea da bani din buzunarul de la blugi – propriu/nepropriu. Oare exemplul lui Basescu, cel care se cearta cu sinistratii, sa fie inspirator? Nu cred. Nu as vrea sa cred ca e un pas pina acoilo si la noi.

Si PNL a acordat ajutor umanitar colectat de la oameni si de la membrii formatiunii in satul Macaresti, Ungheni, insa fara ca presedintele formatiunii sa fie in fruntea „misiunii”. Important e sa ne facem datoria in fata lui Dumnezeu si a oamenilor patimiti, nu sa ne facem imagine pe durerea lor.

Legat de oamenii nostri. Din pacate, mai curind adunam si cheltuim cite o groaza de bani pentru cumatrii si nunti, pentru alte zise obiceiuri care tin de “fala”, de “gura lumii”, de “a fi in rind cu lumea”, in loc sa trecem la prioritatile consacrate din Occident – asigurarile de trai, de sanatate si de batrinete, studiile, un loc de munca. Dupa care abia vine “casa ca la nimeni”, “tacika/masina ca la nimeni”, zi de nastere, cumatrie si nunta ca la nimeni, cu un coniac de cinci sau de sapte(zeci) de stele. Dar cind ne vine apa in curte, asteptam ajutor de la altii, cind ne imbolnavim, ne miram de unde, oare, ca parca eram sanatosi (dupa mincatul pe la nunti de la 24.00 pina in zori) si cerem bani din Fondul Guvernului pentru interventii chirurgicale scumpe.

Toate astea patrund greu intr-o societate stricata de “quintele” coloane ruso-comuniste, carora le place pamintul nostru, nu si oamenii, pe care i-ar vedea cit mai putini si cit mai neromani, daca ne gindim la foametea organziata, la deportari, la persecutari si la alte diverse forme de genocid si holocaust antiromanesc.

Desigur, comunistii au o gramada de bani si ar trebui scuturati bine, confiscate milioanele furate si reorientate spre constructia de case pentru sinistrati. Din pacate, nu are cine. Cirdasii, cirdasii oculte…

Am auzit ca Serviciul vamal a donat cite ceva sinistratilor, probabil din contrabanda interceptata zilnic. Si asta e o solutie si e chiar buna, dar trebuie mai mult curaj si iesirea obligatorie a guvernantilor din schemele corupte si mafiote preluate de la comunisti.

Nu prea striu de unde ia ajutoare umanitare si ministerul peledemist de interne – probabil tot prin efortul politiei economice, judiciare. A ramas Centrul pentru combaterea crimei economice si a coruptiei sa vina cu trailere pline cu ajutoare umanitare, numai ca Viorel Chetrari nu a decis, se pare, – inca e cu PD sau deja e cu PLDM?

Nu stiu ce pot oferi rectorii peledemizati, dar sportivii, inverziti si ei dupa ce au pravalit sportul, ar putea macar sa se alature echipei de sprijin pentru sinistrati venita din Romania.

Ar mai fi multe de spus, dar e deja prea lung articolul. Desi unii nu vad o legatura directa intre referendum si inundatii, eu o vad si cu alegerile anticipate din noiembrie, daca vor fi. Daca guvernantii nu vor organiza cum se cuvine depasirea situatiei tragice a sinistratilor, mi se pare ca se va clatina ceva puternic in increderea oamenilor in actuala putere. Si oricit se vor stradui guvernantii sa argumenteze prin mostenirea preluata de la comunisti, oamenii judeca aici si acum. Ei, ramasi fara case si fara capat de ata, nu au timp de analiza. Ei au nevoie de o guvernare a oamenilor, a societatii, nu a clanurilor mafiote albastre, roze sau verzi. Nu e rau fara de bine. Acum trebuie demonstrat ca se poate si ALTFEL, decit a fost pina acum.

Presa, mi se pare, a inceput sa-si faca bine misiunea si e alaturi de sinistrati. Macar atit.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. doamna Vitalia Pavlicenco.

  va aduc niste argumente informationale ca nu sunt din surse comuniste si faceti concluzia.

  Barajul Costesti-Stanca deschis pentru a evita inundatiile.

  Ploile din ultimele zile au provocat pagube materiale, insa nu exista pericolul unor inundatii. Este concluzia Comisiei pentru situatii exceptionale, care a fost convocata in aceasta dimineata de premierul Vlad Filat. Totusi, pentru a evita revarsarea raului Prut, acolo unde nivelul apei crescut in ultima perioada, s-a decis deschiderea barajului Costesti-Stanca.

  Directorul Agentiei Apele Moldovei, Ion Lupu, a dat asigurari ca, in pofida nivelului mai ridicat al apei, nu vor fi inundate localitati, ci doar luncile Prutului.

  http://stireazilei.md/c-21 56-4277

  „Nu am avut posibilitate să întărim tot digul”

  De-a lungul Prutului, durere şi neputinţă, oamenii dau vina pe autorităţi, că nu i-au prevenit despre pericol, iar autorităţile dau vina unele pe altele şi, în ultimă instanţă, că locuitorii ar fi dat dovadă de nepăsare.
  http://www.jurnal.md/ ro/news/intreaga-moldova-sub-a pe-189624/

  Furia Prutului nu conteneste la Hancesti, unde o alta localitate a fost inghitita de ape.

  Este vorba de satul Sarateni, unde 200 de oameni au fost evacuati. Tot acolo, exista riscul ca alte cateva sute de persoane sa paraseasca locuintele sub amenintarea puhoaielor. In regiune domneste deja disperarea, iar oamenii spun ca autoritatile au intervenit cu intarziere.
  http://www.protv.md/stiri/ social/furia-prutului-nu-conte neste-la-hancesti-unde-o-alta- localitate.html

 2. Subscriu intru totul la cele scrise

 3. pentru mine personal sta intrebarea cine va raspunde pentru aceasta negligenta-?

 4. mai corect cine va raspunde pentru deschiderea barujul Costesti-Stinca si nu a informat populatia RM despre potopul care vine-?

 5. si pe aceasta negligenta a guvernului Filat joaca comunistii.

  De asemenea, oficialul de la Hânceşti a confirmat că sinistraţii nu au fost avertizaţi despre pericolul care îi paşte. “Au fost luaţi pe neprins de veste. În anul 2008, cu o săptămână înainte de pericol, a fost evacuat satul organizat. Acum nu a fost nici o avertizare. Pe data de 7 iulie am vorbit cu primarul şi mi-a zis că nu este nici o stare excepţională, da, Prutul se ridică dar nimeni nu pune nici o problemă, totul e bine“, a anunţat Svetlana Chesari.

  Moldova s-a ciocnit cu o problemă fără precedente – inundarea câtorva sate din apropierea Prutului, din cauza că barajul de lângă satul Nemţeni, Hânceşti, a cedat. În consecinţă, doar în patru sate din raionul dat au fost inundate 465 de case şi peste 1500 de persoane au fost evacuate. Puhoaiele au făcut şi o victimă omenească, un tânăr de 33 de ani, iar fratele său a fost dat dispărut.

  Acum o săptămână, Premierul Filat făcea promisiuni că nu se va ajunge la situaţia din anul 2008, când mai multe localităţi de pe Nistru şi Prut au fost lovite de viituri. “Nu se va repeta situaţia anului 2008, vreau să asigur toţi cetăţenii că în cazul în care există pericol de inundaţii statul este în stare să administreze o atare situaţie“, spunea atunci Filat. Premierul promitea că s-au întreprins toate măsurile necesare pentru a evita inundaţiile. “Nu există nici un motiv de îngrijorare. Toate măsurile care erau necesare să fi fost luate şi în cazul continuării precipitaţiilor şi a sporirii volumului de ape, măsurile care sunt necesare să fie luate în asemenea situaţii, vor fi luate. Sunt măsuri specifice, inclusiv de securizare a digurilor, de securizare a localităţilor“, a promis Vladimir Filat.

  consilierul raional din Hânceşti, Svetlana Chesari.

  http://omg.md/Content.aspx?id=9276&lang=1

 6. pt. opinie
  Exact asa pun intrebarea si comunistii. Dar intreb: inundatiile din zona de nord tot „deschiderea barajului C.S.” e cauza? Fara indoiala, autoritatile poarta o anumita vina, insa nu trebuie exagerat si insinuat ca ar trebui sa raspunda cu „capul” Filat. Asta si-o doresc mult comunistii si, constat, unii pl-isti

 7. Pt opinie

  Va multumesc pentru postari, sa citeasca lumea, mie mi-a scapat sa scriu de ce oamenii nu au fost preveniti ca se apropie pericolul… Poate va citi cineva si va invata ca nu se poate asa. Ca doar am vazut doua saptamini la rind ce se facea in Romania…

 8. Fara suparare, corect ar fi negliJent, bluGi

 9. Nici dvs., nici Rosca, nici Mocanu nu veti face politica Mare niciodata pentru ca sunteti prea rautaciosi… oamenii simt asta!

 10. inca o data se vede fata moldovanului.stind in fata calculatorului si hamaind pe toate saiturile si invinuind guvernul de incopetenta , mai bine ar contribui cu un ajutor oarecare. il am in vedere pe opinie. fratilor cu urgiile naturii nu te pui. exemplu-Polonia,Ungaria,Germania, Romania.Cred ca o vina oarecare o poarta si localnicii,trebuie sa fii si gospodar la tine acasa.Cu 2 ani in urma r. Nistru a inundat in com. Napadova ,Floresti o mare parte din terenurile agricole a satenilor,si pentru ca sa se retraga apele, au fost nevoiti sa sparga digul de protectie.Si ce credeti,ca pina n-au vazut apele iar sub dig,n-au reparat digul.asteptati sa vina cineva de la centru sa va faca.chiar mii rusine de noi.stam cu miina intinsa sa ne dee cineva anul inprejur.Dar Germaniei cine lea dat dupa anul 45.Nimeni n-o sa vina sa va faca.Da destepti ca alde OPINIE ,e plina tara

 11. PRUTUL LACRIMILOR NOASTRE EL NU ARE FRICA.SA APUCAT EL DE NOI , DIN PACATE , CA NOI AM UITAT DE EL …

 12. Azi un amic de al meu – patron al unei mici alimentare din sectorul centru, mi-a marturisit ca a fost ieri vizitat de politistul de sector, care „l-a rugat insistent” sa doneze niste produse alimentare pentru sinistrati. Ideea ca rugamintea aceea a fost mai mult cu caracter de ordin – mai avea si alte magazine in planul sau. Zicea ca are ordin de undeva din interior… Destul de interesanta situatie. Racket, nu altceva….

 13. PRIETENI! Hai sa nu trecem suferintele sinistratilor doar pe seama politicienilor. Din pacate, exista o negligenta fata de unele legi ale naturii, in zonele afectate de inundatii de pe timpuri era necesar de sistat orice constructie de locuinte si paralel de extins aria localitatilor pe terenuri fara de riscuri.
  Exact asa si in 2008 s-a constatat, autoritatile linisteau oamenii ca totul este sub control si pericolul revarsarii Nistrului a trecut , …si ne-am pomenit cu multe localitati inundate. Tov. comunisti mai bine ar tacea, prin deciziile adoptate au rambursat doar unele ajutoare pentru gradinile inundate , cite 100 lei pentru un ar. Pe cind proprietarii de teren, atit si arendasii, nu au ridicat nici un banut pentru terenurile inundate, prin ce au dovedit atirnarea lor fata de proprietatea privata in sectorul agrar. I-mi aduc aminte declaratia lui Dodon, ex- vice prim-ministru, care invinuia autoritatile ucrainene de cele intimplate, necunoscind situatia ca mai mult au avut de suferit populatia din tara vecina.
  In aceste momente grele ar fi bine sa venim in ajutor celor ce au de suferit de la calamnitati si sa sugeram propuneri autoritatilor locale si celor centrale ce trebuie de facut pentru viitor .
  Sa ne ajute Bunul Dumnezeu

 14. Propun ca din comisia SPECIALA (pentru sinistrati) sa faca parte V.Nagacevschi (are experienta bogata in lucrul comisiei pentru elucidarea evenimentelor din aprilie, 2010), rectorii transformati peste noapte din rosi in verzi, toti Ministrii din Guvernul provizoriu si reformator, Directorul SIS, pentru ca-i comisie SPECIALA, toti deputatii betonisti, iar la distribuirea ajutoarelor, in deosebi banii, dati-i lui Ion Butmalai de la Cahul sa faca dreptate, impreuna cu toti acei care l-au ajutat sa ajunga deputat, pentru ca stie el ce sa faca ca PLDM sa aiba bani in campania electorala. Mama ei de politica! Ati adus tara la sapa de lemn,tragand foloase electorale si din necazul oamenilor…

 15. p/u afganet
  Germania si mai precis FRG a beneficiat dupa 1945 de mai bine de 40 miliarde de dolari SUA – planul Marshall, asta in timpurile de fata este echivalentul a 110-120 miliarde dolari SUA.

 16. Oricum nu asta conteaza, insa casele distruse, digurile nu se ridica din senin trebuie tehnica, carburanti, materiale de constructii si totul costa bani, 40 milioane lei care se vor cheltui p/u referendumul referitor la metoda alegerii presedintelui se vor cheltui p/u ochi frumosi, banii mai bine ar fi rinduiti sinistratilor p/u constructia noilor case…, refacerea – ridicarea digurilor…99.99 % ca referendumul va trece pragul electoral si tot 99.99 % ca presedintele va fi ales de popor.

 17. Deci la viitoarele alegeri vom avea o programa modificata! La punctele de fagaduieli se va adauga si „va vom pazi de inundatii”.

 18. daca sa fim sinceri nmeni iarna nu sa asteptat ca vor fi inundatii asa ca natura cite odata creaza situatii de fors major si dat fiind faptul ca in ultimul deceniu ea sa dovedit a fi foarte instabila si imprevizibila! haideti macar sa invatam din greseli ! acum e mandator sa protejam localitatile dea lungul riurilor ! aul trebut nistrul a fost foarte agresiv anul acesta prutul ! nu au facut fata nici atunc inici acum ! e vina autoritatilor sa unatura a fost trea tare o pot considera expertii in domeniu care nu prea sunt ! deci ca morala: mai avem o ramura de dezvoltat ! „dirijarea riurilor si protejarea de inundatii”

 19. Oleg C. spune:
  11 July 2010, la 19:07

  aici e moenda cu doua fete ! sa fi fost curat in fata legiu nu avea cum sa-l impuna chiar mai mult avea sa-l dee in judecata si sa ceara Statului despagubiri morale ! daca statul spune nu atunci CEDO !

 20. Problema data, legata de ridicarea nivelului apei in rauri, datorita ploilor abundente se intalneste an de an, doar ca mai putin sau mai mult. Toate tarile europene au create lacuri artificiale in care se indreapta suplusul de apa din rauri. Iar apoi pe timp de seceta, sau in alte cazuri suplusul de apa este reutilizat.

  Inundatia caselor e cauzata si din cauza amplasarii in apropierea raului in zona de pericol deoarece la constructia casei nu sa consultat cu un arhitector, specialist in domeniu. Sistemul de administrare a intregei moldove e putred.

  SUA are publicate o arhiva enorma de solutii in diferite cazuri, e cunoscut faptul ca ei in fiecare an se lupta cu tornade si alte calamitati naturale mult mai puternice ca cele din tara noastra. Majoritatea solutiilor sunt simple si usor de implementat. Doar ca functionarii actuali nu cunosc engleza, nu pot folosi toate mijloacele ce le au la dispuzitie pentru a gasi soluti optime. Moldova duce lipsa enorma de specialisti, cauza fiind sistemul educational.

  Iar acum un pic de offtop.

  Cineva a scris mai sus ca Dna Pavlicenco e destul de agresiva. Dupa mine e unicul om cu calitati de presedinte din clasa politica actuala. Se stie clar ce se gandeste, e usor de dedus unde se merge si pe cei cai, exista un nivel inalt de incredre si lupta puna la urma pentru telul propus. Asta ca multi vad in Romania un dusman si in Rusia un partener si nu invers deja e alta intrebare.

 21. Fostul primar de Cotul Morii şi actualul sunt ascuzaţi de cetăţeni că-şi fac campanie electorală pe fundalul inundaţiilor

  Fostul primar al satului Cotul Morii şi actualul primar al localităţii, sunt acuzaţi de locuitorii satului că-şi fac campanie electorală pe fundalul inundaţiilor din ultimele zile. Cetăţenii spun că în situaţia în care au ajuns, aceştia ar trebui să-i ajute să iasă din impas, însă ei se ceartă de la funcţii. Actualul primar îl acuză pe cel vechi, că se implică în treburile sale.

  Cetăţenii sunt foarte dezamăgiţi până şi de viaţă în situaţia în care au ajuns, tot ce au agonist o viaţă, au pierdut într-o oră, ei spun că nu le ajung puteri să mănânce decât o bucată de pîine, le ajunge timp doar să gândească ce pot face mai departe.

  http://www.voceabasara biei.net/index.php/stiri/polit ica/9524-audio-fostul-primar-d e-cotul-morii-i-actualul-sunt- ascuzai-de-ceteni-c-i-fac-camp anie-electoral-pe-fundalul-inu ndaiilor-

 22. Pt Nistreanu

  Da postarea lui Oleg C. nu va spune nimic? O repetam.

  „Azi un amic de al meu – patron al unei mici alimentare din sectorul centru, mi-a marturisit ca a fost ieri vizitat de politistul de sector, care “l-a rugat insistent” sa doneze niste produse alimentare pentru sinistrati. Ideea ca rugamintea aceea a fost mai mult cu caracter de ordin – mai avea si alte magazine in planul sau. Zicea ca are ordin de undeva din interior… Destul de interesanta situatie. Racket, nu altceva…”

 23. Pentru COSTIN.

  Sunteti stapanit de mitul inferioritatii. Domnul ghimpu a vrut sa fie un exemplu pentru ministrii sai si pentru toti politicienii inclusiv cei ai lui tovarici voronin.

  Imediat criticati rauvoitor si faceti trimitere la STRAIN care , in mod obligatoriu, trebue sa fie superior Moldoveanului ::: “”i-a priveste occidentul “”, spuneti tare si sus, dar occidentul nu poate fi exemplu in totul si pe de alta parte miliardele occidentului nu se compara cu modestele noastre milioane. Acolo ministrii nu scot bani din buzunar pentru a contribui la ajutorul sinistratilor caci posibiltatile acestor state sun infinit mai mari decat ale Chisinaului.

  In concluzie demnitatea noastra trebue sa primeze totdeauna.

 24. Pt ZILIER

  Ati vazut ca sloganul acestui blog este „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate”.

 25. Pentru cei cu mesajul despre politisti.
  Acestia aduna contributii pentru sinistrati. Nu cred ca poate fi calificat drept raket, pentru ca ei nu indica cit sa dea si ce sa dea.
  Or, stimabili, tot raket se numesc si voluntari care puneau pungi in mina cumparatorilor din supermarket ca sa cumpere ceva produse pentru sinistrati (subiect din 12 iulie PRO tv)?
  Sa ne fie rusine. (nu am nimic cu nici un partid, nici o autoritate publica locala sau centrala, nici chiar cu politia)

 26. Este greu pentru mine sa acuz Curtea Constitutionala de aceasta decizie nedreapta prin care considera Decretul Domnului Ghimpu drept neconstitutional. Cu toate ca impartasesc intru totul sentimentele expuse mai sus si care sunt ale intregului popor moldovenesc ( romanesc ).

  Problema este mai subtila ::: aceasta decizie arata gradul de aservire al Moldovei nu numai fata de rusi dar si fata de lumea OCCIDENTALA care totdeauna este in acord cu rusia si trece cu indiferenta totala peste interesele Moldovei si ale Romaniei.

  Morala, Istora,Adevarul Istoric Crimele comunismului ??? Glume de prost gust pentru ei . „” Faceti cum spunem noi si inchideti-va FLEANCA”” , acesta este raspunsul lor.

  Unde mai ramane loc pentru politica Domnului Ghimpu ????

  Asiastam la un al doilea DIKTAT dupa cel al lui STALIN-HITLER ????? Foarte repede o vom sti .

 27. Decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova este o rusine nationala. E cam greu sa faci justitie cu fosti judecatori sovietici. Lipsa de reforme se razbuna acum cumplit. 60 de ani istorie au fost aruncati la gunoi. Nu mai acuzati occidentul pentru tampeniile pe care singure autoritatile moldovene le fac. E foarte simplu sa dai vina pe altii. Sunt tare curios ce mai spune acum actualul ministru moldovean al justitiei. Nenorocitii! Au vrut sa-l termine pe Ghimpu si au facut praf Moldova. Mi-e foarte greu, de aici in colo, sa ma mai gandesc in vreun fel la Republica Moldova. Sunt prea consternat! Ma simt pur si simplu tradat! E ca si cum cineva foarte drag mi-ar fi inselat increderea investita. Pentru spalarea rusinii abia acum ar fi nevoie de o revolutie. Una adevarata! Macar in spirit, in gandire. Tare ma tem ca nu-i cu cine. Pacat de increderea investita de cei din afara in cei ce au aparut dupa 7 aprilie. Mare pacat! Totul a fost piedere de vreme. Totul a fost „vanare de vant”. Dumnezeu sa va mai inteleaga si sa va ierte… Si mereu ma tot gandesc la republicile baltice. Alt aluat, alta maia.

 28. Pentru XYZ.

  Cand veti auzi opiniile oficialilor occidentali cu privire la Decretul Domnului GHIMPU si care nu pot fi decat „”nici lae nici balae „” , pentru a nu supara pe rusi, atunci poate veti intelege de ce parte sun occidentalii.

  Pana in prezent n-am vazut un jurnalist Moldovean sa se adreseze oficialilor ooccidentali asupra acestui subiect si asupra altor subiecte care pun pe JARATEC oficialii Kremlinului.

  Cine a plecat la PARIS, BERLIN, Washington ???? Si chiar la MOSCOVA ??? Ce gandeste DOMNUL PRESEDINTE MEDVEDEV ??? Si ceilalti presedinti din OCCIDENT ??? Nu suntem totusi o COLONIE ruseasca unde nimeni din OCCIDENT nu vrea sa-si vare nasul. ATUNCI, ce asteptam ?????

 29. Pentru ZILIER,
  Dar de unde stiti ce vor spune cancelariile occidentale? Sunteti cumva un Mesia sau un Guru? Pana una alta occidentul a condamnat totisi oficial Tratatul Hitler Stalin. Si va asigur ca occidentul, desi este obligat sa pastreze aparentele, se bucura sincer ori de cate ori Rusia o ia peste bot. S-ar putea ca decretul Ghimpu sa fi trecut chiar neobservat, pentru ca, in situatia data, pastrand proportiile, conteaza mai mult in ochii occidentalilor pozitia Romaniei decat a Moldovei, desi nu e normal sa fie asa. Si din acest punct de vedere exista numeroase luari de pozitie, predictii si opinii in presa occidentala de prestigiu, toate privind viitorul fostei gubernii in raport cu Romania. De vreme ce insusi Stalin si acolitul sau Beria au recunoscut, cu putin timp inainte de a muri, ca reocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sivietica a fost prostie ( cititi-le biografiile pe Wikipedia pentru a va convinge ) concluziile vin de la sine. Este adevarat insa ca nici Stalin si nici Beria nu era rus ( asta nu le scuza, in nici un fel, prapadul pe care l-au facut, prapad in care au murit milioane de suflete nevinovate, inclusiv rusi ). Asta nu poate sa inteleaga, din pacate, „spionul trist” Putin.

 30. Doamna Vitalia Pavelescu ( poate ma insel ??? PAVLICENCU ???? ) are absoluta dreptate si o admiram si va fi admirata de istorie. Toate partidele existente in Moldova trebue sa mearga pe fata la alegeri , cu ideea UNIRII ca idee principala,cum face admirabila Doamna VITALIA.

  Doamna Vitalia depaseste in curaj si inteligenta marile femei ale lumii :::: Indira Gandhi si englezoaica ………regret dar imi scapa numele. Acestea din urma luptau in tari democratice, nu prea aveau nevoie de mult curaj pe cand Doamna VITALIA trebue sa lupte inca cu TIRANIA TOTALITARA ascunsa sub diferite forme in societate ceea ce cere nu numai curaj dar si sacrificiu de persoana sa.

 31. Pt xyz si ZILIER

  Din informatiile mele si cercurile influente americane au salutat, tacit, Decretul prezidential al lui Ghimpu, exact pt ca Rusia a mai primit peste bot cu un adevar istoric dureros al romanilor. Si Basescu a fost la curent.

 32. Ceea ce era de demonstrat. Bineinteles!

 33. Pentru DOAMNA VITALIA.

  Ati spus foarte bine, „” americanii au salutat in mod tacit Decretul Presedintelui GHIMPU „”, adica cat mai discret posibil, sub plapuma catre nevestele LOR, ca nu cumva sa supere pe RUSI, dar sa dea impresie prostilor ca sunt cei mai democrati din lume si-i apara FERM , ca pe GEORGIENI.

  A BONNE ENTENDEUR, SALUT.

 34. Pt Foto-GRAF.

  Politica mare in cazul marilor puteri s emai face si pe sub plapuma. In rest – nu cred ca sint vinovata eu si de asta.

 35. da si PNL A AJUTAT!!! si trebuie da facut reclama pe blogul dumneavoastra daca in alta parte n-ati facut…din punctum meu de vedere toti politicienii sunt o apa si un pamint!!!!! toti sunt buni cit timp stau pe banca de rezerva cum ajung la putere uita de planurilemarete propuse..asa ca multstimata doamna sunt sigur ca daca partidul dumitale ar fi in parlament ai face exact la fel…doar vorbarae

 36. Pt BEST

  Va sfatuiesc sa judecati dupa actiuni nu dupa probabilitati.

  Nu am facut reclama nici pe site-ul PNL, nici pe blog. Am spus ca am facut actiune, dar nu am facut tam-tam. nu chiar toti politicenii sint o apa si un pamint. Eu nu accept sa ma bagati intr-un ceaun cu toti profitorii. La putere nu am fost, doar daca se pot considera cele 9 luni cind faceam parte din majoritatea parlamentara cu premierul Sturza. In rest – in Opozitie parlamentrara si extraparlamentara, adica pe baricade si din cei 18 ani la putere au fost antiromanii agrarieni si comunisti. Nu ma plasez alaturi de ei, oricit v-ati dori. Asa ca „vorbarie goala” e ceea ce faceti.

 37. “Azi un amic de al meu – patron al unei mici alimentare din sectorul centru, mi-a marturisit ca a fost ieri vizitat de politistul de sector, care “l-a rugat insistent” sa doneze niste produse alimentare pentru sinistrati. Ideea ca rugamintea aceea a fost mai mult cu caracter de ordin – mai avea si alte magazine in planul sau. Zicea ca are ordin de undeva din interior… Destul de interesanta situatie. Racket, nu altceva…”

  Si ce aici e de mirare, asa a fost totdeauna, nu numai acum. Totdeauna politistii de sector sunt adapati de insusi agenti economici, stiu si eu asa exemple…. Dar de luat in considratie, ca guvernul s-a schimbat, dar politistii de sector -ba. Problema e – de ce agentii economici i-i invata cu narav pe acesti politisti, care au eparhia lor si nu prea i-i doare in cot, cine e la guvernare? Credeti, ca acest ajutor va ajunje la sinistrati?

 38. Nu stiu de ce dar unii moldoveni sunt suparati pe toata lumea pentru ca nimeni nu observa ca ei, moldovenii, nu sunt tratati asa cum considera ei ca ar trebui sa fie tratati. Domnilor moldoveni, dumneavoastra stiti ca s-ar putea ca multi dintre cei pe care ii acuzati sa nici nu stie ca exista un stat cu numele Moldova, sau daca au auzit de ea sa nu stie unde se plaseaza pe harta. Nimeni nu are nici un fel de datorie de platit fata de Moldova, fie ea si o datorie morala, nu au nici o obligatie. Sigur, moldovenii au dreptul sa fie tratati asa cum trebuie. Pentru asta insa ei trebuie sa-si faca auzita vocea care sa le exprime doleantele. Asta inseamna ca va trebuie purtatori de cuvant competenti, in stare sa va promoveze interesele, va trebuie aliati puternici care sa va sprijine in demersurile intreprinse si mai ales va trebuie o politica ce convinge ca trebuie sa fiti sprijiniti in actiunile dumneavoastra. In rest, sa stiti ca pe americani, de exemplu, ii doare in cot de faptul ca dumneavoastra sunteti nemultumiti de modul cum va trateaza. Mai dur spus, cred ca ar trebui sa invatati sa va priti lungul nasului. Altfel veti avea numai deziluzii. Faptul ca americanii nu va sprijina atat cat ati dori dumneavoastra nu inseamna ca in compensatie ii sprijina pe rusi. Cele doua subiecte, pur si simplu, nu au legatura unul cu altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *