Unde e legea la Edinet?

Duminica, a avut loc o intilnire a reprezentantilor conducerii PNL cu activul formatiunii de la Edinet. Discutia a durat citeva ore si a avut un continut destul de trist in privinta modului de admninistrare a raionului. In cadrul PNL oamenii sint obisnuiti si incurajati sa spuna liber ce gindesc si asta au facut-o cei prezenti la sedinta, care au constatat cu satisfactie ca si oamenilor din sate li se mai dezleaga limba acum, parca mai trecindu-le frica de comunisti. Grupul PNL isi propune sa pregateasca o echipa buna in raion pentru alegerile locale, fapt  pentru care exista suficient timp. Mai multe persoane implicate anterior in politica locala acum revin, dupa o retragere cauzata de guvernarea comunista, dar si de dezamagirea de catre democrati, printre care penetreaza “fostii”.

S-a mentionat ca PNL va face tot posibilul pentru a intocmi listele de candidati pentru alegerile locale de cu vreme, pentru a nu accepta persoanele ce “nu vor incapea” pe listele partidelor aflate la guvernare, persoane care, foarte repede, pot merge, atrase prin diferite momeli, la alte partide, cum a mai patit PNL. “Vom identifica persoane ce respecta pozitiile, viziunile si echipa de conducere PNL, ce vor ramine atasate valorilor, nu atrase de unele tentatii” – au spus edinetenii .

In cadrul sedintei s-a discutat despre situatia politica, s-au dat raspunsuri la mai multe intrebari, au fost ascultate persoanele cu diferite probleme din cauza ca NU FUNCTIONEAZA INSTITUTIILE STATULUI IN TERITORIU, LA FEL CUM NU FUNCTIONEAZA LA CENTRU. Fie ca e vorba de executarea unor decizii judecatoresti, fie ca e vorba de lipsa de reactii la scrisorile si sesizarile cetatenilor, care sint indignati de coruptia si sustragerile de milioane din averea publica, fapt ce nu deranjeaza nici Procuratura raionala, nici Procuratura Generala.

PNL va face tot posibilul pentru a promova tinerii, un potential uman si profesional nevalorificat, prin faptul ca sint multi dintre acestia cu facut studiile peste hotare, dar someri prin sate.

Unii activisti PNL au facut cunoscute si fapte ce provoaca nedumerirea, cum ar fi neincluderea unor fonduri fixe in lista pentru privatziare. S-a evocat tristul fenomen ca vin multe sicrie cu persoane decedate in Rusia, unde au plecat sa cistige un ban.

Pretentia activistilor PNL este ca formarea AIE la centru nu a continuat cu formarea unor asemenea aliante in teritoriu, inclusiv la Edinet, unde componenta liberala a fost neglijata total in preluarea administrarii de catre necomunisti.

Cel mai trist in Edinet este, insa, ca nespus de multe functii detinute de satrapi comunisti si-au pierdut functiile “daca scrii cerere in partidul meu”, dupa care tot acestia rid de democrati cum se rafuiesc unii cu altii, inclusiv cu ajutorul comunistilor.

Participantii la sedinta au evocat si perioada ocupatiei sovietice, aratind ce faceau prin anii 46-47 komsomolistii sovietici, ca si foametea organizata prin maturarea podurilor si lasarea basarabenilor, inclusiv cu multi copii, fara un bob de griu.

Un capitol aparte l-au constituit faradelegile la care s-au dedat in perioada comunista primarii unor localitati, care au deturnat milioane din fondurile publice. In satul Trinca lupta neincetat de ani Nicolae Petrovici, fiind deja proverbial. Nu poate sparge omul zidul coruptiei nici sub comunisti, nici sub democrati, fiind si inchis de organele de drept pentru curajul de a nu tacea. Nicolae Petrovici le-a trimis 10 scrisori lui Voronin, 30 – lui Tarlev si Greceanii, 200 – altor structuri si … nici un rezultat. PNL va publica in curind un interviu amanuntit despre matrapazlicurile nepedepsite nici de comunisti, nici de democrati, prin care s-au luat abuziv cote ale oamenilor, s-au spalat, spune cetateanul, milioane cu o scoala sportive, ce se naruie deja.

“Banii nu trebuie cautati in Franta, in Germania, in UE – ci acasa, lichidind coruptia si fortindu-i pe cei ce au furat sa ii intoarca. Astazi nu functioneaza nici o institutie, toti asteapta nu stiu ce, i-am scris lui Filat, lui Ghimpu, la Procuratura, i-am dat documente in mina lui Lupu. De unde atitia factori politici vin si daruiesc si cite 200 mii lei, 250 mii lei pentru obietive in constructie? Sint bani spalati pentru populism. Cind m-am revoltat, m-au inchis. Mi s-a spus ca petitiile mele trimise la MAI au disparut – cum asa? Fostul presedinte de raion a facut ce a vrut, apoi, cind l-au scos, l-au pus sef la directia agricola, cu masina si sofer – cum asa? Cine a luptat si cine conduce in continuare?” Eu am incercat sa patrund la presa, am scris, nimeni nu publica nimic” – a spus dl Petrovici.

Activistii PNL sint contra prevederii din lege prin care consilierii aleg presedintele raionului, taxind vinzarile si cumpararile de voturi in Consiliu si de pozitii. Ei au facut si alte propuneri, care au fost discutate si care vor fi promovate in activitatea PNL.

L a sedinta au participat ca invitati reprezentanti ai administratiei raionale.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
  1. Bine ca se scrie si despre ce se intampla in raioane, caci nu se cam stie care e situatia reala.

  2. Pt Vlad

    Asta e si e foarte trist…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *