Trei ani de populism la Primaria lui Chirtoaca

Dupa ce am participat astazi la o emisiune la Publika TV, am hotarit sa imi expun opinia despre guvernarea municipala a lui Dorin Chirtoaca. Emisiunea la ” Tara lui Dogaru” a fost foarte dinamica, insa au fost multi participanti si nu s-a reusit a se spune o buna parte din ce ar fi fost cazul. Daca e vorba de mine, sigur, am reusit putin.

Un alt motiv care ma face sa scriu sint reactiile de pe blog, dar cred ca ele sint si in societate, gen “pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul Dvs comunistii vor reveni la putere. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui? Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se maninca “democratii” intre ei, dar cind doi se bat… Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca Dvs. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor”.

In primul rind nu-mi este clar – am influenta in societate sau nu? Eu credeam ca nu prea am – nici eu, nici PNL nu controleaza televiziuni, ca alte partide. In guvernarea liberal-democrata sintem doar persecutati, pentru ca „nu avem krisa” (umbrela protectoaare – asta pentru „romanii-romani”). In al doilea rind, daca am influenta, mi se pare ca de asta ar trebui sa se tina cont. Iar in al treilea rind, daca va temeti de Bau-Bau-l comunist, nu incercati sa evitati caderea drobului de sare comunist peste capul oamenilor prin a inchide gura cuiva, asa ca si bolsevicii, ci prin a lua in consideratie in masura cit mai mare opiniile critice, pentru a va corecta.

Inainte de emisiune mi-am notat o remarca. Este urmatoarea: “Politicienii adevarati trebuie sa-i cultive pe alegatori, nu sa-i manipuleze, asa cum au facut constant comunistii. Ni se reproseaza, noua, celor de la PNL, dar cred si altora – “De ce ii criticati pe ai nostri?”; “De ce nu-i criticati pe comunisti?”

Raspundem: In primul rind, pentru noi nu exista “ai nostri” si “neainostri”. Pentru noi exista decidenti care si-au asumat niste responsabilitati in stat sau in municipiu. Atit.

In al doilea rind, PNL, prin declaratiile sale, si eu, Vitalia Pavlicenco, in calitate de fost deputat, dar si ca presedinte de partid, i-am criticat cel mai dur pe comunisti. Mai dur decit Filat, care l-a votat pe Voronin ca sef de stat, mai dur decit Chirtoaca, cel care nu a luptat impotriva lui Voronin cind era pe cal rosu, ci lupta acum, cind e cazut, nefiind la putere, mai mult decit Urecheanu, care se cam ascundea in tufari, mai mult decit oricine. Eu i-am criticat cind comunistii erau la guvernare si eu nu am avut un unchi avind doua, cele mai inalte, functii in stat, care sa ma protejeze. Acum, comunistii nu sint la guvernare. Sint altii la Putere. Si ii criticam dur pe acestia, care isi zic liberal-democrati, pentru ca nu-i trag la raspundere pe comunistii care au comis, ca decidenti politici si ca manageri rai, diferite faradelegi si abuzuri, care au deturnat grav banul public.

Intr-o discutie avuta recent cu Mihai Ghimpu am propus o cooperare PL-PNL. Mi s-a raspuns ca “nu poate exista o cooperare intre partide, pentru ca sintem adversari”. Ok. Daca e asa, pai e asa, nu? Luptam ca „intre adversari”. Daca nu iti poti expune parerea in interior, o faci din exterior. Sa fie clar.

Acum, incetisor, ne apropiem de guvernarea populista a lui Chirtoaca. Exista o sumedenie de aspecte sub care el trebuie criticat. Primul este ca a compromis includerea tinerilor in politica. Tineretea nu este o virtute. Nu e suficient sa fii tinar, trebuie sa fii si competent sau, macar, sa vrei sa inveti. Infumurarea nu tine de competenta si de profesionalism. A umbla jumatate de mandat cu bradutul, si alta jumatate cu bariera/bara rosie cu unchiul alaturi ca sef de stat si speaker, nu e nici macar o performanta medie, nu europeana. Nu a promovat Chirtoaca nici tinerii, cum a promis, pentru ca pe lista PL nu au fost tineri decit dupa multe critici, iar in campania electorala a participat Chirtoaca, cel care s-a retras de doua ori din Parlament, ascunzindu-l in spatele sau pe Mihai Ghimpu.

Asa si nu am inteles de ce Mihai Ghimpu si-a apreciat atit de negativ imaginea, incit s-a ascuns dupa spatele mai aplecat (nu spun cocosat) al lui Dorin, aparind ca Vanika-Vstanika dupa incheierea campaniei electorale? A spus Ghimpu sau am spus eu in campania electorala ca “sint comunistii criminali si trebuie sa stea la puscarie”? Am spus eu, iar Mihai Ghimpu a lipsit absolut din spatiul public in doua campanii electorale. Subliniez, insa, categoric: in calitate de sef de stat, desi interimar, Ghimpu arata mai mult caracter, e sincer si curajos. Apreciez asta.

Legat direct de Primarie. Mie, personal, imi repugna populismul cu terenurile si cu barele lui Voronin. Sint deputatul care i-am facut lui Chirtoaca si interpelari legate de bare/”slagbaumuri” ilegale, cum a fost din fata hotelului Jolly Allon – prin 2007/2008, dar totul a ramas pe loc si raspunsul a fost unul bilbiit. Unii spun – eu nu am vazut – ca exista documente prin care se da pamint lui Voronin semnate chiar de Chirtoaca, nu numai de Urecheanu. Daca prin asta gresesc, retractez. Dar nu mi-i clar – de ce oare Chirtoaca nu s-a ocupat de aceste probleme cind a venit la Primarie – in 2007-2008? Sau Chirtoaca si Ghimpu tot asteptau sa dea mina cu ei Lupu, Voronin si Greceanii, sa-i primeasca „in gasca de „conducatori” si de „inalti alesi ai poporului”?

Si mai departe s-a incurcat binele cu raul. Nu numai alegatorii, dar si angajatii structurilor Primariei, au asteptat de la Dorin Chirtoaca reforme, actiuni concrete, avind si cadrul legal – Legea Parteneriatului public privat  intrata in vigoare la 2 decembrie 2008. Nu a fost sa fie. Margaret Thatcher a eliminat la maximum participarea statului in prestarea de servicii publice, pina si minele le-a dat in miini private.

Iata unele esecuri ale primarului Dorin Chirtoaca. Imi cer scuze pentru ca le expun doar pe acestea. Dar pina la alegerile locale din 2011 avem… Nu spun aici ca nu ajung grav gradinite si scoli romanesti (am facut interpelare primarului si pe aceasta problema si e jalnic ce se intimpla, dar nimic nu s-a schimbat), nu spun cum se fura coroanele a doua zi de pe morminte la Cimitir, nu spun ca birocratia si coruptia domnesc la Primarie, iar angajatii nu lucreaza  cu entuziasm, ci in sila si de frica atitudinii copilaresti si agresive, cu populism ieftin public, a “edilului” arogant, care isi mascheaza astfel incompetenta. Nu mai spun de ciini, aici e totul spus – un om cu morga asa de grava nu are inima pentru fiintele privite de el, de Manev si de Gangal – ca pe niste gunoaie. Si pe noi – oare cum ne privesc?

Platile pentru Termocom. Inainte de alegerile locale majoritatea comunista din Consiliul municipal a adoptat o hotarire de ajutorare, fara acoperire financiara, a intregii populatii in privinta compensatiilor pentru caldura. Aceasta contravenea Legii administratiei publice locale si Legii finantelor, dar s-a facut pentru scopuri populiste in februarie 2007. Dupa alegeri, Primaria a inceput sa plateasca aceste compensatii oamenilor cu salarii mai mici de 1400 lei, in suma de 340 lei. Insa achitarea compensatiilor este prerogativa administratiei publice centrale, care trebuie sa plateasca diferenta dintre 574 lei si 230 lei, ea fiind de 344. Se incalca Legea asistentei sociale si Legea finantelor. Nu si-a asumat Guvernul comunist aceasta plata, pentru ca nu vroiau comunistii sa coopereze cu liberalii, cu Dorin Chirtoaca. In 2009, a fost adoptat un Regulament de achitare a ajutorului numai pentru nevoiasi, dar a continuat sa se incalce Legea, in sensul ca nu Primaria trebuie sa plateasca. Sprijinim asistenta, dar in baza legii. Chirtoaca a platit un an si jumatate tuturor, indiferent de venituri, si a pus pe butuci Bugetul Primariei. Guvernul are decizie cu privire la sustinerea categoriilor defavorizate.

Utilizarea banului public la Primarie. Toata Europa aproba Bugete pe baza studiilor de fezabilitate ale unor proiecte, programe. Municipiul imparte banii in functie de cine conduce institutia. Ca un exemplu, Directia constructiilor capitale il duce de nas pe Chirtoaca, obtinind aprobarea unui Buget fara proiecte, programe, studii de fezabilitate si devizuri de cheltuieli verificate. De pilda –  lipsa unei strategii pentru transport.

Tarifele la transport. Cum a fost aprobata decizia de a se acorda 70 de lei pensionarilor pentru a circula cu transportul public? S-a facut contind pe economisirea cheltuielilor pentru Regia de transport electric. Pensionarii, insa, iau banii, ii pun in buzunar, nu merg cu troleibuzul, merg cu microbuzele, care sint mai rapide si mai scumpe cu doar 1 leu. Astfel, banii nu se intorc la Regia de transport electric, la Parcul urban de autobuze. Trebuia un studiu de fezabilitate si reforma in transport, sa se revada rutele, sa nu circule microbuze de rutele pe care exista deja transport public, sa nu fie rute fara fisa de ruta.

Proiectul „Geotubul” – „uscarea namolului”. Inventam roata, e la mijloc o ineficienta totala. Tehnologiile folosite de Chirtoaca sint bani aruncati in vint. Mirosul, spun expertii, va ramine. Nu a fost un concurs investitional, nu au fost atrasi specialisti in domeniu, iar unde nu exista competitie, nu se ajunge la varianta optima. Dupa care, peste citiva ani, se va spune ca experimentul a esuat. O noua activitate populista, pentru ca nu va fi nici un rezultat, sint bani cheltuiti. Este un proiect de uscare a namolului prin geotuburi, cu implicarea in baza unui contract, de care stie doar Regia Apa-Canal. Plateste, indirect si Primaria, pentru ca majoreaza capitalul statutar si da bani. Deci, in doi ani nu se va scoate mirosul. Care este dedesubtul aici – cineva il stie, la sigur. Ideea este buna, dar e gestionata prost. Vedeti mai jos cum promite Chirtoaca sa rezolve problema namolului pina la perioada caniculei… Nu a rezolvat.

Spatiile verzi. Ce necesitate exista sa se dea 50 milioane de lei pe an Spatiilor verzi? Cine verifica ce proiecte sint aici finantate? Mai multe servicii trebuie concesionate in baza Parteneriatului public privat, cind, in baza contractelor, sectorul privat ofera servicii publice de calitate, in baza de concurenta. E vorba de concursuri investitionale, care lipsesc.

Achizitii publice. Aici e lipsa totala de transparenta. Desi, cind a venit la Primarie, Chirtoaca a declarat ca va pleda pentru transparenta si concurenta. Totul e formal. Asa cum au lucrat firmele pe timpul comunistilor, asa si continua, nu exista libera concurenta nici acum.

Primarul trebuia sa vina cu initiativa ca, din bugetul total al unui oras, in proportie de 10 la suta sa participe la prestari servicii si femeile de afaceri, asa cum se obisnuieste in Occident, pentru ca Primarul s-a angajat sa faca o capitala „europeana”. Iar 20 la suta sa participe firmele cu rulaj mediu, ca sa fie sprijinit businessul mic si mediu. Doar se declara despre sprijinirea businessului mic si mediu, nimic nu se face. Primaria nu descurca, ci numai incurca lucrurile, nu se poate obtine o autorizatie de functionare, coordonarile cu serviciile sint extrem de dificile, anevoioase, curuptia infloreste, e un populism groaznic si in privinta lipsei de birocratie la obtinerea actelor necesare oamenilor. La Directia generala de comert cel care i-a servit pe toti „ursii” si „iordanii”, acum e in termeni bun cu Primarul „tinar si nelinistit” Chirtoaca.

Piata centrala pare cufundata in coruptie. Fostul presedinte al Comisiei de circumscriptie la alegeri, pus de comunisti, prospera sub liberali. In functie se desemneaza de catre Primarie sau Consiliu municipal, demult putea fi pus un om care sa nu promoveze coruptia. Asta inseamna exploatarea muncii oamenilor.

SI DOUA STIRI, CARE NE ARATA POPULISMUL LUI CHIRTOACA

Primaria promite chișinauenilor ca ii scapa pana la vara de mirosul urat de la stația de epurare

Primaria mun. Chișinau da asigurari ca locuitorii capitalei vor scapa de mirosul urat de la stația de epurare pana in vara. Potrivit unui comunicat difuzat presei, edilul capitalei a solicitat ca lucrarile preconizate in cadrul proiectului „Geotube” sa fie finalizate pana la inceputul sezonului canicular.
Astfel, vor fi eliberate platformele cu suprafata de 25 de hectare, unde sunt stocate circa 150 mi metri cubi de namol. Potrivit lui Dorin Chirtoaca, prezent azi in vizita la stația de epurare, efectuarea acestor lucrari va imbunatati starea ecologica si va diminua esential mirosul neplacut din zona. Primarul general a mai precizat ca doar dupa eliberarea platformelor de namol vor putea fi demarate lucrarile de reconstructie a Statiei de Epurare din Chisinau.

Directorul SA „Apa-Canal Chisinau”, Constantin Becciev, declara ca au fost deshidratate circa 90 mii metri cubi de namol brut. In acest sens, au fost utilizati 40 de saci de diferite dimensiuni, fiind ocupati doar 1,25 hectare de platforme. Potrivit lui Becciev, in conditiile de deshidratare cu aplicarea tehnologiilor anterioare, ar fi fost necesare 6 hectare de platforme de uscare. De asemenea, namolul pompat in aceasta perioada a fost deshidratat in decurs de o luna. Anterior, in acest sens era necesar un an jumate.

Directorul Regiei „Apa-Canal Chisinau” a mentionat ca pana acum, toate institutiile de protectia mediului au avizat pozitiv continuarea proiectului de deshidratare a namolului.

UNIMEDIA amintește ca municipalitatea a cheltuit 9 milioane de lei pentru demararea proiectului de inlaturare a mirosului de la Statia de epurare a apei din Chisinau prin intermediul metodei Geotub.

Intreprinderea “Regia Transport Electric“ este in faliment

In pofida “reformelor in transport“ operate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, intreprinderea “Regia Transport Electric“ din Chisinau se confrunta cu un colaps financiar total.
“Regia Transport Electric sufera acum pierderi enorme si a intrat deja in faliment“. “Anterior cei de la Regie erau automat finantati din bugetul municipal. Astazi trebuie sa castige de unii singuri. Astazi transportul electric urban se afla in faliment. Ei nu au cu ce sa achite salariile, cauciucurile, energia electrica“, a declarat un consilier municipal.

La 15 septembrie, majoritatea liberal-democrata din Consiliul Municipal Chisinau a aprobat decizia de dublare a taxei pentru calatoria in transportul public urban. Decizia a intrat in vigoare de la 1 octombrie curent. Potrivit Regulamentului, aprobat de CMC, paturile social vulnerabile vor primi in calitate de compensatie cate 70 de lei lunar pentru calatoria in transportul public urban, in cazul in care vor confirma ca au un venit mai mic de 1450 de lei. Tinand cont de faptul ca tarifele la calatoria in transport au fost majorate cu 100 %, compensatia oferita de primarie permite achitarea lunara a 35 de calatorii cu troleibuzul si 23 – cu autobuzul.

Mai tarziu conducerea directiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut ca reformele anuntate de primarul capitalei, nu au avut efectul asteptat. Seful directiei, Gheorghe Morgoci, a declarat ca “rezultate ale reformei sunt, dar nu cele asteptate“.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

218 Comments

Add a Comment
 1. Mamaie vezi ca ti se arde terciul pe foc si mata bati campii in politica…Rosca cu fusta…

 2. Siti una Cu tot rerspectul care il am pentru DC, e totusi rupt de tealitatte Nici nu-si cunoate oamenii din primarie, are o echpa slaba de tot. Despre CM o cunosc de la Directia relatii publice, este excentrica si cam dusa de acasa. NU m-as mira daca…

 3. DE ce stergeti mesajele cu MOlodoi va e amica cumva dna Pavlicenco?

 4. Helios, stai acasa, ca se va schimba totul de la sine.
  Eu, si nu numai eu, in astfel de cazuri aleg raul cel mai mic. Si, de fapt, alegem nu atat persoanele, cat ideile promovate de ei.

 5. Inteleg ca faceti partea din Asociatia ec apara animalele cred ca si minoritatiel sexuale dare aceasta CM este si subculturista satanaista O sa va exediez probe Are aore drept sa socupe o functie publica Stie despre aceasat primarul care a numit-o

 6. Dna Pavlicenco, nu imblati cu cioara vopsita…

 7. Vitalia Pavlicenco spune:
  18 June 2010, la 02:02
  Aici am scris o mica particica din ce stiu si discut zilnic impreuna cu specialistii. Daca v-as spune totul, iata atunci ar fi mai socant.

  Cu ce ati mai putea sa ne socati. D-na Pavlicenco? Mai aveti mult venin?
  De fapt, problema e ca o sa mai petreceti 4 ani in afara parlamentului, nu-i asa?

  Si vad ca ati gasit bun pretext pentru articolul asta:

  „Un alt motiv care ma face sa scriu sint reactiile de pe blog, dar cred ca ele sint si in societate, gen “pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul Dvs comunistii vor reveni la putere. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui? Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se maninca “democratii” intre ei, dar cind doi se bat… Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca Dvs. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor”.

  de fapt nu reactiile, ci reactia, ati facut copy/paste la cele 2 mesaje ale mele.

 8. ha ha ha simte pavlicenco..ca se apropie sfirsitul! lasa ca te baicotezi pentru alegerile viitoare s-a vad ce o s-a faci daca cistigi..un K…kat!

 9. Stimata Doamna Vitalia Pavlicenko,

  Exista oponenti politici, sunt normale rivnirele fiecaruia spre a cistiga electoratul, dar exista si tactici corecte de lupta. Cu tot respectul fata de Dvs, pentru ca Va cunosc, dar lupta Dvs depaseste uneori corectul. Atac la persoana, la fizicul acestuia (Chirtoaca) mis e pare incorect si josnic. Si e regretabil faptul pentru ca sunteti o Persoana care are priza la lume si carisma fizicului.

  Sunteti Doamna, folositi calitatile intelepciunii feminine. brutatilitatea barbateasca pierde mereu. Nu e dreptul meu sa Va spun aceste lucruri, le scriu doar din considerente de bine.

  Referitor la D.Chirtoaca, doar un lucru vreau sa remarc. Datorita venirii lui in 2007 a putut fi schimbata, desi cu greu, Guvernarea comunista. Cred ca acest lucru nu se compara cu nici o alta realizare.

  Va doresc mult succes.

 10. p/u Helios
  Bine spuse.

 11. Aminteste-ti d.Pavlicenco ce-ai realizat dumneata la virsta d.primar,care ti-au fost succesele?

 12. si nu vi-i rusine? chiar nu cunoasteti ce piedici a avut chirtoaca din partea comunistilor pe parcursul a 2,5 ani din mandat? ce marime a avut bugetul capitalei in 2009 si 2008??? fara bani cam ce ati fi facut in locul primarului? eu cred ca cunoasteti aceste lucruri dar pur si simplu va ocupati cu populismul ieftin (prindeti hotul striga hotul)

 13. Imi pare rau ca a ajuns Dorin in gura lumii Pacat E si el unul vonovat ca prea s-a paunit

 14. Am admirat-o intotdeuana pe Dna Pavlicenco epntru verticalitate si luciditate Are perefcta dreptate DChirtoaca nu e bun de menager doar de laude si showuri in piata De ce sa se supere cei care l-au votat Am gresit E un copil teribil si nu asculta de cei cu exoerienta Apropo, cum de s-a intamplat ca a numit in functie publica o Catalina Molodoi bysexuala si autista ?

 15. pt. Vic
  Shi ce idei promovate au implementat ei in realitate?
  A scos Filat sarma ghimpata, a imbunatatzit relatziile ku UE – bine, merci.
  Din pct de vedere economic – a mai imprumutat bani, a marit accizele. Merci shi de asta.
  In rest? Atat? Guverneaza un an. Vorbeshte mult, ishi face imagine. Rezultate foarte putzine.
  Lui Chirtoaca ii incurcau comunishtii, akum ii inkurka shlakbaumul. Atat.
  PCRM este, in general, prostia umana la superlativ.
  Nimik nu s-a schimbat. Au plekat unii, au venit altii. Noua nu ne ramane dekat sa mergem la alegeri shi sa votam.

 16. D-na Pavlicenco as dori aici la d-stra pe blog fie si in aceasta tema si macar d-stra, sau vre-un jurist ca am vazut careva juristi aici la d-stra pe blog Viorel si alti,i sa-mi raspundeti, deoarece ma tot gindesc si nu inteleg:
  P/u ce platesc impozitul pe venit la acest stat? p/u ca calc pamantul, drumurile nepavate de 10 -15 ani? sau ca trag aerul in piept de pe teritoriul acestui stat al carui cetatean ma aflu? sau poate p/u patriotism? sau poate p/u politia care cica trebuie sa ma paziasca insa te feresti sa nu te bata nefacind nimic? sau p/u a umple buzunarele altui cetatean al acestui stat? Sau cred ca in final achitam impozitul pe venit p/u salariile si mofturile presedintelui, parlamentarului, primarului, secretarelor si soferilor lor inclusiv si a limuzinelor… Ca oricum unde te intorci acum trebuie sa achiti toate serviciile din partea statului si nu din impozitul pe venit
  insa ma face sa cred ca pana la urma o sa raman cu „Indiuc toje dumal i v sup popal”.

 17. Pt V, inca o data

  Poate inveti sa scrii ceva mai corect daca stii cit costa o calatorie cu autobuzul si cit costa un kil de cartofi la piata. Cartofi nu mincam, iar de circulat circul cu masina propietate personala.

  Nu stii cum se scrie „ati uitat” , dar ai tupeu sa scrii obraznicii.

 18. Pt COSTIN

  Repet: as fi facut mai mult, pt ca trebuie sa stii sa imbini flexibilitatea cu demnitatea.

 19. Pt Alexandru

  Chiar daca sinteti obraznic, va raspund temeprat si cu rabdare. Eu am fost ocupata de dimineata si abia acum am ajuns la Internet. Avem si PNL, si alte partide, o vizita a TNL din Romania si ne pregatim de ea. Dar v-as sugera sa invatati a scrie corect, ca lasa o impresie mai proasta si e pacat ca Dorin Chirtoaca e aparat de agramati… Eu nu am tsers nici un mesaj la acest articol si ma bucir – ba nici nu m-am asteptat! – sa fie o asemenea explozie de comentarii – nu conteaza ca sint obraznice, asta nu arata decit ce contingent il sprijina pe Chirtoaca si mie imi confirma acest lucru faptul ca el este sprijinit de oameni neinformati, dar fanatizati, adica de cei care nu se deosebesc de comunisti.

 20. Pt toma

  Daca Dorin Ch. e la locul lui, tineti-l cit mai bine. Ar fi poate o sugestie sa ii lipiti scaunul/fotoliul de fund, sa nu i-l ia cineva. Nu ma consider nici pe departe sacal/a.

 21. Politica nu e pentru oameni sinceri si cinstiti! Si asta e problema cea mare p-u PL. Tre sa fi „smeker” ca sa ai succes in politica – adica minciuni amestecate cu adevar ca sa para convingator si multi bani! PL-ul da dureri de cap la foarte multi si de aia o sa ramana doar cu oamenii care sunt bine informati – dar ei sunt destul de putini – 7-8 % . Cam atat.

 22. Pt Osav

  Vedeţi raspunsul dat lui Al;exandru.

  Nu cred ca PL e partid anticomunist sau mai anticomunist decit PNL. In articolul meu am adus suficiente exemple argumente in acest sens.

  Nu dorim cooperare cu orice pret, ci cu demnitate si constientizind necesitatea neadmiterii subtierii faliei nationale in viitorul Parlament. Am auzit ca AMN spera sa mearga cu PL, e foarte bine. Si mai bine ar fi sa mearga PL-AMN-PNL-MAE. Daca nu – nu. Nu e nici o problema. Noi vom participa la toate alegerile – prezidentiale, parlamentare anticipate si locale.

  Pavlicenco nu bate numai in PL şi Chirtoacă. A batut in Voronin, acum bate in PL si PLDM, pentru ca de la ei asteapta schimbarea. De AMN – ca despre morti – de bine sau deloc. De PD – nu am ce astepta de la ei, nu i-am votat. Am votat Chirttoaca si am indemnat sa voteze lumea pt cele trei partide liberale (desi AMne liberal asa cum sint eu popa). Am explicat de ce azi nu scri contra PCRM – pt ca astept ca PL si PLDM sa pedepseasca PCRM pentru crimele comise. De ce nu-i pedepsesc? Aici e buba – s-au ticalosit prea mult toti din 1999 pina in 2009, au fost in cirdasie, si-au aparat dosarele si acum sint santajabili „dragii nostri democrati”…
  Chiar dacă cîştigaţi alegerile parlamentare, cu cine aţi colabora, dacă şi cu anticomuniştii nu puteţi găsi limbă comună?

 23. Pt toma

  Aveti foarte mult comun cu Rosca – prin intoleranta fata de alta opinie. Blogul meu este o mostra si dovada de cita rabdare si toleranta manifest. Vreau acum sa imi spuna – macar cineva – daca am sters macar un mesaj din cele postate. Nu e nici unul. Mergeti si dialogati asa pe blogul lui Rosca, Chirtoaca, Ghjimpu, Lupu, Filat si alti idoli ai vostri. Nu veti avea trecere nicaieri – nimeni nu va tolereaza, nu ca sa va respecte.

 24. Pt Igor

  Ce sa va spun? Un singur lucru – nu aveti argumente, dar aveti un nivel extrem de primitiv de perceptie a lucrurilor. Mai bine faceti-va padurar la Popusoi.

 25. Pt Student

  Da, as fi putut. El nu face proiecte, nu e receptiv la ofertele d einvestitii nici macar din Romania, se teme de decizii, nu a schimbat pe sefii pe departamente, care deschid usa la el cu piciorul ca si la ursi si iordani, pe el magulindu-l asta ca e primar, ca sa vezi… Nu poate lua decizii, se ocupa numai de populism – riul Bic, „buldozer”, ca si Filat – cu „ganterele, turnic, box” – Moldova arde, iar ei isi piaptana orgoliile, Un dezgust total. Ne aduc modelul rusesc putinist in Moldova romaneasca.

 26. dute naibii

 27. Pt Vitalie

  Sincera sa fiu, nu am inteles ce ma intrebati.

  Eu – “krisha” – umbrela protectoare? Cui? Noi nu avem relatii cu nimeni si finantare de la nimeni. daca era altfel, nu eram in opozitie extraparlamentara.

  Nu stiu ce legatura are aluzia la PNL cu „posturi dealde Publika TV”. Nu imi este clar si nu pot raspunde.

  Noi, PNl, placem la multi acum, care spun ca sintem partid curat, cinstit, oameni de treaba, mesaj clar, curaj pina peste poate, stim incotro mergem, nu ne-am dat niciodata cu fundul la gard, am fost cei mai consecventi luptatori contra comunistilor, nu l-am votat pe Voronin de doua ori in doua Parlamente. Nu avem bani, dar se pare ca sintem tot mai simpatizati si poate vor veni si bani. Nu cred ca asa ca la PL si PLDM, dar nici politele platite de aceste partide finantatorilor, pe care le consider polite rusofile, nu-mi plac.

  Sintem deschisi cooperarii, daca asta nu se doreste, ne vom face loc luptind si cu stinga, dar si cu Dreapta care pare a fi in cirdasie cu Stinga, pentru ca de aia nu o trage la raspundere.

 28. Pt CRED

  Ma bucur sa aveti o pozitie clara. Nu stiu daca toata populatia Chisinaului crede la fel sau macar jumatatea de care are nevoie Chirtoaca in 2011. Dar poate va renunta pina atunci sa mai candideze.

 29. Pt serj

  Am raspuns daca faceam mai mult. Faceam, am curaj si muncesc foarte mult.

  Nu e cazul sa ironizati legat de veverita, cred ca e pur si simplu un pacat si sa nu va mirati cind va va cadea o pietricica in cap – asta e pentru neomenie. Nu o voi lasa cu atacurile. Nu ascult de sfaturile anonimilor. Namolul face parte din puterea de decizie si transparenta pe care nu le manifesta Chirtoaca. E slab si l-a invins sistemul, a scris si Constantin Tanase. Orice roman trebuie sa fie descurcaret si transparent la conducere, atitudinea corecta e un bun national sau macar ar trebui sa fie asa.

 30. Pt nume, prenume

  Este foarte intersant punctul de vedere expus. Chiar e bine sa-l citeasca si Chirtoaca, pt ca daca va pierde, va fi deja marcat la o virsta prea tinara.

 31. Pt un alegator dezamagit

  Nu am inteles aluziile facute, dar prezinta curiozitate daca sint adevarate.

 32. Dna Vitalia personal va stimez dar pacat ca nu aveti mai mult electorat. Chirtoaca e bun ideolog. Ar fi bine daca ar sta in capul partidului si ar fi tot timpul in fruntea lui prin mass-media. In spate insa Ghipmu tre sa puie oameni tehnocrati care nu stiu a vorbi – dar a munci! Ar fi ideal si asa am putea cumva sa schimbam „bumbakul” din capul populatiei noastre ticsit 9 ani la rind de regimul care a fost. Sper ca fortele liberale sa gaseasca intelegere si sa mearga la pachet in campanie. PL+PLDM+MAE+PNL + alti oameni cu idei liberale chiar din PD cum ar fi Nantoi si Serebrian

 33. Pt Corin Dirtoaca

  Eu sint Vitalia, dar daca la atit te duce mintea, au dreptate cei din SUA care trimit dovezi privind tratamentul nepotilor si al unchilor la psihiatri.

 34. Dingo nu merita raspuns. E primitiv tipul, mi-i jale de el.

 35. Pt Helios

  ca acel de pe „nica cultura”. „Sa luam si sa votam”. Sau sa luam si sa nu votam.

 36. Pt CRED

  Mai curind, ar fi util PL-PNL-AMN-MAE.
  Sau PL-AMN-PNL.
  Sau PL-PNL.
  Sau AMN-PNL.
  Sau PNL-MAE.
  Dar daca nu – nu. S vom merge singuri.

 37. Pt Radu

  Du-te si tu. Si mai invata gramatica.

 38. Nu cunosc ce e cu bisexualii, homosexualii/gay-ii sau lesbienele pe la Primarie. Imi cer scuze, dar nu ma intereseaza cum fac sex oamenii. Important e sa nu stea cu picioarele pe masa si sa fie surprinsi de vizitatorii care dau busna prin birouri sau sa doarma dupa „v(i)olanntele” de la Primarie.

 39. Pavlicenko vrea sa mai dea citeva sutime de % lui Varonen , cum a facut in primavara 2009 !

 40. la precedentul mesaj nu ati raspuns… ma rog nu sunteti obligata insa am observat ca ati raspuns cam la toti acei care comenteaza „obraznic” dupa spusele D-stra, numai mesajele lor merita raspuns? probabil ca mai apoi sa dati cu fraza „pacat ca asemenea oameni il sustin pe Chirtoaca”… cam miroase a ipocrizie din partea D-stra …

 41. …rezultatele acestor 3 ani grei pentru chirtoaca la primarie , vor aparea cu siguranta de abia in al doilea mandat . primii doi ani au fost mai mult de razboi cu regimul central comunist , care la sabotat cit a putut de tare . si trebuie sa o recunoastem , acesti ani au fost de invatatura pentru un om tinar nerodat de la bun inceput in ale administratiei locale . insa anii acestia petrecuti la primaria capitalei , fac pentru un politician cit 20 de ani petrecuti pe culoarele parlamentului la caldurica …cred ca e o mare sansa pentru viitorul ca politician al lui chirtoaca , postul care-l ocupa astazi . sa nu uitam si criza economica grava mondiala care a lovit primaria la capitolul venituri , afectind si multe investitii ce sunt in plan . eu nu cred ca se poate construi un las vegas intr-un desert al saraciei crunte in restul tarii … perioada lunga a regimului comunist , a lovit prin ricoseu , sosirea in capitala a unor mari investitori straini , a marilor companii multinationale . vin acesti investitori , se ridica si chisinaul …nu vin … pe doua planuri am vedea rezultate palpabile . odata cu realizarea din fonduri private a tot ce lipseste capitalei si in al doilea rind , cresterea serioasa si rapida a veniturilor primariei care o parte s-ar intoarce in noi investitii cu bani publici de aceasta data . asta inseamna noi locuri de munca cu salarii decente si din nou bani pentru stat si capitala din impozitele si taxele aferente salariatilor . sa o spunem deschis si sa nu mai facem populism . doar administratia locala chisinaueana si statul , nu pot transforma rapid capitala in ceea ce dorim cu totii …o capitala cu adevarat [est]europeana[macar] , gen varsovia ,praga,budapesta ,chiar bucurestiul …

 42. Poate ca Dorin Chirtoaca n-a facut multe lucruri la primarie insa nu trebuie uitat contextul in care a activat,e foarte greu sa faci treaba cand ai parte de un guvern ostil,de un consiliu municipal ostil…cred ca ar merita mai multa intelegere atunci cand se fac anumite analize fiindca situatia politica complicata a influentat si situatia din administratiile locale,la fel s-a intamplat si in Bucuresti si daca nu exista o intelegere intre consiliu si primar nu se poate face nimic fiindca toti trag in alta parte si caruta nu se misca…

 43. p.s. asteptam preluarea rapida a comentariilor d-nei pavlicenco de catre prestigioasa publicatie internationala …” moldova suverana ” . se vor bate comunistii cu miinile pe burta si vor exclama in sinea lor …” ati vazut ca am avut dreptate , daca pina si pnl-ul il face de doi bani pe chirtoaca ?” mai ales acel derbedeu slinos contiu , va avea material de inspiratie , pentru o noua tirada bolsevica anti-liberala …

 44. Pt tmmd

  Mi-a scapat pur si simplu mesajul. Dar nu e nimic acolo altceva ca in altele.

 45. Vitalia Pavlicenco spune:
  18 June 2010, la 14:02

  Mai curind, ar fi util PL-PNL-AMN-MAE.
  Sau PL-AMN-PNL.
  Sau PL-PNL.
  Sau AMN-PNL.
  Sau PNL-MAE.
  Dar daca nu – nu. S vom merge singuri.

  Deci nu puneti semnul egalitatii intre PL si PLDM. In adancul inimii recunoasteti asta, dar ii atacati in egala masura, chiar mai dur PL-ul.

  „Noi, PNl, placem la multi acum, care spun ca sintem partid curat, cinstit, oameni de treaba, mesaj clar, curaj pina peste poate, stim incotro mergem, nu ne-am dat niciodata cu fundul la gard, am fost cei mai consecventi luptatori contra comunistilor, nu l-am votat pe Voronin de doua ori in doua Parlamente. Nu avem bani, dar se pare ca sintem tot mai simpatizati si poate vor veni si bani. Nu cred ca asa ca la PL si PLDM, dar nici politele platite de aceste partide finantatorilor, pe care le consider polite rusofile, nu-mi plac.”

  Su nu cred, ca daca era PNL in locul PL in actuala AIE, era sa reuseasca mai mult. Si D-Voastra stiti bine asta.

 46. „Mai curind, ar fi util PL-PNL-AMN-MAE.
  Sau PL-AMN-PNL.
  Sau PL-PNL.
  Sau AMN-PNL.
  Sau PNL-MAE.
  Dar daca nu – nu. S vom merge singuri. ” cum AMN sta prost , vor fi obligati sa tinda spre o alianta electorala . daca PLD,PL SI PD vor hotari sa mearga independent , nu ramine decit o singura varianta , pentru partidele democratice extra-parlamentare … AMN+MAE+PNL .ca le place , ca nu le place , ca mai sunt certati intre ei , nici nu mai conteaza … de mers independent , e sinucidere curata .

 47. to:Helios,
  Omule, te rog, salveaza-ma de perspectiva sa vad Dodoni non-stop la TV. Fii om si voteaza orice, numai nu sta acasa la alegerile viitoare. 🙂

  to:dna Pavlicenco,
  Va rog frumos, daca e posibil, urmatorul articol sa fie cu critica la adresa PD-ului 😉

 48. Vitalia Pavlicenco spune:
  18 June 2010, la 15:03
  Pt tmmd

  Mi-a scapat pur si simplu mesajul. Dar nu e nimic acolo altceva ca in altele.

  ———————————————————————————

  din pacate nu o sa va votez niciodata desi sotia ma convingea (sotul D-stra i-a predat la facultate) din simplu motiv ca va socotiti superiori altor partide …
  eu va inteleg cind acuzati pldm de finantare „rusofila” dar sa-i puneti pe un talger cu pl si inca si sa mai faceti aluzii ca AMBELE partide acopera crimele pcrm !?!?! cine o sa va creada ? numai oamenii slab informati, cu orientare politica slaba si cu capacitati mintale de acelasi nivel 🙂 pacat ca pnl mizeaza pe un asemenea electorat

 49. Oare cei din jurul Dnei Vitalie Pavlicenco nu înţeleg că cu aşa poziţie extremistă împotriva PL şi mai ales împotriva lui Dorin Chirtoacă aduce numai rău PNL (ce e regretabil) şi forţilor anticomuniste!?
  Să ştiţi că „comuniştii” se bucură de poziţia anti PL şi anti Chirtoacă a Dnei Vitalie Pavlicenco.

 50. am uitat … am selectat mesajul de mai sus pentru a face o remarca:
  la mesajul meu si „altele” identice nu gasiti raspuns desi sunt fara injurii si obraznicii iar la mesajele in care comentatoriii au „scapat” cite o abatere gramaticala si sunt critice indata sariti cu un comentariu gen „mai invata a scrie” – prin asa comentarii dati dovada de copilarism si nimic mai mult
  ————
  ps. oamenii publici care mai sunt si responsabili ignora mesajele cu prostii si injurii dar nu raspunde la ele si inca facind aluzie ca intreg electoratul oponentului sau are acelasi nivel intelectual …
  pps. cu acelasi succes pot scri si eu laude pentru pnl si in acelasi timp cu numeroase injurii si cuvinte obscene la adresa lui filat si chirtoaca pentru ca alti utilizatori unimedia sa acuze tot electoratul pnl de incultura !!! (cunoscuta schema nu ?!?!?!?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *