La Balti nimic nu s-a schimbat

Aceasta a fost concluzia unanima a participantilor la conferinta Filialei teritoriale municipale Balti a PNL.

In Raportul cu privire la activitatea desfasurata in ultimii doi ani de catre Filiala municipala Balti a Partidului National Liberal, Vlad Postolache, presedintele acesteia, membru al DPN al PNL, a mentionat ca structura de la Balti a participat la alegerile locale din 2007 din R.Moldova, la alegerile parlamentare pentru Legislativul Romaniei, la alegerile parlamentare pentru 5 aprilie si la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2010.

PNL, alaturi de formatiunile intrate in Parlament, a contribuit la victoria electorala asupra comunistilor. Si la Balti, care este un regretabil cuib comunist, activitatea fortelor liberale a fost eficienta, desi foarte anevoiasa. Toata lumea asteapta schimbari la scara nationala. Desi unele transformari pe ici-pe colo se mai resimt in stat, in Municipiul Balti lucrurile stau pe vechi. PNL, totusi, saluta unele mutari – au fost inlocuiti comisarul orasului, seful politiei rutiere, rectorul Universitatii de Stat, directorul Scolii polivalente nr.1, unde a revenit un fost amenist, demis exact pentru optiunea sa politica.

PNL spera intr-o continuitate, ce tot se face intirziata. Publicitatea comerciala a ramas in doua limbi, in mijloacele de transport public anunturile sint numai in limba rusa, in Parcul Central rasuna doar “Ruskoe radio”, romanii balteni discuta intr-o rusa stilcita. Baltii ramin oras rusesc.

Neincredera populatiei in sistemul juridic, nedevenita independenta, impactul social greu de suportat al reformelor economice dureroase, lipsa perspectivei unei bunastari minime pentru majoritatea populatiei genereaza pesimism, ce poate intoarce R.Moldova in zona de Est – spatiul unor valori profund nedemocratice.

“Exista multa neincredere in a se introduce in scoli predarea obligatorie a bazelor ortodoxiei. Cine si sub ce forma va fi predata? Vor preda preotii comunisti? Noi, membrii PNL din Balti, sintem impotriva folosirii Bisericii in scopuri politice. Nu vrem sa raminem in sfera de influenta rusa. Indiferent de nationalitate, de apartenenta religioasa, toti cetatenii nostri doresc o viata civilizata asa ca in Europa” – a mentionat raportorul.

Dar de ce si cine ii mai voteaza pe comunisti? Deportarile in masa de dupa al doilea razboi au saracit genofondul uman al Basarabiei, pentru ca au fost ridicati cei mai buni gospodari, intelectuali si profesionisti, oameni activi politic. Pe comunisti ii mai voteaza cei care i-au pirit pe deportati, care i-au slijit pe comunisti. Acestia moldoveni deznationalizati, mancurtizati ii sustin si astazi pe comunisti, impreuna cu cei adusi de-a lungul perioadei sovietice ca “mari specialisti din Rusia”, care nu vor sa ne accepte obiceiurile.

Filiala PNL a salutat initiativa premierului Vlad Filat privind un moratoriu asupra proiectului Codului educational, pentru a se pune capat situatiei create in institutiile de invatamint, licee, cind, rezultatul bacalaureatului depinde de sumele de bani platite.

Ar fi mult mai indicat ca orice institutie de invatamint superior sa fie autonoma in deciziile de admitere. Selectind candidatii prin diferite metode de examinare, va creste profesionalismul absolventilor, ceea ce va institui niste traditii ce vor ridica prestigiul institutiilor. Soarta elevului nu va depinde de mita data de parinti, ci de cunostintele dobindite. Sint si o multitudine de pseudouniversitati, care colecteaza doar banii parintilor, care platesc pentru 2-3 diplome si isi promoveaza odraslele in diferite functii de stat.
Noi, PNL, am avut multe propuneri pe care le-am facut cunoscute prin conferinte de presa si prin articole publicate despre sedintele noastre statutare. Nimic nu s-a luat in vedere si regretam. Oricum, PNL e mereu alaturi de oameni, cu lozinta sa “Prin libertate – spre bunastare”. PNL este partidul redobindirii unitatii noastre nationale – a mai spus Vlad Postolache.

In continuare, la conferinta de la Balti au vorbit membrii conducerii PNL, in persoana Vitaliei Pavlicenco si Anatol Revenco, cei care au relatat despre activitatea depusa in plan national de catre PNL si despre scopurile pe care si le propune PNL pe perioada imediata si pe cea mai indepartata. S-a mentionat ca R.Moldova intra intr-o perioada de instabilitate, cind totul are conotatie electorala sin u se stie cu ce se va incheia intreg procesul electoral care va incepe in septembrie. PNL se va implica in intreg procesul electoral, de aceea va continua procesul de extindere si consolidare a formatiunii.

Au luat cuvintul si delegatii la conferinta, care si-au exprimat punctele de vedere si au adresat intrebari conducerii PNL. Dintre remarcile facute au fost urmatoarele: de ce sint permise in continuare organizatiile de pionieri in R.Moldova; ce sa faca persoanele supuse presiunilor, deportarilor, daca nu au reusit sa predea documentele pentru recuperarea bunurilor confiscate abuziv; daca va fi o modificare-amendare a legii, pentru a prelungi termenul, inclusiv Regulamentul respectiv; de ce nu se preia oferirea de credite deportatilor, pentru ca s-a dat la militieni, luptatori in Afganistan, in perioada sovietica, politisti; ce e de facut cind nu poti obtine documente certificative privind parintii sau bunicii, refugiati in Romania dupa ocuparea Basarabiei de Armata Rosie? Delegatii au propus si un lucru neobisnuit – sa aiba dreptul de a invata limba romana pe gratis, pentru ca, nu din vina lor, au fost deportati in Siberia, unde au fost fortati sa invete in ruseste. Daca un pensionar fost deportat primeste o pensie de 680 de lei, cum sa plateasca 312 lei ca si cost pentru cursul de limba romana? Aspectele abordate urmeaza a mai fi discutate public.

Conform ordinii de zi au fost alese conducerea si organismele colective statutare ale Filialei Balti a PNL.

SP al PNL

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Pavlicenco, cu tot respectul pentru ceea ce faceti, dar ce aveti ku Russkoe Radio? E un post privat de radio kare alaturi de restul isi desfasoara aktivitatea pe teritoriul tarii, incercind sa faka un ban pentru a se intretine! Si noi cei care aktivam aici ne trebuie mijloace sa ne intretinem familiile, copiii, asha ka lasati-o balta! Se respekta intokmai codul CCA , ca nu suntem in regim de cenzura sa ne dikteze o kareva doamna Pavlicenco cum sa lukram si ce sa facem! mai aveti citiva ani pin la pensie, cautati-va un loc caldut linga cainisorii dvstra si nu va mai zbatets in mare politica, nu aveti electorat! Da noi pentru o bukata de paine si ceva la ea, o sa facem ca acest Russkoe Radio in Moldova sa aduka stiri in romana la fiekare ora, daka tot nu ati observat, stiri echidistante!

 2. Traiasca Romania Mare ! + natural si Baltiul !

 3. Pt Mosh Ion

  Eu, personal, nu am nimic nici cu Russkoe radio, nici cu alte posturi, mai ales daca respecta legea. Persoana de la Balti a vrut sa spuna ca nu sint si alte posturi private, alternative, ca doar recititi – nu a spus un cuvint de rau de Russskoe radio. Nu trebuie sa spuneti ceea ce nu exista.

  Cit priveste ce sa fac eu si ciinisorii mei – am doar unul, infiat la fazenda – vedeti, aici deja se vede ca va amestecati in politica. Si de aceea lasati o impresie de lipsa de exhidistanta. Asta, in cazul nostru, e pentru ca nu va place mesajul PNL, la sigur – de unire cu Romania.

 4. toate posturile media care emit de pe teritoriul Rep.Moldova trebuiesc sa emita 80% (pentru inceput poate doar 60%) in limba de stat !!!

  singurele exceptii pot fi cazurile in care sunt zone-raioane in care majoritari sunt …. minoritatile, asta in cazul radiourilor locale (in Gagauzia sa emita 80% in limba lor si 20% in limba de stat)

 5. Iaca de unde vine vorba: „Mai las-o baltă!”

 6. FORTZA VITALIA!!!!

 7. Russkoie radio, Mos Ioane, nu bani face. El face politica. Educa tineretului dragostea fata de limba in care emite. Or Balti este un oras din basarabia, unde limba oficiala este romana. iata cum trebuie interpretata activitatea unui astfel post de radio ca Russkoie radio. Din pacate asemenea posturi in Balti sunt prea multe. Si au cele mai bune canale de difuzare, astfel incat aici, la balti, acestea inadusa Vocea Basarabiei Radionoroc si inca ce mai e romanesc pe acest meleag. Iata unde e buba cea care se coace, mos Ioane. ia trebuie sparta. daca dorim ca generatia in crestere sa invete limba romana.

 8. Ce populatia are orasul Balti??? Foarte mica : 120.000 locuitori la fel cu orasele Botosani, Suceava, Focsani.

  Iara daca mai pun la socoteala si saracia din oras locuitori de acolo vor manca doar „gaz si paine” si deloc libertate si democratie.

 9. Numai la Balti deseori te adresezi soferului de rutiera „Opriti va rog la statie” el nimic merge mai departe, te adresezi inca odata civilizat fara a ridica vocea „Am rugat sa opriti la statie” la care raspuns grosolan „Ne ponimaiu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *