Propunerile legislative ale PNL privind dreptul de a te numi roman

In mandatul Parlamentului 2005-2009 deputatii national-liberali au facut mai multe interpelari si propuneri privind respectarea dreptului cetateanului Republicii Moldova la autoidentificare. In special, a fost vorba de dreptul de a fi, a te numi si de a-ti fi trecuta in actele de identitate nationalitatea de “roman”.

In aceasta privinta, au fost mai multe articole si in presa, la care PNL a reactionat mereu. Insa incercarile de respectare a dreptului de autoidentificare nu s-au soldat cu succes sub regim comunist. Astazi avem o guvernare necomunista si PNL considera ca noua luni sint un termen suficient pentru a intreba noua Putere ce a facut in domeniul dreptului cetateanului R.Moldova de a se autoidentifica liber ca roman.

Membrii Delegatiei Politice Nationale a PNL si-au exprimat in repetate rinduri nemultumirea in legatura cu prevederile legislative extrem de complicate pentru romani de a se autoidentifica, ca si in legatura cu tarifele pentru actele de stare civila si pentru apostilarea acestora.

In legatura cu apostilarea, PNL s-a informat pe site-ul si la responsabili de la Ministerul Justitiei si a stabilit ca se invoca cerintele consulatelor straine si Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961 privind aplicarea apostilei pe actele ce urmeaza sa faca proba unor stari de stare civila peste hotare. Poblema, insa, e ca aceasta Conventie nu prevede direct, de exemplu, ca un act de nastere al unui copil e valabil doar trei luni. Adica un certificat de nastere a unui copil, emis in octombrie 2009, nu mai e valabil in 2010, cind este prezentat pentru apostilare. Se invoca cerintele inaintate de consulatele tarilor straine, insa, daca e asa, trebuie negociate cu statele nesemnatare ale Conventiei de la Haga, conditii adecvate, pentru a nu pune lumea saraca la cheltuiala si a pune sub un semn revoltator de intrebare legalitatea multitudinii actelor de stare civila emise.

In legatura cu aceasta, propunem ca apostilarea sa fie facuta odata cu emiterea actului de catre Oficiile de stare civila, pentru a se evita solicitarea repetata si costisitoare a actelor de stare civila pentru aplicarea apostilei. Cu atit mai mult cu cit le emite arhiva, se apostileaza tot acolo, in acelasi sediu, la un alt etaj. In acest sens, trebuie introduse modificarile legislative respective.

De asemenea, propunem revizuirea Hotaririi de Guvern care stipuleaza tarifele pentru actele de stare civila, eliminindu-se, dupa perioada de aplicare a legii, a platii pentru unele servicii, cum ar fi pentru cercetari stiintifice, ortografiere in grafie latina, rectificari – ca si greseli istorice, comise de sistem. Tarifele sint  mari, oamenii le suporta greu in cazuri de urgenta, care sint frecvente, iar cererea e mare in contextul perfectarii actelor pentru micul trafic la frontiera, pentru redobindirea cetateniei romane si plecarea oficiala a cetatenilor pentru domiciliu stabil sau pentru munca peste hotare.

Referitor la dreptul romanilor de autoidentificare in Republica Moldova, PNL propune noii guvernari sa vina cu o rezolvare a acestei probleme. In perioada comunista, asemenea probleme au tinut de competenta Ministerului Dezvoltarii Informationale, care avea in subordine Oficiul Starii Civile. Acum acesta este subordonat Ministerului Justitiei.

1. Astfel, pornind de la realitatile triste din perioada de ocupatie sovietica, insotita de rusificarea metodica a romanilor din Basarabia, alaturi de rusificarea alogenilor, dar si pornind de la recenta Hotarire a CEDO din 27 aprilie 2010 (cauza Ciubotaru versus Moldova), care va intra in vigoare la 27 iulie 2010, PNL considera drept necesare urmatoarele:

2. Adoptarea unei Legi aparte privind nationalitatea, care sa cuprinda la maximum, in prevederile sale, starea de lucruri absolut speciala, mostenita de R.Moldova din perioada ocupatiei sovietice, care a negat dreptul romanilor de a se autoidentifica liber ca atare. Reprezentantii altor nationalitati nu intimpina dificultati la autoidentificare. Celelalte prevederi din legislatie sa fie armonizate cu o asemenea Lege noua adoptata.

3. Examinarea alternativa a variantei de autoidentificare in fata notarului, documentul emis de notar servind ca un act de baza de autoidentificare la completarea sau modificarea chestionarului ce sta la baza emiterii buletinului de identitate si incifreaza si nationalitatea, precum si a certificatului de nastere, a altor acte de stare civila. In acest fel, se va anula cerinta de a prezenta un act care sa probeze – in mod expres – nationalitatea de roman al parintilor/bunicilor, nationalitate care nu a fost trecuta deloc sau a fost trecuta premeditat ca „moldovean” in actele de identitate, emise de autoritatile sovietice.

4. Ca alternativa, luarea in consideratie, la trecerea nationalitatii in documente, a datelor Recensamintului populatiei Romaniei din anul 1930, la care sa se obtina acces printr-un acord special bilateral interstatal semnat. In prezent datele acestui Recensamint sint cautate si in arhivele din Republica Moldova.

5. Acceptarea, prin hotarire de Guvern, a principiului ca toate actele de stare civila, modificate urmare a greselilor statului, sistemului comunisto-sovietic, dar si comunist de dupa proclamarea Independentei (in special anii 1996/1997, cind modificarile efectuate in actele de identitate emise nu au fost trecute si in actele de stare civila), precum si legate de rectificarea nationalitatii dupa modificarea legislatiei sa fie facute gratis sau la un pret pur simbolic, indiferent de urgenta. Va fi un gest demn de recompensa in fata romanilor supusi genocidului national inainte si dupa proclamarea celui de-al doilea stat romanesc Republica Moldova.

6.Acceptarea – ca o solutie de compromis – a omiterii trecerii nationalitatii in actele de stare civila si in chestionarul, in baza caruia se emit buletinul de identitate si pasaportul, cu adoptarea unei hotariri de Guvern prin care sa fie interzise referirile statistice la reprezentantii majoritatii romanesti bastinase si ai grupurilor etnice conlocuitoare.

Chisinau, 3 iunie 2010

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
  1. a fi roman in Basarabia este o normalitate si aici e bine ca se doreste ca legislatia sa vina in intampinarea cetatenilor.

  2. Dna Pavlicenco,
    Bravo, Va admir activismul si va dorsc toate cele bune…

    Ovidiu,
    A fi roman in Basarabia inca mai este UN MARE CURAJ
    si o MARE VIRTUTE…

  3. Am privit cu un oarecare interes tot ce ati facut astazi. Ramin la ideea ca sunteti in afara realitatilor. Si ce daca aveti acte romanesti in regula, mai are lumea si isi cauta de treaba.
    Unde vreti sa ajungeti, oare inca nu va este clar ca avem alegeri la usa?!
    Nu vedeti ca comunistii vin, dar noi nu vrem sa-i vedem?!

  4. Legea ar fi bine sa se numeasca nu cu privire la nationalitate ci origine etnica sau etnie. Nationalitate are alt sens in lumea moderna. Noi toti avem nationalitate moldoveneasca adica pasaport albastru dar origini etnice diferite.

    In alta ordine de idei, inteleg ca in vederea executarii hotararii Ciubotaru MJ intentioneaza sa elimine definitiv orice mentiune in acte despre nationalitate/origine etnica. Sa fie asta oare o solutie mai buna?! Ce parere aveti?

  5. Ucraina ar putea strânge şurubul faţă de diaspora română… INTERESANT … NUMAI CA SI MOLDOVA SI ROMANIA AR PUTEA STRINGE SURUBUL FATA DE MINORITARII UCRAINIENI . ASA CA MAI USOR CU MINTILE INFIERBINTATE DE LA KIEV .

  6. Nu prea am inteles ideea: da cine incurca acuma cetatenii sa se numeasca moldoveni/romani?

    Nu sunt de acord cu trecerea in actele de identitate a nationalitatii: este corect sa se faca abstractie de nationalitate /religie / culoarea pielii in treburile ce tin de identitate, deci nu vad sensnul indicarii acestora in actele de identitate.

    Aceste lucruri pot fi importante doar pentru statistici, pentru evidenta populatiei etc, dar nu au ce cauta aceste lucruri in buletine: dau motive in plus de discriminare, chipurile de ce esti roman/moldovean/rom/rus etc.

  7. astea sunt fleacuri atita timp cit in scoala rusa e obligatorie !

  8. cin rusii au acaparat asta parte a Romaniei ei au scris falsuri in actele civile ……. iar moldovenilor nu le pasa 🙁

  9. Pt toma

    „Moldovenilor” nu le pasa, pt ca au fost impiedicati sa deschida ochii. Au fost deznationalizati si indobitociti, prin saracie, cu buna stiinta. Si cine impiedica astazi guvernarea necomunista sa scoata limba rusa ca obiect obligatoriu din scoala?

  10. Pt nume, prenume

    Ascultati bine video si veti vedea. Daca tu vrei sa te scrii roman, ti se cere sa arati un document al bunicilor sau parintilor unde scrie ca ei sint romani. Si ei – de unde sa le ia? Daca nu ai, nu te trece si te scrie cum ai fost in actele sovietice. Adica drept moldovena. Poftim – incercati si veti vedea. De ce, credeti, a ajuns Mihai Ciubotaru la CEDO si a cistigat procesul? De asta.

  11. Pt uncean

    Cine va impiedica sa ii vedeti pe comunisti? Si ce daca ei sint alaturi? Ce ar insemna „nu vrem sa ii vedem?” Adica – nu mai trebuie sa vorbim de nimic daca exista pericolul venirii lor? Pai daca sinteti la guvernare, faceti asa ca ei sa nu revina, cine va impiedica?

  12. Si cine impiedica astazi guvernarea necomunista sa scoata limba rusa ca obiect obligatoriu din scoala?” – da chiar cine ?

  13. Daca tu vrei sa te scrii roman, ti se cere sa arati un document al bunicilor sau parintilor unde scrie ca ei sint romani.” – la mine la un bunel in cartea bisericeasca era indicata etnia ca roman , dar in actele rusesti el aparea ca moldovan ….. rusii vor porni din nou raszboiul razboiul „intre moldovenii romani ” si „moldovenii moldoveni” ………

  14. OCHIULALTREILEA

    Toata harababura asta rusificatoare se va ternina imediat
    dupa Re-Unirea cu Romania Mare !

  15. Doamna Pavlicenco,

    Ceea ce formulati dv aici pe mine m-a uimit cu totul!! Cum in actele de stare civila , inclusiv in buletinul/carte de identitate nu esti liber sa te declari roman? Uimitor si incredibil! Si abia acum se cere reparatoriu acest drept elementar si total liber si nederminat de nimic si de nimeni pt orice persoana umana? Cum s-a putut ajunge la Declaratia de independenta fara a se stipula acest drept fundamental al omului? Nu trebuia sa se faca acest lucru odata cu declararea limbii romane ca limba oficiala a Republicii Moldova? Cred ca stau lucruile asa, nici nu pun la indoiala!! Dar e domeniul fantasticului sa aflu acum ca de fapt asa e!!!

  16. Pt Titirez

    Pai asa e. Cine sa faca ce spuneti? Cine sa faca si acum? NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!! NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!! NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!! NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!! NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!! NU AVEM ROMANI LA PUTERE DECIT IN VORBE!!!

    Incercati sa discutati cu Mihai Ciubotaru, care a cistigat procesul la CEDO, care a venit inopinat sau auzind despre conferinta de presa la Info-prim-neo, unde am oferit-o.

  17. Politolog: Ucraina ar putea recunoaște Transnistria înaintea Rusiei

    http://www.jurnal.md/ro/news/politolog-ucraina-ar-putea-recunoa-te-transnistria-inaintea-rusiei-187552/

    Ucraina, în contextul concurenței sale geopolitice cu România, ar putea să recunoască Transnistria înaintea Rusiei. Cel puțin așa crede politologul ucrainean, Vladimir Lupașco, citat de Regnum.

    „Dacă Ucraina va decide ferm, atunci va recunoaște Transnistria. Așa cum Rusia a recunoscut Osetia de Sud și Abhazia. Este o variantă care mi se pare reală și cred că trebuie să acordăm atenție posibilităților noastre de a concura cu România”, a declarat Lupașco ieri, la Kiev.

    Totodată, analistul politic din Ucraina se îndoiește de posibilitatea „reintegrării Transnistriei în componența Republicii Moldova”. „Faptul că Transnistria ar putea reintra în componența Republicii Moldova în următorii 100 de ani, ține de domeniul fantasmelor. Se împlinesc deja 20 de ani de la formarea Transnistriei. Acolo s-a format deja o mentalitate clară, absolut diferită de cea a moldovenilor. Totodată, o importanță mare o are și poziția Rusiei”, susține analistul ucrainean.

    Mai mult decât atât, expertul ucrainean s-a dat și cu părerea despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Acesta nu crede că există o asemenea posibilitate, așa cum elita din Republica Moldova nu este interesată de acest lucru. „Românii și moldovenii sunt categorii absolut diferite de oameni. Românii privesc la moldoveni de sus în jos”, crede Lupașco.

    Pe de altă parte, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu experți ucraineni, că RM pledează pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean, în cadrul unui dialog politic cu participarea mediatorilor.

    Mihai Ghimpu a ținut să precizeze că Ucraina, de rând cu SUA și Uniunea Europeană, trebuie să se implice mai activ în problema soluţionării problemei transnistrene, deoarece de aceasta depinde, în mare parte, atât stabilitatea şi securitatea celor două state, cât şi securitatea regională. „Trebuie să depunem toate eforturile ca popoarele noastre să trăiască în pace, prietenie şi bunăstare”, a conchis Mihai Ghimpu.

  18. E firesc ca Ucraina sa recunoasca Transnistria. Atit timp cit avem fosti politicieni care vorbesc zi si noapte despre Unire asa si ne trebuie. Ne-ati adus intr-un hal fara de hal.
    O zi buna.

  19. „Românii și moldovenii sunt categorii absolut diferite de oameni. Românii privesc la moldoveni de sus în jos”, crede Lupașco.

    Alta mizerie de KGB-ist care vrea sa bage sarma si zazanie … romanii sunt mongoloizi budisti si basarabeni sunt negri musulmani .

    Eu cred ca tov. Lupasco ii este teama ca se destrama tara sa ( asa zisa tara ) si de asta se agita atat .

  20. Pt uncean

    Vai-vai-vai! Nici nu am stiut de ce sintem in prapastie – ca am vorbit de unire, nu ca au furat tot ce s-a putut comunistii.

  21. România Liberă: Voronin ar dori să continue să stăpânească Basarabia ca pe propria moşie a familiei

    „Asistăm, în ultimul an, la o uimitoare renaştere a sentimentelor româneşti în Republica Moldova. După sângeroasa represiune asupra patrioţilor ordonată de preşedintele KGB-ist Voronin în aprilie 2009, basarabenii, în primul rând tinerii, au reacţionat exemplar, reamintindu-şi unde sunt rădăcinile lor, ce limbă vorbesc, cine i-a terorizat zeci de ani, de unde le vine speranţa de libertate”, transmite RomâniaLiberă.ro.

    Gheorghe Boldur- Latescu scrie că în primăvara anului trecut, tinerii l-au dat jos, prin vot democratic, pe Voronin, instalând un guvern format din politicieni tineri, care cu un excepţional curaj au promovat o politică pro-europeană. Admirabila renaştere din Basarabia are, evident, foarte mulţi prieteni în România care sunt hotărâţi să-i ajute pe fraţii lor din stânga Prutului, un exemplu în acest sens fiind chiar preşedintele Traian Băsescu.

    Potrvit sursei, unii publicişti ridică problema inoportunităţii discutării deschise de către români a problemelor Basarabiei, în actualul context european. Ei susţin că ţările europene, dorind să aibă relaţii bune cu Rusia, care le furnizează gazul de care au mare nevoie, optează pentru atitudine „prudentă” faţă de problemele Republicii Moldova unde „Rusia are mari interese”. Cancelariile şi opinia publică din Uniunea Europeană nu reacţionează ferm în faţa faptului că ruşii încalcă integritatea Republicii Moldova păstrându-şi trupe în Transnistria şi nici când Voronin a declanşat represiunea sângeroasă de acum un an împotriva tineretului care manifesta pentru libertate. Iar acum, îndeamnă guvernul pro-occidental de la Chişinău şi pe cel de la Bucureşti, să fie „prudenţi” în relaţiile lor reciproce, pentru a nu da impresia că se doreşte unirea Basarabiei cu România.

    „Guvernul de la Bucureşti doreşte să ajute Republica Moldova prin mijloace financiare, culturale şi umanitare şi chiar a început să o facă. Mai doreşte să sprijine Republica Moldova pentru a accede cât mai curând în Uniunea Europeană. Acestea sunt obiectivele pe termen scurt şi mediu. Nici un român adevărat nu are voie să uite că, în stânga Prutului, trăiesc câteva milioane de fraţi de-ai noştri, care au aceeaşi credinţă, care vorbesc româneşte şi care, timp de 70 de ani au fost terorizaţi de ocupanţii sovietici, iar în ultimii ani de trădătorii năimiţi de la Moscova.

    Problemele interne şi externe cu care se confruntă Republica Moldova sunt multe şi dificile. În primul rând, prezenţa Armatei a 14-a în Transnistria. În al doilea rând – după cum am arătat – indiferenţa Occidentului. În al treilea rând, subminarea din interior a politicii pro-occidentale practicată de guvernul de la Chişinău, KGB-istul Voronin ar dori să continue să stăpânească Basarabia ca pe propria moşie a familiei”, conchide jurnalistul.

    „Nu pot fi neglijate nici mentalitatea bolnavă, propaganda ateistă şi dubla gândire orwelliană generate de comunism. Toate acestea le cunoaştem bine fiindcă ele există şi la noi. În ceea ce priveşte minorităţile rusofone, ele nu vor crea obstacole în modernizarea Republicii Moldova, fiindcă şi ele tânjesc după viaţa mai bună din Occident. Faptul că s-a ridicat o generaţie de tineri care privesc spre libertate reprezintă un adevărat miracol şi o garanţie că, dacă va fi ajutată, Basarabia va renaşte”, mai srie autorul articolului.

  22. si care e problema, actele de nastere a parintilor (bunicilor) nascuti in Basarabia Romana (pana in 1940 si in 1941-44) sunt intocmite de autoritatile romane astfel extrasul de pe act sau eventual copia acestuia autentificata de Directia Registre Stare Civila, unde sunt la pastrare, demonstreaza nationalitatea ascendentului si respectiv a descendentilor. Doar ca trebuie de obligat prin lege (privind actele de stare civila) ca Directia sa elibereza aceste copii, deoarece astazi functionarii zic ca nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *