Filat si Parada Rosie. Cu greu, dar Mihai Ghimpu a rezistat…

zlo

Articolul a fost scris inainte de decizia lui Mihai Ghimpu de a nu merge la Moscova. Eu cred ca el a procedat corect. Nu am schimbat continutul articolului, pentru ca el este expresia a ceea ce am gindit in ajunul deciziei adoptate de Parlament privind participarea soldatilor din RM la tropaiala/tantuiala/marsaluirea rosie de la Moscova. Dar adaug acest fragment pentru a-l actualiza din capul locului. La inceput Ghimpu a spus ca nu merg militarii nostri la Moscova, iar el va pleca in cadrul unei delegatii oficiale, apoi a decis, impreuna cu AIE-istii ca merge si el, ca merg si militarii, apoi a spus ca el nu mai merge. Cred ca si-a spus cuvintul impactul pozitiilor exprimate de societatea civila curajoasa, ziaristii verticali si Partidul National Liberal. Si ne bucuram ca macar Ghimpu – chiar daca din calcule electorale, dar sintem siguri ca nu numai – a dat dovada, chiar si intr/un tirziu, de demnitate. Iata asa, pic si cu pic, ne vom afirma ca parte a natiunii romane, alegind Romania dintre cele doua tari – Rusia si Romania -, spre deosebire de Urechean si Filat. Noi am sprijinit liberalii, de la ei asteptam sa nu ne dezamageasca. Dar nu a fost sa fie…

In numele suferintelor suportate de cei care au luptat in Armata Romana, al suferintelor suportate toata viata de ei linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru Romania Mare, pentru o Romanie unica, rupta in bucati de Rusia.

Am vrut sa scriu inca ieri acest articol, dar am postat mai intii opinia despre grupul Turcan care, dupa ce a fost perceput de societate ca unul dintre principalii implicati, la nivel decizional, din partea gruvernarii comuniste, in regizarea si deturnarea protestelor de la 7-8 aprilie, acum ne ameninta in mod sfidator ca va  protesta, ca sa-si „obtina niste drepturi” imaginare, adica, asa cum se spune moldoveneste, “tolkati prava” – ii spun ruseste sa inteleaga mai bine…

Dar bine ca am rupt din orele zilei sa ma concentrez si sa scriu acest articol acum. Imi pare bine ca si vizitatorii de pe blog mi-au sugerat sa expun o atitudine, pe care, de fapt, am formulat-o, fugitiv, in emisiunea de ieri de la JurnalTV despre mesajul PNL legat de “unire, ca singura cale de integrare accelerata in UE”. Pai, tocmai de aia trebuie sa ne unim mai repede cu Romania – ca sa scapam de ocupatia rusa, de „obligatii” in fata Kremlinului si de saracia economica, materiala, morala, spirituala si politica ce ne-a cuprins total.

Afirm din capul locului – mie nu-mi place nici bilbiiala Vestului cu transferul Zilei Europei pe 15 mai, nu mi-a placut nici transferul de acum un an – pe 8 mai – al aceleiasi zile. Am considerat atunci ca s-a facut o concesie inoportuna. Dar nu-mi place nici bilbiiala alor nostri, zisi liberal-democrati, care una gindesc, alta fumeaza/debiteaza in fata electoratului si a treia actioneaza, cheltuind banii publici pentru politici prorusesti/antiromanesti, antinationale, doar pentru a capta voturi in alegeri.

Razboiul al doilea mondial nu a fost al nostru, al romanilor din Basarabia, ocupati in 1940 de Armata Rosie. Noi, Basarabia, acum R.Moldova, sintem, in continuare, sub ocupatie ruseasca. A vorbit corect ieri in emisiunea “Chestiunea Zilei” la JurnalTV deputatul Boris Vieru – pe baionetele rusesti noua ne-a fost adus comunismul care ne-a lasat goi si saraci, ne-a distrus ca oameni, ne-a deportat, ne-a organizat foamete, ne-a canibalizat, ne-a bagat in gropi cu var, ne-a deznationalizat, ne-a instrainat catastrofal de Romania, ne-a creat apoi zone separatiste, ne-a adus o armata de ocupatie ce ne-a facut razboi si ne-a ucis oamenii, iar acum nu mai pleaca, pentru ca nu cumva sa ne treaca prin cap sa ne unim cu Romania, sa mergem in NATO sau in UE.

Am ramas consternata de superbilbiiala deputatului peledemist Deliu – PLDM. Conform mariei sale, PLDM inca nu are pozitie fata de Parada Rosie. O asteapta pe cea a lui Ghimpu…

Spuneti – cum sa mergem, invocind mai sus aceasta durere nationala, sa marsaluim/sa topaim militareste pe Piata Rosie, intr-o Parada Rosie? Numai de dragul ca PLDM vrea sa aiba foarte multi deputati in viitorul Parlament? Eu am mai intelege aceasta “rivna” a PLDM spre cit mai multa putere in viitorul Parlament si chiar poate spre un Guvern mai „verde”, daca ar fi demonstrat ca este o formatiune ce ne duce categoric in NATO si UE, ne scoate din CSI si ne apropie ferm de Romania. Dar formatiunea este verde, imatura, este „solutia imorala” in politica moldoveneasca inca de cind s-a lansat „proiectul Filat”. PLDM are un comportament oportunist si conjuncturist, intrind, din bani publici, intr-o competitie electorala cu PD si PL si chiar cu … PCRM.

Spune corect vizitatorul Toka pe blogul meu ca, in razboiul al doilea mondial, cind vorbim de URSS si Germania, “Romania a luptat impotriva amandurora, pentru recuperarea teritoriului national, daca stai bine sa te gandesti. Romania a fost sub ocupatia ambelor acestor imperii ale raului. Era cat pe-aci sa fim stersi de pe harta, la fel ca Polonia. Noi am fost initial neutri, polonezii stiu bine asta, cea mai pare parte a militarilor polonezi, cu tot cu tezaurul Poloniei, s-au retras pe la noi, ceilalti au murit la Katyn. De fapt, cum am mai zis si cu alte ocazii, URSS si Germania hitlerista au fost precum doi gangsteri rivali ai istoriei – comunistii si nazistii – doua bande care s-au inteles cum sa isi imparta teritoriile care NU le apartineau, apoi s-au luptat pentru ele. De fapt, noi ne doream sa vina americanii, sa ne scape si de unii, si de ceilalti. Zeci de ani, pe vremea comunistilor, bunicii nostri au stat cu privirea atintita spre cer, asteptand avioanele americane.”

In aceste conditii, nu tin argumentele comunistilor, ale pedistilor si (- tot „mai putin uluitor!” -) ale peledemistilor! – ca, iata, ar merge la Parada Rosie de la Moscova americanii, englezii si altii si, cica, din acest motiv, ar trebui sa mearga si Romania, si Republica Moldova.

In primul rind, aici e o diferenta intre cele doua state romanesti. Romania a intrat in razboi sa-si recupereze teritoriile istorice ocupate. Noi nu eram stat cind am devenit victima a Pactului Molotov-Ribbentrop. In 1941 au venit romanii inapoi, pentru ca sintem acelasi Pamint, Natiune si Tara, dupa care Romania a devenit, in 1944, prin ocupatie, parte a sistemului comunist exportat de URSS in Europa, iar noi – victima a sistemului sovietic intr-un imperiu al raului, dupa ce am fost in cel rusesc. Ocupantii rusi au venit si nu am mai plecat. Noi am ramas, astfel, circa 50 de ani sub distrugere sovietica. Sintem si acum sub ocupatia Armatei ruse. Ce sa sarbatorim noi la Moscova? ca sintem in continuare sub ocupatie ruseasca?

Romania, insa, a revenit in familia europeana, este membra a NATO si UE, este alaturi de cei ce au facut conciliere – germanii  si italienii cu francezii, englezii, romanii, in final. Dar noi? A saptea roata de la caruta, stat care se tot gurguta ca acela care „se-intindea si n-ajungea”, care vrea sa mearga la Mosova sa-si defileze si afiseze bucuria ca e sarac si cu fundul gol pe piata fostului calau comunist? Vorbesc de URSS, care are un succesor de drept pe nume Rusia.

Daca Ziua Victoriei, coroborata cu Ziua Europei, ar fi privita si de Rusia ca o zi a reconcilierii civilizate, vestice si est-vestice, ar inseamna, in primul rind, sa se fi produs mai intii in R.Moldova o reconciliere nationala si sa mearga la Moscova sau macar sa ii vedem aici la loc de cinste (si) pe participantii la razboiul in Armata Romaniei, pentru ca au fost umiliti, persecutati, nedreptatiti toata viata. In numele lor, al suferintelor suportate de ei toata viata linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru o Romanie unica.

Chiar daca Romania, ca membra a NATO si UE, ca fosta aliata a Germaniei de dragul nostru, de a ne regasi in Tara noastra Romania, merge la Moscova, unde isi va revedea Aliatii, care acum se impaca si cu Germania si cu aliatii acesteia, noi, BASARABENII, nu avem ce cauta acolo, pentru ca noi raminem singura victima a Pactului Hitler-Stalin si putem depasi acest statut doar prin Unirea cu Romania.

Si chiar daca unirea nu se produce miine, dar stim ca nici integrarea in UE nu se va produce poimiine (mai degraba poimiine se va produce Unirea cu Romania), nu avem dreptul, daca avem demnitate nationala, sa procedam ca si comunistii. Care, indaratul demagogiei proruse, fiind coloana a cincea a cercurilor imperiale rusesti aici, ne-au dezmostenit si in plin secol al 21-lea, au furat totul din statul asta si ne-au alungat afara sa le aducem bani, ca sa poata ei huzuri mai departe pe spinarea acestei parti amarite a natiunii romane zbuciumate, pentru ca inca nu a revenit la sinul Romaniei si nu si-a gasit inca un coltisor in destinul european.

Consideram fariseica, populista si antinationala declaratia premierul Vlad Filat la adresa ministrului apararii, pe care l-a dojenit ca a invocat lipsa banilor pentru topaiala rosie. Chiar daca ar fi bani, chiar daca sint, nu trebuie mers intr-acolo.

Noi nu spunem de Diacov, de la fiecare asteptam ce e de asteptat. Dar daca Filat, cu “proiectul sau Filat” raspromovat si „raskrutit” inainte de alegeri ( facind lumea sa lesine ca, iata, Filat si PLDM sint Mesia nationala), e altceva decit PD, si nu o formula, de fapt, la fel de profund cosmopolita si nenationala, ma intreb “au plecat sau nu au plecat comunistii de la putere in Republica Moldova”?

Si va raspund direct: nu au plecat. Au imbracat haine verzi.

Noi, PNL, vom veni, cred, saptamina viitoare cu o declaratie in acest sens, in sprijinul pozitiei PL si a lui Mihai Ghimpu. Dar sa vedem daca rezista si el si daca nu va proceda ca PD si PLDM, din interes electoral, tradind valorile, aspiratiile si adevarul istoric.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

125 Comments

Add a Comment
  1. Cred ca gasim niste raspunsuri la intrebarea De ce Filat merge sa „marsaluisca” la Moscova? in articolul lui N.Negru.
    http://ziar.jurnal.md/?p=3365

  2. Ca sa va indemn sa cititi acest articol doar va dau un alineat:

    Astăzi îl vedem pe Filat tot mai aplecat şi mai aplecat, aproape pe brânci, cerşind un semn de atenţie din partea lui Putin.

  3. surse demne de incredere , spun ca la parada de la moscova, vor participa si lideri importanti din cele 3 republici separatiste pro-ruse – transnistria,abhazia si osetia de sud …participarea acestora va fi cit se poate de oficiala. Neparticiparea presedintelui ghimpu are si din acest punct de vedere o motivatie solida . ar fi penibil ca presedintele r.moldova , sa dea nas in nas cu liderii-marioneta din cele trei teritorii , anexate de fapt la federatia rusa . ar fi un gest neprietenesc si fata de georgia …s-ar intelege ca moldova aproba atentatul la granitele recunoscute pe plan international ale unui stat membru al o.n.u.- republica georgia .despre partea moldoveneasca lucrurile ar purta un singur nume – inalta tradare de tara !

  4. http://www.svobodnaya-gruzia.com/news/?p=33-34/02
    ––––––––––––––––––––––––––-
    Фильмы будут «говорить» только по-грузински:

    Парламент Грузии приступил к рассмотрению поправок в закон О кинематографии, которые предусматривают запрет на демонстрацию зарубежных фильмов с русским переводом.

    Дублировать картины можно будет только на грузинский язык, либо же они должны идти на языке оригинала с субтитрами.

    Документ подготовлен парламентским Комитетом по образованию, науке и культуре. Его принятие планируется до конца апреля, закон вступит в силу спустя шесть месяцев со дня утверждения.

    В прошлом году грузинский парламент внес поправки в закон О вещании, согласно которым фильмы зарубежного производства должны транслироваться в стране только при условии их дублирования на грузинский язык или на языке оригинала с субтитрами на грузинском языке, телесериалы могут демонстрироваться только в переводе на государственный язык.

    Таким образом, в стране была запрещена эфирная демонстрация фильмов, уже дублированных на русский язык. Ограничения вошли в силу с 1 сентября 2009 года.

  5. De pe: http://ziar.jurnal.md/?p=3365

    Nicolae Negru: Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită

    Filat ne promitea o politică externă pragmatică, dar nu lipsită de demnitate. Nu vom sta smirna în faţa nimănui, spunea el cu emfază în campania electorală. Vom fi verticali, nu vom merge încovoiaţi nicăieri, se grozăvea liderul PLDM, arătând cu degetul spre liderii comunişti.

    Astăzi îl vedem pe Filat tot mai aplecat şi mai aplecat, aproape pe brânci, cerşind un semn de atenţie din partea lui Putin.

    Ca în telenovelele cele mai simple, eroul nostru emancipat şi-a făcut o pasiune nebună pentru fostul stăpân. Putin, a declarat Filat după alegeri, este pentru mine modelul, steaua călăuzitoare în periplul politic contemporan, în edificarea unei republici europene. Nimeni nu mă inspiră la fapte măreţe pentru poporul meu, după cum mă inspiră fostul kaghebist aflat la cârma Rusiei, sublinie proaspătul premier pentru presa rusă, în speranţa că idolul său, terminatorul cecenilor, citeşte ziare.

    Lumea care a crezut în Filat a rămas nedumerită, căci această relaţie sentimentală nu părea tocmai potrivită pentru aspiraţiile sale democratice şi europene. De ce anume Putin? De ce nu Obama, de ce nu Sarkozy, de ce nu Berlusconi sau Angela Merkel, la urma urmei? De ce nu regretatul Lech Kazcynski, pe care l-a deplâns atât de mult, venind cu un braţ de trandafiri la poarta ambasadei poloneze?

    Cu dragostea nu te pui, l-au jelit unii, împăcându-se cu realitatea. Ale tinereţii valuri, s-au consolat alţii, sperând că e vorba despre o pasiune trecătoare, hormonală. Dar s-au înşelat. Dorinţa lui Filat de a se vedea cu Putin, de a fi primit de acesta la Kremlin, nu scădea, ci dimpotrivă, se intensifica, devenind o obsesie. Întâlnirea de la Soci, din noiembrie, când a avut onoarea să călătorească în limuzina lui Putin, i-a dat speranţe, dar i-a provocat şi îndoieli, probabil, căci a solicitat imediat o întâlnire nouă, bilaterală, oficială. Filat nu se jena să declare în public că nu mai poate de dorul lui Putin, că vrea neapărat o întâlnire cu el, pentru că numai astfel îşi va putea onora obligaţiile de prim-ministru al Republicii Moldova. Neputând rezista tentaţiei cumplite, aflându-se în luna ianuarie la New York, Filat telefonă la Kremlin în miez de noapte.

    Putin însă nu reacţiona la aceste exhibiţii admirative vasale ale premierului moldovean, decât cu zâmbete enigmatice, pentru a-l aţâţa şi mai mult pe inimosul amorez. Lunea trecută, Vlad Filat l-a invitat pe ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, să-i spună că vine neapărat la summitul şefilor de guvern din statele CSI, în luna mai, şi că, „în cadrul acestui for, ar fi foarte importantă o întâlnire cu Vladimir Putin”.

    Dacă doriţi o întâlnire cu Putin, trimiteţi militarii moldoveni să participe la parada de la Moscova, căci Ghimpu nu vrea, iar ministrul Apărării inventează tot felul de pretexte, o fi răspuns Kuzmin.

    „Eu cred că ar fi cazul ca şi militarii noştri să mărşăluiască pe Piaţa Roşie, să tremure caldarâmul de acolo. Comandantul Suprem al Forţelor Armate trebuie să ia o decizie politică, iar Guvernul va aloca banii necesari. Nu trebuie să se facă speculaţii că nu ar fi bani pentru a participa la parada de la Moscova”, spuse apăsat Filat, convocând cabinetul de miniştri. Nu numai miniştrii, inclusiv miniştrii PLDM, toţi cetăţenii Republicii Moldova au amuţit stupefiaţi. L-o fi orbit dragostea cu totul, încât e gata să rupă pâinea de la gura celor mai săraci pensionari din Europa pentru a face pe placul lui Putin? Este dispus liderul PLDM să umilească Republica Moldova pentru un hatâr personal? Să spună el abia acum, şiretul, că a visat să mărşăluiască în Piaţa Roşie? Să ne gâdile moldovenismul, trimiţindu-l să „cutremure” caldarâmul din Piaţa Roşie! O fi fiind soldaţii noştri naivi, dar nu sunt nişte tancuri, domnule Filat. De ce ne luaţi drept proşti?

    Noi nu ne putem compara cu americanii şi nici cu polonezii. Ostaşii noştri nu pot merge la parada de la Moscova, decât ca reprezentanţi ai unui stat vasal, decât numai călcând pe oasele sutelor de mii de victime staliniste. Asta trebuie să înţeleagă Filat în călduri electorale.

  6. Dna Vitalia, va recomand vitamine si cit mai multa odihna. 23.04 nu a fost joi 🙂 + sa va fie rusine ca ne mintiti pe toti aici!!! V-am zarit totusi in fata la Artima in ziua de 23.04.2010 (precizez ca a fost vineri), in timpul mesei (12.30-13.00) cum intrati in masina dvs. Am intors capul sa vad numerele de inmatriculare, si am zarit doar cele din mijloc NL si imediat mi s-au asociat cu National Liberal + coafura dvs… Sa va fie rusine ca ascundeti un lucru de nimic, ceva foarte simplu! Iar informatii referitoare la marca masinii si numarul de inmatriculare l-am gasit tot pe bloguletzul dvs: http://www.pavlicenco.md/2009/05/12/am-avut-un-accident-rutier-a-fost-din-vina-mea.
    Nimic deosebit in acest lucru, dar nu imi este clara conspiratia asta.

    Dna Can,
    tot respectul pentru dvs, as primi sfaturi cu mare placere de la un manager cu experienta ca si dvs. Spre deosebire de presedintele PNL, dati dovada de calm si rationament. Nu pot sa nu fiu de acord aici cu cele spuse de Vasilica Costiuc, privind stilul dictatorial si plin de isterie al autoarei acestui blog. Consider ca dna Vitalia ar trebui sa ia niste lectii de la dvs, sau cel mai bine sa se ocupe de pamintul de linga vila. Acuma taman se incalzeste afara 🙂
    Numai bine.

  7. Pt Oleg C.

    Vad ca nu vi s-a rezolvat depresia. Vasile Costiuc nu stie nimic despre PNL, unde a fost primit, cind a fost pe la noi, asa ca toti – foarte bine. Vasile Costiuc are in spate, probabil, gruparea PPCD. Iar ceea ce a spus in conferinta de presa nu are absolut nimic in comun cu realitatea. Nimic absolut, este o inventie pepecedista bagata in gura unui angajat pentru denigrarea celor care sint in AIE si a PNL, care a lansat mesajul unirii cu Romania. Intrebati macar pe unul, daca nu pe doi din staful PNL sau din echipa Delegatiei Politice Nationale despre stilul meu – listele sint pe site-ul PNL. Si cind unul va spune un cuvint despre inexistentul stil „dictatorial si isteric” – cuvinte caracteristice si mesajului, si comportamentului liderilor PPCD – abia dupa aceasta discutam si se poate scrie ceva pe blog. In partidele fara bani nu poate exista asa stil, il au doar poate sefii de institutii. In partide e voluntariat si comportamentul frumos e o conditie sa ai oameni. In caz contrar – ei pleaca. in PNL nu au fost scandaluri, cazuri de rasunet, pentru ca e liniste si oamenii sint extrem de respectati. Ei stau in „PNL-ul fara de procente”, sa zicem, pentru ca se simt bine si se pregatesc acum de locale. Insa ceea ce ati scris nu exista. Can nu este atit de naiva sa nu priceapa zizaniile pe care le tot bagi pe aici, probabil, din cauza insatisfactiei pe care o aveti de la viata personala ratata din tinerete. Incercati sa vorbiti cu grupul de tineri de la PNL, acum 8 dintre ei pleca la Sinaia la congresul Lymec, invitati fiind de TNL – organizatia tinerilor liberali. Interesati-va si veniti la conferinta de presa organizata de ei dupa ce se vor intoarce.

    Si, in final – lasati stilul murdar pepecedist la o parte, el duce doar in groapa, fara demnitate chiar si pe drumul spre groapa.

    Acum legat de sediu. Am raspuns clar – acolo, pe Calea Iesilor, este sediul PNL, nu imi este clar ce nu s-a inteles. Eu, intr-adevar, am crezut ca e vorba de ora, nu de data, nu am facut nici glume, nici nu am raspuns ca mortul in pap[usoi. Seria NL a fost una absolut intimplatoare, nu speciala. Este altceva ca am ramas supersurpinsa ca a fost aceasta coincidenta.

    Si ultimul lucru. Mai multa lume ma sfatuieste ba sa sterg mesajele rautacioase, ba sa nu raspund. Eu sint o optimista incurabila si mi-ar placea cuiva, in forul sau interior, sa ii fie rusine pentru rautatea pe care o afiseaza. Chiar daca e slab si nu are curajul sa recunoasca public precum ca a gresit sau chiar daca nu-si cere scuze. Scuzele si depasirea rautatii le asteapta si Dumnezeu, nu doar eu. Dara daca omul nu e capabil nici de asta, inseamna ca e bolnav la suflet. Sint un om deschis si vreau sa vad cine vine sa discute cu mine deschis la sediul din Calea Iesilor nr.6, etaj 4, PNL. Primarul Chirtoaca pina astazi nu a raspuns la solicitarea PNL de a i se da un sediu – nu a raspuns Iordan, dar nu a raspuns nici Chirtoaca. Nu vad diferenta, decit ca unul inca nu are filumelt privind o partida de sex.

  8. Pt Oleg C.

    Va asigur, daca V.Pavlicenco ar manifesta un sti dictatorial si isteric in calitatea ei de presedinte a unei formatiuni politice, noi toti nu am tolera acest stil si V.P nu ar fi aleasa in continuare in calitate de presedinte. Membrii PNL sunt destul de curajosi si nu sunt cu nimic dependeniti de V.P. Nu au de ce sa taca si sa rabde. V.P. a propus de mai multe ori functia de presedinte altor membri al PNL, inclusiv mie.
    A accepta aceasta functie inseamna sa-ti propui sa devii politician de prestatie si sa inchini activitatea propriu zisa in domeniul politic. Trebuie si sa ai pregatire politica corespunzatoare in spate. Mai trebuie sa muncesti „pe gratis” foarte mult, zi si noapte.
    Mai bine ca V.P. in PNL nu o poate face altul. Motivele sunt diferite.
    PNL a trecut prin multe incercari si a supravetuit. Dupa alegerile parlamentare PNL si-a intarit rindurile,

    D.Oleg C., inclin sa cred ca dvs. nu o unoasteti in realitate pe V.P.
    Merita sa lasati impresiile, care eu cred ca sunt departe de adevar, si sa veniti la sediul PNL asa, pur si simplu. Sa discutati cu membrii PNL, poate si cu V.P. Sunt sigura ca impresia dvs. se va schimba radical. Nu este neaparat sa fii membru al unui patid politic ca sa discuti cu membrii lui. PNL este un partid deschis, toata lumea poate veni si discuta…..
    V.P are curaj mai mare comparativ cu alti lideri politici. In perioada grea si nestabila norocul, pina la urma, ii „pocneste” pe cei curajosi. Notiunea de noroc, in cazul de fata, nu inseamna beneficii materiale sau perpetuarea in careva functii.
    In cazul de fata „noroc” inseamna sa ai oameni de calitate, care sa nu te paraseasca nici in cele mai grele situatii. Uite ca V.P. in mare parte are acest „noroc”.
    Pe linga „cele spuse de Vasilica Costiuc, privind stilul dictatorial si plin de isterie al autoarei acestui blog” nu cred ca nu admirati perseverenta, continuitatea si curajul, cu care V.P. promoveaza principiile sale si ale partidului.
    Daca spui ca nu observi acest lucru, cred ca nu vrei sa fii sincer cu tine insuti.
    Sunt de acord ca nimeni si nici d. Pavlicenco nu trebuie sa se dea „in spectacole” cu vizitatorii bloglui. Ei pot in mod special sa ne/o faca sa ne/-i „sara tandura”. Atare „personage” mi-au scris si mie pe acest blog multe „salutari”.
    Nu trebuie sa ne dam intrigati. Intrigantii trebuie lasati faca in fata cu propria constiinta si in seama vizitatorilor blogului.
    In final, daca doriti, va astept sa veniti in ospetie pe la noi. Mi-ar placea sa va povestesc despre munca mea, despre alte aspecte interesante. Voi asculta cu placere si din experienta dvs. Noi toti avem multe de invatat.
    Mai multi vizitztori, inclusiv din strainatate, au constatat ca este mai bine o data sa vezi, decît de zece ori sa asculti.

  9. dna Can,
    zice-ti-mi va rog, ce are „viata personala ratata din tinerete” cu acuta lipsa de simpatie din partea mea pentru Pavlicenco?
    Un lider de partid (cum se pretinde a fi VP) probabil ar trebui sa fie mai tolerant, mai expus spre critica si sa duca o lupta inteligenta, cu mult calm, cu cei care incearca sa bage zizanie…
    Cind ii vad fizionomia plina de isterie, ma apuca fiorii sa trec pe la sediul pnl, nu sa mai stau de vb cu ea…
    dna Can, va urez multa sanatate si perseverenta.

  10. Oleg C. spune:
    25 April 2010, la 17:05

    Da, „viata personala ratata din tinerete” lasa unele amprente in caracterele unora, insa la alte persoane poate dezvolta ambitii pozitive majore.
    De multe ori se intimpla ca cei, care au ratat/ din diferite motive, poate si care nu dependeau de persoana data/ multe in tinerete, constientizeaza ulterior acest fapt, depun efort si ii depasesc pe cei, care poate in tinerete au avut sanse diferite mai mari.
    Eu, spre exemplu, am avut sanse minime, dar noroc maxim. Norocul mi-a surîs numai dupa o munca indracita de zi cu zi. Intotdeauna am invatat sa invat. Nu sunt eu mare „figura”, dar in aceasta viata totul este comparativ……

    Cred ca putem sa evitam prezenţa antipatiei fata de unele persoane. Sa incercam sa discutam in jurul opiniei persoanei. Ar fi o solutie de a evita discomfortul propriu zis.
    Sigur, trebuie sa fim toleranti, sa infruntam cu superioritate persoanele, care cu rea vointa sau inconstient, admit erori de comunicare, injurii, injosiri….Intotdeauna au fost si vor fi mereu atare persoane. Nu se merita sa coborim scala…Altfel, cu incetul, devenim la fel.

    Totusi, sunt sigura ca observati si multe calitati, abordari excelente.
    Munca in echipa presupune si comunicarea intre persoane cu diferit caracter. Un partid politic intruneste oameni cu diferite caractere. Daca pe primul loc sunt abordate problemele, care urmeaza a fi rezolvate, nu mai ramine destul loc si timp pentru caractere. Si totusi trebuie tinut cont de caractere. Trebuie sa cunoastem bine echipa si principiile generale de comunicare. Altfel treaba nu merge bine nici intr-un colectiv de munca, in care „caracterele” sunt angajate si primesc leafa.
    Nu exista motivatie, pentru care persoana ar trebui sa uite de demnitate.
    In continuare cred, ca daca cunosteati bine metodele generale de lucru, activitatea si atirnarea d.Pavlicenco fata de oameni, parerea dvs ar fi alta. Asta este parerea mea.
    Privind „fizionomia”…..Dumnezeu ne-a dat la toti o „fizionomie”, timpurile ne-au creat un caracter. Si una si alta pot fi modificate, pe chit se poate. Nu poti, insa, remodela absolut totul, nu ar mai fi acea persoana….

  11. Pt Oleg C.

    Explicatia e foarte simpla. Niciodata nu am placut oamenilor rai si rautaciosi, mojicilor si misoginilor, pe de asupra, orgoliosi. Oamenii nostri, de la PNL, sint din cu totul alt aluat, nu al acelora descrisi aici.

    La cit ai scris si la cita rautate ai varsat nu ca toleranta nu meriti, dar ca despre morti in partea a doua – nici o atentie.

  12. faptul ca ati reactionat, deja inseamna ca imi acordati atentie.
    in rest, no comments. las medicina sa se expuna 🙂
    apara-ne doamne de asa indivizi ca vp…

  13. Oleg C. spune:
    25 April 2010, la 20:08

    „apara-ne doamne de asa indivizi ca vp…”

    D.Oleg C., uite ca parerile noastre sunt absolut diferite in ce priveste „caracterul” V.P.
    Eu, spre exemplu ii doresc tot binele din lume. Daca se intimpla sa nu discutam/ si la telefon/ macar o singura zi, simt lipsa ei. Asta, insa nu inseamna ca intre noi nu exista niciodiferenta in abordarea problemelor pe care le discutam. Mai intii fiecare depune efort sa convinga prin argumente punctul sau de vedere. In cazl in care nu ajungem la un punct de vedere comun, incercam sa consultam si alte persoane. Se intimpla sa nu ajungem la un numitor comun, trecem peste problema, o lasam pentru alta data, fiecare mai consulta aegumentele sale….De chiteva ori am ramas fiecare cu punctul sau de vedere. Viitorul va demonstra cine a avut dreptate.
    Doar nu suntem persoane „indigo”, nu pot fi mai multe persoane absolut de acord intre ele, doar nu suntem robotei.
    Si de ce sa nu acord atentie unei persoane, cu care am inceput o discutie ? Noi nu datoram unul altuia nimic. Doar sa discutam civilizat si mai mult nimic. Mi-ar placea sa ajungeti odata sa va convingeti, ca V.P. este o persoana foarte interesanta si cine are curajul sa nu cedeze dupa primele neintelegeri, poate constata ca a procedat intelept. Trebuie sa tinem cont ca oamenii puternici adeseori sunt si impulsivi, mai ales daca sunt provocati….
    In rest, invitatia mea ramine in vigoare. Nu neaparat pe linie de partid politic.

  14. dna Can, va zic un mare multumesc pentru calmul si rabdarea de care dati dovada.
    poate acum citiva ani (2005-2006) as fi avut ocazia sa va cunosc, atunci cind fata de mine profesorul Certan Simion, v-a telefonat referitor la o stagiere pentru vreo 2 luni (aveam de sustinut licenta…). Nu mai tin minte circumstantele, dar nu am reusit sa va cunosc.
    Totul este inainte! Numai bine!

  15. Oleg C. spune:
    25 April 2010, la 21:09

    Multumesc, si dvs va doresc succese in toate.

    Suntem multi si in acelasi timp atît de putini! Sa fm uniti si vom izbuti mai multe. „Micile” neintelegeri intotdeauna exista, sa ne axam pe solutionarea problemelor care ne despart. Astfel vom fi mai puternici oriunde am fi. Nu este o simpla teorie, este o experienta de viata pe care o traiesc zi de zi…..

  16. Pt Oleg C.

    Medicina are acum multa bataie de cap cu tinerii, nu cu cei in virsta. Tinerii care nu-si pot convinge bunicii si parintii sa abandoneze trecutul si sa nu mai voteze comunistii si „pragmatici” verzi, care le inchid viitorul si ii fac frustrati, slabi si cautind sa-si verse verdele din interior nu pe rudele lor, care sint persoane controversate adeseori, neevoluate, ci pe cei care nu le-au facut nimic, dar care ii „jignesc” printr-o pozitie intransigenta fata de comunisti si de „pragmaticii” verzi. V-ati trezit acum ca ati votat idoli falsi si nu recunoasteti ce ati facut, dar incercati sa ii jigniti pe cei care v-au spus de la bun inceput ce reprezinta cu adevarat idolii vostri si cine sinteti voi, prin urmare? Asta e cauza bolii sufletului vostru, iar medicii pling dupa voi, pentru ca, fiind neputinciosi si slabi, cautati refulari si debuseuri in alta parte… Cautati, cautati, mai bine ati merge la biserica sa va mai calmati rautatea, ca de aia nu va merge in viata. Urmati cu totii exemplul lui Constantin Tanase.

    Constantin Tanase: „Se pare că drumurile mele cu fosta opoziţie anticomunistă se despart aici. Am regrete, remuşcări? Sigur că da. Dar, totuşi, a fost frumos. A fost primăvară şi mult, mult verde matern”.

  17. Oleg C. spune:
    25 April 2010, la 17:05
    „acuta lipsa de simpatie din partea mea pentru Pavlicenco”–Oleg,daca tot se simti intr-o acuta smpatie fata de asa persoana,de ce te tot bagi ca musca…aci pe blog?Nu oare pentru a provoca?Cum darcu se intimpla,ca sunt si din astea care nu mai au alt lucru de facut, decit doar sa incurce,sa iscodeasca,sa injoseasca?Se vede ca primesti o satisfactie totala, atunci cind ataci pe cineva prin provocarile tale nesimtite si nejustificate.

    „Un lider de partid (cum se pretinde a fi VP) probabil ar trebui sa fie mai tolerant, mai expus spre critica si sa duca o lupta inteligenta, cu mult calm, cu cei care incearca sa bage zizanie…”–poate numesti tu cantitatea de rabdare si calm pe care tre sa le aiba un presedinte PNL?

    „Cind ii vad fizionomia plina de isterie, ma apuca fiorii sa trec pe la sediul pnl, nu sa mai stau de vb cu ea…”–de azi inainte,ar fi bine sa-ti cumperi o matura.

    Oleg,tie nu ti-e greu la stomac de atitea minciuni prostesi pe care le scrii?Daca te apucau fiorii,nu mai intrai nicicind pe blog.Minciunosule.

  18. draga Nina,
    1. nu ma apuca fiorii, deoarece aci nu o vad pe vp 🙂
    2. nu ti-a iesit gluma cu matura. mai incearca o data.
    3. referitor la cantitatea de rabdare, raspund: MULTTTAAAAA!!!! 🙂

    P.S. Nina, a venit primavara, bucura-te de iarba verde. lasa pnl-ul asta, ca nu merita 🙂

  19. Oleg C. spune:
    26 April 2010, la 19:07

    D.Oleg C., „gusturile” nu se discuta, despre merite putem discuta.

    Dvs credeti ca PNL nu merita, eu cred ca PNL merita.

    Fiecare poate vedea in orice numai ce doreste.

    Fiecare persoana se poate asocia cu cine doreste. Este liber sa aleaga. Eu am ales PNL. Tu ? De ce ?

  20. Am fost cu PLDM, am sperat, am crezut in ei.
    Acuma sunt dezamagit. Nu stiu cine mai merita ceva in tzara asta….

  21. Pt Oleg C.

    Iata asta e alta vorba. Constat ca am avut dreptate cind am spus ca dezamagirea e mare.

    Insa nu „cine”, ci „ce”. Merita o pozitie adevarata. Ramine fiecare sa si-o stabileasca.

  22. Oleg C. ,
    1-Of,ce nu pot suporta cind spui ca, ba te-apuca,ba nu te-apuca.Pai, hotaraste-te odata ce-ti este!!!!
    2-In privinta maturii nu am glumit;cind scriam cuvintul asta, te vedeam cum zburai pe de-asupra Artimei cu ajutorul acestui „moyen de transport”,numai sa n-o mai vezi pe Pavlicenco.
    3-sunt si eu de-acord ca tre sa ai multa rabdare,dar cite-odata unii vizitatori prea intrec limitele obrazniciei si chiar nu cred,ca d.Pavlicenco merita o atare atitudine.
    Nu stiu ce ai avut in vedere prin „iarba verde”,insa vreau sa-ti spun ca:a- eu nu pasc,fac parte dintr-o alta clasa de animale.
    b-verdele nu m-a pasionat niciodata,
    c-daca maninc fructe,legume verzi, imi dauneaza sanatatii.
    d-PLDM care este tot verde,nu-mi inspira incredere si nu merg intr-acolo.
    e-Ma bucur foarte mult de soarele de afara,inclusiv al primaverii.
    f-PNL merita mult mai mult decit crezi,in curind te vei convinge,eu nu incerc sa o fac,nu vreau sa vorbesc inzadar,las omul singur sa se convinga,nesilit de nimeni.

  23. Nina,
    iarba verde, adica iesiri la natura. doamne fereste, nu zic ca faci parte din clasa animalelor.
    Numai bine 🙂

  24. Ieri, în Palatul Republicii, în cadrul unei şedinţe solemne au fost… reconfirmate semnăturile deputaţilor primului parlament sub Declaraţia de Independenţă a R. Moldova.

    De pe http://www.timpul.md/articol/marii-singuratici-9862.html

    Constantin Tanase: Marii singuratici

    Când, cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, am urcat la etajul întâi, mi-a atras atenţia o densitate uriaşă de reporteri la metrul pătrat în jurul unei persoane. Curios, m-am apropiat şi am văzut că persoana asaltată era… Petru Lucinschi, care în august 1991, în calitatea sa de membru al biroului politic al PCUS, fiind ocupat la Moscova cu rezolvarea afacerilor financiare ale acestui partid, nu a participat la şedinţa istorică din 27 august (1991) şi nu a votat Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Am observat mai apoi, în sală, sta singuratic, nederanjat de presă, ex-premierul Mircea Druc. În altă parte, încă un alt mare singuratic, neasaltat de presă, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu. Astfel, cei care cu adevărat au făurit Independenţa nu prezintă interes pentru patronii reporterilor de la televiziunile cu „k”… Mulţumim profesorului Moşanu care i-a reabilitat pe marii singuratici, fiindcă, vorba clasicului, unde i-a scuipat boierul, i-a sărutat Vodă.

  25. …………………………………………………………………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *