UNIREA devine inevitabilă…

De Octavian RUDEANU, de pe: http://www.jurnal.md/ro/news/unirea-devine-inevitabila-180469/

Din momentul cand in fruntea celor doua state romanesti au venit doi romani, Ghimpu si Basescu, UNIREA s-a impus felic-4felic-1ca un subiect inconturnabil al domeniului public. Atat unul, cat si celalalt sunt suspectati, acuzati chiar, de intentii unioniste. Traian Basescu este caricaturizat drept un capcaun gata sa inghita firava Moldovioara iar Mihai Ghimpu, drept un tata vitreg ce duce biata fata la pierzanie.

Ambii granzi ai scenei politice nationale declara drept obiectiv comun integrarea europeana, care se va materializa in viitorul imediat prin circulatie libera intre cele doua state precum si prin accesul masiv al moldovenilor la cetaenia romana. Pe termen mediu se promit proiecte de reconectare a infrastructurii, inclusiv restabilirea celor 20 de poduri peste Prut, interconectarea sistemelor energetice si in final aderarea R. Moldova la Uniunea Europeana impreuna cu tarile din Balcanii occidentali. Astazi R. Moldova, alaturi de Albania, Bosnia, Serbia si Muntenegro, asteapta sa revina in Europa pentru a marca impreuna centenarul sfarsitului primului razboi mondial.

Este oare UNIREA inconturnabila ?

Din momentul independentei si pana in august 2009, Republica Moldova a fost condusa neintrerupt de generali sovietici cu cartierul general la Moscova. Venirea in fruntea tarii din stanga Prutului a unui jurist independent, roman in suflet, a schimbat paradigma guvernarii si a facut unirea posibila.

Pe de alta partea Prutului, Traian Basescu, capitanul care a condus Romania in NATO si UE a declarat drept o noua prioritate a sa, de suflet, Republica Moldova, votul basarabenilor unionisi fiind decisiv in realegerea sa la carma Romaniei. Astfel pentru capitanul romanilor de pretutindeni unirea devine o chestiune de onoare si el vine la Chisinau, facand unirea probabila!

Mai mult ca atat, integrarea elitelor culturale a si avut loc prin cucerirea fireasca a Romaniei de catre Grigore Vieru, Anastasia si… Ileana Lazariuc, Pavel Stratan, Zdub si Zdop si multi altii. Noua elita politica de la Chisinau, precum, Vlad Filat, Alexandru Tanase, Dorin Chirtoaca, este, la randul ei, made in Romania. Elita economica ramane partajata intre cei care asteapta cu nerabdare cresterea valorii patrimoniului lor in urma integrararii R. Moldova in Uniunea Europeana si cei care tremura de frica exproprierii averilor acumulate abuziv. Relevanta acestei elite reticente devine insa tot mai mica odata cu liberalizarea pietii si sosirea in tara, din ce in ce tot mai numeroase, a companiilor multinationale.

Integrarea societatii prin libera circulatie alaturi de pasaportizarea romanilor din Basarabia este anuntata ca o prioritate majora pentru urmatoarele 6 luni!!! Daca acest proces a fost intrerupt, trebuie sa recunoastem voluntar, de acelasi capitan, pentru a nu periclita sansele Romaniei aflate pe cursul NATO si UE, astazi Traian Basescu se anunta determinat sa-si achite urgent datoria.

Integrarea infrastructurii, refacerea podurilor, reamenajarea caii ferate, conectarea sistemelor energetice va fi felic-3urmatorul indicator de seriozitate a unionismului! Capacitatea de a transfoma Prutul din zona de separare in zona de contact si, de ce nu, intr-un motor al reconstructiei economice a intregii Moldove, reprezinta o provocare si, totodata, un potential considerabil.

Ce-i cu STATUL independent?

Daca vantul sufla astazi in pupa unionistilor, incotro vaslesc oare statalistii ? Din 1989 incoace Moldova a evitat portul romanesc, fiind manata pe marea agitata de o echipa de canotori ciuliti la trilul fluierarului din rasarit. Pe tricourile vaslasilor fiind marcat STATalisti in cinstea eroului cu acelas nume, corabia facand multe valuri, de fapt a … stat idependent… pe loc. Astazi echipa s-a rarit considerabil, sleita sa tot vasleasca impotriva vantului geopolitic, imbatranita, mancata de rau de mare si dezertata de fauna ROZatoare. Cirmaciul echipei refuza cu incapatanare sa vada icebergul din cale, iar calauza se tine mortis de hartile tesute inca de tata-su, Papura-voda.

Fluierarul din Kremlin nu inceteaza sa emita trilul subliminal pe care vaslasii fermecati il urmeaza fidel. Acesta incearca sa lanseze si alte cantece pentru un nou public insa, spre marea sa deyamagire, recolteaza doar aplauze rare si acelea exclusiv din balcon… Melodii noi si multe se revarsa din cer spre deliciul pasagerilor moldoveni fascinati de culorile Pandorei europene…

Şalupa de salvare care a dezertat R. Moldova in momentul iesirii din portul sovietic continua sa consume pesmetii stocati acolo cu cateva decenii in urma, dar toate incercarile capitanului de a intra in rada unui port fie la miazazi sau miazanoapte au primit drept raspuns combinatia din trei degete. Corabia vecina ar avea loc vacant si pentru salupa ruginita si pentru pasagerii flamanzi, mai putin insa pentru marinarii hapsani si capitanul senil.

Este oare UNIREA fesabila ?

Discursul unionist este unul prezent insa minor in politica romaneasca, reflectand de fapt starea embrionara a filozofiei politice de pe Dambovita. Aceasta s-a nascut in epoca statelor nationale unitare unde a si ramas de frica strigoiului pe nume Iredentism. Astazi politicienii romani fac fata unor dileme identitare, unui disonans cognitiv, pe care vor fi insa obligati sa-l depaseasca rapid.

In primul rand este vorba de regionalism care va inlocui treptat centralismul metropolitan. Romania a si lansat cele noua regiuni de dezvoltare economica, pe croiala vechilor ansambluri geo-economice cunoscute drept provincii istorice, dar ramane inca a le umple de sens si, mai cu seama, de resurse. Astfel, intreg ansamblul politico-economic al Republicii Moldova, cat si subansamblurile sale precum Transnistria si Gagauzia vor putea beneficia de principiul subsidiaritatii in gestiunea afacerilor regionale si locale.

In al doilea rand, politica fata de minoritati este si ea chemata sa evolueze de la conceptul de control si asimilare la cel de coexistenta si cooperare. Astfel, maghiarii, romii si nemtii de o parte si ucrainienii, gagauzii si rusii de alta parte… a Prutului, trebuie sa devina parte a natiunii politice romane si a culturii polietnice europene. Recunoasterea si valorificarea patrimoniului cultural evreesc este si ea un imperativ al timpurilor si o oportunitate de dezvoltare…

In al treilea si ultimul rand este simbolul unirii – capitala comuna! Este oare clasa politica romaneasca pregatita sa-si faca valizele si sa treaca cu chirie la Iasi ? Sunt oare mogulii gata sa sprijine proiectul secolului – ctitorirea unei noi capitale a romanilor pe Prut, sudand astfel pe veci cele doua maluri ? Va deveni oare Moldova capitala Romaniei ?

Cine va finan
ta UNIREA ?

Un cunoscut analist roman a estimat costurile Unirii la 30 miliarde euro, care ar reprezenta finantarea infrastructurii fizice de baza: 2-3 mii de chilometri de asfalt, alinierea ecartamentului a circa 1000 km de cale ferata la cel european, conectartea sistemelor energetice si modernizarea apeductelor din orasele principale. Aceste investitii initiale minime, gestionate eficient, ar permite aducerea R. Moldova in 10 ani la standardele actuale ale Ungariei sau Poloniei. In plus, administrarea publica si serviciile publice precum educatia, sanatatea si politia ar costa si ele circa 3 miliarde de euro anual.

Uniunea Europeana va moderniza R. Moldova. Initial fondurile unionale de pre-aderare se vor ridica usor la 10% din budgetul R. Moldova, adica 100 milioane euro anual. Ulterior acestea vor fi inlocuite cu fondurile de coeziune si atunci fluxul de capital va creste considerabil. Cu alte cuvinte in urmatorul deceniu R. Moldova va putea investi 2-3 miliarde de euro nerambursabili in drumuri, apeducte, scoli si spitale. Iar din momentul semnarii acordului de asociere, fluxul de capital privat, orientat cu precadere la productie, adica locuri de munca, si consum, adica magazine, va creste treptat aducand alte 2-3 miliarde de euro si circa doua-trei sute de mii de noi locuri de munca.

Romania va finanta serviciile publice: administratia, politia, sanatatea si invatamantul. Bugetul anual al Romaniei este de 100 miliarde euro, iar Republica Moldova are circa 1.500 de localitati comparativ cu cele 15.000 existente in Romania. Prin urmare costul administrarii R. Moldova poate fi estimat la maximum 10% din bugetul de stat al Romaniei, o contributie realista in fundatia UNIRII.

Paradoxal, conditiile finantarii externe a dezvoltarii R. Moldova sunt astazi mai favorabile ca niciodata. Pe deoparte exista un excedent financiar in crestere pe piata internationala care scoate din pamant orase noi, impanzeste apele cu insule artificiale si pregateste calatorii comerciale in spatiu. Pe de alta parte, criza financiara globala a accentuat riscurele speculatiei financiare, orientand investitorii catre capacitati de prodictie si, in special, infrastructura suveran garantata. Nu intamplator anume astazi atat Rusia cat si China se inghesuie sa acorde credite… R. Moldova!
Este necesar de abordat responsabil si eficient si problema datoriei externe a R. Moldova. Pe parcursul ultimului deceniu cel mai sarac stat din Europa a finantat economia mondiala, transformndu-se in exportator net de capital. Aceasta rusine a comunitatii internationale, cu SUA in frunte, s-a produs deoarece creditele acordate in zorii independentii de Banca Mondiala, FMI si alti parteneri au devenit scadente iar fluxiri alternative de capital, fondurile europene bunaoara, au intarziat sa vina. Intre timp si cotoroanta de mama-vitrega isi tot pedepseste biata copila, ba ridicand factura la gaze, be refuzand cana cu vin…

Se impune promovarea ideii unei conferinte internationale pentru anularea tuturor datoriilor R. Moldova, inclusiv Transnistria, cu doua argumente fundamentale. Occidentul se face responsabil pentru experimentarea unor tehnologii economice falimentare, soldate cu distrugerea industriei nationale iar Rasaritul se face dator pentru ocupatia militara, exploatarea abuziva a resurselor, in special a celor umane (deportarile, telina, BAMul) precum si mentinerea in serbie continua a fratilor transnistreni.

Vom indrazni oare sa spunem raspicat lumii intregi ce ne doare si ce dorim?!
Va cuteza oare Capitanul Romaniei sa-si implineasca destinul basarabean!?

Daca cele insirate mai sus va par ireale, va propun sa recititi JURNALUL din 7 septembrie 2000.

Acum zece ani anuntam

SECOLUL SPERANȚELOR

“Ce se va intampla in urmatorul deceniu, pot sa va spun eu. Vor apare din pod (crisa) noi Bragisi, Diakovi si Lucinschi care vor chema, nu si infaptui, referendumuri pentru a-si reimparti puterea tot intre ei. Moldoveni vor ramane tot mai putini, iar cei ce vor ramane vor viziona tot mai rar Mesagerul, preferand, dupa posibilitati, sa lucreze sau sa se odihneasca in Turcia ori Spania. Se va ridica o noua generatie de dupa ’89, libera de chingile epocii trecute, tinara si revolutionara, care va da cu pietre in temnicieri, incercand sa se salveze cu fuga ori, speranta nu moare niciodata, sa-i puna pe fuga pe cei din urma. Unde mai pui ca stelele tin cu cei care le urmaresc, Romania intra in NATO, iar vamile Europene isi fac aparitia pe Prut. Daca nu crapa de invidie, moldovenii isi fac cu totii pasapoarte romanesti, iar centrele de studiere a limbii romane sunt inundate de elevi duri (crutae), pentru care sunt soliciati profesori de la Bucuresti. Sa va dea domnul sanatate!”

Loading Facebook Comments ...

51 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Romanul

    Nu-mi place ca Moldova este vazuta ca o tara care nu poate fi acceptata in UE. In prezent aveti dreptate. Asa este. Nu abem nevoie de vorbe „dulci” sau sa ne ascundem dupa „deget”. Problemele trebuie sa le infruntam. Dar mai mai intii trebuie sa le cunoastem foarte bine, sa le examinam cu lux de amanunte si sa traam calea pe care le putem rezolva. Sa nu spuneti niciodata „niciodata”. Eu intuitiv stiu ca voi ajunge sa o vad Acolo. Atunci ma voi considera cetatean european, chind modul nostru de viata va fi european. La marea majoritate a populatiei. Chind casa mea si eu voi ramine pe loc, alaturi de concetatenii nostri, dar granitele Europei ne va „imbratisa” si pe noi. Numic nu este imposibil. Noi doar nu ne propunem sa „trezim” mortii din morminte. Nici nu suntem mai timpiti ca toti altii. Nu a fost un trecut usor , nu este usor prezentul, nu va fi usor nici viitorul. Daca Dumnezeu ne da sanatate si minte ca sa putem infrunta raul, care mereu sta in „capul” mesei, vom ajunge si acolo. In Europa ajungind, vom fi uniti, fara o unire „speciala” inainte de….
    Spuneti ca nici Basescu nu vrea….Si nici acestea de aici nu vor….
    Probabil, daca doreau, acest lucru se intimpla 20 de ani in urma. Numai ca nici un presedinte nu ar putea face nimic, daca majoritatea oamenilor de aici ar constientiza si ar dori din rasputeri, nu numai din suflet, acest lucru . Ce ar putea face doi presedinti cu armatele lor ? Ar deschide foc ? Eu una nu cred! Insa fortat nu trebuie sa se intimple acest lucru. Ar fi o belea mare….
    Lumea nu este informata. Proportional neintelegatorii acestei probleme sunt cam aceeasi in Romania si in Moldova. Pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa se interpreteze aceeasi „partitura”.
    Se stie chit de tare a dorit Romania si chit de greu a intrat in UE, dar Moldova numai mimind dorinta….cum sa se integreze. Unde mai punem ca si condusi suntem ‘cum suntem’….Oricum, cindva se va intimpla. Chindva, chind chinezii se vor simti in rusia ca la ei acasa, cum se simt rusii la noi, vor da mina peste oceane toti cei europeni la fata, va dori si marea rusie, care are cea mai mica populatie pe un km.patrat…
    Vom ajunge si vom vedea…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *