Referendumurile si demnitatea nationala

Vom avea, poate, doua referendumuri. Unul, constitutional, desfasurat de AIE, altul, “de propaganda si agitatie”, felic-5DSC07838DSC07837desfasurat de PCRM. Pentru comunisti e o solutie de a fi mereu in ofensiva. Ei trebuie si vor sa fie “in treaba”, sa nu adoarma vigilenta activistilor din teritoriu, care umbla pe la casele oamenilor si explica politica partidului, Sa nu ii uite nici electoratul lor, inca neinformat “altfel” de presa independenta sau proAIE.

Vrem, nu vrem, trebuie sa fim de acord ca cei ce au distrus Moldova zece ani la rind sint activi, isi exprima pozitiile cu tupeu, stau intr-un pumn si se pregatesc sa il aplice in plexul AIE, dar si al nostru. Noi nu le putem opri actiunile, dar se cer contraatacuri si contraagitatie organizata. E posibil asa ceva? Ma indoiesc.

Am spus acum citeva luni ca Alianta pentru Integrare Europeana ar trebui sa aiba un serviciu unic de presa, analisti si experti care sa analizeze sistemic si sistematic declaratiile, opiniile societatii civile si comportamentul Opozitiei comuniste, pentru a se reactiona cu promptitudine. De ce nu se intimpla aceasta? Probabil, din acelasi motiv – nu se face o ierarhie, nu exista incredere reciproca, s-o fi dind o lupta inutila pentru fiecare functie in ideea sa nu favorizeze pe cineva dintre cele patru formatiuni. In timp ce populatia consuma usor mesajul obraznic, dar “pe înţălesul nărodului”, asimilabil de catre cei mai putin informati.

Aparitia Jurnal TV a propulsat in vazul lumii discutiile in contradictoriu. Am urmarit o emisiune de joi cu vicespeakerul Iurie Tap si mai tinarul analist politic Denis Cenusa. Sincer sa spun, mie mi s-a facut rusine pentru demnitar. Iar Cenusa, chiar daca are o vorba mai urbanizata cu palatalizari, care trebuie evitate, s-a aratat „incapatinat”, in sensul bun al cuvintului, si a persistat in pozitia sa. Daca vor continua asa discutiile vreo trei luni, din cele sase luni inexistente pentru incadrarea legala a referendumului intirziat, plus propaganda comunista si umblatul rosilor de la usa la usa in provincie si in capitala, nu stiu care referendum va cistiga, nu doar juridic, ci ca impact. Daca nici 25 la suta din alegatorii inscrisi pe lista nu vor da un ok referendumului constitutional, ne putem alege cu un esec rasunator.

Sigur, apar niste intrebari – de ce atit de tirziu s-au trezit liderii AIE cu referendumul constitutional? Unde e si acum textul, conceptul, pentru ca toti discuta, dar fara obiect si fara subiect, doar asa, pe linga. Dar de discutat e o gramada, ca sa nu amintesc doar de modelul regimului, insusi modul de alegere a Presedintelui, atributiile acestuia, necesitatea obiectiva a functiei, suplimentarea atributiilor premierului, multe alte articole.

Imi lasa un gust amar aceasta tevatura. Si noi, PNL, spunem ca democratia si reformele firave trebuie consolidate, pentru a se evita revansa comunista prin alegeri anticipate. Dar pentru aceasta AIE trebuie sa fie cit mai ofensiva si credibila, apreciata sincer de oameni. Deocamdata am senzatia ca aprecierea vine doar de la adeptii mai din fata, din rindul intelectualilor. Restul, soldateii… sint cam dezamagiti.

Ieri, la Jurnal TV, am formulat si citeva idei, poate mai neobisnuite, in contextul modificarii Constitutiei. Una ar fi ca, de dragul promovarii denumirii corecte a limbii, ca „romana”, in Legea Fundamentala, si a anularii neutralitatii militare a statului, s-ar putea negocia si accepta conditia satrapilor de a se mai modifica doar partea referitoare la alegerea Presedintelui in ultima faza in Parlament, apoi dizolvarea Parlamentului si anuntarea alegerilor anticipate. (Subliniez: mie imi repugna sa negociez cu acesti comunisti antiromani, dar asta e situatia, e si plata ca, atitia ani, Opozitia nu a fost unita, nu a fost ofensiva, ba chiar unii l-au votat la 4 aprilie 2005 pe Voronin ca sef de stat. Pina si actuala fragilitate a AIE e cauzata de egoismul si aroganta celor care nu au unit fortele, ci au luptat unii contra altora. Poate ca daca actuala tevatura a consumarii alegerilor anticipate se producea in 2005 si am fi cistigat, in loc sa pierdem, vreo patru ani…) Si daca se face un referendum si se bate in cuie limba moldoveneasca, lipsa de limba romana in Constitutie sau neutralitatea injumatatita – ce posibilitatie vor fi sa se revina la aceste chestiuni pe viitor, daca vor fi batute in cuie prin votul intregii populatii? Nu e oare periculos si riscant daca ne gindim si la viitor?

Varianta expusa mai sus e valabila, bineinteles, daca si deputatii PD accepta modificarea integrala, cum e corect, a art.11 si 13. Daca nu, atunci sa se negocieze cu PD votarea acestor articole in schimbul sprijinirii lui Marian Lupu la functia de sef de stat prin Parlament sau direct, fara depunerea candidaturilor pentru sef de stat de catre Ghimpu, Filat sau Urecheanu. Asta de vreme ce Mihai Ghimpu tot insista ca „Lupu va fi Presedinte”. Intelegem – numai astfel el mai ramine speaker.

In felul acesta, intrebarea este – avem sau nu avem barbati ai neamului, care sa negocieze aceste lucruri definitorii pentru destinul nostru – limba romana fiind o problema de demnitate nationala, mult mai importanta decit cineva sa ramina speaker inca trei ani, iar anularea neutralitatii fiind decisiva pentru ruperea noastra de sfera de influenta rusa si inscrierea in sistemul de securitate euratlantic, in care se afla si Romania?

Evolutiile se arata curioase, interesante, dar si periculoase. Va fi AIE in stare de sacrificii nationale si de unirea fortelor anticomuniste in batalia decisiva ce se anunta? Vom vedea.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

32 Comments

Add a Comment
  1. Alexandra Can says:
    12 martie 2010 at 05:34

    Clasa politica din Moldova poate fi comparata cu o orchestra, in care instrumentele sunt desacordate si indeplinesc simultan diferite partituri….
    Electoratul este hirtuit cu promisiuni de “idealuri”, care sunt promovate pina la alegeri. Dupa alegeri puterea trece in mod parca “democratic”, dar “idealurile” intirzie sa vina…..
    Vorba aia: vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi raminem tot ca prostii….Aceasta este “gluma” regretabila iesita din popor.
    Parerea mea este: calitatea “orchestrelor” depinde in mare masura de dirijori.
    Daca “dirijorii” sunt buni si isi propun sa indeplineasca in comun o frumoasa partitura, acest lucru este posibil.
    “Dirijorii” trebuie sa fie “Mari artisti” si sa poata aduna impreuna “orchestrele” si asigura logistica lor. Suna frumos si simplu . Nu ?
    Cam astfel poate sa se intimple cu partidele si conducatorii lor. Tot depinde de ei, cei din virful partidelor si echipele lor. Nici unul nu este “rupt din soare”. Si nici “tirie briu”. Partidele au razletit electoratul. Ele trebuie sa-l consolideze.
    Spre regret, in Moldova in ultimele doua decenii suntem afectai si de vesnica lupta pentru putere. Lupta intre partide pentru simpatia/votul/ electoratului. “Lupta” haotic toate partidele intre ele, din pacate, chiar si cele care se considera democratice si proeuropene. Atunci chind intre aceste partide va exista o buna colaborare si promovarea cadrelor atit in partide, precum si la functiile publice va fi bazata pe profesionalism , chind vor fi depolitizate actiunile organelor publice locale si centrale, dupa venirea lor la putere/si a functionarilor respectivi/, se va contura crearea a unui bloc politic sanatos sau megapartid, care ar putea conduce tara spre un viitor mai bun.
    Meditatia mea “miroase” a mare “optimism”, dar acest lucru este posibil….Totul depinde de “dirijorii orchestrelor” …..Poate de aceasta data “spectatorii” vor avea parte sa asculte o partitura noua, interpretata in comun cu numele de “HORA A UNIRII”…..Putem sa unim “orchestrele” ? Sa le unim !

  2. -Dna Pavlicenco! Vă rog nu vă suparaţi, dar cu ce se deosebeşte poziţia Dvoastră de cea a lui Voronin şi Roşca?
    – Oare nu înţelegeţi că trebue vreme ca majoritatea cetăţenilor, mai ales de la sate, să fie „dezintoxicaţi” de propaganda comunistă? La alegerile anticipate majoritatea cetăţenilor se vor duce cu aceleaş idei provoroniste!
    – Dupa părerea mea Dl Mihai Ghimpu este cel mai anticomunist din actuala guvernare. Dacă vă socotiţi anticomunistă, atunci de ce repetaţi lozinca comunistă despre Dl M.Ghimpu „numai astfel el mai ramine speaker”? De ce nu al ajutaţi pe Dl M.Ghimpu?
    – La guvernare mai sunt „anticomunişti” de peste noapte, dar Dl M.Ghimpu pentru a avea timp ca să lupte cu „comuniştii-burgeji” în cea mai săracă ţară din Europa trebue să susţină aceşti „anticomunişti” atît timp cît luptă împreună împotriva pcrm. În acelaş timp anticomunista (!?) Dna Vitalia Pavlicenco luptă împotriva lui Dl MGhimpu ca şi pcrm !?

  3. Serviciul unic de presa e foarte necesar,dar cind vezi ca Filat se coboara la nivelul fostului sef de stat si-l numeste ,,berbec,, ,dar si ceilalti la provocari reactioneaza la fel cu insultari cred eu si toata lumea, ca nici unul din AIE nu are fata de politician bine mersi cu educatie macar cu cei 7 ani de acasa.Clar ca ei reactioneaza,chiar cedeaza la tensionarile care exista,deacea sunt de acord ca au nevoie de purtator de cuvint,dar ei sa faca treaba ca-i mare jale.Lumea nu mai are rabdare la problemele care exista, sa le tolereze badaraniile.

  4. Pt Osav

    Acum nu am timp sa scriu mai mult, voi reveni.

    Da de unde ati luat ca eu trebuie sa am grija ca pozitia mea sa se deosebeasca de a cuiva? Nu am asemenea preocupare. Am pozitia mea si o expun fara a ma gindi cui ii place, cui nu, cu cine se aseamana…

  5. D.Pavlicenco,
    imi plac femeile din poza de mai sus.Asta inseamna ca, referendumul va fi ceva asemantor acestor doua femei.Si culorile le-ati potrivit:rosu-PCRM,albastru-PL.E normal sa fie si ceva verde:funda de la palarie-PLDM.Vai,s-or fi molipsit toti de la Voronin,inchina paharele a bucurie si veselie-n tara!!!???T-a-a-a-a–a-are ne va fi bine dupa referendum!

    Uitati-va cum se intimpla in lumea asta:unii vad pisici,altii palarii,funde si rochii.Dar n-am ce face,ochiul meu a fost atras de eleganta doamnelor din poze.

  6. Unicul „barbat” in Moldova este Pavlicenco? Este obositor ce faceti. Braghis, Andronic, Plugaru, Petrache,…….., Doamne apara! Mai odihnitiva….. Lasati-ne, odata, in pace!

  7. Luluta
    Babele sunt cam purtate si urate, ce i-a placut ochiului tau in ele?
    Si inca si beau, ca niste betivance?

  8. Mi-a placut ideea de a compara referendumul acestor doua babe colorate,doar am spus clar.

  9. OSAV , nu te prea intreba multe ca risti sa nu-ti mai citesti mesajele tale pe acest site.Asta-i democratia lui VP. Caci dusmanii ei de moarte sunt” :Ghimpu, Chirtoaca , Filat ,Basescu , AIE, inca nu te-ai dezmeticit? Dupa ce intrebari pui , vei avea parte de :” du-te la medic si te trateaza”, „descreerat „, dezechilibarat ” sau altele si mai si.. alte „frumoase epitete” si .. citeste mai repede mesajul meu , cat n-a fost sters..

  10. Pentru compararea referendumului avem nevoie de mai multe babe

  11. Bravo, Natalia! Apreciaz umorul tau.
    de altfel o simpatizez foarte mult pe dna Pavlicenco,
    sincer va spun, desi uneori ma amuza, totusi ESTE O DOAMNA CUMSECADE!

  12. Stimate Doamne V. Pavlicenco şi A. Can ave-ţi perfectă dreptate în cele expuse, dar se vede că maşina de propagandă la PCRM lucrează în continuu şi au şi rezultate. Partidele de guvernămînt se mai află încă în euforia de după 29 iulie şi au uitat de lozinca comunistă „vrag ne dremlet”, mai ales că spre deosebire de cei de azi, cei de eri promovau în posturi importante perspane competente din afara partidului şi nu srîngeau de gît pe cei care iau susţinut.
    Poporul nostru este nu numai un popor extrem de îndurerat, truditor şi primitor din toate timpurile, dar şi foarte sentimental şi numai în sînul acestui popor puteu să se nască aşa Domnitor ca Ştefan cel Mare, scriitori ca Ion Creangă, Vasile Alexandri şi poieţi ca Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, dar aceste caracteristici îl şi dezarmează, făcîdnul uşor de manipulat. Dar cu politicienii (practit aceleaşi personaje de 20 de ani)- mai rămîne de dorit şi dorinţa de putere le este foarte bine dezvoltată, iar de alegător îşi amintesc numai în campanii electorale. Cetăţenii sînt atît de hărţuiţi, ca practic le este indiferent de cine va fi numai săi lase în pace odată şi să termine cu circul acesta din massmedia şi celtuielile banilor din banii impozitaţi din contul lor. Cred că ar fi fost cazul să găsească o candidatură neutră din cele 4 mln de cetăţeni, care ar aranja nu numai ambele tabere, dar şi întreaga populaţie si să permită poporului să mai repire puţin vre-o 3-4 ani. Degrabă se încep lucrăroile de primîvară şi să nu uităm ca avem o ţară agrară şi că o zi de primăvară hrăneşte anul întreg.
    Dacă în fruntea ambelor tabere sînt bărbaţi adevăraţi şi patrioţi al acestui popor, dar nu populişti şi carierişti, atunci vor proceda corect în folosul poporului şi nu a ambiţiilor petrsonale că de bogaţi sînt destul de bogaţi, a mai rămas să dee dovadă şi de patriotsm.

  13. Dnei Vitalie Pavlicenco & CO
    – Pentru răspunsul „Da de unde ati luat ca eu trebuie sa am grija ca pozitia mea sa se deosebeasca de a cuiva? Nu am asemenea preocupare. Am pozitia mea si o expun fara a ma gindi cui ii place, cui nu, cu cine se aseamana…”
    – Vă stimez cum aţi luptat înainte cu aşa zişii „comunişti” şi „frontişti” şi că sunteţi o Doamnă citită.
    – Aveţi tot dreptul să aveţi părerea Dvoastră personală, ca toate persoanele. Dar din care parte sunteţi? Ce scop aveţi?
    -După părerea mea, trebue să „aveţi grijă” şi să o expuneţi totuşi „gîndimdu-vă” poziţia Dvoastră „cu cine se aseamana” – cu a lui Voronin şi Roşca şi luptaţi cu acei care încearcă să demoleze ideologia comunistă din cea mai săracă ţară a Europei.
    – Probleme şi greşeli sunt, dar trebue de ajutat forţile anticomuniste pentru rezolvarea lor şi nu ajuta pcrm şi ppcd.
    – Părerea mea, Dvoastră avînd autoritatea de luptătoare anticomunistă trebue de ajutat forţile anticomuniste în această perioadă de cumpănă.
    – Eu nu sunt membru al nici unui partid, dar întradevăr al văd în prima luptă cu ideologia comunistă pe Dl M.Ghimpu.
    – Trag speranţă că cu autoritatea care o aveţi o să ajutaţi la demolarea puterii „comuniştilor-burgegi” cu scopul de îmbunătăţi nivelul de trai a cetăţenilor.

  14. Pt Osav

    Sa le luam pe rind.

    Daca astazi PD si PLDM dau deja de inteles ca s-ar putea sa fi gresit legat de referendum – o sa le spuneti acelasi lucru, o sa ii intrebati aceleasi lucruri? Sinteti sigur ca PD si PLDM accepta ideea ca „trebuie vreme ca majoritatea cetăţenilor, mai ales de la sate, să fie “dezintoxicaţi” de propaganda comunistă? La alegerile anticipate, majoritatea cetăţenilor se vor duce cu aceleaş idei provoroniste!” Astept raspuns.

    Toata lumea stie ca Ghimpu il vrea pe Lupu nu sincer, ci doar pentru ca “numai astfel el mai ramine speaker”. Nu eu am descoperit America. Este foarte bine ca acest lucru sa nu se simta. Dar se simte si da prost. Oricit ar fi Ghimpu de anticomunist. Nu mai mult decit mine. Eu am luptat impotriva lui Voronin nu cind Voronin e in opozitie, ci cind era la guvernare. Nu are nevoie Ghimpu de ajutorul nostru si nici nu-l accepta, nu putem spune mai sus. Nu avem nici un feld e obligatii fata de el, nici un fel. Si nici nu ne stimuleaza sa il sprijinim, iar noi sprijinim idei, nu oameni.

    Judecati voi cine sint “anticomunişti de peste noapte”, eu m-am plictisit deja de aceasta tema. Cit priveste Ghimpu, imi pare foarte rau ca nepotul sau nu face nimic la Primarie, nimic, nimic, ce ocupa numai cu populismul si demagogia. Am exemple o gramada, pina si colegii sai sint uluiti de inactivitatea lui Chirtoaca, care umbla cu populismul si demagogia, dupa PR ca narcomananii dupa stupefiante. Cind am sa vad o alta atitudine a cuplului Ghimpu-Chirtoaca in sendul abandonarii populismului ieftin, voi spune ca merita sprijin.

    Nu imi pun problema de ce parte sint. PNL este in Opozitie constructiva. Este o decizie colectiva si eu o respect. Scopul nostru este de a promova PNL prin adevar, fara a-l taiunui, chiar daca ii doare pe cei din dreapta. Partidele liberale de la guvernare sint arogante si asta le va juca festa.

    Nu prea vad eu dintre cei care „încearcă să demoleze ideologia comunistă din cea mai săracă ţară a Europei” – astia despre care credeti asta l-au avut in spate pe Lucinschi, MAAAARE ideolog comunist, care a restabilit Partidul Comunist in 1993 in Moldova.
    .
    Daca partidele anticomuniste au nevoie de ajutor, sa il solicite, insa sint prea infumurate sa solicite ajutor, iar noi „ne stim locul”, nu ne bagam ca musca la cal.

    Nimeni nimanui nu datoreaza nimic. Asta sa v-o scrieti in frunte. Daca cineva vrea ajutat, initiaza discutie, dialog etc. Nu face asta, inseamna ca nu are nevoie. Nici de PNL, nici de mine. Cind imi vor spune ca au nevoie de ajutor, ma voi gindi sa iau decizie. In alegerile din 29 iulie i-am sprijinit, dupa care ei merg si ne distrug partidul in teritoriu. Nu ii respect pentru asta.

    Cine va impidieca sa il aveti pe Ghimpu idol? Eu – nu va impiedic. Pentru mine Ghimpu nu e idol.

    Nu are astazi nimeni nevoie de autoritatea mea. Cine are nevoie, ma solicita.

  15. Natalia,
    daca citim inca odata atent articolul D.Pavlicenco,mai scotocim citeva babe.Ce crezi?Incercam?

  16. COSTI spune:
    12 March 2010, la 18:06
    …Caci dusmanii ei de moarte sunt” :Ghimpu, Chirtoaca , Filat ,Basescu , AIE, inca nu te-ai dezmeticit?

    Nu vă supăraţi D-Costi, dar nu sunt deacord cu concluziile d-stră.

    Argumentez:

    V Pavlicenco la jurnal TV din 11. 03.2010 clar a prezentat poziţia PNL faţă de NATO, faţă de limba de stat, faţă de CSI şi anume că PNL pledează pentru modificarea art 13 şi 11 din constituţie şi eşirea din CSI.

    Astăzi la „Otcrîtaia studia” reprezentantul AIE Diacov a declarat, că în caz de modificare a Constituţiei art. 13 (limba de stat)nu fa fi atins, iar D-Urecheanu a confirmat că art 11 (neutralitatea statului) nu va fi modificat.

    Şi acum Ce trebue să facă PNL, să-şi modifice principiile programatice, . d. Pavlicenco să revină în studiou să declare că-şi schimbă viziunea faţă de limba de stat şi neutralitatea statului din motiv că AIE are o altă viziune referitor la aceste probleme, numai ca să nu se supere acei din AIE?

    D Filat azi a participat la întrunire cu reprezentanţii Adm. locale în or. Bălţi, şi după cum a fost prezentat la ştiri am văzut că vorbea numai în limba rusă.

    Da noi ce nu avem limbă de stat, sau poate or. Bălţi se află în alt stat şi reprezentanţii organelor centrale vizitînd acestă localitate sunt obligate să vorbească în limba celor care nu conosc,sau se fac că nu cunosc limba de stat pentru a nu-i supăra sau care e motivul? Mie de ex. nu mi-i clar.

    Şi atunci ce trebue eu să fac, să tac ca să nu-i supăr şi eu pe cei de la guvernare şi să nu mă considere şi pe mine duşman de moarte a celor din AIE, sau să spun un adevăr?

  17. Fără supărare D.Costi, dar cînd am văzut la ştiri că D Filat îi răspunde ceva primarului de Bălţi în limba pe care să o înţeleagă primarul, am simţit că a fost călcată în piciore Constituţia, limba de stat şi tot poporul romîn dim RM, de parcă persoana oficială prezentă la acestă întrunire nu era primministru al RM ci primarul de Bălţi, faţă de care trebue fiecare să se închine, numai să nu-l supere.

    Chiar e jignitor pentru poporul romîn, nu vă supăraţi.

  18. Cer scuze D.Costi, dar în acest caz pentru a nu fi declarat şi eu duşman de moartea a AIE ce trebuia să fac, sî închid ochii , să astup urechile şi să tac din gură??

  19. Asta-i democraţia AIE?

  20. Dnei Vitalie Pavlicenco & CO (12.03 -ora 20,08)
    – Nici o problemă, rămîneţi cu părerile Dvoastră. Nici n-am de gînd că acum de o dată vă veţi schimba părerile. Dar puneţivă nişte întrebări:
    1. De ce repetaţi teza lui Voronin că Ghimpu doreşte doar să rămînă speaker? Undei logica? Dacă M.Ghimpu ar dori tare funcţiile, atunci nici Lupu nu-i trebue, el poate să fie 4 ani şi preşedinte interimar. Nu ajung voturi pentru al demite pe Ghimpu. Nu – Dl Mihai Ghimpu doreşte cu aceşti „anticomunişti” de folosit timpul ca cetăţenii să înţeleagă cine sunt „comuniştii – burgegi” şi prin aceasta de ridicat nivelul de trai
    – De ce Vă ocupaţi cu critica dură doar a liderilor AIE (ştie lumea despe relaţiile unora cu Lucinschii şi Voronin, nu-i secret), în timp ce la moment ei sunt împotriva „comuniştlor”. Cu toate păcatelelor lor -ei acum luptă cu „comuniştii”. De ce să îi îmbrîncim din acesta luptă anticomunistă? În aceiaş vreme Voronin, Roşca şi Dna Vitalia Pavlicenco critică dur liderii AIE.
    – De ce nu criticaţi fărădelegile „comuniştilor-burgeji” şi fosta „opoziţie constructivă”? Cum de au devenit milionari şi miliardari. Cum a devenit Olejca miliardar? Cum a „prihvatizat” Voronin păduri şi iazuri? De ce n-a plătit la vre-o 800 000 lei în buget mama „comunistului ” Petrenco? Cum la propunerea lui Dodon a fost „prihvatizat” hotelul „Codru” cu un preţ de vre-o 5-7 ori mai ieftin? De ce nu-i tras la răspundere Voronin, Gurbulea, Reşetnicov, ş.a?
    – De ce aveţi ură patologică împotriva lui M.Ghimpu şi D. Chirtoacă şi nimic nu vă revoltaţi împotriva lui Voronin şi camarazii lui? Chirtoacă, sub presingul guvernării comuniste, a întors peste 500 000 lei pe care i-au cheltuit „drujii” lui Voronin de la Primărie, este pe cale de rezolvare a nămolului de la canalizare, se va rezolva problema cu troleibuse noi în timp de criză, etc. – în orice caz face cu mult mai mult decît primăria or. Bîlţi comunist. Bravo Chirtoacă!!!
    – Oare nu vedeţi că trebue de unit în lupta comunistă? Dacă aveţi poziţie civică nu trebue să aşteptaţi „să solicite” ajutor partidile anticomuniste!
    Adica dacă partidile AIE n-a venit să spună „Dna Pavlicenco – Vă solicităm ajutor” , atunci Dna Pavlicenco se apucă să critice AIE ca şi Voronin Roşca, Stepaniuc, ş.a.
    – Nu doresc să Vă supăr, dar mie nu-mi plac acei care ajută „comuniştilor-burgeji” ca să revină la putere, ceia ce după părerea mea faceţi (nu ştiu- conştient sau inconştient) Vă rog gîndiţivă la urmările acţiunilor Dvoastră

  21. Uite de data asta va dau dreptate:

    Fiecare e liber sa isi exprime pozitia si spiritul critic indiferent daca seamna ori nu cu a altcuiva.

    Iar problema cumatrismului si functiilor inclusiv in serviciile de presa interne este de asemeni justa.

    In rest articolul/editorialul e foarte slab. Nu urmeaza o linie coerenta, nu este destul de concis, frazele sunt mult prea lungi si sincer este dificil sa il urmezi pana la capat.

    Cam asta e…

  22. Pentru :Luluţa spune:
    12 March 2010, la 14:02

    Bun nick ti-ai ales….Usor de „developat”.

    Mie mai mult mi-a placut „flacara violeta”, din acea „balada” despre „flacara violeta si vintuletul lui Basescu”…..

  23. Buna dimineata d.Can,
    nick-ul mi l-am ales dupa …..o piesa draga sufletului.Cunoscind balada,nu stiu cum,mi-a „scapat” violetul.Probabil ca e o culoare mai legera decit celelalte prezente in poza.Insa D-tra ati observat corect si aveti dreptate.Doamne,numai de nu m-ar arunca la spam D.Pavlicenco,ca vorbesc si ma port cu atita libertate,parca as fi chiar la mine acasa.Si mai vad ca lumea discuta cu atita serozitate,dar pe mine inca ma umfla risul de nastrusniciile astea, ce le vin in cap cu referendumul.Aseara l-am mai ascultat si pe Igor Botan la televizor,care incerca sa gaseasca „un ac de cojoc „legitim pentru acei deputati care es din sala de sedinte si incearca sa se eschiveze de la vot.Toti sunt seriosi,numai eu nu ma pot concentra la ea-seriozitatea.

  24. Referitor la AIE, ei trebuie sa fie pragmatici si sa se miste rapid, ca eu m-am cam plictisit si de lipsa lor de claritate (fac referendum, dar inca nu au decis ce constitutie sa fie: da cind vor decide?) si de lipsa de transparenta in relatiile intraalianta, si de lipsa vectorului clar comun etc.

    In primul rind, AIE trebuie sa incheie un acord, contract strategic si revocabil, prin care functia de presedinte este a lui Lupu, a premierului – Filat, presedinte de parlament – Ghimpu. Asta in orice conditii si sub orice deluare a evenimentelor. Asta va duce la cresterea increderii in cadrul aliantei, la sustinerea reciproca, si se vor feri unul pe celalat de „cutite pe de la spate”. Totodata, va da posbilitate formarii unui bloc comun.
    Numai prin transfomarea AIE intr-un monolit, se va putea concura cu comunistii: altminteri, vor fi macinati de comunisti, precum si unul pe celalat, inevitabil.
    (Eu sunt uimit de conceptiile puerile ale unora dintre istericii proAIE ca, comunistii deja au pierdut alegerile, ca ei vor acumula 20 de mandate, ca sunt pierduti si derutati, ca populatia nu ii sprijina: fantezii, nimic altceva. Daca se vor lasa coplesiti de ideea ca „PCRM e pe moarte” nu va trece mult timp si comunistii vor reveni la putere).

    In al doilea rind, punctele sensibile in constitutie trebuie tratate cu precizie si metodologie chirugicala: schimbarea limbii, la momentul actual, este si inoportuna, si contraproductiva: vor schimba denumirea limbii, comunistii vor specula acest lucru, vor castiga alegerile si vor rade de AIE – mare realizare, nu e asa?
    Tocmai de aceea varianta „moldoveneasca/romana”, in ideea de schimbarea defintiva ulterior, peste vreo 10 ani de exemplu, este cea mai inteleapta.
    La fel si cu NATo si cu Romania: daca 60% se arata contra NATO, oare chiar nu este clar ca daca le bagi pe git, alegatorii vor vota comunistii sau alte partide? Si cu Romania la fel.
    Trebuie de lasat emotiile si isteriile la o parte si de facut strategii binechibzuite, pragmatice si eficiente.

    Problema AIE este ca nu are o conceptie unica, clara si echivoca. Dar comunistii o au: ei nu au dileme ce suntem, ce nu suntem, stataliate-unionism etc. Si atita timp cit membrii AIE nu se vor determina ce si cum, vor bate pasul pe loc, iar comunistii profitind de situatie vor prelua inititiva si, ulterior, puterea.
    Chestia cu referendumul este foarte periculoasa, pacata ca atat Urecheanu cat si Dvs. nu intelegeti acest lucru, luindu-l in deradere.
    Mult succes.

  25. Despre referendum:
    Urechean, luand in deradere referndumul comunistilor este neserios.
    Daca cineva nu intelege strategia comunistilor, am sa le-o explic.

    Daca se strang 350 de mii de semnaturi, AIE nu va putea trece peste asta asa usor, deorece este un numar impunator. Chiar daca va trece, ulterior PCRM nu va recunoaste referendumul lor, deoarece vor spune ca voi nu ati recunoscut referendumul nostru, noi nu il recunoastem pe al vostru, iar cei 750 de mii de alegatori ai PCRM vor sustine pozitia comunistilor, deoarece comunistii vor avea grija sa le aduca la cunostinta ca alianta nu a luat in calcul pozitia comunistilor si a celor 350 de mii de semnatari, care de asemenea vor fi indignati ca nu s-a petrecut referendumul.
    Deci, PCRM creaza conditiile legale de nu recunoaste referendumul AIE si rezultatele acestua, si mi-e straniu ca unii sunt atit de miopi si neseriosi si li se pare foaie verde loboda.

    Daca insa se accepta referendumul de catre AIE, apoi iarasi lucrurile se intind pe o durata nedeterminata, nu se stie rezultatul, si chiar daca va fi pozitiv pt AIE, comunistii nu vor recunoaste sedintele parlamentului, deoarece el va trebui dizolvat dupa 16 iunie. Cum nu ai da, acest referendum initiat de catre comunisti este o lovitura serioasa pentru AIE.
    Joaca tare acest Tkaciuk si joaca dur.
    Voua, insa, din pacate va este a gluma… Treaba voastra.

  26. Pentru Luluta

    Vezi, Luluta, fiecare gaseste in aceste „babe” ce poate.
    Eu ma uit la aceste „babe” si mi-ar placea ca „babele” noastre la batrinete sa semene la exteior si modul de viata cu acestea si sa poata sa-si „petreaca” batrinetea in placerile si companiilor lor. Sa nu le doara capul de unde sa-si asigure o bucata de pine sau un vreasc pentru foc……

  27. Pt Osav

    Repet teya generala, nu a lui Voronin, ca Ghimpu doreşte să rămînă speaker cu orice pret. O stie o lume si daca o sa credeti ca eu nu o voi spune, nimic nu se schimba, lumea intelege in continuare acest lucru. Nu poate Ghimpu sa ramina 4 ani preşedinte interimar, pentru ca dupa lege trebuie sa diyolve Parlamentul, in cay contrar Vestul va crede ca aici sint salbatici, nu oameni care vor un stat de drept. Teoretic orice se poate face, practic + nu. Siapoi cine din AIE il va rabda pe Ghimpu 4 ani sef de stat interimar, nu vorbiti aiureli.

    Nu e nevoie de voturi pentru demiterea lui Ghjimpu. E o problema politico-morala, in caz contrar se va crede ca in Moldova conduc barbarii.

    Vin acum din Soroca si Floresti – lumea este extrem de disperata de majorarea taxelor locale si de cresterea preturilor, lipsa de consum si lipsa de bani. Nu poate AIE deocamdata sa ridice standardul de viata.

    Ma ocup de critica liderilor AIE pentru ca nu+mi plac relatiile lor secrete cu Lucinschii şi Voronin, pentru ca spun minciuni, sint populisti, pun oameni corupti in functie, nu schimba situatia din raioane, nuangajeay aoameni prin concurs, nu reduc somajul si cheltuie bani pentru a cumpara voturi. Si pentru multe altele. Dar cel mai important e PENTRU CA SINT LA PUTERE SI NU TRAG LA RASPUNDERE PE ADEVARAT PE COMUNISTII-FOSTII GUVERNANTI CRIMINALI.

    Asta ti se pare dumitale ca ei lupta contra comunistilor. Ei lupta pentru pozitiile lor. Cine ii îmbrînceste? Cine are putere sa o faca? Eu nu am.

    Nimeni nu a criticat mai tare comunistii decit mine. Nici nu i+am votat, asa cum a facut Filat sau Diacov, Lupu sau Rosca. Va place acest sir? Mie – nu.

    Repet si mai mult nu voi pierde timpul. Am criticat comunistii cit erau la guvernare. Acum ei sint in Opoyitie si democratii au toate pirghiile sa ii puna la punct. De ce nu-i pun? poate ca sint cu ei in cirdasie?

    Eu l-am criticat pe Olejca-miliardarul si daca asta nu stiti, mai informati-va., inainte de a cere sau face observatie exact celuia care a criticat si fapt pentru care Voronin a interzis transmisiunile in direct din parlament dupa ce am spus de miliardul lui Oleg Voronin in Parlament.

    Si impotriva mamei lui Petrencu am facut toate demrsurile si interpelarile si, ca vrezultat, camera inregistrarii i-a dat autorizatie pentru activitate. Si asta am facut-o fiind cu petrenco in aceeasi comisie de politica externa, el fiid presedinte. Nimeni nu a avut curajul meu. NIMENI!

    Si-acuma pe mine ma intrebi de mama “comunistului” Petrenco? Poate il intrebi pe Chirtoaca cel care trebuia, ca Primar, sa scoata banii din mama lui petrenco, nu pe mine, care am facut demersuri si am dat presei si a scris Jurnal de Chisinau despre interpelarile mele. Poate mai citesti si te mai stergi pe la nas inainte de a-mi cere mie socoteala – poate le ceri celor care nu au facut nimic?

    Pe cine intrebi „De ce nu-i tras la răspundere Voronin, Gurbulea, Reşetnicov ş.a?” Pe mine? Eu conduc cumva R.Moldova sau conduce Ghimpu, Filat, Urecheanu si lupu? Poate te stropesti cu apa rece ca vad ca ai luat-o razna, te-ai zapacit de-a binelea. Si dupa ce noua guvernare nu trage la raspundere comunistii ma intrebi pe mine, care sint azi somer, de ce nu sint trasi la raspundere criminalii? O fi eu Procuror sau judecator, ce naiba? daca nu stii elementar ce inseamna stat, Putere, Opozitie, justitie, mai cumpara vreo basmaluta de nas, nu de alta, dar eu nu am timp sa sterg aici clafanii unui mucos cazut din pod.

    Chirtoacă a pus pe butuci Bugetul, saracindu-l si platind populist compensatii fixate ilegal de comunisti, pe care nu el, ci Guvernul central trebuia sa le plateasca si inainte si dupa 29 iulie. iata cine e Chirtoaca. Un populist, demagog, incompetent si neserios.

    Nimic nu va rezolva. Toti sefii de servicii care au servit comunistii – fie Pinzaru de la Serviciul Antiepidemic, fie Manev, Gangal, seful pietei, alte servicii sint aceiasi de pe timpul comunistilor si astazi deja il servesc si deschid usa cu piciorul la cabinetul lui. Nu accepta si nu misca nici un proiect, se teme sa ia decizii. Este o catastrofa pentru oras, stie numai sa s elaude – bine macar ca a recunoscut ca nu poate lupta contra mafiei, care deja l-a doborit.

    Nu va ca trebuie „unit în lupta comunistă”. Eu cred ca trebuie „unit in lupta anticomunista”, numai ca asta trebuie sa le-o spui idolilor vostri, nu mie. noi am unit partide din 2001, Ghimpu – niciodata, ca si Rosca – niciodata.

    In rest, nu stiu ce virsta ai, dar pari un copil cu un cas mare si inecacios in gura.

  28. Pt Nume, prenume

    Si voua, din pacate, va „este a gluma”. Treaba voastra.

  29. Aveam mari sperante la partidele PLDM, PL si AMN dar se pare ca ele se topesc vazand cu ochii…

    Pur si simplu aceste 3 partide se comporta ca si PPCD dar unul care a ajuns singur la putere fara PCRM !!!

    Am inteles la un moment dat ca PLDM, PL si AMN cereau tuturor celorlalte partide din RM ca sa nu mai participe la alegeri pentru ca opozitia sa aiba sansa sa bata pe comunisti ! ESTE UN LUCRU EXTREM DE DUREROS sa ceri unui partid (neparlamentar mai ales) sa nu mai lupte politic, sa nu mai candideze pentru ca este tocmai TELUL SUPREM, DE ASTA SE FORMEAZA un partid politic.

    Dealtfel si eu chiar eram de acord cu aceasta cerere si desi acum imi fac mea culpa, si chiar scriam pe aici dnei Pavlicenco sa nu fie egoista si sa vada interesul national.

    Dar acum vine intrebarea: A MERITAT ?

    A inteles PLDM, PL si AMN ca au 1%…7% de fapt procente oferite de partide precum PNL ???? Au transmis ele din BUN SIMT mai departe niste mesaje clare precum a avut intotdeauna PNL ???

    NU!

    Acum stau si imi dau seama ca NU A MERITAT EFORTUL !

    PLDM, PL si AMN in lupta lor stupida de concurenta politica interna si de nu cumva sa se erodeze, nu mai gandesc direct la interesul national, sau macar la SPUNEREA ADEVARULUI si cel mai important lucru in Rep.Moldova care s-au scris rauri de articole si comentarii REDOBANDIREA IDENTITATII SI RESPECTULUI NATIONAL PROPRIU !

    Ce face A.I.E. in schimb ? Incepe sa o dea de gard, incepe sa se comporte ciudat ! Aceasta JENA DE A SPUNE ADEVARUL IN FATA doar doar nu o pierde procente imi aduce aminte de faza cu Voronin cand vorbea cu Filat imediat dupa evenimentele din 7 aprilie.

    Asa ii vad si pe cei 3 lideri PLDM, PL si AMN rusinati in fata cui ar trebui de fapt sa dea cu pumnul in masa!

    RUSINE ! RUSINE ! RUSINE !

    Si macar daca ar face totusi o incercare, chiar daca ar pierde in procente 1-7% care oricum nu sunt procentele lor ci a celorlalte partide CARE S-AU JERTFIT CA EI SA AJUNGA ACOLO ! Dar nici macar nu au fost sinceri 5%!!!

    Incep sa REGRET FOARTE MULT ca poate oameni care au renuntat spre binele tuturor propus atunci la alegeri NU trebuiau sa renunte si poate ajungeau singuri acolo si sa spuna lucrurilor pe nume. Adica oameni precum dna Pavlicenco ar fi meritat sa ajunga in Parlament si sa fie cineva sa ii intrebe in fata CUM RAMANE CU PROMISIUNEA DE A SPUNE ADEVARUL ?

    Am ajuns ca sa vad o Rep.Moldova condusa de o putere foarte „democrata” si mai ales foarte radicala inainte de alegeri ca acum sa o vad LA FEL DE FRICOASA ca si PCRM !

    Le este frica de orice referendum ! Sa le fie rusine ! Nu sunt in stare sa SPUNA ADEVARUL si sa AJUTE OAMENII SA NU LE FIE FRICA DE ADEVAR !

    Cauta solutia usoara, voturi repede, chiar si de la comunisti daca se poate, sa ascundem adevarul ca poate vin fractiuni de comunisti la noi, si noi partidul PLDM, PL sau AMN vom fi cei mai tari din Rep.Moldova ! Au inceput sa fie ca PPCD si chiar mai grav, sa doreasca sa se hraneasca cu un cadavru PCRM ! Dar nici macar canibalism nu poate fi numit pentru ca PCRM nici nu a murit !

    AIE sau macar PLDM, PL si AMN aveau datoria ZI DE ZI sa invete populatia ADEVARUL ISTORIC SI DE NETAGADUIT !

    – in Rep.Moldova se vorbeste limba romana
    – poetii nationali si scriitorii nationali ai Rep.Moldova (predati si in scoli) spun ca se vorbeste limba romana
    – nu are limba romana nici o legatura cu Unirea (este cu totul alta problema)
    – limba rusa trebuie scoasa din actele centrale pentru ca este limba unei minoritati (asta hai ca se mai poate negoica o perioada de tranzitie, dar daca „limba romana” este limba oficiala la Uniunea Europeana de catre Rep.Moldova atunci de ce nu poate fi recunoscuta inauntru ?) dar limba rusa trebuie sa fie respectata ca limba materna a minoritatii ruse care trebuie sa aiba toate drepturile precum in UE
    – trebuie recunoscut ca Romania nu este un dusman CI DIMPOTRIVA faptul ca
    Romania ESTE SINGURUL STAT CARE VA AJUTAT LA DECLARAREA INDEPENDENTEI,
    Romania ESTE SINGURUL STAT CARE VA RESPECTA GRANITA (aveti doua mari granite – de vest si de est) (in Vest ROmania va respecta granita si va protejeaza, Ucraina in schimb fura din teritoriu pentru autostrada spre Reni!!, de Transnistria sa nu mai spun!!),
    Romania ESTE SINGURUL STAT care va ajutat ECONOMIC prin sume proprii sau cooptarea de bani de la UE pentru dezvoltarea regionala la granita de Est a UE, si mai noi prin cooptarea de bani pentru voi pentru ca voi sa treceti criza, in speranta ca aderati la UE (deci si-a pus fundul la bataie RO pe promisiuni ale AIE voastre)
    – recunoasterea faptului ca dupa 20 de ani singura RM nu reuseste deloc nici cu OSCE nici cu ONU sa scoata Rusia de pe teritoriul RM oficial
    – recunoasterea faptului ca „stat neutru” nu se poate declara un stat ocupat!!! ci unul neocupat si ca acest „stat neutru” in constitutie de fapt AJUTA LA DISTRUGEREA STATALITATII REP.MOLDOVA
    – recunoasterea faptului ca TREBUIE sa iesiti din CSI ca sa aderati la UE
    – recunoasterefa faptului ca TREBUIE incepute IMEDIAT negocierele de aderare la NATO dupa scoaterea „statului neutru” din Constitutie

    DECI ESTE DE MUNCA INDEAJUNS ! FIecare din ce am spus SUNT ADEVARATE si SUNT CLARE si sunt de NETAGADUIT din punct de vedere istoric, logic, legal,etc.

    Adica cum au pregatit PLDM, PL si AMN populatia Rep.Moldova pentru referendum ?? pai cum sa nu le fie FRICA DE REFEERNDUM acestor partide daca ele insele au stat in apa calduta a minciunii (prin omisiune) !!!

    RUSINE!

    Au facut si lucruri bune, nu neg, inteleg si faptul ca poate economia este prioritara si ca trebuie rezolvata viata de zi cu zi a oamenilor, dar macar colateral un mesaj clar in privinta limbii, neutralitatii? nimic! Si atunci ma mai mir de ce le este frica de REFERENDUMURI care sunt fata in fata cu cetatenii !

    Oamenii carora le este frica sunt si vor ramane mici politicieni.
    Sa fii cumpatat, sa ai tact, inteleg, dar sa taci malc ca un peste, sa ascunzi, sa minti prin omisiune mi se pare marsavesc.

    Declaratia dlui Filat (care a fost cel mai pro limba romana in Constitutie) a fost urmatoarea :

    „Ar fi bine ca să omitem parantezele că vom ajunge şi să gândim aşa în paranteze”

    Asta a fost cea mai pro-ADEVAR declaratie a unui om politic AIE din Rep.Moldova ! RUSINE! RUSINE!
    Ii este rusine sa spuna un adevar simplu CA VORBESTE LIMBA ROMANA si TREBUIE INTRODUS IN CONSTITUTIE LIMBA ROMANA ! Si ca acest fapt nu inseamna subminarea statalitatii Rep.Moldova, ca nu ne ocupa Romania, ca doar ROmania ne ajuta cel mai mult dintre toate statele ca RM sa fie independenta, ci pur si simplu pentru ca este un adevar LINGVISTIC, ACADEMIC, si ISTORIC si orice tara care se respecta isi pune tricoloru, imnul si limba in Constitutie !

  30. Sa fii lider inseamna sa iesi in fata acolo unde ceilalti nu pot, acolo unde ceilalti trebuie protejati, sa fii lideri insemana ca sa recunosti un adevar care ceilalti nu il vad, sa indrumi pe o carare care o vezi si ceilalti nu pot sa o vada, sa fii lideri inseamna sa te lupti POZITIV cu cei cu care trebuie sa le fii lider, din aceasta cauza LIDERul trebuie sa fie CURAJOS. Este prima calitate a unui lider. Vorba aia „o armata de lei condusa de un magar este mai slaba decat o armata de magari condusa de un leu”.

    Si AIE ar trebui sa invete un lucru … crestinesc as putea spune … .CA EXISTA SI MINUNI, oamenii se pot schimba RADICAL cand vine vorba de ADEVAR, daca este cineva care sa ii indrume, oamenii vor sa accepte adevarul, oamenii isi doresc sa traiasca in adevar si in bine.

    Cine nu ma crede sa se uite la video de la Revolutia ’89 din Romania!!!
    CINE CREDEA CA O SA PICE DICTATORUL ? CINE CREDEA CA IN CATEVA ZILE UN DITAMAI SISTEMUL CARE DAINUIA DE DECENII LA FEL AVEA SA DISPARA ?
    Si uite ca e posibil, datorita unor oameni curati care au avut curajul sa spuna adevaru CU GLAS TARE la TImisoara, la Brasov, la Bucuresti !!!
    Au fost si jertfe. Da, au fost. Dar oare sunt AIE in stare sa faca jertfe pentru binele tarii lor ?

  31. -Pentru Dna Vitalia Pavlicenco
    -Am mai citit o dată răspunsurile de la Dna V. Pavlicenco mie şi am înţeles că aveţi o ură patologică faţă de Mihai Ghimpu. În acest caz cum poate Mihai Ghimpu să conlucreze cu Dna Vitalia Pavlicenco?
    – De ce gîndeţi că dacă Domnia Voastră (şi Voronin cu Roşca împreună cu cei cărora „comuniştii-burgegi le-au spălat creerii”) „n-al răbdaţi” 4 ani pe M.Ghimpu atunci to-i n-al rabdă? Din potrivă foarte mulţi al văd ca persoană cu verticalitate şi dacă nu era să fie M.Ghimpu în funcţia care aestelucrurile nu erau să se mişte spre bine şi „comuniştii-burgegi” reveneau la putere.
    – Repet. Am încredere în M.Ghimpu că acţionează corect că doar conlucrînd la moment cu „anticomuniştii de peste noapte” din Parlament se va putea ieşi din mocirla în care ne-au băgat comuniştii şi neocomuniştii. În aşa mod gîndesc nu numai eu dar şi oamenii simpli şi oameni învăţaţi şi politologi neafiliaţi comuniştilor.
    – Îmi pare rău de poziţia Dstră agresivă împotriva lui M.Ghimpu, dar faceţi ce făcea şi Roşca – bateţi în annticomunişti. Oamenii nu vă înţeleg.

  32. Pt Osav

    As vrea sa fie un raspuns pt ultima oara si lamuritor.

    1. Ghimpu ne-a atacat pe noi, PNL, fara nici un motiv. Nu i-a placut conceptul nostru de Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova si il voi reposta aici, la sfirsit. Ne-a murdarit in ziarul Flux si la EU-TV-ul lui Rosca Iurie, dupa care Rosca a spus ca liberalii se paruiesc. NIMENI NU L-A INVITAT SA FACA ASTA PE GHIMPU. El a facut pentru ca l-a impins Rosca si e mare pacat ca atunci s-a crezut mare si rotund, fara sa isi dea seama ca Rosca l-a folosit contra noastra.

    2. Oamenii lui Tomac, fratii Roncea, l-au atacat dur pe Dabija, pe mine, iar PL, Chirtoaca, Ghimpu l-au sprijinit pe omul lui Basescu, Tomac, un neispravit ca si Chirtoaca.

    3. Ghimpu umbla in teritoriu si ne ponegreste. Am fapte concrete.

    4. Oamenii lui Ghimpu umbla in teritoriu si vor sa ii atraga pe ai nostri oferindu-le functii. Am cazuri concrete.

    5. Chirtoaca ii face de ris pe toti liberalii, pentru ca e un populist, demagog, umbla dupa PR si nu face nimic, nu poate lua decizii si nu accepta proiecte pentru oras. CHIRTOACA NE INVATA CUM TREBUIA SA IL VOTAM PE VORONIN PE 4 APRILIE 2005. Iata link-ul – http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

    De restul nu mai spun si postez conceptul Uniunii Interstatala Romania-R.Moldova – CARE, ORICUM, VREA GHIMPU SAU NU SE VA REALIZA INTR-UN TIRZIU SI NU TREBUIA SA NE CRITICE NUMAI PENTRU CA A FOST IDEEA NOASTRA, CI A TREBUIT SA NE SPRIJINE. El, insa, cu Rosca, ne-au comparat cu Rusia-Bielarusi si cu autorii federalizarii de la Moscova.

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
    Publicat la 6 Iulie 2008; 791 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
    a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *