Liberalism democrat sub amenintarea Kalasnikov-ului?

hora-uniriiDeplasindu-ma aproape zilnic spre capitala, imi pun viata in pericol politisti+mascatitrecind pe la postul politiei auto la intrarea dinspre Strasenilor. Dis-de-dimineata un sergent ori doi stau la intrarea in Chisinau, pe strada, cu arma-automat Kalasnikov, oprind transportul ce intra in oras. Cit de regulamentare sunt aceste interventii ale sergentilor este o alta tema, ce tine de legislatie, de Codul Administrativ si chiar de Codul Penal. Aceasta pe mine ma deranjeaza mai putin.

Ma deranjeaza mai mult faptul ca eu, cetatean liber, cu drepturi constitutionale depline, sunt stresat zilnic de teava  Kalasnikov-ului din mina sergentului, ce are niste instructiuni: cind si asupra cui sa scuipe plumbul nimicitor. Probabil ca exista citeva date referitor la intentia structurilor criminale, inarmate si ele  (bineinteles, tot cu arme-automat), ce vor sa patrunda in oras. Si, atunci, ma intreb: acest sergent a trecut el oare testul starii sale psihologice, are oare Dumnealui raspunderea respectiva, instructiunile urmate si, respectiv, posibilitatile reale de a-i depista cu precizie pe acesti teroristi si de a-i opri cu arma Kalasnikov?

Personal ma indoiesc. Eu, barbat trecut prin mai multe, simt cum ma trec fiorii cind sergentul cu arma-automat se uita prin fereastra microbuzului, cautind ceva. Dar daca a gasit? Dar daca doar i s-a parut ca a observat oarecare miscari suspecte? Va trage ori nu va trage, ne va culca la pamint ori poate mai are si vreo grenada? De ce eu, om liber, sunt stresat zilnic numai de la gindul ca sergentul respectiv nu este ideal si ca poate admite o eroare? Dar cum e cu femeile insarcinate, copiii, cu domnisoarele mai slabi din fire, cind vad arma-automat si stiu ca e predestinata cuiva? Exista sau nu eventualitatea unei erori? De ce, totusi, e necesar acest Kalasnikov? Noi locuim cumva in Irak, Afganistan ori Somalia? Si, daca exista un pericol real, de ce nu stau soldati ori politisti cu arma-automat in fata Guvernului, a Ambasadelor ori chiar a Ministerului de Interne? Probabil ca, prin aceasta actiune, se urmareste altceva – de a influenta psihologic asupra cuiva… Insa eu, personal, nu doresc sa fiu influentat psihologic cu arma-automat Kalasnikov in tara mea, in fiecare dimineata, cind merg la o zi grea de munca.

Ion Dragutan

NOTA:  Sper ca autorul acestor rinduri sa nu fie amenintat cu moartea, asa cum au fost deja amenintati doi lideri ai Filialelor teritoriale ale PNL. VP

Loading Facebook Comments ...

64 Comments

Add a Comment
 1. Pentru asa numitul „Mihai Morteanu” cu IP adresa identica cu a lui….(m-am exprimat clar ?) Ex politistul- nene- la moment – avocatul.
  Eu cunosc prevederile la tot ce-mi mai spui Dumneata acolo. Inclusiv cu dreptul la libera circulatie. )))) Mai ce-mi placeti- chear m-am amuzat bine in aceasta seara. Ce vreai sa spui ca sergentul cel strasnic ti-a bagat teava automatului in gura si ti-a lezat dreptul la libera circulatie ? Sau sergentul pur si simplu i-l avea la el.
  Si vreau sa te mai ireb ceva – da de unde stii Dumneata pe prevederile caror articole s-au bazat in noaptea de 7-8 aprilie ?

 2. Ah da, si ce are nenea Ion Dragutan cu evenimentele din aprilie – omul doar se plinge pe „stresul de dimineatsa”. Printre altele stiu un leac din batrini pentru Dumneata – vodca ajuta bine la scos stresul. Poti sa incerci miine diminetsa cint treci din nou pe la post.

 3. Pt viorel

  Nu vreau sa comentez, dar nu chiar asa…

 4. Pt.Viorel
  Păi D-stră v-aţi referit la art 14-17 a legii.

  Referitor la sergentul cu automatul, nu am dovedit să-i identific gradul, dar ţeava întradevăr a îndreptat-o spre noi, amenonţîndu-mă că trage,dacă nu fac 180 de grade. De atunci nu mai glumesc la frontieră.

  Nu sunt aşa numitul, dar chiar M.Morteanu , şi mă bucur pentru d-stră că sunteţi avocat.

  Şi dacă vă rog să-mi acordaţi asistenţă într-un caz foarte delicat în care sunt implicate şi organele de ocrotire a normelor de drept, pot avea încrederea că veţi fi obiectiv?

 5. Ei bine baieti si fete. Mi-a facut placere sa ma aflu in compania Dumneavoastra ultimele citeva ore – chiar demult nu m-am distrat asa de bine. Acum ma culc sa dorm. Celui cu „stresul” i-i doresc ca miine sa treaca cu bine testul de dimineta (trage-i- vri-o 200 de grame – ajuta GARANTAT– fii atent sa nu incurci doza de antistres), si sa nu faci pe tine de frica . Celorlalti – Va doresc noapte buna la toti si sper sa ne mai revedem pe net.

 6. @Cristian:

  Cristian spune:
  26 February 2010, la 16:04
  @Toka, esti pe langa subiect. m-am referit la gari. dac citesti mai atent o sa observi ce am invedere. plus am vb de armamentul din dotare,cand am fost in paris, nu tin minte sa vazut semi-automate la gara, nici la aeroport. 2 si chiar dac sunt, de politisti din europa pe strada cu arme, nu te temi, ei chiar sunt in protectia cetatenilor, exeptie o face romania si bulgaria, care mai au de lucrat la acest capitol.

  Fii serios, cred ca glumesti! OK, bine, reformulez: sunt si in unele gari, de aeroporturi nici nu mai vorbesc, cred ca TOATE au echipe antitero care se vantura printre pasageri, MAI ALES cand se face check-in la vreo cursa israeliana EL-AL.

  Faptul ca patruleaza inarmati pana in dinti NU inseamna ca pot fi comparati cu (inca) militienii din Chisinau care te opresc pe strada fara motiv la intrarea in oras. Repet, te opresc, ceea ce n-ai sa vezi la echipele de paza europene.

  Implicit, ti-am dat dreptate ca de politistii europeni n-ai de ce sa te temi, asta era ideea! Inclusiv de cei romani si bulgari, despre care nu vorbesti in termeni prea prietenesti, constat.

 7. D-na Pavlicenco,privitiva in oglinda,si marturisiti cinstit,ce ati facut,personal,ca in tara aceasta sa nu fie prilej de a ne simti fara frica.Nu cumva aveti vre-un plan?Ca musca la arat,aveti merite insemnate in lupta cu Voronizmul,care este”vsegda jivee vseh jivih”.
  Lasati in pace AIE,pe Chirtoaca, ca nu aveti nici un merit pentru a va impune punctul de vedere .Pur si simplu va place sa birfiti,si daca credeti ca sunteti politician,-credeti-ma ,nu va sta bine .
  Faceti ceva util,in sfirsit,nu murdariti netul cu aberatii.

 8. Pt constantin

  Nu meriti nici un raspuns, nici chiar pe acesta.

 9. Nici Constantin nu merita nici un raspuns, hmmmm, credeam ca numai eu…. e grav!

 10. constantin spune:
  Lasati in pace AIE,pe Chirtoaca, ca nu aveti nici un merit pentru a va impune punctul de vedere .

  Articolul 32

  Libertatea opiniei şi a exprimării

  (1) Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil.

  (2) Libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.

  Şi ce facem cu art 32 din Constituţie d-le Constantin?

  Dacă doriţi să închideţi cuiva gura, D-le Constantin, adresaţivă actualei guvernări să excludă articolul 32 din Constituţia RM, ceia ce nici comuniştilor nu lea dat prin cap.

 11. @browser

  am zis eu ceva de aeroport???am spus de gari. iti spun in berlin la gara nu erau politisti inarmati cu semi automate. nu vreau sa invoc toate orasele unde nu i-am vazut. de aeroport nu am zis nimic. doar m-am referit ca in 2005 cand am fost in paris nu tin minte sa ii vazut inarmati cu automate.

  @toka dac nu stii cum e politia romana imi pare rau, uitate te rog la cateva emisiuni de a lui mircea badea, si mai citesti articolul cu criminalul din buzau, care era sprijinit de politia romana. in vest zburau capete, in romania e sanki

 12. cristian ! daca te conduci dupa „stirile” lui mircea badea e calr ca esti dezorientat de ec se intampla in romanai .Aici putini se mai iuta la emisiunea lui mircica -descreeratul. Din 100 de „stiri”, pe care le expune dansul , poate 1% sunt adevarate.

 13. @nina

  mircea badea face audienta enorm, stii cat profit face ea? un profit de peste 1, 5 milioane pe an? asa ca nu imi vb de prostiie tale. te rog. omu nu e jurnalist si de 2 ani catsiga la 10 pt romanai cel mai bun jurnalist? hai dute si ascuta andeea esca si alte prostii. plus inteligento el citeste stirile din ziar, nu le inventeaza, spune-mi de unde ai tu procentee asta. da copilas mai esti

 14. o mica retficare
  stii cat profit face ea, adica emisiunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *