Sa mai comentam? Au comentat altii…

De pe http://unimedia.md/?mod=news&id=16806 si http://hotnews.md/articles/view.hot?id=914

Ghimpu: Moldova nu se va uni niciodată cu România

Ghimpu: Moldova nu se va uni niciodată cu România

Foto: Grup RC

În Republica Moldova, unele forţe politice foarte influente pledează pentru fuziunea cu Romania-frumoasaRomânia, dar există şi o opoziţie puternică la ideile susceptibile să provoace pierderea suveranităţii R. Moldova, notează RIA Novosti.„Când vorbim despre limba română, asta nu înseamnă că R. Moldova se va uni cu România. Nu va exista niciodată o fuziune cu România”, a spus președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
„În cursul vizitei lui Traian Băsescu în Republica Moldova, a devenit clar că nu este posibilă nici o fuziune cu România. Republica Moldova este un stat suveran. Speculaţia pe tema unirii cu România trebuie uitată. Acum trebuie să ne ocupăm mai ales de economie”, a spus Ghimpu.

INTREBAREA PENTRU FANII LUI BASESCU SI GHIMPU ESTE: CE SPUNETI ACUM, DUPA CE TOT PROMOVATI IDEEA CA BASESCU TREBUIE SA CISTIGE AL DOILEA MANDAT CA SA FACA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA?

SI INCA CEVA: UNII POLITICIENI CRED CA ISTORIA SE TERMINA ODATA CU INCHEIEREA CARIEREI LOR…

SA MAI COMENTAM? NU CREDEM, CITITI COMENTARIILE DE PE UNIMEDIA, SA NU VA SCAPE, CA STIREA E MAI DOSITA PE SITE.

Sursa: NewsIn

NOTA NOASTRA: Dupa o saptamina in care materialul cu declaratia lui Ghimpu a circulat peste tot, iata ca Ghimpu a negat. Cine este interesat, cititi aici: http://unimedia.md/?mod=news&id=16933. Serviciul de presă al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a difuzat, luni, un comunicat în care anunţă că ziarul „Komsomolskaia Pravda” denaturează afirmaţiile şefului statului de la Chişinău privind „imposibilitatea unirii Moldovei cu România”. Ediţia online a cotidianului Moldova Azi a precizat că ştirea preluată de agenţia Infotag, în care Mihai Ghimpu ar fi spus că „Republica Moldova nu se va uni niciodată cu România” nu este adevărată. Conform Infotag, оn urmă cu o săptămână, Ghimpu a fost oaspetele cititorilor cotidianului „Komsomolskaia Pravda”, participând la o emisiune inter-activă. „Nu este posibilă o fuziune cu România. Speculaţiile în jurul unirii cu România trebuie lăsate deoparte”, l-a citat, atunci, publicaţia pe şeful statului din Republica Moldova. Ulterior serviciul de presă al preşedintelui interimar a declarat că publicația a denaturat afirmaţiile lui Ghimpu. În comunicat se arată că publicaţia a interpretat greşit afirmaţiile preşedintelui interimar. În realitate, Ghimpu a spus că Alianţa pentru Integrarea Europeană, din care fac parte patru partide, nu are scopul să unească Moldova cu România. Sursa: Adevărul

Dar si apropo de 500 de euro. Iata niste declaratii: „Premierul Republicii Moldova spune că “înţelege” Bucureştiul, “nevoit” să aplice normele UE în pofida unei promisiuni a preşedintelui României.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat că pentru anularea prevederii privind necesitatea de a prezenta dovada deţinerii unui cont bancar de cel puţin 500 de euro la obţinerea vizei române este nevoie de o derogare, iar demersurile în acest sens au fost făcute deja la Comisia Europeană.

Vlad Filat a declarat că aplicarea prevederii decisă recent în Senat “este o decizie firească a României”, deoarece această normă este obligatorie pentru România ca ţară membră a UE.

“Eu nu aş vrea să comentez această decizie, pentru că ea era una firească.

“Însă este o situaţie de-a dreptul anormală când părintele merge să-şi vadă copilul la studii.

“Atunci el trebuie să prezinte 500 de euro pentru o vizită de o zi sau două”, a spus premierul Republicii Moldova.

“Dar nu avem de ales. Este o normă comunitară. Noi aici am avut o înţelegere că activăm în baza realităţilor, nu în baza emoţiilor. Ori aceasta normă comunitară este obligatorie pentru România. Ar fi greşit să punem în sarcina României această situaţie. Acum urmează să obţinem o derogare, o derogare care urmează să fie acordată de către Comisia Europeană şi în acest sens muncim”, a mai adăugat Vlad Filat.

Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, preşedintele României Traian Băsescu a spus că dovada deţinerii celor 500 de euro nu va mai trebui făcută de către cetăţenii moldoveni care solicită viză pentru România.

“Ei vor semna o declaraţie pe cont propriu, fapt ce va simplifica procedura de eliberare a vizelor”, a mai declarat preşedintele la o emisiune de la postul ProTV.

1. Mihai3, ora: 17:10; 17 feb 2010

nu pot sa cred ca Ghimpu a spus asa ceva….daca o confirma atunci nu mai intra in parlament la urmatoarele alegeri.Unirea e posibila ! trebuie doar sa vrei…
2. Atelo, ora: 17:11; 17 feb 2010
Dar cine daca nu tot liberalii speculau cu aceasta idee? Sarmanii naivi care au ales liberalii pentru ca vor Unire.
3. Jipy, ora: 17:14; 17 feb 2010
asa e democratia in Moldova 😀
pai n-ar trebui mai intai intrebat poporul shap de facut declaratii nene Gimp???
Ce inseamna „niciodata”???
4. casandrel, ora: 17:15; 17 feb 2010
risca mult domnul Mihai. asa cuvinte le astepta-i de la Marin, de la Serafim, de la Vlad la urma urmei. dar ca Mihai sa le spuna lucrurilor pe nume nu se astepta nimeni. electoratul PL e specific. in viziunea suporterilor PL … nu vreau sa concretizezi. cine stie ma intelege. cine nu, treaba lui.
personal il admir, dar ma tem tem ca va pati.
5. Mihai3, ora: 17:16; 17 feb 2010
cred ca era baut kind a spus asa ceva, noi am votat Ghimpu si Chirtoaca sa fim mai aproape de RO si nu p-ru asa declaratii prostesti
6. casandrel, ora: 17:20; 17 feb 2010
mai e ceva. cine credeti ca pledeaza pentru unirea cu Romania? cit de staniu nu ar suna dar … in primul rand Moscova. RM e un stat foarte incomod atit pentru est cit si pentru vest. cit unii atit si altii ar bate palma sa-o imparta, si sa nu mai existe, cum au facut rusii si germanii cu polonia cindva.
7. tudor_petrosani, ora: 17:20; 17 feb 2010
Fratilor romani din BASARABIA , nu demult , intr-un comentariu , personal , spune-am , dupa ce am vazut un interviu cu d-nul GHIMPU , la PRO TV , ca el , este cu fundul in doua luntrii ! Si iata , a iesit la suprafata adevarul , ca uleiul deasupra apei ! Iar unii , din conationalii mei , m-au atacat virulent , afirmind ca GHIMPU , este un patriot si adept al unificarii ! Am vazut , si m-am lamurit , definitiv , chiar daca , nu demult , ma indoiam , ca gindeste separatist ! Sincer , acum , imi pare rau , si de ajutorul oferit de d-nul BASESCU, deoarece napircile , stiu cind sa muste ! Dar nu e de vina poporul , pentru halucinatiile unui …taran !
8. Lugaru, ora: 17:21; 17 feb 2010
..ce-i cu panica asta dragi vizitatori unimedia?)))) este inca o declaratie politica curat preelectorala))) M.Ghimpu incearca sa calmeze unele spirite, ca opozitia sa nu profite/manipuleze cu anumite chestiuni controversate in societatea R.Moldova)))

Am spus!

9. Jipy, ora: 17:22; 17 feb 2010
niciodata sa nu zici niciodata!
10. Mihai3, ora: 17:24; 17 feb 2010
cred ca merge pe urmele lui Rosca…ieri unionist,azi statalist
11. Lugaru, ora: 17:25; 17 feb 2010
Oameni buni si mai putin buni!!! nu luati drept inima tot ce spun politicienii, cine n-ar fi acestia)))… or, politica este o cu.va cu doua fete! asemeni nei soacre cu limba dulce de sarpe))…

Am spus!

12. Grig, ora: 17:26; 17 feb 2010
Atentie! Sa nu uitam, ca dusmanul deseori se ascunde dupa lozinci si afermatii ultrapatriotice pentru a provoca greseli din partea miscarii nationale si pentru a duce aceasta miscare si pe militantii ei in impas si la infrangere. Unul din acestea a fost Yurii Rosca. Cand ii trebuiau lui Smirnov „argumente” pentru politica separatista, tradatorul de neam Yurii Rosca i le oferea cu nemiluita. Ma bucur ca actuala guvernare AIE este mult mai desteapta si mai matura, decat a fost in 1990. De ce sa zici ca vreai in NATO, daca acolo nu te primeste nimeni? De ce sa falfii lozinca „Unire” daca azi este imposibil? Sa le dai apa la moara dusmanilor? Unirea presupune un mare numar de lucruri care se infaptuiesc greu si costa mult. De aceia, astazi trebuie de facut totul ce poate apropia Moldova de Uniunea Europeana si de Romania desigur (ca n-o putem pasi doar), dar Unirea Politica va fi ultimul eveniment care va incununa un proces anevoios si nu chiar de scurta durata. E timpul sa fim si destepti
13. m1ck3y_m0us3, ora: 17:27; 17 feb 2010
R. Moldova se va uni cu Romania doar in cadrul Uniunii Europene… Acum e imposibila unirea. Ce tot vrobitzi prostii. Acum chiar e imposibil, cit de tare nu shi-ar dori acelashi Ghimpu sau Basescu sau basarabenii sau romanii…

Dar ceea ce tzine de limba vorbita shi Constitutzie, desigur, ar terbuie sa devina una, „limba romana – limba de stat a Republicii Moldova.”

14. Lugaru, ora: 17:28; 17 feb 2010
bravo Grig!!! logica unui creier matur
15. Coglion, ora: 17:28; 17 feb 2010
știți ce am observat eu la mulți politicieni din Moldova: cînd se află în campanie electorală toți vor UNIRE, iar cum ajung în posturi mari nu le mai arde de asta. Să fie oare acesta un truc electoral????

ps. eu oricum nu am votat cu nici cu ghimpu nici pentru trucurile lor electorale.

16. m1ck3y_m0us3, ora: 17:28; 17 feb 2010
12. Grig, +10
17. RaduGI84, ora: 17:29; 17 feb 2010
Niciodata nu stii cind Ghimpu vorbeste pe mintea treaza sau beata.
18. shaolin, ora: 17:40; 17 feb 2010
12. Grig, ora: 17:26; 17 feb 2010

…+1000

19. Unimgandire, ora: 17:41; 17 feb 2010
CORECT.
Ghimpu stie ce spune. Sa taiem cheful speculantilor de a ne abate de la esenta. Trebuie sa intarim spiritul romanesc aici. Cand ti-l obtii tu cu mintea ta nu ti-l mai scoate nimeni. Daca repunem in drepturi sentimentul romanesc cu legaturi in toate domeniile voi nici nu veti simti ca sunt doua tari.
20. vergiliu, ora: 17:44; 17 feb 2010
Ghimpu -da de ce te iscalesti pentru altii! De asta te-am ales,- nenorocitule.Mars la trezilca!
21. musipusik, ora: 17:45; 17 feb 2010
urasc comunistii, dar nici nu doresc sa se uneasca romania cu moldova……e nevoie doar de raltii bune ca tarile vecine si negocieri……si cei ce spun ca vor sa se uneasca cu romania nu gindesc…….pentru ce unire? spuneti-mi un motiv intemiat
22. Gruia, ora: 17:46; 17 feb 2010
P/u Grig – nota 10!
Pentru plingaretii care deja il numesc pe Ghimpu tradator – prindeti odata la minte! In primul rind Ghimpu raspundea la intrebarile unui ziar (rus) – pentru vorbitorii de rusa. Ce era sa zica: „Unirea o vom face in 5 ani, iar pe voi, ruscaraia din Basarabia, o sa va trimitem in Siberia” ?
Si asa pro-rusii din Moldova se uita la Ghimpu ca la un tiran care o sa-i extermine rind pe rind, de ce sa-i speriem si mai tare?
Rusia si asa parca ‘impinge’ Moldova spre Romania – ca sa aiba pretext pentru contra-actiuni: ocuparea definitiva a Transnistriei, inarmare contra extinderea NATO, etc.
E timpul sa mai facem politica inteligenta, sa fim sireti, doar asa putem obtine ce dorim!
23. raulbaal, ora: 17:48; 17 feb 2010
N-A SPUS CREANGA BINE ,,DECAT LA ORAS CODAS MAI BINE IN SATUL MEU FRUNTAS!”!CE-AR FI PITICII ASTIA IN ROMANIA?NISTE SIMPLI DEPUTATI!CE ,AU CEAVA DIN SACRIFICIUL LUI PAN HALIPPA SAU INCULET?A FOST ODATA!ACUM LA VREMURI MARI OAMENI MICI!MACAR TACEA DIN GURA!PACAT!
24. musipusik, ora: 17:48; 17 feb 2010
….de relatii bune cu tarile vecine….imi cer scuze pentru greseli
25. scooter, ora: 17:51; 17 feb 2010
=================================================================================
NU SPUNE NICIODATA,NICIODATA !!!
=================================================================================
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
=================================================================================
26. Pro, ora: 17:55; 17 feb 2010
Da Ghimpu a declarat asta. Dar vorbele sint rupte din context.

Unirea asa cum a fost cu RDG si RFG nu are cum sa fie. deschideti ochii, unica posibilitate e sa ne unim in interiorul UE.

Dar referitor la ce o spus Ghimpu, asta a fost spus la KP MD :

http://kp.md/daily/24443/608448/

Doar ca Unimedia sta prost cu Copy-paste ))

27. Tribus, ora: 17:55; 17 feb 2010
daca continua Dl Ghimpu cu UNirea lui…nu mai intra in Parlament la urmatoarele alegeri…ati vazut cum a cazut reitingul lui dupa 2-3 fraze unioniste…sincer sa fiu, parerea mea, Ghimpu nu e un Diplomat, politician…uite Dl Filat este,stie ce sa zica si cum sa se comporte…NU trebuia Chirtoaca sa-l lase pe Ghipmu in voia sa, caci Dupa Chirtoaca toti sau indreptat sa voteze, inclusiv eu, dar nu pt Ghimpu…Nu era Chirtoaca, Ghimpu nu ar mai fi devenit pres. Parlamentului
28. Unimgandire, ora: 17:55; 17 feb 2010
Ghimpu tine la demnitatea de roman. Fiti mai chibzuiti.
Nu visati ca ar fi acum 1918, mai spalati-va pe ochi, iesiti afara.
29. Tribus, ora: 17:56; 17 feb 2010
„3. Jipy, ora: 17:14; 17 feb 2010
asa e democratia in Moldova 😀
pai n-ar trebui mai intai intrebat poporul shap de facut declaratii nene Gimp???
Ce inseamna „niciodata”???” daca intrebi poporul intreg, inclusiv cel din partea stinga a nistrului…fii sigur ca mai mult de 25% nu ai sa acumulezi pt unire…asa ca stati linistiti…
30. vergiliu, ora: 17:57; 17 feb 2010
Gimpu, atrage atentiea ca Lupu raspunde tot mai des la intrebari referitoare,sant sau nu debili in parlament.Daca o sa inbli cu curu in doua barci ,o sa te duci la fund la urmatoarele alegeri. Dar ele sant aproape.Unirea nu depinde de tine toromac
31. RM, ora: 17:58; 17 feb 2010
Doar prostii pot crede ca Republica MOldova se va uni cu Romania, si ca asta s-ar putea intimpla sub conducerea lui Mihai Ghimpu. Dl. Ghimpu din start a spus ca este roman in suglet, vorbeste romana, dar pledeaza si lupta pentru independenta si suveranitatea REPUBLICII MOLDOVA.
Nimeni nu are de gind sa vinda tara (exceptie este Voronin) 🙂
Ghimpu nu-si tradeaza tara si sustinatori!!!
Vreti unionisti „adevarati”,votatil pe Rosca – el a demonstrat cit de unionist este si cit de mult respecta alegatorul sau :-)))) de fapt ca si Voronin :-)))

Succese la cei prosti si naivi. Moldova a fost si va fi stat independent si suveran, iar societatea trebuie sa se uneasca dar sa nu asculte prostiile lui Voronin sau Smirnov 🙂

32. scooter, ora: 17:58; 17 feb 2010
Pas de panique ! Fratilor ! asa si nu ati inteles cum se face politica,mai ales cand esti o mica republica dependenta de veciinii puternici. Mai ales cand trebue sa JANGLEZI cu treburile statutului. Nu va faceti grig ! Tot ce se face se face spre bine. Va asigur eu. Diplomatia in politica nu se face cu toporul mare ci cu cutitasul mic,delicat ! treptat !
33. mihai.romanul, ora: 18:06; 17 feb 2010
Cred că unii se reped aducând acuze lui Ghimpu.

Sunt sigur că mişcarea lui Ghimpu vine în contextul faptului că urmează un referendum prin care se propune revizuirea Constituţiei, mai bine zis anumitor articole.

Între aceste articole este vorba şi de cel referitor la limba română.

Având în vedere faptul că până şi „fruntaşi” ai PCRM încep să recunoască faptul că limba este română, dar spun că recunoscând acest fapt ar da apă la moară ideii de Unire, sunt ferm convins ca declaraţia lui Ghimpu este un gest politic foarte abil şi de apreciat.

O spun eu, care sunt un român pur sânge, conştient că UNIREA este inevitabilă, dar că avem nevoie de abilitate pentru a demonta clişeele staliniste din minţile fraţilor noştri de peste Prut.

Unirea trebuie făcută pas cu pas fără prea multă bătaie cu pumnul în piept!

34. Lil, ora: 18:09; 17 feb 2010
Chiar Grig, esti bravo. Iar tuturor, celor, care il gonesc pe Ghimpu la trezilca, imi pare rau de frustrarea voastra, dar Domnul Ghimpu serveste alcool foarte si foarte putin. De fapt, va inteleg, cand ochii vostri, inclusiv si ai mei, desprind din firea presedintelui tarii 8 ani de zile o mutra inacrita, tampa, mahmura si biata, este cam greu sa scapi de stereotipuri…
35. mugurRo, ora: 18:15; 17 feb 2010
Cred ca il dor rau de tot aceste cuvinte pe dl.Ghimpu fiindca mai presus de toate e un patriot roman…probabil ca in spatele acestor cuvinte se ascunde o strategie insa mi-e imposibil sa cred ca dl Mihai Ghimpu a vorbit serios si sincer!…Basarabia-pamant romanesc!….
36. Mister M, ora: 18:18; 17 feb 2010
Eu sunt sigur ca Ghimpu ar dori cu tot sufletul unirea cu Romania dar declaratia data trebuie de inteles ca e facut ca sai linisteasca pe rusi trebuie sa fie clar asta, sau voi doriti ca sa apara in RIA Novosti un articol care sa scrie Ghimpu vrea unire?
37. tudor_petrosani, ora: 18:21; 17 feb 2010
#34 LIL , la un interviu , cu LORENA BOGZA , pe PRO TV , moderatoarea respectiva , la un moment dat i-a spus , lui GHIMPU : d-nule GHIMPU , observ ca sunteti racit , si nu puteti continua !!!…..iar dinsa , tot isi ferea capul , din fata rasuflarii lui…si inca ceva : modul de exprimare si inconsecventa ideilor , afisate verbal si mimic de GHIMPU…deci , daca ai vazut interviul in direct , sincer iti spun , ca ceva pute…a alcool !
38. tudor_petrosani, ora: 18:23; 17 feb 2010
LIL , sper ca nu te superi , de afirmatia mea ! Dar eu asta am vazut si asta spun !SCRIPTA MANET , VORBA VOLENTS!
39. relu, ora: 18:25; 17 feb 2010
situatia nu este simpla in moldova….nu suntem naivi….in romania in 1996 a castigat alegerile emil constantinescu votat in mare parte de electorat monarhist si nici la 2 saptamani a declarat ca in timpul mandatuluyi sau nu se va incerca modificarea constitutiei in privinta formei de guvernamant din tara…….ce sa intamplat?…multi au fost dezamagiti…..taranistii nu au mai intrat in parlament iar constantinescu nu a mai avut nici o sansa pentru un alt mandat…parerea mea este ca mai bine taci decat sa vorbesti prostii…asa si ghimpu….nu te declari pro_roman iar dupa 2 luni spui altceva….mai bine taci
40. localhost, ora: 18:27; 17 feb 2010
Eu de exemplu recunosc ca vorbesc limba romaana, dar nu doresc Unirea cu Romania. Si cred ca Unirea o doresc maximum 5% din populatia republicii Moldova.
41. Lil, ora: 18:36; 17 feb 2010
Nu ma supar, Tudore. Dar chiar il cunosc pe Dl Ghimpu, si, crede-ma, ceva gresesti. Ne e problema, ca am votat PL si sunt PL-ist, intradevar nu abuzeaza de alcool. Am vazut Profunzimea in direct si, la drept vorbind, chiar incurci ceva – atunci Lorena era racita, si nicidecum Dl Ghimpu. Hai intra pe net, treci ProTv-ul cateva saptamani inapoi, caci inregistrarile video au ramas, si o sa vezi, ca ceva ai incurcat. Dintai documenteaza-te bine, Tudore, apoi polemizeaza.
42. vergiliu, ora: 18:40; 17 feb 2010
Era de asteptat gestul lui Ghimpu.Cine vrea de buna voe ,sa devie din presedinte de tara ,fie chiar si i.o.,-sef de judet romanesc.Fara paza,ecscorta, privilegii,partid s.a.m.d.Toate vorbele lui de pina acum, era lapsa pe ureci, pentru prostalani.Cum nepotus-o cu „scimbarea” lui o chidanit un oras,asa si Ghimpu cu romaniea lui o chidanit i tara.
43. vaser, ora: 18:44; 17 feb 2010
A mai pus unul cand-va, un procuror paremi-se cu numele Demidencu” Net , net i eshcio raz net” si ….. Pana la urma poporul a hoarat INDEPENDENTA. Asa si cu unirea, poprul va hotari, dar cand se fa coace fructul. Acum, cred ca mai intai trebuie sa ajungem in UE, sa ne facem temele, iar cu declaratiile ar trebui sa fim mai diplomati. Nici odata sa nu spui „nu” pentru timpul viitor din simplu motiv ca nu poti sti, ce te asteapta maine. Asta o stie numai D-zeu si NOSTRADAMUs,dar din pacate a murit demult,si despre RM na lasat nimic sarmanul.
44. vaser, ora: 18:45; 17 feb 2010
Ori poate sa reicarnat in M. Ghimpu????
45. ahem, ora: 18:46; 17 feb 2010
Seara buna! Intru si eu prima data in vorba cu voi, desi va citesc de ceva vreme stirile pe unimedia. Si nu atat stirile, cat comentariile voastre. Nu stiu daca presedintele interimar e bun sau rau, dar voi stiti ce urat s-a vazut din perspectiva mea declaratia lui? Parca a vorbit asa, cu suparare! WTF?? Si mi se pare insultator, ca roman din romania ce sunt :S Dar sa zicem ca ar avea motivele lui (rusia, din ce inteleg). Eu cred ca si asa ar trebui sa dea mai multe lamuriri despre cuvintele astea ale sale. Ca am impresia, ca pana la urma, o eventuala unire, tot trebuie sa treaca prin vointa poporului, a ambelor popoare…
46. ahem, ora: 18:49; 17 feb 2010
Na, ca tocmai ce au preluat si desteptii astia de la irealitatea noastra stirea. Oare ce-or crede romanii care mai aveau ceva intentie de unire cand aud declaratia? Din punctul asta mi se pare ingrijorator, cel putin.
47. tudor_petrosani, ora: 18:54; 17 feb 2010
LIL : M-am uitat , si fraza este urmatoarea : din cite stiu , d-nule GHIMPU , ati fost racit , si observ ca inca nu va trecut , din acest motiv , scurtam ,raspunsul la intrebari…bla,bla,bla ! Ce-am vazut , cu ochii si am auzit cu urechile , aia spun!Asta e afirmatia mea , si o sustin vertical LIL ! Stii ce imi place LIL ?Cind omul , stie sa vorbeasca cu argumente si fara limbaj violent in exprimari ! De aceea te respect , pe acest forum .
48. vaser, ora: 19:03; 17 feb 2010
Asa este ahem! Chiar daca ni se pare irealizabila ideia, oricum ar trebui sa lasam o raza de speranta. De aia cred ca Ghimpu a comis o GAFA MARE, care trebuie cum-va corectata, daca vrea sa ramana stimat in continuare de cei care l-au votat, macar. Ca de cei pentru care a facut aceasta afirmatie,oricum nu fa fi netezit pe cap, cate cuvinte frumoase nu le fa spune el. Pentru ei Ghimpu este unionist(adica dusman) si asa va ramane pana la moarte.
49. Pukin, ora: 19:03; 17 feb 2010
12. Grig, ora: 17:26; 17 feb 2010
+1
50. vaser, ora: 19:12; 17 feb 2010
Interesant ce ar fi spus Vieru,sau ce vor simti in suflet, dupa aceasta declaratie, tinerii care au protestat pasnic la 7 aprilie(nu cei care aruncau cu pietre)Sau ce ar fi spus ION si Doina Aldea -Teodorovici, sau Vatamanu,saDumeniuc,sau fratele sau Gheorge???? Uite cum poti sa-ti darimi autoritatea, IN doua secunde???? si pentru….. Cine ti-a tras de limba????
51. aaaa, ora: 19:20; 17 feb 2010
daca vezi ca roman stirea pe realitatea si nu sti un pic situatia din moldova, suna cam asa;
Noi suntem un popor separat de voi si nu dorim sa avem de a face cu voi.

strica mult faza asta fiindca 90% din romani nu urmaresc evenimentele din moldova si declaratia asta chiar daca poate fi o miscare strategica buna ,afecteaza grav imaginea moldovei in romania ,fiindca romanii ca si romanii din basarabia sunt foarte măreţii si un pic daca ii zgîrii nu mai vb cu tine 100 de ani

strategie ii buna pt democratii moldoveni dar trebuia formulata altfel ca nici romanii nu vor chiar totii unire si da apa la moara,unii mai gandesc si cu stomacul gen;
„pai dece sa ne unim nu avem destule probleme economice dapoi daca ar trebui sa resuscitam si basarabia, plus ca ei nici nu vor”

si asa din fudulism s-ar putea narui un vis de 1000 de ani

pacat:(

52. ahem, ora: 19:21; 17 feb 2010
Vaser, n-am vrut sa supar. Lasa, ca poate o drege-o el cumva. Poate tot raul spre bine, pana la urma. Cine stie? O trezi declaratia asta a lui niste amortiti si de pe la noi. 🙂 Macar sa-si puna problema de unire cat mai multa lume. Dar cred ca ar fi esential ca Ghimpu sa nu mai continue ideea asta.
53. Speew, ora: 19:41; 17 feb 2010
Părerea mea e că nu trebuie să ascultăm tot ce zic jegoşii de la RIA novosti. Presa rusă este atât de liberă precum un om băgat la carceră. Să-l văd eu pe Ghimpu că declară aşa ceva live la televizor şi atunci mai cred. O altă variantă ar fi că Ghimpu a devenit mai precaut din cauza presiunilor din alianţă şi nu mai spune tot ce-i trece prin cap. Ghimpu, omul care sărbătorea ziua României de 1 decembrie în timp ce era preşedintele R.M şi care a afirmat în repetate rânduri că moldovenii sunt români să-şi schimbe acum poziţia aşa radical? mă îndoiesc…
oricum se ştie că PL-ul este un fel de filială PD-L din R.M. şi ca pentru toţi PDL-iştii şi PLîl au pe Băsescu ca tatăl lor.
54. HANS, ora: 20:04; 17 feb 2010
7. tudor_petrosani, ora: 17:20
Chestiunea nu ţine de dorinţa personală a babacului. Sunt nişte realităţi crude, cauze obiective, circumstanţe, etc.
Ş-apoi una e când nu eşti Preşedinte şi cu totul alta e când eşti!
Bine face că recunoşte şi îl mai induce în eroare pe porcul de la tirişpolea !
55. leila, ora: 20:06; 17 feb 2010
Mä bucur copii, cä pledati p-tru Unire si ea neapärat va fi. Desigur Virgiliu are dreptate, cei ,ce se hränesc din sudoarea poporului nu vor Unire,cäci sigur postul de Presedinte e mai…dar eu mä bucur, cä voi, tinerii ,nu le veti permite sä huzureascä, de ce avem nevoe de 101 parlamentari , cind putem avea o regiune cu un ministru-prezident si un mic guvern , vä dati seama ce vor face desteptii nostri guvernanti cind vor fi intärcati?!
56. 1ivan, ora: 20:12; 17 feb 2010
Ghimpu are dreptate cu daclaratia sa. Ani de zile presa rusa a folosit acest slogan (unire cu Romania) ca sperietore pentru minoritatile din R.Moldova. Chind moscova avea nevoe s atulbure masele in CHISINAU ei intensificau publicatiile de felul „unire cu Romania” Acei ce striga „unire” toarna apa la moara Kremlinului. O lectie din istorie: Lenin a chistigat increderea maselor cu doua lozinci „Pamint taranilor” si „Fabricile muncitorilor” Aceste doua sloganuri-chee au adus bilshevicii la putere in 1917. Astazi stiintific este dovedit efectul numit „Programare neuro-lingvistica” Propun lui „Unimedia ” sa intareasca asa slogane ca „R.Moldova si Romania, doua tari infratite”, ” R.Moldova+Romania=tari romane”.Cine striga „unire” nu face un bine cauzei si R.Moldova.
57. cork1, ora: 20:13; 17 feb 2010
Pentru toata tziganaraia din Gypsiland (MirceaRo, CostelRo, Stalinus s.a.m.) Ghimpu a spus adevarul in sfirsit si nu numai Ghimpu poate sa spuie asta dar totzi care au singe de basarabean dar nu de corcitura de tzigan de peste Prut, Intr-un cuvint cetatzenii republicii Moldova. Fiecare basarabean o sa spuna ca el nu are nevoie de Gipsyland dar numai sa foloseasca pasapoartele lor ca sa circule prin Eu liber. Salut basarabenilor !!!!!!!!!!!!!!
58. razvanus, ora: 20:17; 17 feb 2010
Eu vreau din toata inima UNIREA DINTRE REPUBLICA MOLDOVA SI ROMANIA

Va fi foarte bine pentru cele doua tari si popoare, dar eu cred ca UE NU PREA DORESTE deoarece este foarte pretentioasa………..si cu UE TREBUIE SA VORBIM PENTRU A O TREZI LA REALITATE SA NU LASE ALTORA DE LA EST SA CUCEREASCA EUROPA.

59. 1ivan, ora: 20:17; 17 feb 2010
O lectie de istore. Bolsevicii veniti la putere in 1917 nu aveau nici o intentie de a intary statalitatea Ukrainei s-au a Belarusie, dar au facut acest lucru pentru a avea in plan mondial glasul a 3tari, de pilda, in ONU.
60. artur, ora: 20:58; 17 feb 2010
nu va bateti capul prea tare,peste doua zile o sa declare ca acesta e al treilea as din manica…
Loading Facebook Comments ...

90 Comments

 1. Nu presedintele meu este de vina , adica TRAIAN BASESCU , ci cel care i-a tradat , din nou increderea , adica GHIMPU, care la primul semn de incurajare din exterior, gata , i sa si urcat la nas, si cine mai este ca el , in R.MOLDOVA ! Pesemne , ca vrea sa se si proclame , intemeietorul statului modern , in speta R.MOLDOVA ! Dar uita , din nou , cine este artizanul , pe fata , al unei uniri , chiar ipotetice , si care , iar a muscat-o rau , din partea conducatorilor actualei R.MOLDOVA , ca si inainte de la VORONIN !De fapt , in ROMANIA , este o vorba : eu cu binele dupa tine , tu cu sula dupa mine !

 2. Trebue de recunoscut ca electoratul de azi nu a votat pentru Reunire.
  Nu neg ca electoratul in viitor va vota pentru Reunire. In general nu totdeauna in politica trebue de palit in frunte, uneori se paleste pe frunte. Aceasta se face in numele unui ideal national. Ghimpul cind va avea un mandat electoral pentru Reunire, atunci el poate sa declare oficial Reunirea. Cea ca el clar a zis ca este un Presedinte de origine romana, numai unui pros nu-i clar mesajul lui, care nu are nevoe de explicatii. Astazi, eu pot sa ma mindresc ca in sfirsit PM exprima vointa cetatenilor Basarabiei. Realitatea confirma ca cel mult 40% doresc reunirea, 40 contra iar 20 sint indeferenti. Acest calcul l-am luat dupa cum s-a votat. Daca Ghimpu declara altceva, atunci electoratul imediat il va sanctiona.
  Consider ca a procedat ca un politicean modern, care ea in consideratie conjuctura moderna a politicei. Bravo si invatati-va a citi printre pinduri. Doanma V.P. am o senzatie ca cine va sponsorizeaza sint buni economisti dar slabi politiceni. PNL din naivitate crede ca daca AIE va fi criticat totimpul este un lucru binevenit pentru dreapta fragila. Stinga va cistiga iar PNT va fi foarte dur sanctionat de electorat, cum a fost si in Romania.

 3. Pt europa

  Senzatiile nu au baza. Ceea ce am vrut sa subliniez prin repostarea declaratiilor este:

  1. Niciodata nu spune asemenea lucruri. Nu tu decizi. Poti spune – este vointa suverana a poporului, cum va fi, asa va fi. Consider ca nu a avut dreptul sa spuna asta, chiar daca i-a soptit-o usurel Basescu la ureche. Nici Basescu nu e Dumnezeu si nu poate sti ce se va intilmpla in viitorul indepartat sau in viitorul apropiat. Sau poate e planul ascuns al lui Basescu – sa ne treaca pofta si cheful?

  2. Declaratia lui Filat cu 500 euro este pentru servilii pedelisti care vociferau aici pe blog precum ca, daca se vota in Senat, era ca si aplicat. Iata aceasta declaratie a lui Filat deconspira jocul urit si neonest facut de PLD-L, ca si corectitudinea, de care au dat dovada PNL si PSD.

 4. Nimic nou sub soare. Dna Pavlicenco o zice si mai departe in stilul ei: salvati maidanezii si unirea. Lumea pleaca de la PNL, iar dna o tien una si buna. O venire noua in parlament al comunistilor va fi si un merit al dnei.

 5. Pt Vasile

  1. Da, salvati maidanezii, daca nu aveti suflet e ca in vorba – daca nu e, nu e.
  2. Unirea nu va place? Aveti dreptul. Ca si noi, care credem ca nimeni nu pune stampile pe viitor.
  3. Minciuni. Lumea nu pleaca de la PNL. Lumea vine la PNL. Vrabia dumitale malai viseaza, dar va ramine flaminda.
  4. Pavlicenco nu are putere, stati linistiti. Eu sint un nimeni. Voi sinteti mari si tari.
  5. Stinga va reveni la putere prin greselile si rinza liderilor AIE. Cum a spus un occidental – drama Moldovei care se vede tot mai mult e ca intr-un vas nu incap doi narcisi. Cit adevar – si voi puneti problema asta pe seama unei femei care nu valoreaza doi bani, ca mine? Nu aveti viziuni cu largi implicatii de perspectiva.

 6. Mai bine tacea. Acum va trebui sa caute scuze pentru adeptii sai… Am impresia ca-i adapa cineva pe presedintii nostri cu ceva ce le niveleaza la toti ridurile din creieri. Cine nu s-ar urca in fotoliu peste ceva timp o ia razna.

 7. Caut de lucru la un partid din Moldova, in baza de contract. Pot sa fiu presedinte, secretar, vice-presedinte, membru simplu. Localitatea- de la Briceni la Cahul. Studii, capacitati, abilitati, experienta-tot este. Vorbesc fluent romana, moldoveneasca, rusa, ucraineana, gagauza, tiganeasca, engleza si franceza. Am de fapt 28 de ani, arat de 40. Sint divortat, am un fetita de 3 ani. Sint brunet, dar de fapt sint sur la cap, la necesitate imi vopsesc parul in culoarea potrivita. Sint un baiat frumos la chip, pot sa fiu si urit- in dependenta de solicitarile partidului. Doctrina partidului- n-are nici o importanta. Vorbesc repede sau monoton, pot face propaganda si pot spune lucrurilor pe nume. Am 500 de prieteni pe o-klassniki in Moldova, 200 pe facebook, 200 pe Moimir, si 1000 de numere de telefoane in 3 telefoane mobile (Unite, Orange si Moldcell). Salariul solicitat – cel putin 500 de euro lunar plus achitarea cheltuielilor de transport, a telefoanelor mobile si internetului mobil Orange internet acum 150 lei/lunar.
  Pot urca cu usurinta in orice copac, arunc cu pietre deosebit de departe, bunica are lapte mult in sat, daca trebuie aduc cit este necesar si-l vars in fata Guvernului, bunelul a fost politist si am mostenit de la el forma in care oricind ma imbrac si nu ma complexez o clipa sa-mi mai pun o masca de porc pe fata in cazul organizarii unor eventuale actiuni de protest. Si inca multe alte magarii as putea sa le inscenez cu efect si cu rasunet la solicitarea oricarei foramtiuni politice din Moldova.
  Cine este interesat contacatati-ma fluturash@mail.ru.
  Rog seriozitate si iar seriozitate.

 8. E uite ca si badaranu-l de ghimpu a fost mustrat de parinti lui (Papa – Filat si Mama – Lupu) sa nu zica cum va prostii de genu unire si asa mai departe.

 9. EU VREAU UNIREA!!!

  Dar tot eu doresc foarte mult realizarea unor legaturi foarte stranse intre cele doua tari care sunt independente de unire :

  – realizarea unor programe de infrastructura rutiera, feroviara, gaze naturale, energie electrica, poduri etc.
  – acordarea mai multor burse catre studenti si elevi in Romania;
  – mai multe proiecte comune;
  – mai multe firme mixte;

  SA NE FOLOSIM DE ACORDUL DE MIC TRAFIC LA FRONTIERA PENTRU A MUNCI, A CALATORI, A MERGE LA CUMPARATURI, LA PRIETENI IN ROMANIA.

 10. Vasîlica, revenirea comunistilor va fi meritul celor 4 crai de la rasarit, asfintit, de la nord si de la sud. Vasîlica, inchide ciocul, mai bine deschide-l in fata crailor. Jos minciuna.

 11. Doamna V.P. chiar nu vi-i clar ca azi electoratul nu a votat Reunirea. Ghimpul este obligat sa respecte vointa poporului. Inventiile populiste in Basarabia nu mai merg. Basescu e asa. Acela e asa. Realismul din politica este condus de alte legi, care eu le consider mai superioare decit legile realismului simplu. Viata are legile sale. Politica are legile sale. Deci AIE este obligata sa respecte aceste legi. Stiinta are legile sale. Arta are legile sale si a.m.d. Cine a fost la putere, ori este la putere mai bine ori mai rau le cunoaste aceste legi. Daca doriti ca PNL sa vina la putere , primul sfat al meu este urmatorul. Nu declarati ce doriti sa faceti, dar ceea ce vor alegatorii. Acest lucru si Basescu si Ghimpul l-au inteles. Apoi daca chiar si doriti ceva sa faceti , intit aflati reactia alegatorului la initiativa voastra.

 12. razvi, da eu n-am ce vinde si ce cumpara din Romania? Si inca cind eram mitetel parintii m-au bagat pe viata in boli ca daca n-a sa fiu cuminte o sa ma fure tiganii. Apoi eu de mic copil ma tem de tigani mai tare ca de dumnezeu. Si inca nu-s din localitate care-i este aplicat traficul, da-mi trebuie cetatenie romaneasca la git, intelegi arde. Vreau urgent s-o rup din Moldova ca comunistii si rusii imi zic ca sint roman, iar rominii si democratii imi zic ca sint comunist si rus. Ajuta-ma, frate daca esti din Romania. Iti platesc 500 de euro, vrei?
  e-mail fluturash@mail.ru

 13. potAIE esti un actor de calitate eftina, te temi si de umbra ta.

 14. neaaa, tu te temi de umbra ta, europa. nu m-am temut de comunisti, nu ma tem nici atita de democrati, nu m-am temut de rusi, nu ma tem nici atita de romani. si astia si astia au pretins ca-s fratii mai mari, da eu nu m-am temut de fratii mai mari, dar mai bine ma temeam ori atunci ari acum. dar deamu ii tirziu, pielea ra si rapanoasa ori o bate ori o lasa. stii tu cum ii cu pielea asta rapanoasa. n-are terminatiuni nervoase pe dinsa si nu se inroseste si nu se inverzeste. daca vrei oleaca de transplant de la mine, iti vind un kusok. ce zici? ciini din chsinau si mitele lui Pavlicenco au mai multe drepturi decit mine. nu? da porcii din romania in genere trebuie sa traiasca obligator cite doi in hogineata ca daca tii numai unul e incalcare, chipurile i-ar fi urit sa traiasca singur, da mie nu mi-i urit singur?

 15. Eu cred că această declaraţie e făcută pentru a linişti masa care se împotriveşte. Cred că Mihai nu l-a uitat pe cel Gheorghe. )))

 16. Reunirea este un proces firesc, un proces pe care chiar şi dacă ar dori, Mihai Ghimpu nu l-ar mai purea oprii.

  Pe de altă parte, m-aş bucura să văd că unii dintre noi mai gândesc şi cu capul, nu numai cu sufletul.

  Eu sunt trup şi suflet pentru Unire, dar viaţa m-a învăţat că politicienii se dau uneori după deget pentru a duce de nas electoratul.

  De ce nu vă puneţi problema unde a făcut această declaraţie? Puneţi mâna şi informaţi-vă!

  De asemenea, urmăriţi cursul evenimentelor? Sunteţi la curent cu modificare Constituţiei? Ştiţi că Ghimpu insistă pentru limba română (fără nici o „moldovenească”, nici măcar în paranteză), dar este atacat de comunişti care încep să recunoască faptul că limba este română, dar le este frică de faptul că schimbarea denumirii limbii ar duce şi mai aproape de Unire.

  Simplu ca bună ziua de ce Ghimpu a spus că nu va exista Unirea. Vrea să le dea peste bot comuniştilor şi să determine electoratul comunist românofob să voteze pentru amendarea Constituţiei.

  Sunt 100% convins că ăsta este scopul şi mi se pare foarte bună ideea domnului Ghimpu.

  Te faci frate cu dracu până treci podul!

  Oricum, Reunirea este în plină desfăşurare şi nimeni şi nimic nu o mare poate oprii!

 17. mihai romanul eu ma fac frate cu talpa iadului si inca mai dau 500 de euro, ok 600-700 ca sa trec podul, Prutul si sa nu mai vin inapoi niciodata.

 18. Domnilor,

  Este absolut necesara o foarte larga popularizare a ideii de UNIRE cu Romania pentru ca poporul sa inteleaga avantajele acestui act. Uniunea Europeeana nu prea agreeaza actele de Unire ci cele de separare. Germania sa ne fie exemplul de vointa ferma in unirea tarii. Unirea nu este un eveniment care se supune referendumului, ca si denumirea limbii, ca si alegerea unui Rege.

  TANK

 19. Pt Dionisie Popuiac

  Sa va spun o zisa, spusa despre un caz curios pentru care sint martori. Se spune ca prin anul 1996, in timpul aflarii delegatiei parlamentare moldovenesti la Strasbourg, dupa ce RM a intrat in Consiliul Europei, delegatie din care facea parte si M.Gh., aceasta s-a intilnit cu parlamentarii ucraineni. Printre ei era si liderul regretat al RUH Ciornovil, care, se spune, a stat cu Gh.Gh. in acelasi lagar. M.Gh. l-a intrebat daca l-a cunoscut pe frate-su. La care Ciornovil a intrebat, pentru a preciza: el a fost bibliotecar? „Da, da” – spune fratele. Ciornovil a tacut o clipa si apoi l-a batut pe fratele parlamentar, la acel moment, pe umar si a pronuntat fatalele cuvinte: „Stukaciok, tvoi brat, stukaciok”. S-a intors si s-a indepartat, nu a mai discutat cu nimeni din delegatia de parlamentari moldoveni.

  De fiecare data ma intreb „Ce a cautat Gheorghe Ghimpu in aparatul CC al Komsomolului?”

 20. dle Mihai sunt de acord cu dvs ca „Reunirea este un proces firesc, un proces pe care chiar şi dacă ar dori, Mihai Ghimpu nu l-ar mai purea oprii.”

  In rest parca nu as fi de acord cu dvs.

  Parerea mea personala este ca dna Pavlicenco are dreptate (iar consider asta, dar pentru ca FAPTELE O DEMONSTREAZA) cand arata problemele clare din PL.

  Adica PCRM inteleg sunt sovietici, vor muri sovietici. PD a dlui Marian Lupu este o modernizare NECESARA a PCRM, dar stim ca au aceleasi tente clar pro-rusesti, dar MACAR se va elimina aberatia de PCRM de pe scena politica. PLDM ii pot intelge si pe dansii, dl Filat nu odata si-a aratat caracterul de om care ISI DORESTE PUTEREA (stiu foarte bine tipul de om dl Filat) care poate face si lucruri bune dar nu este un om politic de CALIBRU MARE care poate face SCHIMBARI IN ISTORIE, si apoi aveam PL care nu de multe ori spuneau prin gura dlui Chirtoaca ca Unirea este un tzel al partidului etc…

  Oricum se demonstreaza clar ca CLASA POLITICA PARLAMENTARA (repet PARLAMENTARA) din Republica Moldova nu duc tara in directia in care alegatorii si-o doresc! Este o INCOSECVENTA intre voturi, declaratii si fapte.

  Tin sa apreciez foarte mult faptul ca PNL si dna Pavlicenco in cauza, aduc asemenea lucruri la lumina, si sa CONSIDER CLAR CA orice partid din opozitie ARE DATORIA de a critica PUTEREA indiferent ca puterea este reprezentata tot de partide liberale sau nu.

  Este datoria partidului (parlamentar sau nu, nu conteaza) de a SEMNALA derapajele partidelor care AU PUTEREA pentru a aduce un bine cetateanului.

  Este corect.

  Cat priveste pe dl Ghimpu a cazut in plasa in care este deja dl Filat. Si anume se crede ca daca Rep.Moldova se uneste cu Romania atunci dansii nu vor mai fi nici presedinte de tara, nici premier de tara, si automat nu vor mai avea sansa in viata sa se dea ROTUNZI cat de mari sunt ei si cat de importanti.

  Cu alte cuvinte li sa ridicat puterea la cap.

  Putini oameni in istorie exista care S-AU „JERTIFIT” (politic) pentru tara, si care au vazut INTERESUL NATIUNII.

  Dar pana la interesul natiunii, trebuie sa stii DE CE NATIONALITATE ESTI. Si aici e problema in RM ca multi vor sa va minta sa credeti pana la a sa NU MAI CREDETI nimic.

  Eu va zic sincer fara nici un interes decat adevarul, (nu as vrea sa jur dar) va spun cu mana pe inima ca :

  toti cetatenii vorbitori de limba romana (NU exista limba moldoveneasca! nici matematic, nici istoric, nici lingvistic si nici politic !!!!! AMINTITI-VA CA IN DECLARATIA DE INDEPENDENTA A RM si CONSTITUTIA RM adoptata de voi SINGURI fara interventia Romaniei era clar scris „limba romana”) sunt de fapt de NATIONALITATE ROMANA.

  Ca apoi vorbiti graiul basarabean, e alta problema.
  Ca nu va fi facuta Unirea, nu mor eu din asta, si nici Romania.
  Dar lucrurile sunt extrem de clare.

  Restul care vor inca mentinerea RM in aceasta ipostaza de instabilitate sunt CEI CARE VOR SA PROFITE.

  Oamenii intelepti nu isi doresc sa traiasca intr-un conflict continuu, intr-o minciuna continua.

  Si acest lucru negativ si IMORAL trebuie combatut NEINCETAT si NEISTOVIT.

  Toleranta ZERO fata de minciuna. Asta este pentru BINELE VOSTRU !
  Un lucru care il faceti VOI pentru VOI, ca colectivitate.
  Si din fericire multi cetateni din RM inteleg si sunt oameni normali cumpatati si vor intelege pe masura ce timpul va trece si ei vor invata toate aceste lucruri singuri.

  Final… mai sunt de accord cu dl Mihai si la fraza „Oricum, Reunirea este în plină desfăşurare şi nimeni şi nimic nu o mare poate oprii!” dar ce este anterior nu sunt de accord.

  Peste 10 ani dorinta de a uni RM cu Romania o sa fie cu mult mai mare, din ratiuni mult mai pragmatice si se va rezolva si situatia din Transnistria si apoi se vor pune capac ranii care sangereaza de atata vreme.

  ah.. am uitat sa adaug si un titlu superb al drei Stela Popa care mi-a placut mult

  “Generaţia lui 7 aprilie va realiza unirea Basarabiei cu România”

  Restul pot sa se chinuie cat vor, sa zica ce vor, cu cat democratia in RM va fi intarita cu atat electoratul isi va decide viitorul.

  Iar oamenii care ajuta la acest proces poate nu vor primi medalii, dar merita recunostinta tuturor. Oricum bravo voua tuturor cetatenilor RM care ati facut posibile toate aceste schimbari pentru voi. Numai bine.

 21. D-na Pavlicenco, as vrea totus sa comentati de ce vreti asa de tare unirea cu Romania? Oare n-ati inteles inca ca majoritatea nu o vrea? Santeti o mana de oameni care pledati pentru unire, cu o randunica nu se face primavara. Inteleg foarte bine reactia d-lui Ghimpu la moment, chiar daca in trecut a fost si D-lui pentru unire, acum isi da foarte bine seama ca aceasta problema nu mai este la ordinea zilei, acum, cand putem singuri (dar numaidecat cu ajutorul Romaniei) sa ne apropiem de UE. Oare n-ati inteles ca si cei care au pledat pentru unire au facut-o numai din considerentul de a gasi o cale de a iesi in UE si de a scapa de haosul creat? Dar toti acei care trambiteaza unirea, V-ati intrebat: da oare romanii ne vor? Si nu cercul stramt cu care comunicati, ci intregul popor. Poate ar fi cazul sa-i intrebam mai intai pe dansii. Cu tot respectul meu fata de poporul roman si personal fata de d. Basescu, dar nu cred ca asta ar fi la moment la ordinea zilei. Asta nu inseamna ca nu recunoastem ajutorul acordat de Romania poporului nostru ( cetatenie, mii de studenti cu cazari si burse, activitatile oamenilor de afaceri prigoniti si dezamagiti la noi in tara si multe altele. Daca mane ne unim, ce facem cu Transnistria? Cred ca intelegeti bine ca o unire acum ar aprinde spiritele si asa incinse. Va respect personal pentru curajul de care dati dovada,dar nu in toate cazurile sunt intocmai de acord cu D-stra.

 22. Pt pro europa

  Cred ca Ed________ a spus foarte bine, repostez, daca nu ati vrut sa cititi.

  Dle Mihai, sunt de acord cu dvs ca “Reunirea este un proces firesc, un proces pe care chiar şi dacă ar dori, Mihai Ghimpu nu l-ar mai purea oprii.”

  In rest parca nu as fi de acord cu dvs.

  Parerea mea personala este ca dna Pavlicenco are dreptate (iar consider asta, dar pentru ca FAPTELE O DEMONSTREAZA) cand arata problemele clare din PL.

  Adica PCRM inteleg sunt sovietici, vor muri sovietici. PD a dlui Marian Lupu este o modernizare NECESARA a PCRM, dar stim ca au aceleasi tente clar pro-rusesti, dar MACAR se va elimina aberatia de PCRM de pe scena politica. PLDM ii pot intelge si pe dansii, dl Filat nu odata si-a aratat caracterul de om care ISI DORESTE PUTEREA (stiu foarte bine tipul de om dl Filat) care poate face si lucruri bune dar nu este un om politic de CALIBRU MARE care poate face SCHIMBARI IN ISTORIE, si apoi aveam PL care nu de multe ori spuneau prin gura dlui Chirtoaca ca Unirea este un tzel al partidului etc…

  Oricum se demonstreaza clar ca CLASA POLITICA PARLAMENTARA (repet PARLAMENTARA) din Republica Moldova nu duc tara in directia in care alegatorii si-o doresc! Este o INCOSECVENTA intre voturi, declaratii si fapte.

  Tin sa apreciez foarte mult faptul ca PNL si dna Pavlicenco in cauza, aduc asemenea lucruri la lumina, si sa CONSIDER CLAR CA orice partid din opozitie ARE DATORIA de a critica PUTEREA indiferent ca puterea este reprezentata tot de partide liberale sau nu.

  Este datoria partidului (parlamentar sau nu, nu conteaza) de a SEMNALA derapajele partidelor care AU PUTEREA pentru a aduce un bine cetateanului.

  Este corect.

  Cat priveste pe dl Ghimpu a cazut in plasa in care este deja dl Filat. Si anume se crede ca daca Rep.Moldova se uneste cu Romania atunci dansii nu vor mai fi nici presedinte de tara, nici premier de tara, si automat nu vor mai avea sansa in viata sa se dea ROTUNZI cat de mari sunt ei si cat de importanti.

  Cu alte cuvinte li sa ridicat puterea la cap.

  Putini oameni in istorie exista care S-AU “JERTIFIT” (politic) pentru tara, si care au vazut INTERESUL NATIUNII.

  Dar pana la interesul natiunii, trebuie sa stii DE CE NATIONALITATE ESTI. Si aici e problema in RM ca multi vor sa va minta sa credeti pana la a sa NU MAI CREDETI nimic.

  Eu va zic sincer fara nici un interes decat adevarul, (nu as vrea sa jur dar) va spun cu mana pe inima ca :

  toti cetatenii vorbitori de limba romana (NU exista limba moldoveneasca! nici matematic, nici istoric, nici lingvistic si nici politic !!!!! AMINTITI-VA CA IN DECLARATIA DE INDEPENDENTA A RM si CONSTITUTIA RM adoptata de voi SINGURI fara interventia Romaniei era clar scris “limba romana”) sunt de fapt de NATIONALITATE ROMANA.

  Ca apoi vorbiti graiul basarabean, e alta problema.
  Ca nu va fi facuta Unirea, nu mor eu din asta, si nici Romania.
  Dar lucrurile sunt extrem de clare.

  Restul care vor inca mentinerea RM in aceasta ipostaza de instabilitate sunt CEI CARE VOR SA PROFITE.

  Oamenii intelepti nu isi doresc sa traiasca intr-un conflict continuu, intr-o minciuna continua.

  Si acest lucru negativ si IMORAL trebuie combatut NEINCETAT si NEISTOVIT.

  Toleranta ZERO fata de minciuna. Asta este pentru BINELE VOSTRU !
  Un lucru care il faceti VOI pentru VOI, ca colectivitate.
  Si din fericire multi cetateni din RM inteleg si sunt oameni normali cumpatati si vor intelege pe masura ce timpul va trece si ei vor invata toate aceste lucruri singuri.

  Final… mai sunt de accord cu dl Mihai si la fraza “Oricum, Reunirea este în plină desfăşurare şi nimeni şi nimic nu o mare poate oprii!” dar ce este anterior nu sunt de accord.

  Peste 10 ani dorinta de a uni RM cu Romania o sa fie cu mult mai mare, din ratiuni mult mai pragmatice si se va rezolva si situatia din Transnistria si apoi se vor pune capac ranii care sangereaza de atata vreme.

  ah.. am uitat sa adaug si un titlu superb al drei Stela Popa care mi-a placut mult

  “Generaţia lui 7 aprilie va realiza unirea Basarabiei cu România”

  Restul pot sa se chinuie cat vor, sa zica ce vor, cu cat democratia in RM va fi intarita cu atat electoratul isi va decide viitorul.

  Iar oamenii care ajuta la acest proces poate nu vor primi medalii, dar merita recunostinta tuturor. Oricum bravo voua tuturor cetatenilor RM care ati facut posibile toate aceste schimbari pentru voi. Numai bine.

 23. chestionar interesant, momento mori

  http://www.pl.md

  Cum vedeţi depăşirea crizei politice din Republica Moldova?

  Dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate

  si inca un chestionar interesant

  http://www.moldovanova.md/ru/referendum/

 24. Pt potAIE

  Pai asta de pe moldovanova l-am comentat si rascomentat aici pe blog – s-a ajuns la 12.000 afisari. Avem si noi un sondaj pe http://www.pnl.md

 25. Cand ne vom trezi din „somnul cel de moarte”, ne vom da seama ca unirea nu o va realiza sau infaptui nici un politician, ea se face de catre popor.

  Cand veti vedea poporul roman in strada iesind, si aflandu-se pe ambele maluri ale Prutului strigand ca doresc unire, atunci politicieni , caci ei sunt alesii poporului ,vor realiza de iure unirea, caci de facto noi trebuie sa o realizam.

  Toate cele bune doamnei Pavlicenco!

 26. Pt Lucian

  Ba cei care spun azi ca nu va fi, miine s evor plasa in frunte…

 27. „Responsabilii Ministerului Afacerilor Interne, Procuratura şi Comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din aprilie trebuie să se grăbească cu efectuarea investigaţiilor, iar cei vinovaţi să fie trimişi în judecată”, a declarat, ieri, co-preşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, Monica Macovei.
  Ex-ministrul Justiţiei din România a mai adăugat că, dacă cei vinovaţi nu vor sta după gratii, atunci populaţia îşi va pierde încrederea în justiţie şi nu va putea fi vorba că există democraţie în R. Moldova.

 28. Constantin Tănase: „Scandalul Muruianu” şi onoarea Alianţei

  După „scandalul Muruianu”, elitele politice de la guvernare, în persoana Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), au ajuns pe punctul din care nu mai pot da înapoi. De aici încolo, toate acţiunile Alianţei vor fi percepute şi judecate de către opinia publică prin prisma existenţei sau lipsei voinţei politice de a traduce în viaţă propriile ei promisiuni şi programe asumate public.

  Muruianu, preşedintele CSJ, este, indiscutabil, omul vechiului regim, figura emblematică a „judecătorului sovietic”, servitor al intereselor partidului. Declaraţia războinică a acestuia a „sintetizat” în mod logic o stare de spirit din sânul vechii clase politice care nu doreşte să cedeze poziţiile. Dar nu numai atât: ieşirea la rampă a lui Muruianu, anume cu atacuri împotriva presei, este un semnal clar că vechea gardă roşie trece la contraofensivă.

  Muruianu nu e un judecător oarecare, el este „omul casei lui Voronin” şi, prin înalta funcţie pe care o deţine în justiţia de la Chişinău, asigură şi apără interesele fostului regim. Să fim atenţi la un detaliu: în declaraţia sa de răspuns la Scrisoarea deschisă a jurnaliştilor, Muruianu a precizat că „sintagma care a stârnit nemulţumirea breslei jurnalistice nu urmează a fi generalizată şi nicidecum nu reprezintă un calificativ pentru toată mass-media”. Foarte importantă precizare, dat incompletă: care este acea parte a presei la care s-a referit Muruianu?

  Răspunsul e unul – presa democratica, cea care a susţinut actuala Alianţă să vina la putere (TIMPUL, JURNAL de Chişinău, „Ziarul de Gardă”, UNIMEDIA, „Panorama”, Postul de radio „Vocea Basarabiei” etc.), dar nu cealaltă parte a presei, cea „statalistă şi constructivă” (fosta televiziune „publică”, „Moldova Suverană”, „Nezavisimaia Moldova”, NIT, „Omega”, „Comunistul” etc.), care fie că au tăcut, fie că i-au luat deschis apărarea lui Muruianu. Concluzia e una: Muruianu este „reprezentantul” moral şi ideologic al vechiului regim, care atacă Guvernul, în special, Ministerul Justiţiei, pentru faptul că vrea o schimbare în acest domeniu.

  „Scandalul Muruianu a determinat poziţionarea clară a clasei politice faţă de problema libertăţii presei. Unele bâlbâieli „creştineşti” pe marginea respectivului scandal arată foarte clar cine susţine cu adevărat presa şi cine încearcă să-l ia pe Muruianu sub aripioara lor politică. Or, este clar că Muruianu, fiind un tip abil în jocurile de culise, a mizat pe cineva atunci când a făcut scandaloasa declaraţie.

  E cazul, deci, să ne întrebăm: cine este protectorul din umbră al lui Muruianu şi ce putere are acesta ca să-i ofere garanţiile necesare că va rămâne nepedepsit pentru asemenea declaraţii? Răspunsul e următorul: pe de o parte, PCRM care nu va accepta demisia lui Muruianu, iar pe de alta – miza pe slăbiciunea Alianţei, a noii puteri, în general, incapacitatea acesteia de a formula o decizie tranşantă privind eliminarea din SISTEM a persoanelor vinovate de pronunţarea hotărârilor ilegale în cei opt ani de guvernare comunistă.

  În contextul dat, ţinând cont de biografia lui Muruianu, mai apare o întrebare firească: de ce se ezită până acum vizavi de demisia lui? De ce nu a fost demis odată cu Reşetnikov, Gurbulea, Papuc, doar au activat în aceeaşi echipă? Răspunsul la această întrebare îl dă în opina sa separată Giovanni Bonello (vezi TIMPUL din 15.02.201). Era oare necesar acest scandal ca Alianţa să-şi amintească de Muruianu?

  Opinia publică îşi pune o întrebare logică: ce fel de schimbare în justiţie se aşteaptă, dacă Muruianu nu va fi demis? Poate se aşteaptă ca tot el să facă schimbarea? Oare nu cumva s-a trecut cu vederea acest subiect din considerente tactice, pentru a asigura şi în continuare controlul asupra justiţiei prin intermediul acestui „domn Jurist”? Vorba veche: la timpuri noi, tot noi!

  Revin la ceea ce scriam şi ieri: „Scandalul Muruianu” este un test pentru actuala clasă politică care guvernează RM. Lovind în presa democratică, de facto, Muruianu a lovit în noua putere democratică. Iată de ce, demisia lui Muruianu este o obligaţiune morală a Alianţei. Dacă nu o va onora, Alianţa va purta ea însăşi întreaga responsabilitate nu numai pentru dezastrul din justiţia moldovenească, dar şi pentru eşecul reformelor în R. Moldova. În situaţia creată, Alianţa trebuie să acţioneze solidar şi prompt, pentru a nu lăsa impresia că nu este sinceră în hotărârea ei de a efectua schimbarea în R. Moldova, inclusiv în justiţie.

 29. Lucian, ai dreptate ! IN CAZUL NOSTRU UNIREA O VA FACE DOAR POPORUL , caci politiceste este foarte greu: moldova este stat independent sau , ne vom regasi in UE.DAR PENTRU ASTA TREBUIE CA PUTEREA DEMOCRATICA DE LA CHISINAU , CHIAR DACA UNORA NU LE PLACE SI CHIAR DACA MAI FACE SI GRESELI , sa fie SUSTINUTA, NU DENIGRATA .Altfel va veti intoarce inapoi.E usor sa pierzi , mai greu este sa pastrezi putinul ce-l dobandesti cu greu.Doamna, mai bine ati inceta cu politica asta urata ce-o faceti , ati ajuta , ati pune umarul la constructia noului, caci dta de dimineata pana seasra ai o obsesie :AIE.faceti, de facto, o politica distructiva , nu sunteti ‘opozitie constructiva”, cum v-ati declarat.

 30. Pt victoria

  Imi depun in fiece zi umarul prin cuvintul si pozitia mea. Si salu oamenii evoluati care inteleg asta. Din pacate, astia sint inca putini. Ma bucur si pentru ca Timpul face la fel.

  Iata ce a spus vizitatorul Ed_______
  Dle Mihai, sunt de acord cu dvs ca “Reunirea este un proces firesc, un proces pe care chiar şi dacă ar dori, Mihai Ghimpu nu l-ar mai purea oprii.”

  In rest parca nu as fi de acord cu dvs.

  Parerea mea personala este ca dna Pavlicenco are dreptate (iar consider asta, dar pentru ca FAPTELE O DEMONSTREAZA) cand arata problemele clare din PL.

  Adica PCRM inteleg sunt sovietici, vor muri sovietici. PD a dlui Marian Lupu este o modernizare NECESARA a PCRM, dar stim ca au aceleasi tente clar pro-rusesti, dar MACAR se va elimina aberatia de PCRM de pe scena politica. PLDM ii pot intelge si pe dansii, dl Filat nu odata si-a aratat caracterul de om care ISI DORESTE PUTEREA (stiu foarte bine tipul de om dl Filat) care poate face si lucruri bune dar nu este un om politic de CALIBRU MARE care poate face SCHIMBARI IN ISTORIE, si apoi aveam PL care nu de multe ori spuneau prin gura dlui Chirtoaca ca Unirea este un tzel al partidului etc…

  Oricum se demonstreaza clar ca CLASA POLITICA PARLAMENTARA (repet PARLAMENTARA) din Republica Moldova nu duc tara in directia in care alegatorii si-o doresc! Este o INCOSECVENTA intre voturi, declaratii si fapte.

  Tin sa apreciez foarte mult faptul ca PNL si dna Pavlicenco in cauza, aduc asemenea lucruri la lumina, si sa CONSIDER CLAR CA orice partid din opozitie ARE DATORIA de a critica PUTEREA indiferent ca puterea este reprezentata tot de partide liberale sau nu.

  Este datoria partidului (parlamentar sau nu, nu conteaza) de a SEMNALA derapajele partidelor care AU PUTEREA pentru a aduce un bine cetateanului.

  Este corect.

  Cat priveste pe dl Ghimpu a cazut in plasa in care este deja dl Filat. Si anume se crede ca daca Rep.Moldova se uneste cu Romania atunci dansii nu vor mai fi nici presedinte de tara, nici premier de tara, si automat nu vor mai avea sansa in viata sa se dea ROTUNZI cat de mari sunt ei si cat de importanti.

  Cu alte cuvinte li sa ridicat puterea la cap.

  Putini oameni in istorie exista care S-AU “JERTIFIT” (politic) pentru tara, si care au vazut INTERESUL NATIUNII.

  Dar pana la interesul natiunii, trebuie sa stii DE CE NATIONALITATE ESTI. Si aici e problema in RM ca multi vor sa va minta sa credeti pana la a sa NU MAI CREDETI nimic.

  Eu va zic sincer fara nici un interes decat adevarul, (nu as vrea sa jur dar) va spun cu mana pe inima ca :

  toti cetatenii vorbitori de limba romana (NU exista limba moldoveneasca! nici matematic, nici istoric, nici lingvistic si nici politic !!!!! AMINTITI-VA CA IN DECLARATIA DE INDEPENDENTA A RM si CONSTITUTIA RM adoptata de voi SINGURI fara interventia Romaniei era clar scris “limba romana”) sunt de fapt de NATIONALITATE ROMANA.

  Ca apoi vorbiti graiul basarabean, e alta problema.
  Ca nu va fi facuta Unirea, nu mor eu din asta, si nici Romania.
  Dar lucrurile sunt extrem de clare.

  Restul care vor inca mentinerea RM in aceasta ipostaza de instabilitate sunt CEI CARE VOR SA PROFITE.

  Oamenii intelepti nu isi doresc sa traiasca intr-un conflict continuu, intr-o minciuna continua.

  Si acest lucru negativ si IMORAL trebuie combatut NEINCETAT si NEISTOVIT.

  Toleranta ZERO fata de minciuna. Asta este pentru BINELE VOSTRU !
  Un lucru care il faceti VOI pentru VOI, ca colectivitate.
  Si din fericire multi cetateni din RM inteleg si sunt oameni normali cumpatati si vor intelege pe masura ce timpul va trece si ei vor invata toate aceste lucruri singuri.

  Final… mai sunt de accord cu dl Mihai si la fraza “Oricum, Reunirea este în plină desfăşurare şi nimeni şi nimic nu o mare poate oprii!” dar ce este anterior nu sunt de accord.

  Peste 10 ani dorinta de a uni RM cu Romania o sa fie cu mult mai mare, din ratiuni mult mai pragmatice si se va rezolva si situatia din Transnistria si apoi se vor pune capac ranii care sangereaza de atata vreme.

  ah.. am uitat sa adaug si un titlu superb al drei Stela Popa care mi-a placut mult

  “Generaţia lui 7 aprilie va realiza unirea Basarabiei cu România”

  Restul pot sa se chinuie cat vor, sa zica ce vor, cu cat democratia in RM va fi intarita cu atat electoratul isi va decide viitorul.

  Iar oamenii care ajuta la acest proces poate nu vor primi medalii, dar merita recunostinta tuturor. Oricum bravo voua tuturor cetatenilor RM care ati facut posibile toate aceste schimbari pentru voi. Numai bine.”

 31. CE VROIATI SA SPUNA? CA DA , MAINE NE UNIM CU ROMANIA ! Numai un iresponsabil isi putea permite asa ceva.Unirea va fi, este inevitabila, ea trebuie facuta si pregatita , fara a o trambita, cu mare inteligenta. Asa ca a procedat corect. In prezent Moldova este un stat independent. Apoi ‘KP” este un ziar rus, cred ca au mai si interpretat, au mai scos fraze din context , ce nu stiti cum se face, ca cineva mai putin informat sa si creada, sau cineva ca dta sa foloseasca materalul pentru „a-l promova” in lupta lor acerba impotriva noii puteri de la Chisinau. V-am ascultat ce ati vb la conferinta /in aparararea canilor/ Emanati atata ura, ca deja este evident pentru cine faceti spume la gura.

 32. „Iata aceasta declaratie a lui Filat deconspira jocul urit si neonest facut de PLD-L, ca si corectitudinea, de care au dat dovada PNL si PSD.”

  CORECTITUDINE?? :)) Au votat cot la cot cu ceilalti, CONTRA proiectului 🙂 nu o mai scaldati, d-na Pavlicenco..

 33. Acum la tema: presupun ca d-l Ghimpu urmareste strategia pasilor marunti. Avand in vedere ca s-a declarat fara menajamente a fi roman, si a spus clar ca doreste sa fie specificata limba romana in Constitutie, nu cred ca acest om ar fi contra Unirii. Probabil ca urmareste prin aceasta declaratie sa mai tempereze din temerile rusilor ca votarea limbii romane ar duce la Unificare. Daca are cineva link cu video de la aceasta declaratie, va rugam sa ne impartasiti si noua.

 34. Poate serviciile secrete rusesti a infiltrat agenti in bufetul presedintiei, si acestea pun in minkarea presedintilor nostri vri-un destabilizator mintal? Sau avem un ghinion cu presedintii nostri pe care i-am avut pina in prezent.

 35. Sa nu uitam ca destinul neamului nostru, s-a hotarat si se hotareste de cei mari. Uite si azi, Obama si Putin au batut palma. Ucraina si RSSM ramane in zona de influenta a rusiei. Si scuturile se plaseaza pe partea dreapta a Prutului. Chiar daca Filat taie panglici verzi si isi ia ca souvenir sarma ghimpata, zidul intre Europa si rusia se fortifica pe Prut.

  Declaratia lui Ghimpu e o demonstrare ca cei patru crai de la rasarit au inceput campania electorala. Nu vad cum poate sa fie ales Lupu pana pe 16 iunie.
  Si atunci sa-l lasam pe Misulica inca 4 luni sa-si savureze cea mai frumoasa perioada a vietei sale. Triplu Presedinte! Acum 9 ani ma intrebam cum poate o mediocritate ca Voronin sa fie Presedinte ? E posibil, doar in RSSM. Traditia continua. Acum cateva luni prea sus il ridicam in rang pe Ghimpu cand imi ziceam ca e bun doar de Primar la Colonita, satul lui de bastina. Azi il vad portar la usa unui hotel cu 4 stele. Intr-o uniforma frumoasa de culoare bordeau, cu buzunare mari pentru ciubuc.

  Nu generatia lui Ghimpu va face Unirea. Asa ar trebui sa fie raspunsul Triplului campion. Dar Cursa pentru electorat e in toi. Si nenea Misu trebuie sa faca atentie ce declaratii face.

  Cei din generatia lui Ghimpu care se considerau unionisti, in ultimi 20 de ani nu a crescut la numar, chiar a diminuat. Sunt curios sa vad un sondaj pro Unire cu mentiunea varstei. Ex: cei nascuti pana-n1950, 1950-1965 si 1965-1980, 1980-1992. Sunt convins ca cei nascuti pana la anii 1970 nu fac majoritatea.

 36. Pt costi

  Dar de unimedia ce aveti de spus? Eu nu am preluat nimic de pe kp, dar daca acestia mint, Ghimpu poate dezminti printr-o declaratie publica. Degeaba o scaldati, nu a avut dreptul sa faca o asemenea declaratie. Asta tine de viitor, de oameni, nu de Ghimpu si Basescu.

 37. Eu, totusi cred, si, apropo, nu de azi, si, inca apropo, subsemnatul a fost un inflacarat adept al unirii, de la Front pana la PPCD, cand am inteles, ca Unirea a fost folosita de niste farisei doar in scopuri personale. De fapt, am fost niste guzganei, pusi sub un experiment de incercare a prostirii. Va spun cu voce ferma si tare, fiind de la inceputuri sustinator al miscarii nationale –

 38. Unirea va fi. Niciodata nu am fost despartiti, ci doar separati printr-o sirma gimpata, care deja este scoasa.

  Unirea de facto va fi mai repede, iar de iure va fi incadrul UE, pe urma s-a vedea… caci se mai schimba FIGURILE pe tabla de shah, se schimba timpurile si legile, inclusiv cele europene.

  Asa ca linistiti-va, totul merge spre bine!

 39. Scuze, am apasat butonul din greseala.
  Asa deci – UNICA SANSA DE UNIRE A FOST CU FRONTUL POPULAR SI MIRCEA DRUC! Mai apoi, lucrurile au luat-o pe alt fagas, chit, ca dirijate din exterior. Iata de atunci, de cand gigantul slav a declansat razboiul de pe Nistru, caci el a fost magaria cea mai mare, care ne-a aruncat in bezna, cuvantul Unire a devenit un simplu vis pentru noi. Iar pentru diriguitori a devenit un instrument foarte abil pentru a dispersa societatea si a conduce dupa bunul plac „devide et impera” spuneau stramosii nostri romani. Eu cred, ca acum Unire este folosita doar in scopuri sau populiste, sau pentru a indeparta apropierea dintre frati. Lasati, Dna Pavlicenco, pafosul acesta, nu trebuie sa ne mai raniti sufletele noastre, si asa amarate si dezamagite. Nu ne mai hraniti cu vorbe desarte, caci este un populism adevarat. Nu trebuie, inca odata repet, nu trebuia sa jucati pe sentimentele noastre. Lasati-ne sa ne ogoim si sa incercam a ne apropia de frati pe alte cai, mult mai viabile, caci astazi cuvantul nobil Unire – este un cuvant mort…

 40. Ce tot va temeti atata de rusi? Aveti doar 200000 de rusi ( rezultate oficiale ). Lituanienii, letonii si estonienii au avut 40% rusi si tot i-au pus la punct. Nu frica de rusi e cauza ci lipsa vointei politice. Intr-adevar la baltici era mult mai simplu: ei nu trebuiau sa se uneasca cu nimeni. Patriotismul local nu era umilit. Insa important este ca ce si-au propus au realizat, pentru ca au vrut cu adevarat sa realizeze ceva. Unirea Moldovei cu Muntenia a transformat Iasul Dintr-o capitala infloritoare ( din pacate Iasul era mai dezvoltat ca Bucurestiul ) intr-un oras de provincie ca oricare altul. Moldovenii au stiut dinainte ca asta se va intampla si totusi au facut pasul spre unire. La fel s-a intamplat si cu Clujul la Marea Unire. Unele orase precum Oradea chiar au descrescut. Sigur ca uirea Republicii Moldova cu Romania ar insemna disparitia totala a unor institutii ( Romania ne este un stat federal si bine ca nu este, apropo de ce s-a intamplat in Jugoslavia ) cum ar fi presedintia, guvernul, parlamentul, academia, etc… cu sute de amploiati ajunsi pe drumuri. Nu este o hotarare usor de luat. Dar daca exista vointa politica unirea se va face. Moldovenii trebuie sa doreasca asta. Parerea romanilor aproape nici nu conteaza. Dar daca exista aceasta vointa ( de care eu ma cam indoiesc ) ea trebuie materializata repede. Altfel „boala lunga moarte sigura”. Tare ma tem ca momentul prielnic a si fost ratat. Trebuie totusi vointa,curaj si intransigenta, trasaturi pa care nu prea le mai vad la romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. Altfel si Belgia valona si Elvetia romanda traiesc bine merci separat de Franta si se haraie continuu cu aceasta de parca nu ar vorbi aceeasi limba. Cat despre faptul ca tote trei statele sunt membre ale Uniunii Europene, acest fapt nu a insemnat de loc ca cele trei tari s-au „intalnit” pe teritoriul comunitar. Crearea Uniunii Europene s-a facut si in speranta ca multiplele conflicte interetnice si nationale se vor rezolva pe aceasta cale. Nu s-a intamplat de loc asa, ceea ce inseamna ca Uniunea Europeana functioneaza prost. Deci nu sperati ca NATO si UE vor rezolva niste probleme de natura culturala si etnica pe care n-ati fost in stare sa le rezolvati singuri. Singurul lucru care se va intamlpa sigur este faptul ca rusii vor deveni mai putin tupeisti si mai putin vocali si vor fi obligati sa mai si colaboreze, asa cum s-a intamplat in republicele baltice.

 41. Dar cine a spus, romane, ca UE a fost fondata pentru a aplana conflictele interetnice? Eu cred, ca dimpotriva, UE pledeaza pentru integritatea teritoriala si dreptul la limbile vorbite de catre fiecare stat membru, sau eu gresesc? Cat priveste Iasul si Clujul, ma rog, asta le-a fos soarta. Cat priveste Oradea, cred, ca traieste bine-mersi, chiar mai bine decat primele doua. Eu cred, ca nu multiplele conflicte interetnice a fost cauza fondarii acestei uniuni, ci, mae degraba o globalizare, o incercare mai mult cu tenta economica, de a putea riposta si supravietui intre marile puteri. De fapt, toate ce se petrec in UE, denota aceasta tendinta – de globalizare a economiilor, si nicidecum de limitarea dreptului la exprimare sau independenta. Chiar nu sunt de acord cu tine aici, cand doresti sa legi unirea, uniunea europeana, rusii si limba. Fiecare din acestea are o tangenta oarecare, dar subtilitatile sunt de alta natura. Spre exemplu, unirea nu este privita cu ochi buni, cred, de nimeni din UE, nu stiu Romania. Cat priveste rusii, aici sunt de acord, intrarea in UE si NATO le vor potoli spiritele si le vor taia ambitiile de reprezentanti ai metropolei imperialiste. Iar limba, cred, ca putin de tot aceasta problema va intra in vizorul UE – este o problema interna, dar absolut interna a oricarui stat, unde UE nu are nici o treaba.

 42. Nu te contrazic. Te rog insa sa ma scuzi pentru o greseala facuta neintentionat, din neatentie. Elvetia este doar membra a Comnitatii Europene prin apartenenta la Zona Liberului Schimb dar este membra a Spatiului Schengen, ceea ce este aproape acelasi lucru. Uniunea Europeana a fost creata si pentru a lichida conflictele din Europa ( a spus-o in discursul sau unul din parintii ideii europene, Robert Schuman, inca dn 1950 ), dar bineinteles nu pentru asta in principal afost creata initial Comunitatea Carbunelui si a Otelului, care a evluat treptat spre Uniunea Europeana, ci pentru crearea unei piete unice europene. Este totusi o realitate ca dupa 1952 nu au mai fost razboaie in Europa. Faptul ca limba rusa nu este una din cele 23 de limbi oficiale a UE va influienta cu siguranta statutul acestei limbi in Republica Moldova, fara ca aceasta sa fie nevoita sa intervina in treburile interne ale statului moldovean. Sa nu uitam ca pana si la Moscova rusii invata de zor limba engleza. Te rog sa scuzi si pentru altercatia de pe postarea anterooara. Fara sa vrei ai intrat peste o alta altercatie cu niste tineri romani, cu care n-ai cun sa ai vreo legatura si care printre altele ii numeau pe basarabeni „prapaditi prutonistreni” care trebuie cautati si batuti mar pentru ca au avut tupeul sa treaca Prutul doar pentru a veni la studii in Romania, chestie care m-a cam facut sa turbez. Inca o data imi cer scuze. Si nu eu leg unirea de integrarea in UE ( din text rezulta clar ca eu chiar combat asta ). Asta este mai nou teoria fluturata de conducerile politice de la Bucuresti si Chisinau, ceea ce inseamna de fapt amanarea sine die a problemei unirii ( „intalnirea celor doua tari in UE” ).

 43. Corect, Dna Pavlicenco, cum vedeti in sec 21 sa fie uniri prin europa? E imposibil. Si stiti de ce? Pt ca MD depinde de altii. Ce e rau, ca si romania depinde de altii. De SUA UE si Rusia.

  In cazul dat Ghimpu a avut dreptate. Bravo lui ca in sfirsit vorbeste nu utopic dar realist. unirea asa cum a fost RFG cu RDG e imposibila. Dar unirea prin cetatenii, intrarea in UE, asta e real. Deci sa mergem pe calea reala.

 44. Costi,
  ai dreptate, nu trebuie de trimbitat, ci pas cu pas de realizat DE FACTO apoi, CU TIMPUL, poate, si DE IURE.

  1. In primul rind, Basarabia NELEGITIM a fost rupta de la Patria-mama, contrar vointei poporului. ATIT IN 1812 CIT SI IN 1940.
  2. Niciodata Basarabia, sau Moldova dintre Prut si Nistru nu a cerut DIVORT, adica sa fie separata de Patria mama.
  3. Cred ca dupa ce vor avea mai mult de 50% cetatenie romana, deja am putea rezolva ceva.
  4. Dar acum GHIMPU are dreptate, TOATA ATENTIA TREBUIE ORIENTATA LA DEZVOLTAREA ECONOMICA.
  IAR PARALEL SA INAINTAM SPRE INTEGRAREA ATIT IN UE, CIT SI IN STRUCTURILE ROMANESTI.

 45. „Se spune ca prin anul 1996, in timpul aflarii delegatiei parlamentare moldovenesti la Strasbourg, dupa ce RM a intrat in Consiliul Europei, delegatie din care facea parte si M.Gh., aceasta s-a intilnit cu parlamentarii ucraineni. Printre ei era si liderul regretat al RUH Ciornovil, care, se spune, a stat cu Gh.Gh. in acelasi lagar. M.Gh. l-a intrebat daca l-a cunoscut pe frate-su. La care Ciornovil a intrebat, pentru a preciza: el a fost bibliotecar? “Da, da” – spune fratele. Ciornovil a tacut o clipa si apoi l-a batut pe fratele parlamentar, la acel moment, pe umar si a pronuntat fatalele cuvinte: “Stukaciok, tvoi brat, stukaciok”. S-a intors si s-a indepartat, nu a mai discutat cu nimeni din delegatia de parlamentari moldoveni”

  Ce sa mai comentez. Imi face din ce in ce mai mica placere sa intru pe blog. Imi puteti spune sa nu mai intru, ca e blogul Dvs. personal. Da, poate ca asa voi face (daca voi intra, insa, mai mult pentru a citi parerile unor cititori inteligenti care posteaza aici – desi vad ca si unii din ei pleaca de aici).
  Dar poate va intereseaza (si ca lider de partid) de ce se intampla asta. In general, majoritatea luarilor de pozitie ale PNL le apreciez si le consider relevante si echilibrate. Descoper insa pe blog ca in discutii alunecati spre insinuari, barfe. Folositi orice prilej pentru a critica, nu ezitati sa utilizati informatia „unor femei care au intrat pe usa din dos” etc. Ma dezgusta cand vad o lipsa a corectitudinii. Nu sunt un aparator al ‘vacilor sfinte”, nu sunt membrul niciunui partid.
  Si inca ceva: suntem in Postul mare…

 46. Romania nu depnde de Rusia decat in problema gazului ( ca toata Europa de altfel ) si asta numai partil. Spre deosebire de restul tarilor europene, Romania are gaz suficient pentru nevoile interne. Problema e ca gazul romanesc nu are presiune suficienta pentru marile magistral si foloseste gaz rusesc doar pentru cresterea presiunii. Uniunea Europeana a fost creata tocmai pentru ca tarile europene sa fata presiunilor rusesti si americane ( este vorba totusi despre o confederatie care are ma imult de 600000000 de cetateni, care are un presedinte, un prim ministru prin persoana sefului Comisiei Europene si un ministru de externe ). Si mai nou se discuta intens si despre crearea unei armate europene. Iar NATO este astfel creata incat, desi americanii au cea ma i mare forta de lovire, datorita articolului 5 privitor la apararea colectva, SUA nu poate hotari nimic singure. Scutul american din Plonia, Cehia, Romania si Bulgaria se amplaseaza prin parteneriate directe ale tarilor respective cu SUA. Si chiar si asa daca tarile respective nu vor ( vezi cazul Ungariei ) americanii nu-si pun rspectivele instalatii. Romania chiar era interesata pentru ca pana acum nu intra sub umbrela NATO. Acum aceasta umbrela acopera inclisiv tertoriul Republicii Moldova ( ma rog din 2015 ).

 47. apropo, despre cetatenii.Intrati pe blogul lui Stela Popa si o sa gasiti toate adresele , telefoanele etc ,etc , celor 5 centre noi deschise din 8 februarie in Romania pentru a facilita obtinerea cetateniei romane.Nu mai trebuie sedere in Romania.Asa ca profitati , studenti basarabeni , care va aflati in Romania , cat si cetateni ai R.M si obtineti cetatenia romana in 5-6 luni.Asta va fi un fel de UNIRE !!

 48. iar odata cu deschiderea si a celor 2 consulate , la Cahul si Balti , iarasi , va fi mai usor de obtinut cetateni.cum credeti , cand 2-3 mln de cetatebni ai unei”tari” detin cetatenia statului „vecin” , ce se va intampal ! Ita inca un fel de UNIRE.Apoi sa intarm si in UE cu 2-3 mln de cetateni romani .Cum credeti ce se va intampla .De facto! Apoi sa nu mai avem sarma ghimpata la Prut, sa avemi conectat la romanai energetica , infrastructura, economiile integrate , cai ferate ca in europa , tecere libera in RO.TREBUIE SA MUNCIM SI SA FACEM TOATE ASTEA SI NE VOM UNI DE FACTO !! Europei ii va ramanea sa .. recunoasca faptul, de iure ! NU disperati , acum anu se poate „striga” UNIRE fara a face ce am spus mai sus, sa lucram subtil , consecvent si rapid.

 49. Ba, Geom. Chiar sa stii ca ai intrat degeaba pe acest blog. „Lohi”, pe care ii cauti tu cu lumanarea aici nu sunt, cauta-i pe Omega, acolo sunt ei. Politica de contrapunere a doi prieteni, frati, rude, o cunosc de pe timpurile bolsevicilor sovietici. Nu ai inventat nimic nou, neomule. Este un truc ieftin, care e deconspirat foarte si foarte mult timp anterior. Iar „baicele” astea, caci doar prin astfel de cuvinte -slanguri de puscariasi rusi o sa te fac sa intelegi, le citesc de decenii, si, stii ce e cel mai interesant, ca chiar de multe ori le anticipez. „Se spune ca” este o fraza destul de incerta, care, cum nu spune nimic concret, nici mare impresie nu lasa. Mergi, neomule pe alt blog sau sit, aici nu ai treaba, esti pur si simplu penibil si jalnic.

Comments are closed.