PNL sesizeaza AIE sau Cititi si va mai cruciti ce se intimpla prin raioane

Joi, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa cu tema “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”. La conferinta au participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, Nina Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.

„Presa independenta proFilat” nu a fost prezenta la conferinta de presa a PNL.

In debut, Vitalia Pavlicenco a spus ca “motivul conferintei de presa il constituie intirzierea reformelor si a schimbarilor in raioane, in partea in care sint posibile, lipsa reactiilor adecvate ale institutiilor statului, cum ar fi institutia procuraturii, chiar daca au fost schimbati unii procurori, ca si ale directiilor de invatamint, precum si actul justitiei.

In regimul comunist, democratii, neafiliati partidului-stat PCRM, nu puteau miza pe dreptate in justitie si pe functionarea institutiilor de stat. “Din pacate – a spus Vitalia Pavlicenco – se constata azi aceeasi stare de lucruri, fostii comunisti adaptindu-se noilor realitati si mentinind cirdasiile intre decidentii din raioane. Starea de lucruri ar putea avea doua motive: 1. Clanurile de baroni locali s-au impletit strins in comiterea abuzurilor, beneficierea de pe urma lor si se simt in afara legii. 2. Actiunile unor structuri si conducatori din teritoriu au obiectivul de a compromite noua guvernare.”

Nina Tampiza, profesoara de franceza din Cahul, a expus abuzul la care a fost si ramine supusa din partea conducerii Liceului “Ioan Voda”, in persoana unui director membru al PLDM, care nu a putut-o atrage si pe dna Nina Tampiza in acest partid. Concediata nejustificat, pentru ca absenta de la serviciu a fost motivata de participarea, cu un colectiv de elevi actori, la un Festival international de teatru francofon, Nina Tampiza a cunoscut labirintul si jena unor judecatori din justitia neindependenta a R.Moldova.

Nina Tampiza a declarat ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele proeuropene, pe care si le-a propus formatiunea politica aflata la guvernare.

Nina Tampiza: „Sint profesoara de franceza din Cahul. La 22 mai 2009 am fost concediata din serviciu, pe motiv ca as fi absentat, neintemeiat, de la scoala in zilele de 17, 21, 22, 23, 24 aprilie 2009 – perioada vacantei de Paste, cind am participat cu elevii Liceului “Ioan Voda” Cahul la Festivalul international de teatru francofon in orasul Catane, Italia.

De altfel, a fost a 4-a participare. Pentru a putea lipsi de la serviciu, depusesem o cerere, inregistrata la secretariat, catre administratia Liceului teoretic “Ioan Voda”, director Constantin Chiciuc.

Pina in prezent, sint convinsa ca am fost concediata nejustificat. Directorul Constantin Chiciuc nu vrea sa accepte o metoda noua de invatare a limbii franceze, si anume “Predarea limbii franceze prin teatru”, metoda foarte actuala in Europa, dar batjocorita in Moldova de directorul Chiciuc.

Dupa concediere, am depus o plingere in judecata, in care am cerut sa fiu restabilita la locul de munca, neavind o alta sursa de existenta. La 21 septembrie 2009, am fost restabilita la serviciu, pentru ca, imediat, la 2 octombrie 2009, Chiciuc Constantin sa faca recurs la Curtea de Apel, cerind anularea integrala a hotaririi judecatoresti. La Curtea de Apel prima sedinta a fost numita la data de 7 decembrie 2009, aminata imediat, fara ca macar sa fim ascultati, pentru data de 14 decembrie 2009. Pe 14 decembrie am fost ascultati si, a doua zi, pe 15 decembrie 2009, trebuia sa venim sa ascultam decizia Curtii de Apel. Insa decizia nu a putut fi pronuntata, deoarece un judecator nu a dorit sa participe la spectacolul de la Curtea de Apel. Am fost invitati deja pentru 16 decembrie.

Ne-am prezentat, am fost ascultati, ca sa fim anuntati din nou sa ne prezentam pe 17 decembrie 2009, cind i s-a dat cistig de cauza directorului Chiciuc Constantin. La ora 17, pe data de 17 decembrie 2009, cind am ajuns acasa, am gasit in cutia postala citatia de la Curtea de Apel pentru 24 decembrie 2009, ca sa iau hotarirea Curtii de Apel.

Ma intreb – a fost o greseala in hirtii trimise sau o hotarire de judecata la comanda, cind Constantin Chiciuc e membru PLDM, aflat la guvernare. Exista aici o legatura sau nu?

Lasata la discretia directorului Chiciuc, pe 15 ianuarie 2010 am fost reconcediata conform hotaririi Curtii de Apel.

Apreciez acest caz drept persecutare politica din partea directorului Constantin Chiciuc, pe care l-am refuzat sa devin membru al PLDM. Nu am gresit nimic, am respectat legea si regret implicarea politicului in justitie, avind mari presupuneri ca tevatura aratata aici  isi are radacinile in acest fenomen. Consider ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele propuse ca formatiune politica aflata la guvernare. Sint presedintele Filialei teritoriale PNL din Cahul si nu pot explica membrilor PNL ce se intimpla cu legea in democratie, nici  comportamentul abuziv al unor peledemisti gen Chiciuc, membru al unui partid proeuropean.”

Vitalia Pavlicenco a adus in vizorul presei si cazul lui Mihai Morteanu, de la Falesti, caruia i s-a confiscat abuziv, fara proces-verbal, marfa de la magazin, iar incercarile de a afla ce se intimpla si de a obtine respectarea legii nu se soldeaza decit cu pasarea cererilor depuse de Morteanu de catre o institutie alteia.

Morteanu Mihai a prezentat urmatoarea pozitie in conferinta de presa:

„Dezmintire la cazul din 21.11.09  „Perchezitie in stil NCVD-ist sau  7 ore fara un gram de apa si mincare, urmarit pentru dreptate”

La data de 30 noiembrie 2009 toate canalele TV, presa, mijloacele media prin internet au prezentat o informatie, precum ca la II „Morteanu” din Falesti colaboratorii DGT Nord a CCCEC au depistat si au ridicat 600 articole din aur de provienenta dubioasa, fara marcaj si fara acte de provenienta, ca articolele vor fi confiscate, iar proprietarii supusi amenzii. Unele canale au declarat chiar ca patronul, adica Mihai Morteanu, este cercetat penal.

Vreau sa declar ca acesta informare este o dezinformare a cetatenilor din simplul motiv ca, la moment, nu ca un dosar penal, dar nici un dosar contraventional nu este intocmit impotriva mea, incalcindu-se art. 21 din Constitutia RM si art. 375 din Codul Contraventional – „PREZUMTIA NEVINOVATIEI”.

Informatia adevarata este urmatoarea:

Pe data de 21.11.09 de, Arhanghelul Mihail, in ziua cind ma pregateam sa sarbatoresc hramul familiei, colaboratorii DGT Nord a CCCEC au intrat in magazinul ce-mi apartine, si, in stilul NCVD-ist din anii 37, adica contrar prevederilor legii nr. 45-XIII, asa cum fac de obicei, au efectuat o perchezitie in geanta personala, in geanta sotiei, in geanta fiicii, fara autorizatia judecatorului de instructiune si fara autorizatia conducerii CCCEC, in urma cariua intr-adevar au fost ridicate articolele din aur, insa fara a mi se intocmi vreun proces-verbal contraventional nici pina in ziua de astazi, INCALCINDU-SE ART. 42, 428 SI 430 din Codul Contraventional.

Sotia si fiica au depus plingere la Procuratura, pentru a intenta un dosar penal in baza art.328 „exces de putere impotriva col. DGT Nord a CCCEC.”  La data de 23.11.09 am fost chemat in mod oral la sediul centrului, pentru efectuarea unor actiuni procedurale, unde am fost tinut in mod ilegal timp de 7 ore – de la 10:45 pina la 18:15, intr-un cabinet fara a mi se acorda un gram de apa, fara a mi se permite sa iau masa, fara a mi se permite, imi cer scuze de exprimare, sa merg la veceu, incalcindu-se art. 376 din CC  – INVIOLABILITATEA PERSONALA.

Desi am fost amenintat de colaboratorii CCCEC sa nu incerc sa contest actiunile lor, totusi am depus plingere pe data de 04.12.2009 la Procuratura Anticoruptie, la Procuratura Generala si chiar la Min.Justitiei. Pina in prezent, nici o reactie, plingerile mele fiind pasate de la un organ la altul. Intre timp, colaboratorii CCCEC isi continua faradelegile, amenintindu-mi fiica la domiciliu, in timpul cind ma aflam la spital, ca, daca nu scrie explicatie unde-i tata, va fi dusa cu forta la Balti si trasa la raspundere, iar eu personal voi fi urmarit permanent.

Astfel, pe data de 25.01.2010, ei, in stil NCVD-ist, colaboratorii CCCEC au vizitat sectia postala, verificindu-mi corespondenta, in urma caruia au impus postaritei sa scrie explicatie unde ma aflu si daca se afla in relatii de rudenie cu mine.

La data de 26. 01. 2010, colaboratorii CCCEC au vizitat, in acelasi stil, Centrul medicilor de familie, unde s-au interesat de sanatatea mea, cerindu-le medicilor fisa mea medicala si explicatii despre sanatatea mea, daca intr-adevar am fost bolnav, daca intr-adevar am fost operat in acesta perioada de dupa 21.01.2009, fapt prin care consider ca coloboratorii CCCEC, acumulind informatii despre viata mea personala, AU INCALCAT ART. 177 din CODUL PENAL – INCALCAREA INVIOLABILITATII VIETII PERSONALE, fapt pentru care am sesizat Procuratura, pentru a intenta dosar penal pe acest caz.

Incercind sa spun in ce scop sunt urmarit, eu vad un singur raspuns: probabil ca, in calitatea mea de consilier orasenesc, unul din cei care se opun vinderii terenului pietei orasenesti, le incurc cuiva pentru a efectua o afacere dubioasa cu piata din or.Falesti si impotriva mea se fabrica un dosar la comanda.

La data de 29 10 2010 dl Filat, intr-o emisiune directa cu M.Surdu, a declarat:

“… ca dupa venirea la putere a fortelor democrate, cetatenii nu ca au sperat, dar si simt LIBERTATEA”. Nu stiu cine o simte. Poate cei care au dat foc Parlamentului, cei care au arborat drapelele pe Presedintie si Parlament sau cei ce l-au ucis pe Boboc. La Falesti, antreprenorii, carora nu li se prelungesc patentele, probabil din acelasi motiv, legat de vinderea terenului din piata oraseneasca, nu simt acesta libertate. Consider ca, pentru a afirma ca in RM se respecta libertatea si drepturile omului, este necesar ca aceste declaratii sa le faca intr-adevar cetatenii RM, indiferent de nationalitate, de culoare politica, am in vedere cei ce au sustinut actuala guvernare in alegeri, ca PNL-ul sau cei care au votat impotriva, dar nu reprezentantii guvernarii, indiferent de cine este sau va fi la guvernare.

Sper sa fiu auzit de reprezentantii organelor de drept, iar mass media sa devina, intr-adevar, a 4-a putere in stat si sa prezinte numai informatii veridice si verificate, deoarece toti suntem egali in fata legii. Va multumesc.”

Cazul dlui Ion Ciobanu, de la Causeni, care nu poate obtine executarea deciziilor de judecata si nu poate sparge cirdasia dintre unii conducatori si justitie, dar care nu se lasa batut, s-a transformat in pericol pentru viata sa. Deposedat abuziv de proprietate, el nu poate conta pe un act echitabil in justitie, deoarece nu face parte din clanul local atotputernic.

Ciobanu Ion: „In luna mai 2006, am plecat pentru citeva zile din Causeni, iar cind m-am intors, am descoperit ca vecinul meu, Mihail Catruc, mi-a mutat garajul din spatele casei in alta parte, demolind gardul, astupind fereastra de la primul nivel si distrugind peretele de baza al casei, unde a instalat o uşa, iar, in locul garajului, a construit fundamentul garajului sau.

Intrebat de ce a facut asta, Mihail Catruc mi-a aratat o set de acte ca a cumparat pamintul de linga casa pe care era amplasat garajul meu, desi i-am aratat ca detin titlu de proprietate pe 244 metri patrati de teren, dintre care 234 metri patraţi – inregistrati la BIT.

Din documentele prezentate de Catruc, rezulta ca Primăria i-a vindut 70 metri patrati din terenul pe care am titlu eu, adica pamintul pe care se afla garajul si pamintul pentru care am un proiect de constructie cu actele in regula.

Mihail Catruc a primit un apartament fara decizia Consiliului orasenesc, adica prin incalcarea Legii administraţiei publice. Apartamentul este spaţiu public, fara a avea statutul apartamentului de locuit. In plus, el mi-a demolat ilegal garajul si a ocupat terenul din proprietatea ce imi apartine.

L-am chemat imediat in judecata pe Mihail Catruc si Primaria. Din pacate, de patru ani de zile, nici Primaria, nici Judecatoria Causeni nu examineaza cazul. Scriu de patru ani de zile petitii in toate instanţele de drept ce ar putea face lumina in aceasta problema, dar primesc doar raspunsuri formale din partea Procuraturii raionale, Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, CCCEC, Primariei Causeni. Raspunsul de la Procuratura Generala il anexez, ca si copiile titlurilor de proprietate.

Cauza pare sa fie traficul de influenta, ce face ca nimeni sa nu examineze legal cazul, ceea ce inseamna ca cetatenii simpli nu sint tratati de pe pozitia legii. Adica legea nu e pentru toti.

In prezent, sint in proces de judecata in Judecatoria Varnita. Solicit ca demersul meu trimis Procuraturii Generale sa fie reexaminat si va rog sa ma primiti in audienta.”

In finalul expunerilor participantilor la conferinta de presa, Vitalia Pavlicenco a spus ca “incertitudinea legata de eventualitatea sau evitarea alegerilor parlamentare anticipate induc o instabilitate in raioane, vointa politica este slab promovata prin noii reprezentanti ai Guvernului, care mai si intirzie sa fie desemnati, iar, intre timp, mafiotii din raioane, avind interese impletite cu ale celor de capatuiala ale unor angajati ai structurilor de drept si din justitie, duc la dezamagirea si disperarea oamenilor. PNL-istii nu au umbrele la guvernare si sint „ai nimanui” in sensul ca nu au canale de apararea a drepturilor, fenomen ce nu ar trebui sa existe, dar exista, iar legea si institutiile de stat nu functioneaza si oamenii ramin in afara cimpului legal, adica ramin in cimpul abuzurilor.  Este nevoie de emisiuni publice, de discutii ample si de dialog deschis cu cetatenii, prin care noii guvernanti sa cunoasca ce se intimpla in raioane si sa incerce sa schimbe situatia”.

Aici sint link-urile cum a oglindit presa independenta conferinta de presa a PNL.

http://www.politik.md/?view=articlefull&viewarticle=2796

http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/6928-audio-pnl-atac-guvernul-filat

http://info-prim.md/?x=22&y=28628

http://blogosfera.md/view-post-v-110628-0-romana.html

http://politicom.moldova.org/news/pnl-faradelegi-si-abuzuri-postcomuniste-in-raioane-205858-rom.html

http://www.stiri.md/ro/article/76225/pnl-discuta-si-propune

http://news.yam.md/ro/story/127961

Loading Facebook Comments ...

40 Comments

Add a Comment
 1. Radioul Public din România vrea să se extindă în Republica Moldova

  Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) intenţionează să se extindă în Republica Moldova, pentru ca populaţia moldoveană să recepteze în condiţii cât mai bune emisiunile difuzate de posturile Radioului Public.

  În acest sens, Consiliul de Administraţie al SRR a analizat, în şedinţa din 25 ianuarie, un Raport privind discuţiile cu autorităţile din Republica Moldova referitoare la dezvoltarea prezenţei programelor Radio România în această zonă.

  Totodată, Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR, a declarat pentru MEDIAFAX că dorinţa Radio România este ca ascultătorii din Republica Moldova să recepţioneze în condiţii cât mai bune emisiunile postului public de radio din România.

  „Dorinţa Radio România este de a răspunde solicitărilor ascultătorilor din zona Moldovei, atât de o parte, cât şi de alta a Prutului, de a recepta în condiţii cât mai bune emisiunile Societăţii Române de Radiodifuziune, în special emisiunile culturale şi emisiunile muzicale”, a spus Maria Ţoghină.

  În prezent, programe ale Radio România Actualităţi sunt retransmise în Republica Moldova prin intermediul postului de radio Vocea Basarabiei.

 2. Esti prea avida de putere Vitalia, de aceia nua ai sa ai niciodata parte de ia. De ce vii cu invinuiri in articole, mai bine ai depune plingere laPLDM sa faca o ancheta interna . Doresti sa obtii locu lu Filat din pacate nu ai nici mintea lui nici … multe altele… Lasati voi ponegririle astea si incercati sa lucrati inpreuna cu fortele democratice. Vrei sa faci ceva pentru Moldova?? Inainte la munca..
  Da nu strica si acel inceput firav de democratizare in situatia aceasta grea din punc de vedere economic in primul rind. Si mai vreau sati spun ceva, fa o ecipa de profesionalisti fiindca tii cam slaba echipa. Cu viorbe nu faci nimic. Uite la Leanca , Uite la Nagacevschii oameni destepti… Avem cel mai bun guvern din toate timpurile… Mai bun chiar de cit cel al lui sturza. Fa lucruri concrete dar nu umbla numai cu scandalul…

 3. Traian Basescu: Romania a fost invitata de Barack Obama sa participe la sistemul antiracheta

  Joi, 4 februarie 2010,

  Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a fost aprobata participarea Romaniei la scutul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: „Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei; repet: nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari”, a subliniat seful statului.

  „Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte in vestul tarii. Noua amplasare acopera in intregime teritoriul Romaniei…Romania nu era echipata impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice”, a mai spus Basescu.

  Basescu a mai spus ca mesajul presedintelui american a fost adus la Bucuresti de Ellen Taucher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se afla in Romania in fruntea unei echipe de experti americani.

  „Dezvoltarea gradual – adaptiva a sistemului de aparare anti-racheta in Europa, cu stabilirea unor componente si in Romania, este in deplin acord cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucuresti, dar si la cel de la Kehl, prin care au fost reiterate principiile privind indivizibilitatea securitatii si solidaritatii aliate”, a aratat Traian Basescu.

  Traian Basescu a aratat ca este vorba de stabilirea unor componente ale sistemului de aparare antiracheta in tara noastra: „Vor fi amplasati interceptori terestri; operationalizarea actiunilor de pe teritoriul tarii noastre va incepe in 2015…”

  Presedintele a precizat ca in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei.

  Traian Basescu a spus ca decizia este importanta in consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este cresterea nivelului de securitate al Romaniei.

  Presedintele Basescu a atinut sa sublineze ca hotararea CSAT privind scutul antiracheta respecta Constitutia si legile tarii… SA INTINDEM SCUTUL ANTIRACHETA SI PESTE R.MOLDOVA !

 4. Marian Ilici sau dl Lupu?

  Multă lume îşi adresa această întrebare, atunci când apăruse un tânăr funcţionar, arătos şi bine şcolit, care, ieşind la tribună, lăsa lumea impresionată de prestanţa sa. Impresionându-i şi pe comunişti, în special cu discursul în limba rusă, a devenit politician mare în partidul respectiv. Întrebarea fiind nelămurită, dădea cele mai mari frământări celor care vroiau să se adreseze atunci când era preşedinte de Parlament. Bâlbâiau sub uşă, înainte să intre — Marian Ilici, dom’ Lupu!… Cum să-l ghiceşti, că parcă era de acolo, dar parcă din altă parte… Nici el nu era hotărât şi nu este încă.

  L-am auzit recent, înclinând, a nu ştiu câta oară, spre Ilici, exprimându-şi nemulţumirea faţă de decretul lui Ghimpu referitor la condamnarea comunismului. Supărat, parcă ar cădea şi el sub incidenţa acelui decret. Chiar m-a amuzat cum s-a exprimat: «- fosta guvernare…» Frumos! Adică el nu are nimic în comun cu fosta. Şcoala partidului, şcoala lui Voronin şi Roşca nu au trecut pe alături de el. Partidul cela, pe care îl apăra Marian Ilici, odată cu celelalte crime odioase, a mai săvârşit una fatală pentru noi. Ne-a lăsat fără lideri, fără acea viţă sănătoasă a unei naţiuni, pe care ştiinţa o numeşte fondul genetic. Iată acum trăim consecinţele exterminării noastre ca naţiune, rămânând fără DOMNI de viţă, rătăcim prin umbra unor tovarăşi parveniţi. Nu mai ştim cine suntem şi unde ne ducem. Când auzim cuvântul patrie, ne gândim cel puţin la două direcţii — Moscova şi Bucureşti.

  Domnul Ilici e un moldovean adevărat, cum se declară şi, bineînţeles, se simte mai confortabil cu gândul la Moscova. E dreptul lui. Datoria noastră, însă, în calitate de cetăţeni şi electorat, este — să ne hotărâm încotro mergem şi cu ce lideri.

  Apropo, de lideri… În alt interviu, Marian Ilici declara că el este unicul, cel mai bun (mai frumos) pentru funcţia de preşedinte. La acest capitol s-a pronunţat cel mai bine fostul său coleg de partid, şef mare. A spus foarte bine ce visează să facă Lupu la Preşedinţie — să mănânce bomboane! Aici eu îl cred pe Voronin. El scapă, din când în când, şi câte un adevăr, fără voia lui Tkaciuk! Despre lideri… nu-i prea avem. Să alegem bine măcar din puţinul care este. Sigur că e greu. În 20 de ani s-au tot rotit, nu glumă. Toţi buni, toţi patrioţi, dar cea mai aproape patrie era, aţi ghicit, BURTA şi hălitul. Ce avem acum, după atâtea aşteptări şi după atâtea promisiuni? Noii lideri încep să preia moda şi reacţia celor vechi… Viteza melcului la reforme, răspunsuri sterile, campion la acest capitol fiind candidatul unic la Preşedinţie.

  Despre tărăgănarea reformelor nu se revoltă Marian Ilici, având grijă mai mare pentru fostul său partid, criticând decretul lui Ghimpu. Că nu se fac schimbări, că vechii săi colegi conduc în continuare şi ne conduc spre râpă. Nu!… Pentru că aceia îl vor vota şi chiar făceau declaraţii în presă despre unicul, cel mai bun candidat.

  Închei! Sunt mai mulţi lideri de genul lui Marian Ilici, care se gândesc, cum a spus Voronin, doar la bomboane. Cel mai mult, însă, mi-a provocat reacţia anume dl Marian Ilici, cu «grijile» sale faţă de partidul său trecut, dar şi prin faptul că aşteptările mele (şi ale multora) de la timpul când a apărut ca tânăr funcţionar şi până acum — mare politician, a devenit o dezamăgire profundă…

  EXCELENT ARTICOLUL SCRIS DE Grivei TEAJUT …

 5. da, foarte adevarat referitor la Marian Lupu. Poate , daca presedintele va fi ales prin vot direct , vor mai candida si altii .Sa speram ca, in asa mod, „scapam” de acest ” ilici”. Am mai avut unul , care a dat lumea peste cap, de nu ne putem dezbaera nici astazi.

 6. Interesante balade avem noi:
  ba cu TREI CIOBANEI, ba acum cu PATRU… –
  Oare nu se poate
  sa traim in pace ca toti sa INCAPA in acest AIE?
  Oare, de ce?

  Lupu l-a stina, vrea carne si lina…
  Demono-cratia bolisevica
  este acum
  cind UNUL vrea totul sa strice
  sa-si impuna vointa,
  ca de nu – ne ameninta…

  Dar parca a declarat ca ne IUBESTE … si pe noi, ROMANII? –
  cei multi si saraciti, persecutati si haituiti…

  Or, a fost doar un joc, dorind, de fapt, sa raminem pe loc
  cum am fost sa mai raminem… fara limba, fara tara, fara nume? –
  un popor la o rascruce, pleaca toti de rup papucii…

  Asta vrea si Domnul LUPU? –
  o tarisoara fara oameni sa conduca?
  ……………..
  Ah, cit am vrut sa-l CRED pe Lupu …

 7. SPER CA NU VA CER PREA MULT ATUNCI CAND VA VOI RUGA CA PARTIDUL „PNL” SA NU PARTICIPE DELOC LA URMATOARELE ALEGERI SAU SA PARTICIPE INTR-O ALIANTA.

  DIN CEEA CE VAD EU VOR FI MULTE PARTIDE CARE VOR DORI SA PARTICIPE LA URMATOARELE ALEGERI (multe fiind pro Rusia si CSI sau de stanga pentru a mari mandatele pcrm).

  NU AS DORI DELOC CA PNL SAU ALTE PARTIDE SA -participe la marirea numarului de mandate in parlament a pcrm.

 8. Mii rusine pentru voi. Lasati numai comentariile convenabile voua. Votez pe orcine din AIE dar nu pe voi.

 9. Chestiunea cu neschimbarile din teritoriu este prea serioasa! SI-AU LUAT SACII CU VOTURI SI-AU PLECAT. ACUM E PREA TIRZIU SA MAI FACI CEVA. „Fostii” au devenit „ai nostri”! La alegerile anticipate oamenii mai greu vor identifica care-s ai nostri. PACAT!

 10. Lupu trebuie podstavlit cu vreo podruga din PCRM si filmat repede!
  Sapu sa stie el cum sa vorbeasca contra PCRMului.
  Asa ca totul e dinainte !

 11. Pt razvan

  Va dezamagesc. Raspunsul este ca cereti prea mult. Argumentele de dinainte de 5 aprilie si 29 iulie nu vor mai fi in vigoare.

 12. Doamna profesoara Tampiza,

  Va fac o propunere de aici din Romania. Tocmai pentru ca am citit ce … am citit. In orasul unde traiesc exista o asociatie a elevilor AMIFRAN care promoveaza de 20 de ani teatrul francofon in Romania intreaga cu mare, mare succes. Este foarte cunoscuta in intreaga Fanta, foarte apreciata si are un festival ( pare-se bienal) sustinut de Ambasada Frantei la Bucuresti si de Uniunea francofona mondiala. Daca va interesaza cumva , va pun in legatura cu profesorul organizator (si presedinte al asociatiei) pentru participare si … schimb de spectacole etc. Dupa „lupte seculare” (!!!) cred ca s-au deschis larg portile dintre toti romanii . Cum altfel sa ne cunoastem si sa ne obisnuim unii cu altii? Orasul meu e in Banat, iar aici e „micul Occident” al romanilor. Cel putin asa ne place sa ne batem cu caramida in piept, noi banatenii!!
  Daca sunteti de acord, comunicati-mi tot pe acest blog.

 13. D-na Pavlicenco,
  actiunea care ati demarat-o pentru defrisarea raului comunistoid in raioane este de importanta cruciala . Daca nu se destrama viesparele de acolo , sansele de a castiga populatia de partea democatiei devine aproape nula. Am chiar mentionat ideea chiar si pe acest blog. Cu cat mai energic actionati in ac privinta cu atat va atrageti mai mult oamenii!! Si raman surprins cum prea voastra nu se angreneaza in „fenomen’ si actioneaza deloc sau timid. Am vazut „reprtajele” fatucelor de la Jurnal TV cum umbla cu sorcova prin raioane si sate , fara sa intrebe consiliile de … nimc!! Parca-r fi niste fimulete gen ” vizitati Moldova!! In loc sa participe la sedintele consiliilor locale , sa puna intrebarti despre prpbleme ridicate in consilii etc etc. ele intra prin magazilke second hand din nu stiu ce sat( Galbena?) Sa intrebe oamneii de necazuri, de probleme care le au cu primariile, cu consiliile… Nu-i i-au la intrebari pe politisti, alte organe adninistrative… Tara arde si baba se piaptana!!- vorba ceea!! Acolo trebuie zgandarite lucrurile, sparte buboiele… Cate „minuni ” comuniste n-ar putea fi scoase la suprafata. Dar asa? Deh, e mai fain sa stai la o cafeluta in Chisinau in redactie, mai tragi o tigara, mai spui o barfa despre Filat, Ghimpu, Pavlicenco… Vorba ceea ” timpul trece, leafa merge, noi muncim cu drag!!
  Ce bani trebuie ,de pilda, ca un ziar , un post de radio, Jurnal Tv (si ce-omai fi) ca „organele „astea sa-si constituie niste retele de colaboratori in fiecare sat , raion … Omul de abia asteapta sa fie utili cu ceva, sa vada ca sunt bagati in seama , numai sa apara in ziar, pe post,intr-o publicatie, ca au si ei un cuvant, un pus de umar la ceva. Credeti ca un dascal dintr-o comuna , un grup de dascali ori alti intelectuali din sat nu s-ar putea constitui in corespondenti ai ziarelor? Ce madrie si motiv de lauda ar fi pe ei ca se vad ” publicati”!! Incercati dv oragnizarea unei retele de acest fel macar intr-un raion sau o comuna cu sprijinul unui ziar si veti vedea ce succes veti avea!!
  Nu-mi luati in nume de rau ceea ce va sugerez, dar stiu cum se face pe aici pe la noi. Cu rezultate ff bune!!

 14. Pt Costin,
  Auzisem despre chestia cu sistemul antiracheta inca inaite de vizita la Chisinau a lui Basescu( dh, „surse de incredere”!) Nu se putea sa o difuzez nicidecum pe blog, nici eu nu am crezut-o!! Uite ca „zvonul” s-a adeverit. E cea mai mare si mai buna veste de la intrarea Romaniei in NATO pe care, in treacat fie spus , poulatia de la noi, indiferent de simpatiile politice, a dorit-o in proportie de 90-95 la suta!!
  Zici tu la un moment dat ca ” sa se extinda si in Moldova!! Pai…
  Asa ca ai grait in ceas bun si cu gura de aur!! de aceea tace Moscova de atata vreme despre vizita lui Basescu in R. Moldova. Pan acum nu a ridicat vocea!! Iar de acum…s-a dus baba cu colacii!! fi sigur de asta!!Asa , ca Doamne ajuta. Voi sa fiti treji si uniti!!

 15. Pentru Titirez,
  cu toata sinceritatea,va multumesc mult pentru propunere.Colaboram cu Amifran inca din 2004,dar cunostinta cu presedintele Florin Didilescu am facut in 1997,cind Amifran ne invita sa participam la festivalurile de teatru pentru tinerii francofoni la Arad.Noi suntem parteneri si membrii alaturi de Amifran in reteaua Internationala Artdrala,retea ce cuprinde 24 de tari.Platim cotizatii in aceasta retea ca toti ceilalti.Am fost la seminare in octombrie 2005 la Arad,organizate pentru profesori,fiind sustinuti de ALF din Moldova si AUF.In 2007 trupa de copii din reteaua noastra nationala de la Balti au participat la festivalul de la Arad timp de o saptamina,dupa care s-au intors cu cele mai mari impresii.Florin Didilescu,presedintele acestei asociatii este o personalitate foarte bine cunoscuta in reteaua Artdrala,fiind chiar membru al Consiliului de administrare.Noi il numim Papa Didi,caci are imaginea unui personaj francez din comedia Asterix si Obelix.Noi avem patru participari la festivaluri internationale si de fiecare data participam alaturi de membrii asociatiei Amifran.Recent la Catane Italia,unde copiii nostri au prezentat piesa „Les deux Figaro”,anume prietenii nostri din asociatia Amifran,au fost primii care in timpul teatrului-forum,ne-au facut analiza prezentarii noastre in scena. Noi,ne-am ingemanat sa zic asa cu mai multe asociatii din reteaua Artdrala:Vents et Maree-din-Franta,Festivadlo din Cehia,Roeland din Belgia,Maski din Rusia si altele.Problema noastra este ca:noi astea de al cahul nu avem dreptul sa participam la aceste festivaluri,nici macar pina la Arad nu avem dreptul.De citiva ani tot incerc sa inteleg de ce,si tot scriu la Ministerul Educatiei demersuri pentru a ne permite aceste participari.Paradoxul este ca cei de la Causeni bunaoara,membrii ai retelei noastre participa de doua ori pe ani orinude,dar noi cei de la Cahul si care suntem capul acestui proiect,nu avem acest drept.Ca raspuns la demersurile mele catre fostii si actualul ministru al Educatiei,d. Bujor,nu mi s-au dat raspunsuri,iar actualul ministru mi-a raspuns cu cuvintele directorului Chiciuc.Ai banuiala ca Chiciuc e mai important ca un ministru al educatiei.Daca e asa, cred ca ar fi bine ca Filat sa-l numeasca pe Chicuc Ministru.

 16. răzvan spune:

  …nu aş dori deloc ca PNL şi alte partide să paricipe la mărirea numărului de nmandata în parlament a PCRM..

  Nu vă supăraţi D.Răzvan , dar nu prea v-am înţeles.

  Pe D-stră ce vă derangează mai mult PNL-ul sau PCRM-ul?

  Eu de ex. tot aş dori tare mult să nu participe în alegerile viitoare PCRM-ul.

  pentru acesta este nevoie ca actuala guvernare să scoată PCRM în afara legii.

  Cum credeţi este în stare actuala guvernare să restabilescă adevărul din 1991 cînd PCRM a fost scos în afara legii?

 17. pentru Răzvan

  Şi atunci voturile celor ce nu vor trece în parlament nu vor mări numărul de mandate ale PCRM sau, şi mai simplu, poate ca actualei guvernări ii vine mintea la cap şi modifica si codul electoral, pentru a permite blocurile şi a mari şansele de a răsturna regimul comunist, care încă nu doarme, plasîndu-şi ghearele în toate structurile de stat, iar partidele cu şanse mai mici nu vor favoriza creşterea numărului de mandate ale PCRM.

 18. Doamna Pavlicenco; nu pot sa nu dau dreptate lui ,,Titirez,, de ce nu scoateti o fituica ,bilingva ( romina,rusa) ni care sa va scriti toate pasurile, toate neimplinirile,faceti publice, statutul optiunii liberale, a partidului ;scoateti o publicatie care sa fie distribuita in mod gratuit de preferinta cit mai usor de citit din maximum 4 pagini A4.scoateti aceasta publicatie,de informare aopiniei publice;nu ajunge numai internetul ,,de ce nu luati legatura cu dl.Relu Fenechiu de la filiala P.N.L.-iasi.Cred ca ati avea ce vedea la aceasta organizatie din Moldova in rest va uram sanatate si noi succese…

 19. DACA VOR FI ALEGERI ANTICIPATE SI PNL VA PARTICIPA DE SINESTATATOR LA ELE , E CLAR , CA NU VA TRECE PRAGUL ELECTORAL , si deaceea , ma alatur mesajului lui RAZVAN/ de mai sus/ si sustin propunerea lui.Ar fi bine ca si alte partidute sa nu participe sau , daca vor sa participe sa faca aliante sau sa se alature partidelor mari de dreapta.In caz contrar VOR ADUCE VOTURI PCRM-ului sau altor partide care nu se stie cu cine se vor asocia in viitorul Parlament.Mai sper , insa, sa se gaseasca o modalitate de a evita alegerile anticipate.Ar fi cel mai bun lucru la etapa actuala.

 20. pentru nina gonţa.

  cînd fosta guvernare comunistă a modificat codul electoral, interzicînd alianţele şi blocurile, opoziţia liberală era împotrivă.

  acum cine le încurcă să modifice din nou codul electoral şi să permită blocurile şi alianţele.

  De ce AIE-ul care are numărul necesar pentru a modifica codul electoral tărăgănează.

  Cereţi de la ei urgentarea modificărilor, şi apoi puneţi condiţii partidelor cu şanse mai mici.

 21. P/u Gonta & Co

  Incepe istoria veke, in care pnl-ul este dusmanul tarii prin aceea ca vrea sa candideze la alegeri.

  Mintea moldovanului e foarte scurta, dupa kite vad eu in comentariile ninei si razvan etc. Vreau sa va amintesc, dragii mei, ca doar PNL, in doua campanii consecutiv, nu a candidat pe liste proprii doar ca sa nu dea voturi cruciale comunistilor! Adica a lucrat si el p/u Alianta democratica de astazi. Insa aveti putin obraz – a 3 oara nu cred ca va mai ceda PNL, ca altii sa triumfe si datorita PNL si nici macar o simpla sustinere si multumire sa nu exprime. Intr-adevar, alianta existenta a procedat porceste fata de PNL si partidele care s-au retras si au lucrat p/u ei in campanie.
  Asa ca Gonta & Co – nu intreceti masura ipocriziei!

 22. Pt d-na Tampiza
  Deci stiti pe Papa Didi, ati si fost la Arad !! E OK!! V-a placut pe la noi? Ceea ce vi se intampla la scoala nu e bine deloc. Cred ca invidia e cea mai mare problema.

 23. Nu e adevarat ce spune Dna Tampiza . Ea a participat de multe ori la multe festivaluri. Nina enumera toate festivalurile la care ai participat, mai intai de toate acele care ti-au fost finantate de multe ONG-uri. Nu-mi place ca pe acest blog sunt foarte multe minciuni.

 24. Este o temă destul de dificilă. Şi la Floreşti avem poveşti cu măşti. Adică zic persoane cu măşti de democraţi, dar în realitate mult mai periculoşi decât comuniştii. De douăzeci de ani critic PCRM, dar nu mi s-a întâmplat ceea ce am avut s-o păţesc cu aşa zişii democraţi.

  Procurorului raionului Floreşti,
  Dl Popa Ion,
  de la Cărbune Anatolie,
  locuitor al or. Floreşti,
  b/d Victoriei, bloc. 17, ap. 27,
  tel: 21279; 069379512,
  consilier în Consiliul raional Floreşti.

  Subsemnatul, Cărbune Anatolie, solicită intervenţia procuraturii Floreşti pe următorul caz.
  La 27 noiembrie 2009, de rând cu alţi consilieri din Consiliul raional Floreşti am semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei „Alianţa pentru Integrare Europeană” în Consiliul raional Floreşti. Pe data de 17 decembrie 2009, la şedinţa Consiliului raional Floreşti, au fost destituiţi din funcţie Preşedintele raionului Floreşti, Mihail Russu şi vicepreşedinţii raionului, Şura Procopii şi Cojocaru Gheorghe, aleşi fiind în aceste funcţii tot la şedinţa dată: Zelenencor Ruslan – Preşedinte al raionului Floreşti; Tocan Veaceslav şi Rusu Sergiu – vicepreşedinţi.
  În perioada ce a urmat după alegerea susnumiţilor în funcţii, au urmat un şir de acţiuni legate de concedieri abuzive şi numiri în funcţii fără acordul Coaliţiei, cu ce nu am putut fi de acord. Pe data de 26 ianuarie 2010 mi-am exprimat poziţia printr-o declaraţie la şedinţa Comisiei de drept, ordine publică şi protecţie a consumatorului, preşedinte al căreia sunt şi care urma să fie citită la şedinţa în plen a Consiliului raional Floreşti de pe data de 28 ianuarie 2010. Prin declaraţia dată mi-am expus dezacordul pe marginea multiplelor probleme, declarând totodată părăsirea Coaliţiei „Alianţa pentru Integrare Europeană”. Pe data de 27 ianuarie 2010, la orele 16.47, pe telefonul mobil 069379512, reţeaua telefonică Orange, de pe telefonul 068444340, mă telefonează vicepreşedintele raionului Floreşti, Veaceslav Tocan, maltratându-mă şi ameninţându-mă că dacă dau citire declaraţiei respective pe 28.01.2010, la şedinţa în plen a Consiliului raional Floreşti, voi fi… folosind cele mai necenzurate cuvinte, inclusiv că voi primi şi la bot. Astfel încercând să-mi priveze dreptul meu la libera exprimare ca cetăţean al unui stat democrat şi cu atât mai mult al unui consilier ales de popor.
  Pe 28 ianuarie 2010, la orele 9.40 m-a telefonat vicepreşedintele raionului Floreşti, Sergiu Rusu, rugându-mă înainte de şedinţă să intru la el. Ceea ce am şi făcut. Discuţia s-a axat pe rugămintea dânsului să nu dau citire declaraţiei susnumite. I-am spus că o să mă gândesc.
  La şedinţa Consiliului raional am insistat să fie introdusă declaraţia în ordinea de zi, dar puţin modificată, adică fiind exclus numirea soţiei dl Veaceslav Tocan, Lucia Tocan, în funcţia de director al liceului „Mihai Eminescu” din or. Ghindeşti.

  Reieşind din cele expuse rog, implicarea procuraturii în elucidarea cazului dat fiind încălcate:
  1. art. art. 4, alin (1); 5, Constituţia Republicii Moldova.
  2. art. art. 1; 7; 12, alin. (1;3); 13, Codul de conduită a funcţionarului public RM.
  3. art. 10, alin.(2), litt. c),d),e),f), Legea serviciului public RM.
  4. art. art. 47/2; 47/3; 174/10; 175; 254; 255, Codul cu privire la contravenţiile administrative al RM.
  5. art. art. 154, alin. (1); 155, CP al RM.

  04 februarie 2010

  Anatolie Cărbune

 25. Pt Ieseanul

  Pentru ca nu avem bani pentru asta. Stiti, este un bank. Pe unul care a spart o banca il intreaba cei care l-au prins: „De ce ati spart banca?” – El a raspuns – pentru ca acolo erau bani.

  Nu luam legatura cu Relu sau cu altii, pentru ca nu vrem ajutor de peste hotare, este ilegal. Pentru alte relatii cu PNL din Romania e nevoie de procente, pe care inca nu le avem.

 26. Pt Titirez

  Iar invida vine dintr-o elementara lipsa de cultura. Asta ii maninca pe romani si imi pare foarte rau.

 27. Pt Arina

  Deschideti-va un blog si incercati un sistem prin care sa ii convingeti pe vizitatori sa posteze numai ceea ce Dvs. considerati ca e adevar. Daca va reuseste, aratati-mi cum ati reusit si dati-mi linkul sa ma conving.

 28. Arina,
  bine ar fi sa postezi cu numele tau adevarat.In 4 propozitii ai folosit de 4 ori cuvintul „multe”.Sper ca, ceea ce am scris pina aici, sa nu fie minciuna,tu imi vei spune Arina.
  Sa inteleg ca prin cuvintul „multe”iti exprimi invidia,ca nu ai fost si tu cu noi.Cu mare placere te-as invita,dar conditiile acestui proiect cer numai 2 persoane mature:un profesor de limba franceza sau doi.In toate plecarile noi practicam un profesor de franceza si un actor.Din cite stiu, tu nu faci parte din consiliul de administrare al AO Junact,dar profesorii din liceul Ioan Voda pe citi i-am rugat, sa se incadreze in acest proiect nu au dorit,iar chiar daca au si dat acordul,nu le-a permis Chiciuc sa activeze aici.Motivele le-am spus si la conferinta de presa.
  Uite,scriu acest text si ma gindesc:de ce oare de-alde tine, stiu mai bine ce fac eu,decit eu insumi?Membrii familiei mele nu comenteaza nimic pe acest blog.Numai ei stiu de cite ori lipsesc de acasa,unde plec si cind plec.Tu de cind esti membru al familiei mele?Nu-ti pare ca prea departe intentionezi sa te ….afirmi?
  Prin postarea asta vrei sa spui ca esti foarte informata?Pai,sa stii ai fiind tu informata,insa nu corect.Daca ai adunat birfele lui Chiciuc din intreg orasul,tine-le pentru tine sau discuta-le in continuare in biroul lui Chiciuc.
  Si ultima,pentru finantarile care noi le-am primit cind am organizat editiile de festival la Cahul,am dat dari de seama organizmelor care ne-au finantat.Du-te te rog, la acele organizatii,intreprinderi si cere darile de seama si poti sa le postezi in frunte,caci noi nu suntem obligati sa-ti dam tie dare de seama.

 29. Da,Titirez,ai dreptate cind vorbesti de invidie,uite un invidios,chiar aici pe blog.Fa cunostinta cu Arina.Ea se numeste „Doamna Stie Tot”
  Desigur,il cunosc pe Papa Didi si mi-a placut foarte mult la Arad.Stii de ce?Nu m-am deosebit cu nimic in cunostintele mele care le am in domeniul limbii franceze de tinerele absolvente a scolii romanesti.Lucrul asta a fost remarcat si de ceilalti participanti,care impreuna formam un amalgam.Si mi-a mai placut organizarea festivalului.O organizare foarte reusita,mai buna ca la francezi.Asemenea organizare am remarcat si la belgieni,unde Papa Didi merge ca la el acasa,la bunul nostru prieten Jacques Eichperger.
  Titirez,ma bucur nespus de mult, ca am facut cunostinta cu un Titirez.

 30. Arina spune:
  5 February 2010, la 16:04

  Arina, eu cred ca nu Nina Tampiza a participat /s-au se zbate sa participe/ la festival. Dinsa se zbate pentru copii, in primul rind. Foarte bine ca a reusit sa alerge si pe la ONG-uri si pe la cine a crezut ca poate contribui la aceste activitati. Proiectele pentru educatia Copiilor sunt mai imporatanti ca alte proiecte.
  Bine ca alearga si sensibilizeaza oamenii, care pot sa ajute cu ceva.
  Uite, asa am cunoscut-o si eu pe Nina Tampiza…..S-a adresat o femeie din Cahul, care a spus ca scoala lor a creat un teatru, copii, unde actorii sunt copii din acea scoala. Sigur, nimeni nu prea scoate banul din buzunar pentru ca cineva vine si spune….I-am cerut proiectul respectiv/ de participare la festival/. Mi-a placut idea. Dupa ce am verificat toate actele lor de constituire, am decis sa ajut cu ce pot. Din veniturile mele proprii. Pe Nina am cunoscuto-o mult mai tirziu, nici nu tin minte peste chit timp…Mi-a scapat momentul….Nu stiu cum este Nina ca si profesionist. Dar cu siguranta nu este dinsa persoana de care trebuie sa ne „impiedicam”. Bine ca stie si poate alerga peste tot, stie sa promoveze interesele copiilor. Da din „coate” chit poate. Toti trebuie sa ne zbatem pentru o viata mai buna.
  Are dreptate Nina, finantatorii nu sunt prostii, care sa fie manipulati de cineva. Daca a dat un ban pentru un scop anumit, verifica si ce s-a facut cu banii lui. Si ONG-urile care finanteaza careva proiecte procedeaza la fel.
  Arina, in tara avem atitea probleme majore….Noi ne „legam” unii unii de altii si ne scapa ce este mai important…..Cred ca in continuare suntem manipulati cu iscusinta. Ne „paruim” intre noi si pierdem timpul cu lucruri absolut fara importanta. Pierdem timpul, care nu ne iarta, nu sta pe loc si cu timpul nimeni inca nu poate face „aranjamente”….Timpul nu are interese politice…., indiferent de felul cum traim noi, mai bine sau mai rau, el, timpul, trece….

 31. Cita ostilitate! Rusine sa va fie cum raspundeti!

 32. Rusine sa-ti fie tie,draga mea, ca nu stii ce vorbesti.E rusine oare sa spui niste adevaruri?Ostila esti tu,cind hodoronc-tronc,vii cu replici de genul:”Nu e adevarat ce spune Dna Tampiza . Ea a participat de multe ori la multe festivaluri. Nina enumera toate festivalurile la care ai participat, mai intai de toate acele care ti-au fost finantate de multe ONG-uri. Nu-mi place ca pe acest blog sunt foarte multe minciuni”,care se lipesc ca nuca de perete de ceea ce este prezentat aici.
  Sunt ostila prin faptul ca ti-am explicat cum functioneaza proiectul dat?sau ca nu-ti accept provocarile care le faci?
  Mai sus ti-am pus o intrebare si nu ai raspuns la ea,de ce?
  Din cite vad,habar nu ai ce inseamna ostilitate.Am mai intilnit asa persoana,care incerca sa-mi explice sensul cuvintului „tenace” schimonosindu-l a sa facon.
  Ce nu ti-a placut in raspunsul meu?Sau esti Marele Fauritor al lumii si iata tre sa ti se inchine toti in fata-i?Si pina la urma,tu ce tot stai si numeri participarile noastre la festivaluri,chiar nu ai alta ocupatie?mai vezi-ti de treburile tale,ca or fi fiind mai importante ca mine si festivalurile la care particip.
  Iti cam ese arama pe fata,soro.

 33. Pt Arina

  Nu va suparati, dar vreau sa va intreb nu sinteti cumva bolnava la cap daca replicati cu „Cita ostilitate! Rusine sa va fie cum raspundeti!” la mesajul meu „Deschideti-va un blog si incercati un sistem prin care sa ii convingeti pe vizitatori sa posteze numai ceea ce Dvs. considerati ca e adevar. Daca va reuseste, aratati-mi cum ati reusit si dati-mi linkul sa ma conving”.

  Poate ati gresit blogul, poate pina acum ati vitat bloguri de nebuni, la noi sint perioade cind se mai nimereste cite unul, dar chiar e o enigma pentru mine ce se intimpla.

  Poate ca „ostilitate” ar insemna generalizarea din mesajul la care v-am raspuns, il amintesc:

  „Nu e adevarat ce spune Dna Tampiza . Ea a participat de multe ori la multe festivaluri. Nina enumera toate festivalurile la care ai participat, mai intai de toate acele care ti-au fost finantate de multe ONG-uri. Nu-mi place ca pe acest blog sunt foarte multe minciuni.”

 34. Constantin Tănase: R. Moldova, fără un proiect politic de viitor

  Ultimele evenimente prevestesc o vară politică toridă. Sâmbătă, la şedinţa activului de partid al PRCM, liderul acestei formaţiuni a anunţat că „începând de astăzi” comuniştii trec de la etapa „apărării strategice” la „ofensiva pe tot frontul”. Întreg discursul lui Voronin, redactat într-un limbaj militar, denotă că această grupare extremistă, numită eufemistic partid, devine şi mai periculoasă prin retorica ei războinică, pătrunsă de intoleranţă şi ură faţă de tot ce înseamnă democraţie.

  Într-o ţară săracă o asemenea retorică are priză la public… După acest apel de „mobilizare generală” pentru „apărarea Patriei” este de aşteptat ca să se treacă la organizarea unor ample acţiuni de destabilizare politică, în comparaţie cu care gălăgia „sărmanelor pensionare” ale Maiei Laguta ne va părea o muzică terapeutică.

  Nu ştiu care va fi reacţia presei şi a liderilor Alianţei la această declaraţie de război. Să ne referim mai întâi la presă. Cel mai prost lucru pe care îl va putea face presa noastră ar fi să „înghită nada”, cum a făcut de atâtea ori, şi să se ridice iar la „lupta sfântă” împotriva comuniştilor „combătând” adânc, punct cu punct, delirismele îmbrejnevitului lider bolşevic – adică, să-i facă publicitate gratuită de dimineaţă până seara. Părerea mea e că presa democratică trebuie să aibă propria agendă, iar mesajul ei zilnic nu trebuie să depindă de „oferta” comuniştilor. Nu voi fi niciodată de acord cu faptul ca un singur strănut al lui Brejnev, pardon, Voronin să constituie subiectul a patru „ştiri de presă”. Tot mai des am senzaţia că noi, ziariştii, în dorinţa sinceră de a „pune umărul” la edificarea unei noi societăţi, acordăm prea mult spaţiu partidelor, uneori chiar le substituim. Citind toată presa din RM, rămâi cu senzaţia că alte probleme, în afară de cele politice, nu mai există în această ţară.

  Acum să ne referim la reacţia liderilor Alianţei. După declaraţia de sâmbătă a liderului PCRM, este de aşteptat o re-startare a relaţiilor din sânul Alianţei. Vede o lume întreagă că după formarea guvernului şi împărţirea algoritmică a caşcavalului ceva nu merge (cum trebuie), că ea (Alianţa) există doar formal, fiind măcinată de interese înguste şi egoiste de partid, dar şi de un soi de bonapartism moldovenesc specific. AIE, constituindu-se printr-o declaraţie comună a PLDM, PL, PD şi AMN, aşa şi nu a reuşit să propună societăţii un PROIECT POLITIC COMUN. Ultimele focuri trase de Lupu în direcţia lui Filat vorbesc despre aceea că nu e departe timpul când în AIE se va începe spălatul rufelor şi scoaterea gunoiului din casă. Şi aceasta se întâmplă (se va întâmpla) din cauză că formarea AIE n-a avut la bază un PROIECT POLITIC COMUN, dar şi pentru că, preluând puterea, la un moment dat liderii partidelor din Alianţă au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă, au întrerupt practic dialogul cu societatea civilă şi cu propriul electorat.

  Doar în câteva luni liderii acestor partide au „reuşit performanţa”, pe de o parte, de a se învrăjbi tot mai mult între ei, iar pe de alta, de a se înstrăina de cei care i-au ales provocând dezamăgiri periculoase în sânul electoratului lor. Situaţia încă mai poate fi salvată prin re-startarea relaţiilor în cadrul Alianţei, re-startare care trebuie să aibă la bază un PROIECT POLITIC COMUN PENTRU MOLDOVA. În politică iluziile sunt periculoase: obiectivul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” nu a fost încă atins; Voronin şi comuniştii n-au dispărut din Moldova.

 35. Vitalia Pavlicenco spune:
  7 February 2010, la 19:07
  „Constantin Tănase: R. Moldova, fără un proiect politic de viitor”

  Comunistii se pregatesc de revenire la putere……Pericolul inca este
  mare ….

  Basescu a chistigat al doilea mandat cu o mica diferenta de voturi…..

  AIE negligeaza partidele extraparlamentare, unuca formula, pe care o vad ei, fiind disparitia lor di calea spre putere….Fiecare partid din AIE si-ar dori sa vina la vot si sa-i voteze toti membrii din partidele „mici si fara sanse”. Asa s-a intimplat la alegerile din 29 iulie…..Nu cred ca va fi la fel si la urmatoarele alegeri parlamentare.
  Indiferenta,ba chiar ura, cu care AIE dupa venirea la putere, trataeaza aceste partide, nu cred ca le mai garanteaza inca o data sustinerea.
  Pe linga aceasta indiferenta, partea rea sunt si pasii marunti de mielc cu care se misca AIE, intrigile lor, dar mai ales eroile vadite pe care le repeta ca si toate guvernarile, care s-au perindat pina acum pe la putere : nici un functionar-inalt demnitar de stat nu a fost tras la raspundere. Timpul trece. In acest timp, coruptii se asigura in actiuni, ca aceasta guvernare trebuie sa plece ca sa nu mai agunga rindul responsabilitatii coruptilor.
  Multi au fost dati pur si simplu afara, duchind usor cu ei taina fondurilor delapidate. Daca s-a constatat, ca au cheltuit milioane pentru apartamente, pentru sediile partidului comunistilor, pentru alte matrapazlicuri, de ce nu sunt inchisi, separati de posibilitatea de a face „invalmaseala” ? Fie, nu poate fi retinut un deputat, are imunitate ….De ce nu se voteaza ridicarea imunitatii pentru a examina faptele, care cad sub incidenta penala ? Nu sunt destule voturi in Parlament ? Ori nu sunt toti uniti, daca careva trebuie sa fie tras la raspundere? Relatiile personale, probabil ca sunt mai importante pentru deputatii nostri…
  Parerea mea este ca nu vor sa creeze un precedent. Nu vor sa instaureze aceasta practica, asigurindu-si si lor iresponsabilitatea pentru viitor. Poate se simt si ei cu „pufusor pe botisor”…..
  Darea afara din functie inalta, dupa acte de coruptie, fara a fi trasi la raspundere este la fel ca si „bagatul degetului in c.r”.

 36. Doamna Tampiza,
  Raspund cu intarziere. E vina mea ca nu am mai dechis si ac pagina a blogului. Oricum, multumesc pt ce mi-ati spus. Ma bucur ca v-ati simtit bine in partile noatre de tara, ma bucur ca nu v-ati simtit cu nimic mai prejos de profesoarele noastre , ca faceti cu insistenta „opera ” de educatie si instructie cu nimic mai prejos spiritului romanesc,in general . Aveti ocazia de pe acum sa mai cunoasteti un aradean- produs al liceului aradean – pe care va doresc sa ajungeti sa-l cunoasteti. Si ca om , si ca intelectual si om de cultura are calitati remarcabile. I-as dori din rasputeri sa fie la inaltimea misiunii care si-a asumat-o!! Cand veti mai avea ocazia sa ajungeti pe la Arad, poate ma anuntati si pe mine.
  Toate cele bune si succes pe masura !!

 37. PS- In ceea ce priveste invidia, vorbiti chiar cu Stan Patitul. E… sport national la roamni, dupa cate se vede. Dar cine doamne opreste pe cineva sa nu-si gaseasca si ei drumul spre ceva si mai si , incat sa .. .rupa gura Targului?! Iar ONG-urile nu sunt de organisme de stat . Ele dau cui vreau, cat vreau si potrivit criteriilor lor bani pentru activitati benefice social!! Aveti Consilii ale elevlor in scoli? Comitete de parinti? Lasati-i sa -si spuna ei aprecierile!! Ba chair cereti-le lucrul asta. Doar ei sun beneficiarii directi ai unor astfel de activitati extrascolare atat de interesante si utile pentru dezvotarea lor. Si faceti-le publice parerile fara nicio jena !! Nu e nimic rau in asta.

 38. Titirez,
  imi place ideea:”Cand veti mai avea ocazia sa ajungeti pe la Arad, poate ma anuntati si pe mine.”As dori sa va rog,sa-mi scrieti aici pe blog adresa dumneavoastra e-mail sau sa-mi scrieti pe una din adrese:
  junact_org@yahoo.com
  tampizanina@yahoo.fr

  Exact aceasta replica”Dar cine doamne opreste pe cineva sa nu-si gaseasca si ei drumul spre ceva si mai si ..?!” -am dat-o si eu sefului cabinetului metodic de la directia Generala Educatie de aici din oras,la o repros de-a lui prostesc,precum ca eu reusesc sa obtin ce-mi propun.Eu m-as bucura sa fim mai multi,insa unii asteapta altii sa faca,pentru a avea hrana birfilor lor.
  Astept mesaj la una din aceste.Sunt sigura ca mai avem ce discuta.O zi buna in continuare.

 39. to: Titirez

  Arad este orasul prietenilor mei. Acolo ma simt ca si acasa. Bine. Am prieteni dragi, adevarati. Am batatorit strazile Aradului si pe „sus” si pe „jos”.
  Prima chirciuma in care am intrat inca in anul 1996 fost „La trei trepte”….”Maaare aglomeratie…..”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *