Cazierul juridic si “programarea” – oglinda “dragostei netarmurite” a lui Basescu fata de masa basarabeana de votanti

“Cititi si va cruciti!”

Am vorbit acum trei ani despre cetatenia romana in contextul promovarii conceptului programatic al PNL de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova, spunind ca aplicarea sa ar insemna acordarea simplificata a cetateniei romane. A se vedea aici: http://www.pavlicenco.md/2008/07/06/manifest-apel-al-pnl-moldova-privind-imperativul-solidarizarii-nationale/

Avind, personal, cetatenia romana din 1992, pe care mi-am luat-o cind nu stiam de libertatea circulatiei in UE sau de 1decembrie_noiigolani9Re-exposure-of-4basescuperspectiva europeana, motiv din care am ramas fara serviciu (eram prim-adjunct la Agentia nationala Moldova-pres), am cunoscut si acea perioada cind basarabenii puteau lua usor cetatenia romana, dar inca nu aveau imboldul, necesitatea si, de aceea, au neglijat problema. A fost si o atmosfera antiromaneasca, frica de a ramine fara un loc de munca. Dupa care, cind “s-au trezit”, prin 2002, basarabenii au vazut ca deja totul a devenit mai problematic, folosindu-se si argumentul “impedimentului din partea UE”, care nu este adevarat. Acordarea cetateniei de catre un stat e un drept suveran.

Sint rugata de cetatenii care isi doresc cetatenia romana sa ma implic sa cercetez adevarata stare de lucruri. Ei nu inteleg prin ce s-a imbunatatit situatia dupa amendarea Legii Cetateniei. Am stat de vorba cu juristi, specialisti, legislatori, inclusiv privind modificarilor facute – cu greu, printr-o mare opunere din partea PD-L-istilor – in aceasta lege, care parca a intrat si care parca nu a intrat in vigoare.

In acest articol nu ma voi referi la toate problemele. Este mult, greu si necesita timp. PNL tine luni o conferinta de presa in aceasta problema. Acesta e doar un prim-articol. Dar vom scrie pina ii vom demasca pe vinzatorii politico-electorali de cetatenie romana, pe senatorii romani alesi aici, care nu ii ajuta pe basarabeni in calvarul redobindirii cetateniei, pe cei ce golesc legea de continut. Vrem sa le spunem decidentilor romani din capul locului – iubim la nebunie Romania, dar detestam cu multa amaraciune fariseismul si birocratia decidentilor si functionarilor romani. Doua aspecte mai importante ne deranjeaza acum – cazierul juridic si programarea.

Ramine absolut stabilit ca persoanele care solicita cetatenia trebuie sa demonstreze ca sint descendenti cu acte in regula din parinti sau bunici care au locuit intre 1922 si 1940 in Basarabia, cind era in componenta Romaniei. Vom scrie pe urma si de ce nu a fost altfel.

Pina la amendarea Legii nu era prevazut un termen in care se obtine cetatenia la cererea de redobindire depusa. Acum legea prevede termenul de 5 luni de la inregistrarea cererii, cu documente atasate. Insa problema e sa ajungi sa depui cererea. Pentru ca, pina la a depune cererea, oamenii trimit intentia de a depune actele, primesc raspunsul ca intentia lor a fost primita la consulat, dupa care abia, asteptind nu se stie cit, un an-doi, sint invitati sa depuna cererea si copiile actelor insotitoare.

Misiunile consulare au instituit programarea, care – potrivit specialistilor, juristilor, parlamentarilor – nu are nici o baza legala, nu este conforma cu norma. Motivul invocat de autorii ei este “a se evita imbulzeala”. De fapt – este o modalitate de tergiversare a acordarii cetateniei romanesti basarabenilor, care au fost lipsiti de ea din motive neimputabile lor. Astfel, programarea nu are acoperire legala, este abuziva, depaseste cadrul legal, oamenii pot astepta mult si bine sa fie invitati… Asta e problema cea mare, care rastoarna, de fapt, legea, mai exact – amendamentele recente la Legea Cetateniei.

La modificarea Legii s-au adaugat la categoria celor cu drept de redobindire – la propunerea lui Boc si a adeptilor sai – descendentii de gradul III. Este – spun specialistii – o prevedere de prisos si chiar periculoasa. Pentru ca oricine nascut din parinti romani, e cetatean roman si, daca parintii sau bunicii au cetatenia, descendentii isi pot transcrie oricind actele de nastere. Daca tatal si-a redobindit cetatenia, iar fiul sau inca nu avea 18 ani, inseamna ca atunci cind copilul va implini 18 ani, va merge si isi va transcrie actele, nu va merge sa isi redobindeasca si el, din nou, cetatenia. Rezulta ca descendentii de gradul IV ar putea fi impiedicati sa isi perfecteze actele sau va trebui remodificata legea.

Cea mai mare realizare, obtinuta prin modificarea Legii cetateniei, a fost nepublicarea mai departe a acordarii cetateniei in Monitorul Oficial. Acum, ministrul justitiei, conform legii, “emite de indata ordinul de acordare sau de redobindire a cetateniei romane, dupa caz”, adica imediat dupa solutionarea cererii de catre Comisie. Termenul de 30 de zile era, dar nu se respecta. Deciziile Comisiilor de solutionare a cererii sint publice. Noi le-am gasit pe Internet, este adevarat alaturi de mentiunea “pozitiv” in dreptul Comisiei, nu figureaza “de indata” ordinul ministrului. Poate dupa intrarea in vigoare a amendamentelor se va lichida acest lucru deloc inteles. Poate ca e cazul dosarelor anterioare modificarii Legii, dar oamenii nu trebuie discriminati. Adica sa rezulte ca cine a venit ultimul cu lingura papa mai repede si mai bine. Acum ordinul ministrului sau anuntul de acordare a cetateniei se expediaza solicitantului, prin scrisoare cu raspuns platit.

Specialistii spun ca publicarea in Monitorul Oficial a fost ilegala din start si contravenea legislatiei romanesti, in special Legii protectiei datelor personale si art.8 din Conventia europeana privind protectia vietii private. Se impune aici intrebarea: de ce basarabenii, prin aceasta publicare, au trebuit expusi regimului comunist? Raspunsul e simplu – ca sa-i intimideze, sa-i descurajeze, sa nu o mai solicite “atitia”.

Un lucru bun in modificarea legii este crearea a inca unui canal de protectie pentru solicitant, pentru ca, daca ministrul justitiei respinge cererea, inainte putea fi atacata doar in instanta de judecata, iar acum – si in Inalta Curte de Casatie.

O problema rasmajora, ca piedica artificiala in redobindirea cetateniei romane, este obtinerea cazierului juridic. In Lege nu scrie nimic despre cazierul juridic. Se pare ca si aici totul a fost gindit ca sa-i descurajeze pe basarabeni sa-si redobindeasca cetatenia. Dar asta e jumatate de problema. Cealalta jumatate este reteaua de samsari si coruptia alimentata de acest cazier juridic.

Se pare ca, intr-adevar, totul e gindit ca oamenii sa stea la coada, sa fie impiedicati sa depuna actele. Ministerul Justitiei a promis unor inalti alesi ai poporului ca “nu mai cerem cazier juridic, daca aveti cunostinta de asemenea cazuri, informati-ne.” Totusi, in invitatia trimisa basarabenilor pentru a-i depune actele si intr-un Regulament intern privind procedura de depunere a actelor, pe care nu l-am vazut, nu-l cunoastem, se spune ca e indicat sa fie prezentat acest cazier. Iar Regulamentul intern, ca orice Regulament, ca orice act subsecvent, anuleaza sau goleste de continut legea. Intrebati, cei de la consulat, de alesi ai poporului, de ce procedati pe vechi? – au raspuns – “asa ni se cere”. De unde? De sus. De la MAE sau de la Ministerul Justitiei, cine stie care e “susul”? Acest cazier juridic este o povara disproportionata pusa pe umerii basarabenilor. A fost si ramine o batjocura la adresa romanilor din Basarabia, care continua, pentru ca dosarele nu se examinau intr-un termen rezonabil si basarabenii nu aveau alta treaba decit mereu sa isi „actualizeze/completeze” dosarele . Casi acum, pentru ca putin ce s-a schimbat.

Sa analizam mai amanuntit cum e cu acest cazier. Instituia de stat romana poate, in fiece clipa, conform legii, sa solicite orice document din Romania, de la Politie, Interpol etc. Cum obtine basarabeanul acest cazier? Prin calvar sau prin samsari.

Basarabeanul trebuie sa se inscrie la coada la consulat, sa incerce sa obtina viza pentru Romania sau sa comande cazier prin consulat, care costa 30 de euro. Dar daca omul doreste mai repede decit in 30 de zile, el poate pleca in Romania, insa doar pe baza unei invitatii, pe care inca trebuie sa o obtina si care costa prin biroul notarial 36 de lei romanesti. Apoi sa faca dovada ca are 500 de euro in cont. Iar politia romana nu-ti da imediat cazierul, in aceeasi zi, adica, basarabeanul, ajuns, cu chiu cu vai, in Romania, mai trebuie sa isi gaseasca un roman la care sa locuiasca, eventual sa ii dea procura, scrisa la un notar din Moldova sau la consulatul R.Moldova din Bucuresti, care costa 30 de euro, pentru ca, nefiind cetatean roman, nu poate face la un notar roman. Sau sa vina acasa si sa o ia de la inceput, pentru a mai merge o data in Romania, deja sa-si ridice cazierul. Cum se numeste acest lucru, daca nu drept un calvar, jecmaneala si impiedicare sau batjocura? S-a incercat sa li se explice acest calvar guvernantilor romani, dar au ramas surzi. Iata de ce acum unii spun ca, dupa amendarea Legii, nu e nevoie de cazier, alti spun ca da – el fiind indicat in invitatie.

Cazierul costa vreo 100 lei romanesti, dar si romanul, cu procura, nu trebuie sa ramina “nemultumit”. Acum sapte-opt ani, basarabeanul obtinea cazierul, depunea dosarul, care era pus la murat pe vreo doi sau mai multi ani, dupa care, cind se ajungea sau se mai ajunge si azi la dosar, iarasi se cere un cazier juridic valabil, pentru ca cel romanesc e valabil, se pare, 6 luni si calvarul reincepe. Cunosc si cazuri personale cit a tot trimis omul si rastrimis pe toate caile si dosarul nu a avansat. Se spune ca si acesta “completare a dosarului”, este un tertip de tergiversare a reacordarii cetateniei romane basarabenilor.

Asa a fost si asa continua sa fie in cazul cererilor adresate incepind cu septembrie 2002 pina, speram, acum, cind a intrat in vigoare legea cetateniei amendata. Pentru ca atunci – omul – ce facea? Mergea la consulat, pe acolo gasea si mai gaseste samsari, care iti dau repede documente, fara probleme. Fabrica merge bine.

De ce, insa, trebuie cerut acest cazier juridic, din moment ce autoritatile romane pot, conform legii, cere orice document de la orice institutie, verificarea la capitolul cazier juridic se poate face si on-line, printr-un sistem informatizat, prin e-mail, asa cum se asteapta ok-ul pentru acordarea de viza.

Ambasada SUA, alte Ambasade, nu-ti cer pentru viza cazierul juridic, ci controleaza persoana prin canalelele lor. Astfel, de exemplu, Comisia privind cetatenia, la solutionarea si avizarea cererii solicitantului, poate cere de la organele competente ale statului, verificarea persoanei, inclusiv daca are cazier pe teritoriul Romaniei.

In concluzie, despre cazierul juridic putem spune scurt: “Cazierul juridic, la fel ca si blestemata „programare”, este dovada “dragostei netarmurite” a lui Traian Basescu fata de romanii basarabeni care l-au votat intr-o veselie…”

O alta piedica din seria piedicilor nenumarate este drumul de la ordinul ministrului pina la pasaport. Dupa ce apare ordinul ministrului de acordare a cetateniei, in baza lui se da un certificat de cetatean, care nu este pasaport. Pe urma, printr-o birocratie din nou inimaginabila, fara termene, incepe alta etapa a calvarului, de transcriere a actelor de nastere si casatorie, apoi de obtinere a pasaportului. Exista deja o propunere legislativa sa se puna termene si aici – de 30 de zile.

Se spune ca poti transcrie la consulatul din R.Moldova actele de stare civila (certificate de nastere, casatorie, emise de R.Moldova in registrele de stare civila romane) intr-un termen de 48 de ore, achitind taxele consulare respective pentru certificatul de nastere si de casatorie, care costa ceva de genul a 60 euro (aici poate gresesc). Insa toate acestea sint eliberate fara codul numeric personal, adica basarabeanul obtine o masina fara numere, cu care nu poate circula. Codul numeric il obtine dupa 45-60 de zile de asteptare si abia apoi isi poate perfecta pasaportul.

Referindu-ne azi la aceste aspecte, pentru ca vom veni si cu altele – ne intrebam – cine coordoneaza, cine conduce politica externa a Romaniei? Unde sint promisiunile lui Traian Basescu privind acordarea simplificata a cetateniei Romaniei basarabenilor care locuiesc in “proiectul de suflet” – Republica Moldova? MAE inseamna sau nu inseamna politica Statului Roman? Oare Basescu nu are idee ce se intimpla cu adevarat in acest domeniu? Oare senatorul PD-L, Viorel Badea, care are putine interpelari pe site-ul sau pentru solutionarea calvarului basarabenilor, dar care are posibilitati sa isi deschida aici birou de senator, nu se poate interesa si comunica aceasta situatie decidentilor, daca el nu poate rezolva? Si, ca sa spunem neadevaruri, comparati interpelarile si raspunsurile dupa doua linkuri – Viorel Badea –

http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6

(am fost invitata la lansarea biroului senatorului Viorel Badea, cu care imi doresc o discutie, pentru ca ii port o suparare)

si Tudor Pantiru, parlamentar basarabean –

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=224&cam=2&leg=2008.

Nu comentam – intrati si vedeti cine ii apara pe basarabenii, ale caror voturi sint cersite/manipulate  in alegeri.

Asta e adevarata atitudine a Romaniei, a Statului Roman, a lui Traian Basescu? De ce se cere cazier in continuare, pentru ca acest cazier si programarea sint cauzele principale ale dificultatii dobindirii cetateniei romane? Totul e indreptat spre a nu putea depune basarabenii cererea si spre inflorirea coruptiei, pe care nu o credem unilaterala. Adica legea e lege, dar „noi facem ce ni se cere”. Indicatiile, instructiunile sint mai presus de lege? Unde e Tomac, cel care i-a ametit pe basarabeni cu promisiuni desarte ca a doua zi ii fericeste pe toti cu cetatenie romana?

Guvernul Boc a dat basarabenilor, intr-un an electoral 2009, 14 mii de cetatenii, in timp ce bulgarii au dat, intr-un an simplu, 10 mii cetatenii macedonenilor. Cine umbl cu loteria?

cetatenie2Consulatul nostru face sau nu face politica? Basarabenii nostri, care l-au votat in flux continuu pe Traian Basescu, pot sau nu pot intelege un lucru simplu – ca politica externa a Romaniei nu este pe o planeta oarecare, ea este aici, in jurul consulatelor, ca, de fapt, conteaza ce vedem noi aici, nu in tertipurile lui Basescu in alegerile prezidentiale? Oare ceea ce se intimpla in Chisinau in jurul vizelor, obtinerii cetateniei romane cu abuziva programare, cu abuzivul cazier juridic, asta nu e pericol rosu, care ne lasa in sfera de influenta ruseasca?

Romania nu creeaza conditii pentru respectarea Legii Cetateniei. Basarabenii pot plati, numai sa nu fie umiliti, Insa, in loc sa ii lase sa plateasca, sa mai faca romanii un ban la Buget pe seama basarabenilor, ii umilesc si le pun continuu piedici in redobindirea cetateniei.

Acum, in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau, trepadusii pregatesc sa deschida centre de primire a cererilor de cetatenie in orasele mari – de exemplu, Iasi, Galati, Suceava. De ce, insa, Boc si Guvernul sau nu au acceptat propunerea de a modifica legea astfel incit  basarabenii, de aici, sa poatatrece Prutul si sa depuna cererile de redobindire a cetateniei in consulatele din Romania, daca aici nu se pot crea conditii conform noilor amendamente, murate si ele pina la alegrile prezidentiale, pentru a fi folosite in favoarea lui Basescu?

Tot in contextul vizitei lui Basescu iata si alte statistici – de fapt, un alt exemplu descurajator, legat de permisele de munca pentru basarabeni. In anul trecut, din cele 8000 de permise de munca emise, numai 300, ne spun specialistii, auCetatenie1 fost pentru romani basarabeni. Acestia umbla, imprastiati prin toata lumea, cautind sa nu moara de foame, iar in Romania sint adusi si se stabilesc cu traiul chinezii, arabii, indienii, altii, pe care ii iubim, dar si de noi ne e jale. Adica Voronin striga impotriva “ruminizarii”, iar Romania nu vrea sa ii “romanizeze” pe basarabeni, care isi pot urma sau care pot fi alaturi de copiii lor, ce invata in Romania. Cunosc personal un asemenea caz de batjocura.

Tot in contextul vizitei lui Basescu la Chisinau, care l-a sprijinit pe Voronin in 2005, vom mai spune ca nu agream ideea Tratatului de frontiera, care sa bata in cuie Pactul Molotov-Ribbentrop, ci ideea semnarii unui Acord de Parteneriat Strategic moldo-roman “Pentru Europa”. Da, parca e batuta in cuie legalizarea celui de-al doilea stat romanesc. Dar vointa suverana a poporului si vointa politica, intelectuala, nationala a elitei politice pot face unirea cu Romania. Numai sa existe aceste “vointe”.

Vom continua articolele pe aceasta tema, care va fi si subiectul conferintei de presa de luni, 25 ianuarie, la Info-prim neo, str. Puskin nr. 22, etaj 4, bir.446. Aici nu am deschis toate parantezele si nu am formulat sugestiile, caile de iesire din aceasta situatie.

In imagini plasam un exemplu cum, spre deosebire de basarabenii care asteapta cetatenie romana pina li se scurg ochii, cetateni de alte nationalitati depun cererea de obtinere a cetateniei in 2009 si o obtin in 2009.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

196 Comments

Add a Comment
  1. Nu exista blog din Romania sau Republica Moldova in care sa nu se strecoare insidios leprele portocalii. Cititi va rog blogul personal al presedintelui Basescu la comentarii. Sa vedeti acolo, unde se simt acasa, ce limbaj amenintator si vindicativ au latraii. Astia nu au venit la putere sa conduca Romania, au venit sa ocupe Romania. Daca nu le plce PSD-ul cine i-a pus sa guverneze impreuna. De fapt PD-L-ul isi cauta mereu aliati ca sa aiba pe cine da vina. Astia sunt intr-o campanie electorala perpetua. Cand basarabenii se vor trezi si vor vedea cu cine au de a face va fi mult prea tarziu. Sa va fie clar tuturor portocaliilor, faptul ca astazi Republica Moldova este tratata in exterior cum este tratata se datoreaza numai si numai intelegerilor ( a tranzactiilor chiar ) dintre Statele Unite si Federatia Rusa. Nimeni nu se uita in gura actualei conduceri de la Bucuresti.

  2. oho, cata patima la „romanul” nostru. Ce-i frate, te deranjeaza ca nu toti sint cu Gionel?

  3. @ D-na Pavlicenco, eu nu mai vreau nimic, dar vad ca dvs va place sa aveti mereu ultimul cuvant in orice. Insa si eu trebuie sa raspund la acuzatiile care mi se aduc. Prin urmare:

    1.Este DREPTUL MEU sa cer dovezi si lamuriri suplimentare oricui si oriunde, cand consider necesar. Prin asta nu numesc pe nimeni mincinos, ci imi exercit un DREPT la informare. Daca doriti sa dati detalii in plus, puteti sa o faceti, daca nu, la fel sinteti libera sa o faceti.

    2.Nicio postare a a mea nu este “fara rost”. Lunga da, dar nu “fara rost”. Tot ceea ce scriu si exprim, o fac din convingere, si pentru ca asa consider just si necesar. Am (din nou!) DREPTUL sa pun la indoiala ceea ce spune Klimenko (deci nu ceea ce spuneti dvs, cum gresit “manipulati”!) si am DREPTUL de a cere o sursa de informare mai credibila decat site-ul AVA. In speta, site-ul presedintiei.

    3.Nu am “intors” nicio “placa”, ci am considerat sa lamuresc cu dvs un aspect. Dvs probabil doriti sa auziti scuze de mai multe ori, si daca se poate sa nu mai zic nimic in plus, sa plec capul si sa tac. Asa ceva nu e posibil si nu va fi. Voi adauga de fiecare data ceva, cand voi considera necesar sa spun. Initial am considerat ca dvs ii reprosati presedintelui referirea la rusi – acum ca am lamurit aceasta problema, e bine ca s-a lamurit. Poate daca v-ati exprima si dvs mai clar, nu s-ar face aceste interpretari.

    4.Bun, cu accidentul am inteles. Dar in materie de politica, nu ati gresit niciodata? Presupun ca nu o sa-mi dati iar exemplul cu Basescu, ca pe acela l-am mai auzit.

    5.Eu nu am spus ca declaratia nu a existat, am cerut doar sa vad si eu declaratia pe un site credibil, nu din gura lui Klimenko, un comunist. Daca am “facut” pe cineva “minicinos”, acela a fost Klimenko, si nu pe dvs. Cel putin nu am pronuntat vreodata acest cuvant.

    Sint de acord sa incheiem, dar din cate observ, dvs continuati pe aceasta idee.

  4. in sfarsit apare si comentariul meu.. 🙂

  5. bey, mai bine portocaliu, decat rosu ca tarul Putin.

  6. Pentru Jai,
    Pe Gionel al tau ar trebui sa-l prajim ca pe cartof pentru ce a facut Romaniei. „Prostanacul” asta a facut de ras Romania cu flacarile lui mov. Romania a avut sansa vietii ei de a avea, in sfarsit, un prim ministru ca lumea ( Basescu era ingrozit de solutia Johannis care i-ar fi scos camarila pe linie moarta ), care sa o scoata din rahat si boul asta a intrat cu oitea-n gard si afacut praf tot esafodajul politic. Si se mai ocupa de malversatiuni in partid si in Senat pentru a-si pastra favorurile. Nu exista gaura de sarpe unde sa se ascunda cretinoidul asta. Iar Putin nu e rosu. E brun si alb-galben-negru adica nationalist sovin si velicorus.

  7. E foarte amuzant sa mentionezi „flacari violete”, mai „romane”. Si stii de ce? Ca acela care umbla zi de zi si se lamenteaza de vrajitori si voodoo e Gionel al tau, stii tu care, topaila. Asa prezident ai fi vrut sa avem? 🙂 Ne-a ferit Dumnezeu.

    Las elucubratiile verbale gen betie de cuvinte sa judece posteritatea. Fiecare sa isi vada de vanghelii si hrebenciucii sai. Deocamdata, se anunta furtuna mare la partid. Iliescu nu doarme.

  8. Tot pentru Jai,
    Nu te-ai intrebat niciodata de ce din multitudinea de municipii din Romania tocmai Sibiul, singurul oras din Romania care avea primar neamt ( pe Johannis bineinteles ), fara a fi cea mai „culturala” urbe din tara, europenii au ales-o „capitala culturala europeana 2007”? Si nu te-ai intrebat cam care ar fi fost relatiile dintre Romania si Germania, locomotiva Uniunii Europene, cu un prim ministru sas, chestie la care nemtii sunt foarte sensibili. Dar au venit manelistii astia si au facut totul praf. Bine ca ei l-au pus ministru al culturii si cultelor, intr-o tara ortodoxa, pe un maghiar ( care poate fi si de buna credinta tot degeaba ) care sa se ocupe printre altele si de promovarea culturii nationale in Republica Moldova. Pai cum sa nu turbezi mai nene?

  9. Iarasi pentru Jai,
    M-am lamurit. Ai idei putine dar fixe si tii sa ai ultimul cuvant. Poti sa postezi de aici in colo ce poftesti pe blog. Prost e cine te ia in seama, Ti se potiveste perfect versetul al doilea din predica despre fericire, de pe munte, a lui Iisus. Intr-adevar a ta va fi imparatia cerului. Eu cu tine numai pierd vremea… Pa oranjule! Vezi ca in Ucraina portocaliii au cam luat-o peste bot.

  10. Romanash de pe imash. Tot poporul nost zice, la un moment dat: cine rade la urma, rade mai cu spor. Vedem la final cine iese la haholi. Deocamdata o fost prima runda. Ce, speri la Ianukovici? Nu ma mira, tragi tot spre Rusia. Iar ce tine de Biblie, tot acolo zice: „Iarta-l Doamne, ca nu stie ce zice.” Ave, commie boy.

  11. pt „romanul” – dar matale nu te-ai intrebat cum de Johannis, fiind atat de bun gospodar si cu stofa de ministru, atat de mult l-au apreciat sibienii tai incat au votat preponderent cu Basescu la alegeri? Adicatelea, stai sa pricep mai bine si io: neamtu-i bun, ca-i sash si are carevasazica niscaiva relatii prin Germania, dar aista ungur e prost, ca ne vinde Transilvania, si deh – prin traditie, ungurii sint „rai”, si cand vine vorba si de Moldova, precis au sa se puna contra 🙂 tare logica, frate. Sigur nu ai fost prm-ist intr-o viata anterioara? Si ce are a face Ministerul Culturii la faza asta? Institutul Cultural Roman e condus de Patapievici..de asta ce o sa zici, ca e evreu? 🙂 A, stai..evreii sint la radacina tuturor relelor pe lumea asta, stiam 🙂 Medicamente, nene, medicamente..

  12. Pentru Vitalia Pavlicenco,

    Cand ati hotarat sa deschideti o tema de discutii avand ca subiect Traian Basescu v-am spus ca turbatii de ultrasi portocalii vor navali in hoarda, asa cum fac si pe blogurile din Romania si vor incerca sa va doboare. La ce sa te astepti de la niste arivisti semidocti de vreme ce mentorul lor, Traian Basescu, un fost demnitar comunist, numit in functie de insasi Elena Ceausescu, post ce reclama colaborarea obligatorie cu Securitatea, ii face pe toti adversarii sai comunisti, desi unii sunt foarte tineri (La Cluj i-a spus unui copil de 14 ani, care il deranja, „pui de comunist”). Bineinteles ca m-a scos din sarite obraznicia unui nemernic de va spune dumneavoastra, Vitalia Pavlicenco, figura marcanta a protestelor din 7 aprilie 2009, ca sunteti omul lui Voronin, „pesedista” care a votat cu Geoana. Indivizii astia semidocti si avizi de capatuiala, care habar n-au de democratie si care reprezinta un partid extremist ce ar trebui scos in afara legii ( ce sa spui despre un partid care are un simbol socialist, se numeste domocrat – liberal si este membru al PPE ), au transat tara in doua, adica „noi si restul lumii” dupa modelul sefului lor care a declarat despre opozitie atunci cand a juns presedinte: „un fleac, i-am ciuruit!” Parerea mea este ca pierdeti vremea cu ei. Sunt atat de obraznici, atat de tupeisti, atat de fanatici in indoctrinarea lor si atat de hamesiti dupa posturi si averi nemuncite, incat trec peste cadavre pentru a-si indeplini scopurile lor meschine. Un dramaturg celebru german spunea despre perioada lui Hitler: „Cand i-au arestat pe evrei nu mi-a pasat. Nu eram evreu. Cand i-au arestat pe comunisti, nu mi-a pasat. Nu eram comunist. Cand i-au arestat pe masoni, nu mi-a pasat. Nu eram mason. Cand m-au arestat pe mine, am privit in urma dupa ajutor. Nu era nimeni.” Cam asta ii asteapta pe romani. Faptul ca mi-a venit in minte personajul absolut sinistru numit Hitler, ori de cate ori m-am referit la Romania, probabil, nu este intamplator. Gestul lui Geoana de a pactiza cu dusmanul de moarte si de a imparti cu el guvernarea este incalificabil, cum incalificabil este gestul liberalilor (din fericire Crin Antonescu nu este implicat) de a-l sprijini pe Basescu in primul mandat si a-l aduce, astfel, pe capul romanilor. Ambele partide platesc acum crunt pentru momentul lor de ratacire. De aceea, cred ca aceasta tema de discutii trebuie inchisa. Nu duce nicaieri. Nu vedeti ca un scaparici inflamat a fost in stare sa posteze de 21 ori (?!) numai ca sa demonstreze ca e cel ce avea dreptate, desi n-avea… Omul asta e maniac. Aici pe blog e cineva. In rest… Ati vazut in ce termani epatanti i se adreseaza deputatului PSD Mircea Popescu (Oho, un deputat ma ia in seama! Veti avea o scama domnule deputat!) pentru ca mai apoi, 50 de randuri mai jos ati observat in ce termeni vorbeste despre acelasi partid, cu care eu nu am, de altfel, nici o treaba. Comportament tipic de arivist complexat si poltron.

  13. Pt andrei melnic si costinel savu

    Nu va suparati, dar imi permit sa va spun ca va doare de PNL drept in … cot. Ceea ce va doare cu adevarat este ca nu va plac subiectele care dezvaluie un adevar trist. Numai ca ceea ce nu vreti sa intelegi este ca ceea ce scriu este in baza deciziilor cu colegii din PNL, votat la BPC. Dar puterti scrie orice aiureli, – asta va arata slabiciunea si lipsa contraargumentelor. Nu ma mira. Foarte putina lume care are contrargumente, ele pur si simplu nu exista.

  14. Pt andrei melnic

    Nu va suparati, dar imi permit sa va spun ca va doare de PNL drept in … cot. Ceea ce va doare cu adevarat este ca nu va plac subiectele care dezvaluie un adevar trist. Numai ca ceea ce nu vreti sa intelegi este ca ceea ce scriu este in baza deciziilor cu colegii din PNL, votat la BPC. Dar puterti scrie orice aiureli, – asta va arata slabiciunea si lipsa contraargumentelor. Nu ma mira. Foarte putina lume care are contrargumente, ele pur si simplu nu exista.

  15. Romanule,

    eu cred ca Jay este un rasfatat. Nu prea vrea sa munceasca, stie doar drepturile sa si le ceara. Urmariti cu atentie, cum a facut-o pe D.Pavlicenco sa scotoceasca pe toate blogurile sa-i aduca lui, sub nas, argumentele pe care le cerea, de parca el n-ar fi fost capabil sa o faca.

  16. Pt jay

    Daca dupa ce ti-am aratat, explicat, demonstrat, cautat, tu vii din nou cu dreptul de „a cere”, dupa care explici niste lucruri nedrepte din partea ta, nu mai am ce sa-ti spun. Esti incurabil, poate viata te va schimba.

  17. Pt Nina Tampiza

    Si MA-A-A-RE drept are el sa ceara de la mine, de parca eu sint statul si nu-i respect dreptul la informare obiectiva. Dar i-am gasit, totusi, de aici, unde am Internet mai prost, si i-am pus pentru ca este deosebit de agasant cind crede el ca a prins un purice… Si, cind vede ca nici macar un purice nu a prins, o ia de la inceput. Chiar ca, asa cum spune Romanul, e pierdere de timp, sint incurabili. Tu ii tratezi ca pe oameni, iar ei se indaratnicesc pina la nu se mai poate.

  18. pt ROMANUL:Iohanis avea sa fie prim-ministru cel mult 4 luni , apoi avea sa-si spuna cuvantul Vangheliada.ASA CA BINE CA BASE I-A CURIUT CU „FLACARA VIOLET” ! Dar se vede ca v-a ciuruit bine si pe voi / pe tine si pe Pavlicenco , iubitori de geonei , vanghelii, ilescu si putin../ , de sunteti gata sa-i rupeti gatul lui Base si la 2 luni dupa preziedentiale.

  19. Sarmanul Basescu , moare de frica lui PAVLICENCO , CARE CHIAMA IN STRADA pe toti basarabenii nemultamiti sa-i dea cu pietre in cap.Iesi , doamna, dta si arunca-i o piatra in cap , de ce aici esti mare si tare si altii trebuie sa fac ce dta visezi. DIN URA FATA DE PRESEDINTELE ROMANIE AI scris aici ce-ai scris nu ca te doare tare ca basarabenii intalnesc greutati cu redobandirea cetatenie.Da mai sunt multe lucruri ce trebuie corectate , legea nu se indeplineste intocmai , dar mai toate aceste lucruri tin de guvernul si PARLAMENTUL ROMANIEI, NU DE BASESCU.STII ASTA FOARTE BINE.dar ai gasit un motiv sa-ti versi ura fata de Basescu : nu te poti linisti ca n-a castigat moscovitul si gemagogul de geoana , pentru care ai scris aici inainte de alegeri numai de bine , iar pe base l-ai denigart .Dar iata ca basarabenii NU TE-AU ASCULTAT.Acuma ia-ti valeriana dta si cauta-ti de treaba , ca majoritatea basarabenilor si toata diaspora il recpecta , l-au votat . nu uita sa stergi acest mesaj , CUM FACI DE OBICEI.

  20. Nu ma insel de loc. E un blestem! Nu se mai termina! Micul oligo… ofensatorul, cu degetul in nas si cu capul plin de sabloane si de locuri comune, care mai semneaza si cu diminutiv ( cati ani o avea? ) a facut ochi si a inceput sa posteze din nou. Pacat ca are sughituri in gandire. Se vede chestia asta cu ochiul liber. Si nici limba n-o stapaneste prea bine. Constat ca m-am enervat degeaba. Baiatul asta e chiar amuzant. Sunt curios de unde posteaza pentru ca, locuitorii din canale, copiii strazii adica, n-au internet iar pentru un maidanez stie cam mult. Sau si-a dat saracutul ultimii bani de acadele si posteaza dintr-un Internet-Cafe. Bietul copil! Dar, mai bine, sa lasam subiectul asta ca nu ma pasioneaza… Deci zboara soimul tatii si mai lasa-ne!
    Eu altceva vreau sa stiu. Ma uit pe ecranul computerului si nu inteleg. Adunarea aceea de familie ca se tine intr-un dormitor si care are mai multi membri in prezidiu decat in stal, este cumva Congresul MAE. Interesant! Pai daca vrei sa atragi noi aderenti, macar la capitolul mobilizare trebuie sa mai lucrezi. Si mai dai si pe ecran imagini ca sa vada lumea cati sunteti de fapt.
    Apropo de elucubratiile voit incitatoare si periculoase in inconstienta lor ( asta e ca tiganusul care te scuipa pe bombeu, ca sa-l iei la palme, dupa care, de dupa colt apare malacul de tat-su… adica SRI-ul ) emise mai sus de homunculul nostru, care, vorba baietilor de cartier, „se baga singur in seama”, mi-am adus aminte de un banc cumplit prin conotatiile sale involuntatare:
    Dupa atentatul asupra „gemenilor”, in fata blocului, ca tot i-am pomenit pe baietii de cartier, pe o bancuta, stau doi batranei si privesc in gol… fara sa scoata o vorba. Deodata, in fereastra de la etaj a blocului de vis-a-vis, se infinge un deltaplanorist care si-a pierdut, probabil, controlul asupra aparatuluii sau poate… uzul ratiunii. Impasibil, unul dintre batranei face remarca:
    -Tara de rahat… atentate de rahat…

  21. Doamna Pavlicenco…aveti dreptate in multe din articolele d-voastra pe blog si in cazul problemei cetateniei veniti cu lucruri concrete si v-am mai spus…este foarte bine…insa gresiti cand politizati lucrurile si cand ii ridicati in slavi pe liberalii de la Bucuresti…nu uitati ca la alegerile prezidentiale nu au candidat doar liberalii impotriva lui Basescu ci o alianta PSD-PNL si acolo unde intra PSD-ul nu prea e in regula…si intr-adevar nimeni nu-i putea garanta lui Johannis ca nu va fi demis la un moment dat,totusi el nu avea un spate politic,cum se spune…chiar daca era asigurat ca lucrurile merg ok…odata castigate alegerile lucrurile se schimbau…nu-i mai ridicati in slavi pe liberali ca nu sunt chiar asa cum spuneti…C.Antonescu e un palavragiu,nici macar la Parlament nu mai vine…nu uitati de celebrii ministrii PNL…Adomnitei,Chiuariu,Vosganian si mai sunt…oemani cae au avut prestatii jalnice la ministerele pe care le-au condus,nu uitati ca in timpul guvernarii liberale aparatul de stat a fost sporit cu sute de mii de functionari,au fost salarii in companiile de stat de zeci de mii de euro pe luna din bani publici…companii cu pierderi care nu justificau acesti bani…deci,multe probleme…eu personal as vrea sa vad mai putina politizare in anumite abordari ale d-voastra insa,desigur,e decizia d-voastra…dar nu se pot imparti lucrurile in alb si negru…lucrurile sunt mai mult gri si asta e valabil mai pe la toate partidele…

  22. Am amintit de SRI, pentru ca fosta cooperativa „retina si timpanul” a inceput sa presteze din nou, ca in vremurile bune. Comandantul nu si-a uitat vechile deprinderi. Mai nou, sunt ascultate telefoanele demnitarilor, au reaparut baietii cu ochi albastri care fac poze la minut celor vizati cu pantalonii in vine sau descheiati la slit, DNA-ul lucreaza pe banda, chemand la ascultare pe toti cei care nu poarta „basca”, deci cei care sunt din cealalta gasca, se infiereaza cu manie proletara dusmanii poporului in procese la televizor, ca in instanta nu-si permit pentru ca se tem de CEDO. E un fel de dare in gat generalizata. Bine este ca politia nu se baga. A luat-o odata tare de tot in bot, in decembrie 89, si acum isi teme pielea. Presupun ca daca Romania nu ar fi membra UE circul ar fi mai mare. Dar asa au mai pus batista pe tambal. Clauzele de salvgardare ale UE zboara totusi la joasa inaltime. Si din toata aceasta „mocirla corupta” care este lumea politica romaneasca, se desprind ca un sobor de arhangheli, „albi si puri”, „onesti
    si morali”, „intransigenti si competenti”, „neobositi si loaiali”, membri ai „unicei elite politice” romanesti recunoscute, oamenii presedintelui. Sa mori de ras nu alta…

  23. Pt mugur

    Acesta e al treilea raspuns la numar la postarile vizitatorilor. Si aici, si in alte parti, va rog sa imi aratati unde am ridicat in slavi liberalii din Romania?

    „# Vitalia Pavlicenco spune:
    22 January 2010, la 10:10 edit

    Pt COSTIN

    Aveti perfecta dreptate cind vorbiti de PNL Romania. Eu nu sint vinovata pentru comportamentul national-liberalilor, dar nu-mi declin dezamagirea pentru ei. PNL a avut si, cred, mai are, acord de cooperare cu AMN, nu cu PNL. Pe blogul meu pun orice bloguri, asta nu inseamna ca eu raspund pentru cei cui apartin blogurile. daca vreti sa discutam civilizat, nu manipulati.

    Exista, insa, o diferenta intre PNL si Basescu (PD-L). Daca acelora le-a fost paralel – si eu cunosc din discutii private ca au incercat si Norica Nicolai, si Melescanu si au tot fost rugaminti sa o “lase balta”, BASESCU a vorbit mereu de asta si nu a facut nimic, dimpotriva. Vorbesc de fariseism.

    In anul 2006, la o discutie cu o delegatie a PNL de la AMN, de unde am fost data afara peste doua zile, le-am spus national-liberalilor: :daca voi, cind sinteti acum la guvernare, nu faceti ceva legat de cetatenia, cine vreti sa vina si sa faca? Iarasi PSD-ul, care, de bine-de rau, au mai facut?” Le-am spus foarte dur, sint o gramada de martori, inclusiv Urecheanu, Untila.

    Eu sint nedumerita pe putin spus pentru ca si in alegerile parlamentare, si cu alte ocazii, baseschistii vorbesc de asta, nimeni nu l-a impiedicat pe Boc sa faca o lege mai buna sau sa fie mai receptiv la amendamentele propuse de Pantiru. Dar opunerea a fost mare si ea demonstreaza ca nu ne vor decit in alegeri. sa vedem ce va face acum Basescu, dar macar sa inceapa ceva mai palpabil – sa scoata cazierul juridic si sa nu lungeasca aceasta programare ilegala.”

    La liberali ii bagati si pe PD-L-isti, sau ii lasati la democrati, social-democrati, fesenisti etc.?

  24. Domnule mugur,
    Tot respectul pentru tonul civilizat pa care il folositi. Totusi nu-l mai justificati atat pe Basescu, tocmai dunmeavoastra care sunteti, probabil un intelectual respectabil. Poporul roman merita poate ceva mai bun. Ca n-a avut noroc este alta teaba. Ca sa fiu rau as spune ca, pentru poporul german, in locul lui Hitler era buna si matura din gard. Si apoi, ce va consterneaza? Pana acum toate voturile romanilor au fost „anti” si nu „pro”. De aceea ne-a mers atat de bine. Este adevarat ca si oferta clasei politice a fost derizorie. In plus as vrea sa va atrag respectuos atentia ca toti sustinatorii si colaboratorii persoanalitatilor politice damnate de istorie devin in timp colaborationisti. V-ati gandit la aceasta eventualitate? Nu cred ca merita sa va incarcati existenta dumneavoastra demna si echilibrata cu un asemenea calificativ, pe care sunt convis ca nu-l meritati de loc. In plus sunt perfect de acord cu dumneavoastra privitor la tonurile de gri din politica romaneasca. As vrea totusi sa mentionez ca o societate care nu este in stare sa constientizeze necesitatea pluralismului politic, acordand respect intregului spectru politic de la dreapta la stanga, incercand in schimb demonizarea contracandidatilor politici nu este de loc o societate democratica, si Europa ar trebui informata cum stau lucrurile. Chestia cu presedintele care este si arbitru si jucator nu v-a trezit nici un fel de indoieli? Faptul ca Romania lui Basescu seamana mai de graba cu Rusia lui Putin ( ca sa nu spun Belarus sau Kazahstan ) decat cu democratiile consacrate din occident nu va dezamageste? E problema dumneavoastra…

  25. Domnule mugur,
    Personajul caruia dumneavoastra ii dati lectii de viata, adica Vitalia Pavlicenco, este totusi unul din cei trei care au fost sufletul miscarilor de strada din 7 aprilie 2009 de la Chisinau, adica Vitalia Pavlicenco, Vlad Filat si Mihai Ghimpu, miscari care au dus la prabusirea regimului condus de comunistul Vladimir Voronin, personaj pe care Traian Basescu l-a sprijinit deschis sa preia puterea in Republica Moldova. Faptul ca drumurile celor trei s-au despartit este problema lor, dar oricum dumneavoastra nu aveti a da lectii de democratie nici unuia din ei, pentru ca ei au facut mul mai mult decat orice roman pentru democratie, asa cum au putut si asa cum s-au priceput si pentru asta merita tot respectul.

  26. Nu-mi permit eu sa-i dau de lectii de viata d-nei Pavlicenco…nu mi-as permite niciodata si nu stiu de ce ati ajuns la aceasta concluzie…in fine…imi mentin parerea ca in anumite articole d-na Pavlicenco exagereaza implicand politicul in domenii unde poate ca mai grava este dezorganizarea administrativa…pentru situatia care este acum in Basarabia noi,toti romanii,suntem vinovati,nu doar Basescu sau x sau y… clasa politica romaneasca nu a facut mai nimic pentru basarabeni in 20 de ani…poate ca asta e si unul din motivele pentru care basarabenii au ales acum ceva timp varianta PCRM si pe Voronin…

  27. Pt mugur

    Prin ultima mea postare am raspuns la fragmentul dumitale din mesaj „…insa gresiti cand politizati lucrurile si cand ii ridicati in slavi pe liberalii de la Bucuresti”. Tocmai ca nu e asa, am reprodus postarea mea, a treia, la acest articol, unde v-am demonstrat ca nu ridic pe nimeni in slavi. Si v-am mai intrebat daca ii considerati „liberali” si pe PD-L-isti. Eu incerc sa va raspund mereu punctual la poate intrebarile, dar, din pacate, nu mi se raspunde punctual…

    Si inca ceva. Fiecare poate da sugestii, sfaturi, problema e ca trebuie facut fara aere de superioritate.

  28. Pentru mugur,

    Cand in campania electorala Basescu a spus ca 800 000 de romani vor primi intr-un an cetatenia romana iar problema intrarii in UE a Moldovei se va rezolva rapid prin asa numita solutie a Balcanilor de Vest, iar pe contracandidatul sau l-a acuzat ca promoveaza o relatie privilegiata cu Rusia, iar dupa alegeri a spus ca aia era campanie electorala, dar realitatile sunt altele: Romania nu poate din punct de vedere tehnic acorda mai mai mult de 15 000 de cetatenii pe an si chiar mai putin pentru a nu deranja Comisia Europeana, problema Balcanilor de vest nu este de fapt agreata de UE iar relatiile privilegiate cu Rusia trebuie in realitate cultivate, toate astea sunt probleme politice sau nu? Politizeaza cineva inutil problemele sau este vorba de onorarea pur si simplu a unor promisiuni care au avut ca scop obtinerea a 95% din voturile electoratului moldovean? Asta inseamna onoarea la romani? Cam cat credeti ca vor suporta moldovenii sa fie pacaliti in modul acesta penibil? Problemele acestea, care pentru Presedintele Basescu sunt probleme minore de imagine, pentru basarabeni sunt acum probleme cardinale ale existentei lor, cu care nu se poate glumi.

  29. 179.

    Pentru domnul Mugur,
    Reiau postaea mesajului fara greselile matinale de ortografie pentru care imi cer scuze.Cand domnul Basescu face declaratii inflamante privitoare la Tratatul Ribentrop-Molotov, privitoare la unire si la unitatea poporului roman de pe cele doua maluri ale Prutului, afirmatii alt fel corecte, fapt care a generat actiuni energice de retorsiune ale conducerii comuniste de la Chisinau, actiuni care au culminat cu protestele de strada din 7 aprilie 2009 de la Chisinau, iar acum, acelasi domn vobeste despre noul concept politic “o natiune doua state independente”. putem vorbi oare despre onoare, predictibilitate si constanta politca? Este foarte comod sa vorbiti acum despre o vina colectiva veche de 20 de ani a clasei politice romanesti, cand nimeni , in afara de presedintele Basescu, nu s-a lansat in promisiuni fara acoperire pe care sa nu le fi onorat. Deci nu-mi vorbiti mie, va rog frumos, despre neseriozitatea PNL-ului sau despre partidul stat PSD, pentru ca, desi este corect ce afirmati, nu despre asta este vorba acum. Acum este vorba despre faptul ca cineva, o personalitate politica de notorietate, a facut niste declaratii fara acoperire, care au generat niste consecinte politice, iar acm, iertati-mi expresia neacademica, sa face ca pluua. Pot sa se inflameze domnii aceia portocalii, cu un limbaj foarte colorat si sa profereze insulte cat vor. Nimeni nu mai pacaleste pe nimeni, mai ales ca, pe aceste subiecte sensibile, cu basarabenii nu se glumeste. De altfel eu am un mesaj pentru tinerii ultrasi portocalii, foarte aroganti si siguri de ei: „Copilasi mai aveti de zburdat doar doi ani, dupa care mergand pe drumul pe care ati pornit, de ocupare a Romaniei, s-ar putea ca partidul pe care, cu ardoare, il sprijiniti, nici sa nu intre in parlament. Pacalelile nu tin la nesfarsit”. Cineva dintre tinerii revoltati vorbea despre faptul ca “cine rade la urma rade mai bine”. Asa sa fie…

    Lasa un comentariu

  30. ROMANULE, esti sigur ca detii adevarul absolut? Tot asa cum iti aperi idolul:Geoana , asa si cealalta parte il apara:pe Basescu! Diferenta este ca „al nostru ” a castigat, „al vostru: NU ! Vom trai si vom vedea ce va fi peste 3 sau 5 ani, dar daca PSD-ul tau iubit nu se va reforma , nu mai vine nic-cand la putere, caci vremea lozincelor rosii geonisto-vangheloide a trecut.Cine nu intelege asta e orb.

  31. pt ROMANUL: Am 55 ani. Iar dta , nu esti educat.Eu nu te-am ofensat.Daca faci parte din gasca lui vanghelie , te iert , ca nu am ce astepta de la ei.

  32. Iar „adunarea de familie”, cum ii spui Congresului MAE de ieri v-a scos din tatani pe tine si pe VP , caci a fost mentionata acolo doamna, si , de rau. Dar e corect , atata timp , cat sta in frunte la PNL VP, partidul o va duce rau, sau chiar va disparea.Singur,si cu cu VP in frunte, NU va trece niciodata pragul electoral , iar in bloc se va feri fiecare s-o ia , ca FUGE toata lumea de ea, stiindu-i caracterul scandalagiu si balansarea dintrio extrema in alta. Asa ca ati face foarte bine sa va debarasati de ea., daca nu face si ea un gest frumos si inteligent, cum a facut ieri Petrencu.El are simtul realitatii si a responsabilitatii.

  33. am citit cum multeducatul si civilizatul ROMANUL foloseste llimbajul lui „civilizat” la adresa „aparatorilor”, mai bine zis , adeptilor lui Basescu:lepre portocali, ologofreni, maidanezi , semidocti etc ,etc ! /IN PSD si PNL toti sunt academicieni !?/Dupa cum scrie corect in limba romana , n-ai zice ca n-are studii , dar dupa limbaj , are educatia lui vanghelie si manelistul guta- maimuta.Face de ras numele de ROMANUL.Mai bine ti-ai zice :TIGANUL.

  34. Stimata Doamna Pavlicenco,
    Sunt roman si simt profund romaneste. Ma doare orice nedreptate facuta romanilor. Am relatii personale si de afaceri in Romania. Cunosc multa lume de bine din Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara.
    Ma prinde tristetea cand ma uit cu mare atentie la modul in care romanii ne trateaza pe noi, romanii basarabeni.

    Imi amitesc examenul de doctorat. Dialog dintre membrii Comisiei de doctorat:
    – Auzi, Istvan, ce cauta bolsevicul ăsta la noi, a ?
    Cu amaraciune am constatat ca foarte putini romani inteleg esenta problemei si doresc sincer solutionarea ei.
    Cu atat mai mult aceasta abordare este caracteristica clasei politice dimbovitene !
    Cea mai regretabilă este, insa, pozitia majoritatii intelectuale !
    Atitudinea zeflemitoare a dlui Mircea Dinescu, a dlui Manoloescu şi a multor altor personalitati este simptomatica !
    Suntem tratati ca plebea cea mai josnica, mirsava si inclulta !
    Cand le canta un Botgros plang ca pacientii de la Codru !!! Cand le dau basarabenii mei solutii pentru afaceri, recunosc ca sunt depasiti de flexibilitatea gandirii pamntenilor mei.
    In majoritate politicienii romani de astazi sunt niste ciocoi !!!
    Tot un Lascar Catargiu este su Basescu asta ! Tot un Vogoride si un Bals ! Mizerabili fara Patrie si Onoare !!!
    JOI CIOCOII BUCURESTENI !

  35. Pentru Romanul…cred ca trebuie sa aveti putina rabdare…anumite lucruri se vor rezolva in timpul apropiat…insa,intr-adevar,poate ca ar fi mai indicat sa se faca mai mult si sa se declare mai putin…

  36. Patru mosi de ai mei, ofiteri ai Armatei Romane au murit in Siberia mincand scorata de copaci, mama mea la un an a ramas fara mama (in 1944) , iar un alde BOC sau BASESCU ii hotaraste mamei mele daca e romanca sau nu.
    De s-ar scula mosii mei – iar sugruma pe acesti impostori !

  37. HANS , ai apucat prin popusoaie! Care e vina lui base si boc ca legea-i inca stramba si se aplica uneori si incorect !? Sau vrei sa tii isonul cuiva aicea.

  38. Doamna VP , de ce nu schimbati tema , de ce nu scrieti despre vizita lui Filat in SUA ! Sunt curios ce-o sa mai gasiti si aici de ..carcotit.

  39. Andrusel !
    Citeste, te rog, mai atent !
    Prin popsoi merge BOC si BASESCU !!!

  40. Lui Andrusel :
    So dus bou so venit vaca !!!

  41. HANS, legile sunt facute de parlament , si aplicate de guvern cu structurile lui teritoriale.Ca se comit greseli , tergiversari sau unii functionari nu sunt prea amabili /vezi ca si tu semeni cu ei dupa ce ai scris mai sus../ asta e adevarat,dar tu sari la boc si basescu , fiindca, chiar daca 4 mosi de-ai tai au murit in siberia si esti roman, ESTI UN RATACIT. Deaceea , in concluzie:Daca esti din R.M,esti CU CREERUL SPALAT DE VORONIN , iar daca esti din RO , esti cu creerul spalat de tatuca iliescu cu vangheliada + geoana=flacara violet.

  42. Pentru Nina,
    Imi pare rausa va dezamagesc. Nu sunt PSD-iist. Faptul ca nu-mi place ce face Basescu, faptul ca nu-mi plac derapajele de la democratie in general, Nu inseamna de loc ca sunt partizanul celeilalte tabere, cu atat mai putin a lui Geoana. Acum trei ani i-am scris direct lui Geoana si l-am sfatuit sa se intoarca la arbitrajul in fotbal. Politica nu-i pentru el. Poate cel mult diplomatia pe unde a trecut un timp. Eu chiar nu inteleg de ce romanul trebuie sa faca neaparat parte dintr-o tabara , dintr-o galerie, dintr-o gasca… Chiar toti trebuie sa fie fanatizati precum hooligans din Anglia. Si ca sa va surprind si mai mult: eu il cunosc personal pe Basescu si inca de multa vreme, deci vorbesc in cunostinta de cauza. Am foarte multi prieteni politicieni, dar majoritatea nu sunt romani. Politicieni romani de valoare nu stiu daca ii poti numara pe degetele de la o mana si din pacate nu sant in primul esalon. Itotdeauna se gaseste un individ de gasca sau cu multi bani care sa le ia fata. Sper ca deschiderea spre Europa sa va faca sa intelegeti ca nu e de loc in regula ce se intampla in Romania. Folositi niste mituri si sabloane care nu au legatura cu democratia, din pacate. Va repet: si Hitler a fost ales prin vot popular fara ca asta sa-l justifice in vre-un fel. Srer ca obtiunea dumneavoastra sa nu va dezamageasca, altfel totul va deveni foarte frustrant.

  43. Personal o felicit pe dn-a Pavlicenco p/u acest articol ca a scos in evidenta o parte din lacunile calvarului la care sunt supusi basarabenii care se chinuie ani de zile pentru asi optine acest drept. Eu personal am depus cerere de programare de 2 ori in 2005 si in 2008 dar pin la moment nici un raspuns. Ma supara de multe ori cind autoritatile romane fac promisiuni dar nu le indeplinesc si duc intrun fel de nas populatia din Basarabia care de multe ori isi pun mari sperante in guvernantii romani. Personal Iubesc mult Romania si l. rom. si nu am nimic contra ei dar totusi guvernantii nu isi tin promisiunile si acest fapt e regretabil la cit tamtam se face in jurul prob. Basarabiei in Romania.

  44. Pt andrusel

    1. Cred ca sinteti rau nemultumit de congresul „extraordinar” al MAE, daca ati ajuns sa il dezbateti pe blogul meu. Nu ati gresit adresa? De ce sa nu discutati subiectul pe site-ul MAE, pe blogurile lui Petrencu si Untila, chiar nu inteleg.

    2. Mie declaratia badaranista a lui Petrencu imi este in cotul al treilea de la mina a cincea. Petrencu este un om slab, care nu poate vorbi decit cu lingaIELE. Noi, PNL, nu i-am atacat, nu vorbim de ei, ca de morti – de bine sau deloc. In alegeri am cedat totul – am plecat din functii, nu am fost cap de lista, nu am pretins in partidul pe care trebuia sa il facem sa fiu presedinte, pentru ca e simplu – nu am avut si nu am bani si pentru ca e greu pentru o femeie sa conduca un partid, acum e si mai greu ca sint om de rind. Deci – cum puteti spune ca sint om „de neclintit?” Tocmai ca intreg PNL-ul „s-a clintit”. Dar avem oameni buni, de caracter, care stau in PNL din convingeri, nu la „treuca inexistenta Pavlicenco”.

    3. Mai mult – sa stie si toti consultantii fericiti ai MAE-ului, si voi, cei interesati. Am vorbit, din initiativa mea, si cu Neagu, si cu Petrencu, sa incercam sa facem ceva, chiar daca dezamagirile sint mari, eu am propus, nu ei. Au disparut dupa discutie – poate vreo mariana, poate vreo zoie, poate vreun altcineva nu au dorit concurenta in partid… Nu le-am spus nimic, desi era de presupus cum au procedat – ca eu l-am intrebat in intilnire pe Petrencu daca el decide sau nu decide in partid. M-am convins care e realitatea. Nu-i deranjam, sa nu ne deranjeze si sa-si construiasca in continuare cu succes aceasta remorca alba-verde.

    4. Pentru mine nici Petrencu, nici Untila nu sint autoritati. Dar de discutat putem, vreau sa vad cui apartine proiectul, desi eu stiu. Pe mine m-ar deranja sa spuna de rau despre mine niste oameni pe care ii respect, ii ador, ii idolatrizez, ii venerez. Petrencu si Untila nu fac parte din aceasta categorie. Sint slabi, nu pot discuta decit cu barbati, pentru ca a discuta cu femei iti trebuie o rabdare oleaca mai mare de 30 secunde si o capacitate mai mare decit a spune „bl…a”

    5. Tot lui Untila i-am spus, inca in Parlamentul trecut, – „Veaceslav, hai sa reunim echipele, sa schimbam denumirea de AMN in PNL, luati presedintia, aveti relatii si voi, ca si mine, cu Melescanu, Norica Nicolai, Cristi Busoi, George Scutaru, pentru mine e greu sa caut bani, sa tin echipa”. A spus sa mai asteptam. Dupa 29 iulie i-am spus lui Untila – haideti sa facem acest lucru, vino presedinte la PNL.

    6. Si toate astea dupa ce si Urecheanu a confirmat public, acum citeva zile in teritoriu, dar si la conferinta de presa la sediul AMN, ca national-liberalii au fost dati afara din AMN sub presiunea lui Untila. Si ca urmeaza niste gesturi acum fata de national-liberali din partea AMN. Observati – eu nu scriu PNL, scriu national-liberali. Dupa congresul AMN, cind s-a produs ruptura, l-am sunat de doua ori la telefon pe Untila. Nu a raspuns. Chiar am verificat la Mircea Rusu numarul de telefon. Si-atunci – cine e „de neclintit”? Pe ce sa bazeaza Petrencu atunci cind spune prostii si aduce ofense? Sa va spun eu pe ce: nu vrea intr-adevar sa discute MAE-ul, condus de Untila, cu PNL. Petrencu si echipa se tem de concurenta. Asta ii si omoara pe politicieni. Se vede cu ochiul liber si nu e nici o problema. Fiecare e liber sa faca ce vrea, numai sa nu spuna minciuni.

    7. Desi nu s-a meritat, am spus ce cred si mai pregatesc un articol pe tema alba-verde. Eu continuu sa cred ca si Petrencu, si Untila stiu ca sint o remorca. Daca Untila, Petrencu, presedintii altor partide, eu, ne adunam si discutam inainte de congresul MAE ce facem, cum ne unim, ce construim – era una. Daca Untila crede ca a devenit – cum spune http://www.jurnaltv.md – „pe muchie de cutit” presedinte si vine cu sucire de miini la PNL, eu cred ca el nu s-a gindit prea bine. Dar e dreptul lui sa faca, sa creada ce vrea. De fapt, consider ca nici el nu vrea sa discute cu PNL, e doar pentru presa si pentru lumea neinformata. Sa vedem daca eu cumva gresesc… Cine vrea sa faca ceva, stie cum am facut-o cind eram in echipa. Daca nu vrea sa faca, ci doar incearca a arunca praf in ochi, uneste o „pana liberala” cu un „ong” – nu-mi apartin mie calificativele – si face un congres la care stampila ajunge la Untila si il face fericit, crezind ca e deja in Liga I. Nu mai spun de 11 vicepresedinti, care demonstreaza – cum am mai spus – lipsa de ierarhie, neincredere intre colegi, cai fara caruta. De fapt – mirtoage.

    8. De PNL nu va bateti capul. Ne batem noi capul. Si, in general, daca noi sintem mici, rai, neinsemnati, prosti, slabi – de ce nu ne lasati in pace? Raspund eu – pentru ca noi sintem liberi, cum nu este nimeni – nici un mae si nici un petrencu, si nici un untila – sintem saraci, dar liberi si interesanti.

    9. Ce ditamai mesaj a avut MAE la congres? A spus de necesitatea NATO pt Moldova, asa cum a zis Hillary Clinton? A spus de iesirea din CSI? Nu a spus, ca nu da voie sefu’ ala verde. A spus de relatii strinse cu Romania? Nu. A spus de coruptie – nu, ca nu mai sint comunistii, dar „altii nu au fost, nu sint si nu vor fi corupti niciodata, sint prea verzi inca”.

    Cit priveste „balansarea dintr-o extrema in alta” sa i-o spui lui Untila, care nu devenea gospodar politic daca nu eram noi, national-liberalii, pefedistii, taranistii lui Valeriu Muravschi, perecemistii lui Snegur. Si lui Petrencu sa i-o spui, cel care a inceput sa balanseze. Iar noi – exact locului ne tinem – unde-am fost colo raminem.

    Ce sa mai spun andruselului drag? Sa va linistiti, ca sintem trezi la cap si curati la suflet, tocmai de aceea sintem liberi si cutezatori. Jos Mafia si Coruptia!

  45. Pt HANS

    Important este sa nu va fringa aceasta atitudine. Si pe fiica mea au facut-o rusoaica, bolsevica, ea avind parinti „nationalisti” aici. Dar am rezistat. Si ea s-a impus prin munca, le-a mai ripostat, i-a pus la punct. Principalul e sa fiti in consens cu propriul for interior si sa nu pacatuiti, sa faceti cit mai mult bine. Rabdare si tarie!

  46. Constantin Tănase: D’ale meseriei… şi un P.S. despre Traian Băsescu

    Duminică, 24 ianuarie, s-au împlinit 151 de ani de la Mica Unire din 1859. Ocupat cu integrarea europeană, Chişinăul oficial nu şi-a amintit de această dată, deşi parcă ar fi trebuit, mai ales că mâine începe vizita de stat a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Moldova. Principala ştire ce a ocupat duminică toate portalurile de ştiri a fost „Vlad Filat la Piaţa Centrală”.

    Apropo, tot premierul Filat a fost săptămâna trecută eroul central în presa din Moldova, bătând toate recordurile. Orice site ori post de radio ai fi deschis, mai apropiate sau mai puţin apropiate premierului – peste tot puteai auzi (citi) acelaşi lucru: „Premierul Filat s-a întâlnit cu…”, „Premierul Filat a dat mâna cu…” ş.a. Mă deranjează ceva? Parcă da. Parafrazându-l pe Vlahuţă, care scria că „nu moartea mă înspăimântă, ci veşnicia ei”, zic şi eu că nu numărul mare de ştiri despre Filat deranjează, ci… calitatea lor.

    Mi s-au părut „uşurel” jenante nu doar comunicatul de presă oficial al Guvernului, dar şi „reportajele de la faţa locului” realizate duminică în Piaţa Centrală, prin stilul şi limbajul lor de lemn despre care credeam că presa noastră le-a abandonat încă din timpul lui Brejnev. Ţinând cont de locul unde a avut loc vizita, dar şi de importanţa ei istorică, preţiozitatea şi preţiozismul limbajului sunt comice, efectul fiind invers celui scontat: „prim-ministrul s-a documentat la faţa locului”, „oamenii au abordat în discuţiile cu premierul chestiuni ce ţin de impozitarea activităţii de întreprinzător, dar şi de situaţia social-economică în general”… E greu de crezut că, pe un ger de aproape 30 de grade, oamenii au putut să… abordeze în condiţii normale nu numai… chestiuni ce ţin de impozitarea activităţii de întreprinzător, dar şi chestiuni mai generale, ce ţin de… situaţia social-economică în general…

    Totodată, adică la altă extremă, remarcăm abundenţa de detalii despre cum era îmbrăcat premierul şi cum el, „deşi are probleme cu stomacul”, nu a rezistat ispitei ca să guste o bucăţică de… „şorici apetisant”! Aceste „reportaje”, care fixează „pas cu pas” mersul premierului prin Piaţa Centrală, sunt subiecte pentru pamflete! Când citeşti asemenea lucruri („După o ora petrecută în Piaţa Centrală, premierul a ajuns la concluzia că majorările din ultima perioada au fost bazate pe speculaţii”.), nu poţi să nu te întrebi: dar dacă premierul nu „petrecea o oră în Piaţa Centrală”, mai ajungea oare la această concluzie? Dar dacă petrecea nu una, ci două ore, oare la ce concluzii ar fi ajuns? Amuzantă devine şi copierea, pe online, după natură, a modului de a se exprima al premierului Filat: „Condiţiile de muncă (ale vânzătorilor) sunt, pe alocuri, inumane”; „cei vinovaţi vor trebui, pe alocuri, traşi la răspundere”… Vasăzică aşa totuşi, pe alocuri… Închei cu meditaţia tristă a lui Cristian Tabără, pe care am mai citat-o în TIMPUL: de ce oare jurnaliştii se gudură (prea tare) şi atunci când nu li se cere acest lucru? Sau poate, totuşi, li se cere… pe alocuri?

    P. S. Se pare că preşedintele Băsescu nu va mai ţine, precum am fost informaţi anterior, un discurs în plenul Parlamentului de la Chişinău. Păcat. Căci preşedintele Băsescu, prin afirmaţiile sale din perioada primului mandat, a alimentat nişte speranţe şi nişte visuri ale basarabenilor, şi era absolut necesar ca să apară cu un discurs (explicativ) în forul legislativ al RM. Şi-apoi este vorba despre o vizită de stat, la început de mandat, dar nu la sfârşit, cum a fost în cazul dnei Comisar european Benita Ferrero Waldner, care a vorbit, totuşi, în Parlamentul de la Chişinău… Nu înţelegem: ce factori au determinat contramandarea discursului preşedintelui Băsescu în Legislativul moldovean? (Să fie la mijloc nişte neînţelegeri din sânul Alianţei?) Nu ştim nici dacă în programul vizitei preşedintelui Băsescu se va găsi loc şi pentru o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile. E bine că Băsescu se va întâlni cu liderii Alianţei şi cu fracţiunile parlamentare, dar organizatorii vizitei trebuie să nu uite că nu liderii Alianţei i-au adus lui Băsescu voturi în Moldova, ci ziariştii, scriitorii şi, în general, acei cetăţeni care încă nu se regăsesc în funcţii de conducere în Alianţa de guvernământ. Asta aşa, ca o chestie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *