Cazierul juridic si “programarea” – oglinda “dragostei netarmurite” a lui Basescu fata de masa basarabeana de votanti

“Cititi si va cruciti!”

Am vorbit acum trei ani despre cetatenia romana in contextul promovarii conceptului programatic al PNL de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova, spunind ca aplicarea sa ar insemna acordarea simplificata a cetateniei romane. A se vedea aici: http://www.pavlicenco.md/2008/07/06/manifest-apel-al-pnl-moldova-privind-imperativul-solidarizarii-nationale/

Avind, personal, cetatenia romana din 1992, pe care mi-am luat-o cind nu stiam de libertatea circulatiei in UE sau de 1decembrie_noiigolani9Re-exposure-of-4basescuperspectiva europeana, motiv din care am ramas fara serviciu (eram prim-adjunct la Agentia nationala Moldova-pres), am cunoscut si acea perioada cind basarabenii puteau lua usor cetatenia romana, dar inca nu aveau imboldul, necesitatea si, de aceea, au neglijat problema. A fost si o atmosfera antiromaneasca, frica de a ramine fara un loc de munca. Dupa care, cind “s-au trezit”, prin 2002, basarabenii au vazut ca deja totul a devenit mai problematic, folosindu-se si argumentul “impedimentului din partea UE”, care nu este adevarat. Acordarea cetateniei de catre un stat e un drept suveran.

Sint rugata de cetatenii care isi doresc cetatenia romana sa ma implic sa cercetez adevarata stare de lucruri. Ei nu inteleg prin ce s-a imbunatatit situatia dupa amendarea Legii Cetateniei. Am stat de vorba cu juristi, specialisti, legislatori, inclusiv privind modificarilor facute – cu greu, printr-o mare opunere din partea PD-L-istilor – in aceasta lege, care parca a intrat si care parca nu a intrat in vigoare.

In acest articol nu ma voi referi la toate problemele. Este mult, greu si necesita timp. PNL tine luni o conferinta de presa in aceasta problema. Acesta e doar un prim-articol. Dar vom scrie pina ii vom demasca pe vinzatorii politico-electorali de cetatenie romana, pe senatorii romani alesi aici, care nu ii ajuta pe basarabeni in calvarul redobindirii cetateniei, pe cei ce golesc legea de continut. Vrem sa le spunem decidentilor romani din capul locului – iubim la nebunie Romania, dar detestam cu multa amaraciune fariseismul si birocratia decidentilor si functionarilor romani. Doua aspecte mai importante ne deranjeaza acum – cazierul juridic si programarea.

Ramine absolut stabilit ca persoanele care solicita cetatenia trebuie sa demonstreze ca sint descendenti cu acte in regula din parinti sau bunici care au locuit intre 1922 si 1940 in Basarabia, cind era in componenta Romaniei. Vom scrie pe urma si de ce nu a fost altfel.

Pina la amendarea Legii nu era prevazut un termen in care se obtine cetatenia la cererea de redobindire depusa. Acum legea prevede termenul de 5 luni de la inregistrarea cererii, cu documente atasate. Insa problema e sa ajungi sa depui cererea. Pentru ca, pina la a depune cererea, oamenii trimit intentia de a depune actele, primesc raspunsul ca intentia lor a fost primita la consulat, dupa care abia, asteptind nu se stie cit, un an-doi, sint invitati sa depuna cererea si copiile actelor insotitoare.

Misiunile consulare au instituit programarea, care – potrivit specialistilor, juristilor, parlamentarilor – nu are nici o baza legala, nu este conforma cu norma. Motivul invocat de autorii ei este “a se evita imbulzeala”. De fapt – este o modalitate de tergiversare a acordarii cetateniei romanesti basarabenilor, care au fost lipsiti de ea din motive neimputabile lor. Astfel, programarea nu are acoperire legala, este abuziva, depaseste cadrul legal, oamenii pot astepta mult si bine sa fie invitati… Asta e problema cea mare, care rastoarna, de fapt, legea, mai exact – amendamentele recente la Legea Cetateniei.

La modificarea Legii s-au adaugat la categoria celor cu drept de redobindire – la propunerea lui Boc si a adeptilor sai – descendentii de gradul III. Este – spun specialistii – o prevedere de prisos si chiar periculoasa. Pentru ca oricine nascut din parinti romani, e cetatean roman si, daca parintii sau bunicii au cetatenia, descendentii isi pot transcrie oricind actele de nastere. Daca tatal si-a redobindit cetatenia, iar fiul sau inca nu avea 18 ani, inseamna ca atunci cind copilul va implini 18 ani, va merge si isi va transcrie actele, nu va merge sa isi redobindeasca si el, din nou, cetatenia. Rezulta ca descendentii de gradul IV ar putea fi impiedicati sa isi perfecteze actele sau va trebui remodificata legea.

Cea mai mare realizare, obtinuta prin modificarea Legii cetateniei, a fost nepublicarea mai departe a acordarii cetateniei in Monitorul Oficial. Acum, ministrul justitiei, conform legii, “emite de indata ordinul de acordare sau de redobindire a cetateniei romane, dupa caz”, adica imediat dupa solutionarea cererii de catre Comisie. Termenul de 30 de zile era, dar nu se respecta. Deciziile Comisiilor de solutionare a cererii sint publice. Noi le-am gasit pe Internet, este adevarat alaturi de mentiunea “pozitiv” in dreptul Comisiei, nu figureaza “de indata” ordinul ministrului. Poate dupa intrarea in vigoare a amendamentelor se va lichida acest lucru deloc inteles. Poate ca e cazul dosarelor anterioare modificarii Legii, dar oamenii nu trebuie discriminati. Adica sa rezulte ca cine a venit ultimul cu lingura papa mai repede si mai bine. Acum ordinul ministrului sau anuntul de acordare a cetateniei se expediaza solicitantului, prin scrisoare cu raspuns platit.

Specialistii spun ca publicarea in Monitorul Oficial a fost ilegala din start si contravenea legislatiei romanesti, in special Legii protectiei datelor personale si art.8 din Conventia europeana privind protectia vietii private. Se impune aici intrebarea: de ce basarabenii, prin aceasta publicare, au trebuit expusi regimului comunist? Raspunsul e simplu – ca sa-i intimideze, sa-i descurajeze, sa nu o mai solicite “atitia”.

Un lucru bun in modificarea legii este crearea a inca unui canal de protectie pentru solicitant, pentru ca, daca ministrul justitiei respinge cererea, inainte putea fi atacata doar in instanta de judecata, iar acum – si in Inalta Curte de Casatie.

O problema rasmajora, ca piedica artificiala in redobindirea cetateniei romane, este obtinerea cazierului juridic. In Lege nu scrie nimic despre cazierul juridic. Se pare ca si aici totul a fost gindit ca sa-i descurajeze pe basarabeni sa-si redobindeasca cetatenia. Dar asta e jumatate de problema. Cealalta jumatate este reteaua de samsari si coruptia alimentata de acest cazier juridic.

Se pare ca, intr-adevar, totul e gindit ca oamenii sa stea la coada, sa fie impiedicati sa depuna actele. Ministerul Justitiei a promis unor inalti alesi ai poporului ca “nu mai cerem cazier juridic, daca aveti cunostinta de asemenea cazuri, informati-ne.” Totusi, in invitatia trimisa basarabenilor pentru a-i depune actele si intr-un Regulament intern privind procedura de depunere a actelor, pe care nu l-am vazut, nu-l cunoastem, se spune ca e indicat sa fie prezentat acest cazier. Iar Regulamentul intern, ca orice Regulament, ca orice act subsecvent, anuleaza sau goleste de continut legea. Intrebati, cei de la consulat, de alesi ai poporului, de ce procedati pe vechi? – au raspuns – “asa ni se cere”. De unde? De sus. De la MAE sau de la Ministerul Justitiei, cine stie care e “susul”? Acest cazier juridic este o povara disproportionata pusa pe umerii basarabenilor. A fost si ramine o batjocura la adresa romanilor din Basarabia, care continua, pentru ca dosarele nu se examinau intr-un termen rezonabil si basarabenii nu aveau alta treaba decit mereu sa isi „actualizeze/completeze” dosarele . Casi acum, pentru ca putin ce s-a schimbat.

Sa analizam mai amanuntit cum e cu acest cazier. Instituia de stat romana poate, in fiece clipa, conform legii, sa solicite orice document din Romania, de la Politie, Interpol etc. Cum obtine basarabeanul acest cazier? Prin calvar sau prin samsari.

Basarabeanul trebuie sa se inscrie la coada la consulat, sa incerce sa obtina viza pentru Romania sau sa comande cazier prin consulat, care costa 30 de euro. Dar daca omul doreste mai repede decit in 30 de zile, el poate pleca in Romania, insa doar pe baza unei invitatii, pe care inca trebuie sa o obtina si care costa prin biroul notarial 36 de lei romanesti. Apoi sa faca dovada ca are 500 de euro in cont. Iar politia romana nu-ti da imediat cazierul, in aceeasi zi, adica, basarabeanul, ajuns, cu chiu cu vai, in Romania, mai trebuie sa isi gaseasca un roman la care sa locuiasca, eventual sa ii dea procura, scrisa la un notar din Moldova sau la consulatul R.Moldova din Bucuresti, care costa 30 de euro, pentru ca, nefiind cetatean roman, nu poate face la un notar roman. Sau sa vina acasa si sa o ia de la inceput, pentru a mai merge o data in Romania, deja sa-si ridice cazierul. Cum se numeste acest lucru, daca nu drept un calvar, jecmaneala si impiedicare sau batjocura? S-a incercat sa li se explice acest calvar guvernantilor romani, dar au ramas surzi. Iata de ce acum unii spun ca, dupa amendarea Legii, nu e nevoie de cazier, alti spun ca da – el fiind indicat in invitatie.

Cazierul costa vreo 100 lei romanesti, dar si romanul, cu procura, nu trebuie sa ramina “nemultumit”. Acum sapte-opt ani, basarabeanul obtinea cazierul, depunea dosarul, care era pus la murat pe vreo doi sau mai multi ani, dupa care, cind se ajungea sau se mai ajunge si azi la dosar, iarasi se cere un cazier juridic valabil, pentru ca cel romanesc e valabil, se pare, 6 luni si calvarul reincepe. Cunosc si cazuri personale cit a tot trimis omul si rastrimis pe toate caile si dosarul nu a avansat. Se spune ca si acesta “completare a dosarului”, este un tertip de tergiversare a reacordarii cetateniei romane basarabenilor.

Asa a fost si asa continua sa fie in cazul cererilor adresate incepind cu septembrie 2002 pina, speram, acum, cind a intrat in vigoare legea cetateniei amendata. Pentru ca atunci – omul – ce facea? Mergea la consulat, pe acolo gasea si mai gaseste samsari, care iti dau repede documente, fara probleme. Fabrica merge bine.

De ce, insa, trebuie cerut acest cazier juridic, din moment ce autoritatile romane pot, conform legii, cere orice document de la orice institutie, verificarea la capitolul cazier juridic se poate face si on-line, printr-un sistem informatizat, prin e-mail, asa cum se asteapta ok-ul pentru acordarea de viza.

Ambasada SUA, alte Ambasade, nu-ti cer pentru viza cazierul juridic, ci controleaza persoana prin canalelele lor. Astfel, de exemplu, Comisia privind cetatenia, la solutionarea si avizarea cererii solicitantului, poate cere de la organele competente ale statului, verificarea persoanei, inclusiv daca are cazier pe teritoriul Romaniei.

In concluzie, despre cazierul juridic putem spune scurt: “Cazierul juridic, la fel ca si blestemata „programare”, este dovada “dragostei netarmurite” a lui Traian Basescu fata de romanii basarabeni care l-au votat intr-o veselie…”

O alta piedica din seria piedicilor nenumarate este drumul de la ordinul ministrului pina la pasaport. Dupa ce apare ordinul ministrului de acordare a cetateniei, in baza lui se da un certificat de cetatean, care nu este pasaport. Pe urma, printr-o birocratie din nou inimaginabila, fara termene, incepe alta etapa a calvarului, de transcriere a actelor de nastere si casatorie, apoi de obtinere a pasaportului. Exista deja o propunere legislativa sa se puna termene si aici – de 30 de zile.

Se spune ca poti transcrie la consulatul din R.Moldova actele de stare civila (certificate de nastere, casatorie, emise de R.Moldova in registrele de stare civila romane) intr-un termen de 48 de ore, achitind taxele consulare respective pentru certificatul de nastere si de casatorie, care costa ceva de genul a 60 euro (aici poate gresesc). Insa toate acestea sint eliberate fara codul numeric personal, adica basarabeanul obtine o masina fara numere, cu care nu poate circula. Codul numeric il obtine dupa 45-60 de zile de asteptare si abia apoi isi poate perfecta pasaportul.

Referindu-ne azi la aceste aspecte, pentru ca vom veni si cu altele – ne intrebam – cine coordoneaza, cine conduce politica externa a Romaniei? Unde sint promisiunile lui Traian Basescu privind acordarea simplificata a cetateniei Romaniei basarabenilor care locuiesc in “proiectul de suflet” – Republica Moldova? MAE inseamna sau nu inseamna politica Statului Roman? Oare Basescu nu are idee ce se intimpla cu adevarat in acest domeniu? Oare senatorul PD-L, Viorel Badea, care are putine interpelari pe site-ul sau pentru solutionarea calvarului basarabenilor, dar care are posibilitati sa isi deschida aici birou de senator, nu se poate interesa si comunica aceasta situatie decidentilor, daca el nu poate rezolva? Si, ca sa spunem neadevaruri, comparati interpelarile si raspunsurile dupa doua linkuri – Viorel Badea –

http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=4a4842b8-4851-4eaf-a588-ca09be0137b6

(am fost invitata la lansarea biroului senatorului Viorel Badea, cu care imi doresc o discutie, pentru ca ii port o suparare)

si Tudor Pantiru, parlamentar basarabean –

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=224&cam=2&leg=2008.

Nu comentam – intrati si vedeti cine ii apara pe basarabenii, ale caror voturi sint cersite/manipulate  in alegeri.

Asta e adevarata atitudine a Romaniei, a Statului Roman, a lui Traian Basescu? De ce se cere cazier in continuare, pentru ca acest cazier si programarea sint cauzele principale ale dificultatii dobindirii cetateniei romane? Totul e indreptat spre a nu putea depune basarabenii cererea si spre inflorirea coruptiei, pe care nu o credem unilaterala. Adica legea e lege, dar „noi facem ce ni se cere”. Indicatiile, instructiunile sint mai presus de lege? Unde e Tomac, cel care i-a ametit pe basarabeni cu promisiuni desarte ca a doua zi ii fericeste pe toti cu cetatenie romana?

Guvernul Boc a dat basarabenilor, intr-un an electoral 2009, 14 mii de cetatenii, in timp ce bulgarii au dat, intr-un an simplu, 10 mii cetatenii macedonenilor. Cine umbl cu loteria?

cetatenie2Consulatul nostru face sau nu face politica? Basarabenii nostri, care l-au votat in flux continuu pe Traian Basescu, pot sau nu pot intelege un lucru simplu – ca politica externa a Romaniei nu este pe o planeta oarecare, ea este aici, in jurul consulatelor, ca, de fapt, conteaza ce vedem noi aici, nu in tertipurile lui Basescu in alegerile prezidentiale? Oare ceea ce se intimpla in Chisinau in jurul vizelor, obtinerii cetateniei romane cu abuziva programare, cu abuzivul cazier juridic, asta nu e pericol rosu, care ne lasa in sfera de influenta ruseasca?

Romania nu creeaza conditii pentru respectarea Legii Cetateniei. Basarabenii pot plati, numai sa nu fie umiliti, Insa, in loc sa ii lase sa plateasca, sa mai faca romanii un ban la Buget pe seama basarabenilor, ii umilesc si le pun continuu piedici in redobindirea cetateniei.

Acum, in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau, trepadusii pregatesc sa deschida centre de primire a cererilor de cetatenie in orasele mari – de exemplu, Iasi, Galati, Suceava. De ce, insa, Boc si Guvernul sau nu au acceptat propunerea de a modifica legea astfel incit  basarabenii, de aici, sa poatatrece Prutul si sa depuna cererile de redobindire a cetateniei in consulatele din Romania, daca aici nu se pot crea conditii conform noilor amendamente, murate si ele pina la alegrile prezidentiale, pentru a fi folosite in favoarea lui Basescu?

Tot in contextul vizitei lui Basescu iata si alte statistici – de fapt, un alt exemplu descurajator, legat de permisele de munca pentru basarabeni. In anul trecut, din cele 8000 de permise de munca emise, numai 300, ne spun specialistii, auCetatenie1 fost pentru romani basarabeni. Acestia umbla, imprastiati prin toata lumea, cautind sa nu moara de foame, iar in Romania sint adusi si se stabilesc cu traiul chinezii, arabii, indienii, altii, pe care ii iubim, dar si de noi ne e jale. Adica Voronin striga impotriva “ruminizarii”, iar Romania nu vrea sa ii “romanizeze” pe basarabeni, care isi pot urma sau care pot fi alaturi de copiii lor, ce invata in Romania. Cunosc personal un asemenea caz de batjocura.

Tot in contextul vizitei lui Basescu la Chisinau, care l-a sprijinit pe Voronin in 2005, vom mai spune ca nu agream ideea Tratatului de frontiera, care sa bata in cuie Pactul Molotov-Ribbentrop, ci ideea semnarii unui Acord de Parteneriat Strategic moldo-roman “Pentru Europa”. Da, parca e batuta in cuie legalizarea celui de-al doilea stat romanesc. Dar vointa suverana a poporului si vointa politica, intelectuala, nationala a elitei politice pot face unirea cu Romania. Numai sa existe aceste “vointe”.

Vom continua articolele pe aceasta tema, care va fi si subiectul conferintei de presa de luni, 25 ianuarie, la Info-prim neo, str. Puskin nr. 22, etaj 4, bir.446. Aici nu am deschis toate parantezele si nu am formulat sugestiile, caile de iesire din aceasta situatie.

In imagini plasam un exemplu cum, spre deosebire de basarabenii care asteapta cetatenie romana pina li se scurg ochii, cetateni de alte nationalitati depun cererea de obtinere a cetateniei in 2009 si o obtin in 2009.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

196 Comments

Add a Comment
 1. Stimata Doamna Vitalia Pavlicenco

  Politizati nepermis de mult problema acordarii ceteteniei romane basarabenilor, cetatenia care trebuie acordata pana la a mia speita ba si mai mult!
  Descinzi din romani roman trebuie sa te numesti.

  In materialele Dumneavoastra introduceti prea mult lupta politica dintre PNL si PD ma mir ca nu ati implicat si PSD-ul si UDMR-ul

  Cazierul nu trebuie sa fie o piedica chiar si daca ai comis crima caci numai pentru ca te tragi din romani bun sau rau trebuie sa ti se acorde cetatenia de care ai fost vaduvit fara vroia ta, iar pentru crime sau acte reprobabile vei fi judecat dupa legile romanasti in coroborare cu legile internationale , inclusiv extradarea.

  Ce va deeranjeaza ca BASAERABENII L-AU VOTAT PE BASESCU INTR-O VESELIE? si ati tot repetat si ma uimiti!

  INCETATI VA ROG SI POLITIZAREA REINTREGIRII ROMANIEI SI ACORDAREA CETATENIEI ROMANESTI BASARABENILOR DE ORIGINE ROMANA..

  Nu uitati vorbele lui Eminescu adresate lui Carp:

  „Domnule Carp dati darcului interesele partidului cand este vorba de interesele tarii”

  Intrdevar sunt proceduri care trebuie si pot fi simplificate sunt taxe si termene care trebuie si pot fi diminuate dar o mana de ajutor trebuie data si de catre cei din stanga Prutului.

  Mai inainte de a acuza autoritatile din dreapta Prutului acuzati-va pe Dumneavoastra cei din stanga ca ati refuzat cu obstinatie deschiderea de noi consulate..

  Daca se mediatizeaza corect si de guvern si de catre OPOZITIE procedura corecta si actele necesare fie in stanga fie in dreapta atunci desigur ca cererile de redobandire a cetateniei pot fi depuse si la primarile din Iasi si la cele de la TIRASPOL…sa nu care cumva sa ma persiflati…

  Simplu ar fi ca legea sa sune asa ” toti basarabenii de origine romana primesc automat cetatenia romana ramanand doar ca sa dovedeasca ca asa este iar in familiile mixte membrii de alta nationalitate vor primi cetatenii dupa procedura specifica reintregirii familiilor”.

  Cu deosebit respect

  Virgil Ciuca
  New York

 2. Pt Virgil Ciuca

  De obicei, raspund.

  Dumitale nu-ti voi raspunde, nu agreez somarile gen „incetati”.

  Dumneata trebuie sa iti schimbi ori stilul, ori blogul.

 3. Nu știu cine se face vinovat de situația creată …Cred că mai mult sunt de vină ”clericii” din ministerul justiției,care stau și bat apa în piuă zile la rînd cu cafeaua și țigara în dinți,și irosesc banii publici îzadar… Mă dearanjază mult faptul,că am depus actele la consulatul român de la Chișinău în anul 2003,și pînă în prezent nu am nici un răspuns…Pe de altă parte,cunosc o sumedenie de mancurți ,care se consideră moldoveni și nicidecum români,mai zic că și limba ce o vorbesc este moldovenească ș.a.m.d.,dar au depus actele în 2008 și acum au pașapoarte românești…Mai pe scurt—NO COMMENT…

 4. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Ati deschis o cutie a Pandorei. Adevarurile crunte pe care le spuneti vor decalnsa o „invazie” a postarilor furioase si injurioase facute de armata manipulata si manipulatoare a ultrasilor portocalii si a acolitilor lor moldoveni care vor incerca sa va desfiinteze mediatic. La ora actuala propaganda manipulatoare in acest domeniu este atat de abil si de intens facuta incat in legatura cu acest subiect nu poti rosti nici macar o virgula fara riscul de afi facut una cu pamantul. Eu cunosc dureros de bine acest subiect. El m-a facut sa ma apropii din nou de problematica basarabeana. Am si postat, pe cest blog, pe parcurs, exemple inimaginabile in legatura cu subiectul „acordarea cetateniei” fara ca la momentul respectiv sa avut impresia ca ceea ce am scris intereseaza pe cineva. Domnul Romeo spine ca „nu stie cine se face vinovat de situatia creata”. Eu stiu in amanuntime si voi reveni mai jos. Acum trebuie sa ma opresc.

 5. Pt Romeo 0971

  Apoi iata pentru ca NO COMMENT se si intimpla asta…

 6. Pt Romanul

  Acum, insa, de ce trebuie sa va opriti?

 7. … eu o indemn la calm pe d-na Vitalia … s-au facut si se fac eforturi pentru cresterea numarului de persoane care isi recastiga cetatenia romana . problema mare in romania , o constituie statul birocratico-socialist , ramas neschimbat de 20 de ani de zile … dimpotriva birocratia s-a extins de la 800.000 de bugetari in 89 la 1.300.000 astazi . noroc cu aceasta grava criza economica si dorinta de reformare a statului exprimata de presedintele basescu . este clar ca buna-ziua ,ca aceasta birocratie imbuibata si obraznica face tot posibilul pentru a intarzia procesul de recastigare a cetateniei romane … birocratii trebuie sa arate ca au de treaba zilnic , ca muncesc de le curg transpiratiile . daca procesul ar fi rapid ei ar ramane fara obiectul muncii . pot fi legi extraordinar de bune , daca birocratia le saboteaza n-ai ce face … iar partidul national liberal din romania , care se proclama partid de dreapta , in loc sa reduca birocratia cand a fost la putere , a permis cresterea ei … cresterea chiar a salariilor si sporurilor ei . vad ca vorbiti de basescu … eu va aduc respectuos aminte ca intre 2004-2008 a fost in romania un guvern condus de liberalul , calin popescu tariceanu . ori guvernul are parghiile principale de a pune in aplicare legile statului , prin institutiile publice . ori a existat o explozie a numarului de cetateni moldoveni ,care au luat cetatenia romana intre 2004-2008 ? in nici un caz … asa ca mai usor cu pianul pe scari stimata doamna Vitalia …

 8. Pentru Virgil Ciuca
  New York
  Domnule ,nu stiu cine sunteti si nici nu ma intereseaza,dar din cele postate de dumneavoastra,vad ca stati cocotat intr-un copac din New York si va uitati cu binoclu spre Basarabia.Chiar asa de tare va doare …inima de basarabeni?Nu cred,aveti interes politic —de a apara PD dumneavoastra”In materialele Dumneavoastra introduceti prea mult lupta politica dintre PNL si PD”,pe cind Doamna scrie niste adevaruri.Familia noastra(4 persoane-2 copii minori)a depus cerere de redobindire a cetateniei,(pe care o cumparam,dar nu o redobindim,deoarece preturile „hirtiilor”- nu le pot numi documente,sunt mai mari decit salariul unui basarabean)inca in anul 2003,ca sa primeasca invitatie de depunere a dosarului pentru obtinerea cetateniei abea in 2008 la 14 decembrie,iar procedura de depunere aveam dreptul sa o incepem de la 15 ianuarie 2009.Si,am depus dosarul la 27 iulie 2009,ca sa atingem acusica un an si nici o informatie,nici o stire, nici un nume referitor la familia noastra nu aparut nicaieri.

  „acuzati-va pe Dumneavoastra cei din stanga ca ati refuzat cu obstinatie deschiderea de noi consulate..”—s-a refuzat tot la comanda cuiva si o stiti si dumneavoastra foarte bine.De ce sa ne acuzam pe noi,daca comanda vine de la voi?

 9. p.s. / sa vedem acest proces si in contextul mai larg geopolitic . tot ce a putut face romania , s-a facut in ciuda unor presiuni puternice din partea tuturor … de la vest la est . e prea stiuta agitatia si isteria ce a cuprins u.e. , la vestea ca romania usureaza obt. cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni …ca vai de noi , ne invadeaza milioane de romani din moldova . apoi a existat isteria anti-romana a regimului comunist voronin , pe care la fel o stim prea bine … apoi presiuni dinspre rusia si ucraina . dumneavoastra stimata d-na Vitalia , faceti abstractie de toate aceste lucruri . sau te pomenesti ca ue ,voronin ,rusia si ucraina erau de acord , iar bucurestiul nu … sa fim seriosi . si repet , intre 2004-2008 cine a condus guvernul roman ? onorabilii ale caror bloguri le gazduiti – c.popescu-tariceanu , crin antonescu ….

 10. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Sa va dau un exemplu in care se demonstreaza ca legislatia romaneasca nu respecta nici macar legislatia comunitara in domeniu: Doi soti, ambii cetateni ai Republicii Moldova, sunt casatoriti de 12 ani. Sotul a primit cetatenia romana cu domiciliul in Republica Moldova acum un an, dupa ce ambii soti au depus actele cu 7 ani inainte. Sotia, de origine lituaniana dar care vobeste perfect limba romana ( este profesoara de limba romana ), nu poatea primi cetatenia romana decat daca cei doi soti se mutau in Romania si locuiau impreuna neintrerupt pe teritoriul Romaniei timp de 5 ani. Abia dupa aceea sotia poatea sa-si depuna actele de cetatenie. Solutia gasita de cei doi: au cerut cetatenia lituaniana. Formularea asa cum este ea facuta, in legatura cu subiectul, in legea romaneasca este atat de ambiguu formulata incat autoritatile romane o pot interpreta cum le convine ( deobicei in defavoarea petentului ). Cititi va rog ce prevede legea romaneasca a cetateniei si ce prevede legislatia comunitara ( ca tot se invoca faptul ca Uniunea Europeana nu ne lasa sa acordam cetatenie moldovenilor ) in legatura cu acest subiect. Legislatia europeana spune ca prioritate in obtinerea cetateniei europene sau a dreptului de rezidenta dupa caz, daca unul din soti este deja cetatean european, il are in ordine celalalt sot si apoi copii minori. In legea romaneasca e este invers. Daca spui autoritatilor ca in Constitutie scrie ca prioritate are legislatia europeana iti rad in nas. Stiu o multime de cupluri basarabene care locuiesc in Romania de mai bine de 10 ani si in care unul din soti nu are cetatenie nici acum, desi sunt casatoriti de mai bine de 10 ani. In legatura cu faptul ca invocati problema suveranitatii nationale a statului roman in conditiile in care el este membru al Uniunii Europene problema este oarecum nuantata. Tratatul constitutional stipuleaza clar ca Uniunea Europeana este o confederatie in care statele membre inteleg sa-si delege, liber consimtit, in comun, o parte din atributele suveranitatii nationale conducerii colegiale colective europene. Altfel ce rost ar mai avea Comisia Europeana, Parlamentul European, Presedintele Consiliului European, legislatia europeana etc. In domeniul politicii militare, in NATO este la fel. Altfel ce rost ar mai avea articolul 5 privitor la apararea colectiva al Tratatului. Faptul ca tari precum Italia, Marea Britanie ( care este si nu este membra a UE ) si chiar Cehia ( care are un presedinte eurosceptic ) isi permit sa nu respecte Tratatul Constitutional, provocand discutii continui in cadrul Comisiei Europeane, este alta problema. Asta demonstreaza ca Uniunea Europeana nu se simte prea bine.

 11. Romeo0971,
  vei primi,nu dispera.Mult depinde in care fund de sac a nimerit cererea ta.Daca sacul e tocmai la podea,nu chiar de-asupra celorlalti saci,apoi mai asteapta citiva ani… vei primi.Romania face totul,absolut totul, sa citeasca cererile noastre si sa dea raspuns.

 12. Pt COSTIN

  Aveti perfecta dreptate cind vorbiti de PNL Romania. Eu nu sint vinovata pentru comportamentul national-liberalilor, dar nu-mi declin dezamagirea pentru ei. PNL a avut si, cred, mai are, acord de cooperare cu AMN, nu cu PNL. Pe blogul meu pun orice bloguri, asta nu inseamna ca eu raspund pentru cei cui apartin blogurile. daca vreti sa discutam civilizat, nu manipulati.

  Exista, insa, o diferenta intre PNL si Basescu (PD-L). Daca acelora le-a fost paralel – si eu cunosc din discutii private ca au incercat si Norica Nicolai, si Melescanu si au tot fost rugaminti sa o „lase balta”, BASESCU a vorbit mereu de asta si nu a facut nimic, dimpotriva. Vorbesc de fariseism.

  In anul 2006, la o discutie cu o delegatie a PNL de la AMN, de unde am fost data afara peste doua zile, le-am spus national-liberalilor: :daca voi, cind sinteti acum la guvernare, nu faceti ceva legat de cetatenia, cine vreti sa vina si sa faca? Iarasi PSD-ul, care, de bine-de rau, au mai facut?” Le-am spus foarte dur, sint o gramada de martori, inclusiv Urecheanu, Untila.

  Eu sint nedumerita pe putin spus pentru ca si in alegerile parlamentare, si cu alte ocazii, baseschistii vorbesc de asta, nimeni nu l-a impiedicat pe Boc sa faca o lege mai buna sau sa fie mai receptiv la amendamentele propuse de Pantiru. Dar opunerea a fost mare si ea demonstreaza ca nu ne vor decit in alegeri. sa vedem ce va face acum Basescu, dar macar sa inceapa ceva mai palpabil – sa scoata cazierul juridic si sa nu lungeasca aceasta programare ilegala.

 13. Pt Nina Tampiza

  Pai activistul asta din New York imi spune mie de nedeschiderea consulatelor romanesti, de parca nu stie ca adeptii sai pepecedisti au torpilat asta impreuna cu Voronin si clanul sau. De astia care cintau osanale pepecedistilor si le mai cinta trebuie sa tai poala si sa fugi, mai mare fariseism nu se poate. I-a gustat si Statul Roman, cu toate guvernarile lui, – cu tot „romanismul” lor dubios, desigur, nu are nici un ordin national al Romaniei nici Rosca, nici Cubreacov, nici Secareanu, nici altii de pe acolo. Nu e inzadar.

 14. de acord suta la suta.acesta e adevarul si nu ai unde sa-l ascunzi, nu va suparato DOAMNA pe alde Ciuca, regretabil ca ei sint tare multl. TREBUE DE SPUS LUI BASESCU CA O SA VIE TIMPUL SI O SA LR SPARGEM GEAMURILE FUMURII DE LA CONSULAT , DUPA SARE ISI ASCUND OCHII OBRAZNICI NESIMTII DE ACOLO. mie imi pare ca la VAMA, AMBASADE, CONSULATE – SINT STRISE TOATE SECATURILE DIN ROMANIA SI PUSE SA LUCREZE-ADICA SA SE BATA JOC DE NOI.

  DOMNULE BASESCU, TREBUE FACUTA ORDINE PE CORABIE

 15. cat in privinta deschiderii celor doua consulate romanesti in r.moldova si consulatului de la iasi , vina apartine aproape in totalitate regimului comunist voronin si aliatilor lor . e greu sa misti lucrurile rapid acum , dupa 8 ani de guvernare comunista … acord exista deja , e rolul opiniei publice sa preseze cat mai puternic cu putinta atat chisinaul cat si bucurestiul in acest sens . daca aveti o cifra exacta a numarului de persoane , cetateni moldoveni ,care detin pana astazi – ianuarie 2010 si cetatenia romana va rog sa o comunicati … deja exista un numar important de cetateni moldoveni casatoriti cu cetateni romani si care asteapta prea mult timp obtinerea cetateniei romane … aici chiar ca ar trebui urgentate lucrurile …practic exista ambele variante de obtinere a cetateniei romane .

 16. Vad ca ultrasii deja au aparut. Eu insa as avea o intrebare: daca statul roman ii iubeste atat de mult pe basarabeni, de ce totalul functionarilor romani ai Ambasadei Romaniei la Chisinau ( ambasada de rang zero, cel mai mare ) si ai Consulatului Roman numara impreuna doar 9 persoane cu tot cu femaia de serviciu ( fapt care genereaza conditii umilitoare in care petentul moldovean poate lua legatura cu autoritatile romane ), in timp ce Ambasada Federatiei Ruse ( de acelasi rang ) la Chisinau are 1600 de angajati. A doua intrebare: de ce, daca in Romania eliberarea unui pasaport dureaza 2 ore, in Republica Moldova autotoritatile romane elibereaza acelasi pasaport in 3 luni ( chestia cu „programare” care eludeaza legea ). Abia astept sa vad cum se va face aplicarea Acordului privitor la micul trafic de frontiera. Vad ca scuzele deja au inceput sa apara. Trecand peste declaratiile politice, demagocice si manipulatoare, va invit sa urmariti cu atentie ce propuneri concrete ( acum dupa alegeri cand s-au vazut cu sacii in caruta ) au in vedere noile autoritati in legatura cu subiecte ca unirea ( noul concept „o natiune doua tari” ), acordarea cetateniei ( maxim 15000 cetatenii pe an si chiar mai putin ca sa nu se supere Bruxelles-ul ) sau intrarea Moldovei in Uniunea Europeana ( Romania propune solutii ciudate pe care Comisia Europeana se face ca nu le aude… ca intr-un dialog al surzilor ). Deci va fi totul bine si la vara cald. Sunt tare curios cam cat de „patruns” va fi noul ministru maghiar al culturii din Guvernul Romaniei de problema sprijinirii culturii nationale romanesti in Basarabia.

 17. … probleme sunt si in cadrul ambasadelor si consulatelor romaniei din occident . multi romani din romania sunt nemultumiti de prestatia multor idioti care lucreaza pe acolo …. reminescente ale fostului regim comunist … „fosti” care si-au adus si odraslele, rudele , pe cai ocolite la „externe” . asa imbecili pot strica imaginea tarii – romania – in lume . oricum deschiderea celor 2 consulate , va fi de mult ajutor tuturor …

 18. hahaha … ambasada rusa la chisinau are tot 9 persoane …numai ca restul sunt agentii serviciilor secrete rusesti in moldova . oamenii se afla la „treaba” in r.moldova …

 19. E oficial! Marius Lazurcă a fost propus de România ambasador la Chişinău… sa speram ca venirea noului ambasador la chisinau , va rezolva multe probleme ramase nerezolvate inca …

 20. E bun articolul, face lumina, dar suma de 100 de lei pentru cazierul romanesc este exagerata. Taxa pentru cazier este de 10 RON.

 21. EXEMPLU DE JURNALISM DE DOI BANI , MENIT A BAGA ZAZANIE INTRE ROMANII DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI …ARTICOL DIN TABLOIDUL „LIBERTATEA”- ROMANIA

  Moldovenii nu vor să scoată sârma ghimpată de pe Prut fiindcă îi fură ţiganii
  22 Ianuarie 2010

  Unii locuitori din zona de hotar a Republicii Moldova cu România nu doresc scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut deoarece se tem să nu fie furaţi de hoţii din România, scrie Agerpres.

  Un locuitor din Ungheni a declarat că dacă se deschide gardul “vor veni să ne fure. Acolo sunt mulţi ţigani”. “Se spune că atunci când nu era gardul veneau românii şi ne furau. Şi noi chiar ne temem”, a declarat o altă persoană, are casa chiar lângă graniţă.

  Alţi locuitori însă susţin iniţiativa autorităţilor de la Chişinău de a scoate gardul de sârmă ghimpată, pentru a se simţi liberi. Premierul moldovean Vlad Filat le-a cerut subalternilor săi, la mijlocul lunii decembrie, să fie pregătite documentele necesare pentru demolarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut.

  Procesul propriu-zis urmează să înceapă în luna februarie şi să se încheie în martie. Doar câteva porţiuni de gard vor fi lăsate – în regiunea barajului Stânca-Costeşti şi a rezervaţiei naturale Pădurea Domnească.

 22. Marius Lazurca este marea personalitate a culturii romanesti pe care ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a promis-o pentru postul de ambasador al Romaniei in Republica Moldova? A auzit cineva de Marius Lazurca? Vorbe… vorbe…

 23. Jurnalismul de doi bani la care va referiti face trimitere, de fapt, la un reportaj facut de televiziunea moldoveneasca independenta „JurnalTV” pe care eu l-am vazut, in care taranii cu casele situate chiar langa gardul de sarma, in zona Ungheni chiar asta declara si este o ilustrare a manipularii la care au fost supusi locuitorii Basarabiei de catre autoritatile sovietice si mai apoi de catre regimul lui Voronin. Chestia cu romani = tigani am intalnit-o pe bloguri la multi basarabeni, ceea ce inseamna ca le-a inoculat-o cineva.

 24. Noi suntem români şi punctum aceasta a spus-o marele Eminescu. Părinţii mei s-au născut în comuna Copăceni, judeţul Bălţi ţinutul Prut România în anul 1935. Părinţii mei nu au renunţat la cetăţenie română nu au fost lipsiţi de această cetăţenie. Conform art.5alin.2 din Constituţia României -Cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă. Părinţii mei şi toţi românii din Basarabia care s-au născut pe acest teritoriu până la 23 august 1944 – adică până la ocupaţie conform Legilor Cetăţeniei române din 1924 şi respectiv 1938 au dobândit cetăţenia română prin naştere. Conform art. sus menţionat din Legea supremă cetăţenia nu poate fi retarasă acestor români basarabeni, se are în vedere cei născuţi până la 23 august 1944. Mai mult ca atât după ocupaţia din 1940, Guvernul României a adoptat două acte normative speciale anume pentru românii din Basarabia şi Bucovina:
  1. Legea nr.793 din 04 septembrie 1941 *Cu privire la recunoaşterea Cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord* şi Regulamentul nr.15 din 26 mai 1942 *Cu privire la constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord*- Legi neabrogate până în prezent. În art 2 al Legii şi 1 al Reculamentului se spune clar-Au fost şi sunt români toţi locuitorii din Basarabia şi Bucovina de Nord născuţi până la 28 iunie 1940 şi după această dată şi se bucurau de Cetăţenia română. art.3 din aceste acte normative spune că copii născuţi din părinţi cetăţeni români sunt cetăţeni români. Art. 5 aliniatul 2, litera b) din Legea Cetăţeniei române nr.21/1991 care activează până în prezent spune clar că copii născuţi din părinţi cetăţeni români sunt cetăţini români, chiar dacă sunt născuţi în afara româniei. Eu nu pot înţelege despre ce redobândire merge vorba. Cui î-i este la mână toate aceste jocuri de-a redobândirea. Pot să o redobândească la cerere cei care au plecat din România şia au renunţat la cetăţenie. Noi Basarabenii locuim pe pământ romănesc şi suntem români. Aşa ne-a dat Dumnezeu. Aceasta să fie clar pentru toţi mancurţii şi cozile de topor şi pentru toţi lingăii care în fiiecare companie electorală se mută şi ling un alt fund.

 25. Cazierul nu costa 100 roni, costa 1 leu – timbru fiscal (sau judiciar, nu mai stiu), si mai costa urgntarea vreo 7 lei, si daca nu se plateste la trezorarie taxa , ci prin posta, iti mai ia posta vreo 5 lei, deci maximum este 13 lei = 52 MDL, si daca platesti la trezorarie 8 lei = 32 MDL, departe de 100 roni = 420 MDL, totusi

 26. D-na Pavlicenco a spus realitate aşa cum este ea în problema redobândirii cetăţeniei române de către basarabeni şi Bucovineni. Noi trebue să o susţinem şi să-i dăm o mână de ajutor în această privinţă. De criticat este cel mai uşor. Acei care au plecat în America alt de românul şi alţii dacă nu vor să ne ajute mai bine să tacă şi să ne lase în pace. Nu avem nevoie de comentariile lor proaste. Noi cu toţii trebuie să o susţinem pe Doamna Pavlicenco fiindcă face lucruri bune. Toţi mancurţii să ţină minte că părinţii fraţii surorile naţiune limba care o vorbeşti este dată de la Dumnezeu. Î-ţi poţi alege soţia prietenii, profesia şi altele.

 27. Pt Gheorghe

  Ceea ce spuneti, eu cunosc. Nu am vrut special sa scriu asta. Va multumesc pentru ca ati scris. Vom vorbi despre aceasta in conferinta de presa de luni. Ceea ce am vrut sa spun „E CA, DESI E CUM E, TOTUNA NU E!!!!” Eu vreau sa delimitez aici raspunderea, dar nu-mi reuseste – unde e lipsa de dragoste, marea indiferenta din partea decidentilor romani fata de basarabeni si unde e bataia de joc din partea functionarilor romani fata de basarabeni. Eu am trecut prin etapele de obtinere a certificatului de cetatenie, pentru ca trebuia sa schimb pasapoartele familiei. Cunosc intreg calvarul. M-am ocupat de asta intre doua mandate de deputat. Eram om de rind, dar, desigur, mai am cunostinte si prieteni prin lumea politica de la Bucuresti si au mai pus un cuvint cind era o problema, am avut una cu fata (se pretindea ca disparuse acceptul tatalui la acordarea cetateniei, insa dosarul nu l-am pastrat eu in cotruta si, daca au dat, e vina lor ca au dat fara accept, desi eu stiu ca fusese) si vreau sa ii multumesc Ambasadorului Romaniei Filip Teodorescu pentru ca a citit cu atentie si rabdare Memoriul meu legat de acel caz si a spus ca e rar cind citeste, dar a citit, l-am depus oficial, l-a trimis la Bucuresti si s-a rezolvat problema. Insa eu eram o persoana mai cunoscuta, mai publica. Am vazut, insa, tratamentul din partea functionarilor fata de basarabenii de rind, aveau o atitudine de parca acestia sint cersetori. Si chiar daca sintem „cersetori” raportati la iranieni, indieni, chinezii, care obtin repede cetatenia, sintem asa, pentru ca sintem blestemati de soarta, abandonati, cobai ai experimentelor – nu doar rusesti -, victime ale luptei dintre marile puteri. Nu se poate sa ii tratezi asa pe basarabeni, chiar daca au fost deformati de regimul sovietic de factura sovietica. Daca sintem frati, cu adevarat, haidem sa ne spunem opiniile deschis, fara frica, asa ca intre frati.

 28. … SUNT DESTUI CARE IN MOLDOVA VORBESC IN LIMBA RUSA TOATA ZIUA BUNA-ZIUA , DAR DUPA ACEEA TIPA CA NU PRIMESC CETATENIA ROMANA … PAI SE ASTEAPTA NUMAI LA PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA ? UNDE TE MISTI DAI DE RUSA … CHIAR TOTI SUNT RUSOFONI …? PUTINA COMBATIVITATE IN APARAREA VALORILOR NOASTRE NATIONALE NU STRICA . CULMEA E CA SUNT SI RUSOFONI CARE SE INGRAMADESC LA OBTINEREA CETATENIEI ROMANE … IAR DUPA AIA INJURA PE ROMANI SI II FAC TIGANI … DACA NU MA INSEL , CAND REGIMUL VORONIN A HOTARAT CA CEI CU DUBLA CETATENIE SA NU MAI OCUPE POSTURI IN INSTITUTII , S-AU GASIT SI NUMEROSI MEMBRI PCRM ,CARE DETINEAU CETATENIA ROMANA . ADICA TOATA ZIUA SUNTEM MOLDOVENI , IAR SEARA DUPA CULCARE SUNTEM ROMANI VASAZICALEA …?

 29. În primul rând, ar trebui reţinut că în România s-a terminat campania electorală. Traian Băsescu nu va mai candida, aşa că denigrarea lui este inutilă.

  În al doilea rând, viaţa într-un stat totalitar alterează percepţia corectă. În R.Moldova aşa s-ar fi întâmplat, indiferent ce prevedea legea, Voronin ar fi dat dispoziţii care ar fi avut o mai mare greutate.

  În România nu merg lucrurile aşa. Traian Băsescu nu dă dispoziţii care să altereze aplicarea legii, în nici un domeniu. Cea mai „înaltă” modalitate prin care se schimbă modul de aplicare a unei legi este ordinul ministrului, cu care Băsescu personal n-are nici o treabă.

  Un articol serios ar fi prezentat o statistică privind numărul cetăţeniilor acordate de România în ultimii 5 sau 10 ani, iar cititorii ar fi tras singuri concluzii.

 30. ma mira faptul daca inainte de vizita la Chisinau a presedintelui Basescu , d-tale nu-ti aratai nitel URA, pe acre o porti nu de azi nu de ieri, fata de omul care a facut totusi , mult pentru basarabeni , avand in vedere faptul ca modificarea legii cetateniei in parlament in detrimentul nostru a fost facuta in 2003 la initiativa guvernului Nastase .. Dupa acea data basarabenii si bucovinenii au fost inclusi in tagma „strainilor” , impreuna cu arabii si altii .. asta e adevarul .. apoi sa luam cronologic si legal : un presedinte nu poate schimba legi , caci el are drept de initiativa si propuneri.. legile sunt votate de parlament .la initiativa mai multot care au acest drept… In anui 2005-2006 a fost o initiativa a celor 4 parlamentari de la PDL ca basarabenilor si bucovinenilor sa li se reintoarca cetatenia fara nici un fel de conditii.. dar>>> pdl-ul a fost scos de la guvernare de pnl, la initiatina lui patriciu , care conduce de facto in romania acuma acest partid.. apoi . spsd + pnl , coalitia monstruoasa a celor 322. au vrut sa suspende presedintela , in 2007.. pnl-ul a guvernat cu sprijinul psd-ului pana in toamna lui 2008, cand au fost alegeri uninominale etc ,etc . acesta este adevarul , doamna … O lege , doamna ,e foarte greu sa o abrogi , dta stii acest lucru.. anul trecut s-au facut modificari si imbunatatiri la acea lege proasta .. dar prin ordonante de urgenta , caci pe psd-ul tare iubit de dta si cu phl -ul romanesc nu -i doare capul de moldovenii.. abea acuma .. s-au mai limpezit apele in parlamentul romaniei .. sa speram ca vor schimba, sau mai bine zis vor aplica legea 793 din septembrie 1940 , daca tot nu este abrogata .. Dar sa te repezi la Basescu NUMAI DOARA CA ESTI MEREU ANTI- LUI, sa spui ca numai el e vinovat de situatie si sa nu vezi ca s-a facut mult , asta da dovada ca sunteti pusa , intentionat , sa atacati .. e foarte urat ce faceti si aveti numai de piredut , caci romanii din Basarabia au votat.. NU UITATI in proportie de 95 la suta cu Basescu la prezidentiale deci ii desconsiderarti si pe ei .. nu-i respectati.. deaceea socot ca nu aveti decenta .. socot ca aveti niste polite de platit , si deaceea va straduiti aici asa mult .. mai bine i-ati scrie lui Pantiru , ia-ti da niste propuneri ca el sa fie mai activ in Parlamentul Romaniei. TOT RESPECTUL PENTRU BASESCU @ VIITORUL REPUBLICII MOLDOVA ESTE PROIECTUL LUI DE SUFLET IN URMATORUL MANDAT .

 31. LANCASTER, dna VP, este un GICA CONTRA IN MOLDOVA.. NUMAI CA NU STIU DE CE EA VEDE NUMAI PE CEI DIN AIE SI PE BASESCU .. INCOLO .. mai putin…

 32. … SA NU UITAM … CONTRACANDIDATUL LUI BASESCU IN ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN ROMANIA – M.GEOANA – A FACUT TREI VIZITE , MAI MULT SAU MAI PUTIN SECRETE , LA MOSCOVA … VA DA-TI SEAMA CE SCHIMBARI IN „BINE” AR FI FOST CU GEOANA PREZIDENT ? IN PROBLEMA ROMANILOR DIN R.MOLDOVA , GEOANA SI ANTONESCU NU AU AVUT NIMIC DE ZIS …NICI DE BINE ,NICI DE RAU . PROBLEMA NICI NU EXISTA PENTRU EI … SA NU UITAM CA ROMANIA NU ESTE TOTUSI O REPUBLICA PREZIDENTIALA CA FRANTA SAU STATELE UNITE … DEJA DUPA CADEREA COMUNISTILOR DE LA PUTERE, S-AU FACUT PASI IMPORTANTI IN VEDEREA NORMALIZARII RELATIILOR INTER-STATALE … SI E INCA LOC DE MAI BINE …

 33. CUM SA CASTIGE DREAPTA IN MOLDOVA , daca , doamne fereste ,vor fi alegeri anticipate , daca d-na VP deja a inceput LUPTA :”DREAPTA CONTRA DREPTEI „..TOT EA VORBESTE MEREU DE.. UNIFICARE A DREPTEI .. ASTA NU ESTE IPOCRIZIE ?

 34. Daca sunt probleme cu cetatenia poate ca cel mai bine ar fi sa le transmiteti personal d-lui Basescu in momentul vizitei pe care o va face la Chisinau saptamana viitoare…

 35. … STIMATA DOAMNA VITALIA A CAM FOST PRINSA CU MATA-N SAC … ADICA MINTE . MAI SUS NE ANUNTA CA PNL -MOLDOVA NU ARE ABSOLUT NICIO LEGATURA CU PNL-ROMANIA … CURIOS E , CA IN CAMPANIA ELECTORALA PREZIDENTIALA DIN RO , A LUAT PARTEA CANDIDATULUI … P.N.L.- CRIN ANTONESCU … MAI SUS ENUNTA CA NU A GASIT INTELEGERE LA PNL -ROMANIA PENTRU PROBLEMELE ROMANILOR MOLDOVENI … SI ATUNCI PENTRU CE INDEMNA LA VOTAREA CANDIDATULUI PNL ,C.ANTONESCU ? DE FLORILE MARULUI ? ADICATELEA , VOTATI CU UNUL CARE SIGUR NU FACE NIMIC , DECAT CU UNUL CARE MAI FACE CATE CEVA ? UNDE E LOGICA ELEMENTARA ? CAND SPRIJINI POLITIC PE CINEVA , AI SI O RESPONSABILITATE POLITICA , CA DOAR PNL [MOLDOVA] , NU E UN CLUB APOLITIC FORMAT DIN GOSPODINE CARE FAC SCHIMB DE RETETE CULINARE …ASA CEVA SE NUMESTE – AVENTURISM POLITIC !

 36. Romanule,

  Da, asta e personalitatea romana culturala care probabil va ocupa functia de ambasador la Chisinau!! Il cunosti tu mai bine decat mine? NU! Si-ti spun cu mana pe inima!! Raspund de ceea ce vorbesc!! E tanar , foarte tanar,dar om de mare anvergura.Eu nu-s tanar, dar am pareri f bune despre el. Mai mult , chiar il cunosc personal. Stiu ce are in cap. Mai mult decat tine. Tot ce discutati aici e minat din launtricul vostru. Nu e o acuza si nu ma acuzati. Dar va spun deschis si fara patimi marunte: Sunteti foarte depar
  te de adevaratele discutii despre subiect. Subiect care nu e o bagatela. Nici pentru noi, cei din Ro , dar nici pt voi!! Mai ales pt voi, cei care va simtiti romani cu adevarat. Decantati-va oameni buni gandurile si apoi vorbiti. R0MANIA E DEASUPRA PARTIDELOR SI ASA TREBUIE SA FIE IN VECI!! Ceea ce a spus EMINESCU lui P.CARP este o axioma. Ce tot aveti cu BASESCU? Momentan este PRESEDINTELE ales al romanilor si voi nu puteti schimba lucrul asta. Nu voi l-ati impus presedinte, prin votul vot. Cei dintre „moldovenii ” care l-au ales nu merita sa va bateti joc de ei!! El nu reprezinta PNL din R. Moldova , nici PNL din Romania. Nici pentru voi nu s-au terminat alegerile din Romania? Nu schimbam Presedintele Romaniei pt.ca un partid din „Moldova ” nu-l agreeaza!!Nu schimbam Presedintele Romaniei o data pe an!! Presedintele Romaniei reprezinta INSTITUTIA suprema in stat , nu omul in sine, iar acestei institutii suntem obligati prin CONSTITUTIA ROMANIEI sa-i acordam respectul si prezumtia de INTERES NATIONAL!! Si daca tot va e dor de Geoana sau Crin Antonesu vi-i facem cadou ! Si asa sunt prieteni la catarama si ambii ai Rusiei lui PUTIN!! Sa fie clar!!
  Daca voi considerati ca trebuia sa lipsesc cu opiniile mele de pe blogul vostru si ca ele va sunt dusmanoase si daunatoare, spunet-va deschis parerea si actionez in consecinta. Dar nu uitati, DECANTATI-VA GANDURILE si actionati in consecinta. Nu spun ca in ideile pe care le-ati ridicat in dezbaterea de fata este totul gresit. NU! La unele , interpretarea este in necunostinta de cauza, la unele pozitiile de pornire sunt complet inacceptabile si ff gresite!! Daca ar ajunge sa fie si puse in aplicare ar crea un rau imens si decuplarea toatala de problematica romaneasca. Am mai spus si va repet: opinia publica romaneasca este cum n-a fost niciodata mai interesata de Basarabia si de UNIRE. Haideti sa discutam lucid, la rece, cu calm si mai ales cu multa luciditate. Unii dintre romanii din tara intra pe blogurile voastre, altii nu. Dar ff multi urmaresac ce se intamola la voi si cu voi. Verificati si veti vedea ca am dreptate. Sunt sigur ca este un moment crucial pt. toti!

 37. mugur,
  vor avea ocazie doar citiva sa se adreseza d.Basescu.La Cahul e mare forfota,muta trezoraria in alt sediu,caci acesta in care a fost pina acum, va fi consulat.Basescu face vizita la Cahul sa vada pe ce cladire a cheltuit banii.Nu stiu daca va mai avea timp si pentru de-alde noi astea cu cetatenia.Pe urma va face o vizita in satul meu de bastina Tiganca, sa vada Cimitirul de Onoare a soldatilor romani cazuti in batalia de la Tiganca in anul 41.Este prea ocupat sa mai rezolve inca o intrebare.

 38. Corect ai zis Nina nu pot sa nu fiu de acord. Iata daca venea Geoana la cirma Romaniei si ne punea pe toti la loterie de gen Green Card, asa cum mentionase ca meritam, atunci era totul bine si frumos… dar asa e negrul totul…Parca nu e clar ca mai buna alternativa ca Basescu pentru Basarabia la moment nu e. Clar ca birocratia e mare, nu negam, dar si partea noastra s-a starduit mult ca sa fim unde suntem. Si adevarat a spus cel care a zis ca campania electorala s-a terminat asa ca mai lasati pe oameni sa-si faca treaba. O data in viata lor au votat si basarabenii pentru cine trebuia si atunci nu e bine, adica cum, Geoana, prietenul de suflet a rusilor, oficial agreat si sustinut de Voronin( pe care cica dna Pavlicenco il condamna mereu) , ar fi fost o mai buna optiune pentru R. Moldova, aceasta sa intelegem din articolul dat, nu-i asa? Pai daca e asa, nu pot sa nu deduc si eu ca chiar lucrati la comanda cuiva, e purul adevar. Si dupa cite vedeti din comentarii nu ne mai convingeti, asa ca chiar ar trebui sa incetati cu articole de genul asta, dar desigur n-o s-o faceti caci aveti promisiuni de indeplinit, pacat.

 39. Pt COSTIN

  Ca cetatean roman votez si fac agitatie pentru cine cred eu ca e mai bine. Nu locuiesc in Romania, nu sint membru al PNL din Romania. REPET, PENTRU CA VAD CA AVETI NEVOIE SA VI SE SPUNA DE DOUA ORI: PNL DIN ROMANIA NU S-A LAUDAT CA VA DA CETATENIE BASARABENILOR. Au dat PSD-istii, pe timpul lor, apoi ne-a batut capul cu dragostea sa Basescu si PD-L-ul lui. SA O DEMONSTREZE ACUM, daca nu au putut-o demonstra in anul preelectoral si nici in anul electoral. Sa o demonstreze in anul postelectoral.

  Basarabenii nostri au fost manipulati de sprijinitorii lui Basescu din R.Moldova si in alegerile parlamentare, prin Tomac Eugen, si acum, cind a candidat iarasi la mandatul de Presedinte Basescu.

  Dar, de facto, regimul Basescu nu favorizeaza respectarea legii si acordarea simplificata a cetateniei basarabenilor, dar o da oricaror altor nationalitati. Numai romanilor – nu. Daca eu nu am dreptate, cititi ce scriu vizitatorii blogului, numai luati din cind in cind valeriana, sa rezistati.

  REPET, pentru ca ati mai postat ceva. Vorbim azi numai de cetatenie, lasati celelalte baliverne. Daca Basescu vrea – va acorda conform legii cetatenia, nu conform unor indicatii ilegale.

 40. … ADEVARUL ESTE UNUL LA MIJLOC … UNII DIN R.MOLDOVA SAU ROMANIA SPUN CA BASESCU FACE PREA PUTIN IN PROBLEMA ENUNTATA MAI SUS …ALTII -UE ,RUSIA,UCRAINA , R.MOLDOVA SI CHIAR ROMANIA …SPUN CA FACE DEJA PREA MULTE . CUM O DAI SI TOT NU E BINE …DE ACEEA E CARAGHIOS SA II IMPUTI LUI BASESCU CA NU SE MISCA MAI REPEDE . PAI ATUNCI SA URCE BASESCU CALARE PE UN TANC SI SA VINA LA CHISINAU ODATA …

 41. Super, Cosmin, ca Geoana ar fi venit doar cu helicopterul sa ne scuipe de sus…

 42. Pt ilinca

  Pentru ca v-ati permis sa imi srieti (pe care cica dna Pavlicenco il condamna mereu) va spun asa:

  Cucoana, cauta-ti de treaba pe bloguri nelacomanda.

  1. Basescu l-a sprijinit pe Voronin in 2005, alaturi de Rosca, Serebrian, Filat, Diacov si altii de linga ei. basescu si-a cerut scuze publice pentru asta. Eu am avut curajul sa spun acest lucru de doua ori de la tribuna Parlamentului. Ciuda si banuiala de cooperare cu Voronin trebuie sa aveti in privinta acestor persoane, nu impotriva mea.

  2. Nu „cica”, ci, intr-adevar, am avut curajul sa spun in Parlament ca Voronin nu e intreg la cap, adica sa fie cercetat de o comisie de medici-experti independenti, eu am cerut sa fie analizata legalitatea averii clanului Voronin, eu l-am dat in judecata pe Voronin si m-am judecat, ajungind cauza la CEDO. Zilele trecute a fost comunicta cauza mea de la CEDO avocatului si Guvernului.

  3. Ce aveti voi cu Geoana nu stiu, eu stiu ca ceea ce face acum Basescu cu cetateniile oferite sint loteria propusa de Geoana. Il puteti iubi pe Basescu pina la lesin, ceea ce eu va spun e ca el trebuie sa demonstreze ca legea e lege si el raspunde de politica externa cu Bocul si bobocii sai. Clar?

  4. Daca azi sau miine Basescu reuseste sa faca impreuna cu noi Unirea cu Romania, sa convinga SUA si UE, eu imi cer scuze in fata tuturor pentru atacurile – chiar si meritate – impotriva lui. Dar pentru aceasta trebuie, mai intii, sa acorde cetatenie conform legii, nu conform inventiilor birocratice, care pot ascunde alte interese de fapt. Ai inteles?

  5. Las-o mai moale cu lucratul la comanda. Noi facem luni conferinta de presa cu specialisti si cu reprezentanti ai societatii civile in aceasta problema. Va place calvarul basarabenilor? Atunci puneti-va intrebarea ce om sinteti si ce suflet aveti.

  6. Sa intri la mama ta pe blog si sa ii spui ce sa scrie si ce sa nu scrie. Bine? Mie sa nu-mi indici „sa incetez ceva”, pentru ca nu esti mai valoroasa pentru mine, cu toate aiurelile pe care le expui, decit oamenii care cunosc problema si se lupta sa o rezolve cinstit, nu sa il fardeze pe Basescu.

 43. Nina Tampiza…de regula Traian Basescu are obiceiul sa faca bai de multime,sa mai stea de vorba cu oamenii simpli,sa primeasca hartii de la oameni…poate fi intocmita o astfel de hartie si inmanata in timpul vizitei intr-una din locatiile pe care le va frecventa…mai mult ca sigur ca va face o baie de multime la Chisinau…

 44. Pt mugur

  Ar trebui sa faca bai de multime oamenii care sint nemultumiti de tratamentul in problema cetateniei. Sa nu-l mai menajeze atita, ca numai vorba e din el.

 45. cand Basescu va veni in Parlamentul Moldovei , ca am inteles ca va tinea o alocutiune , I SE POATE PUNE in fata LEGEA 783 din 4 septembrie 1941.. poate ca el nici nu stie de ea.. nu cred ca nu o va folosi ..Decat sa-l criticam pe aici , ca de criticat este cel mai usor , mai bine am actiona.. eu am cautat sa citesc acea lege si nu i-am mai gasit continutul .. poate ma ajutati , o voi trimite presedintelui , caci are o multimne de adrese electronice .. poate ajunge, totusi, pe masa lui ..

 46. DOAMNA VITALIA MINTE DIN NOU … CARE REGIM BASESCU ACORDA CETATENIE ALTOR NATIONALITATI ? UN BOB ZABAVA … 1] CA EXISTA INCA CORUPTIE E UNA SI BASESCU E ALTCEVA. PARCA SI-L VAD PE BASESCU ALERGAND CU VITEZA GHEPARDULUI SA ACORDE CETATENIE ” ALTOR NATIONALITATI”… E COMEDIE MARE . 2] SUNT , IN AFARA DE ETNICII ROMANI SI MEMBRII AI ALTOR NATIONALITATI , CARE AU AVUT INAINTASI CU CETATENIE ROMANEASCA . NU POTI SA LE REFUZI CEREREA DE A-SI REDOBANDI CETATENIA PIERDUTA SAMAVOLNIC NICI LOR …DACA E LEGE , ATUNCI SA FIE LEGE PENTRU TOTI . SI MAI MULT CALM NU VA STRICA … CA NU SUNTEM LA ORA DE LUAT VALERIANA …

 47. Nina Tampiza spune:

  22 January 2010, la 10:10 ……Mersi pentru ”incurajare”… :)))))))

 48. da, cred ca dna VP doarme si viseaza CUM OAMENII AU IESIT sa-l HUIDUIE PE BASE.. NU UITATI, dna VP , CA L-AU VOTAT IN proportie de 95% !!

 49. Doamna Pavlicenco…birocratia este o problema mare in Romania…si este de inteles ca ea isi face simtita prezenta pe deplin si la ambasada Romaniei din Chisinau…insa pe langa unele neclaritati ale legii poate ca exista si o ineficienta a celor care lucreaza acolo…poate ca numirea d-lui Lazurca in functia de ambasador va schimba in bine acest proces…oricum,aceste lacune merita sa fie aduse si la cunostinta lui Basescu…

 50. Pt mugur

  Exista Ambasada, consulat, care stie mai bine decit mine totul si a scrie pe un spatiu public inseamna, de fapt, sa spunem ca ne dam seama ce faceti cu noi, poate va mai opriti si incepeti sa faceti ca lumea, dupa lege? ce inseamna probleme cu cetatenia? Inseamna tertipurile puse la cale ca sa nu o dea. Ei le stiu mai bine decit noi. Trebuie un singur lucru -= sa se respecte legea si sa nu inventeze piedici artificale in acordarea cetateniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *