PNL solicita guvernantilor vointa politica pentru adoptarea Legii Lustratiei

Republica Moldova este, de 18 ani, intr-o perioada de adinca tranzitie, care face tot mai complicata avansarea noastra bing-bengferma spre un spatiu civilizat. Timp de 14 ani de dupa proclamarea Independentei, Republica Moldova a fost condusa de forte retrograde, antidemocratice, antieuropene, care au insaracit, cu buna stiinta, populatia, pentru a o manipula si a ramine la putere, in scopul acapararii bunului public si al mentinerii statului in zona de influenta rusa.

Ingerinta permanenta a cercurilor imperiale estice in politica nationala, recunoscuta si de reprezentanti ai societatii civile, in studii de caz, mentionata in declaratii politice si constata in decizii si actiuni la nivel de stat, a condus la politici care ne-au indepartat de Romania – partenerul nostru strategic in demersul european -, de NATO si de Uniunea Europeana. Ca urmare, Republica Moldova s-a cufundat intr-o criza de sistem si in datorii, a promovat politici economice gresite, dar avantajoase unor clanuri. Aceste politici au fost infaptuite de oameni politici proveniti din categoria conducatorilor sovietici si a cadrelor nomenclaturiste din vechiul regim comunist, perpetuate in structurile noului stat.

Dupa 29 iulie 2010 s-a format o noua Putere, care, desi subreda, are o majoritate parlamentara ce permite adoptarea unor legi definitorii pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene. O asemenea lege este Legea Lustratiei, prin care se va ingradi accesul la demnitati publice al persoanelor ce au colaborat cu KGB-ul in perioada sovietica si au destine omenesti pe constiinta, care ramin, fara indoiala, o coloana a cincea straina in clasa decidenta autohtona, cu obligatii si misiuni constante, adica – o piedica in reformarea elitei politice nationale.

PNL a salutat si initiativa societatii civile privind includerea necesitatii adoptarii Legii lustratiei in programele electorale ale partidelor, ca un mesaj de solidarizare in jurul acestui imperativ si pentru sporirea increderii factorilor europeni – observatori atenti ai fenomenului politic si decizional.

Demolarea simbolurilor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei si ingradirea accesului in structurile Puterii pentru fostii colaboratori ai securitatii, care ar putea fi si astazi agenti ai unor servicii straine din tari ostile orientarii europene a R.Moldova, ar credibiliza majoritatea parlamentara si ar face mai sigur parcursul  democratic al statului nostru.

Speram ca nu exista persoane in AIE care ar avea retineri sau piedici ce le-ar face sa se opuna acestei legi, extrem de necesare. Este, poate, o sansa unica in acesti 18 ani, cind se poate face acest lucru.

Adoptat de BPC al PNL
Chisinau, 14 ianuarie 2010

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Am auzit de astea, Dna Pavlicenco, multa stima si respect. Poate e bine, ca mai aduceti aminte, dar nu vad unde e sensul proiectului Dvs, chiar nu vad.

 2. Stimata Doamna Pavlicenco,
  Daca ar fi adoptata Legea lustratiei tara am ramane fara Parlament !
  Este un fapt arhicunoscut pentru politicienii locali.
  O buna parte dintre marii parlamentari, academicieni, savanti, ministri si altii s-ar refugia in ….
  Cu mare regret chestiunea abordata nu se va solutiona cum trebuie.
  Da ar fi de un folos extraordinar.
  Deasemenea, Va asigur ca a-ti avea mari si multe surprize !

 3. Pt HANS

  Va displac surprizele? Mie – nu.

 4. Pt Igor

  Eu am spus pe acest blog. Am incercat s afac, dupa modelul romanesc, insa nu e posibil daca nu cunosti sistemul. Eu nu-l cunosc. Si nu seamana unu la unu cu cel din Romania socialista, comunista. Deci, trebuie nsa il faca specialistii care stiu cum a functionat aceasta chestie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *