Vlad Filat, la Realitatea TV: victima a lipsei unei televiziuni autentice la Chisinau

100_2715.jpgDe mai multa vreme ma urmareste gindul sa scriu un articol despre prestatia ziaristilor nostri, in special ma refer la cei ce activeaza in televiziuni. In ultimele luni, privesc mai mult televiziunile romanesti catalogate de unii ca fiind ale «mogulilor», adica inducind opinia ca sint apriori neobiective si te intoxica. Este vorba de Antena 3, dar, in special, de Realitatea TV. Acum, mai ales in campania electorala, emisiunile sint frecvente, discutiile – aprinse, invitatii – diferiti, stirile variate, opiniile – de tot felul, conversatiile – libere, vorbesc unul peste altul, invitatii nu stau in cadru infipti sau intepeniti, e o libertate, pe care inca ne-o visam si ne-o visam. Sigur, noi nu avem deocamdata asemenea canale de televiziune, cu helicoptere, care sa transmita de la fata locului deraieri de trenuri sau incendii, dar e mai bine sa nu avem asemenea cazuri. (In imagine: Copaci fara padure… sau Rece, ca intre frati…)

Consider ca atit noi, telespectatorii, cit, mai ales, ziaristii au ce invata de la felul acesta de a fi in emisiuni, de a se comporta cu invitatii, de a forma cultura unor dezbateri in care lumea discuta pe viu orice – repet: ORICE CHESTIUNI  de actualitate -, mergindu-se pe ideea ca trebuie sa ii ajute pe oameni sa inteleaga lucrurile si sa isi formeze, in mod constient si liber, atitudinile si optiunile.

Unele televiziuni si ziaristi de la noi se considera mai liberi si mai «altfel», dar isi permit sa vegeteze in practici depasite, pentru ca la noi nu exista concurenta, nu avem canale puternice, nedependente de Putere – de aceea fie ca ii zimbesc prea dulce lui Voronin, lui Turcan, sau, mai pe nou – lui Chirtoaca, Lupu sau Filat… Cind, insa, asa cum am citit, va veni la Chisinau Realitatea TV, va incepe marea concurenta – de cadre, salarii, abordari, prestatii decomplexate, profesionalism, tratament necrutator fata de politicieni. Deja am auzit ca ziaristii cotati cu cele mai bune sanse de a invata sa fie ca cei de la Bucuresti sint luati de la alte institutii de presa la postul Realitatea TV din R.Moldova, numita TV Publika – si asta incepe sa ii trezeasca din amortire pe cei de la televiziunile considerate mai „rasate”.

L-am privit pe Vlad Filat simbata la Realitatea TV, la emisiunea lui Stelian Tanase 3 x 3 si mi-a lasat un gust amar. De ce? Pe unimedia deja il lauda, si nu e rau. E mai putin bine ca a fost, de fapt, victima lipsei unei televiziuni autentice la Chisinau. A unei televiziuni, in care ziaristul te ia la macerat/tocat si nu asteapta, cu gura pina la urechi, sa ii spui povestile tale infinite.

Stelian Tanase a fost asa cum este el de obicei, mai ales cu Mircea Dinescu – vesel, volubil, degajat si dezinvolt -, lasind impresia ca, in sinea sa, se gindea «in sfirsit, la Chisinau, au venit la putere «ai nostri», adica au plecat comunistii antiromani, iar noul prim-ministru, un absolvent al Universitatii de la Iasi, va avea cu noi o discutie sincera si frumoasa”. Foarte repede Tanase a vazut ca Filat e inchistat, speriat, parca intimidat si timorat, incruntindu-se si mai sa dea dovada de nervozitate, mai sa ii scape scape fraza ca „de ce Stelian Tanase nu-l lasa sa-si spuna fraza pina la capat”, asa cum face foarte linistit si calm, adormind telespectatorii, cind vorbeste pe la „In profunzime”. Nu zic, Lorena Bogza mai incearca sa ii dezmorteasca, insa cred ca politicienii-invitati «inca nu se dau dezmortiti». Ei, iata amorteala asta narcisiaca, tolerata la Chisinau, i-a jucat, se pare, festa lui Filat in emisiunea lui Stelian Tanase.

Ziaristul invitat la emisiune si Stelian Tanase au inteles foarte repede ca se lovesc de un perete orb, peste care nu pot sa treaca. Chiar, la un moment, raceala, modul de a raspunde si expresia ciudata a fetei lui Filat i-a cam speriat, i-a facut sa dea un pas inapoi, fatele lor deja s-au cam alungit si ei s-au apucat sa parcurga in ritm galopant alte subiecte, pentru ca cele sensibile au ramas aproape fara reactii din partea premierului, care, evident, i-a descurajat si dezamagit. E clar, ei vor pune asta pe seama basarabenilor neobisnuiti cu presa europeana. Eu cred ca demult nu au mai avut ei asemenea invitati…

Filat s-a aratat amorf, chiar deranjat pe alocuri de caracterul prea saltaret si ritmat al comportamentului moderatorului, iar fata sa nu emana disponibilitate, nici deschidere, emitind niste raspunsuri putin ironice la adresa comunistilor, dar numai putin, utilizind, in mod nereusit, niste fraze de serviciu, un fel de un nou limbaj de lemn, care nu a fost potrivit nici pentru un absolvent al unei Universitati din Romania, dar nici pentru pasii foarte buni facuti, intr-adevar, de Guvern in relatiile cu Romania.

Ce s-a intimplat? De ce Filat nu a dat o alta explicatie, mai frateasca, mai calduroasa si mai sentimentala chiar intrebarii legate de unirea Moldovei cu Romania?  Mie mi-a lasat impresia ca Filat a mers pentru imagine la Realitatea TV, insa, necunoscind specificul de acolo si ce prestatie trebuie sa ai – si asta mi-a parut mai grav – a vorbit de parca avea de asupra capului o sabie ruseasca, iar alaturi pe Klimenko, Kuzmin sau Nariskin, o sabie gata sa ii cada in cap daca avea sa zimbeasca mai mult ori sa spuna ceva mai din suflet. Ca sa nu mai spun de cele 29 la suta din romanii basarabeni care opteaza pentru unire, de argumentul vointei poporului, de necesitatea abordarii si discutarii oricaror teme, inclusiv a unirii, la televiziunile moldovenesti, inclusiv publica-nepublica, de sedinte comune ale Guvernelor moldovenesc si romanesc, propuse de unii decidenti de la Bucuresti, despre multe altele, care sa arate ca sintem frati, nu straini, „de frica rusului”… La pornirile sincere, deschise ale moderatorului si ziaristului, Filat a pus un paravan rece, oficial, distant si refractar, care, cred, m-a amarit nu numai pe mine. La un moment dat am vazut ca Stelian Tanase si ziaristul s-au cam fisticit, s-au cam pierdut.  La mai multe intrebari si remarci Filat putea sa discute mai sobru, dar mai implicat, el, insa, parca s-a ghemuit in scaun, s-a indepartat si de masa, si de cei prezenti la masa, asteptind sa se termine mai repede emisiunea…

Oare la o televiziune ruseasca se purta la fel de complexat? Nu cred. Si e de mirare. Inteleg lesne ca un Sangheli, cu limba lui moldoveneasca, evita contactele cu romanii, sa nu se vada cit e de impiedicat in exprimare, insa Filat parca nu are aceasta problema, chiar daca a comis, si in aceasta emisiune, niste greseli, sigur, trecute cu vederea de moderator si ziarist, prin legea gazduirii si din buna lor crestere. Ca pe Geoana l-au luat dur la Realitatea TV cu nefolosirea acuzativului…

In concluzie. Aparitia lui Filat la Realitatea TV a fost o oportunitate ratata, in opinia mea. La fel cum a fost cuvintarea lui Ilie Ilascu, acum mai multi ani, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. Atita timp cit in R.Moldova nu vom avea televiziuni cu ziaristi de caracter, activi si neinfricati, care sa nu fie prieteni cu politicienii in emisiuni, ci exponentii opiniei publice, sa aiba un mod percutant si curajos de a discuta, atita timp oamenii nostri politici se vor cam bilbii in emisiunile cu ziaristi puternici, unde e vorba de o competitie a inteligentei intre interviever si intervievat. Bine ca vine Realitatea TV la Chisinau si in Moldova! Abia va incepe revolutia in mintile oamenilor prin televiziune! Si in mintile si comportamentul politicienilor. Abia vom incepe sa avem tot mai putini ziaristi care isi uita gura cascata privindu-i pe politicienii adorati si adorm, dind din cap, cit acestia isi deapana minciunile…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

119 Comments

Add a Comment
 1. Am citit ceva mai devreme articolul lui Andievski. Teoretic, este posibil, desi ne este exclus ca rusii sa aiba parte de surprize. Realitatile noastre sunt mult diferite. Vedeti si Adevarul. Oare cum va reactiona PD-Lupu la acest interviu? Dar Voronin?

 2. Dna Pavlicenco are perfecta dreptate.
  Dar dreptate au si forumistii, care nu sunt de acord cu ea.
  Eu vreau sa spun insa altceva.
  Primului Ministru Vlad Filat, lui Marian Lupu, dar mai ales lui Mihai Ghimpu – le trebuiesc urgent imagemakeri – facatori si purtatori de imagine.

  Pe cine a luat Filat la aceasta functie? Un jurnalist, despre care putina lume larga a auzit (prin asta insa nu-i neg acestuia calitatile de jurnalist).

  Mihai Ghimpu si Marian Lupu nici nu si-au angajat macar pe cineva in atare functii, dar oh! cat de mult au nevoie.

  Fara sa zic ca dna Pavlicenco mi-ar fi sugerat urmatoarea idee – cred ca anume o Vitalia Pavlicenco sau un Vlad Darie sau un altcineva cu experienta politica si jurnalistica ar fi cei mai adecvati pentru functia de formatori de imagine primului ministru si presedintelui.

  Sunt gata sa intru in echipa unuia dintre ei…_

 3. M-a derutat titlul cu raspunderea penala a lui Vor. Interviul, mai exact raspunsurile lui Filat sunt destul de echilibrate.

 4. am fost un pic plecat si nu am fost atent la ce mi-ati transmis.
  deci nu sunt anonim . numele de famile : stan . nascut in ploiesti , romania . actualmente in londra . daca mai vreti detalii sunt dispus sa vi le dau

  deci antena 3 a rupt rau psd-ul in 2004 si dupa ce felix ( pc ) s-a aliat cu partidul televiziune ..gata s-a terminat cu impartialitatea si criticarea guvernantilor .
  vantu are mare parte din avere din tepa f.n.i doamna pavlicenco . mai informati-va
  basescu a beneficiat de multa reclama la realitatea pana mai acu cateva luni.
  in toata lumea asta presa nu e independenta . este instrumentul patronatului ( comunist sau capitalist )
  iar ziaristii sunt oameni ce sunt subiectivi sau cointeresati . sau poate credeti ca ei sunt vre-o specie aparte de pe planeta marte.

  ps: unde am fost indecent ?!!!! . vreti sa va spun ce cred de protv si domnu sarbu care era cameramanul de casa a lui ion ilici iliescu ? sau de b1 tv ….

 5. Despre articolul in limba rusa.
  Dupa mine fie si Lupu-Filat. Parca avem din ce alege? Important sa inceapa sa faca ordine in ograda. Sa scapam de ciuma rosie. Si nicidecum Putin-Medvedev pot fi un exemplu pentru noi. Pazea!
  Eliminarea saraciei, Alfabetizarea populatiei care se va culmina cu Unirea.

 6. Pt vali

  Spunind „indecent”, m-am referit la elementele din frazele pe care le iau intre ghilimele”: „realitatea tv l-a pupat in c.ur pe basescu”. „3 ani si ceva l-au pupat in c.ur pe basescu”. Nu cred ca trebuie sa scrieti asa, nici chiar cu punct in interior.

  Ma bucur foarte mult ca sinteti din Romania, ca sinteti la Londra si va doresc succes in totul ce faceti.

  Nu cunosc toate lucrurile despre care scrieti si nici nu stiu daca ma intereseaza. Stiu un lucru – as vrea sa fie si in Moldova o televiziune la care zi si noapte sa se vorbeasca pe viu despre problemele noastre, sa aiba acces si oamenii simpli, sa fie diferite puncte de vedere, chiar daca aceasta televiziune va fi a cuiva si va avea o doza de subiectivism.

  O asemenea televiziune ar forma o alta clasa politica – degajata, libera, fara frica de a spune ceva ce nu place Moscovei…

 7. Pt Vlad spune:

  !,7 m nu sint nici 1,6, nici 1,5 metri. Aprecierea ca nu a fost scund am preluat-o dintr-un film, deci nu e aprecierea mea.

  Fraza „2. Din cate stiu, majoritatea absoluta, daca nu chiar totalitatea ziarelor si editurilor romanesti scriu î din a, dar din i.” nu este clara, poate o precizati, cititi-o si veti vedea ca ceva lipseste. Eu am pe undeva statisticile despre asta si ele sint in favoarea lui „i” din „i”. Statisticile mi le-a dat Vlad Pohila, care e si el adeptul lui „i” din „i”.

  Am gasit articolul din Adevarul si il voi citi in curind. Adevarul e cel care spune ca „gata cu politicul”? (gluma)

  Am citit articolul lui Mihnea Maruta. Mi-a placut. Si am regretat ca protagonistii nu i-au strins mina. Pentru ca el nu a creat o atmosfera tensionata. Am zimbit cind spunea ca e bloger si somer. Ca si mine…

  Am zimbit cind a scris ca e blogger si somer. E ca si mine…

  Acum legat de materialul lui Andrievschi. Cum credeti – de ce nu figureaza nici Ghimpu, nici Chirtoaca in aceasta ecuatie? Si de ce se pune accentul pe Filat-Lupu? Eu am sa va spun opinia mea. Cred ca stie mai multa lume ca exista o tensiune, despre care am mai vorbit si pe blog, despre care se vede si din unele ziare, intre Filat si Lupu. Atacurile lui Filat la adresa comunistilor, chiar cele acum aratate pe unimedia cu eventuala raspundere penala a lui Voronin, ca si prestatia lui Filat la In profunzime, in preziua primului scrutin prezidential in Parlament, vorbeste despre un scenariu, in care eu vad ca Filat ii inraieste special pe comunisti ca sa nu-l voteze pe Lupu. Filat nu vrea sa imparta pozitia in top cu PD.

  Toata lumea spune ca sint de perspectiva Lupu si Filat, adica PLDM si PD. E pacat, dar nu spun de Ghimpu, acum – nici de Chirtoaca. Insa Lupu si Filat, chiar daca astazi se suporta, pentru ca au in fata un monstru, miine, in alegeri, dar si dupa, pentru ca nu se stie ce va fi, nu vor mai fi fair-play. Si ar fi normal, parca, insa, exista un dar… El consta in faptul ca nu numai Rusia, dar si Occidentul, pentru o stabilitate anumita, vrea votarea lui Lupu. Iar PLDM – nu o prea vrea si eu ii inteleg de ce. De aceea si vorbeste Filat des si usor de alegeri anticipate, nu de modificarea Constitutiei. sa vad ce spune in interviul din Adevarul.

  Filat parca ar cistiga prin duritatea contra comunistilor. Si iese ca nimeni nu i-ar putea spune „stai un pic, fii nitel mai moderat pina vom trece puntea cu votul pentru Lupu, dupa care ii vom pune total la respect”. Pentru ca daca i-ar spune asa, ar rezulta ca trebuie sa fie tolerant cu niste criminali. Nici eu nu as indrazni sa spun asa. Dar in forul interior, mie mi se pare ca mai multa lume intelege acest joc. De ce o face Filat? Pentru ca nu vrea, pur si simplu, sa fie trecuta puntea. Este oare numai din motivul ca Lupu ar avea niste convingeri mai aproape de comunisti si care ar consuna cu pozitia Kremlinului? Poate, dar asta este numai o acoperire a unui alt interes – cel izvorit din competitia unor lideri si a unor partide cu trend ascendent. Este asta in interesul societatii acum? Nu pot spune, pentru ca eu cred ca si sondajul IMAS a fost trucat pornindu-se de la pozitia lui Filat ca vrea sa mearga in alegeri anticipate. Ce rezulta? Pentru mine ar rezulta ca Filat a avut o intelegere cu Voronin despre care noi nu stim. Dar putem banui ca interesul PLDM si PCRM acum coincide. Nici unul nu il vrea pe Lupu… Iar tabara Lucinschi ii vrea pe toti gramada si, de aceea, Andrievschi a scris ce a scris.

  Si, revenind la Ghimpu-Chirtoaca. Ghimpu nu vrea alegeri anticipate, pentru ca nu va mai fi dupa asta speaker. E clar. Ca si Urecheanu, care nu ar mai putea fi nu numai prim-vicespeaker, ci nici sa intre in Parlament. Ce credeti ca ar trebui sa faca acum Ghimpu ca sa isi consolideze pozitiile? De ce se crede ca PL-ul nu va fi in crestere? sau credeti ca va fi? Sau ce ar trebui sa faca Urecheanu? Credeti ca vor face blocuri intre ei? Ar merge PLDM cu PL? Cu AMN – poate da. AMN poate merge si cu PD, dar nu toti.

  Eu ma tem de un lucru. De faptul ca, in aceasta lupta, am putea pierde noi toti. Pentru ca, cel putin trei partide – PL, PLDM si AMN, macar o parte din acest partid, ar trebui sa faca un singur partid si s aaiba curajul sa isi decida ierarhiile. Calcindu-si peste ambitii.

 8. pt dna Pavlicenco
  Va multumesc pentru ultimul comentariu. Ii lasam pe Napoleon si stalin in plata domnului sau, pe ultimul, in cea a deavolului, ambii fiind totusi scunzi-„sub 1,7 m” sau de cca 1,66 m. Referitor la norma de a scrie î din a, stiti doar ca aceasta a fost impusa de Academia Romana, si in Tara sunt obligati s-o respecte (am luat doctoratul la Iasi acum 9 ani si am fost preintampinat despre acest lucru), desi multi lingvisti de marca pledeaza pentru î din i.
  Cu multe din aprecierile despre Filat, Lupu, Ghimpu… sunt de acord. Nu consider insa, cum inclinati sa credeti dvs., ca Filat s-ar fi inteles cu Voronin in privinta anticipatelor, desi pana la un anumit punct interesele lor ar coincide parca. Totusi, multi comunisti isi dau seama ca anticipatele sunt un pericol mare pentru ei. Pe de alta parte, am auzit pdisti spunand dupa sondajele recente ca poate anticipatele ar fi o solutie pentru noi. Nu cred insa ca la fel gandeste si Lupu, care vrea acum sa devina presedinte, dar sa nu astepte nu stim cat. Indubitabil, RM are nevoie acum de stabilitate si isi dau seama cred toti politicienii de acest lucru. Ambitiile unora insa ar putea strica totul. Acum trebuie sa vedem cum vor proceda Vor & co., si daca nu voteaza presedintele ei vor fi in ochii opiniei publice responsabili de anticipate, iar dvs. ca om politic ar trebui sa puneti accentul pe acest lucru, desi sunt evident si dedesubturi. In privinta PL, nu cred ca acest partid va scadea mult; acum ca niciodata este nevoie la Chisinau de un partid de dreapta puternic. Poate contribuie si PNL la acest lucru, la fel ca si MAE, caci farimatati nu vom avea de castigat nimic, ci dimpotriva…

 9. S-a inceput cu ziaristii si Filat ca mai apoi s-a se ajunga la Lupu. Multumesc.

  I-mi aduc aminte de ‘marele’ politicain (cu barba si fost ziarist) care era, evident, si foarte vorbaret.

  Daca nu erati o fosta jurnalista, poate si va dadeam dreptate, dna Pavlicenco.

 10. Pt Vlad

  Niste declaratii recente ale lui Lupu deja anvizajeaza si eventualitatea anticipatelor, el crede ca imaginea sa de candidat la Presedinte al R.Moldova il va avantaja si mai multe voturi vor merge spre el pentru a-i da putere.

  Dar daca admitem asta, ne intrebam cum va proceda Filat? daca se va posta contra lui Lupu in campania electorala – cine va cistiga? Daca il va sustine si in campania electorala ca viitor Presedinte – ce impact ar avea asupra propriului partid?

  Parerea mea si a colegilor mei este ca PL va fi in scadere. Nu comentez de ce. Noi putem contribui la asta, cred ca si MA|E, dar inca nu se vrea si asta nu cred ca face bine cuiva. Nu uitati de AMN, care are un congres pe 28 noiembrie si ceva fierbe acolo…

  Nu cred ca vocea mea acum contra comunistilor care nu-l voteaza pe Lupu poate adauga ceva. Nu cred. Asta o rezolva altii.

  Am citit interviurile lui Filat pt Adevarul si Cotidianul. Sint mult mai bune decit prestatia la Realitatea TV. E cu atit mai regretabil ca, dupa ce le-a oferit pe alea, nu a parut pregatit pentru Realitatea TV.

  Dar, dar, daca le cititi atent si pe alea, vedeti cite ceva transparind printre rinduri…

 11. Pt browser

  Se poate ajunge la orice, nu e o problema.

  Eu nu sint ziarista. barbosul – da. Eu am termiunat limbi straine, dar am lucrat la editura si ca redactor-sef la un ziar si la o agentie de presa. Dar de profesie nu sint ziarista.

 12. pt dna Pavlicenco
  Din ultimul comentariu am selectat intrebarea care este cruciala in cazul anticipatelor si la care poate raspunde doar Vlad Filat, desi si-o pun deja multi oameni:
  „… cum va proceda Filat? daca se va posta contra lui Lupu in campania electorala – cine va cistiga? Daca il va sustine si in campania electorala ca viitor Presedinte – ce impact ar avea asupra propriului partid?”
  Dupa mine, e sigur ca AIE nu va merge impreuna, deoarece nu convine nici lui Lupu si nici lui Filat acest lucru. Inclin sa cred ca AMN va fi absorbita de PLD (daca o buna parte din structurile UCM se duc spre acest partid, cu atat mai mult Urechean, care insa isi va negocia bine functiile pentru apropiatii sai). Stiu ca aveti o alta parere, dar vom vedea cred in curand. In orice caz aceasta formatiune nu are viitor, fiind stamptorata din doua parti de partide cu lideri tineri si carismatici.
  Daca vom avea anticipate, se va proceda sigur la modificarea constitutiei. Problema e la ce fel de regim constitutonal se va opri AIE. Astazi observ ca Filat pare sa incline deja spre un regim parlamentar, dar Lupu nu cred sa cedeze si aici electoratul e de partea lui Lupu, adica vrea sa aleaga el presedintele, dar nu niste deputati. Daca guvernul trage in continuare bine si vedem ca deocamdata este eficient, PlD se va mai intari si Filat nu-l va accepta cu siguranta pe Lupu drept viitor „sef”. Dar sa vedem ce se intampla pana la 10 decembrie. Poate se vor gasi voturile necesare pentru alegerea presedintelui….

 13. Pt Vlad

  Daca bine ne amintim, chiar PLDM a colectat 200 mii de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, ca sa fie ales Presedintele de catre electorat, prin vot direct.

  Daca e asa cum spuneti – vedeti cum e in viata – unde sint principiile si unde e omul…

  In Programul PNL Presedintele trebuie sa fie ales de catre toti. Eu personal, nu am acceptat cu inima intreaga asta, dar a fost pozitia colegilor, majoritara.

  Nu poate merge intreaga AMN la PLDM si, apoi, Filat e debarcator…

 14. In primul rând, pt că sunt pt,prima dată găzduit pe bogul dv. vă spun din vestul Ro ( Banat) : Sărut mâna, doamna Vitalia Pavlicenco !
  Citesc zilnic multe publicatii basarabene . De multă vreme. Si incă nici acum nu ma consider familiarizat cu specificul dv. Da, există un fel aparte al dv. de a simţi româneşte,de a gândi româneşte,de a acţiona (sic !) româneşte.Cel mai important ,după părerea mea,este că există. Restul e explicabil. După zeci şi zeci de ani de separare arbitrară de trupul unic al românismului ,pare-se nici nu putea fi altfel.Nu mă gândesc la deosebirile regionale, inerente si existente in configuraţia geografic teritorială a ţării. Ma refer la cele de acum,la cele care literalmente(totuşi) despart cele două state româneşti. Pentru că si acestea există. Sunt palpabile si reale ,deşi nu le-am crezut posibile la inceput. Pe măsură ce am devenit tot mai conştient de ele,pe atât deveneam mai reticent in a mi le exprima cu …voce tare. Nu voiam sub nici o forma sa-mi jignesc fraţii de sânge , pe de o parte,pe de alta ,nu doream sub nici o formă să se agraveze perceptiile reciproce dintre noi,capabile, da capabile ,să producă fracturi şi mai pronunţate. Pentru că omul e o fiinţă emoţională supusă, vrea nu vrea ,propriei psihologii dobândite experiential. Experienţa voastră sub comunism a fost alta decât a noastră. Alta, în sensul că nimeni,acolo în Basarabia, nu a mai crezut vreodată posibilă cu adevarat revenirea la origini. Si-a conservat supravietuirea doar in limbă,şi asta în măsura în care s-a putut. Bilingvismul a actionat din plin,în forţă, iar rezultatele se văd . Se văd încă puternic.
  Astfel,slavonismul ca substanţă dizolvantă cultural si etnic si-a spus şi el cuvântul. Dar între slvonism ca fel de a fi si latinitate ca fel de a fi e o deosebire foarte mare. Nu judec ac deosebire axiologic. Nu duce nicaieri dacă pornim pe panta valorii. Feicare cu valoarea lui. Chestia e că voi , ca fel de a fi, nu v-aţi putut debarasa cu totul de modul de expresie temperamental latin. Ereditatea si-a spus cuvantul. Mediul cultural insă şi l- a spus şi el. Iata de unde purcede comportamentul lui Vlad Filat la Realitatea TV, iată sursa amprentei sale emotionale si de reactie in faţa unei realităti româneşti, alta decăt la el acasa. Iată diferenţa pe care a simtit-o instinctiv moderatorul (nu-i pronunţ numele pt că nu îmi place şi e dreptul subiectivităţii mele de a-mi place sau nu) Si totuşi, Vlad Filat nu poate fi socotit a fi fost în inferioritate. El a şi afirmat limpede si netimorat ca A VENIT ACASA si VORBESTE ROMÂNEŞTE.Fapt care a produs o impresie foarte pozitivă în opinia publică românescă,adică în noi toţi! Adică exact ceea ce asteaptă de la voi, basarabenii,intreaga suflare românescă de la Prut până la graniţa de Vest a României. Si asta se face de la inălţimea autorităţii vostre statale! Dacă aţi urmărit la TV 1 primirea la Băsescu, aţi fi putut observa cum acest om foarte inteligent si talentat politic (în ciuda tuturor potrivnicilor ) i-a testat loialitatea …românescă : i s-a adresat de la primul contact în engleză,la care Filat a raspuns SPONTAN Buna ziua domnule Preşedinte!! Cu alte cuvinte, Filat a fost (şi este) ROMÂN , spontan!!! Psihologia, inconstientul din el a lucrat ROMANESTE!!!( Vă las pe dv. să reflectaţi mai departe la semnicaţiile gesturilor celor doi romani …şefi de stat şi le puteti ,probabil ,revedea în arhiva vreunui sit TV romanesc)
  Am înţeles foarte bine ce ati vrut să ziceţi prin articolul preluat de pe blogul personal de către JURNAL TV( post tv on line inteligent şi pe care mi l-aş dori echivalat si în RO !!!) Nu vă contrazic cu o iotă măcar. Izvorăşte din dorinţa dv irepresibilă de a vă simţi perfect integrată spatiului cultural,social şi intelectual românesc. Este tocmai esenţialul articolului dv. este tocmai esenţialul pas inainte pe care o întreagă comunitate spirituală românescă îl simte ca necesar!! E puţin lucru-? NU!!! Mai mult, mi se pare că s-a produs chiar pasul decisiv pe un drum care , nolens-volens ,vor urma cu siguranţă alţi şi alţi paşi. Si , pt că am ajuns şi la alţi paşi,părerea mea este ca unul din cei mai importanţi este consolidarea exprimării în limba română.A cunoaşterii,utilizării si dezvoltării exprimării îm limba noastră maternă. Nu mai zic nimic de muzicalitatea ei vocalică,de eleganţa latină a formatării frazei si gândirii. Nu e locul si împrejurarea să fac aici şi acum divagaţii lingvistico stilistice inoportune. Singurul lucru care l-aş mai adăuga , privind limba noastră, sunt cele două repere geniale şi unice sub semnul cărora s-a dezvoltat şi se dezvoltă încă – EMINESCU şi CARAGIALE . Spontaneitate latina si meditativ nordic!! O sinteza şi o simbioză !!

  Da, articolul şi … gândurile dv înşirate cursiv şi din imbold spontan românesc, mi-au oprit clipa acestei hermetice( nu ermetice) însăilări,poate prea lungi. Ceea ce sper că îmi veţi ierta.

  O seara plăcută vă doresc. Noapte bună.

 15. pt dna Pavlicenco
  Eu am scris ce intuesc ca zace in acesti doi politicieni, reiesind din realitatile concrete de moment. Pe Filat doar il aranjeaya aceasta situatie cu Ghimpu interimar, el fiind totusi prima vioara si decidentul principal. Dvs, doar va puneti intrebari fara sa porniti ce au ei in programe, care stiti bine costa cam putin pentru politicienii nostri. poate exagerez… Vedem si in Romania cat de rapid democratii s-au trtansformat in populari. Nu-mi imaginez totusi ca Filat sa-l voteze pe LUpu, in cazul cand viitoare republica va fi una prezidentiala. Acum da, insa peste un an situatia va fi una mult diferita. Eu inclin sa cred ca Filat va concura pentru functia de presedinte, cu atat mai mult ca PL nu poate avea inca un candidat puternic (Chirtoaca e inca tanar si nu poate candida). Vor fi doar concomitent si alegeri parlamentare. E posibil sa se formeze doua blocuri concurente, care vor forma viitoarea alianta democrata: unul de centru-dreapta si altul de centru stanga. Fac abstractie de comunisti, care vor avea o problema, deoarece Greceanaia e sub Filat si Lupu. Dvs. ce credeti?

 16. cainii latra dar caravana merge

 17. Pt dudu

  La sigur, in toate sensurile si cu referire la toti…

 18. pt dudu
  sa stiti ca eu am votat atat la 5 aprilie cat sil 29 iulie echipa lui Filat, pe care continui sa o apreciez cred la justa ei valoare. In acelasi timp, consider ca avem fiecare dreptul sa judecam din diferite perspective lucrurile. Sper, la fel ca si sei multi oameni de buna-credinta, sa fie ales presedintele, caci e nevoie de stabilitate pentru a ne misca mai rapid spre UE. Dar e posibil sa avem anticipate si atunci… desi n-ar trebui nu ne grabim…

 19. Pt Vlad

  Eu spuneam, intr-un articol anterior, postat pe blog, despre faptul ca vom ajunge sa concureze in mod normal si firesc actualele partide din AIE pe centru-dreapta si, respectiv, pe centru-stinga. Insa acum e important sa inchidem usa pentru totdeauna comunistilor.

  Insa perceptia populatiei e putin alta. Trebuie sa ne inchinam in fata alegatorilor ca au facut totul ca sa treaca partide clare pragul si sa nu se piarda voturile. Un exemplu de solidaritate e cel auzit la Ambasada de la Bucuresti si din nordul Italiei, unde unele persoane, mai impatimite, sugerau votantilor sa nu opteze doar pentru PL si PLDM, ca sa nu lase in afara Parlamentului AMN. Pentru 29 iulie a fost la fel, deja am auzit acest lucru aici. De exemplu, un bun prieten al meu, national-liberal, fara ca sa il agreeze pe Urecheanu, l-a votat ca sa treaca, sa nu dea AMN 4.98% inclusiv comunistilor. Eu – nu.

  Legat de Filat si Lupu. Da, ei au trend crescator si concurenta va fi. Si unul, si altul, vrea sa fie centru unificator – unul pe dreapta si altul pe stinga. Insa nu cred ca fiecare va lua atit incit sa se lipseasca unul de celalalt. Intrebarea care se pune este: acum PD a fost corect, a acceptat si contribuit la alegerea lui Ghimpu, Urechenu si Filat. In mod logic, dupa ce spui atita timp ca Lupu e candidatura AIE, chiar daca nu reuseste acum, Lupu se va folosi de asta si va merge tot cu asta. Intrebarea mea era – faca Filat va candida el si partidul – cum va reactiona societatea?

  O alta intrebare ar fi – in ce mod comunistii vor spune – vedeti – l-au folosit pe Lupu si acum nu-l mai sprijina…

  Aici intervine – peste morala – argumentul dreptului omului si al partidului. Eu urmaresc extrem de atent ce e in Romania. Nu am auzit pe unul sa spuna „nu candida, pentru ca nu ai sansa”. Nimeni nu spune nimanui asa ceva. La noi – stiti ce a patit si PNL, si MAE. Nu ne-au votat din cauza „nesansei”, apoi ne-am retras, vrind-nevrind. Intrebarea mea acum ar fi – daca Filat va candida cu partidul si in parlamentare, si in prezidentiale – va mai avea cineva dreptul sa ne spuna noua – nu candidati? Eu cred ca nu.

  In emisiunea de la Vocea Basarabiei, daca vreti sa o ascultati, o persoana mi-a spus lucruri frumoase, gen: „dna Pavlicenco, nici nu va imaginati citi sustinatori aveti, dar nu v-am votat, ca asa a fost situatia”. M-a impresionat puternic si ca ne stiu programul cu Uniunea interstatala Romania – R.Moldova, care prevede, intre altele, si ceea ce a propus acum Geoana in discutia cu Filat – sedinte comune ale Guvernelor romanesc si moldovenesc la Iasi. Asta Filat nu a spus-o la Realitatea TV, desi a fost intrebat ce a vorbit cu Basescu si cu Geoana. Mie nu mi-a placut ca nu a spus…

  Daca nu ar fi comunistii sub coasta, ar fi o situatie. Daca ei inca sint – si toate calculele ar trebui sa porneasca de aici.

  Totusi, eu cred ca PL va fi in scadere. E si comportamentul lui Ghimpu, e si dezamagirea in Chisinau provocata de Chirtoaca, e si lupta ascunsa intre PLDM si PL. Si-apoi, un speaker nu poate face nimic. Lui Filat nu-i este usor, dar acum totul depinde de el – se inalta sau cade. Insa – paradoxal – totusi, daca va candida si la Presedinte, cred ca lumea nu-l va intelege. S-ar putea sa si gresesc. Si-apoi, daca mai candideaza, in alegeri prezidentiale – satrapul – cine da garantie ca nu cistiga? Credeti ca nu va candida? Credeti ca nu va cistiga? Nu uitati – pozitia lui Filat acum in problema nistriana, in alte chestiuni legate de implicarea Kremlinului sint un cimp minat si rusii stiu sa se razbune…

 20. Pt Pitar

  Eu va salut pe blogul meu, pe care postari de-ale Dvs. fac onoare – echilibrate, inteligente si venind de la romani cu suflet. E bine sa vrem mereu mai mult, ca sa obtinem mai mult. Succes!

 21. pt dna Pavlicenco
  Am doar o singura intrebare, caci cu aprecierile de mai sus sunt intru totul de acord: oare legislatia noastra nu prevede expres ca presedintele poate fi ales doar pentru 2 termene si adio? desi satrapul totusi nu e mai cine a fost: a imbatanit si pare a fi nu in toate mintile.

 22. pt Pitar
  am citit si eu comentariul dvs,care sa stiti ca mi-a placut mult. Va rog sa mai scrieti pe acest blog…

 23. Pt Vlad

  1. De vreme ce modifici Constitutia, oricine, inclusiv satrapul recapata dreptul de a candida, conform noii Constitutii, ba si pentru inca doua mandate, daca va fi prevazut asta. Putini neinformati avem ca sa nu-l voteze? ca sa ii numim „frumos”.

  2. Nu se uita nimeni ca e imbatrinit si ca nu e cu toate acasa. Trebuie dovada juridica pentru ultima, ceea ce am si cerut eu in Parlament, propunind o comisie in legatura medicala independenta. Fiind foarte receptiva la orice, am raspuns astfel sugestiei unui psihiatru.

  3. Iar dupa ce am propus o comisie pentru verificarea legalitatii averii Familiei Voronin, s-au inchis transmisiunile in direct din Parlament.

  Ma bucur ca sinteti de acord cu ce postasem mai sus.

 24. noi astia care la pe la interviuri ne punem in fata tinichelele si meritele si avem si noi o placa de patefon pe care o tot repetam ( inclusiv la emisiunea lui V. Saharneanu la VB ) nu prea ne cade bine la pipota cind obesrvam pasii care se fac de vreo 3 saptamini in directia buna. ii mentionam doar asa in treacat…noi astia care nu sintem bagati in seama atit cit ne-am dori, vedem paiul din ochiul altuia si nu birna din ochiul nostru…noi astia care nu dam pe blog stiri despre consulatele noi care se vor deschide, despre permise de trecut frontiera, despre acordul energetic, facem clabuci la gura cind nu suntem in fruntea bucatelor…ne pricecem al dracu de bine sa gasim defecte acolo unde nu sint.

  NOI ASTIA INDEMNAM MOLDOVENII SA VOTEZE geoana DAR UITAM SA SPUNEM CA el A FOST IN PRIMAVARA LA moscova SA BEA O CAFELUTA CU putin SI SA MAI PRIMEASCA NISTE ORDINE…NOI ASTIA CARE AVEM NUME RUSESTI SI CETATENII ROMANE INDEMNAM ROMANII SA VOTEZE UN PRESEDINTE COMUNIST IN ROMANIA SI ASTA DOAR PENTRU CA IL URIM PE BASESCU ASTA DE A SEMNAT DESCHIDERI DE CONSULATE SI L-A PRIMIT PA FILAT CA SA PUNA LA PUNCT TRAFICUL DE MICA FRONTIERA…IL URIM PE BASESCU ASTA CARE LE-A EXPLICAT RUSILOR CA AR FI BINE SA O TINA MAI „SUBTIRE” CA NU MAI SINT CE-AU FOST SI L-A AUZIT O LUME INTREAGA SPUNIND ASTA…IL URIM CA ASA IL URASTE antonescu crin ATUNCI RECOMANDAM SA FIE VOTAT geoana UN COMUNIST. NU AVEM RUSINE NOI ASTIA…

 25. D-na Pavlicenco,-cu portarul Băsescu și mingile lui Antonescu,ați exagerat foarte mult…Un muzeograf (Antonescu) e mult mai jos decît un căpitan de navă (Băsescu)…PS(Ferească Domnul,să cîștige alegerile Antonescu ,sau cu atît mai mult Geoană.Basarabia va fi ștearsă de pe agenda politică a României…)

 26. Pt Romeo0971

  Va repostez de ce nu-l mai agreez pe Basescu:

  „Nu m-am sesizat ce avea sa se intimple cu cedarea facuta de Stolojan in favoarea lui Basescu, atunci cind a candidat la Presedintie. Am crezut in Alianta D.A. M-a suparat si am spus de citeva ori public, inclusiv de la microfonul Parlamentului RM, ca Basescu a gresit cind a indemnat votarea lui Voronin. Basescu a recunoscut ca a gresit, cu jumatate de voce, abia recent, la TVR1.

  Pe data de 19 mai 2007, fiind la nunta fetei mele din Macedonia, la mire la bastina, in exact ziua ceremoniei, am facut 200 de kilometri de la Prilep la Skopje in Macedonia, dupa o noapte nedormita, pentru a vota, impreuna cu prietenii mei, cu cetatenie romana, pentru raminerea lui Basescu Presedinte. Pentru prima oara, atunci, am spus public, in presa de la Chisinau, inainte de a pleca in Macedonia, ca, desi sint presedintele PNL, pledez pt raminerea in politica romaneasca si a lui Tariceanu, si a lui Basescu. Pina atunci, doar am votat, nu am facut niciodata declaratii politice in favoarea vreunui partid din Romania.

  M-a dezamagit Basescu atunci cind a inceput distrugerea Aliantei D.A., cind am vazut ca spune multe, dar nu a facut nimic mai concret.

  M-a dezamagati si mai tare cind, ca si Voronin, care a declarat ca nu este Presedintele romanilor, s-a aratat si Basescu doar Presedinte al romanilor simpatizanti ai lui Tomac, Roncea, Rosca, PPCD, PL si Moldova Suverana, care l-a promovat pe Tomac. El nu a trebuit sa se implice, nici sa mearga la brateta cu Tomac, ci sa ramina Presedinte al tuturor romanilor.

  M-a dezamagit total cind nu a acceptat ca exista si alte partide decit PD-L, ca nu accepta ca partidele au o majoritate si pentru ca vrea sa cistige cu orice pret – dar cu absolut orice pret, adica abuziv, ilegal – inca un mandat. Eu il voi vota in primul tur pe Crin Antonescu. Nu-l voi vota in al doilea tur pe Basescu. Desi sint pt reducerea numarului de parlamentari, maniera in care incearca Basescu sa foloseascva si asta in favoarea lui, abuziv, ma face inca sa ma gindesc daca voi participa la referendum. Eu m-am saturat de comportamentul comunistilor, nu vreau sa vad atita lupta, inraire si inversunare intre romani. Noi, basarabenii, avem nevoie de solidaritatea romanilor de peste Prut, nu de aceasta atitudine total distructiva si necooperanta a lui Basescu. Daca cineva e vinovat – sa fie pedepsit. Daca nu e pedepsit grupul Grivco si cei invocati, pentru nu stiu care vine, atunci sa nu spunem mereu prostii populiste – omul se judeca dupa declaratii publice si actiuni, nu dupa impresii si judecati de valoare.

  Concluzia – sint deja impotriva lui Basescu, pentru ca nu vrea sa coopereze cu partidele, pentru ca vede numai PD-L-ul si pentru ca ii crede pe toti prosti, pentru ca vrea constant sa compromita parlamentarismul, si nu pentru ca sint presedintele PNL. Pentru mine toti romanii din Romania sint romani, dar ii judec dupa atitudinea fata de Constitutie, lege si fata de romanii din Basarabia.”

 27. atitudinea total neconstructiva a lui Basescu a facut ca el sa semneze decretul de infiintare a 2 noi consulate si a semnarii conventiei de trafic de mica frontiera. astea sint actiuni concrete. Filat a venit la Bucuresti alta actiune concreta. pe un post tv se prezinta de vreo 5 zile date meteo din Balti si Cahul ceea ce nu se facea pina acum, alta actiune concreta in urma SEMNARII CONCRETE A NISTE ACTE DIPLOMATICE. concret este si ca la ora asta pnl are majoritate cu comunistii in Romania. concret este ca despre lucrul asta esti „shabo tiha”. concret este si ca geoana a fost la moscova in primavara. concret este ca si despre lucrul asta taci. concret este ca referendumul nu e obligatoriu deci concret poti sa stai acas’ linga soba sa te joci cu mitele ca Ion Creanga. concret se fac pasi mici ACUM pentru un viitor mai bun. concret de cind s-a schimbat raportul de forte in Moldova se avanseaza pe un drum bun si se avanseaza rapid. concret ti s-a inchis usa in nas in politica moldoveneasca.

  concret iti aduce antonescu atitudine cooperanta si mai ales ti-o aduce geoana ca el a fost la moscova si l-a invatat putin cum sa ti-o aduca ( pe atitudinea asta cooperanta ) in Moldova. concret comportamentul comunistilor din psd este ca fac majoritatea cu pnl. concret e ca iliescu a avut 3 mandate si constitutia spune 2. concret este ca in mandatul 3 ilegal ti-a dat ilici comunistul o tinichea pe care altfel concret nu o aveai.

 28. Urmaream uneori emisiunea lui Tanase si Dinescu. Nu am urmarit emisiunea cu dl. Filat, insa va inselati intr-o singura privinta. Avand interlocutor pe S.Tanase, nu poti finaliza o propozitie, darmite o fraza ! Asa e felul insului, vorbeste peste tine, se baga alandala in vorba cand isi aduce aminte cate ceva, indiferent daca esti in mijlocul unei propozitii, etc. Tipul e execrabil ca interlocutor si nu-i de mirare ca un om care-si cantareste cuvintele sau incearca sa exprime o fraza argumentat si rationala isi iese din fire sau capoteaza in fata avalansei verbale neghioabe a sus-numitului amfitrion. Din acest motiv, schimb canalul tv cand dau de el.

 29. Doamna Pavlicenco, dumneavoastra tricotati cand va uitati la TV? Sau faceati gogosi?

 30. Multumesc celor care au zabovit pe randuletele mele ,domnei Vitalia ca ne gazduiste cu rabdare , toleranta si … provocari!! Multumesc lui Vlad, Radu care m-au bagat in seama ,poate ceva mai mult. Sincer va spun ca am intrat pe acest blog intamplator,Era in art. reprodus le Jurnam TV o trimitere spre siasa am ajuns sa-l deschid. Acum dupa ce l-am deschis ,curiozitatea si interesul (zic bine ce zic!)ma face sa raman atat timp cat sunt acceptat si neexclus. Dar ,fiti convinsi cu totii care ma cititi, ca nu parasesc campul de batalie asa usor. Prin batalie, inteleg nu agresivitate verbala, nu admonestari ,nu etalare gratuita de „superioritati”, nu injurii ,ci argumente si idei . Cu care sa incerc sa va conving si nu sa vi le bag pe gat. Unde exista convergenta de pareri nu ma voi sfii sa imi arat aprobarea si adeziunea. Respectul fata de Celalalt trebuie sa fie neconditionat atat timp cat ,si de o parte si de alta , exista buna credinta.

  Dar iata ca bat campii deja. Fac …teorii! Si stim cu totii cum e: teoria ca teoria ,da` praftica ne omoara!! O sa punctez cateva lucrurim fireste, stiind din capul locului ca vom ajunge la un oarecare dialog. N-are a face. Imi voi concentra atentia si, dupa o reflectie anume , pot oricand sa-mi insusesc un adevar venit de la celalat. Cu atat mai mult cu cat eu,evident, nu sunt integrat socialmente vietii de la voi.
  1) Mare mi-e mirarea ca am nimerit exact intr-un perimetru fierbinte. Adica pe blogul unui politician liberal de frunte din RM!! Pt ca asta am inteles din lectura comentatorilor : doamna Vitalia este un om dedicat politicii, ba chiar pe un loc fruntas. I-am citit deja si profilul(cand am intrat n-o facusem inainte, ci am scris pur si simplu!) si acun sunt sigur unde am nimerit.(Sa tip? Aoleum, am intrat in gura lupului! N-ar fi o lasitate si in acelasi timp si o indecenta ? Dar sa ma retrag, nu-i tot la fel) Asa ca… raman.
  2) Interesul fata de Basarabia a crescut in tara f. f. mult in ultima vreme. E meritul vostru, categoric. Al tinerilor in primul rand, dar si acelor adulti care au stat si stau in spatele lor. Doar le sunt parinti sau frati si surori mai mari. Revigorarea constiintei nationale odata evidenta aici in tara,lucrurile au venit de la sine. Pentru ca in RO ,stiu bine ce spun, interesul si dragostea fata de voi a fost dintotdeauna si mereu nestinsa. Nu spun vorbe mari. Asta e realitatea. Dar cand cei de aici au vazut ca va tineti ba de neamuri, ba de ..moldovenism, ba de comunism , au cam intors ochii de la voi. Erau in tara si inca mai sunt multe ,multe probleme. De felul meu, eu sunt banatean(in toalele mele, cum ne place sa ne laudam!) dar inainte de orice ma simt roman din cap pana-n picoare si din moasi stramosi! Comunism nu mai vrem nici in ruptul capului. L-am suportat destul in genunchi si in sclavie. Si nici imperialism rusesc hegemonic renovat si modernizat. Nu suntem slavi si nu vom fi niciodata. Nu sunt impotriva rusilor, nici a slavilor, Dar daca le respect dreptul de a fi slavi , sa mi se respecte si mie drepltul de a fi roman. Nici mai mult , nici mai putin. In mileniul in care tocmai treim , cu atat mai mult. Nu simt si nu este cu nimic inferioara cultura mea romana, fata de cultura lor slava. Istoria noastra trebuie sa ne fie respectata asa cum e ea in dramatismul si realitatea ei si nu rastalmacita. Nici dicatata cum sa mi-o fac in viitor. Moldova lui Stefan cel Mare a fost o provincie a unicatului romanic de la nord de Dunare si acolo s-a aflat prima data ca apartinem romanitatii!! In fine, multe s-ar putea spune despre Istoria Romanilor . Mi-am permis sa fac aceasta incursiune tocmai pt ca vad cata dezinformare istorica exista la voi si in voi. Pana si la academicienii vostri cliseele deformarilor ruso-sovietice ale istoriei noastre nationale se observa si se simt. E trist.Si trebuie sa i se puna capat pt totdeauna!! E o chestiune de demnitate a poporului nostru in timm si peste timp!!

 31. Pt Maria

  Nu meritati nici un raspuns, dar ma respect pe mine si va raspund – nici una, nici alta.

 32. 3) Odata cele de mai sus spuse fiind, imi iau ingaduinta de a spune cateva lucruri despre cel mai fierbinte prezent de la voi. Lunile, mi se pare vreo 4, de cand alegerile au rasturnat si scimbate cu 180 de grade ceea ce credeam ca s-a batut in cuie!! Guvernul Filat, dupa parerea mea, a pornit-o foarte, foarte bine. A fost chiar fm inspirat ca a luat el si nu altul sefia acestui guvern. Sa ma explic. Mi se pare un tip bine armat politic din mmpdvd.Politic, psihologic si chiar cultural. Nu vobeste prostii, nu vorbeste alambicat ci simplu si pe intelesul tuturor. In politica mi se pare esential. Si taranu si muncitorul si intetelectualul, cand e vorba de poltitica trebuie sa inteleaga aceleasi lucruri, sa recepteze acelasi mesaj. Poate e chiar cel mai bine plasat dintre ceilalti, Mai bine si decat mult laudatul Lupu!! Modest, cumpatat, ponderat, prudent, dar precis si cu autoritate in ce spune. Asat e portretul care eu il fac pana acum. Mai mult, ultimnele sale acte si declaratii imi intaresc si mm ac parere. Nu exclusivez nimic, dar ce este pana in prezent.,aprob. Eu zica ca adeziunea voastra ar trb sa fie la fel. Omul nu e prost defel , stie ce promisiuni a facut, de fapt propuneri culese de la voi si inmanunchiate programatic. Iar responsabilitatea care si-a asumat-o o constiientizeaza foarte exact. Nici lui Ghimpu nu am ce sa-i reprosez si nici lui Chirtoaca. Ba chiar aceleasi lucruri le manifesta si ei. Mihai Ghimpu poate ca nu are diplomatia lui Filat, dar in calitatea in care l-a plasat hazardul pana acum, cred ca si e necesar sa dovedeasca fermitate dar si flexibilitate. Interpretari legate de unire asa cum le exprima ei acum, sunt si ele absolut cele care pot sa fie spuse in acest moment. Fiti siguri ca s-au consultat cu cei din RO. UE si chiar Rusia , trece de acum spre voi , via Romania. Acesta e marele castig al momenbtului si nu -l lasati sa fie clatinat in nici un caz. Dimpotriva. Nobletea cauzei este ata de importanta si miza atat de hotaratoare incat, orice fisura, cat de mica, poate sa duca la compromiterea intregului. Nu e nimic nedemocratic in tot ce se intampla la voi acum. Vad ca totul e la vedere si transparent si asta ma bucura. Sunt bulversati peste masura si socati, comunistii. Nu trebuie lasati sa faca nicio bresa in unitatea AIE .Mai ales ca seful lor suprem, militianul Voronin decade tot mai mult. Deja a ajuns nebune sadea!! Ca ma si apuca rasul!! (nu plansul, cum spunea cineva in presa voastra)

 33. 4) Impresia mea este ca daca nu erau alegerile prezidentiale din Ro si mai ales instabilitatea politica creata prin caderea guvernului Boc, viteza prinsa de Guvernul Filat ar fi fost uluitoare. Si nimeni
  din exterior nu s-a fi putut opune cu nimic mersului lucrurilor. Asa ca mai trebuie avut rabdare pana se vor aseza intr-un fel sau altul politichia din RO!! O politica mult mai perversa si mai murdara decat la voi!! Cu presa cu tot!! Si in Ro, inca se duce o mare lupta impotriva neocomunismului. Iar alegerile de acum pot fi si un regres, dar nu un razboi castigat. Dupa revolutie , aici toti comunistii si fostii securisti s-au infiltrat in absolut toate partidele si deturneaza lucrurile de la ceea ce trebuie sa fie , de fapt. Si pentru care , tocmai aici in Banat s-a murit pe capete. Va marturisesc sincer ca am ramas extrem de neplacut surprins , cand in presa de la voi vad ca i se da mai mare atentie lui Geoana dec
  at lui Basescu sau Antonescu, cand m-as fi asteptat ca lucrurile sa fie tocmai invers!! (Interviul cu Geoana din Timpul, interventiile lui Titus Corlateanu in discursul politic de la voi etc)

 34. Doamna Pavlicenco, va inteleg ca sunteti liberala de-a lui Antonescu!! Basecu nu a distrus Alianta AD!! S-a intamplat tocmai invers!! Daca ati votat impotriva celor „322” care au vrut sa-l rastoarne si acum, trebuie sa stiti de ce!! Ati uitat de biletelul roz trimis de Tariceanu „lui Traian” sa puna o pila pt Patriciu? Uitati jocul dublu PSD+PNL in parlament? Uitati privilegiile pe care si le-au acordat acest parlamentari avizi ca nimeni altii de bani si iara bani? E posibil sa-si acorde pensii de cate 20.ooo 30,ooo pe luna ? Si cate si mai cate altele!!

 35. Pt Pitar

  1. Nu am exclus niciodata pe nici un vizitator de pe blog.

  2. De ce mirarea privind perimetrul fierbinte?

  3. Am blogul de un an si jumatate. Cind l-am deschis, eram deputat, acum – nu. Sint presedintele PNL. Nu cred ca sint „politician liberal de frunte din RM”.

  4. Chiar daca spuneti ca „in RO interesul si dragostea fata de RM a fost dintotdeauna si mereu nestinsa”, nu e chiar asa. Problematica basarabeana – conform lui Cristian Tudor Popescu – e oglindita in proportie de 1% in presa romaneasca.

  5. Si noi luptam aici sa ni se respecte dreptul de a fi romani.

  6. Il cunosc pe Filat, am fost colegi in Parlament. Mai nu am facut un proiect comun, PNL si grupul Filat, dar ne-a debarcat, a luat multi oameni d ela PNL, desi a spus ca va atrage oameni noi, nu a mers cu noi dupa o sumedenie de intilniri, cred ca cineva, probabil, l-a oprit. Eu banuiesc motivul – „nu ne trebuie nationalisti”. O fi mai buni cosmopolitii… Fiecare face ce vrea. Urmarim evolutiile si noi si ne bucuram pentru ce e bine.

  7. Imi pare foarte rau ce se intimpla in Romania. E prea multa inversunare, noi am asteptat liniste si fata spre Basarabia. Nu a fost dat sa fie…

  8. Nu il dezagreez pe Basescu pentru ca as fi de-a lui Antonescu. Noi, PNL, nu avem acord cu PNL, nu avem obligatii fata de PNL, mai curind au ei fata de noi. Mereu i-am ajutat si sprijinit, in doampanii electorale. Are acord AMN, care inca nu a spus ca sprijina PNL-ul romanesc.

  9. Daca in povestea cu Basecu cel mai important e biletelul roz „al Elenei Udrea”, ce sa zicem de subiectele azi in top in Romania?

  10. Nu uit nimic, dar m-am saturat de lupta lui Basescu si PD-L contra celorlalte partide. Basescu nu a reusit sa fie Presedintele tuturor romanilor, i-a dezbinat, a facut doar scandal in folosul PD-L. Nu accept asta. Si nu are nimic in comun asta cu Antonescu si PNL-Romania.

  Sper sa suportati punctul meu de vedere la fel cum vi-l suport.

 36. Să admitem, D-na Pavlicenco,că în turul doi rămîne Băsescu cu Geoană (ceia ce e mai aproape de realitate)-în acest caz ,oare chiar veți vota pe Geoană?

 37. Pt Romeo0971

  Nu merg la votare.

 38. Am toată stima şi respectul faţă de Dna Pavlicenco, dar, aş putea fi de acord la general, nu şi în cazul dat. De ce? Să nu uităm că PLDM, la concret liderul Filat, este într-o coaliţie şi nicidecum nu poate să fie descătuşat în vorbire. Sunt sigur că gândeşte şi are intenţii dintre cele mai bune, dar să nu uităm că alături mai este Marian Lupu cu PD şi AMN, în care unii gândesc altfel, şi noi Dnă Pavlicenco cunoaştem destul de bine acest lucru, şi din moment ce Filat avea să vorbească altfel decât este stipulat în acordul dintre ei, AIEchiar a doua zi avea să crape. Şi atunci? Ceea ce face Filat o face foarte iscusit şi bine gândit. Eu aş prefera alegeri anticipate, să-i acordăm deplina susţinere lui Filat, nu zic PLDM, că şi acolo sunt o sumedenie de demagogi care nu fac altceva decât să-i şifoneze imaginea, şi apoi în cazul venirii la putere a PLDM-ului sau unei alianţe de dreapta, aş putea fi de acord cu dumneata.
  Ceea ce a făcut Filat într-un timp atât de scurt nu au făcut alţii în ani, şi păzea să ne împiedicăm cumva, că atunci va fi prost de tot.
  Nu am fost susţinător în campania electorală a PLDM-ului din auza multor turişti politici şi demagogi care au interese personale, dar aş fi preferat să-l susţint pe Filat.
  Aşa că sunt de acord cu cei care au propus să ne unim în jurul unui lider real pentru integrare europeană şi de ce nu şi cu Ţara prin Europa. Da, şi eu mi-aşi dori să fie urgentată UNIREA, dar…
  Doamne ajută!

 39. INFORMAȚII UTILE : Traian Băsescu a fost cel care a susținut urgentarea precedurii de redobândire a cetățeniei române pentru moldoveni. Totodată, cu susținerea lui, a fost adoptată ordonanța de urgență privind reducerea termenului de redobândire a cetățeniei. La indicația lui sa făcut tot posibilul de a susține Moldova și cetățenii acestei țări în Parlmanetul European… În timp ce Crin Antonescu niciodată nu pomenește de Basarabia de parcă nici nu știe unde se află aceasta(sau poate sunt prea dezinformat, corectațimă dacă greșesc)…Nu mai zic de Geoană ”caruia îi plac loteriile”…

 40. Pt Romeo
  Pe de alta parte, tot dl Basescu este cel care a contribuit mult la inscaunarea lui VORonin in anul 2005. Cat de vizionar a fost ne’am convins cred cu totii. Ma mir insa ca nimeni nu-l aminteste pe basarabeanul T. Pantiru, deputat PSD, care s-a batut mult pentru modificarea legislatiei privind dobandirea cetataniei romane. Chiar daca Base va fi votat masiv de basarabeni, inclin sa cred ca nu va castiga un al doilea mandat. Nu se poate sa transformi intr-un lucru derizoriu, ceea ce inseamna parlamentarism si, mai larg, democratie…, pardon, birocratie

 41. Pt Anatolie

  Va multumesc pentru opinie.

  Da, Filat, e într-o coaliţie, dar pe mine m-a amarit felul lui de a fi in fata camerelor unei televiziuni foarte privite, faptul ca nu a fost cu zimbet, nu a emanat libertate si disponibilitate. El trebuie sa ne reprezinte si trebuie sa o faca bine.

  Cu frica nu faci nimic. Mai bine sa spui totul ce vrei, dar cu zimbet, cu bunavointa, decit cu frica, in cazul acesta totul iese pe dos, nefresc, stingaci.

  Ceea ce face Filat, nu e numai politica sa, e a intregii AIE. Eu nu vreau sa pun totul in activul sau, pentru ca asta il poate strica. Nu e nevoie de un alt Voronin, de partea ailalta. Noi avem nevoie de pluralism si pluripartidism. Nu ne trebuie tatuci ridicati in slavi, asta duce la monopolizari, de care sintem satui.

 42. Pt Romeo 0971

  INFORMAȚII SI MAI UTILE: Nu este adevarat despre contributia lui Traian Băsescu la urgentarea precedurii de redobândire a cetățeniei române pentru moldoveni.

  Vedeti http://www.jurnaltv.md/#30067&20091116&30068&&3610&3595

  Si a mai fost o emisiune de peste jumatate de ora in care parlamentarul basarabean Tudor Pantiru a povestit amnuntit cum a promovat el amendamentele la legea cetateniei, in pofida mulrora, inclusiv a PD-L

  Chiar daca Geoană a gresit cu loteria, PSD a fost cel care a luptat pentru lege alaturi de Pantiru. Acesta este adevarul.

  Aceste lucruri au figurat in comentarii si pe http://www.unimedia.md, mai exact la http://unimedia.md/?mod=news&id=14577

 43. informatie vital de utila: aseara pe un post tv aservit comunistilor din Romania antonescu si geoana au recunoscut barbateste ca vor face o alianta in parlament. antonescu ala curajosul si geoana comunistul care are doua vizite secrete la moscova s-au pupat in cur si iata cum pnl face alianta cu comunistii.

 44. Şi iarăşi poate aş putea fi de acord dacă ar fi fost un poltician din tagma hliziţilor, dar ăsta e felul lui de a fi, şi în cazul unei sforţări putea s-o facă şi mai lată. Nu vreau să fiu avocatul lui Filat, dar fell dânsului de a fi e mult mai decât al celor care vorbesc în genere de pe pereţi.
  Aştept cu nerăbdare întâlnirea dânsului cu Putin şi doar după…, o să pot să-mi fac o imaginaie mai reală despre el. Sper să nu dezamăgească electoratul.
  Cu respect, Anatolie.

 45. Pt Anatolie

  Nu trebuia sa faca o sfortare. Intre a sta suparat si incordat si un minim zimbet placut nu cred ca e chiar o distanta prea mare. Dar fiecare ramine cu impresia sa.

  Sa vedem si noi cu ce vine de la Tzarul Putin.

 46. Pu d-a V.Pavlicenco

  Aveti perfecta dreptate in cele relatate.
  Dar, vedeti dv-ra cate odata ziaristul,jurnalistul,prezentatorul cu aceste calitati ca dl. S.Tanase nu te lasa sa-ti expui gandurile, viziunile pana la capat si asta irita putin. De asta ar trebui sa tina cont toti cei nominalizati.

 47. si uite cum aseara pe antena cei doi necomplexati antonescu si geoana au clraificat problema: psd se va uni cu pnl sa faca majoritate parlamentara. deci pnl prin gura lui antonescu a spus da comunistilor si a mai aruncat un pumn de c….t pe istoria centenara liberala. daca il vedea aseara Bratianu se ridica din mormint si-l stringea de git pe antonescu.la mai multe realizari tovarisci! si aseara cind vorbeau cei doi moderatorul in semna de adinca pretuire si respect tovarasesc tacea…da! tacea „live”…ce rost are sa alegeti intre geoana si antonescu daca partidele lor au aceeasi convingere politica?

 48. D-na Pavlicenco,despre ce luptă a PSD-ului împreună cu Panțiru vorbiți? PSD-istul Panțîru a declarat în cadrul emisiunii ”Chestiunea Zilei” la Jurnal TV (din 30.10.2009,minutul 22),că va ajuta basarabenii ce au depus actele pentru cet.în 2002,2003.Că el face interpelări etc.etc. Eu sunt printre acei ce au depus actele în 2003.,dar nu am nici un răspuns pînă în prezent…Desigur că am apelat și eu la ajutorul ”marelui demnitar”,trimițîndu-i e-mail pe adresa indicată de el.Dar sa dovedit a fi înzadar.Carul nu sa mai urnit din loc…De parcă am trimis e-mail-ul în vînt…Deci:PSD=vorbe goale… PS ( cred că și Geoană se gîndește la Basarabia,dar numai în clipele cînd zboară cu avionul deasupra ei, în drum spre Moscova…)

 49. Ce ține de lincul, http://unimedia.md/?mod=news&id=14577, păi e mult mai interesant articolul decît comentariile…Indeosebi punctul 16 din document(vezi articolul)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *