Partidele de sorginte comunista mai trebuie scoase, o data, in afara legii…

secera-si-ciocan.jpgIn contextul „conditiilor” si „amenintarilor” in lupta nervilor AIE-PCRM, repostam – la solicitarea unor colegi de la PNL – textul Hotaririi din 1991 a Parlamentului RM privind scoaterea in afara legii a Partidului Comunist.

Amintim: aceasta Hotarire este si astazi in vigoare, dar nu se respecta de facto. Inregistrarea PCRM la Ministerul Justitiei este si un abuz, şi o ilegalitate. Explicatiile, declaratia si documentele referitor la neintrarea in vigoare a Hotaririi Prezidiului Parlamentului RM din 1993, privind repunerea in lege a partidelor de sorginte comunista, pot fi gasite la adresa

http://www.pavlicenco.md/2009/01/17/pcrm-este-deja-in-afara-legii-in-rmoldova-si-inregistrat-ilegal-la-ministerul-justitiei-vedeti-aici-documentele/

In Parlamentul trecut am declarat, de la tribuna centrala, despre ilegalitatea PCRM pe arena politica jos-comunistii.jpga RM, prezentind si documentele de la link-ul reprodus, pe care le-am remis si sefului Misiunii UE in RM, Reprezentantului Secretarului General al Consiliului Europei. Ca deputat, am trimis interpelari la Procuratura Generala, la CCCEC si la Ministerul Justitiei, insa raspunsurile au fost ca de obicei – fara valoare si suport juridic.

Pe 17 ianuarie 2009 am postat pe blog documentele si un comentariu pe care il reiau: „Mai multi cititori ai ziarelor nationale, vizitatori ai blogurilor, in esenta anticomunisti, propun insistent ca fortele democratice sa puna in afara legii Partidul Comunistilor. Amintesc, la 27 iulie 2006, am citit, de la tribuna Parlamentului, Declaratia pe care o gasiti scanata mai jos, insotita de actele ce demonstreaza ca Partidul Comunistilor este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, pentru ca documentul oficial prin care a fost repus in legalitate, in 1993, in R.Moldova, nu a fost publicat in Actele Oficiale si, conform legii, nu a intrat in vigoare. Am facut interpelarile necesare la Ministerul Justiei, la Procuratura Generala, dar, asa cum la noi nu functioneaza institutiile statului, legea nu este in capul mesei. Declaratia explica (in pag.2) natura documentelor anexate, fiind vorba de demersul unui grup de deputati de a se repune in legalitate partidele de sorginte comunista, semnaturile acestora, o incercare neoficiala de descifrare a semnaturilor, extrasul ce include lista actelor oficiale publicate, unde lipseste decizia de repunere in legalitate a partidelor de esenta comunista.

Astfel, Partidul Comunistilor activeaza ilegal in R.Moldova si e nevoie doar de o noua majoritate, democratica, a carei aflare la guvernare in R.Moldova sa aduca realitatea in confoirmitate cu legea, adica sa aplice legea potrivit careia documentele nepublicate in Actele Oficiale nu au putere de lege.”

Acum, cind avem un Minister al Justitiei care aplica legea, si nu legea apelului telefonic, ar fi de aplicat legea si in acest caz. Problema e de vointa politica.

Documentul de mai jos putea fi gasit la: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=309453

 Acum am accesat si nu se deschide.

Un vizitator al blogului ma intreba recent despre inca o hotarire, Nr. 697 de la 30.08.1991, despre care mi se spune ca putea fi gasita aici: http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=309476 

Acum nu mai poate fi gasita.Prin aceasta hotarire, a fost modificat pct.2 despre nationalizarea patrimoniului Partidului Comunist, scriindu-mi-se ca, in insusi registrul textului despre modificare, ea lipseste. Sint intrebata despre continutul hotaririi Nr. 697 de la 30.08.1991 si despre ce s-a intimplat cu averea PC RSSM. Am gasit si aceasta hotarire si o gasiti oostata la primul link indicat in acest articol.

Vitalia PAVLICENCO

Fişa actului juridic HPO683/1991
ID intern unic: 309453

R e p u b l i c a  M o l d o v a
stemaaa.pngPARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 683
din 23.08.1991
Cu privire la Partidul Comunist din Moldova
Publicat: 30.08.1991 în Monitorul Oficial Nr.008
Promulgat: 23.08.1991
Data intrării în vigoare: 23.08.1991
De-a lungul anilor, Partidul Comunist din Moldova, care este o parte componentă a PCUS, a dus o politică antipopulară. Urmărind scopuri utopice, Partidul Comunist, care a uzurpat puterea şi s-a substituit organelor puterii şi administraţiei de stat, a fost organizatorul represiunilor şi al deportărilor în masă, al colectivizării forţate, al foametei planificate, devalorizînd şi numicind metodic şi sistematic cultura naţională, obiceiurile şi tradiţiile populare, limbile naţionale, falsificînd istoria.

Executînd orbeşte directivele Centrului imperial, Partidul Comunist din Moldova a deformat dezvoltarea economiei naţionale a republicii, conducînd la o catastrofă ecologică şi la o degradare considerabilă a fondului genetic al societăţii. Fuziunea Partidului Comunist cu structurile puterii de stat şi uzurparea de către acesta a rolului conducător în societate au dus la acumularea, pe seama mai multor generaţii ale republicii, a unor imense mijloace materiale în mîinile respectivului partid.

Nefiind înregistrat în modul stabilit şi acţionînd contrar legii, Partidul Comunist din Moldova caută cu orice preţ să menţină regimul totalitar, sistemul administrativ de comandă şi vechile practici. El a acţionat împotriva renaşterii naţionale a poporului moldovenesc, fapt demonstrat de faimoasele Teze ale CC al PCM din 1983, a contribuit la formarea, pe teritoriul statului nostru suveran, a două pseudorepublici – marionete ale Centrului, a pus obstacole în calea înfăptuirii reformelor economice şi politice, vădindu-şi astfel caracterul conservator, reacţionar.

Faţa adevărată şi scopurile minuţios camuflate ale Partidului Comunist s-au manifestat deosebit de pregnant în organizarea şi sprijinirea înfăptuirii loviturii de stat anticonstituţionale de dreapta, reprezentînd partea cea mai reacţionară a societăţii şi alcătuită din exponenţi ai aparatului de partid nomenclaturist, ai complexului militar-industrial şi din grupul de deputaţi “Soiuz”, lovitură care a avut loc în noaptea de 18 spre 19 august 1991 şi a fost îndreptată spre răsturnarea, prin mijloace violente, a puterii de stat, instaurate în mod legal.

În temeiul Decrtetului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 şi 7 ale Constituţiei Republicii Moldova, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova

h o t ă r ă ş t e:

1. Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe întreg teritoriul republicii.
2. Se naţionalizează întreaga avere a Partidului Comunist din Moldova, care se consideră de acum înainte proprietate de stat a republicii, dreptul de a dispune de ea transmiţîndu-se Guvernului Republicii Moldova.
3. Guvernul Republicii Moldova să ia imediat sub pază bunurile naţionalizate (clădirile, mijloacele de transport, întreprinderile, editurile, tipografiile, documentele arhivei de partid ş.a.), inclusiv bunurile transmise prin tranzacţii altor persoane.
4. Guvernul Republicii Moldova să ceară organelor de resort ale U.R.S.S. să transmită neîntîrziat Republicii Moldova toate documentele şi materialele de arhivă vizind activitatea Partidului Comunist din Moldova.
5. Preşedintele Băncii Naţionale a Moldovei să sisteze toate operaţiile băneşti potrivit conturilor Partidului Comunist din Moldova, structurilor organizatorice, întreprinderilor şi filialelor acestuia şi să verse mijloacele băneşti, inclusiv valuta, în venitul bugetului republicii.
6. Controlul asupra îndeplinirii prezentei Hotărîri se pune în sarcina Primului ministru al Republicii Moldova.
7. Prezenta Hotărîre intră vigoare din momentul adoptării ei.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA
Alexandru MOŞANU
Chişinău, 23 august 1991.
Nr.683-XII

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
 1. Sunt de acord ca comunismul trebuie condamnat. Insa aceasta hotarire (la care va referiti Dvs) prevede interzicerea activitatii Partidului Comunist din Moldova, care era parte a PCUS. Dupa cite am auzit ce a zis Lucinschi la aceasta intrebare in cadrul unei emisiuni la jurnaltv.md, actualul partid are denumirea de Partidul Comunistilor si este cu totul alta formatiune. Deci nu este Partidul Comunist ci Partidul Comunistilor. Astfel au actionat pe psihologicul nostalgicilor anume exploatind aceasta denumire. Eu vad solutia in executarea rezolutiei Comisiei Europene privind condamnarea comunismului si interzicerea simbolurilor comuniste (secera, ciocan, denumirii de comunist etc).

 2. Pt Constantin
  Ce vroiati sa va mai spuna Lucinschi, cel care a fortat readucerea brandului si a unui partid de sorginte comunista in politica moldoveneasca? Vedeti toate documentele.

  Exista vointa pentru aplicarea Rezolutiilor europene privind crimele comunismului?

 3. Dna Vitalia Pavlicenco. Nu stiu daca ati reusit sa vizionati un film superb in demascarea crimelor comuniste cu denumira Istoria Sovetelor. Privitil. Nu poti sa-l privesti fara lacrimi si regrete privind impotenta oamenilor normali la dictaturile fascisto-comuniste. Dupa parerea mea este un film care poate schimba viziunea chiar si a unor comunisti. A fost privit chiar in Parlamentul European. Daca fiecare l-ar recomanda altora viziunea populatiei privind comunismul se poate schimba radical. Filmul l-am privit aici
  http://unimedia.md/?mod=videonews&type=show&id=517

 4. Sunt de acord ca vointa politica la acest moment nu este si daca gindesti mai profund la moment este inca devreme. Argumente: Prea multi sustinatori are PCRM si nu din cauza ca il adora dar le sunt spalat creierul de Aghitpropul comunist. Imaginati-va ca saptamina aceasta este condamnat comunismul si scos in afara legii Partidul Comunist cu toate simbolurile lui. MU 1, NIT etc. incep o agitatie si scot lumea in strada, moment care nu se stie cu ce se va termina. Initial este necesar de preluat puterea, mijloacele mass-media de descreditat comunistii in fata populatiei, de prezentat filme cum acela recomandat mai sus apoi dupa ce pregatesti terenul poti sa joci si fotbal.

 5. Dupa ce ca viata este asa grea in aceasta tara, mai avem si atatea necazuri provocate de catre comunisti si pcrm.

  POATE NE VA AJUTA DUMNEZEU SA PUTEM SCAPA MACAR PARTIAL DE EI.

 6. Pt Constantin

  Am privit intreg filmul si il am copiat si in calculator. Ca si filmul Odesa in flacari, pe care, de asemenea, il am copiat in calculator deja.

  Si legat de condamnare. Comunistii nu s-au temut niciodata de altii. Noi ne temem mereu. Acelasi Lucinschi, care a facut multe si care acum se simte confortabil considerind ca cei veniti la putere sint si oamenii lui, ar trebui sa ajute la dezlegarea nodului facut de el si comunistii sai. Din documentele postate trebuie scos totul ce poate fi corelat si cu documentul de interzicere a PCM. Numai sa ajute juristii care pricep. Nu scapi de aceasta riie cu una, cu doua, dar, cum spuneam, cei buni pierd pentru ca ei nu pot actiona contra railor cu metoda celor rai. Si asta ii prabuseste mereu.

 7. Aceasta este provocarea democratiei. Democratia prevede drepturi la vot, la libera exprimare, prezumtia nevinovatiei etc. Daca sa analizam mai atent Hitler a ajuns la putere pe cale democratica si mai nou Voronin a ajuns la putere pe cale democratica. Democratia pe care a mimat-o Voronin in timpul guvernarii era doar de ochii occidentului. Democratia prevede dreptul la procese judiciare in care daca nu respecti legea, inclusiv de schimbare in functii ale unor persoane, poti fi amendat si foarte dur. Doar unele momente trec de monitorizare – revolutiile. Daca nu-l eliminau pe Ciausescu in 1989 pe calea revoltei multimii nu se stie unde ajungea Romania. In cazul revoltei nu ai pe cine pedepsi. Trebuie sa-i pedepsesti pe toti ceea cei alogic. Insa eu nu chem oamenii la revolta. Nu avem nevoie de un razboi civil acum. Acum fortele trebuie indreptate in preluarea puterii de sus pina jos.

 8. Doamna Vitalia Pavlicenco, cunoasteti cred ca perfect legislatia in vigoare, deaceea vreau sa va intreb care poate fi asul din maneca domunului Mihai Ghimpu?

  Si in continuare… Republica Moldova este o republica parlamentara. De ce atunci vorbind popular toti vor sa devina Presedinte. Guvernul, Prim Ministru este ales, Presedintele ce rol va avea? SIS-ul, guvernatorul BNM, parca totul e la loc. Penru functia de Comandant Superior al Fortelor Armate se da asa batalie? Cineva crede ca vom avea razboi in viitor?

  Presedintele Parlamentului in republica parlamenatra a fost ales cu simpla majoritate, Prim Ministrul si restul functiilor importante din stat au fost validate cu simpla majoritate. Presedintele tarii trebuie de ales cu 61 de voturi. Unde-i logica? Lenea-i mare cucoana, de aceea imi vine greu sa dau raspuns la aceasta intrebare si anume: Unde-i logica? Daca nu este cu suparare, cum se zice prin partile noastre si daca binevoiti, va rog, lamuriti-ma. Voi fi recunoscator.

  Daca acum va fi modificata aceasta lege cu privire la alegerea Presedintelui tarii, legea oricum va fi posibil de aplicat doar in cazul altui legislativ, ea fiind inaplicabila acum. Parca asa se aplica legile noi, nu? Referendumul ar avea scopul modificarii Constitutiei RM si anume transformarea RM din republica parlamentara in republica prezidentiala sau semiprezidentiala. Ca daca nu se solutioneaza aceasta intrebare, care-i rostul alegerii Presedintelui RM de catre popor in cadrul unei republici parlamentare. Exista asa practici in lume? Respectand daca este cazul aceasta logica, reese ca referendumul ar putea cuprinde doua intrebari: una despre transformarea RM in republica prezindentiala sau semiprezidentiala si a doua fiind alegerea presedintelui de catre intreg poporul.

  Daca sa continuam avand la baza raspusurile domnului Mihai Ghimpu precum ca domnul Lupu va fi ales Presedinte, deduc ca doar in cazul votarii depuatatilor comunisti pentru aceasta candidatura, dnul Lupu poate fi ales Presedinte sau ca domnul Mihai Ghimpu a avut in vedere ca dnul Lupu va fi ales Presedinte oricum si peste un an sau peste doi dupa avizul pozitiv al Referendumului. Daca exista alt mecanism de ce nu a fost divulgat? Daca nu e divulgat din timp, pare ca mecanismul respectiv fie si juridic seamana sa ramana vulnerabil pana la urma? Comunistii inseamna ca stiindu-l din timp ar putea sa dee o replica dura, un raspuns pe potriva? Prin ce cai, prin ce metoda ar putea fi dat acest raspuns? Prin intermediul TRM, OMG? Oare AIE-ului ii mai este frica de PCRM? Oare Voronin inca este atotputernic? Oare patru lideri liberal-democrati inca nu se pot ispravi cu corabia veche si cu un echipaj divizat al PCRM-ului? Atatea intrebari… Oare chiar e atat de mare politica intr-o tara atat de mica? Oare e chair atat de bogata in evenimente politice RM pe cat e de saraca in valori, in deosebi spirituale? Oare politicienii nostri vor binele poporului in primul rand? nemaifiind un rand VIP care de facto este inaintea primului? La aceste intrebari de mai la urma raspunsurile sunt mai simple, fiindca se duce Ghita si vine Pitzu, se duce Pitzu si vine domnul Matzu, se duce Matzu si revine Ghita, moare Ghita si vine Piter, se duce Piter vine Gheorghina. Numai poporul nu vine si nu se duce nicaieri si nici nu moare… Toate bune.

  P.S. Azi postul e mai melancolic, ca ploua afara si bate vantul. In rest totul e bine si totul e pe vechi ;))))) asteptam pana la intai, apoi pana de Craciunul pe nou, urmeaza Anul Nou, apoi iata si Craciunul pe vechi;)))) un an pe pavlicenco.md;))) ca o zi si ca o clipa;))) ce tara minunata avem;))) pacat ca nu ma numesc Buratino;)))

 9. p-tru Constanin:
  Ceausescu nu a fost „eliminat de revolta multimii” ci asasinat in mod barbaric de fortele straine care conduc si azi Romania. Tot ei s-au opus si se opun reintregirii neamului romanesc. Tot ei ascund adevarul despre decembrie 1989. Si in final nu au condamnat comunismul reabiltand adevarati eroi al neamului nostru.

 10. ori Alisa:)))) of, cruce de aur, mai bine Buratino…

 11. @ luca

  daca cunoasteti limba rusa cautati in motoarele search pe net filmul Шах и мат семье Чаушеску)))) destul de booon)))) filmul))))) recomand))))

 12. nu primeste pavlicenco.md orietari spre adrese))))

  @ luca

  l-am downloadat paremi-se pe torrents pukt ru ori pe kinozal punkt ru))))

 13. Si ma frige tare urmatoarea presupunere pe care vreau s-o fac foarte atent dar si deosebit de repejor;)))). Ma gandesc ca daca nu va fi ales Presedintele RM din a doua incercare, actualul Presedinte al Parlamentului dnul Mihai Ghimpu isi va da demisia iar in locul sau va fi ales domnul Marian Lupu. Legislatia din cate stiu nu prevede termenul concret cand anume trebuie de dizolvat Parlamentul.

  Ce opinia este aici???

 14. Eu deja sunt dezamagit de AIE, doar prin declaratia de la PROTV ca ar da comunistilor garantie imunitatii pentru votul adus lui Lupu, denota faptul ca suntem in prag de a zace in mocirla inca 4 ani.
  Personal aleg ALEGERI Anticipate, cu creare de blocuri, cu crearea sectiilor de votare peste hotare, cu modificarea HOTĂRÎRE Nr. 683 din 23.08.1991, prin inlocuirea cuvintului parazitar Comunist, in cuvintul ce are radacina „COMUN” (adica – comunist, comunism, comunisti, comunistilor…) si introducerea ilegalitatii secerei si ciocanului, precum si a sfasticei sau fascism. Sa fie modificata hotarirea in LEGE, asa ca nimeni sa nu mai poata folosi aceste simboluri. Si precum se spune in The Soviet Story, sa fie pedepsit cu inchisoarea folosirea acestor insemne in spectrul politic.

 15. @ Eugen. Nu cred ca trebuie sa fii dezamagit de AIE dat fiind faptul ca in caz daca chiar doreau sa acorde imunitati, astfel de declaratii nu se fac publice. Daca au fost facute publice reiese ca AIE special le-au adus pe limba societatii si fii sigur ca societatea va condamna tendinta aceasta. AIE va fi nevoita sa se supuna parerii societatii si sa aiba in acest caz un argument in negocieri ca astfel de imunitati nu pot fi acordate sau in cazul in care se acorda imunitati acestea vor fi intr-un volum mai mic.

 16. Parerea mea este ca referendumul privind modificarea Constitutiei trebuie initiat deja acum pina la alegerile repetate ale Presedintelui. In orice caz Constitutia urmeaza sa fie modificata, fiindca situatia se repeta cu periodicitate chiar criminala, deci modificare este vitala. In cazul in care se initiaza acum, nimeni nu va mai putea opri modificarea Constitutiei chir si in cazul cind va fi ales preşedintele.

 17. Mituri despre Unirea cu Basarabia
  — Despre posibilele consecinte negative ale unirii dintre Romania si Republica Moldova asupra economiei s-a mai scris. In general s-a spus ca unirea celor doua state ar fi o grea povara pentru statul roman. Dar analizele cu pricina au fost tendentioase. In locul cautarii adevarului, s-a preferat demonstrarea cu orice pret a faptului ca unirea este imposibila. Propagandistii antiromani au adunat mere cu pere pentru a socoti un cost astronomic al unirii, menit sa compromita orice idee de apropiere a celor doua state romanesti.
  11 noiembrie, 11:55

  Economia Moldovei nu prea conteaza
  Mitul costurilor unirii asupra economiei romanesti ar putea fi demolat intr-o singura fraza si cu asta am putea incheia demonstratia. Produsul Intern Brut (PIB), de 6 miliarde dolari al Republicii Moldova reprezinta doar 3% din cel al Romaniei, de 200 miliarde dolari in 2008.
  De exemplu, PIB-ul romanesc a scazut cu 9% in 2009 fata de 2008 din cauza crizei. Carevasazica din economia romaneasca a disparut intr-un singur an o bucata cat trei ori Moldove la un loc. Cam asta este raportul dintre cele doua economii.
  O crestere economica de 7-8% este considerata un record in Europa. Republica Moldova nici nu mai poate spera la asa ceva in urmatorii ani, aflata intr-o grava recesiune din cauza crizei mondiale si a grelei mosteniri comuniste. Pe de alta parte, transferurile din Romania ar putea asigura aceasta crestere accelerata. Pentru ca 7-8% din PIB-ul Moldovei reprezinta doar 0,2% din PIB-ul Romaniei, adica o piscatura de tantar.
  Culisele reunificarii germane
  Ni se da tot timpul peste nas cu exemplul reunificarii germane. Pasamite, Romania nu ar fi capabila de efortul economic respectiv, fiind mult mai saraca decat Republica Federala a Germaniei, care a cheltuit 7-800 sute miliarde marci pentru a pune pe picioare landurile rasaritene.
  La prima vedere, nu se intelege cum a putut Germania sa faca acest efort si totusi sa aiba crestere economica constanta si sa fie permanent a treia economie a lumii, dupa SUA si Japonia.
  Explicatia e simpla. Nemtii nu prea au facut nici un sacrificiu, de fapt doar au mutat banii dintr-un buzunar in altul si au pus mana si pe economia fostei RDG, odinioara vitrina lagarului socialist.
  O parte din suma care a intrat in fosta RDG a fost de fapt investitia cu care firmele vestice au cumparat fabricile din Est in cursul procesului de privatizare, facand achizitii avantajoase. Functionarii de la „Treuhand”, fondul de privatizare, erau vest-germani si au favorizat firmele de acasa. Alte sume au fost cheltuite pentru reabilitarea infrastructurii ruinate a fostei RDG. Adica niste comenzi nesperate pentru industria din Vest. Autostrazi, cai ferate, telefonie, investitii de mediu, toate au fost efectuate de firme din Germania de Vest. Practic, Helmuth Kohl a subventionat economia vest-germana sau i-a acordat un”stimulus”, cum ii spune acum Obama Barack. Banii s-au intors inapoi de unde au plecat.
  Minciuni despre povara basarabeana
  Presupusa nota de plata a unirii este umflata de propagandisti cu tot felul de cheltuieli imaginare. Bunaoara, Romania ar trebui sa suporte schimbarea documentelor de identitate ale moldovenilor, ceea ce ar fi o cheltuiala foarte mare pentru buget. Prostia este vadita, pentru ca in orice tara din lume costul eliberarii documentelor este suportat de cetatean, nu de stat. Basarabenii si-ar plati singuri costul unui act de identitate sau un pasaport ca si pana acum.
  Alta prostie care s-a spus este aceea ca Romania ar trebui sa suporte costurile cu energia pentru Republica Moldova, adica curent electric, gaze, pacura etc. Dar basarabenii si le vor plati singuri intr-o Romanie unita asa cum si le platesc si in prezent. Consumatorii casnici si firmele din Basarabia sunt cu platile la zi. Cam 80% din datoria Republicii Moldova catre Gazprom apartine de fapt Transnistriei. Se spune ca basarabenii importa 80-90% din energia electrica din Ucraina si Rusia, de parca i-ar impiedica cineva dupa unire sa cumpere energie din Rusia, Romania sau din orice tara doresc.
  Un alt obstacol scornit de propagandisti ar fi costul pentru aducerea caii ferate din Basarabia la ecartamentul, adica latimea, celor din Romania. Calea ferata din Basarabia, din cauza mostenirii sovietice, are ecartamentul mai mare decat cea din Romania. Schimbarea ecartamentului caii ferate nu este o urgenta. Tarile Baltice, care au intrat in UE din 2004 au si acum ecartamentul sovietic, la fel ca Finlanda, care a parasit Rusia inca din 1918. Ba mai mult, in Spania exista fara probleme nu mai putin de trei ecartamente diferite.
  Alta cheltuiala imaginara ar fi uniformizarea administratiei locale din cele doua state. Basarabenii, de-a lungul ultimelor doua decenii oricum au trecut de la raioane la judete si iar la raioane si s-au descurcat si singuri. Trecerea din nou la judete, pentru a avea aceeasi organizare ca Romania, ar aduce de fapt economii, prin reducerea aparatului birocratic.
  O sperietoare este si cu salariatii bugetarii moldoveni, care ar urma sa fie platiti din bugetul Romaniei. Dar societatea moldoveneasca este mult mai sanatoasa din acest punct de vedere decat cea romaneasca. In Romania raportul dintre salariatii bugetari si cei din sectorul privat este de 1,3 la 1, cei dintai avand si salarii mai mari. Basarabia sta foarte bine, cu un bugetar la patru salariati, adica media din UE. Reiese ca mai degraba Romania ar trage Basarabia in jos din acest punct de vedere.
  Schimbarea leilor moldovenesti, cu care suntem de asemenea speriati, nu ar reprezenta o cheltuiala semnificativa, pentru ca masa monetara, cantitatea de bani din Basarabia, este neglijabila fata de cea din Romania. Iar cele doua monede ar putea circula si paralel, cum s-a mai intamplat in Franta, Jugoslavia etc, leul moldovenesc urmand a fi retras treptat de pe piata.
  Boom economic dupa unire
  Daca s-ar face unirea, Basarabia nu ar fi o piatra de gatul economiei romanesti, ba dimpotriva, ar deveni unul dintre motoarele cresterii economice romanesti. In primul rand Romania in sine va deveni mai atractiva pentru investitori, pentru ca dupa unire ar deveni una dintre pietele europene cele mai mari, cu peste 25 milioane consumatori. Apoi, cota de fonduri europene alocate Romaniei se va majora dupa adaugarea Basarabiei pe nota de plata prezentata la Bruxelles. La fel si in ce priveste subventiile pentru agricultorii basarabeni. O buna parte dintre investitiile ce se vor realiza in Basarabia cu fonduri europene vor fi executate de firme romanesti, ceea ar contribui la cresterea economica din Romania.
  Daca se repeta modelul romanesc din anii 2000-2008, in Basarabia ar incepe sa curga investitiile straine dupa ipotetica unire. Acum, nu prea investeste nimeni intr-o tara din zona gri a spatiului ex-sovietic si cu o piata mica, de 3,5 milioane locuitori. Dupa unire, investitorii ar considera ca investitia lor este protejata de umbrela euro-atlantica. De asemenea, viitoarea investitie in Basarabia ar fi facuta in interiorul Pietei Unice Europene, deci nu ar fi obstacole vamale si nevamale pentru circulatia in toata Europa a bunurilor si serviciilor produse de investitori straini intre Prut si Nistru.
  In Romania, intre 1990-1999, investitiile straine au fost de un miliard de dolari. Asadar, in Romania, in primul deceniu de tranzitie s-au investit circa 100 milioane dolari pe an, adica mai nimic. Dupa anul 2000, pe fondul deschiderii economiei si apropierii aderarii Romaniei la UE, banii au inceput sa curga. Astfel s-a ajuns ca intre 2004-2008 in Romania sa intre sume fabuloase, de 10 miliarde euro pe an. Adica intr-un singur an s-au investit cat in doua decenii de tranzitie. Aceasta este diferenta intre a fi in NATO si UE sau in afara acestora. Si Romania s-a descurcat singura, spre deosebire de est-germani sau basarabeni nu a avut o patrie mama in spatiul euro-atlantic care s-o ajute.
  Basarabia ar avea dupa unire acelasi parcurs social-economic pe care l-a avut Romania dupa aderarea la UE. Nu exista nici o explicatie logica, nici un argument cu care sa se sustina ca Basarabia va ramane saraca dupa unire sau mai rau, ca ar trage si Romania dupa ea. Restul fie sunt balivernele unor nechemati, fie de-a dreptul propaganda antiromaneasca.

 18. Pt flowers_of_liberty

  Nu cred ca Mihai Ghimpu poate da functia de sef de stat lui Lupu, care poate deveni ca atare numai daca devine si speaker. Insa speaker e Ghimpu si el nu va ceda functia asta.

  Cunosc rusa, dar cum sa caut mai bine? Pur si simplu sa caut Шах и мат семье Чаушеску?

  Ce ati vrut sa spuneti cu „nu primeste pavlicenco.md orientari spre adrese”?

  Eu nu pot downloada de pe torrents pukt ru ori de pe kinozal punkt ru. Ma poate ajuta cineva sa fac asta? Mersi.

 19. Pt Constantin

  Da, nimeni nu va putea opri modificarea Constitutiei chiar si in cazul cind va fi ales Preşedintele, in acelasi timp, insa, totuna e nevoie de 2/3 din voturile deputatilor. Le avem sau nu?

 20. Pavlicenco cu MAE
  Nu a ajuns in parlament, si cu ideile ei prostesti nu va ajunge nici odata.

 21. Cu ideile prostesti ale unora parlamentaride azi (fara pcrm) Moldova nu va ajunge departe inca vre-o 25 de ani.

 22. Pvlicenco si multi dintre parlamentarii din parlamentul ’91 au verticalitate, pacat in in ’91 unii din ei nu au avut experienta, iar cei din ziua de azi sunt businessmani hoti tilhari, doar 3-5 din ei au verticalitate, restul nu au ce face in parlament, suntem slabi.

 23. Vulturul Brancovenesc

  Problema este prost pusa nu trebuie interzis partidul Comunist ci toate partidele care adopta sau sustin in statut respectiv doctrinar teze si principii de natura fascista comunista etc.
  Lesne de inteles ca si partidul comunistilor sau orice clona ulterioara ar putea fi interzisa.
  cu stima

 24. pentru Vulturul Brancovenesc

  Bravo, Va sustin! Jos leprele comuniste/fasciste!

 25. SI IATA CUM vitalia asta sustine ca e mai bun geoana adica un COMUNIST! e drept in alta postare vrea sa iasa geoana presedinte…dar geoana draga vitka, vitiushka ( daca aveai nume romanesc era altceva ) e COMUNIST E ROSU E PSD! CREIRUL TAU FACE DIFERENTA ASTA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *