Declaratia PNL cu privire la retragerea din cursa electorala

Declaratia
Partidului National Liberal
cu privire la retragerea din alegerile parlamentare anticipate
de la 29 iulie 2009

cimg0805.jpgPornind de la obiectivul major al societatii moldovenesti – de inlaturare de la putere a regimului comunist antiuman, antipopular, antiromanesc si antieuropean,
 Mentionind importanta incontestabila de a continua actiunile menite sa conduca Republica Moldova spre semnarea unui Acord de Parteneriat strategic bilateral cu Romania „Pentru NATO si UE”, care constituie si chintesenta Platformei electorale-2009 a PNL,  
 impartasind preocuparea justificata pentru nedispersarea voturilor anticomuniste si folosirea  sansei istorice unice de a trimite actualul regim odios la groapa de gunoi a istoriei,
 
Partidul National Liberal se retrage din alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova de la 29 iulie 2009.

In legatura cu aceasta, membrii si simpatizantii PNL, in efortul comun de demolare a dictaturii comuniste si de obtinere a victoriei democratiei in Republica Moldova, sint indemnati sa voteze partidele de orientare liberala, ale caror platforme electorale sint cele mai apropiate de cele ZECE PRINCIPII FUNDAMENTALE din Platforma echipei democratice unite in alegerile parlamentare din 2005, fata de care PNL a ramas fidel, prin pozitia si actiunile sale, promovate constant dupa proclamarea Independentei Republicii Moldova:

1. Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil.

2. Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea in Uniunea Europeana si in structurile euratlantice, edificarea unui parteneriat durabil cu SUA.

3. Republica   Moldova   constata   ca   structurile   Comunitatii  Statelor Independente si-au demonstrat ineficienta si isi va retrage calitatea de membru al CSI, pledind pentru relatii bilaterale profunde si reciproc avantajoase cu Rusia, Ucraina si cu alte state din spatiul ex-sovietic.

4. Republica Moldova considera drept ilegala prezenta fortelor armate straine pe teritoriul sau si cere retragerea imediata, neconditionata si completa a acestora si a arsenalelor lor militare.

5. Republica Moldova isi asigura, in baza Declaratiei de Independenta, unitatea poporului si   armonia relatiilor interetnice, prin integrarea cetatenilor de alta origine etnica in societatea moldoveneasca, conform criteriilor de la Copenhaga.

6. Statul incurajeaza solidaritatea sociala si asigura un nivel de viata decent fiecarui cetatean, prin plati compensatorii, la nivelul bugetului minim de consum.

7. Republica Moldova asigura respectarea principiilor economiei de piata functionale, care sa garanteze cresterea bunastarii cetatenilor.

8. Statul asigura functionarea optima a institutiilor democratice si independenta reala a justitiei.

9. Sectorul public va fi depolitizat, iar functionarii publici vor fi angajati pe baza de concurs, contribuind la sporirea rolului structurilor administrative centrale si locale in imbunatatirea mediului de afaceri si ridicarea eficientei economiei.

10. Actul de guvernare este transparent, consecvent si asigura continuitatea in atingerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova.

Partidul National Liberal
Chisinau, 16 iulie 2009

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. Felicitari, ati luat o decizie buna. Trebuie modificata legislatia electorala pentru a permite aliante. PNL va reveni in Parlament si va ajunge la guvernare.

 2. Bravo doamna Pavlicenco,tot respectul meu pentru acest pas..Sper sa vedem un PNL restructurat si puternic la alegerile urmatoare!

 3. Doamne, indura-te de noi si ajuta-ne sa scapam de comunistii teroristi!
  DE ACESTI NELEGIUTI, CACI EI SUNT IN AFARA LEGII!

  Doamne, ocroteste pe liderii nostri si familiile lor,
  Doamne, Indura-te de saracii de la orase si sate!
  TE RUGAM, DOAMNE, ASCULTA RUGACIUNILE NOASTRE.
  AMIN!

 4. Nu stiu daca e cazul sa ne bucuram si sa ne felicitam ca se retrage din cursa un partid care propune solutii concrete pentru europenizarea RM prin iesirea din caricatura cu numele CSI, integrarea euratlantica (o alta cale nu exista), pentru supravetuirea si dezvoltarea atit a populatiei romanesti majoritare din RM, cai si a celorlalte grupuri etnice, pentru a-i scoate pe oameni la lumina, a-i invata sa se respecte si exclude rusificarea lor pina la nivelul de homo soveticus, dar de a-i integra intr-o societate cu adevarat democratica.

  Cu lupta aceasta impotriva regimului comunist s-a uitat, s-au s-a facut astfel ca oamenii, cei buni, inclusiv, sa uite ca un rau clar si evident poate fi inlocuit cu unul rafinat si viclean, de care va fi si mai greu de scapat: dusmanii nu dispar, dar se transforma.

  Sa nu fie asa ca iesind din alegeri plin de oboseala si mindrie ne vom da seama ca de fapt suntem acolo de unde am pornit, sau poate si mai rau si ne vom intreba: care a fost rostul? Ar putea ca odata cu trecerea timpul sa regretam faptul ca n-am avut intelepciunea si indrazneala de a sprijini platforma PNL, inca in 2009 si vom porni din nou, a cita oara, sa facem acelasi lucru, pina cind ne va devia cineva, a cita oara, de la calea cea mai corecta si mai directa spre cele necesare. Dar asta-i, n-ai incotro: da-i, Doamne, moldovanului, mintea cea de pe urma!

 5. FELICITARI SI NUMAI BINE ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 6. Deabea acum am inteles taktika bine gindita din timp a PNL, o taktika care izvoraste cu adevarat din interesul national urmarit de dra. Analizind toate actiunile PNL inka dinaintea alegerilor din 5 aprilie pot afirma cu certitudine ca meritati cea mai mare incredere din partea electoratului.
  Atunci ati luptat pentru consolidarea fortelor anticomuniste si ati demonstrat ca daca este vointa se poate face o lista comuna, pe timp ce alte partide spuneau ca nu este posibil acest lukru.
  Si in actuala campanie ati dat dovada ca puneti interesul national mai presus dekit a celui de partid – ceea ce nu vor sa faca altii. Sunt inkrezut ca PNL va fi nucleul, centrul dezvoltarii nationale in RM, acea dezvoltare pe kare o asteptam de la independenta RM.

 7. Vad acum ca PNL este intradevar acel partid la care eu viseam de mult timp sa existe in RM.
  Poate ca nu avea acea imagine pe spectrul politic din RM dar este unicul care spune lucrurilor pe nume, este unicul care a promovat acea lista nationala, si tare as vrea ca in viitor cele trei partide liberale sa se uneasca pe o lista comuna asta fiind PNL.
  Simt in PNL ca se gindeste tactic si strategic, totusi acesti oameni sau echipa PNL este o comoara si trebuie valorificata.
  Vad in PNL o forta de viitor care astazi isi ea avintul, deorece are mesaje clare, pozitii ferme, si cred ca au si sprijinul Romaniei sau cel putin a PNL Rominia.
  La mai mult si la mai mare.
  Va urez succes.

 8. I consider, that you are not right. Write to me in PM, we will talk.

 9. To: TepBleabe

  what for?

 10. UN_OM,
  ai spus clar si bine:dusmanii nu dispar, dar se transforma.

 11. pnl retras din cursa electorala deoarece sa dae posibiliattaea pardidelor liberale sa doboare guvernarea comunista Pnl demonstreaza ca tot ce face e petru oameni din RM nus e gindeste la buzunaru propriu dar la vitorul urmasilor nostri> Bravo Pnl sucese mai departe asa sa ne ajute bunu dumnezeu

 12. gata măi partidul lui „foaie verde sinshi chipieri s-a retras pe bune? „vai de capul vostru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *