Declaratia PNL privind fraudarea alegerilor de către PCRM şi situaţia postelectorală din Republica Moldova

Document adoptat la Congresul al II-lea al PNL

congres-2-6.jpgcongres-2-1_0.jpgPartidul Naţional Liberal a împlinit doi ani de activitate în condiţiile nedemocratice din Republica Moldova, care împiedică pluralismul politic şi de opinii.

PNL a participat direct sau indirect, în aceşti doi ani, la trei campanii electorale – la alegerile locale din 2007, la alegerile pentru Parlamentul României de la 30 noiembrie 2008 şi la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 din R.Moldova.

În aceste campanii, PNL a promovat un mesaj clar de unificare a forţelor democratice pentru demolarea regimului comunist din R.Moldova. În recentele alegeri parlamentare PNL a sprijinit Mişcarea “Acţiunea Europeană”, care a inclus pe listele sale candidaţi independenţi. Mesajul electoral al MAE a fost “Moldova fără corupţie” însemnînd că sărăcia extremă e cauzată de marea corupţie, ce a cuprins societatea moldovenească urmare a unei guvernări antinaţionale şi antieuropene, autoinstalate la putere, în două scrutine electorale, prin fraudă.

Speranţa sutelor de mii de cetăţeni moldoveni, care au aşteptat alegerile parlamentare pentru a schimba regimul politic, a fost înşelată în mod criminal pe 5, 7 şi 8 aprilie 2009. Hunta comunistă a aplicat scenariul pregătit din timp, pentru a acoperi fraudarea masivă a alegerilor, infiltrînd trupe de comando în masa de demonstranţi pentru a-i instiga la acţiuni ilegale, concepute ca o capcană pentru declanşarea ulterioară a represiunilor contra unor oameni nevinovaţi. Miza grupării criminale de la putere au constituit-o, în special, tinerii, şi România – care îi stă ca un os în gît lui Voronin şi clicii lui pentru că acest stat se dezvoltă ca unul liber şi de drept, fiind membru al NATO şi UE, fiind atractiv pentru populaţia din R.Moldova. PNL condamnă vehement reinstalarea la putere, prin fraudă, a Partidului Comuniştilor, teroarea şi fărădelegea la care acesta se dedă, în continuare. PNL este nedumerit de toleranţa exagerată a partenerilor occidentali faţă de regimul criminal de la Chişinău. PNL consideră că numărul mare de dosare depuse la CEDO de către cetăţenii Republicii Moldova contra Guvernului şi pierdute de acesta, care înseamnă sume imense de bani, plătiţi de la Bugetul statului, denotă influenţa nefastă a Puterii asupra justiţiei, ceea ce conduce la o totală injustiţie, ce desfiinţează Republica Moldova ca stat.

PNL consideră, totodată, că numai unirea eforturilor întregii Opoziţii poate crea un curent politic favorabil declanşării alegerilor anticipate, prin nealegerea a încă unui Preşedinte comunist, şi controlului, monitorizării, observării alegerilor în fiece secţie de votare, pentru a se exclude repetarea fraudei şi pentru obţinerea victoriei Opoziţiei democratice – unica şansă de eliberare a R.Moldova, de ieşire din zona de influenţă rusă şi de înscriere pe calea spre NATO şi UE.

PNL îşi anunţă disponibilitatea pentru cooperare cu forţele democratice în vederea înlăturării comuniştilor de la Putere în eventualitatea alegerilor anticipate.

PNL vede ca sarcină principală şi pregătirea pentru alegerile locale, prin promovarea unor echipe competente şi cu voinţa efectuării schimbărilor democratice şi a implementării reformelor economice în R.Moldova, a apropierii libertăţii.

PNL apreciază Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie drept o notă negativă din partea Uniunii Europene pentru guvernarea comunistă ce suprimă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Membrii PNL aderă la Declaraţia de la Praga, lansată de personalităţi remarcabile din Europa, care au fost în primele rînduri ale luptei contra comunismului şi care astăzi îndeamnă Guvernele ţărilor să pună semnul de egalitate între comunism şi nazism, să condamne crimele săvîrşite de regimurile totalitare. Numai astfel clasele politice din statele cu democraţii avansate pot ajuta Guvernele şi populaţiile noilor state independente, care aspiră, unele încă fără rezultat, spre libertate si prosperitate, în cadrul familiei europene unite.

Adoptată la Congresul al II-lea al PNL,

Chişinău, 9 Mai

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *