Au avut loc lucrările Congresului al II-lea al PNL

Comunicat de presă

congres-2-2.jpgcongres-2-4.jpgÎn ziua de 9 mai 2009 şi-a desfăşurat lucrările Congresul al II-lea al Partidului Naţional Liberal, convocat în baza hotărîrii Delegaţiei Politice Naţionale a PNL din 2 februarie 2009. La Congres au participat 99 de delegaţi şi un număr de invitaţi, din cei 143 delegaţi, aleşi de conferinţele organizaţiilor teritoriale ale PNL din 25 de raioane.

Delegaţii la Congresul al II-lea al PNL au audiat şi examinat Raportul privind activitatea desfăşurată de PNL în perioada 2 februariue 2007-9 mai 2009, prezentat de către ex-preşedintele formaţiunii, Vitalia Pavlicenco, precum şi raportul Comisiei de cenzori şi au ales organismele statutare de conducere şi de control ale PNL.

În Raportul de bază, s-a făcut o evaluare a stării de lucruri din cadrul partidului, a fost analizată participarea PNL la trei campanii electorale – la alegerile locale din 2007, la alegerile pentru Parlamentul de la Bucureşti din 30 noiembrie 2008, prin sprijinirea candidatului PNL-România, scriitorul Nicolae Dabija, şi la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Au fost stabilite sarcinile formaţiunii, dintre care principalele sînt cooperarea cu forţele democratice pentru demolarea pe căi legale a regimului comunist antinaţional din R.Moldova, şi pregătirea temeinică a PNL pentru alegerile locale.

congres-2-5_0.jpgcongres-2-7.jpgCongresul a reales-o pe dna Vitalia Pavlicenco în funcţia de preşedinte al PNL. Delegaţii la Congres au ales componenţa Delegaţiei Politice Naţionale, din 66 de personae. În funcţia de vicepreşedinţi au fost aleşi dl Anatol Revenco, ex-preşedintele-interimar al PNL, şi Alexandra Can, care a deţinut anterior funcţia de vicepreşedinte al PNL. Delegaţia Politică Naţională l-a împuternicit pe dl Avornic George cu funcţiile de Secretar General interimar al PNL şi a ales Birorul Permanent Central, din 13 persoane.

Delegaţii la Congresul al II-lea al PNL au adoptat textul Declaraţiei privind fraudarea alegerilor de către PCRM şi situaţia postelectorală din Republica Moldova

“PNL vede ca sarcină principală şi pregătirea pentru alegerile locale, prin promovarea unor echipe competente şi cu voinţa efectuării schimbărilor democratice şi a implementării reformelor economice în R.Moldova, a apropierii libertăţii” – se spune în Declaraţia politică a PNL.

În Declaraţia adoptată este apreciată Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie drept o notă negativă din partea Uniunii Europene pentru guvernarea comunistă ce suprimă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Membrii PNL îşi anunţă aderarea la Declaraţia de la Praga, lansată de personalităţi remarcabile din Europa, care au fost în primele rînduri ale luptei pentru libertate şi care astăzi îndeamnă Guvernele ţărilor să pună semnul de egalitate între comunism şi nazism, să condamne crimele săvîrşite de regimurile totalitare. “Numai astfel clasele politice din statele cu democraţii avansate pot ajuta Guvernele şi populaţiile noilor state independente, care aspiră, unele încă fără rezultat, spre libertate si prosperitate, în cadrul familiei europene unite” – se spune în Declaraţia PNL.

Serviciul de presă al PNL

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Măcar bine că lui A.Ţaranu i-a ajuns minte şi curaj să iasă din gaşca aceasta a voastră. păcat de el- om deştept- destul de necesar la moment formaţiunilor democrate, dar ce să-i faci- şi-a făcut-o cu mîna lui.
  Sînt sigur că acum regretă.

 2. Pt vlasim

  Va contraziceti – nu vad de ce ar regreta Taranu daca totuna avem doar o „gasca”. El insusi propaga insistent ca ar fi destept. daca r fi destept, nu ar nimeri in situatii proaste. Dar nimereste pentru ca dincolo ca poate nu e chiar destept, decit incearca vsa lase mai mult impresia, „se cruta” enorm in privinta eforturilor. Acum s evrea foarte „necesar” formatiunilor democratice. Nu vad de ce nu ar fi solicitat. Dupa care fiecare il va vedea cu adevart si cit e de destept, si „cit e de muncitor”, si cit e de „jmeker”, si cit e de „necesar” acestor formatiuni… Daca nu sinteti Taranu, nu va obositi sa-l propagati – faceti partid si luati-vi-l pe Taranu.

 3. dna Pavlicenco,
  Avornic Gheorghe e decanul de la Drept?

 4. Pt Artur

  Nu, e George Avornic, e in fotografie, citeste declaratia, nu e nici ruda nu Avornic decanul, este fost diplomat, care a lucrat in cadrul MAEIE.

 5. Credeam ca inca un turist politic si-a gasit un cuibusor temporar…
  ok.

 6. Din PNL la acest asa numit congres a demisionat Alexandru Secretarul General Alexandru Gorgan pe motiv ca in partid s-a format o atmosfera moral-psihologica insuportabila si in lipsa unei perspective clare pentru PNL sub conducerea V.Pavlicenco. La lucrarile congresului au refuzat sa participe oraganizatiile din Transnistria si dintr-un sir de alte raioane. Pavlicenco triseazacind spune ca PNL are organizatii viguroase. De fapt, daca vinisterul justitiei ar controla starea de lucruri in PNL la capitolul membri, partidul merita sa fie radiat din lista pe motiv ca nu intruneste nici pe departe numarul necesar de membri de partid. Insa justitia moldoveneasca v-a tacea milc pentru ca PNL in frunte cu Pavlicenco se inscrie perfect in planurile comunistilor de dezbinare a partidei democratice si liberale. Nu inzadar Pavlicenco iarasi s-a coctat la conducerea PNL, si asta dupa esecurile zdrobitoare in alegeri, in opera de consolidare a tabarei democratice. In aceste conditii orice lider politc responsabil si-ar prezenta demisia de onoare, numai nu in cazul lui Pavlicenco. Cutra KGBista isi continua misiunea mai veche – sa dezbine, sa ponegreasca, sa distruga. Al doilea Rosca, de data aceasta in fusta. Pacat ca MAE s-a legat cu o asemenea gigodie.

 7. pentru vlasim
  Ai dreptate ca A.Taranu si-a facut-o cu propria mina. Il cunosc de mai multi ani pe acest om de cumsecadenie rara. Din acest ultim motiv si nimereste deseori in plasele intinse de oameni de teapa lui Pavlicenco – o persoana nesincera, cu o rinza nemasurata. Taranu este o frustare enorma a doamnei Pavlicenco. Ea a fost lider de partid atit timp cit era secondata si acoperita din spate de autoritatea, dar si mai mult de intelectul lui Taranu. Dupa retragerea dinsului din PNL acet partid s-a risipit ca o casa de nisip iar Pavlicenco s-a disumflat ca un balon de sapun. A devenit ridicola cu aceasta lansare repetata pe post de lider PNL – un partid cu nume sonor dar cu zero substanta. Numai face de rusine opera merelor Bratieni in Basarabia.

 8. „cu zero substanta”-de ce nu torni dumneata substanta, daca esti mai bun?

 9. Pt Alina

  Il poti elogia cit doresti pe Taranu. Nu ai dreptate. El nu munceste. Si din cauza lui – care a pus numai piedici din cauza rinzei nemasurate ca echipa atunci m-a ales pe mine presedinte, si nu pe el, desi zice ca nu si-a dorit-o (el este un misogin convins) – a subminat continuu partidul. Noi am inceput sa ne dezvoltam foarte bine dupa ce a plecat si era de o mie de ori mai bine sa plece de la inceput sau cu echipa plecata la Filat (nu stiu numai daca si-l lua Filat pe cap), pt ca l-am tot suportat si menajat, dar tot era ca in bancul cela – spre uita, ca lupul, tot spre padure, adica a ramas social-democrat si in vorba, si in fapta.

  Mai mult – va pot spune ce cred. Eu cred ca tema legata de Taranu – care demult trebuia sa uite de PNL si sa il roage – asa cum ii tot roaga pe altii – sa il ia Filat de consilier, daca totuna atita l-a sprijinit – a aparut acum pentru ca Taranu ramine cam pedinafara si pt ca il roade ca s-a grabit sa plece din PNL. Numai ca el scrie sub diferite pseudonime si se tot promoveaza, inclusiv pe blogul meu. El crede ca eu nu pricep… Cel mai bine ar face sa nu se enerveze, sa nu deschida site-ul PNL si blogul meu. Asta e sfatul meu pentru el. Apropo – echipa plecata de la PNL in toamna anului 2007 la PLDM este cu dispozitia la pamint si se considera total debarcata de conducerea fidela lui Filat. Daca gresesc, dar asa cunosc eu – va rog sa ma iertati. Si Taranu asta stie. Desi i-a incurajat atunci in acel pas. Nu vreau sa fac zizanie si sa ma amestec in treaba altor partide, dar stiu ca si din cei mai apropiati lui Filat deja regreta unde au ajuns, dar tac pentru ca „la noblesse oblige”. Asa ca linistiti-va – surpizele inca urmeaza, mai proaste, si nu de la PNL.

 10. Pt Verden

  Suspendarea calitatii de membru al PNL, care e inca in proces de gindire in cazul lui Alexandru Gorgan, si nu demisionarea lui Alexandru Gorgan nu a avut nici un impact asupra delegatilor la congres. Aceasta nu e o noutate senzationala. Omul e mai in virsta si a spus nu numai ca nu doreste sa mai detina functia de Secretar General, dar s-a si oferit, inclusiv dupa congres, sa il ajute pe George sa intre in dispozitivul de Secretar General. Atmosfera moral-psihologica „insuportabila” din PNL tine de perioada cind era Taranu. Si congresul, si toate actiunile au fost facute de comun acord cu toata echipa. Nu a fost gasita doar Eleonora Cercavschi, cautata si prin e-mail, si prin SMS, si prin telefon. Transnistria in acest an nu a putut vota, stiti asta, munca noastra acolo a ramas sa aiba doar o dimensiune morala. Dl Alexei Mocreac, un om exceptional, liderul nostru de la Grigoriopol, nu a participat la congres, ca si alti citiva, din motive obiective, anuntate de el, cu scuzele de rigoare. Nu este adevarat ca la congres au refuzat sa participe oraganizatiile din Transnistria. Cit priveste alte raioane – nici atit nu e adevarat, au participat din 23 raioane, doar deleegatia de la Riscani nu a ajuns ca s-a stricat masina pe drum. Sunati-o pe Aliona Dobzeu sa va spuna, daca va tot aratati cunoscator de situatie interna din PNL, ceea ce pe mine deloc nu ma deranjeaza. Eu stiu ca unii conducatori ai unor partide invidiaza desfasurarea congresului, dar invidia e un pacat, nu e bine sa cada prada acestui sentiment. Nu le va merge nici atit… PNL are organizatii bune, consolidate si am aratat clar unde avem si unde ele sint mai slabe. De-ar proceda si alte partide la fel… Ministerul justitiei poate face legal ce doreste.

  Din cite pricep eu, cutra KGBista esti dumneata si prietenii dumitale. Eu nu am avut, nu am si nu voi avea nimic in comun cu nici o structura oculta. Inteleg, e greu pentru cei ce au asemenea legaturi sa isi imagineze ca altii nu le au. Ce sa-i faci, duceti-va jugul, daca v-ati incurcat cu aceste structuri. Si „gigodie” tot dumneata esti si cei din partidul din care faci parte, care, din cite se vede, isi aduleaza sefii doar pentru ca le dau bani. Asa ceva nu exista in PNL.

 11. Catre vizitatorii blogului.

  Propun sa nu mai intre nimeni pe acet blog al rinzoasei, ca pe zi ce trece il intrece si pe Rosca in tot felul de invinuiri si aiureli. Viitorul ei ca politician este clar- pensia. Nu-i mai atrageti atita atentie ca nu o merita. Au organizat un congres la cantina de la „Artima” si se viseza salvatorul natiunii. A trebuit pina la 5 aprilie sa mai cada cu picioarele pe pamint. Ea nu mai are ce face si asteapta sa mai intre cineva pe blog sa mai scrie vre-un comentariu, ca raspunde tare repede si placere cred ca primeste.

 12. Sa afirmi ca A.Taranu scrie sub diferite pseudonime pe blogul lui Pavlicenco este o insinuare in care pot crede doar oamenii care nu-l cunosc bine pa Taranu. Eu il cunosc si inteleg ca o asemenea insinuare putea fi lansata doar de o persoana care utilizeaza asemenea procedee – de V. Pavlicenco. Sunt convinsa ca Pavlicenco joaca in favoarea comunistilor. Atentie, ea refuza sa mearga in campania electorala cu proiectul Uniunea interstatala – proiect care ar fi dus la consolidarea votului pro romanesc, in schimb se lanseaza cu mesajul anticoruptie, care se conjuga perfect cu propoganda lui rjsca indreptata impotriva lui Filat si Urechean. Apropo, un mic detaliu care scapa atentiei publicului larg. MAE si PNL-Pavlicenco au inceput campania fara un mesaj clar si fara susrse financiare apreciabile. Insa cum numai apare mesajul provocator anticoruptie, care discredita partidele libarale, ca prin minune au aparut si banii. Chisinaul s-a acoperit cu fotografiile lui Pavlicenco si Petrenco. Iata un argument de necombatut in favoarea versiunii despre relatia oculta pe care o are Pavlicenco cu comunistii. Pavlicenco il uraste de moarte pe Filat pentru ca pe Filat il uraste de moarte Voronin. Pavlicenco il uraste pe Taranu pentru ca el a pledat pentru fuziunea PNL cu PLDM, fapt ce o demola pe Pavlicenco in ochii lui Voronin. Lui Pavlicenco i se permite sa vorbeasca orice nazdravanii despre Voronin si familia. I se permite pentu ca e un vechi procedeu securist. Daca adevarul este rostit de o persoana necredibila, iar Pavlicenco este anume o asemenea persoana, atunci adevarul paleste in ochii lumii. Ceia ce trebuia de demonstrat.

 13. Pt Alina

  Ultima postare m-a amuzat pina la lacrimi. Daca ar fi un concurs v-as da locul I la capitolul „totala absurditate”. Repet pentru idiotii curabili (nu pt dumneata) – am avut o echipa de specialisti din Romania care au facut ei mesajul, nu eu sau Petrencu. Alegerea a fost intre mesajul national si anticoruptie. Das, este adevarat ca nu a mers de la inceput. Dar repet: nu am fost ordonator de credite, noi, ex.penelistii, am candidat pe lista MAE si nu am avut putere de decizie financiara. Vreti – credeti, nu vreti, mai investigati, tot la asta veti ajunge. Nu eu, ci cei nominalizati de dumneata aici, au mai curind ceva, si nu numai ceva, ba chiar mai mult cu Voronin.

 14. Aceasta postare pentru idioti incurabili pentru ca doar ei pot sa recunoasca ca mesajul partidului este elaborat de specialisti straini si nu in interiorul partidului. Expertii in materie electorala iti aseaza tehnologia lansarii masajului, dar insasi mesajul…. Cita nesimtire trebuie sa ai ca sa recunosti lipsa in propriul partid al mesajului, deci, al esentei partidului. Inclusiv sa recunosti ca finantarea campaniei electorale s-a facut din afara, chiar daca aceasta afara este Romania. Totusi ce mizerie politica si morala este aceasta Pavlicenco.

 15. Pt Alina

  Din cite am inteles, experti romani au lucrat si pt PLDM, cred ca si pt alte partide. A aratat la televizor ca s-a facut incercarea sa fie retinuti. Concurentul electoral MAE atunci a condamnat actiunile politiei. Nu deturnati postarile mele. Noi, PNL, avem un mesaj clar si e in program, pe site-ul PNL. Mesajul electoral al concurentului electoral MAE a fost lupta contra coruptiei. Noi, ex-penelistii, am candidat pe lista MAE si am acceptat acest mesaj. Care ramine ca o prioritate a politicienilor din Moldova, pt ca e cauza principala a saraciei. Legat de finantarea campaniei, nu deturnati, ca va vad mester, pt ca nu m-am referit cine a finantat campania MAE. Exista darile de seama conform legii la CEC, mergeti, le solicitati, apoi scrieti-mi opiniile. Nu v-am spus ca finantarea vine din Rusia, Ucraina, Polonia, Italia, Romania sau din alta parte. MAE a respectat legea in toate, cereti si va convingeti sau nu aveti incredere in CEC? Atunci chemati CEC-ul in judecata in contencios administrativ pentru ca accepta dari de seama false, daca dumneata crezi asa. Observi ca nu raspund cu aceeasi moneda urita precum postezi dumneata? Si nu cred ca esti dumneata Alina sau domana/domnisoara. Banuiesc cine esti, dar voi urmari atent postarile sa ma conving de faptul ca am dreptate sau nu.

 16. Alina, ai perfectă dreptate în tot ce ai scris.Îmi place că nu te laşi intimidată de „Roşca” în fustă. Nu l-am auzit nici o dată pe dl Ţăranu să vorbească urît în adresa doamnei Pavlicenco, deşi cred că ar avea curioase lucruri de dezvăluit. . .

 17. Pt Tincuta

  Am banuiala ca Alina si Tincuta vin din zona Taran-easca.

  Apoi – Taranu vorbeste urit de Pavlicenco, noi stim si cui, dar pe nemerit si din propria slabiciunue si lentoare, ca sa nu-i spun indolenta sau lenevie proverbiala. Dar stie in fata cui, ca nu va vorbi el unei Tincute sau Aline, adica oglinzii…

  Stati pe pace sfinta treime, ca nu are ce dezvalui, decit sa inventeze, pentru ca la noi sint citiva care exceleaza in a fi nu muncitori, ci combinatori, care fac la fel ca si paianjenii, niste labirinturi de mai mare dragul, in care tot ei se incurca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *