Cea mai mare parte a clasei politice a fost, în toţi aceşti ani, ori coruptă, ori tolerantă la corupţie

1238413647_pentru-discurs-can.jpgDiscurs susţinut de Alexandra Can, propunerea MAE pentru funcţia de Prim-ministru, la mitingul desfăşurat la Chişinău, duminică, 29 martie 2009

Vreau să vă vorbesc astăzi despre ce NU s-a făcut în ultimii 8 ani, dar, mai ales, despre ce putem face noi, cei de la MAE, ca să îndreptăm mersul lucrurilor. Vedeţi, la fel de bine ca şi mine, că Moldova merge din rău în mai rău. Şi asta în ciuda prafului sclipitor pe care îl aruncă politicienii peste sărăcia generată, promiţând salarii mai mari, pensii mai mari şi chiar evaporarea datoriilor! De ce nu recunosc şi că trucuri de magicieni se pricep să facă numai când vine vorba de banii statului, pe care îi fac dispăruţi în propriile buzunare, dar nu şi când trebuie să înlocuiască sărăcia cu bunăstarea în Republica Moldova!?

Se trăieşte în şomaj, în sărăcie, cu salarii şi pensii de mizerie. Cetăţeni de bună credinţă sunt arestaţi pe stradă, fără motiv, şi nimeni nu ridică un deget pentru a-i feri de abuzurile de tip poliţienesc săvârşite de autorităţi sau chiar de Justiţia aservită politic. Sute de moldoveni îşi caută dreptatea la CEDO, pentru că aici, la ei acasă, drepturile le sunt, pur şi simplu, ignorate! Suntem departe, foarte departe de Uniunea Europeană pentru că am fost conduşi de comunişti şi de corupţi! Pentru că cea mai mare parte a clasei politice a fost, în toţi aceşti ani, ori coruptă, ori tolerantă la corupţie. Nu se mai poate aşa. Corupţia a ajuns ca o iederă, ca o caracatiţă ce înconjoară totul şi pune stăpânire peste tot. Au mai rămas câteva structuri în toată Republica Moldova unde corupţia nu a reuşit să îşi bage coada. Sunt aici oameni care se pun în faţa corupţiei, care nu se vând. Sunt aici oameni care preţuiesc banul curat, banul muncit şi meritat. Iar unul dintre aceste locuri încă neatinse de virusul corupţiei este MAE. Şi pentru asta ar trebui să fim mândri că ne aflăm aici, împreună, sute, mii de oameni curaţi şi puternici, gata nu numai să ne punem în calea corupţiei, dar să o şi dăm pe uşă afară din Moldova!

Sunt economist. Am avut rezultate premiate cu zeci de diplome de către organismele internaţionale în domeniu. Şi am să vă spun un lucru: anual, Republica Moldova pierde 1,5 miliarde de euro din cauza corupţiei. Cu aceşti bani, se puteau construi zeci de şcoli, se puteau repara zeci de drumuri, se puteau face programe sociale de asistenţă pentru cei aflaţi la limita subzistenţei din cauza sărăciei.

Cei care puteau să taie de la rădăcină această buruiană canceroasă au preferat să se înfrupte, la rîndul lor, din banul public şi din avuţia naţională. Şi sunt aceiaşi care vorbesc de consolidarea economiei şi integrarea în Europa. Sunt oameni de nimic, dacă au neruşinarea să vină în faţa cetăţenilor sărăciţi după furturile din banul public şi să le promită câte în lună şi în stele, doar de dragul de a obţine câteva voturi în plus.

Oameni buni, astfel de persoane nu au ce căuta să conducă Moldova! Şi văzându-i pe ei, este şi mai limpede valoarea Mişcării Acţiunea Europeană. Noi suntem oneşti şi puternici! Priviţi-i pe cei care vă stau alături, pe cei pe care îi aveţi pe scenă, în faţa dumneavoastră! Sunt oameni care nu au nimic de ascuns, oameni puternici care, la fel ca mii de moldoveni de bună credinţă din satele şi oraşele Republicii, au fost înşelaţi de comunişti, au fost trădaţi de personaje de tip Roşca şi au fost furaţi de corupţi din toate partidele.

Credeţi-mă, este mare lucru să poţi sta drept în faţa a sute de oameni, să poţi să îi priveşti în ochi pe locuitorii oraşului sau satului tău şi să le vorbeşti sincer. Asta este ceva ce Roşca şi PCRM nu vor avea niciodată. Asta este ceea ce dă forţă şi face din MAE un partid învingător şi singura garanţie pe care o are Moldova în lupta împotriva corupţiei!

Vom aduna poporul în jurul nostru, indiferent de etnie, indiferent de profesia fiecăruia. Pentru că noi, cei de la Mişcarea ACŢIUNEA EUROPEANĂ, noi şi ceilalţi oameni oneşti ai Moldovei, vorbim aceeaşi limbă: limba demnităţii.

Să-i strângem alături de noi pe toţi oamenii drepţi din Republica Moldova şi să ne punem dreptatea în faţa corupţiei şi a comunismului! Să votăm toţi pentru Moldova fără corupţie, să votăm MAE!

Chişinău, 29 martie 2009

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
 1. Onesti mai intii ar trebui sa fiti cu voi insasi, da apoi sa fiti onesti cu ceilalti, pentru ca prin minciuna nu o sa cistigati nimic, nu trebuie sa magiti oamenii cu promisiuni, ca o sa scoateti corputia pentru ca nici in cel mai dezvoltat stat inca nu sa reusit, iar voi ce sunteti magicieni si o sa intrati in parlament si coruptia o sa dispara.

  Fiti mai realisti si spuneti concret, daca tot va bateti ca aveti cea mai buna echipa, atunci sa aud si plan real, nu povesti la gura sobei.

 2. ptu Alex
  Pisco la culcare, galbenusule cu fundul verde !

 3. Dna Can, din toti ati vorbit cea mai convingator, mesajul dvs are substanta. Eu daca vreti sa stiti consider discursul dvs model si chiar mi l-am salvat ca sa ma inspir daca voi avea nevoie vreo data. Stiu ca am propus dnei Pavlicenco inca inainte cind era presedinte PNL sa faca o schimbare la nivel de conducere de partid intrucit doriti sa participati in alegeri si stiu ca v-am propus pe dvs, iar acum ma conving ca nu am gresit. Cred ca meritati sa fiti presedinta MAE. Mult Succes!

 4. Ptu Socolenco
  Nu am crezut ca voi ajunge vre-o data sa ma implic in chestii de ale astea. Nu mi-am propus niciosdata, dar niciodata, sa ma amestec in meseria altora! Politica nu este stihia mea. Dar uite ca nu stiu cum s-a facut ca am fost dusa de val.
  Nemultumire in sufletul meu a depasit orice asteptare.
  Sa muncesti ca un rob zi si noapte, sa speri ca politicile vor deveni coerente si va fi mai usor sa conduci spre un viitor mai bun oamenii, care te urmeaza….
  Si de fiecare data se dau tunuri de clan economic si din nou toti sunt aruncati in bezna…
  Pacat…
  Vad destul de bine ce trebuie de intreprins pentru un viitor bun in aceasta tara….
  Stiu cum trebuie de realizat…
  Dar electoratul alege, el si culege.

 5. Pentru socolenco

  Nu mai fi asa de smecher – dupa ce ai tot propus-o pe Can pentru presedinte PNL, apoi eu am plecat din functie, nu ai mai avut ce sa mai spui, a cazut ideea ca cineva se cramponeaza de functie… Apoi, deja o bagi pe Can in fruntea MAE, desi femeia iti spune ca ea nu are acest interes. Chiar crezi ca nu pricepem ca incerci sa bagi zizanie, dar „finut”, asa, sa crezi ca numai tu pricepi. Pricepem foarte bine. Si baga-ti in cap – toate discursurile le fac experti super, pe care ii avem, nu Can, Petrencu si Pavlicenco. Asa ca ar fi bine sa te concentrezi pe altceva. Nu esti credibil.

  Partidele au sprijinit Pactul National contra coruptiei. PL nu inseamna toate partidele.

 6. Bine a spus Pavlicenco ca discursurile le scriu altii. Can este o proasta care se simte bine doar sub fusta lui Pavlicenco. La TV Can a avut o prestatie rusinos de joasa. Daca aceasta e candidatul MAE la sef de guvern atunci mai bine Partiduk Repubkican.

 7. Aţi spus că în lista deputaţilor propusă de MAE sunt persoane oneste, necorupte, etc.
  În Iniţiativa pentru un Parlament Curat, printre persoane ca re NU trebuie să ajungă în parlament a apărud colegul dvs. Ion Neagu. Cine este el, şide ce au fost motive să nimerească această persoană în listă?
  http://unimedia.md/?mod=news&id=10112

 8. Dna Pavlicenco, n-am nici un interes sa bag zizanie, ci doar spun sincer ceea ce cred. In privinta discursului nu stiu cine l-a scris, insa calitatea este net superioara discursului dvs sau a dlui Petrencu. Iar contra coruptiei sunt dispuse sa lupte mai multe partide fie ca au aderat la pactul anticoruptie initiat de MAE ori nu si printre aceste partide la sigur este si PL.

 9. „Politica nu este stihia mea.”

  Dna Can, eu sunt de parerea ca Succesul in politica poate fi asigurat de calitatea argumentelor cit si de credibilitatea persoanei care le enunta. Dvs le intruniti pe ambele. Un mare avantaj pentru dvs este si faptul ca ati facut parte din guvernul Sturza, care este considerat cel mai bun guvern pe care l-am avut vreodata, iar faptul ca ati fost lipsa toti acesti ani din politica va claseaza ca persoana noua ceea ce masele si prefera. Eu ma bucur ca dvs va implicati in aceasta campanie, pentru ca chiar daca MAE nu trece pragul cel putin veti putea trezi speranta in multe inimi indiferente. Succes!

 10. Pentru Ion
  Auzi, Ioane!
  Sa stii ca oamenii trebuie sa munceasca in echipa. Trebuie de la bun inceput sa o faca. Noi avem o echipa foarte buna, care este capabila sa scrie mesaje foarte bune. Dar dreptul la ultima redactie imi apartine. Eu pretind ca un purtator de cuvint sa invete a scrie mesaje in varianta, pe care sa o accept.
  Acest lucru insemna ca fiecare trebuie sa-si faca meseria foarte bine !
  Sunt de acord cu multi altii, care constata ca toata viata invata si tot prosti vor muri, daca stii cumva cui ii apartie acest ghind rostit linga o piatra?
  Ce tine de fusta lui Pavlicenco : Merita sa ai si tu asa o „fusta” alaturi, sunt sigura ca poti deveni mai destept alaturi de o Pavlicenco !
  Ce tine de prestatia mea la TV – nu pentru tine si cei ca tine, destepti foc, a fost mesajul meu.
  Mesajul meu a fost pentru cei ca mine – prosti, dar multi !
  Sanatate si noroc !
  Eu votez MAE !
  Tu ?

 11. Pentru Socolenco
  Noi trebuie sa trecem pragul.
  Si in viitor vom incerca sa incurcam coruptilor sa se simta cu mina libera sa asupreasca acest popor in proprile interese de clanuri economice. Indiferent de la care culoare vine, coruptia si jaful tot coruptie si jaf sunt !
  Au mai ramas chiteva zile ! Electoratul va decide pe cine alege.
  Dar noi vom fi si mai activi, si mai hotariti !

 12. Bravo echipa MAE.
  Toti sinteti bravo. E o mare lupta. o sa mai primiti lovituri. nu numai de la comunisti si aliatii lor, dar si de la cei ce se considera ca luptatorii neamului.

  Forta voua sa treceti si peste acesti lingai.

  PETRENCO, PAVLICENCO, CAN si toti ALTII din echipa. NUMAI INAINTE.

 13. Voi iesi zi de zi in calea MAE ! Sa le mearga bine si sa treaca pragul ! Altfel toti cei, care se perinda de 8 ani prin culoarele partidelor Gigante si corupte vor intuneca viata oamenilor si mai mult in urmatoruii 4 ani! Jos Comunistii si coruptii de orice culoare ! Noi votam MAE !

 14. „Noi trebuie sa trecem pragul.”

  Dna Can, va respect activismul si hotarirea, insa pragul l-ati fi trecut la sigur daca era de 4-5%. Cred ca doar partidele liberale vor putea cobori acest prag electoral dupa ce vor forma coalitia de guvernare. De asta va intreb pe dvs asa cum am intrebat si pe dna Pavlicenco: daca partidele liberale isi iau angajament sa coboare pragul electoral acceptati sa va retrageti din cursa? Mersi!

 15. Pentru Socolenco
  Noi am propus pactul anticoruptie.
  Ei au acceptat !Foarte bine !
  Noi am propus /fara nominalizare/ excluderea din listele partidelor democratice persoanele banuite, cu dosare penale deschise sau care au fost condamnati pentru acte de coruptie si nedemne pentru imaginea unui viitor parlamentar/ despre cel comunist si verisorii lor nu discutam-ei sunt compromisi sa trebuie sa dispara in general de pe scena politica/.
  Este ceva anormal sa nu dorim persoane cu reputatie negativa in parlament ?
  Ce a urmat ?
  Dvs, daca ati fi fost lider de partid ce ati fi facut in situatia data ? Convingeati echipa sa faca ce ?

  Mai bine votati MAE, fara care va fi mai greu sa fie votat un presedinte, un Guvern…..
  Noi mizam pe electoratul indecis si nicidecum pe fanii decisi sa voteze pentru PLDM, AMN si PLDM.
  Fanii lor tot ai lor ramin.
  Noi contam pe cetatenii hotariti sa scoatem tara din coruptie si saracie, ! Acesta este electoratul nostru.

 16. Dna Can, am citit undeva pe net ca daca intrebi pe cineva (de gen femenin si tot pe net) atunci iti raspunde la rindu-i si ea cu o intrebare. Raspunsul dvs de mai sus confirma asta. Bine, o sa incerc sa raspund eu: sunt de acord ca un parlament necorupt este un deziderat nobil si cred ca partidele liberale chiar daca nu au acceptat toate initiativele MAE, chiar daca au fost mai reci in negocieri sustin aceste politici si le vor lua in calcul atunci cind vor ajunge la guvernare. Eu sunt sigur ca nu numai MAE isi doreste un partid corup si faptul ca v-au sustinut demonstreaza acest lucru. Rolul MAE in aceasta campanie este bun, pentru ca rupeti din cei indecisi si astfel este foarte posibil sa avem o participare destul de mare in aceste alegeri. Cu mult inainte am ajuns la concluzia ca o participare mare este in avantajul partidelor liberale sau in general in avantajul opozitiei.

  Daca as fi fost lider de partid cu putine sanse sa treaca, atunci as fi negociat citeva posturi de ministru in guvern in schimbul retragerii din cursa electorala. Iar canditaturile propuse de partid le-am fi determinat in cadrul unui concurs intern de partid la care ar participa toti membrii partidului. In cazul MAE eu eu as cerut doua ministere care sa corespunda profilului: ministerul finantelor si cel al protectiei sociale.

 17. Ptu Socolenco
  „Eu sunt sigur ca nu numai MAE isi doreste un partid corupt si faptul ca v-au sustinut demonstreaza acest lucru”

  Cred ca ati gresit un pic, scapind negatia „nu” inainte de „isi doreste” ?
  De acord, dar de ce nu au demonstrat prin fapte posibile acest lucru ?
  De ce nu au exclus din listele lor persoanele banuite de coruptie, cu dosare deschise, cu pedepse ispasite4 s.a.m.d.
  Oare acele partide nu au de unde propune oameni cu reputatie de om onest si demn de a fi alesi la conducerea tarii?
  Poate ca lucrurile luau o cu toata alta turnura !
  Uite, acum, in acest moment, se discuta aprins ca a aparut in jurnalul de Chisinau o stire FALSA , semnata de un oarecare G.F. precum ca MAE s-a retras din cursa electorala ! Nemernicii!
  Uite, ca acum a transmis stirea si la posturile de radio ! De ce ?
  Suntem puternici si avem sanse mai mari ca altii sa trecem masiv in Parlament !

  Coruptii tremura de frica !
  Votati MAE !
  MAE – forta adevarata a poporului si pentru popor !

 18. De fapt acolo vroiam sa spun ca nu numai MAE isi doreste un parlament necorupt, de asta si v-au sustinut si alte partide.

  Dar azi este 1 aprilie, au facut o poanta. Nu va suparti pe ei ca au scris asa stire.

  Admir ca sunteti atit de decisi in ceea ce vrei sa faceti. Eu nu vreau sa va conving sa va retrageti, am dorit doar sa discutam.

 19. Pentru Socolenco
  Dar „poanta” au facut-o nu in joc cu partidele care ne ataca pe noi, dar anume pe noi.
  Nu mai convins ca poanta este fara sens si scop !
  Noi la ora 14-00 am facut si conferinta de presa in jurul acestui subiect. Ne-a suparat rau si devenim si mai hotariti!@
  Eu am aflat stirea de la Paris, oamenii au intrebat cu si cu disperare ne-au rugat sa nu ne retragem si ca ei au adunat multe semnaturi de la basarabeni, care muncesc anume in Paris ca sa mearga la ambasada si sa voteze pentru MAE.
  Mi-au comunicat si saptamina trecuta ca au expediat in adresa Jurnal de Chisinau si „Timpul” o scrisoare cu primele 75 de semnaturi in sustinerea MAE si mau rugat sa sun la redactie si sa rog sa fie publicata aceasta scrisoare.
  Eu insa nu am sunat din modestie. Credeam ca ziarele sunt cu adevarat impartiale si stiu ca au fost publicate mai multe scrisori de la cetateni basarabeni, care lucreaza in strainatate, dar erau in sustinerea PLDM. Nu vi se pare ca nu este corect ?
  Noi nu ne retragem din cursa electorala! Nici acum, nici mai apoi !
  Am luptat contra coruptie si vom lupta in continuare.
  In parlament sau inafara lui !
  Ce mai doresc alte partide, care ne ataca anume pe noi si nu partidul comunistilor si ale satelitilor lor ?
  ? Poate si sa le lustruim imaginea pe care au meritat-o?

 20. „Nu mai convins ca poanta este fara sens si scop!”

  Pai, sigur ca scopul a fost sa va provoace un pic si cred ca au reusit daca ati hotarit sa faceti si conferinta de presa, dar poate ca ati actionat si corect cind stim ca la noi lumea este atit de credibila. Insa iata asta v-a motivat si mai mult sa participati, deci este si ceva bun. In privinta retragerii desigur ca este deja prea tirziu si nu mai trebuie sa se insiste pe aceasta nota: este decizia MAE si si-o asuma integral cu tot cu consecinte. Deja rezultatele alegerilor ne vor convinge daca a fost o alegere corecta pentru perspectiva MAE. Eu vreau sa va spun asa: daca veti fi tot ati de activi si in caz ca MAE ramaine in afara parlamentului, atunci perspectiva catre alegerile din 2011 este buna, daca insa toata fervoarea se stinge indata dupa alegeri, atunci lupta anticoruptie ramane doar un ideal.
  Campania este deja spre sfirsite asa ca poate ar trebui ca fiecare sa-si numere bobocii, sa-si noteze acum tot ce au facut bine si mai putin bine ca sa tina cont de ele in urmatoarele campanii electorale. Succes!

 21. Noi vom trece ptragul !
  Vom face o coalitie cu toate partidele democratice parlamentare si extraparlamentare, ONG-uri si alti reprezentanti ai societatii civile, care vor fi alaturi de noi in lupta contra coruptiei!
  Nu ne vom opri !
  Fiti linistit !
  Sunt convinsa ca la viitoarele alegeri neaparat vei vota MAE, daca nu vei fi hotarit acum , la 05.04.09
  Votati MAE !

 22. „Sunt convinsa ca la viitoarele alegeri neaparat vei vota MAE..”

  Dna Can, nu vreau sa va mint, insa eu din principiu nu am lasat sa decid in ultima clipa pentru cine votez. Bazinul indecisilor dupa cum arata ultimul sondaj este de 23% si eu nu fac parte dintre ei, pentru ca sunt responsabil pentru viitorul tarii. De fapt multi dintre ei sunt neinformati si poate ca nici nu depun mare efort sa se informeze. Ne lipseste cultura politica, spiritul civic si eu ca sa schimb lucrurile am inceput de la mine. Cred ca alegerile astea mi-au luat o groaza de timp pentru ca s-o monitorizez tot asa cum mi-a luat o groaza de timp ca sa cunosc mai bine partidele politice. Insa am facut acest sacrificiu, pentru ca nu mai suport indiferenta asta pe care o intilnesc peste tot mai ales la cetatenii din Republica Moldova. Mi-am luat rolul prea in serios si am incercat sa fiu intr-adevar un agent al Schimbarii. Sper ca mi-a reusit intr-o oarecare masura destul de bine. De asta nu pot decit sa va urez Succes in aceste alegeri cu speranta ca vom avea intr-adevar cea mai mare participare din istoria republicii Moldova, pentru ca numai asa si MAE ar putea trece pragul. Votul meu merge pentru Dorin Chirtoaca, pentru ca pur si simplu m-a impresionat cel mai mult in aceasta campanie. Iata chiar si confruntare cu Vlad Filat: ultima lui luare de cuvint a spus-o atit de transant si hotarit cum n-a spus-o nimeni. La un moment dat am crezut ca Filat a fost aproape intimidat si i-a cazut putin timbrul. Cred ca trebuie sa recunoastem ca Schimbarea vine cu Dorin Chirtoaca si numai cu el. Sunt sigur in asta mai mult ca niciodata!

 23. Pentru socolenco

  Aveti dreptate. Lumea este foarte credula si aici e si pericolul, dar si miza celor care au lansat zvonul contra MAE.

  Sintem constienti de perspectiva MAE si PNL spre alegerile din 2011 dupa 5 aprilie: daca vom fi tot activi – o vom avea.

  Fervoarea nu se va stinge dupa alegeri, lupta anticoruptie nu va ramane un ideal. Mersi pentru urarile de succes.

 24. Pentru socolenco

  Nu vine schimbarea cu Dorin Chirtoaca. El ramine la primarie si CMC se devalizeaza de persoane mai rasarite. Cred ca acolo vor fi alegeri anticipate.

  In Parlament merge Mihai Ghimpu, care nici nu apare la televizor in aceasta campanie. Cum asa? Care e deosebirea ca nu apar comunistii la dezbateri si nu apare nici Ghimpu, Hadirca sau altcineva? E RUSINE sa vrei sa mergi in Parlament pe ghebul lui Chirtoaca si sa te ascunzi in spatele lui, care nu merge in Parlament, unde vor sa ajunga niste persoane insipide.

 25. Dna Pavlicenco, alegerile astea sunt ca un proces mare de judecata in care PL are onoarea sa-l aiba ca avocat pe Dorin Chirtoaca. Nu conteaza pe cine trimite PL in dezbateri electorale, pentru ca mesajul este cel mai important. Si cred ca Dorin a fost un purtator de mesaj foarte bun. Dna Pavlicenco, oamenii pot fi buni sau rai, schimbatori, muritori, insa ideile sunt cele nemuritoare. Ideile unei democratii veritabile sunt cele care trebuiesc transpuse in viata ca sa ne molipsim de la nemurirea lor si astfel sa avem si noi o viata mai longeviva, mai imbelsugata. Schimbarea vine cu Dorin Chirtoaca pentru ca el ne propune noua la toti un alt fel de a face politica si nu doar ne propune, ci ne da propriul exemplu din primarie unde s-a reusit ca macar la nivel central sa avem o gestionare corecta a banului public fara frauda si delapidari. Dvs daca luptati contra coruptiei de ce nu apreciati gestul lui Dorin pentru ceea ce face? Ca doar intr-adevar multe nu s-au reusit, insa corectitudinea lui Dorin nu poate fi contestat cu nimic. Eu vad ca aveti sa-i reprosati ceva dlui Mihai Ghimpu, pentru ca asa a spus si Filat ca lumea il voteaza pe Dorin Chiroaca, dar de fapt il voteaza pe Mihai Ghimpu. Si care e problema? Cine incurca sa si alti concurenti sa poate face asta? Eu cred ca bravo lui ca a putut aduna in jurul sau atita oameni capabili. Ca doar nu a fost comunist, nu a votat comunistii, ce va deranjeaza la dl Ghimpu, chiar as vrea sa-mi spuneti.

 26. Pentru Socolenco
  Unica nedumerire este ca PL nu a fost cooperant in unirea fortelor de dreapta. In niciun fel! Noi am propus sa spuna ferm pe cine nu doresc in lista aceasta unita din membii MAE si ai nostri au fost de acord sa cedeze in acest sens. Ei au spus-o la modul general / fara loc de discutii/ ca nu vor colabora cu fostii nomenclaturisti… Dar dupa cum se vede nu va fi asa. Situatia ii va impune sa colaboreze cu fostii….Altfel nu vor reusi sa faca o coalitie postelectorala si din ciondaneala nu vor mai iesi….Din ale astea noi am mai vazut pe la CMC.
  Acum s-a vazut si pe chit de diferiti sunt cei de la PL, PLDM si amn ……Ultimele zile….
  MAE va fi o forta foarte importanta in viitorul parlament !
  In tot bunul sens al cuvintului si faptelor !
  Va urez succes in alegeri si totusi stiu, ca la alegerile urmatoare /dupa acestea/ veti vota MAE ! Convingerea va veni foarte repede dupa aceste alegeri! Va asigur !
  Sanatate si voie buna !

 27. Pentru socolenco

  Daca dumneata crezi ca Ghimpu trebuie sa se ascunda in spatele lui Chirtoaca si sa nu iasa la lume la fel ca si Voronin, eu cred ca nu numai ca nu e vorba de un alt fel de politica, ci e vorba de minciuna, de inselaciune. Ai vazut undeva asa ceva in Romania? Sa stea presedintele de partid ascuns si sa nu apara in campania electorala? Apoi sa mearga Ghimpu in Parlament si sa faca barjocura prin care face de ris intelectualitatea – ca asta i-a reusit cel mai bine in CMC. Nu e nici o diferenta intre modul de abordare a campaniei de catre Voronin si, la celalt capat, – de catre Ghimpu.

 28. Dna Can, Partidul Liberal a aparut la 24 aprilie 2005. De ce atunci dna Pavlicenco, daca a fost expunzata din AMN nu a mers cu grupusorul ei de liberali in PL, ca doar a fost chemata sa nu faca alt partid, dar sa avem un singur partid liberal si puternic. De ce atunci dna Pavlicenco a tinut atit de mult sa ramana cu echipa, sa ramana cu un Taranu lenos? De ce abia acum inainte de alegeri ati propus la PL ca ei sa respinga pe cei pe care nu-i doresc acolo in lista, dar nu v-ati conformat chiar indata dupa iesirea din AMN? Eu cred ca de asta si a devenit PL atit de necooperant si cu PNL, si cu PLDM, pentru ca aceste partide liberale au aparut mai tirziu cind deja exista PL. Este clar ca aparitia lor a fost cu scopul ca sa le mai diminueze lor ponderea. Idea de unificare de partide este falimentara, pentru ca un partid puternic se consolideaza ani la rind, dar nu merge prin fuziuni si fermentari interioare chiar in ajun de alegeri. Iata eu cind spun ca MAE are putin sanse sa intre in parlament anume din acest considerent, pentru ca nu stiu cit de puternici sunteti in teritoriu, insa cred ca un partid care trece prin fuziuni in ajun el nu reuseste sa se consolideze si respectiv si rezultatul este redus. De asta va spun: trebuie sa uitam de unificare de partide, blocuri, liste comune si nationale, pentru ca din start sunt idei falimentare. Un partid trebuie sa fie un organism viu. Si in perspectiva daca si MAE va continua sa fie atit de activ, sa continue sa se tot consolideze atunci poate deveni la fel un partid puternic, si poftim concurati cu liberalii, pentru ca daca veti fi mai buni atunci va votez.

  Dna Pavlicenco, daca spunem ca luptam cu comunistii de ce va deranjeaza unii ne-comunisti, care nu au votat niciodata pentru alti comunisti la fel de mult cum v-ar deranja un comunist sau unul ca Filat care a votat pentru comunisti? Ce vreti dvs sa demonstrati, ca sunteti mai buna? Bine, eu decit sa neg asta mai bine recunosc si ma scutesc de discutii inutile, insa va spun sincer ca pentru mine doua persoane care lupta pentru a debarca comunistii si una este mai activa, iar alta mai putin activa sunt la fel de pretioase. Topul politicienilor il fac alegatorii si nu politicienii, asa ca renuntati sa va considerati mai buna chiar daca sunteti asa. Nu este aici asta cel mai relevant, ci rezultatul alegerilor. Succes!

 29. Pentru Socolenco
  De ce ma intrebati pe mine „de ce dna Pavlicenco….cu grupusorul ei… nu a mers la PL ” ?
  Stiu ca dna Pavlicenco v-a raspuns la aceasta intrebare pe blogul ei. Am citit acel raspuns.
  In rest sunt de acord cu dvs: Dna Pavlicenco este foarte buna, MAE este o FORTA si va deveni si mai in FORTA !
  Spectacolul urmeaza!
  Unii vin si altii vor pleca….
  Dar deosebirea intre ei urmeaza sa o vedem….
  Daca vor face fata asteptarilor noastre /fapt pus de noi la indoiala/, nimic nu ne va incurca sa colaboram in viitor, daca vor dori.
  Daca vor promova politici si comportament paguboase pentru popor, vor fi taxati la maximum si „finita la comedia”.
  MAE este o forta.
  Eu votezi MAE!
  Poate la alegerile viitoare si tu vei vota MAE, daca altii nu vor fi mai buni ca noi !

 30. Pentru socolenco

  Imi pare foarte rau ca iarasi ma cuprinde senzatia ca am vorbit degeaba pina acum.

  Nu am fost „expunzata” din AMN, ci exclusa pentru ca nu am dorit sa-mi retrag initiativa legislativa de iesire a RM din CSI.

  Nu am avut „grupusor” de liberali, ci au existat 7 mii de membri ai PNL. Nu mi-am facut partid pentru mine. Nu am stiut ca voi fi presedinte de PNL cind grupul de initiativa a format comitetul de constituire. Filat – da, si-a facut partid pentru sine. Ghimpu – la fel. Urecheanu – la fel. Eu – nu, ca nu am banii lor. Eu nu am finantat formarea PNL. Abia in ultima clipa s-a decis sa fiu eu presedinte, cu citeva zile in ajunul congresului. Deci – nu am putut impune eu neformarea partidului PNL, mai ales ca PNL a avut constant un comportament corect, democratic, si nu dictatorial, cum e in PL.

  Tocmai ca Pavlicenco nu a tinut atit de mult sa ramana cu echipa, sa ramana cu un „Taranu lenos” – precum scrii -, dar nu Pavlicenco a decis.

  Nu a fost nici un scop sa diminueze ponderea PL, pentru ca PL atunci era un nimic. Echipa care a inregistrat denumirea PNL, care a facut documentele – Octavian Grama, Simion Plesca, altii, plecati la PLDM (acum unii regreta), – au dorit sa participe la alegerile locale. Asta a fost dorinta lor si motivul de ce au decis sa formeze PNL.

  Pai nu stii tu cit de puternici suntem in teritoriu. Iti spun – avem sedii in toate raioanele, echipe peste tot, in toate satele. Nu a mai ramas mult sa vedem rezultatele.

 31. „Daca vor face fata asteptarilor noastre /fapt pus de noi la indoiala/, nimic nu ne va incurca sa colaboram in viitor, daca vor dori.”

  Eu sper ca fortele cu adevarat pro-europene sa cunoasca o data si o data coeziune mai ales dupa alegeri si sa aveti incredere unul in altul ca parteneri de guvernare sau nu, dar sa fiti umar la umar pentru a va sustine macar moral, caci orice lupta politica dupa alegeri pune in pericol majoritatea pe care au sansa sa o obtina partidele liberale. In campanie sunteti concurenti electorali si este normal sa incercati sa va masurati muschii, insa dupa alegeri va rog sa fiti buni parteneri, sa creditati cu incredere pe cei care s-au bucurat de increderea cea mai mare in aceste alegeri si numai daca peste o 100 de zile sau jumate de an daca actiunile lor sunt cam stingace puteti sa mai contestati cite ceva. Aceste masuri sunt necesare pentru a evita pe bune o criza politica de care si asa pare se ca nu ne vor scuti comunistii, caci daca vor frauda alegerile si opozitia nu va recunoaste rezultatele atunci criza politica este inevitabila. Imi doresc mult alegeri corecte si nici nu stiu ce as putea intreprinde, cred ca nu este in fortele mele. Si dupa cum a spus si dna Pavlicenco nici partidele nu pot influenta cu nimic. Poate doar monitorizarea organimelor internationale.

  „Imi pare foarte rau ca iarasi ma cuprinde senzatia ca am vorbit degeaba pina acum.”

  Este o senzatie amagitoare, pentru ca si atunci cind inveti mult ajungi intr-o zi sa consideri ca prea putin cunosti.

  „Abia in ultima clipa s-a decis sa fiu eu presedinte, cu citeva zile in ajunul congresului.”

  Dar dna Pavlicenco, dvs doar ati fost tradata, pentru ca tocmai cei care au finantat intiatial formarea PNL, cei care au sustinut candidatura dvs la postul de presedinte au plecat cu prima ocazie in PLDM. In ce priveste comportamentul PL nu as pune ca e dictatorial dar mai mult putin cooperant asa cum a spus si dna Can, insa cred ca au avut si destule motive sa se comporte asa. Si nu inteleg cine acolo a decis ce aveti a face dupa ce ati iesit din AMN, oare nu erati libera in alegerea pe care o faceti?

  „Pai nu stii tu cit de puternici suntem in teritoriu. Iti spun – avem sedii in toate raioanele, echipe peste tot, in toate satele. Nu a mai ramas mult sa vedem rezultatele.”

  Eu ma bucur ca sunteti puternici, pentru ca vreau sincer sa treceti daca tot ati decis sa mergeti in aceste alegeri. Vreau sa avem o victorie zdrobitoare in aceste alegeri ca partidele liberale si europene sa preia guvernarea pentru cel putin 2 mandate.

  Si o intrebare mai neformala: dna Can a scris ca invata multe de la dvs si o ajuta, as vrea sa stiu cit de mult invatati si dvs de la ea. Mersi.

 32. Pentru socolenco

  Nu eu am fost tradata, ci plecatii au tradat niste principii si au plecat in neantul politic.

  PL nu a avut nici un motiv sa fie necooperant, numai ca mie personal nu-mi plac infumuratii si intolerantii.

  Dupa ce am fost plecati, si nu „iesiti” din AMN nu eram libera in alegere, pentru ca era o echipa care ma promovase in 2005 din partea faliei liberale pe lista si asta nu se poate neglija. In echipa decideau si Rusu, si Taranu, si Grama, si Plesca. Toti impreuna mai mult decit mine si eu nici nu mi-am pus problema sa plec d ela toti si nici sa fi influentat mult nu am putut. Nu ma apuc sa sparg peretele cu capul decit daca e vorba de principii fundamentale. Nu a fost nimic fundamental.

 33. Pentru 6 aprilie 2009

  Stati ca nu inteleg nimic.

  Comunicatele de presa se baga automat si totul e corect.

  Da, pe 1 aprilie, s-a plasat minciuna uneia dintre ziariste, se pare Mariana Rata, si, daca este ea, e foarte regretabil, dupa cit am cooperat si i-am dat dosare de coruptie din interpelarile mele facute in Parlament…

  Este corect si ca s-a cerut ca dezmintirea sa fie facuta in ziarul de a doua zi, de 2 aprilie”. Ce va deranjeaza? Doar ca acest comunicat a fost plasat a doua zi. Si e o tragedie sau ce? Nu va mai umflati, linistiti-va si nu va pierdeti nervii cu noi.

  Cit priveste despre utilizator sau radiere de mesaje – daca nu am mai lasat eu toate mesajele, nu stiu cine le-a mai lasat. Imi pare rau.

 34. „PL nu a avut nici un motiv sa fie necooperant, numai ca mie personal nu-mi plac infumuratii si intolerantii.”

  Motivul principal este lupta contra comunistilor, iar pentru asta un astfel de partid este arma ideala. Cu comunistii nu trebuie sa fii tolerant, pentru ca numai asa ii poti invinge. Cine este dispus sa coopereze cu comunistii nu trebuie decit sa se astepte la repercusiuni maligne.

 35. pentru socolenco

  Liberalii nu au fost intoleranti cu comunistii. Dimpotriva. Am scris o gramada pe blog. Ei sint intoleranti cu ceilalti. Uitati-va, pe euTV l-au difuzat pe Chirtoaca vorbindu-i urit pe liderii AMN si PLDM la intilniri.

 36. Dna Pavlicenco, este campanie electorala si apoi stiu ca au documente la mana si nu vorbesc ei asa nefondat: de ex stiu ca Dorin Chirtoaca a spus la o intilnire ceva despre Filat ca a semnat privatizarea sau mai bine zis preluarea pachetului majoritar de actiuni la MoldovaGaz de catre rusi. Mie mi se pare destul de interesant acest lucru si cred ca merita sa-l stie si altii. Trebuie sa dam cartile pe fata si fiecare sa raspunda de actiunile intreprinse prin amenzi sub forma de capital financiar sau capital politic. Iata chiar si la ultima dezbatere Dorin a spus ca sustinatorii PLDM spun in teritoriu votati cu Dorin Chirtoaca, votati stejarul! Filat nu a negat foarte aprig, iar raspunsul lui a sunat mai mult ca o recunoastere a acestui fapt manipulatoriu spunind in felul urmator: ca el nu crede ca exista cineva in Republica Moldova care daca voteaza stejarul sa nu stie ca voteaza pe Filat, insa daca voteaza pe Dorin Chirtoaca atunci voteaza pe Mihai Ghimpu. Spuneti-mi si dvs ce fel de guvernare o sa avem cu asa manipulatori? Oare nu e bine sa fie deconspirati chiar in campania electorala? Chiar si dvs spuneti de comportamentul unor pretinsi democrati ca este mai rau decit al comunistilor. Liberalii trebuie sa fie intoleranti cu toti si cu comunistii si cu cei care inca se mai comporta ca niste comunisti manipulind masele.

 37. Pentru socolenco

  Sint absolut de acord ca nu se poate ca zisii democrati sa se dedea manipularilor. Noi, MAE, nu am facut nici o ticalosie la adresa nimanui. Tocmai de aia ziceam ca e nevoie ca democratii sa se deosebeasca de comunisti, sa nu iasa ca unei gasti ii ia locul alta, care nu ed prea diferenta d eprima decit ca are alt nume. Eu m-am convins cum oameni de-ai lui Filat si Urecheanu in teritoriu se comporta ca agrarienii-comunistii – nici un spirit democratic, tolerant, european, civilizat. Luati macar cazul lui Chitoroaga, cel care, cind era la PNL, ca de acolo a plecat, era alt om. Dar bine ca s-a dus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *